PDA

View Full Version : Tayar Kereta Anda



Pages : [1] 2

eibach
28-09-05, 03:43 PM
Mari kita bersama-sama berkongsi pengetahuan, pengalaman, pendapat mengenai tayar kereta, satu-satunya komponen yg tak dapat tidak mesti ada pada kereta anda...so far takda lagi kereta walau secanggih dan semahal mana pun kereta di planet bumi ini nescaya mesti menggunakan tayar samaada dari fully rubber, semi rubber semi sintetik dan sebagainya.

Perbincangan juga dihubungkaitkan dengan tayar aligment, camber, caster dan juga lokasi2 pilihan or rekomen kedai2 yg best utk tugas2 di atas.

Segala pengalaman yg dikongsi amatlah berharga supaya kita mampu memilih kualiti tayar yg terbaik mengikut kemampuan poket masing2, sesuai utk jenis kereta dan kedai2 yg betul2 mempunyai kualiti dalam bidang balancing, aligment dsb nya...yg penting jauhi diri anda dari di KENCENG oleh tokey kedai2 tayar yg mengaut keuntungan semata-mata.

eibach
28-09-05, 03:59 PM
Beberapa komen dr users yg penah pakai tayar2 berikut:

Yokohoma ES100

Aja wrote :Tayar ES100 tu ok jugak, sebab dulu aku pernah guna. Lembut & senyap. Belah air pun ok. Tapi member aku cakap Nuovo lagi bagus (dan semestinya lagi mahal la!). Kelebihan tayar2 yokohama nih, walaupun compound lembut, tapi bila kita 'corner patah / lipat' kat Karak Hway, bunyi tayar tu tak de. Ni sepanjang pengalaman aku guna tayar nih la )

Keras wrote: aku rate yokohama es100 road basah power 90% cengkaman, tapi kalau jalan kering cengkaman 85% jer, comfort 85%, senyap 55% (memang bising) ...

Aaazul wrote: tayer ni memang susah nak berbunyi time layan corner sebab dia memang soft compound....aku sekali je pakai es100..

YOKOHAMA S306

eibach wrote: Yokohama S306...not bad..bunyi senyap..comfort ok..cuma belah air kureng skit....

Keras wrote: S306 tu tayar stok time beli keta ni, memang senyap abis dan comfort, tapi aku ganti lepas aku skid, dan cium bontot 1 corona kat selekoh basah walaupon aku pakai brekpad project Mu ... so hati2 tau eibach, memang dia comfort ngan silent, tapi on wet n oily road, kena bagi jarak sikit ...

biasalah, so far, takder tayar yg senyap, comfort, grip road kering dan basah ...
so kalau grip power tapi kurang comfort atau senyap, tu biasa ah ...
atau kalau comfort dan senyap, grip kurang, tu pon biasa ah ...

Teruskan lagi....banyak lagi jenama tayar di pasaran.....

bambu
29-09-05, 05:40 AM
Aku pakai tayar goodyear Ducaro GA, takde la mahal tapi yang ketara aku dapat rasa ialah bunyi bising sudah kurang.... tapi tak pasti la pulak kalau nak banding ngan yokohama etc yang mahal2 tu... bunyi tu pun aku compare dengan tayar ori proton from Sime aje...

eibach
29-09-05, 09:33 AM
Aku pakai tayar goodyear Ducaro GA, takde la mahal tapi yang ketara aku dapat rasa ialah bunyi bising sudah kurang.... tapi tak pasti la pulak kalau nak banding ngan yokohama etc yang mahal2 tu... bunyi tu pun aku compare dengan tayar ori proton from Sime aje...

.
Goodyear punya tayar pun actually not bad...dulu yg biasa org pakai Eagle NCT3 sekarang dah bertukar ker NCT 5. Banyak fames ini tayar..even aku perasan ketta2 besor standard kuar kedai pakai tayar nih contoh Honda Accord baru..tapi now nih harga dia jauh sangat dari rim 15 ke rim 16. Kalau rim 15 boleh dapat harga dalam 150-160/pc, rim 16 dlm 280-290/pc...jauh beza tu...so dengan harga camni banyak lagi pilihan boleh dibuat selain dr goodyear.
Performance wise...jenis nih actually for comfort...so dia punya noise pun mesti kurang compare ngan jenis yg belah air cthnya Eagle F1. Tapi standard lah kalau pentingkan belah air (wet performance) normally bunyi dia sure ada bising sikit.

Goodyear Ducaro plak kalau tak silap aku dia takda kuar utk rim 15 keatas...takat rim 15 jek...dululah..sekarang ni pun aku rasa takda lagi kot...

eibach
29-09-05, 03:43 PM
Mari kita berkenalan dengan tayar kereta anda dulu.

Biasanya nombor yg tertera di tepi tayar kereta menceritakan segala-galanya samada dari segi section width, aspect ratio, construction, wheel diameter, load index dan speed rating.

Sebagai contoh rating yg diambil dari tayar seperti ini:



205/50/17R 89Y


Makna secara ringkasnya lebar tayar ialah 205mm, aspect ratio 50 series (section height dia 50 percent daripada section width, so daripada bawah sampai ke thread lebih kurang dalam 102.5mm )-ataupun kita biasa sebut ‘tebal dia’lah. Dan dipasang pada rim 17 inci.

R diatas menunjukkan tayar adalah dari radial construction, nombor 89 menunujukkan maximum load yg boleh ditanggung oleh tayar tersebut (rujuk jadual), dan huruf Y yg last tuh adalah maximum speed limit yg tahan untuk tayar ni (sila rujuk jadual dibawah).
Jadi spt contoh diatas 89 menunjukkan maximum load 580kg dan Y menunujukkan maximum speednya ialah 300km/h.

Jadual Speed Rating
Q - 160 kmh
S - 180 kmh
T - 190 kmh
U - 200 kmh
H - 210 kmh
V - 240 kmh
W - 270 kmh
Y - 300 kmh
Z - 240 kmh above



Jadual Load Index

Load Index-----------Kg
71-80 ----------------450 below
80-85----------------- 450 – 515
85-90 -----------------530 - 600
91- 95 ----------------615 - 690
96 - 100 -------------- 710 - 800
101 - 110 ------------- 825 - 1000


So sekarang perhatikan tayar kereta anda dengan teliti, factor safety hendaklah diambil kira sebelum memecut, kalau dah tayar korang speed rating sampai 180 kmh jek jangan pulak balun sampai 210 kmh.
Load index pun sama, pastikan penumpang2 yg naik dan muatan kereta tidak melebihi load index maximum tayar, kalau tak…boleh jadi bom kereta…susah plak….takut aku wehhhhh….

asrie
30-09-05, 05:15 PM
Untuk size 175/50/15, tayar apa yg dlm lingkungan RM120 sebiji.Jenama apa yg korang syorkan.

Midnakal
01-10-05, 05:41 PM
Aku sokong apa yg eibach katakan mengenai pilihan jenis tayar yg sesuai bagi kelajuan kereta memasing. Aku bukan apa ...kengkadang aku tgk mamat mamat yg selalu nak layan kereta bawak laju laju.....rim kereta diorang memahal ...gempak gempak...tukar engine itu ini.....corner mcm terjun ajek lajunya...keluar masuk corner mmg champion...kalu kat highway perkhhh kemain laju jek.....fuhh tabik.... TAPIK..... aku sendiri pernah bersembang dgn kaum kaum yg tengah tukar tayar (owner) yg sama minatnya dgn sukan permotoran nieh.....bila bercakap pasal tayar...wahh komen mereka mmg gempak...ckp itu ini.....aku bawak cenggitu cenggini....aku bawak laju bla bla bla ....but ...bila aku tanya ... "bro...tayar kereta lu tuh ....berapa speed rotation dia maksimum berapa" .....mula ler..."erkkk...erkkk"...."emmmm"...."agaknya"....dan yg paling sedih sekali bila jawapan nya "ENTAH TAK TAHU PULAK"....
Waduhhhhh mcm mana bleh jadik mcm nieh.......tau nak bawak laju jek kerrrrr....keselamatan tak mo amik tahu ker diorang nieh..... !!!!

So kepada kengkawan yg dah baca posting dari kengkawan mykakis kat sini..diharap selidik lah jenis tayar yg anda digunakan atas tujuan tujuan keselamatan....bukan apa .... aku pesan satu jek..."tayar korang mmg buleh beli" ....tapi "nyawa kau tak kan bleh beli"..... itu jek pesanan aku. Semoga ahli mykakis mengambil iktibar dan beri perhatian ttg maximum rotation tayar kereta atau motor memasing...ingat....tayar itu getah..... material yg mereka adun tuh ada formulanya...ada pantang larangnya..... tayar mmg kelihatan sama ...tapi....spesifikasinya ....mau juga diambil kira.

p/s: hidup mmg sekali sahaja ....tapi hiduplah dgn penuh bermakna.

Midnakal
02-10-05, 05:08 PM
heheheh.....pada mlm Annual Dinner tuh....waduh..nasib Moderator Eibach kita nie....tak berapa baik....hehehe.... kereta Honda nyer telah mengalami tayar pancit...terpaksalah aku dan toyol datang membantu sesama Mykakis.Org ...fuhh mandi peluh gak lah kami pd mlm tuh.....but anyway...masalaah tukar tayar tuh dpt kami selesai kan dlm jangkamasa 10 menit...ehhehe.....cian Eibach.....!!!!

toyol
03-10-05, 01:51 AM
hehehe..eibach iebach,macam2 hal,lawak pun ada kesian pun ada

yg sebenarnya tayar eibach bocor satu jer,tapi kami tukar keempat2 tayar,pasal tetiba aku ngan mid
dapat tenaga luar biasa mlm tu lepas bersandar kat vtec eibach.kekekeke

akagimy
03-10-05, 12:47 PM
En.. aku baru tukaq tayar waja aku dari sime ke dunlop..ok dah tak bising bila masuk highway blk taiping..

eibach
04-10-05, 10:35 AM
heheheh.....pada mlm Annual Dinner tuh....waduh..nasib Moderator Eibach kita nie....tak berapa baik....hehehe.... kereta Honda nyer telah mengalami tayar pancit...terpaksalah aku dan toyol datang membantu sesama Mykakis.Org ...fuhh mandi peluh gak lah kami pd mlm tuh.....but anyway...masalaah tukar tayar tuh dpt kami selesai kan dlm jangkamasa 10 menit...ehhehe.....cian Eibach.....!!!!

MID & Toyol..

Firstly, aku terharu dan berterima kasih banyak2 kat korang yg sudi turut sama bermandi peluh dengan aku tukar tayr bukan satu malah 2 tayar (termasuk tayar spare hehee..) pada malam dinner tuh. Tanpa bantuan korang dan Jek yg "power" dari Mid..sure aku bukan mandi lagi tapi berenang kot hehehehe...takyah lah dance lagi dah peluh giler dah..

Pagi semalam aku gie kedai tayar dan perbetulkan tayar aku yg bocor tuh. Aku suruh depa buat semua balancing pada tayar dan alignment sebab aku tak puas hati sebab stereng aku vibrate semacam jer..sure balancing kedai dulu tuh buat kerja cincai...aku bom nanti kedai tuh. Dahlah tayar baru tukar baru 4 bijik tak sampai 3 hari dah bocor..waaaaaaaaaaa....

Tiba2 aku terkejut badak bila cina tuh datang bagitau aku takda bocor, takda paku. Aku sendiri pergi jenguk kat dalam air bila dia rendam tayar aku..memang takda bocor. So aku decide try lagik sekali pakai kalo bocor laghi then still tanda bubble ke apa..sah aku kena gi pulangkan balik tayar tuh sebijik...sebab maybe tayar tuh reject kot waaaaaaa.....

Malang sekali lagi menimpa..bila saja nak buat balancing kat tayar yg bocor tadik, didapati rim aku pulak dah bengkok...aku dah memang agak dah...(betul tekaan mata ko TOYOL..mata ko tak penah menipu rupanya..sebab ko dah ckp mlm tuh heheheh..) sebabnya bila aku dah rasa bocor tuh oleh kerana sikit lagi nak sampai ke lokasi ann. dinner tu aku golek lagi...then aku dah terlanggar satu bonggol..tu yg buat jadi bengkok aku rasa....so kenalah repair rim lagi tuh..nampak gaya tak panjang umur rim tuh..nak kena trade in kot hehehehhe....

So, ini sepatutnya jadi pengajaran..kalo dah rasa tayar bocor tuh..berenti cepat2 tukau tayar dulu..jangan nak golek lama2, kang tersilap langgar lobang dah bengkok rim..duit lagi tuh hehehhee....
Lagi satu bagus betul ikut mid..dalam ketta simpan jek yg besor punya..macam kat w/shop ketta takdalah berpeluk bangat time nak mengangkat dan menurun kan jek....

Apapun terima kasih sekali lg utk mod2 ootmobil nih...ternyata persahabtan dlm MYKAKIS.ORG tidak terhenti setakat hore-hore dan enjoy saje..so pas nih kalau aku pancit kat highway utara selatan kat IPOH ke..aku nak call korang tengok datang ke dak..buleh kan..kan..kan wakakakakakkaa..

p/s panas telinga aku kene 'bubuh' aparaaaa..mod otomobil pancit tayar dah lah kuarkan thread pasal tayar lak tuh wakakakakaka......kuik..kuik...sabar jer lah...bukan salah aku..salahkan pada Bridgestone Turanza.....

eibach
04-10-05, 10:47 AM
Untuk size 175/50/15, tayar apa yg dlm lingkungan RM120 sebiji.Jenama apa yg korang syorkan.

Pasal ko tak pakai terus 195/50/15, kalau size ni banyak yg boleh ko pilih aku rasa sebab kalo rim 15 nih harganya still dlm lingkungan 120-180. Kalo ko ambik Goodyear Eagle NCT5 pun baru 150 sebijik.Performance pun ok. Banyak fames ini tayar.
Takpun ko leh try Falken 326, tayar nih walaupun bunyi dia ada bising sikit tapi belah air dia memang cantek...kebanyakan tayar keluaran Falken lebih menumpukan pada wet performance...bunyi semme ada bising skit..walaupun ko pakai Azenis sekalipun.

Range 120rm ko try ler Simex SM9300 (std tayar pada KIA spectra)..tapi pada aku tayar paling teruk penah aku pakai...grip kurang masa wet condition dan masa ambik lap dia ada buang skit..grip tak berapa cantek esp masa aku buat emergency brake..jauh tersasar ke depan tuh...nasib baik sempat guna kaedah quick dab dan mengelak...kalo tak lunyai ler ketta teksi depan aku tuh ehhehhehee.....tak pun kette aku yg barai....

eibach
04-10-05, 10:50 AM
En.. aku baru tukaq tayar waja aku dari sime ke dunlop..ok dah tak bising bila masuk highway blk taiping..

Apa jenis tayar Dunlop ko dah tukar, SP2000 ker or LM702? Leh kongsi skit?

hot_cruel
04-10-05, 11:28 AM
heheh aku pakai NCT5 195/60/15 .. beli second hand RM80 sebijik ..bunga still 99% masa aku beli ..pasal apa??? heheh kat area kedai tayar tu ader honda showroom .. so ader satu uncle ni mau tukar sport rims (right after keta tu kuar showroom) ... aku aper lagi ..cakap kat dia dr dia jual kat kedai tayar tu baik jual kat aku tayar dia ... aku mintak rm60 sebijik (pancing dulu :D ) then dia suruh up sket ... aku letak rm80 terus agree ..hehehe

from original spec 195/55/15 to 195/60/15 ...bagi aku you earn more confort ... in term of handling sacrifice sket la tp tak la terasa sgt....
errr anybody can help...kalu utk 60 series kalu pam tayar berapa psi yg patut aku guna ... kalu 55 series suggested 31psi for front and 29psi for rear ... 60 series ????

Midnakal
04-10-05, 02:42 PM
eibach..kalu kat highway tuh...a.deihhh mcm mana nak datang.....shusah lah itu mcm heehheheh.....anyway...kereta kedua aku ...satria one point tiga tuh pakai rim standard tayar standar....mmg buang gila kalu corner...udah ler brake failed .....aku mmg bwk plan plan bwk keta tuh.

Cantona6240
04-10-05, 04:22 PM
nie aku bagi komen utk taya yg sedang keter aku pakai 195/50/15 my1 frm bridgestone... aku dpt sebijik harga rm170... pakai dah dekat 6 bulan... so far good condition.... kat hiway xder lerk bunyik kuat sgt dier nyer dengung....

buat eibach... mlm ann.dinner tu aku kner balik awai lerk... xdpt nak tolong hang tuka taya keter hang yang boco tu... sorry bro.... anyway nasib baik ader member2 yang setia menolong...

Midnakal
05-10-05, 12:55 AM
Tayar Michelin jimat minyak
Oleh Badrila Jamlus
[email protected]

KESAN kenaikan harga minyak baru-baru ini amat dirasai tidak kira sesiapa saja terutamanya mereka yang memiliki kenderaan sendiri dan menggunakannya sebagai pengangkutan utama ke tempat kerja.

http://www.hmetro.com.my/Current_News/HM/Images/ads/400x100bm.gif (http://www.nst.com.my/Misc/Kiosk/bm2.htm)
Berikutan itu, pengeluar tayar terkemuka dunia, Michelin memperkenalkan dua siri tayar yang mampu menjimatkan sehingga lima peratus penggunaan minyak tetapi ia bergantung kepada beberapa faktor termasuk jenis pemanduan dan tahap penyelenggaraan kenderaan.

