PDA

View Full Version : Ubahsuai Yang Tidak Memerlukan Kelulusan JPJ



aazul
24-01-06, 02:25 PM
Pengubahsuaian kecil atau pemasangan alat kelengkapan tambahan yang dibenarkan tanpa perlu mendapat kebenaran JPJ


Terdapat pengubahsuaian atau pemasangan aksesori yang boleh dilakukan tanpa mendapatkan kelulusan daripada Ketua Pengarah JPJ, terutamanya pengubahsuaian atau pemasangan yang tidak memberi kesan kepada ciri-ciri, kestabilan dan keselamatan kenderaan berkenaan seperti:-


1- Pemasangan air spoiler di bahagian hadapan dan belakang.

2-Pemasangan side skirt, aerofoil dan door visor pada kereta.

3-Pemasangan protecting guards pada bahagian hadapan dan belakang kereta.

4-Pengubahsuaian kecil pada radiator grilles, bonet atau bentuk serta rekabentuk lampu-lampu.

5- Pengubahsuaian kecil pada radiator grilles, bonet atau bentuk serta rekabentuk lampu-lampu.

6-Pengubahsuaian kecil dan melebarkan tyre wings atau mudguard.

7-Pengubahsuaian atau pemasangan tambahan bumper besar (sama ada jenis keluli atau fibreglass) pada bahagian hadapan dan belakang.

8-Pemasangan rim dan tayar yang lebih besar.

9-Pemasangan para bumbung.

10-Pemasangan sun roof di atas bumbung.

11-Pemasangan lampu brek tambahan (berwarna merah) atau lampu penunjuk arah (berwarna amber).

12-Pemasangan spot light atau lampu halogen (kedua-duanya berwarna putih dan kuning) pada bahagian hadapan sahaja iaitu tambahan kepada lampu yang sedia ada.

13-Pemasangan pengadang angin, penutup lampu fibreglass dan penutup enjin fibreglass pada bahagian hadapan motosikal di mana aksesori-aksesori ini tidak terkeluar dari hujung pemegang motosikal.

Nota: Senarai yang telah dinyatakan di atas akan dikemaskini dari masa ke semasa


Walau bagaimanapun, pengubahsuaian kecil dan pemasangan aksesori-aksesori ini hendaklah memenuhi semua keperluan perundangan sebagaimana dinyatakan di dalam Motor Vehicles (Construction and Use) Rules 1959 atau Motor Vehicles (Construction, Equipment and Use) Rules 1988.


Contohnya:-

Sekiranya air spoiler, aerofoil atau side skirt dipasang, ianya tidak boleh melebihi 150mm diukur dari bahagian luar tayar belakang.
http://www.jpj.gov.my/mportal/images/stories/rajah1.jpg

-
-Sekiranya door visor dipasang, ianya tidak boleh melebihi 100mm lebar dan tinggi.
http://www.jpj.gov.my/mportal/images/stories/rajah3.jpg

-
Sekiranya rim atau tayar lebar digunakan, ianya mesti ditutup sepenuhnya dengan mudguards atau mudflaps.

-
Sekiranya protecting guards dipasang, ianya tidak boleh menutupi lampu-lampu kenderaan. Tidak dibenarkan bucu-bucu tajam atau bahagian yang terjulur keluar melebihi 100mm. Di samping itu lebar keseluruhan tidak boleh melebihi lebar kereta yang asal.


-Sekiranya tambahan bumper besar atau protecting guards dipasang, lebihan bahagian hadapan dan belakang tidak boleh melebihi 50% dari bes roda kenderaan.

-Jarak headlamps dan lampu isyarat tidak boleh melebihi 300mm dan 400mm masing-masing diukur dari badan yang terlebar selepas pengubahsuaian.

-Sekiranya para bumbung dipasang, ianya tidak boleh melebihi panjang bumbung, atau lebar kenderaan atau ketinggian 400mm diukur dari bahagian teratas para bumbung.

Pemasangan alat kelengkapan tambahan yang tidak dibenarkan

-Lampu berkelip-kelip (selain daripada lampu penunjuk arah dan lampu berjaga-jaga) pada bahagian hadapan atau belakang kereta.

-Pemasangan lampu berwarna biru, ungu atau hijau.

-Pemasangan hon yang berirama atau hon dengan dua nada.

-Pemasangan spot light di bahagian belakang kereta.

-Pemasangan cermin gelap atau penampalan bahan berwarna pada cermin hadapan, cermin belakang dan cermin tepi di mana kadar ketelusan cahaya kurang dari 70%.


Nota: Walau bagaimanapun, penggunaan cermin gelap atau penampalan bahan berwarna di bahagian atas cermin hadapan sebanyak 20% dari lebarnya dan di cermin tingkap sukuan boleh dibenarkan.


