PDA

View Full Version : Mencari Notebook



BT
08-08-06, 05:41 PM
Hello Geng MK.
Aku sedang memikirkan utk membeli notebook aku yg sendiri. Boring nak pakai company punyer. Anybody here can give me some guidance in getting one. My budget is RM2000. HArituh aku ada tgkk satu kat Loww Yat, brand new Acer selling at RM1999.00.
Any suggestions?

s4i
09-08-06, 01:02 AM
- notebook bukan takat tgk pada brand jerk
- ko kena gak tgk pada spec dia
- kalau spec power, tak kisah ler brand ape pon
- yang penting dia nyer spec
- brand kedua

krak
09-08-06, 01:26 AM
Batang Turbo,

Memang ada Acer yg ko maksudkan tuh, tapi spec dia cuma spt dibawah:-
ACER ASPIRE 3641 NWXCI
CELERON TECHNOLOGY
CELERON (M) 1.46G
256MB DDR2 RAM
60GB HARDDISK
COMBO DRIVE
14" WIDE SCREEN
CRYSTAL BRITE
WIFI B/G
3 X USB 2.0
ATI X200
128MB DISPLAY
56K MODEM & NIC
LINUX
Price boleh dapat dalam RM1999.00 (Tak tahu masih ada stok atau tidak)

Kalau kau ada duit lebih sikit ko tangkap model nih
ACER ASPIRE 5551ANWXCI (NEW)
CENTRINO DUO TECHNOLOGY
INTEL COREDUO 1.6G
533 MHZ FSB
256MB DDR2 RAM
60GB HARDDISK
COMBO DRIVE
14" WIDE SCREEN
CRYSTAL BRIGHT
3 x USB2.0, WIFI B/G
6 IN 1 CARD READER
INTEL 945GM 128M
56K MODEM & NIC
LINUX
WEIGHT 2.3KG
ACER Carry Case
Price dalam RM2,799.00

So far saya sudah pakai Acer Notebook masuk model no. 3 nih with no problem, warranty 1yr + 1 month pun tak de hal. Baru baru ni siap 1 to 1 battery n charger changed FOC.

Tengah aiming for Sony Blue Ray Notebook nih.......

unprotected
09-08-06, 11:55 AM
Batang Turbo,

Memang ada Acer yg ko maksudkan tuh, tapi spec dia cuma spt dibawah:-
ACER ASPIRE 3641 NWXCI
CELERON TECHNOLOGY
CELERON (M) 1.46G
256MB DDR2 RAM
60GB HARDDISK
COMBO DRIVE
14" WIDE SCREEN
CRYSTAL BRITE
WIFI B/G
3 X USB 2.0
ATI X200
128MB DISPLAY
56K MODEM & NIC
LINUX
Price boleh dapat dalam RM1999.00 (Tak tahu masih ada stok atau tidak)



yup kne tgk spec untuk model atas nie UN bley tolong dptkan dan cube upkan die punye ram ke 512mb tanpa naik harga...tp kalau korang ade spec sendiri senang

acer centrino 1.73 ghz. 40 gb hadisk
dvd combo
ram 512mb, wireless, blutooth, card reader
usb mous, head set pendrive 512

yang ni harganya dlm 2750

BT
09-08-06, 02:32 PM
yup kne tgk spec untuk model atas nie UN bley tolong dptkan dan cube upkan die punye ram ke 512mb tanpa naik harga...tp kalau korang ade spec sendiri senang

acer centrino 1.73 ghz. 40 gb hadisk
dvd combo
ram 512mb, wireless, blutooth, card reader
usb mous, head set pendrive 512

yang ni harganya dlm 2750

UN,
Kalau aku beli notebook yg RM1999 tuh, kemudian leh upgrade processor jadik centrino ke?

platinum_geckos
09-08-06, 05:28 PM
Bro, kalau nak beli notebook tu... yang paling penting extend warranty period dia tu selama yang boleh. sebab kalau ada part yang problem, mahal nak tukar.

BT
09-08-06, 05:36 PM
Krakatua,
Ko jual pc ke? Kalau ye aku nak contact ko la. It's better to buy from someone u know.

unprotected
09-08-06, 09:06 PM
kalu yg 1999 tu die punye spec dah ok tp UN bley tolong up RAM jerk

krak
10-08-06, 07:27 AM
Krakatua,
Ko jual pc ke? Kalau ye aku nak contact ko la. It's better to buy from someone u know.

Ha ha ha kalo ko nak aku boleh tolong. Tak de hal punya. Chk ur pm for my contact no. So far dah berbijik bijik ntbk aku supply untuk customer

cincau
08-09-06, 02:46 PM
ehehe kalau nak jenamo Ftec leh gak kontek den haaa jauh bezo darik pasaran & market spec adolah samo kek market

cikarong
15-11-06, 09:38 AM
bagi aku la kan....nasihat as a suppor tech ni...cari branded sikit la...senang after sales support..macam acer ke dell ke IBM ke sony ke..senang nak claim kalau jadi ape2 :Finger_fing22: ...kalau cap ayam mcm ftec ke...samsung ke..ape2 yg lain tu..susah tau nak claim after sale support :furious:... pecaya la..biar budget lebih sikit tapi pakai takde problem nanti geng.... laptop ni maintenance mahal tau..batery je paling murah pun 3rat geng...so...pandai2 la ek :cowboy:

raykagiyama
21-11-06, 12:53 AM
yg rm1999 tu tak silap aku centrino m kan? agak kebelakang sikit...tapi agak bagus utk dipakai jika kerja yg buat tak berat mana....cuma aku tak tahu la sama ada masalah notebook aku or software prob...dia dah stat bengong2 sikit...maybe ram kot ..perlu upgrade..berapa rm utk tukar ram yek?

ip_2404
21-11-06, 02:39 PM
Aritu aku bace paper .. Hp compaq rm 2999 ..
Spec
Intel Centrino Duo 1.60
512 mb Ram
80bg Hdd
DvdRW
14.1 " screen
Free Dos - ape dehal format je xp
5in 1 card reader
13 free gadgets

nk tmbh 3years warranty rm 199
pilihan bijak heheh..

borhanabu
26-01-07, 03:37 AM
sesape tolong rekomen kt aku laptop ada grafic card,processor 2ghz dual core,ada camera,ram 1ghz n harga kurang rm6000

Barcode
29-01-07, 02:46 PM
aku pun tgh survey notebook ni... yg ofis punya berat nak mampus... lenguh nak carry masa outstation... kalu dpt yg 12" screen berat less 1.5kg ok la.
yg Dell punya ada rm4000.. tapi aku tak trust dgt Dell ni...
brand apa lagi yg ok.. & budget pun ok?

peminat
13-03-07, 05:37 PM
Pentium 2.8 Ghz Duo Core Centrino
512 MB Ram
60 GB harddisk


Price RM2800.00 Including Case bag worth RM100.00 and optical mouse RM25.00

NeoCyber
13-03-07, 09:56 PM
Pentium 2.8 Ghz Duo Core Centrino
512 MB Ram
60 GB harddisk


Price RM2800.00 Including Case bag worth RM100.00 and optical mouse RM25.00

Dell apa model ni bang? ada waranty lagi tak?

qazwe
14-03-07, 12:54 AM
nak beli ko kena pastikan dulu ape kegunaan ko nak guna notebook tu...klu byk buat keje graphic cr yg ade AMD..klu nak speed punye cr yg XP..tp yg penting kena tau lah wat aper ko nak guna notebook pastu pk bajet

gabanz932
20-03-07, 01:50 AM
aku pun tgh survey notebook ni... yg ofis punya berat nak mampus... lenguh nak carry masa outstation... kalu dpt yg 12" screen berat less 1.5kg ok la.
yg Dell punya ada rm4000.. tapi aku tak trust dgt Dell ni...
brand apa lagi yg ok.. & budget pun ok?

pada aku ko cuba jenama IBM...memang tahan even second hand laptop pun orang prefer IBM

abang_stim
21-03-07, 11:56 AM
pada aku ko cuba jenama IBM...memang tahan even second hand laptop pun orang prefer IBM

Betul tu aku setuju. Kalau ko tengok kat latch, engsel antara lcd screen dan keyboard laptop tu.. diaorang guna besi titanium tau. Sebab situ normally kalau plastik senang patah. Satu lagi hard disk dia ada automatic recovery system kalau tiba2 dia detect ada instant movement pada laptop seperti terjatuh dari paha. Even kalau ko try pakai laptop dalam kereta, masa kereta drive.. dia akan dapat sense dan detect.. begitu sensitif sekali (tapi leh adjust sensitivity dia).

