PDA

View Full Version : Problem & Tips Penjagaan Kereta



Pages : 1 [2]

KS
23-11-07, 05:00 PM
Harga gearbox nieh sebenarnya subjektif sikit....harga gearbox malaysia lain dgn yg jepun punya sure lain...well...tgk ler pomen tuh beli kat mana.....beli kat orang ker atau kat halfcut. Gearbox auto mmg lah mahal sikit kalau compare kan dgn yg manual. Nak tak nak kena lah tukar jugak.

Nasiha gua kat sini...kalau gearbox auto tuh nak tahan lama...rajin rajin ler tukar minyak gear tuh dan gunakan minyak yg sesuai kepekatannya...then satu lagik kalau servis minyak gearbox auto tuh.....tukar lah sekali oil filter gearbox tuh...kalau tidak....pendek umur lagik lah gearbox auto tuh....so...BEWARE.!!!!

that's good idea,

macam Bro. midnakal tue kata memang betul sangat lah penjagaan gearbox auto nie bukan nyer susah sangat, I bagi contoh lah yer

Bila minyak hitam mencapai 5,000km

Pertama
tukar minyak hitam baru 20/50w
tukar oil filter baru
tukar minyak gearbox baru
tukar gearbox filter baru

Kedua
tukar minyak hitam baru 20/50w
tukar oil filter baru

Bila minyak dah mencapai tahap 10,000 baru lakukan routine pertama semula

selamat mencuba.

chlorox
24-11-07, 12:50 PM
timaseh encik encik sekelian, nampaknya setelah di go through segala nasihat baik disini mahupun dgn mmber2, patut ditukar la gearbox tuh.... baru je ingat dana yang ader nk tuko cat tp nampaknyer kena buat gearbox dulu la... aiiii...kereta kereta!! tak boleh ke kau tak rosak? isk isk isk....................

toyol
25-11-07, 10:43 PM
lagi satu kalau boleh,gbox auto ni kalau mampu la..pasang oil cooler utk gearbox auto
dapat memanjangkan jangka hayat gbox auto

ninja
26-11-07, 08:52 AM
hai semua...:kid:

Untuk kerja2 baik pulih g.box ini, disarankan anda beli sahaja g.box yg baru kerana dikhuatiri masalah berulang jika anda membaik pulihnya semula. dan kos utk DOWNLOAD g.box ni selalu mahal sket pasal kejenya rumit. Di nasihatkan anda ke bengkel panel anda atau bengkel yg dipercayai mampu menyelesaikan masalah anda

chlorox
27-11-07, 01:39 PM
timaseh atas nasihat encik encik semer... ada perkara sampingan nak ditanyer nih...

1. Kalo beli gbox seketul, adakah gbos tersebut terus di'donlod' atau ada komponen didalam gbox yang perlu ditukar?
2. Apakah komponen tersebut?
3. Alang-alang tukar gbox, ader tak gbox yang mengupgrade kan kelajuan wira 1.5 auto selain dr gbox standard?

Sekian Timaseh...harap encik-encik dapat beri maklumat tambahan....

KS
30-11-07, 06:23 PM
timaseh atas nasihat encik encik semer... ada perkara sampingan nak ditanyer nih...

1. Kalo beli gbox seketul, adakah gbos tersebut terus di'donlod' atau ada komponen didalam gbox yang perlu ditukar?
2. Apakah komponen tersebut?
3. Alang-alang tukar gbox, ader tak gbox yang mengupgrade kan kelajuan wira 1.5 auto selain dr gbox standard?

Sekian Timaseh...harap encik-encik dapat beri maklumat tambahan....

Hi Clorox lamer takdengor citer ko..

Klu boleh, masa nak beli tue bawak la foreman at list dia tau mana g/box yg cantik lagi, than blh la dia check total parts.

Klu nak upgrade.. utk g/box performs.. kebanyakkan nya manual bro.. jadi klu awak nak tukar ker 1.6 g/box auto pun problem gak..sbb manja 1.6 nie..

tapi takper, kita tanyer pulak pada yg experience dlm g/box performance nie..

rasanya Bro. Ninja lebih ariff nie..

puding
03-12-07, 11:32 AM
satu cite pasal gearbox ..
so far aku ada kawan yang bukak satu bengkel
kt area Salak Tinggi ...
dia mmg otai dalam repair gearbox ..
bengkel bukak 24 jam ( giler aa diorang ),
kdg2 tak tido utk repair kete ...
selalu tengok jenis kerosakan,
gear box yang kerosakan kritikal, kalau boleh diselamatkan,
mmg boleh dia buat ..
so far geng˛ aku buat sana mmg puas hati ( aku tak pernah buat lagi )
dari gear box sendet, hingga full lock LSD, insya-Allah ..
nk bikin ratio gear box pun boleh dia buatkan,
dengan kos yang murah ....
sape˛ yang dok area Salak Tinggi, kenal kot mamat tu,
nama dia Chem ...

toyol
05-12-07, 05:48 PM
contact no dia takde ke?
agak2 4g93p punya gbox dia bleh main ke rationye?

chlorox
06-12-07, 03:08 PM
bz sket la bang Lepalt... aku setuju gak g/box 1.6 manyak prob sbb kebanyakan pomen semer cakap lagu tu.... tp yang aku musykil nih (tak abeh2 ngan musykil) bukannya tak bleh jln langsung cuma andaian aku g/box keter aku nih mcm klach abeh je..... jalan still ok. shifting still manthop, cuma kalo naik bukit tuh cam berat pas tuh ader bunyi sruper klach plate abeh... (ala kalo keter manual klach abeh tuh...camtuh la) takan la nk kener tukar seketul g/box... aku pikir still boleh repair kot...

1. Agak2 kalo bw pi pomen dorang check dulu ok ke? kena caj dak?
2. Selalunye kalo clach nak abeh..part mana yang patut repair dan part mana yang berkaitan yang kena tuko

Bang lepalt ngan abang2 yang tau bulih tolong habaq mai kot noh....timasehhh!!

toyol
06-12-07, 04:43 PM
chlorox kau dok mana?kalau dekat ngna area leh aku kenalkan dgn member aku
setakat mslah gearbox ni insyaallah dia bleh tolong

tgk pomen la..ada pomen yg tak caj kalau kita mintak tolong tgk tgkkan ada gak yg mintak upah
kalau clutch abis tukar clutch jer..clutch cover kalau nak tukar skali pun boleh,kalau clutch 3 kaki leh tukar
dia punya pad jer..

kalau ada leaking ke tukar clutch pump samaada pump atas atau bawah

puding
07-12-07, 11:55 AM
contact no dia takde ke?
agak2 4g93p punya gbox dia bleh main ke rationye?


ni contact number dia ..
0193950234 ..
nama dia pojie ..
bengkel kt salak tinggi ..
dia acctually keje kt MAB kt KLIA ..
aku pun tak tau keje utama dia apa sebenarnya hihihi ..
kalau call cakap ko kawan puding ...

chlorox
07-12-07, 03:35 PM
Bang Toyol, aku dok kat Bandar Baru ampang..kau kat ne?

KS
07-12-07, 04:10 PM
chlorox kau dok mana?kalau dekat ngna area leh aku kenalkan dgn member aku
setakat mslah gearbox ni insyaallah dia bleh tolong

tgk pomen la..ada pomen yg tak caj kalau kita mintak tolong tgk tgkkan ada gak yg mintak upah
kalau clutch abis tukar clutch jer..clutch cover kalau nak tukar skali pun boleh,kalau clutch 3 kaki leh tukar
dia punya pad jer..

kalau ada leaking ke tukar clutch pump samaada pump atas atau bawah


ok gak idea tue.. klu dah dpt yg murah, baik terus jalan jer.. masalahnyer rakan kiter nie pakai auto bukan manual, please advise pada rakan kiter nie apa yg sesuai..

k..

chlorox
07-12-07, 05:51 PM
timasih pada en Lepalt kerana mengambil berat dan memberi perhatian akan masalh ni...

toyol
09-12-07, 11:06 PM
oh auto ke aku ingatkan manual
aku kat puchong,ada free leh datang sini
aku dulu gbox pun problem gak gear5 aku tendang
skrang ok..

chlorox
10-12-07, 05:37 PM
oo kau dok puchong erk... aku tak terer sgt la area sana, aku dgr kat puchong pun leh tahan gak part keter byk yg murah2...tol ke?

toyol
21-12-07, 07:30 PM
sama je kat memana tempat pun cuma nak kena pandai nego jer la..
bila kau nak repair gbox bitau aku nanti aku leh bawak jumpe member aku

skecth_v7
11-08-08, 03:53 AM
kepada tuan2 budiman,berapa rasa2 harga utk gearbox l200 lsd?dah tahap saitan dah bunyi dia skarang ni,tgh ada duit baik tuko je

shamfikri
14-08-08, 08:43 AM
Dlam 7 rat...harge tkde driveshaft la...

Zack5050
16-09-08, 04:27 PM
Kepada semua pengguna Proton Saga yang menggunakan power window.

Adakah anda menghadapi masalah power window tidak berfungsi?

Saya telah menghadapi masalah yang sama dengan kereta saya yang berumur 18 bln @ 50k km. Untuk menyelesaikan masalah itu, cuba check `contact point' kepada switch yg terletak di centre console, dekat gear. Selalunya contact point it tidak dalam keadaan baik menyebabkan kuasa elektrik tidak mengalir dengan betul. bagi yang bukan teknikal, sila dapatkan bantuan org tau masalah teknikal.

Midnakal
16-09-08, 07:22 PM
Kepada semua pengguna Proton Saga yang menggunakan power window.

Adakah anda menghadapi masalah power window tidak berfungsi?

Saya telah menghadapi masalah yang sama dengan kereta saya yang berumur 18 bln @ 50k km. Untuk menyelesaikan masalah itu, cuba check `contact point' kepada switch yg terletak di centre console, dekat gear. Selalunya contact point it tidak dalam keadaan baik menyebabkan kuasa elektrik tidak mengalir dengan betul. bagi yang bukan teknikal, sila dapatkan bantuan org tau masalah teknikal.

Yaaa bagus kau punya tips nieh. Kengkadang benda simple simple mcm nie yg byk buat workshop untung...ehheehehe. Gud Job.

mohdhaikal.haikal
26-09-08, 10:58 AM
power window saya selalu bermasaalah laaa.....dah pg bengkel tak sampai sebulan dia jd balik......ade sesapa tak yang pakar dalam power window nie......

Zack5050
30-09-08, 10:34 PM
power window saya selalu bermasaalah laaa.....dah pg bengkel tak sampai sebulan dia jd balik......ade sesapa tak yang pakar dalam power window nie......

Kete model apa tu bro? Kalau Proton saga tu boleh le aku tlg. Selalunya problem tu di switch yg kat gear shift. Contact x baik. Current tak cukup pasal tu dia naik. Hang kena buka switch, sampai ke kontact point kat dalam tu. bersihkan kontact point tu dgn sand paper. Lepas tu pasang balik. Insya Allah akan berfungsi. Proton Edar jual suis tu RM17.00 tapi x gerenti berapa lama ok. selalunya dalam 3 -4 bln je. pas tu masalah balik. Kalau nak tau lebih detail, PM aku bro.

Midnakal
02-10-08, 01:56 AM
wah bagus betul tips korang nieh......haaa kok ada sesapa yg ada tips yg boleh menolong kengkawan kat sini....jgn lah segan silu nak buat posting ok....!!!

xpmen
09-10-08, 04:58 PM
kalau keta wira ,ada problem power window di syorkan beli pelincir , pastu letakkan kat tepi tingkap , dekat ruang-ruang cermin tu turun naik, insyaallah pastu problem aku hilang, tapi kena letak at least sebulan sekali biar dia licin masa turun naik tingkap tu.

benda ni berlaku kerana cuaca kita panas terik , bila panas sangat getah yg grip cermin tu akan mengembang , jadi turun naik tingkap akan jadi tak lancar, bila tak lancar , motor cermin akan problem.

heiya
18-05-09, 06:53 PM
aku rasa aku ada problem ngan kompresser aircond aku...sbb skrang ni aircond aku tak sejuk...mekanik aku dah bgtau awal2..kompresser aku akan rosak nanti...

so brapa arr damage kompresser...?

PeeJay
18-05-09, 10:29 PM
aku rasa aku ada problem ngan kompresser aircond aku...sbb skrang ni aircond aku tak sejuk...mekanik aku dah bgtau awal2..kompresser aku akan rosak nanti...

so brapa arr damage kompresser...?
Wira ke bro? Rasanya bawah Rm280 utk brg dari kedai potong guarentee seminggu kalu baru dlm rm400 rat tk lebih 500 denso punya. Berdasarkan gua dulu pakai perdana. Tk termasuk upah pasang gas dan tabung.
Gua akan update esok bro bila check nga pomen.

heiya
18-05-09, 10:35 PM
Wira ke bro? Rasanya bawah Rm280 utk brg dari kedai potong guarentee seminggu kalu baru dlm rm400 rat tk lebih 500 denso punya. Berdasarkan gua dulu pakai perdana. Tk termasuk upah pasang gas dan tabung.
Gua akan update esok bro bila check nga pomen.

aku dah pakai denso dah...tp kene tukar skali ngan gas n tabung ek???

PeeJay
18-05-09, 11:15 PM
aku dah pakai denso dah...tp kene tukar skali ngan gas n tabung ek???

Tapi bro .. biasanya compressor nih bukan penyebab utama air cond tak sejuk ... Kerosakan compressor biasa sebab piston pecah, bearing rabak yang menyebak bunyi bising atau jem terus ...

Kau confirm kan dulu takut benda lain ..gas bocor ker, cooling coil ker .. kan tak pasal2 buang duit ....

Kalu compressor senyap jer ..atau tak jalan terus, itu gas abiz atau relay switch air cond yg kong?

Tentang tabung tuh kalu dah lama tak jalan gas aircond .. dia jadi berketul dan menyebabkan bersumbat kau kena tukar la tabung tuh ... gas setiap kali tukar / bukak memang kena isi balik la ...

Okey bro alternative kalu nko nak murah .. nih cuba yang ini http://www.mudah.my/vi/3075630.htm?ca=9_s

Kalu bro nak beli yang baru.. Gua rasa harga paling kompatetif di lembah kelang:

PH Auto Enterprise: (dekat Shell)
No. 7 Jalan 21/17, Sea Park, Petaling jaya.

Atau call uncle: 03-7877 2288

heiya
20-05-09, 12:24 PM
tungu gaji la..br pkkan masalah ni..td saje tanya satu kedai..almost 500 habih...kalau compresser rosak..seram plak aku dgr...tukar rekon plak tu...

