PDA

View Full Version : kat mana ada tempat cat kete yang murah??



biruroseku
07-11-06, 10:10 PM
kat mana ade tempat cat kete yg murah...area klang valley la

boy4880
08-11-06, 08:16 AM
aku selalu wat kat tmn sri muda shah alam....cuba la pegi usha kat sane......

azuan1412
08-11-06, 01:38 PM
aku selalu wat kat tmn sri muda shah alam....cuba la pegi usha kat sane......


aku pun sokong kat sini... tempat ni famous betul, boleh kata murah dan kerja pun cepat...

orang biasa panggil kedai thomas... tokey cina, tetapi yang biasa buat deal ngan kita, india bernama thomas.. kalau tak silap la

kalau masuk sec 25, lepas jambatan tu, ada kedai-kedai(worksyop) sebelah kiri tu, dia kedai hujung paling banyak kereta buat ketuk-ketuk dan cat.... boleh perasan la kalau masuk kawasan nih

Lain tempat yang murah aku pun tengah carik jugak

bodobodo
08-11-06, 04:12 PM
aku ada kenal sorg member..abg dia bukak kedai cat, area melawati

Ab17
08-11-06, 11:27 PM
tmn sri muda tu besar...kat mana?


try g seksyen 24 shah alam dpn giant....kt sblh restoran delima...kt c2 murah gak....mbe2 nyer harga...nk g sne gtau la...nt org g skali n gtau la sepupu sepapat...p2 nt harga org tlg adjuzkn...ok ker....tgk dl kt sri muda,seksyen 24 n tmn rasah klang...3 tpt ni mmg murah....sb biase kt s24 shah alam ni mmg seng kawteam....mbe ngam n mbe bpk sedara....dpersilakan k......

Ab17
08-11-06, 11:37 PM
try g seksyen 24 shah alam dpn giant....kt sblh restoran delima...kt c2 murah gak....mbe2 nyer harga...nk g sne gtau la...nt org g skali n gtau la sepupu sepapat...p2 nt harga org tlg adjuzkn...ok ker....tgk dl kt sri muda,seksyen 24 n tmn rasah klang...3 tpt ni mmg murah....sb biase kt s24 shah alam ni mmg seng kawteam....mbe ngam n mbe bpk sedara....dpersilakan k...... lp nk gtau name die double zack.....byeeeee.....nt nk dtg calling k.....

~DonJuan~
09-11-06, 10:53 AM
Ni murah yg dimaksudkan bape rega bole dpt? Klu cat luar dlm bape? Klu ketuk klu ada kemek ngan cat bape? apa cat diorang pakai ada kualiti tak mcm carmix ke, Glasurits ke, dupon ke , ici ke...klu body sedan ngan hatchback kos dia sama ke? detail skit bro..sbb nak cat bole murah klu murah kualiti pun murah..finishig hampeh..liquor ngan undercoat lak nipis..tp klu murah tapi still ada kualiti, finishing pun canteq apa salahnya..susah nak cari kedai cenggitu..latest aku dpt info kat pandan mmg puas hati tgk keta member..tebal pun tebal finishing touchup pun kemas ngan licin especially kat bucu-bucu keta..Rega dlm RM2200 cat lak mmg kualiti pakai Glasurits..Bila tgk mcm basah je colour dia..

boy4880
15-11-06, 03:37 PM
aku try gi tgk yg kat tmn sri muda tu...tak jumpa pun tempatnye

ko pegi kat area mane......die klu dari sek 19 kan....lepas jambatan tu masuk kiri.....dari jambatan tu ko nampak byk bengkel keta kan......kat area situ la........ko pegi kedai kat lorong tgh.....kat tepi sekali.......nanti ko nampak la ade sorang india tu.....ko deal la ngan die........nanti aku try usha member2 aku kot2 die org ade amik kad si thomas tu...........

kumanje
22-11-06, 03:01 AM
kalau nak murah... spray sendiri pun murah jugak.. hehe

pengalaman aku sbb nak cari yg murah... ada satu mekanik bagitau aku dia boleh buat dan kasik murah. Aku pun kasik la dia buat... tak sampai 2 bulan... habis merekah.... mula tu kat bonet... pastu merebak sampai atas atap... skrg ni dah terkopak-kopak... dah macam kurap rupanya... nyesal aku...

geram punya pasal... aku beli kereta baru... tak payah nak cat-cat lagi...

jadi... carila yg pakar... kecuali keta tu nak dijual....

NID
22-11-06, 03:29 PM
Ni murah yg dimaksudkan bape rega bole dpt? Klu cat luar dlm bape? Klu ketuk klu ada kemek ngan cat bape? apa cat diorang pakai ada kualiti tak mcm carmix ke, Glasurits ke, dupon ke , ici ke...klu body sedan ngan hatchback kos dia sama ke? detail skit bro..sbb nak cat bole murah klu murah kualiti pun murah..finishig hampeh..liquor ngan undercoat lak nipis..tp klu murah tapi still ada kualiti, finishing pun canteq apa salahnya..susah nak cari kedai cenggitu..latest aku dpt info kat pandan mmg puas hati tgk keta member..tebal pun tebal finishing touchup pun kemas ngan licin especially kat bucu-bucu keta..Rega dlm RM2200 cat lak mmg kualiti pakai Glasurits..Bila tgk mcm basah je colour dia..


bro no kereta ape yg kalau kau cat ni..perdana ke kancil ke wira ke satria ke...detail skit bro.....sebab tgh usha kedai cat gak ni.......