Tapi laptop ibm ni mahal sket..

tircinc
21-03-07, 01:18 PM
cuba acer. Murah lagi tu. Ambik C2D processor, takde masalah jalan vista.

feninzs
26-03-07, 08:18 PM
yup.. IBM memang best pakai. tapi maintainance dia jer la tinggi sket kalau ada problem...by the way.. beli jer dia nya extended warranty.. abih cerita. Rosak jer, antar warranty claim... heheeh..:D

miradins
26-03-07, 09:19 PM
aku guna hp
amd turion TL52
3199 jugak tp klu budget 2000 susah nak dpt yg ok
depend pada penggunaan ko jugak

vnet
28-03-07, 12:57 AM
aku guna hp compaq nc8230.. tp aku syor kan korang jgn beli model cam aku nih.. tak stabel.. sabo jelah.. asik bluescreen jer

star
30-03-07, 03:19 AM
urm .. kadang2 laptop ni specnya okey .. cuma cara penggunaannya yg tak okey .. maybe dah terbiasa nak guna laptop mcm guna desktop .. itu pasal slow motion aje laptop tu :tvhappy:

lubok
08-05-07, 12:06 AM
agreed with star. aku nuyer destop cuma pentium 4, 512MB je. tapi perasan aku lbh kurang/sama laju je dgn Compaq 1.73Ghd duo core 1.5GB RAM aku.

batangkuat99
09-05-07, 11:01 PM
tengah tengok laptop dell or ibm....ibm harga tinggi lagi... nak size yang kecik je senang bawak

Tokans
10-05-07, 11:08 AM
Laptop...kalau bleh jgn install WIn Vista aa lembab.. tp kalau nak ringan kecik..aku cadangkn ko beli HP best... siap ade touch screen lagi..rega...mmg mahal ...

chaserblade
10-05-07, 12:20 PM
selain hp...fujitsu pun kecil dan ringan....comel lak tue....tp aper2 ikut budget la...

D2H
15-05-07, 11:11 PM
notebook paling murah bapoer harga ek?

cadangan aku. beli laptop based pada kualiti dan jenama sbb tahan lama dan low maintenance. Lepas tu baru compare harga mana paling murah. Jgn based pada harga murah tapi takde kualiti. Nnt bila rosak sparepart susah cari dan mahal. Akhirnya harga yg murah kita beli tapi maintenance mahal.

"Kalah Membeli Menang Memakai"

mfg210
16-05-07, 04:55 PM
pada pandangan korang semua utk notebook baru.
better beli yg winxp atau win vista?

sorry, newbie here.

D2H
16-05-07, 05:08 PM
pada pandangan korang semua utk notebook baru.
better beli yg winxp atau win vista?

sorry, newbie here.

software is another story. tapi biasanya kalo ada pre-install ngan OS akan ada price difference. Kalo ada vista tu mmg mahal la dari xp.
tapi kalo korang ada member2 atau tau install OS sendiri, baik cari yg takde pre-install OS ni. Jimat ckit. hehe.. sbb OS ni cost dlm RM300 ke RM400 gak.

tapi kalo mmg nk beli siap ada OS, ni tips2 aku:
- kalo nak ada vista, make sure preformance dia bagus. mcm 1Gb memori at least dan proccessor guna Core 2 Duo.
- Jgn beli non-branded laptop. Mcm clone-like M-Tec, Blue Dot dan sebagainya.
- kalo beli laptop siap ngan OS, make sure ko dpt CD installer utk OS siap ngan serial number dan sticker utk serial nombor. kadang2 kedai ni dia amik.

Sekian.

mfg210
16-05-07, 05:35 PM
thanks D2H,

sekarang ni ada la tengah usya dell atau sony viao.
macam mana compability vista dengan software2 yg "ehem" ehem. maksud aku..lanun.

D2H
17-05-07, 01:18 AM
thanks D2H,

sekarang ni ada la tengah usya dell atau sony viao.
macam mana compability vista dengan software2 yg "ehem" ehem. maksud aku..lanun.


Sony Viao? hmm.. kalo aku tak beli. sbb mahal dan tak berbaloi ngan spec dia. Paling murah pun RM4k+? dgn skrin kecik. tapi kalo ko ada extra bajet takpe la.

Aku punya IBM Lenovo pun RM2100 je. Spec 1.8Ghz Intel Centrino Duo, 1Ghz DDR2, 80Gb HDD siap bluetooth, Card Reader, Firewire, Wifi, DVD-RW DL dan beberapa lagi. Tapi skrg mungkin dlm RM2600 sbb promosi kat PCFair hari tu. hehe..

Lanun bleh je install kat vista. takde hal.

mfg210
21-05-07, 09:32 AM
Sony Viao? hmm.. kalo aku tak beli. sbb mahal dan tak berbaloi ngan spec dia. Paling murah pun RM4k+? dgn skrin kecik. tapi kalo ko ada extra bajet takpe la.

Aku punya IBM Lenovo pun RM2100 je. Spec 1.8Ghz Intel Centrino Duo, 1Ghz DDR2, 80Gb HDD siap bluetooth, Card Reader, Firewire, Wifi, DVD-RW DL dan beberapa lagi. Tapi skrg mungkin dlm RM2600 sbb promosi kat PCFair hari tu. hehe..

Lanun bleh je install kat vista. takde hal.

ok. understood. thanks for the info. kalau ada apa2 masalah..aku tau pada sapa aku nak tanya. huhuhu :D

penjilatCipap
22-05-07, 02:52 AM
aku punya pengalaman pakai dell:

1. ko bole beli online (bermaksud ko boleh configure sendiri spec ko)
2. ko bole beli online (bermaksud ko beli direct dgn pengeluar yg mana ia diapasang di bukit tengah, penang maka harga markup kat pemborong takde)
3. ko bole beli online (bermaksud ko bole beli pakai card n byr bulan2)
4. hdd laptop aku penah crash - aku just call customer service malam, esok pagi derang wat appointment bila leh anta technician, aku cakap lepas waktu keje petang ni, n technician dia datang, ganti hdd aku (mintak backup kalau dapat tapi dia check mmg dah takleh wat ape so aku cakap tak ape je la), mintak sain, takyah bayar apa2. bayangkan kalau ko beli kat lowyat, berapa tahun baru ko dapat balik laptop ko.. silap2 barang dalam laptop sume kena rembat n ko kena bayar untuk spare part. WTF??!!

so dari situ aku simpulkan:
1. dgn harga murah ko dapat spec yg lebih tinggi (tak caya configure n compare la harga yg sama dgn brand lain)
2. apa barang kita pakai pun kita taktau bila dia nak rosak, di sini after sales service main peranan.. pengalaman aku tadi menceritakan segalanya..
3. kekadang harga brand lain tu mahal tapi kita tak perlukan sangat benda2 yg dia letak, esp screen cam cermin, hdd yg terlalu kecik, ram yg terlalu kecik, nak grafik card power tapi tak perlukan bluetooth module sbb kat lowyat pun external bluetooth lagi murah, tapi akhirnya kita takleh configure ikut keperluan kita.. tapi dgn dell, kalau pada ko janji ada screen yg cantik tapi ko banyak guna hdd space n ram (maybe ko programmer n bukan designer), ko leh configure untuk dapat murah untuk model yg sama.. tak kisah la cemana pun, flexibility tetap ada.. no restricition..
4. harga jual balik pun leh letak tinggi sbb spec ko higher dari brand lain utk harga sama..
5. aku bukan anak michael dell atau cucu dell akbar khan aku promote gila2 ni.. just ajak kita2 berfikir bagaimana nak memperbaloikan (ada ke perkataan tu) duit kita semaksimum mungkin...

peace!!

mfg210
22-05-07, 07:43 AM
dell eh. banyak gak pamphlet dia dalam paper. harga murah kalau beli online. thanks for the info

penjilatCipap
22-05-07, 10:57 AM
pasal OS plak.. bergantung kepada keperluan ko.. kalau ko mmg home user je yg pakai microsot office or designer yg pakai application macam flash or photoshop atau gamer yg main game je.. leh le nak pakai vista. tapi kalau ko programmer (mmg sakit hati nak setup IIS dia), kalau ko network engineer (home edition tak cukup) so balik la kepada XP.

overall bnyk application yg tak support spec vista lagi..

n kalau ko jenis berjimat, tak payah la beli ori2 ni.. (kalau bukan opis punya laptop), beli pirate je.. save duit

taobaibai2
24-05-07, 12:13 AM
Aku setuju gak. kalu guna win XP yg "tuuut" make sure windows update is off, pasal nanti korang x leh masuk internet bila windows tu sendiri instal "windows genuine authentication". Poning palo nanti. Tapi ada software utk keluarkan reminder tuuu..

miradins
25-05-07, 03:48 PM
in my opinion.
hp compaq punye notebook paling ok sekarang.
amik yg processor AMD pun ok.