PeeJay
20-05-09, 02:18 PM
tungu gaji la..br pkkan masalah ni..td saje tanya satu kedai..almost 500 habih...kalau compresser rosak..seram plak aku dgr...tukar rekon plak tu...

Seelok2 nya kau servey dulu. Jgn
terpedaya ngan kedai..
500 rekond walau pun siap pasang.
Ketogeri sembelih tuh
.. Keto

heiya
20-05-09, 02:42 PM
Seelok2 nya kau servey dulu. Jgn
terpedaya ngan kedai..
500 rekond walau pun siap pasang.
Ketogeri sembelih tuh
.. Keto

itu la pasal..sembelih gaban..

Aleeza Zaily
24-05-09, 06:52 AM
Thursday night, otw ke TT Rasta, my car was burst with extreme heat. Dah sgt panas & berasap baru aku sedar, sblm tu dah ada tanda-tanda (aircond dah tak sejuk...) tapi I just love the speed. I immediately pull over the car & stop. Another friend come and gimme a ride to TT venue sementara menanti enjin sejuk dulu.

After the TT, try tuang air ke dalam radiator, bunyinya mmg jauh ke dalam. My 1/5 litre water gone! wow! this car must be very thirsty.. Normally I am not that careless as I really adhere to the schedule maintenance. So manage to go back home. Friday keje & friday late nite Shah Alam - Ampang. Lucky nothing happen.

Saturday mmg ingat nak buat thorough check kat mechanic. Hajat tak kesampaian as the car is re-heating again, try to avoid reoccurence, just pull over & walk to the nearest workshop. The mechanic sebenarnya malas nak ke tempat kejadian, tapi sib baik I'm pretty good at appealing people.

Results:


Tukar motor kipas radiator - totally out ~ ada warranty sebulan jer
Tukar motor kipas air cond - totally out ~ ada warranty sebulan jer
Repair my auto window
Install kangaroo bar as stabilizer utk speeding (front boot)
tambah minyak brake
tambah power steering oil
tambah X-1R air conditioner treatment


Total cost: RM388.00

just nak tanya whether this price is ok atau aku dah kena kencing as I did not manage to go to my panel mechanics...huhu

Midnakal
25-05-09, 02:34 AM
Thursday night, otw ke TT Rasta, my car was burst with extreme heat. Dah sgt panas & berasap baru aku sedar, sblm tu dah ada tanda-tanda (aircond dah tak sejuk...) tapi I just love the speed. I immediately pull over the car & stop. Another friend come and gimme a ride to TT venue sementara menanti enjin sejuk dulu.

After the TT, try tuang air ke dalam radiator, bunyinya mmg jauh ke dalam. My 1/5 litre water gone! wow! this car must be very thirsty.. Normally I am not that careless as I really adhere to the schedule maintenance. So manage to go back home. Friday keje & friday late nite Shah Alam - Ampang. Lucky nothing happen.

Saturday mmg ingat nak buat thorough check kat mechanic. Hajat tak kesampaian as the car is re-heating again, try to avoid reoccurence, just pull over & walk to the nearest workshop. The mechanic sebenarnya malas nak ke tempat kejadian, tapi sib baik I'm pretty good at appealing people.

Results:



Tukar motor kipas radiator - totally out ~ ada warranty sebulan jer
Tukar motor kipas air cond - totally out ~ ada warranty sebulan jer
Repair my auto window
Install kangaroo bar as stabilizer utk speeding (front boot)
tambah minyak brake
tambah power steering oil
tambah X-1R air conditioner treatment



Total cost: RM388.00

just nak tanya whether this price is ok atau aku dah kena kencing as I did not manage to go to my panel mechanics...huhu

Sis....cuba bagi detail harga satu persatu so senang nak nilaikan. But kalau secara kasar..... tukar kipas motor fan pun dah nak dekat seratus dah harganya...paling murah pun dlm RM60 cenggitu.



Tukar motor kipas radiator - totally out ~ ada warranty sebulan jer (langkah bijak ....jgn memain dgn heating problem)
Tukar motor kipas air cond - totally out ~ ada warranty sebulan jer (langkah bijak)
Repair my auto window (harga buat wiring sekarang mmg mahal....)
Install kangaroo bar as stabilizer utk speeding (front boot) (tak semestinya....but its ok)
tambah minyak brake (langkah bijak jugak.....)
tambah power steering oil (langkah bijak....)
tambah X-1R air conditioner treatment (X-1R nie mmg produknya mahal...tapi quality bagus....tiap tiap tahun Merdeka Race kat Sepang kereta sponsor diorang mmg selalu habis race....terbukti berkesan.....)


Sis kalau nengok dari damage tuh...mmg agak mahal cikit jek.....but things that u ganti tuh mmg berbaloi tukar......so masalah ndak bawa kereta tak adalah wujud....good action.

p/s: Kalau overheating....lagi nayaaaaa nak kena overhaul!!!!! Good Action.

Aleeza Zaily
25-05-09, 08:14 AM
Sis....cuba bagi detail harga satu persatu so senang nak nilaikan. But kalau secara kasar..... tukar kipas motor fan pun dah nak dekat seratus dah harganya...paling murah pun dlm RM60 cenggitu.



Tukar motor kipas radiator - totally out ~ ada warranty sebulan jer (langkah bijak ....jgn memain dgn heating problem)
Tukar motor kipas air cond - totally out ~ ada warranty sebulan jer (langkah bijak)
Repair my auto window (harga buat wiring sekarang mmg mahal....)
Install kangaroo bar as stabilizer utk speeding (front boot) (tak semestinya....but its ok)
tambah minyak brake (langkah bijak jugak.....)
tambah power steering oil (langkah bijak....)
tambah X-1R air conditioner treatment (X-1R nie mmg produknya mahal...tapi quality bagus....tiap tiap tahun Merdeka Race kat Sepang kereta sponsor diorang mmg selalu habis race....terbukti berkesan.....)


Sis kalau nengok dari damage tuh...mmg agak mahal cikit jek.....but things that u ganti tuh mmg berbaloi tukar......so masalah ndak bawa kereta tak adalah wujud....good action.

p/s: Kalau overheating....lagi nayaaaaa nak kena overhaul!!!!! Good Action.


Mid, thanks for yr reply. Yang I ingat motor utk radiator fan cost me RM150 (mcm kena kencing jer) dan motor utk air cond fan RM115. Tapi dia bagi free wiring power window.

Yes kangaroo bar mmg tak perlu sebenarnya, tapi I ni tak kuat iman, nak nak kalau masuk car accessories shop & orang yang approach tu cute.. owh Kelvin.... hehehe...

Midnakal
25-05-09, 10:14 AM
Ohhhh kalau motor fan harga mcm tuh...mmg agak mahal lah....but again....no regrets....at least u dah senang hati nak bawak kereta kesana sini.....safety comes first.

PeeJay
25-05-09, 01:17 PM
setelah go thru cik aleeza punya kos.. Rm 388 tuh byk di bazirkan benda tk perlu.
Main factor is fan yg tk berfungsi menyebabkan over heat. Tapi tak kan both fan air cond n radiator rosak?
Makenik ada main nih.
Sbb tuh siap kasi free wiring power window.
Sedap betul itu pomen kencing
Kawan saya..
Posted via Mobile Device

PeeJay
31-05-09, 10:17 PM
Up-date .. Gua semalam kipas air radiator and air Cond dua-dua tak jalan, tempreture naik ..air cond tak sejuk.

Panggey pomen regular gua ke tempat kejadian..malas nak jalan dah becos air kering.

Check kipas direct ke bateri .. yg radiatir kong abis, yg aircond gerak tapi slow.

Check relay untuk kipas radiator and aircond dua dua Kong.

Pergi spare part potong beli motor kipas ..harga RM40, singgah kedai wireman beli relay 2 biji RM 15, isi minyak keter pomen gua RM 30.

Pasang kipas, relay, isi air radiator, upah pomen RM 50 (sebaB tak de duit kecik dan dia kata ikut suka nak bagi berapa)

Total damage = RM 135.00 - tapi gua bagi pomen gua happy untuk minyak keter saga dia dan upah RM50.00 (dia kata banyak)

Aleeza Zaily
31-05-09, 10:36 PM
huh... murah berganda tuh.. but things happen unexpectedly kan... next regular check up, i'll include u in my top checklist... hehehe bezanya my motor is brand new compare to 2nd hand that you have. Tu jelah pung...

Smart Ace
01-06-09, 02:06 AM
Sudah pergi check semula ke kedai yg awak tukar d.shaft tu ke? selalunya benda ni tuka. d.shaft dh okeh..adekah drive shaft kaver anda selalu koyak?


Air filter
Air filters are inexpensive, but when they get dirty they can reduce your fuel economy by an appreciable amount, and result in a fine for failing a roadside emissions test. Dirty air filters should be replaced or cleaned as soon as possible. It's an easy job to do but check the handbook if you are unsure, or alternatively take it to a garage.

Battery
Most batteries have "maintenance free" stamped on them, and you won't ever have to check the electrolyte level. If your battery is not "maintenance free", you should unscrew the plastic caps and check the level of the liquid inside (electrolyte). If it is low, top it up with distilled water, not tap water. You should also check the condition of the terminals. If they are corroded, take off the wires (negative off first and back on last), clean up with a wire brush and grease with Vaseline or normal grease to prevent corrosion returning. Remember, batteries contain strong acid and you must always be cautious when checking and removing them.

Brakes
For your own safety, it is important to check your brake pads or shoes. These components are made from a heat-resistant friction material, which deteriorates due to being clamped against the disc or pushed against the drum when the brakes are applied. Also check for fluid leaks caused by damaged brake hoses or worn seals which could result in brake failure. A telltale sign that your brake pads are wearing unevenly is that your car will have a tendency to pull to one side when you brake, and you should get them checked.

Clutch
On a hydraulic clutch, fluid ensures the clutch operates smoothly and helps prevent wear and tear. If you feel that under acceleration, the engine revs build up faster than the car is actually accelerating, it may mean your clutch is wearing out. If this happens, get it checked as soon as possible - worn clutches eventually fail which means you will not be able to change gear. So it pays to check your clutch fluid level and ensure it is replaced as recommended by the vehicle handbook. This will help to keep costs down and your car running safely.

The best way to keep the running cost of your car minimal is to maintain your car effectively. Cars do not look after themselves and parts do wear out due to the extreme conditions and pressures they operate within. However, if you carry out regular checks on your car, you can extend the life of certain parts and ensure your car runs reliably. Always ensure you have your car serviced as recommended in the drivers manual. Failure to do so may lead to excessive wear on your vehicle, leading to breakdowns and expensive repairs. Failing to have your car serviced may also mean that parts critical to safety are not checked, which can be dangerous.

Fan belt
If your fan belt starts slipping (you will definitely know when you hear the squeal!), it may not be tensioned properly. At best this could result in your battery going flat through not being recharged, and at worst, it could fail to operate your cooling fan, resulting in serious and expensive damage due to the engine overheating.



Fuel
It may sound obvious, but make sure you have enough fuel before you start a journey. "Breakdowns" caused by people forgetting to do this are surprisingly common. As for the grade of petrol - super unleaded is usually a waste of money and won't improve performance or engine longevity. Normal unleaded petrol will do just fine.

Leaks
If you do notice any leaks, get them checked immediately. With so many different systems in a modern car relying on specialist liquids or lubricants to run properly, it's better to be safe than sorry.

Lights
You should check all your lights and bulbs regularly. As they can sometimes fail in combinations, it's best to ask someone to look at the front and rear while you test them. Check your brake lights and indicators with the headlights on and off, as sometimes a bad earth can cause a fault if both lights are on together. Note: it is illegal to drive with failed or malfunctioning lights. Sometimes you may be dazzled by on coming vehicles at night that appear to be on main beam. Often they are not, it's just the alignment that's incorrect. Make sure yours are adjusted correctly, dazzling headlamps can cause accidents.

Few people realise how important it is to carry spare bulbs, until one fails during a long journey. Fewer still realise that it is compulsory on mainland Europe to carry a complete emergency bulb kit. These are easily bought, stowed in the car and replaced - a small price to pay for peace of mind. Consult the handbook if you are having problems. If the light or lights still do not work after the bulb has been replaced, there may be a fuse fault. Look in the fuse box and find the appropriate fuse; replace it if necessary.

Oil
It's important that your engine is protected by the right amount of oil - too little or too much can cause extensive damage. Check the oil level when the engine is cold, if you check it after the engine has been turning over, the oil may be deposited higher up on the dip stick and give a false reading. Changing your oil regularly removes the harmful dirt and contaminants that cause engine wear, so sticking rigidly to service intervals will prolong the life of major engine components. To ensure the oil remains in good condition, you should also change the oil filter. Some argue it is not quite so important on older higher mileage "bangers", but an annual oil and filter change using branded oil can help. Turbocharged and high-performance cars will benefit from an intermediate oil change at around 4,000 miles using high-grade synthetic oil.

jon04
01-06-09, 04:57 PM
that why lagi baik kalau servis kereta kat pusat servis yang diiktiraf, sebab mereka akan check beberapa point yang perlu, untuk memastikan kereta sentiasa tip top.

PeeJay
01-06-09, 05:43 PM
that why lagi baik kalau servis kereta kat pusat servis yang diiktiraf, sebab mereka akan check beberapa point yang perlu, untuk memastikan kereta sentiasa tip top.
Ha ha ha.. Pusat service eon, tk berapa boleh nk pakai. Tapi bukan semua tak baguz. Segelintir
je, tapi yg segelintir buat nama proton jatuh.
Tekejut tengok manual keter wira rekomen tukar minyak itam every 10k km. Jimat la cam tu.

Midnakal
01-06-09, 08:49 PM
that why lagi baik kalau servis kereta kat pusat servis yang diiktiraf, sebab mereka akan check beberapa point yang perlu, untuk memastikan kereta sentiasa tip top.

