PDA

View Full Version : Bandung



ayee
17-11-06, 12:37 PM
i tak nampak lagi thread "Bandung" dlm ni. so, let me start. i simply nak introduce Bandung as an alternative holiday spot.

i dah beberapa kali ke Jakarta but never to Bandung until last week. Bandung is 2hrs drive dr Jkt. Situated di kawasan bukit so cuacanya agak dingin (like Cameroon kalo mlm hari). It's a huge city but not as crowded and polluted as Jkt.

attraction kat sana? one, it's d cool weather. two, i find it a rather romantic city. houses are nice, mostly on hill slopes. pemandangan pun cantik. banyak small2 cafes & kedai makan yg serve good & cheap food. three, kalo for ladies, di sana banyak kedai yg berkonsep "factory outlet". dari baju budak hingga ke furniture. all at knock down prices. and finally, kalo for men, u all can ask around how pretty bandung girls can be.:35:

hotel selection kat situ pun nampak decent gak tho i did spend a nite there. i stayed in Jkt. generally, food & things there are better & cheaper berbanding dgn Jkt. i sempat sewa satu toyota innova for 6hrs+driver for only rp400,000 (rm180). d driver took me around some parts of Bandung. it was nice. good location for family. something different than Bali or maybe Medan. give it a try ya.

check out air asia's packages to Bandung. nampak cam reasonable.

kahartospisan
09-04-07, 10:46 AM
You can also visit Sariater, a resort with natural hot spring water. It is locate at northern Bandung and just 45' drive from center of bandung.

labilabi
07-05-07, 06:39 PM
tak crowded sgt ker bandung ni? comparable dgn jakarta ker?

istanagal
24-07-07, 12:52 AM
pengalaman gue di bandung...
i was posted for a week kt bdg...since gue bisa bicara bahasa indon secara fasih (smp bapak imigrasi jd pusing gara2 mistook me 4 an indon gal), it made e trip easier...gue x payah cari transportaion coz ada pak supir all along...stay plak kt villa 1 of my counterparts atas bukit...

as a lady, i'd hv 2 admit bdg mmg shopping paradise (check out The Heritage)...dah lah exchange rate die tinggi, selection pn byk,kualiti pn ok...but e best thing in bdg was e splendid weather, org2 die plak sopan santun tahap cipan.

check out a makan place called kampung daun...u akan mkn by the waterfall (ori), customers will get their private pondok like dat..n best thing is even if diorang nk tutup kedai,they wont tel u...they just diri @ the side smp u bgn...rest of e staff will wait kt entrance to say farewell...no staff is allowed 2 go back smp all customers blk..amacam?cool kan?

ladies, jgn lupa pamper urself with beauty treatments...da la murah giler...find tempat yg posh sikit & u wil get gr8 experiences...time facial, gue smp mintak die ulang lg facial massage w/out extra charge

4 those who plan to go to bdg, tukar duit byk2 & bawa videocam & digicam...a place worth to be @

Doc Holiday
24-07-07, 08:51 AM
Welcome istanagal

Rajin-rajinlah membuat posting ye !

parasBu|an~
08-08-07, 10:51 AM
dengarnya... bandung juga adalah tempat yang bagus untuk....
errr...

wanita... hehehe.. sebab boleh shopping...
haaa... nie dah dekat nak raya nie... kain-kain baju kurung yang berkerawang-kerawang tuh.. dan bermanik-manik.. yang dekat mesia nie dijual sampai rm300... sebenarnya jauh lebih murah di bandung...

dan juga sebagai tempat peranginan yang menarik.. untuk cuti-cuti indonesia..
hmm..... niat nak pegi ada.... naik lah Air Asia.. tapi jgn lupa beli tiket balik..yang 69.90 tu..sehala ye ...

saper nak pegi???? nak join!!!

- trave| for |ife.. to |live... |ife-

Abetan
08-08-07, 11:11 AM
Menjadi satu kehairanan kepada abetan dan juga "pengunjung" ke Bandung bersama abetan ..

Tahukah anda bahawa TIADA Mee bandung maupun air sirap Bandung di Bandung??

Jadi .. dari mana datang nya Mee dan Sirap Bandung ...

Apapun jua, yang abetan jumpak masa di Bandung adalah .. awek Bandung .. kwang kwanggg .. :D

nunu
08-08-07, 01:38 PM
Selain shopping paradise, org ckp bandung pun ada massage center..tradisional massage nye..even dok 5 star hotel pun massagenye still the best..

note: bulan 9 ada matta fair, leh tgk pakej menarik ke bandung..yahuuuuu

RickyO
08-08-07, 10:38 PM
May 2007 saya bawa family ke Jakarta-Puncak-Bandung..2 hari je di bandung memang tak cukup tapi sempat juga pergi Tangkuban Perahu. Bagus tempat tu tapi yg tak syoknya banyak sangat jurujual kat situ berbanding pelancung yg datang lepas tu macam paksa pulak kita beli barang mereka..kalau tolak dgn lembut memang mereka akan ekori kita sepanjang masa, bayangkanlah kalau sampai 20 orang mengekori kita suruh beli barang mereka...memang akan hilang mood..aktiviti lain yg menarik ialah shooping dan spa, murahhh...balik ke Jakarta saya naik keretapi pemandangan memang cantik...untuk keselesaan pastikan ambil kelas eksekutif...