Senarai di atas boleh diubah dari masa ke semasa.

Jenis jenis pengubahsuaian yang perlu mendapat kebenaran terlebih dahulu daripada JPJ

Jika pengubahsuaian dan pemasangan alat kelengkapan tambahan boleh mengakibatkan perubahan besar kepada rupa bentuk, ukuran, kestabilan dan keselamatan serta ciri-ciri asal kenderaan motor tersebut, kebenaran bertulis hendaklah diperolehi terlebih dahulu dari pihak JPJ. Contohnya:-

-Pengubahsuaian ke atas rangka dan rangkaiannya atau rangka monocoque sebuah kenderaan bermotor.

-Pengubahan ke atas bentuk atau ciri-ciri asal kenderaan.

-Pengubahan dari kereta saloon kepada kereta convertible.

-Pengubahan ke atas sistem bahanapi.

-Pengubahan ke atas sistem brek.

-Pengubahan ke atas sistem steering.

-Pengubahan ke atas bes roda kenderaan.

-Penggunaan badan fibreglass bagi menggantikan badan keluli.

-Penukaran enjin.


Untuk pengubahsuaian di atas atau yang sama dengannya, permohonan hendaklah dikemukakan kepada:-

Pengarah,
Bahagian Kawalselia Teknik,
Jabatan Pengangkutan Jalan,
Aras 2, Blok D4, Parcel D,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62620 Putrajaya


Perkara-perkara yang perlu disertakan bersama permohonan, antaranya ialah:-


- Pelan lukisan yang lengkap yang menunjukkan dengan terperinci tentang ubahsuaian yang dibuat termasuk ukurannya dan langkah-langkah yang diikuti.

-Spesifikasi teknikal berkaitan dengan pengubahan.

-Di mana perlu sijil atau surat pengesahan daripada Jurutera Profesional (Kejuruteraan Jentera/Automobil) yang menyatakan dan mengesahkan bahawa rekabentuk dan pengubahsuaian yang akan dilakukan ke atas kenderaan adalah stabil dan selamat digunakan.

-Butir-butir berkaitan dengan kenderaan yang hendak diubahsuai.

Sebarang pengubahsuaian yang boleh menjejaskan kestabilan kenderaan atau yang akan menyebabkan kenderaan merbahaya apabila digunakan di jalanraya tidak akan dibenarkan.











Panduan memohon penukaran enjin Cetak

Nombor enjin adalah nombor identiti sesebuah enjin yang dicop pada blok enjin mengikut ukuran dan bentuk di tapak yang ditentukan oleh pembuat/pengilang . Ianya menerangkan model,tahun,jenis bahan api dan keupayaan sesebuah enjin.

Jenis jenis permohonan

Kategori 1


Penukaran enjin yang sama model dan keupayaan kapasiti dengan enjin asal

Kategori 2


Penukaran enjin dari model yang sama dan keupayaan kapasiti tidak melebihi atau tidak kurang 25% dari enjin yang asal

Kategori 3


Penukaran enjin dari model yang sama dan keupayaan melebihi atau kurang 25% dari keupayaan asal.

Kategori 4


Penukaran enjin dengan menggunakan bahan api berbeza dari yang asal.

Kategori 5


Penukaran enjin dari model yang berlainan dari enjin asal

Syarat syarat permohonan

Bagi kategori 1 - permohonan dihantar terus kepada JPJ negeri dengan melampirkan dokumen-dokumen berikut .

-


Borang permohonan/Lampiran A

-


Kad Pendaftaran yang asal

-


Resit Pembelian enjin yang asal

-


Surat Kastam K2 yang disahkan

-


Insuran yang baru .



Bagi kategori 2 - Pemohon perlu membuat pemeriksaan khas di PUSPAKOM dan melaporkan kepada JPJ negeri dengan melampirkan dokumen-dokumen berikut :

-


Borang permohonan/Lampiran A

-


Kad Pendaftaran yang asal

-


Resit Pembelian enjin yang asal

-


Surat Kastam K2 yang disahkan
- Surat Pelepasan Tanggungan
- Laporan Pemerikasaan Puspakom (B2)
- LKM (Cukai Jalan)

-


Insuran yang baru .

Bagi kategori 3 , 4 dan 5 - Pemohon perlu membuat permohonan Kepada Bahagian Teknik, Ibu Pejabat dengan melampirkan dokumen-dokumen berikut:

-


Borang permohonan/Lampiran A

-


Salinan Kad Pendaftaran

-


Salinan Resit pembelian enjin .

-


Salinan surat Kastam (K2) .

-


Setelah mendapat kelulusan dari Bahagian Teknik , pemohon perlu mengikut proses kategori 2 .

Syarat syarat yang perlu dipatuhi ketika membuat pertukaran enjin

-


Tidak ada pengubahsuaian pada enjin 'Mounting'

-


Kimpalan pada enjin 'Mounting' tidak dibenarkan.

-


Propeller Shaft' tidak dibenarkan dipotong atau disambung di mana-mana bahagian.

-


Tiada keretakan atau karat pada enjin 'Mounting'.

-


Sistem brek perlu dinaikkan taraf bagi enjin kapasiti melebihi 25% daripada kapasiti enjin asal.

-


Sistem gantungan (Suspension System) perlu dinaikkan taraf merangkumi 'Spring Stiffness'.

eibach
30-01-06, 12:50 PM
thanks aazul for the informative articles.

zaxlroses
31-01-06, 01:52 AM
thanx u 4 the post .Aku tengok ia bergitu berguna dengan gambar sekali

Katana Black
31-01-06, 08:41 AM
Kalau letak rollcage perlu approve oleh jpj ke?

aazul
03-02-06, 02:53 PM
rollcage tak pasti.....nanti aku check semula pasal rollcage

hot_cruel
03-02-06, 03:04 PM
10-Pemasangan sun roof di atas bumbung.


errr bang... ni dr mana ko amik ... bukan aper point yg atas tu kena mintak approval la...tarak kalu...saman :o

lozo
05-02-06, 02:55 AM
tak paham pasal tint sebab ada yg kata cermin tepi belakang macam satria tu boleh di tint gelap...

aazul
08-02-06, 02:21 PM
pasal run roof memang kena ada approval....sebab ada point yg menyebabkan salah pasang sun roof.....contoh seperti potong pillar utk letak seketul roof baru...salah tu...

lordragos
09-02-06, 05:42 PM
Alah benda-benda ni pun bukan diorang tengok sangat cakap jer tapi kena tahan jugak.. termasuk ler aku kena tahan pasal eksos.. dah 2 - 3 kali kena dengan polis traffic pun kena dengan JPJ pun kena.. bagi $$$ baru lepas.. :mad:

aazul
17-02-06, 05:07 PM
ekzos diorang tak kacau sgt...kecuali klu melampaui spec yg ditetapkan.....klu lubang ekzos kepala pun boleh masuk....kompom kena.......

ninja
01-03-06, 01:35 AM
sun roof jpj approve ke??camne aritu membe aku kene saman ngan jpj atas alasan mengubahsuai body kereta??

btw ekzos tuh kalau ikut spec btol by puspakom die based on level bunyi jer 90db tak silap.tip tu tak kisah sangat as long as bunyi die mematuhi syarat.aku endorse kete kat puspakom pakai ejos tip 6' selambe jer.hehe

chicak
01-03-06, 12:57 PM
camne plak kalo kita beli keta tu dah siap ado sunroof ? lagi pun mana kita tau benda tu potong ke idak , sbb masa nak buek loan bank ado mintak suh g puspakom and lepas.......... tapi bila ado road blok kena saman laksss....... so camne nak buek? kekadang tension gak ngan JPJ nih....kalo tgk dalam geran dah sampai 5,6 owner , kita laks dah no 7 .....takan nak cari satu2 owner tanyer.

Sergeant Mendoza
01-04-06, 02:25 PM
Bagus panduan ni. Tengah

~DonJuan~
01-04-06, 05:00 PM
camne plak kalo kita beli keta tu dah siap ado sunroof ? lagi pun mana kita tau benda tu potong ke idak , sbb masa nak buek loan bank ado mintak suh g puspakom and lepas.......... tapi bila ado road blok kena saman laksss....... so camne nak buek? kekadang tension gak ngan JPJ nih....kalo tgk dalam geran dah sampai 5,6 owner , kita laks dah no 7 .....takan nak cari satu2 owner tanyer.

Apa la ko ni chicak senangnya je..klu beli keta ada sunroof just check jek kat dlm geran samada dah endorse ke belum..klu dah endorse kat geran ada dinyatakan pemasangan sunroof bertulisan dakwat merah...Klu takde tu konpom la tak de approval lagi..puspakom hanya melibatkan body dan chasis punya pengesahan unless ada buat permohonan utk sunroof tapi klu keta baru takyah sbb spec dia mmg ada disahkan oleh QC dan sirim sblum penjualan keta...

klu bumbumg sunroof yg dibenarkan hanyalah dr eksoseri yg menggunakan jenis tebuk..tak silap brand ni klu nak elok kena pakai jenis MADE IN NETHERLAND sbb ada warranty dan tak melibatkan pillar atau simen apatah lagi cat....dr segi ketahan mmg ada...Brand lain mcm kat Brothers tu rasanya lupakan je la mmg byk pakai simen la cat la pastu tak lama karattt!!..

Apapun tetap kena endorse pastu buat la salinan geran utk mengelakkan roadblok dr ditahan...

otai_ym
05-04-06, 12:35 AM
rasanya sun roof tak approve...member akoo nak regis tuka engine kantoi sbb ada sun roof...

~DonJuan~
05-04-06, 10:16 AM
rasanya sun roof tak approve...member akoo nak regis tuka engine kantoi sbb ada sun roof...

bro normally yg tak lulus sbb sun roof yg jenis tukar one set ngan bumbung...Try la pegi JPJ Putrajaya dptkan surat kawal selia..pastu baru pegi endorse kat mana2 JPJ..

Klu nak senang cari la runner JPJ yg bole buat kawtim utk dptkan surat kawal selia..Tapi klu takat sun roof je maybe takde masalah yg susahnya nak dpt surat kawal selia klu sun roof skali ngan bumbung...

a_kayma
14-04-06, 08:57 PM
aku rasa kalau kita ikut garis panduan JPJ, smer okay. aku pernah tukar enjin kereta opel aku, hangin pasal gearbox dia bocor, aku tukar ngan enjin toyota. mmg dapat endorsement JPJ. at last kereta opel aku jadi kereta TOPEL.

Midnakal
15-04-06, 03:48 AM
TOPEL???? ehhehehhe...kau nieh mcm mcm lahhh hahahahh LOL!!!!

~DonJuan~
17-04-06, 11:14 AM
aku rasa kalau kita ikut garis panduan JPJ, smer okay. aku pernah tukar enjin kereta opel aku, hangin pasal gearbox dia bocor, aku tukar ngan enjin toyota. mmg dapat endorsement JPJ. at last kereta opel aku jadi kereta TOPEL.

Klu cenggini keta ko secara tak langsung telah dimurtadkan oleh ko ngan JPJ la ek...Cian...TOPEL pun ok gak nama nya nampak menarik dan lucu bunyinya...Kekekkekekekekek..

apekx
30-05-06, 02:05 AM
aritu baru kuar garis panduan baru dari jpj
sapa ada ek ?
siap kuar kat setiap akhbar

a_kayma
01-06-06, 08:57 AM
Brader, gua ingat lu masih boleh refer ngan first thread kat sini. Apa2 perubahan pun tak la begitu ketara. Apa yang ko nak modify keter tu??

pedang23
11-07-06, 08:26 PM
•nak tanya sket geng..kalau kereta buatan malaysia dianya logo tu cabut...kene tahan jpj ke...

•kat mana ye bengkel2 yang bagus dan bleh dipercayai kalau nak buat sunroof kat keter

•apa beza sunroof ngan moonroof

~DonJuan~
17-07-06, 11:15 AM
•nak tanya sket geng..kalau kereta buatan malaysia dianya logo tu cabut...kene tahan jpj ke...

Tak salah klu takat nak cabut logo..Tapi klu tukar bodykit lain yg tak sama jenis/model baru salah..

•kat mana ye bengkel2 yang bagus dan bleh dipercayai kalau nak buat sunroof kat keter

Nak buat ke nak beli? Buat aku tak penah dgr lagi..Klu nak beli siap pasang ada satu aksesori keta kat Kg.Baru..One Stop nama dia..Sunroof mmg ada kualiti Made In Netherland...Tak payah simen tak payah cat..tebuk dan pasang...ada warranty lagi klu2 bocor atau karat...

Klu nak cara lain beli bumbung siap sunroof....yg ni ko bole antar mana kedai cat atau woksyop ketuk body...tapi klu sunroof siap bumbung ni tak sialp JpJ tak approved sbb ko dah bukak pilar ...dah ubah spek.

•apa beza sunroof ngan moonroof

Sunroof mcm tingkap yg bole bukak ka tbumbung je..Tapi klu moonroof siap bumbung skali ko leh bukak...keta Proton lum ada keluar lagi..Mitsubushi ke..Ferrari ke..Peugeut ke ada la...

puding
17-07-06, 04:47 PM
tapikan, kalau kete jepun, kat bumbung tu ada longkang, dia cuma ribet je .... just beli sekeping bumbung yang ada sunruf, pastu bukak dia punya ribet, pasang, pastu lekat ribet balik .... dulu aku pakai gak menatang tu, pastu tukar balik, sebab kete jadi tak laju huhuhu

~DonJuan~
18-07-06, 09:55 AM
tapikan, kalau kete jepun, kat bumbung tu ada longkang, dia cuma ribet je .... just beli sekeping bumbung yang ada sunruf, pastu bukak dia punya ribet, pasang, pastu lekat ribet balik .... dulu aku pakai gak menatang tu, pastu tukar balik, sebab kete jadi tak laju huhuhu

Bro itu lah yg dikatakan Pilar..Mmg la rebet tapi ko dah ubah bumbumng asal yg tak mengikut tahap piawaian JPJ..Sbb bumbung Jepun mcm cth wira adalah bumbung wira tukarkan kepada Bumbung GSR dr Jepun yg takde spek atau pengesahan sirim sbb tu la kacau..

Keta jadi tak laju? Eh ko ni apa kena mengena ngan bumbung pegi ke enjin sampai enjin bole perlahan.? Ko biar betul bro?!!:-??

D
18-07-06, 10:33 AM
Dari tinta seorang yang naif tentang kereta.....adakah benar ader kaitan roof ngan kelajuan kete...cuba citer, terangkan hati n jiwa aku yang buntu ini.

puding
18-07-06, 10:41 AM
pilar bukan yang batang pegang bumbung tu ke ?
contoh la mcm kete aku, aku pakai Honda EF 4 doors, mmg just bukak bumbung sekeping pun tanpa buang pilar ... masa tu aku punya gf punya abg keje JPJ, dia yang bagitau aku takpe kalau setakat sekeping bumbung je ko bukak dia kata la,

pasal tak laju tu kan, takde la sebab aku kata enjin pelan, huhuhu ... aku rasa kete mcm tak leh laju sangat, terasa la mcm berat sebab kalau bukak sanrup, angin kan masuk, pastu memenuhi dalam kete .... so masa yang dicatatkan akan kurang huhuhu

aku kalau boleh, cermin semua nak pakai plastik je, kasi lighten hehehe, tapi itu dulu, sekarang tidak lagi, dah stendet kambing dah kete aku

~DonJuan~
20-07-06, 09:49 AM
pilar bukan yang batang pegang bumbung tu ke ?
contoh la mcm kete aku, aku pakai Honda EF 4 doors, mmg just bukak bumbung sekeping pun tanpa buang pilar ... masa tu aku punya gf punya abg keje JPJ, dia yang bagitau aku takpe kalau setakat sekeping bumbung je ko bukak dia kata la,

pasal tak laju tu kan, takde la sebab aku kata enjin pelan, huhuhu ... aku rasa kete mcm tak leh laju sangat, terasa la mcm berat sebab kalau bukak sanrup, angin kan masuk, pastu memenuhi dalam kete .... so masa yang dicatatkan akan kurang huhuhu



ya betull pilar yg batang pegang bumbung tu la..klu takat tukar bumbung sekeping tu je pun kena endorse gak..Jgnkan bumbung sekeping yg jenis tebuk tu pun kena gak..Sbb masa member aku endorse enjin dia kebetulan keta dia mmg dah tukar pakai jenis sunroof yg jenis tebuk tapi nak endorse enjin punya pasal tak pasal kena endorse sunroof skali...Klu ko rasa tak kena ngan JPJ ko pakai je la pastu ko petik la nama abg gf ko tu..

Ckp la keta ko berat sbb statement ko seolah olah pakai sunroof keta jadi slow means mcm melibatkan enjin lak..takyah la citer bukak sunroof bole berat sbb angin masuk klu ko bukak tingkap ngan pasang aircond waktu berembat pun berat gak...sbb tu keta race takde aircond ngan seal tingkap just buat lubang angin je....tingkap lak jenis plastik sbb nak lighten..

star
24-07-06, 12:20 AM
jadi pakailah sunroof pasang siap .. mmg dijamin tak salah disisi undang2 .. buat apa beli keta mahal2 .. bulan2 kena bayar lagi .. lepas tu nak bwk pon takot .. tak gitu

~DonJuan~
03-08-06, 09:56 AM
jadi pakailah sunroof pasang siap .. mmg dijamin tak salah disisi undang2 .. buat apa beli keta mahal2 .. bulan2 kena bayar lagi .. lepas tu nak bwk pon takot .. tak gitu

Sunroof pasang siap pun tetap kena endorse gak...Klu bumbung asal bukan sunroof pastu tukar bumbung or additional sunroof dah dikira mengubah spedifikasi asal kenderaan so consider kena endorse la klu tak kena tahan takpe yg leceh nya JPJ ni..Pantang nampak lain sure dia tahan..

princekassad
22-08-06, 01:15 AM
wei kalo hilux tambah penutup kat belakang tu kene mintak kelulusan ke......

