PDA

View Full Version : Aircond Problem



heiya
14-06-06, 10:34 AM
morning...assalammualaikum...

aku tgh sengal ni...bila drive kreta waktu tengari sure rasa mcm neraka...kalau pagi tutup cermin semua..bukak aircond pun rasa cam neraka..panas...angin yg kluar tu tak sejuk pun

aku tak tahu la apa masalah aircond aku tu...last aku chek..mekanik tu kata...gas ada lg...tp bila bukak aircond...tak sejuk lansung...kipas aircond pusing elok je...then mekanik tu chek wiring..dan ketatkan sikit...sejuk time tu je..esoknya...panas panas...

sesapa leh bantu aku apa yg rosak...then just nak tanya..kalau la tetiba ditakdirkn aku kene tukar kompreser..brapa aaa harganya? mahal gila ke? sesapa bleh bantu aku..senang nak bajet duit...lupa nak bgtau...keta aku keta honda convert wira...hehehehe...

arrrh panas panas....

bet_virus
14-06-06, 02:12 PM
aku pernah kena benda mcm ni..dah banyak kedai aku pergi tapi tak juga sejuk sejuk, aku geram aku biar kan je..last last jammed terus aku nya aircond dan kesudahan nya aku kena tukar kompreser dia..baru padan muka aku..

blackcruzer
14-06-06, 05:41 PM
hmm cuba servis semua komponen air-con...check sekali

1. ada kebocoran tak kat mana2...termasuk kat condensor
2. compressor
3. valve

selamat mencuba

Jongos
15-06-06, 07:34 PM
kompressor ka?

seken hend RM200++

ada kedai melayu bleh murah punya kat Kg Melayu subang,
murah dan tanggung puas hati

puding
22-06-06, 10:20 AM
ada sebijik relay utk aircond, try tengok menatang tu

star
23-07-06, 11:28 PM
selalunya piping aircond ni sgt2 sensitip .. bocor sikit ja pon dah effect .. kalau aircond tu dlm keadaan baik .. 1 thn lebey tak refill gas pon still sejuk .. selalunya kebocoran paip air cond ni mmg kecik .. kita pon tak nampak ..

abang_07
24-07-06, 10:56 PM
air cond prob ni kalau mekanik check gas masih ada dan takde bocor mana2 maknanya ada kemungkinan besar kompressor aircond dah takde kompression.. tak lama kong la tu. satu lagi prob is thermostate dia jamm.. better gi kedai aircond service terus.. tapi standby la 3 ke 4 ratus.. sebab wira guna r134a punya gas.. sekali isi rm70-80..

D
25-07-06, 09:37 AM
Aku sedar n pernah merasai kadar kepanasan aircond kete heiya..tapi bila malam merembang,kesejukkan aircond asli begitu terasa...
bagi aku tukar compressor adalah cara terakhir,tapi kalau dah tukar benda tu..kete ko bau pun macam kete baru..

bak kata dj..

your money,your choice....

shinchan
25-07-06, 10:01 AM
skrang bape ek harga satu kompressor kedai potong? 3 hari lepas aku g bentong...ada keje...tiba2 kompressor aku kong..langsung takleh pusing...terpaksa aku tukar kompressor satu...cari kedai potong kat area bentong, dapat la sebijik kompressor harga rm150...ok ker? aku nyer kompressor jenis mitsubishi apa ntah...bukan standard proton...

~DonJuan~
25-07-06, 10:47 AM
skrang bape ek harga satu kompressor kedai potong? 3 hari lepas aku g bentong...ada keje...tiba2 kompressor aku kong..langsung takleh pusing...terpaksa aku tukar kompressor satu...cari kedai potong kat area bentong, dapat la sebijik kompressor harga rm150...ok ker? aku nyer kompressor jenis mitsubishi apa ntah...bukan standard proton...

Bro keta ko Proton ke apa? klu wira pakai Mits punya kompresor tak silap rega that area gak la..pandai ayat bole dpt below..tapi make sure ada warranty at least 2 minggu..sbb aku tau kedai potong takkkan bg warranty lama..klu brg elektik bole la setahun..mana la tau dah kong!!

alfosix
22-08-06, 12:10 PM
mungkin cooling coil sumbat kot.
aku punyer kete pun masalah aircond.. check punyer check tak jumpa bocor pun.tapi tiap2 bulan aku kene isi gas... itu je la yg aku termampu..

mende aircond ni ko kene carik yg betul2 paham sistem aircond.barulah puashati....cth mcm pomen yg aku antar kete aku tu.. dia leh buat aircond kat kete yg takder aircond,, hah dia mmg terela tu..lori pun dia buat.. BMW pun dia buat.. ALFA je dia tak buat....tapi dia ckp leh...pas dia buat quatation, aku pikir better aku topup gas tiap2 bulan sementara ada duit utk repair the problem hehee....

jimwest
23-08-06, 01:05 PM
aku baru serbis aircon keta iswara aku....mmg dah lame tak serbis..aleh2 kena la rm300...cesss...mmg kedai keta tuh semelih betull.ahak...tp okay gak..selepas sekian lama aku asyik top up aircon gas...last2 ade bocor kat pressure switch...haa.,..tulah sebenarnya....pas tuh kena plak tuka relay sebab tak contact dgn kipas...cessss...mcm2 hal la plak..but now..sumer dah back to normal...dah sejukkk balik...huiyooooo...

kairil9131
18-09-06, 01:02 PM
aircond ni banyak sebabnya...kena servis at least setahun sekali...baru la tahan lama...compressor lak, kalau nak tahan lama, masa tambah gas tu suruh la pomen tu isi minyak sekali...kalau x, memang la cepat rosak...kereta aku dah 4 thn dah x pernah ada problem pasal aircond pasal selalu servis..

harga servis selalunya lebih kurang rm100 - rm200 je...so, kalau ada sesapa yg nak servis, aku boleh rekemen kedai kat area setiawangsa...

dondoa
23-10-06, 10:25 PM
kalau lain component semua ok, kadang kadang 'expansion valve' boleh sumbat/rosak. lubang expansion valve ada lah lebih kecil daripada cooling coil. valve itu dekat dengan cooling coil. valve itu tidak boleh di repair dan mesti di tukar kalau rosak.

bunch
02-11-06, 08:44 PM
aku pernah gak kena aircond tak sejuk ni. setelah beratus ringgit habis, last2 aku gi kt bengkel kt glenmarie, brader melayu kt situ kata sbb placing hos aircond aku tu melintang kt kipas radiator buat dia tak sejuk. last2 dia adjust hos tu ke tmpt lain, trs sejuk. modal RM10 je....

Midnakal
04-11-06, 02:01 PM
well...aku pernah jugak kena mende2 mcm tuh. Tapi sekarang dah ok. So kepada kengkawan yg nak aircond lagi sejuk lagi champion...pakailah condensor yg lebih besar....fan carik yg laju sikit....for sure akn improve...tak caya cuba.

WIggLE
04-11-06, 05:12 PM
Aku baru tukar cooling coil,filter & valve untuk air-cond kete wira
aku hari ni sebab tak sejuk.Tak boleh tahan terutama waktu hujan
Now dah sejuk.Masalahnya - cooling coil bocor
Kos RM350, dah melayang duit aku & rabak poket aku bulan ni.sedih betoi....
(cooling coil + pemasangan + gas=RM220, filter=RM75 & valve=RM55)

eibach
06-11-06, 10:25 AM
well...aku pernah jugak kena mende2 mcm tuh. Tapi sekarang dah ok. So kepada kengkawan yg nak aircond lagi sejuk lagi champion...pakailah condensor yg lebih besar....fan carik yg laju sikit....for sure akn improve...tak caya cuba.


Abe Mid, itu macam kalu masuk itu siput babi sekor dua duk sebalah fan tuh agak2 boleh jadi rasa dalam peti ais tak????hehehehhehe.....jgn mare bro..lama tak geletek lu hehehhehheeh...

akulabintang
07-11-06, 10:16 AM
aircond kete aku pulak dia ikut cuaca..bila cuaca tu panas atau masa tengahari mulalah dia buat hal ! tapi bila malam atau hujan ker..sejuk pulak. Nak kata tak servis, baru je awal tahun ari tuh dah buat..agak2 apa masalahnya dan berapa bajetnye ekk..ni dah dekat 2 bulan problem !
Rasanya sama dgn problem Wiggle..perghhh rm350 tuh..hmmmmm...

~DonJuan~
13-11-06, 10:23 AM
aircond kete aku pulak dia ikut cuaca..bila cuaca tu panas atau masa tengahari mulalah dia buat hal ! tapi bila malam atau hujan ker..sejuk pulak. Nak kata tak servis, baru je awal tahun ari tuh dah buat..agak2 apa masalahnya dan berapa bajetnye ekk..ni dah dekat 2 bulan problem !
Rasanya sama dgn problem Wiggle..perghhh rm350 tuh..hmmmmm...

ALB byk faktor gak klu nka ikutkan..apa2 hal gi check dulu maybe compresor ke gas ke cooling coil ke..Gi antar servis pastu check...Mintak pendapat dulu dgn pomen tak konfiden tanya la member masa dia tgh repair kang lain yg rosak lain yg ditukar..Last2 keta mmg sejuk tapi duit rabak...nak senang sumbat peti ais dlm keta...:35:

Tenno RZ
25-03-07, 10:48 PM
ermm.. baru terjadik 4 ari lepas.. asal aku bukak ekon, ade buyik mcm belting kena air.. ekon tetap sejuk.. buyik tu yg tak sedap..pastu terasa mcm enjin kene sentap jek bile on ekon.. pasal ek? belting aku wat hal ke.. atau kompresor aku tu yg mintak tukar baru? isk isk isk....

anzac
29-03-07, 01:26 AM
Cadang nak servis econ waja, 3 tahun pakai tak pernah servis. le ni je rasa macam tak sejuk, agak-agak berapa nak kena kuar duit tu

justice
29-03-07, 02:59 PM
heiya,

dulu aku penah gak kene air cond kadang2 panas kadang2 sejuk ni... masa aku tu kompressor dah nak kong... last2 terus tak sejuk2... aku tukar kompressor kat sri muda... kena la dalam 4 ratus... tapi kompressor recon la... besar sikit dari asal.. tapak kena ubah... kiranya harga tu komplete la ngan service sekali... adala dlm 2 tahun lepas... sampai sekarang okey... kalau mcm problem ko ni... konfirm takde bocor kat mana2 sebab kalau bocor mesti gas dia habis... cuba la pegi kedai lain yg lagi terrer ... suruh dia tgk kan ko punya filter... atau pressure swicth... biasanya kalau kompressor ada problem ni, ada bunyi sikit kat kompressor tu...

ninja
30-03-07, 11:58 AM
masalah paling selalu dilakukan oleh pengguna2 kereta pasal ekon ialah:

Enjin tidak dipanaskan terlebih dahulu..ie masuk2 kete terus hantam ON ekon..ini boleh menyebabkan kerosakan terhadap system ekon...jd ideal nya panaskan enjin sebentar pastu baru ON ekon..

satu lagi..jgn rembat kereta masa ekon dipasang kerana ini bisa membuang compressor tu terlampau pressure dan akan mengopakkan poket anda..sbb compressor ni mmg mahal x kire la apa kereta pun...

Tenno RZ,

dah check compressor ke? kete sy pun kekadang kuar bunyi sebegitu..tp lama2 OK..

Servis ekon mungkin 3-4 ratus gak la..bergantung tahap kecederaan ekon tersebut..dan depends gak kedai mana anda tuju..kalo pg kedai yg sembelih..yg murah jd mahal...

Tenno RZ
30-03-07, 01:04 PM
ninja.. blom lagi.. tapi mlm tadik..cek2.. rasa belting dia longgar.. dan bile dah tanye2 member.. kompressor maybe ok kot..sbb kalo k.o, ekon tak sejuk.. bab buyik tuh.. makin dibiarkan..makin kuat plak buyik dia sampai mengganggu tinger nih.. so.. mmg tak on.. esok baru nak antar kedai.. alang2, servis skali.

ninja
30-03-07, 02:44 PM
try check belting dulu..sbb kadang2 belting dah hampir uzur pun bakal menyebabkan muzik mcm tuh

Tenno RZ
30-03-07, 04:29 PM
belting baru.. tukar xmas tahun lepas

azuan1412
30-03-07, 05:31 PM
ermm.. baru terjadik 4 ari lepas.. asal aku bukak ekon, ade buyik mcm belting kena air.. ekon tetap sejuk.. buyik tu yg tak sedap..pastu terasa mcm enjin kene sentap jek bile on ekon.. pasal ek? belting aku wat hal ke.. atau kompresor aku tu yg mintak tukar baru? isk isk isk....

Bunyi belting macam kena air tu, adalah disebabkan belting longgar... boleh minta mekanik tolong tegangkan. Kalau tak selesai jugak.. mungkin kena tukar belting.

Enjin terasa sentap tu... rasanya tiada masalah pada compressor... tetapi mungkin ada problem pada "throttle body". Masalah biasa pada kereta wira/perdana injection. Aku tak pasti nkau pakai kereta apa... Kalau masalah ringan pun, cuba adjust vacuum timing... ini untuk tinggikan/selaraskan timing semasa aircond hidup/mati.

lamtech
22-04-07, 03:15 AM
memule try servis mana yang patut dlue...cuci cooolong coil ke tuka tabung gas tu..vakum sume hos ekon..then kalau tak sejuk terpakse la menukar kompressor atau pun cooling coil kete ko tuh...kompressor kalau rekon cecah 3-4rat jugak,.tapi klaau kat kedai potong seratus lebey dah dapat tapi tak kompem kondisi cun..:)

boy4880
24-04-07, 08:23 AM
Tumpang tanye la.........keta aku ade masalah ngan aircond la.........memula tu kan die kuar asap kat tempat aircond tu.......pastu terus tak sejuk.......so sebab ape ek.......gas abis ke or nak kena servis aircond tu...............klu servis agak2 budget dalam bape ek............

ninja
24-04-07, 09:37 AM
kemungkinan gas telah kehabisan atau nak kepastian ON ekon bukak hood kete tgk ade sebiji botol kat belah kanan enjin ade nampak x gas dlm tuh. servis ekon selalu dlm 3-4 ratus gak bergantung kpd masalah yg dihadapi

iszully
24-04-07, 12:25 PM
air cond keta volvo bapak aku pernah tak sejuk kat chemor. aku pegi kedai keta , dia kata gas dah abis sekalidia isi kena charge rm35. waktu balik ke pahang air cond tu tetap tak sejuk. bapak aku kata aku tak isi gas. cilakak punya kedai dia kelepet aku rupanya.

ninja
24-04-07, 12:48 PM
kenapa anda x test masa kedai tu dah siap baiki kereta anda? pengajaran pd semua atau bkn masalah gas abes tp masalah kompressor/kondensor mungkin menyebabkan air cond x sejuk walaupun gas ekon tu full.

lamtech
25-04-07, 12:24 AM
hehhe..ye tak ye jugak kan...kenapa tidak di test di kedai tuh???tapi kalau ko nak repair ekon.better pegi kedai specialist ekon jangan pegi kedai acc..tu sume klepet orang punye....haha

Kevin Wallace
07-05-07, 09:56 AM
Aku punya aircond, baru tukar compressor even tangki air or condensor baru dalam 3 bulan lepas...mmg sejuk baik punya tp last week aku long journey ke pantai timur..sekali tu sampai kuantan aircond aku tak cukup sejuk..angin sejuk kuar tp skit sgt..mcm terhalang atau tersumbat or productions dia kurang...so x boleh menampung aktiviti-aktiviti panas didlm kete....heheheheh...
Stop kete or off aircond for sometime ok balik, aku dah g servis kat k.trg..kata dia cooling coil aku kotor..dia cuci letak gas baru then ok...otw balik skali lagi smpi area cherating..jd balik..apa ke hal pulak tuuuuuu...tersumbat ke?....

Hope somebody here could give me the ideas and solutions.....:-??

toyol
07-05-07, 07:56 PM
tu bukan sumbat tu tapi bocor ada leaking kat mana2 epsecially kat piping.
kekadang fan ekon tak jalan pun tak sejuk gak ekon tu beb
coup lokasi kau kat mana?kalau kat area lembah klang aku leh rekomen satu tempat
buat ekon baik punya.pada pendapat aku la....

atau mungkin anda perlu kurangkan xtvt2 panas dalam kete kekeke

~DonJuan~
08-05-07, 11:19 AM
Tersumbat pun bole jadi gak bro...cuba check kat valve or cooling coil ada leaking...better buat servis balik..check skali compresor tu..tgk mana leaking..

s4i
14-05-07, 12:52 AM
- bro ..
- aku ade reply kat thread yang berlainan berkenaan masalah ko
- aku malas nak taip byk2 kali
- ko gi bace sane kay ...
- murah beb, sebab dia cek satu persatu problem tuh

raykagiyama
19-05-07, 02:38 PM
aku baru dapat keter dari pakcik aku
dia kata dia baru psg half cut dari jepun
so aku rasa ada problem kat aircond dia
sebab angin luar still masuk...
pastu dia punya adjust utk blow dia pun problem

ada low to high
pastu ada lagi cool and auto aircond

nak kena setting semula ke?

aku pakai honda ex 1990

forwhat84
23-07-07, 02:39 AM
kesimpulanyer Servis ekon anda sebelum dia buat hal.. bro setahu sekali ke 6 bulan sekali yer nak servis ni? aku tak pernah gi servis.. kerter pon baru 2 hari guna ^_^..

biasa nyer RM berapa nyer.. dan apa kita kena servis? ekon dan kompressor? aku bukan tahu pon apa pomen tu buat.. nanti kena tipu pulak.. baik bertanyer..

kalau sesapa yg boleh buat kan list pon cantik gak.. huhuh aku enjin keter pon tak tengok lagi... huhuhuhu

ninja
23-07-07, 09:13 AM
kesimpulanyer Servis ekon anda sebelum dia buat hal.. bro setahu sekali ke 6 bulan sekali yer nak servis ni? aku tak pernah gi servis.. kerter pon baru 2 hari guna ^_^..

biasa nyer RM berapa nyer.. dan apa kita kena servis? ekon dan kompressor? aku bukan tahu pon apa pomen tu buat.. nanti kena tipu pulak.. baik bertanyer..

kalau sesapa yg boleh buat kan list pon cantik gak.. huhuh aku enjin keter pon tak tengok lagi... huhuhuhu

1. Tempoh utk servis ekon x tentu..tgk kpd ko sendri la agak2 rs mcm ekon dah x best aje sejuknya p check pastu servis la skali

2.Harga servis RM300-RM500 (bergantung kete apa la kau guna)

3. Cuci piping ekon, check kompresor, gas ekon

Midnakal
23-07-07, 09:22 AM
kesimpulanyer Servis ekon anda sebelum dia buat hal.. bro setahu sekali ke 6 bulan sekali yer nak servis ni? aku tak pernah gi servis.. kerter pon baru 2 hari guna ^_^..

biasa nyer RM berapa nyer.. dan apa kita kena servis? ekon dan kompressor? aku bukan tahu pon apa pomen tu buat.. nanti kena tipu pulak.. baik bertanyer..

kalau sesapa yg boleh buat kan list pon cantik gak.. huhuh aku enjin keter pon tak tengok lagi... huhuhuhu


Ya betul tuh....sebenarnya...kita kena ikuti jadual utk servis aircond mcm si forwhat84 katakan tuh. Maklumlah....dlm kereta tuh byk gak habuk...itu pasal dlm kereta kat sebelah co-pilot tuh carpet nya kena bersih selalu kalau buleh satu kereta kena bersih kat bahagian dlm xada lah byk habuk akan tersumbat kat cooling coil tuh. Kalau dah byk tersumbat mcm mana cooling coil tuh nak berfungsi 100%. Lama kelamaan cooling coil tuh akan bocor.

Ok kepada yg nak tukar cooling coil tuh... yg mana pakai kereta wira ker satria ker...kalu rajin pergilah kedai halfcut...beli lah yg jepun punya cooling coil spt Evo 1,2,3 atau gsr. Bandingkan dia punya core. Kalau malaysia punya cooling coil..korang tgk pun sedih...halus halus jek core dia....mcm buat cincai jek...kalau korang tgk jepun punya dia punya thrust core dia besar besar...means that dia punya flow lagik cantik dan lagik byk gas boleh lalu...so lagik mudah nak sejuk lah jadiknya. Maybe cooling coil nie ramai yg xperasan akan perbezaan kereta proton dgn jepun.

Kok yg mana kereta 1.3 tuh kalau nak aircond lagik power pakai lah condensor yg lebih besar....the bigger the better....but...biasanya kalau kereta proton nie kalau tukar condensor aircond tuh kena ler tukar radiator yg besar jugak....which is kena spend ler jugak...but confirm tidur temperature korang kalau tgh jalan...means that....heat transfer rate nak hilang tuh lagik cepat.

Satu lagik....jgn lupa...compressor aircond tuh ada minyak nya sendiri (bukan gas....gas tuh utk sejukkan cooling coil) ...well rajin rajin lah tukar minyak tuh...alaaaa baru berapa ringgit jek.... kalau minyak sentiasa cukup dan bersih....panjang sikit nyawa compressor tuh jadiknya.

Benda² yg kat atas aku katakan tadi semuanya aku dah buat kat kereta aku sendiri...well....mmg best a.k.a champion. Kereta aku kok pasang aircond cepat jek sejuk nya tapi damage RM ada rasa sikit gak....tapi puas hati lah dgn resultnya.

melantun
23-07-07, 10:03 PM
bro mcm gua yg pakai aircond gas r12 boleh tk tukar pakai 134a punya nak jaga alam skt takut dgr ttg pemanasan global kesan rumah hijau

Midnakal
24-07-07, 12:15 AM
bro mcm gua yg pakai aircond gas r12 boleh tk tukar pakai 134a punya nak jaga alam skt takut dgr ttg pemanasan global kesan rumah hijau

Apa lak xboleh....tapi mahal lah.... pasal kok R12 tuh ....adaler dlm RM20 but kalau pakai 134a....ada ler dlm RM50 ...pilih jek lah. Aku punya compressor mcm mcm gas dah masuk...allhamdulilah ok jek. Terserah lah......

forwhat84
25-07-07, 01:39 AM
thanks atas tips2 dan nasih bro midnakal & ninja, bayak jugak yg aku belajo kat MK ni.. huhuh nak kena dok baca balik je posting2 lama tu... jenuh jugak nak baca tu.. ^_^

trimas broo~

boy4880
27-07-07, 08:03 AM
bro tumpang tny.......aku nye aircond compressor dah bunyi bising la.......aku tny kat bengkel nak tukar pakai yg denso nye die kate dalam 450........ok ke tu.....aku kat shah alam.....so sesapa yg tau ade bengkel yg ok kat shah alam......

ninja
27-07-07, 09:11 AM
bro tumpang tny.......aku nye aircond compressor dah bunyi bising la.......aku tny kat bengkel nak tukar pakai yg denso nye die kate dalam 450........ok ke tu.....aku kat shah alam.....so sesapa yg tau ade bengkel yg ok kat shah alam......

baru ker? hurm kalu baru aku rasa ok la kot harga tuh

xin
18-10-07, 07:03 PM
Denso brand price itu lebih korang itu .. dia include labour charge ke ?

nickmaster
22-10-07, 04:22 PM
saper tau kat sini, aircond waja/ gen2/ persona/ stock2 1.6 la, normally, aircond keta nie akan tahan berapa lama....average la...

ada sampai dalam setahun tahan x??

ninja
23-10-07, 09:45 AM
Anda maksudkan gas aircond atau kompressor/kondenser aircond?

Kalao gas tu setahun pun boleh tahan bergantung tahap kesejukan yg anda guna setiap hari

kalao kompressor/kondenser aircond lama gak la tahan 3/4 thn kalo xde masalah

Jongos
23-10-07, 11:45 AM
ketahuilah....

ketika mengisi gas ayer con anda kembali hendaklah anda menukar minyak untuk kompressor
anda sekali. ( tukar ke tambah aku dah tak ingat ) untuk mengelakkan kompressor anda jem
macam aku.

nickmaster
23-10-07, 12:26 PM
Anda maksudkan gas aircond atau kompressor/kondenser aircond?

Kalao gas tu setahun pun boleh tahan bergantung tahap kesejukan yg anda guna setiap hari

kalao kompressor/kondenser aircond lama gak la tahan 3/4 thn kalo xde masalah

terima kasih kerana memberi kedua2 maklumat tersebut.....pada niat asalnya ingin mengetahui tntg gas sahaja.....tp jawapan yg diberi lengkap adanya...:D..

tambahan info diperlukan......berpa kos aircond (gas klo habis dan kompressor klo rosak)??

ninja
23-10-07, 12:52 PM
sedara jongos,

tukar minyak dlm kompressor tu

saudara nickmaster,
kos kalo tambah gas saja RM20 (rasanya) , kompressor kalo kete2 malaysia ni rasanya 3/4 ratus

kesinambungan
25-10-07, 10:24 AM
masa saya nak servis aircon mekanik kata kena buka dulu baru tau berapa harga nak caj. Masa2 saya 1st time. betulke dia cakap?

ninja
25-10-07, 10:32 AM
masa saya nak servis aircon mekanik kata kena buka dulu baru tau berapa harga nak caj. Masa2 saya 1st time. betulke dia cakap?

Full servis ekon normally price RM200-300

BT
25-10-07, 03:31 PM
masa saya nak servis aircon mekanik kata kena buka dulu baru tau berapa harga nak caj. Masa2 saya 1st time. betulke dia cakap?

Bro,
Tak perlu buka dulu. Kalau diorang nak check leak, skarang terdapat alat utk check gas leak tanpa perlu buka aircon. Workshop yg aku biasa pergi disekitar Sunway.

Dah brape lama aircond anda tak diservis?

chlorox
25-10-07, 04:48 PM
salam... tgk ramai yg bertanyer, rasa terpanggil plak nak bertanyer...

ada beberapa soklan nih:

1. tempreture naik tp paling tinggi pun kat bawah satu takok merah tuh.. bila periksa air, ok jer...

2. Tayar belakang bunyi mcm berdengung, bila pegi periksa pomen bgtau masalah tayar bengkak dan bukan masalah bearing. Bila ditanya kenapa tayar bengkak. pomen ckp tayar jenis silverstone mmg lagu tuh... or ader sbb lain? padahal tiap kali servis mesti buat allignment dan balancing sekali....

3. Lagi satu masalah, Gear box ader bunyi mcm clutch plate nak abes padahal keter auto (wira 1.5 auto), boleh tak bgtau aper yg perlu dilakukan...

timasehhh!!!

ninja
26-10-07, 09:22 AM
salam... tgk ramai yg bertanyer, rasa terpanggil plak nak bertanyer...

Sini mmg tpt bertanya kami sudi tlg menjawab

ada beberapa soklan nih:

1. tempreture naik tp paling tinggi pun kat bawah satu takok merah tuh.. bila periksa air, ok jer...

Sila lakukan flushing utk radiator, check radiator samade ade leaking atau x. Air di spare tank penuh gila x? Kalo penuh maknanya air tendang..head mebi ade prblem juga menyebabkan temprature naik

2. Tayar belakang bunyi mcm berdengung, bila pegi periksa pomen bgtau masalah tayar bengkak dan bukan masalah bearing. Bila ditanya kenapa tayar bengkak. pomen ckp tayar jenis silverstone mmg lagu tuh... or ader sbb lain? padahal tiap kali servis mesti buat allignment dan balancing sekali....

Tayar bengkak disebabkan langgar lobang maha besar atau terlanggar batu yg agak kaw. Alignment/balancing xde kene mengena ngn tayar bengkak

3. Lagi satu masalah, Gear box ader bunyi mcm clutch plate nak abes padahal keter auto (wira 1.5 auto), boleh tak bgtau aper yg perlu dilakukan...

Kete auto pun ade klac plate bang, sila re check g/box dan clutch plate

timasehhh!!!


Sesama...Harap kete anda pulih semula

kesinambungan
29-10-07, 10:37 AM
Bro,
Tak perlu buka dulu. Kalau diorang nak check leak, skarang terdapat alat utk check gas leak tanpa perlu buka aircon. Workshop yg aku biasa pergi disekitar Sunway.

Dah brape lama aircond anda tak diservis?

TK utk jawapan2 semua. Servis aircon hari2 pertama kali. Pergi satu kedai je. Keta proton biasa. Takkan dia tak pernah servis proton? Kata nak buka kat dalam sebab nak tengok part mana yang keta saya pakai. Servis semua RM200. Tukar benda kecil yg ada wayar dan bersihkan filter semua.

xpmen
24-01-08, 04:58 PM
sempena cuti thaipusam semalam aku telah menukar ekon aku yg tak sejuk,, gas dah brp kali isi tapi masih tak sejuk2. panas badan +baran aku jadinya.

damage dlm rm 600++ gak la,
mcm2 la kena tukar, cooling coil, valve, tabung ,gas baru . Sebenarnya sistem aircond kereta ni kena service berjadual, biar dia tahan lama, masalahnya aku bukan malas nak pegi service, tapi tauke kedai ni korang tau la, asal suruh check ajer mcm2 dia suruh tukar, kalau korang anguk ajer bole tukar satu keta jadinya.
moral of the story, aircond kena service at least 1 thn sekali, kalau tak reti pasal harga @benda2 yg nak kena tukar eloklah bawak org yg berpengalaman.

p/s aku tak berapa syorkan kedai yg aku pegi ni brg di ni mahal kalau na banding tempat lain, tempatnya di SATO bangi 1.