Saya akan pergi lagi ke Bandung pada 25-28 ogos ini...hehehe tak puas shooping dan spa..kali ini pergi dgn kawan-kawan dan masing-masing tak bawa family...senang sikit nak bergerak...

RickyO
08-08-07, 10:50 PM
Menjadi satu kehairanan kepada abetan dan juga "pengunjung" ke Bandung bersama abetan ..

Tahukah anda bahawa TIADA Mee bandung maupun air sirap Bandung di Bandung??

Jadi .. dari mana datang nya Mee dan Sirap Bandung ...

Apapun jua, yang abetan jumpak masa di Bandung adalah .. awek Bandung .. kwang kwanggg .. :D

Hehehe...masa saya di Bandung ambil teksi minta hantar ke 'gedung sate'.. hajat nak makan satelah apalagi...tapi sampai disitu mana ada sate rupanya bentuk bangunan itu je yg macam rupa sate...buang karen betul...

Horatio
24-01-08, 11:54 PM
July 2008 nak ke Bandung...

Advice what to do... 5D4N nih...

Kalau boleh PM ler

ayee
25-01-08, 10:55 AM
July 2008 nak ke Bandung...

Advice what to do... 5D4N nih...

Kalau boleh PM ler

pi dgn family ke or dgn geng2? anyway, 5d/4n in Bdg is more than enuf... any longer, u akan rasa boring lak. u may google to find out what's good in Bdg. from my 3-4x ke situ, here's what i can share with u:-

1. weather : much cooler than Jkt. day time abt 25C and mlm is abt 17C. tak yah ribut2 bawak sweater lah. klu nak, beli kat sana jer.
2. traffic/macet : better dr Jkt unless u r in Bandung waktu weekend or public hols. masa tuh, org2 Jkt akan 'maen' di Bandung!
3. makan : Bdg is heaven for makan : "Kampung Daun" is a MUST- abt 30mins dari town centre. brilliant concept for makan place (wonder why M'sia tak leh tiru). "Warung Nasi Ampera"- nice place for masakan sunda. "Pak Cek Met" - resto ala bistro. dont worry, makan di Bandung mmg best & a lot cheaper than Jkt.
4. shopping : Bdg well known for factory outlets. Jln Dago etc etc. "Rumah Mode" is famous but i prefer "Heritage". dont worry, 5 days kat sana...u pusing ler puas2!! Dont miss "Pasar Baru" too - bazaar concept. here, u need cash. di factory outlets, u can swipe your c.c.
5. luar kota : check out kaw luar kota Bdg. "Tangkubang Perahu" and some hot springs. Bdg nih, kaw berbukit. many small villas converted into bistros. find time to stop as and when u want. savour the food and beautiful scenaries. oh, dont forget to taste their satay arnab and fresh strawberry and bluebarry.
6. van/car rental + driver : saya suggest, 1-2 days, u sewa transport like Kijang or Innova. whole day 9am-5pm + driver will cost around 400k-600k. worth it!! tell d driver mana u nak pergi or ask for suggestions.
7. golfing : Bdg is not well known for golf courses. but, if u need to, try out Bandung Giri Gahana-hilly layout and small greens.
8. photograhy : nice things to shoot. colonial buildings. next terraces bla bla

Bdg is definitely a place tht u must try at least once. We men, 1-2 dah cukup. d ladies however, Bdg is like candu. sekali pergi...nak lagi.

dont worry, u have banyak masa lagi....

good luck

brew
12-02-08, 12:14 PM
July 2008 nak ke Bandung...

Advice what to do... 5D4N nih...

Kalau boleh PM ler

dari website cari, ini bisa jadi panduan kamu orang .

Click Here (http://forum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=172747&pid=17785762&page=87&extra=#pid17785762)

bila kat bandung ada beberapa jalan yg top yg korang kena ingat

1. Jalan Dago
2. Jalan SetiaBudhi
3. Jalan cihampelas

bukan takde jalan lain, tapi jalan2 nie byk ada Factory Outlet(FO) yg femes, barangan bermutu, besar, tak cukup nak lawat, tak cukup duit nak shopping.

kasi tau aku ko ni bila melancong suka apa? tgk-tgk tempat ke or g spa ke or shopping ke? aku leh bagi full details. aku dah 2 kali g bandung

latest 26-29 januari baru nie.

nh_mie
19-02-08, 12:12 AM
kasi tau aku ko ni bila melancong suka apa? tgk-tgk tempat ke or g spa ke or shopping ke? aku leh bagi full details. aku dah 2 kali g bandung

latest 26-29 januari baru nie.


Mintak tolong advice jugak. Aku plan nak pergi bandung sometime dalam tahun ni. Perancangan dalam 3 hari 2 malam. Tak lama dari tu lah.