Bro....biar benar statement lu nieh bro...gua rasa mcm tak berapa tepat jek bila dikatakan "pusat servis yang diiktirat". Di malaysia nieh pusat servis terutamanya keter Malaysia nieh gua kurang percayalah.....pasal dah pernah terkena dan member-member pun dah terkena....alahaiiii....nama jek pusat servis... Bila tiba masalah-masalah pelik melanda dan tiada dlm buku manual masing-masing akan create reason yg pelik-pelik...the best jawapan yg aku dengar is..."ala bang....kereta jenis nie mmg mcm nieh....nanti nanti ok lerrr"... Aduhhh sadistttttt tuL.:Love_0641:

Gua ilang kepercayaan bila jadi cenggini. :ban:. Kalau pusat servis jenis kereta lain maybe lah kut kita boleh percaya...itu pun ada gak masalahnya. Lu percaya atau tidak ada pomen yg dekat pusat servis tuh rata-ratanya tak boleh baca wiring diagram...semuanya agak canggung dgn wiring diagram. Mereka betul betul bgantung pada gadget mereka...kalau problem gadget diorang maknya...problem lah jawapannya. The best is.... most of them tak tau pun nak calibrate gadget mereka kalau terjadi yg luarbiasa.....

p/s: Pelik tapi BenaR!!!!!

brew
01-06-09, 09:55 PM
kereta hyundai aku, aku just hantar masa tahun pertama je kat authorised hyundai service center, tu pon sebab nak jaga warranty kereta.tapi sekarang ni, aku just folllow budak-budak forum or geng-geng yang pakai kereta macam aku suggest. biasanya aku beli minyak itam kat kedai spare part kat PJ(kat ngan balai polis PJ) +oil filter semua pastu buat kat service kat wokshop yang share ngan esso/shell. lagi murah dan jimat. dulu aku pakai castrol 10/60 sekarang dah gian plak pakai eneos..maklumlah ada lubang dapat murah :P

Midnakal
02-06-09, 02:50 PM
aisehhhh brew.... ada lobang murah tuh..... kongsi kongsi lerrrr ahahhaha.

linkeong
11-06-09, 04:03 PM
Kalau nak cari spare part paling murah ada di seapark , PJ. Kedai PH Auto

bud70
11-06-09, 04:13 PM
Enos murah??? Aku pn nak... x-trail aku mmg pakai minyak ni je...

Mid...
x-trail aku buat hal le..... Sekali-sekala tak mau start... tp bila auto aku park kat N leh lak dia start.... pelik bin ajaib hamba...

Midnakal
11-06-09, 04:16 PM
Enos murah??? Aku pn nak... x-trail aku mmg pakai minyak ni je...

Mid...
x-trail aku buat hal le..... Sekali-sekala tak mau start... tp bila auto aku park kat N leh lak dia start.... pelik bin ajaib hamba...


Aikkkk mmg kat N mmg tak boleh start kan.... kat P baru boleh start kan kan kan. Entahlah bro...gua pun tak paham style kereta auto nieh... lain jenis lain lak gayanya ehehheh. bud70 x-trail ko body fibre ker ehehehheh.

PeeJay
11-06-09, 11:12 PM
Enos murah??? Aku pn nak... x-trail aku mmg pakai minyak ni je...

Mid...
x-trail aku buat hal le..... Sekali-sekala tak mau start... tp bila auto aku park kat N leh lak dia start.... pelik bin ajaib hamba...

Dari pemerhatian gua la, nissan amat terkenal dgn penyakit gear box nya. Gua pernah pakai y10 dulu, tiap2 tahun tukar gear box.

Mungkin gear box saudara bud memerlu kan service minyak gear? Setahu gua N dan P memang boleh start!

bud70
12-06-09, 12:04 PM
Haah... mmg body fibre... aku sdr pn tak tahu hal tu... dah beli baru tahu...
Part gear box tu yg aku takut tu... mau rabak poket gua....

Sudah 2 kali kene gitu... P tak mau start... Alihkan ke N baru leh start... Cibai le kalau kene gearbox.....:sniper:... macam nak kene buang ke lombang lak ni..

Midnakal
17-06-09, 11:14 AM
Xtrails nieh....gua suka body depan dia nieh....fibre best tuh...kalau tendang kemek...dia melantun balik jadi normal....fibre mahal lah katakan ehhehe. Gearbox tuh cuba check wiring dia atau check minyak gearbox dia tuh....kalau masih ada warranty....baik bro anto claim.

iszully
22-06-09, 11:03 PM
saya nak bagi peringatan kat kekawan, jangan beli 4wd kia sportage tahun 1999/2000. Sebab dulu aku kena nasihat dengan kekawan tetapi aku tak dengar, sekarang macam-macam masalah yang aku hadapi. Spare part dia pun susah nak cari. harga pun boleh tahan. itu aje nasihat ku.tq

krak
22-06-09, 11:35 PM
saya nak bagi peringatan kat kekawan, jangan beli 4wd kia sportage tahun 1999/2000. Sebab dulu aku kena nasihat dengan kekawan tetapi aku tak dengar, sekarang macam-macam masalah yang aku hadapi. Spare part dia pun susah nak cari. harga pun boleh tahan. itu aje nasihat ku.tq

Bukan setakat KIA sahaja, boleh kata semua Barangan Buatan Korea (bukan nak kutuk la) ni mesti buat hal nak nak kalau milage dah lebih dari 200,000 km. Wa punya Rexton pun sama jugak, dah nak bye dah, Gear Box dengan Transfer Case jer dekat 17K.

PeeJay
23-06-09, 12:54 AM
Sama la Juga dengan KIA Pergio office gua ... pergHhh .. ada satu fius box yang control electric disbribution dah kong, Mulanya ingat fius or wiring. Jenuh check wiring ...sampai dua - 3 kedai wireman tak jumpa, last-last hantar Kia, tukar fius box seketul dekat RM2K. perghhh... Kalah BMW.. nasib baik van company.

FLO
05-07-09, 02:56 AM
itu hr keta gua x idup
masa nk tukar road tax keta..keta x idup
rupanya bateri kong

ngam2 jer 2 tahun bateri kering tu
ada user MK bagi kontek no tukang bateri

harga dia murah bg model MF12 century
kt kedai sparepart dia punya harga RM260..brg jer

bro ni jual 220 siap pasang n hantar kt umah..
bagus la mamat ni..muda lagi...

kl nk kontek PM sy..atau Hot Cruel
syam TPG pn ckp murah
waja punya br dlm 160

FLO
08-12-09, 02:19 PM
permasalahan baru :

smlm sy start keta
masa tgh panaskan enjin dan buka aircond
tiba2 aircond + radio+ viper terhenti2 kejap..same time lampu tanda BATERI kat dashboard berkelip-kelip
tapi x lama la..dlm 60 second mcm tu
tapi enjin on la..x mati
kenapa ek?

shamfikri
09-12-09, 02:20 PM
3 benda nk kena chek:

1) Bateri - mungkin tanda awal nk kong..
2) Alternator - sama la,tanda2 awal..
3) Wiring - mungkin ade prob..

PeeJay
09-12-09, 03:52 PM
permasalahan baru :

smlm sy start keta
masa tgh panaskan enjin dan buka aircond
tiba2 aircond + radio+ viper terhenti2 kejap..same time lampu tanda BATERI kat dashboard berkelip-kelip
tapi x lama la..dlm 60 second mcm tu
tapi enjin on la..x mati
kenapa ek?

Alternator - short, intermitent atau open! Bila sign bateri nya tu, maknanya alternator tk berfungsi sebab fungsi alternator supply current utk semua termasuk charging back bateri. Alternator hanya berfungsi bila engine dihidupkan! Bila engine mati, semua power supply dtg dari bateri.
Kes awak flo, sila check grounding cables ke alternator. Mungkin ada yg longgar..
Posted via Mobile Device

wood3
09-12-09, 04:13 PM
Alternator - short, intermitent atau open! Bila sign bateri nya tu, maknanya alternator tk berfungsi sebab fungsi alternator supply current utk semua termasuk charging back bateri. Alternator hanya berfungsi bila engine dihidupkan! Bila engine mati, semua power supply dtg dari bateri.
Kes awak flo, sila check grounding cables ke alternator. Mungkin ada yg longgar..
Posted via Mobile Device

Kadang kadang sebab kepala battry longgar . . .aku penah kena lagu ni,tukar je pala baru dah no hal.
Lagi satu tu kalau ada soket sambungan ke POWER . .hat ni pun kalau longgar buat hal juga.

plong
10-12-09, 01:57 PM
permasalahan baru :

smlm sy start keta
masa tgh panaskan enjin dan buka aircond
tiba2 aircond + radio+ viper terhenti2 kejap..same time lampu tanda BATERI kat dashboard berkelip-kelip
tapi x lama la..dlm 60 second mcm tu
tapi enjin on la..x mati
kenapa ek?

bro
wira aku baru kene mcm ni
tp mase tu tgh driving la otw blk kl dr kg
alternator rosak

siap minta tlg member dtg amik
pakai batery kete die
aku kene kat kapar
die kene dtg dr s.alam
kete lain tatau la
same kot

FLO
20-12-09, 11:47 AM
otw balik dr NZ smlm
hal sama berlaku balik
kali ni tgh2 jam kat Keramat..
kali ni ON/OFF 2-3 kali..tapi enjin x mati
risau jugak takut x sempat balik umah

pagi ni pergi ke 3rd parties SC ...konon2 nk tanya
tapi dia suggest utk diagnostic pakai computer apa ntah


masuk la keta utk PDT 2000 DIAGNOSIS (katanya special tools utk PROTON)...nmpk dia tekan F1 ..F2 ntah brp F lagi la..dia kata :
bateri Ok
alternator OK
ECU OK
systems ALL OK...
korang tau apa masalahnya dia kata..dia kata la..
sbb gua pakai minyak RON 95 bukan 97..HOHHHHH..apa kena mengena gua tanya :

dia jawab : minyak tu x bagus,beri kesan kpd enjin dan lubricant..susah nk start...

gua jawab : masalah keta gua bukan payah nk start...

lps tu dia check sambungan bateri..katanya longgar..dia selitkan SKRU..
itu jer? dia jawab : OK dah...(harammmmm)

dia kata semua sistem OK dan BATERI Ok..kl x akan nampak dlm BACAAN METER tools tu...dan dia kata ..dah RESET balik

kerana diog tu gua kena RM45 (kalau tak RM65)..hohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh hhhhhhhh
simbekkk sungguhhh....:icon_biggrin:

PeeJay
20-12-09, 12:33 PM
otw balik dr NZ smlm
hal sama berlaku balik
kali ni tgh2 jam kat Keramat..
kali ni ON/OFF 2-3 kali..tapi enjin x mati
risau jugak takut x sempat balik umah

pagi ni pergi ke 3rd parties SC ...konon2 nk tanya
tapi dia suggest utk diagnostic pakai computer apa ntah


masuk la keta utk PDT 2000 DIAGNOSIS (katanya special tools utk PROTON)...nmpk dia tekan F1 ..F2 ntah brp F lagi la..dia kata :
bateri Ok
alternator OK
ECU OK
systems ALL OK...
korang tau apa masalahnya dia kata..dia kata la..
sbb gua pakai minyak RON 95 bukan 97..HOHHHHH..apa kena mengena gua tanya :

dia jawab : minyak tu x bagus,beri kesan kpd enjin dan lubricant..susah nk start...

gua jawab : masalah keta gua bukan payah nk start...

lps tu dia check sambungan bateri..katanya longgar..dia selitkan SKRU..
itu jer? dia jawab : OK dah...(harammmmm)

dia kata semua sistem OK dan BATERI Ok..kl x akan nampak dlm BACAAN METER tools tu...dan dia kata ..dah RESET balik

kerana diog tu gua kena RM45 (kalau tak RM65)..hohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh hhhhhhhh
simbekkk sungguhhh....:icon_biggrin:

Bro .. kau punya problem intermittent... Memang la oK masa dia OK ... yakni semua sambungan system berjalan lancar...

Intermittent nih satu penyakit yg susah nak detect... Sebab kau pergi check masa okay... so result pun okay la jawabnya.

Baik dia mati terus.. senang check satu persatu problem dia..

Pada saya la ... saya kuat mengatakan alternator atau sambungan ke alternator punya masalah...

Cuba review balik .. sympton tuh berlaku masa dan keadaan macam mana ? Masa suhu sejuk? Dan cuba-cuba buat diagnostic time macam nih ..mana tahu dapt trace sympton tuh..

Minyak RON95?? kalu ada masalah dengan minyak nih bukan melibatkan electrical pun ..paling kuat engine knocking...


FLO.. cara paling baik utk permulaan ni.. kau tambah ground cable dulu.. terutama bahagian ke alternator tuh ... check dan re-titen balik semua sambungan + Ve ke alternator. Check fuse contactevity.....

FLO
20-12-09, 01:05 PM
Bro .. kau punya problem intermittent... Memang la oK masa dia OK ... yakni semua sambungan system berjalan lancar...

Intermittent nih satu penyakit yg susah nak detect... Sebab kau pergi check masa okay... so result pun okay la jawabnya.

Baik dia mati terus.. senang check satu persatu problem dia..

Pada saya la ... saya kuat mengatakan alternator atau sambungan ke alternator punya masalah...

Cuba review balik .. sympton tuh berlaku masa dan keadaan macam mana ? Masa suhu sejuk? Dan cuba-cuba buat diagnostic time macam nih ..mana tahu dapt trace sympton tuh..

Minyak RON95?? kalu ada masalah dengan minyak nih bukan melibatkan electrical pun ..paling kuat engine knocking...


FLO.. cara paling baik utk permulaan ni.. kau tambah ground cable dulu.. terutama bahagian ke alternator tuh ... check dan re-titen balik semua sambungan + Ve ke alternator. Check fuse contactevity.....

mcm mana tu??:icon_biggrin:..x pernah usik..x tau pun mcm mana nk buat..

PeeJay
20-12-09, 01:34 PM
mcm mana tu??:icon_biggrin:..x pernah usik..x tau pun mcm mana nk buat..

Seeloknya .. continue pakai mcm biasa sehingga tiba waktu service dlm jangkamasa terdekat.

Masa hantar service, beli ground cable siap-siap (dalam RM50 jer..nak yg mahal RM200). Suruh pomen install ground cable biasa 3-5 point.

Masa service tu citer masalah yg bro alami dan suruh pomen check semer sambungan cables, suruh ketatkan screw +Ve ke alternator, check connectivity fuse.

So cost service dan check benda2 kecik nih tak la membebankan ... extra 10-20 RM jer dari upah service biasa tuh..

FLO
08-01-10, 12:25 AM
masalah terbaru...
pintu penumpang keta gua bertakung dgn air
bunyi berkocak..bermaknanya ada bnyk
gua goyang pn x keluar air tu
gua sms kawan..tanya nk buat apa
dia jawab " bela ikan?"
aduhhh lawak la pulak
ekekekekkeke

bro peejay any solutions?