D2H
25-05-07, 03:59 PM
nak beli laptop mmg mcm2 pilihan dan komen dari pengguna dan penjual. tapi kata akhir pada diri kita gak. Apa pilihan kita? Kat sini dah ramai bagi pendapat melalui pengalaman diaorang. ada kata HP, ada kata Dell ada kata Acer dan sebagainya. Skrg terpulang pada tuan punya diri utk buat pilihan.

Tapi pada pilihan hati aku, amik IBM punya series. Dari dulu guna IBM tak penah ada masalah. Guna IBM dah lebih 8 tahun. Skrg pakai Lenovo.

fiefie999
28-05-07, 01:52 AM
aku dah beli dell...6400...beli online..senang...buat bank draf (kalau ada cek ok gak)...nanti wakil dia dtg ambik....pastu..dia hantar...senangkan?...

servis pun bagus...aku email ada problem...2..3 hari juruteknik dia datang...senangkan?..takyah susah2 gi kedai...

mfg210
30-05-07, 08:17 PM
yup fifie. insyallah aku pun akan beli 6400.

terima kasih atas nasihat kawan2.

kyragosh
31-05-07, 03:05 PM
brand HP pun ok gak..tp make sure korg check requirement yg ada..sometime byk user yg x berapa pro bab2 ni senang kena tipu..tp AMD nye processor dh setanding dengan P4...

mfg210
05-06-07, 10:47 AM
Plan buat masa ni aku guna XP Pro dulu. Later baru upgrade ke Vista. Apa pendapat kawan2?

BTW, mana nak cari win vista cap lanun?

draxe
06-06-07, 11:55 AM
sape ada nak jual monitor murah murah kat area kuantan? tolong pm aku. thanks.

wawa
06-06-07, 03:48 PM
dulu vista cap lanun ade jual dimerata tmpt spt lowyat,ttp skrang ni klu nak bli pun payah skit sb ko kene tanya dulu kedai software tuh de jual ke x sb penguatkuasa tgh panas, lagi satu xdirekemnkan bli skrang sb cap lanun agak mahal sb brang payah nak dpt dah..tungu line sejuk dlu..mayb makan bulan2 la...susah2 bli je la ori..muahahha

tanabe2287
06-06-07, 04:24 PM
Aritu aku bace paper .. Hp compaq rm 2999 ..
Spec
Intel Centrino Duo 1.60
512 mb Ram
80bg Hdd
DvdRW
14.1 " screen
Free Dos - ape dehal format je xp
5in 1 card reader
13 free gadgets

nk tmbh 3years warranty rm 199
pilihan bijak heheh..


aku stujuuuu....tp kt tmpat haku mahal doollll...
nk best kena g ushar lowyat....

mfg210
07-06-07, 07:37 AM
itu macam ka...camtu buat masa ni guna xp pro dulu. tengok la kalau rajin baru tukar ke vista. huhuhu

beckhamesque
09-06-07, 06:58 PM
nak beli laptop mmg mcm2 pilihan dan komen dari pengguna dan penjual. tapi kata akhir pada diri kita gak. Apa pilihan kita? Kat sini dah ramai bagi pendapat melalui pengalaman diaorang. ada kata HP, ada kata Dell ada kata Acer dan sebagainya. Skrg terpulang pada tuan punya diri utk buat pilihan.

Tapi pada pilihan hati aku, amik IBM punya series. Dari dulu guna IBM tak penah ada masalah. Guna IBM dah lebih 8 tahun. Skrg pakai Lenovo.

Agreed 100000%
Aku dah pernah pakai SONY Vaio dgn IBM... to be honest, nothing can beat my IBM Thinkpad.

Thinkpad ni dah la very durable, lepas tu ada continuous software update. Tu belum citer dia punya support service lagi. Talking abt support, cuma 2 brand je yg aku tau tiptop: IBM dgn DELL.

Lagi satu, kalau pakai IBM ni tak la nampak macam student... hehehehehehe

cenenot
17-06-07, 02:52 PM
Aku sekrg mmg tgh cari notebook baru, bila buat research sket last2 narrow down ke 2 model aje iaitu DELL Latitude D420 dan LENOVO Thinkpad X60s, harga lebih kurang, performance dua2 mmg dashyat, durable lagi..

So ada sesapa tak yg dah pakai or tengah pakai salah satu dari model2 kat atas ni?? Kalau ada tlg le bagi review sket pasal aku tak tau nak beli yang mana satu, dua2 mcm minat aje :icon_biggrin:..

zamkl
18-06-07, 12:38 PM
pakai laptop acer lah bro.....semua dah cangih skg....
aku baru angkat harga rm2500

D2H
19-06-07, 01:56 AM
Aku sekrg mmg tgh cari notebook baru, bila buat research sket last2 narrow down ke 2 model aje iaitu DELL Latitude D420 dan LENOVO Thinkpad X60s, harga lebih kurang, performance dua2 mmg dashyat, durable lagi..

So ada sesapa tak yg dah pakai or tengah pakai salah satu dari model2 kat atas ni?? Kalau ada tlg le bagi review sket pasal aku tak tau nak beli yang mana satu, dua2 mcm minat aje :icon_biggrin:..



aku tgk Lenovo tu lagi stylish la. pastu turn 180darjah LCD ngan ada stylus lak lagi. huihh.. menarik aku tgk. :icon_drool::icon_drool:

beckhamesque
19-06-07, 08:46 PM
Aku sekrg mmg tgh cari notebook baru, bila buat research sket last2 narrow down ke 2 model aje iaitu DELL Latitude D420 dan LENOVO Thinkpad X60s, harga lebih kurang, performance dua2 mmg dashyat, durable lagi..

So ada sesapa tak yg dah pakai or tengah pakai salah satu dari model2 kat atas ni?? Kalau ada tlg le bagi review sket pasal aku tak tau nak beli yang mana satu, dua2 mcm minat aje :icon_biggrin:..



Hhewhehehehe Tokey saham pun ada dtg sini ke...?
Wahhh ini mesti profit sudah lebih ni bro.:icon_biggrin:


Bro go for X60s la...mesti tak nyesal punya.

cenenot
20-06-07, 01:51 PM
Untung banyak tu tak de le, takat cukup makan pakai ada le :icon_biggrin:..

So setakat ni model LENOVO yang di beri sokongan.. mungkin akhir nanti aku beli Lenovo ni tp masih lagi bertanyakan pendapat2 org lain.. penting notebook baru nih, asyik pinjam ofis punya ada le pulak suara2 sumbang kat belakang nanti :icon_biggrin:..

taobaibai2
24-06-07, 02:59 PM
yupp. Kalau korang nak laptop yg 'durable', tahan lasak pilih Thinkpad R60, T60. Yg terbaru R61 n T61. Sebab chap ini casing nya tahan lasak. x caya korang bogel kan thinkpad ni, terus nampak dia punya besi rollcage. Walaupun jatuh, casing pecah skit, tapi isi dlmnya tetap utuh pasal rollcage tu.

beckhamesque
28-06-07, 10:34 AM
Latest news...

Battery Thinkpad aku buat kelakar semalam.... tiba2 kuar msg "Irreparable Damage to Battery". Padahal Thinkpad aku ni baru beli tahun lps tapi still under warranty. Aku pun call IBM buat report. Aku agak mesti tanya macam2 punya tapi rupanya tanya sikit je. Yg real tu, hari ni dah pun dapat bateri baru, courier guy hantar. Bateri lama pulang balik kat courier guy tu.

GOOD JOB IBM!!! :101:

p/s: member aku pakai Compaq, bila ada problem nak ckp dgn support service pun payah!!! :furious:

taobaibai2
30-06-07, 12:44 AM
Plan buat masa ni aku guna XP Pro dulu. Later baru upgrade ke Vista. Apa pendapat kawan2?

BTW, mana nak cari win vista cap lanun?

Buat masa nie, jgn terkejar2 nak guna vista coz masih banyak lagi software n driver yg blom dapat support. Aku ni dapat juga freeupgrade to vista coz beli laptop with ori win xp pro. Buat juga free upgrade tapi banyak sgt problemnya bila startup pc. So buat clean installation semula dan masih menggunakan win xp. jadi, nasihat aku, jgn tergesa2, x mati punya pc kamu tuuuu....

gummyone1
30-06-07, 12:52 AM
mmg agree laptop Dell OK.. servis sampai umah, harga pon ok sebab takde org tengah.

eddie16
06-07-07, 09:43 PM
IBM rules...
Tak caya???

Nengok je la kat sini: xxx.youtube.com/watch?v=3ENQ1dUavI8

onlymee
13-07-07, 02:08 PM
Aku ni nak tanya sikit la...
hari tu aku pi tengok apple notebook kat low yat...
Fuhhh...masyuk gila2 punya...canggih dan laju giler babai...
So ada tak user kat sini pernah pakau MACBOOK/apple kat sini?
Berbaloi tak beli notebook yg harge nye RM4199?

qd600
17-07-07, 12:09 AM
kalo minat graphic design, bole la guna mac.. mmg berbaloi :p

webtvumno
21-07-07, 06:18 PM
Laptop...kalau bleh jgn install WIn Vista aa lembab.. tp kalau nak ringan kecik..aku cadangkn ko beli HP best... siap ade touch screen lagi..rega...mmg mahal ...

mane tak lemabb, vista kalo nak optimum 1.5GB Ram laa..so kalo nak pakai vista korang kena ade 2gb ram..nak best, pakai 4 ram untuk laptop korang..puas ati.

aku syorkan Dell (bole beli online) atau Sony..walopon mhal, tapi sony ni pueh ati bro..brg2 dia mmg takde yg klon...hp ,ibm,toshiba- ini adalah jenama yg ok..

try to avoid klon notebook...(korang blh tau aa sndiri....yg jenama start A*** tu, takpun jenama Hyund*i, F-TE* ...haha)

D2H
22-07-07, 01:28 PM
mane tak lemabb, vista kalo nak optimum 1.5GB Ram laa..so kalo nak pakai vista korang kena ade 2gb ram..nak best, pakai 4 ram untuk laptop korang..puas ati.

aku syorkan Dell (bole beli online) atau Sony..walopon mhal, tapi sony ni pueh ati bro..brg2 dia mmg takde yg klon...hp ,ibm,toshiba- ini adalah jenama yg ok..

try to avoid klon notebook...(korang blh tau aa sndiri....yg jenama start A*** tu, takpun jenama Hyund*i, F-TE* ...haha)

Sony Viao pueh hati?? mostly member2 aku yg pakai Viao menyumpah2 laptop Sony nie. byk problem. beli mahal2 asyik2 hantar repair.

Midnakal
23-07-07, 12:24 AM
EMmm....entahlah......aku so far... dok belikan customer aku laptop nieh.... xada pun pakai yg mahal mahal.....harga semua yg bawah RM3k jek....pakai vista lagik...xada pun yg complain rosak itu ini .....

Pada aku....brand brand nieh semua xpenting...bagi aku .... kalau laptop nieh.... motherboard ngam....processor laju....RAM byk + graphic card...for me...lagik bagussssss dari yg beli branding item yg mahal dan gempak xtentu pasal nieh.
Kalau rosak beli jek sparepart....harga pun murah..... kok laptob Dell yg rosak....ehehhe sendiri mau ingat lahhhh.....!!!!

Midnakal
23-07-07, 12:27 AM
Anyway kok ada geng mykakis nieh yg nak usha harga laptob yg murah murah but reliable .... ko usha ler tmpt kedai yg aku dok selalu beli ....

hxtp://startec.com.my/products/products.html

p/s: yg mana beli laptop yg mmg design utk vista tuh baik install vista...kok install xp gak kena ler carik external floopy disk ker or carik cd yg bleh boot S-ATA punya barang..... kang masalah plak kang.

rotiboy
24-07-07, 12:24 AM
Sony Viao pueh hati?? mostly member2 aku yg pakai Viao menyumpah2 laptop Sony nie. byk problem. beli mahal2 asyik2 hantar repair.

Vaio byk problem? Setakat ni member2 aku yang pakai Vaio tak banyak complain. Tapi satu benda jer, premium yang dibayar untuk dapatkan Vaio tue dah melebih, bayangkan spesifikasi yang sama, kalau dell boleh dapat 2-3k lebih murah...

Dell memuaskan, customer service dia memang top kalau nak dibandingkan dengan jenama jenama lain, kalau Vaio sekali rosak, memang koyak lar walaupun warranty masih ada.

Pada pendapat saya, cuba elakkan Laptop generic, dapatkan brand yang service paling memuaskan. Kerana Laptop bukan macam PC, bukannyer kita boleh buka suka-suka. Repair biasa-biasa tu boleh lagi lar nak buat sendiri, tapi kalau parts yang susah nak bukak tu...?

So buy Dell, upgrade kepada warranty 3 tahun, confirm puas hati...Kalau rosak dalam masa 3 tahun, confirm takde masalah servis...

onlymee
24-07-07, 03:47 PM
Aku ni nak tanya sikit la...
hari tu aku pi tengok apple notebook kat low yat...
Fuhhh...masyuk gila2 punya...canggih dan laju giler babai...
So ada tak user kat sini pernah pakau MACBOOK/apple kat sini?
Berbaloi tak beli notebook yg harge nye RM4199?
__________________

taobaibai2
24-07-07, 05:04 PM
Seperti kata kawan kat atas tadi, kalu minat banyak buat graphics, desktop publishing, memang berbaloi. Harga dlm RM4k tu agak ok utk mac. Lagipun banyak software yg diorg bagi. Ori lagi. Aksesori pun banyak n ngamcam. Skrg ni kalu beli leh dpt ipod shuffle...

enlang
31-07-07, 11:16 AM
To all Bros,

Tak tau la samada aku bertanya kat tempat yang betul. Aku nak buat computer loan dari aku nyer company dalam RM5k tapi aku nak beli laptop dalm harga RM2.5k. Ada tak sesiapa yang boleh tolong bagi quotation laptop yang harga RM5k tapi aku beli laptop RM2.5k below. Ada beberapa tempat yang aku tanya tapi diorang mintak 5% - 10%. Kalo ada kengkawan yang boleh tolong...

Ruler_aero
02-08-07, 11:35 PM
bagi saya la,ibm memang bagus tapi design dia dull skit la.laptop yang org dok usha skrg apple macbook pro dengan sony vaio sz.

senior diver
17-09-07, 11:04 AM
Tepok Kepala tepok2 poket seluar sebelum beli Laptop nie..pasal..kadang2 harga nye selalu Turun bukan naik..satu lagi Lebeh Mudah Pergi aje CyberCafe tak Payah pening kepala dok Fikir Brand apa yang Murah...lagi pun LapTop nie mudah kena Curi..pasal senang nak CARRY....saya dah Kena masa Simpan kat Booth Kereta..LESAP beb...

D2H
18-09-07, 04:52 PM
To all Bros,

Tak tau la samada aku bertanya kat tempat yang betul. Aku nak buat computer loan dari aku nyer company dalam RM5k tapi aku nak beli laptop dalm harga RM2.5k. Ada tak sesiapa yang boleh tolong bagi quotation laptop yang harga RM5k tapi aku beli laptop RM2.5k below. Ada beberapa tempat yang aku tanya tapi diorang mintak 5% - 10%. Kalo ada kengkawan yang boleh tolong...

kat tempat member aku leh buat. tapi ko kena bagi alamat opis, nama penuh, no tipon opis, no henpon, extension ke sapa dan berapa ko nak letak utk laptop tu. nanti dia faks kan quotation ngan harga markup skali. sure approve punya. hehe..

kalo nak ko bagi aku particular yg aku mintak tu. nanti aku setting ngan dia. lepas dia dah faks tu nanti ko deal sendiri ngan dia.

freakshow
19-09-07, 10:25 PM
nasihat aku, jgn la beli compaq. mmg macam babi. aku punye laptop ni dah dua kali pegi anta service centre. motherboard problem. tu tak sampai stahun aku beli laptop ni. mahal pulak tu. masa aku beli ni, rm28++. kalo skrg dgn spec yg sama, rm1800 bley dapat dah. ntah. bongok punya compaq. laptop aku ni pakai amd turion x2. tapi kalo laptop lain aku tak de la plak dgr cite motherboard amd ni ada poblem. mmg ramai giler dah org guna compaq ada motherboard poblem. ada sorg mamat tu dalam masa stahun, 3 kali tuka motherboard. sial betul..nasib baik la ada warranty lagi. ni warranty aku dah nak abis, nak sambung kena bayar lagi.giler aa HP makan duit sial. takdenya aku nak beli laptop brand HP or compaq dah pasni. mcm sial

cathaizd
26-11-07, 01:37 AM
aku nak tanyer sape22 yang tau ar..kalo spec nyer cam gini:

Screen: 17" WXGA

RAM : 2 GB

Processor: Available with Mobile AMD Turion 64 X2 dual-core processor

Graphics: NVIDIA GeForce Go 7600 discrete graphics with 256MB dedicated DDR2 VRAM

Card Reader: 5-in-1 digital media card reader

Four USB 2.0 ports

DVD Writer with lightscribe

ExpressCard 54 slot

Wireless: Integrated wireless support for 802.11 a/b/g Wireless LAN and Bluetooth on select models

Dual hard disk drive option with combined capacity up to 240GBSpeakers:

Integrated Altec Lansing stereo speakers

Dual stereo headphone jacks -- one with high-definition audio support (S/PDIF capable) Optional HP webcam with integrated dual stereo microphones.

hargenyer RM3200 sesuai tak?

complexxx
27-11-07, 12:18 AM
Seperti kata kawan kat atas tadi, kalu minat banyak buat graphics, desktop publishing, memang berbaloi. Harga dlm RM4k tu agak ok utk mac. Lagipun banyak software yg diorg bagi. Ori lagi. Aksesori pun banyak n ngamcam. Skrg ni kalu beli leh dpt ipod shuffle...

yups, i recommended mac also..once u go be mac, u never goes back..hehhe

seriously, aku nye desktop windows tp my laptop is a macbook..setiap kali gune windows terasa menyampah sangat2 dah...mmg jauh beza quality mac os ngan windows ni...

try la kalau tak caya..huhu

cakar1
27-11-07, 07:57 PM
pengalaman aku masa beli laptop...biaser aa..watu tuh laptop tgh mahal beb...P733 64ram 3+++ siot...klon lagik plak tuh...kalu yg branded usah citer aa...sure 4+++....kekekek

so nak jadi citer....about diernyer system takder masalah...up 2 date.....tapi masuk tahun kedua dan seterusnye...diernyer casing perkh....naik reput siot...hantu tul....tensen...tensen....bukak jer lap top prakkk!!...bolehnyer patah penyambung dier....ceh...

rasionalnya...belilah yg branded...alah membeli menang memakai...betul aa kater oang tue2 tuh...hehhe....dah tentu casing kualiti....amacam setuju tak geng....

ruler_aero90
27-11-07, 09:30 PM
hai bro,nak tanya skit.Antara mac book pro dan laptop biasa?mana berbaloi beli?

cakar1
28-11-07, 09:33 PM
hai bro,nak tanya skit.Antara mac book pro dan laptop biasa?mana berbaloi beli?


aku cadangkan nko cari yg branded skit...alaa..skang laptop pun dah murah...1+++ dah dapat....macam2 brand....tapi kene ingat biar laptop brand yg senang nak cari pusat serbis....kang...laptop rosak...kene plak berbatu-bau jauh gi pusatserbis...theheh...tak ke naya....

raymose
30-11-07, 10:31 AM
tapi aku pakai acer 4720 je..
tak tau la.. tapi setakat ni ok je..
cuma aku dah downgreat os vista gi xp je..
berat la sbb RAM aku 512 je.. tak da sen nak beli baru..
total harga aku beli laptop ni cuma rm2800, harga masa tu..
sekarang ni aku rasa rm2400 je.. rugi-rugi...

krak
30-11-07, 07:42 PM
Tadi pergi Bkt Tinggi New shopping centre. Saja drop by at Sony Centre kat sana. Memang tangkap leleh bila tengok benda2 baru nih especially laptop dia. Nipis, ringan up todate dan mahal giler. Memang nak aim sebijik laptop VAIO nih. Sudah lama tunggu Sale yg ada banyak free gift. Tambah-tambah pula pemegang Sony Visa Card (heh heh kasi promote sikit).

Bagi mereka yg nak membeli kenalah buat sedikit sebanyak testing (software) di samping visual inspection ke atas laptop2 tersebut. Tambahan pula OS VISTA ada testnya sendiri yg boleh kita lakukan. Sebagai permulaan dua model yg bentuk/specf yg sama (+/-) dan berikut adalah Performancenya,

Model VGN-TZ27GN
906

Processor 4.4
RAM 4.1
Graphic 2.0
3D Gaming 2.6
Hard Disk Performance 3.9
OVERALL PEFORMANCE 2.0

Overall performance hanya 2.0 (sesuai bagi yg nak tengok email, simple presentation, traveller, kaki lepak cybercafe, skodeng pun boleh jugak sebab dia ada Webcam) Killer Power - Battery boleh tahan sampai 11 jam, Nipis dan berat hanya 1.2kg. Juga ada Fingerprint Sensor'. Menggunakan Processor Intel Core 2 Duo Processor 1.20Ghz, 1GB RAM, 100Gb HD. Hanya menggunakan Intel Graphic Media Accelerator 950 (Not GPU) Damaged rm7,988.00 dapat free laptop beg dan vaucher rm70.00

Model VGN-TZ26GN
907

Processor 4.3
RAM 4.1
Graphic 2.0
3D Gaming 2.6
Hard Disk Performance 3.97
OVERALL PEFORMANCE 2.0

Juga sama seperti model di atas. Killer Power Battery boleh lasting sampai 11 jam. Menggunakan Processor Intel Core 2 Duo Processor 1.06Ghz, 1GB RAM, 80Gb HD, Juga ada Fingerprint Sensor' dan web cam. Graphic menggunakan Intel Media Graphic Accelerator 950 (Not GPU) Damaged rm6,988.00 dapat free laptop beg dan vaucher rm70.00

Kedua dua model tersebut adalah tidak sesuai bagi mereka yg kaki game kerana tiadanya GPU pada set tersebut. Di samping LCD screen yg kecil 11.1" sudah cukup untuk membuatkan pakcik2 serta makcik2 berpinar bijik mata untuk melihatnya. (Kena tukar Font yg lebih besar). Display wise memang cun sebab ia menggunakan 'Clear Bright High Colour LCD'

beckhamesque
30-11-07, 08:45 PM
nasihat aku, jgn la beli compaq. mmg macam babi. aku punye laptop ni dah dua kali pegi anta service centre. motherboard problem. tu tak sampai stahun aku beli laptop ni. mahal pulak tu. masa aku beli ni, rm28++. kalo skrg dgn spec yg sama, rm1800 bley dapat dah. ntah. bongok punya compaq. laptop aku ni pakai amd turion x2. tapi kalo laptop lain aku tak de la plak dgr cite motherboard amd ni ada poblem. mmg ramai giler dah org guna compaq ada motherboard poblem. ada sorg mamat tu dalam masa stahun, 3 kali tuka motherboard. sial betul..nasib baik la ada warranty lagi. ni warranty aku dah nak abis, nak sambung kena bayar lagi.giler aa HP makan duit sial. takdenya aku nak beli laptop brand HP or compaq dah pasni. mcm sial

Rilex la bro....
Compaq memang la tak durable pasal dia entry level and target market dia, budak2 dgn non fussy users. Tapi HP is totally a different animal. Very advanced and powerful.

Anyway, aku pakai IBM. Design simple je. Kotak hitam... kekekekee tapi memang takde problem and support service dia memang mantap. Every week ada update, download direct dari IBM. IBM rules....!!!

p/s: IBM pun mcm HP ada entry level version. Their entry level model is called LENOVO.

krak
30-11-07, 09:34 PM
Bersambung semula untuk SZ series. Kali ini Laptop tersebut dilengkapi dengan GPU dan hasilnya:-

VAIO VGN-SZ56GN
908

Processor 5.3
RAM 4.8
Graphic 3.5
3D Gaming 4.6
HD Peformance 4.8
OVERALL PEFORMANCE 3.5

Model menggunakan spesifikasi Intel Core 2 Duo 2.20Ghz, 1GB DDR2, 120GB HD(Hybrid) NVIDIA Geforce 8400 GS GPU, 13.3 Wide WXGA, berat 1.93kg. Battery boleh bertahan selama 6jam dan Damaged rm 6,988.00 Free gift sama seprti TZ series

VAIO VGN-SZ55GN
909

Processor 4.8
RAM 4.5
Graphic 3.5
3D Gaming 4.6
HD Peformance 4.5
OVERALL PEFORMANCE 3.5

Model menggunakan spesifikasi Intel Core 2 Duo 1.80Ghz, 1GB DDR2, 120GB HD(Hybrid) NVIDIA Geforce 8400 GS GPU, 13.3 Wide WXGA, berat 1.93kg. Battery boleh bertahan selama 6.5jam dan Damaged rm 5,988.00 Free gift sama seprti TZ series (Fully recommended to buy, and will get it sooner) Nampaknya kedua dua series tersebut sesuai untuk mereka yg banyak menggunakan graphics dan juga ketahanan bateri juga not bad (6.5hrs).

akubb
01-12-07, 03:36 AM
yup, hp is quite a good brand actually. compaq lain, cuma sekarang compaq tu dimiliki oleh hp, but the production team still separate and the brand quality of hp is still very good.

michaelangelo
05-12-07, 04:08 PM
Macintosh iBook

Power PC G4

Mac OS X : Version 10.3.9

FOR SALE = RM1,500.00

interested, please PM me

Refer attachment -

ptsstm
14-12-07, 06:14 PM
utk cadangan....lebih baik fikir 4-5 kali kalau rasa nak beli compaq nye notebook.....worst la skrg ni brand tu.....

freersoul
15-12-07, 03:14 AM
salam bro sume... sape sini ade lubang tuk dapatkan pc second jename twinhead?? paling lame mesti 2 tahun..... kalau lebey tak mo.... nak 15 unit... tak kesah gune processor ape... janji bleh jalan..

opss lupe lak... pasal bayaran... 50% mase order and selebih nyer mase penghantaran bayaran... ASAP yer... ne no ne no ne no...

is150
14-02-08, 10:03 PM
aku tgh cari laptop bawah RM1.5k

tapi leh buat utk belaja guna AutoCAD...

tolong PM yerk, sapa yg ada...

D2H
14-02-08, 11:01 PM
aku tgh cari laptop bawah RM1.5k

tapi leh buat utk belaja guna AutoCAD...

tolong PM yerk, sapa yg ada...

ada geng MK gak yg nak tolak laptop ACER dia. Rasa rega dlm bajet ko tu. Spec dia rasanya AMD Turion 64 siap ada Radeon grafik. Tambah ngan 1.5Gb DDR2 ram. Kalo ko nak try PM dia. Nick dia SiR_TuNaFiSh (http://www.mk-portal.org/forum/member.php?u=83)

Laptop tu mmg sesuai ngan spec yg ko mintak tu..

kancilmerah
18-03-08, 05:37 PM
aku nak cari laptop yg rega bawah 3 ribu. yg mana paling bagus utk kerja2 menaip, heavy surfing.

ARAB
18-03-08, 08:00 PM
kancil merah.. laptop bawah 3k memang senang nak cari, kalau bawah 1K memang susah ma,,, aku pakai acer ok gak rega 2.5K ja.. janji bley buka MK jadi la,,,

istanagal
30-04-08, 12:09 AM
Pix 1. Apple CEO Steve Jobs holds an envelope containing the new MacBook Air during his keynote at the MacWorld Conference in San Francisco .. The super-slim new laptop is less than an inch thick and turns on the moment it ' s opened. MacBook Air measures 0.16 inches (0.4cm) at its thinnest point while its maximum height of 0.76 inches (1.93cm) is less than the thinnest point on competing notebooks.

Pix 2. Apple CEO Steve Jobs unveils the new MacBook Air during his keynote at the MacWorld Conference in San Francisco .. The super-slim new laptop is less than an inch thick and turns on the moment it ' s opened. MacBook Air measures 0.16 inches (0.4cm) at its thinnest point while its maximum height of 0.76 inches (1.93cm) is less than the thinnest point on competing notebooks

Pix 3. Apple CEO and co-founder Steve Jobs holds the new MacBook Air laptop computer as he delivers the keynote speech to kick off the 2008 Macworld fair in San Francisco . Jobs introduced the wireless Time Capsule backup appliance, iTV 2 and the new ultra thin laptop MacBook Air.

Pix 4. Apple CEO and co-founder Steve Jobs holds up the new Mac Book Air after he delivered the keynote speech to kick off the 2008 Macworld Conference and Expo in San Francisco .. Jobs introduced the wireless Time Capsule backup appliance, iTV 2 and the new ultra thin laptop MacBook Air.

Pix 5. Apple CEO Steve Jobs holds up the MacBook Air after his keynote at the MacWorld Conference in San Francisco .. The super-slim new laptop is less than an inch thick and turns on the moment it ' s opened.

Pix 6. Apple CEO Steve Jobs holds up the new MacBook Air after giving the keynote address at the Apple MacWorld Conference in San Francisco .. The super-slim new laptop is less than an inch thick and turns on the moment it ' s opened.

Pix 7. A MacWorld attendee stands next to a giant poster of the new MacBook Air ultra thin laptop at the MacWorld Conference & Expo in San Francisco . MacBook Air measures 0.16 inches (0.4cm) at its thinnest point while its maximum height of 0.76 inches (1.93cm) is less than the thinnest point on competing notebooks.

Pix 8. A new MacBook Air ultra thin laptop sits on display at the MacWorld Conference & Expo in San Francisco .. MacBook Air measures 0.16 inches (0.4cm) at its thinnest point while its maximum height of 0.76 (1.93cm) inches is less than the thinnest point on competing notebooks.

Pix 9. Apple MacBook Air is shown at the MacWorld Conference in San Francisco .

Pix 10. Attendees look at the new MacBook Air at the MacWorld Conference in San Francisco . The super-slim new laptop is less than an inch thick and turns on the moment it ' s opened.

D2H
30-04-08, 12:35 AM
Dah tgk dan pegang MacBook Air ni bulan lepas masa on da way ke TT Starbuck. Mmg nipis dan ringan. mcm fail kertas jer. tapi features dia limited sgt. harga range RM4K++ ke RM6K++. sapa yg duit dah byk dan taktau nak simpan mana leh la beli sehelai.. eh sebijik. ekeke..

krak
30-04-08, 12:58 AM
MacBook Air ni satu jer keburukkan nyer, dah tak boleh nak upgrade lagi dah, takat tu jer la keupayaannyer. Reganya pula Rm 6,299.00 (Rasanya dia tak bundle dengan external DVD Rom. Tapi kalo dah minat giler dgn MAC punya OS saya rasa ada yg akan tangkap punya tu.

Killing factor dia, nipis, ringan, low voltage cpu (kira macam saya punya TZ Series) backlit keyboard dan juga skrin 13.3" TFT LED backlit display.

abang_stim
05-06-08, 02:19 AM
Rilex la bro....
Compaq memang la tak durable pasal dia entry level and target market dia, budak2 dgn non fussy users. Tapi HP is totally a different animal. Very advanced and powerful.

Anyway, aku pakai IBM. Design simple je. Kotak hitam... kekekekee tapi memang takde problem and support service dia memang mantap. Every week ada update, download direct dari IBM. IBM rules....!!!

p/s: IBM pun mcm HP ada entry level version. Their entry level model is called LENOVO.


Bukan... IBM actually dah jual dah personal computing division dia kepada LENOVO. IBM dah stop focus pada personal computers.. LENOVO beli dah.. dalam 4 tahun akan datang, akan stop keluar laptop with IBM brand.. tapi sekarang aku tengok dah stop dah...

Yang high end IBM laptop is T series, X series dan R series. T is more elegant for businessman, X is for people who likes small sized laptops and R is for people with budget.

din
07-06-08, 02:33 AM
kalo nak ikut kan any branded notebook should be ok i.e. acer, hp, ibm, dell etc. Ikut taste and budget masing2 la. Kalo dah lama guna, basically every user ada dia punya own preference.

Aku prefer keyboard putih, nice on eyes. HP yg ada skang tak berapa minat pasal berat. Lenovo too classic. Dell on average is to dull. Acer in contrast is good value, kalo dlm 5 tahun lepas mmg tak pandang la, tapi lately nie design dia really appealing.