~DonJuan~
23-11-06, 10:49 AM
bro no kereta ape yg kalau kau cat ni..perdana ke kancil ke wira ke satria ke...detail skit bro.....sebab tgh usha kedai cat gak ni.......

Suma jenis keta..rega dia flate rate...sbb member aku ada antar keta Honda EX 2 doors, wira, perdana suma kena rate yg sama...tapi kancil aku tak sure lak..tapi tega dia mmg RM2200...Kualiti aku tgk mmg puas hati..Aku pun akan antar keta aku for new colour..tapi nak pasang sunroof dulu baru cat..total damages termasuk cat almost RM4k!!..jeng..jengg..jenggggg...

NID
23-11-06, 03:09 PM
ooooo RM2200 tu kira memang sesuai laaa ngan kualiti yg kita dapat.....

bobot
27-11-06, 10:54 AM
Salam Bro's....

Ada sesapa tau tak w'shop yang boleh ketuk dan cat yang murah2 kat area Sg. Buloh????

Mekacih....

forex_ha
03-01-07, 10:38 AM
cat kat area puchong, luar RM1300 cat pearl or matellic, area dpn rumah panjang dulu yg telah dirobohkan

NID
05-01-07, 11:21 AM
Salam Bro's....

Ada sesapa tau tak w'shop yang boleh ketuk dan cat yang murah2 kat area Sg. Buloh????

Mekacih....


bro ni cadangan saya......kalau bro nak cat kerata...biarlah cari yg mahal sedikit.....tapi puas hati...boleh tahan sampai bertahun kualiti cat tu.....sebab nak cat kerata ni bukan kerja senang.....dan bukan nak buat selalu......alang2 buat biar yg puas hati......ni hanya cadangan saya saje......ok terima kasih...

Batara Guru
09-01-07, 05:27 PM
alo bro, lu boleh try kat area kepong ..belakang care four ada bengkel cat bail punya n harga pon ok...aritu gua ketuk n cat satu body metallic boleh dapat dalam RM800 bro..nanti gua bagi alamat..lupa la

~DonJuan~
15-01-07, 10:13 AM
lu biar betul br satu body metalic 800?! Klu cat luar je mungkin la tapi klu leh dpt luar dan dlm sure ada something wrong...tak cat murah kualiti hancus...

NID
15-01-07, 02:52 PM
amboiiii rm 800 aje cat matelik...murahnyeee.....siap ketuk lagi.....memang murah giler......tapi kualiti cun ke.....boleh tahan berapa lame kilat cat tu.....?bg la info skit brooo...

toyol
17-01-07, 08:26 PM
tak pun derang kasi budak2 ikm buat..member aku kena murah memang la murah tapi
tak sampai seminggu kete kuar kedai cat..cat crack..nak sangat murah..ahaks

brew
22-01-07, 06:15 AM
lu try usha kat banting..murah kot..btw area2 sg buloh/kepong kan ada gak kan?

~DonJuan~
22-01-07, 09:41 AM
lu try usha kat banting..murah kot..btw area2 sg buloh/kepong kan ada gak kan?

Bro klu ko ckp mcm ni jgnkan banting kat hulu selangor pun ada sekincan pun ada..bak kata kedai cat merata..Kita nak yg rega patut n kualiti...bole tahan nya..bole nampak basah je n berminyak...dlm masa 2 tahun kaler still maintain tak kira ujan panas..rega plak mmg patut..kedai cat mcm tu la nak carik..

NID
22-01-07, 10:10 AM
Bro klu ko ckp mcm ni jgnkan banting kat hulu selangor pun ada sekincan pun ada..bak kata kedai cat merata..Kita nak yg rega patut n kualiti...bole tahan nya..bole nampak basah je n berminyak...dlm masa 2 tahun kaler still maintain tak kira ujan panas..rega plak mmg patut..kedai cat mcm tu la nak carik..


yessssss saya sangat bersetuju dengan penjelasan saudara DJ ini......kedai mcm ni laa yg kita nak cari.......

limbat
20-03-07, 05:45 PM
aku plak nk tny..
sapa2 warga MK yg ddk area slyng/gombak..
nak jd cite,mggu lps keta aku telah dilanyak oleh
mamat mane ntah..
panel kanan keta aku kemek!so..sape2 ye..tlg rekemenkn kedai.
nk ketuk ngan touch up skit panel 2..
yg morah2 ckit...

penm_m
20-03-07, 07:35 PM
ko pegi kat sentul,kat pasar dia tu ada kedai cat keta.klu ko sampai sana,ko tanya org,mesti dia tau.tokey dia nama ah meng.

piaggio_hex
20-03-07, 08:12 PM
kat shah alam, area seri muda tu.

nnt korang nampak dia tulis besar2, "kedai mengecat kereta"

serius puas hati. murah boleh tahan. kalau pandai cakap lagi masyuk.

~DonJuan~
21-03-07, 10:01 AM
aku plak nk tny..
sapa2 warga MK yg ddk area slyng/gombak..
nak jd cite,mggu lps keta aku telah dilanyak oleh
mamat mane ntah..
panel kanan keta aku kemek!so..sape2 ye..tlg rekemenkn kedai.
nk ketuk ngan touch up skit panel 2..
yg morah2 ckit...

Dr selayang ko masuk kg.nakhoda ko jln trus nak ke ulu yam...lepas simpang Tmn Jasa ada simpang sebelah kanan nak ke Kg.Bendahara ngan Sg.Kertas..(Klu ko nampak Petronas maksudnya ko dah terlepas simpang kanan tu)...Ko jln terus lagi ko pandang sebelah kanan jarak dlm 500 meter ko pandang sebelah kanan ko akan nampak rumah sebelah dia ada mcm woksyop papan..kedai cat dia biasa je mcm kat kampung2 style..