ReD_ElmO
08-01-10, 08:54 AM
Salam,

Bai biasanya air yang turun dari tepi cermin tu akan terus turun ke bumi. Jikalau air bertangkung dalam tu maknanya ada yang tersumbat. Bahayanya jika air bertangkung dalam tu ialah bole merosakan wiring power window.
Cuba laaa check kat tepi2 sebelah dalam bingkai pintu tu.


Terima kasih
:arabia:

masalah terbaru...
pintu penumpang keta gua bertakung dgn air
bunyi berkocak..bermaknanya ada bnyk
gua goyang pn x keluar air tu
gua sms kawan..tanya nk buat apa
dia jawab " bela ikan?"
aduhhh lawak la pulak
ekekekekkeke

bro peejay any solutions?

FLO
08-01-10, 08:56 AM
Salam,

Bai biasanya air yang turun dari tepi cermin tu akan terus turun ke bumi. Jikalau air bertangkung dalam tu maknanya ada yang tersumbat. Bahayanya jika air bertangkung dalam tu ialah bole merosakan wiring power window.
Cuba laaa check kat tepi2 sebelah dalam bingkai pintu tu.


Terima kasih
:arabia:

baiya..
apa sy mau check?
mau buka apa?
ini mlm kl pergi ciken wings sunway..boleh la tengok kereta sy
boleh kah??

p/s : jgn lupa bawa SPANAR ekeke

ReD_ElmO
08-01-10, 09:06 AM
Insya Allah malam nih klu takde aral melintang saya nak turun makang chikeng wing tu. Nanti kita tgklaaa "apa ikan bole bela".
Nanti TT tu tamat kul brp, kalu lewat sikit deme2 tak balikkan. Saya rasa dalam kul 10mlm, sampai sana



baiya..
apa sy mau check?
mau buka apa?
ini mlm kl pergi ciken wings sunway..boleh la tengok kereta sy
boleh kah??

p/s : jgn lupa bawa SPANAR ekeke

FLO
08-01-10, 09:24 AM
Insya Allah malam nih klu takde aral melintang saya nak turun makang chikeng wing tu. Nanti kita tgklaaa "apa ikan bole bela".
Nanti TT tu tamat kul brp, kalu lewat sikit deme2 tak balikkan. Saya rasa dalam kul 10mlm, sampai sana

pukul 10 ada lagi...
boleh sy tau..bwh pintu tu ada LUBANG air ke?

ReD_ElmO
08-01-10, 09:35 AM
Kalau tak silap saya laaa ada. Klu kereta Mazda saya ada, proton nih nak kena check.
Apa2 pun nanti kita check mlm nih.


pukul 10 ada lagi...
boleh sy tau..bwh pintu tu ada LUBANG air ke?

PeeJay
09-01-10, 02:50 AM
masalah terbaru...
pintu penumpang keta gua bertakung dgn air
bunyi berkocak..bermaknanya ada bnyk
gua goyang pn x keluar air tu
gua sms kawan..tanya nk buat apa
dia jawab " bela ikan?"
aduhhh lawak la pulak
ekekekekkeke

bro peejay any solutions?
Selain bela ikan, boleh bela ketam atau udang... Muahaha.

Bro, getah pintu ada terpeliut atau terlipat ke? Sbb tu masuk air. Keringkan air pakai straw kalu tk ada lobang nak drain. Muahaha..
Posted via Mobile Device

FLO
09-01-10, 02:56 AM
Selain bela ikan, boleh bela ketam atau udang... Muahaha.

Bro, getah pintu ada terpeliut atau terlipat ke? Sbb tu masuk air. Keringkan air pakai straw kalu tk ada lobang nak drain. Muahaha..
Posted via Mobile Device

perhhhh tukang tokok tambah baru masuk ekekekeke
tadi mana hilang??

tadi ijam kamis ckp bnd sama..
jadi sy pergi KOPEK bwh pintu..mcm air kencing sebulan..
ijam ckp...nampak sangat sy x pernah buka pintu passenger
wakakakkka

tadi dh plan nk bela ikan EMAS (dh order dgn winky)...:fish:

tq tq tq

PeeJay
09-01-10, 12:12 PM
flo. Gua kena lari pegi taman melati plak malam tadi... Tu terpaksa ghaib hahaha..
So pintu dah kering? Tapi siap la karat nanti ... Kalu free bukak spray minyak skit.

Ps. Bro. Nasik kerabu sg. Merab, bangi.. Pergh marveless!
Posted via Mobile Device

ReD_ElmO
09-01-10, 10:15 PM
Pintu bro FLO masih dara, subab tu laaaa ketat nak buka pun susah. Nanti sila pastikan semua pintu kereta sentiasa dibuka, setidak2 nya sekali seminggu.

KiNgX
10-01-10, 01:50 AM
Tadi saya sempat menaiki kereta FLO, duduk di seat belakang, tercari-cari juga saya dimanakah kolam ikan FLO itu...hehehe. Kesian kat FLO, banyak masalah yang melanda kereta beliau...e.g : bateri, simen, kolam ikan...

FLO
10-01-10, 03:36 AM
flo. Gua kena lari pegi taman melati plak malam tadi... Tu terpaksa ghaib hahaha..
So pintu dah kering? Tapi siap la karat nanti ... Kalu free bukak spray minyak skit.

Ps. Bro. Nasik kerabu sg. Merab, bangi.. Pergh marveless!
Posted via Mobile Device

br nk reply forum down
bro PJ..boleh PM lokasi dan arah tuju makanan tersebut
terasa nk pergi la


Pintu bro FLO masih dara, subab tu laaaa ketat nak buka pun susah. Nanti sila pastikan semua pintu kereta sentiasa dibuka, setidak2 nya sekali seminggu.

ye ke..nnt sy amalkan PETUA itu....


Tadi saya sempat menaiki kereta FLO, duduk di seat belakang, tercari-cari juga saya dimanakah kolam ikan FLO itu...hehehe. Kesian kat FLO, banyak masalah yang melanda kereta beliau...e.g : bateri, simen, kolam ikan...

KINGX
air kolam dah dikeringkan
ikan dh jual balik kpd winky...
dh lumrah..nk buat mcm mana
winky siap PUJI (kutuk) tinted keta gua..dia kata CANTIK..ada corak2
ekekekekek ampesssss


tadi masa gua p KL
gua tgk satu teksi LCCT merah..pasang 5 screen LCD dlm teksi kt belakang..dan 1 kat side drive
GILA KENTANNGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG mcm fetau lak
x pakan bateri ke letak screen banyak2? ??

PeeJay
10-01-10, 12:10 PM
br nk reply forum down
bro PJ..boleh PM lokasi dan arah tuju makanan tersebut
terasa nk pergi la


Sorry OOT

Bro... Gua lupa nak mark coordinate .. cuba search google map area kat sini 2.942928,101.746139. Restoran Chayo.. Tapi ada mak cik kelate gerai depan jual nasik kerabu. Masa urus niaga petang ke malam ,,,

jackal2475
14-01-10, 10:28 PM
Ada sesapa yg tau pasal BSR tuning (sweden tech for cont. car) . mekanik i kata boleh tambah power 30%. tapi harga dekat 4k tu yg tak tahan. kalau ada yg tau, share le skit.

ReD_ElmO
15-01-10, 12:59 PM
Bro

"BSR's tuning kits are developed using the most sophisticated test equipment available. We perform careful measurements of, among other things, power, acceleration and other main engine parameters. We also perform long term tests of the tuning kits before marketing them. Apart from our complete tuning stages you can also select air filters, exhaust systems etc, which will further improve the performance of the vehicle."

Awk pakai kereta apa. Berbaloi ke utk spend 4K just to increase 30% power. Kalau kereta yang terdapat dalam web site BSR tuning tu memang dah totaly power. Tapi kalau engkos nya byk belasah aje.



Ada sesapa yg tau pasal BSR tuning (sweden tech for cont. car) . mekanik i kata boleh tambah power 30%. tapi harga dekat 4k tu yg tak tahan. kalau ada yg tau, share le skit.

Zack5050
24-01-10, 08:49 PM
Interesting gak info ni. Best gak kalau boleh pakai. Tapi ada kekwan yg dah pakai BSR ni? Kepada sesapa yg de pengalaman, share le kat sini.

quikstrike
25-01-10, 03:34 PM
I'm driving a Toyota vios yr 2004 G spec. Everytime I try to start my car,the first crank sure tak boleh hidup, only lepas second crank can hidup. Can someone help me? Is it due to the immobilizer?

Midnakal
25-01-10, 03:44 PM
I'm driving a Toyota vios yr 2004 G spec. Everytime I try to start my car,the first crank sure tak boleh hidup, only lepas second crank can hidup. Can someone help me? Is it due to the immobilizer?

Cuba check earth wyre kat body kereta....

quikstrike
25-01-10, 05:03 PM
Cuba check earth wyre kat body kereta....

Ok thank you very much

FLO
20-02-10, 05:59 PM
salam semua buat pengemar kereta
dh lama x cite masalah keta aku ni
akhir berlaku lagi pd hari ini
POWER WINDOW...
eekekkekeekkeke
aku test power window..sekali bunyi patah yg kuat..pintu passenger belakang driver
aku jangka PW yg pintu masuk air bakal rosak..sekali yg lain lak kena
kena dlm RM100 termasuk upah pasang...di pandan jaya..PROTON SAGA AUTO PART sdn bhd
time2 kering ni la buat hal..

soalan aku kat pj/mid nakal :
bnd2 mcm ni kt luar harga mcm mana?
harga part biasa mcm mana?
ada suggestion kedai tak? ada boleh buat kedai accs keta biasa
part rosak tadi ialah :REGULATOR POWER WINDOW...
plastik roda yg memusingkan kabel patah..putus abis kabel dlm...
2 jam tunggu spare part sbb bnyk kedai masih cuti
nasib baik ada part...:YM - 71:
nasib baik motor power window OK

p/s: tgh tunggu belah kiri lak patah..sbb bnyk sgt masuk air:YM - 71:

PeeJay
21-02-10, 03:39 AM
kalu brg itu ori dgn harga 100 campur pasang kira okay la. Kalu yg taiwan pun beli sparepart 60-7 gak. Upah pasang lagik...
Okay la tu bro dgn harga tu

cruztasia
21-02-10, 03:33 PM
Aloo, bro sume,
Ni ade satu prob.. Aritu bawa kete gi puspakom, tapi sebelum bawa g puspakom.. Kete leh senang2 gi 140++ km/h.. Lepas kuar je dari puspakom, meter cam jem kat 120 km/h je.. Nape ahh? puspakom cutoff ecu ka?

Edit: lupa lak.. gi puspakom sebab nk endorse enjin baru.

FLO
21-02-10, 04:32 PM
kalu brg itu ori dgn harga 100 campur pasang kira okay la. Kalu yg taiwan pun beli sparepart 60-7 gak. Upah pasang lagik...
Okay la tu bro dgn harga tu

salam bapak PJ
kalau ikut part mula2 dia try wira punya regulator..ori tapi tapak pemegang motor x ngam
part no 2 (refer gambar marking/part number) utk OEM proton (juga masalah tapak) itu ialah untuk GEN2
port no 3 - baru betul2 ngam dgn GEN2 tapi datang dgn plastik bodoh..ada marking GEN2 R/HR (RM150)

untuk pengetahuan :
GEN2 - 2 pintu depan pakai moto + gigi roda, manakala 2 pintu blkg pakai regulator kabel ..kl x silap sama juga dgn pesona...
WAJA : 4-4 pintu pakai moto + gigi roda...

p/s: kalau pomen tipu aku..aku tipu info kat korang...:YM - 71:

FLO
01-03-10, 05:32 PM
salam bapak PJ
kalau ikut part mula2 dia try wira punya regulator..ori tapi tapak pemegang motor x ngam
part no 2 (refer gambar marking/part number) utk OEM proton (juga masalah tapak) itu ialah untuk GEN2
port no 3 - baru betul2 ngam dgn GEN2 tapi datang dgn plastik bodoh..ada marking GEN2 R/HR (RM150)

untuk pengetahuan :
GEN2 - 2 pintu depan pakai moto + gigi roda, manakala 2 pintu blkg pakai regulator kabel ..kl x silap sama juga dgn pesona...
WAJA : 4-4 pintu pakai moto + gigi roda...

p/s: kalau pomen tipu aku..aku tipu info kat korang...:YM - 71:

salam buat semua
hahahah masalah kembali
kali ni masalah sama..di pintu berlainan...
kopak lagi duit
tapi yg ni nasib baik dpt naik kan tingkap...
jadi simpan dulu...
cuma persoalan..dimanakan boleh dpt alat gantian spt regulator ini yg lebih murah
ada suggestion kedai atau bengkel...?
spt sedia maklum...Proton associate bengkel caj dlm RM100 (brg +upah)
jadi kalau ada yg lebih murah...dan OEM..mungkin boleh membantu

tq:icon_biggrin:

NeoCyber
01-03-10, 08:05 PM
flo.. kalau nak murah, jenis repair sampai jadi, kt area rumah gua ni ( dekat dgn rumah peejay gak laa) ada satu workshop pakistan.

gua kadang2 tukar2 gen-2 r3 dgn bini gua, ari tu, tak tau kutu mana parking tak lepas tibai side mirror gen2 bini gua, usha kt proton - nak kene tukar semua housing (400++), usha kt workshop biasa gua antar pun.. dia kata er..ini kene tukar semua ni bang, mau2 dekat 300 gak ni.. (kurang seratus) , pastu dia bisik kt gua - kalau abang nak cuba repair -pegi satu worksyop pakistan ni, dia orang ni jenis repair sampai jadi selagi boleh guna.

Jadi aku pegi sana, dia tgk apa yg rosak.. (alaa dia punya clip aje patah.. kalau boleh tukar klip plastik tu settle laa!) , dia agreee repair. kebetulan, dia ada satu biji gen-2 yg nk kene ketuk pintu dan side mirrornya elok lagi. jadi dia bukak side mirror gen-2 tu, ambil plastik clip yg pegang side mirror tu .., dan pasang balik. settle.. aku bayar upah RM20.00 aje.

Baru minggu lepas aku terpatahkan pemegang pintu (door handle) gen-2 bini aku.. hihihi., so nanti aku pun kena pegi sana lah utk cari parts dan repair. kalau takde aku beli baru aje - dah tanya spare part - RM25, dan bawak ke kedai pakistan tu pasang dan cat skali.

