PDA

View Full Version : Problem WIRA



zeus
31-01-07, 02:14 PM
aku pelik la... kete aku auto .. tp selalu mati tetiba... nape arr.? bole tolong aku tak??

Abetan
02-02-07, 10:10 AM
Ermm .. it could be the timing .. or it could be anything .. bawak je ke mekanik dude .. jgn wat raplah :D

tapi setau aku la .. dah 2 Wira aku pakai .. 1st model duluuuuuuu, 1.6 auto dan yang la ni punya model, 1.5i..... problem yg aku selalu dapat .. dia punya power window .. selalu wat lece ..

yg lelain tu .. takde pulak or belom kena kat aku lagi arr .

s4i
15-02-07, 11:25 PM
- aku nyer wira
- bile aku nak drop gear dari gear 3 ke 2 ..
- tetiba enjin nak mati
- tuh jadi bile aku on aircond
- bile aku tutup aircond then masuk gear 2 balik .. jadi ok
- adehh ..
- aku dah mintak pendapat org ramai
- ade yang kate plug, ade yang kate distributor, dan ade gak yang kate nak kena tuning injection ...
- adehh .. mane satu aku nak buat pon dah blur skrg
- kowang nyer pendapat plak camner ??

nokia_n73
16-02-07, 09:35 AM
kau punya wira auto tu 1.5 ke 1.6 , aku punya 1.5 pun ada masalah cam tu, tapi lepas service throttle body lebih kurang rm120 ( original proton) nampak okey lagi satu boleh byepass oil valve dekat tangki minyak lagi okey, kalu nak cun lagi kau ganti throttle body tu dengan 1.6 lagi cun, cari kedai potong ma.........RM 3++

s4i
16-02-07, 02:28 PM
- hehe n73
- kalau dah drop gear dari 3 ke 2 kompom ler manual .. ahaks
- ko plak bagi cadangan lain .. huhuuu
- pening dah aku pakai keta nie .. ahaks
- brader DJ .. lu kan expert .. tolong arr bnagi pendapat sket

azuan1412
16-02-07, 02:45 PM
- aku nyer wira
- bile aku nak drop gear dari gear 3 ke 2 ..
- tetiba enjin nak mati
- tuh jadi bile aku on aircond
- bile aku tutup aircond then masuk gear 2 balik .. jadi ok
- adehh ..
- aku dah mintak pendapat org ramai
- ade yang kate plug, ade yang kate distributor, dan ade gak yang kate nak kena tuning injection ...
- adehh .. mane satu aku nak buat pon dah blur skrg
- kowang nyer pendapat plak camner ??

kes camni pernah terjadi kat kereta aku, cuma, kereta aku tu bukan wira, daihatsu charade jer.. 1.3 injection. Masalah selalu terjadi bila nak change gear pada kelajuan rendah... kalau gear 5 ke 4, tak jadi hal sebab kereta laju, tapi kalau 3-2, kekadang boleh mati...

Setelah membuat pemeriksaan sendiri, ada masalah tuning rendah.. kemudian tu, bila pasang aircond, jadi lagi rendah... tu sebab, bila aircond compressor mula "on", tuning jadi drop sehingga boleh ke RPM 0, sekiranya ini berlaku ketika nak tukar drop gear, masa ni lah dia mati kereta tu..

Jadi, penyelesaian aku waktu itu, aku tuning sendiri jer, dengan try & error kat enjin tu... ada 2 tempat kita kena tuning, 1) control angin, 2) control aircond suction valve (agaknya lah nama dia tu). hasilnya... Masalah aku selesai...

Sekiranya perkara ni serupa, bleh la cuba... kalau tak.. mungkin ada problem trottle body kot...

s4i
16-02-07, 10:56 PM
- lebey kurang ler kot
- sebab aku nyer tuning pon cam hampeh jerk
- lagi2 .. bile bawak lebey 100 check enjin nyala .. adehh
- nak tuning injection mau dekat rm80 kalau tak silap

azusedcar
17-02-07, 07:51 PM
- lebey kurang ler kot
- sebab aku nyer tuning pon cam hampeh jerk
- lagi2 .. bile bawak lebey 100 check enjin nyala .. adehh
- nak tuning injection mau dekat rm80 kalau tak silap


BRo... tuning injection lagi senang... try & error la... aku berani cakap sebab aku tuning sendiri keta aku

bahjan
26-02-07, 11:50 PM
tuning injection camner? ape yang perlu di edjust? care to explain? thanks

azuan1412
28-02-07, 02:44 PM
tuning injection camner? ape yang perlu di edjust? care to explain? thanks


Buka bonet depan, pastu tengok kat throttle body tu... cari part yang bersambung dengan kotak filter. Kat situ ada 2 lubang screw, guna screw bunga... yang seperti tanda " + ". kat situ ler nak adjust nya.. Salah satu contol angin, dan satu lagi contol vacuum aircond...(kalau nak adjust yang ini, kena on aircond dulu)

Pusing pelan pelan ikut jam... dengar enjin betul2, kalau makin kuat.. maknanya tuning enjin sedang ditinggikan, kalau makin pelan plak... ubah pusingan ikut lawan jam pulak... lebih kurang camtu jer la.. TRY & ERROR. kalau rasa sesuai... DONE

P/S : kalau tak jumpa/ tak yakin... bawak jer kedai... setakat adjust benda nih, mekanik tak ambik duit... kalau dia check pakai komputer... kena duit laa..

abg_kuss
03-03-07, 08:56 PM
Aku penah pakai Wira 1.3 dulu. Penah sekali tu selalu mati masa kat traffic light (rasa bodo je cam tak reti bawak kereta manual). Pastu aku antar service dan dapat tips dari sifu kat situ. Dia kata klu kereta injection jadi camtu, puncanya body throttle kotor. Puncanya sebab masuk habuk, mungkin filter dah sezen atau bocor. Mintak diaorang cuci je.. lepas tu insyaallah tak mati dah bila nak mula jalan atau kat traffic light.

WIggLE
05-03-07, 05:52 PM
Kete proton wira sedan 1.5 aku ada masalah meter mileage tak jalan.
Sapa2 tau kasi info berapa hinggit harga sparepart coz aku nak kena beli la..tq
PM la aku,ek

~DonJuan~
06-03-07, 10:20 AM
wiggle ada certain2 kedai2 mcm woksyop or kedai aksesori bole repair meter mcm milieage ke lampu injection nyala atau apa saja yg melibatkan speedo meter..kat slayang ada satu kedai yg aku tau...klu ko nka tau detail pm aku or contact aku..

tapi klu nak beli meter alang2 baik pakai meter GSR trus..nak best lagi tukar dashboard GSR dpt skali ngan digital aircond control...rega je la mahal dlm 400 hengget tak masuk upah pasang hehehehehhehehehee..

tapi klu nak beli meter seketul kat Jln Ipoh byk situ jual sparepart proton..Depan Vistana ada byk sparepart proton genuine parts..try ushar..

aazul
06-03-07, 03:49 PM
Kete proton wira sedan 1.5 aku ada masalah meter mileage tak jalan.
Sapa2 tau kasi info berapa hinggit harga sparepart coz aku nak kena beli la..tq
PM la aku,ek

klu ko nak beli meter saje mahal....around rm150....baik tukar dashboard terus..lagi jimat....

WIggLE
09-03-07, 04:19 PM
klu ko nak beli meter saje mahal....around rm150....baik tukar dashboard terus..lagi jimat....

pandai la ko ni,akekekekeke

kalu mahal sangat.....ghabak la poket aku....
semlm & hari ni....aku dah habis RM750 tu baiki kete aku...:35:

john_jenin
22-03-07, 09:02 AM
Wife aku punye wira lak..ada time kalau kita nak start memang susah nak hidup..nak kate bateri kong starter kuat lagi..last2 caranya gerakkan sikit kereta ke depan barula buleh start. Apa ye agaknya punca masalah tu?Bukan apa takut nanti start2 memang tak mo hidup2 lagi dah baik beringat terus ye dak..

~DonJuan~
22-03-07, 09:46 AM
Errmmmm bole jadi byk sbb gak...pengikat kepala bateri longgar pun bole jadi takpun sbb dah berkulat ada keputihan..alternator bole jadi...kotak ecu pun bole jadi or wiring problem...wira ko ni karburetor ke injection bro?

john_jenin
22-03-07, 12:37 PM
Errmmmm bole jadi byk sbb gak...pengikat kepala bateri longgar pun bole jadi takpun sbb dah berkulat ada keputihan..alternator bole jadi...kotak ecu pun bole jadi or wiring problem...wira ko ni karburetor ke injection bro?

Injection bro..maybe betul gak sebab musabab macam yang ko cakapkan tu..Cuma dari pemerhatian luaran, aku pernah parking kat area bukit kepala keter ke bawah, pastu nak start balik tak dapat. Last2 aku lepas handbrake sikit keter gerak ke depan baru bleh start. Agaknya ada loose kat mana2 yerk? Elok gak aku check semua benda2 yg bro don cakap tu. TQ..

spoofer
27-03-07, 01:33 PM
aku punya keta wira pun ada problem nak start gak..
aku punya keta 1.5 injection..
time enjin sejuk, menag tak de hal nak start enjin..
tapi time enjin dah panas, nak start memang tak dapatla..
terpaksa start sambil tekan pedal minyak..
aku penah tanya mekanik..
tapi diorang bagi pendapat macam2..
ada yang kata pasal wiring problem la..
ada yang kata bateri kong la..
masalahnya, if bateri kong memang tak logik sebab prob ni aku kena start pas 6 bulan aku beliketa..
sekarang ni dah 2 tahun setengah aku pakai keta ni..
tak penah pun tukar bateri..
ok lagi je bateri aku..
so, aku mintak lasapa2 yang leh bagi cadangan..
aku bukan apa..
aku tak nak kena klentong ngan bengkel..
abis dia suruh aku tukar macam2 nanti..
kopak la aku..he..he..he..

~DonJuan~
29-03-07, 10:03 AM
Bro bole jadi gak bateri ko tu..sbb jangka hayat bateri keta ni maksimum dia pun dlm setahun klu keta baru bole ke 18 bulan jek...Tapi klu dah cecah 2 tahun setengah mmg wajib tukar la...Saranan aku :

1) Ko check bateri balik kat kedai
2) Alternator
3)Wiring
4) Ecu

Check dulu sebelum tukar...Selamat mencuba...

nitz
29-03-07, 10:24 AM
aku nak tanya ckit, aku ader wira 1.5, aku bercadang nak potong flywheel. selain flywheel ape lagi aku kene tukar atau buat. n berape anggaran kos utk modified semua skali...

tq

~DonJuan~
29-03-07, 10:28 AM
Nape nak potong nak bg ringan ke bro? Klu aku pakai trus flywheel 1.6 bg ada lajak skit..rega aku tak sure la sbb aku tak pakai wira la...apa plan ko nak buat bro bole spesifkasi kan skit tak? ko nak buat standard modified ke ? Untuk dptkan detail mengenai Flywheel dan Pengubahsuain kereta ko rujuk di BOARD ARKIB dlm THREAD ;

-KEBAIKAN DAN KEBURUKAN LIGHTEN FLYWHELL N CRANKSHAFT

-CARA CARA PENGUBAHSUAIN KERETA ANDA

Selamat Membaca dan Mencuba

myheartthey
25-04-07, 02:13 AM
kete wira 1.6 aku payah nak start arr....bila turn start je enjin diam jer...kene main main kat kunci on off on off baru leh idup..member aku kate battery kong...aku pong tukar battery tapi masalah sama juga...kenape eh?

ninja
25-04-07, 08:08 AM
bile anda crank ade bunyik x? starter mebi ade masalah..

myheartthey
25-04-07, 10:02 PM
takde bunyik langsung...oo ye ke...mende ni ukan selalu jadi...kete ni macam tau tau je aku bgn lambat gie keje...mulalah dia wat hal...aku dah jumpa mekanik tapi mende tuh tak mau plak jadi bengkel....so camner aku nak ckp...

spoofer
30-04-07, 11:45 AM
Bro bole jadi gak bateri ko tu..sbb jangka hayat bateri keta ni maksimum dia pun dlm setahun klu keta baru bole ke 18 bulan jek...Tapi klu dah cecah 2 tahun setengah mmg wajib tukar la...Saranan aku :

1) Ko check bateri balik kat kedai
2) Alternator
3)Wiring
4) Ecu

Check dulu sebelum tukar...Selamat mencuba...


ok bro..
aku dah dapat trace problem tak leh or susah nak start ni..
apa yang kena buat, just bersihkan je 'throtle body'..
kalo tak tau nak buat, suruh je mamat bengkel bersihkan..
upah bape ringgit je..
tak sampai $30..
insya allah masalah settle..
aku punya masalah pun b4 ni macamtu gak..

ninja
03-05-07, 05:13 PM
takde bunyik langsung...oo ye ke...mende ni ukan selalu jadi...kete ni macam tau tau je aku bgn lambat gie keje...mulalah dia wat hal...aku dah jumpa mekanik tapi mende tuh tak mau plak jadi bengkel....so camner aku nak ckp...

Sila semak taraf kesihatan starter anda..kemungkinan ini masalahnya

BT
03-05-07, 10:13 PM
kete wira 1.6 aku payah nak start arr....bila turn start je enjin diam jer...kene main main kat kunci on off on off baru leh idup..member aku kate battery kong...aku pong tukar battery tapi masalah sama juga...kenape eh?

Bro,
Satu penyelesaian adalah ko gi tambah relay utk starter. Most workshops tau camna nak wat. Murah je. Kalau tak silap aku bila ko nak start hanya ada bunyi klik. Jikalau itu, sila la tambah relay. Awak ckp je kat workshop tuh ko nak pasang relay utk starter....


Bersedia berkhidmat utk negara.....:icon_flak:

cakar1
04-05-07, 01:08 PM
aku raser stater nko laa...gigi dier mcm kene tak kene...aku penah kene dulu...aper aku buat..aku 3, 4 kali aku start suis...kene cepat2 skit...

morzan
11-07-07, 04:02 PM
aku nak tanye sesape yg tau kenape kete aku kalo pasang aircond je kalo tak tekan minyak mesti mati...tunening aku dah buat...kadang2 tu enjin panas je mesti susah nak start....sampai battery kong...kenape erk...aku pakai wira 1.5 caberator...plsss.

ninja
11-07-07, 04:57 PM
idling berapa RPM? selalu nya tuning kaburator salah jd masalah tu..enjin panas susah nak idop? minyak overflow?

spectrometer
12-07-07, 01:06 PM
geng..tolong aku geng,aku baru beli wira 1.8 auto aeroback 2nd.skang ni problem nya kan..gear dia.bila time sejuk nak stat jalan kan..aku masuk D gear dia xleh nak masuk..kejap masuk..kejap free balik.kadang2 aku tepaksa masuk gear 1 then biar kejap baru gear dia tangkap..bila dah jalan sket baru aku tolak D.bila dah jalan lama panas sket baru dia ok..
aku dah anta servis gearbox aritu..kena la 400 huhuhu..dia cuci transmission unit..tukar minyak sume..tapi sama je..problem dia..
so caner nak buat neh..huhu..kena tukar gearbox ke..rabak tu..
ada nasihat ape2 tak?

thanks geng..appreciate it..:35:

ninja
16-07-07, 09:18 AM
ko pakai wira UK Spec ker? mebi ade gigi2 gear yg dah loose..paling teruk pun ko mmg kene tukar g.box ler..tp p check balik ler kat kedai tuh

spectrometer
16-07-07, 03:48 PM
tak sure lah samada UK spec ke ape..
mcmmana nak cek ekk..
adehh kena tukar gearbox ke...
brape anggaran bajet nye..

ninja
16-07-07, 03:59 PM
Setau aku 1.8 aeroback cuma UK spec aje..xde pasaran kat malaysia..
anggaran?1k kot..

melantun
17-07-07, 08:37 PM
keta aku wira 1.5 carburator bila tekan class enjin sengap bila lepas enjin bising mcm nk lingkup semua ni jadi selepas ganti class plate baru...

ninja
18-07-07, 09:19 AM
keta aku wira 1.5 carburator bila tekan class enjin sengap bila lepas enjin bising mcm nk lingkup semua ni jadi selepas ganti class plate baru...

errr..x pasti lak ni apa masalahnya..dah pg check balik ke kedai tu ker? enjin bising atau enjin bergegar mcm nak runtuh? dah check mounting ikat ketat ke x?

morzan
21-07-07, 09:34 PM
kalo macam tu kau kena g balik kedai mane kau g tkar clcath plate tu...may be barang local kot die masuk kan kat dalam kete kau tu..bahaye tu....clctch lame tu....cube kau g balik kat kedai tu balik ok...

Midnakal
23-07-07, 12:58 AM
check lerrrr barang yg dipasang tuh balik....mana tau terbalik ker....adeih.....payah nieh.....!!!

mfg210
24-07-07, 02:40 PM
kemungkinan clutch plate tu yg buat problem...

spectrometer
24-07-07, 04:05 PM
kalau tukar clutch plate tu brape lak reger nye tu..mahai tak...

Sempoi
24-07-07, 05:29 PM
kete wira yg aku dok pakai ok sgt le...kete ni klu beli baru..kene la rajin2 maintain...cuma bila dah masok 7 tahun...baru la ada leak skit kat tmpt minyak itam...part tu kene tukar gasket je...cuma wira ni...yg dah berumur skit bila lepas jln jauh...bunyi enjin tu mmg kasar....

atokmcd
03-09-07, 11:57 AM
aku pakai wira 1.5 injection
semalam masa nak naik kat parking bawah sogo dari basement 3 ke atas dok main klac, time nak bayar kat luar aku bukak tingkap,
aku ada bau hangit...rasa cam bau klac terbakar...
apesal yaaa???
masa tu aku pasang aircond...
kalau nak tukar klac power cam supertouring ok tak
jenis apa?
brape harga?
kat mana jual barang murah?
ada apa2 lagi yang kena tukar kalau nak tukar klac?

ninja
04-09-07, 09:04 AM
kalau klac std+klac cover sedia aje la dlm 3-4 ratus..
itu aje la yg nak ditukar kalao klac dah kong

BT
04-09-07, 09:31 AM
Bro,

Wira 1.5 awak tuh keluaran tahun berapa? Seperti dikatakan Ninja kalau tukar clutch plate hanya 3-4 ratus. Tetapi kalau nak yang power skit lagi tambah lagi dlm 100++.

Tukar flywheel supertouring and clutch plate = 500++.

dakjoe
05-10-07, 10:58 PM
saper nak jual TB 1.6....??? aku nak beli.

s4i
07-10-07, 10:22 PM
- injection sux arr
- aku antar gi setting kena sampai 63
- adoii ..
- ade tak mane2 kedai yang murah ??

- perlu ke, bile nak tuning injection kena cuci trotle body dulu ??

ninja
08-10-07, 01:49 PM
x perlu juga cuci TB, kecuali ade masalah kete jerking/semput2/ kuar nyalaan CHECK ENGINE kat meter,so far setting xde la mahal sgt sampai RM63..mebi pasal tu kedai mbr2 kot

limbat
09-10-07, 05:03 PM
salam..aku nak tumpang tanya neh.wira aku slalu overheat.x bleh jln jauh.radiator dah srvce dah..hos dah tukar..yang pliknya bila panas,air dlm tangki spare jd pnoh!air radiator kering.sapa2 yang pernah jdi camni,sila-silalah beri tunjuk ajar..

ninja
09-10-07, 06:15 PM
head ade poblem tu sedara, sama masalah mcm sy. semua benda dah tukar termasuk radiotor, last2 angkat head jugak