Ko cari towkey dia nama dia ALANG...Ko leh deal murah2 ngan dia..konpom tak mahal...aku dulu penah cat panel blakang kat bwh bonet kena dlm 100 hengget jek siap ketuk ngan simen....nak touch skit2 leh la kat kedai ni tapi klu byk2 tak rekomen la..Kedai dia takde nama tapi klu kedai tu takde ko gegar je tuan kedai kat umah dia sbb kedai ngan umah dia sebelah menyebelah jek...:35:

limbat
21-03-07, 04:59 PM
simpang kt kilang papan 2 kan!ok nti aku try g survey..
thanks bro!

outlawz
23-03-07, 09:59 AM
nak murah dan cepat boleh pergi kat belakang bangunan AM Bank dekat pekililing.....

tapi tengok nasiblah...pasal mmg ramai kereta di antar kat situ

anzac
26-03-07, 01:33 AM
Aku ada kenal sorang brader melayu kite, kedai dia sendiri kat Subang Dua (tu dekat2 area kampung melayu subang). Setakat ni dah dua tiga kali aku cat dengan dia, rasa-rasanya puas hati. Tahun lepas cat waja aku warna sama dia ambik RM1,200 je satu body kalau tukar cat lain dia kata RM1,500 (metalic).... rasa macam murah je, entahlah... lagipun atas niat nak tolong bangsa maju berniaga... kan..kan..kan no tel dia: 0162788529 nama Shukri

~DonJuan~
29-03-07, 10:06 AM
Bro rega cat ni luar dlm ke? Klu luar mmg rega dia round tu la tapi klu luar dlm mmg murah tu..Byk aspek kena tau mcm cat apa dia pakai..workmanship dia..tgk ada tak gelombang permukaan keta...klu suma cun mmg dia murah gila la..

anzac
29-03-07, 12:14 PM
Harga cat luar je la DJ, kalu luar dalam memang giler mamat tu... ahaksss

dreamz
03-04-07, 01:22 PM
salam...tumpang lalu...

ni nak tanya ...sape aspe ada kenalan yg boleh bagi herega cun sikit for spray full body kancil
aku malas nak mencari
gunakan korang je la
hehehehehe

ok ka?

ninja
04-04-07, 10:51 AM
salam...tumpang lalu...

ni nak tanya ...sape aspe ada kenalan yg boleh bagi herega cun sikit for spray full body kancil
aku malas nak mencari
gunakan korang je la
hehehehehe

ok ka?


Berapa bajet anda? anda mahukan kaler yg bagaimana spec nya...sy ade tpt bley spray..nak buat air brush pun bole..

adli
17-04-07, 02:42 PM
Sapa sapa tahu kalau keta calar boleh repair ke? aku memang tak tau apa pasal keta ni, tau pakai je.

ninja
17-04-07, 02:55 PM
calar teruk ke sikit? kalo sikit p antar wax atau polish ilang la..

Joey2G
17-04-07, 03:26 PM
cat sendiri la.beli cat dgn alat2 dia aku spray kan.sebiji keta guna 3 liter cat topcoat jd korang kire la sendiri berapa byk liter undercoat nak pakai.yg biase pny cat lebih kurang 80 ringgitse liter.brand glasurit yg paling bagus la tp berapa seliter aku tak tau.so nk jimat beli brg2 suma aku amek upah cat je

BT
17-04-07, 04:00 PM
ninja,
Aku nak cat balik keta aku. Pearl White. Tetapi aku mencari kedai yg leh betulkan balik trim2 kat keta aku. Semua dah tercabut dek ditiup angin kencang. ...heheheheheh

Brape rega? Duration keta sangkut dlm workshop brape?

tanabe2287
18-04-07, 11:52 AM
kat tmpat haku di KT baik toksah carik....mahal doll......

lg pon ramai yg cakap kalo keta plat luar...baik jgn...banyak yg rosak psl tenggelam banjir...

ninja
18-04-07, 12:18 PM
ninja,
Aku nak cat balik keta aku. Pearl White. Tetapi aku mencari kedai yg leh betulkan balik trim2 kat keta aku. Semua dah tercabut dek ditiup angin kencang. ...heheheheheh

Brape rega? Duration keta sangkut dlm workshop brape?


Luar dalam atau luar saja? estimate price dlm 1.5k kalo luar dlm 1.8k siap ade goldust/diamond

duration depends on workload...kalo xde job mebi 1 week..full force keje..kalao malas buat keje estimate 2 weeks ++..

BT
18-04-07, 03:12 PM
Luar dalam atau luar saja? estimate price dlm 1.5k kalo luar dlm 1.8k siap ade goldust/diamond

duration depends on workload...kalo xde job mebi 1 week..full force keje..kalao malas buat keje estimate 2 weeks ++..

Ninja,
adakah harga ini ermasuk ngan pesangan balik trim2 kereta? Atupun hanya harga utk kerja2 cat sahaja.... Adakah workmanship ia boleh dipercayai?

One more thing, lokasi kedai ini dimana?

ninja
18-04-07, 03:35 PM
hasil kerja boleh dipercayai. kedai terletak di kg pandan. harga tersebut utk upah cat2 saja..pasang boleh tp try la kawtim..ini ade cth hasil kerja kedai terbabit

lamtech
22-04-07, 03:23 AM
perghhh gamba kete kuat tuh.....hehhe...kat area kajang aku tanya..nak spray lua dalam kale impreza tuh..ade la dekat 1800...tapi keje mmg cun la..hehe..kalau ade kemik2 nak touch up lagi tu mungkin harge beza la kot..

raykagiyama
19-05-07, 02:32 PM
eh..harga cat ada beza2 ke utk jenis kereta?
aku pakai civic 1990 ingat nak tukar cat warna biru impreza tu...berapa harga ek?

akudaramu
22-05-07, 02:04 PM
Cerita pasal cat kereta nie... takde ke apa2 procedure dari JPJ atau insurans kompeni yg kita kena ikut.. borang2 yg kena isi.

pasai terpikir lak pulak, kalu beli insuran, kereta kaler merah.. tup tup eksiden, kereta dah tukar kaler kelabu tahi hanjing, camner nak claim nanti????

tolong beri penjelasan, Dara baru dapat kereta kelisa, ayahanda hadiahkan - 2nd-hand aje, ingatkan nak tukar kaler gak. kaler Panther Black gitu....

~DonJuan~
23-05-07, 09:48 AM
Takde masalah dara tentang claim...Just jadi inquiry je la masa nak buat claim ngan insurans kompeni tapi still bole claim as long no. chasis ngan no.enjin sama dlm polisi insurance..Klu nak lagi elok since lepas tukar cat je trus pegi JPJ bwk gran ori ngan 1 salinan pegi endorse je...No charges just isi satu borang..settle..

ninja
23-05-07, 11:10 AM
Actually procedure mmg kene bgtau JPJ dan insuran company yg kita dah tukar kaler kete but mostly benda tu hal remeh temeh.

selalunya JPJ mmg x kacau kecuali kaler merepek gile..ade syarat kalo x salah kat kereta x boleh ade lebih dari 4 kaler (kalu x salah la). Selalunya insuran company yg ngada2 bile time nak claim pasal x beritahu mereka kita dah tukar ke kaler yg lain

nak play safe spray ke kaler asal atau yg sama dgnnya sahaja..

BT
29-05-07, 03:28 PM
Actually procedure mmg kene bgtau JPJ dan insuran company yg kita dah tukar kaler kete but mostly benda tu hal remeh temeh.

selalunya JPJ mmg x kacau kecuali kaler merepek gile..ade syarat kalo x salah kat kereta x boleh ade lebih dari 4 kaler (kalu x salah la). Selalunya insuran company yg ngada2 bile time nak claim pasal x beritahu mereka kita dah tukar ke kaler yg lain

nak play safe spray ke kaler asal atau yg sama dgnnya sahaja..

Nak tanya sikit. Kalau JPJ hanya benarkan 4 kkaler. Then kalau kita airbrush keta apa pula hukum nyer? Halal ke haram?

Aku berminat nak airbrush nih. Tapi first kena bagi exterioro tip top dulu. Skarang macam tongkang pecah....

ninja
29-05-07, 05:14 PM
Hukumnya actually haram sama sekali. Tp kalo lepas tu bersyukur aje la.

Tu pasal kete yg masuk autoshow xde kelihatan di jalanraya

BT
30-05-07, 09:57 AM
Hukumnya actually haram sama sekali. Tp kalo lepas tu bersyukur aje la.

Tu pasal kete yg masuk autoshow xde kelihatan di jalanraya


Korang pernah perasan ke club kereta pantera ke Antera? Diorang selamba cokodok je bawak keta airbrush diorang merata.....

Kalau "ari" brush hukum nya haram. Apa pula hukum sticker lekat kat kereta?

ninja
30-05-07, 12:35 PM
x kenal lak club tu..tp itu nasib dorang lepas kot. setau aku mmg lebih 4 kaler x lepas..

tp kau tau je la kan JPJ ni suka dorang aje buat rule

psal stiker mcm mana yg ko maksud kan?

BT
30-05-07, 01:01 PM
Sticker yg besar2 tuh. Ataupun sticker yg jenis stripe tuh....Antera ni club diterajui oleh orang india.

ninja
30-05-07, 03:12 PM
Sticker yg besar2 tuh. Ataupun sticker yg jenis stripe tuh....Antera ni club diterajui oleh orang india.



Stripe yg mcm kat kete admin ke? eheheh entah la sy sbg rakyat malaysia harap JPJ ni x la buat peraturan2 bodo. kerana cat air brush tu x dtgkan masalah pun tp jgn la buat airbrush gambo lucah lak ek

~DonJuan~
31-05-07, 10:31 AM
Nak buat airbrush takde masalah selagi tak terlampau dan ilang indentiti kaler keta..Mcm Club Antera tu diaorang certain keta members je yg ada kat on d road sbb airbrush tak keseluruhan hanya di bahagian bonet dan suku di bahagian pintu..Masih mengekalkan identiti kaler keta asal..Klu mcm stripe mcm ADmin tu apa la sgt (tp aku dah advise Admin trus dia bukak klu tak machaaa!!) ..Selain stripe mcm tu klu ada yg perasan mcm club Outlaw diaorang mmg byk guna sticker utk stripe keta yg jenis besar kat pintu..Tapi apapun selagi nampak identiti kaler keta so tak jadi masalah just jgn terlalu ketara sgt...At the moment mmg tak penah dgr la lagi keta klu ada airbrush kena saman or pakai bapak stripe kena sita...Tak tau la klu yg korang ada member penah kena or penah dgr..last time aku endorse keta aku ada gak tanya JPJ just 2 tone kaler je dibenarkan...

acaims
30-07-07, 11:28 PM
mana nak cari kedai cat murah kat k terengganu

bLackHead
06-08-07, 01:01 PM
Bro Nunja (pinjam typo hesnem hehehehe)

Kat mana yek, nak cat keta e46 aku nie...aaaa...yg mantap dia punya kerja la...