Perkara yang menarik untuk aku nature and sightseeing. Muzium2 tak masuk senarai sangat but tempat bersejarah ke buleh aje. Kira aku prefer tempat lapang and tenang. Shopping kalau yang dekat2 ke or tak pening kepala aku nak pusing keliling boleh la. Spa and relax aku ada fkir but setakat ni tak masuk plan sebab aku tak tau kat mana nak pergi pun. Leh rekemen places yang betul2 layanan and suasana baik? Kalau cuba2 sendiri tu selalunya susah nak jumpa yang ok.

Aku akan travel ngan ayah aku and maybe adik aku kalau dia dapat cuti. So far bos dia macam tak bagi aje cuti itu yang aku pun tak beli2 lagi tiket. Penat tunggu... So anyway, ada apa2 info menarik aku akan amat hargai.

Sekian, terima kasih. (ceh surat le pulak jadi ni)

lintah
23-02-08, 03:31 PM
Bandung adalah tempat yang amat sesuai untuk shopping..barang2 murah kat sana tapi off course la kualiti dia faham2 sendiri lah k..

puteta
31-05-08, 07:35 PM
Bandung ... nice place to visit.....

So nieh aku punyer pandangan/pengalaman -----

Kediaman - ari tu aku stay kat sukajadi hotel, ramai jugak jumpe pelancong dari m'sia menginap kat saner.

Shopping - Kalau nak shopping barang-barang kulit memang puas hati coz murah and handmade lagik. Tapi yang x tahannyer kene kejar dek penjual-penjual jalanan. Jeans pun murah. Ada satu tempat tu memang penuh ngan luar jeans jer. Nak beli barang-barang pakaian pun murah gak macam kain batik, kain sembahyang memang murah tapi kene tawar giler-giler sikit, kalau tak die charge mahal

Telephone- nieh memang problem sikit kalau nak call balik ke msia, hantar sms saje dah kalau x silap aku dalam 2 ringgit lebih.... pas tu aku call pakai wartel (warung telefon) kat tepi jalan lagi murah hehehe.....

Makan - minum - no problem coz makan sane boleh la nak dikatakan murah, banyak kedai makan halal and kalau nak lepak kat tempat tempat macam high class macam kedai kopi standard coffe bean pun buleh lagik coz murah, rega macam lepak kedai mamak kat sini.

Transport - nie ada problem skit. Coz kene hati-hati skit org bandung pun pandai gak kelentong... kene tanye betoi-betoi kat driver brapa tambang dari satu tempat ke satu tempat. Aku dah kene sekali kui kui kui. Tapi kalau nak murah pakai bas kecik die jer, tapi kene tau la tempat nak dituju

abang_stim
05-06-08, 12:50 AM
I've been to bandung 2 times already.

Took the opportunity as well to go to Jakarta from Bandung via keretapi argo gede. Rp45k only per single trip.

Kalau dah ke bandung, jangan lupa ke Dago, Chihampelas and also Paris Van Java. Dan jangan lupa untuk jaga kesihatan dan jangan makan di tepi jalan sebab takut sakit.

bobmali
11-06-08, 02:21 PM
Bandung merupakan tempat favorite gua gi shopping. Setakat RM1000 belanja untuk beli baju raya boleh dapat yg branded equivalent to spending RM3000/Rm4000 kat Kuala Lumpur. Banyak factory Outlet yg jual surplus stok branded item macam Armani Exchange, Burberry, Hugo, bla..bal..bla..
Baynagkan gua dapat jersey MU Nike original dengan harga Rp80,000 je (lebih kurang RM28). Sapa nak kasi....kalau kat KL...

putrajaya2005
12-06-08, 10:53 AM
alang2 g bandung, carila tpt main golf sekali..baru la enjoy sikit..dh penat pukul, kita pakat g urut lak..kan best..kumpul tenaga semula...
hahaha...cm mana?setuju ke x?hehe

sentinal3_16
12-06-08, 02:20 PM
Saya minat pada tumbuhan periuk kera.Boleh dapat ke kat Bandung itu.Contoh macam n.sumatera?

ckseng
05-07-08, 09:02 PM
Pernah sekali pergi bandung bersama kawan indo.. best juga tempatnya.. bagi perempuan.. tempat itu macam paradise. Shopping satu hari pun tak jemu. Baju murah murah tapi entah tulen atau tipu..

Dekat sana ada gunung berapi. Kalau nak pergi lihat gunung berapi datang awal jangan datang waktu nak malam.. nanti penjual keliling kereta engkau.. takut juga masa tu..

purda_kurda
03-08-08, 01:29 AM
blan satu thn dpn ni aku dh bli tiket airasia to yogya.. and tiket balik from jakarta.. it's a 6 day punye trip..

memule kitroang plan nk stay at yogya for 3 days and jakarta for 3 days oso.. but after bace posting korang and surf to internet.. seem like a good idea kitorang stop by kt bandung dlu before going to jakarta from yogya..

so wat do you guys yg experience kt bandung think? agak2 bape ari ek yg seswai kalu nk menikmatri bandung.. or mayb kitorang just patut lepak kt yogya nand bandung je but bile nk balik br g jakarta je..

and any suggestion for nice and budget hotel.. and tips going to these places?

brew
04-08-08, 03:45 AM
bandung adalah syurga kain, dan barangan tiruan. jadi kalau ko nak lepak kat bandung dengan nilai "shopping sakan", aku nasihatkan lepak 3 hari amat memadai.

