PDA

View Full Version : kereta paling jimat minyak?



Ddaniell
28-05-07, 01:31 AM
ape agaknyer kereta yg paling jimat minyak? kalau untuk kategori kereta malaysia pulak..mane yg paling jimat???

panchorguy
28-05-07, 09:53 AM
kalau la umum maksud ko.. kereta tolak yg paling menjimatkan. ingat menjimatkan bkn menjimakkan.. sebab nya dia guner tenaga manusia.. yg kedua jimat kereta api komuter sebab guner electrik, dan yg terakhir sekali kereta kuda sebab kuda yg tarikk


ok la aku serius.. kereta carb yg biasanya menjimatkan dr semua jenis kereta.. iaitu kerata peloton sebab ploton jer yg buat keleta sendiri kat malaysia nie.. so jwpan muktamad hamba kereta ploton

semutpower
28-05-07, 01:20 PM
kalu kete kecik, kancil 660 la... tapiiiiiii... kalau baru la...
kalau kancil dah 10 tahun, sama la macam minyak waja baru keluar kedai...

Ddaniell
28-05-07, 05:25 PM
ader mmber senaraikan kete mlaysia paling jimat myk...

1) kelisa
2)myvi
3) kancil

btol ka??

blackslayer
29-05-07, 07:49 AM
ader mmber senaraikan kete mlaysia paling jimat myk...

1) kelisa
2)myvi
3) kancil

btol ka??

a'a.. kawan aku engineer Produa pun cakap mcm tue gak..
tapi tah la.. dia nak promote keta tempat kerja dia kot..

numb
29-05-07, 09:23 AM
tak payah nk susah2 pikir........ dan rasenye mmg tak perlu la nk disangkal....... mmg sememang... memangnye kete stock dr produa nih lebih jimat dr kete2 yg lain...... logical thinking..... bile kete kecik... maknenye jimat la minyak..... plk buat dlm malaysia..... so jimat la lagi......

VOTE FOR PRODUA!!!

walaupun saya tak ade lesen dan tak memiliki kereta.... tapi saya tau.... ape2 hal pun... tetap kete kancil la yg paling ekonomi....... sebelum harge minyak naik dulu..... letak 10 hengget dh buleh pusing2 KL tanpe ade rase risau..... skrng nih kene le letak lebih sikit kannnn.....??

p/s: nnt ade duit nk pi amik lesen... bile dh dpt lesen nk pi beli kelisa.... buleh ke dpt sume tu dlm tahun nih..?? kuikuikuikuiiii... berangan aje la aku..!!:35:

kopat10
29-05-07, 10:00 AM
kete national yang jimat ... Myvi n Kelisa mmg jimat....kalau kete over sea...kete Vios dan honda City...jimat minyak betul...

puding
29-05-07, 12:15 PM
pada pendapat aku ....

pengalaman bawak kete adik pompuan aku, kancik 660, minyak jimat, mcm best je, masa tu carb je ... then dia dah convert henjen ke henjen L2 ... still aku rasa lagi jimat huhuhu, lebih dari stendet carb ..

then .. kelisa so far kurang menjimatkan, pengalaman bawak kete member aku gi balik kpg aku, Myvi so far baru lagi kete tu, then tak leh nk judge lagi sebab kete Myvi aku tak pernah bawak gi jauh ..

City dengan Jazz ( iDSI ) mmg jimat, sebab system iDSI adalah untuk jimat minyak ... dimana pembakaran api dari plug di kongsi oleh dua cable plug ( korek me if i'm rong ), then minyak tak terbakar banyak la, mmg save gila babas tak ingat punya.

tapi actually, penjagaan kereta juga memainkan peranan dalam penjimatan minyak ni, benda2 yang nampak mcm remeh temeh tu pun sebenarnya memainkan peranan penting .. contoh, air filter yang dah berabuk atau bersawang kt henjen tu, cuba try bersihkan, mesti terasa ada penjimatan minyak walaupun tak ketara. hanya satu contoh je la .. sebab kete aku dah umur 18 tahun, minyak still rasa mcm puas hati je ...

just my 75 cents ...

playaz
29-05-07, 04:22 PM
ter'latest' di pasaran m'sia; perodua viva, member aku dah belasah kete mak dia yg baru kuar kedai. perjalanan dr seremban - muar - seremban = rm25shj. mileage lebih kurang 3++km kalo x salah aku. good job pero2. huhu

mas-turman
29-05-07, 08:38 PM
kete yg below 1000cc semua jimat kecuali kete tu ade problem enjin atau tak pernah gi serbis...

Jongos
30-05-07, 01:43 PM
jimat minyak?

kancil kot tapi lepaih 2 tahun macam waja ( sokong semutpower )
kenari? selagi pakai standard ..... 850 kancil pun jimat gak
proton? 2.0 diesel? minyak murah sesangat , roadtax bunuh poket
semua kete injection jimat minyak sebab pembakaran tahap minima ( iye ke? )
electric car? tak payah isi minyak cam henpon, casco sahaja.

simpan je kete kat umah kalu nak jimat maksimum.

cara memandu juga memainkan peranan besor dalam menjimatkan minyak.
dengan 80km/h dari KL ke Alor star ( full tank 30 liter = RM 60+-. hengget)
ada suku belen lagi satria 1.3 carb aku. 25 liter je anggaran kasar.

pungkok dah ilang bila reach Alor star

mfg210
30-05-07, 05:41 PM
Kereta paling jimat minyak kalau buatan luar.

Smart for Two : Kecil, Ringan.

local Made : Tak lain tak bukan . Sang Kancil yg bijaksana.

tochai
30-05-07, 05:48 PM
pd pendapat aku la, dah 2 jenis kereta buatan perodua aku dah pakai..... 1)kancil 660 2)kenari 1.0 ezi memang jimat petrol dan thn lasak. Jauh jgk la aku bwk dua kereta tu.... dr kl ke kelantan, pahang, melaka n kedah..... so far, alhamdulillah xde apa2 berlaku dan sungguh jimat petrol.

iloveboble
31-05-07, 04:13 AM
I think 206 by Naza is also good

roger
02-06-07, 03:01 PM
peugeut mmg pelahap minyak bagi aku..isi rm20, kejap je turun meterminyak..ape2pun, city iDSI gak yg jimat..

lamtech
05-06-07, 12:36 AM
bagi aku...savvy kete yang paling jimat menyak sekarang.....n bagi aku jugak yang penah memakai kancil 660...kancil 660 ni tak jimat minyak sgt...coz engine die underpower..so die bakar minyak lebih banyak...but kancil 850 is ok!!!n kelisa n kenari also ok...!!!

nunu
07-06-07, 03:42 PM
Sumer ckp kete yg pernah mereka pakai & berdasarkan pengalaman..tapi atoz takde lagi sesapa ckp.:35:
Walaupun atoz bukan kereta tempatan, tapi dia dah assemble kat sini..takkisah lah, tapi atoz pun save minyak, sbg contoh: caya tak kalau dari Kl - Penang - KL minyak yg digunakan hanya RM100 hehe..save byk kut..lagi save kalau tak pasang aircond..sekali sekala pasang pun still tak luak minyak tu..:Finger_fing22:

puding
07-06-07, 04:57 PM
baru nk tanya kete keras tu huhuhu
so far pengalaman tumpang kete atoz tu, ok la jugak . .
tak nampak ketara sangat penurunan meter level minyak tu,
tapi try bawak chervolet ... mcm apa je ..
laju semacam je, ngeri tengok meter minyak dia huhuhuhu

labib
07-06-07, 07:02 PM
bertukar lah ke honda city idsi... gerenti jimat minyak... naik kete mestilah pakai aircond ... takpakai aircond macam naik bas mini je... ape pun city mmg jimat minyak... nunu tak pakai aircond basah ketiak wooooo hehehehe jgn marah...