Pengurus Besar Michelin Malaysia Sdn Bhd, Ronald Sutardja, berkata dua jenis tayar yang menggunakan teknologi Green X itu ialah Energy XM1 dan Energy MXV8 yang direka khas untuk mengurangkan kesan rintangan golekan setiap kali tayar itu bergerak.

Beliau berkata, tayar itu mengandungi sebatian silikon yang mengurangkan rintangan sekali gus mengurangkan tenaga yang diperlukan untuk menggerakkan kenderaan.

“Tayar ini sudah terbukti dalam sesi uji pandu oleh pakar dari Australia, John Taylor yang mencipta rekod dunia kerana memandu sejauh 2,348.3 kilometer dengan minyak diesel kurang daripada setangki penuh dari Melbourne ke Rockhampton, Australia.

“Kami mula memperkenalkan tayar siri MXV8 sejak 2002 serta siri XM1 pada tahun lalu dan pengenalan semulanya difikirkan tepat berikutan kenaikan harga bahan api baru-baru ini,” katanya selepas majlis taklimat khas mengenai tayar itu di Kuala Lumpur, semalam.

Hadir sama, Pengurus Michelin Asia, Neo Chee Cheong.

Sutardja berkata, mengikut kaedah fizik, rintangan golekan memberi kesan sebanyak 20 peratus kepada penggunaan minyak dan penghasilan tayar Energy berupaya mengurangkan kesan itu tanpa mengabaikan aspek keselamatan terutama cengkaman.

Michelin ketika ini menawarkan tayar Energy MXV8 untuk kereta sedan mewah manakala Energy XM1 direkabentuk untuk kereta umum dan van mini.

Beliau berkata, kesan kenaikan beberapa kali harga minyak yang tidak dapat dielakkan membebankan segenap lapisan masyarakat dan kami berharap dapat membantu pemandu negara ini menjimatkan wang mereka dengan mengurangkan kos minyak serta memanjangkan hayat tayar mereka.

Menerusi kempen itu, Michelin akan memberikan petua memandu dan menjaga tayar serta menyediakan talian telefon percuma kepada pemandu yang memerlukan nasihat mengenai prestasi sesuatu tayar.
--------------------------------------------------------------------
Tgklahhhh..... tak nak mencuba ker tayar jenis nie? Aku takut kereta nie traction kurang jek...but...kalau tak selamat sure diorang tak keluarkan rite? Emm ada ke kengkawan kita dlm forum nieh pakai tayar jenis nieh?

eibach
05-10-05, 12:19 PM
Thanks for the article mid...aku baru jek dgr advert dia dalam radio 2,3 ari lepas...belum survey lagi kat market rega dia....kot2 ada user kat sini dah pakai leh bagi komen....

p/s silap lak aku ter'awal' ambik Turanza...kalo dak leh gak try michelin energy hehehhe....

eibach
05-10-05, 12:28 PM
nie aku bagi komen utk taya yg sedang keter aku pakai 195/50/15 my1 frm bridgestone... aku dpt sebijik harga rm170... pakai dah dekat 6 bulan... so far good condition.... kat hiway xder lerk bunyik kuat sgt dier nyer dengung....

buat eibach... mlm ann.dinner tu aku kner balik awai lerk... xdpt nak tolong hang tuka taya keter hang yang boco tu... sorry bro.... anyway nasib baik ader member2 yang setia menolong...

Thanks for the keprihatinan ko cantona...aku tahu ramai lagi geng2 MYKAKIS yg terlalu perihatin dan semangat setiakawan yg jitu...xpa..nanti kalau kena lagik kat h/way aku tepon ko since mid dan toyol dah tarik diri....ada berani heheheheheehhe....

Cantona...aku baru ni pun memang berkenan kat Bridgestone MY-1 tuh..survey2 utk 205/55/16 harganya paling murah aku bleh dapat 250rm. Nih aku dah survey dah..ada kedai yg offer sampai 320 sebijik...so kalo rajin kena survey gak...kataorang biar berbaloi...
Macam Turanza yg aku pakai nih..aku dapat 260rm...ada kedai kat area subang nih offer 360rm sebijik....giler khinzir beza dia.....padahal tayar yg sama gak....

apapun Bridgestone punya tyre semme dah buat kat Thailand...Potenza GIII aku tak sure plak....tapi nih lagi gila khinzir mahal...utk long travellers macam aku nih tak sesuai pakai tayr mahal melampau sebab cepat2 kena tukau tayar kekadang tak sampai satu tahun pun hehehehe....

~DonJuan~
06-10-05, 12:55 AM
Ermmm aku sedey pun nak gelak pun kat si Eibach ni...Citer pasa tayar mmg hebat mau aku ingat dah berdozen dia pakai tapi alahai ciannya si eibach ni mlm Dinner Mykakis tempoh hari keretanya telah kepancitan...Nasib ada para MOD Automobil yg turut membantu klu idak mau berpeluh sampai ke celah kangkang....

Eibach apa pun ko harus mengucapkan tima kacih kat TAyar keta ko krn telah menyebabkan Visa Malam ko utk Dinner Mykakis tu membawa ke lewat 3.00 pagi...Wakakakakaaa....:D:D

eibach
06-10-05, 10:34 AM
Ermmm aku sedey pun nak gelak pun kat si Eibach ni...Citer pasa tayar mmg hebat mau aku ingat dah berdozen dia pakai tapi alahai ciannya si eibach ni mlm Dinner Mykakis tempoh hari keretanya telah kepancitan...Nasib ada para MOD Automobil yg turut membantu klu idak mau berpeluh sampai ke celah kangkang....

Eibach apa pun ko harus mengucapkan tima kacih kat TAyar keta ko krn telah menyebabkan Visa Malam ko utk Dinner Mykakis tu membawa ke lewat 3.00 pagi...Wakakakakaaa....:D:D

Betullah cakap ko tuh One..mmg dah pelbagai jenis tayar aku pakai dah...tapi aku cukup cuak nak try tayar made in Thailand nih walaupun branded...dulu penah aku try Pirelli 6000 kalau tak silap...ko leh imagine dalam sebulan aku pancit tayar tak kurang dari 4 kali..sapa tak bengang...usahkan paku kecik2..besi yg besar kelingking pun dia sapu...tak taulah apa punya compound lembut giler aku rasa...serik aku dah...ini gara2 nak cari murah kat 'kedai kayu' kat Klang..sekarang dah xda dah kedai nih aku rasa.....ko sure kenai kedai nih kot...

Terima Kasih tuh ada gak kat tayar aku tapi still kena sound...tukar tayar setengah jam jek...yg sampai umah kul 3 pagi apahal? pukul berapa kuar dari sana ?????wakakakakkaa...sapa mau jawab tuh.....sendiri jawab ler....

Apapun mlm tuh tetap berbaloi aku cop visa double...happenin dan enjoy...next time aku akan pastikan aku nak cop full visa...tu dia....baru syiokkkk....

akagimy
07-10-05, 03:49 PM
Apa jenis tayar Dunlop ko dah tukar, SP2000 ker or LM702? Leh kongsi skit?

oopss aku pakai SP2000 55/16 had lebar nya pakcik tak ingat la..205 ke 245..ade ke 245 heheh..Tp so far aku puas ati la..

akagimy
07-10-05, 03:52 PM
ha satu lagi kalu pakai tayar yang potong air nie dia bising skit dari tayar biasa..mcm potenza ke....ala tayar yg bunya 'V' tu la..betoi ka??

eibach
07-10-05, 04:43 PM
betoi tuh...kalo ko tengok groove dia pun dah agak besar kat tengah tuh...contoh tayar lain cam Falken Ziex 512, dengan goodyear F1...ni mmg dua2 tayar belah air..tapi layan air mmg syok siottt....berdesup heheheheh...comfort ngan silent sure ler kureng skit....

Midnakal
08-10-05, 04:38 AM
Aku pulak....jenis tayar nieh....mmg aku agak cerewet sikit...pasal dia membabitkan elemen elemen keselamatan apatah lagi nyawa..... aku tak beberapa memilih sangat ttg tayar air or whatsoever.....yg aku pentingkan grip...utk bunyi bising ker tak bising ke ...aku tak kisah sangat (maklumlah pakai kereta buatan Malaysia ..sure ada bunyi punya)....well basically....kalau dlm hujan mmg aku akan bawak seperlahan mungkin....kalau kat highway...kalu hujan..aku lebih rela bawak 60 ke 80 ajer...lantak lah biar perlahan janji aku sampai....dan aku tahu...kalau jalan licin nieh (tak termasuk jalan yg airnya bertakung) apa jenis tayar pun mmg susah nak grip...so....baik aku bwk perlahan....aku sanggup jalan lane tengah atau tepi sekali (lane slow) sampai ke destinasi.....to me ....lebih baik begitu.!!!
Pakai lah tayar apa sekali pun...kalau kawasan jalan tuh dah ada air yg bertakung dlm 3cm sahaja pun dah memandai nak buat kereta korang terhuyung hayang kesan kesini....hendak pulak yg suka pakai tayar yg lebar lebar nieh....sure akan terasa.....thats whylah ....kalau kereta kancil...kalau dia langgar air...dia selamba lagik boleh handle pasal....tayar dia kecik...so kurang aksi apungan ....kalau tayar lebar sangat...haaaa jaga baik.....hehhehe.
Moral of the story.....kalu hujan bawaklah perlahan lahan kerana....traction akan kurang...means...grip pun kurang...kalau kereta tak ada ABS ( bukan AKU BRAKE SENDIRI tau hehe) lagi payah nak brake....terus lock tayar dan skided .....terutama ....jgn brake dlm corner...brake lah sebelum menghampiri corner dan turunkan kepada gear yg lebih rendah agar lebih cengkaman dan traction.... kalau brake dlm corner ketika hujan...alamatnya korang standby lah dgn apa apa kemungkinan.....ingat....kereta rosak boleh repair...kalau hilang nyawa? tepuk dada ....tanya lah selera.

kava
09-10-05, 05:03 PM
korang ni advance pakai tayar mahal2.. yokohama la.. apa la..
nih.. kereta dekat rumah ni pakai michelin.. model tatau la.. yg biasa-biasa je kot.. tayar kalau tekan mmg lembut.. ok ke?

Starscream
10-10-05, 12:53 AM
skarang aku pakai michelin mxf sport 205/16/45. mahal jugak hehe...grip bes..tapi cepat botak cos very very soft compound.

dulu pakai simex..forgot what model....tak payah cerita la...time hujan rasa mcm naik hovercraft...tapi tahan lama...well, semua ada pro n cons, depends on your driving style, condition n budget jugak hehe

eibach
11-10-05, 11:55 AM
Nih ada satu articles menarik yg boleh dikongsi bersama mengenai panduan membeli tayar kette.....


[/FONT][/COLOR]Cuba periksa tayar kereta kita, perhatikan di antara satu bunga tayar dengan satu bunga tayar terdapat satu penyambung. Sekiranya penyambung itu mempunyai ketinggian yang sama dengan bunga, maka mulalah mengumpul duit kerana tayar kita perlu di tukar dalam masa 3-4 bulan lagi. Apabila kita hendak membeli tayar terdapat beberapa perkara yang perlu kita ambil berat kerana ini melibatkan keselamatan.

1. Mula-mula pilih saiz yang sesuai dengan keupayaan kereta kita. Kalau wira 1.3, dan kita hendak menggunakan sport rim, cukuplah setakat saiz rim 14 inci. kerana jika kita menggunakan saiz 15 inci, kekuatan pecutan kereta akan menurun, speedometer tidak merekodkan bacaan yang tepat, kesemua peralatan penyerap hentak akan lebih pendek jangkahayatnya dan yang paling penting, minyak akan lebih sedikit.

2. Selepas mendapat saiz yang sesuai, cuba perhatikan di bahagian tepi tayar. Terdapat satu rangkaian nombor yang seperti dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar di kilangkan (minggu dan tahun) dan batch pengeluaran di kilang. Jadi apabila tayar tidak memenuhi spesifikasi , maka senang bagi pihak pengeluar menarik balik tayar di pasaran. Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Mengikut piawaian tayar antarabangsa, tayar hanya boleh bertahan selama 2 tahun selepas di kilang (selepas tempoh itu getah tayar akan mati (keras) dan tidak selamt digunakan). Saya beri contoh rangkaian nombor yang ada 4001 bermaksud tayar tersebut di kilang pada munggu ke 40 tahun 2001 dan tarikh expired tayar tersebut sepatutnya minggu ke 40 tahun 2003. Jadi sekiranya kita dapat ada kedai yang menjual taayr degan harga yang luarbiasa murahnya, cuba periksa tarikh tayar tersebut di kilang, mungkin tayar tersebut adalah tayar yang telah tamat tempoh penggunaannya. Dari pengalaman yang pernah diceritakan kepada saya, tayar yang telah tamat tempoh ini akan lebih senang meletup semasa kelajuan tinggi.

3. Tentang saiz tayar, cuba perhatikan rangkaian nombor dan huruf yang tercetak timbul di permukaan tepi tayar. Biasanya seperti contoh ini 205/50 VR 16 maksudnya, tayar itu mempunyai kelebaran 205 mm, ketebalan tayar (dari rim ke permukana jalan) adalah 50 % dari kelebaran 205 mm, dan untuk kegunaan rim bersaiz diameter 16 inci. Huruf VR bermaksud, tayar tersebut sesuai untuk kelajuan sehingga 240 km/j tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar. Sekiranya dipandu lebih dari kelajuan tersebut, sifat fizikal akan berubah dan besar kemungkinan tayar tidak lagi berfungsi dengan baik.

4. Tentang jenis tayar pula, kebanyakkan kita lebih suka memilih tayar import terutama dari Japan. Harganya lebih mahal dan dikatakan lebih lembut. Memang benar, tayar seperti michelin, yokohama, falken etc. lebih lembut kerana, tayar tersebut dibuat berdasarkan iklim sederhana yang kurang panas dan apabila digunakan di Malaysia yang sememangnya panas terik, tayar tersebut akan mempunyai jangkahayat yang pendek (cepat habis bunganya). Kebisingan tayar adalah bergantung kepada bunga tayar. Lebih senyap sesuatu tayar, maka lebih rapat bunga tayarnya dan tidak sesuai untuk permukaan jalan yang basah. Lebih bising tayar, lebih mencengkam dan sesuai pada permukaan yang basah. Jadi kalau kita hendakkan tayar yang senyap, kita terpaksa lebih berhati-heti semasa hujan.

5. Tayar sepatutnya di tukar kedudukannya setiap 3 bulan. Caranya, tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang (untuk 4 tayar sama saiz). Lebih baik sekiranya tayar simpanan/ganti juga di masukkan ke dalam rotation tukaran tayar. Caranya, masukan tayar ganti ke kanan belakang, belakang kanan ke depan kanan, depan kanan ke belakang kiri, depan kiri ke dalam boot ganti, belakang kiri ke depan kiri. Semua rotation ini bergantung kepad jenis kereta, sistem pacuan dan sistem suspensi kereta.

6. Jika kita perhatikan bunga tayar selepas beberapa lama. Bunga mula menghaus. Sekiranya kadar kehabisan bunga di bahagian tepi kiri kanan tayar lebih cepat berbanding di bahagian tengah, ini bermaksud selama tekanan tayar adalah kurang dari yang sepatutnya. Sekiranya bahagian tengah lebih cepat haus, maksudnya tekanan terlalu tinggi. Sekiranya haus di bahgian luar sahaja, tayar kita terlalu mencapah ke dalam dan jika haus bahgian dalam sahaja, tayar kita terlalu mancapah ke luar (alligment tayar perlu dibetulkan). Sekiranya bunga tayar yang haus tidak sekata (turun naik), maka absorber kita perlu diganti.

WIggLE
11-10-05, 12:19 PM
Caya la Eibach.....:D
Aku ingat haaaa lepas ni boleh buka kedai tayar sendri,
lepas tu boleh kasi diskaun sama member Mykakis,ek

Info yang baik (Tak pernah aku lihat info camgini kat kedai tayar)

budakspek
13-10-05, 02:20 AM
bagi aku...

ADVAN NEOVA paling best tayar yang sedang aku pakai skarang ni.

195/55/r15 sebijik dalam 230.

belasah dalam track sepang dah 3 kali.. mmg dry grip mmg amazing.