Kalau kau nk tau detail kedai tu .. sms aku. Mmg terrer laa kedai ni, tokey dia exkplain - kt malaysia ni kesian orang kita, asik kene tipu aje dgn bengkel dan kedai repair kereta. barang boleh repair pun diaorang nk tukar seketul jugak. membazir. Kata dia - kt pakistan - selagi boleh repair.. selagi boleh tampal, alter, diaorang akan buat sampai boleh.

semua pekerja dia pakistan. muka semua jenis mmg muka biasa buat keje kt padang pasir laa( muka orang keje keras)

harap membantu. Kedai tu jugak buat accident repair , ketuk dan cat.

FLO
02-03-10, 01:41 AM
flo.. kalau nak murah, jenis repair sampai jadi, kt area rumah gua ni ( dekat dgn rumah peejay gak laa) ada satu workshop pakistan.

gua kadang2 tukar2 gen-2 r3 dgn bini gua, ari tu, tak tau kutu mana parking tak lepas tibai side mirror gen2 bini gua, usha kt proton - nak kene tukar semua housing (400++), usha kt workshop biasa gua antar pun.. dia kata er..ini kene tukar semua ni bang, mau2 dekat 300 gak ni.. (kurang seratus) , pastu dia bisik kt gua - kalau abang nak cuba repair -pegi satu worksyop pakistan ni, dia orang ni jenis repair sampai jadi selagi boleh guna.

Jadi aku pegi sana, dia tgk apa yg rosak.. (alaa dia punya clip aje patah.. kalau boleh tukar klip plastik tu settle laa!) , dia agreee repair. kebetulan, dia ada satu biji gen-2 yg nk kene ketuk pintu dan side mirrornya elok lagi. jadi dia bukak side mirror gen-2 tu, ambil plastik clip yg pegang side mirror tu .., dan pasang balik. settle.. aku bayar upah RM20.00 aje.

Baru minggu lepas aku terpatahkan pemegang pintu (door handle) gen-2 bini aku.. hihihi., so nanti aku pun kena pegi sana lah utk cari parts dan repair. kalau takde aku beli baru aje - dah tanya spare part - RM25, dan bawak ke kedai pakistan tu pasang dan cat skali.

Kalau kau nk tau detail kedai tu .. sms aku. Mmg terrer laa kedai ni, tokey dia exkplain - kt malaysia ni kesian orang kita, asik kene tipu aje dgn bengkel dan kedai repair kereta. barang boleh repair pun diaorang nk tukar seketul jugak. membazir. Kata dia - kt pakistan - selagi boleh repair.. selagi boleh tampal, alter, diaorang akan buat sampai boleh.

semua pekerja dia pakistan. muka semua jenis mmg muka biasa buat keje kt padang pasir laa( muka orang keje keras)

harap membantu. Kedai tu jugak buat accident repair , ketuk dan cat.


weiiii..menarik tuuuuuu
boleh la perkenalkan bengkel tersebut..
nak tanya..dia ada buat skirting GEN2 tak...
cat dia murah tak?

nnt kita set time melawat bengkel:kid:

ReD_ElmO
02-03-10, 09:40 AM
flo.. kalau nak murah, jenis repair sampai jadi, kt area rumah gua ni ( dekat dgn rumah peejay gak laa) ada satu workshop pakistan.

gua kadang2 tukar2 gen-2 r3 dgn bini gua, ari tu, tak tau kutu mana parking tak lepas tibai side mirror gen2 bini gua, usha kt proton - nak kene tukar semua housing (400++), usha kt workshop biasa gua antar pun.. dia kata er..ini kene tukar semua ni bang, mau2 dekat 300 gak ni.. (kurang seratus) , pastu dia bisik kt gua - kalau abang nak cuba repair -pegi satu worksyop pakistan ni, dia orang ni jenis repair sampai jadi selagi boleh guna.

Jadi aku pegi sana, dia tgk apa yg rosak.. (alaa dia punya clip aje patah.. kalau boleh tukar klip plastik tu settle laa!) , dia agreee repair. kebetulan, dia ada satu biji gen-2 yg nk kene ketuk pintu dan side mirrornya elok lagi. jadi dia bukak side mirror gen-2 tu, ambil plastik clip yg pegang side mirror tu .., dan pasang balik. settle.. aku bayar upah RM20.00 aje.

Baru minggu lepas aku terpatahkan pemegang pintu (door handle) gen-2 bini aku.. hihihi., so nanti aku pun kena pegi sana lah utk cari parts dan repair. kalau takde aku beli baru aje - dah tanya spare part - RM25, dan bawak ke kedai pakistan tu pasang dan cat skali.

Kalau kau nk tau detail kedai tu .. sms aku. Mmg terrer laa kedai ni, tokey dia exkplain - kt malaysia ni kesian orang kita, asik kene tipu aje dgn bengkel dan kedai repair kereta. barang boleh repair pun diaorang nk tukar seketul jugak. membazir. Kata dia - kt pakistan - selagi boleh repair.. selagi boleh tampal, alter, diaorang akan buat sampai boleh.

semua pekerja dia pakistan. muka semua jenis mmg muka biasa buat keje kt padang pasir laa( muka orang keje keras)

harap membantu. Kedai tu jugak buat accident repair , ketuk dan cat.


Tu dia geng pakistan dah explore dunia permotoran laaak go pakistan ... go .....

FLO
02-03-10, 09:47 AM
sedang mencari kedai nk buat no plat kereta yg bersaiz besar tu (mcm kereta sham TPG)
nak buat depan dan belakang
ada cadangan kedai murah?

ReD_ElmO
02-03-10, 04:28 PM
sedang mencari kedai nk buat no plat kereta yg bersaiz besar tu (mcm kereta sham TPG)
nak buat depan dan belakang
ada cadangan kedai murah?


alamak bro kat KL no idea laaa kalau kat Kelantan & Terangganu tu ada laa idea sikit ..... heheheheh cam mana power window dah setle kee masalah tu

FLO
03-03-10, 02:52 PM
apa yg di maksudkan dengan :

sport rim offset 15(new)

NeoCyber
03-03-10, 06:45 PM
weiiii..menarik tuuuuuu
boleh la perkenalkan bengkel tersebut..
nak tanya..dia ada buat skirting GEN2 tak...
cat dia murah tak?

nnt kita set time melawat bengkel:kid:

bila2 lu hello- hello gua.. gua bawak pegi kedai tu.

dekat aje dgn rumah gua.

:)

Midnakal
03-03-10, 11:52 PM
Ok gak tuh Neo...... nak gak tahu apa yg dia boleh buat.....

Pure Bred
17-03-10, 09:32 AM
Just asking a simple question, not to sure where to post it....

What is the price range I can expect if I send my car for a new paint job? I'm in Melaka, Waja, Petrol Blue (original), thinking of Black (Glossy/Pearl). Any ideas?

FLO
23-03-10, 02:08 AM
gua dh berjaya pasang no plate besi
walaupun jauh kat sijangkang
tapi murah la dlm 20 hengget
kl korang p sinjangkang semata2 no plate ..jangan la
dh membazir lak
kecuali korang plan sesuatu sambil selam..sambil minum air

harga KL rm 130
klang 100 plate + 10 papan plate

boleh contact sham TPG utk maklumat lanjut

mizz winky
23-03-10, 02:21 AM
minta bantuan mana nak dapat cover rim persona nak 1 je boleh ka? murah murah punya...

PeeJay
23-03-10, 02:29 AM
Just asking a simple question, not to sure where to post it....

What is the price range I can expect if I send my car for a new paint job? I'm in Melaka, Waja, Petrol Blue (original), thinking of Black (Glossy/Pearl). Any ideas?

Between RM1600 - RM2000 depand of paint type, 2K, fast dry, normal or matelic. Pearl add another RM500, and more clear / leaker.. But i believe out side klang valley more cheaper...

blackbutton
24-03-10, 09:17 AM
minta bantuan mana nak dapat cover rim persona nak 1 je boleh ka? murah murah punya...

Masuk je sport rim....Mantap...

KiNgX
19-04-10, 09:35 PM
Saya ada 1 masalah yang boleh dianggap bodoh, tapi begitu merimaskan saya, terganggu lak nak memandu. Ianya membuatkan saya sedikit risau dan gusar, nak bawak keta pun tak senang.

Masalah saya ni lampu dalam kereta saya seringkali menyala bila saya terhentak, langgar lubang, naik bonggol jalan seperti menandakan macam ada sumting or pintu kereta tu macam tak rapat. Tapi, saya dah check pintu depan belakang kiri kanan, bonet belakang depan semua tertutup rapat....tapi lampu saya tu suka sangat berkelip, puaih dah dok cari...risau gak saya, tang mana yang tak rapat lagi nihhh? takkan mau bagi kacip fatimah baru nak rapat kot???

Tolong la saya walaupun masalah saya ni boleh dianggap bodoh sekali.

Midnakal
20-04-10, 12:12 AM
Itu masalah wiring jek tuh....cuba check kat workshop.....

PeeJay
20-04-10, 10:52 AM
kat pintu tu ada switch lampu. Spray wd40 tengok. Sambil tu tengok getah pintu takut ada terpeliok? Check tengok

bateri
19-05-10, 08:26 PM
cuba check mana2 sensor pada pintu(termasuk bonet dan hood) kot2 ada yang longgar. Biasalah dah lelama tu adalah wear and tear.

KiNgX
31-05-10, 09:28 PM
Satu lagi masalah kereta saya, dah beberapa kali berlaku. Masalahnya, kat umah saya ni parking tak berbumbung. Setiap kali parking hujung minggu, dalam kol 1 atau 2 setiap ari hujung minggu, konpem alarm keta saya akan berbunyi secara tetiba. Saya merasakan maybe, sebab terlampau panas sangat kot kat dalam keta tu yang menyebabkan alarm kereta saya tu berbunyi.

Apakah yang patut saya lakukan? Kesian kat jiran-jiran saya, bunyi alarm kereta saya bingit sangat...cuba google macam tak de jawapan jer...mintak tolong yer semua....mekasih.

ReD_ElmO
01-06-10, 03:48 PM
Bro.... cuba check sensor pintu,bonet dpn n belakang, mcm bro peejay ckp tu, cuba "gentel2" sensor tu pastu kasi spry ngan wd40. Takut ada sensor 2 tu yg tak touch or bermasalah.


Satu lagi masalah kereta saya, dah beberapa kali berlaku. Masalahnya, kat umah saya ni parking tak berbumbung. Setiap kali parking hujung minggu, dalam kol 1 atau 2 setiap ari hujung minggu, konpem alarm keta saya akan berbunyi secara tetiba. Saya merasakan maybe, sebab terlampau panas sangat kot kat dalam keta tu yang menyebabkan alarm kereta saya tu berbunyi.

Apakah yang patut saya lakukan? Kesian kat jiran-jiran saya, bunyi alarm kereta saya bingit sangat...cuba google macam tak de jawapan jer...mintak tolong yer semua....mekasih.

jtx1000
14-06-10, 09:33 PM
World's Best Lubricants

JET TURBO EXTREME 1000
TRIBOLOGY CONFIRMED







Menjimatkan Petrol 10%-20%



Meningkatkan Kuasa Enjin 20%-30%
Memanjangkan Jangka Hayat Enjin


1. Tahan tekanan lampau & menangkis hakisan pada enjin.
- enjin dilindungi


2. Meningkatkan kuasa enjin.
- lebih laju


3. Formulasi EP/AW.
- minyak untuk pemanduan lasak / agen yang menghindari kehausan enjin


4. Membolehkan pergerakan enjin yang lebih stabil & senyap.
- tiada gangguan ketika memandu


5. Mengurangkan penggunaan bahan bakar seperti petrol, diesel & gas.
- menjimatkan wang untuk perjalanan lebih jauh


6. Penukaran minyak boleh melebihi 10,000 KM - 15,000 KM.
- lebih jimat wang dan masa


7. Menghakis @ mencegah tompokan kotoran minyak.
- enjin kelihatan seperti baru


8. Mengekalkan pelinciran terbaik bagi permukaan keluli yang bersentuhan.
- enjin lebih lancar dan senyap








World's Best Lubricants
JET TURBO EXTREME 1000
TRIBOLOGY CONFIRMED





Menjimatkan Petrol 10%-20%
Meningkatkan Kuasa Enjin 20%-30%
Memanjangkan Jangka Hayat Enjin

1. Tahan tekanan lampau & menangkis hakisan pada enjin.
- enjin dilindungi

2. Meningkatkan kuasa enjin.
- lebih laju

3. Formulasi EP/AW.
- minyak untuk pemanduan lasak / agen yang menghindari kehausan enjin

4. Membolehkan pergerakan enjin yang lebih stabil & senyap.
- tiada gangguan ketika memandu

5. Mengurangkan penggunaan bahan bakar seperti petrol, diesel & gas.
- menjimatkan wang untuk perjalanan lebih jauh

6. Penukaran minyak boleh melebihi 10,000 KM - 15,000 KM.
- lebih jimat wang dan masa

7. Menghakis @ mencegah tompokan kotoran minyak.
- enjin kelihatan seperti baru

8. Mengekalkan pelinciran terbaik bagi permukaan keluli yang bersentuhan.
- enjin lebih lancar dan senyap

• API grad : SL (petrol) / CI-4 (diesel)
• SAE grad : 15W-50 (multigrad)
• Kuantiti : 4 Liter
• Pencapaian : >10,000 km
• Penggunaan : kenderaan Petrol, Diesel dan Gas
• Xtra : Tribology, EP(Extreme Pressure) / AW(Anti-wear Agents)















Anda hanya mahu menjadi pengguna ataupun wakil jualan, yang memerlukan maklumat
terperinci berkaitan minyak beserta pengujian minyak secara LIVE untuk
anda atau bakal pelanggan anda.