Avant Garde
08-06-07, 06:16 PM
KL - KPilah - KL

Gen2 = RM40
Kancil = RM30

Tk pecaya ke??? pecaya la....

puding
11-06-07, 10:35 AM
Setahu aku Chevrolet amat jimat... cam aveo atau yang kecik tuh tah apa namanya... Avanza pun jimat... maklumlah..keta kecik leh muat ramai...kan jimat tuh!.

jimat space ke jimat minyak ? huhuhu
so far pada aku la, compare dengan kete aku, rasanya Chevrolet
punya meter minyak cepat turun ...
ye la ... berbanding dengan kete aku yang umur dah tua,
tapi tak tau la ... itu pada pandangan aku yang test bawak
dari KL ke Klang ikut Highway yang takde jem ....
sebab sepatutnya kalau kt Highway yang takde jem,
minyak akan lagi jimat sebab kelajuannya pegun

acos_lacos
16-06-07, 12:32 AM
aku pakai kelisa auto...ramai org ckp kelisa jimat tp aku tak rasa utk auto punya version...sbb aku try compare sepupu aku yg pakai iswara lebih kurang sama je....x tau la manual punya...

aku dgr rmi ckp vios jimat tp ntah le....ada sorang mekanik tmpt aku ckp kancil 660 compare kancil 850 lagi jimat minyak pki 850 sbb 660 enjin terlalu kecil utk tanggung body kancil so kena tekan lebih minyak....

acos_lacos
16-06-07, 12:34 AM
utk sesapa yg pki auto bila korang bawak keta dlm jam instead korang tolak gear ke P lebih baik tolak kena N sbb lebih menjimatkan minyak

bateri
16-06-07, 12:40 AM
Aku dah penah test drive keta adik aku Perodua Myvi tapi enjin 1.0lah, boleh dikatakan jimat minyaklah kalau nak bandingkan ngan keta wira aku nie..top speed dan pikap pun boleh tahan jugak setakat tasik banding tu (highway timur barat) senang2 jer dia mamah dari Tumpat sampat ke Grik lebih kurang Rm20 jer..

oris
17-06-07, 11:17 PM
Aku pakai gen 2 (2 thn dah) wat berulang dr pj ss1 ke kelana jaya 1 tank penuh minyak dlm RM80++ bole tahan sampai 10-14 hari.

kalu balik kg plak.. isi penuh kt gombak sampai umah aku(kelantan) meter minyak tegak je - separuh tank la..

ari tu aku g penang pon sama sampai jambatan penang tu.. meter minyak tegak gak.. separuh..

Tapi kalau jalan jem .. kuat skit la minyak..

aku pakai gen 2 manual.

jilatkuat
18-06-07, 12:52 PM
setakat hari ni yang aku tau la keta perodua la....keta lain tak tahu lak...

nlaylaaziz
18-06-07, 01:32 PM
kalu keta viva pulak macamana dia punye kegunaan minyaknye. kalu jimat betoi ingat nak tukar.

mfg210
18-06-07, 03:09 PM
Smart For Two.

Dari KL ke JB less than rm20 :)

kencana
21-06-07, 10:30 PM
kalu keta viva pulak macamana dia punye kegunaan minyaknye. kalu jimat betoi ingat nak tukar.

Kau ambil Viva premium edition. Jimat dan selesa. Ada airbag dan ABS. Aku dah cuba, jimat petrol.

sharpshooter
22-06-07, 02:47 AM
kalau nak cari kete paling jimat minyak cuba la viva 660cc...memang jimat minyak..bading dengan yang lain lain tu...aku tau sebab aku org perodua.

nlaylaaziz
22-06-07, 09:26 AM
Kau ambil Viva premium edition. Jimat dan selesa. Ada airbag dan ABS. Aku dah cuba, jimat petrol.


Thanks 4 d infor.:YM - 1:


kalau nak cari kete paling jimat minyak cuba la viva 660cc...memang jimat minyak..bading dengan yang lain lain tu...aku tau sebab aku org perodua.


Kalu mcm tu boleh le bagi discount.:winks::smile1:

apenq
27-06-07, 08:39 AM
kalau nak jimat minyak, daripada mula kita beli kereta kita betul maintain enjin nya...pasti ia akan optimum penggunaan minyak...sebab semua kereta standard dah penggunaan minyaknya...faktor alatganti juga banyak memberi kenaikan kos memiliki kereta sebenarnya...sebagai contoh beli naza sutera, isi RM70 dari kl ke K.Trengganu..siap boleh 2 hari lagi round bandar baru kena isi minyak...RM0.11/km sahaja minyaknya...jimat tapi masalah alatganti dan mutu kereta ini terus menyebabkan kos memiliki kereta ini jadi amat tinggi...semua faktor kena lihat jika hendak menjimatkan kos semasa memiliki kereta dan bukan sekadar minya sahaja.

fisher
28-06-07, 12:41 PM
jimat mcm mane pun rege minyak akan naik lagi tahun depan,ya atau tidak kita tungguuuu,,,bab kete jimat minyak ni kaum kerabat produa semua boleh katakan jimat tang minyak kete lain tak tau la kawan,tapi enjin kecik macam mana pen kalau dok bawak kete henjut 110km keatas tak kemana gak jimatnya..

Ddaniell
01-07-07, 06:22 PM
aku nak tanye sape2 yg pnah gune diesel.....brape sen tuk 1 kilometer

for info..aku gune ford ranger 4wd...

ice_feez
01-07-07, 10:18 PM
hurm.. pada pendapat aku la kereta kancil 660 paling jimat...

honda75
07-07-07, 12:32 AM
sudah tentulah honda!! dgn 2.0 ivtec honda accord aku boleh pergi 650km dgn 50 liter(full tank). kalau gomen naik rege minyak, naik kete apa pun terasa beban :)

spectrometer
11-07-07, 08:33 AM
ada member aku kata Savvy jimat minyak..betul ker..kalah kancil.aku pun tak penah cuba.skang aku pakai wira 1.8 auto..jimat je minyak aku rasa ehehek :cry:

atokcrux
11-07-07, 11:52 AM
kalo nak citer pasal jimat minyak... mmg perodua la... kenari also jimat gaks... apa pon.. yg penting ikut cc enjin + cara korang bawak keter....

kalo kuat modify enjin or keter pon akan minyak fuel consumption gaks
aku takat ni pakai kenari jer.. mmg jimats

cakman
14-07-07, 12:52 PM
Korang semua percaya x kat benda2 yg leh jimatkan minyak macam magnet dan surbo?
ader kesan sampingan x?

qd600
16-07-07, 11:47 PM
bagi aku, yg jimat skali... savvy AMT.
aku x caye bendalah sume tu.. just gimmick. kesan sampoingan.. lagi cepat keringkan poket :D

amsl_03
19-10-07, 04:19 PM
to me, mana2 kereta yg baru or masih maintain 1.3cc and below, ttp jimat minyak.. upper than that, mmg xyah nak komplen la.. lagi2 yg pakai 2.0 n above..mmg minyak kuat sket. yg cc >3, hehe, klu komplen gak, mmg xlayak la drive keta mewah..

myvi, wira, satria, kancil, kelisa, savvy tgolong yg murah la..
aku drive myvi yg full 5 org, pick-up bgs lg... takde masalah :kid:

stats
20-10-07, 03:51 AM
ape agaknyer kereta yg paling jimat minyak? kalau untuk kategori kereta malaysia pulak..mane yg paling jimat???

kete tancill laa paling jimat minyak..isi sploh hengget jauh leh jalan....
kalo dlm town mmng sesuai sgt..tapi kalo higway letih skitt laa...
walaupon leh tekan sratuss lebihh..tapi sakit pinggang wehhh...:shutup:

lord_raven
20-10-07, 06:15 AM
kereta yang paling jimat skali ialah kete mayat!!!!! huarghahahha!!!!!.....heheeheh....

kancil 850 kot...

tol klia - Butterworth cuma 40 hengget. ( naik sorang. tak layan ekon. speed maintain average 95 km/j aje)

p/s tol kene dlm 50 hengget....siot aje

Pussychasser
17-12-07, 05:15 PM
Untuk Keta import CKD (Complete Knock Down) keta paling jimat minyak aku rasa awardnya boleh bagi kat Toyata Vios. RM50 boleh dapat 350KM. Jimat la tu ek.

tarzan
17-12-07, 09:39 PM
Keta savvy pun jimat minyak...9 sen per km....bayangkan berapa km boleh pegi...:icon_biggrin:

KuCai
21-12-07, 05:28 PM
Bagi aku Honda City IDSI.. Rm70 blh pegi 645km..kelajuan purata 100km/j..
Kalau Vtec member aku ckp blh pegi 500++km full tank (RM70++)

toyol
21-12-07, 07:25 PM
honda hybrid member aku dari kl ke kedah bawah menten 140 160km/h pastu
banyak kali gak la enjut sampai 180 turun tak sampai satu takuk

hp3420
24-12-07, 03:28 PM
hybrid mmg terjimat ler...tp harga keta tuh mahal....cam city gak aaa....mmg save minyak tp bulan2 nak bayar tuh perit gak.... huhuhuhu

so aku pakai kancil jer...

tilam
31-12-07, 04:14 PM
kete tancill laa paling jimat minyak..isi sploh hengget jauh leh jalan....
kalo dlm town mmng sesuai sgt..tapi kalo higway letih skitt laa...
walaupon leh tekan sratuss lebihh..tapi sakit pinggang wehhh...:shutup:

isi sepuloh hinggit..average hiway 100km..hehe..
minyak motor suzuki panther 150cc lama pun silap silap lagi mahal minyak dia..haha..

green_gunners
06-01-08, 04:43 PM
keta paling jimat minyak ialah.......

keta yg paling rendah cc nyer...

hehe

lagi rendah cc lagi rendah kuasa enjin...

jd lagi kurang guna minya...

tp kurang kepuasan driving

wattkilo
14-01-08, 12:49 AM
stakat yg aku dgr,savvy jimat myk....tp itu apa yg org bgtau akula....ramai gk....

tp buktinya,aku xpenah tgk lagi...betul ke?

green_gunners
14-01-08, 09:47 PM
kadang2 pening kepala gak coz minyak dah nak naik.......

nak berjimat lg laa susah........

nak naik bas diorang mesti naikkan harga tiket coz minyak dah naik harga....

nak berjimat camne?

mungkin ade bagusnya malaysia pakai HYBRID keta...

combination minyak & elektrik....

jepun dan eropah dah start

malaysia ble lagi??

wood3
15-01-08, 01:50 PM
Nak pakai hybrid ok gak jimat minyak tp harga kreta tu mampu ke kita nak beli,smart car pun harga mak datok mahal bole tahan. Penin kpla dok pikiag menatang ni.

bateri
20-01-08, 01:50 AM
kadang2 pening kepala gak coz minyak dah nak naik.......

nak berjimat lg laa susah........

nak naik bas diorang mesti naikkan harga tiket coz minyak dah naik harga....

nak berjimat camne?

mungkin ade bagusnya malaysia pakai HYBRID keta...

combination minyak & elektrik....

jepun dan eropah dah start

malaysia ble lagi??

Wah soalan tu memang susah nak jawab tu, mungkin kena tunggu kucing tumbuh tanduk atau Mesia dah abih minyak baru nak ura2 implement hybrid. Yang dok ada projek tentang biodiesel pun tak tahu bila rakyat boleh merasa, dalam iklan bukan main hebat isi minyak tarik paip dari pokok kelapa sawit jer..hehe

megatRaden
22-01-08, 09:09 AM
bagi aku kalo kete import ni Honda jazz la paling save minyak die n kalo kete malaysia ni myvi la sbb aku pakai myvi heheheh...jimat dan comel :Finger_fing22: :Finger_fing22: :Finger_fing22:

ulu_yam
16-03-08, 12:13 AM
Kelisa manual.... memang power lebih kurang 14-16km/l city driving.

sentinal3_16
08-05-08, 11:07 AM
Kereta kecil,ringan dan cc kecil yg jimat minyak...

Hebat la kereta kereta kau orang...Kereta i kereta buruk 14 tahun jer..

JB, kat KOMTAR tingkat dua tu ader lagi ke?I belum try sana la..

Berapa harga torrentflux tu?Kena bayar tiap2 bulan ke?

Apa nak buat..?Kat Bolehland sini semuanya mahal2..

Entah kenapa awek suka call me J..

Guna K&N filter pun bagus.Tambah 1-2 hp la..

kalau dah ketagih tu macam mana nak stop la?

betul ke cincin ini berkesan..

Guna michelin la..memang bagus..

shanjie
10-05-08, 04:27 AM
tentulah,,, kancil dan kelisa...
RM50 boleh jalan 450km+

sentinal3_16
15-05-08, 12:52 PM
Kalau nak paling jimat..Kira kancil 850cc manual la paling jimat.Kalau nak lagi jimat dari itu kena pakai kapchai jer la..hehehe..

buttermaid
15-05-08, 02:17 PM
aku pakai savvy.
dulu rasa macam jimat minyak.
tapi pas dua taun nih, rasa macam dah tak jimat sangat dah.
slim river - taiping = 175 km bersamaan dengan rm20 - rm25.
aku nih tak pandai sangat pasal keta.
macam tuh jimat ke tak?

laiK
20-05-08, 05:13 PM
keta Honda City iDSI ... dibuktikan oleh AAM ...

labib
26-05-08, 03:21 AM
mmg la jimat bai... serbis ganti spark plug 8 bijik ooooo.... manyak mahat looo


keta Honda City iDSI ... dibuktikan oleh AAM ...

imp0st3r
26-05-08, 09:18 AM
beli kete hybrid laaaa... honda hybrid ke... RM118K garenti jimat minyak!!!

rockstar
26-05-08, 04:53 PM
aku baru angkat NEO 1.6, makan minyak tahap gaban punya. bole recommend apa2 solutions tak utk kurangkan pemakanan minyak tahap ini? takkan nak simpan dlm stor kot, huuhuhu

mengdez
26-05-08, 05:13 PM
Rasa-rasanya kalu adak kereta, jangan pikir pasal jimat minyak, paling baik guna sistem perhubungan awam.

minz07
03-06-08, 05:54 PM
more power = more fuel..
so...gune la kereta yang kurang power..hhehe..cam kelisa ke..
kancil 660 pn jimat gak...

Ddaniell
03-06-08, 11:36 PM
wargh?! idup lagi thread aku ni! eheh

okla...lepas survey...honda city mmg jimat la...dan ader kelas nye yg tersendiri.dah la jimat myk..enjin best...selesa.cume..bentuk ikan buntal...hoho

minz07
04-06-08, 03:09 AM
tapi jagan la plak honda city vtec..tu bukan jimat minyak lagi...kalau idsi ok la...memang enjin tu utk jimat minyak..vtec utk prestasi..

pirate_6903
04-06-08, 08:38 AM
aku rasa viva jimat minyak gak.nilai ke shah alam ke nilai ke shah alam ke nilai rm 20...hehehe..tapi highwaylah.kalau in town tak tahulah aku..

SEKODENG
04-06-08, 11:30 PM
aku baru angkat NEO 1.6, makan minyak tahap gaban punya. bole recommend apa2 solutions tak utk kurangkan pemakanan minyak tahap ini? takkan nak simpan dlm stor kot, huuhuhu

aku rasa solution ko ni, ko convert ke ngv, kompom jimat, tapi tank die letak kat bonet belakang la.

berat tank tu sama dengan berat seorang penumpang. kalau takat std tank isi penuh tak sampai RM10 pun. member aku pakai kancil convert ke ngv isi RM5.20 je penuh. kalau penuh boleh pegi dalam 140km. kalau nak isi lebih lagi carikla tank yg besar skit. pastu carik tank yg fibreglass. kompom ringan tapi harga mahal le.

tapi nak convert tu carikla provider yg diikhtiraf. aku recommand PETCO kat shah alam.

setiap tahun road tax akan dapat less 25%.

amacam? ada minat? hehee

siparipari
04-06-08, 11:56 PM
imported car

for me 1. vios
2. honda city

adie_kasim
05-06-08, 06:54 AM
korang bagi la cadangan yang bernas pasal kereta jimat minyak nie...
memang kena dgn waktunya...
minyak mahal gila...

pirate_6903
05-06-08, 08:13 AM
korang bagi la cadangan yang bernas pasal kereta jimat minyak nie...
memang kena dgn waktunya...
minyak mahal gila...

Kereta yang paling jimat minyak ialah kereta yang pakai NGV...Jadi kenalah spent RM5k +++++ nak sumbat NGV.

edward7706
05-06-08, 10:13 AM
mengikut ape yg dikata dek member aku.... kalau ko selalu gune kete ko lam rm600 (rege minyak lame) kalau ko tukar ngv, conversion cost ko akan dpat cover balik dlm setahun.......
naK KETE yg mahal tapi jimat minyak...... BMW 320D jimat minyak pakai diesel je, Merc E200NGV pakai NGV, BMW 535D (diesel tp power)

wellhung
05-06-08, 12:30 PM
keter satria 1.3 GLi aku.. 40liter boleh pegi 570km
keter savvy wife ku... 35 liter boleh pegi 550km

agak jimat jugak la kedua-duanya... :-)

advanrg
05-06-08, 03:22 PM
mengikut ape yg dikata dek member aku.... kalau ko selalu gune kete ko lam rm600 (rege minyak lame) kalau ko tukar ngv, conversion cost ko akan dpat cover balik dlm setahun.......
naK KETE yg mahal tapi jimat minyak...... BMW 320D jimat minyak pakai diesel je, Merc E200NGV pakai NGV, BMW 535D (diesel tp power)


DIESEL JIMAT? dulu ye lar, sekarang diesel RM2.58 seliter, and kalau dah cc besar camtu, mana ada jimat nye. tambah lak, road tax mahal lagi daripada petrol...

kalau loaded boleh lar consider Honda Civic Hibrid tu... sure jimat dan selesa, harga jer kurang menyenangkan RM170K +/-

itu pendapat aku ler....

outlawz
06-06-08, 10:55 AM
errk aku drive honda city....idsi

so far kereta ni mmg jimat minyak...my full tank can last me around 720KM !!!

sometimes last for 15 working days...kalau setakat pegi balik kerja...ada skali tu saya isi minyak 2 kali je sebulan....heheh

wanahame
10-06-08, 09:35 AM
Try clock mileage kereta bini aku, naza suria.......isi RM50...so berdasarkan harga minyak sekarang 2.70 per liter dapatlah 18.5 liter.....jalan2 cari makan, dapatlah pergi 250km....maknanya satu liter bersamaan 13.5 km....naza suria nie 1.1 cc dia....so tak tau lah nie kira jimat ker tak.....anybody else, please comment....nanti aku try keta aku lak....

outlawz
11-06-08, 10:28 AM
Try clock mileage kereta bini aku, naza suria.......isi RM50...so berdasarkan harga minyak sekarang 2.70 per liter dapatlah 18.5 liter.....jalan2 cari makan, dapatlah pergi 250km....maknanya satu liter bersamaan 13.5 km....naza suria nie 1.1 cc dia....so tak tau lah nie kira jimat ker tak.....anybody else, please comment....nanti aku try keta aku lak....


err Viva bini aku leh clock 16KM/L itupun kalau maintan below 80KM

txmate
12-06-08, 01:26 PM
for me perodua kelisa..maybe sebab body dia kecik

sentinal3_16
12-06-08, 02:00 PM
Kereta paling jimat di malaysia ialah kancil 850 manual.Tak percaya sudah..Hehehe..

aff
12-06-08, 10:21 PM
Berikut adalah beberapa tips cara penjagaan minyak kereta yg sy dapat daripada majalah n internet n pengalaman sendiri.