1. kena tau gedung shopping amat byk kat bandung, tapi sumer jauh-jauh
2. kena tau ko kena habiskan 1 hari kat pasar baroe untuk membeli belah kain
3. ko kena habiskan 1/2 hari kat spa di bandung(facial/massage)

ini semua jarang ada kat malaysia, termasuk point no 3 dimana awek-awek adalah dikalangan awek-awek INDO yg beruntung! :D

selamat bercuti !

mantiger.com
05-08-08, 08:16 PM
i agreed, mmg bandung is 1 of shopping paradise. tapi itu utk pompuan, org lelaki gak bisa rasa apa2. penat ada la dok bawak beg2 plastik.
tp tmpt paling best utk lelaki shopping kat MEN GALLERY (opposite heritage). itu saje yang aku jumpa. lain2 i.e rumah mode, heritage, etc hanya membuatkan pompuan saje leka, org lelaki mmg forsure rasa bored.
but apa2 pun, kita lelaki sometime kalau nak buat pompuan rasa dihargai, just spend less than 5k, 4d3n in bandung, gerenti she will proud of us.

said_sogo
05-08-08, 09:56 PM
i agreed, mmg bandung is 1 of shopping paradise.
bro,
dah pergi bogor? kat situ lagi meriah ngan warehouse.

bogor = kat tengah2 bandung dan jakarta....

pencintawanita
06-08-08, 11:02 PM
aku mmg teringin sangat nak g bandung... but minimum budget dalam RM yang minimum dan boleh cukup apa yang hendak di rasa brape yer? someone advice me

Pussychasser
07-08-08, 01:25 AM
Gue Jakarta tu dah sampe ... tahun lepas. Hapenning gak. Memang ada plan nak pegi bandung shopping barang-barangan dan barang baik ada ka? rate camna lak?

brew
07-08-08, 03:47 PM
aku mmg teringin sangat nak g bandung... but minimum budget dalam RM yang minimum dan boleh cukup apa yang hendak di rasa brape yer? someone advice me
2 ribu RM atau 5juta rupiah dah cukup untuk 7 hari pleasant stay.

1st time aku pegi sana, aku bawak 1.8k untuk 4hari 3 malam + card credit

2nd time aku pegi sana, aku bwaak 800 RM untuk 7 hari 6 malam + card credit :kissass::kissass::kissass:

bobmali
07-08-08, 05:08 PM
aku mmg teringin sangat nak g bandung... but minimum budget dalam RM yang minimum dan boleh cukup apa yang hendak di rasa brape yer? someone advice me

Depend kau nak shopping macam mana? Kalau setakat seluar baju branded untuk stok sampai Raya..setakat RM1K lebih dari cukup. Untuk transport & hotel kau tambah la dlm RM300 (ni dah kira selesa). Kalau kau jenis yg tak kisah, kau bolhe save lagi dgn naik angkot dah duduk guest house yg pakai kipas tu. Bandung ni sejuk..so xde aircon pun x apa.:cowboy:

biruroseku
07-08-08, 05:52 PM
kalau kau allocate rm2k dah lebih dari cukup tuk semuanya bila ada kat bandung

pencintawanita
07-08-08, 11:03 PM
oooo.... tq ma friends... aku mmg teringin benau nak ke bandung... huhu nak gi ngan sape pun tatau...

istanagal
11-11-08, 02:05 AM
Salam Dudes & Babes...

Is bru gak blk bdg...trip 29 okt-1 nov...2nd trip...kali ni dgn students dr mmu...sbb Is mmg ade members & bekas bakal mak mertua kt sane...so x payah spent sgt...accommodation free...bangalo 2 tingkat kt cimahi...kebetulan kenalan cum owner rumah tu outstation semarang so mmg rumah tu kosong...

downhill Tangkuban Perahu where lorong turun tu stil slightly natural...pesanan utk semua,x payah hire tour guide...jln die clear enuf 2 walk ourselves cuma b careful klw ujan...halfway down u shld come across da volcanic area where da black lumpur is (btw klw nk beli lumpur or belarang, beli kt area bwh tangkuban perahu..da lower u go,da lower da price)...blh lah berjemur dgn lumpur tu...safe enuf 2 be smeared on face...jd mina negro jap

Sariater or they call it Ciater...where u can go horse riding,4 wheel driving (ni mmg gerek...manual...go uphill smp tea plantation...cume Rp 195,000 per pax..sendiri mau berani ah),arung jeram or water rafting (air die mcm siot...mase nk gerak tu,ujan lebat plak,so blm start da basah dulu...cume Rp 60,000...guide canoe gue hensem..so mase terbalik tu,eksen lemas sikit ah),flying fox, mandi air panas,etc...MESTI BAWA SET BAJU SPARE!