Anda boleh menghubungi atau sms kami :-



Tel : 012-2499933 / 019-2505868
Email : clubjetturboextreme@gmail.com (clubjetturboextreme@gmail.com)
Link : http://www.jetturboextreme.com/ (http://www.jetturboextreme.com/)

jtx1000
14-06-10, 09:38 PM
World's Best Lubricants

JET TURBO EXTREME 1000

TRIBOLOGY CONFIRMED









Menjimatkan Petrol 10%-20%



Meningkatkan Kuasa Enjin 20%-30%

Memanjangkan Jangka Hayat Enjin





1. Tahan tekanan lampau & menangkis hakisan pada enjin.

- enjin dilindungi





2. Meningkatkan kuasa enjin.

- lebih laju





3. Formulasi EP/AW.

- minyak untuk pemanduan lasak / agen yang menghindari kehausan enjin





4. Membolehkan pergerakan enjin yang lebih stabil & senyap.

- tiada gangguan ketika memandu





5. Mengurangkan penggunaan bahan bakar seperti petrol, diesel & gas.

- menjimatkan wang untuk perjalanan lebih jauh





6. Penukaran minyak boleh melebihi 10,000 KM - 15,000 KM.

- lebih jimat wang dan masa





7. Menghakis @ mencegah tompokan kotoran minyak.

- enjin kelihatan seperti baru





8. Mengekalkan pelinciran terbaik bagi permukaan keluli yang bersentuhan.

- enjin lebih lancar dan senyap










World's Best Lubricants





JET TURBO EXTREME 1000
TRIBOLOGY CONFIRMED










Menjimatkan Petrol 10%-20%



Meningkatkan Kuasa Enjin 20%-30%
Memanjangkan Jangka Hayat Enjin


1. Tahan tekanan lampau & menangkis hakisan pada enjin.
- enjin dilindungi


2. Meningkatkan kuasa enjin.
- lebih laju


3. Formulasi EP/AW.
- minyak untuk pemanduan lasak / agen yang menghindari kehausan enjin


4. Membolehkan pergerakan enjin yang lebih stabil & senyap.
- tiada gangguan ketika memandu


5. Mengurangkan penggunaan bahan bakar seperti petrol, diesel & gas.
- menjimatkan wang untuk perjalanan lebih jauh


6. Penukaran minyak boleh melebihi 10,000 KM - 15,000 KM.
- lebih jimat wang dan masa


7. Menghakis @ mencegah tompokan kotoran minyak.
- enjin kelihatan seperti baru


8. Mengekalkan pelinciran terbaik bagi permukaan keluli yang bersentuhan.
- enjin lebih lancar dan senyap


• API grad : SL (petrol) / CI-4 (diesel)
• SAE grad : 15W-50 (multigrad)
• Kuantiti : 4 Liter
• Pencapaian : >10,000 km
• Penggunaan : kenderaan Petrol, Diesel dan Gas
• Xtra : Tribology, EP(Extreme Pressure) / AW(Anti-wear Agents)
















Anda hanya mahu menjadi pengguna ataupun wakil jualan, yang memerlukan maklumat
terperinci berkaitan minyak beserta pengujian minyak secara LIVE untuk
anda atau bakal pelanggan anda.




Anda boleh menghubungi atau sms kami :-





Tel : 012-2499933 / 019-2505868

Email : clubjetturboextreme@gmail.com (clubjetturboextreme@gmail.com)
Link : http://www.jetturboextreme.com/ (http://www.jetturboextreme.com/)

roger
18-06-10, 08:24 PM
tu maknanye kene tukar system alarm baru la tu..kalau tiba2 bunyi alarm tu..pakai yg brand mahal sket..

miniz9797
07-07-10, 10:13 AM
Satu lagi masalah kereta saya, dah beberapa kali berlaku. Masalahnya, kat umah saya ni parking tak berbumbung. Setiap kali parking hujung minggu, dalam kol 1 atau 2 setiap ari hujung minggu, konpem alarm keta saya akan berbunyi secara tetiba. Saya merasakan maybe, sebab terlampau panas sangat kot kat dalam keta tu yang menyebabkan alarm kereta saya tu berbunyi.

Apakah yang patut saya lakukan? Kesian kat jiran-jiran saya, bunyi alarm kereta saya bingit sangat...cuba google macam tak de jawapan jer...mintak tolong yer semua....mekasih.



Encik KiNgX , cuba hantar ke wireman & suruh dia check relay/fius for the alarm. Also check vibration sensor adjust dia (if applicable).
Saya rasa mungkin firasat Encik KiNgX betul, cuaca memainkan peranan yg penting dalam sistem elektronik. Kemungkinan apabila
wire/fius/relay itu panas ia akan mengembang dan touching diantara satu sama lain menyebabkan Alarm berbunyi.
Itu hanyalah salah satu kemungkinan, mungkin juga Encik KiNgX kena ganti alarm yang baru atau nak senang, kereta baru... hehehee (jgn marah ye)
Terima kasih cikgu...

miniz9797
07-07-10, 10:21 AM
apa yg di maksudkan dengan :

sport rim offset 15(new)

say u put big rims and tires on a car...maybe the tire hits fender....if rim is off set the tire/wheel is off set further under the car moving it away from ourside fender...not a defect...just differnt size/shape rim

FLO
07-08-10, 03:39 PM
baru servis keta utk raya kat GEN AUTO taman nirwana



Caltex havoline - semi s -10W/40N - RM90
oil filter - RM10
spark plug DENSO - RM35
coolant - RM15
transmission fluid PROTON SP 111- 4 botol - RM100

soalan :

brp harga CASTROL MAGNETIC kat pasaran? FULL S atay SEMI S?

spark plug dia kata proton hanya sesuai pakai DENSO jer? betul ke?

apa lagi pilihan transmission fluid jenis SP 111 selain yg produk proton punya?

bengkel mana yang boleh kita bawa minyak hitam sendiri..dan dia tolong isikan? ada cadangan?

Miss Vanilla Ice
07-08-10, 04:13 PM
Nak tanye ckit nih...Ada kekeliruan pasal kete..Almaklum sajelah mmg xtahu menahu sgt pasal kete nih...Nasib baik tau drive..hehehe...

1. Kete kalau sepatutnye servis 20km tapi dah 25km pun blum g servis lagi, ada ape2 effect x?
2. Kalau kete baru, tak g servis kat pusat servis masing2 (proton or perodua) ada ape2 effect tak ngan waranty kete tersebut? maksudnye nak g servis kat kedai biasa jerk...

Sesiapa yang tahu, minta tolong jelaskan erk? thanks.. :)

p/s: saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan..hehehe

terunasuci
13-08-10, 09:21 AM
Nak tanye ckit nih...Ada kekeliruan pasal kete..Almaklum sajelah mmg xtahu menahu sgt pasal kete nih...Nasib baik tau drive..hehehe...

1. Kete kalau sepatutnye servis 20km tapi dah 25km pun blum g servis lagi, ada ape2 effect x?
2. Kalau kete baru, tak g servis kat pusat servis masing2 (proton or perodua) ada ape2 effect tak ngan waranty kete tersebut? maksudnye nak g servis kat kedai biasa jerk...

Sesiapa yang tahu, minta tolong jelaskan erk? thanks.. :)

p/s: saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan..hehehe

1. Ni keter jenis apa yang 20km dah kene hantar pergi servis?? biasanya paling kurang pun 1,000km yang pertama baru hantar servis...

2. Tak de apa2 efect pun...cuma kereta baru ni baik hantar kat pusat servis dorang...apa2 hal senang nak runding...sbb servis kat mana2 pun sama...dan kadang2 servis kat bengkel biasa lagi murah dari servis kat pusat servis mereka......

heiya
13-08-10, 11:05 AM
miss vanila: service motor pun tak mcm tu...20k kot...
TS: yup gi center selalunya mahal..cuma keta2 br ni..if under waranty better gi servis center la..bukan apa..kalau ada problem kemudian hari..takde la byk songeh...dah lepas warranty rasa nak murah dan jimat..gi kedai biasa or maintain kekal ngan servis center...

aku nasib baik la keta kaburator..so tak susah sgt la...

Miss Vanilla Ice
14-08-10, 12:17 AM
1. Ni keter jenis apa yang 20km dah kene hantar pergi servis?? biasanya paling kurang pun 1,000km yang pertama baru hantar servis...

2. Tak de apa2 efect pun...cuma kereta baru ni baik hantar kat pusat servis dorang...apa2 hal senang nak runding...sbb servis kat mana2 pun sama...dan kadang2 servis kat bengkel biasa lagi murah dari servis kat pusat servis mereka......



Ish TS nih...Skrg nih nak servis utk 30km...20km tu bg contoh je...ikut jadual kete kena servis 30731km, but skrg dh 32006km belum pegi2 servis lagi....ada ape2 effect yg xbrape baik tak kalau lambat g anta servis?? <<--faham tak soalan nih?? Almaklum ler...bukan reti sgt pasal kete...huhuhuhu...


miss vanila: service motor pun tak mcm tu...20k kot...
TS: yup gi center selalunya mahal..cuma keta2 br ni..if under waranty better gi servis center la..bukan apa..kalau ada problem kemudian hari..takde la byk songeh...dah lepas warranty rasa nak murah dan jimat..gi kedai biasa or maintain kekal ngan servis center...

aku nasib baik la keta kaburator..so tak susah sgt la...
masa awal2 beli kete dulu, servis 1000km pun xg wat,tau...terus g servis 5000km...hahahaha...

heiya
14-08-10, 10:08 AM
lg satu..tips..maybe ada dah bgtau..just as reminder...panaskan enjin keta dlm 5 minit before gerak...so pada sesiapa jenis rushing..awalkan 5 minit rushing korang tu utk sesi panaskan enjin...hehehe

PeeJay
14-08-10, 04:24 PM
Haaa ... Panaskan engine macam panaskan minyak nak goreng ikan? Muahaha....

Perkara ini banyak diperdebatkan di forum2 kereta.. Betul ke kena panaskan engine selama 5 minit?

Kalau kita perhatikan kereta2 moden mcm toyota vios,honda city dll, yg tak ada meter tempreture.. Tapi hanya lampu biru menyala jika engine sejuk dan lampu merah jika engine over heating. Biasanya pagi2, bila start engine dua amik masa tk sampai 2 mnt utk lampu padam dan ikut manual book, bila lampu padam, Dah boleh mula jalan dah...

Menurut ramai kaki kereta, cukup sekadar minyak hitam serata bahagian engine bila hidupkan engine, Dah boleh memulakan perjalanan. Teknologi moden hari ini dgn minyak multi grade di cipta utk melindungi engine sepenuhnya.. Contoh castro magnetic ...

p/s penjagaan engine tidak sempurna jika tidak service ikut jadual walaupun kita hati2 memandu, warm up keter bagai nak rak, tapi minyak engine terlalu lama molekul2 minyak dan berpecah dan kandungan karbon Dah sebati dgn minyak meyebabkan kerosakan engine!

roger
15-08-10, 05:17 AM
Ish TS nih...Skrg nih nak servis utk 30km...20km tu bg contoh je...ikut jadual kete kena servis 30731km, but skrg dh 32006km belum pegi2 servis lagi....ada ape2 effect yg xbrape baik tak kalau lambat g anta servis?? <<--faham tak soalan nih?? Almaklum ler...bukan reti sgt pasal kete...huhuhuhu...


masa awal2 beli kete dulu, servis 1000km pun xg wat,tau...terus g servis 5000km...hahahaha...

oo baru aku paham..kalau lebih seribu km tu ok lg rasenye..sbb kekadang walaupun tiap 5ribu KM kene servis, 4ribu KM tu aku dah servis pun..sbb trip meter ni sukat jarak jalan jer..yg dalam bandar kete gerak tu lagi..

heiya
15-08-10, 05:52 PM
kan ada yg bengap..keta dah tersadai 1 mlm..pgnya terus start..then jalan...hahaha masa tu tah betul tidak minyak dah serata ke tidak...so best way..amik la masa 5 minit...makan gula ke..baca buke ke...

PeeJay
16-08-10, 07:26 AM
he he he ... heiya, tu org saja jer nak jahanam kan engine, sebab nak convert pada engine lebih power...

pada yg masih pakai engine 660, satu perpulahan tiga iswara rai elok lak amalkan start terus jalan.....ualaka

Miss Vanilla Ice
16-08-10, 08:29 AM
oo baru aku paham..kalau lebih seribu km tu ok lg rasenye..sbb kekadang walaupun tiap 5ribu KM kene servis, 4ribu KM tu aku dah servis pun..sbb trip meter ni sukat jarak jalan jer..yg dalam bandar kete gerak tu lagi..

Tapi kete dah rasa berat lain macam jerk...Nak bawak pun xbest...pk nak g servis lagi coz nanti dh dekat nak raya baru nak g servis...Baru best balik raya...hu3...

p/s: bleh balik raya ntah taun nih..huhuhu....Adik, amik MC jela kalau kena keje...hu3

bahjan
18-08-10, 05:51 AM
korang service tak pakai kilometer ke? tengok kalau dah nak sampai 5k millage tu... pegi la service.. jangan pakai nk raye pegi service.. kesian kete

Miss Vanilla Ice
18-08-10, 07:02 AM
korang service tak pakai kilometer ke? tengok kalau dah nak sampai 5k millage tu... pegi la service.. jangan pakai nk raye pegi service.. kesian kete

Klu g servis kete, tuan punye kete xleh nak mkn..mane 1 yg lagi kesian??huhuhuhuhu.... (",)

PeeJay
18-08-10, 06:12 PM
hahaha jaga kereta sampai ikat perut, tak patut pun.... tapi kena amik kira kos berikut / day:
1. Kenderaan standar myvi or saga BLM = RM 18.00 sehari.
2. Rutin service = RM 2.80 sehari
3. Insuran dan roadtax = RM 4.20 sehar
4. Petrol av. RM10.00 sehari.

So dalam keadaan biasa anda perlu sediakan RM 35.00 sehari untuk kenderaan anda yg boleh bergerak sekitar 70 - 90 km sehari atau RM2.76 sekilometer

PeeJay
22-08-10, 07:13 PM
Pusat service kereta dah semakin sibuk akhir2 ini... Ada yg dah mula beroperasi hari minggu ....
So .... rakan2 MK yg hendak balik kg raya nanti sila la service kereta anda awal2....

Perkara utama mesti anda pastikan utk memulakan perjalanan anda.

1. Brek berfungsi dgn baik.
2. Tayar berkeadaan baik - jika tk pikir2 kan keburukan (amik contoh kancil yg tayar meletop meragut 3 nyawa di johor baru2 ini). Anda jgn jadi salah satu statustik kemalangan maut..
3. Lampu signal berfungsi..
4. Air radiator cukup- jgn sampai anda pulang dgn towing truck.
5. Kereta service seperti yg sepatutnya..
6. Jika berjalan mlm sila bawa touch light- dan jgn lupa... tido biar cukup.
7. yg penting memandu ikut peraturan, bukan perasaan... walau sepower mana kereta anda (termasuk, nasihat utk diri sendiri)

Selamat memandu balik kampung semoga perjalanan selamat.

roger
23-08-10, 03:25 AM
tambah bro peejay sikit..spare tyre,tool box/spanar tyre/jack, sume2 tu kene biar cukup..kang tyre pancit, tersadai je tepi jalan..

KS
23-08-10, 10:10 AM
[QUOTE=FLO;299197]baru servis keta utk raya kat GEN AUTO taman nirwana



transmission fluid PROTON SP 111- 4 botol - RM100

apa lagi pilihan transmission fluid jenis SP 111 selain yg produk proton punya?