SEBELUM ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol.



Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran, permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi, penapis udara tersumbat atau pelarasan skru pada karburetor kurang tepat.



Selain itu, ia mungkin berpunca daripada saat penyalaan kurang tepat, plag haus, suis pemutus arus terbakar, mampatan tidak cukup, injap yang tidak berfungsi, ekzos tersumbat, masalah pada cekam atau brek bergesel.



Bagi mengetahui puncanya, pertama, pemilik perlu memeriksa dengan melihat pada tempat meletak kenderaan. Jika ada bekas titisan minyak atau terhidu bau petrol di kawasan itu, bermakna kenderaan mungkin mengalami kebocoran dan ia perlu dihantar ke bengkel untuk dibaiki. Bagaimanapun, jika kebocoran berlaku pada sambungan paip petrol, ketatkan sambungan yang longgar menggunakan spanar dan jika masih bocor, buka skru berkenaan dan lilitkan benang vinil dan ketatkan sambungan itu kembali

Sebenarnya ada beberapa tip dan cara yang paling minimum untuk menjimatkan penggunaan bahan api sekali gus menjimatkan perbelanjaan harian anda.


Sehubungan itu, adalah penting bagi anda memerhatikan kadar penggunaan petrol bukan sekadar harganya tinggi tetapi penggunaan bahan itu secara berlebihan menandakan enjin kereta anda mengalami kerosakan.



Jika anda mendapati penggunaan petrol pada kenderaan secara berlebihan, periksa puncanya sebelum membeli sebarang alat bantuan mengurangkan penggunaan petrol yang banyak di pasaran. Ini kerana pembelian alat berkenaan mungkin tidak memberi kesan sepatutnya jika keadaan enjin kereta anda mengalami masalah hingga menyebabkan penggunaan petrol bertambah. Umumnya cara terbaik mengekalkan tahap penggunaan petrol ialah dengan melakukan pelarasan enjin.



Selain itu, perkara penting yang perlu diketahui pengguna ialah sikap dan cara pemanduan kerana ia banyak mempengaruhi penggunaan petrol kereta. Antaranya, menggunakan gear dua atau tiga terlalu lama sebelum menukar ke gear seterusnya, tabiat menekan pedal minyak terlalu kuat ketika pemanduan mendatar atau menuruni bukit boleh menyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan.



Sehubungan itu, apabila anda melakukan pelarasan enjin, ia membantu mengurangkan penggunaan petrol sehingga 15 peratus di samping teknik memandu yang salah juga menjadi punca penggunaan petrol melebihi 20 peratus atau lebih.



Di samping itu, anda juga perlu mengetahui apabila membawa bebanan yang lebih daripada kadar yang sesuai juga menyebabkan kadar penggunaan petrol melebihi dari tahap biasa.



Oleh itu, anda perlu perhatikan dalam but kereta anda, mungkin ada banyak barang yang tidak sepatutnya berada dalam but tetapi dibawa ke sana ke mari. Ia pasti menambah beban enjin



Anda harus membawa barang yang perlu saja seperti alat membaiki kereta dan alat yang dapat membantu ketika kecemasan.



Karier (alat membawa barang atas bumbung kereta) juga boleh menambah penggunaan petrol pada kadar lima peratus. Karier menghalang udara berlepas ke belakang dengan sempurna ketika kereta memecut.



Enjin dalam keadaan panas normal juga boleh membantu meningkatkan perbatuan dan prestasi kereta anda. Biarkan enjin panas sebelum memulakan perjalanan dan jangan sekali-kali memulakan perjalanan tanpa terlebih dulu merancang jalan mana untuk ke destinasi.

So, antara cara2 nak save minyak kereta adalah,kot tuan punye kete je “iman” x cukup kuat nak follow semua rules tu…


Tidak “rammed” RPM hingga redline pd tiap gear tiap kali lepas trafik light
Tidak membrek secara mendadak dari kelajuan yg tinggi (emergency kes berkecuali)
Tidak membawa “beban” yg x perlu di dalam kete (setiap penambahan berat 50kg akan ketara menambah penggunaan petrol kete)
Penggunaan rim yg “ringan” - tp konfem mahal le kalau beso
Angin tayar yang mencukupi (terlalu kurang - petrol tambah, terlalu lebih - bahaya tambah)
Membawa kelajuan yg bersesuaian dgn kapasiti & enjin kereta. (Cth kalau kete 1.3-1.6 purata suitable speed yg save minyak dalam purata 80km/j & top 120km/j)
Elakkan penukaran kepada gear yg tidak sesuai dgn keadaan & speed kereta

peewit
12-06-08, 11:42 PM
yg ni paling berkesan..last month aku buat kat kereta satria second aku yg berumo 9 thn ni. Pg kat kedai keta mana2, cko nak pasang microcompressor....pastu ckp nak pasang magnet jimat minyak.... setel..
confirm jimat minyak n pickup....

landmark1123heavy
13-06-08, 09:19 AM
Kereta paling jimat di malaysia ialah kancil 850 manual.Tak percaya sudah..Hehehe..

ye lah boleh tahan lah...
tapi kancil 850 ni ada 2 versi kan...
aku pernah dah kancil 850 versi terbaru yg lampu bulat...
transmission auto... minyak nak sama bezanya dengan avanza 1.3 auto..
harap kecik je...

tenuk8
13-06-08, 11:32 AM
AKu rasa... semua salah... kalau nak tau kereta paling jimat minyak... ialah...


jeng jeng jeng...


sebenarnye kereta paling jimat kereta SMART tuh.. yg smart-for-two, ngan smart-for-four... tuh memang terbukti paling jimat on the road.. jalan 100km... 2-3 liter petrol je... cuma satu je yg tak SMART... pasal kereta kecik.. tapi harga mencecah rm100,000 lebih... baik pakai motor la.. habis citer.. hu hu hu...

landmark1123heavy
15-06-08, 05:12 PM
oo kereta smart tu ada org kt rumah aku ni pakai...
kereta dia mcm pelik sikit...
100km 2-3 liter je?
maybe pasal tu dia dpt nama smart..
berapa cc ye kereta ni?
agak2 kereta ni dpt claim tak subsidi petrol yg gov tu? hehe

harap MY dapat keluar kereta jenis Samart pulak...

harry
15-06-08, 07:18 PM
Kangoo diesel yg paling save minyak, leh bawak barang besar gak.. paling economi lah. tapi bentuk pelik skit.

Klu owang cakap beli kete Honda Hybrid RM170++ utk jimat sbb save minyak... mmg aku x percaya lah. Sebabnya, klu banding kan dgn rega honda civic biasa dan penggunaan minyaknya, klu buat kiraan.. kene pakai kete hybrid tu utk berpuluh tahun baru dpt match jumlah perbelanjaan.
Honda hybrid tu utk owang environmentalist jer.

Yg beli Smart lak, ader budget beli kete camtu... takkan xde budget lutk isi minyak.:eam:

xnphobia
30-06-08, 02:54 AM
isuzu dmax! tank 74liter boleh lanyak 1400 km, brand new without insurance RM67,837, peh rase cam nak jual kete plak, kete diesel la, aku dah lame bawak ford ranger dan aku tau kete diesel nih stamina dier tinggi and pickup dier laju, top end je kantoi skit
pape hal pon aku cadankan bawak kete besa nih slow-slow, sebab memang suke spin and susah nak break, ( aku da try drif ehhe tak sengaje la)
diorang wat test kete nih jalan boleh bace lebih lanjut kat http://www.motortrader.com.my/NUS/articles/0/article_336/page_m.asp

jejaka_tuah
30-06-08, 05:15 AM
Aku pakai kereta kia rio...ehehe. RM90 dpt la 400km short distance. Aku amalkan gak bawak 90km/j dan apa yang ditipskan kat atas. Satu lagi, aku jenis isi minyak pepagi n angin kena cek selalu. Kalau servis lak kalau boleh cek la bebetul and jangan tangkap muat je sebab kalau kereta tak dimaintain dengan baik mmg performance dia drop la.

Sebelum ni aku pakai kancil...jimat gak ^_^

apet
30-06-08, 08:23 AM
saya pakai myvi saya rasa myvi yg paling jimat untuk kereta malaysia tapi kalau kereta jepun yg pertama honda city yg kedua toyota vios

tapi betul gak kata jejaka tuah tu kalau memandu bawah 90 puluh kereta yg saya cakap tadi lagi jimat

roger
10-07-08, 01:53 AM
honda city idsi mmg jimat minyak..ade ke hafkat enjin idsi kat kedai hafkat ni?

skecth_v7
11-08-08, 04:03 AM
kalau nk kata jimat kancil,baik kelisa sbb kelisa enjin efi,lainla kancil tebo,tp jgn rembat la

jerrykok
08-09-08, 02:24 PM
i rase kerete yg paling jimat petrol ialah savvy la...

asd
27-01-09, 03:03 PM
kereta paling jimat ialah savvy.
percayalah aku x ckp kosong.
kalo x caya pegi baca buku gusiness book of records malaysia.
kete lain mn ada masuk dlm buku tu unless savvy.
tp savvy design fails lah plk.

Retired
27-01-09, 03:23 PM
memang ada beberapa kereta yang menggunakan minyak yang sikit berbanding kereta2 lain...sebagai contoh....

1) savvy
2) viva
3) kancil

namun, faktor2 lain seperti cara pemanduam dan samada kereta and di servis mengikut masa tertentu juga memainkan peranan dalam mengira samada kereta yang anda milik. Ada member aku yang mengatakan yang perdana V6 dia jimat minyak...tapi rata2 member2 lain mengatakan yang Perdana V6 makan minyak..tapi aku nampak dan experience sendiri yang kereta Perdana V6 member aku tu tak makan minyak...tapi cara pemanduan dia macam orang tua laa...tak macam bebudak muda...

tak kira kete apa pun..kalau asyik lenjan pedal minyak..sekejap jer habis....so figure it otu :)

nottie eddie
27-01-09, 03:40 PM
err...maybe ade kuar topik sket...but juz nak bgtau...

penah own a wira 1.5i dulu.... cara gua buat... first tukar throttle body 1.6i utk dpt better control, then bukak cam, wat adjustment...adjust tepet tuh..lebih angin sket, kurang minyak..tapi bukan sebarang...kene ade calculationnyer.... then ekzos, mantain original manifold, jgn tukar extractor, tabung tengah maintain tapi buang catalic converter...tukar tabung blakang - box type wif spiral airflow.... rim paling tinggi 15 inci, tayar 55 series cukup..

end of d day.... enjin 1.5 nih performance in many angles r gud..contoh;

1) leyh follow V6 kat hiway gombak..meter abis..x tau brape..tapi enjin leyh pegik lagik
2) minyak cam kancil...murah giler...
3) maintain sporty specs

so pendek kata :

SAPA KATA KETA KALU POWER KENE MINYAK KUAT!! hehehehe....but i guess ini pun nasib jek..kebetulan sumer nye ngam..membuatkan penggunaan minyak pada kadar paling minimum....huhuhuu

cheers

p/s...ini adalah melalui pengalaman gua sendrik yg x pandai sgt bab2 kete nih....harap maklum

PeeJay
18-02-09, 08:52 PM
Member Office beli Civic hybric baru RM 130K... memang jimat giler .. kalu bawak bawah 80km ~~ 1 liter boleh pergi sampai 30-40km in town. Nih dia isi full tank .. dekat sebulan tak abiz abiz. senyap pun senyap .... mcm nail keter main golf.
Tapi pick-up out la ... Keter nih jgn nak gatal-gatal nak over take bas ekspress kalu kat jalan 2 hala ...

Midnakal
18-02-09, 08:54 PM
RM130k baru boleh jimat minyak mcm tuh ekkkkk....waduhhhhh. Pakai MYVi jek lah nampaknyaaaaaa heehheheheh

connect
25-02-09, 09:39 AM
Member Office beli Civic hybric baru RM 130K... memang jimat giler .. kalu bawak bawah 80km ~~ 1 liter boleh pergi sampai 30-40km in town. Nih dia isi full tank .. dekat sebulan tak abiz abiz. senyap pun senyap .... mcm nail keter main golf.
Tapi pick-up out la ... Keter nih jgn nak gatal-gatal nak over take bas ekspress kalu kat jalan 2 hala ...

owwhh...pickup mmg hancus eh bro?

iskk...dengar dia punya save macam berminat. tapi tang pickup tu cam xbesh jer lah...

kalau daily use keluar masuk kl oklah...

discreetlove121
05-03-09, 10:31 AM
secara logik nye, kerete berenjin kecil (660cc) lebih jimat dari kereta berenjin 3,000cc.Cuma persoalannya sekarang bagaimana enjin 660cc nak KUASA (pick-up) dan LAJU seperti 3,000cc tetapi nak maintain penggunaan minyak macam enjin 660cc tak pernah di modified..memang la MUSTAHIL.

Saya pernah di "cucuk" oleh sebuah Kelisa semasa memandu MPV 2,400cc di PLUS arah utara pada tahap 140km/h dari tol Ipoh U sehingga ke area R&R Sg Perak..bila saya nampak Kelisa tu amat bersungguh2 nak potong, saya izinkan dengan memberi laluan dan ingin juga melihat setakat mana 'max speed' Kelisa tuh.
Sekarang giliran saya pula 'cucuk' pada kelajuan dari 140km/h hingga 160km/h..haha hah..apa yang berlaku tak sampai 5 minit Kelisa tu berhenti secara tetiba..saya yakin enjin nya dah 'blow'..sempat juga saya lihat pemandu Kelisa tu angkat tangan..tak pasti apakah maksud dia angkat tangan tu!