Potenza G3 pon best..

simex? please avoid

Kevin Wallace
13-10-05, 09:27 AM
aku setuju ngan midnakal punya reply pasal tayar ni bila drive dalam cuaca basah,jgn take for granted..coz its happend to me..awal bulan ni on the way ke k.bharu,kete aku terbabas seblm gua musang dalam cuaca hujan,sbbnya tayar aku botak...ambil lap (70km/j) kete off control then off the road...nasib baik bukan guang or pengadang jalan tp kwsn lapang...berpusing kete beb...masa tu dah dekat kul 7 mlm,handset takde signal,hujan renyai2,sorang2 plak tu...fuhhh...terngiang2 jugak idruzzz...idruzzz...:D,sblm tu dah byk org advice tukarlaa tayar tu...aku niat nak tukar kat k.bharu...tp itulaa yg berlaku...so jgn kompromi ngan tayar...bahaya beb....

p/s one more thing pakailaa seat belt...byk kelebihannya...:)

gulungwuzere
13-10-05, 11:02 AM
aku setuju ngan midnakal punya reply pasal tayar ni bila drive dalam cuaca basah,jgn take for granted..coz its happend to me..awal bulan ni on the way ke k.bharu,kete aku terbabas seblm gua musang dalam cuaca hujan,sbbnya tayar aku botak...ambil lap (70km/j) kete off control then off the road...nasib baik bukan guang or pengadang jalan tp kwsn lapang...berpusing kete beb...masa tu dah dekat kul 7 mlm,handset takde signal,hujan renyai2,sorang2 plak tu...fuhhh...terngiang2 jugak idruzzz...idruzzz...:D,sblm tu dah byk org advice tukarlaa tayar tu...aku niat nak tukar kat k.bharu...tp itulaa yg berlaku...so jgn kompromi ngan tayar...bahaya beb....

p/s one more thing pakailaa seat belt...byk kelebihannya...:)

UTK HANG AKU CADANGKAN TAYAR SILVERSTONE FTZ...... CUBA LA.... MMG BAGUS UTK CENGKAMAN LITAR BASAH.... CUMA BUNYI LA AGAK BERDENGUNG SIKIT MASA BERJALAN..... TP YG PENTING SAFETY

eibach
13-10-05, 12:57 PM
aku dengar gak psal citer ko accident ari tuh..tu yg nak tanya ko psai pa tuh..actually bab2 tayar nih mmg takde kompromi...lagilah kalo ko nak long distance macam tu...ini tahu tayar botak tapi enjut tak hingat...takpe setiap benda yg berlaku ada pengajaran dia...

Silverstone FTZ ni aku blum pernah try lagik...or mana2 silverstone lah...cuma ada member aku pakai tayr silverstone ari tuh...bukan FTZ kot...bila baru beli ok lagi bila dah wear out dalam 50% dia dah start ada bunyi berdengung yg amat dasyat sekali laksana naik kette kebal lak hehheehe....apa kejadah semua itu hehehheheh....

Kalo nak best wet grip ko leh try Falken Azenis or Goodyear F1 nih memang sesuai bebenor utk jalan basah. Tp bunyi ko kena compromise skit lah...dah nak wet grip noise and comfort kena ignore skit lah heheheehe....

eibach
14-10-05, 03:40 PM
Selalu sangat kita dengar ramai yg nak tukar tayar low profile daripada tayar standard or OEM. Tak salah utk tukar tayar or upgrade kan tayar kette utk performance, improve handling dan jugak appearance lagi nampak gempak.

Apapun safety factor masih lagi perlu diutamakan supaya upgrading tayar yg dibuat tidak meningkatkan lagi risiko yg dihadapi especially semasa membrek.

Kat bawah nih ada web yg offer tire size calculation..very informative gak aku rasa supaya upgrading yg kita buat tidak lebih dari 3% daripada tayar OEM.
LAgipun web nih bercakap semua pasal tayar secara detail....boleh layari di:

http://www.1010tires.com/tiresizecalculator.asp

So, boleh mencuba guna calculation nih utk check samada upgrading tayar yg kita buat still lagi dalam range yg selamat atau sebaliknya.

budakspek
14-10-05, 10:24 PM
biar betul ftz cengkam waktu basah?

tak percaya aku.

test la tengok jalan basah camne.

Midnakal
16-10-05, 06:48 AM
biar betul ftz cengkam waktu basah?

tak percaya aku.

test la tengok jalan basah camne.

Emmm....semasa Merdeka Race practise day tahun nieh....adalah satu hari tuh hujannnnn...so ramai lah yg pakai tayar FTZ wet tyre kat Sepang pada harituh (maklumlah ....harga tayar FTZ kat Sepang masa tuh murah kalau 15 inci kat luar mahu RM 130++ but kat track diorang jual RM70 sebiji setiap tahun)....then bila sembang pasal tayar FTZ punya traction masa entering corners and exit corners ...diorang kata no problem ...ok jek....dan adalah salah sorang rider kat sebelah tuh pun menyampuk....."pakailah tayar apa pun dlm dunia nieh....sama jek kalau hujan...kalu beza pun tak banyak....kena lah pandai budget speed ...dah tahu jalan licin jgn ler laju laju sangat...agak -agaklah geng" begitulah katanya.
Akupun berfikir betul gak kata rider-rider tuh masa diorang discuss......so...bagi aku ....apa jenis tayar pun just + or - jek yg penting handling dan judgement kita masa memandu yg penting...thats all. :cool:

budakspek
17-10-05, 08:45 PM
kalau goodyear F1 GSD3 tu mmg bagus tuk hujan.

ftz? nope

cuba kalau MME race bole pakai tayar jenis lain.. sure tak ramai pakai silverstone.

pasal apa? diaorang nak traction bagus.. nak timing bagus.

klaau ftz limit dia 100%... tayar lain bole hit limit 150%.

tapi yang best ftz ni.. tayar ni mmg tuk track day. murah dan long lasting.

tapi tuk hujan.. i dont think so.

~DonJuan~
20-10-05, 09:50 AM
Hal tayar ni mmg byk ragam dan byk gak kebaikan ....For me apa pun jenis tayar tapi klu tak buat balancing n aligment sama je la ibarat pakai sepender tapi lupa nak sarung seluar....Hahahahaaa....:D

eibach
24-10-05, 11:20 AM
Selain dari aligment dan balancing, satu lagi yg boleh menjadi masalah kepada tayar ialah absorber.

Kalau balancing tak betul normally kita boleh rasa dari vibration pada stereng kita...kadang2 tak yah speeding sangat pun...stended drive pun kalau tayar tak balance properly vibration yg amat ketara akan dirasakan pada stereng kereta.

Kalau aligment plak normally boleh dicheck pada thread tayar yg tidak sekata hausnya, samada sebelah dalam atau sebelah luar.

Satu lagi ialah kalau absober yg rosak. Ini pernah terjadi pada aku, korang bayangkan dalam keempat-empat tayar kette aku, tayar sebelah kiri belakang paling cepat hausnya pada yg lain. Malah lagi cepat dari tayar depan tuh...dah naik lenguh aku bawak pergi alignment, chamber dsbnya...dah bberapa Honda service aku pergi malah mereka buntu...hinggalah aku berkunjung ke sebuah service honda dekat jln ss222 (kalau xsilap)...
bila jer aku mengutarakan problem nih kat sorang mechanic india...dia dengan confidentnya terus begitau absorber u sudah rosak. Jek kette check thread...tengok absorber ada leak sikit...kasi tukar dia cakap...Alhamdullillah sampai sekrang sudah pulih seperti kette org lain jugak...

Moral of he story...tiada masalah benda2 ciptaan manusia nih yg tiada pemyelesaiannya..hanya ilmu dan pengetahuan manusia itu yg membatasinya...hehehhe,,,dari itu...kalau tak tahu baik bertanya...kalu malu bertanya...baik duk dalan gua kekeekkekekee....

~DonJuan~
25-10-05, 10:04 AM
Hushh!! Tapi klu nak ikutkan nak ikutkan byk lagi ciri suspension yg melibatkan tayar ni perlu byk diambil kira...

Tu belum kira lower arm, absorber-spring, stering bohead, bush, ball-joint dan klu dikira byk gak la utk selain jenis tayar jek...

Ada tak TAYAR yg jenis Long Life....Potong Air dan everything perfect bak kata beli dan pakai pastu takyah ganti...Heheheehee..

eibach
25-10-05, 12:02 PM
Hushh!! Tapi klu nak ikutkan nak ikutkan byk lagi ciri suspension yg melibatkan tayar ni perlu byk diambil kira...

Tu belum kira lower arm, absorber-spring, stering bohead, bush, ball-joint dan klu dikira byk gak la utk selain jenis tayar jek...

Ada tak TAYAR yg jenis Long Life....Potong Air dan everything perfect bak kata beli dan pakai pastu takyah ganti...Heheheehee..

aku rasa ada ONE...tayar MATI...angin sure tak yah isik dan check selalu..potong maybe kot sebab dia halus he aku tengok....tapi thread dia tak tau lah lasting lama mana...hehehhe...apakata ko try dulu..kalo ok ko riki2 kat member2 heheheheeh.....

~DonJuan~
29-10-05, 12:16 PM
Wahhhh..wahh..wahhh..Ko perli aku yek eibach...hampehh...anak sungai tul la ko ni (bulan posa tak leh nak carut)

Tayar Mati la apa la...Pastu ko suruh aku try lagi...Cehhh...Kang aku sumpah tayar ko kang..Tak pasal ko cari Midnakal pinjam jack tayar....kekekekek...

p/s: Baik ko suruh aku pakai tayar keretapi..takpun ketakebal..Wakakaka :D :D

you
01-11-05, 03:54 PM
Kepada pakar2 tayar..

Aku nak beli tayar untuk kenari (standard) aku.. 165/60/13 (GoodYear)
Dapat tak bawah RM150 sebijik??
Sebab member aku pernah tukar tayar keta wira (standard) dia dapat RM100 sebijik (GoodYear).
Rasa macam mahal jer tayar untuk kenari nih... takder lagi murah ker??

piaggio_hex
05-11-05, 04:25 AM
lyn 20" la beb baru terangkat tp sedih btul sbb satria aku xmuat huhu

1391
08-11-05, 05:44 PM
aku dule pakai michelin mxv model lama tapi still energy series, lama-lama dia jadi ekras nad bising tapi puas jugak pakai nak sampai 2 tahun baru tuko...la ni pakai Goodyear F1 GSD3, grip memang best, potong air pun best...

tang comfort and silence tu better than my old mich tapi kalau compare ngan yang barunye model aku takde experience plak...

BT
21-11-05, 11:21 AM
My favourite is Yokohama la...Dulu pakai tuh utk kereta lama. Puas hati betul. Skarang pakai keta lain...Budget low so aku mampu pakai Bridgestone Potenza GIII saje...:(

thebewok
01-12-05, 10:23 PM
bro kat mane nak cari tayar murah and ok lah.pastu rim 14 or 15 yg murah2.sapa tau kat mane nak cari?

~DonJuan~
02-12-05, 09:42 AM
bro kat mane nak cari tayar murah and ok lah.pastu rim 14 or 15 yg murah2.sapa tau kat mane nak cari?

La nape ko tukak bukak topic ni pada awal....Lain kali baca dari first page baru la tau info....Ni ko main jump page pastu tanya soalan yg dah byk kali MOD info ngan users lain...

Better k baca dari first page okiesss...

Nasib aku tak delete...

shahrul28
10-12-05, 04:38 PM
Nak tanya
Selalunya tayar kereta berapa lama kita bole pakai...?

shahrul28
10-12-05, 04:39 PM
Selalunya aku tukar tayar second hand je..tapi penah terjadi tayar aku tukar pecah..so pendapat kau orang tayar second hand tu bahaya ke?

Tenno RZ
11-12-05, 01:09 AM
bape lame? depend pd bape jauh km ko jalan aa.. tayar seken nie, tgk gak, ade yg masih 90%, ade yg 75% ade yg 50%.. kalo dpt yg 90% tu ok aa.. tapi kalo dpt 50% tuh.. pakai utk 1-2 bulan jek.. kalo pakai utk speed biasa.. 70-90km/h masih selamat lagi.. tapi kalo rase nak bunuh diri tu.. kasik hantam aa 110km/h ke atas.. lagi satu, time ujan.. kalo bunga dah 50% tu, mcm naik bot aa.. tak potong air dah.. lain aa kalo nak main drift.. hehehe..

aja
14-12-05, 09:26 PM
Aku dari dulu dan sekrg, maintain Yokohama jer. So far sungguh tidak mengecewakan, terutaamanya bila bawak kete masa sangat laju dan hujan. Dulu2 pernah try tayar michelin, potenza & goodyear.(tukar depan jer, belakang still yokohama). At last, empat2 pakai yokohama jugak. Confident betoi bila drive dengan tayar tuh!!

~DonJuan~
15-12-05, 09:40 AM
Dulu tgh mewah aku pakai tayar Continental 17"....Tapi tu dulu la ... Skang badget dah takde pakai je la Nankang NS1 17"..rega murah baru RM180...Bunyi pun takde bising...Kornering pun ok gak...At the moment bab hujan still ok lagi la...

mil406
17-12-05, 03:15 AM
aku pakai TOYO sekarang nih...165/50/15 untuk keta kelisa aku...grip bagus tapi bunyik ada bising sket la....especially masa kat highway...pasni maybe nak tukar falken plak...member aku ckp murah sket...

alvin_
18-12-05, 03:40 PM
erm using bridgestone tau . for drift event , i drive a 180sx with s15 facelift . try lah bridgestone untuk drifting , psl lambat sikit haus nye :P

aazul
21-12-05, 12:21 PM
alllllo..geng..apa khabar...sorry lama tada log in..**** byk.....tayar aku kureng sket...apepun wira aku pakai tayar turanza...profile 225/55/R16

advanrg
24-12-05, 01:29 PM
bape lame? depend pd bape jauh km ko jalan aa.. tayar seken nie, tgk gak, ade yg masih 90%, ade yg 75% ade yg 50%.. kalo dpt yg 90% tu ok aa.. tapi kalo dpt 50% tuh.. pakai utk 1-2 bulan jek.. kalo pakai utk speed biasa.. 70-90km/h masih selamat lagi.. tapi kalo rase nak bunuh diri tu.. kasik hantam aa 110km/h ke atas.. lagi satu, time ujan.. kalo bunga dah 50% tu, mcm naik bot aa.. tak potong air dah.. lain aa kalo nak main drift.. hehehe..

Haa, betul tu. Kalau terdesak jer pakai tayar 2nd nie. Lagi satu kalau nak angkat tayar second nie kena tengok betul-2 kekadang tayar tu tayar korek - ala tayar dah abis bunga dia kasi korek untuk nampak bunga tebal lagi. Bahaya, sangat bahaya... kalau nak tengok biasanya kat bunga tepi diorang selalu korek.

Tenno RZ
25-12-05, 02:04 PM
tayar kete ade yg korek gak ke? setau aku, tayar lori jek kot yg diorg korek.. hehe.. apa2 pun, tayar seken nie kenkadang berguna gak utk kes kecemasan :- bajet tade, tayar pecah.. tapi, pakai kejap jek aa.. kalo ade bajet sket, pakai jek aa goodyear nct3, sime tayar ke.... dlm rm140-160.. or ade lagi murah.. bising ke.. keras ke.. tolak tepi, yg penting baru.. bley gak pakai 1-2 tahun.. iye tak? eh.. toyo kuo utk kete kecik ek? bape aa sebijik? dia memang ade bising sket, tapi best woo utk speeding, getah lembut, stabil.. takat 170-200 tu, bley pegang sebelah tangan jek stering.. hehehe

p/s: nie kes bajet laa, jgn cite laa utk performance.. :)

usee80
04-01-06, 09:22 AM
bagi aku goodyear lagi bagus laaa...

vampire
13-01-06, 08:07 PM
aku skang ni pakai Dunlop LM702 205/40/17. so far performance & grip mmg bagus cuma bising skit. 2 bijik dah botak nak kena tukar. harga kat langkawi rm350 sebijik. ada tak cadangan brand lain tayar saiz tu yg bagus dan harga?

aazul
14-01-06, 10:34 AM
aku pakai goodyear nct3 R16/55/205.bg aku tayar ni grip pun bagus dan tak bising....sebelum ni aku pakai pirelli aper ntah nama dia...R16/55/225....grip memang cun giler....tapi time hujan aku rasa gagal sket....mungkin sebab lebar sgt tayar nie.....

bostat
14-01-06, 12:53 PM
aku pakai falken r16/55/205,,,, kalo ujan,,, mmg mantap,, tak lari,,, tp bila time kering ada bunyi sket bising,,, tayar ni mmg mahal nak dekat 300 sebiji....huhhh

azuan1412
16-01-06, 05:02 PM
Baru-baru ni aku tukar tayar Hancook dari korea... lembut dan corner pun bagus gak, Aku beli pun pasal harga merah jer 205/55/16 pada RM 187, beli kat Sunway....