Bang, utk ketahanan pada transmission tue mengikut jenama kereta awak iaitu PROTON jgn la sekali2 tukar kepada product lain confirm loss power, nak lebih detail lagi tanya la mana2 mechanic dia memang x berani tukar pada jenama lain klu kereta yg nak ditukar minyak gear nya PROTON.

kesimpulan nya utk jangka hayat gearbox anda, jgn la tukar pada minyak yg lain trasmission fluid PROTON tue dah memang cukup sesuai utk jenama PROTON tue sendiri..

wood3
25-09-10, 11:49 AM
Alooo . .pomen !!! wa mau tanya apa pasai selupas tukar itu CLUTH PLATE . .wa lase dliving kulang sedap n . .tekan kluth n lepas lase kulang smooth !!!.
Wa tukat kluth . .DAIKIN . .untok wira . . . .masa first day tukar nak masok gera 1 sangkut sikit . .wa tukar semula gear oil ke yg lebih soft . .sekalarang sudah ok tp ini kluth mmm terutama kat traffik light . .tak smooth.

Tq . .harap tuan pomen boleh kasi sikit info pada saya.

PeeJay
25-09-10, 11:56 AM
Gua lasa bukan minyak gear punya hal ... kalu manual minyak gear tak berapa impak sangat ... Ni susah masuk gear nih ... takut gear slip jer ... masa pasang .. Lagi satu daikin tuh hang boh hak racing kut .. kalu racing mmg keras skit .. tapi pikup melombat mcm katak la .. Pakai dulu kasi season dan loose tgk ada ketat lagi tak?

p/s - bearing clucth pub elok tukar dan pemasangan kena betul ... kalu tak gear box turun lagi sekali la jawabnya...

wood3
25-09-10, 12:08 PM
Gua lasa bukan minyak gear punya hal ... kalu manual minyak gear tak berapa impak sangat ... Ni susah masuk gear nih ... takut gear slip jer ... masa pasang .. Lagi satu daikin tuh hang boh hak racing kut .. kalu racing mmg keras skit .. tapi pikup melombat mcm katak la .. Pakai dulu kasi season dan loose tgk ada ketat lagi tak?

p/s - bearing clucth pub elok tukar dan pemasangan kena betul ... kalu tak gear box turun lagi sekali la jawabnya...

Heeee . .kreta aku wira standard . .pkai kluth biasa jer . . . .DAIKIN kotak biru putih ada lagi sati DAIKIN BIRU MERAH yg japang punya mahal sikit.
Mungkin masa pemasangan tu depa pasang tergesa gesa . .hari dah nak malam . . sampai kebuk udara dari injin ke tepi pun depa lupa nak ikat skru,hampeh nyok punya pomen . . . .tapi pagi tu aku pi buat balancing depa pun tak check jugak . .adesss.
Ni yg leceh bila tukaq parts kat pomen yg tak biasa/bukan pomen regular.

p/s: bearing pun dah tukar hari tu . . . .jangan laa turun gear boxlagi sekali nayaaa aku woooo . . !!!.mungkin pomen ni kurang ketelitian.

PeeJay
25-09-10, 12:21 PM
ada dua keadaan .... nk puas turun gearbox lagi sekali ... sambil tuh ... gosok la flywheel kasi ringan skit.. buang berat dl
7-8 kilo...
Kalu tak ... lantak jer ... selagi tekan boleh masuk gear ... jln ... belasah jer .... sampai jahanam.. baru bikin cun cun lagik sekali...

Ikut gua ... option 2 dah skrg nih ... mls dah melayan kereta melampau ... sedapkan dia tapi poket kering ... jadi tk sedap gak akhirnya .....

heiya
03-10-10, 06:04 PM
nih nak tanya..pasal cat keta...lately ni..dah 3 4 kali aku terserempak keta cat hitam yg jenis plain flat..mati tu..senang cerita mcm hitam keta batman la...tu dia spray keta tu tak letak clear/metalic or memang ada jenis cat mcm tu??? mahal ke..tgk mcm menarik aje..anyway lepas ke JPJ?? sbb keta tu kan tak pantul cahaya...

KS
03-10-10, 07:19 PM
nih nak tanya..pasal cat keta...lately ni..dah 3 4 kali aku terserempak keta cat hitam yg jenis plain flat..mati tu..senang cerita mcm hitam keta batman la...tu dia spray keta tu tak letak clear/metalic or memang ada jenis cat mcm tu??? mahal ke..tgk mcm menarik aje..anyway lepas ke JPJ?? sbb keta tu kan tak pantul cahaya...

ermm aku pon memang byk dah jumpa color tue, actually klu ikutkan dr JPJ xder masalah pon sbb xperience aku dulu masa buat inspection kat JPJ body color aku almost pearl white, cuma boot & boonet aku carbon fibre, jadi keter tue aku nak ikutkan dah menampakkan 2 ton color

aku sendiri pernah tanya JPJ klu x salah aku body pada keter nie boleh kita cat x melebihi 3 color (klu salah betulkan yer), jadi x per apa2 permasalahan la klu body tue kilat ker tidak. yang pastie keter kau tue x silau, mana lah tau kan ko nak celup keter ko bg satu body chrome, itu memang sah x blh kecuali utk mana2 contest ko nak masuk, tue pon tayar keter x leh jejak kat jalanraya, maksud aku kena angkut keter tue pki lorry la...

PeeJay
03-10-10, 11:29 PM
nih nak tanya..pasal cat keta...lately ni..dah 3 4 kali aku terserempak keta cat hitam yg jenis plain flat..mati tu..senang cerita mcm hitam keta batman la...tu dia spray keta tu tak letak clear/metalic or memang ada jenis cat mcm tu??? mahal ke..tgk mcm menarik aje..anyway lepas ke JPJ?? sbb keta tu kan tak pantul cahaya...

Itu namanya flat black! Kalau kan kilang yg buat kereta tak produce color macam ni...
Tu saja owner gatal nk lain dari yg lain dah harga flat black nih lagi mahal dari 2-3k metalic biasa..

Dalam bulu law JPJ pulak tk ada sebut pasal krnderaanesti warna yg memantul cahaya ... so secara dasar nya tk salah
Yang menjadi salahnya adalah sekira nya tukar cat kereta tapi tak maklumkan pada JPJ .. bila berlaku kemalangan nk nk wAktu mlm .. Nanti kena charge pula kereta warna pudar menyebabkan tak nampak di waktu mlm... Lom campur lagi benda2 lain seprrti cermin gelap, ekzos perang mahu pun driver kantoi ujian air kencing ,....

roger
06-10-10, 01:48 PM
a'ah..aku penah dengar gak boleh cat tak lebih dari 3 warna kat satu keta.

heiya
06-10-10, 05:38 PM
oh leceh gak ek..mahal plak cat dia ek...
tp ada gak skali aku tgk..ada yg baut flat black tu..jd mcm bercapok...tompok..rupa hitam dia...

bateri
09-10-10, 12:36 AM
oh leceh gak ek..mahal plak cat dia ek...
tp ada gak skali aku tgk..ada yg baut flat black tu..jd mcm bercapok...tompok..rupa hitam dia...

Kalau nak baik kenalah spend duit lebih sikit dan carilah tempat yang betul bagus. Tentang JPJ pulak hanya kenderaan(kereta) berpendaftaran atas nama company boleh mengecat kenderaan tersebut melebihi 3 colour.

PeeJay
09-10-10, 10:04 AM
Menurut sumber JPJ .... Ikut peraturan...kenderaan berwarna flat black di atas jln raya akan di sita.....Tapi flat black nih banyak jenis .. Tapi flat black yg macam kerbau tuh mmg sah JPJ marah ... Mmg malam melekat hitam mcm kerbau tepi jln la kalu tk pasangg lampu.. Cahaya langsung tak memantul...

heiya
09-10-10, 07:12 PM
yeke..tp aku tgk flatblack ni..semua tak pantul..kecuali lampu diorang..org rabun mcm aku..yg menggunakan alat bantuan..serius flatblack memang tak nampak if takde lampu jln..harapkan lampu merah aje if dr belakang...
but if nak pakai flatblack gak..idea aku..pasang sticker yg pantul cahaya kot...hmm menarik gak tu...

jemaing
14-03-11, 10:00 AM
maday....maday...maday...!Tetiba pintu keta aku tak bleh bukak..sume pintu ter'Lock'...sapa boleh bantu.?

BT
14-03-11, 10:18 AM
maday....maday...maday...!Tetiba pintu keta aku tak bleh bukak..sume pintu ter'Lock'...sapa boleh bantu.?

Kunci kereta dgn anda ke? Pakah jenis kereta anda?

jemaing
14-03-11, 10:40 AM
Kunci kereta dgn anda ke? Pakah jenis kereta anda?
Terimakasih hensem bro..keta waja1.6 auto..alarm & manual lock pun tak berfungsi..baru tadi alarm pun sudah tidak brfungsi..beteri pun dah 'kong' agaknya..!kunci masih dengan saya..!

BT
14-03-11, 10:45 AM
Terimakasih hensem bro..keta waja1.6 auto..alarm & manual lock pun tak berfungsi..baru tadi alarm pun sudah tidak brfungsi..beteri pun dah 'kong' agaknya..!kunci masih dengan saya..!

Dimanakah lokasi anda? Mengapa tidak boleh buka secara manual?

jemaing
14-03-11, 10:52 AM
Dimanakah lokasi anda? Mengapa tidak boleh buka secara manual?
Cheras bro..manual macam ada bunyi lose..tak tau kenapa terjadi,syak ada orang buat sesuatu dekat kuncinya..!saya cuma mendapatkan idea kerana kwn formen nak dtg dlm sehari dua lagi..!btw keta pun x guna sgt..!

BT
14-03-11, 10:56 AM
Cheras bro..manual macam ada bunyi lose..tak tau kenapa terjadi,syak ada orang buat sesuatu dekat kuncinya..!saya cuma mendapatkan idea kerana kwn formen nak dtg dlm sehari dua lagi..!btw keta pun x guna sgt..!

Dah cuba buka dari belah passenger? Kasi PM no phone anda.

jemaing
14-03-11, 10:59 AM
Dah cuba buka dari belah passenger? Kasi PM no phone anda.
sume sudah try..yang boleh bonet belakang sahaja..!u got mail..!

PeeJay
14-03-11, 01:01 PM
En jamiang ...? relay untuk center lock sudah jammed!! Okey .. Anda boleh cuba usaha bukak bonet depan dng menarik cable lock bonet dgn menggunakan cangkuk besi... Bila bonet terbukak ... Cabut wire bateri dan sambung balik ... utk cuba release center lock ...

jemaing
14-03-11, 01:06 PM
En jamiang ...? relay untuk center lock sudah jammed!! Okey .. Anda boleh cuba usaha bukak bonet depan dng menarik cable lock bonet dgn menggunakan cangkuk besi... Bila bonet terbukak ... Cabut wire bateri dan sambung balik ... utk cuba release center lock ...
Thanks bro..memikirkan cara ini juga..tapi proses ini agak sukar kan bro..?

PeeJay
14-03-11, 05:08 PM
Tak la sukar mana .. Kalu tahu cara nk meraba click lock bonet depan tuh .... Dari nk kepak cermin atau panggil tukang kunci ... busuk2 pun dia charge RM 40... cuba try cara mac giver.. pakai screw driver pun boleh .. Tarik kabel bonet pun boleh...

jemaing
15-03-11, 06:54 AM
Tak la sukar mana .. Kalu tahu cara nk meraba click lock bonet depan tuh .... Dari nk kepak cermin atau panggil tukang kunci ... busuk2 pun dia charge RM 40... cuba try cara mac giver.. pakai screw driver pun boleh .. Tarik kabel bonet pun boleh...
Terimakasih bro..cuma sekarang jangkaan ke atas centre lock..ada tak kemungkinan lain yang serupa selain centre lock ini.?yang memungkin masalah yang sama..?
Bro BT..terimakasih atas keperihatinan anda..!

PeeJay
15-03-11, 11:55 AM
Terimakasih bro..cuma sekarang jangkaan ke atas centre lock..ada tak kemungkinan lain yang serupa selain centre lock ini.?yang memungkin masalah yang sama..?
Bro
BT..terimakasih atas keperihatinan anda..!

Menggunakan kunci.. Bro ckp mcm loose baik pintu driver atau penumpang ... Kecuali itu bukan kunci asal? Sbb kebiasaan nya lock manual boleh digunakan sebab pintu kereta cable locknya adalah secara machenical ... kecuali pintu tu kedua duanya rosak?

jemaing
15-03-11, 02:58 PM
Menggunakan kunci.. Bro ckp mcm loose baik pintu driver atau penumpang ... Kecuali itu bukan kunci asal? Sbb kebiasaan nya lock manual boleh digunakan sebab pintu kereta cable locknya adalah secara machenical ... kecuali pintu tu kedua duanya rosak?
Kuncinya asal..tapi agak rosak tapi masih boleh digunakan..loose tu dekat lubang kunci tu..(satu sahaja-pintu pemandu)
maklumat tambahan..Waja 1.6 (auto)2002Terimakasih.!

bge
20-04-11, 08:26 AM
salam otai kete, saya ada pakai kete buruk...toyota KE70
ada sapa boleh tlg habaq, enjin kete panas...
trangki air baru servis.
water pam baru.
kipas baru tukar...laju gile.
cap rediator pon baru.
air running baik.....dah puas pikir apa prob nya....
kalau jalan dalam 10km jer meter naik lebih separuh.....
kalau ada sapa boleh bagi idea..mntak bagi tau...TQ

PeeJay
20-04-11, 08:46 PM
salam otai kete, saya ada pakai kete buruk...toyota KE70
ada sapa boleh tlg habaq, enjin kete panas...
trangki air baru servis.
water pam baru.
kipas baru tukar...laju gile.
cap rediator pon baru.
air running baik.....dah puas pikir apa prob nya....
kalau jalan dalam 10km jer meter naik lebih separuh.....
kalau ada sapa boleh bagi idea..mntak bagi tau...TQ

Kalau semua yg di sebut kat atas sudah check dan tukar.. tapi temp. masih naik ... mungkin gasket sudah terbakar.. so presure dah kurang menyebabkan sistem aliran penyejukan air tak smooth ... Kalu gasket head dah terbakar kena angkat head.. Potong / skin.. Masuk gasket baru....