boy4880
28-01-08, 10:31 AM
sempena cuti thaipusam semalam aku telah menukar ekon aku yg tak sejuk,, gas dah brp kali isi tapi masih tak sejuk2. panas badan +baran aku jadinya.

damage dlm rm 600++ gak la,
mcm2 la kena tukar, cooling coil, valve, tabung ,gas baru . Sebenarnya sistem aircond kereta ni kena service berjadual, biar dia tahan lama, masalahnya aku bukan malas nak pegi service, tapi tauke kedai ni korang tau la, asal suruh check ajer mcm2 dia suruh tukar, kalau korang anguk ajer bole tukar satu keta jadinya.
moral of the story, aircond kena service at least 1 thn sekali, kalau tak reti pasal harga @benda2 yg nak kena tukar eloklah bawak org yg berpengalaman.

p/s aku tak berapa syorkan kedai yg aku pegi ni brg di ni mahal kalau na banding tempat lain, tempatnya di SATO bangi 1.




bro sato bangi tu memang cekik darah la bro......giler bangang punye mahal.....servis aircond aje ngan tukar satu barang dah 300++......brg ape aku tak ingat....tapi sebab aircond aku dah licking....abis basah karpet dalam keta........tapi time tu darurat terpaksa la aku wat kat sane.....pastu aku pegi tny kat kedai yg aku selalu wat tak sampai 200 pun........aku cadangkan korang sume boikot sato bangi.....

Midnakal
28-01-08, 05:48 PM
Wah betul punya marah niehhh...relax bro....plan plan. Sabar yerrrr/

said_sogo
29-01-08, 11:12 AM
Emchek midnakal,
Saya ada masalah skit pasal aircond ni...

Mula2 bukak manyak sujuk (*siap kuar asap lagik) tapi bila dah lama (lebih kurang 1/2 jam) dia jadi macam heater la pulak...:furious:
Bila tutup balik aircond (lebih kurang 10 minit) pastu bukak, dia jadi sujuk balik.

Tulun la saya....

*kuar asap pagi ngan malam je... tengahari takde pun.
p/s : SMS on panaaaasssss.....

terunasuci
29-01-08, 04:58 PM
Emchek midnakal,
Saya ada masalah skit pasal aircond ni...

Mula2 bukak manyak sujuk (*siap kuar asap lagik) tapi bila dah lama (lebih kurang 1/2 jam) dia jadi macam heater la pulak...:furious:
Bila tutup balik aircond (lebih kurang 10 minit) pastu bukak, dia jadi sujuk balik.

Tulun la saya....

*kuar asap pagi ngan malam je... tengahari takde pun.
p/s : SMS on panaaaasssss.....

Ini maknanya gas aircond anda dah berkurang...sbb anda dah lama tak service aircond kan...hehehe...

sbnarnya masalah ni saya penah hadapi...service aircond, masalah pun selesai...

p/s : betul ke...

said_sogo
29-01-08, 05:07 PM
Ini maknanya gas aircond anda dah berkurang...sbb anda dah lama tak service aircond kan...hehehe...

sbnarnya masalah ni saya penah hadapi...service aircond, masalah pun selesai...

p/s : betul ke...
Untuk pengetahuan emchek TerunaTakBerapaSuci... gas baru diisi ketika repair masa eksiden dulu (hujung bulan March)

Aduh... panas bangettt.....

Midnakal
29-01-08, 07:59 PM
Ok senang cerita mcm nieh. Maybe censor kat lu punya cooling coil tuh dah tak cantik ataupun dah terjatuh dari tempat yg sepatutnya. ...secara logiknya mcm nieh lah....biasanya cooling censor tuh diorang selit kan jek kat cooling coil tuh....(mungkin censor awk dah rosak kut) itu pasal masa mula mula pasang dia mmg sejukkkk (pasal masa tuh censor detect udara dan cooling coil tuh masih panas.....bila keadaan dah menjadi sejuk a.k.a sampai jadik frost a.k.a beku kat cooling coil tuh ....so censor tuh tetap jugak detect sejuk walau pun udara dlm kereta tuh dah panas mcm dlm kuali...itu yg compressor tak jalan pasal censor tuh tak tak bagitau kat compressor aircond yg dia kena jalan utk sejuk kan kereta.

Kira nak terbalik kan cerita ....contohnya seterika punya censor kalau letak dlm peti sejuk...sampai kiamat lah dia detect sterika tuh tak panas...so sampai bila bila lah kipas tuh akan panas sampai lah meletup...haaa itu kira cerita terbalik lahhh...

So kena check censor kat cooling coil tuh. Yang pasal kalau dah off 10 menit pastuh pasang balik baru dia sejuk sebabnya masa tuh cooling coil tuh dah panas balik thats why lah compressor aircond tuh diberi signal utk menyejukkan cooling coil.



p/s: Cara aircond bekerja kat kereta : Compressor--->> Cooling coil-->>blower-->>sembur dlm kereta.!!!!

said_sogo
31-01-08, 11:38 AM
Ok senang cerita mcm nieh. Maybe censor kat lu punya cooling coil tuh dah tak cantik ataupun dah terjatuh dari tempat yg sepatutnya. ...secara logiknya mcm nieh lah....biasanya cooling censor tuh diorang selit kan jek kat cooling coil tuh....(mungkin censor awk dah rosak kut) itu pasal masa mula mula pasang dia mmg sejukkkk (pasal masa tuh censor detect udara dan cooling coil tuh masih panas.....bila keadaan dah menjadi sejuk a.k.a sampai jadik frost a.k.a beku kat cooling coil tuh ....so censor tuh tetap jugak detect sejuk walau pun udara dlm kereta tuh dah panas mcm dlm kuali...itu yg compressor tak jalan pasal censor tuh tak tak bagitau kat compressor aircond yg dia kena jalan utk sejuk kan kereta.

Kira nak terbalik kan cerita ....contohnya seterika punya censor kalau letak dlm peti sejuk...sampai kiamat lah dia detect sterika tuh tak panas...so sampai bila bila lah kipas tuh akan panas sampai lah meletup...haaa itu kira cerita terbalik lahhh...

So kena check censor kat cooling coil tuh. Yang pasal kalau dah off 10 menit pastuh pasang balik baru dia sejuk sebabnya masa tuh cooling coil tuh dah panas balik thats why lah compressor aircond tuh diberi signal utk menyejukkan cooling coil.



p/s: Cara aircond bekerja kat kereta : Compressor--->> Cooling coil-->>blower-->>sembur dlm kereta.!!!!
Terima kasih atas penerangan emchek midnakal...

p/s : kita jumpa sabtu ni..

Midnakal
14-02-08, 07:00 PM
So mcm mana encik said sogo...dah ok ker aircond kereta lu nieh.

said_sogo
15-02-08, 12:51 PM
So mcm mana encik said sogo...dah ok ker aircond kereta lu nieh.
Dah jumpa kedai, tapi tak berkesempatan nak buat lagi... sibuk sangat lak.

Terima kasih sekali lagi.... SMS ON PANASSSS....

PeeJay
12-03-09, 12:11 AM
Just nak share pasal repair aircond..

Sabtu lepas Accord peejay aircond problem.. tk sejuk..

So atas recommend kawan, peejay sambil tukar kunci (bcoz kena samun tu hari) buat aircond sekali dekat Jln jejaka 5, tmn maluri.

Menurut pomen aircond , cooling coil bocor so dia suruh tukar, total cost dgn masuk gas RM650.00

Lepas tukar.. pakai 2 hari aircond kembali panas, dan peejay repeat kedai sama utk check. Dan kali ini pomen ckp, suis compressor dgn piping bocor.. cost campur masuk gas RM180.00.

Lepas repair peejay belah dan aircond memang sejuk mcm dok artatika..

Semasa dlm perjalanan pulang dekat Kesas, kereta peejay berbunyi mcm ayam berkokok.. Adeh.. panas hati sebab baru repair rosak lagi..
Kali ni peejay tk pergi tmn maluri tuh, but peejay teruskan ke shah alam, dekat sekolah teknik sebab baru teringat ada kawan pomen, tp dia buat kereta racing jer..

Setelah di check oleh kawan bernama atan tu (masa tu dia bz siapkan satria dia utk drag sabtu ini disepang)..... confirmed compressor aircond, piston dah relai... iyerla.. masa service sebelum nih tak masuk minyak..

Setelah bertanya dgn Atan, cost, compressor + gas + pasang RM410.

Adeh angin betul, minggu ni aircond punya hal rabak RM1K lebih.. tak masuk akal rasa.

Sebab tk cukup duit, peejay balik dulu pecahkan tabung itik.. Esok sambung repair.

So tips atan bagi bila repair aircond.

1. bila tk sejuk, dan suspect kebocoran, sila check dulu bhgian yg bocor..jgn percaya kalu pomen main suruh tukar je..
2. bila aircond bocor atau tk sejuk pastikan compressor dimatikan. dikuathiri minyak compressor kurang menyebabkan kerosakan compressor bertambah teruk.
3. bukan sekadar isi gas, pastikan minyak compressor diisi mencukupi.
4. JGN PERGI KE WORKSHOP INI :K.L YAP CAR COOLER & ACCESSORIES, No. 10, jln jejaka 5, Tmn Maluri, Cheras, 55100 KL. tel. 03-9285 1878

kejadian; 09-03-2009
tukar cooling coil - isi gas, filter and services = RM650.00 pakai 2 hari gas leaking

repeat balik 11-3-2009 10.00am
tukar compressor switch and piping, isi gas =RM180.00

12.30am - kesas.. compressor aircond damage!

sekian.

s4i
12-03-09, 03:37 PM
- hehe
- aku punya masalah ekon ni dari aku beli keta 2nd hand sampai ler skrg nie
- macam2 aku buat
- dah 2 taun aku pakai keta tuh
- rase nye dah lebey rm2k aku spend tuk ekon sahaja
- tiap2 bulan ade saje yg problem
- sampai ler 1 tahap aku dah malas nak tuka brg
- aku suwoh pomen tuh isi gas jer tiap2 bulan
- skrg ni dah takde masalah
- tapi, air plak slalu kering
- seminggu jer kering
- so, aku dah fedup dengan repair2 ni
- aku tak buat ape2 dah
- janji aku topup air dah jalan


- untuk kengkawan yg ade masalah ekon
- aku nak rekemen kat 1 pomen nie
- dia pomen kat umah jerk
- dia duk flat depan jusco wangsa maju
- topup gas rm20 jerk ... taktau ler kalau ade kedai lain lagi murah
- so far aku puas ati ler ngan dia
- dia akan cek ekon ko dulu betol2 tuk find out problem
- pastu baru tunjuk and explain kat ko
- ko carik jer Edi Pomen kat kawasan tuh

Midnakal
12-03-09, 07:26 PM
- hehe
- aku punya masalah ekon ni dari aku beli keta 2nd hand sampai ler skrg nie
- macam2 aku buat
- dah 2 taun aku pakai keta tuh
- rase nye dah lebey rm2k aku spend tuk ekon sahaja
- tiap2 bulan ade saje yg problem
- sampai ler 1 tahap aku dah malas nak tuka brg
- aku suwoh pomen tuh isi gas jer tiap2 bulan
- skrg ni dah takde masalah
- tapi, air plak slalu kering
- seminggu jer kering
- so, aku dah fedup dengan repair2 ni
- aku tak buat ape2 dah
- janji aku topup air dah jalan


- untuk kengkawan yg ade masalah ekon
- aku nak rekemen kat 1 pomen nie
- dia pomen kat umah jerk
- dia duk flat depan jusco wangsa maju
- topup gas rm20 jerk ... taktau ler kalau ade kedai lain lagi murah
- so far aku puas ati ler ngan dia
- dia akan cek ekon ko dulu betol2 tuk find out problem
- pastu baru tunjuk and explain kat ko
- ko carik jer Edi Pomen kat kawasan tuh


Bro bab air kering nieh gua rasa lu kena amik berat sikit,nanti damaged nya besar bro. Mungkin bila parking (engine dimatikan selepas pemanduan) bahagian yg bocor tuh xnampak atau tak dapat detect mana bocornya. Bagi gua ...aircond bocor tak berapa masalah...tapi kalau bahagian cooling system bocor...wow....masalah tuh. Radiator kalau tak ada air...kena pulak masa jamned....aduhh bro....sakit jiwa bro. Ada a few benda nak kena check.