Ada sesiapa yang berpengalaman tak guna tayar Hancook ni... aku first time, so far ok jer..

vampire
17-01-06, 08:23 PM
baru tukar 4 tayar Continental 205/40/17 V. publish price rm537 sebijik. regular customer punye price aku dapat rm360. performance mmg slrupp...

toyol
24-01-06, 06:55 PM
skarang harga tayar yg aku suvey kat klang(kedai papan)
g3 205/45/16 rm280
205/40/17 rm260
harga 16 lagi mahal reason pasal demand utk tayar size 16 tinggi..cam tak masuk akal jer aku rasa

Katana Black
31-01-06, 08:55 AM
Skang aku pakai tayar continental 17. no die dah lupa, tayar ni kalau x silap dah sethn lebih kot masih ok..Asalkn korg jgn beli sime tyre dah...

lozo
05-02-06, 02:56 AM
kedai papan tu klang dekat mana ? selalu dgr

yakie
06-02-06, 12:26 AM
kalo nak tahan lama tayar ni senang je, tukar dengan percuma 6 bulan sekali, camner nak dapat percuma tu? sewa je keta or jenis kete yang pakai tayar pilihan korang pastu tukar ar tayar tu ngan tayar korang, tapi ngan satu syarat iaitu tayar korang tak teruk sangat hingga boleh kantoi ar

ish asyik nak bwat jahat je

ayee
16-02-06, 12:09 PM
Thanks for the article mid...aku baru jek dgr advert dia dalam radio 2,3 ari lepas...belum survey lagi kat market rega dia....kot2 ada user kat sini dah pakai leh bagi komen....

p/s silap lak aku ter'awal' ambik Turanza...kalo dak leh gak try michelin energy hehehhe....

bro eibach, dun worry, i pun dah pernah pakai turanza ER30. not bad at all for the price. ianya lembut, tatak munyi kuat, decent grip in wet & dry. design side wallnya pun ok gak. size i guna masa tu 205/55/16 & it was on a volvo 940 turbo. lasted up to 50k km w 30% tread tinggal.

anyways, la ni i guna michelin pilot premacy 225/55/16/V di merc e230. this 1 made in france. katanya guna green tech jugak. so far (dah 40k km) i rasa antara tayar yg paling senyap i pernah try (compared tu cont, dunlop, gdyear & yoko). cuma tang grip wet road aje i rasa mich kalah dgn yoko & gdyear (esp eagleF1). as for jimat minyak tu, i rasa susah nak observe la coz fuel cons ni depends on byk factors lain.

remember, byk michelin la ni made in thailand to keep price down. yg made in japan & france harganya lain lak. i must say, quality pun ada beza. mcm mxv3A (japan) dulu ok but yg mxv8 (thai) still ok but not as nice.

selamat mencuba...

wakdol
03-03-06, 09:09 PM
dunlop... ok tak.. itu je yang mampu...

basikoly
02-04-06, 11:51 PM
dulu potenza 7/11 tapi baru2 nih tuko advan neova....tapi bile pakei tayar nih memang selalu terasa hati...lembik..huhuu...sebab tayar nih cepat haus...kalau main long distance lagi laaa...

royaljelly
03-04-06, 12:36 PM
NCT5 15".. so far, aku belasah air, corner 120kmh, okay jek...
aku suka tayar keras arr, pasal aku kaki langgar lubang..
tak atau apasal.. tapi selalu gak masuk potholes (cilakak)
hobi kot...

aku ada nampak NCT5 16"..
aku nak tanya, kalau tayar 16" takleh masuk 15" rim ke?

labib
03-04-06, 01:45 PM
korang beli la tayar ape ape pun... janji tayar skrg ni masuk nitrogen..tak yah dah pakai angin . tayar pun tahan lama..ade sedap skit tayar tu... ini citer beli tayar mahal mahal tapi pakai angin free kat petrol pump mane ade kick geng...heheheh bertukarlah ker nitrogen

abang_07
04-04-06, 01:08 AM
Berapa kos nak masuk nitrogen utk 4 tayar? ada minat juga nak buat.. kedai mana ada service ni?

Thanks

Midnakal
04-04-06, 09:37 AM
Yerlah Labib citer lah sikit.apa keistimewaannya...member aku dah pakai dah dan aku dah try...but aku perlukan keterangan en.Labib dahulu sebelum aku memberi F.R tentang tayar yg isi nitrogen nieh. Ok en.Labib....cuba bagi F.R sikit.

labib
04-04-06, 10:53 AM
Yerlah Labib citer lah sikit.apa keistimewaannya...member aku dah pakai dah dan aku dah try...but aku perlukan keterangan en.Labib dahulu sebelum aku memberi F.R tentang tayar yg isi nitrogen nieh. Ok en.Labib....cuba bagi F.R sikit.

aku isik nitrogen ni kat service centre kete aku sbb dia bagi promosi rm15 4bijk tayar.kedai tayar biasa rm5 sebijik tayar. sebenarnya nitrogen ni dah lama masuk malaysia ... tapi sbb kos mesin pump dia mahal maka tak byk la kedai tayar yang ada mesin ni.. nak dijadikan citer tayar aku tercucuk screw ahad semalam... aku pun bawak ler gi kedai tayar kat umah aku..sambil tu jengok2 la kut kut ade nitrogen ker idak kedai tu... lepas apek tu cucuk tayar tu dia pun isik la angin biasa aku pun cakap la... tayar aku isik nitrogen la...looo apasat u tatak cakap...nitrogen tak bole campur angin punye nanti tayar jadik manyak keras oooo..dia pun terus buang sume angin ... begitulah dia cakap...dia pun on la mesin pump gas dia...dia kata skrg pump ni dah murah past tu ade loan pulak .. kedai tayar ni bg waranty tak payah isik gas dlm masa 6 bulan...nak tambah gas lain kali dia leh kasik kautim..ikut kata apek tu antara ciri2 dia...
1. kalau isik angin biasa...sbb panas & sejuk, angin akan jadik air sbb tu ler tayar kita kene tambah angin.
2. tayar tak panas sgt
3. tayar tak keras sgt... ini aku akui...cuba korang langgar line kuning / zebra line kat jalan tu..mesti ade beza bila guna gas ni
4. tayar tahan lama tak cepat merekah...esp tayar murah
5. tayar tatak keras sgt la jadi grip kat jalan lebih la
sekian saje FR saya...
nak carik kedai tayar yg ada nitrogen ni...carik ler kedai tayar yg besar sikit..hehehe

Tenno RZ
04-04-06, 05:43 PM
kedai yg besar sket? beso camne? beso pada brand tayar ke? cth.. Kedai Tayar Ah Hong & Ekzos or Bridgestone? bagi hint sket.. kt JB mane eh ade?

~DonJuan~
06-04-06, 09:31 AM
Kedai besar yg dimaksudkan mcm kedai yg ada nama n popular la mcm CKL Lim Tayre GoodYear...Takpun Sign board dia ngan ruang kedai yg tahap 3 kali kedai shop lot...Tapi nak senang cari je Lim Tyre GoodYear CKL klu tak silap kedai ni mmg berlambak...

Midnakal
06-04-06, 10:17 AM
Aku rasa thread nie patut ditutup...aku bagi tempoh 1 minggu utk kengkawan buat posting disini. Nampaknya info yg perlu diketahui telah pun dinyatakan.

labib
06-04-06, 10:30 AM
kedai yg besar sket? beso camne? beso pada brand tayar ke? cth.. Kedai Tayar Ah Hong & Ekzos or Bridgestone? bagi hint sket.. kt JB mane eh ade?

ishk ko ni.... JB pun susah ... jiran singapore maaa... wa duduk semenyih pun ade ...... kedai bridgestone je.... dunlop ker..:D :D :D

bahjan
09-04-06, 09:55 PM
bro.. nak tanye... i have just changed my tires from sime (botak giler) to falken Ziex. its just now.. if layan kornerring... scraping terok giler... any suggestion bro?

Tenno RZ
10-04-06, 12:53 PM
hehe.. kat tmpt aku nie ade 4 brand.. goodyear.. bridgestone.. silverstone.. sime tyre/continental.. tapi.. ntah ade ke tak.. lom sebeyy.. yg aku tau kt tmn tun aminah ade.. sape2 duk tun aminah.. bagi info sket..

ninja
10-04-06, 01:19 PM
bahjan bro, scraping??or screeching??bunyi tayar menjerit ke??normal la tayar soft compound screeching.sime tyres tak screeching sbb compound keras.

btw cornering performance ziex better than sime tyres.

bahjan
10-04-06, 02:16 PM
scraping, cam kene body kereta... sakit woo denga :(,
btw thanks bro pendixx

ayee
13-04-06, 12:03 PM
korang beli la tayar ape ape pun... janji tayar skrg ni masuk nitrogen..tak yah dah pakai angin . tayar pun tahan lama..ade sedap skit tayar tu... ini citer beli tayar mahal mahal tapi pakai angin free kat petrol pump mane ade kick geng...heheheh bertukarlah ker nitrogen

bro labib, i pun mengunakan nitro utk tayar2 kete i. teruja gak bila kena goreng dek budak kedai tayar pasal kelebihan nitro ni...

however, ada org pernah tanya dlm NST Sunday Times bhg Cars Burs Trucks ttg kelebihan nitra dlm tayar ni. editor tu jawab, nitro lazim digunakan dlm tayar2 kenderaan berat i.e planes, mega prime movers yg mana tayar2nya r subject to extreme conditions. namun, faedah mengunakan nitro dlm kenderaan biasa amatlah minimal...

entah le...

Jongos
14-04-06, 07:08 PM
hui yoo nitrogen laaa, lagi ringan la tayar
kalu campur ngan menda yang bule seal tayar bucur tu bule kan?
alaaa, yang macam kicap pekat tu

Sempoi
15-04-06, 10:32 AM
skrang michellin dah cipta tayar tanpa perlu angin dah...middle sector...they replace with rubber made spring they maybe they need to do some more trial on these reliabilty....pic dia mana ntah lebor....

Logo_30
19-04-06, 11:32 PM
Kalau nak murah....boleh cari kat kelang, kat meru pun murah gak, macam macam jenis ada, yang recycle ada, ada tayar 2nd dimana tayar yg hampir botak dibuat bunga nya balik cam baru siot hargga murah jer rm30, yg baru kena tengok jenis tayar yg dipilih, boleh lah dikatakan murah. cuba lah...

~DonJuan~
20-04-06, 10:32 AM
Kat kelang mmg la murah...Aku tak nafikan dan aku sendri penah beli kat sana...Tapi harus diingat klu nak kira balik mmg rugi sbb tayar murah ni jangka hayat dah tak lama...Nampak mmg la percen dia byk lagi tapi tahap kualiti tayar tu dah berkurangan dan takkan tahan lama..Yang aku difahamkan tayar import ni dah disimpan lama....

Aku penah beli tayar kt pasir gudang..Mmg murah dan baru lagi..Puas hati..Potenza..Bridgestone suma baru..kat sana tempat lambakkan stok tayar baru...terus beli kat direct dealer dia...

eibach
20-04-06, 02:48 PM
aku setuju...kat kelang still the best to survey for cheaper price...btw..kalu korang rajin survey 2,3 kedai..compare 2-3 jenis tayar yg sama...for sure harganya tetap berbeza dr satu kedai ke kedai yg lain. perlu diingat, sebelum pergi Kelang ada baiknya survey dulu sebijik dua kedai area KL or Shah Alam utk tengok range harga...then korang pasti dapat yg the best.

Cuma seperti biasalah, Bridgestone, Michelin yg ada kat situ made in Thailand under licence...kat KL pun sama gak...nak cari original Japan dah susah sikit kecuali sanggup berbelanja lebey....

jongoss
28-04-06, 07:58 AM
Aku pun nak carik tayar gak....paling murah kat klang tu kedai mana ye?

~DonJuan~
28-04-06, 09:00 AM
Klu tak silap aku kat Setapak yg yg menghala ke Jln Gombak bebetul kat depan Trafficlight tu apa tah palancau nama kedai dia Dunlop kat situ pun boleh tahan rega dia bole bargain murah2 la klu direct ngan Tokey gemuk dia for leh nego rega yg murah2...:confused:

kecik.com
01-05-06, 12:38 PM
mcm mane nak cari tayar potenza yang murah bawah rm250...

size16

ade idea tak

nak order banyaklah

~DonJuan~
02-05-06, 09:15 AM
mcm mane nak cari tayar potenza yang murah bawah rm250...

size16

ade idea tak

nak order banyaklah

Klu nak order n murah ko tunggu la klu2 Merdeka Milineum Endurace (MME) ada buat event..sure masa tu tayar mmg murah gila sbb byk participants yg mmg akan beli tayar...Masa tu pemborong tayar Potenza ke bridegestone ke apa ke suma dtg nak jual n promosi tayar...nasib masa aku dtg Mid tak sempat nak beli sbb tak terpikir nak buat spare walhal dah tau tayar masa tu tgh murah...Klu nak lagi senang beli tayar masa MMe beli masa diorang tgh Time Trial Training...Yang aku tau la..

Ada satu lagi kat pasir Gudang tapi rega kena survey balik la...satu lagi klu nak beli transport nak bawak lak kena arrange..

Sergeant Mendoza
02-05-06, 05:38 PM
Sapa yang dok Tanjong Malim, boleh pegi Meng Fatt. Boleh bargain ngan apek tokey. Dia punya anak pun cute gak :p

~DonJuan~
03-05-06, 09:40 AM
Ni kat Tg.Malim ko nak beli tayar ke nak beli anak dia? Tg.malim tu besar bersepah org nama Meng fatt...bagi la direction skit..bargain bape leh dpt dzul's?

tanabe2287
03-05-06, 02:53 PM
bukan setakat tayar aje,ring yng murah2 takde ke?tolong bg taulah sape2 ada lubang ring yng murah2/aku nak masuk kat iswara

Midnakal
04-05-06, 02:08 AM
tanabe2287 .... ring apa kau maksud kan nieh.... piston ring ker ... ring kat jari ker ... magic ring ker.....? :)

~DonJuan~
04-05-06, 11:21 AM
mid yg tanabe maksud kan tu sure RIM..apa lak RING?? Kekkekekekekkek..tanabe baca dr first Thread utk dptkan info pasal Rim..

Midnakal
04-05-06, 01:48 PM
OOoooooOOOOoooo....aku dok tahu....kawang ingatkang piston ring....ohhh beghat....RIM pulok....

Ok apa apa hal kita teruskan tentan Tayar Kereta Anda!!

WINGS
04-05-06, 08:13 PM
sapa leh teman aku ke kelang carik tayar...

215/40 R17

baru ka second hand ka...

tulong...tak tau tempat laa..tayar dah licin cam gaya rambut aku gak...

Midnakal
05-05-06, 03:45 AM
Wings....kamu bertanya tepat pada waktu dan tempat nya.....tanpa segan silu diharap SUPERMOD DonJuan kita dpt kiranya memberi ruang dan masa utk menemankan abg WINGS kita nieh ke Kelang........!!!

Tenno RZ
05-05-06, 09:05 AM
tayar skang.. bridgestone my-01.. 195/50/15... kt ujung tu spec pe x ingat, tapi V kot.. hehe.. rega.. rm165 sejibik..

pelan lepas nie nak masuk 185/65/14.. tayar lom pk pe.. baru ushar2..

p/s: dpt je rim 14", rim 15" aku nak jualll...

~DonJuan~
05-05-06, 09:45 AM
uikkkk!! ko yg ckp tepat pd waktunya tapi ko lak yg suruh aku pegi kelang temankan WINGS??!!

Takpe la WINGS sbgai wakil aku akan temankan ko pegi kelang dan tunjukkan beberapa kedai yg jual tayar murah dr baru ke lama dari import ke local..

Bila nak gi tu?

Hantu
05-05-06, 11:41 AM
tayar 205/45/17..... apa brand baguih.... dan harga pun cantek????

toyol
05-05-06, 11:44 AM
dekat klang atas dari kilang bata kat kapar tu tayar lagi murah
mekanik kat kedai bawah opis aku ni cakap..dia budak klang
nanti aku nak gi usha..tayar aku pun dah tunggu masa nak nampak
besi jer tu

toyol
05-05-06, 12:00 PM
tayar 205/45/17..... apa brand baguih.... dan harga pun cantek????

jarang 205 ada 45..yg banyak pun 215/45
nak brand baguih duit kuar pun kena baguih la..cam g3 dalam rm360-rm380
neova jgn tanya la..for sure dah rm450++

Hantu
05-05-06, 01:22 PM
mahal ye.... bro toyol... 2++ takde ke??

WINGS
06-05-06, 10:17 AM
uikkkk!! ko yg ckp tepat pd waktunya tapi ko lak yg suruh aku pegi kelang temankan WINGS??!!

Takpe la WINGS sbgai wakil aku akan temankan ko pegi kelang dan tunjukkan beberapa kedai yg jual tayar murah dr baru ke lama dari import ke local..

Bila nak gi tu?

DJ..

dalam next week ko free tak?
kita convoy ke klang...
ajak toyol sekali...or anyone yg nak ikut..
amacam?

~DonJuan~
06-05-06, 10:25 AM
No hal...si toyol ni aku tak tau la cane..toyol ko vane ok tak?

toyol
17-05-06, 01:47 PM
alamak sir wings ngan sir don juan
eden dah tukar dah tayar last week
angkat sebelah kedai papan falken azenis st115
205/45/16 rm260 seunit
kalau kedai papan rm280
kalau kat kedai2 lepas kilang bata kat kapar tu harga lebih kurang gak
cepat tukar weh tayar kete dah nak naik

~DonJuan~
18-05-06, 10:08 AM
hermmmm nampaknya klu rega tayar dah naik kena la pakai tayar second yg importnya..at least dpt pakai 1 year pun jadik la...takpun kena turun pasir gudang la gamaknya klu nak murah gak lagi....hampessss...

eibach
18-05-06, 03:38 PM
DJ..betul ker tayar kat pasir gudang lagi besh...bunyik cam bagus tuh..kalau reramai ada hati nak tukar tayar leh kita pakai reramai turun macam konvoi...borong bebanyak...diskaun pun lebih kot....

problemnya...tayar kette ko ngan aku sure tak sama masa botak dia..tul tak...fenin..fenin..

~DonJuan~
19-05-06, 10:34 AM
Tayar ni klu brand Falken dtg pd Jb n Falken ada kat Kl sama je..yg bezanya rega jek...aku nak kena usahr gak ni..since mmg betul ckp si toyol ni tayar dah naik rega...kena lak tayar botak pastu roadtax mati perghhhh...nangis oo nak plak masa tu hari raya...masa tu org dah raya kita dok berpuasa gak lagi...hehhehheee..

FIKIR..... FIKIRKAN LA...

toyol
19-05-06, 11:57 AM
ada sapa2 tau kat mana nak beli bridgestone made in japan?
setau aku sini sume masuk yg made in thailand

KuCai
19-05-06, 12:36 PM
alamak sir wings ngan sir don juan
eden dah tukar dah tayar last week
angkat sebelah kedai papan falken azenis st115
205/45/16 rm260 seunit
kalau kedai papan rm280
kalau kat kedai2 lepas kilang bata kat kapar tu harga lebih kurang gak
cepat tukar weh tayar kete dah nak naik

BRO..

