PDA

View Full Version : Mari belajar Memasak (teknik & Pemahaman)



spongebob
21-08-07, 02:22 AM
sebenarnya dah lama aku nak berkongsi ilmu tentang masakan ni bersama2 user2 MK tetapi belum berpeluang untuk berbuat demikian... tapi selepas aku nengok citer ratatoile...pasal tikus pandai memasak tu....ntah macam mana aku terpanggil untuk berkongsi ilmu memasak yang aku simpan didalam kepala aku nih....

So before i go any further...let me brief u all.. serba sedikit tentang my expertice and past working experiences...

Aku sebenarnya ex-Diploma in Hotel management punya student (NPC)...tapi aku major in cooking..sebab talent aku memang kat dapur...So after grad..aku mula bekerja di Hotel2 dan Restoran2 Fusion sekitar KL (Rahsia) ...My knowledge bukan sekadar pasal masakan sahaja..tetapi merangkumi semua...dari menu planning..costing..preparation dan juga serving....basically..aku boleh masak all type of cuisine..from Chinese food...sampailah kepada French Food...tapi my favourite cuisine will always be Italian...sebabnya...masakan they all simple and very easy to undersatand...

Bukan takat tu jer...aku pernah kena posting pegi Butcher Department selama 6 bulan...untuk belajar mengenal bahagian dan sendi haiwan2 yang digunakan untuk memasak...Dari Kambing..Lembu..ayam Ikan..sampailah kepada Udang galah (lobster)...kalau Hari raya Korban tu..memang sibuk la aku melapah kat perkarangan Masjid

Biasanya kalau ada kenduri Kendara kat kampung ataupun kat rumah saudara mara....akulah orang yang diberi tanggungjawab untuk memantau dan menyelia aktiviti2 masakan di dapur.....berat tanggungjawab aku tu oiii...

jadi dalam ruangan ni nanti...aku akan elaborate serba sedikit tentang teknik2 memasak...terma2 yang digunakan dalam memasak dan juga a very informative tips tentang penyediaan masakan dan juga pemahaman tentang makanan...User2 juga boleh la berkongsi tips dan pengalaman mereka semasa didapur....

Sehingga berjumpa diposting yang akan datang...

P/s : Last position yang aku pegang sebelum aku quit Kitchen ialah Chef de Partie (kiranya aku lead my own crew la untuk memulakan tugas memasak)

spongebob
21-08-07, 02:55 AM
Sebagai memulakan sesi pemahaman....suka saya menerangkan kepada semua tentang peralatan2 asas untuk penyediaan makanan...jadi pada hari ini saya akan bercerita tentang Pisau...

Pisau bukan sahaja menjadi sahabat karib kepada tukang masak ketika didapur malahan ianya merupakan alat seni yang jika pandai digunakan..dapat manghasilkan satu hasil kerja yang menarik untuk tatapan umum...contohnya vegetable carving...butter sculpture dan lain2 form of art and decoration yang berkaitan dengan bahan2 masakan...

Matlamat sebenar penggunaan pisau semasa didapur ialah untuk memotong...the key word is 'potong'...Tetapi bukan semua jenis pisau itu sama....dan ada diantaranya hanya sesuai untuk memotong certain2 benda sahaja....Pisau potong daging bentuk lain...pisau potong ikan bentuk lain..pisau potong roti bentuk lain....akan tetapi..ada satu jenis pisau yang boleh dikatakan mampu untuk memotong semua benda..ia dikenali sebagai..French Knife @ Kitchen Knife..

Disini saya sertakan gambar jenis2 pisau dan juga kegunaannya


38391


Pisau hendaklah senentiasa dalam keadaan tajam....dan untuk memastikan ianya tajam..pisau haruslah diasah..sekurang2nya seminggu sekali...bergantung kepada kekerapan penggunaannya...

untuk mengasah pisau...kita boleh menggunakan batu pengasah..(yang warna kelabu ) ataupun Butcher steel (besi bulat bentuk silinder)...jika mengasah menggunakan batu pengasah....make sure asah mengikut satu arah sahaja....condongkan mata pisau 45 darjah..pas tu asah ikut satu arah sahaja...

spongebob
22-08-07, 05:52 AM
Memasak ni ialah salah satu dari cabang seni...jadi pastikan seni memasak itu dipelajari dari sumber2 yang betul....dalam dunia masakan....citarasa adalah satu yang subjektif...ada yang suka masin..ada yang suka manis...ada yang suka pedas..ada yang suka kurang pedas....jadi sebagai tukang masak yang baik....kita mesti dapat balance kan kesemua format rasa tadi dalam satu masakan yang boleh diterima rasa oleh semua jenis pemakan...thats why kalau kita pergi restaurant...ada table salt dan sugar container kat atas meja....so they can adjust to their own taste bud without loosing the original receipe punya touch...

Sebelum kita mengenal dunia masakan dengan lebih dalam...suka saya menerangkan tentang benda2 asas dalam masakan dan cara dan sukatan penggunaannya ketika memasak...unit ukuran yang standard bagi mengukur julat atau jumlah penggunaan garam, gula dan rempah2 ratus yang lain ialah dengan menggunakan Table spoon ataupun tea spoon.... tapi kalau dah masuk bab penyediaan makanan untuk Banquet size.....dah tak relevan lagi lah Table and tea spoon tu...kekekeke...kita kena pakai senduk plak

see u in next posting plak..

Kimie
22-08-07, 11:03 AM
SB,

After baca posting ngko nih nampak gaya ngko mmg hustler ttg masak memasak
teruja gak aku bila baca baru aku faham serba sedikit bila Chef2 yg bekerja di hotel
ataupun restoran2 mewah mau pun yg sederhana hingglah ke warung2 kopi...

Ttg cerita pasal pisau semer, tea spoon ler dan lelain...camner plak dgn cara pemilihan
lauk pauk, sayur-sayuran....maksud aku bahan2 yg akan digunakan sebelum memasak
siapa yg harus pilih atau order? tiap2 hari datang dari sumber yg sama ker? dan bahan2 yg lain?!
adakah Chef2 nih mempunyai SOP nyer yg tersendiri?!...untuk menjamin mutu makanan
dan juga masakan..?!

spongebob
24-08-07, 11:33 PM
SB,

After baca posting ngko nih nampak gaya ngko mmg hustler ttg masak memasak
teruja gak aku bila baca baru aku faham serba sedikit bila Chef2 yg bekerja di hotel
ataupun restoran2 mewah mau pun yg sederhana hingglah ke warung2 kopi...

Ttg cerita pasal pisau semer, tea spoon ler dan lelain...camner plak dgn cara pemilihan
lauk pauk, sayur-sayuran....maksud aku bahan2 yg akan digunakan sebelum memasak
siapa yg harus pilih atau order? tiap2 hari datang dari sumber yg sama ker? dan bahan2 yg lain?!
adakah Chef2 nih mempunyai SOP nyer yg tersendiri?!...untuk menjamin mutu makanan
dan juga masakan..?!

Kimie..Thanks for asking..

Semua chef mempunyai Standard Operating Procedure (SOP) yang lebih kurang sama...aspek kebersihan adalah keutamaan bagi mereka dan kedua ialah aspek keselamatan...

Kebersihan bukan sahaja tertumpu kepada cara2 penyediaan makanan..tetapi harus bermula daripada diri kita sendiri...rambut mesti pendek..kuku mesti bersih...Pakaian mesti bersih.. kemudian tempat dan suasana kerja (work station) mesti sentiasa bersih juga... sentiasa kering dan teratur... barulah ada mood nak memasak...

tentang menjamin mutu masakan....biasanya tukang masak (chef) akan pastikan mutunya terjamin dari awal ..Awal disini ialah dari peringkat pemilihan bahan2 masakan (sayur, daging,etc)...menggunaan daging dan sayur yang segar akan menjamin mutu dan standard masakan kita......tak guna kalau skill melambung kalau bawang yang kita gunakan dah nak expired..ataupun tomato yang kita guna dah lebam..atau daging yang kita gunakan dah pucat...

Jadi pemilihan barang2 adalah aspek yang utama...kemudian barulah masuk aspek2 penyediaan...Memasak ni is all about teknik....apabila kita menyediakan makanan..kita mestilah mengikut peraturan2 ataupun syarat2 memasak....yang mana dulu didulukan..yang mana kemudian..dikemudiankan....sebagai contoh....kita tidak boleh masukkan bawang putih diakhir masakan kerana...penggunaan bawang putih selalunya pada awal masakan dimana kita harus menumis bawang itu tadi untuk mendapatkan aroma dan juga added texture kepada masakan kita...

Memasak ni is all about passion...and creativity....kita kena tau how to blend the passion and creativity into creation...not just a simple creation...kalau boleh into a masterpiece...

P/s : cooking is not easy...but we have to think and make it look easy

akulabintang
25-08-07, 11:32 AM
Bob,
Aku ni nak kata terer memasak tuh takder la. Tapi nak kata tak terer pun..aku rasa sedap jer. hehehe...Sebenarnya apakah faktor2 yg menyebabkan sesuatu masakan tu jadik sedap ? Padahal aku tengok cincai boncai jer dorang masak. Yang kita nih beria ia la masak ikut sukatan siap pakai timbang semata2 nak jadikan masakan tu sedap. Tapi last2 simpan dlm peti sejuk sampai la seminggu..sebab takder orang makan..kekeke..
Adakah ianya disebabkan oleh faktor2 keturunan. Ada orang kata kalau mak dia terer masak..tentu anak2 dia mengikut. Tapi tak jugak bagik aku sebab mak aku pun masak sedap gak. kadang2 sampai termimpi asam pedas dgn masak lomak yg dia selalu buat. Tapi bila bab aku buat jer..semua outttt ! padahal dah sebijik aku ikut cara2 dia memasak.
salah teknik ker or salah pemahaman nih ?

P/S : Kakak aku slalu kutuk aku masak x sedap. Macamla dia masak sedap sangat !

spongebob
25-08-07, 06:23 PM
Bob,
Aku ni nak kata terer memasak tuh takder la. Tapi nak kata tak terer pun..aku rasa sedap jer. hehehe...Sebenarnya apakah faktor2 yg menyebabkan sesuatu masakan tu jadik sedap ? Padahal aku tengok cincai boncai jer dorang masak. Yang kita nih beria ia la masak ikut sukatan siap pakai timbang semata2 nak jadikan masakan tu sedap. Tapi last2 simpan dlm peti sejuk sampai la seminggu..sebab takder orang makan..kekeke..
Adakah ianya disebabkan oleh faktor2 keturunan. Ada orang kata kalau mak dia terer masak..tentu anak2 dia mengikut. Tapi tak jugak bagik aku sebab mak aku pun masak sedap gak. kadang2 sampai termimpi asam pedas dgn masak lomak yg dia selalu buat. Tapi bila bab aku buat jer..semua outttt ! padahal dah sebijik aku ikut cara2 dia memasak.
salah teknik ker or salah pemahaman nih ?

Akulabintang,

Apa yang kau kurang semasa memasak tu aku panggil... personal touch, memasak ni kena ada personal touch...dan personal touch ni berbeza mengikut setiap tukang masak... like i told before...ada orang yang suka pedas..ada yang suka manis..ada yang suka masam...jadi sebagai tukang masak yang dah season...dia dapat adakan (blend) semua rasa tadi dalam satu hidangan yang boleh diterima makan oleh semua orang... mungkin masakan kau ikut selera tekak kau...tanpa menghiraukan selera tekak orang lain...

Satu lagi mungkin teknik masakan yang kau gunakan tidak sama dengan yang mak kau gunakan....memasak ni semua nak kena ambil kira...api kalau besar sangat pun akan mengakibatkan effect kepada masakan kita...kalau lama sangat kita masak pun akan mengakibatkan effect kepada masakan kita...nasihat aku...cuba perhatikan elok2 masa mak kau tengah memasak...Look n learn...dan satu lagi nasihat aku...banyakkan bertanya..sebab tu kalau kau tengok..tukang masak ni..mulut dia becok sikit..sebab rajin bebenor bertanya..." kenapa nak kena tumis bawang ni sampai naik bau..?" " kenapa bila saya masak gulai lemak, santan dia pecah..?"...bla..bla..bla...