Kalu naik gak .. Engine baru 4 thtottle la jawabmya

sam261079
25-04-11, 12:20 AM
Pertayaan

Jenis Kereta : Myvi
Tahun : 2004
Transmisi : Manual

Masaalahnya

Aircond dah service, gas dah topup tapi selepas seminggu keta dah mcm microwave panas giler ... apa masaalahnya tuan doctorrrrr

bge
25-04-11, 02:48 PM
Kalau semua yg di sebut kat atas sudah check dan tukar.. tapi temp. masih naik ... mungkin gasket sudah terbakar.. so presure dah kurang menyebabkan sistem aliran penyejukan air tak smooth ... Kalu gasket head dah terbakar kena angkat head.. Potong / skin.. Masuk gasket baru....

Kalu naik gak .. Engine baru 4 thtottle la jawabmya

TQ bro PeeJee....sy pon tnya kat blog2 jgk....jawabannya hampir sama.... gasket head...so kete kat kedai skrg...
kalo masalah gak....mmg 4 throttle..hahahha...

PeeJay
25-04-11, 03:43 PM
Pertayaan

Jenis Kereta : Myvi
Tahun : 2004
Transmisi : Manual

Masaalahnya

Aircond dah service, gas dah topup tapi selepas seminggu keta dah mcm microwave panas giler ... apa masaalahnya tuan doctorrrrr





Gas tak de bocor? Compresor jalan? Blower pun jalan ? Tapi tak sejuk ? Panas ? Emmmm ... Tu mustahil namanya..
Check ... Yg main compresor tak jln sbb berikut:
1. Gas terlampau penuh pun tak boleh .. Buang gas aircond tu skit.
2. Relay aircond rosak - kipas aircond pun tak pusing.
3. Tabung aircond sumbat -- boleh nampak aliran gas berbubles tuh .. Kalu tak aliran gas tu tak jalan.. Biasa bila on air cond paip alluminium akan berpeluh kalu kondisi cantik.
4. Aircond punya thormostat rosak? Kompresor pun tk jalan ..

Cuba check one by one..

Retiree01
26-04-11, 11:53 AM
Kalau semua yg di sebut kat atas sudah check dan tukar.. tapi temp. masih naik ... mungkin gasket sudah terbakar.. so presure dah kurang menyebabkan sistem aliran penyejukan air tak smooth ... Kalu gasket head dah terbakar kena angkat head.. Potong / skin.. Masuk gasket baru....

Kalu naik gak .. Engine baru 4 thtottle la jawabmya

betul..saya pernah kena jugak dgn Wira saya... tips dari pakcik Mechanic... bukak cap (tudung) minyak hitam..check kalau ade buih buih putih ataupun benda melekit macam mentega kacang melekat kat tudung tu... confirm lah ..gasket anda telah bocor/terbakar..air telah menyelinap masuk ke dalam minyak hitam...

shyme
26-04-11, 12:06 PM
Padan muka saya semalam... :icon_biggrin::icon_biggrin::icon_biggrin:

Sepatutnya 20k dah patut rotate tayar tapi saya tak buat. So semalam dah 40k baru gatai teringin nak rotate. Sekali tayar depan dah botak tepi lak... Adoi............. :shutup::shutup::shutup:

Terbang RM320 tukar tayar... Pastu buat major service lak kena RM500...

Skang saya pulak botak... ekeke...:panic::panic::panic:

Moral of the story: Jangan lengah2kan benda yang dalam perancangan... Kalau tak PADAN MUKA!!! :cry::cry::cry:

shamtpg
26-04-11, 03:58 PM
Padan muka saya semalam... :icon_biggrin::icon_biggrin::icon_biggrin:

Sepatutnya 20k dah patut rotate tayar tapi saya tak buat. So semalam dah 40k baru gatai teringin nak rotate. Sekali tayar depan dah botak tepi lak... Adoi............. :shutup::shutup::shutup:

Terbang RM320 tukar tayar... Pastu buat major service lak kena RM500...

Skang saya pulak botak... ekeke...:panic::panic::panic:

Moral of the story: Jangan lengah2kan benda yang dalam perancangan... Kalau tak PADAN MUKA!!! :cry::cry::cry:

kereta saudari bertransmisi auto kan?
so kena servis setiap tempoh tertera dlm buku panduan.
gunakan minyak ATF ori

shamtpg
26-04-11, 04:01 PM
Pertayaan

Jenis Kereta : Myvi
Tahun : 2004
Transmisi : Manual

Masaalahnya

Aircond dah service, gas dah topup tapi selepas seminggu keta dah mcm microwave panas giler ... apa masaalahnya tuan doctorrrrr




selepas seminggu?
nampaknya seperti kebocoran berlaku...selalu kat cooling coil

shyme
26-04-11, 04:02 PM
kereta saudari bertransmisi auto kan?
so kena servis setiap tempoh tertera dlm buku panduan.
gunakan minyak ATF ori

kete saya transmisi manual.... lebih pueh bawak manual...
Saya servis ikut masa... Cuma tayar tu je kurang jaga... hari tu konon x mo buat kat proton service sbb mahai. Konon nak buat kat luaq. Tapi smpai 40k x buat2... tu yang smlm buat tu... sekali tayar da botak da.... menyesal!!!

KiNgX
26-04-11, 04:18 PM
kete saya transmisi manual.... lebih pueh bawak manual...
Saya servis ikut masa... Cuma tayar tu je kurang jaga... hari tu konon x mo buat kat proton service sbb mahai. Konon nak buat kat luaq. Tapi smpai 40k x buat2... tu yang smlm buat tu... sekali tayar da botak da.... menyesal!!!


Kamu tak buat balancing dan alignment kah?????????????

shyme
26-04-11, 04:30 PM
Kamu tak buat balancing dan alignment kah?????????????

x buat la... konon x mo buat kat protyon service... last2 lupa teruih... haha... PADAN MUKA!

KiNgX
26-04-11, 04:38 PM
x buat la... konon x mo buat kat protyon service... last2 lupa teruih... haha... PADAN MUKA!


Tak pa...tak pa, botak tepi tak pa....kan nanti nak tukaq pakai tayar baru, nak boh sport rim...keta kemaih dah, tang taya ja dak gi.

shyme
26-04-11, 04:42 PM
Tak pa...tak pa, botak tepi tak pa....kan nanti nak tukaq pakai tayar baru, nak boh sport rim...keta kemaih dah, tang taya ja dak gi.

dah tukaq dah haih taya semalam... dok usha gak sepok rim kedai tu... banyak advan racing haluih2 tu je... dik nonn x berkenan... dik nonn nak vip style.. tapi poket dik nonn makin haluih... postponed lagi... ekeke...

KiNgX
26-04-11, 04:46 PM
dah tukaq dah haih taya semalam... dok usha gak sepok rim kedai tu... banyak advan racing haluih2 tu je... dik nonn x berkenan... dik nonn nak vip style.. tapi poket dik nonn makin haluih... postponed lagi... ekeke...


VIP style? mu kena ingat mu parking keta kat mana malam2, satgi kena kebaih satgi baru tau...

shyme
26-04-11, 04:51 PM
VIP style? mu kena ingat mu parking keta kat mana malam2, satgi kena kebaih satgi baru tau...

hurmmm.... betui gak tu... nampaknya x yah tukaq la sepok rim... huhu

NeoCyber
26-04-11, 06:02 PM
Pertayaan

Jenis Kereta : Myvi
Tahun : 2004
Transmisi : Manual

Masaalahnya

Aircond dah service, gas dah topup tapi selepas seminggu keta dah mcm microwave panas giler ... apa masaalahnya tuan doctorrrrr





Gas tak de bocor? Compresor jalan? Blower pun jalan ? Tapi tak sejuk ? Panas ? Emmmm ... Tu mustahil namanya..
Check ... Yg main compresor tak jln sbb berikut:
1. Gas terlampau penuh pun tak boleh .. Buang gas aircond tu skit.
2. Relay aircond rosak - kipas aircond pun tak pusing.
3. Tabung aircond sumbat -- boleh nampak aliran gas berbubles tuh .. Kalu tak aliran gas tu tak jalan.. Biasa bila on air cond paip alluminium akan berpeluh kalu kondisi cantik.
4. Aircond punya thormostat rosak? Kompresor pun tk jalan ..

Cuba check one by one..

haa.. 1st skali check relay!

saya baru saja tukar saya punya relay..

mula2 pomen kata.. airkon fan motor rosak.. saya pun beli part baru.. , sekali rupanya relay saja. hampas kelapa betul.

rugi 180 itu fan motor.

damn.

sam261079
26-04-11, 06:19 PM
Gas tak de bocor? Compresor jalan? Blower pun jalan ? Tapi tak sejuk ? Panas ? Emmmm ... Tu mustahil namanya..
Check ... Yg main compresor tak jln sbb berikut:
1. Gas terlampau penuh pun tak boleh .. Buang gas aircond tu skit.
2. Relay aircond rosak - kipas aircond pun tak pusing.
3. Tabung aircond sumbat -- boleh nampak aliran gas berbubles tuh .. Kalu tak aliran gas tu tak jalan.. Biasa bila on air cond paip alluminium akan berpeluh kalu kondisi cantik.
4. Aircond punya thormostat rosak? Kompresor pun tk jalan ..
Cuba check one by one..


Thanks ... punca utama nya Gas terlampau penuh... tadi saya gi kedai aircon, siap dia maki kaw2 saper yg buat nie ...

Pennywise
12-10-11, 12:56 PM
Just a question. Hope someone could help out....Thanks in advance ya...

Proton Wira 1.5 M, Carburetor (1996 Model)
Problems :

High consumption of petrol - Full tank of petrol , travels around 300km. - Any idea?
Changed absorbers to TANABE adjustable but felt still "wobbly" - Do i need to change the arm bushings?
When brakes is applied, car tends to turn to one side - Is it tire balancing, or brake pads worn out on one side?


Hope someone could shine a light on this...My younger sister's car,which used to mine, which used to my dad's...hehehe.... so need to maintain it properly for her.....

PeeJay
12-10-11, 08:22 PM
Just a question. Hope someone could help out....Thanks in advance ya...Proton Wira 1.5 M, Carburetor (1996 Model)Problems :
High consumption of petrol - Full tank of petrol , travels around 300km. - Any idea? It's posible engine tuning not perfect.. Or kindly check if piston ring
Changed absorbers to TANABE adjustable but felt still "wobbly" - Do i need to change the arm bushings?
When brakes is applied, car tends to turn to one side - Is it tire balancing, or brake pads worn out on one side?
Hope someone could shine a light on this...My younger sister's car,which used to mine, which used to my dad's...hehehe.... so need to maintain it properly for her..... 1.Consumption high, its would be, air intake - This will cover the cleanlines of carburetor or throttle body and air filter. Make sure there is no obstruction in the air intake system and no karbon or dirt. This is the most important part to get better air flow. Check spark plug at several for wear or carbon deposit. Change it when reaches 40k- 50k km.Tune your engine for optimun consumption. If worse case.. piston ring for engine, valve or intake having cracked.. you need overhall your engine.2.. Suspension wobbly.. Are you sure, choose tanabe for confort ride? Check the spring rate, usually 8-10kilo its too hard for wira and 4 kilo its too soft. Bushing also posible...3. Yes.. This due to break system failed for 1 side.. Check if any break fluid leaking...

Pennywise
24-10-11, 12:49 PM
1.Consumption high, its would be, air intake - This will cover the cleanlines of carburetor or throttle body and air filter. Make sure there is no obstruction in the air intake system and no karbon or dirt. This is the most important part to get better air flow. Check spark plug at several for wear or carbon deposit. Change it when reaches 40k- 50k km.Tune your engine for optimun consumption. If worse case.. piston ring for engine, valve or intake having cracked.. you need overhall your engine.2.. Suspension wobbly.. Are you sure, choose tanabe for confort ride? Check the spring rate, usually 8-10kilo its too hard for wira and 4 kilo its too soft. Bushing also posible...3. Yes.. This due to break system failed for 1 side.. Check if any break fluid leaking...

Thanks bro....will look into this with your help.
I used Tanabe not for comfort bro...hehehe...its an adjustable set.....but haven't went for tuning of it and engine tuning too......

karim daud
03-03-12, 12:36 AM
nak tanya ckit kt otai2 disini...

mcm mane nk tukar bateri vios tahun 2009 secara sendiri? sbb ade org ckp kalo silap teknik die akan efek kt ECU...

Midnakal
09-03-12, 12:14 AM
Teknik dia mudah jek bro....buka mcm biasa..... nak lebih confident masa buka kepala battery tuh jgn kasi touching kat body....dah confirm dua dua kepala battery dah tercabut barulah keluarkan battery....kalau wayar touching body sebelum battery dikeluarkan nescayalah ECu anda boleh terbakar....

KS
09-03-12, 02:13 AM
Salam Buat Jurutera2 kenderaan yang mengawal selia thread penjagaan kereta nie..

nak tumpang tanya sikit, saya agak berminat untuk membuat penambah baikkan sistem kenderaan saya yang buat masa ini masih menggunakan sistem bahanapi petrol kepada penambahan sistem Neutral Gas Vehicle atau lebih dikenali dengan nama ringkas NGV.

Sehubungan itu, boleh x saya mendapat penjelasan dengan lebih terperinci dimana perlu saya lakukan senggaraan tersebut, berapa kos pemasangan dan kebaikannya..

Terima Kasih..

PeeJay
16-03-12, 11:03 PM
Salam Buat Jurutera2 kenderaan yang mengawal selia thread penjagaan kereta nie..

nak tumpang tanya sikit, saya agak berminat untuk membuat penambah baikkan sistem kenderaan saya yang buat masa ini masih menggunakan sistem bahanapi petrol kepada penambahan sistem Neutral Gas Vehicle atau lebih dikenali dengan nama ringkas NGV.

Sehubungan itu, boleh x saya mendapat penjelasan dengan lebih terperinci dimana perlu saya lakukan senggaraan tersebut, berapa kos pemasangan dan kebaikannya..

Terima Kasih..

Banyak kedai yg boleh buat.. serdang ada.. Gombak ada.. Belakong ada.. Kos .. Ikut jenis kereta .. Tapi tak lebih 5K...

Sesuai untuk engine suntikan bahanapi....
Jimat? Mmg jimat la .. Kalu setangki gas penuh RM10 boleh pegi 300km ++....

Impact kepada engine? Tak ada.. Malahan engine lebih bersih..

Tempat isi NGV .. Hanya stesen petronas terpilih di lembah kelang.. JB dan juga penang...

Perfomance kereta berbanding petrol ... tak banyak beza... Top speed okay... Cuma pickup lemau la skit..