Ekau pakai tayar falken tu ok tak..aden pun tngh cari tayar yg sesuai gak nie..klu bawah rm300 tu kira ok la kot..

toyol
19-05-06, 07:00 PM
ok bro kucai,made in japan lagi
member aku rekomen dia pakai kat saga tayar dah botak pun belah air cun lagi
skarang aku memang puas hati la ngan falken bunyi pun tak bising cam bridgestone
kalu nak size cam aku tu beli kat sebelah kedai papan murah,kat kedai papan takbleh nego langsung

tanabe2287
22-05-06, 01:48 PM
ok bro kucai,made in japan lagi
member aku rekomen dia pakai kat saga tayar dah botak pun belah air cun lagi
skarang aku memang puas hati la ngan falken bunyi pun tak bising cam bridgestone
kalu nak size cam aku tu beli kat sebelah kedai papan murah,kat kedai papan takbleh nego langsung


aku tgok jenis tayaar gak...kalu yg bentuk n bung aok...aku amik jer.....tp kna tayar rendah laaa...baru cuuunnnnn...

royaljelly
30-05-06, 04:49 AM
bfGoodrich best ka?

aku beli dalam RM190 dari rege asal RM220
kedai tu agak best dan murah, pasal sumer kedai aku survey jual potenza G3 dalam RM 260-280, kedai tu amik RM235...

amcam?

toyol
30-05-06, 10:42 AM
royal kat mana kedai yg jual g3 260 280 punya price range
even kat klang pun dah rm310 maa..murah gak tu
anyway aku sebelum angkut azenis ni pun ada gak baca review
pasal bf goodrich g force ni..it seem mcm tayar ni nampak bagus from the
text la..tapi tak pernah lagi tanya sesapa yg pernah pakai tayar ni

route66
03-06-06, 12:16 PM
ermm...keta stock aku pakai eagle GA, pastuh eagle GT n skrg ducaro GA.

huhuhaha
23-06-06, 11:58 PM
hurm, nak tanye sket ttg saiz tayar kete nih.cthnya kalau utk 195/50/15, 195 tu menunjukkan lebar tayar tu kan?ade 185,205,215,225 dll. kalau x silap aku.so soalan aku: ape perbezaan pada handling kalau lebar tayar nih lain2?nampak sgt ker beza kalau gune 195 ngan 205?thx in advance..

toyol
24-06-06, 01:54 AM
195 ke 205 tak nampak sangat
tapi benda tu ada la kita mungkin tak perasan
macam kite tukar minyak itam baru/servis ada yg rasa lagi ringan
ada yg rasa sama jer
tapi for sure 205 menjanjikan handling yg lebih baik pasal tayar tu contact
ngan aspalt lebih byk dari 195

huhuhaha
24-06-06, 09:42 AM
oic2..oke soalan kedua pulak.aku bercadang nak tukar sport rims aku kepade 15", tapi aku tanak tuka spring utk lowerkan kete aku.ingat nak gune tayar tebal sket, biar mcm rally style.so agak2 tayar series mane yang boleh aku gune tanpe masalah sangkut tayar kat fender?kalau 60 ok ke tak?

Jongos
24-06-06, 10:46 AM
wehhhh,
sapa pakai Toyo Tyre? demo sket kat sini...

dengor cite hebat dari michelin...iye ke?

~DonJuan~
26-06-06, 10:37 AM
bf good rich org ckp hebat nama dari performance dier..tapi ntah la..ikut suka hati pembeli..kadang2 cita rasa berbeza...bagi aku dier tak cukup grip

Tak cukup grip ko ckp...Klu ko tgk WRC Rally suma dah pakai goodRich nya..Ford, peugeut, citroen...Tapi subaru still maintain pakai Pirelli....

puding
28-06-06, 10:41 AM
wehhhh,
sapa pakai Toyo Tyre? demo sket kat sini...

dengor cite hebat dari michelin...iye ke?

aku pernah pakai Toyo ... best memang best, tapi tu la .. huhuhu sabo je la ... rege dia .. pun best ..

kelebihan toyo ni, grip kat jalan mmg ngam, layan conner mmg stim ... kalau buat main drag pun stim gak ....

tapikan, baik mcm mana tyre pun, kalau waktu ujan, jalan basah, takde tyre yang bagus sebenarnya, moral, jgn bawak laju² waktu ujan

star
23-07-06, 11:12 PM
bagos ka tayar nitrogen ni ? tak pernah dgr plak .. ni la 1st time dgr .. selalunya kita tgk sesetengah kedai tayar 2nd hand ni .. byk tayar2 dia cantik2 lagi .. tapi yg pentingnya kita kena tgk tarikh keluar kilang tayar tu .. lagi lama tarikhnya .. lagi keras la tayar tu

ayee
03-08-06, 12:51 PM
sekadar utk berkongsi info. 2 bulan lepas i tukar tayar. disarankan oleh ah chong utk cuba Continental. so, i sapu 4 biji Comfort Contact-1 215/55/16 93V utk mengantikan Michelin Premacy 225/55/16 yg sedia ada. Contact-1 ni made in M'sia & abt rm430 sebiji. if Contact-2 yg made in Ger tu harganya hampir rm700 sebiji!!

so, lepas run-in of 300km i boleh ranking kan Contact-1 dibandingkan dgn Premacy, Gdyear NCT5, Yoko Aspec db & Falken 326 as below:-

wet road- 1st-326, 2nd-Premacy, 3rd-Contact-1, 4th-Aspec & 5th-NCT5. Cuma, 326 & Premacy paling lemah dlm hujan if thread/bunganya tinggal 50% or less. kita tunggu bila bunga Contact-1 dah kurang nanti.

dry road- 1st-Premacy, 2nd-326, 3rd-Aspec, 4th-Contact-1 & 5th-NCT5. no wonder BMW & Porsc guna Premacy as OEM.

noise- 1st-Aspec, 2nd-Premacy, 3rd-Contact-1, 4th-326 & 5th-NCT5. 326 paling bising bila bunga kurang dr 50%.

comfort- 1st-Aspec, 2nd-Contact-1, 3rd-Premacy, 4th-326 & 5th-NCT5. sidewall Premacy & 326 lebih keras dr d rest.

harga- 1st-NCT5, 2nd-326, 3rd-Contact-1, 4th-Aspec & 5th-Premacy.

summary - mungkin comparison di atas is rather unfair or tak tepat coz size tayar2 yg i gunakan tu berbeza & also on kereta lain2. tetapi secara kasarnya, i boleh rumuskan:-

Contact-1 is, so far, a decent tyre considering kereta i almost 1,680kg. value 4 money jugak ler. kita tunggu & lihat bila more km nanti.

Aspect, bagi i, adalah tayar tersenyap & most comfy. patern sidewall pun lawa. cuma, ianya tak tahan. mayb coz very soft compound. even if with proper rotation, allignment & balancing i cuma dapat 30k km aje. coz made in japan kan, harganya pun boleh tahan mahalnya.

Premacy dikira paling all-rounder. amongst d few Michelin yg dr France rather dr Siam. cuma harganya yg menakutkan. dapat decent mileage but not good masa hujan bila bunganya kurang dr 50%.

Falken 326 i kira sebagai a cheap alternative to sportive tyres. masa bunga tebal dia mmg mengancam but bila wear off lebih dr 50%, siap ler - bising, keras & licin esp masa hujan!!!

NCT5 is a tyre yg kita boleh guna kalu dah kewangan sempit or masa dah nak jual kereta. tak ade ler teruk sgt but cuba elakkan. kelebihannya ialah, bunganya tahan lama. tak faham i, kenapa NCT5 boleh jadi OEM bagi Honda Accord, Perdana V6, Camry & Volvo. Kalu utk Waja & Honda City tu tak ape ler...

hanya sekadar berkongsi. kalau ada bro2 yg berpandangan lain, sila lah utarakan.:)

eibach
03-08-06, 05:58 PM
Ayee,

Good research bro, lama dah aku tak dengar komen2 dan info2 yg berguna cam ko bagi. Just kalu masukkan any tyre Bridgestone in the list cantik gak. Tak kisah lah Turanza or Potenza ker.

Apapun my opinion for medium budget and sapa2 yg looking a good rating for comfort, noise and wet (just nice) tayar yokohama aceli yg aku prefer.
Kalau nak layan performance skit leh le up skit pakai ADVAN..klau std drive layan jer pakai 306 or yg sewaktu dengannya.

Nak save sket budget kena rajin2 compare rega kat klang. B4 that survey dulu kat KL or shah alam..then baru g sana. Biasanya dlam 80-150 hengget beza tuh.

ayee
04-08-06, 04:42 PM
Ayee,

Good research bro, lama dah aku tak dengar komen2 dan info2 yg berguna cam ko bagi. Just kalu masukkan any tyre Bridgestone in the list cantik gak. Tak kisah lah Turanza or Potenza ker.

Apapun my opinion for medium budget and sapa2 yg looking a good rating for comfort, noise and wet (just nice) tayar yokohama aceli yg aku prefer.
Kalau nak layan performance skit leh le up skit pakai ADVAN..klau std drive layan jer pakai 306 or yg sewaktu dengannya.

Nak save sket budget kena rajin2 compare rega kat klang. B4 that survey dulu kat KL or shah alam..then baru g sana. Biasanya dlam 80-150 hengget beza tuh.

ha ha ha bro eibach. tengkiu. bukan research pun. just pengalaman i bila berpeluang guna tayar2 tu aje. bridgestone? i pernah guna turanza ER30 & ER60 as well as RE711. RE711 mmg handling A++ but a bit bising. low profile katakan. lagipun i guna 235/40/17 masa tu. ER60 pulak comfy but sidewall dia amatlah tak menarik & bunga tak tahan lama. ER30 is d cheapest. sidewall cantik but very so so on comfort & handling. i terbaca yg d new ER80 mmg dapat A++ review. but i check harganya masa KLIM mmg mahal. almost same price as Premacy!!

i setuju dgn u pasal survey harga di S. Alam & KL dulu. tak payah gi straight ke Klang. ada satu kedai d S. Alam tu (seksyen entah apa ke nama) dekat round-about across PKNS. big shop. i dapat my Premacy dulu for only rm600 sedangkan tempat2 lain around rm670-700. situ pun byk rims 2nd hand yg ori. my fren dapat 1 set ori BBS (titanium-ultralite) 17" for only rm2000!!! kalu brand new almost rm6k. d Klang tu byk rims Taiwan.

eibach
07-08-06, 06:34 PM
ayee..betul tuh kat klang memang banyak rim dari taiwan. Yang local punya pun ada macam JRD ngan BSA. Harge not bad buleh layan. Rim original japan or Europe situ bukan tempatnya..leh pegi ushar kat Stamford Glenmarie.
Aku ingat aku penah layan Turanza ER30 nih, now ni pun aku panggil yg tuh lagi. Made in Thailand. Dulu aku beli 205/55/16 dalam 260/pc kat klang. kat Shah alam survey dalam 360/pc..banyak beza tuh. Silent and comfort not bad. Wet condition so-so jer cuma masa cornering yg tak berapa syok, dia ada kureng skit..siap ngan bunyi tuh ada mari kuat skit...aku tak berapa suka bunyi2 nih sebab irritate aku lah...macamna nak layan drift kalu camni ek?hehehehee....
kat mana ko kata roundabout yg across PKNS?leh ko citer detail skit, RB yg menghala nak pi ke sek. 9 concorde ke?Leh gak aku ushar situ plak..kalu baik punya nanti aku war-warkan....

m4tju
08-08-06, 02:42 AM
aku guna silverstone ftz baru angkat harga rm185 x 4
bunyi dia bising sikit sebab tayar air

puding
08-08-06, 09:08 AM
Aku skg ni setakat pakai Michellin Preceda je huhuhu, rasa mcm nak pakai toyo balik je, tapi tu la .. harga mcm apa je, mcm tak mampu je lagi huhuhu, dah la tayar cepat haus, sb getah lembut ....
tapi aku tak galakkan pakai Falken Ziex .... sb kalau langgar lopak air walaupun sikit, tapi terpukang mcm nak rak huhuhu

ayee
09-08-06, 09:20 AM
kat mana ko kata roundabout yg across PKNS?leh ko citer detail skit, RB yg menghala nak pi ke sek. 9 concorde ke?Leh gak aku ushar situ plak..kalu baik punya nanti aku war-warkan....

which exact RB tu i'm not sure. yg i ingat is just a RB. mayb yg across PKNS or UITM tu. u try ler. sure cunt miss d shop. mmg besar kedai tu. i dgr it can also repair rims. collection 2nd hand rims mmg byk. good luck...

said_sogo
09-08-06, 12:05 PM
which exact RB tu i'm not sure. yg i ingat is just a RB. mayb yg across PKNS or UITM tu. u try ler. sure cunt miss d shop. mmg besar kedai tu. i dgr it can also repair rims. collection 2nd hand rims mmg byk. good luck...
ayee,
kedai tu yg bertentang ngan kilang goodyear kan? kalau betul... tempat tu seksyen 15, shah alam. kedai tu betul2 sebelah roundabout. kat area tu ada daihatsu service centre.

ayee
09-08-06, 04:34 PM
ayee,
kedai tu yg bertentang ngan kilang goodyear kan? kalau betul... tempat tu seksyen 15, shah alam. kedai tu betul2 sebelah roundabout. kat area tu ada daihatsu service centre.

agaknya kot said_sogo. yes, it's betul2 next to RB. daihatsu? not sure ler. sorry ye. i dah pi kedai tu more than 1 year dah.:-??

jimwest
23-08-06, 01:08 PM
aku pakai silverstone ftz sport series jekk....yg rotation type tuh la...mmg best tayar tuh..kalo membelok..koner baring...bleh barin badan2 sekalik...huwaaaa.....hahahaha

roger
28-08-06, 07:43 AM
jim, tu yg tayar bunga buang air kan?mmg best lalu kat jalan berlopak, tak terangkat pon tayar kete, slambe membelah air..aku dah try..depan ftz blakang stz..

Tokpedang
18-09-06, 03:09 PM
Tok tengah cari sport rim 14"atau 15' untuk Wira Evo Tok...Ada sesapa boleh rekemen mana2 kedai yang murah???

Mekacih

mr.xxx
22-09-06, 12:04 PM
kedai papan klang murah.. jooi seng klang murah.. teck ming sunway pun murah.. kat kedai potong pun banyak murah-murah..

cuma... kalau murah tu berapa?

Hantu
30-09-06, 02:26 AM
haloo kedai tyre kat klang yg mane baguih dan harga cantek ??? special price for MK member???

Tokpedang
03-10-06, 02:42 PM
kedai papan klang murah.. jooi seng klang murah.. teck ming sunway pun murah.. kat kedai potong pun banyak murah-murah..

cuma... kalau murah tu berapa?


Tok dah dapat dah. Tima kacih atas saranan anda. Tok beli 2nd hand rim 15" kat danau kota je.....:Finger_fing22:

mr.xxx
12-10-06, 11:17 AM
2nd hang memang la murah.. semestinya lagi murah dari first hand..

volz
14-10-06, 12:41 AM
aku guna silverstone ftz baru angkat harga rm185 x 4
bunyi dia bising sikit sebab tayar air


series ke bro 185 sebijik.. member aku beli tahun lepas 105 sebijik.. dkat klang..

ip_2404
16-10-06, 12:54 AM
series ke bro 185 sebijik.. member aku beli tahun lepas 105 sebijik.. dkat klang..

tu bape inch nyer plak tayar.. aku nyer ftz sport rm 105 x 4, tp 15" jer la.. beli kat sblh kedai papan.. pakai xpenah prob lagi.. xde bunyik2 pon..

~DonJuan~
18-10-06, 09:33 AM
Sape sape yg nak beli tayar second dr saiz 15", 16" ngan 17" bole pm or contact aku trus..Ada kedai member aku yg mmg jual tayar seconhand..takyah gi jauh2 lagi sampai Klang..Kat KL dah ada dah..cuma nak kena pandai pilih jek...

p/s: Almost tayar 17" paling byk..sieries tayar mai pilih sendiri...

abangbadut
15-11-06, 05:50 PM
DonJuan,
kalau tayar michelin 17" berapa second?

Ab17
15-11-06, 11:30 PM
DonJuan,
kalau tayar michelin 17" berapa second?

kt area kemuning byk kdai tyr tpakai..jua longgok nyer..spai rambang mate nt ko g sner...xcy g r svey kt sner...second standard rm120 ke bwh:kid: ...

keras
17-11-06, 12:05 PM
sekarang pakai toyota wish ... tayar bridgestone GIII, 215/45/17 ... harga S$195 satu tayar ... jalan kering n basah takder problem ... best ...

bLackHead
10-04-07, 10:16 PM
Sepengalaman:

Michelin Pilot Sport = MMg mantap...senyap and very good in wet condition tapi cepat abis....poket pun asyik kena standby je

Bridgestone Turanza 225/45/17 = bising... and problem gak bila jalan basah

Goodyear F1 225/45/17 front 245/40/17 rear... bunyi bole la sbb bunga bentuk V nie mmg la tak senyap sgt ...but grip masa panas and hujan mantap

try la browse tirerack.com baca preview diaorang... harap2 membantu...search by tyre size okay!!!

dewa
12-04-07, 10:28 PM
Yokohama ES 100

tayar jenis ni mmg cengkam time hujan.. belah air power.. aku dah pakai dekat 2 tahun lebih still bunga byk lg..tapi nak kena selalu check alignment.. keras.. tapi bunyik kuat sket aa..