Banyak masalah yang aku tengok pada orang2 yang memasak hari ni ialah..mereka masak hanya sekadar melepaskan batuk ditangga...janji masak..." nak komplen lebih2 gi makan kedai la "....attitude macam ni la yang tak boleh ada pada tukang masak...kita kena ada soul masa memasak tu...kita kena tanam minat dan rasa bangga bila masakan kita diterima dan dipuji oleh orang ramai....

codename_r7
27-08-07, 01:36 PM
Pergh Bobby... wa suspek sama lu! Errr bila nak ajak datang umah ni? Nak merasa gak 'air tangan' ko nih.

Kalau pasal masak ko plak kene kasi aku 'stroke' muwahahaha

spongebob
27-08-07, 02:39 PM
Pergh Bobby... wa suspek sama lu! Errr bila nak ajak datang umah ni? Nak merasa gak 'air tangan' ko nih.

Kalau pasal masak ko plak kene kasi aku 'stroke' muwahahaha

Code....masak pun nak stroke ker...???..kekekekek....

kalau pompuan yang tanya cam tu sedap jugak....bukan cakap air tangan aku....semua air aku boleh kasik...Tapi sebab kau yang bertanya...itu yang susah sikit aku nak menjawab tu....kekekekeke....kalau kau datang umah aku... aku masak cincai2 jer la.....

abangbecha
27-08-07, 10:14 PM
Waaaa....ada citer pasal memasak ek dalam ni. Hehehe...kebetulan memasak ni salah satu subjek kegemaran aku. Walaupun aku ni takde formal education macam bob, tapi sebab passionate dengan makanan yang sedap2, membuatkan aku belajar sendiri. Semua minat punya pasal. Kalau korang nak tau, hobi aku dgn bob sejak dari muda remaja adalah food hunting & makan sedap. Sanggup kompol duit & ikat perut semata-mata nak makan sedap punya pasal. Bila makan tu kitaorang bukan setakat makan aje but we enjoy the food. Makan slow-slow sambil tutup mata. Kira macam layan lebih la ni.

Kalau bob amik formal education in cooking, aku lebih kepada trial & error. Selalunya bila aku dapat makan sedap, aku akan cuba meneka apa yang dibubuh kat dalam makanan tu. Lepas tu aku akan try buat sendiri kat rumah. Passion aku lebih kepada Chinese Food & Western. Sebab minat punya pasal, kat kitchen aku banyak betul sos-sos yang aku beli. Kadang-kadang oyster sos sampai 2-3 jenis. Kicap cair, kicap pekat, minyak bijan pun cam tu. Berbotol-botol kat dapur tu dari pelbagai jenis. Ni semua sebab nak imitate rasa. So kena la try semua. Orang collect minyak wangi, aku collect sos...ekkekeke

Bersetuju sangat dengan tajuk yang di up oleh bob. Memasak ni is all about teknik & pemahaman. Resepi tu mana-mana pun kita boleh dapat. Dari buku, internet dan sebagainya tapi kalau teknik tak ada, memang tak jadik. Kalau teknik memasak tu betul, masak cincai ikan kicap pun jadik sedap. Tapi kalau teknik tak betul, ikutlah resepi bagai nak rak...tak jadi punya. Contohnya kalau nak masak chinese food, is all about the fire. Korang nak kena ada dapur yang boleh bagi api besar. Aku siap gi carik dapur ni sebab minat punya pasal. Kalau masak atas dapur yang ada oven or dapur elektrik, konfom tak jadik. Lepas tu satu lagi, semua barang kena dah siap prepare sebelum nak masak & letak berhampiran dgn kuali. Sebab chinese food ni masak kena pantas, korang tak boleh la, terhegeh2. Kalu time nak masak tu la baru nak kopek bawang, nak buat itu, nak buat ini...memang tak jadik.

Lagi satu memamg betul kata bob pasal personal touch tu. Semua orang boleh masak tapi yang membezakannya adalah personal touch & ketajaman deria rasa dia. Memasak ni seni oiii. Jangan ambik sambil lewa. Aku paling benci orang masak asal boleh punya style. Kena kreatif & tau apa nak tambah sesedap rasa. Kalau orang tak kreatif, suruh masak telur, dia goreng mata kerbau aje. Tapi kalau kreatif, dia letak bawang sikit, letak tomato, tambah oregano dan sebagainya (ikut kreativiti). Macam tangkap gambar la jugak. Semua orang boleh tangkap gambar. Tapi nak jadikannya satu hasil seni macam si mambang buat, bukan semua ada personal touch tu...

p/s: memang stim bila cerita pasal memasak ni....lain kali boleh sambung

spongebob
28-08-07, 01:37 AM
Bertemu lagi kita dalam rancangan Mari belajar memasak...

Jika sebelum ini saya ada bercerita tentang jenis2 pisau dan juga kegunaannya...jadi pada posting kali ini saya ingin berkongsi pengetahuan tentang kegunaan chopping board...Chopping board ni terbahagi kepada dua material (kayu dan plastik)...biasanya kita gunakan chopping board ni semasa nak memotong sayur ataupun daging (bla..bla..bla) chopping board ni nampak jer simple...tapi sangat penting...dia kira macam tayar ngan Rim la....Kalau pisau tadi ialah Rim...maka chopping board tadi ialah tayarnya....mereka saling memerlukan...(romeo & Juliet...Samson & Delilah...Uda & Dara...Jack & Jill....Bonnie & Clyde...Bla..bla..bla)..


38911

Sebelum kita memulakan sebarang aktiviti penyediaan memasak...pastikan Chopping board kita dalam keadaan bersih..kalau boleh basuh dengan air panas...untuk mematikan semua kuman2....Pisau tu pun kalau boleh kasi rendam dalam air panas...(kalau nak layan lebih bubuh sterilizer)....

Pastikan selepas memasak...semua benda2 tadi dicuci semula...dan dikeringkan... Pisau hendaklah disimpan ditempat yang selamat...dan chopping board hendaklah diletakkan ditempat terbuka supaya cepat dan mudah kering...

Ingat !!...keselamatan dan kebersihan adalah faktor penting ketika memasak....

Al Pacinto
28-08-07, 02:25 AM
Kudos Bob !!! hebat resume skill memasak ko ...

Sampai semua jenis liang sendi binatang ko potong. Camne nak potong pork rib aaaaaaa??? hehehe.......

Aku pong buleh ler sikit2 skill culinary nih..tapi " Chicago stylo " lerrrrrrr...rase same jek...kekekeke...

Bagi aku creativity memang penting dlm memasak nie...kalau tak masakan jadik skema dan tak menarik.

Bulan posa nanti ajak ler kengkawan menikmati ceativity ko yekk...

P/S : Bob, ko ke yg kene 'ragging' potong cili kering 3 guni kat malay kitchen hotel *** tur...oppss..silap org kott :shutup:

spongebob
28-08-07, 02:44 AM
P/S : Bob, ko ke yg kene 'ragging' potong cili kering 3 guni kat malay kitchen hotel *** tur...oppss..silap org kott :shutup:

Terus terang aku cakap....kat Malay kitchen tu ada sorang freshie yang lawa..macam Noryn Aziz (kau pun kenal siapa budak tu..)...so aku betepek la kat sana...mengayat sambil memotong cili.......sebenarnya aku yang ragging budak tu...tapi lepas ragging..kitorang keluar makan sama2 kat kantin staff...

Aku tau kau jelous kat aku masa tu Al pacinto...sebab kau kena station kat Butchery...kena buang sesunggut udang ngan makcik gemok yang selalu cerita fantasi seks dia kat kau kan..??? kan..??...tak silap aku..makcik tu selalu tunjuk buah dada dia kat kau kan...kekekekek

P/s : Al Pacinto...makcik tu nama dia Rogayah kan..?? kan..??

Al Pacinto
28-08-07, 03:55 AM
Terus terang aku cakap....kat Malay kitchen tu ada sorang freshie yang lawa..macam Noryn Aziz (kau pun kenal siapa budak tu..)...so aku betepek la kat sana...mengayat sambil memotong cili.......sebenarnya aku yang ragging budak tu...tapi lepas ragging..kitorang keluar makan sama2 kat kantin staff...

Aku tau kau jelous kat aku masa tu Al pacinto...sebab kau kena station kat Butchery...kena buang sesunggut udang ngan makcik gemok yang selalu cerita fantasi seks dia kat kau kan..??? kan..??...tak silap aku..makcik tu selalu tunjuk buah dada dia kat kau kan...kekekekek

P/s : Al Pacinto...makcik tu nama dia Rogayah kan..?? kan..??


Peggy lar... Bob, ko tak tau ker?? makcik Rogayah tur emak nyer awek yg cam Noryn Aziz tur, dia citer kat aku fantasy sex anak nyer..mintak aku tolong...

Ko makan sama2 kat staff kantin jer...tak kelass Bob, aku gi tgk wayang kat PJ State ngan dia beb..citer ' intersection' richard gere ngan sharon stone..siap nangis kat dada aku..basah den !!!..

Pas tu aku " tunaikan " permintaan makcik Rogayah...tak leh lah nak citer xxx turrrr.......

P/S : Masih terngiang2 mlm tur..aku pakai teknik sesungut udang yg makcik Rogayah ajar..:kissass:

Corncake Quart
28-08-07, 11:05 AM
Kudos Bob !!! hebat resume skill memasak ko ...

Sampai semua jenis liang sendi binatang ko potong. Camne nak potong pork rib aaaaaaa??? hehehe.......

Aku pong buleh ler sikit2 skill culinary nih..tapi " Chicago stylo " lerrrrrrr...rase same jek...kekekeke...

Bagi aku creativity memang penting dlm memasak nie...kalau tak masakan jadik skema dan tak menarik.

Bulan posa nanti ajak ler kengkawan menikmati ceativity ko yekk...

P/S : Bob, ko ke yg kene 'ragging' potong cili kering 3 guni kat malay kitchen hotel *** tur...oppss..silap org kott :shutup:


Terus terang aku cakap....kat Malay kitchen tu ada sorang freshie yang lawa..macam Noryn Aziz (kau pun kenal siapa budak tu..)...so aku betepek la kat sana...mengayat sambil memotong cili.......sebenarnya aku yang ragging budak tu...tapi lepas ragging..kitorang keluar makan sama2 kat kantin staff...

Aku tau kau jelous kat aku masa tu Al pacinto...sebab kau kena station kat Butchery...kena buang sesunggut udang ngan makcik gemok yang selalu cerita fantasi seks dia kat kau kan..??? kan..??...tak silap aku..makcik tu selalu tunjuk buah dada dia kat kau kan...kekekekek

P/s : Al Pacinto...makcik tu nama dia Rogayah kan..?? kan..??




Peggy lar... Bob, ko tak tau ker?? makcik Rogayah tur emak nyer awek yg cam Noryn Aziz tur, dia citer kat aku fantasy sex anak nyer..mintak aku tolong...

Ko makan sama2 kat staff kantin jer...tak kelass Bob, aku gi tgk wayang kat PJ State ngan dia beb..citer ' intersection' richard gere ngan sharon stone..siap nangis kat dada aku..basah den !!!..

Pas tu aku " tunaikan " permintaan makcik Rogayah...tak leh lah nak citer xxx turrrr.......

P/S : Masih terngiang2 mlm tur..aku pakai teknik sesungut udang yg makcik Rogayah ajar..:kissass:
Ler mamat dua ekor nih, korang nak citer masak nak citer history korang. Tapi takper sbb korang dua2 mmg geng aku yg best punyer. Since korang berdua mmg dahsyat hal masak-memasak...apakata korang masak utk aku makan...bwk kat opis bob. Perghh layan beb. Btw bob ko leh ajar aku camner nak buat sos utk steamboat tak? But make sure halal tau. Resipi yg ko dapat dari Peggy pon aku tanak...make sure original and halal

akulabintang
28-08-07, 11:09 AM
Tengkio Bob atas tips utk teknik2 memasak yg diberikan. Aku ni bab2 personal touch tuh memang kurang..tak kira la dari dari apa segi pun..kekeke..
Sesetengah orang tuh minat utk memasak memang ada tapi skill pulak kurang. Kadang tuh aku sebijik2 ikut dlm buku resepi contoh kalau dia soh boh garam 2 butir..2 butir la aku taruk. Kalau dia kata cili kering 3 tangkai..3 tangkai la aku bubuh kan.. Kalau dlm resepi tuh kata 1000ml air..maka aku amik botol yg ada sukatan air tuh. Pah tuh Ngam2 jer aku sukat ikut resepi tuh..kekeke..amacam pandai tak aku..kekeke..
Memasak ni sebenarnya tak perlu ikut sebijik2 yg dlm resepi. Kalau dah mmg tangan tuh mmg jenis sedap memasak..ko bancuh tepung buat lempeng pun org kata sedap. Aku tengok citer apa yg dlm astro tuh..masak ala kampung ke hape yg chef gemok tuh..mak aii simple jer. Siap pakai masak pakai microwave lagik.
Tapi paling aku suka bila nak raya laaa..macam kuih aku try. Tapi sumer hampeh. Last2 beli jer sumer. Bukan apa..kadang2 tuh nak gak try buat sendiri. Tapi asik x jadik jer. Geram betol la aku. Ni tahun nih aku nak try buat tart nenas. Ko reti tak Bob ? Ajar aku Bob..tuh kuih favourite au tuh..kekeke..
Lagi satu kan Bob..aku ni kan bila 1st time masak sesuatu makanan tuh..memang laa tak lari rasa. maknanya sedap laaa..kkekekee..Tapi bila kali ke 2 kali ke 3 dan kali keseterusnya..apsal balancing larik ekk..pelik gak aku. padahal guna kaedah yg sama tuh..