1. Radiator cap. Mungkin spring dia dah tak berapa cantik dah kurang anjal kerana banyak karat kat area situ. Akibatnya air byk ditendang ke reserve water tank hingga kering atau air keluar melalui cover cap itu secara perlahan ataupun secara wap (vapour).

2. Hose grip tak berapa cantik. Maybe disebabkan dah lama guna ada sedikit kebocoran berlaku ditempat pengikat hose getah dibahagian radiator atau engine. Perkara ini kerap berlaku.

3. Radiator bocor akan tetapi mungkin ditahap yg paling minima dan ianya hanya akan dilihat ketika air telah mula memanas dan menyebabkan ada tekanan tinggi dan ini menyebabkan air dibahagian radiator keluar secara perlahan-lahan.

4. Sila periksa waterpump anda..mungkin ada kebocoran ketika ada bearing rotation (engine kereta dihidupkan). Biasanya bahagian ini sukar untuk dikesan.

5. Berlaku sedikit kebocoran dibahagian mana-mana gasket getah.

p/s: Mmg pening bila tak dpt detect punya air kering.....hati panasssss.

3.

Midnakal
12-03-09, 07:29 PM
Bro PeeJay ....gua akui yg masalah airond ini mmg menyakitkan hati jek serta kos nya mmg akan melantun tinggi. Tapi kalau minyak aircond pun org kedai tuh tak isikan ketika servis...itu dah melampau.

p/s: Gua dengar pun gua panas bro......*&^@&%@

PeeJay
13-03-09, 12:40 AM
Up-date .. hari nih terbang lagi RM510.00

Tukar compresor RM280 + upah + Gas = RM 410.00

Merebak and gatal tukar upper arm = RM 100.00

Perghhh .. kering poket bulan nih!!! Maklumla bela kenderaan tua ...

s4i
16-03-09, 08:59 AM
- bukan ape bro mid
- masalahnya aku bukan reti nak cek2 nie
- bile aku suwoh pomen, macam2 plak dia suwoh tuka
- aku dah serik dah
- kang bile aku tuka, makin parah plak poket aku nanti
- so far, takde masalah ler keta aku
- gi balik N9 pon selamba lagi
- cume sblm gi and balik tuh aku pastikan air lam tangki spare tuh cukop

wood3
16-03-09, 10:39 AM
Up-date .. hari nih terbang lagi RM510.00

Tukar compresor RM280 + upah + Gas = RM 410.00

Merebak and gatal tukar upper arm = RM 100.00

Perghhh .. kering poket bulan nih!!! Maklumla bela kenderaan tua ...

Pada pendapat aku bab repair aircon ni JANGAN pergi kedai accersories . . pasai kreja pekeja kedai ni terutama kat lembah kelang ni semua main suruh kita TUKAR . .sana LOSAK . .sini MOCHOR . .dah kita setuju tukar satu barang depa cakap lagi satu BALANG mau kinna TUKAR kalau tak tukar tak NGAM. . .itulah modal cakap depa.
Depa ni kerja nak sembelih pelanggan saja.
Nasihat aku kalau bab AIRCON ni pergi saja kedai yang 100% kerja dia buar aircon . . .dan paling penting cari kedai yang kita dah biasa dan kenal.
Tu bab AIRCON . .belum lagi sound sistem . .hmmm abis sambong sana sini . . . . silap sambong kita kita terbakar !!! . . .sapa mau tanggaong ???? Insuran tak cover. . .kita jugak la.
Jadi berhati hatilah pilih kedai repair merepair ni.

p/s: sekolah pun tak abis . . mau tipu kita cisss.Kedai accorseries ni pada aku tukar plate no ok la.

Midnakal
16-03-09, 10:42 AM
Bab itu gua setuju dgn dgn abang wood3 kita nieh..... tapi.... biasalah.....diorang nie mmg dilatih untuk mencekik darahhhhh.

PeeJay
16-03-09, 12:06 PM
hahaha - kalu mcm tuh elok sangat kedai accessories nih convert jadi kedai insuran ka, multi level marketing ka.. senang skit depa nak belit client!

glenn.e
16-03-09, 02:35 PM
erm..kalu ade member kedai ekon leh publish kat sini..ekon saya pun dah panas skang nie..

braine5
15-10-09, 12:07 PM
Pada pendapat aku bab repair aircon ni JANGAN pergi kedai accersories . . pasai kreja pekeja kedai ni terutama kat lembah kelang ni semua main suruh kita TUKAR . .sana LOSAK . .sini MOCHOR . .dah kita setuju tukar satu barang depa cakap lagi satu BALANG mau kinna TUKAR kalau tak tukar tak NGAM. . .itulah modal cakap depa.
Depa ni kerja nak sembelih pelanggan saja.
Nasihat aku kalau bab AIRCON ni pergi saja kedai yang 100% kerja dia buar aircon . . .dan paling penting cari kedai yang kita dah biasa dan kenal.
Tu bab AIRCON . .belum lagi sound sistem . .hmmm abis sambong sana sini . . . . silap sambong kita kita terbakar !!! . . .sapa mau tanggaong ???? Insuran tak cover. . .kita jugak la.
Jadi berhati hatilah pilih kedai repair merepair ni.

p/s: sekolah pun tak abis . . mau tipu kita cisss.Kedai accorseries ni pada aku tukar plate no ok la.


betul la kata bang..

most of the kedai tayar dan aksesori x pengalaman dlm aircon repair..
wat they know just basic aje...
and they use those gimmick banner to attract us come to their shop..
etc..Rm45 service aircon...full service somemore
mana tau dah buka aircon...ini mesti tukar, itu dah rosak.., itu x included dlam package...:furious:
end up with few hundred ringgit...geram betul
if really aircon problem...must go for those sifu that we trust..
dun simply walk in kedai aksesori atau tayar , kena ketuk kuat nanti:cry: