PDA

View Full Version : Aquarium Keeper



Corncake Quart
02-08-07, 02:22 PM
Salam semua
Tujuan aku bukak thread ni utk para pembela ikan akuarium berkenalan, bertukar-tukar idea, berdiskusi pasal permasalahan dlm hobi ini atau berkongsi apa-apa maklumat yang bersesuaian. So para penggemar aquarium sekelian......sudi2kanlah

Corncake Quart
02-08-07, 02:30 PM
Salam again,
Since aku yang bukak thread nih so lebih molek aku yang start dulu, aku mmg suka bela ikan and aku byk membaca and melayari website yang berkaitan. So aku harap kita suma leh berkongsi info di sini. Apa yang aku tahu fish tank ataupun aquarium nih mmg satu hobi yg popular. Secara basicnya, aquarium nih adalah sebuah tangki yang diperbuat drpd samada kaca ataupun acrylic. Kaca lebih berat tetapi mempunyai visual effect yang lebih cantik. Acrylic ataupun plastik jernih lebih ringan tetapi visual effect tak sebaik kaca. Setiap tank berbeza dari segi design ataupun saiznyer. Kalu kita pegi beli kita normally beli yang siap dgn stand ataupun kabinetnyer. Ada yang pakai kaki besi ataupun kebinet kayu. So aku rasa cukup dulu salam perkenalan buat masa nih, nanti aku update pasal equipment lagi. Adios dan sudi2kanlah....

terunasuci
02-08-07, 02:50 PM
Buat masa ni saya hanya bela 2 jenis ikan perhiasan jer...

1. ikan laga...ada 3 ekor...dan ikan ni palin senang nak jaga...sbb perlukan basic requirement jer...just tukar air ngan bagi makan setiap hari...

2. ikan guppy...yang ni saya diletakkan kat balang kaca...dan perlukan alat oksigen...kelebihan, ikan ni aktif...so, kalau boring2 tgk ikan ni pun dah rasa relaks...nak lagi cantik saya letakkan lampu kat atas akurium...so, nampak badannnya cam berlampu...

Kelemahan kedua2 ikan di atas mudah mati...tapi harganya murah...so, tak der masalah nak beli yang baru...

sekarang tgh berkira2 nak bela ikan kelah or ikan emas lak......

said_sogo
02-08-07, 02:59 PM
sekarang tgh berkira2 nak bela ikan kelah or ikan emas lak......
ikan kelah??? gila apa???
carilah ikan koi ke... ikan kekek ke...

kat umah aku ada bela ikan puyu (beli kat pasar klang)
memula ada banyak... last2 tinggal sekor je.

p/s : malas nak tukar air... basuh aquarium. :icon_biggrin: kalau pergi aquarium kat hatyai ok...

Corncake Quart
02-08-07, 03:17 PM
Buat masa ni saya hanya bela 2 jenis ikan perhiasan jer...

1. ikan laga...ada 3 ekor...dan ikan ni palin senang nak jaga...sbb perlukan basic requirement jer...just tukar air ngan bagi makan setiap hari...

2. ikan guppy...yang ni saya diletakkan kat balang kaca...dan perlukan alat oksigen...kelebihan, ikan ni aktif...so, kalau boring2 tgk ikan ni pun dah rasa relaks...nak lagi cantik saya letakkan lampu kat atas akurium...so, nampak badannnya cam berlampu...

Kelemahan kedua2 ikan di atas mudah mati...tapi harganya murah...so, tak der masalah nak beli yang baru...

sekarang tgh berkira2 nak bela ikan kelah or ikan emas lak......
Ikan kelah mmg dah ader org bela TS, kalu ko nak supply leh pegi kat jln pasar...kat situ byk n murah2 jer. Ikan emas nih sensitip sgt...senang mampos...aku maleh nak layan ikan nih. Kaly ko nak nak bela ikan kelah aku rekomen ko start dgn tank 2 kaki, beli filter yang ok sikit dlm 20-30 hengget nyer. Normally kalu kt jln pasar basic package RM188, ooppss silap pekej dar... 120-150 ko dah leh dpt basic aquarium 2 kaki punyer siap dgn stand dan lampu. Utk ikan kelah ko beli pasir yg depa juai tuh...harga dlm 1.50-2.00 sekilo. Ko beli dlm 20 kilo kira cantek dah tuh. Ko beli drift wood sikit utk kasi mcm natural habitat kelah. Jgn lupa anti-chlorine and since kelah is ikan sungai tambah sikit black water extract...beli yg murah pon dah ok gak sebotol RM10 leh pakai byk kali. Pastu ko set-up, pastu dah penat set-up ko layan said_sogo pegi aquarium kat hatyai.....

Avant Garde
02-08-07, 03:23 PM
Once upon a time.... lebih kurang 5 thn dulu.... aku kongsi dgn mak aku kt kg beli aquarium.... budget beli tank tu aku tk brapa nk igt.... tp agak2 nya lebih kurang nak RM1K... masa tu aku duk kampung sementara aku dpt keje tetap... mmg lepas je ada aquarium kt umah... aku la yg paling excited nk menjaga & membela ikan2 ni... punya la rajin.... smpi klu mati sekor ikan... sepasang yg aku akan ganti... mencuci tank pun 2,3 bln skali....

Tp bab2 nama ikan ni aku fail skit.... cuma ada beberapa yg aku igt... antaranya ikan guppy, ikan emas dibawa belayar, ikan angle (mcm ikan bawal tp kecik & berbelang), ikan yu yg jenis kecik2 tu, & mcm ikan lagi... (nanti aku check blk kt kedai ikan... hehehe)

ikan pelaga pun ada beberapa kali aku bela.... menariknya ikan ni sbb warna nya striking biasanya merah & biru... tp tkleh lepaskan dlm aquarium besar... kena lak beli bowl kecik2 sbb ikan jenis ini tkleh jumpa ikan lain... mesti nk gaduh2... penah ketika tu aku bela skali 5 ikan pelaga ni dgn setiap sekor satu bekas...

dlm 2 thn lepas aku ada bela ikan NAGA... ikan tu rupanya sebijik cam naga ceta cina tu... dia punya meliuk pun sebijik mcm naga.... kena pulak.. ikan naga yg aku beli tu adalah rare species.... jenis ALBINO punya... aku beli kt banting... & yg menariknya bkn saja rupa bentuknya tp nmpk bijak sbb ikan ni respon pd pergerakan kita... (seigt aku aku penah advertice kt MK ni 2 thn lepas utk sape2 yg berminat)...

so... adalah dlm sethn aku bela ikan tu... tp atas sbb2 tertentu aku terpaksa letak ikan tu kt kampung... mak aku tlg jaga... & 4,5 bln lepas tu ikan tu inalillah.... tktau sbb ape... tp rasanya sbb mak aku tk consistent dlm penjagaan ikan ni.... bg mkn ikut dan je... huhuhuhu...


So... serba sikit pasal ikan belaan ni yg aku blh story...

ps: br smlm aku br ter pk nk bela ikan blk... nk beli aquarium baru letak kt umah... tiba2 ari ni ada thread ni....

fisher
02-08-07, 04:16 PM
Ikan kelah mmg dah ader org bela TS, kalu ko nak supply leh pegi kat jln pasar...kat situ byk n murah2 jer. Ikan emas nih sensitip sgt...senang mampos...aku maleh nak layan ikan nih. Kaly ko nak nak bela ikan kelah aku rekomen ko start dgn tank 2 kaki, beli filter yang ok sikit dlm 20-30 hengget nyer. Normally kalu kt jln pasar basic package RM188, ooppss silap pekej dar... 120-150 ko dah leh dpt basic aquarium 2 kaki punyer siap dgn stand dan lampu. Utk ikan kelah ko beli pasir yg depa juai tuh...harga dlm 1.50-2.00 sekilo. Ko beli dlm 20 kilo kira cantek dah tuh. Ko beli drift wood sikit utk kasi mcm natural habitat kelah. Jgn lupa anti-chlorine and since kelah is ikan sungai tambah sikit black water extract...beli yg murah pon dah ok gak sebotol RM10 leh pakai byk kali. Pastu ko set-up, pastu dah penat set-up ko layan said_sogo pegi aquarium kat hatyai..... aku setuju ngan Bro CQ, dlm 2 thn yg lepas ada gak aku beli ikan arowana aka kelisa hijau kat sana nak beli red indonesian tak mampu walaupun hanya RM 300 shj,mati kalu tak tido mlm aku dibuatnya.Boleh la beli ikan tue harga dlm RM 60 je rather then kat kedai biasa mau2 RM 300 keatas.lain tempat aku beli ikan kat international akurium di subang tempat ni besar mcm kilang ikan laut pun dia ada jual dan ternak batu karang pun ada.

Cite bela ikan kelah ni rasanya tak pandai kot maintain air dia asyik mati je bila bele ikan ni ikan tengas pun same,tapi bele ikan kelisa ni air dah hijau pun dia masih bernyawa lagi,tapi ptg ni nak mandikan dia la kecian air dah tukar colour.

Ada sapa - sapa tau mcm mana nak elakkan air dari cepat berlumut bila kita park akurium kat luar yg ada cahaya matahari sikit.

Corncake Quart
02-08-07, 04:31 PM
aku setuju ngan Bro CQ, dlm 2 thn yg lepas ada gak aku beli ikan arowana aka kelisa hijau kat sana nak beli red indonesian tak mampu walaupun hanya RM 300 shj,mati kalu tak tido mlm aku dibuatnya.Boleh la beli ikan tue harga dlm RM 60 je rather then kat kedai biasa mau2 RM 300 keatas.lain tempat aku beli ikan kat international akurium di subang tempat ni besar mcm kilang ikan laut pun dia ada jual dan ternak batu karang pun ada.

Cite bela ikan kelah ni rasanya tak pandai kot maintain air dia asyik mati je bila bele ikan ni ikan tengas pun same,tapi bele ikan kelisa ni air dah hijau pun dia masih bernyawa lagi,tapi ptg ni nak mandikan dia la kecian air dah tukar colour.

Ada sapa - sapa tau mcm mana nak elakkan air dari cepat berlumut bila kita park akurium kat luar yg ada cahaya matahari sikit.
Ok first of all baper size aquarium ko? Kalu ko nak elakkan cepat berlumut, ko bole try beberapa cara:
1. Ko pakai algae killer. Harga aku tak baper ingat. tapi kedai aquarium yg professional biasernya ader benda nih.
2. Ko upgrade filter system ko pada yg three stage punyer. Kat jln pasar harga kotak filter dia dlm 20-25 hengget. Make sure ko nyer pump ataupun power head tu cukup power. Utk tank 3 kaki, aku pakai 1800 series. Pastu utk filter element, ko pakai span kasar yang warna hitam pastu bwh dia ko letak letak span halus putih. Second stage pon ko repeat yang sama. Last stage ko taruk ceramic ring campur dgn activated carbon atau bio ball. Setting nih sure jadik nyer insyallah.
3. Ko try magic powder. Kat kedai aquarium sure ader jual. Serbuk dia warna kuning, tanak dlm filter. Aku tak rekomen sgt course ko kena selalu monitor ikan ko to ensure tak kena bacteria infection sbb powder nih, good bacteria pon dia belasah...tapi kaler air mmg jernih giler

fisher
02-08-07, 04:38 PM
Ok first of all baper size aquarium ko? Kalu ko nak elakkan cepat berlumut, ko bole try beberapa cara:
1. Ko pakai algae killer. Harga aku tak baper ingat. tapi kedai aquarium yg professional biasernya ader benda nih.
2. Ko upgrade filter system ko pada yg three stage punyer. Kat jln pasar harga kotak filter dia dlm 20-25 hengget. Make sure ko nyer pump ataupun power head tu cukup power. Utk tank 3 kaki, aku pakai 1800 series. Pastu utk filter element, ko pakai span kasar yang warna hitam pastu bwh dia ko letak letak span halus putih. Second stage pon ko repeat yang sama. Last stage ko taruk ceramic ring campur dgn activated carbon atau bio ball. Setting nih sure jadik nyer insyallah.
3. Ko try magic powder. Kat kedai aquarium sure ader jual. Serbuk dia warna kuning, tanak dlm filter. Aku tak rekomen sgt course ko kena selalu monitor ikan ko to ensure tak kena bacteria infection sbb powder nih, good bacteria pon dia belasah...tapi kaler air mmg jernih giler
aku nyer akurium 3' duduk kat tepi umah selalu kene matahari,alga killer ada pakai gak tapi filter sistem jenis simple nye,aku nak try la 3 stage filter,pump tak ingat la brape kuda punye tapi kuat gak la,

tq BRO.:Finger_fing22:

Corncake Quart
02-08-07, 05:06 PM
Once upon a time.... lebih kurang 5 thn dulu.... aku kongsi dgn mak aku kt kg beli aquarium.... budget beli tank tu aku tk brapa nk igt.... tp agak2 nya lebih kurang nak RM1K... masa tu aku duk kampung sementara aku dpt keje tetap... mmg lepas je ada aquarium kt umah... aku la yg paling excited nk menjaga & membela ikan2 ni... punya la rajin.... smpi klu mati sekor ikan... sepasang yg aku akan ganti... mencuci tank pun 2,3 bln skali....

Tp bab2 nama ikan ni aku fail skit.... cuma ada beberapa yg aku igt... antaranya ikan guppy, ikan emas dibawa belayar, ikan angle (mcm ikan bawal tp kecik & berbelang), ikan yu yg jenis kecik2 tu, & mcm ikan lagi... (nanti aku check blk kt kedai ikan... hehehe)

ikan pelaga pun ada beberapa kali aku bela.... menariknya ikan ni sbb warna nya striking biasanya merah & biru... tp tkleh lepaskan dlm aquarium besar... kena lak beli bowl kecik2 sbb ikan jenis ini tkleh jumpa ikan lain... mesti nk gaduh2... penah ketika tu aku bela skali 5 ikan pelaga ni dgn setiap sekor satu bekas...

dlm 2 thn lepas aku ada bela ikan NAGA... ikan tu rupanya sebijik cam naga ceta cina tu... dia punya meliuk pun sebijik mcm naga.... kena pulak.. ikan naga yg aku beli tu adalah rare species.... jenis ALBINO punya... aku beli kt banting... & yg menariknya bkn saja rupa bentuknya tp nmpk bijak sbb ikan ni respon pd pergerakan kita... (seigt aku aku penah advertice kt MK ni 2 thn lepas utk sape2 yg berminat)...

so... adalah dlm sethn aku bela ikan tu... tp atas sbb2 tertentu aku terpaksa letak ikan tu kt kampung... mak aku tlg jaga... & 4,5 bln lepas tu ikan tu inalillah.... tktau sbb ape... tp rasanya sbb mak aku tk consistent dlm penjagaan ikan ni.... bg mkn ikut dan je... huhuhuhu...


So... serba sikit pasal ikan belaan ni yg aku blh story...

ps: br smlm aku br ter pk nk bela ikan blk... nk beli aquarium baru letak kt umah... tiba2 ari ni ada thread ni....
Ha kan dah kena dgn tujuan ko...so apalagi kongsikanlah pengalaman ko kat sini. Kalu ader problem pon aku ingat mesti ramai yang ader knowledge gak. So sudi2kanlah.....

terunasuci
02-08-07, 05:19 PM
ikan kelah??? gila apa???
carilah ikan koi ke... ikan kekek ke...

kat umah aku ada bela ikan puyu (beli kat pasar klang)
memula ada banyak... last2 tinggal sekor je.

p/s : malas nak tukar air... basuh aquarium. :icon_biggrin: kalau pergi aquarium kat hatyai ok...

hehehe...sekali sekala buat giler apa salahnya...

ikan puyu??? hahaha...ini ikan zaman budak2 sekolah boleh lah sogo...bela ngan ikan sepat sekali...tangkap jer kat parit...hehehe

terunasuci
02-08-07, 05:26 PM
Ikan kelah mmg dah ader org bela TS, kalu ko nak supply leh pegi kat jln pasar...kat situ byk n murah2 jer. Ikan emas nih sensitip sgt...senang mampos...aku maleh nak layan ikan nih. Kaly ko nak nak bela ikan kelah aku rekomen ko start dgn tank 2 kaki, beli filter yang ok sikit dlm 20-30 hengget nyer. Normally kalu kt jln pasar basic package RM188, ooppss silap pekej dar... 120-150 ko dah leh dpt basic aquarium 2 kaki punyer siap dgn stand dan lampu. Utk ikan kelah ko beli pasir yg depa juai tuh...harga dlm 1.50-2.00 sekilo. Ko beli dlm 20 kilo kira cantek dah tuh. Ko beli drift wood sikit utk kasi mcm natural habitat kelah. Jgn lupa anti-chlorine and since kelah is ikan sungai tambah sikit black water extract...beli yg murah pon dah ok gak sebotol RM10 leh pakai byk kali. Pastu ko set-up, pastu dah penat set-up ko layan said_sogo pegi aquarium kat hatyai.....

sbb tu la aku pun terasa nak bela gak...pakej RM120-150 tu kira dah murah tu...pakej tu sekali ngan filter ker??? anti chlorine dah ada kat rumah...tapi nak g jalan pasar tu yang malas tu...area usj or s.alam ker ko tak tau ker???

tapi mungkin aku nak bela ikan kelisa lah...sbb aku tgk kat rumah pakcik aku cantik sangat sangat bila dah beso...leh letak kat parking rumah aku...so, camner pakej yang ni lak???

ikan emas ni aku plan nak letak dalam balang bulat dan letak kat ruang tamu...tapi aku tgk banyak betul jenis2 ikan emas ni...ada yang murah...yang mahal pun ada...tak tau yang mana paling bagus...


p/s : banyak2 aku bela kang dah macam kedai ikan lak rumah aku nanti...

Corncake Quart
02-08-07, 05:55 PM
sbb tu la aku pun terasa nak bela gak...pakej RM120-150 tu kira dah murah tu...pakej tu sekali ngan filter ker??? anti chlorine dah ada kat rumah...tapi nak g jalan pasar tu yang malas tu...area usj or s.alam ker ko tak tau ker???

tapi mungkin aku nak bela ikan kelisa lah...sbb aku tgk kat rumah pakcik aku cantik sangat sangat bila dah beso...leh letak kat parking rumah aku...so, camner pakej yang ni lak???

ikan emas ni aku plan nak letak dalam balang bulat dan letak kat ruang tamu...tapi aku tgk banyak betul jenis2 ikan emas ni...ada yang murah...yang mahal pun ada...tak tau yang mana paling bagus...


p/s : banyak2 aku bela kang dah macam kedai ikan lak rumah aku nanti...
ok kalu shah alam ko try tgk kat Xian Leng. Aquarium nih kat sebelah wet world shah alam. Collection kelisa dia is d best in the world. Equipment depa mmg best n power. Kalu ko ader modal...dia tgh offer cannister filter brand Ottoto harga dlm 170, normal 250 satu tuh. Ha kalu ko pakai tuh...air ko sure clear beb sbb dia mmg 3 stage gak. Kalu nak gi petik aku sekali.

Avant Garde
02-08-07, 06:38 PM
Smlm aku tanya pakej basic dlm rm300 (area setapak/wangsamaju).... tp aquarium cantik la.... bkn sekadar ada je... ikan dia kasi free 5 pasang.... mmg mahal... tu sbb klu blh aku nk info mna nk dpt harga aquarium jenis moden cam gmbr kt bwh ni yg affordable...

ps: jln pasar tu kat mana CQ??

terunasuci
03-08-07, 09:07 AM
ok kalu shah alam ko try tgk kat Xian Leng. Aquarium nih kat sebelah wet world shah alam. Collection kelisa dia is d best in the world. Equipment depa mmg best n power. Kalu ko ader modal...dia tgh offer cannister filter brand Ottoto harga dlm 170, normal 250 satu tuh. Ha kalu ko pakai tuh...air ko sure clear beb sbb dia mmg 3 stage gak. Kalu nak gi petik aku sekali.

wahhh...cantik tu...tempat tu saya tau cikgu...hehehe...nanti aku recce dulu...dah ok barulah aku petik ko lak...sbb aku ni bukan pandai sangat bab2 nak memilih kelisa yang baik ni...

Avant Garde
03-08-07, 09:11 AM
ps: jln pasar tu kat mana CQ??

Ko ni duk kat mana Avant Garde??? nama jer dok kat kl...jalan pasar pun ko tak tau...aku yang dok kat kg ni pun selalu pegi...hehehe...tak jauh dari puduraya jer...

tapi pasal ko tanya kat CQ bior dia yang explain...hehehe




ps: jln pasar tu kat mana CQ??

Jalan Pasar berada di Pudu,Cheras atau dekat ngn tpt urut Miss Tang/Yang


btl x CQ?


Ko ni duk kat mana Avant Garde??? nama jer dok kat kl...jalan pasar pun ko tak tau...aku yang dok kat kg ni pun selalu pegi...hehehe...tak jauh dari puduraya jer...

tapi pasal ko tanya kat CQ bior dia yang explain...hehehe

hehehehe... aku ni org perantauan yg berhijrah ke kl yg tk smpi 3,4 thn... kena lak g blk keje blk umah, dr umah pegi keje....

aku tau jln pasar tu kt pudu w'pun aku tk familier area tu... mna la tau kan.. ada jln pasar kt klang ke... hehehe


=ninja;135031] [/FONT]
Jalan Pasar berada di Pudu,Cheras atau dekat ngn tpt urut Miss Tang/Yang

btl x CQ?


hahahaha... klu umah urut Miss Tang/Yang tu aku tau la... ooooo... kt situ jln pasar...

ps: aku dpt info nk beli fish tank/aquarium ada kilangnya kt area Taman Desa Gombak.... tk tau la blh dpt harga murah ke tk sbb biasanya blh la dpt harga kilang


Ar AG lebih kurang situ la kawasan tersebut...satu lagik kedai jual tank/ikan yg muroh2 kat Pudu Hulu..tpt ni blkg PGRM, Taman Shamelin,Cheras

situ byk gak selection ikan2 yg mantap2...muroh pun iyer...tp situ pun ade pusat urut jgn tersilap kedai pula yer..muehehe
:furious: Bole tak korang sumer jgn masuk citer ms tang ms yang kat dlm thread suci aku nih. Iskhhhh aku sekeh gak sorang2 kang.....nih madu aku nih bukan main nyer elborate lagi...walaubagaimanapon aku nak ucap tima ksih pada MOD Ninja kerana tolong bagi info n info yang betul. Kat area jln pasar tuh mmg port utk beli ikan dgn equipment yang murah cuma berhati2 dgn ikan yang dah siap pek tuh psl aku penah dpt ikan yg dah ader parasit...so kalu beli select betul2. Psl kilang buat tank kat Desa Gombak tuh pon betul course aku penah terdengar dari member aku yg penah beli kat situ n kedai kt belakang PGRM juger aku penah melawat...tapi kedai ikan lar...hehehe

senior diver
03-08-07, 11:04 AM
Pokcik Minat Sangat Bela Ikan2 Marine..tapi dengan Perbelajaan nye..MAHAL..dan tak berbaloi..kata orang nak sangat Tengok Nemo(Clown Fish Pergi aje Snorkelling kat Pulau2)..Betul Ke?

akulabintang
03-08-07, 12:24 PM
Kita pun ada gak bela ikan weihh tapi suka2 je laaaa...sumer ni beli masa diorang baby2 sebab murah sikit..mula2 beli mmg la excited tapi skang nih seminggu sekali je la tukarkan air..mana tak sebab akurium tu kena cahaya matahari so cepat berkulat..dah x larat nak cuci..heheh..kadang2 tak sedar makanan diorang dah abis..so aku bagik makan nasi jer..kekeke..sib baik x mampos ikan2 tuh..

1) Seekor ikan kelisa tapi yg silver je laaa..
2) Seekor ikan patin (nanti ikan ni dah besar nak jual kat bangla..kekeke
4) 4 ekor ikan emas..(sekor dah mati sebab bergadoh)
5) seekor ikan flower horn..tapi skang dah besar dah campak kat lombong sbb suka gadoh dgn kelisa !

Aku hentam jer camporkan semua dlm 1 akurium..hehehehe..tapi nak bela ikan nemo tuh susah ker ekk ??
Aku apun ada gak bela kura2 dua ekor..dah besar2 dah..hehehe..tapi aku tak suka bela kucing. dan aku tak suka kucing ! hehehehe..

terunasuci
03-08-07, 12:29 PM
Bercakap pasal akurium kena matahari ni teringat aku nyer ikan laga...konon nak bagi nampak cantik sajer je aku letak kat tingkap bagi kena cahaya matahari...last2 tempat ikan cepat berlumut pastu sekarang tempat ikan tu pun dah tak leh jernih lagi...gosok cam ner pun nampak kelabu jer...

so, jangan biarkan tempat ikan terdedah pada cahaya matahari......

Corncake Quart
04-08-07, 01:08 PM
Pokcik Minat Sangat Bela Ikan2 Marine..tapi dengan Perbelajaan nye..MAHAL..dan tak berbaloi..kata orang nak sangat Tengok Nemo(Clown Fish Pergi aje Snorkelling kat Pulau2)..Betul Ke?
Kalu marine aquarium mmg mahal SD, tapi hasilnyer mmg cantik. Tapi rega equipment dia aduis n penjagaan lebih teliti. Salinity (tahap kemasin air), temparature, protein level, ammonia level and cahaya juga critical. Kalu tak silap aku lar basic set-up termasuk live coral mau mkn dekat 800-1000. Tapi kalu ko nak alternative utk nemo, ko leh try beli chiclid (spesies talapia), most of the imported one mmg cun, Nak jaga pon senang, very hardy fish....aku maybe nak projek satu tank chiclid lps nih.....so SD sudi2kanlah

Corncake Quart
04-08-07, 01:41 PM
Kita pun ada gak bela ikan weihh tapi suka2 je laaaa...sumer ni beli masa diorang baby2 sebab murah sikit..mula2 beli mmg la excited tapi skang nih seminggu sekali je la tukarkan air..mana tak sebab akurium tu kena cahaya matahari so cepat berkulat..dah x larat nak cuci..heheh..kadang2 tak sedar makanan diorang dah abis..so aku bagik makan nasi jer..kekeke..sib baik x mampos ikan2 tuh..

1) Seekor ikan kelisa tapi yg silver je laaa..
2) Seekor ikan patin (nanti ikan ni dah besar nak jual kat bangla..kekeke
4) 4 ekor ikan emas..(sekor dah mati sebab bergadoh)
5) seekor ikan flower horn..tapi skang dah besar dah campak kat lombong sbb suka gadoh dgn kelisa !

Aku hentam jer camporkan semua dlm 1 akurium..hehehehe..tapi nak bela ikan nemo tuh susah ker ekk ??
Aku apun ada gak bela kura2 dua ekor..dah besar2 dah..hehehe..tapi aku tak suka bela kucing. dan aku tak suka kucing ! hehehehe..
Ko nih lar cik bint....aku starlight dahi ko berbintat pulak kang......sian lar ikan ko. Kalu ko nak advice aku camner nak set-up aquarium supaya tak pyh selalu tukor air pon aku leh tolong ko. Ader yg aku set-up utk member aku dah 2 bulan takyah tukar air cuma tambah air jer. Rahsianyer is definitely 3 stage filtering system. Kalu berminat leh diskas further ngan aku.....so sudi2kanlah

mantoba
04-08-07, 01:48 PM
aku pernah beberape kali bela ikan kelah...beli kat pahang...paling lama pun dapat bela sampai 1 tahun jee..lepas tu kojoi sedih2..payah jugak nak bela ikan nie..

last2 aku dah bosan nak bela ikan nie asyik mati aje...skrg aku bela ikan puyu murah , mudah & mesra kekeke..

Corncake Quart
04-08-07, 02:18 PM
aku pernah beberape kali bela ikan kelah...beli kat pahang...paling lama pun dapat bela sampai 1 tahun jee..lepas tu kojoi sedih2..payah jugak nak bela ikan nie..

last2 aku dah bosan nak bela ikan nie asyik mati aje...skrg aku bela ikan puyuh murah , mudah & mesra kekeke..
Man...ikan puyuh maner ader daaa? Burung puyuh ader lar? Ikan puyu lar man. Ikan kelah ko kojol yer man...aku raser setup ko kurang sesuai kot. Ikan nih nak kena match dia nyer natural habitat so pasir, drift wood, additive and most importantly filtering ko kena sajak. Kalu ko nak buat baru ckp kat aku, kita plan baik punyer kay...

somban_boyo
06-08-07, 11:54 AM
sy mmg minat bela ikan ni.... dan sy minat nengok ikan ni....kalau gi mana2.. pantang nampak kedai akuarium... mesti nak singgah... nak nengok ikan.... aquaria klcc pun... dan 4-5 kali sy gi....
sy ada 2 akuarium kat rumah...1 tu 4'x2' dan 1 lagi 2'x1'.... sy minat dgn ikan tempatan... jadi...dlm akuarium besar tu... sy ada bela 2 ekor ikan belida bintik... 1 ekor ketutu.... 2 ekor sebarau.... 2 ekor baung... 3 ekor lampam... 2 ekor jelawat.... 2 ekor udang galah (1 ekor dah mati) ... 1 ekor ikan tenggalan dan 1 ekor ikan bandaraya (tugas dia cuci cermin akuarium).....
dan akuarium kecik tu... sy bela 1 ekor ikan emas (besar) berpuluh ekor ikan emas (kecik) .... 2 ekor kelah hijau.... 2 ekor temoleh... 1 ekor ikan baung dan 1 ekor ikan bandaraya....

said_sogo
06-08-07, 12:05 PM
sy mmg minat bela ikan ni.... dan sy minat nengok ikan ni....kalau gi mana2.. pantang nampak kedai akuarium... mesti nak singgah... nak nengok ikan.... aquaria klcc pun... dan 4-5 kali sy gi....
sy ada 2 akuarium kat rumah...1 tu 4'x2' dan 1 lagi 2'x1'.... sy minat dgn ikan tempatan... jadi...dlm akuarium besar tu... sy ada bela 2 ekor ikan belida bintik... 1 ekor ketutu.... 2 ekor sebarau.... 2 ekor baung... 3 ekor lampam... 2 ekor jelawat.... 2 ekor udang galah (1 ekor dah mati) ... 1 ekor ikan tenggalan dan 1 ekor ikan bandaraya (tugas dia cuci cermin akuarium).....
dan akuarium kecik tu... sy bela 1 ekor ikan emas (besar) berpuluh ekor ikan emas (kecik) .... 2 ekor kelah hijau.... 2 ekor temoleh... 1 ekor ikan baung dan 1 ekor ikan bandaraya....
ini mesti kes dapat masa mancing ni... :icon_biggrin:

ko goreng je semua ikan ni buat kenduri.... hahahaha.

Corncake Quart
06-08-07, 01:46 PM
sy mmg minat bela ikan ni.... dan sy minat nengok ikan ni....kalau gi mana2.. pantang nampak kedai akuarium... mesti nak singgah... nak nengok ikan.... aquaria klcc pun... dan 4-5 kali sy gi....
sy ada 2 akuarium kat rumah...1 tu 4'x2' dan 1 lagi 2'x1'.... sy minat dgn ikan tempatan... jadi...dlm akuarium besar tu... sy ada bela 2 ekor ikan belida bintik... 1 ekor ketutu.... 2 ekor sebarau.... 2 ekor baung... 3 ekor lampam... 2 ekor jelawat.... 2 ekor udang galah (1 ekor dah mati) ... 1 ekor ikan tenggalan dan 1 ekor ikan bandaraya (tugas dia cuci cermin akuarium).....
dan akuarium kecik tu... sy bela 1 ekor ikan emas (besar) berpuluh ekor ikan emas (kecik) .... 2 ekor kelah hijau.... 2 ekor temoleh... 1 ekor ikan baung dan 1 ekor ikan bandaraya....
Uih nampaknyer bro somban nih peminat ikan sungai. So saya raser isotop (set-up) bro somban nih agak menarik. Maybe bro somban bole share dgn kitaorang set-up apa yg bro guna. Contohnyer type of filter, quantity filter, bottom pakai pasir ker and type of deco. yg bro pakai skrg.

somban_boyo
06-08-07, 02:07 PM
sy mmg minat.... tapi tak pandai sgt...masih belajar lagi..... filter sy pakai yg biasa punya je... tapi power gak motor dia tu... sy pun tak tau sgt kekuatan dia.... bottom sy pakai pasir kaler itam + batu2 putih..... pastu.... ada kayu kat tgh2 akuarium tu..... tujuannya... supaya ikan2 tu dapat rasa mcm kat habitat dia..... dan bagi mengelakkan ikan belida tu mudah utk mencederakan ikan2 lain..... ikan2 lain tu... bole "cilok" disebalik kayu2 tu.... selain tu jugak... ikan baung dan udang.... mmg memerlukan kayu2 tu.....
just utk share je..... kalau nak beli pasir atau batu2... jgn beli kat kedai akuarium... sbb mahal.... beli kat kedai lanskap.... yg jual pasu bunga tu... murah sikit.... kalau kat kedai akuarium rm3/kilo.... kalau kat kedai pasu bunga.... rm15/10kilo.... kalau tak silap....

Corncake Quart
06-08-07, 03:03 PM
sy mmg minat.... tapi tak pandai sgt...masih belajar lagi..... filter sy pakai yg biasa punya je... tapi power gak motor dia tu... sy pun tak tau sgt kekuatan dia.... bottom sy pakai pasir kaler itam + batu2 putih..... pastu.... ada kayu kat tgh2 akuarium tu..... tujuannya... supaya ikan2 tu dapat rasa mcm kat habitat dia..... dan bagi mengelakkan ikan belida tu mudah utk mencederakan ikan2 lain..... ikan2 lain tu... bole "cilok" disebalik kayu2 tu.... selain tu jugak... ikan baung dan udang.... mmg memerlukan kayu2 tu.....
just utk share je..... kalau nak beli pasir atau batu2... jgn beli kat kedai akuarium... sbb mahal.... beli kat kedai lanskap.... yg jual pasu bunga tu... murah sikit.... kalau kat kedai akuarium rm3/kilo.... kalau kat kedai pasu bunga.... rm15/10kilo.... kalau tak silap....
Satu permulaan yg tersangat baik. Aku raser ko nyer knowledge tu dah cukup baik dah. Idea to combine pasir dgn kayu is correct, depicting depa nyer original habitat. Yup, aku pon penah terfikir nak beli batu n pasir kt kedai lanskap....maybe aku survey kat area aku kalu2 rega depa murah sikit

somban_boyo
07-08-07, 09:12 AM
terima kasih bro Corncake Quart... sy bukanlah pandai sgt bab2 camni... tapi semuanya berdasarkan pemerhatian dan byk bertanya kat kedai akuarium...
dan ini satu lagi yg nak dikongsi bersama.... kalau anda gi kedai akuarium... kalau anda perhatikan.... kdg2 ada akuarium yg sama saiz... tapi harganya jauh berbeza.... dari pemerhatian sy.... akuarium yg sy tau... ada 2 jenis.... kalau perhatikan... yg murah.... kat bucu/penjuru akuarium tu.... ada sambungan... maknanya... akuarium ni mengunakan 5 keping kaca dan disambungkan (kalau akuarium ni 4 segi).... yg mahal pulak.... dia hanya mengunakan 2 keping kaca sahaja..... bahagian penjuru akuarium tu.... kalau dilihat.... kaca tu dibengkokkan/ bending....(susah gak nak explain erk... hehehehe)..... ini semua dari pemerhatian sy sahaja....

Corncake Quart
07-08-07, 11:42 AM
terima kasih bro Corncake Quart... sy bukanlah pandai sgt bab2 camni... tapi semuanya berdasarkan pemerhatian dan byk bertanya kat kedai akuarium...
dan ini satu lagi yg nak dikongsi bersama.... kalau anda gi kedai akuarium... kalau anda perhatikan.... kdg2 ada akuarium yg sama saiz... tapi harganya jauh berbeza.... dari pemerhatian sy.... akuarium yg sy tau... ada 2 jenis.... kalau perhatikan... yg murah.... kat bucu/penjuru akuarium tu.... ada sambungan... maknanya... akuarium ni mengunakan 5 keping kaca dan disambungkan (kalau akuarium ni 4 segi).... yg mahal pulak.... dia hanya mengunakan 2 keping kaca sahaja..... bahagian penjuru akuarium tu.... kalau dilihat.... kaca tu dibengkokkan/ bending....(susah gak nak explain erk... hehehehe)..... ini semua dari pemerhatian sy sahaja....
Itu mmg betul bro. Ekau mmg handa lah jang. Ese rasor lah ekau mmg dah tahap dewo dah nih......Aquarium jenis nih mmg lebih mahal tapi lebih tahan and bagi visual effect yg lebih. Tapi byk yg jenis nih sekarang diperbuat acrylic sbb lebih senang di-mould the shape tersebut. Penjagaan adalah sama. Jenis kegunaan juga sama cuma bergantung pada minat dan budget sahaja.

puding
07-08-07, 12:08 PM
huhu .. pengalaman aku plak membela ikan dalam aquarium ni ..

1- membela ikan emas, masa tu suka bela banyak² ( duit bapak aku ), ada dalam 30 ekor, bela dalam fish tank yang besar 6 kaki ... meriah je, ada kaler gold, itam ....

2- dah dok bujang, still teruskan aktiviti ni, masa tu beli fish tank 4 kaki je, bela ikan flower horn ( tipu, kalau jual balik takde harga pun huhuhu ), bela dari besar ikan tu sama mcm jari kelingking aku, sampai la dia aku kena dukung, selama 3 tahun setengah, sebanyak 2 ekor, pastu umur dia tak panjang, sedih aku, sebab bela dia dari kecik. tanam kt tepi pagar umah aku ..

3- lepas ilang kesedihan kehilangan flower horn tu, aku bela ikan kelah plak, ( kelah ijau ), ada dalam 14 ekor, campur dengan ikan lampam dengan jelawat. ( ikan kelah ijau rege RM4.50 sekor ). sangat hepi bila tengok ikan tu waktu malam b4 tido, layan je ....

skg ni plak .. tengah berkira kira nk bela ikan air masin plak, tapi masalahnya, aku tak jumpa orang jual star fish ... ada tu ada, tapi rege hilang akal punya ... ada ke saiz kurang dari tapak tangan aku ni nk jual rege RM250 , ciss ...

ada sape² yang layan ikan air masin ni dah ada star fish ? boleh kongsi dengan aku ...

fisher
07-08-07, 01:07 PM
huhu .. pengalaman aku plak membela ikan dalam aquarium ni ..

1- membela ikan emas, masa tu suka bela banyak² ( duit bapak aku ), ada dalam 30 ekor, bela dalam fish tank yang besar 6 kaki ... meriah je, ada kaler gold, itam ....

2- dah dok bujang, still teruskan aktiviti ni, masa tu beli fish tank 4 kaki je, bela ikan flower horn ( tipu, kalau jual balik takde harga pun huhuhu ), bela dari besar ikan tu sama mcm jari kelingking aku, sampai la dia aku kena dukung, selama 3 tahun setengah, sebanyak 2 ekor, pastu umur dia tak panjang, sedih aku, sebab bela dia dari kecik. tanam kt tepi pagar umah aku ..

3- lepas ilang kesedihan kehilangan flower horn tu, aku bela ikan kelah plak, ( kelah ijau ), ada dalam 14 ekor, campur dengan ikan lampam dengan jelawat. ( ikan kelah ijau rege RM4.50 sekor ). sangat hepi bila tengok ikan tu waktu malam b4 tido, layan je ....

skg ni plak .. tengah berkira kira nk bela ikan air masin plak, tapi masalahnya, aku tak jumpa orang jual star fish ... ada tu ada, tapi rege hilang akal punya ... ada ke saiz kurang dari tapak tangan aku ni nk jual rege RM250 , ciss ...

ada sape² yang layan ikan air masin ni dah ada star fish ? boleh kongsi dengan aku ...

Nak cari star fish ke Bro,try gi kat subang belah jln dari subang bistari , masuk belah kiri kalau dari sg buloh pas RRI kat stesen minyak esso ke caltex ( tak perasan sgt brand name dia ) pas corner belah kiri ada intenational akurium,masuk dlm sikit kat sini byk jenis ikan air masin pelbagai spesis,batu karang mcm2 air tawar punye ikan pun byk, kalau jln terus gi air port subang.

puding
07-08-07, 02:35 PM
aku rasa dah pernah pegi kt situ ..
batu karang idup banyak la ...
tapak seleman takde pun dia jual ... huhuhu

somban_boyo
08-08-07, 08:32 AM
bro Corncake Quart.... yg la cakap camtu... sy tak byk tau pun... cuma byk perhati dan bertanya je... sekadar pengetahuan..... kalau kita perhatikan kedua-dua jenis akuarium yg disebut... kita dapat lihat... yg mana lebih cantik bila kita dah bela ikan didlmnya... dan sebab tu la terdapat perbezaan harga....
skg ni... sy bercadang nak wat taman dlm air dlm akuarium....(tanam pokok2/rumpai air)..... pastu.. bela ikan kecik2.... nengok ikan2 tu bermain2 dicelah2 pokok.... mesti best.... tapi rasanya.... susah nak jaga kot.... sebab ia agak sensitif pada suhu air, ph air dan kandungan klorin dlm air.... skg ni... sy sedang masih dlm mengumpul maklumat lagi....

Corncake Quart
08-08-07, 02:46 PM
bro Corncake Quart.... yg la cakap camtu... sy tak byk tau pun... cuma byk perhati dan bertanya je... sekadar pengetahuan..... kalau kita perhatikan kedua-dua jenis akuarium yg disebut... kita dapat lihat... yg mana lebih cantik bila kita dah bela ikan didlmnya... dan sebab tu la terdapat perbezaan harga....
skg ni... sy bercadang nak wat taman dlm air dlm akuarium....(tanam pokok2/rumpai air)..... pastu.. bela ikan kecik2.... nengok ikan2 tu bermain2 dicelah2 pokok.... mesti best.... tapi rasanya.... susah nak jaga kot.... sebab ia agak sensitif pada suhu air, ph air dan kandungan klorin dlm air.... skg ni... sy sedang masih dlm mengumpul maklumat lagi....
Oh bro somban nak buat planted tank. Saya bole share info sikit utk bro. For a start benda2 nih yg bro perlukan.
1. Aquarium Fertlilised Soil - brand Amazonia price dlm 80-95 satu bag 10kg
2. Lighting - daylight (ikut kesesusuaian tank) yg besar harga dlm 70-100
3. Paling penting CO2 cannister dgn bubble counter. Nih mesti utk semua planted tank. Harga utk basic unit dlm 140.00
4. Filter leh pakai yg biasa pon takpe.

Ikan yg paling sesuai utk planted tank is Neon Tetras sbb color n size dia sesuai utk planted tank. Since ader plant it is advisable utk letak Ikan Loach (aka ikan bandaraya but beli yg african punyer) this is to eradicate siput yg gerenti ader dlm planted tank. Additive yg lain ikut keperluan. Chlorine tester kit harga dlm RM25. PH tester juga important utk pertumbuhan plant yg cantik. Kalu ader apa yg sy dpt sy akan update lagi

somban_boyo
09-08-07, 08:53 AM
TQ bro CQ...
tinggi jugak modal utk planted tank ni erk.... masa sy mula2 bela ikan dlm akuarium skg ni.... sy ada gak letak tumbuhan dlm akuarium sy tu.... nak bagi cantik sikit.... sy lilit tumbuhan tu kat kayu.... tapi malangnya.... tumbuhan tu cuma dapat bertahan beberapa minggu je.... sebab kena makan ngan ikan lampam.... hehehehe.... apa2 pun... kalau ada modal.... sy akan cuba buat planted tank ni... seronok dapat nengok ikan2 kecik main celah2 pokok ni....

Corncake Quart
09-08-07, 09:46 AM
TQ bro CQ...
tinggi jugak modal utk planted tank ni erk.... masa sy mula2 bela ikan dlm akuarium skg ni.... sy ada gak letak tumbuhan dlm akuarium sy tu.... nak bagi cantik sikit.... sy lilit tumbuhan tu kat kayu.... tapi malangnya.... tumbuhan tu cuma dapat bertahan beberapa minggu je.... sebab kena makan ngan ikan lampam.... hehehehe.... apa2 pun... kalau ada modal.... sy akan cuba buat planted tank ni... seronok dapat nengok ikan2 kecik main celah2 pokok ni....
No hal bro. Just sharing info jer. Kalu buat planted without set-up mcm sy ckp tuh...susah sikit tumbuhan nak tahan lama. Kalu bro nak sample planted tank cantik bole gi tengok sample kat Xian Leng Aquarium Shah Alam. Kat saner mmg byk sample yg cantik2. Saya mungkin akan start satu planted tank very soon. Maybe sy akan isi Neon Tetras sbb ikan nih tak mkn pokok...cuma mkn pallet. Btw bro duduk mana? Kalu ader free2 bole kita mini TT...citer psl aquarium.

somban_boyo
09-08-07, 04:55 PM
sy tinggal kat seremban.... kalau sy ada dtg KL... bole la kalau nak jumpa... borak2 pasal akuarium ke... pasal mancing ke... pasal ehem2 ke.... hehehehehe....

Corncake Quart
10-08-07, 11:07 AM
sy tinggal kat seremban.... kalau sy ada dtg KL... bole la kalau nak jumpa... borak2 pasal akuarium ke... pasal mancing ke... pasal ehem2 ke.... hehehehehe....
No hal bro. Jika ada plan ke KL sila petik. Kami kat sini mmg suka sgt jumpa kakis dari luar nih.

somban_boyo
13-08-07, 09:37 AM
bro... nak tumpang tanya sikit.... Xian Leng Aquarium Shah Alam tu kat area mana erk..?? sy kalau shah alam ni.... fail sikit.... hehehehe....

said_sogo
13-08-07, 12:06 PM
bro... nak tumpang tanya sikit.... Xian Leng Aquarium Shah Alam tu kat area mana erk..?? sy kalau shah alam ni.... fail sikit.... hehehehe....
Aiyak... aku yg duk Shah Alam pun tak tau... boleh bagi alamat tak... boleh gak aku guide ko pergi sini...

sambal,
tolonggggg... ko kaki mancing yg main rugby yg duk Shah Alam, kan? (berapa banyak yg da...)

p/s : CQ, tempat tu yg kat WetWorld ke?

Corncake Quart
13-08-07, 12:24 PM
Aiyak... aku yg duk Shah Alam pun tak tau... boleh bagi alamat tak... boleh gak aku guide ko pergi sini...

sambal,
tolonggggg... ko kaki mancing yg main rugby yg duk Shah Alam, kan? (berapa banyak yg da...)

p/s : CQ, tempat tu yg kat WetWorld ke?
Lokasi Aquarium Xian Leng ialah dekat Taman Tasik Shah Alam, sebelah Wet World Water Park. Aku raser sure takde problem nak carik kan?

terunasuci
13-08-07, 02:36 PM
Saya cadangkan apa kata pasni saper2 yang ada akurium yang menarik tu kasi up kan gambar lak...leh gak kekawan yang lain dapat idea cam ner nak buat...kadang2 citer jer tak leh nak imagine cam ner korang setup akurium tu...


p/s : nanti saya up gambar akurium kat rumah saya...

Corncake Quart
13-08-07, 03:11 PM
Nih ader satu sample yang aku dapat dari member aku. Collection was set up dgn spec berikut:
Filler : Pasir sungai kasar + pasir halus sungai
Filter : 3 stage dgn first 2 stage pakai dua lapis span kasar hitam dgn cotton filter putih. 3rd stage is a mixture of ceramic ring dgn bio-ball
Power head ; Aqua King 8000 series
Decoration : Drift wood - 3 pieces
Ikan : Ikan Tengas, Lampam Emas, Lampan Ekor Merah, Tiger Barb, Albino Tiger Barb, Green Tiger Bard, Spotted Pleco (Ikan Bandaraya Hitam), Brown Pleco (Ikan Bandaraya Coklat)

Actually this tank was set up as a barb (lampam) community tank. Since barb punyer natural habitat is sungai maka member aku nih buat isotop sungai. Kalu ader question please forward kat sini.

somban_boyo
23-08-07, 04:29 PM
nak tumpang tanya sikit la.... kalau akuarium bocor kat area joint (tempat gam)... bole tak ... kalau nak tampal tanpa mengeluarkan air dari dlm akuarium tu..???

Corncake Quart
23-08-07, 05:01 PM
nak tumpang tanya sikit la.... kalau akuarium bocor kat area joint (tempat gam)... bole tak ... kalau nak tampal tanpa mengeluarkan air dari dlm akuarium tu..???
Bro bole beli glass silicone sealer. Normally suma kedai akuarium ader jual. Harga dlm 4.50-6.50 satu tiub. Gam nih mcm gam yg depa guna utk cermin keta cuma kaler dia lutcahaya. Ikut jer instruction yg ada pada tiub tuh.

terunasuci
19-10-07, 09:44 AM
Just nak tanya...

sape2 yang ada pengalaman membela ikan guppy, bagaimana nak elakkan ikan ni dari mudah mati? baru2 ni ikan guppy aku bela asyik mati je...apa masalahnya ye???

Corncake Quart
22-10-07, 12:23 PM
Just nak tanya...

sape2 yang ada pengalaman membela ikan guppy, bagaimana nak elakkan ikan ni dari mudah mati? baru2 ni ikan guppy aku bela asyik mati je...apa masalahnya ye???
Ikan nih mmg cenggitu. Ko cuba try ensure buble maker ko cukup. Kalu bole pakai yg buble maker halus tapi panjang. Selalunyer depa nih quite hardy..aku nyer masih okay sampai hari nih. Ko tambah additive tak? Aku rekemen ko campur dgn Aqua Cleaner and Aqua Safety. Both nih keluaran Ottoto. Ko try n aku try korek more info lagi

terunasuci
22-10-07, 04:29 PM
Ikan nih mmg cenggitu. Ko cuba try ensure buble maker ko cukup. Kalu bole pakai yg buble maker halus tapi panjang. Selalunyer depa nih quite hardy..aku nyer masih okay sampai hari nih. Ko tambah additive tak? Aku rekemen ko campur dgn Aqua Cleaner and Aqua Safety. Both nih keluaran Ottoto. Ko try n aku try korek more info lagi

Thanks CQ...kesian lak aku tgk bila ikan2 tu mati...smlm lagi sedih...pagi2 lagi masa kuar beraya aku dah beli ikan tu...so, sepanjang hari ada kat dalm keter...ok je...sekali bila malam aku balik rumah letak kat dalam akurium tak sampai setengah jam sume mati...sedih tgk masa ikan tu nak mati...sekor je sempat aku ambik dan masukan dalam bekas biasa...hidup lak sampai pagi tadi...

so, apa masalah akurium aku tu ye...airnya macam beracun lak...sbb ikan sepat ngan ikan laga yang aku bela kan bekas lain tak der masalah pun...

tak pe, petang ni aku cuba tgk barang2 yang ko cakap tu...

said_sogo
22-10-07, 04:58 PM
Thanks CQ...kesian lak aku tgk bila ikan2 tu mati...smlm lagi sedih...pagi2 lagi masa kuar beraya aku dah beli ikan tu...so, sepanjang hari ada kat dalm keter...ok je...sekali bila malam aku balik rumah letak kat dalam akurium tak sampai setengah jam sume mati...sedih tgk masa ikan tu nak mati...sekor je sempat aku ambik dan masukan dalam bekas biasa...hidup lak sampai pagi tadi...

so, apa masalah akurium aku tu ye...airnya macam beracun lak...sbb ikan sepat ngan ikan laga yang aku bela kan bekas lain tak der masalah pun...

tak pe, petang ni aku cuba tgk barang2 yang ko cakap tu...
Jangan beli!!! Tangkap je ikan guppy yg dalam longkang tu. Kompom tahan lasak. :icon_biggrin:

terunasuci
22-10-07, 05:24 PM
Jangan beli!!! Tangkap je ikan guppy yg dalam longkang tu. Kompom tahan lasak. :icon_biggrin:

hehehe...ada ke ikan guppy yang hidup kat dalam kolam...kalau ada nak gak aku bela...

ikan layan ikan ni leh jimatkan duit, rupanya banyak menghabiskan duit gak...

kambingcute
29-10-07, 05:13 PM
cam mana nak jaga air supaya bersih

somban_boyo
30-10-07, 09:46 AM
pada pendapat sy.... nak bagi air ni bersih.... kena gunakan filter yg bagus.... bila pakai filter yg bagus.... kita tak perlu selalu tukar air.... sbb kalau terlalu kerap tukar air ni... kdg2 takut ikan tak serasi... jadi mudah mati..... walaupun gunakan filter yg bagus... tapi kita perlu juga tukar air..... sy selalunya... bila dah nampak air tu mcm keruh je... mula2... tukar span yg dlm filter tu dulu.... bila lagi skali dia keruh... baru tukar air..... sbb... kdg2... malas nak tukar air... hehehehe.....

Corncake Quart
01-11-07, 02:24 PM
cam mana nak jaga air supaya bersih
Salam bro
Kalu nak kasik air bersih...macam ckp bro somban tuh...kena guna filter yg elok. Paling penting main filter..seeloknyer guna external filter samada yg top atau cannister. Cannister mahal so for beginner bole guna top filter. Make sure pakai minimun dua stage ie...dua lapis span. First stage pakai yg gross ataupon kasar and second stage bole pakai yg halus samada kaler hijau ataupon putih. Kalu nak kasik lagi cantik...kat bawah sekali taruk ceramic ring atau bio ball atau activated carbon. Make sure pakai power head yg power utk bagi flow yg kuat and air sentiasa aktif. Selamat mencuba sudi2kanlah...........

terunasuci
22-11-07, 01:58 PM
Setelah mendengar pelbagai pendapat dan menggunakan pelbagai kaedah cuba dan gagal, akhirnya saya berjaya juga menjumpai penyebab sebenar kenapa ikan2 tersebut mati...

rupa2nya ikan ini tidak boleh berada didalam akurium yang mempunyai bongkah kayu di dalamnya...walaupun nampak lebih cantik, tetapi kayu tersebut akan mengeluarkan gas yang boleh menyebabkan ikan2 tersebut mati...


p/s : sib baik abg ipar aku datang rumah beraya......

Corncake Quart
23-11-07, 11:34 AM
Setelah mendengar pelbagai pendapat dan menggunakan pelbagai kaedah cuba dan gagal, akhirnya saya berjaya juga menjumpai penyebab sebenar kenapa ikan2 tersebut mati...

rupa2nya ikan ini tidak boleh berada didalam akurium yang mempunyai bongkah kayu di dalamnya...walaupun nampak lebih cantik, tetapi kayu tersebut akan mengeluarkan gas yang boleh menyebabkan ikan2 tersebut mati...


p/s : sib baik abg ipar aku datang rumah beraya......
Yg nih aku tak sure. But biologically mmg betul but aquarium kecik aku pon ader gak bongkah kayu n d fish alhamdulillah still survive. Tapi tak kisahlah....asalkan ikan ko sihat dah kira ok lah tuh. Tapi tuan dia sihat tak? Apsal cam teringin nak makan bakso lak nih....hehehehe

Avant Garde
23-11-07, 02:54 PM
Ni aku viewkan gmbr my humble aquarium kt kg yg dh berusia 5 thn... masa aku jaga elok ikan2 tu hidup... kira sethn tu tahan la... tp sejak aku serah alih tugas kt mak aku sbb aku berhijrah ke KL... setiap 4,5 bln tukar ganti ikan je skrg ni... huhuhuhu...

Corncake Quart
26-11-07, 11:53 AM
Ni aku viewkan gmbr my humble aquarium kt kg yg dh berusia 5 thn... masa aku jaga elok ikan2 tu hidup... kira sethn tu tahan la... tp sejak aku serah alih tugas kt mak aku sbb aku berhijrah ke KL... setiap 4,5 bln tukar ganti ikan je skrg ni... huhuhuhu...

Wah menarik gak aquarium bro AG nih. Walaupon kecik tapi lively. Decoration mmg cool walaupon tak byk tapi suffcient utk create ambience yg cantek. Ini satu contoh yg cool. Kalu mlm...tutup lampu umah pastu pasang lampu aquarium...perghh mmg mengancam. Congrats bro

Avant Garde
26-11-07, 05:00 PM
Wah menarik gak aquarium bro AG nih. Walaupon kecik tapi lively. Decoration mmg cool walaupon tak byk tapi suffcient utk create ambience yg cantek. Ini satu contoh yg cool. Kalu mlm...tutup lampu umah pastu pasang lampu aquarium...perghh mmg mengancam. Congrats bro

Thanx 4 d comment bro CQ... just simple but sedap/redup mata mandang... aku guna lighting lampu florecent warna light blue utk nmpk lebih deep ocean scenery... hehehe...

mas-turman
26-11-07, 08:40 PM
masa aku bebudak dulu aku suka bela ikan emas mata sembol tuh
arini beli sok mati...har har har pastu stop lama
smpi lah aku dah keje kebetulan kat pwtc ada pameran ikan hiasan
ntah panggil aquaria kut...
mak aihh...punya lah lawa dorang mendekoratifkn aquarium
dgn lighting, pokok≤...terus aku beli aqurium bersaiz sederhana kecil [2" x 1"]
harga dlm RM120....

aku bela ikan:
- guppy [paling peberet]
- tiger fish [belang≤ dia glow in the dark]
buh jer dlm aquarium terus ikan ni ngap semua ikan guppy aku
siap ekor guppy nguit≤ kat ujung mulut dia...siot tol
- ikan tropika
- udang
- arowana

cuma ikan flower hond je aku tak bela
oleh kerana aku dah tak larat cuci aquarium aku trade aquarium aku
dgn astro kwn aku [dia dpt free masa beli kete]

so skang aku bela ikan pelaga jer...low maintainance

terunasuci
27-11-07, 09:50 AM
Yg nih aku tak sure. But biologically mmg betul but aquarium kecik aku pon ader gak bongkah kayu n d fish alhamdulillah still survive. Tapi tak kisahlah....asalkan ikan ko sihat dah kira ok lah tuh. Tapi tuan dia sihat tak? Apsal cam teringin nak makan bakso lak nih....hehehehe

aku pun...tapi cakap nya logik...sbb benda2 ni kemahiran abang ipar aku...ko bela ikan apa???

tuan dia??? sehat...setakat cakap teringin je mana boleh...ada berani ke? ekekeke......

p/s : ikan kat subang mewah pun boleh tahan...hehehe

terunasuci
14-01-08, 04:48 PM
Memandangkan ikan guppy yang aku bela asyik mati je...beli baru, 1-2 minggu mati...beli baru, 1-2 mati...hangin aku satu badan...so, baru2 ni masa cuti tahun baru aku dah beli ikan emas kat Akurium Xian Leng (bersebelahan Wet World, Shah Alam)...water cleaner lak aku pakai brand ottoto...alhamdulillah sampai sekarang hidup lagi......

said_sogo
14-01-08, 05:03 PM
Memandangkan ikan guppy yang aku bela asyik mati je...beli baru, 1-2 minggu mati...beli baru, 1-2 mati...hangin aku satu badan...so, baru2 ni masa cuti tahun baru aku dah beli ikan emas kat Akurium Xian Leng (bersebelahan Wet World, Shah Alam)...water cleaner lak aku pakai brand ottoto...alhamdulillah sampai sekarang hidup lagi......

Soklan dari aku...
- ko beli tahun baru 2008 ke... tahun baru Hijrah???


Kalau tahun 2008 = tunggu sehari dua lagi, matila ikan tu...:icon_biggrin:
Kalau tahun baru Hijrah = baru je 4 hari... tunggu la lagi 10 hari, jalan la ikan tu....:shutup:

p/s : CQ, takde komen???

heiya
14-01-08, 05:45 PM
aku memula dulu bela ikan oscar fish...ala yg hitam ada sisik jalur merah...garang gila ikan tu...

lepas tu aku bela turtle 2 ekor..dah besar gila..n jinak sgt..tp aku dah lepaskn kat bukit jalil...

skrang ni bela ikan kaloi putih....besar gila....nanti aku ambik gamba, aku up dlm ni....jinak sgt..siap bleh belai belai ikan tu...mcm belai kucing...

somban_boyo
29-01-08, 10:05 AM
salam bro-bro semua... dah lama tak jenguk kat sini.... ramai jugak peminat akuarium ni.... info terkini... akuarium 4' X 2' sy.... dah pecah... masa bocor ari tu.. sy cuba tampal... tapi still bocor gak... sy dah fed up... terus keluarkan semua ikan dlm tu.. lepaskn kat sungai... akuarium tu sy buang.... yg tinggal skg ni... akuarium kecik je.... itu pun byk ikan dah mati... sbb ari tu... sy gi outstation... tak de sapa jaga akuarium tu.... sy balik je.... byk ikan dah mati... yg tinggal skg ni... cuma sekor ikan jelawat dan sekor ikan koi..... lepas ni... ingat nak start bela balik.... dan nak beli akuarium saiz 4'x2'.... ada sapa2 yg bole bg idea.... camne nak start balik..??

terunasuci
29-01-08, 11:34 AM
Soklan dari aku...
- ko beli tahun baru 2008 ke... tahun baru Hijrah???


Kalau tahun 2008 = tunggu sehari dua lagi, matila ikan tu...:icon_biggrin:
Kalau tahun baru Hijrah = baru je 4 hari... tunggu la lagi 10 hari, jalan la ikan tu....:shutup:

p/s : CQ, takde komen???

ekekeke...ko ni sogo tak baik betul...ada ke doakan yang tak baik...so, sampai setakat hari ini cuma sekor je yang mati...mungkin sbb water cleaner tu bagus atau pun ikan ni memang susah nak mati mati berbanding ikan guppy......

p/s : saje je aku reply lambat...

FLO
29-01-08, 01:00 PM
nak tanya :

itu hr nmpk org bela ikan JAWS kecik dlm aquarium
kl bela benda alah ni..nk kena ada lesen ke?

Corncake Quart
30-01-08, 10:38 AM
nak tanya :

itu hr nmpk org bela ikan JAWS kecik dlm aquarium
kl bela benda alah ni..nk kena ada lesen ke?
Takder hal nyer Flo. Cuma itu conform tank laut tuh. Setup dia mahal and penjagaan dia remeh sikit. Tapi aku penah jugak tgk freshwater shark. Itu senang sikit nk bela. Cuma jgn confius dgn ikan shark. Ikan shark nih ikan sungai. Rupa dia cam ikan lampam cuma kecik sikit dgn black color tip on each fin dgn tail dia.

Corncake Quart
30-01-08, 10:42 AM
salam bro-bro semua... dah lama tak jenguk kat sini.... ramai jugak peminat akuarium ni.... info terkini... akuarium 4' X 2' sy.... dah pecah... masa bocor ari tu.. sy cuba tampal... tapi still bocor gak... sy dah fed up... terus keluarkan semua ikan dlm tu.. lepaskn kat sungai... akuarium tu sy buang.... yg tinggal skg ni... akuarium kecik je.... itu pun byk ikan dah mati... sbb ari tu... sy gi outstation... tak de sapa jaga akuarium tu.... sy balik je.... byk ikan dah mati... yg tinggal skg ni... cuma sekor ikan jelawat dan sekor ikan koi..... lepas ni... ingat nak start bela balik.... dan nak beli akuarium saiz 4'x2'.... ada sapa2 yg bole bg idea.... camne nak start balik..??
nak start balik...hmmm menarik tuh. Ok for a start decide ko nak wat biotop apa? Biotop is the setting yg ko nak utk aquarium ko. Ko nk buat biotop sungai ker, tasik local ker, tasik africa ker, plant tank ker dsbg nyer. Each different biotop requires different setup and decoration setta filler yg berbeza. Ko carik dulu pastu up kat sini n aku cuba tolong..okies sudi2kanlah

JIMI
05-02-08, 11:59 AM
korg tau x kat mana port nk beli ikan kelisa yg murah n cantik2la. .

Corncake Quart
13-02-08, 08:53 PM
korg tau x kat mana port nk beli ikan kelisa yg murah n cantik2la. .
Kalu kelisa, ko bole try tengok kat Xian Leng Aquarium kat Taman Tasik Shah Alam and kat Jalan Pasar. Xian Leng nih the world's leading breeder and exporter of Arowana a.k.a Kelisa.

terunasuci
13-05-08, 10:40 AM
Just nak mintak pandangan, camne nak elak kan batu2 yang kita letakkan dalam aqurium dari cepat berlumut ye??????

Doc Holiday
13-05-08, 11:15 AM
Just nak mintak pandangan, camne nak elak kan batu2 yang kita letakkan dalam aqurium dari cepat berlumut ye??????



Ko bersihkan air dan batu tu setiap hari insya allah tak berlumut. Tak pun ko amek batu dr Lumut, perak.

terunasuci
13-05-08, 11:33 AM
Ko bersihkan air dan batu tu setiap hari insya allah tak berlumut. Tak pun ko amek batu dr Lumut, perak.

Ko ni bior betul Doc...fatwa mana ko pakai...lum penah lagi aku dengor orang bela ikan kena bersihkan air dan batu setiap hari......

Satu lagi adakah sbb lampu yang kita pasang menjadi penyebab kepada kecepatan pembetukan lumut???

Doc Holiday
13-05-08, 11:56 AM
Biasanya kebersihan air itu sendiri. dan juga jenis bahan pelarut di dalam air itu

dan juga jenis makanan ikan. serta kekerapan ikan berak setiap hari

itu semua faktor pemyumbang terhadap kelumutan batu dalam akuarium

ko coba letak ikan aroma tapah TS

fisher
06-12-08, 12:13 AM
ikan kelisa ku dicuri perampok setelah 2 tahun aku membelanya

heiya
06-12-08, 10:36 AM
setelah bosan aku membela ikan pemangsa..akhirnya aku bela ikan mangsa keadaan plak..guppy..tp cam shiall..cepat plak mati..tensen plak aku...maunya aku biarkan semua mati...then bela kelisa plak..tak pnah lg bela kelisa..tgk yg biasa2 dlm RM50-80 dah ada...

nottie eddie
07-12-08, 09:01 PM
TS ....cube pelihara ikan bandaraya...sure licin jek batu tuh...tahi2 ikan lain pun di sapunyer

Heiya.... ikan pemangsa gak best bro....gua dah ade pengalaman byk pasal bela ikan nih... arowana, toman, flower horn, belida, oscar...dll. Paling beshh toman bro..mmg ganas giler...tapi oscar pun ok gak... penah try pelihara ikan manje2 nih..senang mati la bro...lagipun x agresif..harap makanan yg terapung jek...wal hal yg pemangsa nih..strategi tu beb....hehehe,,beshh tgk time letak anak ikan, cengkerik & anak udang..hehehe

penah ade kolam belakang umah...pelihara carp jepun dlm 15 ekor... cepat besor... bile kene pindah...bagi kat mak aku..letak kat kolam dia...huhuhu... penah pelihara patin 4 ekor...cukup besor..jadi makanan ..ekekeke.... penah gak pelihara kura2 sampai besor sampai sekaki diameter cengkerangnyer.... toman paling besar 5 tahun, besor 3 kaki panjang...hampir jadikan anak kera liar sebagai makanannyer...hehehe...mcm2 jenis dah aku bela....satu Oscar tuh..bile kecik..cam biase jek..tapi bile dh besar dekat sekaki, nampak tulisan ALLAH ngan MUHAMMAD kat each side of d body. Lepas satu masa amik gambor... ikan tu mati..huhuhu...sedih siot..lama pelihara tuh.... Arowana silver la tapi..cukup besar dalm 1 1/2 kaki...masa aku balik kmpg..dia lompat kuar aquarium...mati beb....huhuhu...frust punyer psl..trus aku buang aquarium 5 kaki aku tuh...huhuhuh...

then i went into Salt Water Fish..gara2 Nemo. satu set abih dekat RM600 termasuk ikan2...tahan 6 bulan jek..payah maintain.... last2 abih camtu jek....aku rs aku nih jenis senang pelihara pemangsa jek..ekekekeke

Setelah dekat setahun menyepi tanpe ikan....skrg aku dh start balik hobi aku... now ade satu oscar, satu belida & satu udang kara yg survive...huhuhu....baru 5 minggu....hehehe...so far seekor toman, seekor udang kara ngan 3 ekor carp dah mati kene belasah ngan oscar tuh.... so, tgk camner rezeki aku ngan yg tinggal nih..huhuhuh


cheers

terunasuci
12-12-08, 11:44 AM
TS ....cube pelihara ikan bandaraya...sure licin jek batu tuh...tahi2 ikan lain pun di sapunyer


bro, akurium aku kecik je...sesuai untuk ikan guppy je...lately ni lak banyak betul ikan guppy yang cantik2...

tp satu masalah, ikan guppy ni sensitif betul...mudah betul matinya...sib baik murah......

mekongcatfish
13-12-08, 12:15 PM
bro, akurium aku kecik je...sesuai untuk ikan guppy je...lately ni lak banyak betul ikan guppy yang cantik2...

tp satu masalah, ikan guppy ni sensitif betul...mudah betul matinya...sib baik murah......

Most guppy breeders from johor and perak put salt into their breeding tank. Before u buy from the shop try to ask the tauke, mereka ada campur garam di air ke.
Try to age the tap water for a few day and put abit of black water into the tank before letak ikan guppy dalam tank.

terunasuci
18-12-08, 02:26 PM
Most guppy breeders from johor and perak put salt into their breeding tank. Before u buy from the shop try to ask the tauke, mereka ada campur garam di air ke.
Try to age the tap water for a few day and put abit of black water into the tank before letak ikan guppy dalam tank.

Thanks bro for the info...nanti aku cuba tanya...tp masalahnya tauke kedai ni pun kadang2 bukannya nak bagitau...dulu aku tanya sbb apa ikan aku beli cepat mati pun dorang buat tak tau je...

For ur suggestion, nanti aku beli black water tu...any spesific brand yang u nak recommend???

AnakPakLah
18-12-08, 07:43 PM
aku setuju ngan Bro CQ, dlm 2 thn yg lepas ada gak aku beli ikan arowana aka kelisa hijau kat sana nak beli red indonesian tak mampu walaupun hanya RM 300 shj,mati kalu tak tido mlm aku dibuatnya.Boleh la beli ikan tue harga dlm RM 60 je rather then kat kedai biasa mau2 RM 300 keatas.lain tempat aku beli ikan kat international akurium di subang tempat ni besar mcm kilang ikan laut pun dia ada jual dan ternak batu karang pun ada.

Cite bela ikan kelah ni rasanya tak pandai kot maintain air dia asyik mati je bila bele ikan ni ikan tengas pun same,tapi bele ikan kelisa ni air dah hijau pun dia masih bernyawa lagi,tapi ptg ni nak mandikan dia la kecian air dah tukar colour.

Ada sapa - sapa tau mcm mana nak elakkan air dari cepat berlumut bila kita park akurium kat luar yg ada cahaya matahari sikit.

Bro,
Ikan kelah dan tengas dari jenis ikan yg nak yg air ph tinggi. Dia tak boleh air berasid sikit. Lagi satu dia jenis nak kadar oksigen dalam air byk sbb dia ikan yg byk guna tenaga utk berenang. Hanya 2 sebab utama kematioankelah,
1) parameter air yg berasid --- kalau nak bela kelah kena letak kulit kerang atau coral chip dalam filter untuk maintain ph yg tinggi (alkalaine)
2) Oksigen out. Kalau oksigen out kelah tercungap2 dan mati.

Tentang nak aquarium kat luar sama gak, filteration mesti power dan laghi lumut itu takkan jadi hijau membiak kalau air sudah matang. Kalau nak cara senang pakai saje lampu ultra violet utk bubuh lumut(algae)

AnakPakLah
18-12-08, 07:55 PM
Ini gambar akuarium aku bersama dgn kelisanya

http://i372.photobucket.com/albums/oo162/kelisamassa/SDC10230.jpg

AnakPakLah
18-12-08, 07:56 PM
satu laghi gambar ikan-ikan aku.

http://i372.photobucket.com/albums/oo162/kelisamassa/SDC10190.jpg

heiya
18-12-08, 08:06 PM
oh kene letak garam ke...byk mana nak letak..kekadang tanya tokei ni..mcm sial..tak semua tahu n reti nak mengajar...patut la ikan guppy aku cepat mati...

mekongcatfish
23-12-08, 01:14 PM
Thanks bro for the info...nanti aku cuba tanya...tp masalahnya tauke kedai ni pun kadang2 bukannya nak bagitau...dulu aku tanya sbb apa ikan aku beli cepat mati pun dorang buat tak tau je...

For ur suggestion, nanti aku beli black water tu...any spesific brand yang u nak recommend???

Fish keeping is a enjoyable hobby but at times quite frustrating when ikan kena penyakit dan mati. Kadang2 tak ada apa2 kesan mereka da mati dengan tiba2.
Let me share some of the very basic knowledge to a better fish keeping hobby, especially guppy.
1. Tank ---15 to 20 gal (68 to 90 litre) most suitable for guppy, platy, molly and swordtail.
2. Filter --- inside box filter. Do not use power filter especially in a small tank. The strong jet from the power nozzle will tire the fish fast.
Deco --- Try not to use any gravel or pebbles in the tank. Uneaten food will struck inbetween these pebbles and create serious water condition --- menggalakkan bacteria menbiak.
Water --- Ha, this is the most important topic of all. Many people have plenty of ways how the H2o should be--- PH hi-lo, soft and hard water. All thse depend on the area water supply. As for me, is to slowly aclimatised your fish to the water condition in your area. Of course there are many ubat to help your fish to aclimatsed such black water (Azoo) or fish conditioner (genesis). Some they put salt (in the case of fish breeder in perak, johor and singapore). Have u notice tu guppy color looks bright when u buy from the shop but after a week or two, tu color sudah kekurangan atau boring sikit. This is becos of the garam dan color enhancer.
Change the tank water at least once a week --about 15 to 25 %. Used a tube to siphon the water at the bottom to remove waste (najlis) and uneaten food. Try not to use all sort of fish ubat after changing the water. I use age water - air pipe di simpan beberapa hari utk menghilangkan chroline. Wash the box filter once every 2 weeks.
If u buy new fish from the shop do not put them straight in with your old fish. Many new fish carried bateria and diease. Fish shop they used central filtering system, if one tank kena penyakit semmua tank pun kena juga. Always prepare a small tank to quarantine the new fish for a few days and slowly aclimatised to your present water quality.
Feed your fish with quality food such as blood worm (hikari) or any quality small size pellet or flaks. Do not overfeed your fish. Removed uneaten food immediately. Do not overcrowded (letak terlalu banyak ikan dlm sebuah tank).
I hope the above basic knowledge will help u to enjoy more and spending lest money to buy new fish to ganti ikan2 yang sentiasa meninggal.

terunasuci
15-01-09, 10:02 AM
Fish keeping is a enjoyable hobby but at times quite frustrating when ikan kena penyakit dan mati. Kadang2 tak ada apa2 kesan mereka da mati dengan tiba2.
Let me share some of the very basic knowledge to a better fish keeping hobby, especially guppy.
1. Tank ---15 to 20 gal (68 to 90 litre) most suitable for guppy, platy, molly and swordtail.
2. Filter --- inside box filter. Do not use power filter especially in a small tank. The strong jet from the power nozzle will tire the fish fast.
Deco --- Try not to use any gravel or pebbles in the tank. Uneaten food will struck inbetween these pebbles and create serious water condition --- menggalakkan bacteria menbiak.
Water --- Ha, this is the most important topic of all. Many people have plenty of ways how the H2o should be--- PH hi-lo, soft and hard water. All thse depend on the area water supply. As for me, is to slowly aclimatised your fish to the water condition in your area. Of course there are many ubat to help your fish to aclimatsed such black water (Azoo) or fish conditioner (genesis). Some they put salt (in the case of fish breeder in perak, johor and singapore). Have u notice tu guppy color looks bright when u buy from the shop but after a week or two, tu color sudah kekurangan atau boring sikit. This is becos of the garam dan color enhancer.
Change the tank water at least once a week --about 15 to 25 %. Used a tube to siphon the water at the bottom to remove waste (najlis) and uneaten food. Try not to use all sort of fish ubat after changing the water. I use age water - air pipe di simpan beberapa hari utk menghilangkan chroline. Wash the box filter once every 2 weeks.
If u buy new fish from the shop do not put them straight in with your old fish. Many new fish carried bateria and diease. Fish shop they used central filtering system, if one tank kena penyakit semmua tank pun kena juga. Always prepare a small tank to quarantine the new fish for a few days and slowly aclimatised to your present water quality.
Feed your fish with quality food such as blood worm (hikari) or any quality small size pellet or flaks. Do not overfeed your fish. Removed uneaten food immediately. Do not overcrowded (letak terlalu banyak ikan dlm sebuah tank).
I hope the above basic knowledge will help u to enjoy more and spending lest money to buy new fish to ganti ikan2 yang sentiasa meninggal.

Thanks bro atas tips2 yang panjang lebar tu...buat masa ni alhamdulillah ikan guppy yang aku beli dah 2 minggu masih selamat bernyawa lagi...

Selain cuba mengadaptasi tips yang diberikan, aku cuba formula sendiri...kali ni masa beli ikan guppy tu, aku amik air kat akurium ikan tu banyak sikit...so, aku campurkan air dari akurium ikan yang aku beli ngan air hujan yang aku tadah dan masukan sedikit black water...pastu sebelum aku masukan ikan guppy tu dalam akurium, aku biarkan ikan guppy dalam campuran air yang sedikit dulu...bila da 3-4 jam aku tgk ikan tu da boleh terima persekitaran yang baru baru aku masukan dalam akurium...tu pun aku masukan sekor dulu...sbb takut gak eksperimen aku tak berjaya...bila da ok baru aku masukan semua...tp mula2 aku tgk ikan tu cam nak mati gak...menggelupur semacam je...tapi alhamdulillah sampai saat ni masih bernyawa...

Tapi yang aku heran, dulu aku beli 6 ekor...tapi 3 hari lepas baru aku pasan tinggal 5 ekor...puas aku check tak de pulak ikan yang mati...so, betul ke orang kata ikan guppy ni makan kawan nya sendiri??????

mekongcatfish
15-01-09, 10:44 PM
Bro terunasusi, ikan guppy bukan ikan yang aggressif. ikan dewasa tak makan sesama sendiri. Tetapi kadang2 mereka akan makan anak ikan yang baru lahir. IMhO ikan yang sudah hilang sebab ia sudah jump (commit sucide) keluar dari tanki atau di makan boleh ikan2 lain yang aggressif.

terunasuci
19-01-09, 11:44 AM
Bro terunasusi, ikan guppy bukan ikan yang aggressif. ikan dewasa tak makan sesama sendiri. Tetapi kadang2 mereka akan makan anak ikan yang baru lahir. IMhO ikan yang sudah hilang sebab ia sudah jump (commit sucide) keluar dari tanki atau di makan boleh ikan2 lain yang aggressif.

Thanks bro...cuma musyhkil sbb aku dok tgk2 kat luar akurium tak jumpa lak ikan yang lagi sekor tu...tp alhamdulillah...sehingga hari ni ikan yang 5 ekor tu masih hidup lagi...

nanti aku nak beli lagi 2 ekor ikan guppy yang terbaru...aku tgk bukan main cantik lagi kaler dan ekornya...

mekongcatfish
19-01-09, 03:53 PM
Thanks bro...cuma musyhkil sbb aku dok tgk2 kat luar akurium tak jumpa lak ikan yang lagi sekor tu...tp alhamdulillah...sehingga hari ni ikan yang 5 ekor tu masih hidup lagi...

nanti aku nak beli lagi 2 ekor ikan guppy yang terbaru...aku tgk bukan main cantik lagi kaler dan ekornya...

Bro, may i know what kind of fish u keep in the tank together with your guppy?.

terunasuci
20-01-09, 10:21 AM
Bro, may i know what kind of fish u keep in the tank together with your guppy?.

Ikan guppy je...ada ikan lain ke yang sesuai sekali ngan ikan guppy???

mekongcatfish
20-01-09, 10:31 AM
Ikan guppy je...ada ikan lain ke yang sesuai sekali ngan ikan guppy???



Ikan swordtail, molly, dan moonfish (platy) adalah sesuai dengan ikan guppy. Tetapi jangan campur dengan ikan kap (leekoh) atau ikan mas sebah mereka akan makan anak2 ikan guppy yang baru lahir.

hilmi1881
05-05-09, 01:52 AM
Boleh tak sape-sape bagi tips untuk memulakan dan memelihara ikan kelisa???
Akuarium dan peralatan yang sepatutnya ada untuk memastikan ikan tersebut sihat?
Aku memang minat benar dengan ikan kelisa ni....

dar74
05-05-09, 08:50 AM
Boleh tak sape-sape bagi tips untuk memulakan dan memelihara ikan kelisa???
Akuarium dan peralatan yang sepatutnya ada untuk memastikan ikan tersebut sihat?
Aku memang minat benar dengan ikan kelisa ni....

Ikan kelisa dewasa selalunye mundar mandir tanpa henti dlm akuarium so ko perlu akuarium yang agak besar so aku advice walaopun ko nak start pelihara start dari anak ikan yang sebesar 4 inci pjg, baik ko terus dapatkan akuarium yg besar maybe 4 kaki pjg sebab bila besar mudah utk ikan tue membiasakan diri dgn persekitarannyer.

makanan ikan kelisa ni mudah jer, serngga spt lipas, cengkerik, belalang semua dier telan, tapi kalo nak nampak cantik cari la ikan guppy tapi kos tinggi la plak nnt.

penjagaan air spt juga ikan2 yg lain,ko kena ada filter dan kena tukar juga air berkala. begitu juga ko kena tengok kut2 dia ada kena apa2 kecederaan spt sisik tercabut, ko kena letak ubat dalam air tu utk bgi baik luka.

ikan kelisa ni jenis lone ranger so aku advice ko jgn letak ikan2 lain spesis sbb itu akan mengganggu dan menyebabkan ikan kelisa jadi ganas.

tips2 yg lain ko bole tgk posting lepas2utk pengetahuan...selamat mencuba :icon_razz:

terunasuci
06-05-09, 03:20 PM
Aritu aku tukar air akurium aku sbb dah kotor sangat...sekali bila dah tukar air, aku masukkan balik ikan2 guppy kesayangan aku tu mati lak...sensitip betul ikan2 ni dengan pertukaran air...padahal aku masih campur lagi air lama tu dengan air baru...pun mati gak...

Pastu aku beli la ikan2 guppy baru...pun sama gak...masa letak kat tempat saringan elok je ikan2 tu...bila masukan dalam akurium tak samapai sejam menggelupur semuanya mati...last2 sekarang ni akurium tu aku biarkan kosong je dulu......

mike
06-05-09, 09:22 PM
teruna....ikan guppy ni bkn ikan longkang ke ?? kategori ikan utk dijadikan makanan ikan karnivor. Ikan ni teruna bela sbg mkanan ikan ke sbg ikan peliharaan??

terunasuci
08-05-09, 05:19 PM
Sampai hati ko cakap ikan longkang...ni ikan hiasan la...mestilah bela sebagai ikan peliharaan...cantik tau ikan ni kalau ko tgk dalam akurium...pasal dia ada pelbagai kaler......

mike
11-05-09, 08:39 PM
emm...rasa2 nya ada kekeliruan antara gapi dgn guppy ekekekek.....ok aku da dapat ikan ni mcm ikan laga kan?? mmg cantek ikan ni tp kalo bela kena byk2 skit la baru cantek bro kalo sekor je cam hampeh lak

terunasuci
12-05-09, 09:32 AM
emm...rasa2 nya ada kekeliruan antara gapi dgn guppy ekekekek.....ok aku da dapat ikan ni mcm ikan laga kan?? mmg cantek ikan ni tp kalo bela kena byk2 skit la baru cantek bro kalo sekor je cam hampeh lak

Hehehe...tau pun ko...ikan tu sikit punya cantik ko boleh panggey ikan longkang lak...hampeh betul la...hehehe

Ikan ni memang kena bela banyak2 baru nampak cantik...tak silap aku ada iklan kat tv3 sebelum berita biasanya, ada tunjuk akurium yang bela iklan ni..tp sepengalaman aku, ikan ni memang sensitip ngan perubahan air...tiap kali aku tukar air ni selalu berlakunya ikan2 ni mati...

akurium aku kecik je...sbb aku letak sebelah tv...so, biasanya ku letak 6 ekor pun dah nampak penuh akurium tu...hehehe

the_Saint
29-08-09, 12:17 PM
anyone here from ArowanaClub.com ?? i am also into Arowana fish for past 12 years now :kid:

death_in_dreamz
02-09-09, 01:47 AM
Aritu aku tukar air akurium aku sbb dah kotor sangat...sekali bila dah tukar air, aku masukkan balik ikan2 guppy kesayangan aku tu mati lak...sensitip betul ikan2 ni dengan pertukaran air...padahal aku masih campur lagi air lama tu dengan air baru...pun mati gak...

Pastu aku beli la ikan2 guppy baru...pun sama gak...masa letak kat tempat saringan elok je ikan2 tu...bila masukan dalam akurium tak samapai sejam menggelupur semuanya mati...last2 sekarang ni akurium tu aku biarkan kosong je dulu......

saLam.. akU penah tUka air.. satU aQuariUm ikan keLah akU mati..
seBab nYe QuaLity air paip kite sekaranG sGt rendah..
waLaupOn kite dah letak anticLOrin..
ia diseBabkan kadah PH aiR yG tidak menentU..

aKu aDe cket aDviCe..
paS tUka air.. letak anticLOrin..
kO ley letak sket batU kaRanG.. ley dapat kat kedai aQuariUm..
batU karanG neh ley stabiLkan PH air aQUariUm kite..

akU da tRy.. aLhamduLiLLah.. ikan sUme sLamat paS tUka air..
sLamat mencUbe.. hUhU..

terunasuci
02-09-09, 08:07 AM
saLam.. akU penah tUka air.. satU aQuariUm ikan keLah akU mati..
seBab nYe QuaLity air paip kite sekaranG sGt rendah..
waLaupOn kite dah letak anticLOrin..
ia diseBabkan kadah PH aiR yG tidak menentU..

aKu aDe cket aDviCe..
paS tUka air.. letak anticLOrin..
kO ley letak sket batU kaRanG.. ley dapat kat kedai aQuariUm..
batU karanG neh ley stabiLkan PH air aQUariUm kite..

akU da tRy.. aLhamduLiLLah.. ikan sUme sLamat paS tUka air..
sLamat mencUbe.. hUhU..

Thanks bro atas nasihat dan panduan anda...memang da lama betul aku biarkan akurium aku tu kosong...bukan apa, kesian tgk ikan2 yang aku masukkan tu sumernya mati...

Aku memang rasa kualiti air paip kita ni sangat rendah...so, mcm2 petua aku dah cuba...pakai air hujan, biarkan air paip tu semalaman dulu baru masukan dalam akurium, air ikan dari akurium asal campurkan dengan air kat rumah kita, campurkan anti klorin dan macam2 lagi...

Tak pe, minggu ni cuti panjang...aktiviti pun tak de...nanti aku cuba petua ko ni lak......

wood3
02-09-09, 05:37 PM
Thanks bro atas nasihat dan panduan anda...memang da lama betul aku biarkan akurium aku tu kosong...bukan apa, kesian tgk ikan2 yang aku masukkan tu sumernya mati...

Aku memang rasa kualiti air paip kita ni sangat rendah...so, mcm2 petua aku dah cuba...pakai air hujan, biarkan air paip tu semalaman dulu baru masukan dalam akurium, air ikan dari akurium asal campurkan dengan air kat rumah kita, campurkan anti klorin dan macam2 lagi...

Tak pe, minggu ni cuti panjang...aktiviti pun tak de...nanti aku cuba petua ko ni lak......


apa nak susah pakai je air mineral atau hang pakai ayaq sungai langat . . pasti ikan pelihaan akan hidup lama.
Lagi satu ikan jenis kelah ni tak tahan lasak . . . kalau ph ayaq atau cuaca tak menentu pun dia mampoih juga.
Nak bela ikan tahan lasak bela lah IKAN PUYU. . . .hat ni ayaq dah jadi kaler ijau pun masih bernyawa.


p/s: akurium aku pun dah jadi tempat simpan surat surat dari perhikmatan telco serta bank statement.

terunasuci
05-09-09, 10:28 AM
emm...rasa2 nya ada kekeliruan antara gapi dgn guppy ekekekek.....ok aku da dapat ikan ni mcm ikan laga kan?? mmg cantek ikan ni tp kalo bela kena byk2 skit la baru cantek bro kalo sekor je cam hampeh lak

Untuk mengelakkan kekeliruan ko tu, akau up kan gambar akurium aku sebelum ikan2 ni mati...kang nanti ko beli ikan laga lak...hehehe

Act, ikan guppy ni ada banyak jenis...aku penah beli yang jenis warna warni...memang cantik...tp tu la...kadang2 da dapat setting air cantik, bila tukar air je terus mati ikan2 ni...

chaosspawn
05-09-09, 09:39 PM
Aku pelik pulak baca korang kata ikan laga atau ikan guppy kena pakai oksigen. Aku dah lama bela both type ikan ni, kadang2 pakai akuarium besar, mostly pakai akuarium kecik. So far, takde pula masalah oksigen yg menyebabkan ikan ni mati.
Dulu aku try nak biakkan ikan laga ni, tapi masalah tul, kadang gaduh, kadang2 bila dah beranak, dimakan pula anak dia. So aku tukar ke guppy.

Aku selalu pilih ikan kat jalan pasar. Murah2 jer harga dia kalau pandai pilih. Aku selalu pilih kaler yg ekor and badan merah, ala2 koi. Jenis yg ni senang je nak biakkan. Tapi masalahnya, peratusan anak yg dapat cantik kurang juga coz ibu dia atau yg betina selalu tak cantik.

Korang rajin gi jalan pasar ke? apa kata buat TT berkunjung ke jalan pasar usha ikan?

heiya
06-09-09, 07:42 AM
aku pun bela gak ikan guppy..dr 10 ekor..skrang tinggal dlm 3 4 ekor..tp takde pun membiak...boring betul..so lepas ni aku nak amik keputusan..beli ikan kelisa/arowana..tgk kat kedai murah2 je..paling rendah dlm RM50...kecik je la..tak cantik mana la..tak kisah la..janji kelisa...so korang2..any nasihat..pa pe ke?

jln pasar? huh tmpt pemes beli ikan..tp aku dah lama tak ke sana sejak pindah ke kajang...masa duk sanpeng dulu..rajin la gi jln tu cuci mata..

chaosspawn
06-09-09, 02:16 PM
ya, lu kena beli juga yg betina. Selalu yg betina kaler tak cantik, harap ekor je warna kuning atau badan takde kaler. Bekas kena besar sikit and bagi banyak pokok supaya lepas dia beranak, dapat la anak2 dia nyorok, kalau tak kena makan balik.

terunasuci
16-08-11, 09:24 AM
Aku menghadapi satu masalah...

Biasanya Kalau ikan guppy aku beli letak kat bekas, dia boleh tahan berhari2...tp bila aku transfer kat akurium, kadang2 2 hari jer dah mati...paling lama ikan guppy aku bela boleh tahan sebulan lebih jer...apa masalah sebenarnya yer??

Air, aku guna air yang sama....adakah material yang dalam akurium tu buat ikan tu mati??? satu lagi, bila aku letak ikan tu dalam akurium, pas 2-3 hari mesti airnya berbuih...kalau tak ada ikan, elok jer air tu...

Ada sape2 boleh bantu dan bagi pandangan???

glenn.e
16-08-11, 10:47 AM
masalah ini sama spt yg saya hadapi..kalu pg ke pasar pudu..dorang main letak je atas besin ikan tu,,,,girang dorang berenang..mase balik letak je mati..rase air die la wak...mungkin ade ph tertentu utk ikan guppy nie...

glenn.e
16-08-11, 10:49 AM
maklumat mendedahkan....kite kene beli ph tester..dlm rm30...pastu test ph kat kedai..and neutral kan die,....

terunasuci
16-08-11, 11:00 AM
masalah ini sama spt yg saya hadapi..kalu pg ke pasar pudu..dorang main letak je atas besin ikan tu,,,,girang dorang berenang..mase balik letak je mati..rase air die la wak...mungkin ade ph tertentu utk ikan guppy nie...

Setuju!!! yang tu memang berkaitan dengan ph air...dulu aku pun tak tau...pakai belasah air paip jer...menggelupur ikan2 guppy tu...

Tp masalah aku sekarang ni, kalau letak kat bekas boleh hidup lama...tp bila aku pindah kat akurium nanti mati lak...padahal aku guna air tu gak...



p/s : nanti balik aku tangkap gambar kat mana ikan guppy tu skrg...hehehe


maklumat mendedahkan....kite kene beli ph tester..dlm rm30...pastu test ph kat kedai..and neutral kan die,....

tak paham...test ph kat kedai and natural kan dia?? camne tu???

sam261079
16-08-11, 11:13 AM
Kepada saudara TS dan Gleen.e

Setelah membaca masaalah yang dihadapi , saya dgn rela hatinya mengusulkan masaalah ini kepada bapa aku dikampung.. bukan lah nak kata bapa aku nie doc ikan tapi, base on his experience dia dah bela ikan nie dari umur aku belasan tahun dan sampai sekarag pu masih membela nya lagi..

Masaalahnya simple ajer dia ader bagi beberapa option

1. maybe aquarium yang di beli tu masa mula2 beli tu sepatutya kena rendam dali air selama 3-4 hari , ini bertujuan untuk hilangkan chemical yang melekat dicermin dan juga gam tersebut.

2. Masaalah air.... sebagai permulaan cuba gunakan air takungan hujan..

3. Mungkin kurang pokok didalam aquaruim tersebut , ikan gappy nie memang suka banyak pokok.

4. Adakah anda membekalkan oksigen didalam nya

5. 2 hari sekali pastikan letak ais didalam aquarium tersebut , ini dapat meng nuetralkan air tersebut.

terunasuci
16-08-11, 11:26 AM
Kepada saudara TS dan Gleen.e

Setelah membaca masaalah yang dihadapi , saya dgn rela hatinya mengusulkan masaalah ini kepada bapa aku dikampung.. bukan lah nak kata bapa aku nie doc ikan tapi, base on his experience dia dah bela ikan nie dari umur aku belasan tahun dan sampai sekarag pu masih membela nya lagi..

Masaalahnya simple ajer dia ader bagi beberapa option

1. maybe aquarium yang di beli tu masa mula2 beli tu sepatutya kena rendam dali air selama 3-4 hari , ini bertujuan untuk hilangkan chemical yang melekat dicermin dan juga gam tersebut.

2. Masaalah air.... sebagai permulaan cuba gunakan air takungan hujan..

3. Mungkin kurang pokok didalam aquaruim tersebut , ikan gappy nie memang suka banyak pokok.

4. Adakah anda membekalkan oksigen didalam nya

5. 2 hari sekali pastikan letak ais didalam aquarium tersebut , ini dapat meng nuetralkan air tersebut.


Terima kasih sam atas cadangan anda...

1. Just rendam dalam air biasa jer ker??

2. Air takungan hujan saya pernah cuba...tp tetap gagal

3. Aku dah letak pokok dah...tp pokok plastik la...ok gak ker??

4. Yup!!! memang ada mesin oksigen walaupun aku tau ikan guppy boleh hidup tanpa oksigen...sbb ada satu kedai aku jumpa dia letak ikan guppy dalam frame gambar lagi...

5. Saya akan cuba amalkan...tp takut nanti ikan tu kesejukan pulak...hehehe


Anyway, aku pernah jumpa org bela ikan guppy yang sampai beranak pinak...aku tgk airnya kotor giler...tu yang buat aku geram tu kenapa aku bela tak boleh hidup lama......

sam261079
16-08-11, 12:02 PM
my reply in blue so sama sama lah mencuba



terima kasih sam atas cadangan anda...

1. Just rendam dalam air biasa jer ker?? air biasa ajer

2. Air takungan hujan saya pernah cuba...tp tetap gagal air yang jatuh direct dari langgit bukan nya dr atap rumah

3. Aku dah letak pokok dah...tp pokok plastik la...ok gak ker?? pastikan pokok yang real bukan plastik... Guppy suka makan pokok yang real bukan plastik...

4. Yup!!! Memang ada mesin oksigen walaupun aku tau ikan guppy boleh hidup tanpa oksigen...sbb ada satu kedai aku jumpa dia letak ikan guppy dalam frame gambar lagi...

5. Saya akan cuba amalkan...tp takut nanti ikan tu kesejukan pulak...hehehe ais bertindak balas menstabilkan kadar ph air dan juga menambahkan o2


anyway, aku pernah jumpa org bela ikan guppy yang sampai beranak pinak...aku tgk airnya kotor giler...tu yang buat aku geram tu kenapa aku bela tak boleh hidup lama......

terunasuci
16-08-11, 12:13 PM
Thanks bro...really appreciate ur advise and suggestion...will try and report how the result...


terima kasih sam atas cadangan anda...

1. Just rendam dalam air biasa jer ker?? air biasa ajer...wokeyyyyy

2. Air takungan hujan saya pernah cuba...tp tetap gagal air yang jatuh direct dari langgit bukan nya dr atap rumah...memang amik air yang jatuh dari langit...cuma mungkin kawasan aku udaranya berasid sbb banyak kilang...so, air yang jatuh menjadi berasid...

3. Aku dah letak pokok dah...tp pokok plastik la...ok gak ker?? pastikan pokok yang real bukan plastik... Guppy suka makan pokok yang real bukan plastik...wokeyyy...nanti kau cari rumpai air...

4. Yup!!! Memang ada mesin oksigen walaupun aku tau ikan guppy boleh hidup tanpa oksigen...sbb ada satu kedai aku jumpa dia letak ikan guppy dalam frame gambar lagi...

5. Saya akan cuba amalkan...tp takut nanti ikan tu kesejukan pulak...hehehe ais bertindak balas menstabilkan kadar ph air dan juga menambahkan o2...wokeyyyy


anyway, aku pernah jumpa org bela ikan guppy yang sampai beranak pinak...aku tgk airnya kotor giler...tu yang buat aku geram tu kenapa aku bela tak boleh hidup lama......