Doc Holiday
28-08-07, 03:37 PM
Wahh terrer ye cik bintang memasak rupanya.....

p/s : Bubur Kacang Durian mana???? :furious:

akulabintang
28-08-07, 04:48 PM
Wahh terrer ye cik bintang memasak rupanya.....

p/s : Bubur Kacang Durian mana???? :furious:

kena tunggu musim durian laa enchek Doc Holiday..kekeke skang ni musim buah langsat jer..takkan nak masak bubur langsat kot ?? wakakakaa...:kissass:

p/s:
Bob ..buat bubur durian mmg kena bubuh garam sikit ekk..pasal apa ekk ?? :35:

WINGS
28-08-07, 05:02 PM
seperti mana abangbecha..aku pun mmg suka masak memasak ni...
takde formal education walaupun amik Hot Cat kat ITM dulu...1 semester je...2nd semester, baru nak masuk kitchen dah tukar course...

masak ni, for me, is trial n error...jangan putus asa...relek...walau airmata jatuh menjurai jurai masa potong bawang..keep on smiling...for me..memasak ni dah macam terapi...boleh buat aku relek n tenang n happy...

resepi aku..mostly..masakan Minang...original..not negeri sembilan...minang from sumatra direct...dan aku belajar dari Chef paling handal dalam dunia bagi aku la...iaitu...bonda tersayang....perasan tak..kalu mak sendiri yg masak..pergghh...nothing can beat the taste...(sorry yg takde mak tu...tak berniat nak menyentuh hati..)

anyway..first time try any resipi..mesti kureng skit...dari situ la trial n error...pikir balik..mana terlebih..mana terkurang...dan kalu ada creativity, mana nak tambah bahan2 lain...

apa yg Bob cerita is very interesting n very educating...

thanks Bob...kalu ada rezeki..mmg la aku cari all the cooking utensils, equipment n peripherals....rasa belom tau...style mau ada bai...hehehe

:icon_biggrin:

codename_r7
28-08-07, 05:27 PM
Sepengetahuan aku... kegunaan garam didalam masakan bersantan akan menaikkan lagi kelemakkannya dan menambah perisa.

Bubur kacang durian memang 1 of my fav! Siot korang! Mana nak cari time time ni woiiii...

Se lagi yg kompom aku pandai bikin = TOM YAM! hehehehe.. sempoiiiiii.. potong2.. basuh bersih2.. campak2... tadaaaaa.. mavelessssss

abangbecha
28-08-07, 06:10 PM
Hehhee....rasanya dilema balancing lari yang dihadapi oleh cik akulabintang itu dialami oleh semua orang. Lebih-lebih lagi yang tak masak ari-ari. Kita ni bukannya pro atau ada formal cooking education macam bob atau Al Pacinto (terjebak jugak ko dalam MK ni yea...heheh). Tukang masak tak sepenuh masa ni boleh la disamakan macam weekender golfer macam aku. Ada hari bila angin baik datang, punyalah bagus main. Cantik je bola pegi. Tapi bila time angin tak baik datang, macam haram jadah jadiknya. Teruknya seolah-olah macam baru 1st time masuk padang. Padahal equipmentnya sama aje. Lain la macam r7 dgn CQ. Diaorang ni hari-hari ada kat padang...kekekek

Rasanya untuk meminimakan balancing lari tu kita mesti go back to the basic. Kalau dalam golf kita go back to the basic which is swing mechanics, dalam memasak kena la go back to the basic which is ingredients. Macam kata bob bahan-bahan mesti pilih yang terbaik dan segar. Mungkin minggu lepas kita masak sedap sebab dapat ikan fresh, tomato cantik dan sebagainya. Tu sebab aku minat masak Chinese food sebab percentage rasa dia nak lari tu kurang sikit. Semuanya sebab ingredients dia agak simple dan straight foward. Kalau masakan melayu ni, percentage rasa dia nak lari memang besar sebab macam-macam bahan yang terlibat. Santan la, kerisek la, daun itu la..daun ini la. Dan satu lagi tips adalah seperti kata WINGS, jangan putus asa. Practice makes perfect. Kalau tak sedap, buat jugak lagi dengan sedikit modifications. Mak kita punya masakan yang sedap tu adalah beberapa belas atau mungkin puluh tahun punya practice tu....

p/s: Spagetti Olio aku yang rasa macam kat VIVO tu dekat 2 bulan jugak la aku nak perfectkan....Tu pun kadang-kadang terlebih berminyak

Kimie
29-08-07, 05:48 PM
p/s: Spagetti Olio aku yang rasa macam kat VIVO tu dekat 2 bulan jugak la aku nak perfectkan....Tu pun kadang-kadang terlebih berminyak

Bro Becha,

Bila lu cakap pasal Spagetik Olio kat Vivo nih ..kecur air liur aku ...slurrrppp
kalo kat Vivo tuh cukup minat aku makan nasi minyak cover ngan Cheese
perghhh kalo ler dapat resepi nih mau jugak aku mencuba..biar pun tak sedap
janji puas di hati.

P/s Org kata bila memasak nih kena ikhlas, happy baru ler rasa makanan tuh sedap,
lazat ngan memacam ler..betui ker nih?!....lazatnyaaa iman cafe..!!

spongebob
30-08-07, 04:51 AM
Memasak ni terbahagi kepada beberapa teknik bahagian...satu ialah penyediaan makanan secara mentah (raw) biasanya melibatkan penyediaan salad, ulam dan dari jenis tumbuh2an dan juga buah2an....kebiasaannya teknik ini tidak menggunakan sebarang unsur api (heat)...dan yang keduanya ialah penyediaan makanan secara direct heat...seperti Pan fried, Grilling, oven bake dan yang berkaitan dengan penggunaan api secara keseluruhannya...ketiga ialah penyediaan makanan secara kukus dimana wap air digunakan untuk memasak sesuatu makanan (contohnya jagung, kueh pau, ikan dan lain2)..

Untuk setiap teknik masakan itu..kita kena tahu peraturan dan juga prinsip2 asasnya...
contoh...penyediaan makanan secara mentah haruslah menggunakan bahan2 yang segar dan tidak mudah basi layu ataupun masam...Penyediaan makanan yang menggunakan api.... wajib menggunakan mentega ataupun minyak untuk mengelakkan bahan2 masakan tadi dari melekat di kuali ataupun griller (tertakluk kepada menu masakan)..

Jumpa lagi dilain posting

Kimie
07-09-07, 03:40 PM
Mana ler si Bob nih?! dah tak nak sambung lagik ker kursus masak
memasak bersama Chef SepanBob....(sdg carik buku rujukan ker Bob?)

spongebob
07-09-07, 04:34 PM
Mana ler si Bob nih?! dah tak nak sambung lagik ker kursus masak
memasak bersama Chef SepanBob....(sdg carik buku rujukan ker Bob?)

hahaha...sabar cik Kimie..saya sedang mengumpul bahan2 yang mudah untuk difahami oleh semua yang membaca....baru la tajuk ini menjadi ceria dan boleh dibuat rujukan...saya juga mengalu2kan sebarang pertanyaan tentang berkaitan dengan memasak ni...sambil2 menjawab boleh refresh balik kenangan2 saya semasa bermain2 dengan api dan pisau suatu ketika dulu....

nunu
13-09-07, 04:51 PM
Setuju juga ngan point personal touch tu..taksumer org ada keistemewaan ini dlm sediakan sesuatu makanan atau minuman..
Sbg contoh, nunu paling suka sambal tumis tapi try lah dimana tempat sekalipun , hotel pun kalah ngan sambal tumis special touch dari nenek nunu..perghhhh sedap bukan main..aaa rahsianye, kerana dia gunakan air asam jawa/ asam belimbing yang di perah asli guna tangan kanannye..tu yg wat sedap & kepingin selalu...

(Uncle nunu suka sgt suruh nunu wat kopi o panas..asal dtg umah nunu tukang bancuh kopi..hehehe..tu bermakna kopi saya sedap..ada cara bancuhan & campuran air panas tersendiri tau...hehehe..)

Kimie
14-09-07, 04:16 PM
hahaha...sabar cik Kimie..saya sedang mengumpul bahan2 yang mudah untuk difahami oleh semua yang membaca....baru la tajuk ini menjadi ceria dan boleh dibuat rujukan...saya juga mengalu2kan sebarang pertanyaan tentang berkaitan dengan memasak ni...sambil2 menjawab boleh refresh balik kenangan2 saya semasa bermain2 dengan api dan pisau suatu ketika dulu....

Lor mati-mati aku ingatkan ngko nih Tuakng Masak lagik rupa2nya ngko dah pencen yer Bob...aiseh tapi macam ana pun rasanya skill tuh masih ada lagik and tetap dah sebati biar pun dah lama tak memasak...perggghhhhh..so Pagi Raya nanti ngko nak masak apa Bob?!...

P/s jgn ngko terkenang bumper PHM sudah ler masa memasak nanti ..ekekekek..tentang pertanyaan memasak dan juga skill nih..ada lagik persoalannya..akan dibangkit kemudian setelah membaca intipati kupasan skill memasak Chef Bob...yeaah mari ler memasak..(mcm ler aku pandai memasak)

kuderia
14-09-07, 04:27 PM
Bob,

Kalo tungking macam PHM tu, apakah resepi yang sesuai dan enak yang boleh ko cadangkan? kekeke...

P/S: Teringin nak rasa tungking PHM masak cili api...pergh!!!...HOT!!!

spongebob
14-09-07, 05:15 PM
Bob,

Kalo tungking macam PHM tu, apakah resepi yang sesuai dan enak yang boleh ko cadangkan? kekeke...

P/S: Teringin nak rasa tungking PHM masak cili api...pergh!!!...HOT!!!


PHM tu..elok dimakan mentah2 jer....pas tu teknik nak makan dia pun kena ubah style....tak boleh makan bersila dan duduk atas kerusi....nak kena baring...kekekekekek....kalau aku...aku sapu 'jem strawberry' kat satu badan dia..pas tu aku pelan2 makan.... kalau dia terbaca ni...Masakkkkkkkk rancangan memasak aku....

P/s : Kuder...kita mempunyai selera yang sama...kekekek

Kimie
15-09-07, 10:52 AM
Diskusi ttg tungking PHM ler pulak...hahahahaha...rasanya masa dia datang dinner arituh lagi terserlah ler..sebab dia pakai pario...dok sebelah plak tuh tapi tak snap satu pun...ekekekekekek

Weh Bob crita pasal skill masak ler!!...ekekekekeekek...

P/s Kude! sapu jer peanut butter ngan mentiga lagi best kot...ada rasa masin2 skit...ekekeke

dragonsexii
15-09-07, 01:40 PM
Sedap betul plak bila aku baca thread memasak nih. Memacam lak yg aku belajo darik spongebob...personal touch darik becha dan akulabintang yg main tabuh jekkk masa nak memasak...
Dari mana yg aku perati atau dari personal touch aku plak, memasak nih macam seni...halus, mesti datang dari hati yg ihklas, bersungguh2 dan penuh dgn kasih sayang macam untuk siapa kita nak bagi makan, suami,BF,keluarga,tetamu atau musuh...hahahha...bagi yg bermusuh dgn aku, selalunyaa aku ludah sikit selangseli dengan air cagu kaki...kasik kaw punyehhh....

skill memasak yg ada pada aku...aku terer masak kampung-kampung ajer...baking cake aku tak penah try sebab aku takde oven(mak aku lecturer kelas baking cake dan sebagainyeh)...masakan barat, aku cuma pandai masak spaghetti(aku selalu masak untuk party2 family aje)....spageti cheese, bolognese and prawn olio2...masakan chinese, aku hanya pandai masak soup2...butter prawn aku dah lupa ahhh....hehehe
paling aku pakar...sup gear box, sup tulang, sup rusuk, masak cili lemak...tak kira masak lemak apa...lemak ketam ke, ikan masin ke, nangka ke...aku lehhh masak....rahsia aku? haaaa.....aku curik tengok skill memasak nenek aku berketurunan minang sorang, chinese patani sorang, and mak aku....ada dua jugak..sorang suka masak ala melaka, sorang suka masak kek ajee...hahaha...
kalau bab kari2, aku suka curik skill mak sedara aku dari penang kari kambing dan kari daging mamak....kari gulai kawah ayam dan gulai kari tulang gear box dari mak sedara aku yg duduk di kelantan....