Ciwidey or kawah putih...fantastic view...beza dgn tangkuban perahu ialah x payah penat2 turun bukit & lumpur die warna putih...don underestimate...lbh bahaya dr lumpur hitam smp ade yg kate klw celup tangan blh putus..bile Is smp sane,ade shootin goin on...wanita baca sajak...mmg bergema suara die...meremang bulu jap...turun bwh sikit p petik strwberi...mcm kt cameron plak...kt sini pun ade xtvt lasak...

shopping?utk Is, ni secondary...klw nk murah, Pasar Baru..klw nk FO, area Dagoh & House of Mode...da penat shopping,klw msh kt Dagoh, p la spa...Is personally recommend Roger's...klw nk urut tu mintakla VIP rm...privacy sikit..own bathtub & shower...

makan...Kg Daun is a must...

Alkisah..

ISTANA OUT!

brew
11-11-08, 02:09 AM
Salam Dudes & Babes...

Is bru gak blk bdg...trip 29 okt-1 nov...2nd trip...kali ni dgn students dr mmu...



Istanagal,

boleh list tak 1st day kat mana 2nd day kat mana? nak compare tempat mana yg aku tak pegi lagi. ni rogers spa yg kat mana? tak silap kat bandung ada 3 rogers spa.

peewit
30-12-08, 10:44 AM
bandung mmg murah.... aku soping baju..sampai x terpakai, yang penting kena pandai cari kedai. Klu siapa nak kawin tu mmg seswai beli kain kat sana dan siap boleh buat kad kawin mmg murah.

p/s: jgn lupa gi jakarta beb...layan donut J.Co mmg murah n jgn lupa gi pub tgk live band... cewek2 mcm dlm drama...hmmmm

Horatio
31-12-08, 06:01 PM
sedikit makluman... kepada yg nak gi bandung semata-mata shopping dan x kisah sgt keadaan bilik.... silalah cuba rumah ebo di kawasan jalan dago.... rate murah untuk bilik dok sengsorang.....

melati
04-01-09, 10:43 PM
ala ala bestnyer dgr citer pasai bandung nih.... hmmm.... minggu depan melati kena pergi kursus dua minggu kat bandung... tinggal la laki ngan anak... tapi bawak perut lak... jadik nampaknya tak leh gak la nak shopping sampai pengsan...

agak2 la kan.. lau untuk pompuan pompuan nih kan... berapa ringgit nak bawak gi sana lau utk shopping... harga barang cth nyer mcm mn kira yek...
cthnyer satu beg berapa rupiah... 2000 cukup tak utk shopping agak...

melati tak dapat nak agak2 nih... mintak tolong yek saper2 yang pernah gi saner...

brew
05-01-09, 08:23 AM
ala ala bestnyer dgr citer pasai bandung nih.... hmmm.... minggu depan melati kena pergi kursus dua minggu kat bandung... tinggal la laki ngan anak... tapi bawak perut lak... jadik nampaknya tak leh gak la nak shopping sampai pengsan...

agak2 la kan.. lau untuk pompuan pompuan nih kan... berapa ringgit nak bawak gi sana lau utk shopping... harga barang cth nyer mcm mn kira yek...
cthnyer satu beg berapa rupiah... 2000 cukup tak utk shopping agak...

melati tak dapat nak agak2 nih... mintak tolong yek saper2 yang pernah gi saner...


Mel, apa yg cik mel nak shoppingkan? kalau kebaya, dalam RM40-70 sepasang.biasanya kalau aku ke bandung, byk yg aku akan shopping adalah tas tangan,kebaya dan t-shirt. tapi harus di ingat kebaya di bandung adalah lebih panjang dari kebaya kita. tapi jahitanya pon tak kalah.

Horatio
13-01-09, 05:01 PM
ala ala bestnyer dgr citer pasai bandung nih.... hmmm.... minggu depan melati kena pergi kursus dua minggu kat bandung... tinggal la laki ngan anak... tapi bawak perut lak... jadik nampaknya tak leh gak la nak shopping sampai pengsan...

agak2 la kan.. lau untuk pompuan pompuan nih kan... berapa ringgit nak bawak gi sana lau utk shopping... harga barang cth nyer mcm mn kira yek...
cthnyer satu beg berapa rupiah... 2000 cukup tak utk shopping agak...

melati tak dapat nak agak2 nih... mintak tolong yek saper2 yang pernah gi saner...


berapa ringgit nak bawak depend la pada kemampuan dan kelapangan masa utuk shopping.... kalau nak pakai ATM kad kat sana (klu x silap maybank & cimb leh pakai ATM kad bandung ni...), make sure sebelum pegi maklumkan pada pihak bank agar boleh dijalankan pengeluaran wang di sana....

kawan saya yang perempuan menghabiskan masa 3.5 hari untuk totally shopping aja.... 1 whole day kat Pasar Baru sahaja......

brew
13-01-09, 06:49 PM
... kalau nak pakai ATM kad kat sana (klu x silap maybank & cimb leh pakai ATM kad bandung ni...), make sure sebelum pegi maklumkan pada pihak bank agar boleh dijalankan pengeluaran wang di sana....


activate atm plus dulu di local atm machine. anyway, saya sedang mencari 3 orang tuk turut serta pada bulan april sempena jalan-jalan shopping sampai kelabu mata.kekekekke

ayee
14-01-09, 01:01 AM
berapa ringgit nak bawak depend la pada kemampuan dan kelapangan masa utuk shopping.... kalau nak pakai ATM kad kat sana (klu x silap maybank & cimb leh pakai ATM kad bandung ni...), make sure sebelum pegi maklumkan pada pihak bank agar boleh dijalankan pengeluaran wang di sana....

kawan saya yang perempuan menghabiskan masa 3.5 hari untuk totally shopping aja.... 1 whole day kat Pasar Baru sahaja......

for ladies yg nak shopping cotton clothing, i rasa choices and design in Tanah Abang & Mangga Dua in Jkt are a little better than Pasar Baru Bandung. klu nak factory outlet stuff, no other place beats Bandung...not even Bogor. if you are doing both places in the same trip, i suggest you ladies (or men for that matter) save the cotton blouses for Jkt. design depa up-dated sikit. di Bandung u all concentrate factory outlets dulu. this is my humble observation after 13x to Jkt and 6x to Bdg.

Moscow
15-01-09, 10:09 AM
Salam to all
Planing 29 depart to Bandung 4days 3night
xpernah kesana nak tanya soalan
-hotel yg best dekat dgn pusat hiburan terkenal dan tempat pelacuran yg
hebat heheheke ,aku ,dah ada hotel tapi aku xnak duduk htl tu
sebab group aku ramai pak aji ikut... takut kantoi
-Disko yg best jarang org malaysia masuk
--pasar tempat jual bj2 brand Armani.... heheheh tiruan pun xpe
-klu bawak 10juta Rp nak berhibur agak2 ckp x?

tunjuk ajar kawan2 amatlah sy hargai

brew
15-01-09, 11:37 PM
tunjuk ajar kawan2 amatlah sy hargai
Macha, VIP tanyalah kat VIP.

Ddaniell
10-02-09, 09:23 PM
forumer!

ujung bulan Feb nih saya pergi ke Bandung. 27Feb - 2Mac
mane tpt hiburan yg boleh meliburkan hatiku yg lara ni?
minta rekemen mane2 tpt.. ;)

tq~

PeeJay
10-02-09, 11:06 PM
uiks best .. best ... bandung best .. leh beli seorang hamba abdi keturunan sunda .. hehheheh ..

Pe lagi sila ke cheaser palace la ... last Peejay ke sana 1995 .. lamaaaa dah tu weyyss

Ddaniell
08-03-09, 03:28 PM
just nak share pengalaman di bandung.

day 1 (jumaat)
sampai ke jakarta, terpakse tidur di jakarta sbb stesen keretapi dah tutup.tidur di hotel nirwana, 2 star hotel.

day 2 (sabtu)
naek keretapi kat stesen gambir. ade 2 perkhidmatan keretapi , paranayan & argo gede. disarankan amek argo gede sbb lebeh bersih dan eksklusif. perjalanan 3 jam.pemandangan lawa, nmpak kota jakarta, padi huma, structure yg memukau. jmbatan mereka di sana tinggi2. landasan keretapi nih pon melalui beberapa jambatan yg amat curam. tapi mmg best.

sampai di stesen keretapi bandung, makan sekejap dkat warung nasi ampera. kedai makan nih terkenal sbb byk branch. makanan nye berdasarkan nasi dan lauk seperti bergedil, sotong, ayam kampung. makanan nasi ampera ini tiada kuah. mereka makan dgn lauk. so kene sesuaikan tekak anda di sana.tapi still sedap dan murah.

check in ke hotel royal dago. 165 000 per bilik per night. murah. 2 star. dkat dgn jalan dago yg mempunyai banyak butik2 baju sepanjang jalan.
petang tu pulun abes shopping sepanjang jalan dago. shopping till drop !
lepas puas shopping, unload barang2 di hotel. rest kjap.mandi..then gi makan kat mcD dkat jalan dago. ade nasi ! haha. lpas tu gerak ke jalan chihampelas...pegi chi-walk. chi-walk mmg happening. mall disitu open air. ala2 the curve. di sane gak, tiap2 weekend ader konsert free. persembahan band indon. meriah lah. kat situ ader starbucks, jCo, dan kedai2 yg se-standard ngan nyer. pakaian yg dijual di sane pon lawa2. berminat dgan jacket jual kat kedai greenlite.

kemudian kami pulang.balek ke bilik, transform ke pakaian clubbing.ehe. kami munuju ke caesar palace. pak supir (teksi) kate tpt nih happening..ramai org. tapi malam yg kami pergi tidak ramai. muzik..dangdut remix. bdak2 muda menari sambil merokok. gals di sane pon ader. meliuk mereka menari.

tetibe rase boring, saya memanggil captain panggilkan sorg gal jd peneman. teros dikenalkan saya gal namanye a***. putih dan sexy. berpakaian merah skirt ngat peha. wow ! teros jd peneman. lagaknyer mmg manje, cara bertutur, cara melayan kite. mmg best. kami bermesra2 tapi tidak lebeh2 kerana saya hanya mahu peneman shj. a*** meng offer kan diri menghantar kami ke hotel. die sungguh baek dan friendly. dan die seperti sudah suka sama saya.haha. kami mengucapkan terima kasih pada die, saya bg tips beli duit myk sbb hntar kami ke hotel. tros blek hotel dan tdo.

day 3 (ahad)
bersarapan di mcD. tros gerak ke jalan setiabudhi. sopping ke butik rumah mode. sane mmg meriah.ramai pegi sane. dan shopping spjg jalan setiabudhi. kemudian pegi ke pasar baru. pergh ! situ surga kaen2. kalau gals datang sane..saya rase boleh juling mate. saya beli byk kaen,blouse, kebaya tuk akak, gf..dan kaen tuk wat bj melayu sy. haha.

kami menuju ke delta spa. mengurut. lega bangat.

kami pulang singgah ke ipin2.kami membeli dvd murah2, battery energizer murah...barang2 keperluan diri seperti pencuci muka sume murah2. borong sume.huhu.

kami pulang mlm.tros tdo.

day 4 (isnin)
menuju ke airport bandung. balek kl

pengalaman yg best. akan pergi lagi bulan 10 nnti !

PeeJay
09-03-09, 12:19 AM
cewek bandung biasanya keturunan sunda.. memang friendly... layanan dia org memang tip top.. Last peejay ke sana 1996...dan c.p juga yg di kunjung.. peejay di perkenalkan penyanyi kelab tersebut, ORCHID LESTARI... 12 tahun dulu..anak dah berapa entah si orchid nih..

Bro.. tak shooping jeans n jaket kulit ker?

lagi satu.. teksi holden tuh ada lagi ker? teksi zaman 60an..

Ddaniell
09-03-09, 07:13 PM
holden? err..tak brape pasti. tapi ader lagi van buruk angkutan kota..and teksi mcm2 ader...bluebird jer yg gune meter.yg laen maen entam harge

jeans takder dlm senarai nak shopping sbb takut berat...15kilo jer leh bwk blek malaysia kalau air asia.huhu
jacket nak beli..tapi tak smpat...kdai tu tutup.nak kene pegi lagi...tak puas ati nak shopping !

ya..cewek2 sane mmg best.mau pasang 1 la..bini pon ok..haha

KiNgX
01-04-09, 03:45 PM
aku teringin nak gi sana,mahal ke?semunya dalam berapa ribu bis ha?

Member aku nak pgi bandung bln nie..honeymoon. Dia pgi 4 ari 3 mlm, laki bini abis dlm RM2000 shj (penginapan, flight (AirAsia), mkn di hotel). Dia pgi pakai travel agency jer....bila dia survey blk, ada org ckp mahal, ada org ckp murah.

ur money, ur choice..

quikstrike
25-01-10, 10:41 AM
Bandung got all those factory outlets selling branded stuff like LV,Gucci, Burberry rite? what's the name of the street? I head got new place called The Secret, anybody know what it is?

babycute84
07-10-10, 06:18 PM
yg plg tak thn macet on weekends..!!gile la..better jalan kaki nk ke F.O dpd stuck dlm jem berjam2...

brew
12-10-10, 08:44 AM
Bandung got all those factory outlets selling branded stuff like LV,Gucci, Burberry rite? what's the name of the street? I head got new place called The Secret, anybody know what it is?
Too many street to recall. maybe jalan dago, jalan setiabudi. But now, Jakarta people rebranding all these streets to AAA Type and AA Type. But rumah mode and some of FO are far away 15 minutes from above streets.

ARAB
12-12-10, 12:33 AM
ada sapa2 geng MK planning ke bandung 16 - 20 dis??? gue merantau ke sana....jalan2 cari......

RooTz
29-01-11, 09:27 PM
Pengalam 1st time gi bandung mmg best.... tp silap time da pegi ari tuh... time cuti jumaat - ahad... bak org sana time macet... org jakarta pun sibuk nk gi shopping gk... tp x sempat nk lawat sumer... abih aarr duit gak... tp best.... ingat nk repeat balik tahun ni kalau ada rezeki...

chestnut
22-04-11, 04:33 PM
Pasti bosan kalau liburan ke Bandung (http://ads.clicksor.com/search.php?q=bandung), tidak jalan-jalan menghirup udara malam. Nah, buat yang nggak kuat udara dingin, badannya terus pegal-pegal, bisa have fun ke panti pijat.

Di Kota Bandung banyak panti pijat yang nawarin tidak sekedar hanya dipijat saja, tetapi juga kamu bisa gantian mijat. Lho kok? Cuman, ini tentunya harus sesuai dengan tujuannya. Kalau sekedar dipijat supaya badan segar lagi, pegal-linu hilang, ya jangan cari panti pijat di daerah Jl. Cibadak atau Jl. Astanaanyar, nanti malah sakit pinggang dan lutut gemetaran.