Regards
bLack

said_sogo
06-08-07, 01:06 PM
Kat mana yek, nak cat keta e46 aku nie...aaaa...yg mantap dia punya kerja la...

Regards
bLack
bLack,
aku tak ingat nama kedai....tapi kat area opis aku ada satu... kalau on the way dari terminal 3 subang ko jalan terus. ko akan nampak satu deret kedai seafood (lepas airod) kedai sebelah kiri.

tak pun, ko dtg opis aku... kita gi sesama. tapi lepas 8hb sebab aku jadi boss masa tu... (boss gi over the sea) :icon_biggrin:

p/s : jejak kasih tul ko ni...

s4i
02-09-07, 09:54 AM
nak murah dan cepat boleh pergi kat belakang bangunan AM Bank dekat pekililing.....

tapi tengok nasiblah...pasal mmg ramai kereta di antar kat situ

- aku tak rekemen kedai ni
- name kompeni chin chai enterprise
- cam name kompeni, keje yg dia buat pon hampeh
- aku cat bumper kena rm150
- tak sampai seminggu cat kopek ...
- siot tol ..

stats
19-10-07, 12:45 AM
aku bnyak tanye orang bab cat ni...yg penting skali keje cat mengecat ni ialah pada kerja2 menyimen tuh..kalo kerja2 menyimen tuh kemass..nescaya mutu cat yg terhasil akan baguss..
tapi mostly aku tgk kedai cat ni..bab simen menyimen dorang kasi leng chai baru abis sekolah jek kebanyakanyaa..

ninja
26-10-07, 09:32 AM
Kalu cat yang mahal yg berjenama kat mana? Maksudnya yang ada tone & sbgnya.

Anda nak beli sendri ke atau bertanya di mana kedai yg mampu buat kerja2 cat yg gunakan cat yg mahal dan berjenama?

ketamm
07-11-07, 05:10 PM
untuk kawan-kawan...
kalau ader nak cat keta boleh pm gua...gua ader kawan kat puchong..harga
memang berpatutan...dah ramai orang yang gua bawak ke sana...semua puas hati...

KS
20-11-07, 06:15 PM
Hi Abg MK,

why not I suggest you all try kat Keramat, harga no comment ader kata murah ader kater mahal, tapi boleh la cuba2 tanya manalah tau blh dpt murah.

Dari segi tahap kerja memang memuaskan la, pada yg berminat untuk buat ala2 carbon fibre pun boleh. nak air brush pun boleh.

Nama Kedai : WAN AUTO SPRAY

Big Daddy
30-11-07, 10:46 AM
Hi Abg MK,

why not I suggest you all try kat Keramat, harga no comment ader kata murah ader kater mahal, tapi boleh la cuba2 tanya manalah tau blh dpt murah.

Dari segi tahap kerja memang memuaskan la, pada yg berminat untuk buat ala2 carbon fibre pun boleh. nak air brush pun boleh.

Nama Kedai : WAN AUTO SPRAY

Aku pernah hantar kereta kat kedai ni.

Tarik nose-cut dan kasi allignment balik casis fender, kena RM350. Tapi tak masuk cat lagi pasal aku cat kat kedai lain.

Entah le murah ke tak, tapi aku rasa sedikit mahal. Aku rasa mahal pasal ketuk tak cantik...arrgghhhhh!!!

Corncake Quart
30-11-07, 11:33 AM
Kalu gua, gua rekemen Worksyop Rong Fa kat Sunway. Member gua yg rekemen. Harga bole tahan murah n kualiti kerja mmg bagus. Dia bukan setakat ketuk n cat...repar pon ader. Member gua penah tukar ekzos iswara satu set...dia charge RM110.00 jer. Lu cari jer mekanik nama Ah Ti. Dia nih sempoi giler.

KS
30-11-07, 06:31 PM
Aku pernah hantar kereta kat kedai ni.

Tarik nose-cut dan kasi allignment balik casis fender, kena RM350. Tapi tak masuk cat lagi pasal aku cat kat kedai lain.

Entah le murah ke tak, tapi aku rasa sedikit mahal. Aku rasa mahal pasal ketuk tak cantik...arrgghhhhh!!!



Yer ker Bro..

alamak sorry la introduce salah tempat la..sebab dulu saya memang pernah cat kat tempat dia, pas tu buat carbon fibre depan belakang, lips termasukla side mirror.
Total kesemuanya RM2,600.00.Alhamdullillah la..dah dekat 2 thn pakai cantik lagi la color nyer

Big Daddy
03-12-07, 03:54 PM
Yer ker Bro..

alamak sorry la introduce salah tempat la..sebab dulu saya memang pernah cat kat tempat dia, pas tu buat carbon fibre depan belakang, lips termasukla side mirror.
Total kesemuanya RM2,600.00.Alhamdullillah la..dah dekat 2 thn pakai cantik lagi la color nyer

Mungkin bab cat Wan ni bagus, bab ketuk kureng sket kot...heheheheh!!!

Ada kete member yang cat kat dia, so far so good, aku tengok pun berkenan.

Kena pesan kat Wan tu, kasi bertapa bab ketuk ni sket...:35:

NID
03-12-07, 04:53 PM
sori off topik kejap.....

ade sesapa tau kat mane nak tukar bumbung satria yg agak murah.....aku nak tukar bumbung alas balik..sebab bumbung sekarang dah tumbuh karat.....

Big Daddy
04-12-07, 09:01 AM
sori off topik kejap.....

ade sesapa tau kat mane nak tukar bumbung satria yg agak murah.....aku nak tukar bumbung alas balik..sebab bumbung sekarang dah tumbuh karat.....

Tak kesah off-topic pasal aku pun mengalami masalah yang sama.

Nak tukar sun-roof mahal la plak, baik duit tu aku buat ke Jakarta ke...hahahahah!!!

Any suggestion??

KS
04-12-07, 10:55 AM
sori off topik kejap.....

ade sesapa tau kat mane nak tukar bumbung satria yg agak murah.....aku nak tukar bumbung alas balik..sebab bumbung sekarang dah tumbuh karat.....

tukar bumbung nie, biasanya diorang advise tak digalakkan sebab bila u dah bukak rivet tue after that mesti ader problenm, bocorla..than kat rivet tue karat la..

but before nie i just potong jer tgh nyer sbb nak bikin sunroof, tp tak tukar bumbung kesemuanya, klu nak pun dlm 3 ker 4 ratus dpt kot, pas tu balut kain dlm 350 total dlm 7 lebih la..

Bro BD,

pasal ketuk tue, betul la Bro Wan nie memang tak cantik keje dia, tp klu cat, buat sunroof, cat ala carbon fibre memang kemas keje dia..nanti saya nyanyi ckit kat dia Bro, kasi bikin elok ckit..

Big Daddy
04-12-07, 11:14 AM
Bro BD,

pasal ketuk tue, betul la Bro Wan nie memang tak cantik keje dia, tp klu cat, buat sunroof, cat ala carbon fibre memang kemas keje dia..nanti saya nyanyi ckit kat dia Bro, kasi bikin elok ckit..

Ko mesti dah regular dengan Wan ni kan.

Agak2 le, bape kos nak pasang sunroof? Bukan tukar satu bumbung, tebuk jer plus dengan cat sekali ler...

KS
04-12-07, 12:32 PM
Ko mesti dah regular dengan Wan ni kan.

Agak2 le, bape kos nak pasang sunroof? Bukan tukar satu bumbung, tebuk jer plus dengan cat sekali ler...



Bro,

sekarang nie awak pki keter aper? bukan aper Bro. sunroof nak nengok keter gak klu brand mitsubishi, sunroof mahal giler babas.. klu setakat toyota ker nissan ker ok la..nak pasang sunroof nie pakai apa brand pun tak der hal sebab dia tak amik bumbung pun.. la nie just amik frame ngan pelapik kat dalam tu jer..kos yang pernah saya buat Bro.

Sunroof RM700.00
Lapik Dalam RM450.00
Cat RM200.00
Upah RM350.00

saya cuba confirm balik, takut tersalah nanti masalah pulak nanti..k

ptsstm
14-12-07, 05:10 PM
just nak bg pendapat....biar harga mahal sikit asalkan hasil tip top....yg penting survey dulu keta2 hasil kerja kedai tersebut.....check ngn kedai harga murah then tgk kualiti...kalau korang ske...so pilih la ia....

Pussychasser
17-12-07, 05:24 PM
Nak murah and mantap quality cat nye payah le nak cari sebab setahu aku la harga cat keta ni bergantung kepada berapa layer kita cat dan jenis cat to sendiri. Satu lagi samaada bengkel cat to kikis cat yg lama tu ataupun tak. Ada la kengkawan bagitau bengkel cat keta baik nyear kat Segambut dlm...kedai apek tua tapi kerja mantap harga o.k.

KS
18-12-07, 07:56 AM
Nak murah and mantap quality cat nye payah le nak cari sebab setahu aku la harga cat keta ni bergantung kepada berapa layer kita cat dan jenis cat to sendiri. Satu lagi samaada bengkel cat to kikis cat yg lama tu ataupun tak. Ada la kengkawan bagitau bengkel cat keta baik nyear kat Segambut dlm...kedai apek tua tapi kerja mantap harga o.k.

Hi Pussychasser,

Morning..payah nak nyebut namer ko nie..hehehe..ok klu cam tue blh post no. nyer tak Bro.,bukan aper kalau ader member nak buat boley la rekemen..klu awak senang post kan no. nyer yer..


adios..

lemang
06-01-08, 05:17 AM
Kalu gua, gua rekemen Worksyop Rong Fa kat Sunway. Member gua yg rekemen. Harga bole tahan murah n kualiti kerja mmg bagus. Dia bukan setakat ketuk n cat...repar pon ader. Member gua penah tukar ekzos iswara satu set...dia charge RM110.00 jer. Lu cari jer mekanik nama Ah Ti. Dia nih sempoi giler.

kat sunway.. banyak kedai bro area mana bro... wa nak ketuk kete gua dari depan sampai belakang sian wa tengok kene sagat pas ketuk nak cat kalau leh buat dalam satu hari gua nak number contact kedai ni ada ker???


adiosss

FatThickJoe
08-04-08, 11:51 AM
Boleh cat kereta murah, tapi pastikan dia pakai cat brand apa, dan juga lacquer clear yang depa pakai tu grade apa...sometimes kalau murah, mula mula memang cantik berkilau, after 6 months atau after few times of hi-pressure punya cuci (water jet spray) lapisan clear akan menghilang dan cat akan pudar...
just sharing
if anybody want to respray, body knocking,
atau
buat bodykit, custom colour (pearl, diamond effect, custom metallic)
please feel free to contact my fren,
Brader Fazid
0193097725 - Brown Motorsport - Gombak
price negotiable.

cuba call dulu nego.all d best!!

dakjoe
21-04-08, 11:31 PM
Tak kesah off-topic pasal aku pun mengalami masalah yang sama.

Nak tukar sun-roof mahal la plak, baik duit tu aku buat ke Jakarta ke...hahahahah!!!

Any suggestion??




Fila workshop kat Banting......aku dah tukar bumbung n cat..rege dlm RM280.

019-2098432 Fila.

paksu
26-05-08, 05:33 PM
smua suggest area jauh dr tmpat aku kt kdah@perlis ke xdk ke?time da duit ni la nk bt blk smua 2 biar lama2 kt aku duit ni pkai abis mcm 2 ja.

kingkama
13-06-08, 04:19 PM
korang tau tak camne nak estimate harge ketuk body + cat

aku pakai perdana... rase2 brape kos ye... aku nak cat balik kaler itam

itik_rock
12-07-08, 02:07 PM
kat kawasan utara (penang atau kedah) takde ker kedai cat kete yang murah tapi best?...
suma kawasan yang korang bagitau payah gua nak jelajahi....

bruutus2004
29-07-08, 04:02 PM
bro2 smua...
kat mana nak dapat spare part kete yg murah2...
trutama engine2 2.0

bruutus2004
29-07-08, 04:05 PM
bro.......
klu kat kdh coba cari area sungai petani...
kat2 kaw bakar arang...
klu kat penang area2 bagan ajam..
slamat mencari..
:icon_biggrin:






kat kawasan utara (penang atau kedah) takde ker kedai cat kete yang murah tapi best?...
suma kawasan yang korang bagitau payah gua nak jelajahi....

shamfikri
30-07-08, 11:41 AM
bro2 smua...
kat mana nak dapat spare part kete yg murah2...
trutama engine2 2.0

Kite bercerita pasal kedai cat ni...tapi takpe,aku tlg jwpkan lh...kena detail sikit bro...baru ke second?japan punye kete ke continental?kalo second cari kedai potong je...baru,area2 jln ipoh tu ok gak...

kete kancil aku,cat kat thomas,sri muda...color pearl orange..kos rm1800...bagi aku ok...

plong
04-08-08, 01:35 PM
memandangkn rege minyak dh naik
kos nk cat mesti naik kn
kete wira aku time ni la plak bumbung berkarat
dulu ckit ish skang makin teruk aku tgk
agak2 berape kos skang
cat kaler asal ngan tukar bumbung terus??
thanks

NID
07-08-08, 03:35 PM
aku nak tanye korang laa.....

kat mane tempat cat kereta yg hasil kerjanya champion...maknenye hasil kerjanya sangat la puas hati dari segi kemasan semburan cat ,kehalusan simen kereta takde ombak2.

ade kedai yg buat cat luar dalam...tapi bila aku tgk kereta yg mereka sedang cat kat dalam bengkel kereta tu...lampu pon tak buka....ni maknenye mereka ni bukan lah dari golongan yg rajin.....sebab kalau rajin....semua part dibuka...kecuali pintu,cermin depan belakang aje.....

sebab aku penah jumpa kedai yg buat cam ni....tapi kedai tu dah tutup la pulak....

biruroseku
07-08-08, 05:41 PM
ada satu kedai member aku rekemen...kat kg subang...sederet ngan seafood yg ada arca udang besar tu

ximage
11-08-08, 05:56 PM
kat area puchong

azreen
14-08-08, 12:33 AM
biasanya yg murah ni kualiti kurang la..

moshri
10-10-08, 07:39 PM
alo bro, lu boleh try kat area kepong ..belakang care four ada bengkel cat bail punya n harga pon ok...aritu gua ketuk n cat satu body metallic boleh dapat dalam RM800 bro..nanti gua bagi alamat..lupa la


perghh murah tu rm800 satu body? skrg ni agak2 leh ke dapat hrg tu lagi ek?

s4i
02-12-08, 08:50 PM
cat wira a/b satu body kaler asal rm1400 tuh kire murah ke mahal yek ??

hot_cruel
03-12-08, 05:32 PM
cat wira a/b satu body kaler asal rm1400 tuh kire murah ke mahal yek ??

Mahal....even Waja cat balik kaler asal pun boleh dpt RM1200 jer kat damansara....

mr.xxx
03-12-08, 05:42 PM
cat sendiri pun murah gak... pakai roller dengan berus...

hot_cruel
04-12-08, 09:55 AM
cat sendiri pun murah gak... pakai roller dengan berus...

ko memang hampeh la xxx...woit mana pergi lama tak nampak??
kalu pakai roller dah kena beli Jotun atau seamaster...kekekek :shutup:

~mantOs~
04-12-08, 06:00 PM
Ada satu kedai cat cina kat bolton, batu caves. Aku pernah hantar sana bumper kereta aku calar kena gesel dgn motor. Harga pun ok, tak mahal sangat. Masuk ke simpang bolton sebelah stesen petrol BP, terus dalam 400 m sebelah kiri (corner lot).

s4i
05-12-08, 10:40 PM
Mahal....even Waja cat balik kaler asal pun boleh dpt RM1200 jer kat damansara....


- ade alamat bro ??
- kualiti cat camner ??

hot_cruel
06-12-08, 01:38 AM
- ade alamat bro ??
- kualiti cat camner ??

alamat takder...kalu ko tau kota damansara area MC'D / KFC which is on your right...jalan terus then turn left before traffic light (ke jalan sg buloh - shah alam). Once ko masuk jalan tu ko akan perasan factory lot sebelah kiri and bengkel tu end lot facing main road yg ko lalu....

kualiti kena pergi tgk sendiri la bang...pada aku ok pasal brand cat dia pakai pun bagus.

brew
08-12-08, 07:10 AM
alamat takder...kalu ko tau kota damansara area MC'D / KFC which is on your right...jalan terus then turn left before traffic light (ke jalan sg buloh - shah alam). Once ko masuk jalan tu ko akan perasan factory lot sebelah kiri and bengkel tu end lot facing main road yg ko lalu....



Since ko takde alamat, ko kasi aku coordinate dia dalam google maps, aku pon nak g tukar kaler kete nie.

eh, dia ada buat perkhidmatan mengetuk skali tak?

pussydon
08-12-08, 08:12 PM
waa nak recommend kat mah seng subang ader kedai cat murah and quality, kedai tu nama dia tak ingat tapi tokei dier nama Morgan, mamat nie dulu keje dengan ah Kit kalau korang tau, kedai cat boleh kater the best quality kat area klang velley, kedai ah kit nie kat area subang airport but harga dia mahal compare dgn market, so kalau nak murah and quality pegi kat morgan kat mah seng....

pexkof
29-03-09, 09:54 AM
berkenaan dengan cat kereta seeloknya pilih cat yg bermutu cam glasurit,kansai,dupont dan juga cr tempat yang buat kerja puas hati.boleh rujuk kereta2 kengkawan masing2..kalu cat murah tp setahun dua dah lusuh x berbaloi,alah membeli menang memakai.

heiya
29-03-09, 06:17 PM
aku nak cat keta dlm bulan 4 ni..nx month la..any suggestion..dan lama tak dia nak siapkan keta aku...aku nak cat kaler asal je ni...dan ketuk ketuk sikit..

kurosaki
30-03-09, 12:59 AM
try la tepon 0129053199 ah yee, mbe aku ckp murah..bole deal lg...

NID
06-04-09, 10:29 PM
ok kete aku dah cat pon...setelah lama aku mencari kedai yang menepati citarasa aku....aku menemuinya di kawasan tak jauh dari umah aku.....mulanya aku tak sangka kedai tu buat cun....tapi setelah aku tengok ade satu kereta di kawasan umah aku cat kat situ......aku puas hati dengan hasil tangan dia.....tapi harga mahal skit......ermmm atau memang mahal......sebab aku cat kaler aku balik.....luar aje dia cas rm 1800.....kalau luar dalam tukar kaler rm2500......tapi dia pakai glasurit clear laa...hasil lumayan.....bayaran pon lumayan.....

heiya
09-04-09, 03:20 PM
nid mcm besh je tmpt ko tu..tp mcm mahal je..adoyai..walaupun ada dlm bajet..tp..nak reduce gak bajet...

adli
14-04-09, 09:17 AM
Kalau area JB aku cadangkan di kawasan Taman Sri Skudai, memang kemas dan harga boleh deal. Kedai kat situ sebelah menyebelah so banyak competition tu yang boleh deal harga tu..

mike
06-05-09, 09:35 PM
kat klang ada 1.....kat kg delek kwsan kampung je kedai dia
tp power beb leh wat airbrush sume

videoseber
06-05-09, 11:59 PM
ada 1 kedai ketuk & spray melayu area berdekatan puspakom shah alam.
depan pusat servis toyota.
workshop ni dpt tender spray kete polis.
dari kereta peronda hinggalah bas polis.semua dia balun.hehe...

so far, aku puas hati dgn hasil kerjanya.
tukar lampu depan belah kanan+ketuk+spray pender depan kanan=RM350.

contact no tokei workshop ni - 013 2704804 ( Abg Yan )

s4i
11-05-09, 11:45 PM
- aku cat keta aku kat jalan nak masuk ulu yam
- wira cat luar ngan spot rim rm1600
- hasil dia not bad gaks
- tapi dia dah rosakkan skru lampu keta aku sebab salah pasang
- siot tol ....

adie_kasim
14-05-09, 03:35 PM
taman sri muda..
tepi sungai..
ade bengkel kereta banyak2...
kecai tu mmg besar...
dia amik 5 kedai...
murah, puas hati...
kerja cepat...
depan sekolah kebangsaan taman sri muda 2...

drydust
26-05-09, 03:51 PM
belakang spectrum ampang, bengkel cat kereta wong chee keong:band:
murah & good wormanship...tapi lambat:buitre:

BT
03-06-09, 09:02 AM
kat klang ada 1.....kat kg delek kwsan kampung je kedai dia
tp power beb leh wat airbrush sume

Bro,
Sila elaborate skit nama kedai ngan kalau boleh contact number beliau.


Di kawasan Puchong saya ada kenal satu kedai cat keta. Kriss Auto, bertempat di Putra Perdana, Puchong. Tel: 0146457602

Amira Shaidin
28-09-11, 08:26 PM
salam kepada semua, saya Pelajar STPM tahun ni, sebenarnya saya tercalarkan kereta seorang hamba Allah, calar dia rasanya sikitla. calar di bahagian atas tayar belakang belah pemandu kereta Persona. Berapakah harga cat untuk bahagian itu ya? saya tak tau owner kereta tersebut dan kejadian berlaku semasa gelap jadi tak perasan. berlaku pada hari ini. Blh bagi tau kpd saya, kedai cat kereta yang terdekat di Kota Damansara? Harap dapat maklum balas dgn cepat kerana saya rasa bersalah sgt2.