Memasak memerlukan kesabaran yg tinggi, selalu kena masak, tak buleh sekali masak dah pandai, noo....tanya bob, baper lama dia nak pandai masak betul2? amik masa...aku perap tenaga aku dari umo aku darjah 6, aku dah pandai masak ikan masam manis, dan aku teruskan memasak untuk keluarga aku since then sampai sekarang...kalau aku balik raya nih, tentulah aku yg tukang masak rendang ayam dan lontong untuk keluarga besar aku...

haaa....kalau ko nak tau ko penyabar ke tidak, cuba ko masak rendang ayam minang?...nak tunggu minyak pecah, santan nak kena cantik dan bau mesti fresh...kerisik nak mesti yg sedap, kalau buleh buat sendirik, goreng tanpa minyak dan tumbuk pakai lesung batu...bukan blender...itu yg se-eloknyehh....cili kering kena tau jugak jenis yg macam mana...jgn pakai yg cantik, tapi kena beli yg datang dari india...yg kerinting habissss...itu yg sedap kalau masak rendang...aku penah masak tak jadik..masa 1st time aku masak, bf aku komplen tak sedap...masa tu jugak aku campakkkkk satu kuali dalam tong sampah...<--- itu namanya skill amarah orang yg tak appreciate kita memasak sejam tak campur berpeluh lagi tuuu.....hahahhaha

Aku lak punyeee style memasak, kalau masak sikit aku tak pandai....aku pandai masak banyak2...kalau masak yg senang2...aku malassss! tapi kalau suruh aku masak yg complicated punyehh...aku rajin sangat...and satu lagiiikk....aku masak mesti kena ada musik...
Panjang lak aku merapu...kang spongebob marah lak kat aku...sori sifuu chef spongebob...bob! masa ko jadik chef dulu, ko dah naik pangkat apa ek? macam cerita rata-too-ei ke?


Just my 2 kocek...:icon_biggrin:

spongebob
15-09-07, 06:09 PM
Diskusi ttg tungking PHM ler pulak...hahahahaha...rasanya masa dia datang dinner arituh lagi terserlah ler..sebab dia pakai pario...dok sebelah plak tuh tapi tak snap satu pun...ekekekekekek

Weh Bob crita pasal skill masak ler!!...ekekekekeekek...


Hahahaha....Citer pasal PHM tu cuma iklan jer Kimie...kekekeke Rancangan memasak mesti ada iklan..kekekeek.

So, Back to the thread...Hari ni aku nak mengajar pasal ramuan asas dalam masakan...seperti yang kita sedia maklum..masakan itu terdiri dari pelbagai cabang dan kebudayaan...antara yang telah berjaya menawan selera dan tekak dunia ialah The Italian,Japanese, Chinese, France, Indian, Mexican, Spanish dan juga American... apa yang boleh saya rumuskan disini...bahan2 asas masakan bagi setiap yang diatas itu ialah bawang putih..

Bawang putih bertindak sebagai aroma didalam setiap masakan, begitu juga bawang merah/besar dan juga Pepper bell/capsicum (green), selain dari aroma ia juga memberikan sedikit rasa dan texture kepada masakan itu.. The Italians & Chinese memang banyak menggunakan Bawang putih didalam masakan mereka...

Masakan Melayu juga banyak menggunakan bawang putih....tujuan dan penggunaannya adalah sama..

Tips : masa kunyah setiap masakan yang kita makan.. cuba huraikan dan cari rasa atau aroma yang tersembunyi...dengan cara tersebut kita sendiri akan pandai agak dan menilai kuantiti setiap bahan yang digunakan...makan ni bukan sekadar mengisi perut yang lapar....Makan ni adalah satu aktiviti yang mencabar setiap deria dan pancaindera...




..bob! masa ko jadik chef dulu, ko dah naik pangkat apa ek? macam cerita rata-too-ei ke?


Aku mula memasak dulu dari bawah...mula dari Commis I...pas tu naik Demi chef..pas tu naik Junior Chef dePartie....last sekali aku dok kat Chef De Partie ...pas tu aku quit....keje kat opis...kekekkekeke...asalnya memang aku ni suka memasak dan masih menyimpan cita2 nak buat restoran satu hari nanti...tapi sebab aku ni jenis suka berniaga dan suka mencuba sesuatu bidang yang baru...itu pasal la aku keje opis....sekarang ni bila dah bukak meniaga sendiri...rasa rindu pada memasak tu timbul kembali...Itu yang bila kena gila aku....Aku masak tak ingat punya kat rumah...sampai jiran tanya...masak apa tu..?

p/s : Anyone can cook !! <-- chef Gusteau (ratatoile)

dragonsexii
17-09-07, 04:13 AM
spongeBOB,

Nape ek aku selalu failed kalau masak puding2....makwe aku cakap aku takde skill masak puding2...aku paling suka makan puding castard yg layered dgn roll vanilla cake....and choc mousse puding... cara aku masak sama laa dalam buku ngan mak aku ajar, tapi aku GAGAL juga!!! WHYYYYYY????? stelllllaaaaaaa!!!! kalau aku dapat makan tuh...memang aku hornyyyyyyyyyyyy!!!


tribos: kalau ko masak untuk aku, sure aku horny ngan ko...muhahaha

spongebob
17-09-07, 05:18 PM
spongeBOB,

Nape ek aku selalu failed kalau masak puding2....makwe aku cakap aku takde skill masak puding2...aku paling suka makan puding castard yg layered dgn roll vanilla cake....and choc mousse puding... cara aku masak sama laa dalam buku ngan mak aku ajar, tapi aku GAGAL juga!!! WHYYYYYY????? stelllllaaaaaaa!!!! kalau aku dapat makan tuh...memang aku hornyyyyyyyyyyyy!!!


tribos: kalau ko masak untuk aku, sure aku horny ngan ko...muhahaha

Drag..puding2 ni aku ada fail sikit....maklumlah aku keluar dari dapur 'main' bukannya dari dapur 'pastry'...tapi basic tu tetap ada gak...cuma tak rajin buat..nak buat puding ni leceh sikit...sebab..kita kena guna double boiler untuk masak puding tu...air tak boleh terlalu panas dan sukatan untuk bahan2 asas seperti telur, tepung, gula dan lelain mesti tepat...kalau terlebih gula...nanti hangit/melekit/hangus..terlebih tepung nanti pejal...terlebih telur nanti tekstur plak tak cantik...

aku cadang kalau setakat nak makan puding tu..kau gi beli jer lah...lepas makan cuci mulut... pas tu dah boleh start horny....kalau buat sendiri ni leceh...

P/s : kenapa semua org horny ngan aku nih...tak paham aku...!!!

dragonsexii
18-09-07, 02:42 AM
Drag
aku cadang kalau setakat nak makan puding tu..kau gi beli jer lah...lepas makan cuci mulut... pas tu dah boleh start horny....kalau buat sendiri ni leceh...




Masalahnya bila aku nak pegi beli, takde plak jual choc mousse atau puding castard yg aku suka tu kat mana2...itu pasal ler aku kena belajo buek sendirik...nampak gayanyeh, aku kena laa tunggu org dtg ajar aku nih, takpun tunggu org ajak aku pegi makan kat hotel memana...uwaa!!!


tribos: agaknya sebab muka ko macam tigerwood tak bob? huhu...

Kimie
18-09-07, 02:52 PM
Drag..puding2 ni aku ada fail sikit....maklumlah aku keluar dari dapur 'main' bukannya dari dapur 'pastry'...

P/s : kenapa semua org horny ngan aku nih...tak paham aku...!!!

Bob,

Terkesima ku bila ngko cakap dapur main ngan dapur pastry..kalo pastry aku tau ler lebih menjurus kepada buat kuih-muih, kek dan sewaktu dgnnya

tapi kalo dapur satu lagi tuh...yg nama dapur main..ni mananya dapur nih ..konfius aku...abis selak dah aku apa yg ngko tulis dari depan hingga ke mukasurat yg latest..

P/s Bila ngko citer pasal masak aku pun turut rasa horny gak...ekekekeke..sajer memain nih...

spongebob
18-09-07, 04:28 PM
Bob,

Terkesima ku bila ngko cakap dapur main ngan dapur pastry..kalo pastry aku tau ler lebih menjurus kepada buat kuih-muih, kek dan sewaktu dgnnya

tapi kalo dapur satu lagi tuh...yg nama dapur main..ni mananya dapur nih ..konfius aku...abis selak dah aku apa yg ngko tulis dari depan hingga ke mukasurat yg latest..

P/s Bila ngko citer pasal masak aku pun turut rasa horny gak...ekekekeke..sajer memain nih...


Kimie...bukan dapur main2.....what i mean is 'The main Kitchen'...kekekekek
(dapur utama)...Dapur ni terbahagi kepada beberapa seksyen....seperti yang pernah aku jelaskan sebelum ini...ada Butchery...tempat potong memotong...ada cold kitchen...tempat penyediaan buah2an dan juga air minuman....Hot kitchen...Chinese kitchen..malay kitchen...dan lain2...

dragonsexii
19-09-07, 04:48 AM
BOB,

Buleh tak sarankan jenis oven apa yg paling bagus dan terbaik untuk dibeli bagi memasak kek,kuih,dan sebagainya sehingga ke memanggang. Bukan jenis oven microwave tapi oven betul punya, sesuai untuk rumah dapur yg kecil tahap kondo......

spongebob
20-09-07, 02:17 AM
BOB,

Buleh tak sarankan jenis oven apa yg paling bagus dan terbaik untuk dibeli bagi memasak kek,kuih,dan sebagainya sehingga ke memanggang. Bukan jenis oven microwave tapi oven betul punya, sesuai untuk rumah dapur yg kecil tahap kondo......

Hoii...masih nak masak puding ke..?...gi beli jer laaaaaa....ni sampai nak beli2 oven ni apa kes nih....!!!...kekekekeke

Semua jenis oven yang ada dipasaran boleh dikatakan bagus untuk kegunaan dirumah....saya kurang arif pasal oven2 dan utensil2 untuk kegunaan dirumah kerana saya tak rajin menggunakan oven semasa memasak...dan dulu masa kerja..semua dah tersedia....datang keje cuma masak jer....

tapi just for a quick reference...semua jenis oven ataupun ketuhar sekarang ni adalah dari jenis yang baik...as long as kita menggunakan suhu yang betul untuk memasak...the end product will turn to be great..takkan la kita masak kek pasang sampai 300 oC..... mau rentung kek tu...

tips : pastikan kita pasang dulu oven tu pada suhu yang kita kehendaki sebelum memasak..sekurang2 nya 10 hingga 15 minit sebelum kita letakkan bahan untuk memasak tadi (pre heat)....tujuannya ialah untuk menjadikan keadaan suhu didalam oven itu tadi sekata....kalau jam tu nak masak jam tu la baru nak nyala oven..alamatnya....kek kita nanti masak tidak sempurna...mungkin masak diluar tetapi mentah didalam....begitu juga dengan daging yang kita bakar......

P/s : kalau kita nak kerinngkan pakaian yang baru keluar dari washing machine pun..boleh bubuh dalam oven...kekekekekekekek

Kimie
21-09-07, 03:52 PM
tips : pastikan oven kita pasang dulu oven tu pada suhu yang kita kehendaki sebelum memasak..sekurang2 nya 10 hingga 15 minit sebelum kita letakkan bahan untuk memasak tadi (pre heat)....tujuannya ialah untuk menjadikan keadaan suhu didalam oven itu tadi sekata....kalau jam tu nak masak jam tu la baru nak nyala oven..alamatnya....kek kita nanti masak tidak sempurna...mungkin masak diluar tetapi mentah didalam....begitu juga dengan daging yang kita bakar......

P/s : kalau kita nak kerinngkan pakaian yang baru keluar dari washing machine pun..boleh bubuh dalam oven...kekekekekekekek


Bob,

Tq for the tips, now baru aku remember naper kekadang bila aku cuba bakar roti garlic pastu rentung bila masuk dalam oven..rupa2nya kena buat pre-heat dulu..ala-ala main plak kena ada intro...ekekeke...

Lagi satu memandangkan dah bertanya ttg pastry nih..bila mana ngko menguli tepung lah kan..agak2nya sampai ulian tuh jadi lembut ker atau separa lembut. Bukan apa aku tgk kekadang mcm mamak yg jual roti canai tuh kan..dia uli sekejap jer tepung nyer tapi roti lembut tak hingat..adakah bahan-bahan memainkan peranan or ulian or tahap memasak?!

spongebob
21-09-07, 05:24 PM
Bob,

Tq for the tips, now baru aku remember naper kekadang bila aku cuba bakar roti garlic pastu rentung bila masuk dalam oven..rupa2nya kena buat pre-heat dulu..ala-ala main plak kena ada intro...ekekeke...

Lagi satu memandangkan dah bertanya ttg pastry nih..bila mana ngko menguli tepung lah kan..agak2nya sampai ulian tuh jadi lembut ker atau separa lembut. Bukan apa aku tgk kekadang mcm mamak yg jual roti canai tuh kan..dia uli sekejap jer tepung nyer tapi roti lembut tak hingat..adakah bahan-bahan memainkan peranan or ulian or tahap memasak?!


Lembut ataupun tidak dough tu bergantung kepada bahan2 yang kita gunakan...kalau nak lembut..instead of gunakan air...kita gunakan susu...kerana susu mempunyai lemak...dan apabila bercampur ngan tepung akan menjadikan teksture dough kita tadi lembut...lagi satu...kita kena gunakan planta ataupun butter instead of gunakan minyak....butter dan susu ni...dia memang ngam....partner n crime

biasanya lepas kita uli tepung tu...kita kena biarkan dia rest jap untuk memberi ruang dough tadi kembang untuk seketika...lepas 10-15 minit baru kita boleh gunakan dough tadi untuk nak buat apa pun...nak buat roti ke..roti canai ke...apa2 je la...

nak buat roti ni sebenarnya senang n basic jer....kita cuma perlukan susu, tepung, butter, Yis, garam dan gula...itu saja....

P/s : selamat mencuba

spongebob
19-01-08, 10:08 PM
Selamat bertemu kembaliiiiii (buat suara ala2 Nyah)...kekekeke

Setelah berhenti untuk seketika...kini rancangan Mari belajar memasak ni saya aktifkan kembali khusus untuk mereka2 yang gemar dan suka memasak...Pada rancangan yang lepas2...saya telah menghuraikan tentang teknik..alatan, cara2 dan juga pemahaman tentang memasak... So pada rancangan kali ini..saya ingin mengetengahkan tentang konsep masakan Cina (Chinese cuisine)

Masakan Cina sebenarnya terbahagi kepada beberapa kategori...Macam kita orang Melayu la...Kalau org kelantan tu suka masak manis2..Kalau Nogori...pedas2...so on..and so on....Begitu juga dengan Masakan Cina... Kita dapati cara dan teknik masakan mereka berbeza mengikut Daerah, bangsa dan keturunan.. contohnya Hakka..Cantonese..dan lain2..

Masakan Cina lebih kepada ramuan herba dan rempah ratus...dan ada diantara masakan2 mereka yang memerlukan teknik dan skill tertentu untuk mendapatkan mutu masakan yang enak dimakan...

Jika kita perhatikan...Masakan Cina banyak tertumpu kepada aspek penyediaan (presentation)...biasanya masakan2 yang ringkas pun menjadi pembangkit selera setelah di hias dengan cantik....Memasak adalah satu cabang seni yang tertua di negara cina selain dari tulisan kaligrafi, ukiran kayu dan juga kajian Feng shui...

pada episod akan datang..saya akan menghuraikan tentang Masakan Cina dengan lebih detail....

PELEPOP.POP..POP..POP...(bunyi air menitik dalam minyak panas) Adoiiiii....(tu bunyi minyak kena muka plakkk)

flame13th
20-01-08, 12:29 AM
There several rules that you shouldn't do while cooking:

- try not to be shirtless when you are frying something.
-wash your hands every time you handle foods.
-don't use the same knife to handle raw material and cooked material.
-wash the vegetables before preparing it.

buttermaid
29-09-08, 10:03 AM
spongebob,

seronok baca pasal teknik memasak nih.. bila nak sambung crita pasal teknik memasak masakan cina nih?

satu lagi, kalo nak masak untuk indian vegetarian plak, adakah dia punya masakan mempunyai rempah2 tertentu yang susah untuk diperolehi?

saya suka jugak memasak nih, cuma tak pandai..huhu..

spongebob
21-04-09, 09:19 PM
Hai Hai Hai !!...

Lama tak mengadap Thread memasak nih...lagipun aku dah lama tak pegang sudit ngan Kuali nih..hehehehe... so atas inisiatif berkongsi ilmu, maka pada posting kali ini suka saya menerangkan serba sedikit tentang masakan Cina (Chinese Food) ..ofcourse la yang halal...kalau bubuh babi baru la jadi Haram...hahahah..

Masakan Cina ni mementingkan 4 kriteria penting

1) Penyediaan (preperation)
2) cepat (fast)
3) sedap (delicious)
4) menarik (presentable)

1) Penyediaan
Masakan cina amat mementingkan penyediaan bahan2 masakan.. biasanya penyediaan akan bermula sehari sebelum proses masakan sebenar bermula.. dan penyediaan bahan bagi masakan cina amat2lah memerlukan ketelitian (tak boleh cincai2 nanti kena maki bahasa kesat)..hehehehe

2) Cepat
Jika kita perhatikan, banyak masakan cina mengambil masa yang singkat untuk disediakan (biasanya masakan sayur)...ini kerana teksture makanan itu tadi akan kekal ketika dihidangkan tanpa kehilangan khasiat especially sayur...jadi cara terbaik ialah dengan mempercepatkan proses memasak dibawah nyalaan api yang besar...(itu yang nampak sampai berapi2 kuali tuh).. sebab itu kebanyakan masakan cina akan berakhir dengan penggunaan tepung kanji sebagai agen pemekat (bagi masakan berkuah).. fungsi tepung kanji larut itu ialah untuk mengekalkan kepanasan dan menjalankan proses masakan after cook ketika lauk2 sedang dihidangkan

3) Sedap
Faktor sedap dalam penyediaan makanan biasanya akan diberikan kepada tukang masak yang bepengalaman...ini kerana komposisi rempah dan sukatan bahan2 yang mereka gunakan akan memberikan efek rasa kepada hasil produk mereka...

4) Menarik
Faktor menarik ini sebenarnya memainkan 50% untuk hasil hidangan itu secara keseluruhannya..ukiran2 pada batang lobak, buah tomato, timun dan lain2 secara amnya memberikan satu gambaran awal tentang mutu masakan yang akan kita makan...(kalau tengok jer dah terliur..mesti rasanya pun Mantop) hehehehee...

Jadi jika kita ingin memasak masakan cina untuk keluarga... maka pastikan keempat2 faktor diatas diambil kira...

P/s : #@%^&*()*&^& !!!....siapa letak babi dalam saya punya sayur !!!???

nlaylaaziz
22-04-09, 09:30 AM
Halloooooo Bob... Begitu mengiurkan dan berdebar-debar apabila membaca cara-cara penyediaan masakan China. Masakan China sememangnya padat... ringkas pada masa yang sama selepas makan kita akan berpeluah melainkan kalau makan kat tempat-tempat yang berhawa dingin.. kat 3 star hotel ... 5 star hotel ... tapi kalau makan kat Petaling Street perghhh... berpeluh mcam mamak goreng mee.

Tapi kan yang tak larat ni kalu makan Chinese course... fulamak punya lak manyak woooi... ntah berapa course ... dah kenyang muntat...cannot diet maa... last sekali baru lah dapat nasik goreng ... jadik kalu sesaper penggemar nasik terpaksa lah bersabar ye ... kerana course anda yang last baru aje sampai...aiiii nasi goreng china...

P/s ada satu masakan cina tu ... aaaaaa... chicken feet szhesuan style... fulamak ni besh... krup krup bila kunyah..

spongebob
22-04-09, 09:55 AM
Tapi kan yang tak larat ni kalu makan Chinese course... fulamak punya lak manyak woooi... ntah berapa course ... dah kenyang muntat...cannot diet maa... last sekali baru lah dapat nasik goreng ... jadik kalu sesaper penggemar nasik terpaksa lah bersabar ye ...

Ya,...

Kebiasaannya, Chinese course ni adalah hidangan untuk menyambut tetamu semasa merayakan sesuatu hari yang bersejarah (wedding, company annual dinner, Chinese new year, etc).

semua bergantung kepada budget organizer,...ada sampai 7 course dan 9 course.. dan kebiasaannya, preperation untuk semua hidangan itu dilakukan sehari sebelumnya... Semasa bekerja di Chinese Kitchen (Banquet) suatu ketika dahulu, antara tugas2 yang pernah saya lakukan ialah, penyediaan ukiran pada sayur dan buah2an,..

Time management amatlah penting ketika berlangsungnya acara memasak dalam skala yang besar...biasanya Chinese banquet ni tetamu dia bukan 10-20 orang...tetapi boleh sampai 500 - 1000 orang sekali jalan... jadi amatlah penting bagi ketua tukang masak untuk memastikan semuanya berjalan lancar...

NeoCyber
23-04-09, 07:14 AM
Bob.. aku rasa kau terlepas satu benda paling penting dalam penyediaan makanan stail cina..

iaitu - kawalan api.. (maybe ko boleh terangkan dgn lebih detail..)

kawalan api sangat penting dalam masakan cina.., ada masakan yg di masak dgn api yg begitu kuat.. ada yg di masak dgn api kuat sekejap.. tapi lepas tu di kecilkan api..!

teknik kawalan api ni lah merupakan hikmat tujuh petala langit yg sukar di kuasai dalam masakan cina.. ! nak buat butter prawn.. ada teknik kawalan api nya.., nak buat sayur2 ala cina.. pun sama..

aku pun tak reti sebenarnya..tapi sama dgn becha laa.. jenis peka deria rasa.. , bila makan tu kepala otak sebok analise apa ke benda yg dia bubuh dalam masakan ni.

mungkin bob ..boleh buat kelas masakan pastri dan roti di rumah saya? saya baru beli oven.. konon nk belajar buat roti..! tapi takde geng.. jadi sekarang saya hanya menjadi pakar roti sedia dibakar dari Deli-france (samada bakar baguette atau farmers roll)

terima kasih kerana share tips2 masakan.. , nak belajar masakan melayu dan western..mungkin kita boleh berkongsi resepi dan teknik. .:)

p/s : pengalaman lama - pernah jadi steward (kuli tukang masak) kat pan-pac.. utk cuci segala peralatan dan cookeries lepas chef siap memasak.

dari situ laa.. mata ligat mencuri2 pandang macam mana chef2 tu memasak dan menyediakan masakan.. gila best tgk..! bila baik dgn chef tu.. dapat laa rasa masakan dia.. sebelum bawak keluar.. :)

spongebob
23-04-09, 10:22 PM
Bob.. aku rasa kau terlepas satu benda paling penting dalam penyediaan makanan stail cina..

iaitu - kawalan api.. (maybe ko boleh terangkan dgn lebih detail..)

kawalan api sangat penting dalam masakan cina.., ada masakan yg di masak dgn api yg begitu kuat.. ada yg di masak dgn api kuat sekejap.. tapi lepas tu di kecilkan api..!



Hehehe..Neo,

Dalam konteks menyampaikan tips ni, aku lebih bersifat umum kepada pembaca, ini sebab...rata2 yang membaca ni, ada dapur gas kat rumah yang jenis biasa dipakai untuk home cooking...maknanya paling besar pun api tu boleh pegi ialah takat penuh bawah kuali jer... hehehe

berbeza dengan dapur high pressure yang digunakan di dapur2 restoran...api yang digunakan adalah dalam kapasiti yang kuat..takat nak pdidihkan air dalam kuali..kurang dari 30 saat...berbanding dengan api dapur biasa yang mengambil masa 3 - 4 minit untuk mendidih..tapi untuk sekadar berkongsi ilmu maka saya terpaksa la bercerita pasal teknik kawalan api ni..

untuk masakan bergoreng..biasanya memerlukan penggunaan api yang besar (full blast)..ini untuk memudahkan proses menumis dijalankan dengan cepat..faktor masa juga memainkan peranan yang penting jika memasak pada api besar ni... kalau yang jenis masak slow..memang hangus la hidangan tu... tapi kalau yang jenis laju cam lipas kudung tu...result dia memang fantastik la...

Untuk masakan berkuah (sup) juga sesuai menggunakan api besar ni...tetapi hanya pada peringkat awal masakan sahaja...untuk masakan2 yang menggunakan banyak tepung kanji (beras/jagung) penggunaan api besar ni tak sesuai kerana ia akan menyebabkan hangus di bawah lantai kuali (belah dalam)...

penggunaan api besar atau kecil ni, bergantung pada jenis masakan dan juga skala hidangan... kalau untuk 1-2 orang dengan 12- 20 orang teknik dia berbeza2...

untuk master penggunaan api ni...kena ambik banyak masa dan juga kena banyak praktikal... teror guna api tapi hidangan tak sedap pun tak guna... jadi, to be a good cook.. u have to be good in everything... Aku dulu belajar Hotel Management..tapi major in cooking..., lepas gred masuk keje.. ingatkan boleh la mula dari tengah.. tapi tak dapat... aku cuma ada diploma..sedangkan yang keje ngan aku semua masa tu ada skill 5-6 tahun main api...ada pulak yang sampai 10-15 tahun experience...so kena mula dari bawah... Aku start sebagai kuli (commis 1)... pas tu naik Demi-Chef...pas tu promote naik Junior Chef-de partie...last sekali Chef-de partie... tak sempat nak naik Sous-chef...aku quit...keje bidang lain... hehehee

P/s : api semasa kecik menjadi kawan...hahaha

nunu
11-06-09, 09:47 PM
Just nak share di sini,

Org Cina bila memasak suka gunakan chopstik besar, bukan yg kecil yg selalu kita makan tu...mereka gunakan chopstik kayu besar sbg alat untuk menggoreng ikan/ udang & merebus mee/ bihun dll kategori mee..
Nunu tanya kenapa gunakan chopstik? kan lagi senang guna sudip/senduk tuk percepatkan kerja..
Chef cina tu ckp...ini petua & teknik yg paling baik tuk jaga keaslian rasa makanan...kayu tu bahan semulajadi...kalau gunakan alat steel bermakna ia akan merosakkan permukaan & rasa bahan masakan...( pikir balik ada logiknya)
Tp x semua cara masakan gunakan chopstik yea...ada yg sudip/ senduk kayu juge..hehe

msbroccoli
08-07-10, 12:43 PM
Thanks for the sharing. Your information makes me know more about cooking.

drizly
11-08-11, 05:56 PM
01- IKAN KEMBUNG MASAK PEDAS
http://www.familiazam.com/imej/res_kembung_msk_pedas.jpg
Bahan-bahannya: (http://www.familiazam.com/)
10 ekor ikan kembong (digoreng dahulu)
25 biji cili api (diketuk sahaja)
5 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 ulas bawang putih (diketuk)
2 inci halia (dimayang halus)
3 biji tomato (untuk hiasan)
3 helai daun bawang (untuk hiasan)
3 sudu kicap dan cili boh

Cara-cara membuatnya:ww (http://www.familiazam.com/)
Tumis bawang putih, cili boh dan kicap serta sedikit air masak hingga mendidih. Kemudian masukkan cili api, bawang dan halia. Apabila masak tuangkan pada ikan yang telah digoreng terlebih dahulu. Hiaskan dengan hirisan tomato dan daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.

drizly
11-08-11, 05:56 PM
02- LAKSA
http://www.familiazam.com/imej/res_laksa.jpg
Bahan-bahannya:w (http://www.familiazam.com/)
200 gm laksa
1/2 biji nanas
50 gm salad
3 kuntum bunga kantan
1 biji bawang besar
1 biji timun
1 biji limau kasturi
2 biji telur rebus
www.familiazam.com (http://www.familiazam.com/)
Bahan untuk kuah:
2 kg ikan parang - direbus
2 kuntum bunga kantan - dimayang
150 gm bawang merah - dikisar
135 gm cili boh
50 gm daun kesum
20 gm cili padi | dikisar
15 gm belacan
10 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
(http://www.familiazam.com/)
Cara menyediakannya:
Asingkan antara tulang dan isi ikan yang telah direbus tadi.
Tapis isi ikan untuk mengelakkan dari tercampur tulang.
Masukkan semua air rebusan ikan bersama-sama dengan bahan seperti daun kesum, bunga kantan, cili boh, belacan, cili padi, dan asam gelugur. Biarkan sehingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa.
Pastikan kuah laksa tidak terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sedia dihidang.

drizly
11-08-11, 05:57 PM
03- KEPAK AYAM BERSALUT MADU BERBIJAN
http://www.familiazam.com/imej/res_ayam_bersalut_madu_berbijan.jpg
Masa Penyediaan & memasak: 30 minit
Hidangan untuk: 4 Orang
Setiap hidangan mengandungi: 29 gm Lemak, 463 Kcal

Bahan-bahannya:w (http://www.familiazam.com/)
500 gm kepak ayam
Minyak masak untuk goreng terendam
1 labu bawang besar, dicincang
2 cm halia, dicincang
50 ml air
1 peket tumisan ayam madu maggi
11/2 camca besar bijan goreng

Cara-cara membuatnya:w (http://www.familiazam.com/)
Goreng terendam kepak ayam hingga kekuningan.
Keluarkan minyak hingga tinggal 1 camca besar dalam kuali
Tumis bawang dan halia hingga wangi.
Masukkan air, tumisan maggi dan bijan.
Masukkan semula ayam goreng dan masak hingga bersalut dengan sosnya.

drizly
11-08-11, 05:58 PM
04- AYAM BERSOS KACANG
http://www.familiazam.com/imej/res_ayam_bersalut_kacang.jpg
Masa persediaan & memasak: 45 minit
Hidangan untuk: 4-6 orang
Setiap hidangan mengandungi: 24 gm lemak, 380 Kcal
(http://www.familiazam.com/)
Bahan A:
4 batang serai
4 cm lengkuas
4cm halia
1 labu bawang besar
1 camca besar serbuk belacan maggi

Bahan B:
1 peket perencah rendang maggi
1 peket tumisan sambal goreng maggi
2 batang serai
2 camca besar minyak masak
1 kg kepingan ayam
1 cawan air
1/2 cawan santan pekat
3 camca besar air asam jawa pekat
gula secukup rasa
100 gm kacang goreng, dikisar halus

Cara-cara membuatnya:
Kisar bahan A hingga lumat.
Masukkan perencah serta tumisan maggi dan serai kedalam bahan A.
Panaskan minyak dan tumis campuran bahan A hingga wangi.
Masukkan kepingan ayam dan goreng sebentar.
Kemudian masukkan air, santan, air asam jawa dan gula secukup rasa.
Masak hingga mendidih dan masukkan kacang kisar.
Kecilkan api dan renih, kacau selalu hingga hampir pekat.

drizly
11-08-11, 05:58 PM
PIZZA MADU ISTIMEWA
http://www.familiazam.com/imej/res_pizamadu_istimewa.jpg
Masa persediaan & memasak: 45 minit
Hidangan untuk: 8 orang
Setiap hidangan mengandungi: 9 gm lemak, 280 Kcal

Bahan untuk doh Piza:w (http://www.familiazam.com/)
250 gm tepung berprotin tinggi
15 gm yis segera
1 camca teh gula
125 ml air suam
2 camca besar minyak

Bahan lain:
500 gm hirisan daging ayam
1 peket tumisan ayam madu maggi
1/2 cawan sos tomato maggi
1 camca besar oreganow (http://www.familiazam.com/)
2 labu besar bawang besar, dihiris
1 biji timun, dihiris
1 biji cili merah, dihiris
150 gm parutan keju mozzarela

Cara-cara membuatnya:
Campurkan bahan doh pizza.
Uli doh hingga lembut dan tidak melekat pada jari.
Letakkan doh pada mangkuk yang telah disapu sedikit minyak dan tutup dengan kain lembab supaya ia naik.
Bila doh telah naik 2 kali ganda, uli lagi selama 5 minit.
Canai doh setebal 1 cm dan terap dengan acuan bulat berukuran 9 cm.
Letak diatas tin pembakar dan cucuk permukaan dengan garpu; ketepikan.
Sementara itu gaul daging ayam dengan tumisan maggi.w (http://www.familiazam.com/)
Sapukan sos maggi keatas pizza dan tabur oregano.
Susun campuran ayam, letak sayuran diatasnya dan tabur keju mozzarela.
Bakar dalam ketuhar bersuhu 200 darjah C selama 15-20 minit hingga keju cair.
Keluarkan dari ketuhar dan hidangkan segera.

drizly
11-08-11, 05:59 PM
06- NASI DHAL NIKMAT
http://www.familiazam.com/imej/res_nasidhal_nikmat.jpg
Masa persediaan & memasak: 30 minit
Hidangan untuk: 6-8 orang
Setiap hidangan mengandungi: 7 gm lemak, 480 Kcal

Bahan-bahannya:w (http://www.familiazam.com/)
100 ml minyak masak
3 camca besar minyak sapi

Bahan A:
10 ulas bawang merah [/URL]
2 ulas bawang putih (dimayang halus)
4 cm halia
4 cm kulit kayu manis w (http://www.familiazam.com/)
4 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
3 kelopak bunga lawang
125 gm kacang hijau, buang kulit dan rendan selama 3 jam,tuskan.
1 liter air
125 ml krimer sejat rendah lemak IDEAL
2 camca besar serbuk pati ayam maggi
garam secukup rasa
800 gm beras basmathi, basuh dan tuskan.
daun pudina goreng
kismis goreng
bawang gorengw (http://www.familiazam.com/)
Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak dan minyak sapi;
Tumis bahan A hingga wangi.
Masukkan kacang hijau dan goreng hingga kekuningan.
Masukkan air, Susu IDEAL nestle, pati maggi dan garam secukup rasa.
Masak hingga mendidih dan masukkan beras.
Masak hingga air kering dan nasi masak. [URL="http://www.familiazam.com/"] (http://www.familiazam.com/)
senduk kedalam pinggan hidangan dan hiaskan.
Hidangkan ketika masih panas.

drizly
11-08-11, 06:00 PM
07- NASI GORENG LADA HITAM
http://www.familiazam.com/imej/res_nasigorenglada_hitam.jpg
Masa persediaan dan Memasak: 25 minit
Hidangan untuk : 5 - 6 orang
Setiap hidangan Mengandungi : 9 gm lemak, 256 Kcal

Bahan-bahannya:w (http://www.familiazam.com/)
4 camca besar minyak masak
4 ulas bawang putih, dicincang halus
1 peket Perencah daging lada hitam maggi
250 gm udang bersaiz sedang tanpa kulit
1 cawan sayur campur
2 camca teh serbuk pati ikan bilis maggi
5 cawan nasi
2 pokok daun ketumbar, dihiris
bawang goreng
telur dadar dihiris

Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga kekuningan
Masukkan perencah maggi dan goreng hingga wangi
Masukkan udang, sayur campur dan pati maggi.
Goreng selama 2 minit
Masukkan nasi dan daun ketumbar, goreng hingga nasi kering
Hias dengan bawang goreng serta hirisan telur dadar. Sedia untuk dihidangkan.

drizly
11-08-11, 06:00 PM
08- SOTO BEREMPAH SENSASI
http://www.familiazam.com/imej/res_sotoberempah_sensasi.jpg
Masa penyediaan dan memasak : 30 minit
Hidangan untuk : 4 orang [/URL]
Setiap hidangan mengandungi : 9g lemak, 205 Kcal

Bahan-bahannya:[URL="http://www.familiazam.com/"]www.familiazam.com (http://www.familiazam.com/)
6 cawan air
2 kiub sup bunjut maggi
1 camca besar Stok pekat maggi
1/2 camca teh serbuk kunyit
250gm hirisan daging ayam
300g mee kuning, dicelur
1 cawan taugeh, dibuang ekor dan dicelur
1 tangkai daun saderi, dipotong 1 cm panjang
1 pokok daun bawang, dihiris
1/4 hirisan bawang goreng
3-4 biji ditumbuk halus dan digaul dengan
2 camca teh kicap cair maggi
w (http://www.familiazam.com/)
Cara-caranya membuatnya:
Masak air hingga mendidih. w (http://www.familiazam.com/)
Masukkan kiub maggi dan renihkan selama 30 minit
Masukkan stok maggi, serbuk kunyit dan ayam, kacau
Masak selama 5 hingga 10 minit atau sehingga ayam masak.
Semasa dihidangkan, letak mi didalam mangkuk berasingan
Masukkan bahan hias dan tuang sup panas keatas mi.
Hidangkan dengan campuran cili padi.

drizly
11-08-11, 06:01 PM
09- RENDANG PEDAS MAGGI
http://www.familiazam.com/imej/res_rendang_pedas_maggi.jpg
Masa penyediaan dan memasak : 30 minit
Masa penyediaan dan memasak : 60 minit
Hidangan untuk : 4 orangw (http://www.familiazam.com/)
Setiap hidangan mengandungi : 48gm lemak, 660 Kcal

Bahan A:
5 batang serai w (http://www.familiazam.com/)
1/4 cawan kelapa parut
3 cm lengkuas
2 cm haliaww (http://www.familiazam.com/)
4 ulas bawang putih

Bahan B:
1 cawan santan cair
1 pek rempahan rendang maggi
2 labu bawang besar, dihiris halus
4 camca besar lada kisar
3 camca besar minyak masak
11/2 camca teh serbuk pati daging maggi
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 keping asam keping w (http://www.familiazam.com/)
500 gm daging. dipotong sebesar 3 cm
2 helai daun kunyit, dihiris nipis
cili merah dan daun pudina
w (http://www.familiazam.com/)
Cara-caranya membuatnya:
Kisar bahan A hingga lumat.
Gaul dan sebatikan bahan A dan bahan B,
Masak hingga mendidih dan masukkan daging.
Masak diatas api yang sederhana sehingga daging empuk dan kuah hampir pekat.
Masukkan daun kunyit dan masak hingga kering.
Hias dan hidangkan.w (http://www.familiazam.com/)

drizly
11-08-11, 06:02 PM
10- MAKARONI GORENG BEREMPAH
http://www.familiazam.com/imej/rese_makaroni_goreng_berempah.jpg
Hidangan untuk : 4 orang ww (http://www.familiazam.com/)
Setiap hidangan mengandungi : 14gm lemak, 356 Kcal

Bahan-bahannya:w (http://www.familiazam.com/)
200gm makaroni maggi
3 camca besar minyak masak

Bahan A:w (http://www.familiazam.com/)
1 labu bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dicincang
1 tangkai daun kari
1 camca teh biji sawi

Bahan B:ww (http://www.familiazam.com/)
2 pek perencah bihun goreng maggi
1 camca besar serbuk kari
100 gm daging ayam dipotong dadu
11/2 camca teh kicap pekat maggi
1 camca teh serbuk pati ayam maggi
3 pokok daun sawi, dipotong 3 cm panjang
Garam dan gula secukup rasa
Bawang goreng, hirisan cili merah dan hirisan daun bawang

Cara-caranya membuatnya:ww (http://www.familiazam.com/)
Masak makaroni mengikut arahan pada pek.wm (http://www.familiazam.com/)
Panaskan minyak, goreng ramuan A sehingga kekuningan.
Masukkan pes maggi dan serbuk kari, tumis hingga terbit bau.
Tambahkan daging ayam dan goreng selama 2 minit.
Masukkan kicap maggi, serbuk pati maggi, makaroni dan daun sawi.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Hiaskan dengan bawang goreng, hirisan cili merah dan daun bawang.

drizly
11-08-11, 06:03 PM
01- JUS DURIAN BELANDA
http://www.familiazam.com/imej/res_jus_durian_belanda.jpg

Bahan-bahannya:w (http://www.familiazam.com/)
200 gram isi durian belanda
500 ml air masak
50 ml susu krim w (http://www.familiazam.com/)

Cara-cara membuatnya:
1- Masukkan isi durian belanda, susu krim dan air kedalam pengisar dan putar hingga hancur.
2- Sejukkan di dalam peti sejuk.
3- Semasa menghidang masukkan sedikit isi durian belanda.

drizly
11-08-11, 06:03 PM
02- JUS BUAH KIWI
http://www.familiazam.com/imej/res_jus_kiwi.jpg

Bahan-bahannya:
200 isi buah kiwi
500 ml air masak
50 ml susu krim w (http://www.familiazam.com/)

Cara membuatnya:
1- Masukan isi buah kiwi, susu krim dan air kedalam pengisar dan putar hingga hancur.
2- Sejukkan di dalam peti sejuk.
# susu krim boleh digantikan dengan susu cair jika suka.

drizly
11-08-11, 06:04 PM
03- FLOATING BANDUNG
http://www.familiazam.com/imej/res_floating_bandung.jpg
Bahan-bahannya:
Pewarna merah sirap (secukup rasa)
1 tin susu pekat w (http://www.familiazam.com/)
Sedikit krim (whip cream)
4-6 biji buah ceri (sebagai hiasan)
1 liter air masak

Cara membuatnya:
Bancuh air masak, susu dan sirap dalam jag sederhana besar. Kemudian tuang dalam gelas berkaki dan letakkan beberapa ketul ais. Bubuh sedikit krim diatasnya dan hiaskan dengan buah ceri.

drizly
11-08-11, 06:05 PM
04- KIWI LONGAN SHAVE DELIGHT
http://www.familiazam.com/imej/res_kiwilongan_shavedelight.jpg
Bahan-bahannya:
Air gula (secukup rasa)
Air batu [/URL]
Buah longan
Biji Selasih
Pewarna hijau[URL="http://www.familiazam.com/"]wm (http://www.familiazam.com/)
6 biji buah kiwi (dalam tin)

Cara membuatnya:
Letakkan air gula, kisarkan air batu. Kemudian letakkan pewarna. Hiaskan dengan buah longan, buah kiwi, biji selasih dan sedia dihidangkan.

drizly
11-08-11, 06:05 PM
05- SOURPLUM CORALWEED
http://www.familiazam.com/imej/res_suorplum_coratweed.jpg
Bahan-bahannya:
Air gula (secukup rasa)
Air batu w (http://www.familiazam.com/)
Pewarna merah
Buah sourplum coralweed
1 buji limau kasturi
biji selasih

Cara membuatnya:
Letakkan air gula dalam mesin pengisar bersama dengan air batu, kemudian kisarkan. Tambah pewarna, kemudian tambahkan sourplum. Hiaskan dengan coralweed dan limau kasturi berserta biji selasih

drizly
11-08-11, 06:06 PM
06- JUS DURIAN BELANDA LONGAN
http://www.familiazam.com/imej/res_soursup_longan.jpg
Bahan-bahannya:
Air gula (secukup rasa)
Air batu
Buah longan
Durian belanda
nata de coco (http://www.familiazam.com/)
pewarna hijau
cincau
Tadpole jelly (http://www.familiazam.com/) [/URL]

Cara membuatnya:
Letakkan air gula, kisarkan air batu. Letakkan pewarna, hiaskan dengan buah longan, tadpole jelly,dan biji selasih. Kemudian letakkan buah durian belanda.[URL="http://www.familiazam.com/"] (http://www.familiazam.com/)

drizly
11-08-11, 06:07 PM
07- PEACH TADPOLE JELLY
http://www.familiazam.com/imej/res_peach_tadpolejelly.jpg
Bahan-bahannya:
Air gula (secukup rasa)
Air batu[/URL]
Buah pic
Tadpole jelly
Pewarna kuning
Biji selasih[URL="http://familiazam.com/"] (http://www.familiazam.com/)

Cara membuatnya:
Masukkan air gula, kisarkan air batu. Kemudian letakkan pewarna. Letakkan buah pic dan hiaskan dengan tadpole jelly dan letakkan lengkung berwarna merah.

drizly
11-08-11, 06:07 PM
08- AIR BUAH CEMPEDAK
http://www.familiazam.com/imej/res_airbuah_cempedak.jpg
Bahan-bahannya:
Air batu [/URL]
8 ulas buah cempedak
gula (mengikut citarasa sendiri)
Susu cair (mengikut citarasa sendiri)[URL="http://familiazam.com/"] (http://familiazam.com/)

Cara membuatnya:
Kisar buah cempedak didalam mesin pengisar, kemudian isikan gula dan susu cair. Letakkan air batu dan sedia dihidangkan.

drizly
11-08-11, 06:08 PM
09- AIR BUAH DURIAN
http://www.familiazam.com/imej/res_airbuah_durian.jpg
Bahan-bahannya:
Air batu
10 ulas buah durian - dikisar
gula (mengikut citarasa sendiri)
Susu cair (mengikut citarasa sendiri)

Cara membuatnya:
Kisarkan buah durian dalam mesin pengisar, tambahkan gula dan susu cair. Tambahkan air jika suka sebelum menghidangkannya.

drizly
11-08-11, 06:09 PM
Bahan-bahannya: [/URL]
Satu gelas ais kiub separa hancur[URL="http://www.familiazam.com/"] (http://familiazam.com/)
2 paket serbuk kopi mocha (boleh didapati di pasar raya terkemuka)
Perisa sirap hazelnut
Krim putar (whipped cream sebagai hiasan)
Sedikit coklat rice untuk hiasan

Cara membuatnya:
Hancurkan ais kiub dengan pengisar dan masukkan sekali 2 paket serbuk kopi mocha & kisar hingga hancur serta sebati. Kemudian tuangkan ke dalam gelas tinggi, letakkan sirap perisa hazelnut sedikit, hiaskan dengan whipped cream & coklat rice.

drizly
11-08-11, 06:09 PM
11- ACAR TILAPIA



http://www.familiazam.com/imej/res_acar_tilapia.jpg




Bahan-bahannya: (http://www.familiazam.com/)
1 kg ikan tilapia
1/2 sudu teh serbuk kunyit
4 sudu makan cuka
2 sudu makan gula
3/4 cawan air
1 sudu makan kismis
2 biji cili hijau
2 biji cili merah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan kisar:w (http://www.familiazam.com/)
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh jintan manis
10 biji cili kering
1 inci halia
6 biji bawang merah
6 biji bawang putih

Cara-cara membuatnya:wwm (http://www.familiazam.com/)
Bersihkan ikan dan lumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan
minyaknya.
Panaskan satu sudu makan minyak masak dan goreng kismis beberapa saat. Angkat dan tos.
Tambah sedikit minyak dan tumiskan bahan yang telah dikisar. Setelah naik bau, masukkan gula,cuka,
garam dan air. Kacau sehingga rata.
Setelah mendidih, masukkan ikan dan cili yang telah dihiris serta kismis.

drizly
11-08-11, 06:10 PM
12- TILAPIA ALA JAWA



http://www.familiazam.com/imej/res_tilapia_ala_jawa.gif




Bahan-bahannya: ww (http://www.familiazam.com/)
1 kg ikan tilapia - dibersihkan
1 biji bawang besar - dihiris
3 helai daun limau purut - dihiris
6 tangkai daun bawang - dihiris
1 helai daun kunyit - dihiris
1 batang serai diketuk
1 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan kisar: w (http://www.familiazam.com/)
2 bij bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit
3 biji cili merah - diketuk kasar
3 biji cili padi - diketuk kasar

Cara-cara membuatnya:ww (http://www.familiazam.com/)
Panaskan minyak dan tumis semua bahan yang telah dikisar sehingga wangi.
Masukkan bawang besar, daun limau purut, daun kunyit, serai dan garam. Biarkan seketika dan kemudian
masukkan air.
Setelah mendidih masukkan ikan dan daun bawang. Tutup periuk dan jangan dibuka sehingga ikan masak.

drizly
11-08-11, 06:10 PM
13- SPAGETTI BOLOGNESE
http://www.familiazam.com/imej/res_spagethi_bolognese.gif
Bahan-bahannya: w (http://www.familiazam.com/)
400 gm daging cincang halus [mince meat]
10 biji cendawan butang [potong 2]
1/2 biji carrot [potong dadu]
2 biji putik jagung [potong kecil]
1 biji tomato [potong dadu]
2 s/b cili mesin w (http://www.familiazam.com/)
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1 s/t lada hitam
5 s/b tomato sos
1/2 cawan air
minyak w (http://www.familiazam.com/)
garam
aregano
daun sup [cincang halus]