Buat yang mau merasakan surga dunia di Bandung, coba jalan-jalan ke kawasan Jl. Cibadak dan Jl. Astanaanyar (dekat Pasar Baru). Di sini banyak bertebaran tempat panti pijat plus-plus. Anda bisa pilih pemijatnya yang rata-rata berwajah cantik di "aquarium".

Sekedar informasi saja, kalau penasaran mau mencoba panti pijat plus-plus di Kota Bandung, ada beberapa tempat yang lumayan nyaman dan aman dari razia polisi.

1.Valentine, Jl.Sudirman, dekat perempatan Jatmika.

2.OZONE, Jl.Abdurrahman Saleh, dekat perempatan Bank BNP, tarif kamar: Rp 110 rb. Ceweknya cakep-cakep.

3.PP JARIMA, Jl.Dalem kaum, dekat restoran Queen, tarif kamar :Rp 70 rb.

4. PP ALOHA, Jl.OTISTA, dekat pasar baru, tarif: Rp 175.

5. PP PRAMESWARI, JL. Astana Anyar, dekat Cibadak. Jangan datang terlalu malam, nanti yang cantik-cantiknya sudah keduluaan dibooking orang.


6.PP CITRA, dekat Prameswari. All in nggak mahal.

7.PP Aquatic, Gedung ABG, Jl.Pelajar pejuang, sebelah PISET MALL.

8. Cibadak Spa, Jl.Cibadak, dekat Budi Agung Motor.

9. The DELTA, lokasi di dalam Pasir Kaliki Hypersquare, tarif paket mulai dari Rp 150rb tapi tidak termasuk plus-plus, kalau udah nggak kuat, nego saja di dalam.

Nah, kalau sudah dipijat, terus mau berlanjut ke yang namanya "plus-plus", jangan lupa pakai kondom bergerigi. Nggak mau kan esok-esok terpaksa harus surfing di internet nyari-nyari alamat dokter spesialis penyakit kelamin.**

hot in bandung.. selamat menikmati..

cay_nd
18-01-12, 02:16 PM
Pasti bosan kalau liburan ke Bandung (http://ads.clicksor.com/search.php?q=bandung), tidak jalan-jalan menghirup udara malam. Nah, buat yang nggak kuat udara dingin, badannya terus pegal-pegal, bisa have fun ke panti pijat.

Di Kota Bandung banyak panti pijat yang nawarin tidak sekedar hanya dipijat saja, tetapi juga kamu bisa gantian mijat. Lho kok? Cuman, ini tentunya harus sesuai dengan tujuannya. Kalau sekedar dipijat supaya badan segar lagi, pegal-linu hilang, ya jangan cari panti pijat di daerah Jl. Cibadak atau Jl. Astanaanyar, nanti malah sakit pinggang dan lutut gemetaran.

Buat yang mau merasakan surga dunia di Bandung, coba jalan-jalan ke kawasan Jl. Cibadak dan Jl. Astanaanyar (dekat Pasar Baru). Di sini banyak bertebaran tempat panti pijat plus-plus. Anda bisa pilih pemijatnya yang rata-rata berwajah cantik di "aquarium".

Sekedar informasi saja, kalau penasaran mau mencoba panti pijat plus-plus di Kota Bandung, ada beberapa tempat yang lumayan nyaman dan aman dari razia polisi.

1.Valentine, Jl.Sudirman, dekat perempatan Jatmika.

2.OZONE, Jl.Abdurrahman Saleh, dekat perempatan Bank BNP, tarif kamar: Rp 110 rb. Ceweknya cakep-cakep.

3.PP JARIMA, Jl.Dalem kaum, dekat restoran Queen, tarif kamar :Rp 70 rb.

4. PP ALOHA, Jl.OTISTA, dekat pasar baru, tarif: Rp 175.

5. PP PRAMESWARI, JL. Astana Anyar, dekat Cibadak. Jangan datang terlalu malam, nanti yang cantik-cantiknya sudah keduluaan dibooking orang.


6.PP CITRA, dekat Prameswari. All in nggak mahal.

7.PP Aquatic, Gedung ABG, Jl.Pelajar pejuang, sebelah PISET MALL.

8. Cibadak Spa, Jl.Cibadak, dekat Budi Agung Motor.

9. The DELTA, lokasi di dalam Pasir Kaliki Hypersquare, tarif paket mulai dari Rp 150rb tapi tidak termasuk plus-plus, kalau udah nggak kuat, nego saja di dalam.

Nah, kalau sudah dipijat, terus mau berlanjut ke yang namanya "plus-plus", jangan lupa pakai kondom bergerigi. Nggak mau kan esok-esok terpaksa harus surfing di internet nyari-nyari alamat dokter spesialis penyakit kelamin.**

hot in bandung.. selamat menikmati..

terbaik punya list... yang tak tahan jgn lupa pakai yang bergerigi.. gerudi inul?