Moral of the incident..
Janganla seperti ular lidi nak jadi naga..
Kalau nak jimat, jangan modify enjin (biarkan standard) dan pandu max 80km/h.

Pengalaman saya memandu enjin 2,400cc dengan muatan 8 penumpang purata 12sen/km pada kelajuan antara 100-110km/h tetapi akan meningkat ke 25sen/km jika kelajuan 140-160km/h.
Jadi petua nak jimat terletak pada kaki yang pijak pedal minyak..!!

anonuser2009
07-03-09, 01:50 AM
Aku rasa kereta yg paling jimat minyak..guna hybrid car...environment terjaga..skg dah byk pengeluar keta buat hybrid car..honda/toyota/nissan dll...masalah keta hybrid ni satu jer, klu bateri kong, harga mahal...hehehehe

connect
09-03-09, 11:59 PM
kesimpulannya, kurangkan berat kaki kanan

ahahaha

Midnakal
10-03-09, 02:17 AM
Aku rasa kereta yg paling jimat minyak..guna hybrid car...environment terjaga..skg dah byk pengeluar keta buat hybrid car..honda/toyota/nissan dll...masalah keta hybrid ni satu jer, klu bateri kong, harga mahal...hehehehe

Itu gua sokong.....mahal melantunnnnnn baterinya

axxan
19-03-09, 02:56 PM
member aku pomen kata kereta paling jimat minyak ialah Perodua Kelisa, the best town car.. tapi aku pernah naik keter member aku, Nissan Sunny, (konbet enjin Nissan March) gi PD dari Sunway isi RM20.00 pegi balik siap merembat lagik.. pastu smpai umah siap boleh ronda˛ lagik..

selim
26-03-09, 09:15 PM
Mungkin dalam akhir tahun ini.

TATA Nano dari India.

Sime Darby sudah jadi Wakil Jualan??

KiNgX
26-03-09, 11:47 PM
Mungkin dalam akhir tahun ini.

TATA Nano dari India.

Sime Darby sudah jadi Wakil Jualan??

Klu ini berlaku...mau sakit jantung & berploh lg org2 Proton & Perodua...Sales BLM & Viva mungkin terjejas.

P/S: Nano - rim saiz 12, klu laju skit or amik corner, mau jd superman kejap or sagat tar ni...ekekekekeke

selim
26-03-09, 11:49 PM
Klu ini berlaku...mau sakit jantung & berploh lg org2 Proton & Perodua...Sales BLM & Viva mungkin terjejas.

P/S: Nano - rim saiz 12, klu laju skit or amik corner, mau jd superman kejap or sagat tar ni...ekekekekeke

Thread ini kan bincang kereta paling jimat minyak, bukan bincang kereta paling boleh corner. hahhahah.

PeeJay
27-03-09, 12:12 AM
Contoh tip nak jimat minyak.

Minggu lepas gua isi minyak honda gua 20 hinggit jer.. tapi tak jejas pun sampai hari ni...



Caranya.. senang jer...

Gua parking keter tu kat office, pas tuh belasah kereta office jer hari2 utk semua urusan...

Midnakal
27-03-09, 12:28 AM
Ohhhhhh lu orang lari topik yerrrrr........ :fuck: hehehehh.

p/s: Relakssss...kita sambung balik ok. :eaea:

shamtpg
27-03-09, 09:40 AM
Keta jimat minyak ek.. As rasa keta VIVA la VISTA.. Tp As rasa jugak lah kan, minyak leh dijimatkan dgn cara pemanduan dan speed kenderaan yg kite bwk.. Xtau lah betul ker idak.. Tp rasanya ia.. hihihihihihihihi..




yes ahli sihir..
saya isi rm20..boleh pergi klang-k.lumpur-putrajaya-puchong-klang..
itu pun ada balance..

PeeJay
27-03-09, 03:34 PM
List keter yg paling menjimatkan..yg gua dpt rumuskan setelah membaca article berkenaan;

1. Honda Civic Hybrid
2. Kia Picanto
3. Smart
4. Proton Savvy
5. Kancil Viva
6. Produa kelisa
7. Honda City
8. Saga 1.3 manual
9. Myvi
10. Toyota Vios

Pandangan peribadi jer utk kereta bawah 1500cc kecuali civic hybrid.

pexkof
29-03-09, 09:46 AM
paling jimat bg gua rasanya honda city i-dsi dan kancil 850

~mantOs~
01-04-09, 11:18 AM
List keter yg paling menjimatkan..yg gua dpt rumuskan setelah membaca article berkenaan;

8. Saga 1.3 manual



Dulu aku pakai keta nie, mentekedarah minyak kuat nak mampos:angry:. Camana blh masuk ranking???:confuse:

Midnakal
01-04-09, 02:09 PM
semestinya kanccccillllllllll

Bro....kenapa kanciL ekkk? Explain lah sikit...baru best. ;)

wellhung
01-04-09, 04:12 PM
Mungkin dalam akhir tahun ini.

TATA Nano dari India.

Sime Darby sudah jadi Wakil Jualan??

I for one are against the introduction of nano in malaysia. Bayangkan la, sekarang ni dah memang jem, ditambah lagi dengan orang yg selama ni pakai motor tapi dah tukar pakai nano. bayangkan pulak parking space yang akan penuh jugak dengan nano. bila time kita parking kete ok jer, bila datang balik tengok ader nano terselit celah2 kete kita dengan kete lain, tak haru ker... :sweatdrop:

KiNgX
01-04-09, 04:22 PM
I for one are against the introduction of nano in malaysia. Bayangkan la, sekarang ni dah memang jem, ditambah lagi dengan orang yg selama ni pakai motor tapi dah tukar pakai nano. bayangkan pulak parking space yang akan penuh jugak dengan nano. bila time kita parking kete ok jer, bila datang balik tengok ader nano terselit celah2 kete kita dengan kete lain, tak haru ker... :sweatdrop:

Yups, wlupun nano ni antara keta yg murah dan maybe menjimatkan minyak, sudah ada protes yg dilakukan oleh persatuan pencinta alam kat sana, kerana jika murah, maka ramai akan membelinya...maka pencemaran udara yg sudah teruk akan bertambah lg teruk.

braine5
15-10-09, 02:04 PM
Aku rasa kereta yg paling jimat minyak..guna hybrid car...environment terjaga..skg dah byk pengeluar keta buat hybrid car..honda/toyota/nissan dll...masalah keta hybrid ni satu jer, klu bateri kong, harga mahal...hehehehe


yeah, ingat nak beli hybrid car, tapi bettery isu keep my stepback la...
i dengar bateri tu mahal la, tukar sekali might cost u thousands....
ape yang dah jimat akhirnya kena bayar pasal bateri tu...

will only consider hybird car when harge bateri tu more common to M'sia with lower price

chaosspawn
15-10-09, 02:49 PM
Aku ada baca dlm sisipan berita harian, yang setiap hari apa ntah, pasal auto tu. Dibuat perbandingan kereta hybrid antara Honda dan Toyota Prius, Prius lagi menawarkan penjimatan yg sangat banyak. And the Prius new model bagi warranty battery life. So tak perlu la risau bab bateri.
Malaysia susah la nak kasi jatuh harga kereta import ni. Duti nanti bila dah takde, boleh tekan tax kat benda2 automotif lain, takkan bagi Proton and Perodua jatuh punya.

peewit
15-10-09, 06:51 PM
viva aku isi full tank, tahan 5 hari ulang alik dari ampang ke opis pj, tp bwk 80-100 la

PeeJay
19-10-09, 12:02 AM
List keter yg paling menjimatkan..yg gua dpt rumuskan setelah membaca article berkenaan;
8. Saga 1.3 manual


Dulu aku pakai keta nie, mentekedarah minyak kuat nak mampos:angry:. Camana blh masuk ranking???:confuse:

Ini saga BLM baru, bukan Saga zaman jepun dulu.. SAGA BLM manual boleh dapat fuel consumption dia antara 6-8 liter/100km. Antara terjimat juga la..

turbomania
27-10-09, 07:25 PM
pakai wira, hiway + town, 1 liter dapat 14 km. pd aku ok la tuh untuk kete enjin 1500 cc.

kete ape pun leh jimat kalo kaki kanan tak gatal press pedal sampai abis. enjin mau jaga. servis jangan skip.

xerox
28-10-09, 02:30 AM
dyorang ckp nissan grand lavina jimat minyak? sapa tau.. komen sket

PeeJay
30-10-09, 12:45 AM
dyorang ckp nissan grand lavina jimat minyak? sapa tau.. komen sket

emm kalu dah MPV .. tak de la jimat sangat ..kalu dgn penumpang berat kasar 1800KG... pengalaman menggunakan kenderaan ini kira biasa la ... tak jimat.. tapi tak kuat makan minyak.
KL - Seremban 2 way .. RM30 about 150km

Pengkid
13-02-10, 06:27 PM
cuba google volkswagen polo blue motion, tapi tak jual kat malaysia sebab diesel dia lagi standard guna euro4m, sekali tangki penuh diesel 40 liter leh pergi 1300km+

gilaseks001
16-02-10, 10:08 AM
Kereta Paling Jimat = Perodua Viva 660 Manual :-D !

RM50 boleh jalan lebih daripada 450km :-p kat bandar ...

biskutmasin
17-02-10, 09:35 AM
pade aku la..kete plg jimat myk kete vios...aku pnh drive dr seremban ke penang 2 hala cume rm 80 je..tu pon ade lagi suku dlm tank..memang jimat...

KiNgX
17-02-10, 12:03 PM
pade aku la..kete plg jimat myk kete vios...aku pnh drive dr seremban ke penang 2 hala cume rm 80 je..tu pon ade lagi suku dlm tank..memang jimat...

Perghh, mustahil ni, kalau dari seremban ke Penang lebih kurang dalam 360KM, kalau pergi balik kira cincai dah 700++KM, leh ada suku dalam tank lagi? Kalah myvi saya, ni mesti bawak tutup ekon, pakai RON95 ni.

lord_raven
17-02-10, 01:44 PM
biau betul bro......ko curik angin lori ke? atau kereta ko atas lori lagi masa tu? tak kan kat highway ko punya speed 90km/j aje. mesti ada salah perkiraan tu.


drive tanpa air-cond tapi cermin turun, tak berapa jimat gak...



p/s RON berapa yang ko pakai ni?

biskutmasin
17-02-10, 02:08 PM
aku pakai ron 95 la..betol ...wat pe aku nak tipu...tapi penang sampai bukit mertajam je lah..tak sampai pulau pon...still kire jimat lah tu...

PeeJay
17-02-10, 11:57 PM
Jangan kecoh2.... Kita ada fakta pengunaan minyak kebanyakkan kereta di thread Let's share your Car Consumption Here..

MaxxDi KL ada fakata penggunaan minyak Vios..

http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php/5932-Lets-Share-Your-Car-Fuel-Consumption-Here?p=254032#post254032

Retiree01
18-02-10, 12:04 PM
mungkin betul..sebab aku punye kawan pakai Vios bawak dari Ipoh ke JB dia kata RM60 je isi minyak itu pun ade balance lagi (dia top up minyak full tank - sampai JB still meter minyak tak sampai ke takuk sebelum top up)... bawak dgn berhemah la tapi... barang diingat jugak jalan ipoh ke JB tu agak mendatar..so tak heran sgt la.

roger
08-06-10, 05:57 PM
vios ngan honda city i-dsi mane lagi jimat minyak??

Pengkid
08-06-10, 06:35 PM
vivaz atau kenari rm10=100km

Tapi kalao nak betul2 save banyak cuba google Volkswagen polo blue motion 40liter diesel 1400km++ tapi gred diesel takda dekat malaysia

PeeJay
08-06-10, 10:03 PM
vios atau city i-dsi mana lebih jimat?

Jawapan dia city i-dsi ... Buktinya kedua-dua saya test kereta jenis ni. Vios 450km = rm 50, city 450 =rm43, kedua dua nya long distance kl - kb kelajuan sama sebab berkonvoi..

szarch
08-06-10, 11:12 PM
city baru i-vtec ni minyak ok ker?

roger
09-06-10, 12:36 PM
vios atau city i-dsi mana lebih jimat?

Jawapan dia city i-dsi ... Buktinya kedua-dua saya test kereta jenis ni. Vios 450km = rm 50, city 450 =rm43, kedua dua nya long distance kl - kb kelajuan sama sebab berkonvoi..

wah bleh tahan gak ek..tp dgr kate, gearbox i-dsi kalo rosak, makan rm20k gak..uhuhu masakk..

PeeJay
09-06-10, 01:58 PM
tu la pasal. Layan gear box cvt, idsi ni memang best.Tiptronik 7 speed mmg sedap layan. Kalu bukit karak, dia adalah king. Boleh cucuk m3. Cuma kena rajin tukar minyak gear cvt setiap 15k km seelok -eloknya.
Plug plak pakai sampai 8 biji... Kalah engine perdana v6. Elok tukar setiap 40k km.

roger
18-06-10, 08:07 PM
hmm means kalau pakai vios..lagi reliable kot..

PeeJay
19-06-10, 08:58 AM
kalu wat calculation, maintanance kos vios lagi rendah kut... Jgn kira pasal jimat minyak je... Sebab jenis keter moden ni dia tak boleh alpa dalam bab service. Kalu due je mula la warning light berkelip. Dan yg tak tahan penyakit nya berjangkit... Contoh kalu tak tukar plug ikut jadual, mula la keter tersenguk2.