Cara membuatnya:
Panaskan air dan garam. Bila mendideh masukkan spagetti. Biarkan lembut dan toskan.
Gaulkan dengan sedikit minyak dan masukkan dalam pinggan.
Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar & bawang putih. Biarkan sehingga wangi.
Masukkan cili dan kacau sehingga wangi & naik minyak.
Masukkan daging cincang dan kacau rata. Biarkan sehingga naik minyak lagi.
Masukkan sos tomato, sayuran yg dipotong, garam, air dan lada hitam.
Gaul rata dan biarkan naik minyak lagi.
Angkat dan tuangkan atas spagetti yg didalam pinggan.
Taburkan aregano dan hirisan daun sup.

drizly
11-08-11, 06:11 PM
14- NASI IKAN BERMANGGA
http://www.familiazam.com/imej/res_nasi_ikan_bermangga.gif
Bahan-bahan: wcom (http://www.familiazam.com/)120 gram isi ikan (fish fillet) seperti kurau
30 gram tepung rangup
50 gram sos cili Thai
20 gram mangga muda (dihiris nipis)
1 mangkuk nasi putih
Sayur goreng / acar (pilihan hati)

Cara membuatnya:
Goreng ikan yang telah disalut dengan tepung rangup hingga warna keemasan.
Kemudian ketepikan.
Di atas pinggan yang lain, letakkan nasi dan hidangkan ikan di tepi kemudian baru dituangkan sos cili Thai ke atasnya.
Kemudian taburkan mangga muda (yang dihiris nipis di atas ikan tadi.)
Enak dimakan panas-panas.

drizly
11-08-11, 06:11 PM
15- AYAM MASAK CENDAWAN
http://www.familiazam.com/imej/res_ayam_masak_cendawan.gif
Bahan-Bahan:
500 gm ayam potong kecil dan buangkan kulit
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
1 inci halia (mayang)
1 tin cendawan butang dalam tin
1/2 tin kacang peas hijau
1 batang lobak merah kecil [potong ikut suka]
1 biji lada benggala merah (dipotong dadu)
1 paket perencah Maggi Ayam Cendawan + 1/2 cawan air
Minyak masak
Garam
Serbuk perasa [/URL]
Daun bawang - untuk hiasan

Cara membuatnya:
Panaskan satu sudu besar minyak masak dan bahan yg dimayang hingga naik baunya.
Masukkan ayam dan goreng sehingga agak masak. [URL="http://www.familiazam.com/"]m (http://www.familiazam.com/)
Masukkan lobak merah, cendawan butang, ayam dan kacang peas hijau. Biarkan di atas api hingga lembut & masak.
Masukkan lada benggala dan biarkan seketika.
Angkat dan taburkan daun bawang sebelum dihidangkan.
Boleh dimakan dengan nasi atau roti.

drizly
11-08-11, 06:13 PM
16- TENGGIRI ASAM PEDAS CINA SELATAN
http://www.familiazam.com/imej/res_tenggiri_asampedas_cina_selatan.gif
Bahan-bahan: w (http://www.familiazam.com/)5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia w (http://www.familiazam.com/)
3cm lengkuas
11/2 cm kunyit
5 biji cili padi w (http://www.familiazam.com/)
4 keping asam gelugor
3 tangkai gaun kesom (diambil daunnya)
1/2 sudu teh beras
Garam, wom (http://www.familiazam.com/)
gula secukup rasa
Belacan (jika perlu)
100gram lada kering
Seekor ikan tenggiri (sederhana besarnya)

Cara-cara membuatnya:
Ikan dibersihkan dan dipotong. wcom (http://www.familiazam.com/)
Bawang merah, bawang putih, halia serta lengkuas, cili padi dan beras ditumbuk hingga lumat.
Gaulkan ikan bersama-sama dengan bahan-bahan yang telah ditumbuk.
Kemudian jerangkannya bersama 1 cawan air dengan api yang sederhana selama 10 minit.
Setelah itu, tambahkan pula 2 cawan air ke dalamnya.
Apabila ianya agak masak, masukkan daun kesom. Kemudian barulah diangkat.

drizly
11-08-11, 06:13 PM
17- IKAN MASAM MANIS
http://www.familiazam.com/imej/res_ikan_masam_manis.jpg

Bahan-bahan A:
4 ketul ikan tenggiri (digoreng dengan
kunyit dan garam) w (http://www.familiazam.com/)
1 biji timun (dipotong empat)
1 biji bawang merah (dipotong bulat)
2 biji cili merah (dihiris) Garam secukupnya

Bahan-bahan B: m (http://www.familiazam.com/)
1/2 cawan sos cili
1 /2 cawan sos tomato
1/4 cawan cuka w (http://www.familiazam.com/)
1/2 cawan gula

Cara-cara membuatnya:
Masak empat cawan air dan bahan B ke dalam kuali sampai mendidih dan menjadi pekat. Masukkan ikan dan bahan-bahan A sehingga masak. Akhir sekali, taburkan cili, hirisan timun dan bawang

drizly
11-08-11, 06:14 PM
18- NASI BERIANI
http://www.familiazam.com/imej/res_nasi_beriani.jpg

Bahan-bahan A: w (http://www.familiazam.com/)

Bahan-bahan B:
200 gram minyak sapi

Bahan-bahan C: w (http://www.familiazam.com/)
3 ulas bunga lawang
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 biji tomato dipotong empat
4 batang cili merah
2 batang serai
2 helai daun pandan
1 ulas halia
4 ulas bawang putih (dikisar)
3 biji asam limau
1 liter air w (http://www.familiazam.com/)
Gararn secukup rasa

Cara-cara membuatnya:
Masukkan bahan B ke dalam periuk sehingga panas. Kemudian tumis bahan C dan masukkan dalam air mendidih. Masukkan bahan A dan biarkan selama 1/2 jam. Hidang setelah nasi masak.

drizly
11-08-11, 06:14 PM
19- RENDANG PEDAS


http://www.familiazam.com/imej/res_rendang_pedas.jpg





Bahan-bahannya:w (http://www.familiazam.com/)
1 kg daging
2 batang serai - dikisar
200 gm cili kering - dikisar
400 gram bawang merah - dikisar
1 kg santan kelapa
Garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya:
Daging dipotong kecil. Kemudian, campurkan daging dengan semua bahan sekali dan kacau hingga rata.
Masukkan santan dan masak sehingga kering.
Lebih sedap dimakan bersama nasi putih.

drizly
11-08-11, 06:15 PM
20- RENDANG TOK


http://www.familiazam.com/imej/res_rendang_tok.jpg




Bahan-bahannya:wwm (http://www.familiazam.com/)
1 kg daging
100 gm rempah
300 gram kerisik
100 gram jintan manis
100 gram jintan putih
10 biji bawang merah
200 gram lengkuas
4 cm halia
2 batang serai
1 kg santan
Garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya:
Daging dipotong kecil selebar 4 cm. kemudian, campurkan serai, halia dan bawang merah yang teklah ditumbuk halus bersama dengan daging tadi.
Selepas itu, masukkan santan dan bahan lain kedalamnya. Gaulkan hingga sebati. wm (http://www.familiazam.com/)
Akhir sekali, masak pada suhu api sederhana dan sentiasa dikacau.
Setelah betul-betul masak, angkat dan bolehlah dihidangkan

drizly
11-08-11, 06:16 PM
21- TILAPIA KUKUS ASAM JAWA



http://www.familiazam.com/imej/res_tilapia_kukus_asam_jawa.jpg




Bahan-bahannya:
1 kg ikan tilapia hom (http://familiazam.com/)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar:
3 cm halia
4 batang serai wm (http://www.familiazam.com/)
10 biji bawang merah
10 biji bawang putih

Bahan untuk sos:
3 kuntum bunga kantan
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih htom (http://familiazam.com/)
5 biji cili merah
5 biji cili padi
1 batang serai
1 cawan air asam jawa
1 cawan air rebusan ikan

Cara-cara membuatnya:
Bersihkan ikan dan perap dengan bahan kisar selama minit. Kemudian kukus ikan hingga masak. Angkat ikan dan letak dalam pinggan.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan sos. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga mendidih dan pekat.
Angkat dan tuangkan sos atas ikan yang telah dikukus

drizly
11-08-11, 06:17 PM
22- KERABU IKAN BILIS
http://www.familiazam.com/imej/res_kerabu_ikan_bilis.jpg
Bahan-bahannya:
50 gram ikan bilis yang telah digoreng
1 batang serai - dihiris halus htm (http://familiazam.com/)
1/2 biji bawang besar - dihiris
8 biji cili padi - dipotong halus
3 helai daun limau - dihiris halus
1 boji limau nipis - diperah airnya
1 biji cili merah httpm (http://familiazam.com/)
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara membuatnya:
Gaulkan ikan bilis yang telah digoreng dengan serai, bawang besar, cili padi, daun limau dan air perahan limau kedalam satu bekas. Bunbuh garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan cili merah sebelum dihidang.

drizly
11-08-11, 06:17 PM
23- KERABU MANGGA
http://www.familiazam.com/imej/res_kerabu_mangga.jpg
Bahan-bahannya:
1/2 biji mangga muda - dihiris halus
50 gram kacang panjang - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong dadu w (http://www.familiazam.com/)
8 biji cili padi - dihiris halus
100 gram udang kering
50 gram kacang tanah - di tumbuk
2 biji bawang kecil - dihiris
1 biji limau nipis - diperah
Cili merah h (http://familiazam.com/)
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara membuatnya:
Gaulkan kacang panjang, tomato, cili padi, udang kering, kacang tanah, bawang kecil, mangga muda, dan perahan air limau kedalam satu bekas. Kemudian bubuh garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan cili merah sebelum dihidangkan

drizly
11-08-11, 06:18 PM
24- KERABU UDANG GALAH
http://www.familiazam.com/imej/res_kerabu_udg_galah.jpg
Bahan-bahannya:
6 ekor udang galah - direbus
1 tangkai bunga kantan - dihiris halus
1 biji limau nipis - diperah wom (http://www.familiazam.com/)
1 batang serai - dihiris halus
1 biji tomato putih atau hijau
1 biji lada merah
1 biji lada hijau (http://www.familiazam.com/)
Serbuk perasa secukupnya
1 biji limau kasturi - dijadikan hiasan

Cara-cara membuatnya:
Rebuskan udang galah. Gaulkan bunga kantan bersama tomato dan serai, masukkan air limau nipis. Kemudian udang yang telah direbus. Letakkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan lada merah dan lada hijau serta letakkan limau kasturi ditepi pinggan. Hidangkan

drizly
11-08-11, 06:19 PM
25- KERABU PERUT
http://www.familiazam.com/imej/res_kerabu_perut.jpg
Bahan-bahannya:
50 gram perut lembu - direbus
1/2 biji bawang besar - dihiris halus
1 batang serai - dihiris halus
5 helai daun limau purut - disiat
1 biji limau nipis - diperah
Daun salad (http://www.familiazam.com/)
Cili benggala merah atau hijau
Garam dan serbuk perasa secukup rasa

Cara-cara membuatnya:
Gaulkan bawang besar bersama serai, kemudian masukkan perut, daun limau dan air parahan limau. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan daun salad dan cili benggala merah atau hijau sebelum dihidangkan

drizly
11-08-11, 06:20 PM
26- KERABU LIMPA
http://www.familiazam.com/imej/res_kerabu_limpa.jpg
Bahan-bahannya:
50 gram limpa - direbus hingga empuk w (http://www.familiazam.com/)
3 biji tomato - dipotong kecil
1 batang serai - dihiris halus
2 biji bawang merah - dihiris
1 biji limau nipis - diperah ww (http://www.familiazam.com/)
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara membuatnya:
Gaulkan bawang merah bersama dengan potongan tomato dan serai. Kemudian masukkan air perahan limau dan limpa. Bubuh garam dan serbuk perasa secukupnya

drizly
11-08-11, 06:22 PM
27- LEMAK KETAM
http://www.familiazam.com/imej/res_lemak_ketam.jpg
Bahan-bahannya:
1 kg ketam (http://familiazam.com/)
3 batang serai
30 biji cili api
1 kg santan
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa ht (http://familiazam.com/)
Cara-cara membuatnya:
Masak ketam bersama cili yang dikisar halus, Masukkan serbuk kunyit, garam dan serai yang telah diketuk-ketuk terlebih dahulu dan juga santan. Kacau perlahan-lahan sehingga mengelegak seketika. Sedia untuk dihidangkan