~DonJuan~
13-09-06, 10:58 AM
Bukan ke HILUX punya penutup tu adalah eksoseri tambahan yg jenis kanvas or roof..mmg ada kan? sbb dia mcm FORD RENJER gak ada penutup blakang yg boleh ditambah dan buka/pasang..

toncet
12-10-06, 11:09 AM
undang2 jpj ni tak telus sgt... macam kat mesia ni, mcm2 kita dgr... kat sini takleh pakai tukar bodikit, tp kat sana bleh plak.. kat sini sunroof salah, tp kat sana sunroof ok asalkan ada kelulusan jpj n puspakom,

macam2... aku pun tak paham... kadang2 kat negeri tu, macam ni... tp kat tempat lain macam lain plak...

alah.. kalau ko nak pasang sunroof ke, moonroof ke apa ke, roof rack ke... sumer kene gi puspakom n jpj, endorsed... ada borang kat jpj, pi ambik ...

pakai roof rack pun salah sebenarnya!

~DonJuan~
13-10-06, 09:37 AM
Klu dah ada endorsed dr JPj or Puspakom rasanya takyah takut...even setiap negeri dia punya law difrent2 thing as long aada pengesahan redah jek..Last 3 month dulu aku naik keta Perdana (pakai sunroof)member aku gi perlis kena tahan ngan JPJ yg mmg nak cari kesalahan..Dia ckp tukar bumbung ni salah walaupun bukak ribet jek..show JPJ letter kawal selia dr Putrajaya n geran yg dah endorsed dia pun malas nak amik pusing last2 lepas gak..

memula dia ckp mmg tak bole tapi memnadangkan HQ dia yg kuarkan letter kawal selia dia takleh nak buat apa2..Lepas mmg lepas Cuma leceh kena tahan nak bersoal jwb je la..

toncet
16-10-06, 03:25 PM
Klu dah ada endorsed dr JPj or Puspakom rasanya takyah takut...even setiap negeri dia punya law difrent2 thing as long aada pengesahan redah jek..Last 3 month dulu aku naik keta Perdana (pakai sunroof)member aku gi perlis kena tahan ngan JPJ yg mmg nak cari kesalahan..Dia ckp tukar bumbung ni salah walaupun bukak ribet jek..show JPJ letter kawal selia dr Putrajaya n geran yg dah endorsed dia pun malas nak amik pusing last2 lepas gak..

memula dia ckp mmg tak bole tapi memnadangkan HQ dia yg kuarkan letter kawal selia dia takleh nak buat apa2..Lepas mmg lepas Cuma leceh kena tahan nak bersoal jwb je la..


ye laaa... kalau keter dah mcm tu mmg kene tahan laa.. ada aje derang ni... keter aku yg bonet itam pun ada satu kali tu kene marah! sebab bonet itam! tah pape....

tp macam donjuan kata laa.. kalau dah ada surat kawal selia, dont worry laaa... cuma tahan telinga utk bersoal jawab, pastu ,lepas laaaa.....

radicare
30-06-07, 01:30 AM
Terdapat pengubahsuaian atau pemasangan aksesori yang boleh dilakukan tanpa perlu mendapatkan kelulusan daripada Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan(JPJ), Terutamanya pengubahsuaian atau pemasangan yang tidak memberi kesan kepada ciri kesetabilan dan keselamatan kenderaan berkenaan seperti:
Pemasangan "air spoiler'' dibahagian hadapan dan belakang.
Pemasangan ''side skirt'', ''aerofoil'' dan ''door visor'' pada kereta.
Pemasangan ''protecting guards'' pada bahagian hadapan dan belakang kereta.
Pengubahsuaian kecil pada jeriji radiotor,bonet atau bentuk serta rekabentuk lampu.
Pengubahsuaian kecil dan melebarkan jarak tayar atau penahan lumpur.
Pengubahsuaian atau pemasangan tambahan bumper besar (samaada jenis keluli atau fibreglass) pada bahagian hadapan dan belakang.
Pemasangan rim dan tayar yang lebih besar.
Pemasangan para bumbung.
Pemasangan lampu brek tambahan (berwarna merah) atau lampu penunjuk arah (berwarna amber).
Pemasangan sun roof diatas bumbung.
Pemasangan sportlight atau lampu halogen (berwarna putih atau kuning) pada bahagian hadapan sahaja iaitu tambahan kepada lampu sedia ada.

ice_feez
01-07-07, 10:25 PM
sun roof legal ke illegal..?? setahu aku x boleh tebuk bumbung atas pasang sunroof...
tapi kalau tukar bumbung seketul boleh la... boleh aku dapat kepastian dengan kenyataan tersebut...???

limbat
10-07-07, 04:44 PM
sori bro klu pertanyaan aku ni of topic..
aku nak tanya kalau nak tukar henjen x lebih dari 25%.kalau 1.3cc,berapa cc yang boleh pegi?ada yang kata sampai 1.5.tapi ada gak yang kata 1.6 pon bleh.konpius aku.tolong aku bro.

spectrometer
11-07-07, 08:29 AM
emm kalau tu..kena ikut kete la jugak kot.kalau kete ko tu kecik..xkkan nak tukar2 yg power yg lebih sgt kot..kang melayang2 kang.kalau dari 1.3 tu..just nice tukar 1.5 atau ke 1.6 pun boleh..tapi kena ubahsuai sket la kete tu..

limbat
11-07-07, 04:45 PM
memang la..aku tanya berapa bleh upgrade dari 1.3 tu..bab kena modified tu dah mesti la.mounting kena buat,disc brake kena masuk kalau yg stended belakang pakai drum..skang yang penting henjen tu kena endors kat jpj.aku nak tau berapa cc boleh masuk.1.5 or 1.6..yang tepat dan pasti.

ninja
11-07-07, 05:02 PM
sori bro klu pertanyaan aku ni of topic..
aku nak tanya kalau nak tukar henjen x lebih dari 25%.kalau 1.3cc,berapa cc yang boleh pegi?ada yang kata sampai 1.5.tapi ada gak yang kata 1.6 pon bleh.konpius aku.tolong aku bro.

Max boleh pg sampai 1.6 but with condition kete disc brake dpn blkg ade (ikut budi bicara pehak puspakom/JPJ utk 1.3 - 1.6) ikut rules sampai 1.5 sahaja

limbat
12-07-07, 04:47 PM
so 25% upgrade dari 1.3 tuh bleh sampai 1.5 ye...adui..berkecai hajat aku nak pakai 1.6 turbo..anyway..thanx bro.

xin
18-10-07, 07:12 PM
1300cc x 25% = 325cc

so kalau 1.3 boleh naik maximum 25percent ..1300cc+325cc = 1625cc

max boleh tukar 1600cc engine. Tapi same dgn ape ur di cakap oleh bro ninja, kena tukar itu rear drumbrake kepade discbrake dan tambah itu AntiRollBar belakang.

krak
23-11-07, 03:02 PM
This morning went to Puspakom for inspection (Ownership Tranfer). Drive to the check in counter n was given borang to fill in. Paid rm30 for Tukar Milik Persendirian and another rm30 for Bank Ownership Transfer. Wah at 1st thought only pay rm30 but end up to pay additional rm30 pulak.

First Inpection chasis no. They put some sort of sticker at the body. 2nd the went tinted. Mine used v-kool-Elite and know what the result (windscreen) is 2% higher than allowable (70%). Encik ini tinted tak lepas then encik kena bukak. Wa la tui rm600.00 windscreen v-kool had to removed on the spot. Cilakak itu v-kool sudah tipu sama customer. Other seems to be ok, result below the allowable tollerence.

3rd inspection the inspect on if any joining on body (kira body potong la) and finally on the lower part inspection. End up almost 2hrs.

He he those who went for this inspection please make sure remove ur windscreen tinted (if any) la before, if not worst case they will ask u to come again pay another rm and do the same thing..... wa ka ka make ur life more scacartic jer.

ninja
26-11-07, 09:03 AM
Kehadapan emchek krakatua dan yg lain

Penggunaan tinted x kesah la apa jenama pun, mostly x lepas kalo inspection, sebabnya?? x tau laaa..ini hal puspakom sama JPJ punya rules. Dinasihatkan spt kata en krakatua sila remove segala tinted,ekjos bising atau benda2 lain yg mampu menggagalkan pemeriksaan kenderaan anda. Ade kes kete yg diimport oleh WALD dgn original cermin yg gelap dtg dari jepun telah menukar cermin ke jenis yg jernih hanya kerana mahu lulus pemeriksaan, setelah lulus balik ke bengkel atau pengedar tukar balik cermin asal yg gelap


Ini kata2 dari org PUSPAKOM

" Bang, tinted ni masa buat harga berapa? - RM600 - "Kalao tinted setakat harga RM600 abang cabut je laaaaaaaa.... lainla tinted harga RM1000 ke atas..leh kawtim sket...." Apa kejadahnya makna kata2 oleh pegawai PUSPAKOM tersebut????:-??

krak
28-11-07, 04:04 PM
Ha ha ha Good News for V-Kool customer. They are goin to replace my windscreen tinted F.O.C. Just bring together ur warranty (5 years Cert) and the Puspakom VR-1 result. Made an appointment with them in Pj next wednesday.
Save my money rm600.00 Huk huk huk...

krak
06-12-07, 09:40 AM
Done - No need to pay single cents. 10.00 am masuk V-Kool workshop n 2.00pm finished already.

Jongos
06-12-07, 06:41 PM
eh? v kool pun kantoi? first time dengor laaa
mesin ukur JPJ tu rusak kot?

puding
07-12-07, 10:27 AM
sebenarnya ..
tinted mcm mana pun kalau dah ukur oleh abang JPJ tu,
mesti kantoi punya ..
siyes ...
aku pun pelik .. pelik

green_gunners
06-01-08, 04:45 PM
mmg betul kalo setakat ubahsuai kecil x perlu kelulusan jpj....

tp kalo x silap....

kalo kite ubah warna keta lain dgn warna dlm geran....

itu perkara yg rumit

hehe

geran pun kene tukar warna jgk

wood3
09-01-08, 01:54 PM
Tawkay tinted nak jual barang dia dia peduli apa bole ke tak bole,approve ke tak approve janji mashyuk!. kita as user kena hati2 mulut manis kedai assesories ni. brader mod ni sama terrer macam ir mat dalib le yg keje kat jpj bhgn kawalselia dan teknik putrajaya. yang penting tanya dulu baru buat jgn buat dulu baru tanya.!

kolekgam
15-01-08, 08:49 PM
Untungle sesaper tinted yg mahal mcm V-Kool dan yg sama waktu dengan..
Asal kantoi je inspection.. dia org ganti baru.. Menarik gak kalau camni..
Tapi aku baru je tinted kete aku yg jenis cap ayam.. :icon_sad:

paksu
26-05-08, 05:52 PM
ye ke diorg gnti blk?klu mcm 2 rugi la aku 2 bulan lps aku br psang rugi mampus la mcm ni.klu kantoi pn lh gk claim2 hehe tmbah skit duit pn xpa la dr kna bli br

sengot
09-06-08, 11:22 PM
bro.. kalau nak pasang bolt-on turbo kat enjin D16 kene approval JPJ ke?
n lagi satu, aku punyer civic EK taun 96, kalo aku nak convert jadi EK 99, pon kene endorse ke?

wanahame
10-06-08, 09:43 AM
v-kool elite tak lepas....hmm, last ime they guarantee me confirm ok....luckily still got 5 years warranty....krakatua, do u think i still claim warranty ker for my windsceen tinted....FYI, i double tinted for my window, 1st using v-kool then put another layer but tak kacau winscreen pun.....

Midnakal
10-06-08, 02:52 PM
bro sengot.... klu nak di ikutkan endorse hanya klu kete itu ditukar engine lebih khusus lagi engine block. klu tambah 2 x dee laaaa..... penoh jpj ngann puspakon klu ceng gituuu..

sengot
11-06-08, 12:19 PM
oh.. icic
thx for d info bro :D

Drakar
11-06-08, 01:25 PM
erkk, alamak, pakai vkool yg mahal pun jpj kantoi ka?

adehhh...betul ka bley klaim balik pasang kalu kena koyak nih?

skecth_v7
11-08-08, 04:10 AM
vkool kantoi?setahu aku x,sbb percent cahaya dia mmg lulus

braine5
15-10-09, 02:27 PM
tak tanya sikit, tukar lampu HID kena JPJ inspection ke ?
org aksesori kata X perlu

tapi pernah ade kwn kena saman juga....

PeeJay
15-10-09, 06:37 PM
tak tanya sikit, tukar lampu HID kena JPJ inspection ke ?
org aksesori kata X perlu

tapi pernah ade kwn kena saman juga....

Kalu ikut kan hid tk boleh pakai walaupun pergi test puspakom. Kereta hid yg pasang di kilang je terkecuali.
Kedai aksesori semer ckp boleh, kalu tk brg tak laku!




K
Posted via Mobile Device

cybergore696
15-10-09, 09:40 PM
kalo pakai ballast...mmg kena saman...HID rm300 ooooo

Midnakal
16-10-09, 01:06 PM
Udah-udah ler tuh, apa yg best sangat HID tuh? For me tak lebih dari syiok sendiri jek. Memanglah keadaan nyer terang...tapi menyusahkan pemandu yang lain....buat org lain silau jek lebih pun. Kepada pemandu yang bijak mereka akan menggunakan lampu biasa atau kuning utk pemanduan yg lebih selesa dan terang. Itu pasal rally xpakai HID kaler putih tuh....mereka pakai kaler kuning.... kenapa agaknyer yer....? Dah tentulah bila tiba ke kawasan yang berkabus lebih mudah bagi pemandu utk melihat objek dihadapan tanpa melibatkan banyak pantulan cahaya. Nampak mmg lawa cahaya HID putih nieh...tapi xpraktikal dikawasan berkabus....

p/s: Ur money....ur choice.....

Midnakal
16-10-09, 01:08 PM
tak tanya sikit, tukar lampu HID kena JPJ inspection ke ?
org aksesori kata X perlu

tapi pernah ade kwn kena saman juga....

Mmg xpayah inspection bro....betullah apa kata org kedai aksesori tuh.....tak perlu pergi buat pun ....tapi mmg dah sah salah nyer dari awal lagik.....ehheh. :cry: