PDA

View Full Version : Dulu Sampai Sekarang.. Tipon Yg Korang Penah Guna



D2H
18-04-06, 02:42 PM
Tipon apa yang korang mula2 skali guna?
Thread mengimbau zaman mula2 korang guna handphone sampailah sekarang.

Aku kasi start dulu la ekk?

Mengimbau balik masa tu tahun 1997. Masa tu handphone ni takat besar terompah lagi. Stok baling anjing punya. Aku amik pakej beli line dpt handphone separuh harga. line tm touch... aku amik tipon motorola pcn600. masa tu tipon ni cukup gah la walaupun skrin dia 1 baris je. kalo gantung kat tali pinggang mau senget sebelah aku jalan. 1st time guna mmg mcm monyet la. asyik2 tipon rumah. cakap tak ingat punya kuat. siap tangan2 skali naik. :)

lepas tu mcm2 tipon aku guna lepas tipon keta kebal tu rosak. aku penah guna (mengikut susunan penggunaan):

Ericsson GF 768 (hilang 2 kali pastu skarang jadi barang koleksi)
Ericsson T10s (rosak)
Samsung SGH-2100
Motorola V3688
Motorola Talkabout
Alcatel OT511
Nokia 8210
Nokia 5210
Motorola C350
Motorola E365
Nokia 3100
Nokia 3660
Nokia 7610 (sekarang aku guna)

tipon skarang ni aku nak guna sampai rosak. baru aku tukar. malas nak tukar lagi dah.

korang plak camne?

redevil
18-04-06, 02:55 PM
wahhh banyak nyer hp ko pakai....

aku plak yg tk mengikut susunan sangat:

motorola gsm yg besau tu ntah apa model (masa tu pakai celcom)
philip twist
ericson (3 minggu pakai ..jual)
startec x (3 hari pakai ..jual)
startec v ( lama jugak)
kemudian beralih angin ke nokia 3210
nokia 3310
kemudian nokia yg cover getah tu apa modelnya..lupo lak... (tertinggal kat 7 eleven...maka wsalam la...)
nokia 8250i
dan kini 3G NOKIA 6680

...aku nk cari nokia biasa balik...asyik kena video call susah gak nk bergerak..

kujang
18-04-06, 03:01 PM
Mulo-mulo den pakai henpon....aaa..korang nak tau taun 1994...den nie dulu kojo luar..jd maincon buek telco...bos den kasi apo korang nak tau...tu ha botol air cap motorola...kok citor hong kong gangstar pakai...cumo kalo itam ..cumo tak do strow..hu...gompak beb..cam bro kito khobar..stok lempar anjing...tapi memang best...den naik tower sampai pucuk....jatuh kebawah...kuar bateri dari body eyy..pastu pasang balik...tettttttt....idup bai...memang klas...tak do den jumpo layi tipon yg camtu..

Jonih2 lain...yg ponah den pakai....ericsson mulo2 kuar yg kocik punyo...no ey 010...pastu...nec bx...pastu..siemens..pastu ..lupo la plak..antaro jonih2 yg ponah pakai...sagem...first model yg buleh loudspeaker...nokia 3210...sekarang ni den pakai motorola v3...tapikan kito memang tak pueh hati pakai henpon...apo cap yg best pun dah tak ghoti....den gomar Motorola...2nd choice baru la nokia....

apo yg best........???:rolleyes:

kuderia
18-04-06, 03:54 PM
Aku ni bukanlah mat handfon. Asal bole buat call ngan SMS sudah cukup. Aku jarang tukar fon. Tukar hanya apabila fon rosak, pecah atau pon bila terasa diri macam dinosour(ketinggalan le tuh).

Aku pakai fon lambat, bila kengkawan semua dah pakai fon dan komplen susah nak contact aku (dan dah terasa diri ni dinosour) aku pon belilah fon Nokia 3210 ngan duit loan pertama aku. Huish time tuh terasa canggih fon tuh, takde areal, buleh berdiri terbalik!

Tak sampai 3 bulan pakai, fon aku pon belajar berenang, kes terjatuh dalam sungai. Fon dapat aku selamatkan, tapi start daripada situ asyik rosak je. Maka bermulalah episod menggunakan fon rosak dari pada problem tak leh charge sampailah skrin blank. Lama gak aku pakai fon nih, adalah dalam 3 tahun lebih. Masa penghujung hayat dia sape nak contact aku hanya bole call, sms mintak maaf pasal skrin aku blank. Nak dail, aku hafal samada aku hafal no atau hafal phone book dan speed dial.

Pasal kesian, awek aku time tuh, bagi aku pinjam Motorola Startec X dia. Pakai aku fon tuh kejap sebelum aku menjahanamkannya. Hehehe...terjatuh, kalut sangat time nak jawab fon. Awek aku hangin je ngan aku, tapi pasal sayang kan aku dia tak bebel panjang. Rasa bersalah gak aku, pasal selama bertahun dia pakai tak penah pon rosak, tapi time aku pakai kejap terus jahanam.

Kembalilah aku ke phone lama. Aku hantar kedai baiki skrin. Fon aku pon dah tak buta dah. Tapi kusangkakan panas hingga ke petang tetapi hujan panas di pagi hari. Tak sampai sebulan fon aku dibaiki, hayatnya telah ditamatkan. Phone aku telah dihempas ke dinding oleh awek aku. Kes gaduh laki bini hihihihihi....:p

Awek aku pon rasa bersalah, malam tuh terus dia ganti dengan phone baru, Nokia 3310. Hehehe...untung aku gaduh2 dapat fon baru. Pastu aku pakai fon tuh sampai rosak....gantinya, phone sama jenis aku jumpa kat public fon (jumpa bukan curik).

Lepas tuh masuk zaman fon kaler, polifonik dan berkamera. Aku masih ngan fon monochrome screen dan monotone. Terasa diri dinosour lagi (yelah, aku jenis yang tak heran ngan fon canggih2 ni). Tukar fon kaler yang murah, Nokia gak tapi tak ingat apa series dia. Yelah time tuh aku tengok rakan sekerja, students, bebudak sekolah semua pakai fon lagi canggih daripada aku.

Pakai beberapa bulan, tetap terasa diri dinosour pasal fon aku tak de blue tooth, camera dan video porno local hihihihihi.

Aku trade fon tuh ngan fon Nokia gak lagi canggih tapi model lama pasal second hand. Dapat la phone ade kamera, blue tooth dan bole store porno. Tapi dah nasib badan, nama pon phone second hand, rosak phone tuh.

Huh skan aku pakai phone Nokia gak dan sekali lagi aku tak tau series dia. Pinjam dari mak aku hihihihihihi:D

begitulah kisah peng'hand phone'an aku. Sekian TQ.

tanakamelayu
30-05-06, 06:12 PM
aku pake hp sejak thn 94 klo tak salah.., pake moto 8800 terus ganti pake 8200 yang waktu itu sim cardnya masih sebesar ukuran credit card.., terus pake erricson tipe apa saya sudah lupa dah... terus pake nokia 8210, 8310, 6100,..

sampai hari ini aku pegang 3 hp.. sonyerricson p910i, k700i dan moto L7..

mas-turman
30-05-06, 09:57 PM
bermula 1997

- nokia {zaman ni dia lah paling nipis}
- mitsubishi {ada signature siti nurhaliza} hahaha...dulu peminat fanatik siti
- nokia 3310 {beli RM420 jual balik dgn harga RM100} 2002-2005
- nokia 7610 {dah menunjuk aksi2 nak rosak}

coming soon
ingat nak try brand lain lah asek nokia jer bosan lah plak...
aku dgr samsung nya camera bleh removable btol ke {sape tau tolong kasi nama model dia}

naGa_hiTam
31-05-06, 11:40 AM
zaman aku study dulu.... aku guna public jer.... budak2 kat kolej aku semua. berlagak dapat pakai hdpn.... dulu selepas motorola.. diorang pakai sony ericson... t tak hapa2 entah laa.... dulu... aku ni jenis tak suka ngan telepon ni... no telepon umah aku pon aku tak pernah hafal....tak ingat pon... satu hari tu... walet aku jatuh duit ade 50 sen.. pi laa telepon.. kat public... sekali public tu telan duit aku...call tak dapat ..hampeh betul.... aku punyee bengang... aku pecahkan public phone tu...puas hati aku.... nasib baik member aku datang... dia tengok aku mengamuk... dia tanye apahal... pastu dia kasik laa pimjam hp diaa... baik nyer kawan... yang aku pasti hp diaa jenis sony ericson laa... kaler hitam... ingat sekarang dah takde kot...sampai laaa aku start kejer... aku tak pakai hp....relaxx jer... aku ni kerje sebagai technician... emm... korang tahu laaa kang..bahayaa wooo.... aku ni jenis kena servey semua tempat opis aku tu... yang poblem lift belakang takde safety tau... lift tu jarang digunakan...hanya setengah mangkuk hayun jer...yang guna lift tu....satu hari..ade laaa member aku... sorang... guna lift belakang tu... sekali lift tu rosak terus turun ke ground floor lepas tu siap tenggelam separuh dari lift tu..apa lagi dia tekan bell kat lift tu... takde worang....yang dengar...hehehe... dekat 15 minit...dia ingat ade orang dengar...langsung tarak maa.....nasib baik dia ade hp...call laa opis aku....ahahaak... aku gelak jer... pastu aku call laa orang yang service lift suruh bukak liftt.... pucat muka member aku tu....hahah.... hp penting wooo..emergency kess... tp pastikan kredit nye ade beb... pastu baru laa aku beli hp... aku pakai hp butterfly.. dulu... pastu aku tukar...ngan sony ericson T800...pastu aku dah bosan ngan telepon ni..pakai ape yang ade jer... nak ikut hp punye perkembangan.. sampai mampuss pon tak sudah2...ok cau...

tanabe2287
05-06-06, 02:13 PM
dari dulu sampai skrg...aku still guna nokia 3310.......hanset yg byk berjasa pada aku...
dan masih boleh digunakan...kalo rosak...baru aku tukar....

penjarapudu
30-06-06, 03:32 PM
mumule aku keje pinjam Motorola abah aku..then aku pakai 3210.. then pakai 3315 sampai ari nih...

last time member aku nampak hp 3315 aku, dia bleh kate.."ade lg hp nih" ..heee...evergreen la..

pedang23
11-07-06, 11:07 PM
aku lak stat motorola yg besa tu....tak ingat model die... than
- nokia pisang
-3210
-3315
-n -gage
dan terbaru n70...

advanrg
12-07-06, 12:23 AM
aku start pakai h/p 1996, masa tu aku beli motorola 8700. memang canggih ler phone tu masa tu. nak pulak gsm baru start. aku pakai maxis dan masih setia dgn maxis.
lepas tu, aku pakai nokia 6110, baru keluar terus beli, lepas aku gi obersea, kasi pakcik aku phone tu. kat obersea aku beli ler plak ericsson... errr, lupa lak nama dia.
balik mesia aku tukar lagi, pakai nokia 3310 - yg nie lama aku pakai, best gile phone nie... dekat 3 tahun pakai, pastu aku tingin phone kamera, beli lar pulak nokia 6600, dan sampai sekarang aku pakai phone nie...

pak_gunz
24-07-06, 02:25 PM
aku guna hp nokia 3210...mmg fems laa hp tu dlm 5 tahun yg lepas....then hp tu aku still pakai...utk dijadikan sbg 2nd hp....huhuhuhu

qazqaz
24-07-06, 07:59 PM
tahun 2001..first hp yg aku pakai ialah alcatel (tak ingat model dia)...tapi apa2hal tu la hp pertama yg mengenalkan aku pada alam hp. pastu pada tahun 2003...aku tukar ke nokia 3315. then 2 tahun lepas aku tukar ke nokia 6230 sebab nokia 3315 aku rosak..huhu. nokia 6230 still aku guna sampai sekarang walaupun telah wujud tanda2 nak rosak..huhu.

garageworker
26-07-06, 01:17 PM
aku plak mula pakai hp nie tahun 96.... masa tu guna lagi digi....register dapat phone pree... pilihan nokia atau ericsson... so pilih nokia.....model apa tak ingat...pastu dpt awek (skrg isteri aku) celcom tahun 98 terus tukar line celcom sbb dpt waiver tak yah bayar sewa RM60 tu. beli phone baru nokia jugak... model 3610 klu tak silap ... beberapa bulan tukar 6110 sbb harga kat spore masa tu murah gile compare dgn kat m'sia dpt save dlm 4/500 tu.. lepas tu menang hadiah dari celcom dia bg hp wap siemens... dapat terus jual beli nokia 8810.... lepas 8810 kena rembat beli lagi sekali pastu beli plax 6510 lepas 2 tahun beli 7610 dan sekarang nie pakai N70.... sejak dari dulu aku memang minat nokia yg lain tak minat sangat sbb tak user friendly except V3 model tu pun sbb dia slim... skrg mrs aku pakai v3 pink

virtualG2
28-07-06, 12:46 PM
first sekali aku guna Ericson T10 belik 2nd hand.tu pun, pasai aku nk masuk IPTA,nk senangkan parents contact aku..tp,memandangkan 2ndhand so, rosak la,tahun ke-2 diploma aku beli panasonic yg panjang tu plak, 2nd-hand gak.biasalah pki duit PTPTN,so kene budget skit..tp,stil rosak gak..dah give up ngn brg 2nd hand,tahun ke-3 aku beli nokia 6510 original.tp,sygla,timing tak kene,time tu nokia tu gile2 mahal .aku beli pd harga rm1000.tp,skrg 400 jer harga die..tipah tertipu!!

tp,xperlah coz tahan lama, ni dak masuk 3tahun aku still pakai nokia 6510,cuma da kene ganti bateri lah..tp,in the mean time aku tgh survey handset baru either nokia 7370 or RAZR V3 pink..so,tgkjerla nanti aku choose yg mana satu..pasni, tunggu lagi 3 tahun baru tuka henpon baru lagik..haha..

locogoza
01-08-06, 11:59 AM
byk siut HP aku...tp yg best nye ume nokia...aku tak pernah guna HP brand lain...idup nokia!!

comesokmo2
02-08-06, 09:49 AM
setakat nie aku dah guna Nokia 3210,8210 samsung c100, sonyericson k700i,motorola v3i...tp yg best sonyericson..sound dier good.

iweed
03-08-06, 03:06 PM
aku ingat yg first phone aku guna 3210.. dan sekarang nie sony erricson k608i..

scooterzoneck
06-08-06, 03:53 PM
Tak Ingat Model Tapi Dulu Pernah

Motorola Pastu Ericson Pastu Nokia Mcam Macam Jenis

3310 6610 7610 Pastu Samsung Sgh Berape Tah Tak Ingat Lakz

Pstu Skang Sony Ercson W 800i

rio_ohki
14-08-06, 06:57 PM
1st - sony cmd-z
2nd - sony ericsson T610
3rd - sony ericsson J200i
4th - sony ericsson Z300i
5th (sekarang) sony ericsson W810i

aku cinta pada mu duhai sony ku!!!:p :p :p

p/s - sesapa nak themes mykakis 4 sony ericsson sila pm aku ;)

D2H
15-08-06, 10:39 AM
p/s - sesapa nak themes mykakis 4 sony ericsson sila pm aku ;)

bro,

why dont u share it here. nape kena pm2 plak..kan? post kat thread theme..TQ

Kimie
29-08-06, 09:06 AM
Aku dulu memula pakai henpon tak ingat ler apa
brand kalo tak silap arr Trisofolec ker hapa arr
nama phone tuh kecik arr masa tuh..then masa
Nokia keluarkan bentuk Banana aku beli pastu
dalam tahun berapa ntah kuar 3210 first edition
aku beli henpon nih dari Zitron itself lama giler
siot guna henpon nih pastu aku guna Nokia 2300
guna dalam 2-3 tahun agaknya ..yg paling latest
aku N70...hahahahaha..punyalah terlambat aku nih

KiNgX
29-08-06, 09:20 AM
Aku smpi skang ni dah pki 3 jenis henset. Klu murah rezeki, akan dtg akan bertambah lg koleksi model henset yg aku pernah miliki.

Memula skali, mmg la aku pki Nokia 3310, bangga x hingat ms tu, pastu bila dpt duit loan, mula la nak tukar henset len, aku tukar lak henset Nokia 7200. Lg la suka sbb ms tu dah ada henset skrin kaler, lg la bangga x hingat. Tp br pki sekejap, dah kecoh lak henset berkamera, jd aku trade in henset ni aku beli lak henset Nokia 3200, henset yg berkamera tp murah.

Skang dah kat 3 tahun aku x tukar henset, pki jer Nokia 3200, dan klu rezeki aku murah, bln depan aku akan tukar hanset, pki N90 lak. Dah lama x tukar henset, maklumlah kat 3 tahun, keypad pun dah x leh pki.

Dini
29-08-06, 03:57 PM
Handfon mula2 aku beli ialah Motorola Star Tec, beli kat makro RM 350, register dengan Mobifon 018.. Bentuk cam kereta kebal, boleh flip lagi mic dia (Dulu Hj Hadi ambik gambar buat iklan urut..heheh). @ kali jatuh longkang yang ada air, tak rosak bebb... Pagi caj beteri dia, petang habis beteri.

Kemudian Philips twist, lepas tu Siemen tah hapa model entah. Teringin blue light, beli la Nokia Butterfly (8250), sampai sekarang pakai lagi Nokia tu sebab sambil bawak keter pun boleh balas SMS.

Bila ada model yg ada kamera, aku beli la Sony K750i... senang nak ambik gambar bila pegi site. Org pun tak gelabah giler bila ambik gambar diaorang. Suka model SE ni sebab lense kamera dia dari Carl Zeus, mmg clear.

Dan sekarang, aku beli pulak O2 Atom, sebab malas nak bawak Notebook PC merata2 tempat. tambah lak dah ada teknologi nak detect Notbook dalam boot kereta ni. Boleh lah buat pengganti komputer bila pegi site. Kalau ada Wifi lak, boleh la balas email.

krak
30-08-06, 09:53 PM
Mula mula rasanya sekitar tahun 1992 kut masa tu cuma ada dua jer model handphone 'tako tai' nih. Ingat lagi masatu Motorolla tulah yang paling canggih sampai baling kat anjing pun boleh mati. Punya ler bangga bawak masuk dalam poket seluar terjojol jer aerial dia. Depan punya no. 010-xxx xxxx. Yang satu lagi nih 011 - ATUR mak oiii punya ler berat nak bawak dia. Masa tu mobile phone jenis tu cuma diletakkan dalam 4WD jer. Almaklumlah time tu 1st job lepas graduated kena kerja dalam hutan jauh dari bandar........

Masuk jer tahun 1995 mulalah kuar model yg canggih sikit NEC-Primero kut, bentuk dia macam space shutter. Time tuh mahal ler jugak rega dalam seribu lebih. Tapi agak comel sikit sebab boleh terus masuk dalam poket baju. Tak lama lepas tu keluar jenama lain seperti OKI, Motorolla dan Samsung kalau tak silap lah. Tapi aku masih tetap sinonim dgn NEC tuh. Masa tu company yg aku kerja tu bagi OKI tapi aku tak nak ambik sebab ring tone dia tak best lansung.......

Masuk jer 1996 bermula lah era NOKIA. 1st model NOKIA yg aku pakai masatu N32 Sekupang. Disebabkan masa tu laju sangat model baru keluar aku pun trade in N33 sekupang. Tak lama lepas tu keluar pulak 1st model yang ada built in radio aku pun trade in pakai N66 Sekupang. Taklama pulak tertarik dengan kecomelan N88 sekupang tukar lagi......

Teknologi semakin advance, 1st model colour lcd/camera pun keluar masa tu aku tertarik pada Sony Ericsson T610 kut maka dengan selamba lagi aku tukar....
Rasanya dalam masa tak sampai setahun aku pun tertarik dgn Nokia SABUN N66 Dua Kupang. Lama jugak pakai sampai naik housing dah 5 x tukar aku pun tukar haluan pakai PDA pulak, Masatu HP6315 keluar dulu version yg ada wifi then barulah O2 Xda keluar. Setelah setahun bermain dengan Windows Mobile 2003 Pocket Pc era 3G pun keluar maka personal line aku pakai N6680/N70. Memandangkan terasa begitu slow dgn Hp aku tuh aku pun melelongkannya di lelong.com.my dan menunggu masa yg sesuai untuk menangkap satu lagi PDA. Lama jugak sehinggalah bulan lepas keluar O2 Atom Exec yg megikut aku kemana aku pergi hingga kini.........

mr80x
31-08-06, 12:30 AM
haha..macam kembali ke zaman dulu2 da...aku plak dari dulu sampai skg mmg tk pnanah ada enpon lain melainkan yg satu ni ler 3310..aku mule pakai sejak taun 2002 lagi..mmg best btol da hantok byk kali pn steady..aku jatuh moto die pn masih mampu tersenyum lagi...jadi kawan2 moh ler pakai nokia..hehehe

chris21
31-08-06, 10:48 PM
masa mula mula aku pakai hp guna ericsson t10..hp ne aku pakai 2 bulan je pas tu masa mabuk masuk mankuk tandas ..tak kuar - kuar sampai sekarang ..
kemudian aku pakai sagemtak ingat series ..kena curik kat hostel ..
beli baru lagi nokia3310 ..itu pun kena curik ..hp ne paling aku suka ..senang nak guna dan laju taip sms ..
aku beli hp motorolla t190 second hand .. ni lagi satu hal mabuk ..pas minum tak tau pegi mana hp ne ..
kemudian beli nokia 6600 untuk nak follow member lain ..hp ne agak popular dan jadi wanted pencurik ..keluar bilik jap je hp aku dah hilang..
sekarang pakai hp nokia 3310 akak aku punya ..
malas nak beli hp mahal time study ne ..hilang atau kena curi ..

abg_kuss
04-09-06, 02:40 PM
Engkau memang juara hilang hp... apa pa punya nasib..

Oll_tomp
07-09-06, 01:11 PM
mula2 pakai nokia 3310 first gaji keje kat courts mammoth member tolak seratus je .. lepas tue pakai nokia 8250 tapi enpon 3310 tak tolak. bila dah tukar keje gomen dalam setahun pakai lak nokia 3650 keypad bulat. tapi dapat mahir taip msg dalam beberapa ari aje . lepas tue tolak nokia 3650 ambik nokia ngageqd sebab bleh main game nak gi mana2 skang masih lagi pakai nokia ngage tapi nokia 3310 yang awal masih lagi disimpan . senang nak taip msg . kalau nak jual pun memang tak laku skrin dah kelabu..

redevil
07-09-06, 01:36 PM
hp lagi satu aku nokia 6101... aku pakai beli aje sbb nak pakai no lagi satu... masa aku gi beli tu , aku tunjuk lepas tu org tu bungkus dan bayar .... so aku pakai la 2 hp skrg..

Kimie
07-09-06, 04:37 PM
Mula mula rasanya sekitar tahun 1992 kut masa tu cuma ada dua jer model handphone 'tako tai' nih. Ingat lagi masatu Motorolla tulah yang paling canggih sampai baling kat anjing pun boleh mati. Punya ler bangga bawak masuk dalam poket seluar terjojol jer aerial dia. Depan punya no. 010-xxx xxxx. Yang satu lagi nih 011 - ATUR mak oiii punya ler berat nak bawak dia. Masa tu mobile phone jenis tu cuma diletakkan dalam 4WD jer. Almaklumlah time tu 1st job lepas graduated kena kerja dalam hutan jauh dari bandar........

Masuk jer tahun 1995 mulalah kuar model yg canggih sikit NEC-Primero kut, bentuk dia macam space shutter. Time tuh mahal ler jugak rega dalam seribu lebih. Tapi agak comel sikit sebab boleh terus masuk dalam poket baju. Tak lama lepas tu keluar jenama lain seperti OKI, Motorolla dan Samsung kalau tak silap lah. Tapi aku masih tetap sinonim dgn NEC tuh. Masa tu company yg aku kerja tu bagi OKI tapi aku tak nak ambik sebab ring tone dia tak best lansung.......

Masuk jer 1996 bermula lah era NOKIA. 1st model NOKIA yg aku pakai masatu N32 Sekupang. Disebabkan masa tu laju sangat model baru keluar aku pun trade in N33 sekupang. Tak lama lepas tu keluar pulak 1st model yang ada built in radio aku pun trade in pakai N66 Sekupang. Taklama pulak tertarik dengan kecomelan N88 sekupang tukar lagi......

Teknologi semakin advance, 1st model colour lcd/camera pun keluar masa tu aku tertarik pada Sony Ericsson T610 kut maka dengan selamba lagi aku tukar....
Rasanya dalam masa tak sampai setahun aku pun tertarik dgn Nokia SABUN N66 Dua Kupang. Lama jugak pakai sampai naik housing dah 5 x tukar aku pun tukar haluan pakai PDA pulak, Masatu HP6315 keluar dulu version yg ada wifi then barulah O2 Xda keluar. Setelah setahun bermain dengan Windows Mobile 2003 Pocket Pc era 3G pun keluar maka personal line aku pakai N6680/N70. Memandangkan terasa begitu slow dgn Hp aku tuh aku pun melelongkannya di lelong.com.my dan menunggu masa yg sesuai untuk menangkap satu lagi PDA. Lama jugak sehinggalah bulan lepas keluar O2 Atom Exec yg megikut aku kemana aku pergi hingga kini.........

Bro! lu mmg extreme arr dgn technology henpon...ekekekekeke
bila lu cakap pasal henpon yg leh baling anjen tuh teringat wa
betapa gedabaknya henpon masa tuh...tapi line dia toksah
citer arr cam ATUR dalam hutan bunyi lagik biak dari tepon umah
CLEAR giler....anyway O2 Atom Exec ada dapat external keybodkan?

wanzriot
30-10-06, 11:46 PM
ako 1st henpon pkai nokia 3310 je la..mase taun 90'+ henpon tu la yg tercanggih kat dunie..haha..pastu taun 2004 aku tuko pkai Ngage lak and pastu ngage QD lak sbb cam best je ckp dgn care yg "betul" x cam ngage yg cam berckp mngunekan karipap,pastu taun ni ako tuko w550i pkai 3bln turus tuka..sbb asek kene blank je..dah la trade in dpt murah gle..skang ako pkai N70..bebaloi la gak..tapi bulan dpn cdg nak tuko w810i..cam best je :P

deicide
05-11-06, 06:31 PM
start tahun 1997, aku pakai phillip twist , sagem x (mcm pisang) , motorola startec x(dual band ni weh), phillip genie , motorola startek V3688, sony jogdial,pastu baru start era nokia, 3310, butterfly(aku beli masa ni harga dia 1050 kakakaka),5210,3610,6510,3330,pastu stat srcin kaler,3100, pastu tukau lg, 3650 3660,6600,7610, pastu melekat sampai sekarang 6230 dgn 6630.sbb aku pakai 2 line.huhuhuhu

soopabotz
20-11-06, 04:48 AM
aku sampai skang pakai 3315.. first handset aku.. sampai skang pakai.. walaupun nak baca sms kene tekan screen dier sket baru leh baca..

raykagiyama
21-11-06, 12:48 AM
dulu tahun 99 aku pakai 3210
pastu tahun 2004 aku beli my-x7

so aku baru pakai dua handphone;..cadang nak angkat pda tapi berbaloikah>?

soopabotz
21-11-06, 01:42 AM
cam tak berbaloi jek.. tp tak tahu la kot2 lifestyle ko membuatkan ko berbaloi pakai pda.. cam aku nih.. call ngan sms jek..

neorex
22-11-06, 02:26 PM
salah silah phone ku

1. nokia 2100 -- <2004 - 2005>
2. motorola c380 (ceh baru nk cube pakai phone color) -- <2005 - 2006>
3. nokia 6600 (aku baru pakai seminggu dah phone nie buat hal ) < bulan 6 2006>
4. nokia 3250 (bleh le tahan)<bulan 6 hingga bulan 11 2006>
5. sony ericsson W810i (superb, memang best paling syok )<bulan 11 sampai skang baru pakai 3 minggu memang syok>

itulah salah silah ku yg tak seberapa

thesculpture
23-11-06, 01:30 PM
mula2 dulu aku pakai nokia (x igt dh model apa, tp klu baling kat anjing, almarhum la anjing 2)

pas2 aku pakai nokia 3310
~~peh, h/set nie tahan gile. jatuh dari tmpt tinggi pun ok je lg. mmg sempoi a h/set nie


pas2 aku dh mula bosan ngn nokia. sb mana2 g pun, asyk2 org pakai nokia
tension

so, aku pakai samsung SGH-C100
h/set nie pun thn gk. sb dh brapa x jth, kna air, still ok. sempoi a samsung.tp mslh nyer....batteri. cpt giler abs. n harga nk jual balik, skt gk a

so, aku - ego aku ketepi, aku pakai nokia balik.
tp x nie bg yg k a
nokia 3250

i2lah sahaja dariku untuk anda semua

:)

redevil
23-11-06, 02:08 PM
baru membeli n70 utk 3G celcom plak... so pakai 3 senang nak cover line awek2 area kl and miri

thesculpture
25-11-06, 01:49 AM
baru membeli n70 utk 3G celcom plak... so pakai 3 senang nak cover line awek2 area kl and miri

hah? maknanya ko pakai 3 phone la?
wah la weh.... tabik sama ko

p/s:phne umah termasuk skali ke?

heh

morningglory
25-11-06, 02:38 AM
semuanya nokia.. 3310, 6600, n90
paling reliable ialah 3310 tu... tak der nak hang... tahan lasak.

thesculpture
25-11-06, 09:38 AM
semuanya nokia.. 3310, 6600, n90
paling reliable ialah 3310 tu... tak der nak hang... tahan lasak.

betul 2 morning glory. sculp sokong 100% !! nokia 3310 mmg tahan lasak. wat la cana pun...jth, air,etc. tahan giler la 3310 nie.

:)

aih, napa la nokia x nk kuarkn h/set thn lasak cm 3310 lg

:(

numb
25-11-06, 11:43 AM
memule pakai ericson... dulu mase tingkatan 3.... mase ni sony x skali ngan ericson lagi... model hape dh lupe dh...... tapi mase ni... numb la kire org pertama dlm geng kat sekolah tu yg pakai henpon... bangga wooo....

pastu tukau pakai motorola.... ntah hape model pun lupe... tapi kalo skrng pakai phone tu kire mmg lawak gile la...... pakai phone ni sampai form4...last2 masuk air beb... dok asrama... ade spot check... takut kantoi punye pasal simpan dlm stokin masuk dlm baldi kain nk basuh..... pastu lupe... pergi basuh kain curah la air dlm baldi sepenuh2nye..... last2 phne tu bergegar.... baru terperasan... phne lupe nk amik balik.... tamat lah riwayat phne tu... dan skrng jd bahan mainan adik numb....

pastu pakai nokia.... pun lupe model ape... dulu tak amik tau langsung pasal model hape2 pun.... asal buleh buat call dan terima call... jalannnn aje....... sampai org sume dh pakai 3310.... numb un nekad mintak kat mak 3310... tapi yg dpt adalah 3315... lebih kurang aje 2 nih kn... heheee.....

pastu populor plk henpon ringtone poly... ceh... tukar plk pakai nokia... pun lupe model ape..... tapi skrng phne tu mak pakai lepas bg adik pakai dan abah pakai..... phne tu pun best gak... jatuh banyak kali... jahanam sekali aje....:35: :icon_biggrin: ... repair smpai la ni ok lagi die....... pernah kene campak dr dlm bilik emak ke ruang tamu tu henpon tuuu... marahkan adik punye pasal..... mase tu adik yg gune phne tu..... peduli hape kalo rosak pun... bukan numb yg susah.....

skrng pakai sony ericson T630...... ade le dr tak de org kate...... ade camera, poly ringtone, infrared, bluetooth, kire ok le kan...??:-?? :icon_biggrin: cukup le tu..... phne ni pun banyak kali jugak terjatuh... di campak pun pernah...... maklum le... lepas tekanan...... balingan nekad org panggil........ tapi masih lagi die sudi berkhidmat utk numb...... takat ni x terpikir plk lagi nk tukar... maybe sbb tak de fulus kot... heh heh heh:icon_biggrin:

nitz
29-11-06, 02:21 PM
byak nyer korangg punya hand pon....kaya2 nyer korang niii...

aku baru 2 jerrrr

first 33 sekupang

second sabun....

tak mampu laaa....nak beli byk byk..


huhu..

spgthreelogi
29-12-06, 01:14 AM
mula mula pakai NEC prigio, pas tu t10 sony ericson, pastu 3210, pastu 3310 dua kali beli pastu butterfly pastu nokia aper aku tak ingat last sekarang nie sony ericson p800. korang tahu tak kat mana ade jual dipunyai housing le..

ad_adrianna
18-01-07, 02:17 AM
ad plak....
mula2 thn 2001, guna nokia 3310
pas 2 tukar ke alcatel ( x ingat ape model dia ) pas 2 tipon 2 ilang mase bg pinjam kat kwn..kwn kate ade org seluk backpack dia kat bazaar ramadhan.. huhuhu...
skunk nie guna nokia 3200, 3220 dan 2100 ( gune 3 hp sbb pakai 3 line...)
hehehe....

D2H
18-01-07, 03:51 AM
ad plak....
mula2 thn 2001, guna nokia 3310
pas 2 tukar ke alcatel ( x ingat ape model dia ) pas 2 tipon 2 ilang mase bg pinjam kat kwn..kwn kate ade org seluk backpack dia kat bazaar ramadhan.. huhuhu...
skunk nie guna nokia 3200, 3220 dan 2100 ( gune 3 hp sbb pakai 3 line...)
hehehe....

3 line?? huhuhu... jgn ckp kuat2..

ad_adrianna
20-01-07, 11:03 PM
3 line?? huhuhu... jgn ckp kuat2..

hehehe....
terlupe plak..
xpe lar...

Barcode
29-01-07, 02:40 PM
tahun 98 dulu pakai motorola ntah model apa,
lepas tu tahun 2000 pakai nokia 3310
tahun 2002 pakai nokia 6610
lepas tu from 2004 sampai now pakai motorola e398...
lepas ni nak pakai Dopod la... bila budget ckup la

anggerikdesa
29-01-07, 02:51 PM
1st Ericson : yang boleh lipat2 pakai cover tweety lagi (org bagi)
2nd Nokia 3210 : baling on balik hidup lagi (pun org bagi)
3rd Nokia butterfly : (org bagi gak)
4th Motorola E398 : pun org bagi
5th Nokia 3100 : ada simpan adik punya dia tak pakai (pun diberi hehehe)
Lepas nih ingat nk cari org suruh bagi motorola Kzr lah

Pendek kata aku tak pernah beli hp sendiri semua org bagi.

FLO
13-02-07, 03:30 PM
1st Ericson : yang boleh lipat2 pakai cover tweety lagi (org bagi)
2nd Nokia 3210 : baling on balik hidup lagi (pun org bagi)
3rd Nokia butterfly : (org bagi gak)
4th Motorola E398 : pun org bagi
5th Nokia 3100 : ada simpan adik punya dia tak pakai (pun diberi hehehe)
Lepas nih ingat nk cari org suruh bagi motorola Kzr lah

Pendek kata aku tak pernah beli hp sendiri semua org bagi.


Eriscsson P*** (lupa) ( curi kawan punya) - 019 (jual)
Ericsson p*** (lupa gak) (curi makcik cleaner punya) - 019 (jual)
Mitsubishi (curi kat kedai di Kangar) - 019 (jual)
Eriscsson T18 (curi dr budak Sg Petani) - 012 (masih ada simpan)
Nokia Butterfly (curi gak kat PERTAMA) - 012 (hilang , tertinggal dlm bakul moto)
Nokia Butterfly (curi dari makcik jual nasi ayam) - 012 (masih ada simpan)
Sony Ericsson Z600 (curi kat LOW YAT) - 012 (masih pakai - prepaid)
Sony Eriscsson P900 (rembat lawyer punya) - 012 (masih pakai - bil)pendek kata semua curi lah..lps ni sy nk suruh Anggerik lak beli kat saya...boleh???:icon_biggrin:

UntamedDidi
13-02-07, 08:13 PM
Tipon2 gua dari dulu most of them adalah nokia....but my first two phones were motorola...then gua ada guna siemen....dah tak ingat dah model apa. Rasanya gua dah guna lebih kurang 10 phone nokia...campur motorola dgn siemen tu 13 lah semuanya. Dlm bebanyak tu, gua memang salute kat nok 3210...tahan lasak gila babi...gua pakai 4 phone nok 3310 ni....pas rosak je (coz bila ngamuk ngan awek gua, gua suka baling phone!...dulu laaa...he he) terus beli baru. Last year gua guna N70 but now gua guna N73....cheers :icon_biggrin:

dinozzo
19-03-07, 09:13 PM
mostly hp yg aku pkai semua nye ok.
1.ericcson T10
2. nokia pisang
3. nokia 3310
4. samsung e90
5. nokia N90
6. motorola V3i
7. nak gi beli bulan depan.
hahahhaha....

dynashox
19-03-07, 11:21 PM
Thn 2002 aku guna 3310, pastu 2005 tukar ke nokia 1100. Dua2 x kaler, tp jatuh byk kali mane pun, still thn smpai skrang, even housing dia pun still ok. Bateri jer kong, ter overcharge.

gulungwuzere
20-03-07, 11:15 AM
mula2 pakai henpon masa first gaji taun 2000
1) 3210
2) 3310
3) 8210
4) 3315
5) 6600
6) 1110
7) 6085

tu semua jenama nokia... aku tak trade in.... semua pakai sampai rosak dan simpan.... kebanyakan rosak sbb kena hujan jer.... balik keja naik motor kena ujan lebat....

riskbreaker
20-03-07, 01:12 PM
aku lmbt skit.. tahun 2002 baru pakai hset..

1) nokia yg cam pisang tp skrin besar yg dlm cite swordfish tu..
2) panasonic vs2
3) panasonic 705p (sbb skang nih aku kt jepon)

aku igt nk bwk balik nnt tp xtau leh unlock ke idak..

penm_m
20-03-07, 07:18 PM
mula2 aku pakai motorola,hp besor yg boleh baling anjing,pas tu star tex,nec,nokia,samsung,nokia balik,lg dan sekarang motorola

putrinadya
21-03-07, 01:50 AM
1. ericsson yg besar gabak
2. nokia 3210
3. ericsson t10
4. motorola talkabout
5. nokia 3310
6. nokia 7270
7. motorola razr v3i

john_jenin
21-03-07, 06:00 PM
Aku pakai 2 jenis hset je termasukla yang sekarang:

1st - Nokia 3310: Reliable nih dah berapa kali terjatuh sampai tertanggal dia punye cover pun selamba je pasang dan pakai balik no prob..

2nd - Nokia n70: one of the best N series smartphone..aku suka pakai ni sebab banyak boleh install bermacam software.

cadburybear
24-03-07, 01:57 PM
Aku pakai 2 jenis hset je termasukla yang sekarang:

1st - Nokia 3310: Reliable nih dah berapa kali terjatuh sampai tertanggal dia punye cover pun selamba je pasang dan pakai balik no prob..

2nd - Nokia n70: one of the best N series smartphone..aku suka pakai ni sebab banyak boleh install bermacam software.

ahaha, samala aku, nokia 3310 tuh mmg aku rasa hp paling lasak kt dunia, and smpai sekarang x de hp leh celen die. heh

aku pakai 4 hp mengikut kronologi.

1. Nokia 3310. The best and still aku simpan lg die nye hp, casing etc. muahaha

2. Nokia 6xxx. Tak ingt model ape, tp yg ada kamera la, tapi paling murah la at that time pasal x berkira sgt aku

3.Samsung D600e. Biler aku dtg UK and tahu betapa mudahnya utk dptkn HP kt sini, (cara halal dan haram semua aku tau hehe) Aku cuba grab HP pling latest at that time. Last2 bg awek aku gak biler die merengek manja.

4.SamsungD900. Ha, akhirnya HP utk diri aku sendiri. Mmg best, 3.0Mpix camera, ngn MP3 player mantap and mmg aku suka HP slide dh skrg. Lps nice grab slide phone je la hehe. Sbb sedap kt tangan

roger
30-03-07, 01:22 PM
nokia 33 sekupang...
pastu pakai 8310..
skarang dah pakai 02..hehehe..

terunasuci
30-03-07, 04:34 PM
aku ni pakai henset pun dah lewat...tahun 99 baru aku pakai henfon...tu pun sbb aku g dating sampai lambat tak dapat carik awek aku...bulan posa lak tu...last2 buka air mineral jer aritu...besoknya gak aku cari henset...

aku pakai pun just untuk keperluan...so, sumer henset yang aku beli adalah 2nd hand...mula2 pakai ericcsson yang leh lipat tu...model apa tah...aku beli RM400...pastu tahun 2002 rosak...repair 2-3 kali pun tak ok...so, beli nokia 8250...RM425...pastu tahun 2006 model ni cam dah kuno sangat lak...aku tukar sony ericsson K700i...RM400...so, sampai sekarang masih pakai model ni...

totem_pole
11-04-07, 05:14 PM
aku pulak...
1) motorola besar gedabak & berat
2) motorola gak kaler biru...ringan ckit
3) alcatel x igt series..tp mase tu 1st yg ade fibration :icon_biggrin:
4) pastu nokia 33 sekupang (terdesak)
5) sony ericson ringan giler
6) alcatel ade camera
7) motorola xde camera tp ade radio (zmn kegawatan ekonomi.hp ilang.beli yg murah je)

dewa
12-04-07, 12:08 AM
Mula 2 aku pakai ericson yg empat segi tuh.. tak igt model apa.. pastu nokia pisang.. pastuh 3210.. pastuh nokia butterfly.. now pakai motorola V3i..

lalalocca_cute
12-04-07, 09:49 AM
ermmm....dari dulu smpi skrg
penah tukar 3 x ajer...
first pakai-nokia 3310
second tukar-nokia 7650
skrg pakai -motorola v3
rasanyer malas dah nak tukar...janji leh jawab n sms...
enough...:socute:

shinchan18
12-04-07, 01:22 PM
Dah banyak pula i dah tukar.I cuba ingat semula.

1) Motorola yg paling besar tu Model tak ingat
2)Motorola yg kecil sedikit tapi masih besar kalau tak silap 8800X
3)Comtec saiz yg paling kecil
4)Nokia tak ingat tapi model yg pertama pakai sim card
5)Semua Nokia termasuk lebih dari 10 model 3210,6111,7210,6210,6300,N70,N90,memang tak dapat ingat.

keriezz
12-04-07, 07:41 PM
Memang dah byk hp yg dah guna.Tapi yg best tetap nokia.Mudah dan mesra pengguna.

joe_blacx
13-04-07, 08:45 AM
Hp pertama aku same mcm most ppl la.. 33 sekupang...

Tapi before that, aku slalu pinjam phone mak aku..

Nokia pisang...ingat tak? Guna dlm matrix

eh.. silap all

Motorola pisang kan>

fathrullah
17-04-07, 11:58 PM
haaa...aku dlu pakai 33 sekupang gak..lepas tu sony t610 tp mcm ape jek..asik lagging..alih2 srg pakai 3230..tp same gak lagging.. kena carik duit bli hp baru la..haha

kuderia
18-04-07, 01:28 PM
Hp pertama aku same mcm most ppl la.. 33 sekupang...

Tapi before that, aku slalu pinjam phone mak aku..

Nokia pisang...ingat tak? Guna dlm matrix

eh.. silap all

Motorola pisang kan>

Mana ada Motorola pisang...Nokia Pisang memang ada....Henfon idaman suatu ketika dahulu. Terpengaruh dengan Neo....

ladyhera
25-04-07, 09:48 AM
1st - motorola talkabout (hadiah - dari big boss kat rumah)...

2nd- 3310 - mak punya sbb dia tukar henfon. Kira 2nd hand la...

3rd- 6610 - 1st time beli fon guna duit sendiri

4th - N70 music edition - Takde sebab pun nak beli sebenarnya... tapi atas desakan dan tekanan sekeliling dan cuba mencari 1 obsession yg baru dlm hidup... Urggghhh...what am i sayin? haha

kancil_85
25-04-07, 08:00 PM
1st pki sony ericsson model t200 kot ( xingat sgt model fon tu ) bl dpt 1st gaji bekerja,2nd up ckit tkr sony ericsson gak t68i...yg 3rd daun daa,nokia 7610,4th n70 pastu n90 skang n80...hahahahahaha...skang pki nseries jek...xlama lg nk tkr n95...hehehehehehehehe...jgn jeles....

awanghebat
26-04-07, 01:04 PM
haa aku dulu mula2 pakai norkia 33sekupang gak...pastu dah ada duit sikit belilaa nokia 8310...kemudian tukar lagi 77sekupang..selepas itu aku mengalami zaman evolusi taknak pakai henpon nokia dah..pastu pakai k700 sony erikson dan last skali skrg pakai henpon sony cybershot lak

ben2020
29-04-07, 09:15 AM
handphone pertama yang saya pakai ialah model NEC...beli tahun 1995..setahun kemudian saya beli NEC jugak yang boleh lipat tu..after that saya beli Nokia..sekarang pakai Nokia 6820..

lubok
08-05-07, 12:01 AM
aku nyer 1st sekali 8210 (akak bagi), pastu pecah tercicir masa naik moto. aku trade in rm200 beli 8250 (masa tu rm550, O'connor punyer). pastu hilang tertinggal kat toilet. skang pakai 8250 lagi.. sng .. user frenly.. hehe

zdeqna
13-05-07, 04:24 PM
motorolla (model lupa..yg beso gedabak tu..:p)

ericsson (yg ni sj 2 jenis model aku pakai)

nokia - 3210, 3310, 3315, 3230, 3100
5210
6600, 6610, 6100, 6630,
8260, 6280

PDA 02XDA

Sony Ericsson W 800i, K700, T610

inilah saja yg aku igt.. agak2 leh buka kedai fon x? hehehe..

dan sekarang yg tggl hanya N73, 6100, 2100.

discreetlove121
13-05-07, 11:54 PM
di awal pembabitan dalan dunia perhubungan tanpa wayar..
1993/1994 saya diberi guna oleh rakan iaitu:-

1. Nokia Mobira (besor macam briefcase) leh sambung dalam kereta...kelako la bila di ingat2 kan (kawan bagi pinjam guna)
2. Motorola (besor macam bekas minuman anak2)
3. Mororola M3 (besor macam batu bata)
4. Motorola 8700 colour hitam heheh tapi pakai bateri nipis, ada gaya ckit la
5. Siemen (tak ingat model apa)..yang ini aku jumpa kat bawak kereta di parking area.
6. Nokia 3210
7. Ericsson T18 kot (tak ingat sangat...tapi model yang Jalaludin Hasaan guna utk promosi Rancangan Once ..apa ke ntah)
7. Nokia 8250
8. Nokia 8310
9. Sony Ericsson K700i
10 Sony Ericsson P910i
11 Terkini Nokia N95 beli bulan lepas..masih belum explore kelebihan2 yang ada pada N95 ni...

p/s. Nokia 8250,8310,K700i dan P910i masih dalam simpanan dan masih elok digunakan.

D2H
14-05-07, 01:55 PM
di awal pembabitan dalan dunia perhubungan tanpa wayar..
1993/1994 saya diberi guna oleh rakan iaitu:-

1. Nokia Mobira (besor macam briefcase) leh sambung dalam kereta...kelako la bila di ingat2 kan (kawan bagi pinjam guna)
2. Motorola (besor macam bekas minuman anak2)
3. Mororola M3 (besor macam batu bata)
4. Motorola 8700 colour hitam heheh tapi pakai bateri nipis, ada gaya ckit la
5. Siemen (tak ingat model apa)..yang ini aku jumpa kat bawak kereta di parking area.
6. Nokia 3210
7. Ericsson T18 kot (tak ingat sangat...tapi model yang Jalaludin Hasaan guna utk promosi Rancangan Once ..apa ke ntah)
7. Nokia 8250
8. Nokia 8310
9. Sony Ericsson K700i
10 Sony Ericsson P910i
11 Terkini Nokia N95 beli bulan lepas..masih belum explore kelebihan2 yang ada pada N95 ni...

p/s. Nokia 8250,8310,K700i dan P910i masih dalam simpanan dan masih elok digunakan.

halamak bro...dah tukar enset ekkk.... mesti byk masuk projek nih.. :)

discreetlove121
14-05-07, 10:34 PM
handset lama (SE P910i) tu wife aku sering kecek sbb senang nak antar sms panjang2..more than 160 caracter..
pas tu plak, aku ada terima brochure dari Credit Card EON Bank, N95 cuma bayar RM120.33 sebulan x 24 bulan. Apa lagi..gua sambar la..hehehh
nak tunggu projek?.. sampai nak abis bulan 5 nih pun belum ada projek yg boleh supply alat telekomunikasi... nak buek camno.. usaha sendiri la beb..
bro, tak lama lagi kitorang nak buat undi pusingan ke 2..(tapi hanya terbuka pada yang tak dapat masa pusingan 1)

jejaka_tuah
17-05-07, 06:06 PM
aku dari dulu setia pada motorola dari zaman T apa ntah ke t190 ke v3 ^_^

raykagiyama
19-05-07, 02:07 PM
aku dulu pakai 3210 adalah dalam 4 tahun
pastu pakai 3310 adalah 1/2 tahun
pastu pakai sagem myx-7 sampai sekarang..adalah 3 tahun dah....

nak pakai communicator..duit takde plak...ada bole dapat yg murah tak?

meister1983
21-05-07, 09:55 AM
sampai sekarang still ngan nokia 3315 n wlpn bercadang nak beli N73 nokia nie tetap ku jaga n sayang.

mr_kasut
21-05-07, 01:53 PM
handphone yang aku pakai dari taun 2000 smpai skang nie....NOKIA 3310.....masuk longkang, jatuh dari tingkat 4 apartment aku, kena curik, dapat balik, hehehe blm menunjukkan ciri2 nak rosak. igt nak upgrade, asyik kena kutuk je. bdk sekolah pakai lagi canggih. malu wehhhhhhh

mfg210
21-05-07, 02:17 PM
dulu-dulu : ericsson apo ntah. lupa
dulu : nokia 3310.
skang : n70.

miniz9797
21-05-07, 04:51 PM
HP 1st pakai AT&T with line Mobifon 800... tahun 1994
.. 2nd Ericson apa tah with line Maxis (masa tu Maxis baru keluar) tahun 1995
.. 3rd Motorolla 8500
.. 4rd Motorolla 8700

latest now .. Nokia 8250 & O2 XdaIIi

din
21-05-07, 08:23 PM
menarik gak nie...

in order

motorola flare - 1996
motorola 8700 - 1997
nokia 5130 - 1998
nokia 6150 - 1999
nokia 8210 - 2000
nokia 6610 - 2003
nokia 6230 - 2004
nokia 6680 - 2005
nokia 8910 - 2005
nokia e65 - 2007

perghh............. kaya nokia siol.................

tanabe2287
31-05-07, 09:53 AM
aku dr dulu dah hampir 5 taon....3310 terus setia ngan aku.....
x penah wat hal...just bateri kong.....hehe...

blackzz
03-06-07, 01:29 AM
nokia 3310 aku masih kuat dan bergaya lagi..aku juga bagga dengan vibrate sepanjang masa

setandan
04-06-07, 09:45 PM
memula sekali aku pakai ericson aku tak ingat apa model.. pakai sekejap jer pastuh rosak.. aku beli nokia 3210.. lepas tuh terus lekat pakai nokia sebab aku campak 3210 tuh pun masih bole pakai.. kemudian nokia 8210 dan sekang nih nokia 6230.. gian gak tengok enset sekang2 nih.. tapi duit tadak...

luffy_d
14-06-07, 08:36 AM
1. nokia 3310 - masa sekolah
2. motorola c380 - masa matrik
3. sony e k8001
4. nokia n95(sekarang)

zamkl
18-06-07, 12:50 PM
aku mula start pakai..
Ericsson T10
Nokia 3310
Nokia buterfly apa tah model tu?..
sony Ericsson model tak ingat lah(hilang ingatan)...
Nokia 6600

jgn marah yer kalu lupa model2 tu...

nlaylaaziz
18-06-07, 01:19 PM
H/p prtama motorala (model dah lupe) aku dapat mase hari jadi. boleh flip macam botol air dan warna itam. Kalu skrg jadik 'door stopper'. tapi skrg pake nokia n73. Zmn berubah cepat.

nyampok
16-07-07, 11:37 PM
Tipon apa yang korang mula2 skali guna?
Thread mengimbau zaman mula2 korang guna handphone sampailah sekarang.

Aku kasi start dulu la ekk?

Mengimbau balik masa tu tahun 1997. Masa tu handphone ni takat besar terompah lagi. Stok baling anjing punya. Aku amik pakej beli line dpt handphone separuh harga. line tm touch... aku amik tipon motorola pcn600. masa tu tipon ni cukup gah la walaupun skrin dia 1 baris je. kalo gantung kat tali pinggang mau senget sebelah aku jalan. 1st time guna mmg mcm monyet la. asyik2 tipon rumah. cakap tak ingat punya kuat. siap tangan2 skali naik. :)

lepas tu mcm2 tipon aku guna lepas tipon keta kebal tu rosak. aku penah guna (mengikut susunan penggunaan):

Ericsson GF 768 (hilang 2 kali pastu skarang jadi barang koleksi)
Ericsson T10s (rosak)
Samsung SGH-2100
Motorola V3688
Motorola Talkabout
Alcatel OT511
Nokia 8210
Nokia 5210
Motorola C350
Motorola E365
Nokia 3100
Nokia 3660
Nokia 7610 (sekarang aku guna)

tipon skarang ni aku nak guna sampai rosak. baru aku tukar. malas nak tukar lagi dah.

korang plak camne?
perghh......
bro....
ko memang ikut tren laaa
den pakai nokia 1620 jer
coba ko tanya kat kodai...
:cowboy:

qd600
16-07-07, 11:45 PM
first2 aku pakai motorola, pastu guna nokia plak.. then aku try alcatel.. pastu trade ngan member aku, guna samsung... skg ni.. aku guna sony ericsson n samsung. :D

rotiboy
18-07-07, 02:25 AM
Sony Ericsson T630, phone pertama saya, dari dulu hingga kini...

sampahan
30-07-07, 09:10 AM
aku malas nk tuka henset baru... kalau dah tuka, aku akan pakai sampai rosak...
henset aku 3310 ngan 2100 jek...

taobaibai2
31-07-07, 12:27 AM
Dulu aku, setahun sekali mesti tukaq. Sekarang dah xleh catch-up dgn technology, aku guna E61 je. senang nak mesej n ada wifi. Leh selalu online. Ini plak senarai tepon yg penah aku guna

Motorola GSM yg mcm kura2
Nokia coklat pjg yg antenna kena tarik kuar mcm straw air
Ericsson T28 (underwater)
N8210
N7110 yg mcm citer matrix
N8310
N6610
P910i
Motorola V975
E61i

Itu aje.....

keep88
03-08-07, 12:38 AM
nokia 3350
nokia 6108
nokia 9500
nokia ngage

higher
05-08-07, 02:17 AM
me just nokia 3250 and dopod for my job

vampire
06-08-07, 12:29 PM
Nokia 8210 - 2000 - dah hancur
Nokia 7250i - 2003 - still pakai lagi (secondary number)
Nokia N80 - 2006 - dah tolak kat kedai
Nokia N95 - 2007 - baru beli (primary number)

abang_stim
10-08-07, 12:02 AM
Dulu aku pakai nokia je.. 3310, 2100, 3200, 6500.

Sekarang dah tukar kepada Sony Ericsson. Sebab gambar camera phone dia cun giler.

zahid_5105
19-08-07, 01:54 AM
aku start pakai masa keje je..1st hp..nokia 3310..pastu nokia butterfly..pastu nokia 6110 kot..pastu motorola c31 kot..pastu samsung nth x ingat model ape..pastu nokia sabun..pastu skg nokia 5300...

cruztasia
19-08-07, 09:25 AM
Siemens c25 <==err... kena lock..
Nokia 5110i <==Ade rf connector kat belakng utk line lebih, hadiah besday taun 2000..
Nokia 1110i <==senang sms
Nokia Ngage <==untuk tgk 3gp
Nokia 5300 <== kuat bunyi ni..
Nokia Navigator <== senang ade gps.. hehe

20vturbo
28-08-07, 08:31 PM
n3310
n6200
n7610
n6630

pengguna setia nokia

saifiena_hasrina
23-10-07, 02:56 AM
x pertama aku pakai hp tahun 2000. smpi skrg still pakai 3315

skrg dah ada 2 hp,satu lg nokia 2600,bini aku nye

qt2100
27-10-07, 02:15 PM
I mula beli handphone sejak tahun 1998, list of phone I pernah pk:

Motorola Startec
Nokia 3310
Nokia 8850
Nokia 8110
Nokia 6110
Motorola L6
Motorola Rav3
Alcatel model lupa...

Kevin Wallace
29-10-07, 01:43 PM
1999 - NOKIA 5510 - suka sgt hp ni..event juz basic function je..tp kecik+ringan aku suka tp pakai x sampai setahun, hilang kene curi, masa tu hp ni mmg ramai org berkenan..
2000 - NOKIA 5510 juga - tp yg lain skit dr yg hilang tu..ada function yg x de..tataulaa sbb apa..
mid 2000 - 2002 - aku x pakai hp..
2002- 2003 - Motorola - aku tak ingat apa dah modelnya..tp sure x ramai yg penah tgk..ala-ala pda gitu..tp bkn pda..overall nyesal gila beli...
2003 - 2004 NOKIA 2110 - beli baru....ok laaa
2004 till now - NOKIA 6670 - tukar..

in few days 2007 - NOKIA 6650 Classic...hehehehehe

orangdalam
03-11-07, 03:29 PM
nokia 3315 - handset 1st :D
sony-e t630 - masa ngah blaja
moto v3i - lucky draw :))

sorethroat
07-11-07, 11:07 AM
1)samsung sgh100
2)nokia daun
3)pda eten m600
4)Iphone

sekarang yang tinggal pda dan Iphone jek. ade sape2 nak beli pda aku bagitau la. pda ni tak de hang hang punya macam 02, htc, dopod. kat 2 taun aku pakai. letak la software apepun suma dia telan.

nak tahu lebih lanjut pasal pda nih masuk sinih eten-users.eu

20vturbo
07-11-07, 09:28 PM
sekarang aku pakai 6630...ok ok la..plan nak tukar..n70...

gengjahat
08-11-07, 03:18 AM
tepon first aku Ericsson t10 > nokia 3310 > nokia 2600 > motorola L6 > skarang Motorola v3xx, semua masih elok lg, planning nak tukar motorola razr v8

terunasuci
19-11-07, 09:24 AM
Aku punya tefon untuk no2 scandal simpan kat nokia 1110i...just simpan no and nak sms je...tak payah beli mahal2...

tapi sabtu lepas masa annual dinner dapat lak hadiah nokia 2630...tak tau lagi nak wat cam ner ngan tefon ni......

ErNia
22-11-07, 09:48 PM
hebat2nye enpon korang semua...
ernia nie pakai enpon just tuk call ngn sms je...
sbb tue xtukar2 sgt...

first enpon ernia beli ngn duit sendirik N3310,
tahun 2002 sampai skarg masih ade...
sayang sgt enpon tuh sbb xbanyak ragam walaupon dh brape kali kena baling...ekekeke...

2thn lepas abg ipar kasik N3120...
pakai sampai skarang...
nak tukar len sayang plak...
masih elok...
bateri pon power lagik...
gune je lah dulu...

crasher
24-11-07, 03:04 PM
aku pernah guna ericson t10 - hilang kena curi (2000)
kemudian nokia 3310 - bg kat adik aku (2001)
kemudian motorola e395 - ilang 2001-2006
kemudian nokia 3315
sekarang nokia 6110 - navigator

ruler_aero90
27-11-07, 08:12 PM
aku pernah pakai hp
lg(apa no entah)-dah rosak
siemens sl55(klau x silap)-dah jual
motorolla v600-dah rosak
nokia 3230-dah bagi adik
motorolla razr v3x-ada lagi kat tangan
O2 Xda Atom-dah jual coz hang gila
nokia 7610-ada lagi kat tangan
nokia n70(hp kesayangan aku)-ada lagi kat tangan
nokia n76(hang cam gila tapi sayang nak jual)-ada lagi kat tangan

s4i
02-12-07, 12:20 PM
T10 - Bangge giler mase ni ade hp

N8250 - tak ingat ler model No. tapi hp butterfly. mase tuh memula kuar .. bangga sekejap jer pakai then 8310 kuar . siak tol

N6020 - ni pon bes gak memula .. tapi pastu tuka lagi

SE K700 - ni cam gampang, pakai 2 ari dah buat masalah, terus aku trade in lain

N3230 - aku puas ati ler mase dapat ni, walaupon rupenye tak seindah mane .. ahaks. lame gak aku pakai nie .. huhuuu

SE K550i - hp cybershot ni memang aku puas ati, slim and comel. pic pon cun. memang memuaskan hati aku ler, sebab bile bawak ke mane2 poket tak nampak kembong.

SE P1i - ni yang terbaru .. tgh cube2 nak test pakai hp cam PDA. tapi rase cam susah jer nak bawak. adehh.

aimanem
08-12-07, 10:13 PM
aku nyer list :

philips twist
nokia 3210
siemens c10
nokia 3310 (2 biji)
motorola v70
sony ericsson T610
motorola c135
motorola e680
o2 xda II
nokia 8250
sony ericsson w900i
nokia 6680
motorola v3x (sekarang)

envy
10-12-07, 01:21 PM
nie hp aku pernah pakai:

nokia
3210
3315
8210
engage QD-pakai sampai skrg

wattkilo
29-12-07, 02:00 PM
ni susunan henfon dr dlu aku pkai,smpai skang.....
tp xbykla....

1) Alcatel (xingt model)
2) Nokia 3210
3) Nokia 3315
4) Nokia 7250i
5) Nokia 3660
6) Nokia N73 (smpai skang)

pasni cadang2 nak pkai sony ericson plak.....tp kna tgk bajet dlu la....

kuker02
30-12-07, 09:20 PM
2000 - Motorola T10 (2nd hand)
2001 - Sagem ape ntah... yg ader cop Vodafone kaler merah tuuu...
2003 - Nokia 3310 (model paling popular... heheheh) pastu kasi adik ipar gi sambung ngaji...
2003 - Nokia 3200
2004 - Motorola E398
2007 - CECT N99i (Baru tukar awal Disember 2007, beli kat Guangzhou, China...)

green_gunners
31-12-07, 12:16 AM
handphone paling lama... paling tahan...

yg pernah aku pakai setakat ni

MOTOROLA RAZR

pernah masuk dlm air, pernah pecah masa accident motor tp still maintain sampi skang

tilam
31-12-07, 01:58 PM
Pertengahan 90an : Nokia besar gajah, letak dalam poket tak selesa
Penghujung 90an : 1.Ericsson E series ape ntah..kecik lebih kurang serupa T10, comel gila, tapi screen kecik, lepas untuk type phone no. sahaja..
Awal 2000 : Nokia 3315, upgrade sikit je dari 3310..tahan lama..tahan lasak..guna lama..
Sekarang : Nokia 3310 dan W810i..Sony ruless....hehe

terunasuci
31-12-07, 03:06 PM
Henset terbaru yang aku pakai sekarang adalah Sony Ericsson K550i...model Cybershot...2.0 MegaPixels...banyak kelebihan tefon ni......

Aku tolak henset K700i aku laku RM120 je...

kolekgam
15-01-08, 08:08 AM
1. (1995.. ) Primero BX..
..... Masa ni pakai line Mobikom 018..
2. (Tak ingat ) Motorola Kete Kebal .. tak ingat model.
..... Still pakai line Mobikom
3. Nokia Banana
..... Mobikom tutup kedai.. Pakai TMtouch
4. Nokia 8210
..... Pakai hotlink..
5. Now.. Sony Ericsson K800i..
..... Celcom minute plan...

megatRaden
22-01-08, 08:40 AM
1st sekali aku pakai hp masa form 5 model T20 ericson ala yang macam jalaludin hasan pakai dlam who wants to be a milionaire..pastu lepas sekolah aku pakai 8210 butterfly.pastu aku pakai nokia 6600 sampai skang memang tahan giler hp ni..aku dah pakai dekat 4 tahun tp 1 problem pun takde ..jatuh dh xingat aku bape kali tp still ok.kalo dah rosak baru la tukar.:kid:

panchorguy
29-01-08, 02:09 PM
hp hamba ialah nokia 3310, pastuh jual hp sebab pokai, beli lagi 3310, jual lagi, beli lagi 3310, jual lak lagi, beli lak 3315 pastuh beli nokia 6600, 3315 bagi kat mak beli nokia 8120 pastuh bagi adik, pastuh beli lagi nokia ntah aper ntah luper pastuh jual 6600, kumpul duit beli lagi 6600, tgh pokai giler hamba jual balik, bila dah kumpul duit hamba beli lagi 6600 nie.. pastuh aku trade in utk SE K618i tapi nak deepavali tahun lepas india pecah umah curi hp aku masa tgh syok main air kat tandas... beli la hp nokia cikai yg ader lampu tuh.. pastuh skrg guner SE K530i n 3 hp nokia lain iaitu 1100, 1110, n satu lg aku xingat n malas nak buka bateri nak tgk model aper

gogeta
29-01-08, 05:51 PM
Gua start guna handphone sejak 1998.. masa matrics..

1)Sony Ericsson A1018 (x ingat sgt no siri dia)- ilang x sampai seminggu masuk main campus

2)Sony Ericsson T10s (beli 2 minggu lepas yg lama tu ilang)- ilang sebab aku letak atas public phone masa call awek aku.. lupa nak amik balik la..

3)Sony Ericsson T10s lagi.. tapi bukan ori punye.. setahun pakai terus jahanam..

4)Nokia 3310.. bawak masuk menyelam.. jahanam..

5)Nokia 3310.. ilang kat dalam komuter.. dia pandai kuar dari poket.. poket x dalam..

6)Nokia 2100.. Ni bukan aku punye.. aku pinjam awek aku punye.. ini pun dia jumpa kat dalam bas..

7)Sony Ericsson w550i.. guna sampai skarang

evilinside
25-02-08, 11:42 PM
1st hp gua, Siemens ape model ntah..pastu tukar 3310...pastu pakai motorola yang kecik tp mcm xbest tu..xlama pastu,tukar nokia balik..model 3610...tukar lagi beberapa bulan komudian..pakai samsung true-i pulak...pastu,tambah 1 lagi motorola A370..skrg da tolah motorola tu, pakai O2 Atom Exec pulak...pasni,nampak mcm berkenan E90 jer...tgh psang angan2 ni...

txmate
15-03-08, 10:48 PM
huhu.. aku pun nak cite aa skit pasal hp2 aku penah pakai.. 1st hp aku pakai sagem (jenis ada antena), pastu tanda2 kebengongan melanda.. pujuk awek beli hs baru.. dapat nokia 3315. boleh laa.. satu hari screen rosak sbb jatuh.. hantar kedai, lupa nak mintak resit.. 2 minggu pastu datang.. akak yg jaga kedai tuh dah behenti keje.. celaka, aku nak mintak camna hs aku nie.. tokei kedai buat bodoh jee.. xngaku.. nak taknak.. kira burn je la.. bodoh punya aku.. pastu tahun 2004 beli nokia 6610.. siap ada zitron lagi.. bagus, xde rosak sampai laa skrg.. tapi, sbb xnak ketinggalan teknologi.. aku beli hs sony ericsson k700i.. kira berbaloi laa semasa zaman itu.. (2006)

puding
26-03-08, 09:15 AM
hehe ... banyak kenangan ekk pakai handphone,
sejarah aku pakai handphone plak ..

1998 - first nk pakai handphone, beli Erricson A1018 ( yang ada arial panjang tu ) time tu rege dalam RM580 + starter pack hotlink rege RM284 huhu kendian abis study dh start keje tahun 2001. time tu semua orang kata handphone aku ni mcm remote control tv, siot je, kalau lepak kedai makan, diorang ambik handphone aku, buat kononē nk tukar channel tv kt kedai, kecik ati aku huhu. then tahun 2002 pakai erricson T28, giler nipis handphone ni, tapi kena rembat dengan ex-gf aku, pastu terus hilangkan diri plak tu, ciss. then tahun 2003 beli hp nokia 2100, skrin putih, pastu bagi adik aku, hilang kt hostel dia sebab kena rembat. pastu tahun 2004 pakai handphone nokia 6600, dan hp ni la aku pakai sampai skg, sebab masa tu aku beli hp ni rege RM1800, skg tengok la rege dia huhu, still ori lagi, even MMC pun still 32MB lagi keh keh keh, tapi selalu belikan adik aku handphone yang bestē, apa la aku ni

giant
26-03-08, 04:54 PM
1st henpon aku - N 3310
pas tu aku amik N 8210
3rd pakai N 6510 yang terawal ada radio
and then upgrade to N 6600 (sabun)
upgrade lagi ke N 3320
sekarang ni maintain guna N70 since last year...

D
27-03-08, 05:15 PM
3215 nokia,tolak kat kedai nak 30 engget (2007-08)
3210 nokia,tolak kat kedai cine tu tolak balik kat aku (2006-2007)-tak laku
3210 kene rembat masa malam tahun baru (noo year 2006)

akulelaki
28-03-08, 02:04 AM
aku plak still ngan ngage
smpaikan aku buat kelab ngage
tahun 2005-2007
byk gak la kwn2 yg jd ahli
IDUP NOKIA N-GAGE

naruto2008
01-04-08, 07:14 PM
yang aku pernah pakai ngage ,sony ericson tapi aku paling best pakai nokia

dj_h
12-04-08, 06:50 PM
yang aku pernah pakai ngage ,sony ericson tapi aku paling best pakai nokia

Samalah, aku dari dulu sampai sekarang pakai nokia.
Sbb nokia ni user frenly dan sbb dah biasa dengan caranya. Aku pernah cuba HP samsung, tapi pakai tak sampai sebulan, aku jual pasal tak selesa.

tircinc
13-04-08, 09:58 AM
Ericsson GH688
Ericsson t10
nokia 3310
motorola c310
SE t630
SE k700
SE k750
SE k800
SE w910

lagi 2 bulan mungkin tukar baru hp.

sendat
18-04-08, 09:24 PM
aku still gne nokia 3310.
pnh try hp canggih,tp 3310 tetap selesa di gune

shamtpg
19-04-08, 03:45 PM
handphone paling lama... paling tahan...

yg pernah aku pakai setakat ni

MOTOROLA RAZR

pernah masuk dlm air, pernah pecah masa accident motor tp still maintain sampi skangwallawei...
dasat la ni brader..tak silap aku pon tu dalam poket kan....
nasib baik tut kau tak pecah..kahkahkah b'kah..
aku ada 3pon je
erikson eh313
nokiah 8250
lastly sonyerikson k550i

giant
27-04-08, 04:09 AM
aku still gne nokia 3310.
pnh try hp canggih,tp 3310 tetap selesa di gune

kalo guna hp canggih tapi tak tau nak guna, tak guna gak kan..
aku kalo beli henpon, memang tengok pada functionnya, bukan pada design semata2...
so, sekarang ni aku still lagi dengan N70, kalo ada rezeki nak tangkap N82 pulak la :Finger_fing22:

Blue_Angel
27-04-08, 02:49 PM
xtau la baper banyak dh tukar hp since 2003..x ingat dah tapi yg penting semuanya nokia..huhuhu...latest nie pakai O2 Xda Stealth ngan nokia daun..x ingat laks baper no siri dia.heheh

Abetan
29-04-08, 05:21 PM
xtau la baper banyak dh tukar hp since 2003..x ingat dah tapi yg penting semuanya nokia..huhuhu...latest nie pakai O2 Xda Stealth ngan nokia daun..x ingat laks baper no siri dia.heheh


Intan pakai O2 ek? puyyooooo .. dasat lerrr ...