~DonJuan~
13-04-07, 10:09 AM
Yokohama ES 100

tayar jenis ni mmg cengkam time hujan.. belah air power.. aku dah pakai dekat 2 tahun lebih still bunga byk lg..tapi nak kena selalu check alignment.. keras.. tapi bunyik kuat sket aa..

Ermmm mmg aku tak nak nafikan klu Yoko ES 100 ada cengkaman nak plak klu time hujan..cuma klu conering ada time jln kering ada melecet skit tapi depends pd body keta klu body wira maybe takde apa tapi klu body mcm satria ada melecet Ooo..Tapi klu utk pemanduan jln kering aku prefer Yoko ADVAN Neova. Nak roll ke nak time starting ke grip mmg sedap..

ninja
13-04-07, 10:39 AM
Bad things bout ADVAN Neova ialah soft compound..kalo jenis pakai kete everyday mmg pening ler..cepat botakkkkkkkk

zalie
18-04-07, 03:42 PM
Kalau ada sesiapa yang dah penah antar informasi ni. minta maaf bbyk la

I m going to teach you how to check your car tire's to see if its
expire!! The date your car tire are manufacture and the date of expire
is only 5 years. I know alot of people will say that 5 years ah, my
tire already botak loh! Yes, its true. But what if your newly bought
tire that have a life of only one month to expire? How are you going to
check, whether the tire mechanic is bluffing you. Now, go to your car
tire and check for this sign:

( *2603* ) the asterik is at the begining and the end of this number
The first two number 26 means the number of weeks in that year it
manufacture, ( one year have 52 weeks, remember) The last two number is
the year its manufacture. The above 2603 show that the tire's are
manufacture in the 26 weeks of year 2003.
*2699*
This number show that this tire's are manufacture in the 26 weeks of
year 1999.

If your are going for a long distance journey, do check all your tires
for your own and your dearest passenger safety. Expired tire are bound
to be exploded if its run on a hot weather, because the car tires rubber
and the inner layer are starting to crack up.

lamtech
22-04-07, 03:24 AM
advan tu taya performance beb..macam toyo proxes la...jalan mmg sedap..tapi duit melayang pun sedap jugak...hehe...aku sekarang ni pakai je brand ape pun..tapi bukan sime tyres la...taya tu senang sgt pecah la..ape punye cap ayam la...

biulj2
03-05-07, 11:02 AM
cerita pasal tayar ni..kengkawan yg xpert bole tak pandu-panduan at least 4 knowledge...slalu nya mende ni aku pkir..masa alignment tayar nih..pemende sbenarnya yang kita nk kena tahu..kalu takat tgk skrin monitor kejap merah kejap ijau..pastu wat muka konon2 mcm la tahu...tapi yang tahu memg kena kencing je la...ok bos sudah siap,sudah cantek..

Jongos
08-05-07, 07:39 PM
arramak lamtech, aku pakai sime taye lorrr.
ketakutanye aku

bLackHead
08-05-07, 09:52 PM
cerita pasal tayar ni..kengkawan yg xpert bole tak pandu-panduan at least 4 knowledge...slalu nya mende ni aku pkir..masa alignment tayar nih..pemende sbenarnya yang kita nk kena tahu..kalu takat tgk skrin monitor kejap merah kejap ijau..pastu wat muka konon2 mcm la tahu...tapi yang tahu memg kena kencing je la...ok bos sudah siap,sudah cantek..

bro biasanya yang ko tgk merah ke ijao ke...itu merujuk kepada keadaan posisi wheel.. maknanya toe in ke toe out... (berkaitan ngan chamber)... itu sebabnya tayar makan sebelah dalam atau luar... dgn ayat mudah keadaan tayar tu kangkang lebih ke or kangkang ke dalam (itik serati).... ituje la secara mudahnya... harap membantu...apa kata don juan ke btg turbo ke... mungkin bole tambah utk lebih details

~DonJuan~
09-05-07, 09:34 AM
Bagi aku ada betul nya ckp ko tu bro Blackhead..Kita kena tanya betul2 kat cina kedai tayar maksud kaler merah or hijau klu kita tak tahu..means kena la amik tahu gakbukan main angguk je walhal tak paham..nak tau gak kita nak aligment cane yg kangkang or yg larus..Yg penting lepas aligment kita sendiri kena test ada beza ke tak condition tayar ok ke tak..

BT
09-05-07, 10:12 PM
One of my favourite tyres is Bridgestone Potenza GII. Yokohama Advan Neova juga menjadi pujaan hati.

Bagi aku pilihan compound tayar kereta favourite tetap soft compound. Tak kira la cepat habis ke tak. Janji puas...Hehehehehehehe....

Soft compound best main lap lap maut nih....

Tokans
10-05-07, 10:42 AM
Tayar celup...lorex akan digunakan bilamana tgh sengkek....ade sen...baru gua ganti yg baru..

limbat
24-05-07, 04:52 PM
gua pakai bridgestone potenza g111 195/50/15.
layan korner kt ulu yam dkt tmn kelisa..100km/j.
memang lazatz!!puas hati bro..sikit x membuang..
cuma lutut gua je cam nak berlaga.

tanabe2287
30-05-07, 04:16 PM
kalo nk suggest.....aku syoekan pakai tayar jenis Fulda....dlm 140RM....
dah hampir 2 tawon aku pakai...elok jer...baru aku wat element 2 mggu lepas....mekanik yg chek pon cakap ok jer...

~DonJuan~
31-05-07, 10:24 AM
Tayar jenis Fulda?? Tak perasan la bro mana punya buatan tu? Murah lak tu..Tapi ko pakai keta hari2 ke or seminggu sekali? Klu takat seminggu sekali jgnkan 2 tahun 5 tahun pun boleh maintain..

roger
02-06-07, 03:10 PM
tak leh gak bro..tayar ni ade expired date gak..tapi aku tak pasti brape tahun expired die..sbb getah ni, kalau dah lame2, die akan hilang keanjalan die..aku pnah pkai tayar lame..mule pkai, mmg ok..dua tiga hari, mule la jadi bonjol2 kat tayar tu..bahaya beb..boleh pecah tu..

toyol
23-06-07, 03:07 PM
fulda ini aku tengok ada gak ikln kat buku performance dari luar negara gak..quite famous la
kat uk,sama cam toyo,masa dulu2 bila sebut toyo sume org gelakkan..haahhaa
apa tayar toyo khir toyo ada la...

rotiboy
18-07-07, 02:47 AM
Favourite saya buat masa nie Yokohama A Drive 205/45/R17.

Midnakal
23-07-07, 01:03 AM
fulda ini aku tengok ada gak ikln kat buku performance dari luar negara gak..quite famous la
kat uk,sama cam toyo,masa dulu2 bila sebut toyo sume org gelakkan..haahhaa
apa tayar toyo khir toyo ada la...

yaaaaa yaaa yaaaa aku ingat lagik....dolu dolu aku ckp kat bebudak kereta nie...pakai ler tayar toyo...memasing mencebek kan bibir....adeihhh....yg diorang tahu balik balik pontenza lah falken lah....letih......!!!

bLackHead
23-07-07, 03:48 PM
Just nak share info kalau rasa2 nak buat bandingan kat sini ok lagipun diaorg nie independent body to test it... h++p://xxx.tirerack.com

Kena la cari yang bersesuaian dgn iklim kita nie

Regards

puding
23-07-07, 04:48 PM
yaaaaa yaaa yaaaa aku ingat lagik....dolu dolu aku ckp kat bebudak kereta nie...pakai ler tayar toyo...memasing mencebek kan bibir....adeihhh....yg diorang tahu balik balik pontenza lah falken lah....letih......!!!


tetiba buat aku teringat huhuhu ....

time aku pakai tayar TOYO, pastu lepak kedai mamak,
pastu aku duduk betul² depan kete aku,
pastu ada la geng² budak kete,
then, dia lalu tepi kete aku ...
sorang mamat ni cakap, wahh cantik la tayar ni,
pastu kawan dia balas .. hmm cantik memang cantik,
tapi jenama TOYO ni mcm lawak je,
tak pernah dengar pun,
mana ntah dia beli .. tiruan punya kot huhhu

hati panas je dengar, kutuk kt depan aku .. cisss

RaptorCell
23-07-07, 05:27 PM
just nak tanya korang..
apa kelebihan guna tayar besar nih??
sbb aku pernah tgk keta kancil..guna tayar besar gile
cam tak sesuai ngan body keta tu sendiri.. stable ke kalau dah jd camntu???

chinggo
23-07-07, 06:08 PM
pakai tayar besau... sedap skit grip... tp leceh pasal nak kena ketuk fender klu tak time koner kena sagat la....

bLackHead
23-07-07, 07:37 PM
just nak tanya korang..
apa kelebihan guna tayar besar nih??
sbb aku pernah tgk keta kancil..guna tayar besar gile
cam tak sesuai ngan body keta tu sendiri.. stable ke kalau dah jd camntu???

Salam bro

Tayar besar nie ada kelebihan dan kekurangannya... stability of course sebab permukaan yang bersentuh dgn jalan lebih so cornering mmg sedap...so kita dapat stability.

Utk rear wheel drive tayar besau nie mmg ada kelebihan sbb masa launching penting so dapat bersentuh dgn permukaan jalan secara maksimum...cth dalam f1 perasan tak tayar belakang besau dari tayar depan (cuma f1 nie lain sket sbb nama pun formula one semuanya ikut formula)

Kekurangannya masa hujan so susah sket nak potong air sbb lebar!!!

Kesesuaian bergtg pada cita rasa..cuma kalau pakai tayar besar nie takde power stering...mohon maap je la seksa nak bawak..hehehehe

Aku pakai tayar saiz 245/40/17 bridgestone potenza gIII dan depan 225/45/17 sbb keta nie rear wheel drive...

Harap membantu

Midnakal
24-07-07, 12:18 AM
just nak tanya korang..
apa kelebihan guna tayar besar nih??
sbb aku pernah tgk keta kancil..guna tayar besar gile
cam tak sesuai ngan body keta tu sendiri.. stable ke kalau dah jd camntu???

RaptorCell....remember one thing about tyre.....the bigger ....is....the better....but kalau xada power steering.....adeihhh...penatttttt!!!

stats
19-10-07, 12:55 AM
aku pakaii hankook v8 205/45 16 inch
baru tukar 4 biji
mmng melekattt kalo corneringg..comfort pon adee..

budakbiru
19-10-07, 06:41 AM
bape harga sebijik hankook tu.. 205/45/16

kesinambungan
19-10-07, 12:13 PM
Sape tau apa tu tayar inch up? kalau tukar tayar besar sangat tayar spare dlm boot tak leh pakai lagi sebab kecil sangat. Setuju tak?

royaljelly
24-10-07, 04:04 AM
gua guna tayar sepupu.. (sepupu sebab diorang dari famili tech lab yang sama)
depan one set michelin, belakang satu set BFgoodrich..
so far cornering sedap, tapi paling suka bila dalam hujan,
dia belah air rendah2.. jadi tak lah sampai kete seberang jalan pun kena tempias..

michellin nie senyap tayar dia rupanya..
sangat berbeza bising dia ngan BFGoodrich..

yang heran, BFGOodrich sekarang sudah lagi mahal dari michellin.. apa hal tah!

lepas nie teringin nak try yoko, tapi diorang kata softcompund kan?
macam cepat haus je bunyiknyer..

Kent
24-10-07, 11:38 AM
Minta bantuan....apakah tayar paling best utk 195/X/X? Sekarang saya pakai Continental, dulu silverstone.

Rasa continental baik sikit.....ada orang yang suggest Yokohama. Tapi Yokohama mahal lah..

puding
24-10-07, 02:54 PM
utk 195/X/X ....

pengalaman aku la ... Michellin .. dulu aku pakai 195/15/55 ...
dulu aku pakai Michellin Pilot Preceda ( skg tak jumpa plak dah ),
senyap pun senyap, grip bagus, best waktu ujan atau langgar lopak ..

Yokohama quite good gak ..
harga berbanding dengan michellin rasanya lebih kurang je,
gi la survey dulu rege tayar,
jgn main terus beli je .. mmg la mcm mahal ..

tapikan .. berbelanja lebih sikit utk keselamatan apa salahnya,
tayar tu adalah salah satu komponen kereta yang paling penting ..
meletup kalu .. nyawa melayang ...

Sime Tyre ?? so far 4 bijik kete member aku ada kes tayar ni meletup kt highway,
kurang tahan panas, walaupun tak sampai setahun pakai ...

anzac
05-11-07, 11:45 AM
Sime Tyre dengan Silverstone lain kan? sebab aku guna silverstone M5 untuk waja aku, nak beli yang mahal, bajet ciput dah tu tukau masa nak raya pulak.

Sorry kalau menyeleweng sikit, masa nak tukau tayar dulu aku pergi kat kedai papan (walau dah jadi batu la ni) tapi orang ramai giler, stok 15 inci tadak pulak tu. Aku perasan kat seberang jalan ada kedai silverstone satu baris dengan shell, pergi tanya harganya murah RM5 (4 biji dan jimat RM20) dari kedai papan tu, apa lagi terus sambau le... Member aku yang memang duduk klang sejak kecik pun cakap kedai papan lebih mahal dari kedai tayar lain kat area kelang, dia nasihat suruh survey dulu.... berdasarkan pengalaman aku, betullah apa yang dia cakap tu... ada yang ada pengalaman sama ke?

puding
06-11-07, 11:59 AM
yes ... nk beli tayar better survey ...
kadang² pandan indah punya kedai lagi murah dari kt klang tu huhuu,
tapi ... jgn tertipu ...
tayar murah tu silap² tayar yang dah hampir expired ...percaya lah ...

tayar ada expired date ???
yess .. ada ... tak silap aku kt sini pun ada gak diorang post, tapi aku lupa kt mana,
tengok kt tepi tayar tu, ada nombor2 tu ...

contoh ...

0507 ..... tayar tu dibuat pada minggu ke lima tahun 2007 ...
pastu kira la... tayar punya expired period dia dalam 4 tahun ... normally,
tapi aku setiap 2 tahun tukar tayar baru 4-4 ....
sebagai langkah berjaga jaga,
tayar yang lama boleh jual balik kt kawan2 ...

cheers ...

20vturbo
07-11-07, 09:11 PM
kalau yang badjet,boleh la angkat silverstone,tapi kalau yg ada duit sikit tu,and kalau jalan korang lalu mcm sampah,baik jgn..tayar ni selalu kembang tak tentu pasal...

bateri
20-01-08, 02:04 AM
Pengalaman aku pulak tayar Firenza so far yang terbaiklah tapi make sure Made in Japan punya sbb dah ada yang dari thailand dan indonesia. Grip bagus tak kira hujan atau panas, tahan lebih lama dari tayar yang aku penah pakai (Good Year, silver stone, kimex, astar, sime tyre, brigestone), senyap dan kalau lanngar lubang atau terpanjat divider tayar tak mudah naik benjol atau mengelembung.

ulu_yam
18-03-08, 02:08 AM
Cuba Bridgestone RE001 baru. Grip memang hebat tapi tak cepat sangat haus. Harga mahal la tapi murah sikit dari Yokohama Advan AD07.

alikacak
03-06-08, 01:55 PM
tumpang tanye..mane bolah dapat tayar 16x45 yang murah... tayar karang asyik swollen kat tpe.. apasal eh? nak kata langgar lubang ke apa,takde gak

outlawz
06-06-08, 10:58 AM
antara bridgestone, michellin, yokohama or goodyear, mana satu best in terms of grip during hot and rainy days....

in terms of noise juga....tolong ya...saya nak tukar 4 bijik ni..esok nak pi klang

kancil_85
07-06-08, 12:20 AM
hahaha...aku pki rojak...2 depan dunlop, 2 belakang silverstone...apa mcm??? gerek x??? wawawawa....

outlawz
09-06-08, 09:44 AM
hahaha...aku pki rojak...2 depan dunlop, 2 belakang silverstone...apa mcm??? gerek x??? wawawawa....

pakai lain lain brand bukan tak elok ke? in terms of grip?

saya lom tukar tayar lagi ni...pasal budget kena guna utk ke singapore pulak....isk...

Midnakal
09-06-08, 09:47 AM
ok lah tuh...nak wat camner ...rojak pun rojak lah.... janji bunga kena cantik lah sikit....dari botak....aduhhh.

neo_stephen
09-06-08, 11:02 AM
I baru tukar Bridgestone Adrenalin RE001 195/50/15 awal bulan ni, sebiji RM235 beli kat Hup Soon SS3, harga termasuk alignment balancing, sebelum ni pakai Goodyear F1 GSD3, I rasa RE001 grip kat dry lagi baik daripada F1, wet F1 lah tapi kalah tak jauh. Noise level RE001 kira sangat sunyi bagi i :)

josuya
09-06-08, 02:13 PM
michelin PP2 tuh elok ke? kt OKR (old klang road) leh dpt sebijik RM205 for 195/50/15 size. aku mmg nk tukar tayar ni. salah satu cara menjimatkan minyak. huhuhu... ade recommendation lain? bridgestone potenza, yokohama?

landmark1123heavy
15-06-08, 05:17 PM
aku nak cerita pengalaman ni..
pasal tayar juga..
sewaktu aku drive di bukit tujuh..
waktu hujan, bawa tak laju & masa tu turun bukit langsung tak tekan pedal minyak..
cuma main2 brek aje...
kendian kereta kat depan tu brek, sbb lori belah kanan tu memotong tak lepas..
dlm keadaan slow mcm tu aku brek (kereta auto so xleh tukar gear), kereta aku ni gelongsor & membaham bumper kereta KIA di depan...

nak kata langgar kuat tu tak lah, cium sikit je
nasib baik kereta kawan tu tak kemek...
nasib kalau pakai SIME TYRE yg kokak ni...
sekarang ni aku pakai SILVERSTONE pulak.. hmm

landmark1123heavy
15-06-08, 05:22 PM
kalau yang badjet,boleh la angkat silverstone,tapi kalau yg ada duit sikit tu,and kalau jalan korang lalu mcm sampah,baik jgn..tayar ni selalu kembang tak tentu pasal...

yea betul...
tayar ni lembut & sensitif..
kalau kena benda-benda tajam dia akan naik bonjol..
kena jaga la sikit..
aku tgh pakai juga sekarang ni tapi masih xada masalah..


...tayar lembut ni sedap kalau nk koner leper sikit pun...

hunyit
23-06-08, 01:35 AM
apa sugestion kowang utk tayar besa yg sesuai utk jalan basah dan murah...
255/35/18

goolydent
24-06-08, 05:19 PM
tayar apa paling baik untuk van...tlg info sikit

lamtech
26-06-08, 12:58 AM
tayar apa paling baik untuk van...tlg info sikit
ni van ape ni???macam2 jenis van ade dalam malaysia ni...pastu pulak saiz taya ape van ko pakai tuh???

xnphobia
30-06-08, 02:55 AM
tayar apa paling baik untuk van...tlg info sikit

nak wat pe ngan van nih? bnyk ke load? ke nak bwak family? or nak lanyak offroad?

jejaka_tuah
01-07-08, 05:45 AM
aku pakai synergy m5 tu :D
dah 2 taun aku pakai...kira okla..sbb aku bukan kaki bawak laju. murah pun murah :)

discreetlove121
05-08-08, 03:54 PM
list utk makluman tuan2:

SENARAI KEDAI DAN HARGA TAYAR.
semoga membantu...sila buat survey sebelum beli ya!!

Kedai Tayar

Start with Jalan Kapar, Klang

Ban Hooi Tayar Sdn Bhd
2057-2061, Batu 1, Jalan Kapar, Klang
41400 Selangor, Malaysia
Tel:

skecth_v7
11-08-08, 04:02 AM
saja nk share..ada risk gak pakai tayar 2nd,kekadang bunga byk tp dah expired,aku penah kena,tayar bengkak huhu

discreetlove121
11-08-08, 11:41 AM
sebelum saya berikan pandangan, sila jawab pertanyaan ini:

Mana yang lebih penting?..
A= Nyawa/Keselamatan atau
B= Wang (nak jimat ..psal tu neli tayar 2nd)

Nasihat saya, jangan pakai tayar 2nd kerana usia tayar yang selamat diguna maksima nya 4-5 tahun sahaja. Jika lebih 5 tahun, tayar dah kurang selamat utk digunakan.

ficken_81
03-10-08, 12:41 AM
tumpang tanya. dulu kat klang ada 1 kedai tayar papan. die jual murah gile. ari tu aku pergi, dah ilang la kedai tu. ada sesapa dari korang tahu tak skarang kedai tu kt mana?

puding
07-10-08, 10:41 PM
kedai tu dah jadi kedai batu dah hahhaa ...
tapi kan ... setakat tayar, rasanya sama je kot
even kt pandan indah pun cuma mahal dalam area RM10 je dari kt klang tu
compare to ur fuel ( if ada kt area KL la ), rasanya berbaloi beli kt pandan indah tu je,
lagipun, last year pegi kt klang tu, tayar yang murah hanya tanya yang dah hampir expired ( lebih kurang 4 tahun dari tarikh pembuatan tayar itu ) ...

just my 2 cents

moshri
09-10-08, 10:41 AM
Kalo nak beli tayar kete korang try kat TEK MING AUTO SERVICE. Workshop dia ada kat sunway 2 branch, subang U5 ada satu branch. harga mmg ok service pon ok. kalo wat repair sport rim pon murah . 13"-15" baru RM35 sebijik. Kalo besar lagi dlm RM45 sebijik. aku baru buat sblm raya ari tu.

Midnakal
10-10-08, 10:24 AM
sebelum saya berikan pandangan, sila jawab pertanyaan ini:

Mana yang lebih penting?..
A= Nyawa/Keselamatan atau
B= Wang (nak jimat ..psal tu neli tayar 2nd)

Nasihat saya, jangan pakai tayar 2nd kerana usia tayar yang selamat diguna maksima nya 4-5 tahun sahaja. Jika lebih 5 tahun, tayar dah kurang selamat utk digunakan.

Ya betul kata mamat nieh.....yang mana lebih penting...but.... ada a few things yg kita kena tgk sebelum nak pakai tayar tuh....rasa-rasanya mmg dah ada thread pasal tayar nieh.... nak tgk tahun mcm mana....nak tgk expired date mcm mana....just kalau rajin belek belek lah thread automobil nieh.

Tak salah beli tayar 2nd hand...and tak semestinya tayar baru tuh selamat...yang penting.... otak mau pandai lah memilih..... thats all....biarlah menang membeli dan menang memakai.....

discreetlove121
10-10-08, 12:21 PM
[/URL][URL="http://www.myestima.com/forum/index.php?topic=163.msg2149#msg2149"]Kenali Makna Nombor Pada Tayar Anda (http://www.myestima.com/forum/index.php?topic=163.msg2149#msg2149)

Sebenarnya, setiap tayar mempunyai maklumat yang terperinci berhubung jenis, saiz dan keumpamaan, termasuk minggu dan tahun keluaran. sesiapa saja dapat memahami maklumat ini untuk membuat pilihan tayar yang tepat bagi kenderaan mereka. cara paling tepat memahaminya adalah dengan memilih satu contoh tayar dan menelitinya sedikit demi sedikit.

Di bawah ini adalah panduan untuk makna nombor yang paling penting bagi sebuah tayar. Sebagai contoh, kita akan teliti nombor berikut: 175/70R13 82H. Nombor 175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar tayar itu dalam milimeter, iaitu jarak diukur dari sisi ke sisi. biasanya jika lebih besar nilai angka ini lebih lebar tayar itu. Nombor 70 menyatakan nisbah aspek (aspact ratio) tayar atau ketinggian tayar berbanding dengan kelebaran tayar itu.

Dalam contoh, ketinggian tayar adalah 70% kelebaran tayar itu. Biasanya tayar dengan nisbah aspek 55 kebawah diklasifikasi sebagai tayar profil rendah. Tayar profil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan yang lebih bagus walaupun aspek keselesaan mungkin boleh terjejas sedikit.

Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan kesemua tayar kereta menggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu. Tayar binaan radial tidak mempunyai tiub dan memberi prestasi lebih bagus. Angka 13 merujuk kepada garis pusat (diameter) rim untuk membolehkan tayar dimuatkan. Jika ingin menukar kepada tayar dengan diameter lebih besar, anda juga perlu menukar rim kepada diameter sama.

Nombor 82 melambangkan indek keupayaan mengangkut berat tayar itu. Untuk mengetahui berat maksima melambangkan nombor "82" kami perlu merujuk kepada carta "index keupayaan mengangkut tayar berat" yang ditetapkan diperingkat antarabangsa. sebagai contoh, nombor 82 bermakna tayar mampu memikul berat maksima 475 kilogram. Berat maksima meujuk kepada setiap tayar, kita perlu darabkan 4 kali untuk memperolehi kapasiti memikul berat kenderaan dengan empat tayar. (contoh: 475 x 4 = 1900 kg)

Huruf "H" yang terakhir adalah menyatakan kelajuan maksima bagi sesebuah tayar yang direka. Taraf kelajuan H dalam contoh bermakna bahawa tayar ini boleh mencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j.
Dibawah adalah senarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambang oleh setiap huruf abjad.

S-180 km/j
T-190 km/j
U- 200 km/j
H-210 km/j
V-240 km/j
Z-melebihi hadlaju 240 km/j
W-270 km/j
Y-300 km/j
Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 km/j, huruf ZR akan digunakan.

outlawz
10-10-08, 03:41 PM
baru tukar tayar kat jln kapar aka kedai papan (nama je kedai papan tapi semua batu) hehe....

survey punya survey dekat 20 kedai last aku amik GoodYear Assurance RM175 satu size 195/55/15....vavle rm3 satu, alighment rm16 balancing free sebab tukar 4 biji...this is the cheapest sebab tempat lain quote aku range from 190 to 210

before aku pakai tayar NCT5 185/55/15..so far puas hatilah tak sebising nct5 dan yg penting masa hujan tak lari....

moshri
14-10-08, 04:20 PM
hermm mmg penting pilih tayar yg sesuai ni. mmg penjagaan tayar amatlah msutahak. kereta aku pernah terpusing tgh bergerak laju disebabkan x cek keadaan tayar huhu..sib baik xder apa2. lps tu aku mmg serik. tiap2 kali nk aku mesti cek keadaan tayar.

imation
15-10-08, 07:34 AM
adakah tayar kenderaan mempunyai tarikh tamat? maksudnye selepas mungkin 3-4 tahun walaupun bunga masih tebal tetapi wajar ditukar kan kerana sudah lusuh?

discreetlove121
15-10-08, 08:41 AM
Betul tu! Setiap tayar punyai jangkahayat iaitu kira-kira 5 tahun dari tarikh ianya diperbuat.
Pada kebiasaannya tarikh pembuatan untuk tahun 2008 ianya akan bermula dengan angka 0108 yang membawa maksud minggu 1 atau minggu pertama tahun 2008.
Dan begitulah seterusnya. Jika tuan2 ingin menukar tayar , cari maksima yang diperbuat 2 tahun terkebelakang (2006/2007) sbb tuan2 akan pakai tayar tsb 2/3 tahun .. ini hanya saranan saya sahaja.
Yang paling cantik, cari la tayar yang di perbuat pada tahun semasa..pastinya boleh diguna semaksimanya 4 tahun ke hadapan.

KS
15-10-08, 09:55 AM
Betul tu! Setiap tayar punyai jangkahayat iaitu kira-kira 5 tahun dari tarikh ianya diperbuat.
Pada kebiasaannya tarikh pembuatan untuk tahun 2008 ianya akan bermula dengan angka 0108 yang membawa maksud minggu 1 atau minggu pertama tahun 2008.
Dan begitulah seterusnya. Jika tuan2 ingin menukar tayar , cari maksima yang diperbuat 2 tahun terkebelakang (2006/2007) sbb tuan2 akan pakai tayar tsb 2/3 tahun .. ini hanya saranan saya sahaja.
Yang paling cantik, cari la tayar yang di perbuat pada tahun semasa..pastinya boleh diguna semaksimanya 4 tahun ke hadapan.

yess.. Btol tue bang dekat tayar kiter ader tulih benda tue..nanti klu senang aku upload dimana kedudukan no tersebut pada tayar kiter. normally inilah perkara yg penting biler beli tayar

discreetlove121
19-11-08, 05:18 PM
baru tukar tayar 215/60/16
manufacture date : 2608 ~minggu ke 26, 2008.
RM370 seunit.
Michelin dealer Klang.
Gift~ 4 in 1 pressure gauge. Lembut dan senyap..mmg puas ati!

brew
19-11-08, 06:31 PM
baru tukar tayar 215/60/16
manufacture date : 2608 ~minggu ke 26, 2008.
RM370 seunit.
Michelin dealer Klang.
Gift~ 4 in 1 pressure gauge. Lembut dan senyap..mmg puas ati!
Bro, tuk tayar ni paling kecik berapa? apa model dia?

abdhadi77
30-11-08, 03:49 AM
Bulan lepas baru lepas tukar tayar. sbb aktiviti enjoy melampaui batas aku ada bajet dlm 1k je, tayar lama aku size 215/45/17, mana dapek tayar baru rege 1k je so kena la pegi 2 kedai yg biasa aku pegi, mintak tokeh kedai tu reserve tayar 2nd utk aku.

dekat 2 bulan gak aku tunggu baru tokeh kedai ni col aku ckp ada org tolak tyr, bunga 80% lagi, mula2 yg aku tgk tyr tu mfg date dia la.. 40/06 (dlm bln oct 2006) bunga dlm 75-80% rege 700 je (aku dgr tayar ni kalau baru 400 lebih sebijik), aku pun sambar terus..

Tayar Goodyear Eagle F1 made in germany. Size 215/45 ZR 17.

ps: ZR boleh bawa lebih 270kmj.. pergh.. paling laju aku penah bawa pun 180 je, ekekek...

azusedcar
05-12-08, 05:24 PM
mmm aku raser ar brader abdhadi77, ble dapat 215/45/17 dgn reger 1k.tp tayar falken r. coz aku pong saiz tu gak, ok gak tayar tu. aku dapat reger 1k utk 4bijik.

Midnakal
06-12-08, 12:53 AM
Bulan lepas baru lepas tukar tayar. sbb aktiviti enjoy melampaui batas aku ada bajet dlm 1k je, tayar lama aku size 215/45/17, mana dapek tayar baru rege 1k je so kena la pegi 2 kedai yg biasa aku pegi, mintak tokeh kedai tu reserve tayar 2nd utk aku.

dekat 2 bulan gak aku tunggu baru tokeh kedai ni col aku ckp ada org tolak tyr, bunga 80% lagi, mula2 yg aku tgk tyr tu mfg date dia la.. 40/06 (dlm bln oct 2006) bunga dlm 75-80% rege 700 je (aku dgr tayar ni kalau baru 400 lebih sebijik), aku pun sambar terus..

Tayar Goodyear Eagle F1 made in germany. Size 215/45 ZR 17.

ps: ZR boleh bawa lebih 270kmj.. pergh.. paling laju aku penah bawa pun 180 je, ekekek...

Bro....rugi bro....byk lebih lagikkkk meter tuhhhhh.....kasi hantam maxxxxx

advanrg
09-12-08, 02:08 AM
Aku nak tukar tayar keta aku nie... dah nak abis bunga. 195/55/R15 (tayar kecik untuk keta kecik). Minta recommendation daripada pakar, tayar brand apa yang baik? aku pernah pakai advan neova, tapi tayar nie mahal sangat dan sedikit bising ler, pastu langgar air sedikit ada lari... itu silverstone synergy m5 okay ker?

KiNgX
13-12-08, 11:11 PM
itu silverstone synergy m5 okay ker?

Klu x silap aku, berdasarkan tokey kedai bitau aku..tayar ni jimat minyak skit, x berat sgt. Dr segi grip pun ok jugak...tgk gaya org bwk jugak la, klu bwk mcm lahanat...semua tayar jd x ok. lgpun, aku gi kedai tayar silverstone..for sure dia gembar gembur tayar Silverstone ni bagus.

Kdg2, bila kita byk baca review org psl tayar ni, nek konpius lak. msti ada baik & buruk punya. Mcm Synergy M5, klu ko google, yg kutuk pun byk, yg puji pun byk...bkn tayar ni jer...tayar lain pun...bila dah pening2 ni, mula la nak pki tayar kereta kebal...hehehehehe

Klu ada budget lebih, amik tayar mahal skit mcm toyo ker, bridgestone etc...klu budget ciput, memadai mn tayar2 yg biasa2 ni (Dunlop, Sime Tyre, Continental, Cap Ayam Tayar etc).

Aku pakai Falken...hehehehe

Midnakal
13-12-08, 11:56 PM
[quote=kingx;200198]Klu x silap aku, berdasarkan tokey kedai bitau aku..tayar ni jimat minyak skit, x berat sgt. Dr segi grip pun ok jugak...tgk gaya org bwk jugak la, klu bwk mcm lahanat...semua tayar jd x ok. lgpun, aku gi kedai tayar silverstone..for sure dia gembar gembur tayar Silverstone ni bagus.

yAAA... betul tuh bro.... pakai tayar besi pun jahanam mcm nieh....kuang kuang kuang. Senang mcm nieh lah..... semuanya tergantung pada budget memasing. Kalau ada duit semua org mau pakai tayar yg terbaik (walaupun sebenarnya tak berapa pakai sangat pun caranya...bawak slow manjang)....heheheheh.

advanrg
14-12-08, 12:47 AM
aku dah beli tayar falken ziex 912... dapat rm190 sebiji. baru jer pasang tatau lagi performance camner. harap2 okay lar... nak pakai bridgestone, tapi harga mahal sikit, so aku try lagi tayar falken nie...
er, by the way, outlawz, ko nyer goodyear assurance tu setakat nie camner?

Midnakal
14-12-08, 01:26 AM
Tayar tuh ok lah bro....kasi test sikit...and then bagilah review....heheeh

KiNgX
14-12-08, 04:38 PM
aku dah beli tayar falken ziex 912... dapat rm190 sebiji. baru jer pasang tatau lagi performance camner. harap2 okay lar... nak pakai bridgestone, tapi harga mahal sikit, so aku try lagi tayar falken nie...
er, by the way, outlawz, ko nyer goodyear assurance tu setakat nie camner?

Damned!! Falken ZIEX 912, keluaran terbaru ni..aku nyer ZIEX 552...ada tya gak psl ZIEX 912 ni...tp kedai tu xde stok lg..lgpun dia dah kasi aku diskaun byk kat aku (aku beli brg2 len sm kat kedai tu)...rembat jer la stok yg ada.

Dr segi performance x tahu lg, sbb br 2 ari pki, x jln jauh2 lg...kuar pun gi mkn jer, nnti krismas aku nak blk kg, nak perderas kat atas highway tgk..den br aku tahu tayar ni worth it ker x. Lgpun, tokey cina tu bitau, bila aku tya tyr ni bunyi bising kuat ker x, dia ckp klu bunyi kuat, aku org 1st yg komplen...hahahaha

wood3
14-12-08, 05:51 PM
aku dah beli tayar falken ziex 912... dapat rm190 sebiji. baru jer pasang tatau lagi performance camner. harap2 okay lar... nak pakai bridgestone, tapi harga mahal sikit, so aku try lagi tayar falken nie...
er, by the way, outlawz, ko nyer goodyear assurance tu setakat nie camner?

Hmmm . .sama la macam aku . .depan aku tarok falken ziek 912 . .dapat la rega rm 175 . .dua tu kira rm 350,tayar lama kasi dia . .dah bergunung ganang pun . .yang lama tu falken azenis . .sekarang ni dah tak kuar lagi.
Performance semasa laju baik sekali falken ni dan semasa ujan POTONG AIR.Sebagai pengemar berkelajuan tinggi tayar falken ni tak penah kecewakan aku lagi.
Tayar belakang pula aku pakai Bridgestone turanza siri 15 x 60 . .195.pasai nak bagi balance berat tong NGV kat bonet belakang.
Tayar ni keras sedikit berbanding falken . .good on street road.
Tayar bridgestone ni 2 biji campor balancing leboh rm375 . .sama rega ngan falken depan.
Tayar ni tukar kat KOTA DAMANSARA sec 5,tayar depan tukar kat DENGKIL sebelah CIMB bank .

p/s: Aku rasa sedap kalau dapat kesemua tayar tu FALKEN . .berdezas je kat haiway lagi pun bole drive dekat 20 km time pancit . .hancur tayar sebelah dalam je . .tak tanggal.
Aku tambah bush kat absober 2 inci . .konering pada kelajuan 150kmj ada rasa goyang.

brew
14-12-08, 07:23 PM
falken 912 tu ni paling kecik saiz berapa? saya nak letak kat kete saya yg menggunakan rim 14"

Becha tu perlukan tayar baru..aku dok tunggu dia post kat sini..

Update: tayar nie ada dalam versi 14" . untuk makluman sila liwati http://www.falkentire.com/xhtml/tires.php?category=1&tire=3

tapi kat table tu ada tulis "reinforced" apa ke namanya tu?

KiNgX
15-12-08, 01:32 AM
falken 912 tu ni paling kecik saiz berapa? saya nak letak kat kete saya yg menggunakan rim 14"



Brew, aku x tahu la betul @ x, tp klu tayar performance ni, nak jmpa tayar saiz 14 ni ssh sket, byk kedai fokus kat tayar 15 dan ke atas, rugi klu beli tayar kecik2 ni..dorg ckp larrr...klu saiz 14, cap ayam byk la.upgrade la rim ko jd 15 hehehehe. tp x tahu la..kena tya sape2 lg pakar dlm MK ni...maybe dorg tahu kat mn ade.

brew
15-12-08, 01:37 AM
Brew, aku x tahu la betul @ x, tp klu tayar performance ni, nak jmpa tayar saiz 14 ni ssh sket, byk kedai fokus kat tayar 15 dan ke atas, rugi klu beli tayar kecik2 ni..dorg ckp larrr...klu saiz 14, cap ayam byk la.upgrade la rim ko jd 15 hehehehe. tp x tahu la..kena tya sape2 lg pakar dlm MK ni...maybe dorg tahu kat mn ade.
aku sebelum ni pakai rim sukan bersaiz 16" tapi berat gilos, aku buat benchmark kat forum kereta aku mmg aku punya minyak byk makan.

p.s. next time jgn projek dalam kete, kalau nak gak, pakai kereta AMIN.kekekek

Midnakal
15-12-08, 11:51 PM
falken 912 tu ni paling kecik saiz berapa? saya nak letak kat kete saya yg menggunakan rim 14"

Becha tu perlukan tayar baru..aku dok tunggu dia post kat sini..

Update: tayar nie ada dalam versi 14" . untuk makluman sila liwati http://www.falkentire.com/xhtml/tires.php?category=1&tire=3

tapi kat table tu ada tulis "reinforced" apa ke namanya tu?

Bro...kalau kat tayar dia tulis "Reinforced" means ....tayar tuh materialnya dah di upgrade sedikit dari keadaan biasa contohnya...steel belted dlm tuh ditambah lagi atau pun kandungan chemical dlm getah tayar tuh telah di perkuatkan.

Midnakal
15-12-08, 11:54 PM
aku sebelum ni pakai rim sukan bersaiz 16" tapi berat gilos, aku buat benchmark kat forum kereta aku mmg aku punya minyak byk makan.

p.s. next time jgn projek dalam kete, kalau nak gak, pakai kereta AMIN.kekekek

Bro brew...lu pakai sportrims 16 tuh ...Jepun punya ke atau kedai Kelang punya products? Kalau pakai sportrims yg dari Jepun (yg budak budak gila kereta nie pakai mcm Rega Master ker...advan RG ker Rc ker bla bla bla) wow... sama ringan atau lebih ringan dengan rim 14 or 15 yg jenis biasa bro.....

Midnakal
15-12-08, 11:55 PM
Brew, aku x tahu la betul @ x, tp klu tayar performance ni, nak jmpa tayar saiz 14 ni ssh sket, byk kedai fokus kat tayar 15 dan ke atas, rugi klu beli tayar kecik2 ni..dorg ckp larrr...klu saiz 14, cap ayam byk la.upgrade la rim ko jd 15 hehehehe. tp x tahu la..kena tya sape2 lg pakar dlm MK ni...maybe dorg tahu kat mn ade.


Ya benarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr tuh pakkkk kingx!!!!

advanrg
16-12-08, 01:13 AM
haha... lama tak dengar ko membebel pasal keta MID... betul tu, tayar performance size kecik daripada 15" memang susah nak dapat. Terbaik bagi aku pakai jer rim 15" tapi nak make sure tak berat pakai ler rim sukan yang ringan DAN KUAT... kekadang ada yang ringan jer tapi senang bengkok! letih melayan nyer...
by the way, aku baru pakai 2-3 hari tayar Ziex 912 nie dan aku letak belakang dulu sebab nak lasi abis Ziex lama aku (552 ke hape ker, lupa lak aku), nanti dah habis nak kasi tukar semua Ziex 912...
Hampeh, aku bayar mahal untuk tayar tu. Anyway, thanks WOOD3 for the info, nanti aku gi check kat dengkil tu... apa address dia ek?

Midnakal
16-12-08, 03:12 AM
Hehehhe...betul tuh encik advan.rg heheeh. Maintain pakai rim15...senang sikit nak cari tayar. But and again....ur money .....ur choice.

Midnakal
16-12-08, 03:44 AM
Oklah abang-abang, adik-adik, kakak-kakak....gua ada attachkan a few gambar tayar untuk dihuraikan agar semua user yg baca thread ni faham apa yg dimaksudkan.

http://midnakal.pictiger.com/images/13966143/



Contohnya kalau simbol V kat tayar tuh apa? Biasanya kalau kat tayar tuh ada tanda huruf V bermakna tayar tuh punya maximum rotation adalah selaju V=240km. SO kita teruskan thread nieh dengan penerangan dari tuan-tuan semua. Selamattttttt!!!!

http://midnakal.pictiger.com/images/13966143/

wood3
16-12-08, 11:54 AM
haha... lama tak dengar ko membebel pasal keta MID... betul tu, tayar performance size kecik daripada 15" memang susah nak dapat. Terbaik bagi aku pakai jer rim 15" tapi nak make sure tak berat pakai ler rim sukan yang ringan DAN KUAT... kekadang ada yang ringan jer tapi senang bengkok! letih melayan nyer...
by the way, aku baru pakai 2-3 hari tayar Ziex 912 nie dan aku letak belakang dulu sebab nak lasi abis Ziex lama aku (552 ke hape ker, lupa lak aku), nanti dah habis nak kasi tukar semua Ziex 912...
Hampeh, aku bayar mahal untuk tayar tu. Anyway, thanks WOOD3 for the info, nanti aku gi check kat dengkil tu... apa address dia ek?

Alamat kedai tu aku tak sure tapi kedai dia sebelah CIMB Bank Pekan Dengkil,ujung kat pasar jalan menuju ke Jenderam Hilir.
Kat sini tukar tayar ok tapi kena aligment kat kedai lain.Bukan setakat tayar RIM sukan pun banyak gak.



p/s: Hai MID ni pun dah macam IR MAT DALIB je . . .si pengarah teknikal JPJ malaysia.
Kepada peminat kereta ,nak tau hal teknikal kereta dengar je RMKL setiap ISNIN Jam 2 ptg. . nak aju soalan pun boleh.

penjarapudu
16-12-08, 02:33 PM
sape ade info pasal nombor2 siri dan kelajuan2 pada sesebuah tayar??

NeoCyber
16-12-08, 03:50 PM
Alamat kedai tu aku tak sure tapi kedai dia sebelah CIMB Bank Pekan Dengkil,ujung kat pasar jalan menuju ke Jenderam Hilir.
Kat sini tukar tayar ok tapi kena aligment kat kedai lain.Bukan setakat tayar RIM sukan pun banyak gak.



p/s: Hai MID ni pun dah macam IR MAT DALIB je . . .si pengarah teknikal JPJ malaysia.
Kepada peminat kereta ,nak tau hal teknikal kereta dengar je RMKL setiap ISNIN Jam 2 ptg. . nak aju soalan pun boleh.




murah ke dengkil?

tak tau pulak aku! nk kene check ni!

kuman seberang laut aku nampak (kelang..)

yg dekat terlepas pandang..

Midnakal
16-12-08, 05:20 PM
sape ade info pasal nombor2 siri dan kelajuan2 pada sesebuah tayar??

Bro..cuba belek-belek thread nie dari awal....mmg dah ada specs semua tuh....oklah bro...selamat berjaya.

wood3
16-12-08, 05:59 PM
murah ke dengkil?

tak tau pulak aku! nk kene check ni!

kuman seberang laut aku nampak (kelang..)

yg dekat terlepas pandang..

Hmm aku rasa kedai tu harga dia ok . .tak le GIGIT macam kedai lain kat sana.Aku dah 2 x tukar tayar kat kedai tu . .dia letak harga kita kasik tawar menawar le.
Pada aku kita letak tayar mahal ni ada baiknya dan berbaloi . . .usah memperJUDIkan nyawa kita serta family nak letak tayar secondhand . . . pasai tayar ni umpama TIANG RUMAH . . . .tegak tiang tegaklah rumah.
Nak tayar baik serta RIM BAIK punya,hasil kerja pun baik jugak pergi la kedai ATI kat sunway . . .kedai ni memang pro . . .nak rim sukan berbelas ribu pun ada,sesapa yg main kete tentu tau kat mana kedai ni.


p/s; kalau aku berduit lebey ari tu mau aku tarok BRIDGESTONE POTENZA . . baru satu rm230 x 4 = ? . . .hhuh . .peluh jantan jatoh.
Lain la menang kat casino macam BECHA,BOB serta BREW,

advanrg
18-12-08, 01:38 AM
Aisey, nak lebih mendalam lagi nah nie... cerita pasala tayar untuk kita kongsi bersama. Baca dan simpan, pada aku maklumat dalam presentation ini amat berguna untuk pengetahuan dan keselamatan kita.

:kid:

advanrg
18-12-08, 01:42 AM
Alamat kedai tu aku tak sure tapi kedai dia sebelah CIMB Bank Pekan Dengkil,ujung kat pasar jalan menuju ke Jenderam Hilir.
Kat sini tukar tayar ok tapi kena aligment kat kedai lain.Bukan setakat tayar RIM sukan pun banyak gak.


Thanks WOOD3, tak jauh gak tu dari rumah aku ... nanti aku gi check.
Bab alignment and balancing nie aku percaya satu uncle tu jer kat USJ sana... pakai style lama jer tapi alignment superb! aku tak pernah masalah dgn alignment bila dia buat... kedai lain pakai komputer pun hampeh asyik lari jer, pastu tayar makan tak sama... letihhhh....

KiNgX
18-12-08, 08:24 AM
Guys, nak tanya...klu 195/50/R15...klu aku nak isi angin tayar...berapa sukatan dia erkkkk???? Klu tayar lama aku dulu, aku gi Petronas, set kan 220 jer...

sy bdk br belajar.....

wood3
18-12-08, 10:46 AM
Thanks WOOD3, tak jauh gak tu dari rumah aku ... nanti aku gi check.
Bab alignment and balancing nie aku percaya satu uncle tu jer kat USJ sana... pakai style lama jer tapi alignment superb! aku tak pernah masalah dgn alignment bila dia buat... kedai lain pakai komputer pun hampeh asyik lari jer, pastu tayar makan tak sama... letihhhh....

ok la . .kalau ada alamat kedai uncle tu hang up la sini . .pasai aku every 3 bulan buat aligment.
Usj ngan rumah aku pun bersempadan je.


p/s: Uncle misai hijau pun tinggal kat usj gak.Dia wat ALIGMENT benda lain . .he he he.

advanrg
19-12-08, 01:38 AM
Aisey aku tak tau ler alamat dia, tapi kat kawasan industry belakang court 10. Kedai dia depan surau. nak kenal uncle nie dia pakai toyota lama warna merah belang kuning. Alignment RM15 jer.

err... yg alignment satu lagi tu kalau padu kasi PM aku lar... :icon_biggrin:

NeoCyber
19-12-08, 10:54 AM
p/s; kalau aku berduit lebey ari tu mau aku tarok BRIDGESTONE POTENZA . . baru satu rm230 x 4 = ? . . .hhuh . .peluh jantan jatoh.


ini bridgestone potenza berapa ni?

sebab aku pakai potenza jugak..

aku beli ari tu .. sebiji RM408.00

Potenza Adrenalin.. RE001

sangatlah berpuas hati dgn tayar ni! serious.. the best tayar yg aku pernah pakai..!

kornering.. sangat mantap.! kalau dulu berani 70-80.. skang boleh sesah 110.120.. dan kadang lebih..

bising? takde.. sangat senyap..

wet? - pun still confident utk tekan lagi.. cuma tak sekuat masa jalan kering laa.. sebab tayar ni tayar utk dry .. semi slick kot.. !

cuma pakai tayar ni.. kene jaga ler! aku tiap 8-10ribu akan rotate tayar tu ..!

balancing pun slalu check..

angin isi nitrogen..

review tayar ni : http://star-motoring.com/news/story.asp?file=/2007/4/1/ms_features/17271943&sec=ms_features

website dia : http://www.potenza-adrenalin.com/

virus06
26-12-08, 01:38 PM
nir tumpang tanyer lar....
klu berkenaan tayar.....
krete aku ader problem skit...
aku baru jerk prasan.....

tayar blkg aku,biler tgk dari sudut tepi xde masalah...
tapi apabila tgk dari sudut blkg...
die nmpk cam senget ar....
bayang kan tayar kiri anda condong ke belah kanan dan kanan condong ke kiri....
member aku kate bahaye cam tur....

tlg2.....
pls explain cam mane nk uat.....

Midnakal
26-12-08, 08:50 PM
nir tumpang tanyer lar....
klu berkenaan tayar.....
krete aku ader problem skit...
aku baru jerk prasan.....

tayar blkg aku,biler tgk dari sudut tepi xde masalah...
tapi apabila tgk dari sudut blkg...
die nmpk cam senget ar....
bayang kan tayar kiri anda condong ke belah kanan dan kanan condong ke kiri....
member aku kate bahaye cam tur....

tlg2.....
pls explain cam mane nk uat.....

Bro... itu dah kira terlebih camber dah tuh. Kalau kereta lumba mmg purposely dia buat mcm tuh...tapi ada tekniknya....only certain degree jek diorang buat. Tapi utk kendereaan yg road condition dinasihatkan utk buat alingment. Kalau tangguh tangguh nanti tayar akan makan sebelah dalam...rugi bro....

So bro...pergilah buat alingment.

ps/: Kereta model apa tuh....

KiNgX
27-12-08, 11:17 AM
Guys, nak tanya...klu 195/50/R15...klu aku nak isi angin tayar...berapa sukatan dia erkkkk???? Klu tayar lama aku dulu, aku gi Petronas, set kan 220 jer...

sy bdk br belajar.....

Huuu...xde sape ker nak tlg jwb pertanyaan yg ini...huuu:cry:

Midnakal
28-12-08, 02:38 AM
Bro...bukan tak nak jawab...tapi dah banyak dlm thread automobil nie cerita pasal mcm mana nak isi angin tayar. Paling simple boleh tgk sendiri tahap maxima berapa PSi sukatan untuk sesuatu jenis tayar pada setiap tayar. Tepuk dada tanyalah selera....

p/s: 14 PSi = 1 bar.

virus06
28-12-08, 04:42 AM
aku guner krete tiara....
dah lebih 10 tahun umur krete tur...
engine tukar.....

anything,you can ask abetan for more detail on the car...
sbb die guner krete tur,lps aku dpt lesen.....
aku mewarisi krete tur.....

at 1st tak prsan sgt....
baru2 nirmember bagi taw....
tapi,tak der lar truk sgt....
just around erm.....
5 degree kowt....
or maybe more......
ntah lar,tapi mmg leh nmpk ar....