Still tak tempted to upgrade my 3 years old hp v2000 notebook, kena la minyak naik nie....:furious:

awta
11-06-08, 11:51 AM
notebook paling best aku rasa IBM/Lenovo think pad ler. aku dah pakai dekat 3 tahun still ok..x de problem. cuma rega dia la mahal sket pas tu design pun tak de la canggih. yg penting durable....

Muffingman69
20-06-08, 09:54 PM
Acer is not a good value terutamanya brand yg berkulit hitam dgn isi putih. Dah banyak kali tengok Acer kena dihantar utk servis pasal motherboard rosak.

Baik lagi ambil Dell.

landmark1123heavy
20-06-08, 10:42 PM
saje nak kasi komen...

komen ni berdasarkan laptop dekat rumah ni...

model ni dah lama sikit beli tahun 2006...

harga masa tu rm5k lebih (lecturer paksa beli, nak bodek punya pasal stud. beli laa. byk dia dpt untung)

rupanya produk acer ni mungkin lah ada produk keluaran US atau asia macam tu...

sbb mcm laptop dekat rumah ni punya lah susah nak cari driver..

pergi ke web us tak de, australia pun x ada, cari punya cari, ada sorang member jumpa driver ni di web acer china.

saya tak pegi ke web cina tu sebab bahasa china, tak paham...

tapi akhirnya dapat lah juga driver yg di cari tu kat sana..... nasib baik...

so nak pesan kepada pembeli atau peminat acer kat sini, u all boleh beli laptop acer..

tapi sebelum beli tu cuba usha dulu laptop dengan mengambil model sepenuhnya dan surf di net...

tak lama dulu, dalam tv ada di rampas laptop dari US tak silap saya, laptop ni 2nd tapi diperbaharui semula dan dijual dgn harga baru di malaysia!.

mmg dia tak sebut nama laptop tu, tapi saya tgk laptop tu ialah...... acer model terbaru sekarang ni....

saya tgk lawak juga model terbaru acer ni mcm komputer budak yg tekan butang A, bunyi A, tekan B, bunyi B... macam komputer dekat smartshop dulu tu.....

so berhati-hati le, minyak naik, barang naik, jadi jgn lah tertipu walaupun laptop tu seribu harganya... :)


p/s ... saya berminat dgn dell, tapi bukan pd laptop (laptop ttg prestasinya saya tak tau) tapi kalau monitor dia mmg best... layanan operator = baik, walaupun anda tak tau guna kad kredit, semua mereka settlekan.. perkhidmatan dell mmg best

Kimie
20-06-08, 11:54 PM
Hi All,

Sedikit pengalaman dari saya yg baru belajar menggunakan laptop DELL yg baru masuk 2 bulan lebih kots...ekekekek

Model Inspiron 1420
Processor Intel(R) Core(TM)2 Duo T7250 @ 2.00Ghz
RAM 3.00GB
System Type 32-bit Operating System
OS Win Vista Home Premium

So far after tanya beberapa rakan, dan sajes beli model nih... walaupun hajat dihati nak guna model XPS Window Screen Merah tapi fulus tak sampai... so saya tangkap jer model nih.. model berat lebih kurang 2.0 kg lebih... ok lahh dari takder langsung hahahahaha.

Apa2 kalo ada masalah mereka akan cuba buat secara online dan mereka mmg sungguh membantu tapi kalo dah tak bleh gak baru dia hantar technician... lagi satu model nih ada satu slot mini card kalo tak silap macam utk simcard gitu.. kalo ada simcard broadband takyah guna modem dia kuts, insert jer kat slot nih dan koneksikan dia (belum cuba lagi agak2 jer nih)... safe modem yg USB tuh takyah bawak kehulu ke hilir.. Bro Krak ada betul ker saya cakap nih.

Kalo sesapa ada yg bajet dalam RM3K keatas leh mencuba model nih... beli secara online dan tak lupa tiap2 minggu promosi laptop nih lain2 kejap kang bagi hard disk besar pastuh ram besar...senantiasa promosi nyer bertukar2...so kena bijak ler membeli... oh yer model nih ada dua jack utk headphone so tak perlu berebut nak guna headphone...ekekekeke

P/s Walaupun dah beli nak tanya gak Bro Krak ngan D2H... model yg saya beli nih ok ker tak? erkk Bro Krak! GPU tuh apa?

landmark1123heavy
21-06-08, 12:49 AM
Hi All,

Sedikit pengalaman dari saya yg baru belajar menggunakan laptop DELL yg baru masuk 2 bulan lebih kots...ekekekek

Model Inspiron 1420
Processor Intel(R) Core(TM)2 Duo T7250 @ 2.00Ghz
RAM 3.00GB
System Type 32-bit Operating System
OS Win Vista Home Premium

So far after tanya beberapa rakan, dan sajes beli model nih... walaupun hajat dihati nak guna model XPS Window Screen Merah tapi fulus tak sampai... so saya tangkap jer model nih.. model berat lebih kurang 2.0 kg lebih... ok lahh dari takder langsung hahahahaha.

Apa2 kalo ada masalah mereka akan cuba buat secara online dan mereka mmg sungguh membantu tapi kalo dah tak bleh gak baru dia hantar technician... lagi satu model nih ada satu slot mini card kalo tak silap macam utk simcard gitu.. kalo ada simcard broadband takyah guna modem dia kuts, insert jer kat slot nih dan koneksikan dia (belum cuba lagi agak2 jer nih)... safe modem yg USB tuh takyah bawak kehulu ke hilir.. Bro Krak ada betul ker saya cakap nih.

Kalo sesapa ada yg bajet dalam RM3K keatas leh mencuba model nih... beli secara online dan tak lupa tiap2 minggu promosi laptop nih lain2 kejap kang bagi hard disk besar pastuh ram besar...senantiasa promosi nyer bertukar2...so kena bijak ler membeli... oh yer model nih ada dua jack utk headphone so tak perlu berebut nak guna headphone...ekekekeke

P/s Walaupun dah beli nak tanya gak Bro Krak ngan D2H... model yg saya beli nih ok ker tak? erkk Bro Krak! GPU tuh apa?


kalau tak silap saya GPU maksud dia Graphic Processing Unit

biasanya GPU ni boleh terdiri dari jenama Nvida & ATI

krak
23-06-08, 12:53 AM
Hi All,

Sedikit pengalaman dari saya yg baru belajar menggunakan laptop DELL yg baru masuk 2 bulan lebih kots...ekekekek

Model Inspiron 1420
Processor Intel(R) Core(TM)2 Duo T7250 @ 2.00Ghz
RAM 3.00GB
System Type 32-bit Operating System
OS Win Vista Home Premium

So far after tanya beberapa rakan, dan sajes beli model nih... walaupun hajat dihati nak guna model XPS Window Screen Merah tapi fulus tak sampai... so saya tangkap jer model nih.. model berat lebih kurang 2.0 kg lebih... ok lahh dari takder langsung hahahahaha.

Apa2 kalo ada masalah mereka akan cuba buat secara online dan mereka mmg sungguh membantu tapi kalo dah tak bleh gak baru dia hantar technician... lagi satu model nih ada satu slot mini card kalo tak silap macam utk simcard gitu.. kalo ada simcard broadband takyah guna modem dia kuts, insert jer kat slot nih dan koneksikan dia (belum cuba lagi agak2 jer nih)... safe modem yg USB tuh takyah bawak kehulu ke hilir.. Bro Krak ada betul ker saya cakap nih.

Kalo sesapa ada yg bajet dalam RM3K keatas leh mencuba model nih... beli secara online dan tak lupa tiap2 minggu promosi laptop nih lain2 kejap kang bagi hard disk besar pastuh ram besar...senantiasa promosi nyer bertukar2...so kena bijak ler membeli... oh yer model nih ada dua jack utk headphone so tak perlu berebut nak guna headphone...ekekekeke

P/s Walaupun dah beli nak tanya gak Bro Krak ngan D2H... model yg saya beli nih ok ker tak? erkk Bro Krak! GPU tuh apa?

Ok dah tuh kimie, Processor Speed dan RAM yg cukup besar. Patutnya dah boleh install VISTA ULTIMATE (Sudah ada Boot Loader v3.0 Pirate Genuine). Yup betul model yg boleh slot simcard tu boleh guna untuk Maxis or Celcom Broadband.

InIntel® Graphic Media Accelerator X3100 yg dibundlekan sekali dah cukup dah untuk run software2 Graphic yg ringan. Juga kalau Laptop yg guna NVIDIA® GeForceTM Go 8400M GS with 128MB DDR3 dedicated graphic memory mmg sesuai untuk 3D gaming. Note - Lappy sebenornya tak sesuai buat main game. Guna untuk edit movie dan graphic things is advisable. Betul apa yg dikatakan oleh bro Landmark tentang Graphic Processing Unit @ GPU. Nvidia dan juga ATI (dua2 ni mmg dah konker Market Lappy) cuma saiz GPU RAM dia jer yg membezakannya, lagi Besar lagi bagus.

Kimie Laptop awak which GPU, Shared (GMA) or Nvidia?

krak
30-08-08, 12:25 AM
Latest Model from Sony Vaio Z(vgn-z12gn)

Specification,


2.26Ghz (P8400) - 2.53Ghz (P9500) Intel® Core™ 2 Duo Processor
Intel® Centrino® 2 processor technology
1066Mhz Front Side Bus Speed
3MB - 6MB L2 CacheUp to 128GB (64GBx2) Solid State Drive, Ultra ATA with RAID technolology



Up to 320GB hard disk drive available
Up to 4GB DDR3 SDRAM
G-Sensor™ Shock Protection on hard disk drive models only




Estimated Battery Life: Up to 6 hours (standard capacity battery)
Up to 9 hours (large capacity battery)
Power Requirements: 100W + 10%



Memory Stick Duo™ media slot with MagicGate® functionality
ExpressCard® 3/4 slot
SD™ memory card slot



QWERTY keyboard, 82 keys with 2.5mm stroke and 19.05mm pitch
Built-in 0.3 megapixel (640 x 480 pixels) MOTION EYE® camera and microphone
Electro-Static touch pad
Biometric Fingerprint Sensor, Trusted Platform Module(TPM) TCG Ver 1.2 compliant





Fast Ethernet (RJ-45) Protocol
10Base-T/100Base-TX/1000Base-T
Integrated V.92/V.90 Modem (RJ-11)
Wireless LAN: Intel® WiFi Link 5100AGN (802.11a/b/g/n)
Wireless WAN—Sprint® Mobile Broadband Service
Integrated Stereo A2DP Bluetooth® technology



13.1" Screen
1366 x 768 or 1600 x 900 Resolution
XBRITE-DuraView™ Technology
LED Backlight



Built-in DVD-RW drive or Blu-ray Disc Drive




Intel® High Definition Audio Sound System



NVIDIA® GeForce® 9300M GS GPU with 860-1500MB total available graphics memory
Mobile Intel® Graphics Media Accelerator 4500MHD with Intel® Clear Video
128 - 256MB of dedicated video RAM
Hybrid Graphics System
Mobile Intel® GM45 Express Chipset
HDMI™ and VGA out with Smart Display Sensor



Genuine Microsoft® Windows Vista® Ultimate, Home Premium or Business with SP1 (available XP downgrade on Windows Vista® Business only.)
Microsoft® Windows Live™ OneCare™ Anti-Virus and Recovery trial edition
VAIO® Startup Assistant
Click to Disc Editor
VAIO® Movie Story
VAIO® Music Box
VAIO® Media plus Multimedia Streaming Software
AOL® 90-Day Risk Free Trial (new users only)
Microsoft® Works SE 9.0 with 60-Day trial version of Microsoft® Office Home and Student 2007



1 year limited warranty
1 year toll-free 24/7 technical telephone assistance
Online and Email Support available from http://www.esupport.sony.com/EN/VAIO


Price RM 7,998.00 (Eazy Pay Rm665.67/month) Free Gift Vaio Leather Bag 13.5" - RM 588.00 dan Cybershot DSC-W300 Titanium RM 1,399.00. Official launch 4th September 2008, Siapa yg dah order esok boleh ambil.

ben2020
30-08-08, 11:03 AM
Beli je MacBook bro..ambil yang spec tengah-tengah tu 2.4ghz 160hdd..boleh run Mac OS X dan Windows..

pacq67
30-10-08, 11:10 AM
bro ada waris aku tgh carik used note book for sale, bajet RM 1500 mesti ada wifi dan webcam

rockstar
31-10-08, 10:17 AM
salamz bro,

bos aku suh carikkan satu notebook yg lcd dia tu bole rotate2 tu. bole recommend mana2 model tak? dah cuba google tak jumpe la

ShopLittle
10-07-09, 08:51 AM
haha, kalau nak beli laptop/mini latop..

BEST CHOICE --> ShopLittle.blogspot.com (http://ShopLittle.blogspot.com)

Kenapa??
-reliable
-service bagus
-cepat

yang paling penting, MURAH!! =)

Laptop
- HP
- Toshiba
- Lenovo
- Asus
- Acer
- BenQ

Mni Laptop
- HP
- Toshiba
- Lenovo
- Asus
- Acer
- BenQ


P/s: rmb ask me for best price kay? @ my ShopLittle.blogspot.com (http://ShopLittle.blogspot.com)

whocare
10-07-09, 12:51 PM
ade x laptop yang boleh bayar ansuran tanpa guna aeon

Sempoi
19-08-09, 01:11 PM
hello all bros n sis...looking for 2nd hand laptop...still working and acceptable with current software..tq

KLGuy
28-08-09, 06:08 PM
hello all bros n sis...looking for 2nd hand laptop...still working and acceptable with current software..tq
Budget berapa bro?

oris
29-08-09, 06:57 PM
Just nak share..
aku baru beli laptop Brand lenvo
harga RM3250, kat digital mall

Spec:-
Lenovo Y450G Nvidia Gforce (dedicated)
Processor Intel (R) Core two duo T6600 2.2 GB
RAM 2 GB DDR3
Harddisk 320GB
Windows vista home premium

Freegift:-
warranty extended 2 years
backpack
optical usb mouse
notebook security lock
usb hub
keyboard protection skin
CDR 10p
lcd cleaning kit
Notebook normal porch
headset

Kimie
29-08-09, 11:27 PM
Ok dah tuh kimie, Processor Speed dan RAM yg cukup besar. Patutnya dah boleh install VISTA ULTIMATE (Sudah ada Boot Loader v3.0 Pirate Genuine). Yup betul model yg boleh slot simcard tu boleh guna untuk Maxis or Celcom Broadband.

InIntel® Graphic Media Accelerator X3100 yg dibundlekan sekali dah cukup dah untuk run software2 Graphic yg ringan. Juga kalau Laptop yg guna NVIDIA® GeForceTM Go 8400M GS with 128MB DDR3 dedicated graphic memory mmg sesuai untuk 3D gaming. Note - Lappy sebenornya tak sesuai buat main game. Guna untuk edit movie dan graphic things is advisable. Betul apa yg dikatakan oleh bro Landmark tentang Graphic Processing Unit @ GPU. Nvidia dan juga ATI (dua2 ni mmg dah konker Market Lappy) cuma saiz GPU RAM dia jer yg membezakannya, lagi Besar lagi bagus.

Kimie Laptop awak which GPU, Shared (GMA) or Nvidia?


Salam Bro Krak,

Lama giler baru masuk sini... anyway saya nyer Lappy guna NVIDIA® GeForceTM Go 8400M GS with 128MB DDR3.

So far sampai ke hari nih mmg tak buat main games pun, just buat kerja yg biasa2 surfing, msword, ms excel dan sebagainya jer... malas nak install games takut2 nanti lappy kaput payah plak nak guna nanti...

"Yup betul model yg boleh slot simcard tu boleh guna untuk Maxis or Celcom Broadband". Tentang nih saya dah cuba tapi tapi tak menjadi, bila choba surf kat tenet hari tuh katanya kena ada modem HSDPA dan kena install driver utk bradband baru boles guna. Saya dah semak mmg modem yg diinstall kat lappy nih just modem biasa tuh bukan yg broadband... nampak gaya kena upgrade ler modemnya baru leh nak guna Maxis, Celcom or DiGi broadband... aiyakkkk...

catt413
31-08-09, 11:37 PM
hello all bros n sis...looking for 2nd hand laptop...still working and acceptable with current software..tq

sesiapa nak cari 2nd hand notebook, cpu, lcd, monitor dll dijemput singgah di lowyat tingkat 3, berdepan ngan kedai PCZone...