Abetan takde la canggih mana pun .. tapi pa per pun .. HP abetan lebey elok la dari HP Abang Cik awak tuuu .. :shutup:

HP dia leh buang sungai Klang arr .. ahahahahah :icon_biggrin:

Pure Bred
29-04-08, 06:19 PM
Currently, I'm using N76. Tengok2 Apple iPhone tu syiok jugak....feature packed, cool and sturdy design, very easy to use, no buttons.

giant
30-04-08, 11:03 AM
IPhone, aku pun da lama usya phone ni, da released kat malaysia pun...
kalo 8GB version, rega 1,300++.... amik yang basic ni pun ok kot...
tapi aku suka saiz skrin dia, 3"... memang puas layan vid ;)

acidrock
01-05-08, 12:45 AM
1st-> Nokia model ape ntah. Neo ade pakai dalam cite matrix pertama. Abg aku kate hp super
katak

2nd->Nokia 8210, Terhempas dari tingkat 2 ke bawah. Hancur berderai hp tu sepertimana
berderainya hatiku melihatnya.

3rd-> Nokia 2100, User friendly, jahanam masuk air time tengah merempit balik umah (hujan)

4rd-> Nokia gak, tapi tak sure model ape. Makcik bagi. Ala, yang keypad die gabung nombor
tuh

5th-> Latest phone, SEK810i. Tukar angin ke SE. Lately kenot send mms, is the phone
problem or digi? Kedemmit.

Blue_Angel
06-05-08, 03:45 PM
Intan pakai O2 ek? puyyooooo .. dasat lerrr ...

Abetan takde la canggih mana pun .. tapi pa per pun .. HP abetan lebey elok la dari HP Abang Cik awak tuuu .. :shutup:

HP dia leh buang sungai Klang arr .. ahahahahah :icon_biggrin:


lor....O2 pinjam ar...uik...ya la..mmg ar hp abetan lagi canggih dari hp abg cik..tapi kan hp abetan tue asyik x dak line jer..lagi ar nyusahkan..kena buang sungai klang jugak kot mcm hp abg cik..heheheh...kecik pulak la ati abg cik tue karang..hehehehhe

kimborz
06-05-08, 08:07 PM
Well, these are the model yang saya pernah pakai dahulu

Nokia 3310
Nokia 3315 - Upgraded Software from 3310
Nokia 3530
Sony Ericsson W880i

Not so many right? :D

Keira Chan
08-05-08, 01:04 PM
emh.. fist hp adeq nokia 1100. tu pun rasa gembira sgt sbb at last abes sekolah menengah ayah belikan gak hp utk adeq.. pastu hp tu ilang adeq beli lg hp model yug sama.. ilang lagi, adeq beli 2nd hand 3315.. boleh lah wat sementara waktu.. tapi nak wat mcm ner.. hp adeq tu ilang jugak.. adeq merajuk.. tak mau pakai hp lagi.. tapi kawan adeq tension tak dapt contact adeq, dia sponsor ler hp nokia gak tapi tak tau model aper... kecik jer kaler putih.. dgn nokia 2100.. skang yg putih tu dah ilang gak.. tertinggal masa makan kat ct garden... skang nak kumpul duit nak beli N73 ME pulak.. tak sanggup nak pakao N95.. bising family adeq kata membazir.. wakaka..

giant
08-05-08, 01:59 PM
skang nak kumpul duit nak beli N73 ME pulak.. tak sanggup nak pakao N95.. bising family adeq kata membazir.. wakaka..


guna henpon ni nak bergaya ke nak guna aplikasi sepenuhnya?
kalo takat nak sms or makes kol, guna henpon biasa2 pun da ok...
tapi kalo nak amik 3G pas tu tak gunakan teknologi tu, namanya nak bergaya la tu hehehe....
N95 tu mahal sangat, still 2k lagi... 2nd hand pun da 1.2k rasanya...
aku still dengan N70 ni, janji bole surf tenet...
tapi kalo dapat N95 or N82, bole la aku surf dengan HSDPA speed :Finger_fing22:

Abetan
08-05-08, 03:43 PM
guna henpon ni nak bergaya ke nak guna aplikasi sepenuhnya?
kalo takat nak sms or makes kol, guna henpon biasa2 pun da ok...
tapi kalo nak amik 3G pas tu tak gunakan teknologi tu, namanya nak bergaya la tu hehehe....
N95 tu mahal sangat, still 2k lagi... 2nd hand pun da 1.2k rasanya...
aku still dengan N70 ni, janji bole surf tenet...
tapi kalo dapat N95 or N82, bole la aku surf dengan HSDPA speed :Finger_fing22:

N95 or N82? huyooo .. :kid:

memang tergerak gak nak pakai enpon mahal2 dan bergaya .. tapiii .. pikir2 balik .. hp 2K+ ... and bila dail *122#, tertara

Service Reply

Baki: 4.05. Tarikh Luput:
25.05.2008. SMS Bonus 34

Maka ... tak jadi la beli enpon mahal2 .. :icon_scared:

giant
09-05-08, 10:34 AM
N95 or N82? huyooo .. :kid:

memang tergerak gak nak pakai enpon mahal2 dan bergaya .. tapiii .. pikir2 balik .. hp 2K+ ...


itu pasal la kalo nak beli henpon tu, kita fikir dulu kegunaan ia untuk apa... kalo setakat nak main sms or chatting kat dalam 8tv or astro tu, baik amik 1100 or 2100 je... tak payah nak membazir dk tak gunakan teknologi yang ada...

aku memang guna henpon aku untuk surt tenet & tengok tv, pas tu kasi anak aku main game kalo dia merengek ke hehehe...

p/s : betul tu abetan, henpon 2k++ tapi takde kredit wakakaka...

paksu
26-05-08, 12:34 PM
aku plak start pakai hp umur 18thn....hp mula2 aku pkai nokia pe tah aku pn dh lupa model dia pa.time 2 kira hp 2 mau rm500 gk la nk beli br....pastu aku pkai alcatel plak model ot501, hp 2 abg aku pnjam tkar dgn hp dia la.pastu tiba2 dia ckp hp 2 jatuh dalam lubang jamban.aku tpaksa la beli hp lain dia dh nk pkai blk hp dia.pastu aku beli nokia 3660 dh jemu pkai aku beli nokia 6630. skg aku gna sony k850i....

paksu
26-05-08, 12:40 PM
N95 or N82? huyooo .. :kid:

memang tergerak gak nak pakai enpon mahal2 dan bergaya .. tapiii .. pikir2 balik .. hp 2K+ ... and bila dail *122#, tertara

Service Reply

Baki: 4.05. Tarikh Luput:
25.05.2008. SMS Bonus 34

Maka ... tak jadi la beli enpon mahal2 .. :icon_scared:

haha mmg tul la pa yg ko ckp 2 bro...kdit xdk pa pn xlh nk bt.klu just nk tnjuk da hp mahal baik xpyh buang duit ja.kdit lg pnting dr dk blagak da hp mahal hehe sory klu da yg trasa jgn marah nnti kna jual plak.

slackers76
26-05-08, 12:48 PM
1st - motorola Startac 90
2nd - Siemens C25
3rd - Sony Ericsson T610
4th - Nokia 6070
5th - Sony Ericsson K800i (sampai La ni :D)

mengdez
26-05-08, 05:16 PM
Samsung lepas itu Nokia 73, rasanya Nokia paling user friendly.

luffy_d
27-05-08, 10:23 AM
Since early 2007:
1. Nokia 3230
2. Nokia 3250
3. Sony E K750
4. Sony E K810i
5. Nokia N95
6. Apple iPhone (since January 2008 until today)

apai_gold
28-05-08, 11:01 AM
aku dulu first skali guna nokia 3310. punya ler mahal time tu dekat rm600 gak la tambah ngan prepaid sim kad rm200 gak la. pastu mcm2 la yg guna.. last skali nie aku baru beli henpon china tu.. sempoi gak leh tgk tv

imp0st3r
29-05-08, 09:27 AM
motorola --> seimens --> nokia --> sony ericson k810 + csl (dual sim cards)

Abetan
29-05-08, 05:33 PM
Nak creta tapi tak berapa ingat model hp tu .. masa tu tahun 1991 .. pakai line 010 .. jenama enpon tu sapura .. saiz dia tu kecik sikit dari lengan .. leh wat senjata masa bergaduh ... :icon_biggrin:

Pastu Motorola yg bateri tebal tu .. yg flip ..
then nokia 3210 .. febret niii .. accident motor 2 kali .. casing berterbangan tapi bila pasang balik .. leh call lagi .. :D :shutup:

pehtu gila enpon kecik .. Nokia 8XXX series .. butterfly and mende2 ntah .. then mai yg kaler screen .. 6XXX series ...

then ... anak2 lak pakai enpon .. :cry: semua di kebas dek deme .. beli baru, deme mintak .. beli baru deme mintak!!

La ni ..Abetan cuma pakai enpon 2nd dari diorang je la ..

Yang 3G pun sebab nak pi kerja .. some countries' lowest network line is 3G .. mau tak mahu .. kene gak ader satu . .. :icon_scared: ..

lututketaq
29-05-08, 06:28 PM
Dulu Nokia Mobira kuar iklan dalam TV siap kena lenyek ngan jengkaut kat construction site. sebijik phone harga dekat 10K. perghh..

minz07
30-05-08, 02:05 AM
dari dulu smp skrg baru 3 hp je yg aku guna...sume fon nokia...
1st yg besar gedabak..dah lupa model ape...pastu 3100...
skrg pakai 6630....

puteta
31-05-08, 06:31 PM
Dulu mula-mula aku aku pakai hp ericscon yg gedabak besar hehe... letak dalam poket seluar nampak jer terbonjol semacam hehe... baling kat anjing pun anjing boleh pengsan 3 hari 2 malam... and then pastu aku pakai alcatel, time tu glamour kejap alcatel. And then aku pakai plak nokia.... lepastu tetiba jer busan pakai nokia aku try plak pakai motorola. Tensen plak pakai motorola tu aku tuka pakai plak sony ericscon sampai la nieh....

kakikuda
02-06-08, 05:12 PM
Model yang mula2 aku pakai Motorola M301.Perghh! punya la besar ngan berat kalau guna batt yg 24hrs standby punya.Batt dia siap runcing pulak tu mcm tempat lapik tayar keta.Penah sekali tu naik keta ngan kwn aku dia org siap kata tak yah nak tarik handbrake,suruh aku lapik ngan hp tu saja.
Aku pakai hp nie tak lama...pastu tukar Ericsson PH 388.Time tu mmg canggih gila set tu.Set tu kira yang paling kecil pada zamannya.Time tu iklan dia pompuan yang selit hp tu celah rambut dia...sampai mamak waiter tak tau yg pompuan tu dok ckp dlm hp.Lama gak aku guna phone tu sampai dekat 5 thn.
Pastu tu sampai sekarang aku dok guna Nokia 6681

myash
08-06-08, 02:14 AM
sony ericson the best.
:D
marilah meramaikan diri menggunakan henset SE
hehe.
nokia berkualiti tapi sesetengah function asik ilang je bile dah best.

cikkiahjanda
10-06-08, 10:01 PM
My latest is HTC Diamond .... So far I'm happy with it. A few lag here and there...

I'm an iphone hater. overrated piece of equipment. :shutup:

Dzeko
11-06-08, 01:46 AM
aku start pakai Handphone since tahun 1999.. masa tu baru start keje, so nak pakai handphone pun kena bajet gila babas.. berapa lama simpan duit baru boleh pakai..

1st handphone aku adalah Nokia 5110 GSM yg kaler hitam itu.. aku pakai tepon ni adala dalam 2 tahun.. lepas tu aku tukar ke Nokia 8210.. masa tu glemer la konon2nya yg paling kecik.. yang ni kalau tak silap lama jugak aku pakai.. then tukar ke Nokia (aku tak ingat model) tapi kaler putih.. pakai sekejap aku beli SE 610(1st time aku pakai Sony).. lepas tu.. sampailah sekarang ni aku guna HP Ipaq rw6828.. sekarang tgh berkira2 nak tukar yg baru tapi bajet belum mengizinkan..

usee80
11-06-08, 09:54 AM
aku mula-mula pakai philips twice, setahun kemudian aku pakai nokia 3210( 1st HP xde antenna).. Bile aku dah start keje aku pakai nokia 8250, masa zaman hp kamera aku guna SE T630, pastu sampai plak zaman 3G aku mula2 guna Huawei model aku x ingat dah, setahun pastu aku sambar dopod 818 Pro, x sampai 6 bulan aku guna plak nokia N80, sekarang aku pakai N95, dlm perancangan nak upgrade ke N96.

aff
12-06-08, 09:23 PM
Hphone list yg penah aku pakai

1. startac
2. nokia 8210
3. nokia 8250 -- aku still suka butterfly nih..ntah..mcm simple n compact
4. n95
5. Tytn II -- guna sampai skarang

Aku rasa2 nak beli iPhone tp mahal seh...

fiefie999
17-06-08, 03:02 PM
1. erricson T768?
2. nokia 3220?
3 motorola c370

tak da duit nak beli yg mahal2

hunyit
18-06-08, 01:52 AM
zaman study dulu....3310
zaman akhir study...samsung aper tah yg flip kecik tue...
sekang SE k750i sampai ler sekang...
future.....blackberry....
hehehehehe

gigs
21-06-08, 11:49 PM
Gua baru tambah satu lagi koleksi HP hehehe...
Nokia E90. So, dah 4 jenis communicator nokia gua dah pakai since 9210i lagi.
Senang dan banyak function.

nansiber
22-06-08, 04:22 PM
Aku masih lagi setia ngan tepon Nokia 3310 aku. eheee. mrah dan tahan lasak. aku tak boleh pakai yang sensitif sangat. aku keje lasak. so tepon pun kena lasak gak

ben2020
22-06-08, 07:55 PM
Henpon pertama aku NEC tahun 1995 pastu tukar NEC yang boleh lipat..pastu aku pakai SAGEM..pastu aku beli Samsung lupa pulak no siri dia..pastu beli nokia 8310..sekarang pakai N95...

lamtech
26-06-08, 01:09 AM
henpon yang pernah aku pakai sejak aku mengenali ape menatang tu handphone..:)
1. siemens c25
2.siemens c45
3.nokia 8250
4. nokia 1100
5. samsung g800
6.nokia 3310
7.sony ericsson p800
8. siemens c65
9. sony ericsson w200i

aku beli hp sume cikai2 je...sume beli 2nd hand...cume yang paling latest je beli baru...tak mampu la nak pakai hp mahal...tapi hati ni teringin nak pakai 02 pda..hehe

siputsedut
26-06-08, 07:09 PM
henpon aku
1. Nokia 3210 -> 1999 - 2003 ( screen hancuss )
2. Nokia 3310 -> 2004 - 2007 ( buang sebab bateri selalu kong )
3. Iphone -> 2007 - now. so far ok kot

polis_5501
04-07-08, 06:07 AM
ni kisah aku plak...hehehe

1.nokia 3310..3bulan(pastu tolak kat kakak aku)
2.nokia 2100..3bulan gak(pasal xtahan asik kene bahan...dorang ckap tu enset pompuan)
3.nokia 3100..2 1/2 tahun(yang ni lame)
4.sony ericsson k750i..1bulan je(pasal sound die xbest)
5.sony ericsson w850..11bulan(puas ati gile ngan sound die...tp sedih pasal ilang kene curik)
6.LG cokelat kg 800..warna pink..(1bulan je...pasal kene curik gak)
7.motorola v3i..kejap je pki...1bulan gak...tp jual kat membe(sementara tgu enset yang baru...)
8.enset aku skang...n95...boleh tahan la puas ati...sound pon kire ok la..ade wifi lg...yang paling best pasal kamera die 5.0m/pixel mmg sesuai tok aku yang gemar amik gambo sendiri...hahaha

sekian terima kaseh

nottiegurlz69
04-07-08, 06:07 PM
1.alcatel bsar botol air
2.motorola ntah ape series tau
3.sony ericson seken
4.nokia N70

zero
20-08-08, 07:32 PM
kisah aku...

zaman mobikom (018) :

pakai ericsson R bape tah model ... lama gile...

tukar ke celcom lak pakai ericsson T10... gile best nyer phone.. simple .. cuma bape kali patah antena dia bila masuk phone dalam poket...

pastu pakai maxis... sampai skang... ni phone2 dia:

1. SE T610
2. SE P900
3. o2 XDA II
4. Motorola flip V bape tah
5. SE K800i
6. Nokia 6233 <--- The best stereo speaker phone ever!
7. Nokia N95 8Gb
8. Nokia N82
9. HTC TyTN II

ermm mmg gile phone :D tapi tak semua first hand... ade yg second hand.


My latest is HTC Diamond .... So far I'm happy with it. A few lag here and there...

I'm an iphone hater. overrated piece of equipment. :shutup:

Dah dload rom baru untuk Diamond ? lagi laaju peformance untuk TouchFlo3D... dan beberapa fix lain... overall great phone.. but tgh tunggu HTC Touch Pro ... Diamond + Keyboard :D

Blue_Angel
21-08-08, 12:38 AM
Henset terbaru yang angel pakai sekarang adalah Sony Ericsson K530i...tolak nokia 6610 aka daun kat kedai lakulah dalam RM250...lama jugak la pakai nokia tue..huhu

iris
24-08-08, 11:01 PM
hi guys..nk cite psl hp dr dulu agak few jg lah..nm pun hantu hp..asal ade yg terbr jer, pasti tkrnya....first time dulu iris pki motorola battery bagak tu(baling kat anjing pun leh pengsan tu), then tkr ke yg battery slim lak..time tu saper hp mmg gempak arr....brand ke 2 iris pki ericson lak but tk lama pki brand ni...then mula lah pertukaran demi pertukaran dlm dunia nokia...nk katakan kira iris ni family of nokia lah(smpi terima catalogue utk dip'kenalkan model br)...mula dgn nokia yg awal(tk ingat model aper), model nokia bila kita dirikan, even ringing pun tk jatuh..then tkr ke slide phone warna itam(rsnya arnold susah nk eja tu pki ms filemnya) n few lg tp really tk ingat model....now iris pki n70...yg ini berthn agak lm coz dh terlrt menukor jer....lg pun iris selesa ngan n70 ni...cuma iris tmbh another phone samsung(never pki this brand) coz use another line....

DaveMustaine
25-08-08, 02:26 AM
mula2 pakai fon tahun 98 klu tak silap,NEC Primero 018..lps tu pakai Nokia design cam remote tv (fofuler amat time tuh),Nokia 3310,3315,motorola,Nokia daun n yg skrg nih N95 since last year.
ada plan nk tukar ke I-Phone cam abg aku tp tgu kluar kat mesia dl..bile ekk?

anggerikdesa
30-08-08, 12:35 AM
Menambah jenis hp terbaru " LG KU250 " itu pun second hand. Kalu tak kerana hp samsung tuh ilang tak ingin wa beli ngan harga RM220.00.

Kat office MD tegur.. hai hp baru sapa bagi ? Mentang2 selama nih aku tak pernah beli hp sendiri .. dia tak caya aku beli hp sendiri..

s4i
30-08-08, 07:01 PM
- aku skrg dah taktau nak beli HP ape
- ingat nak pakai cikai2 nye phone
- tapi dah taktau hp ape yang aku berkenan
- N5610 dah pass kat MeM
- aku pakai hp kompeni & hp sagem old skool jerk
- kah3 ...

- ade sesape nak rekemen hp yang bes2 tuk di terokai tak ?

setandan
31-08-08, 03:31 PM
nih plak list enset aku

1) Ericson T28
2) nokia 3210
3) nokia 6510
4) nokia 6230 sampai sekang..

so far aku prefer ngan nokia.. memang tahan lasak..

teruja
01-09-08, 10:43 PM
nokia 3310
nokia 8310
motorola v3i
nokia 6110 nav (berat tp best) hehe

Abetan
02-09-08, 11:02 AM
Sumbedi kasi gua O2 .. so, gua guna untuk line official .. :D .. lamer dah dia kasi sama gua .. cuma .. ntah la .. tergerak lak hati nak declare pepagi ni ..

Tengkiu .. :11:

xeon
02-09-08, 10:21 PM
ape pun nokia paling reliable (dengan izin)....kalau bagi yang lain macm x tau nak guna plak... kalau ade rezeki nak cari Nokia communicator.....

jerrykok
08-09-08, 07:44 PM
1. Nokia 3310 (used more than 2 years)
2. Sony Ericsson T630 (used 8months)
3. Motorola E680 (use untill now)

ingin nak tukar phone baru dah..target kat Sony Ericsson punye K850..

supermanmalaya
15-03-09, 10:11 PM
1st- phone wajib bg sume 3310 hehe
2nd- nokia 7610
now- SE k850i

k850i ok bt de byk problem huhuhu skrin de da 2 kali tuka da

PeeJay
15-03-09, 11:32 PM
nk review dari dulu sampai skrg berpuluh talipon laa.. sampai model pun dah tk ingat dah.

1992 - 1st mobile 011 talipon pakai - yg macam beg sekolah tuh- brand benafon ker hapa entah.
1995 - 2nd mobile 010-2111713 - NEC ex yg area mcm walkie talkie. glamer giler beb pakai hp tuh masa tuh. harga RM2,200.00 oii.
Bila motorola startec lipat kuar, tukar ke model nih.. Bateri 2-3 biji spare dlm poket sampai kembung poket. Charger desktop satu mlm nak penuhkan satu bat3. pakai model motorola nih ada lah ber tukar2 3-4 model.

Next tukar ke ericson E360 abg pada T10.. masa tu ericson lom j0in sony.. model nih guna gsm so tukar ker 019. Hp nih kecik n canggih skit. harga Rm 2 ribu lebih gak...

Lepas tuh asyik tukar 2 pun entah model2 apa2 tah. tak ingat dah. Ada antara model pelik yg tak pernah org pakai spt OKi, Sony yg mcm remote air cond, panasonic besar kotak mancis..

3310 adalah wajib dan paling lama pakai di ikuti 1100. begitu gak Motorola semua sereis V and L semer dah try.

La nih peejay mula beralih arah ke poket pc, semestinya HTC jadi pilihan..

kurosaki
16-03-09, 01:24 AM
1st ms blaja..nokia 3210
2nd-nokia 8210
3rd-nokia 3310
4th-nokia 3200
5th-nokia 2100
6th-nokia n1600
7th-nokia n70
8th-samsung
9th-nokia 7610
skg.....10th-nokia 6120 classic

mr.mie
16-07-09, 02:56 AM
nokia tetap menjadi pilihan hati
nokia butterfly
nokia 5800xm
nokia n70

dar74
17-07-09, 05:46 PM
Aku pun nak share gak lah...tapi aku jarang ingat no siri sbb aku jarang pakai nokia

1997 - Nortel - dah berkubur dah brand nih
1998 - Nortel with loud speaker
1999 - Alcatel
2000 - Alcatel with voice activate phonebook
2001 - Nokia Pisang - berangan lps tgk Neo dlm Matrix
2002 - Samsung C100 - slimmest pnone masa tu la
2004 - Samsung Blue eye
2006 - Alcatel EOT150
2007 - Motorola L6
2009 - CSL Blueberry-i (nak amik Blackberry, budget ciput)

asd
12-09-09, 11:50 PM
ni hp yg gua penah pki bro

http://http://img1.loadtr.com/b-378028-mavi_kapakl%C4%B1_nokia_2100.jpghttp://img1.loadtr.com/b-378028-mavi_kapakl%C4%B1_nokia_2100.jpg

hp ni gua beli b4 1st time dating dgn awek.konon2 segan nak pki hp lama n kebetulan duit loan br masuk.so hp ni kira hp standard pd zaman tu la.hp ni ada lg tp gua x pki dah.

Dai69
23-01-10, 11:51 AM
history fone pernah pakai mula dari 1999:
motorola CD 928
ericsson 768
ericsson 788
motorola v 3699
motorola v 8088
ericsson t 10
ericsson t 20
ericsson t 28
panasonic gd 50
panasonic gd 52
panasonic x70
nokia 3210
nokia 3310
nokia 8210
nokia 8310
se k 700
se k 800
se k 770

kicap
23-01-10, 04:10 PM
1st dapat hp mase usia gua 17tahun...itupun mak angkat bagi..xmampu time tu..tahun 2001..sp ade hp time ni mmg jd bahan le...(Org kaye siot)hahaha...
iaitu Nokia 3210...

2nd upgrade skit ke Nokia 3310...zaman abis diploma around 2003...time ni hp sabun le, daun le popular..tp gua pedulik ape..haha..janji bleh msg n call..pakai line lagi..hahaha..loser...

3rd till now: Nokia N81 and N70...beli tahun 2007..time tu price die RM1.8k ok..haha..beli yg gempak trus time tu iaitu ade wifi, camera, map GPS, and 3G..tu yg penting + pakai line..hahaha...

Soon, mcm nk angkat iphone or blackberry..tp lek lu..haha...

FLO
23-01-10, 07:34 PM
Eriscsson P*** (lupa) ( curi kawan punya) - 019 (jual)
Ericsson p*** (lupa gak) (curi makcik cleaner punya) - 019 (jual)
Mitsubishi (curi kat kedai di Kangar) - 019 (jual)
Eriscsson T18 (curi dr budak Sg Petani) - 012 (masih ada simpan)
Nokia Butterfly (curi gak kat PERTAMA) - 012 (hilang , tertinggal dlm bakul moto)
Nokia Butterfly (curi dari makcik jual nasi ayam) - 012 (masih ada simpan)
Sony Ericsson Z600 (curi kat LOW YAT) - 012 (masih pakai - prepaid)
Sony Eriscsson P900 (rembat lawyer punya) - 012 (masih pakai - bil)

pendek kata semua curi lah..lps ni sy nk suruh Anggerik lak beli kat saya...boleh???:icon_biggrin:

latest update :



CSL - DS300 (dual sim)
Nokia - 6120 classic

Sergeant Mendoza
13-02-10, 08:41 PM
First hp yang saya guna adalah hadiah dari GF sempena birthday masa belajar dulu, model Motorola MicroTAC.

Kemudian bertukar kepada beberapa model Nokia, tak ingat tapi diantaranya adalah Nokia 3310, Nokia 3200 dan sebagainya (kesemuanya jenis cikai jer). Kebanyakan juga hilang tertinggal kat toilet Petronas ataupun R n R Plus, Karak dan sebagainya.

Selepas boring guna Nokia, cuba pula Sony Ericsson Model J100i.

Kembali kepada jenama Motorola, kali ini Motorola Model W388, adik ipar bagi pinjam sebab kesian saya dok guna hp model tok kaduk katanya.

Seterusnya saya guna pula hp Sony Ericsson Model K320i, juga yang diberikan oleh adik ipar selepas dia puas menggodek hp tersebut.

Paling terkini saya melanggan hp Sony Ericsson Model W508 dan masih digunapakai sehingga kini.

waveguy
15-02-10, 11:44 AM
1998 - Eriscsson GH338. Function h/p ni sama dengan PH338 tapi PH support PCN, GH pula support GSM. Disebabkan nak guna line selkom kena bayar rm1500 nak beli h/p ni berbanding yang satu lagi hanya rm600

H/P yang saya guna skrg ialah Sony Ericsson - T603 sejak 2005, tengah dok usha h/p baru yang buat call ngan sms sudahla. Function lain kalau ada pun tak reti nak guna.





http://www.wiltshire-web.co.uk/business/1stcall/eric2.gif

http://www.ringnow.com/specifications/images/SonyEricsson%20PH388.JPG

Papa
15-02-10, 01:50 PM
Update: komen ini ditaip menggunakan blackberry bold 9700. Last week dah angkat satu Iphone 3GS, tapi mem pulak cilokk.. Huhu

tochai
16-02-10, 11:30 PM
mmm... turn aku pulak..

1st - nokia 3210
2nd - nokia 3310
3rd - nokia 5580
4th - nokia 6550
5th - vodafone 526

mmm... nilah antara handphone yg telah aku gunakan, apa pun brand NOKIA juga yg aku rasa terbaik sebab user friendly... hehehehe...

FLO
17-02-10, 09:50 AM
mmm...
5th - vodafone 526

.

vodafone tu handphone ke?
bukan line telefon?

kendurruddin007
19-02-10, 11:49 AM
aku pakai motorola L6 skrg nie.. nak beli hp canggih2 pun skrg nie mahal2.. lagi pun harap aje mahal pakai tak sampai setahun problem sana sini.. pakai hp lama2 nie juga bagus ade ciri2 keselamatan.. leh buat baling anjing bile anda dikejar.. wakakakakaka:YM - 71:

terunasuci
19-02-10, 04:05 PM
Nak beli henpon canggih2 aku tak mampu, tp buat masa ni, inilah henpon yang aku ada sekarang...

1. Sony Ericsson Cyber-shot (pakai no celcom) - acara rasmi
2. Sony Ericsson T280i (pakai no maxis) - acara sorok2
3. Sony Ericsson W660i - dapat free...tak penah pakai
4. Nokia 1110i - tinggal nyawa2 ikan...kejap ok, kejap tak

anggerikdesa
19-02-10, 05:09 PM
3. Sony Ericsson W660i - dapat free...tak penah pakai

Apa kata bagi kat i ekekkeke .. pakai aje hp yg mampu tahan lasak jatuh berderai on balik still ok.. :(

volz
23-02-10, 10:51 PM
Haha.. Best2.. Hp yg pnah aku pakai slama didunia ni xde la byk pun.

Nokia 3210 - taun 2000. Gile beb.. Prepaid mase tu kene topap 2 kali. Airtime dgn airtalk kot.. Hahaha.. Shilake
Ericsson T28 - nipis n stylo.. Tp syg member aku terduduk trus patah.
Motorola xtau model ape tp design mcm submarine.. Gempak seh.. Poket tak muat so kene pakai porchbag.. Haha
Nokia 8250 aka butterfly - mase ni dah femes hp kecik2..
N-Gage QD - mase ni time mude remaja.. Gile game..
Dopod 838pro - nak berjinak-jinak dgn PDA mase ni
Sony Ericsson w810 - boring2
Nokia xpress music - mcm best tp jahanam sbb pecah
Sony Ericsson w910 - mcm best pun jahanam jgak
samsung omnia HD - yg ni ok.. Tapi boring sket.. Function xbyk.. Beli sbb nak try HD je.. GPS yg ni pakai garmin..
iPhone 3gs - current phone.. D best ever.. Haha.. 99% percent cun.. 1% tu sbb xde video call.. Haha

izzi
27-02-10, 12:30 AM
nokia 3315-pakai sebab bos bagi..sebab takut aku ngular..stater pack maxis masa tu rm250!gila babas!
nokia ngage QD-phone la yang paling lama aku pkai..last2 tgh bwk moto tjatuh tgh jalan..lalu bersepai..
nokia 6600(sabun)-sound system untuk org telinga lintah je..pekak badak xleh pakai..
nokia 6600slide-skang aku pkai hp ni..yang x bestnyer,hari pertama beli dah jatuh,hanjing!tp nasib baik sampai skang ok jek.

antu69
18-05-10, 10:43 AM
Dulu start 2001/03 .. Handphone pertama gua bukan Nokia 3310 ..or 3210 ..

aku menabung smpai dapat beli Ericsson T68i .. fuh handphone kaler beb .. gua die hard fan James bond time tu ..

pastu tetibe hp rosak .. pakai la 3310 kejap ..pakai nokia 3610... camera phone .. damn nice tangkap gambar for friendster.


then menabung fro P800 SE .. touch screen with camera .. PDA phone zaman 2003... fuh hebat giler!.. awek tgk pun gerun.. hehe

then aku main kete ... so aku jual P800 tu .. beli LG tah apa model ..baki modified kete

pastu bosan gila pakai N90 .. phone camera paling cun .. tapi member aku nak jual communicator pasal dpt free .. so aku exchange ngan dia.. so communicator nokia 9300. aku trade ngan mak cik aku pasal dia tatau gune hp keypad utk sms .. jual Rm1.5k... pastu beli SE k610i .. rm600 .. baki beli exhaust s-flow ngan piping.

then .. jalan2 low yat jumpa la satu hanset Toshiba jpun mari ...so trade k610 RM600 (hehe) .. amik hp tu rm1k ...

pastu aku buat FYP kt Uni .. design smart home .. PDA utk control umah .. aku jalan2 kat subang parade aku trade Toshiba aku RM400 .. beli Dopod 838 pro...

so skrng ni.. sehingga kini... aku pakai Dopod 838 pro .. ngee

SE T68i - NK 3310 - NK3610 - SE P800 - LG - NK N90 - NK 9300 - SE k610i - Toshiba Vodafone - Dopod 838 pro

tanjong3
03-10-10, 02:19 PM
1. nokia 3100
2. nokia 6288
3. nokia 1100
4. blackberry 8820
5. palm treo pro
6. blackberry bold 9700

huhuu...

PeeJay
03-10-10, 02:32 PM
Walau macamana pun ada iphone ... spare norkiah aka nokia tetap ada dari dulu lagi.. dari model 3310... lor nih masih ada spare n95... ni baru sekejap terbeli N63.... entah pasal mudah jatuh hati ngan norkiah nih ... walau janda ...

one
03-10-10, 03:39 PM
sekarang aku guna phone acer liquid E - Ferrari se
(http://www.google.com.my/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CB4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fmobile.acer.com%2Fen%2Fphones%2Fl iquidFerrari%2F&rct=j&q=acer%20liquid%20e%20ferrari&ei=JzKoTICMNYufccurqMgN&usg=AFQjCNGjgaduNL4xEfTSC96lsmGBPMWiPQ&cad=rja)

KS
03-10-10, 04:48 PM
sekarang aku guna phone acer liquid E - Ferrari se (http://www.google.com.my/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CB4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fmobile.acer.com%2Fen%2Fphones%2Fl iquidFerrari%2F&rct=j&q=acer%20liquid%20e%20ferrari&ei=JzKoTICMNYufccurqMgN&usg=AFQjCNGjgaduNL4xEfTSC96lsmGBPMWiPQ&cad=rja)
(http://www.google.com.my/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CB4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fmobile.acer.com%2Fen%2Fphones%2Fl iquidFerrari%2F&rct=j&q=acer%20liquid%20e%20ferrari&ei=JzKoTICMNYufccurqMgN&usg=AFQjCNGjgaduNL4xEfTSC96lsmGBPMWiPQ&cad=rja)

wah canggih tue bro, of coz mahal nyer gadget U nie...baru lg launching ker product nie aniwei klu ader TT tue dtg2 la blh la kami ngk phone canggih tue...

biulj2
03-10-10, 09:18 PM
memuLa duLu guNa tpon umah yang dakeNa pusing tu..pasTu tuKar yng digit teKan je..
hp lak memuLa skaLi guNa yg pinJam dr kwn..
skang bLi snDri le SE kegemaran ku...

eyemore
12-10-10, 10:46 PM
masih setia kat nokia..
ahaks..

miniz9797
13-10-10, 01:44 PM
mmmmm...... jejak kasih hp ni..

1991 - NEC Primero BX
1991 - NEC ntah apa brand yg mcm stealth fighter tu
1993 - AT&T
1995 - Motorolla 9500
1996 - Motorolla 9700 International (siap tukar casing & battery transparrent)
1996 - Motorolla Startac
1997 - Erricson T28
1998 - Nokia 3310 (ada 2 set 3310)
1998 - Nokia 3230
1999 - Nokia 6210
2000 - Nokia 5510
200? - Nokia 8210
200? - Nokia 6230 Camera phone vga
200? - Nokia 3650 Camera phone 1.3 mp
200? - Nokia 7650
200? - Nokia 6600
200? - Nokia N70
200? - Nokia 6280
200? - Tatung i
2006 - Nokia N95 - sampai la skrg ni still the same Nokia N95 dah upgrade new software & memory card 8gb

FLO
13-10-10, 05:15 PM
(http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php?p=103407#post103407)


Eriscsson P*** (lupa) ( curi kawan punya) - 019 (jual)
Ericsson p*** (lupa gak) (curi makcik cleaner punya) - 019 (jual)
Mitsubishi (curi kat kedai di Kangar) - 019 (jual)
Eriscsson T18 (curi dr budak Sg Petani) - 012 (masih ada simpan)
Nokia Butterfly (curi gak kat PERTAMA) - 012 (hilang , tertinggal dlm bakul moto)
Nokia Butterfly (curi dari makcik jual nasi ayam) - 012 (masih ada simpan)
Sony Ericsson Z600 (curi kat LOW YAT) - 012 (masih pakai - prepaid)
Sony Eriscsson P900 (rembat lawyer punya) - 012 (masih pakai - bil)
CSL - DS300 (dual sim)
Nokia - 6120 classic
Blackberry Curve Javelin 8900 (yang terbaru)

dar74
15-10-10, 03:25 PM
1997 - Nortel - dah berkubur dah brand nih
1998 - Nortel with loud speaker
1999 - Alcatel
2000 - Alcatel with voice activate phonebook
2001 - Nokia Pisang - berangan lps tgk Neo dlm Matrix
2002 - Samsung C100 - slimmest pnone masa tu la
2004 - Samsung Blue eye
2006 - Alcatel EOT150
2007 - Motorola L6
2009 - CSL Blueberry-i (nak amik Blackberry, budget ciput)
2010 - BlackBerry Curve 8520 (akhirnya dpt jgk...)

imation
19-10-10, 11:31 PM
1st Nokia 3310
2nd Motorola - lupa model
3rd O2
4th Iphone 3
5th Iphone 4 - bestnyeeee

froggiebaby
24-11-10, 03:13 AM
pernah pki n bli pki duit sndri... memandangkan msih study lg, ni je yg pernh ade.... hehehehe~~~

1st : nokia 3310 - 2004
2nd: motorola c380 - 2005 till 2008
3rd : nokia n70 - 2008 till now~~~

~mantOs~
27-01-11, 11:11 AM
1. Samsung SGH600
2. Mitsubishi (model tak ingat... pakai sebulan kena curi)
3. Nokia 3210
4. Samsung SGH600 (guna balik model ni)
5. Nokia 3310
6. Nokia 8210
7. Nokia 8250 aka butterfly
8. Nokia 6100
9. Nokia 6120c
10. HTC Touch 3G
11. iPhone 3GS

coming soon.... tak tau apa lagi jenis yg canggih2

bayulaut
01-04-11, 04:49 PM
aku pernah pakai 2 bijik handphone jee..satu nokia..satu sony ericson..Nokia pertama hilang jatuh kat hutan..yang kedua Sony ericson cicir masa naik motor,yg kekal yg ke3 ni nokia gak..kira dah 4 tahun gak bertahan..

tazmaniaspurs
07-04-11, 12:01 PM
dah 3 tahu aku layan si samsung omnia nie...tgh pikir nak pakai ape lak pasni..maybe htc?hehe

discreetlove121
14-06-11, 03:46 PM
sambungan dari post saya terdahulu..

di awal pembabitan dalan dunia perhubungan tanpa wayar..
1993/1994 saya diberi guna oleh rakan iaitu:-

1. Nokia Mobira (besor macam briefcase) leh sambung dalam kereta...kelako la bila di ingat2 kan (kawan bagi pinjam guna)
2. Motorola (besor macam bekas minuman anak2)
3. Mororola M3 (besor macam batu bata)
4. Motorola 8700 colour hitam heheh tapi pakai bateri nipis, ada gaya ckit la
5. Siemen (tak ingat model apa)..yang ini aku jumpa kat bawak kereta di parking area.
6. Nokia 3210
7. Ericsson T18 kot (tak ingat sangat...tapi model yang Jalaludin Hasaan guna utk promosi Rancangan Once ..apa ke ntah)
7. Nokia 8250
8. Nokia 8310
9. Sony Ericsson K700i
10 Sony Ericsson P910i
11 Nokia N95 beli bulan lepas..masih belum explore kelebihan2 yang ada pada N95 ni...(sekarang bagi anak pakai)
12. Nokia N97 dan Nokia E71 dua2 ..dah berumur dua tahun...
13 Cadangan nak sambar BlackBerry Torch tapi ada yg kata lebih baik tunggu iPhone4 turun harga atau iPhone5 (tgk budget!!)

eyemore
22-06-11, 04:56 PM
nokia 2110
nokia 3310
motorolla v series
nokia 6880 (first smartphone with 3g)
nokia 6030 <- pakai ni sebab masuk kilang takleh bawak phone ada camera..
iphone 4

Pennywise
22-06-11, 05:23 PM
Nokia 8110
Nokia 6210
Motorola Startac X
Nokia 8250
Nokia 8310
Nokia 8810
Nokia 8850
Nokia N97
Nokia E71
Blackberry Curve
Blackberry Bold
iPhone 4

Banyak lagi...tak ingat dah...hehehe...

cramer
23-06-11, 12:47 PM
yang pernah guna:

Nokia 3210
Nokia 3310
Nokia N97
Sony Ericcson model apa dah tak ingat. Pakai kejap je, kena rembat
Sekarang nak ricche iphone plak...

abgbesar
25-06-11, 12:20 AM
Nokia 3210
nokia 3310
nokia 5510
siemens with mp3
sony ericcson W sth..
BB bold

lepas ni tak tau apa lagi... Iphone mcm bosan pulak..

drizly
11-08-11, 03:42 AM
nokia 3310
nokia n gage
se k800
se k810

fuckjack
15-08-11, 11:37 PM
alcatel ape tah aku lupe
nokia 3210
nokia 3310
sony ericsson w800i
sony ericsson w880i
sony ericsson w890i

Tokans
04-09-11, 06:20 PM
Klu ikut dah dkt 50 biji kot aku dah guna n kira2 lebih 10k gak kot duit aku dah laburkan he he tp mula2 aku pakai hp nokia pisang thn 2001,bb curve penah pakai,iphone penah pakai,sony,alcatel,nokia seme model kot n skrg pakai bb tourch n samsung tab

wokmanaf
23-10-11, 03:00 PM
mula kau start pakai hp start darjah 6 lagi heheh
ak
1) ericson t100
2) motorola
3) sony ericson first keluar
4)sony ericson touch screen yang 12 megapixel
5) sony ericson xperia x10

hezzri
22-11-11, 08:35 AM
Aku sekarang dengan Blackberry Curve 3g sama iphone

Sebelum ni boleh kata kebanyakan brand yg popular aku pernah pakai pasal dulu kwn aku ada kedai henfon
So dapat la beli murah phone dengan dia

Blackberry-office use,email,BBM
Iphone-leisure,game,apps,browse,fb,twitter