PDA

View Full Version : Broadband dan Networking Discussion - 2



Pages : [1] 2

krak
22-09-07, 01:55 AM
Kepada mereka yg hidup dengan dunia internet masa kini memang tidak akan lari dari Broadband dan Networking kerana kedua duanya merupakan satu keperluan di dalam hidup kita. Ada Broadband tapi tiada Networking pula merupakan satu kerugian. Ada Hardware tapi tiada Software, Macam Macam Ada tapi Tak Tau nak guna. Nah jesteru itu marilah sama-sama kita bincangkan di sini sekiranya ada apa2 kemusykilan ataupun keraguan tentangnya di sini.

pejan
23-09-07, 02:20 AM
MERDEKA BASH 1MB@RM77
FREE MODEM
FREE MP3 PLAYER*
FREE ONLINE GAME
FREE E LEARNING
FREE EPL HIGHLIGHT
FREE ONLINE PUBLICATION

REGISTER FREE

STREAMYX BASIC RM44 512KPPS 60HOURS WITHOUT MODEM
STREAMYX BASIC RM66 512KPPS UNLIMITED WITHOUT MODEM
STREAMYX BASIC RM77 512KPPS UNLIMITED WITH MODEM
STREAMYX BASIC RM88 1MPPS UNLIMITED WITHOUT MODEM
STREAMYX BASIC RM99 1MPPS UNLIMITED WITH MODEM


REGISTER CALL 0175757269 OR [email protected]

Merdeka Bash Sampai 30sep 2007

D2H
23-09-07, 04:09 PM
thread ni just for broadband n IT discussion. Any other than that aku delete je. If u guys wanna sell ur products/services, please advertised in the correct thread.

TQ.


D2H
Supreme Council Member

melantun
24-09-07, 10:16 AM
nk tanya ckit psl cmne nk setting mcrosoft outlook yg menggunakan email spt yahoo & hotmail? sori la kalu salah thread utk bertanya:-??

platinum_geckos
24-09-07, 05:54 PM
Bro melantun, cuba site ni:

Untuk Yahoo! Mail - h++p://ypopsemail.com/index.php (kalau nak senang, sign up for Yahoo! Mail Plus, tapi kena bayar).

Untuk Hotmail - h++p://support.microsoft.com/kb/287424

melantun
05-10-07, 06:28 AM
aku nk brtanya disini kot ada sesapa bole bantu,mcmana nk set wireless network dr pc to pc tanpa menggunakan router?@wireless network mmg hanya dpt link ngn router saja?hrp dpt bantuan & penjelasan tetang ini......:67::pollo:


selamat berpuasa @ slamat menyambut hr raya aidilfitri...maaf zahir batin

ureoldfriend
05-10-07, 07:15 PM
untuk wireless broadband ni aku guna digi edge...... rm99 monthly... memang stable... walaupun line dia tak laju... tapi tak disconnect..... so bagi aku agak ok ler untuk aku yg kesana sini bawa laptop untuk surfing ni......

dan yang terbaru teknologi 4g..... compony IZZI broadband..... wireless gak tu dan download speed 1mb.... dasyat tu... hehehe

candramukie
06-10-07, 12:03 PM
skarg nie maxis broadband pun dah mula buat promotion....dalam RM 68 sebulan unlimited....
member aku ramai dah guna...ok juga...

ArisshaSofea
06-10-07, 04:30 PM
skarg nie maxis broadband pun dah mula buat promotion....dalam RM 68 sebulan unlimited....
member aku ramai dah guna...ok juga...

RM68 tu utk 384kbps or 640kbps RM78. tapi xblh guna above than 5th floor....
Now promotion RM100 dpt Broadband package.

I nak tanya how about celcom broadband.. brp charges erk kalau i bkn user celcom?

edward7706
06-10-07, 07:42 PM
RM68 tu utk 384kbps or 640kbps RM78. tapi xblh guna above than 5th floor....
Now promotion RM100 dpt Broadband package.

yg 640kbps tu only applies to hsdpa covered area, kalau tak covered dapat la 384kps tp worst still kalau 3g pon tak covered hanya dapat gprs yg slow tu cume lam 20kbps walau pon bayar RM78...... so cek dulu samada kawasan anda masuk dalam lingkungan hsdpa untuk RM78 dan 3g untuk rm68.
satu lg cara cam aku ni. amik unlimited data package rm99 gune bersama postpaid. suke ati nak letak sim kat hp hsdpa ke atau nak letak kat modem. modem hsdpa/3g/gprs skang lam pasaran rm4++ dah leh dapat.

ureoldfriend
06-10-07, 08:00 PM
yer ler.... beli modem wireless yg guna pcmcia atau usb....

sebab yg maxis terbaru akan bagi yg usb macam celcom tu.. kecik jer..
tapi skrg ni dia kasi besar gak ler macam modem brand hwa wei.... untuk package yg usb tu rm138 tapi unlimited gak da keupayaan 3.5g.... maksudnya yg laju tu ler mcm kata edward cek dulu coverage...

kang beli dah, pastu situ ader gprs jer. hehhehehehehehe

edward7706
06-10-07, 08:11 PM
oh ya... aku dgr la, dlm ujung tahun ni maxis akan upgrade hsdpa network kpd 3.6mbps. tapi jgn teruja sgt sebab yg tu cume maximum effort je. aku walau pon pakai hsdpa pon cume dapat max 150kbps(kawasan aku mmg 3g je). tapi pg tadi tak tau knp aku nye rate naik sampe 3++kbps tak tau sebab ape. aku nye limited sebab pake bluetooth 1.1 dongle je tu pon max 115.2kbps. pas ni nak upgrade ke bluetooth edr dongle max 3mbps.

cruztasia
06-10-07, 08:49 PM
aku nk brtanya disini kot ada sesapa bole bantu,mcmana nk set wireless network dr pc to pc tanpa menggunakan router?@wireless network mmg hanya dpt link ngn router saja?hrp dpt bantuan & penjelasan tetang ini......:67::pollo:


selamat berpuasa @ slamat menyambut hr raya aidilfitri...maaf zahir batin

Set wireles dari pc to pc
1) satu pc hendaklah ade wireless adaptor yang menyokong mode adhoc. Intel biasa leh.
2)set wireless yg leh adhoc tu ke mod adhoc, set SSID dia n nak security lebih set WEP.
3)bila dah adhoc, automatic dia akan jadi macam Access Point. Jadi PC yg lagi satu tu connect je macam connect AP biasa...

Sekian...

fuckjack
08-10-07, 03:30 AM
aku punye internet apesal kekadang ADSL LINK dea no connection yek?aku subscribe 1.0mbps..tp x smpai pn laju cmtu.pelik gak.

cruztasia
08-10-07, 05:03 AM
aku punye internet apesal kekadang ADSL LINK dea no connection yek?aku subscribe 1.0mbps..tp x smpai pn laju cmtu.pelik gak.

Erm, kalu ADSL LINK x de lampu or lampu x stabil maksudnya ade problem dengan talian telefon... Cuba telefon pihak berkenaan e... X banyak yang boleh dibantu..

edward7706
09-10-07, 06:02 AM
fuckjack, 1.0mbps tu max effort. maksudnye keupayaan maksima. kire max ko leh gi 1.0mbps kire cam kete nye laju max la. tak semestinye ko nak pecut je sampai max speed terutama kalau highway congested. kalau traffic jam lagi la teruk..... time leh dapat max speed ialah time org len tido cam belah kol 1-7 pg. kalau siang jangan harap la dapat....

Natchoo
12-10-07, 01:59 PM
Aku skrg guna satu company yang menawarkan boradband service sekitar Klang Valley..

Nama syarikat dia Izzi. Speed 1.0MB. Cost RM1285 for 13 motnhs subscription n USB "modem"( is it a modem??) mengunakan IBurst Technology...

Soo far, the speed and stability of the line quite good... Slightly better compared to Celcom n Maxis....

Well, itulah pandangan saya..

fork32
18-10-07, 09:21 AM
Biar benar bang, Izzi ni problem tak semua tempat dapat coverage ... aku dah try binatang ni since boss aku suruh kita orang try to sell binatang ni. Bila aku test kat bawah dapat ... naik tingkat belas2 tak dapat, keluar opis terus hampeh. Padahal opis aku kat Raja Chulan ... coverage area tu ... macam hampeh


Aku skrg guna satu company yang menawarkan boradband service sekitar Klang Valley..

Nama syarikat dia Izzi. Speed 1.0MB. Cost RM1285 for 13 motnhs subscription n USB "modem"( is it a modem??) mengunakan IBurst Technology...

Soo far, the speed and stability of the line quite good... Slightly better compared to Celcom n Maxis....

Well, itulah pandangan saya..

kancilmerah
24-10-07, 11:42 PM
aku tinggal kat besut, terengganu. kat sini belum ade 3G. boleh ke aku pakai celcom broadband yg duk iklan kat tv tu? berapa kos? alat ape yg perlu aku guna untuk sambung ke laptop aku? aku dah check kat website celcom, tak banyak info yg aku dapat.

terima kasihlah kepada yg sudi membantu?

said_sogo
25-10-07, 04:10 PM
aku tinggal kat besut, terengganu. kat sini belum ade 3G. boleh ke aku pakai celcom broadband yg duk iklan kat tv tu? berapa kos? alat ape yg perlu aku guna untuk sambung ke laptop aku? aku dah check kat website celcom, tak banyak info yg aku dapat.

terima kasihlah kepada yg sudi membantu?
bro,
mana ilang? kena saman ngan PIBG ke... :icon_biggrin:

Utk celcom broadband... RM68.00 sebulan (unlimited access) dan selagi ada coverage celcom kita boleh layan tenet. TAPI jgn beli cardreader kat celcom!!! mahal nak mampus... sampai RM1*** gi beli kat lowyat (yg ni suruh si ORKAM gi beli) dalam RM200.00

p/s : ORKAM dah sambo satu...

qt2100
25-10-07, 08:05 PM
malaysia broadband is way toooooo expensive and the service sucks. look at singapore, my firend only pay sgd30+ for 10mbps/month

orangdalam
19-11-07, 03:28 AM
Aku skrg guna satu company yang menawarkan boradband service sekitar Klang Valley..

Nama syarikat dia Izzi. Speed 1.0MB. Cost RM1285 for 13 motnhs subscription n USB "modem"( is it a modem??) mengunakan IBurst Technology...

Soo far, the speed and stability of the line quite good... Slightly better compared to Celcom n Maxis....

Well, itulah pandangan saya..

natchoo. can you explain what's the requirement, terms and condition?
modem guna USB or like datacard that need to be slot in the laptop?

fanatic
21-11-07, 01:02 AM
malaysia broadband is way toooooo expensive and the service sucks. look at singapore, my firend only pay sgd30+ for 10mbps/month

u r right. want to know why? cause there is no real competition in malaysia. if only digi has all the facilities that maxis and celcom have, then we can see some drastic improvement just like in the prepaid sector. Bet come mid of 2008, if digi start rolling their 3g spectrum,hopefully we can expect something better.
meanwhile we have to make do with whatever we have.
Iburst technology is good but since they are still new.still need to see their commitment to improve their coverage.

krak
21-11-07, 01:17 AM
Kerajaan tarik balik spektrum 2.5, 3.5 GHz

PETALING JAYA 19 Nov. – Kerajaan akan menarik balik spektrum 2.5 dan 3.5 gigahertz (GHz), yang pada mulanya diberikan kepada syarikat-syarikat telekomunikasi secara percubaan, kata Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Seri Dr. Lim Keng Yaik hari ini.

Beliau berkata, ini adalah berikutan keputusan kerajaan dua bulan lepas untuk memberikan tumpuan kepada akses keupayaan saling mengendali bagi gelombang mikro seluruh dunia (WiMax), generasi ketiga (3G) dan jalur lebar gentian ke rumah berkelajuan tinggi sebagai platform untuk mempertingkatkan perkembangan jalur lebar di negara ini.

“Saya sudahpun mengarahkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) untuk memberikan notis kepada syarikat-syarikat telekomunikasi membubarkan perniagaan itu.

“Perkhidmatan tanpa pelanggan akan ditarik balik serta merta manakala yang mempunyai pelanggan akan diberikan tempoh lima tahun untuk membubarkan perniagaan di bawah peraturan MCMC,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Simposium Antarabangsa mengenai Teknologi Maklumat dan Komunikasi 2007 anjuran Universiti Multimedia di sini hari ini.

Dr. Lim berkata, MCMC telah mengeluarkan spektrum 2.5 GHz bagi jalur lebar tanpa wayar manakala spektrum 3.5 GHz adalah bagi frekuensi pautan ke bawah satelit.

Beliau berkata, spektrum 2.5 telah ditarik balik kerana kebanyakan syarikat yang diberikan frekuensi itu belum melancarkan perkhidmatan masing-masing manakala spektrum 3.5 GHz terpaksa ditarik balik kerana ia mengganggu satelit.

Spektrum 2.3 GHz telah diberikan kepada YTL E-Solutions Bhd, Packet One Networks (M) Sdn Bhd, Asiaspace Dotcom Sdn Bhd (bagi Semenanjung Malaysia) dan REDtone-CNX Broadband Sdn Bhd (Sabah dan Sarawak) selepas proses bidaan.

Tujuh syarikat yang diberikan akses kepada spektrum 3.5GHz adalah sama ada di bawah lesen atau secara percubaan. Syarikat-syarikat itu ialah Airzed Broadband Sdn. Bhd., AtlasONE Sdn. Bhd., TT dotCom Sdn. Bhd., Maxis Broadband Sdn. Bhd., Telekom Malaysia Bhd. (TM), NasionCom Sdn. Bhd. dan eB Technologies (M) Sdn. Bhd.

Syarikat-syarikat yang diberikan akses kepada spektrum 2.5 GHZ ialah Airzed Broadband, AtlasONE, Jaring Communications Sdn. Bhd. Maxis Broadband, TM, TT dotCom dan eB Technologies.

Dr. Lim berkata, dengan penarikan balik spektrum 2.5 dan 3.5 GHz itu, bilangan pengendali WiMax dikurangkan, sejajar dengan dasar kerajaan untuk mengagihkan setiap spektrum itu kepada pengendali yang berlainan.
“Jika ada terlalu banyak pengendali, mereka akan ‘bunuh’ satu sama lain dan (akhirnya) tiada siapapun akan melancarkan jalur lebar,” tegasnya.
– Bernama

Inilah dia Cabaran Broadband di Malaysia, baru nak maju sikit dah kena cantas. Tengok tmnuts screamyx, adakah anda berpuas hati dengan perkhidmatannya, huks huks.... Hanya mereka2 yg tahu apa itu Broadband jer yg boleh menjawap....

NeoCyber
21-11-07, 02:53 AM
berita di atas di umumkan hanya setelah Digi membeli sejumlah pegangan saham dalam Time Dot Com, dan mendapat akses kepada semua spektrum dari 2.5ghz hingga ke 3.5..

nampak kerajaan bermain sandiwara di situ.. jika sebelum ini Time di berikan semua spektrum yang ada..,

bila Digi masuk saja.., dan berjaya dapat spektrum2 tu.. terus kerajaan buat U-Turn.

sebelum ni Digi dah cuba membida bersama2 syarikat telekom utk semua spektrum yg MCMC keluarkan.., tapi tak pernah nya berjaya.. , mungkin sebab Digi ni majoriti stake nya.. Telenor Norway yg pegang.

Apa menteri MCMC dan jabatan MCMC ni? mereka menjadi boneka kepada TM ke?? setiap kali kita baru nampak cahaya di hujung terowong gelap broadband yg di sebabkan oleh monopoly TMsuck ni, mesti TM akan campur tangan dan lobi MCMC supaya tukar keputusan.
Dulu kita hampir2 dah dapat teknologi Powerline Broadband (guna TNB grid), tapi TM berjaya lagi influence orang dalam MCMC utk halang TNB dari lancarkan perkhidmatan tu.

geram.. geram.. geram..! tunggulah next election! tiada lagi kau Lim Keng Yaik.., tiada lagi MCMC yg macam lembu di tarik hidung ni.

freersoul
15-12-07, 02:04 AM
aku nk brtanya disini kot ada sesapa bole bantu,mcmana nk set wireless network dr pc to pc tanpa menggunakan router?@wireless network mmg hanya dpt link ngn router saja?hrp dpt bantuan & penjelasan tetang ini......:67::pollo:


selamat berpuasa @ slamat menyambut hr raya aidilfitri...maaf zahir batin


yo bro melantun.. u can check all about setting up wireless connection between 2 pc's without router kat cnie Making the Wireless Home Network Connection in Windows XP Without a Router (http://www.microsoft.com/windowsxp/using/networking/expert/bowman_02april08.mspx)
harap nie dapat membantu:icon_biggrin:


malaysia broadband is way toooooo expensive and the service sucks. look at singapore, my firend only pay sgd30+ for 10mbps/month

biase la bro. singapore ciput. so modal pons cipot jer la nak buat cable satu singapore. kite nie beso, so modal beso n laju pons kurang la sebab banyak tempat nak share bandwitdh. so harap bro puas hati dgn broadband kite nie. malaysia bulis.... muahhahahah

hp3420
24-12-07, 02:56 PM
aiyak....kalo camnih sampai biler internet kat msia nih nak berkembang....huhuhuhu dah ler mahal....servis mcm cipet...

gigs
14-01-08, 07:12 PM
RM68 tu utk 384kbps or 640kbps RM78. tapi xblh guna above than 5th floor....
Now promotion RM100 dpt Broadband package.

I nak tanya how about celcom broadband.. brp charges erk kalau i bkn user celcom?

Mesti user celcomla, baru boleh pakai celcom broadband. Kalau rasa susah sgt, beli je prepaid celcom yg x sampai seploh hinggit tu, pahtu pakai daily unlimited, RM8 sehari, speed up to 384kbps.



bro,
mana ilang? kena saman ngan PIBG ke... :icon_biggrin:

Utk celcom broadband... RM68.00 sebulan (unlimited access) dan selagi ada coverage celcom kita boleh layan tenet. TAPI jgn beli cardreader kat celcom!!! mahal nak mampus... sampai RM1*** gi beli kat lowyat (yg ni suruh si ORKAM gi beli) dalam RM200.00

p/s : ORKAM dah sambo satu...

Yg ni bukan HSDPA, so speed maksimum hanya 384kbps. Better cari HSDPA punya, boleh support 3.5G, dan speed boleh gi sampai 3.6Mpbs. Gua dah survey kat Low Yatt, utk HSDPA paling murah pon dalam RM699. Itu pon pakai PCMCIA bukan USB.

Skrg gua pakai Celcom D68. Speed boleh gi maksimum 384kbps walaupun data card gua support 3.6Mbps dan boleh cecah maksimum 7.2Mbps. Apa yg gua tahu, hanya celcom je tawarkan pakej 3.6Mbps ni. Bayaran hanya RM98 sebulan.

Masalah Celcom broadband ni bila nak download pakai rapidshare. Apa yg gua tahu, sumer pengguna Celcom Broadband ni share IP yg sama. Celcom hanya ada 3 IP je utk broadband. Jd jgn tkejut kalu xleh download pakai rapidshare atau terpaksa menunggu berjam-jam sebelum dapat download.

lemang
14-01-08, 07:42 PM
Banyak gak info yg aku dapat kat dalam ni pasal broadband.. memang ler kerajaan tarik balik lesen tue.. tapi ada pihak yg akan dapat.. sebab diorg dah ada syarikat yang akan jadi kambing hitam untuk mendapat keutungan... lagipun dalam tahun 2008 ni boleh dikatakan seluruh lebah klang akan diberi akses internet melalui wireless broadband... cuma banyak player baru dan jangan terkejut org yg mendapat keuntungan seorg sahaja.. hehehee.... hebat2 benda macam ni pun di politik kan....



Yg ni bukan HSDPA, so speed maksimum hanya 384kbps. Better cari HSDPA punya, boleh support 3.5G, dan speed boleh gi sampai 3.6Mpbs. Gua dah survey kat Low Yatt, utk HSDPA paling murah pon dalam RM699. Itu pon pakai PCMCIA bukan USB.

Skrg gua pakai Celcom D68. Speed boleh gi maksimum 384kbps walaupun data card gua support 3.6Mbps dan boleh cecah maksimum 7.2Mbps. Apa yg gua tahu, hanya celcom je tawarkan pakej 3.6Mbps ni. Bayaran hanya RM98 sebulan.

Masalah Celcom broadband ni bila nak download pakai rapidshare. Apa yg gua tahu, sumer pengguna Celcom Broadband ni share IP yg sama. Celcom hanya ada 3 IP je utk broadband. Jd jgn tkejut kalu xleh download pakai rapidshare atau terpaksa menunggu berjam-jam sebelum dapat download

p/s: sebelum ni aku pun tak tau sangat pasal celcom broadband.. TQ for your information gigs..

gigs
15-01-08, 03:20 AM
p/s: sebelum ni aku pun tak tau sangat pasal celcom broadband.. TQ for your information gigs..

Gua pon NeoCyber yg ajar. Pahtu kebetulan dah beli, kenala survey maklumat kat forum lain2 gak. Yg best sket mende ni, kalu line 3G xde, otomatik ia switch ke GPRS, cuma lembab sketla.

NeoCyber
15-01-08, 07:20 AM
Gua pon NeoCyber yg ajar. Pahtu kebetulan dah beli, kenala survey maklumat kat forum lain2 gak. Yg best sket mende ni, kalu line 3G xde, otomatik ia switch ke GPRS, cuma lembab sketla.

uhuuuk.. uhukk.. patut laa gua tengah tidur.. terasa kene tepuk dari belakang.. :D

Best betul guna Celcom ni! di mana-mana pun aku online sekarang! hatta di dalam bas sekalipun! (on the way nak pegi jumpa Cen.., sempat aku bertenet dlm bas! mmg cun laa connection dia!)

Kad yg korang beli jgn beli Vodafone! atau Sierra 350.. itu macam gigs tulis.. sampai 358kbps aje... , beli Sierra Aircard 875 PCMCIA. Beli dari lelong murah sikit! dlm 450 - 550.., tgk2 nasib laa eh! sebab korang bidding kat sana!

kalau beli kat lowyat - kene ketuk lagi..! harga dlm 600-900.. dan ada satu kedai tu jual sampai RM1,200... dan ada jugak pakcik2 dungu beli jugak.. kesian pakcik tu.

Kalau korang nak beli kad tu.., tapi malas nak bid.., korang bleh pm aku.., aku bleh bid kan.. dan post pada korang... so far aku dah post dekat 12 keping kad ni.. tak termasuk yg beli utk kawan2 office dan kawan2 tenet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Pasal rapidshare.., aku adalah pendownload tegar Rapidshare , utk mengelakkan masalah ko kena beli laa akaun premium rapidshare..

er.. pun jangan beli direct dari rapidshare..! :D.. mahal doh! beli dari penjual2 akaun rapidshare.., harga dalam 20-25-30.. depends luck ler eh! aku dapat rm20 aje sebulan. download laa sampai mati depan pc :D..

aku download segala siri tv.., segala link2 rapidshare yg korang bagi kat sini.. selamba saja.. terus keluar popup save to..... (biasa keluar screen yg korang kene pilih FREE atau premium tu kan? then..kene tunggu beberapa minit sebelum korang boleh download.. atau dapat msg.. ip ko dah abis di gunakan kuota nya :p.. ).. sedih kan?

beli laa premium akaun.. dan bergumbiralah..

kalau tak nak bayar utk premium.., er.. payah ler.. sebab pakai celcom .. ipnya.. mmg ada beberapa aje., mesti dah abis orang lain guna nya.. :)

selamat.. ber tenet.. , dan selamat mendownlad.. !

krak
23-01-08, 01:40 PM
Latest Info - Wireless Laptop Connect Card PCMCIA, PCI Express or USB dan macam2 lagilah. Tak perlu nak bid kat lelong dan beli kat lowyat or subcribe dgn Phone Provider (Maxis USB contract 138/month x 18 month). Saya sudah jumpa Distributor kat KL nih mmg sangat competetive, pm saya kalo nak latest rega darinya.

Baru jer amik semalam Option GT MAX 3.6 Express sekali dengan USB connector. Boleh guna kat Card ini kat PC biasa

NeoCyber
24-01-08, 02:45 AM
Latest Info - Wireless Laptop Connect Card PCMCIA, PCI Express or USB dan macam2 lagilah. Tak perlu nak bid kat lelong dan beli kat lowyat or subcribe dgn Phone Provider (Maxis USB contract 138/month x 18 month). Saya sudah jumpa Distributor kat KL nih mmg sangat competetive, pm saya kalo nak latest rega darinya.

Baru jer amik semalam Option GT MAX 3.6 Express sekali dengan USB connector. Boleh guna kat Card ini kat PC biasa

Berapa harga? boleh upgrade ke 7.2 mbps tak?

crasher
25-01-08, 07:08 PM
Lebih banyak persaingan lebih competative harga. sekarang ni gomen lum buka bisness broadband secara meluas. Kalau diorang buka harga mesti best giler. service mesti cantik. skrang ni aku guna maxis ngan broadband 3g. tapi kadang kadang dapat gprs jer. tapi maxis still ok la compare 2 celcom.

krak
26-01-08, 12:58 AM
Berapa harga? boleh upgrade ke 7.2 mbps tak?

Yeah ianya support sampai 7.2 Mbps. Price sekali USB RM620.00

kancilmerah
01-02-08, 03:29 PM
er.. pun jangan beli direct dari rapidshare..! :D.. mahal doh! beli dari penjual2 akaun rapidshare.., harga dalam 20-25-30.. depends luck ler eh! aku dapat rm20 aje sebulan. download laa sampai mati depan pc :D.. !

kat ner nak beli akaun rapidshare tu?

kancilmerah
01-02-08, 03:31 PM
berbaloi ke tidak kalo aku beli celcom broadband walaupun kat tempat aku belum ade 3G. maknanya pakai gprs jelah.

gigs
02-02-08, 02:28 AM
berbaloi ke tidak kalo aku beli celcom broadband walaupun kat tempat aku belum ade 3G. maknanya pakai gprs jelah.

Gua rasa x payah le beli lg kalu setakat nak pakai ko tempat ko, baik pakai streamyx je. Bukan apa, nanti lembap yang amat... Gua risau ko baling je 3G card tu.

exploited
02-02-08, 10:18 PM
wahai bro2 broadband sekaliann....
saya mau bertnya sikit...
saya plan nk beli celcom 68 tu tapi modem yg celcom tawarkan agak mahal
so sape2 ade tau kt mana(in detail) utk bli modem yg murah sikit
n kalo bleh yg bleh support 3.6 tula kn
sape ade tau ??

gigs
03-02-08, 07:47 AM
wahai bro2 broadband sekaliann....
saya mau bertnya sikit...
saya plan nk beli celcom 68 tu tapi modem yg celcom tawarkan agak mahal
so sape2 ade tau kt mana(in detail) utk bli modem yg murah sikit
n kalo bleh yg bleh support 3.6 tula kn
sape ade tau ??

Sierra Wireless AirCard 875, Type II PCMCIA 3.6mbps, up to 7.2mbps.
RM450, warranty setahun.

Boleh kontek gua.

Atau cari je kat lelong, x sampai RM400 pon, tapi warranty tu biasanya sebulan.

kancilmerah
03-02-08, 11:57 PM
thanxs 4 de advice GIGS.

tp kat tpt aku takleh stremix. lebih 5km dr ibusawat. huuuuuu..... dah berkurun pakai dial-up je.

NeoCyber
04-02-08, 06:42 AM
Sierra Wireless AirCard 875, Type II PCMCIA 3.6mbps, up to 7.2mbps.
RM450, warranty setahun.

Boleh kontek gua.

Atau cari je kat lelong, x sampai RM400 pon, tapi warranty tu biasanya sebulan.

wah kawan..! banyak murah! :D

sekarang kat lelong dah makin kurang dah kad sierra aircard 875 ni..

harga pun makin naik..!

so.. sapa yg nak beli tu.. beli laa sementara harga masih belum naik ni..

labib
04-02-08, 09:27 AM
wahai bro2 broadband sekaliann....
saya mau bertnya sikit...
saya plan nk beli celcom 68 tu tapi modem yg celcom tawarkan agak mahal
so sape2 ade tau kt mana(in detail) utk bli modem yg murah sikit
n kalo bleh yg bleh support 3.6 tula kn
sape ade tau ??

Celcom sedang sale sekarang dari 1feb hingga 1 march... dptkan modem semurah 499 harga biasa kat 900....

JIMI
04-02-08, 04:28 PM
kpd bro krakatua, bleh epxlain secara details ttg "Option GT MAX 3.6 Express sekali dengan USB connector. Boleh guna kat Card ini kat PC biasa" muskil ni. .

exploited
04-02-08, 07:45 PM
Celcom sedang sale sekarang dari 1feb hingga 1 march... dptkan modem semurah 499 harga biasa kat 900....

salam..
wa dah call celcom centre
dorang cakap sales modem diorang harga 699 la
camne bro bleh dpt 499
ade special member pape ke?
bleh tlong belikan hehe

krak
04-02-08, 08:51 PM
kpd bro krakatua, bleh epxlain secara details ttg "Option GT MAX 3.6 Express sekali dengan USB connector. Boleh guna kat Card ini kat PC biasa" muskil ni. .


Ha ah memang boleh - cuma guna adapter yg diberikan dan terus cucuk ke USB port, lihat gambar di bawah. Rega pula dah jatuh lagi....

gigs
06-02-08, 04:24 AM
Ha ah memang boleh - cuma guna adapter yg diberikan dan terus cucuk ke USB port, lihat gambar di bawah. Rega pula dah jatuh lagi....

Adapter ni skrg berharga dlm lingkungan RM50 sahaja seunit.

Kalu yg ada PCMCIA dan nak sambung ke PC, boleh beli PCMCIA to PCI Interface card drive. Pasang je mende ni kat PC korang, pahtu boleh je pakai 3G card tu terus.

Skrg teknologi dah canggih beb.

kuderia
06-02-08, 11:24 AM
thanxs 4 de advice GIGS.

tp kat tpt aku takleh stremix. lebih 5km dr ibusawat. huuuuuu..... dah berkurun pakai dial-up je.

Bro,
Takleh nak pakai streamyx? Jangan risau banyak lagi perkhidmatan broadband daripada telco2 lain di Malaysia ni. Contohnya Maxis dan Celcom...Yang bukan telco pun ada Izzi namanya kalo aku tak silap.

Bayaran mungkin mahal sikit tapi takdelah sampai melampau...

Kalo tak silap aku Maxis Broadband pakej dia hari tuh member aku amik...free registration, dapat modem dan telefon. Bulan2 bayar RM100++ Speed kalo tak silap sama cam streamyx 1MB, tapi lagi laju pasal tak congested... For more info, visit http://www.maxis.com.my/personal/broadband/default.asp

labib
07-02-08, 01:44 PM
salam..
wa dah call celcom centre
dorang cakap sales modem diorang harga 699 la
camne bro bleh dpt 499
ade special member pape ke?
bleh tlong belikan hehe

bro pegi sendiri kat kl celcom tgh wat sale sampai bulan march ni

krak
12-02-08, 10:11 PM
Apa sudah jadi dengan tmnuts, routing paling Poyo's bermula dari jam 2000hrs tadi, international web site merangkak macam Penyu Bertongkat. So beramai ramailah post kat http://www.tm.com.my/contact/complaint.asp


Note : International Link back to NORMAL at 2245hrs tadi.

wood3
13-02-08, 02:32 PM
Ha ah memang boleh - cuma guna adapter yg diberikan dan terus cucuk ke USB port, lihat gambar di bawah. Rega pula dah jatuh lagi....

BroKRAK . . .made in china punya bole ka? Antara usb n psixpress mana yang laju dan power? Ataupun ada menatang lain ke.





p/s. tq MOD KRAK kerana sudi mencemar duli turun LOW YAT n tlg instal WINDOW VISTA ULTIMATE . . . .

krak
13-02-08, 02:39 PM
BroKRAK . . .made in china punya bole ka? Antara usb n psixpress mana yang laju dan power? Ataupun ada menatang lain ke.
p/s. tq MOD KRAK kerana sudi mencemar duli turun LOW YAT n tlg instal WINDOW VISTA ULTIMATE . . . .

Ke ke tak de hal dalam bab tolong menolong nih, Ko nak belasah PRC kena cari yg portable (boleh guna kat Mlysia) ler. Bab Power tak Power boleh kasi saya TEST DRIVE dulu. Kalau sudah murah better hang beli yg support sampai 3.6mbps tak kirala PCI Express ka atau USB (Cari PCI Express la sebab hang punya Laptop ada Slot tuh)

p/s : Ada sapa2 nak copy VISTA ULTIMATE boleh datang TT Gadget 2008 (Lihat Link kat signiture tuh untuk details)

wood3
13-02-08, 03:17 PM
TT GADGET 2008 bersamaan 1 march nanti adalah angka kesukaan pak lah, mana la tau date tu sama macam ari ni dan dijadikan POLLING date @ hari pengundian. SO any komen from BOARD MULTIMEDIA ?. Takkan la hampa semua tak mau pi mengundi kot.

BT
13-02-08, 04:29 PM
Apa sudah jadi dengan tmnuts, routing paling Poyo's bermula dari jam 2000hrs tadi, international web site merangkak macam Penyu Bertongkat.

Note : International Link back to NORMAL at 2245hrs tadi.

Bro Krak,
Mcm mana ko tau diorang wat routing? Ajar la kitorang.

D2H
13-02-08, 04:41 PM
TT GADGET 2008 bersamaan 1 march nanti adalah angka kesukaan pak lah, mana la tau date tu sama macam ari ni dan dijadikan POLLING date @ hari pengundian. SO any komen from BOARD MULTIMEDIA ?. Takkan la hampa semua tak mau pi mengundi kot.


sapa kata? tu cuma agakan rakyat kan? kalo dia suka hari tu jadi hari tu hari mengundi la ek??

byk dewan2 dan kawasan sekolah akan digunakan pada hari pengundian kan. jadi memang tunggang langgang la skolah sbb pengundian ni dan cuti sekolah terdekat bila? dlm awal bulan 3 gak kan? ada kemungkinan tak hari mengundi jatuh pada cuti skolah??

pendapat sahaja sbb dpt serba sedikit info dari "dalam"..

tapi tarikh bole ditukarkan kalo betul apa yg dikatakan oleh bro Wood3 tu. takde masalah pada kami.

john_lanc
14-02-08, 10:02 AM
Bro,
Aku nak setup wireless system kat taman perumahan. Kenkawan boleh bagi cadangan apa brand AP yang sesuai utk aku beli? Utk pengetahuan AP ni harap-harap boleh cover dalam 10 bijik rumah teres maksudnye 5 bijik rumah 1 baris dan 5 bijik rumah lagi berdepan dgn rumah yg tadi. Harap kenkawan faham apa yg aku maksudkan. Kalau blih kenkawan blih beri cadangan apa AP yg sesuai dah angaran kosnya sekali.

TQ

krak
14-02-08, 11:16 AM
Bro,
Aku nak setup wireless system kat taman perumahan. Kenkawan boleh bagi cadangan apa brand AP yang sesuai utk aku beli? Utk pengetahuan AP ni harap-harap boleh cover dalam 10 bijik rumah teres maksudnye 5 bijik rumah 1 baris dan 5 bijik rumah lagi berdepan dgn rumah yg tadi. Harap kenkawan faham apa yg aku maksudkan. Kalau blih kenkawan blih beri cadangan apa AP yg sesuai dah angaran kosnya sekali.

TQ

Minimum Setting untuk Projek tersebut kena ada 1 pc pakai OS linux - mybsd, freebsd (untuk buat wifispot - managed wifi login, time n bla bla bla). Router (Buffalo is the Best). Yang paling penting Omni Directional Outdoor Antenna (at least 14dbi - 1.4km coverage). Itu jerk, kalau nak harga + installation boleh pm saya.

krak
14-02-08, 11:10 PM
Dear John_lanc, saya jawap pm anda kat sini weh kan.

Kalau Budget Ciput Cukup sekadar 1 Modem + 1 Router + 1 Repeater (atau boleh guna 1 Access Point juga). Kalau pakai original punya Antenna setakat selang sebijik dua jer la yg boleh lepas. Buat Wireless Encription (WEP) untuk Internet Connection. Senang dan Mudah.

Jika anda creative sikit boleh guna 3rd Party Firmware yg boleh Flash kat Router tesebut. Banyak setting yg anda BOLEH buat kat sana untuk MENGOPTIMA kan penggunaannya. Contoh sekiranya anda ingin menghadkan pengguna dengan Mengbrowse web site sahaja, atau anda nak blok port2 tertentu seperti torrent ke apa anda boleh setkannya di router tersebut.

Nak tahu lebih lanjut jom la joint TT Gadget 2008, saya akan explain dengan Details mcmana ia berfungsi.

krak
14-02-08, 11:22 PM
Bro Krak,
Mcm mana ko tau diorang wat routing? Ajar la kitorang.

Ada banyak software atau freeware yg boleh digunapakai untuk mengesan connection sama ada problem melalui ISP Provider ke, multiple Routing ke. Lost Packet ke dan macam2 lagi la. Saya gunakan software VISUAL ROUTE jer kerana GUI dia agak mudah untuk difahami dan boleh dunload software tu kat http://www.visualroute.com/

Pastuh kalao ada word yg tak faham tu rajin2 ler googling...

john_lanc
15-02-08, 10:15 AM
Dear John_lanc, saya jawap pm anda kat sini weh kan.

Kalau Budget Ciput Cukup sekadar 1 Modem + 1 Router + 1 Repeater (atau boleh guna 1 Access Point juga). Kalau pakai original punya Antenna setakat selang sebijik dua jer la yg boleh lepas. Buat Wireless Encription (WEP) untuk Internet Connection. Senang dan Mudah.

Jika anda creative sikit boleh guna 3rd Party Firmware yg boleh Flash kat Router tesebut. Banyak setting yg anda BOLEH buat kat sana untuk MENGOPTIMA kan penggunaannya. Contoh sekiranya anda ingin menghadkan pengguna dengan Mengbrowse web site sahaja, atau anda nak blok port2 tertentu seperti torrent ke apa anda boleh setkannya di router tersebut.

Nak tahu lebih lanjut jom la joint TT Gadget 2008, saya akan explain dengan Details mcmana ia berfungsi.

Bro,
Kalau pakai external antenna agak-agak coverage dea blih berapa bijik rumah? Contoh AP/router Dlink + Omni directional outdoor antenna.

krak
15-02-08, 10:33 AM
Bro,
Kalau pakai external antenna agak-agak coverage dea blih berapa bijik rumah? Contoh AP/router Dlink + Omni directional outdoor antenna.

He he. Omni Directional Outdoor Antena 14dBi boleh pegi 1km Radius, CONFIRMED boleh cover PROJECT yg ko nak buat tuh. Tapi errk kena pakai Wireless Router KERBAU (Bufallo) sebab brand lain tak brapa power sangat (Saya kat rumah hanya Pakai Linksys WRT54GS dan WAP54G with 3rd Party DDWRT Flashed) Transmittal Signal dia. Bagi dlink saya tak pasti sebab saya tak pernah beli itu router (banyak problem kalau nak ubah setting dan tak boleh nak upgrade 3rd Party Firmware)

john_lanc
15-02-08, 03:40 PM
Ha..ha..ha...
Bro kau pakai Linksys WAP54G dgn ext ant. ok ke? Kalau ok kat mana aku blih survay@bli brg tu? Law Yat ade ke ?

He he. Omni Directional Outdoor Antena 14dBi boleh pegi 1km Radius, CONFIRMED boleh cover PROJECT yg ko nak buat tuh. Tapi errk kena pakai Wireless Router KERBAU (Bufallo) sebab brand lain tak brapa power sangat (Saya kat rumah hanya Pakai Linksys WRT54GS dan WAP54G with 3rd Party DDWRT Flashed) Transmittal Signal dia. Bagi dlink saya tak pasti sebab saya tak pernah beli itu router (banyak problem kalau nak ubah setting dan tak boleh nak upgrade 3rd Party Firmware)

john_lanc
15-02-08, 03:45 PM
Ha..ha..ha...
Bro kau pakai Linksys WAP54G dgn ext ant. ok ke? Kalau ok kat mana aku blih survay@bli brg tu? Law Yat ade ke ?
Tertinggal plak kalau Buffalo tu model apa ek?

krak
16-02-08, 12:55 AM
Ha..ha..ha...
Bro kau pakai Linksys WAP54G dgn ext ant. ok ke? Kalau ok kat mana aku blih survay@bli brg tu? Law Yat ade ke ?

Saya tak pakai pun itu antenna, (Untuk mereka yg nak Cover Wide Area itu MUSTI la) sebab itulah saya guna lagi satu ACCESS POINT (WAP54G), Lagipun tak berbalui nak beli sampai DUA KETUL omni directional antenna yg reganya BERATUS2 RINGGIT (Satu Pembaziran Beb)


Tertinggal plak kalau Buffalo tu model apa ek?

Kalau ko pegi Lowyat ko akan jumpa ada dua jer model KERBAU yg biasa iaitu WHR-G125 dan satu lagi Mimo WHR-G54S. Jgn beli Mimo dan lepas tu ko boleh upgrade dia punya Firmware 3rd Party DDWRT.

crasher
25-02-08, 03:21 AM
aku baru subscribe maxis broadband hsdpa USB. tapi hampeh kat kws umah aku takde coverage 3g. tapi diaorang janji 384, tu pun hampeh.. now connection yg aku dapat 1.4 kbps jer.. suck giler.

Java
27-02-08, 10:36 AM
apa pendapat korang tentang jenama "Level One"
sape yang tau, boleh tlg ceritakan kelebihan serta kekurangan modem/wiraless/adapter jenama nih.. tq

alethe
27-02-08, 01:42 PM
aloha... yg ni aku dapat dari web level one sendiri.... design modem ni... nampak best... so check it out...

antara yg terdapat pd
ADSL2+ Modem Router_1W 1L 1USBlevel one ni ialah...

* High speed Internet access with ADSL2/2+; backward compatible to
ADSL

* Integrated with USB and 10/100M LAN Interface

* SOHO Firewall Security with DoS Prevention

* Dynamic Domain Name System (DDNS)

* Support Virtual Private Network (VPN) pass-through



Key feature for N_Max USB Wireless Adapter

* High-speed 11n Wireless USB Adapter ·

* High-speed wireless connection up to 270 Mbps

* Support WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA and WPA2 security

* Easy push-button WPS setup

* WMM (Wi-Fi Multimedia) Compliant

* Support Windows 2000, XP and Vista

* Ideal for home and SOHO users

krak
27-02-08, 02:48 PM
aloha... yg ni aku dapat dari web level one sendiri.... design modem ni... nampak best... so check it out...

antara yg terdapat pd
ADSL2+ Modem Router_1W 1L 1USBlevel one ni ialah...

* High speed Internet access with ADSL2/2+; backward compatible to
ADSL

* Integrated with USB and 10/100M LAN Interface

* SOHO Firewall Security with DoS Prevention

* Dynamic Domain Name System (DDNS)

* Support Virtual Private Network (VPN) pass-through



Key feature for N_Max USB Wireless Adapter

* High-speed 11n Wireless USB Adapter ·

* High-speed wireless connection up to 270 Mbps

* Support WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA and WPA2 security

* Easy push-button WPS setup

* WMM (Wi-Fi Multimedia) Compliant

* Support Windows 2000, XP and Vista

* Ideal for home and SOHO users

Urmm, bagi saya saya tak nampak pun kelebihan dia. Cuma cuba perhatikan High Speed Wireless Conection dia UP TO 270 Mbps (Satu Level dgn DRAFT-n jer), itu jer la kut yg LEBEY dan boleh dikategorikan sebagai YG TERLAJU dikalangan BRAND yg ada di pasaran (maksimum 125 Mbps, tapi ONBOARD sekitar 5 Mbps jer) Spef. yg lain2 tu semua sama jer.

Ada tak sapa2 yg dah ONBOARD test BENDA nih. Boleh la bagi REVIEW sikit. Kalau murah boleh sambar satu untuk STREAMING HIGH DEFINATION content.

john_lanc
29-02-08, 09:00 AM
Saya tak pakai pun itu antenna, (Untuk mereka yg nak Cover Wide Area itu MUSTI la) sebab itulah saya guna lagi satu ACCESS POINT (WAP54G), Lagipun tak berbalui nak beli sampai DUA KETUL omni directional antenna yg reganya BERATUS2 RINGGIT (Satu Pembaziran Beb)



Kalau ko pegi Lowyat ko akan jumpa ada dua jer model KERBAU yg biasa iaitu WHR-G125 dan satu lagi Mimo WHR-G54S. Jgn beli Mimo dan lepas tu ko boleh upgrade dia punya Firmware 3rd Party DDWRT.


Thank Bro, nanti aku survay. Sory lambat resporn coz busy sikit.

krak
04-03-08, 10:21 PM
Thank Bro, nanti aku survay. Sory lambat resporn coz busy sikit.

MIMO pun ok juga (Dah jumpa DDWRT Flashed Firmware dia). Lupa mau bagitau awak kena sediakan satu Linux SERVER dan GUI Pfsense untuk Captive Portal dan Lain2 Setting yg bermacam macam, kalau tak tau BASIC mau BIUL dibuatnya.

dakjoe
13-03-08, 02:16 AM
Akupun tgh nak buat projek share nih dgn jiran2 ( dalam 4 biji rumah ). Ingat nak guna wayar shj....apa alatan yg perlu di sediakan..?? Aku ambik pakej combo streamyx 512mb nyer....harap bro Krakatua boleh bantu....

krak
13-03-08, 07:36 AM
Akupun tgh nak buat projek share nih dgn jiran2 ( dalam 4 biji rumah ). Ingat nak guna wayar shj....apa alatan yg perlu di sediakan..?? Aku ambik pakej combo streamyx 512mb nyer....harap bro Krakatua boleh bantu....

Nak Pakai Wired Bro? Alamak Cost dia lagi Mahal ler Beb sebab ko kena sediakan Wayar Network tu bermeter meter dan sanggup ke nak pecahkan lobang kat dinding rumah sebelah. Sekarang Sudah ada Tecnology Wireless, Gunakanlah dengan Seoptimum yg boleh.

Kalo jiran ko tu sanggup keluarkan sikit duit untuk beli repeater kira ok jugak la sebab signal wireless dari rumah ko tu paling kuat sebelah rumah jer la (Ni kalo pakai standard punya Wireless Router). Dengan adanya Repeater Signal Wireless tersebut dapat dikuatkan kembali. Bolehlah wireless signal itu pegi lagi dua bijik rumah.

Jika untuk Normal Browsing sharing untuk 4 bijik rumah saya advise upgrade kepada 1 Mbps screamyx. Dibuatnya jiran ko empat2 pakai skype or video call mau kejung sebab 512 punya screamyx tak mampu nak pegi laju (Sebab Maksimum speed boleh pegi setakat 60kB/s jer)

chochobi
01-04-08, 06:28 PM
Daripada post2 yang aku baca kat sini.. boleh kata sumer bersetuju yg Celcom broadband tu ok.. tapi apsal aku test ari tu tak ok langsung.. jauh beza daripada Maxis punya servis.. aku check kat speedtest masa pakai Celcom broadband tu aku tgk servis provider dia ialah TMNut.. apake jadahnya ini?? (tiru karam singh walia sikit)

krak
02-04-08, 12:04 PM
Nama Celcom 3g, dah sah guna backbone tmnuts.... Ntah la bro, kadang kadang OK kadang kadang KO. Kalu rasa tak puas hati ko subcribe dua dua sekali. Musti tak de masalah, cuma ada masalah nak bayar tiap2 bulan jer la.

Area KLANG sekarang sudah ada Maxis HSDPA tapi malangnya connected at 384kbps sahaja, padahal supported sampai 3.6mbps. Sudah buat complain dgn Maxis dari minggu lepas (ref No. C4060636) tapi sampai ke hari ini masih sama jer. Buat malu Geng Klang jer.

p/s : Sesapa dok Kota Kemuning dekat dgn area Econsave confirmed HSDPA jejak 3.6mbps (Smlm try direct download cecah 350kB/s). Takkan nak buat khemah kat situ kut. Ofis Sogo dah tak jauh dah tu tapi masa lunch kat Restoran tempohari hampeh jer connected at 384kbps

chochobi
02-04-08, 03:01 PM
saya mmg pakai dua2 bro.. Maxis guna pakej 99 (modem huawei besar tuh) dan celcom di gunakan oleh emak saya (pakej 99 gak).. ekeke.. saya bertanya pasal tensen dia asik komplen kat saya pasal apa susah sgt nak dapat line kat umah.. ekeke.. tapi mmg bukan agak teruk tetapi teruk sgt.. sebab kat tempat yg saya pakai maxis tu leh dapat HSDPA connection.. tapi pakai celcom dapat UMTS jer.. tu pun speed teruk.. jadi saya agak pelik la sebab rata2 ramai yg kata celcom better.. saya sekarang dalam usaha nak meng"cancel"kan subscription celcom tuh... buat rugi bayar jer.. tapi line teruk..
pakai sebulan ni mmg tak puas hati langsung.. total usage this month as of today baru dapat 50Mb.. saya pakai maxis one day jer cecah 1Gb.. teruk betul la celcom nie..

alethe
02-04-08, 05:01 PM
saya mmg pakai dua2 bro.. Maxis guna pakej 99 (modem huawei besar tuh) dan celcom di gunakan oleh emak saya (pakej 99 gak).. ekeke.. saya bertanya pasal tensen dia asik komplen kat saya pasal apa susah sgt nak dapat line kat umah.. ekeke.. tapi mmg bukan agak teruk tetapi teruk sgt.. sebab kat tempat yg saya pakai maxis tu leh dapat HSDPA connection.. tapi pakai celcom dapat UMTS jer.. tu pun speed teruk.. jadi saya agak pelik la sebab rata2 ramai yg kata celcom better.. saya sekarang dalam usaha nak meng"cancel"kan subscription celcom tuh... buat rugi bayar jer.. tapi line teruk..
pakai sebulan ni mmg tak puas hati langsung.. total usage this month as of today baru dapat 50Mb.. saya pakai maxis one day jer cecah 1Gb.. teruk betul la celcom nie..

aloha....

betol tu chochobi.... celcom punyer coverage is low then maxis.... because at my area setapak, and cheras baru, the coverage is strong... but, my frenz which use celcom broadband, sgt teruk.... so aku recommendkan dia pakai maxis, so far it's fast then the older.... walaupun mahal sewaan bulanan... tapi coverage much better then celcom...:Finger_fing22:

naruto2008
04-04-08, 08:40 PM
kalo kita guna M torrent...ader tak cara utk lajukan lg application tu wak2 download

epson
23-04-08, 10:38 AM
aku pkai tmnut screamyx kt kg aku..

bayar rm88 tetiap bulan..tp asal die punye speed mcm cipet je..tak laju langsung..

aku pkai 512 pnye pakej kt kl ni laju je..

ade ape2 tips tak? aku da puas report kt screamyx tu,da maki2 pon tak laju2 jgak..laju bile buat report je..pastu bile aku call,asyik nk file report file report..pundek btol tm ni..

Tokans
29-04-08, 03:45 PM
Aku nak tanya sapa yg guna utk melayari internet pakai line 3G tapi guna modem dgn handpone Navigator kat pc/laptop...kalau download laju tak?....aku rasa kalau best baik aku guna pakai ni je...byk kelebihan...lehpakai gps,phone,dll...berbanding pakai USB punya......

krak
29-04-08, 04:18 PM
Aku nak tanya sapa yg guna utk melayari internet pakai line 3G tapi guna modem dgn handpone Navigator kat pc/laptop...kalau download laju tak?....aku rasa kalau best baik aku guna pakai ni je...byk kelebihan...lehpakai gps,phone,dll...berbanding pakai USB punya......

Yup memang laju kalo pakai Handphone --> USB --> Laptop --> 3G - Internet. Provided that ko punya pakej 3.6mbps (HSDPA). Bergantung juga pada Coverage, kalau connected at gprs macam cipan2 la nenet ko.

Kalau nak experience canggih sikit guna jer Bluetooth untuk menenet, maksud saya ko pairing handphone degan laptop untuk dial-up connection, tapi transfer rate kureng ler sikit, faham2 jer la sebab guna Bluetooth......

wawa
29-04-08, 04:46 PM
tumpang mencelah,
de ckp maxis ok, tapi bgmn dgn sekatan jumlah donlod per month?aritu sy g tanya mxisnye agen, dia ckp xdirekemenkan utk kaki donlod sb max 3g shj per month.
yg celcom lak unlimited,xder sekatan, tp kat sini ckp coverage cam !@#$....
so sebetul2nya korang rekemen aper?

p/s:izzi ok ker?sesapa dah guna mintak bg pendapat?

chochobi
29-04-08, 04:56 PM
salah maklumat tu sebenarnya wawa... buat masa ni maxis takder bandwith cap.. baca post2 saya yg sebelum nie.. 1 hari usage saya boleh mencecah 1GB kadang2 lebih.. tak pernah kena cap.. TETAPI.. utk pengguna torrent (direct torrent bukan torrentflux) mmg ada cap.. maxis cuma akan unblock torrent anda cuma dari pukul 1 pagi hingga 5.30 pagi sahaja setiap hari.. speed utk torrent bergantung pada seeders anda.. tapi lagi bagus dari TMNut.. sebab saya pernah dapat speed 100kbps++ utk torrent... utk P2P download pula saya tak pasti.. sebab dulu saya boleh guna limewire tanpa banyak masalah.. tapi sekarang ada problem.. tak tau la kalau diorang dah start block P2P plak.. bro krakatua.. adakah anda menghadapi masalah nie??

krak
30-04-08, 12:34 AM
He he memang betui kata chobi tu, tapi kalau korang baca terms and condition dia memang dia ada noted 3GB per month, tetapi itu semua sengaja dia nak menakut nakutkan pengguna. Giler ke apa 3GB jer per month, nak download HD Movie pun tak lepas.

Secara Purata dalam satu bulan saya guna Maxis Datacard Pakej 3g dalam 10GB++ sahaja, sebabnya kat area rumah mmg dah covered by HSDPA tapi setakat 384kbps (50 kB/s) jer la maksimum boleh pegi (sudah complain sama maxis tapi masih belum ada jawapan, saya suspect area saya masih dalam mode testing dan mungkin tak lama lagi speed akan naik sekitar 180 kB/s). So far tak ada masalah pun, tiada sekatan capping bandwith ke apa.

P2P dah lama dah kena throttled, toksah nak cerita la. Dah jadi Sejarah dah kat Malaysia ni. Kalau terlepas satu dua tuh kira nasib lah. Setakat ini pakai torrentflux ftp tak ada masalah langsung, cuma kalau time tmnut routing tu terpaksa banyak bersabar lah sebab speed dia boleh mencapai 10 kB/s jer.

p/s : Masa overnite kat Hospital Universiti dari Tingkat 7 (Direct Download) satu malam saya belasah 4GB data selamber jer. Sedar2 kul 6.00am semua movie dah siap di download average speed dalam 285 kB/s

mzar
01-05-08, 12:45 PM
samaada maxis or celcom better?.. aku nye answer depend on area dan berapa ramai kat kawasan tuh pakai 3G..... ade tempat Maxis ok dan ade tempat celcom lak OK... cam aku pakai celcom OK aje.. sebab area umah aku full bar 3G..ade HSDPA lagi..laju ajer..... ..member sbelah umah pakai maxis dia kata kureng skit.. so depend on area lah jawapannya.. dan kalau katakan kawasan tuh dah ramai pakai same provider nanti slow ler jawabnye..

krak
08-05-08, 11:36 AM
Baru baru ini ada user celcom 3G bagi tau yg pakej rm 68 unlimted 384kbps dapat sms dari system mengatakan penggunaan bandwith telah melebihi dari quota yg dibenarkan (kalau tak silap 5GB per month) dan selepas itu connection nyer akan selow macam cipan dan seolah2 data connection dicapkan sehingga jadi gprs.

Satu lagi langkah drastik yg dibuat oleh kerabat screamyx dan harap2 maxis tak follow la.

krak
14-05-08, 10:44 PM
Tak payah nak tunggu lama MAXIS pun dah mula Cap Broadband dia bila jejak 3G data (Malay Mail 13th May 2008). Cilakak betul, selepas ini mesti DATA on GO pula akan kena.

jimwest
24-05-08, 01:40 AM
huh...korang asyik cite pasal maxis..celcom..izzinet...hmm...aku plak nak jual vsat service plak la...hehehe...mari2...sape mau beli..c-band ka.....ku-band.....

hantwo
24-05-08, 02:19 AM
huh...korang asyik cite pasal maxis..celcom..izzinet...hmm...aku plak nak jual vsat service plak la...hehehe...mari2...sape mau beli..c-band ka.....ku-band.....


vsat ni macam mana pulak ? kat mana boleh apply ? best ke ?
tapi tak ke delay ? latency tinggi ?

smut
25-05-08, 01:27 AM
rasa macam mahal jek vsat ni.. satu lagi kalau pakai ku-band alamak mcm astro la hujan xde signal.. maaf kalau salah yek.. hehe

labib
26-05-08, 03:33 AM
samaada maxis or celcom better?.. aku nye answer depend on area dan berapa ramai kat kawasan tuh pakai 3G..... ade tempat Maxis ok dan ade tempat celcom lak OK... cam aku pakai celcom OK aje.. sebab area umah aku full bar 3G..ade HSDPA lagi..laju ajer..... ..member sbelah umah pakai maxis dia kata kureng skit.. so depend on area lah jawapannya.. dan kalau katakan kawasan tuh dah ramai pakai same provider nanti slow ler jawabnye..


ye betul... semakin ramai orang guna ...semakin kecik bandwith.... tapi selalu nya kalau duk tempat hotspot... jangan risau mesti laju giler kentang punyer

paksu
26-05-08, 04:50 PM
rasa macam mahal jek vsat ni.. satu lagi kalau pakai ku-band alamak mcm astro la hujan xde signal.. maaf kalau salah yek.. hehe

la ye ke bla ujan xdk signal?kira xbgs la baik pkai mn yg kta puas ati kang dk mrh2 plak hehe

shahalamguy
26-05-08, 10:12 PM
vsat? da ade tp mahal n just cap 100mb per month.. x silap aku aaa... die gune line jaring.. mmg xlogik langsung cap die tp tu x silap aku aaa... cube try usha smart.com.my.. ade kot

luffy_d
27-05-08, 10:36 AM
currently,i'm using celcom D98 plan.as for the dload cap,am not sure whether its implemented or not.been downloading more than 10G this months, and i still got 3G connection speed.surfing is a breeze.Never use torrent tho,mostly thru direct downloading from Jap site..;P

purda_kurda
03-08-08, 01:11 AM
Ade sesape leh tolong aku x care nk wat auto dial utk modem streamyx riger DB102 ni.. Sbb sblom aku Dlink pasang PC dh bole surf.. tp bile pakai riger ni die sengal ar.. aku kne click connect dlu baru br die connect internet..

aku dh call 100 tp mamat tmnet tu ckp mende ni kne tanye memember yg tau pasal mende ni.. die x dpt nk nolong.. sbb diorang kate mmg streamy x camtu?

Btei ka? Dule mase aku pakai streamyx nape org tu bleh wat auto-dial.. Anyway aku nk mintak tolong ajar aku la kalu ade yang tau.. Tq..

krak
03-08-08, 01:35 AM
Ade sesape leh tolong aku x care nk wat auto dial utk modem streamyx riger DB102 ni.. Sbb sblom aku Dlink pasang PC dh bole surf.. tp bile pakai riger ni die sengal ar.. aku kne click connect dlu baru br die connect internet..

1. Direct connection ke Modem guna network cable tersebut. Then ko pegi kat http://192.168.1.1/, masukkan username n password tmadmin

2. Pegi ke WAN (or Routing) > PPP
Kat situ ada PPP configuration. PPP Interface - Add, Kat Security Information masukkan ko punya username@streamyx dan password. Billa dah add semua ko Submit dan Refresh semula PPP Configuration sehinggalah Oper. Status menunjukkan Link Up.

3. Untuk Option awak juga boleh add PPP Interface yg lain seperti DHCP dan juga DNS enabled.

Jangan Lupa untuk pegi ke Admin -> Commit & Reboot and click Commit to save settings yg telah ko buat tadi.

Selamat Mencuba, selepas ini perlu lagi guna Dialer untuk connect tmnut.

krak
03-08-08, 01:39 AM
Ada satu cara lagi yg mudah dan senang, terlupa pulak nak bgtau

login macam biasa guna username n password 'tmadmin'
Pegi kat HOME tab -> Quick connect
1. Pilih PPoE LLC
2. Disabled kan Bridged
3. Masukkan Username dan Password acc. streamyx.

SUBMIT the above setting
kemudian Commit & Reboot the modem

Simple as 1,2,3. He he selamat mencoba.

purda_kurda
03-08-08, 01:48 AM
Ada satu cara lagi yg mudah dan senang, terlupa pulak nak bgtau

login macam biasa guna username n password 'tmadmin'
Pegi kat HOME tab -> Quick connect
1. Pilih PPoE LLC
2. Disabled kan Bridged
3. Masukkan Username dan Password acc. streamyx.

SUBMIT the above setting
kemudian Commit & Reboot the modem

Simple as 1,2,3. He he selamat mencoba.

Bro krak.. quick connect ngn quick config same kan? sbb tade quick connect ar..

Sblom ni aku ade gak try2 isik mende nih tp die jdk kejap je..

Bile aku off modem tu isok aku bukak balik die x auto dial.. Nape ek? Aku salah isik config ke modem aku yg rosak?

bunch
03-08-08, 01:56 AM
purda kurda (http://www.mk-portal.org/forum/member.php?u=3708), kompom ka modem ko build in router skali?

krak
03-08-08, 01:58 AM
Bro krak.. quick connect ngn quick config same kan? sbb tade quick connect ar..

Sblom ni aku ade gak try2 isik mende nih tp die jdk kejap je..

Bile aku off modem tu isok aku bukak balik die x auto dial.. Nape ek? Aku salah isik config ke modem aku yg rosak?

Yup, sama jer Quick Config dgn Quick Connect. Bila dah buat semua tu sila pastikan awak SUBMIT (SAVE), COMMIT n REBOOT. Kalau tak jadi juga cuba SOFT RESET kat belakang Modem tuh dan buat semula Step yg saya bagi, Bila dah siap SUBMIT (SAVE), COMMIT n REBOOT semula.

purda_kurda
03-08-08, 02:19 AM
purda kurda (http://www.mk-portal.org/forum/member.php?u=3708), kompom ka modem ko build in router skali?

kompem la kot.. hehe.. sbb mende yg en. krak terang kt aku tu suma ada.. lgpn aku ade gak try aritu berjaye.. tp kantoi bile aku off modem..


Yup, sama jer Quick Config dgn Quick Connect. Bila dah buat semua tu sila pastikan awak SUBMIT (SAVE), COMMIT n REBOOT. Kalau tak jadi juga cuba SOFT RESET kat belakang Modem tuh dan buat semula Step yg saya bagi, Bila dah siap SUBMIT (SAVE), COMMIT n REBOOT semula.

orait boss.. tq rasenye konpem kot sbb x commit and reboot.. sblom ni submit je.. submit and reboot ni yg dlm option admin tu la ek? ok nnt aku bgtau hasil die.. time kasih bbyk bro atas bantuan ni..

purda_kurda
03-08-08, 05:01 PM
Tq for your help bro krak.. Berjaya..

So aku nk share care aku wat sambil memfollow guideline yg en. krak bagi..

1. Go to 192.168.1.1
2. Pilih SmartConfig
3. Pilih PPPOE
4. Taruk username and p/word
5. Submit
6. Pi Quick Config.. Enable DNS and DCHP
7. Submit lg
8. Go to Admin
9. Commit and Reboot

Make sure commit and reboot kalu idak jadik cam aku kene ar.. Off modem die reset balik.. xdak autodial...

So time kasih atas bantuan en. krak..

gigs
03-08-08, 05:47 PM
Ada sesape sini yg pakai U Mobile Broadband? Gua mau bungkus gua punya Celcom Broadband.. Makin lama makin teruk koneksion. Pasal U Mobile nih, ada kontrak ke? Atau apa sahaja info yang boleh dikongsi.

Org celcom bgth yg Celcom Broadband terutama central nih dah tak mampu tanggung kebanjiran, elok tutup je la akaun.

krak
03-08-08, 06:05 PM
Tq for your help bro krak.. Berjaya..

So aku nk share care aku wat sambil memfollow guideline yg en. krak bagi..

1. Go to 192.168.1.1
2. Pilih SmartConfig
3. Pilih PPPOE
4. Taruk username and p/word
5. Submit
6. Pi Quick Config.. Enable DNS and DCHP
7. Submit lg
8. Go to Admin
9. Commit and Reboot

Make sure commit and reboot kalu idak jadik cam aku kene ar.. Off modem die reset balik.. xdak autodial...

So time kasih atas bantuan en. krak..

He he Well Done Bro, keep it sharing in here. Jika anda menggunakan ROUTER pula just leave it setting to BRIDGE Mode. Other setting pulak ko kena gunakan untuk ROUTER config. If have any query pls let me know, I'm here to help.

krak
03-08-08, 09:54 PM
Ada sesape sini yg pakai U Mobile Broadband? Gua mau bungkus gua punya Celcom Broadband.. Makin lama makin teruk koneksion. Pasal U Mobile nih, ada kontrak ke? Atau apa sahaja info yang boleh dikongsi.

Org celcom bgth yg Celcom Broadband terutama central nih dah tak mampu tanggung kebanjiran, elok tutup je la akaun.

He he bawok betenang bro, U Mobile nih suku sakat Mitv. Berdasarkan kajian saya (heh heh) pakej nya adalah lebih murah dari Celcom dan juga Maxis promotional rate skrg RM58.00 (sehingga akhir tahun 2008) normal RM68.00 (Tak de Contact) tetapi kelajuan yg kita dapat adalah 3.6Mbps (kalu compare dgn Maxis dan Celcom ia adalah pakej RM98.00 tuh, sudah save RM30.00). Bergantung pada signal coverage jugak ler, bar penuh ok la, bar seketul k.o la.

Coverage meliputi Kawasan Klang, Sbg Jaya, PJ, Damansara, Sentul, Gombak, Pudu, Kl, Ampang, Salak Selatan dan Kajang. Kalo sapa2 yg pakai 018 tuh dia tau ler area mana yg ada coverage.

Problem sekarang ni dgn U-Mobile Broadband sekarang ni tenet dia asyik DC sahaja, mungkin ok kut bila dah lama sikit (ayat biasa nih). Rata2 komen dari user bila malam jer ia akan jadi selow sekitar 300kbps, tak de pulak komen maksimum speed yg kow kow. Normally around 1200kbps jer. Kira ok la dari celecom tuh

NeoCyber
04-08-08, 05:55 AM
Ada sesape sini yg pakai U Mobile Broadband? Gua mau bungkus gua punya Celcom Broadband.. Makin lama makin teruk koneksion. Pasal U Mobile nih, ada kontrak ke? Atau apa sahaja info yang boleh dikongsi.

Org celcom bgth yg Celcom Broadband terutama central nih dah tak mampu tanggung kebanjiran, elok tutup je la akaun.


He he bawok betenang bro, U Mobile nih suku sakat Mitv.

Problem sekarang ni dgn U-Mobile Broadband sekarang ni tenet dia asyik DC sahaja, mungkin ok kut bila dah lama sikit (ayat biasa nih). Rata2 komen dari user bila malam jer ia akan jadi selow sekitar 300kbps, tak de pulak komen maksimum speed yg kow kow. Normally around 1200kbps jer. Kira ok la dari celecom tuh


Gigs,

gua baru aje test U mobile ni..! ternyata ianya sama aje macam celcom..! baru2 pun dah asik DC aje...! apa kes?

lagi pulak company di belakang u mobile ni - mitv atau YTL punya geng.! aku kurang yakin ler..!

ada lagi bagus kau tunggu service Wimax P1 tu.. sampai area kau.! mungkin dah sampai dah pun.. aku rasa.!

murah dan coverage ok..! macam pakai wifi biasa aje.. :)


atau izzi net? tak mo try? dengar kata kawan2 aku .. yg tu mmg laju sikit dari celcom 3g ni..

atau kalau kau penyabar lagi - tunggu aje Digi launch 3g dia..! itu mmg ok sikit.

jemaing
07-08-08, 10:30 PM
ada lagi bagus kau tunggu service Wimax P1 tu.. sampai area kau.! mungkin dah sampai dah pun.. aku rasa.!

.[/quote]

Boleh dapat info dari bro CoT kot..ada nampak dia chat dengan P1 punya orang itu ari..tak tau dah pakai ke idak..:icon_biggrin:

biruroseku
11-08-08, 02:20 PM
ape beza umobile n celcom?komen atas tu cakap asyik disconnect je...so kalau diberi option baik pilih yg mana satu?

jenal
11-08-08, 06:17 PM
celcom kalau combine antara mobile ngan broadband stabil tak?? ada org dah guna? device apa korang guna ( etc : model phone korang)

L.S.D
12-08-08, 04:15 PM
Ok,

Dulu bila saya guna modem TMNET utk connect ke streamyx, icon kat sebelah kanan bawah akan menunjukkan speed = 100MBps. Tetapi lepas I pasang wireless router, speed maksima yg I dapat cuma 54MBps. Streamyx pakej yg I guna ialah yg RM99 punya.
Tolong kejap.

krak
12-08-08, 04:48 PM
Ok,

Dulu bila saya guna modem TMNET utk connect ke streamyx, icon kat sebelah kanan bawah akan menunjukkan speed = 100MBps. Tetapi lepas I pasang wireless router, speed maksima yg I dapat cuma 54MBps. Streamyx pakej yg I guna ialah yg RM99 punya.
Tolong kejap.

Ha ha bawak bertenang bro, 100Mbps adalah wired connection - Standard yg digunapakai untuk Wired Networking. 54Mbps adalah satandard Wireless-G yg digunapakai juga. Wireless N 128Mbps dan seterusnya (jika ada).

Bro nyer connection untuk streamyx hanyalah 1Mbps jer, tak pun lebey dari 54Mbps ataupun 100Mbps. So pedulikan dgn angka2 tersebut. On Paper jer benda2 nih semua, practically tak jejak pun 54Mbps ataupun 100Mbps. Streamyx 1Mbps brapa boleh pegi? Tak sampai pun 1Mbps kekadang lebey sikit jer.

Wired transfer data pula untuk 54Mbps router maksimum pun boleh pegi dalam 13Mbps(<54Mbps)jer. Wireless Pula dalam sekitar 8Mbps jer (juga <54Mbps) Nothing to worry la bro.

L.S.D
12-08-08, 08:39 PM
Ha ha bawak bertenang bro, 100Mbps adalah wired connection - Standard yg digunapakai untuk Wired Networking. 54Mbps adalah satandard Wireless-G yg digunapakai juga. Wireless N 128Mbps dan seterusnya (jika ada).

Bro nyer connection untuk streamyx hanyalah 1Mbps jer, tak pun lebey dari 54Mbps ataupun 100Mbps. So pedulikan dgn angka2 tersebut. On Paper jer benda2 nih semua, practically tak jejak pun 54Mbps ataupun 100Mbps. Streamyx 1Mbps brapa boleh pegi? Tak sampai pun 1Mbps kekadang lebey sikit jer.

Wired transfer data pula untuk 54Mbps router maksimum pun boleh pegi dalam 13Mbps(<54Mbps)jer. Wireless Pula dalam sekitar 8Mbps jer (juga <54Mbps) Nothing to worry la bro.

Aiyo ma, gitu ka? :D :D Buat I worry aje :P Sebab i tgk youtube sudah ada lambat :P Either router atau streamyx problem aje la :D

krak
12-08-08, 10:13 PM
Aiyo ma, gitu ka? :D :D Buat I worry aje :P Sebab i tgk youtube sudah ada lambat :P Either router atau streamyx problem aje la :D

Ya yo tmnuts sekarang macam2 dia nak throttle. Sila Baca kat link ini. http://forum.lowyat.net/topic/758803 .Terbaru utube dan rapidshare, siapa tahu kendian nanti utube pula. Harampit nyer nut.

p/s : Tak de kena mengena dgn ur router la bro

brew
12-08-08, 10:20 PM
bro lsd, ada try pakai tcp steamer tools?

krak
12-08-08, 10:26 PM
bro lsd, ada try pakai tcp steamer tools?

Yo bro, kasi citer la skit apa tuh Streamer Tools, saya pernah nampak ada sorang mamat tuh pakai TCP/IP analysis lepak kat Free Wifi Area, huk huk tak de kerja ler tuh.

brew
12-08-08, 10:34 PM
Yo bro, kasi citer la skit apa tuh Streamer Tools, saya pernah nampak ada sorang mamat tuh pakai TCP/IP analysis lepak kat Free Wifi Area, huk huk tak de kerja ler tuh.




ingat tak macam mana flashget berfungsi? ianya menggunakan konsep yg sama.

dulu aku ada posting kat sini. tools tu aku lupa kat mana nak dapat, tapi ada site dari denmark(untuk windows), biasanya bila aku lepak kat Mc D, aku akan pakai linux(yg diload dari vmware), so aku tak berapa mahir nak cerita macam mana nak setting dia kalau kat linux(sbb benda nie lebih kepada setting kat kernel)

tapi untuk windows, dia akan replace current tcp_settings yg ada dalam satu dll file dalam c:\windows dan kasi benda tu update.!

nanti aku jumpa link tu aku kasi tau..

p/s: sori aku tatau sangat pasal nak bypass sangat, umah takder internet :D

brew
24-08-08, 08:12 PM
ok bro, aku dah jumpa software tu, ni url dia: http://www.lvllord.de/

krak
29-08-08, 11:58 PM
Just nak share with Mk's Celcom Broadband kat Area Setiawangsa dah covered up to 4mbps. Ftp (From German Server) maksimum sampai 400kB/s untuk pakej RM98.00. Memang puas hati beb kejap jer download dah siap.

p/s : Test Pakai USB Huwei E220 (support up to 7.2mbps) siapa2 nak order boleh pm. Price negotiable

mutan
08-09-08, 11:12 AM
aku rasa..mana 2 company..kalu nk wat broadband..
konpem akan guna TM gateway kan??
so sama jer..balik2 still pada TM..
ni aku dpt dari info2 lain la..

aku tau wimax mmg stand alone..tadak guna TM..
so..try2 jer la jengah www.p1.com.my tuh..
mcm menarik jer aku tgk..

wawa
09-09-08, 08:58 AM
bro krak, tumpang tanya
memandangkan strmyz tmnut aku dah tunggu 2 bln stil xleh pakai,,
aku cadang nak pakai izzi...aku dgr klu pakai izzi utk torrent laju, betui ker? sb izzi xde cap n speed stable,betui ka?
de kat sini rakan2 mk yg jual izzi pakej???bleh dpt diskaun??

yg wimax tuh berbaloi kah??de sesapa yg pakai wimax p1 try torrent??laju ke??

krak
09-09-08, 11:37 PM
bro krak, tumpang tanya
memandangkan strmyz tmnut aku dah tunggu 2 bln stil xleh pakai,,
aku cadang nak pakai izzi...aku dgr klu pakai izzi utk torrent laju, betui ker? sb izzi xde cap n speed stable,betui ka?
de kat sini rakan2 mk yg jual izzi pakej???bleh dpt diskaun??

yg wimax tuh berbaloi kah??de sesapa yg pakai wimax p1 try torrent??laju ke??

Wimax torrent dah block la cik wawa, kalau nak terang karang panjang lebor jadinya. So u boleh refer kat http://forum.lowyat.net/topic/671303 Untuk izzi pulak boleh refer kat sini http://forum.lowyat.net/topic/778887

p/s : Just guna torrentflux jer untuk kerja2 menorrent nih, Dah siap kat server sedut jer guna ftp dan Internet Download Manager habis cerita.

jemaing
10-09-08, 11:18 AM
Just nak share with Mk's Celcom Broadband kat Area Setiawangsa dah covered up to 4mbps. Ftp (From German Server) maksimum sampai 400kB/s untuk pakej RM98.00. Memang puas hati beb kejap jer download dah siap.

p/s : Test Pakai USB Huwei E220 (support up to 7.2mbps) siapa2 nak order boleh pm. Price negotiable

Bro..RM98 ringit tu limit speed dia 1mb je kan or up to 3.5mb..memang boleh go to 4mb ek..?menarik tu..!kat setiawangsa je ke?..memang celcom dah kuar announcment nak cover dengan 4mb area tu..

Ps..PM saya dpt ke bro.?

krak
10-09-08, 10:17 PM
Bro..RM98 ringit tu limit speed dia 1mb je kan or up to 3.5mb..memang boleh go to 4mb ek..?menarik tu..!kat setiawangsa je ke?..memang celcom dah kuar announcment nak cover dengan 4mb area tu..

Ps..PM saya dpt ke bro.?

Bro itu celcom rm98 untuk pakej 3.6mbps la, memang comporm jejak punya untuk area yg support HSDPA. Area lain tak pernah try lagi, may be saya akan suruh darkjedi untuk update coverage dia. Bro nyer request (15,16,17 dan 19) saya dah letak dalam BOX, agak selow sikit sebab tak de seeder. Esok siap ler tuh kekeke. Menarik jugak Hidden2 nih.

jemaing
11-09-08, 11:51 AM
Bro itu celcom rm98 untuk pakej 3.6mbps la, memang comporm jejak punya untuk area yg support HSDPA. Area lain tak pernah try lagi, may be saya akan suruh darkjedi untuk update coverage dia. Bro nyer request (15,16,17 dan 19) saya dah letak dalam BOX, agak selow sikit sebab tak de seeder. Esok siap ler tuh kekeke. Menarik jugak Hidden2 nih.


Thanks bro..and congrat gak..rasanya kaler avatar tu cam bertukar je..hik..hik..:majesty:tapi box tu camne & dimana..?nanti tengok la mana yang ada buat koleksi...

ps..kaler tukar tu kena belanja tu..:icon_biggrin:

krak
11-09-08, 06:39 PM
Thanksbro..and congrat gak..rasanya kaler avatar tu cam bertukar je..hik..hik..:majesty:tapi box tu camne & dimana..?nanti tengok la mana yang ada buat koleksi...

ps..kaler tukar tu kena belanja tu..:icon_biggrin:

Cuma take ober D2H punya position jer, dia nak settle down tuh. Kekeke saya letak kat BOX torrentflux la, semua dah siap torrent, la nih tengah sedut. Malam ni siap ler semua Episode 15, 16, 17, 19 tuh.

p/s : Lepas bulan posa la kita TT,

jemaing
12-09-08, 08:05 AM
Cuma take ober D2H punya position jer, dia nak settle down tuh. Kekeke saya letak kat BOX torrentflux la, semua dah siap torrent, la nih tengah sedut. Malam ni siap ler semua Episode 15, 16, 17, 19 tuh.

p/s : Lepas bulan posa la kita TT,

pasal apa plak sdr D2H tu.?patut la lama tak kelihatan fi forum..?semalam chat dgn LSD..ada gak citer TT it..dia suggest awal oktbr..tapi baru sgt lepas raya..ramai nak beraya lagi tu..tapi TT ni memang ramai yang tunggu.. file yang siap tu..simpan le dulu..nanti sedut..thanks.!

krak
13-09-08, 03:38 AM
pasal apa plak sdr D2H tu.?patut la lama tak kelihatan fi forum..?semalam chat dgn LSD..ada gak citer TT it..dia suggest awal oktbr..tapi baru sgt lepas raya..ramai nak beraya lagi tu..tapi TT ni memang ramai yang tunggu.. file yang siap tu..simpan le dulu..nanti sedut..thanks.!

Sempat jugak layan satu dua scene. Menarik jugak sebab lain dari lain. Macam tu ke rupanya jadi massager untuk org pompuan yek. Skill yg menarik dan boleh dipraktikkan dan yg bestnya boley dapat seround lagi. Apo la hari nih, tak pasal2 kena minus point puasa gua. TT Gadget masih dalam perbincangan, buat masa ini date yg menasabah adalah minggu ke 4 bulan Oktober, sebab takut nanti semua sibuk dengan Open House dan sebagainya.

p/s : Bro jemaing, ada link lain tak, bandwith tengah free nih.

brew
13-09-08, 02:06 PM
bro sori out of topic, tapi malam nie LSD ada joint itu RED-TT, sapa-sapa yang nak datang boleh datang jugak!!

datang dengan gadget, tapi...situ takde powerpoint

jemaing
16-09-08, 12:18 AM
Sempat jugak layan satu dua scene. Menarik jugak sebab lain dari lain. Macam tu ke rupanya jadi massager untuk org pompuan yek. Skill yg menarik dan boleh dipraktikkan dan yg bestnya boley dapat seround lagi. Apo la hari nih, tak pasal2 kena minus point puasa gua. TT Gadget masih dalam perbincangan, buat masa ini date yg menasabah adalah minggu ke 4 bulan Oktober, sebab takut nanti semua sibuk dengan Open House dan sebagainya.

p/s : Bro jemaing, ada link lain tak, bandwith tengah free nih.

kekekeh..takpe bro berbaloi..:icon_biggrin:..susah dapat siri gitu..link dah takde..direct D/L update episod 17..wa punya rapidshare dah dead la pulak..:cry:..usha la siri lain plak.."i feel myself"..tu pun wa punya kegilaan tu..dulu ada kat direct D/L..dah ken ban..tak jumpa lagi..!..TT minggu ke 4 tu munasabah la gak..tapi kot ada TT raya la pulak..!..tengah usha 1 terrabyte hardisk ni..dah share dgn kwn 640gig skrang ni..just for adult movie..:Finger_fing22:

hantu_keras
16-09-08, 07:43 AM
Ada sesape sini yg pakai U Mobile Broadband? Gua mau bungkus gua punya Celcom Broadband.. Makin lama makin teruk koneksion. Pasal U Mobile nih, ada kontrak ke? Atau apa sahaja info yang boleh dikongsi.

Org celcom bgth yg Celcom Broadband terutama central nih dah tak mampu tanggung kebanjiran, elok tutup je la akaun.

bro..
gua pakai U-Mobile since Jun hari tue..
memang puas hati dari celcom hari tue...
kontrak 2 tahun dan dapat modem free..
kalau tk puas hati..blh return modem dan terminate acc dlm maser seminggu..
sebulan rm78 jekk untuk 3.6Mbps...
coverage dia pun dah besar..
since bulan 6..aku br shj dpt bil minggu lepas...
maksudnya dlm 3 bulan ko leh pakai free...

hantu_keras
16-09-08, 07:46 AM
Gigs,

gua baru aje test U mobile ni..! ternyata ianya sama aje macam celcom..! baru2 pun dah asik DC aje...! apa kes?

lagi pulak company di belakang u mobile ni - mitv atau YTL punya geng.! aku kurang yakin ler..!

ada lagi bagus kau tunggu service Wimax P1 tu.. sampai area kau.! mungkin dah sampai dah pun.. aku rasa.!

murah dan coverage ok..! macam pakai wifi biasa aje.. :)


atau izzi net? tak mo try? dengar kata kawan2 aku .. yg tu mmg laju sikit dari celcom 3g ni..

atau kalau kau penyabar lagi - tunggu aje Digi launch 3g dia..! itu mmg ok sikit.

aku dgr izzi guna 4G kan..

rockstar
24-09-08, 01:03 PM
salamz,

biasanya satu wireless router 4 port tu bole connectkan dgn berapa max user secara wireless?

krak
26-09-08, 01:56 AM
salamz,

biasanya satu wireless router 4 port tu bole connectkan dgn berapa max user secara wireless?

He he bro normally standard setting untuk Wireless Router adalah 100 ke 200 user, boleh set sampai berapa yg ko nak pun boleh. Tapi tak digalakkan kerana lagi banyak user pakai maka akan bertambah selowlah connection internet yg dapat dicapai pada waktu itu. Kalau Router tersebut mempunyai Kapasiti MEMORY yg besar ianya tiada masalah, brpa banyak user sekalipun ia mampu.

Normally untuk safe cost daripada beli Router yg berkapasiti tinggi kita boleh gunakan seketul server bagi mengawal pengaliran masuk keluar bandwith tersebut. Kalau nak cerita mmg panjang lebar punya.

eric_tan76
27-09-08, 09:29 AM
kepada sesiapa yg ingin maklumat lanjut atau ingin register P1 wimex, bolehlah pm kpd saya. saya sedia untuk membantu anda

bxoc
27-09-08, 12:23 PM
Untuk kegunaan office , aku guna Dlink DIR 451 yg di sambungkan dgn Huawei USB Modem . Habis offcie hour , aku cabut modem tu dan guna kat rumah jimat RM 98.00 sebulan . :icon_biggrin:

So far , Dlink router tu ok , senang nak set up dan senang sharing . Yg aku masih tak faham , kenapa bila connected , dlm application dia tulis UMTS dan bukan 3G connected .

Apa beza UMTS dgn 3G ....?

Semlm , member aku memaklumkan bahawa kalau kita pakai 3G broadband , kita share 1 IP ..maknanyer ...kalau lagi ramai browse , lagi lembab bandwith , lagi banyak kita download , makin slow connection kite .

Ini yg tak best nyer berbanding dgn streamyx .
Anyway , pasal mobility , i think ok lar Celcom broadband ni ..not bad .

brew
27-09-08, 02:23 PM
kepada sesiapa yg ingin maklumat lanjut atau ingin register P1 wimex, bolehlah pm kpd saya. saya sedia untuk membantu anda
eric, cool bro, I rasa ramai yg mau tau pasal WIMAX ini. apa kata u post kat thread niaga for everyone to lihat?

eric_tan76
28-09-08, 08:15 PM
eric, cool bro, I rasa ramai yg mau tau pasal WIMAX ini. apa kata u post kat thread niaga for everyone to lihat?

hah.... sorry. i ingatkan post kat sini. tak pe lah. untuk maklumat lanjut, tiap tiap bulan u kena bayar 89 untuk 1.2M package. tapi i dah test speed dia. download speed minimum boleh pergi sampai 1600. untuk upload speed pulak average boleh sampai 500. :Finger_fing22:

Nel
29-09-08, 10:07 PM
wimax sudah available meh ? pls tell me more info .. lagi satu sapa ada news about BPL (broadband tru Power Line) pls share

eric_tan76
30-09-08, 01:37 PM
wimax sudah available meh ? pls tell me more info .. lagi satu sapa ada news about BPL (broadband tru Power Line) pls share

memang sudah ada. kat kl, diaorang lunch pada bulan lepas. kat jb akan launch minggu depan. tapi sekarang pun dah boleh pakai kat 2 area ni. sekarang kena bayar upfront 100. lepas tu tengok u nak signup berapa tahun. kalau 1 tahun untuk 1.2m ialah 99. kalau untuk 2 tahun ialah 89

jemaing
30-09-08, 06:05 PM
memang sudah ada. kat kl, diaorang lunch pada bulan lepas. kat jb akan launch minggu depan. tapi sekarang pun dah boleh pakai kat 2 area ni. sekarang kena bayar upfront 100. lepas tu tengok u nak signup berapa tahun. kalau 1 tahun untuk 1.2m ialah 99. kalau untuk 2 tahun ialah 89

Hmmm..!1600kb aarrr..!cantik gak tu..tapi masih ikut coverage kan..?tanya skit pasal stremyx plak ek..betul ke 4mb punya speed dah jadi rm160..?sebab dulu rasanya rm200 lebey kan..?

Nel
01-10-08, 04:07 AM
kalau tak silap depa dok test 8M sekarang ..sekarang saya pakai 4M so far stable la and worth for money .. :D lagi satu bleh call streamyx 100 to check latest price and info

krak
01-10-08, 09:07 PM
Saja nak update MK's. Kat Area Kuala Kangsar sekarang Maxis dan Celcom Broadband dah support up to 3.6mbps. Sambil2 sambil malayan tetamu sambil sambil sedut dari server. Top speed 250kB/s or lebey kurang 1700kbps. Kejap lagi nak layan Pecah Penjara dengan Heroes.

krak
06-10-08, 07:12 PM
Broadband - Celcom vs Maxis

Ada user yg tanya kat saya mana lebih bagus bagi dua dua nih. Berikut ini adalah perbandingan yg paling senang untuk difahami.

Celcom Broadband (celcom3g)
Rm98.00 Unlimited 3.6mbps HSDPA
Coverage - Area KL bolh kata semua area sudah HSDPA di mana kelajuan maksimum mencapai 3.6mbps. Nationwide boleh kata semua bandar2 besar sudah ada. Kat Kuala Kangsar pun sudah HSDPA.

Maxis Brodband (maxisbb) / Data to go (unet)
Rm98.00 Unlimited 3.6mbps HSDPA
Coverage - Tak Semua Area KL ada HSDPA, rata2 kelajuan setakat 1.5mbps sahaja. Kalau KL betul2 hanya 3g sahaja. Hampeh.

Ada IP range yg laju dan juga cipan. Once connected sila guna bandwith test untuk memastikan ianya laju.

p/s : Ada juga yg menanyakan sama ada adakah Fair Usage dalam T & C itu berkuatkuasa sekiranya anda menggunakan lebihan G. Jawapan saya TIDAK. sebab selama saya guna rata2 average usage per month adalah paling koman jer 50GB. Tak de extra charged pun.

brew
06-10-08, 09:49 PM
Broadband - Celcom vs Maxis

Ada user yg tanya kat saya mana lebih bagus bagi dua dua nih.


Saya kenal user ini. beliau amat tertekan dengan keupayaan internet di tempat beliau

1. Streamyx: masih dalam 40% phase installation
2. Celcom: Kuat, beliau pernah testing dengan cousin beliau punya device
3. Maxis: Unrated



p/s : Ada juga yg menanyakan sama ada adakah Fair Usage dalam T & C itu berkuatkuasa sekiranya anda menggunakan lebihan G. Jawapan saya TIDAK. sebab selama saya guna rata2 average usage per month adalah paling koman jer 50GB. Tak de extra charged pun.


Yang ini pon aku confuse(aku yg kasi info kat dia pasal benda tu), sbb aku dulu pengguna celcom 3g via Motorola v3x, tapi bila mypdacafe forum cakap mmg ada What they called limitation after 5g usage, aku slow down dengan celcom. Anyway thanks for your explanation KRAK

wawa
08-10-08, 11:01 AM
hm..jd kesimpulannya...
mari..mari...kawanku....kita beli celcom brodbnd...
brew, aku tgh tungu jwp dr tmnut...ari isnin lepas aku tanya dia ckp dlm sistem borang aku de tulis xbleh pasang,terminate sbb ade staf dia yg tulis camtu..cel@k@ h@r@m tul....panas atiku..dr bln 7 tuh aku tungu strmyx....rupa2nya line ade,staf mangkuk tmnut yg xprose, bila aku cal dr bln 7,8 n 9 ckp tgh proses..cittt

lepas tuh aku kene isi borang balik...dlm mingu ni aweks tmnut tu akan cal inform balik camner)nasib baik cun,kurang skit kepanasan), klu xleh gak nx wk aku amik celcom...

itulah pengalaman yg teruk dealing with tmnut....patut ade company lain gak diberi lesen mcm telekom,bru de fight n jaga customer elok2..

moshri
08-10-08, 04:14 PM
Broadband - Celcom vs Maxis

Ada user yg tanya kat saya mana lebih bagus bagi dua dua nih. Berikut ini adalah perbandingan yg paling senang untuk difahami.

Celcom Broadband (celcom3g)
Rm98.00 Unlimited 3.6mbps HSDPA
Coverage - Area KL bolh kata semua area sudah HSDPA di mana kelajuan maksimum mencapai 3.6mbps. Nationwide boleh kata semua bandar2 besar sudah ada. Kat Kuala Kangsar pun sudah HSDPA.

Maxis Brodband (maxisbb) / Data to go (unet)
Rm98.00 Unlimited 3.6mbps HSDPA
Coverage - Tak Semua Area KL ada HSDPA, rata2 kelajuan setakat 1.5mbps sahaja. Kalau KL betul2 hanya 3g sahaja. Hampeh.

Ada IP range yg laju dan juga cipan. Once connected sila guna bandwith test untuk memastikan ianya laju.

p/s : Ada juga yg menanyakan sama ada adakah Fair Usage dalam T & C itu berkuatkuasa sekiranya anda menggunakan lebihan G. Jawapan saya TIDAK. sebab selama saya guna rata2 average usage per month adalah paling koman jer 50GB. Tak de extra charged pun.


aku dah pakai celcom 3g dekat 2 tahun. so far so good. mmg puas hati. aku langgan pakej basic w/o modem rm68 sbln. aku leh dpt d/l speed 784kbps padahal aku cuma langgan 384 kbps :Finger_fing22:. sbb area aku kg melayu sbg ada HSDPA. kalo maxis hampeh. lbh tgkt 5 je out. raya baru ni aku surf kat kg guna GPRS pon ok jer.. xyah le ke bandar nak surf internet :kid:

krak
09-10-08, 01:08 AM
Kalau connection korang selow cipan ketika menggunakan Telco Broadband sila DC dan dapatkan IP yg saya listkan ini. IP yg laju bagi Celcom Broadband adalah 141, 164 dan 171 menekala untuk Maxis Broadband 121.122, IP 58.71 so so sahaja, fluctuate.

Boleh guna bandwith test kat http://speed.p1.com.my atau www.izzi.com.my/speedtest (http://www.izzi.com.my/speedtest)

imation
15-10-08, 12:24 AM
aku guna selkom... selalu dapat ip 10.228.xxx.xxx.. kat screen tulis dpt HSDPA.. tp speed cam cipan... dlm 50-60kbps je.. area bukit mertajam

krak
15-10-08, 12:50 AM
He he tak dapat nak tolong la bro, area Utara mungkin belum fully support lagi walaupun ada kuar signal HSDPA, seperti di Klang Valley juga, memula dulu memang ada keluar signal H tapi line macam CIPAN. Lepas system dia semua dah Fully Upgrade barulah ok. Posting saya di atas adalah untuk IP 10.141.xxx.xxx, 10.164.xxx.xxx dan 10.171.xxx.xxx

p/s : Lately bila malam jer speed jatuh ler pulak celecom nih. Hujan ada effect kut...

abgwebcam
17-10-08, 12:15 PM
selamat hari raya

nak tanya kpd sapa2 yang tahu.

Teman saya mengguna schoolnet di sekolahnya tetapi banyak laman web yang kena blok sprt youtube.com dan yang seumpama dengan nya.

Adakah ada jalan alternatif bagi dia untuk masuk laman web tersebut?

Mnta bantuan yer plzz

rockstar
17-10-08, 12:46 PM
bole cuba opendns. register kat website tu, pastu gunakan dns server opendns dan masukkan kat dns server komputer tu

brew
17-10-08, 03:14 PM
bole cuba opendns. register kat website tu, pastu gunakan dns server opendns dan masukkan kat dns server komputer tu
bro, tumpang tanya, saya agak musykil nie. kalau network tu internal let say ip within range 10.10.*.*, kalau kita buat dns pon dia still nak kena resolved to "public" dns yg dah reserved dalam network tu

so kalau kita register pon tak guna gak..

setau saya opendns tuk mereka yg ada public IP or not with in firewall or co-lan.

boleh betulkan kenyataan saya tak?

rockstar
17-10-08, 04:02 PM
salamz bro,

saya tak reti nak betulkan kenyataan orang. apa yg saya cuba hari tu, ip dlm network saya memang menggunakan ip range 10.10*.*, dan bila set ip dan dns server auto, memang dia akan resolve guna "public" dns yg dah reserved dlm network atau dns server tu.

kemudian saya bercadang nak buat blocking utk website2 tertentu menggunakan opendns. saya register public ip saya kat opendns, dan gantikan "public" dns yg dah reserved dlm dns server tu menggunakan opendns punya dns. hasilnya, saya dpt buat website blocking tu kat semua pc dlm network. utk melepasi website blocking ini pula, saya just tukarkan saja "public" dns dari opendns tu menggunakan "public" dns sebelum ni.

rockstar
17-10-08, 04:04 PM
oh lupa nak tambah,

jadi, utk melepasi blocking seperti yg diminta oleh abgwebcam tadi, saya just assume gunakan cara sebaliknya menggunakan opendns ini.

kalau saya tersilap, mungkin sedara brew boleh betulkan kenyataan saya.

brew
17-10-08, 08:34 PM
oh lupa nak tambah,

jadi, utk melepasi blocking seperti yg diminta oleh abgwebcam tadi, saya just assume gunakan cara sebaliknya menggunakan opendns ini.

kalau saya tersilap, mungkin sedara brew boleh betulkan kenyataan saya.
tak bro, saya agak confuse dengan opendns, mungkin kerana saya tak mencuba lagi, tapi saya berfikir secara logic(fizik bab last sekali) infrastructure.

maybe sekarang dah ada teknologi round robin secara "dhcp".tahlah bro..tapi kalau itu jadi(opendns boleh tolong), mmg maknanya bypassing boleh dilakukan dimana-mana? maknanya kampeni firewall boleh bungkus...

Neocyber, ada nak tambah apa-apa? aku tau ko expert pasal port 53 nie.. kekekekekke.

my_konek
20-06-09, 11:51 PM
salam..kepada master2 dan sifu2 kenapa broadband selcom aku tak boleh masuk ym ??????????tolong plsss

krak
21-06-09, 12:02 AM
salam..kepada master2 dan sifu2 kenapa broadband selcom aku tak boleh masuk ym ??????????tolong plsss

Ok jer nih, may be server dia busy @ ym bro dah kaput kot, reinstall semula dan buat troubleshooting apa2 yg patut.

p/s : Kalau tak boley pakai jer Yahoo Mail yg ada New Features tuh, ada option untuk YM juga.

xerox
21-06-09, 02:07 AM
salam sifu broadband sumer... umah saya kat kulim memang signal HDPA, kelajuan memang laju gak laa.. paling laju leh la dapat 3.6mbps, tapi yang tak bes nya.. kalau dah lebih 5gb dia slow.. slow nak mampus gak tu... ada rahsia nak bypass ke software papa dak... tension gak, lagi satu.. camna nak bagi leh donlot guna rapidshare kalau pakai celcom ni, rapidshare free nyer, selalu tak dapat nak donlot,
kalau celcom broadband ni camna nak tukar ip, leh terangkan sket dak, nikmat mendownload dah kurang ni,

krak
21-06-09, 04:08 AM
salam sifu broadband sumer... umah saya kat kulim memang signal HDPA, kelajuan memang laju gak laa.. paling laju leh la dapat 3.6mbps, tapi yang tak bes nya.. kalau dah lebih 5gb dia slow.. slow nak mampus gak tu... ada rahsia nak bypass ke software papa dak... tension gak, lagi satu.. camna nak bagi leh donlot guna rapidshare kalau pakai celcom ni, rapidshare free nyer, selalu tak dapat nak donlot,
kalau celcom broadband ni camna nak tukar ip, leh terangkan sket dak, nikmat mendownload dah kurang ni,

Bukan sahaja CELCOM Berukband sahaja yg CAPPED bandwith tetapi MAXSHIT Berukband (Data Unlimited) juga. P1 dan Izzinet dan Digi juga sudah mula. Sekarang semua Mobile Broadband Provider sudah mula buat ini semua. Memang Puki Ayam (Pinjam ayat Tuan Suci). Mereka sudah buat untung lagi mau buat untung, Puki Ayam lagi.

Tiada apa2 kaedah langsung yg boleh dipakai untuk bypass masalah ini, melainkan satu cara sahaja. Call mereka untuk reset semula connection tersebut. Ia hanya laju untuk seketika sahaja dan apabila ia sudah exceed limit ia akan kembali semula pada keadaan CAPPED. Mereka juga (Telco) tidak akan memaklumkan kenapa line akan menjadi selow sebaliknya mereka akan buat statement 'Bahagian Teknikal Kami akan Buat Siasatan Dahulu' kerana mereka takut customer akan terminate servis mereka.

p/s : Kini satu hari tidak boleh dapat lagi 8GB data downloaded seperti dahulu malah 8GB mengambil masa 3 hari, puki ayam.

popeye
21-06-09, 05:36 AM
Saya baru menggunakan Celcom Berukband. Kat rumah bila guna 3g or HSDPA, mcm kura2.. padahal tempat saya hanya 12KM ke Celcom HQ. Terpaksalah guna EDGE tu pun kadang2 lip-lap.. adehh.. adilkah ni? La ni kat utara HSDPA singnal fullbar. Browsing semoothh jar..

my_konek
21-06-09, 02:36 PM
memang siut berukband nie,,,baik beruk belakang umah aku laks laju gile naik pokok kelapa.........tapi yang herannyae bila aku pakai kat opis dgn kelajuan yang sama..boleh pulak logging ym.....masalah laptop aku ke...aku tak pandai sgt it nie..ada master2 leh bagi jalan tak..

krak
01-07-09, 01:39 PM
Setelah Dua Bulan terhangguk hangguk, sampai Maxshit Berukband punya technician pun datang rumah, finally My Maxshit Berukband Data Unlimited Multi Sim back to normal speed. Aku cakap kat dia Backhaul Traffic Problem dia nganga jer kekekeke.

joeys
01-07-09, 09:10 PM
macam-macam problem brukband-brukband dekat malaysia ni ek..
apsal la depa tak upgrade-upgrade kasi power sket.. ni semua TMNET punya pasal la dok monopoli line..
maxis / celcom brukband ni pada aku setakat nak baca email/baca paper/chatting ok la. kalau nak buat kerja-kerja berat macam menorent tu, alamatnya berhari-hari la baru siap, tapi ok jugak la sebab berjalan tugak torrent tu :D
so, setakat ni aku kasi tahap kepuasan aku 75% la.. sebab aku tak pernah hadapi masalah beso-beso dengan brukband ni. cuma aku tak puas hari pasal ada cap 5gig tu.. lepas je exceed 5gig, alamatnya slow la line aku huhuhuhuhu...

KiNgX
01-07-09, 11:50 PM
so, setakat ni aku kasi tahap kepuasan aku 75% la.. sebab aku tak pernah hadapi masalah beso-beso dengan brukband ni. cuma aku tak puas hari pasal ada cap 5gig tu.. lepas je exceed 5gig, alamatnya slow la line aku huhuhuhuhu...

Kalau tak silap, Maxshit Berukharamjadahpukimakbangsatband ni sampai 3G jer total volume usage. Personally aku rasa 3G itu tidak mencukupi didalam arus teknologi yang semakin mencabar dan tanpa sempadan ini.

Apa kejadahnya jika secara purata aku leh surf tenet sebanyak 100Mb jer untuk sehari? Mana cukup tu..dia ingat aku ni mak cik-mak cik kerajaan yang keja surf tenet semata-mata untuk mencari resepi-resepi masakan jer ker? Aku pun ada nafsu jugak woiiii nak tengok RedTube!!!!

xpmen
06-07-09, 11:06 AM
Kalau tak silap, Maxshit Berukharamjadahpukimakbangsatband ni sampai 3G jer total volume usage. Personally aku rasa 3G itu tidak mencukupi didalam arus teknologi yang semakin mencabar dan tanpa sempadan ini.

Apa kejadahnya jika secara purata aku leh surf tenet sebanyak 100Mb jer untuk sehari? Mana cukup tu..dia ingat aku ni mak cik-mak cik kerajaan yang keja surf tenet semata-mata untuk mencari resepi-resepi masakan jer ker? Aku pun ada nafsu jugak woiiii nak tengok RedTube!!!!


bro , makcik2 kerajaan sekarang dah advance ,bukan tengok resepi ajer , macam-2 bole buat ngan tenet ni

melantun
17-07-09, 09:14 AM
nk tnya bro2 yg pakar...bolee ke kita tmbah kelajuan speed download untuk mdem p1 wimax yg menghadkan speednya tiap2 bln?,boring menunggu...1 lg cmne nk tambah speed untuk maxis broadband?mula2 ok la maxis ni...skrg signal HSPDA pun lembab lebih dr lini GPRS je.....tolong aku....

ninja
17-07-09, 10:34 AM
nk tnya bro2 yg pakar...bolee ke kita tmbah kelajuan speed download untuk mdem p1 wimax yg menghadkan speednya tiap2 bln?,boring menunggu...1 lg cmne nk tambah speed untuk maxis broadband?mula2 ok la maxis ni...skrg signal HSPDA pun lembab lebih dr lini GPRS je.....tolong aku....

Jawapannya x boleh bro, even tho pakai speed booster pun kalo speed dah kene throttle by service provider..mmg kene tunggu next month la utk dpt balik speed normal.

Speed susah nak increase sbb broadband nya speed is bandwith sharing with others, more user lesser speed u will get.

Pasal speed lembab tu kalo HSDPA tu dah slow better lock signal bawah dr HSDPA, ko akan dpt more stabil punya speed

Issue pasal broadband xleh nak donlod rapid or other punya file sharing nya web, ni wa nak kongsi sket la kan

The problem you are facing is not so much a matter of static or dynamic IP addresses. It is to do with the fact that our network uses NAT (network address translation). This means that the Celcom network makes all its users seem to have common and shared IP address when the users are connecting to computers outside Celcom's network.

For example, if two Celcom broadband customers A and B try to access website C, to the site C users A and B would have the same IP address. In this example, it might seem to C that the same user opened two browser windows (i.e. two connections) to its site, even though these two connections in fact come from different users.

The problem you are encountering is due to the fact that some sites track IP addresses to avoid users from performing multiple downloads at the same time and taking up all the site's bandwidth; these sites assume each user has a unique IP address. Due to the usage of NAT in celcom network, these sites treat Celcom’s users as one (because those users all share the same IP address).

abe9
17-07-09, 11:45 AM
The problem you are facing is not so much a matter of static or dynamic IP addresses. It is to do with the fact that our network uses NAT (network address translation). This means that the Celcom network makes all its users seem to have common and shared IP address when the users are connecting to computers outside Celcom's network.

For example, if two Celcom broadband customers A and B try to access website C, to the site C users A and B would have the same IP address. In this example, it might seem to C that the same user opened two browser windows (i.e. two connections) to its site, even though these two connections in fact come from different users.

The problem you are encountering is due to the fact that some sites track IP addresses to avoid users from performing multiple downloads at the same time and taking up all the site's bandwidth; these sites assume each user has a unique IP address. Due to the usage of NAT in celcom network, these sites treat Celcom’s users as one (because those users all share the same IP address).



first time ninja ckp omputih penuh... huhu.. gua respect abis sama lu..

tapi info yang abe9 dapat adalah, celcom prepaid hanya ada dlm low speed,, ada kemungkinan tak celcom akan kuarkan prepaid yang 3.6 tu??

abe9 plan nak beli satu, kalu ada nak kuar dlm masa terdekat ni, cadang nak hold dulu.. rugi pulak rasanya kalu minggu depan beli yang low speed tu, alih2 lagi 2/3 minggu celcom kuarkan yg high speed.

and another thing, the existing prepaid tu kalu main area KL dan ampang area, adakah sudah cukup power??

sorry, abe9 kurang sikit hal2 IT ni,, nak kena selalu rujuk,

ninja
17-07-09, 12:17 PM
first time ninja ckp omputih penuh... huhu.. gua respect abis sama lu..

tapi info yang abe9 dapat adalah, celcom prepaid hanya ada dlm low speed,, ada kemungkinan tak celcom akan kuarkan prepaid yang 3.6 tu??

abe9 plan nak beli satu, kalu ada nak kuar dlm masa terdekat ni, cadang nak hold dulu.. rugi pulak rasanya kalu minggu depan beli yang low speed tu, alih2 lagi 2/3 minggu celcom kuarkan yg high speed.

and another thing, the existing prepaid tu kalu main area KL dan ampang area, adakah sudah cukup power??

sorry, abe9 kurang sikit hal2 IT ni,, nak kena selalu rujuk,


ekekek ala sikit2 je saya speking tu...wakakaka

at the moment no plan for high speed/3.6Mbps utk prepaid, so far business plan cuma ade 384kbps utk prepaid.

So far sy testing area cheras ampang ngn highspeed and low speed coverage okay dan speed is compatible utk web browsing cuma kalo utk downloading any big file such as movie or mp3 ke ada masalah sket lembab...

sekian mekasih

peminat
17-07-09, 06:59 PM
Tawaran khas untuk warga MK. Aku akan bantu selesaikan masalah korang over the fon. Kalau tak boleh dan di izinkan aku pegi rumah untuk troubleshoot secara percuma. Khas untuk Broadband streamyx sahaja. Broadband lain aku tak layan. So sesapa ada masalah streamyx yg susah nak settle... just PM me.. aku akan cuba bantu setakat termampu.

KiNgX
17-07-09, 07:04 PM
Tawaran khas untuk warga MK. Aku akan bantu selesaikan masalah korang over the fon. Kalau tak boleh dan di izinkan aku pegi rumah untuk troubleshoot secara percuma. Khas untuk Broadband streamyx sahaja. Broadband lain aku tak layan. So sesapa ada masalah streamyx yg susah nak settle... just PM me.. aku akan cuba bantu setakat termampu.

Kalau nak bagi jadi 4Mbps speed tapi dengan bayaran 512Kbps, boleh ker?

p/s: VADS?

peminat
17-07-09, 07:39 PM
Maaf... Permintaan untuk Boost speed untuk pakej rendah ke pakej tinggi bukan bidang kuasa aku. Tapi kalau ambik pakej tinggi tapi speed tak sampai tuh boleh la aku tolong. Aku bukan kerja dengan VADS.. dan kerja amal nih tak der untung apa-apa pun. Memang nak tolong kekawan di Area klang Valley sahaja.

melantun
20-07-09, 09:47 AM
pada yg pakar2 semua...cmne nk share internet menggunakan usb maxis broadband modem?dh try share internet pkai network kabel,bluetooth & wifi router masih x dpt share laaa...cmne haaaa?????

brew
20-07-09, 12:15 PM
pada yg pakar2 semua...cmne nk share internet menggunakan usb maxis broadband modem?dh try share internet pkai network kabel,bluetooth & wifi router masih x dpt share laaa...cmne haaaa?????
good question!

tak silap aku susah nak buat nie, tatau kalau krak ada solusi, tapi tujuan asal maxis broadband adalah mobiliti, tapi bila ko nak sharing koneksi susah la deh. melainkan, kalau usb ko ada auto-dial atau auto-sign-in script (boleh create pakai .bat) dan terus connect ke wireless switch yang usb-pluggable to another device, tak silap aku tak wujud lagi benda nie..tatau la..

ninja
20-07-09, 12:24 PM
pada yg pakar2 semua...cmne nk share internet menggunakan usb maxis broadband modem?dh try share internet pkai network kabel,bluetooth & wifi router masih x dpt share laaa...cmne haaaa?????

kalo maxis wa x sure, kalo celcom wa leh konfirm kan benda ni xleh buat, unless lu guna Celcom Getway Wifi router tu...

brew
20-07-09, 12:28 PM
kalo maxis wa x sure, kalo celcom wa leh konfirm kan benda ni xleh buat, unless lu guna Celcom Getway Wifi router tu...
budak after sales dah cakap, betul la tu takleh buat. kekekekeke

ninja
20-07-09, 12:34 PM
budak after sales dah cakap, betul la tu takleh buat. kekekekeke

btw wat the purpose nak sharing kan bandwith tu kat org? even speed yang anda dpt tu dh sharing among subscriber lain, dan anda nak plak sharing kan conenction tu kat org lain yg bukan subcriber, ini makan bandwith dan anda yg rugi pasal speed makin slow

melantun
22-07-09, 07:33 PM
aduh...boring gk la gni punya broadband....mcm2 hl masalah broadband ni...ada sesapa tau x cmne nk hack limit broadband...2gb-6gb x sampai seminggu dh abis limit...kalu dh cut download speed mengalahkan siput khinzir...hmpmh...boring2...

melantun
23-07-09, 08:43 AM
aku ada terbaca tentang ip config...comandnya...ping (ip adress) -t ,apa maksudnya??bolekah di praktikkan utk conection internet yg lebih baik?ada sesiapa yg dpt membantu?????

krak
02-09-09, 12:19 AM
Maxshit sudah mula perang dengan pengguna pengguna rapidshare. So siapa2 yg guna Maxshit Berukband akan di blok sepenuhnya oleh Maxshit. Bengong lagi bangang. One Malaysian dah jadi macam apa lagi dah. Banyak lagi langkah langkah drastik akan dikenakan kepada pengguna selepas ini.

Tapi he he blok la macam mana pun, mesti ada kaki yg boleh bypass punya. Nak bypass rs blok by maxshit sila lihat totorial bawah nih.

For example.... you try to download the bellow from RS links...

"http://rapidshare.com/files/269784390/rwv3oa.rar"

If you are a premium user or not you will get to finally something that looks like this (the final links) it is basically the actual file address based on RS selected download server....

"http://rs700gc.rapidshare.com/files/269784390/rwv3oa.rar"

maxis will block the access to file above due to existence of "rapidshare.com" in the above URL... what you need to do is find the actual IP address of the URL of "rs700gc.rapidshare.com" to get by MAXIS filter...

You can go to any website that let you see its actual IP based on the URL...

You can try:
http://www.selfseo.com/find_ip_address_of_a_website.php

And key in : rs700gc.rapidshare.com

You should get its IP : 64.212.138.101

Basically to any browser, rs700gc.rapidshare.com = 64.212.138.101

So change the above links to":

"http://64.212.138.101/files/269784390/rwv3oa.rar"

You should now able to bypass the block.... if you are a premium user key in the address in IDM and everything should works as usual.

p/s : Selamat mencoba, hari nih berita tak de cover pun pasal minyak naik, tambang bas naik, bla bla bla... Bonus untuk kakitangan awam - terus senyap, dengar income tax juga dah auto naik (tanpa notis) juga. Dah la tarif elektrik pun naik sejak Ogos lalu. Sorry off topik bengang punya pasal ekekekek

KiNgX
02-09-09, 01:36 AM
Maxshit sudah mula perang dengan pengguna pengguna rapidshare. So siapa2 yg guna Maxshit Berukband akan di blok sepenuhnya oleh Maxshit. Bengong lagi bangang. One Malaysian dah jadi macam apa lagi dah. Banyak lagi langkah langkah drastik akan dikenakan kepada pengguna selepas ini.


Jika benar bagai dikata oleh saudara Krak, ini boleh bikin panas hati nie..!!!:furious: Sejak akhir-akhir ini, saya mula menyedari kebaikan streamyx walaupun sebelum ni di kondem macam-macam.

KLGuy
02-09-09, 10:12 PM
I tak tahu lah, tapi I suspect Steamx in pun dah mula throttle down semua site seperti RS, Mega dan lain lain. Awal bulan lepas I subscribed Mega dan dapat dl speed kira OK lah sampai max 200, tapi baru baur ni agak 1 minggu lepas tiba tiba tak bole browse pun. Call lah dan dia org repair Isnin lepas 24hb tapi yang pelik nya Steamx acc saya ni under SOHO dan patut no limit. I call dia org punay helpline dia org kata tak da masalah tpi bild dl dulu boleh sampai 200K, sekarang nak dapat 20K pun susah! Bengan habis!

zaxlroses
16-09-09, 01:32 AM
kl guy .....
memang streamx macam nier la bulan pertama ok lepas 2 slow ....
u try test line pakai online test ...
kalau nak tau online test kena tanya wakil streamx dulu aku dah try ...lepas tu komen balik

BluSniper
27-09-09, 09:16 AM
aku ni sebenarnya pengguna broadband celcom ha..aku beli bukan apa sebab kena tipu jer r ngan iklan celcom " No1 Di Labuan"
last2 beli bila nak guna broadband celcom jauh ckit dari bndar jer terus dapat signal GPRS dah la tu 2,3 bar je coverage pun..bila tanya servis center ngah upgrade je jwapan dia? apa yang dia upgrade pun aku x tahu..sapa2 yang da sedara ngan celcom bleh ker bagaitau..
Bila time bil tu laju jer antar mesej ha, bila time servis untuk pengguna macam hapa..bayar tuk 512k tapi guna 1k speed pun xder..lembab giler..apa nak jadi ngan servis provider kat malaysia ni ya..nipu je pndai ha...igt lau prob gak aku nak tukar broadband lain ler...ada idea tak?
aku di area labuan n sabah...

lord_raven
27-09-09, 10:04 AM
aku ni sebenarnya pengguna broadband celcom ha..aku beli bukan apa sebab kena tipu jer r ngan iklan celcom " No1 Di Labuan"
last2 beli bila nak guna broadband celcom jauh ckit dari bndar jer terus dapat signal GPRS dah la tu 2,3 bar je coverage pun..bila tanya servis center ngah upgrade je jwapan dia? apa yang dia upgrade pun aku x tahu..sapa2 yang da sedara ngan celcom bleh ker bagaitau..
Bila time bil tu laju jer antar mesej ha, bila time servis untuk pengguna macam hapa..bayar tuk 512k tapi guna 1k speed pun xder..lembab giler..apa nak jadi ngan servis provider kat malaysia ni ya..nipu je pndai ha...igt lau prob gak aku nak tukar broadband lain ler...ada idea tak?
aku di area labuan n sabah...

salam semua..

sepanjang pengetahuan aku, semua service provider (even almost all business) sama aje bro. customer/after sales service macam hampeh. they can get away even with theft. bila service slow, ada reason sebab ada clause 'on best effort basis only'.

kalau nak speed laju memang kena dekat dengan area town. anyway, aku guna maxis sebab somehow dapat 3g kt tengah laut tu (dalam 10km dari darat) walaupun coverage tak constant.

p/s mostly aku guna utk hantar e-mail ngn surfing MK aje

PeeJay
27-09-09, 01:46 PM
yang gua frust, service provider nih, amik sikap sambil lewa but-but quality service after sales dia org. Kalu gua buat sambil lewa bayar bill, pukiwak dia org laju plak blok line gua!
Sebagai contoh gua duduk puncak jalil ni, dulu dapat 3.5m sbb tu gua amik package tu. But hari ni usah kan 3.5, 120kb pun payah!
Bila call service center, alasan sama di beri, transmitter or repeater puncak jalil down!
Kalu dah tahu selalu down, buat la major repair or replacement. Pacak mobile tower tu dgn kadar segera. Gua tengok celcom kalu dekat kawasan elit atau vip dia org sanggup antar mobile tower utk support! Tapi maxis, haremm!


Kalu tak bagi rebat tak ke memang lahanat ar service provider mcm maxshit broadband ni! Ah pacak lagi tower yg macam reban ayam. Dan tk pernah nak pikir dan amik kira kapasiti yg akan bertambah.
Gua dah mula pikir nak switch ke
Streamx. Hilang kepercayaan dah gua dgn berukband. Cable lagi meyakinkan!
Tinggal nak merasa fiber optic entah berkurun gamaknya!
Adeh pe nak jadi dgn negara mesia ni lam ICT?
Ketinggalan siot!
Posted via Mobile Device

brew
27-09-09, 01:55 PM
Kalu dah tahu selalu down, buat la major repair or replacement. Pacak mobile tower tu dgn kadar segera. Gua tengok celcom kalu dekat kawasan elit atau vip dia org sanggup antar mobile tower utk support! Tapi maxis, haremm!

aku rasa macam tak betul statement ko tu bro, aku pakai celcom, tapi harapkan pagar, cico harahap takleh harap.



Tinggal nak merasa fiber optic entah berkurun gamaknya!
Adeh pe nak jadi dgn negara mesia ni lam ICT?
Ketinggalan siot!
Posted via Mobile Device
aku rasa terlalu byk sangat campurtangan,seperti bolasepak malaysia la.
TM memang takde ura-ura nak buat fibre optic kat resident area, pak menteri kata "nanti anak-anak kita lebih terjerumus ke bidang maksiat"

Maybe dorang merungut, zaman dorang dulu takde internet.

Aku kat rumah skang terpaksa subscribe 2 x 4MB streamyx , then bonding kat satu proxy server tuk mencapai internet yang maksimum. Luckily kastemer bayar.

lord_raven
27-09-09, 05:06 PM
aku rasa terlalu byk sangat campurtangan,seperti bolasepak malaysia la.
TM memang takde ura-ura nak buat fibre optic kat resident area, pak menteri kata "nanti anak-anak kita lebih terjerumus ke bidang maksiat"


salam semua...

anak menteri tu mana ada masa nak surf. diorang bukan nya keje. dari dok surf kat internet, diorang terus pancing aje kat club yang bersepah kat kl nun. apa nak kisah, duit bapak ada banyak.

kot ada fibre optics pun leh confirm ke tak jadi macam keadaan skang ni? banyak sangat T&C yang memihak kepada pihak provider. yang berkaitan pun main tutup mata aje...

p/s memang lahanat service provider ni. time nak block line user, lajusss aje. service atau coverage hampeh.....buat muka lahanat.

BluSniper
28-09-09, 01:02 AM
salam semua...

anak menteri tu mana ada masa nak surf. diorang bukan nya keje. dari dok surf kat internet, diorang terus pancing aje kat club yang bersepah kat kl nun. apa nak kisah, duit bapak ada banyak.

kot ada fibre optics pun leh confirm ke tak jadi macam keadaan skang ni? banyak sangat T&C yang memihak kepada pihak provider. yang berkaitan pun main tutup mata aje...

p/s memang lahanat service provider ni. time nak block line user, lajusss aje. service atau coverage hampeh.....buat muka lahanat.


bkn kata anak bapak pun kadang2 join skali ha.. xsmpt nak mentenet ni...
yang pasti lulus servis provider ada n jnji mcm2...lepas lulus xnk tgok dah betul ke tak ada yg di jnji..yang merana org mcm kita nie la kena tipu jer ngan servis provider..hari2 upgrade kualiti sama jer, makin teruk lagi ada la...bila tanya kat yg berkenaan je or servis provider " Kita akan cari alternatif/upgrade untuk tingkatkan servis dan banyak dah negara luar yang mnngunakan teknlogi ini,di jamin lepas guna teknologi ini servis bertambah baik " tu ayat dia jer..mmg dia tmbah, tapi tambah apa? tambah bil lagi adala n ramai kena tipu konon dah upgrade dah teknologi termasuk aku la kena tipu konon nyer no 1 punya coverage..lau ikutkan kawasan tempat aku ni ukuran hujung ke hujung baru 16km jer x ler besar mana...tower banyak, yang mana satu spport pun xtau..nasib bek tower tinggi n jauh lau tak mau jadi jadi tempat sidai baju jer ha...sori bro emo ckit pasal jnji2 cmni...


:icon_hihi:



P/s : malaysia x mju bukan kerna kurang teknologi tetapi terlebih teknologi yang tak tau nak guna.. PeAce No War :please:

KiNgX
04-10-09, 10:36 PM
TMNut akan memperkenalkan HSBB (High Speed Broadband) tidak lama lagi, mungkin juga sebab terdapat banyak saingan yang menyebabkan mereka sedikit tercirit. HSBB yang ditawarkan adalah 4Mbps dan 8Mbps (yang 8Mbps ni saya kurang pasti). Sekarang ni masih lagi dalam peringkat percubaan. Sudah banyak vendor dan company SI yang telah dipanggil untuk mencuba HSBB ni.

Cuma permulaan HSBB ni akan dimulakan dikawasan Subang kerana ramai VVIP disana. Bila nak start nationwide, masih belum pasti, setiap kali saya melawat tempat mereka mengadakan testing, asyik kata belum ready jer.

Mungkin ada sebab disebalik pengenalan HSBB ini. Ini kerana mereka sedang dalam proses untuk mewujudkan 1 laman yang mebolehkan pelanggan mereka menonton movie berbayar di internet. Tapi masih terlalu awal lagi untuk memperkatakan perihal ini kerana ia melibatkan lesen dan akta hak cipta.

KiNgX
06-10-09, 11:31 PM
Samada betul atau tidak, setelah melayari lebih dari 2 jam, kekadang internet connection saya terus ilang walaupun full coverage, kadang tenggelam terus. Dan bila saya amati modem USB saya, didapati macam mengalami "heating" issue. Den apabila saya diskonet, sejukkan sikit modem itu, baru ia kembali normal. Bukan sekali dua saya perasan, tapi banyak kali jugak saya kena ulangi proses yang sama seperti yang telah dinyatakan diatas.

Adakah anda juga mengalami masalah yang sama seperti saya? Ataupun memang saya patut tukar USB modem saya itu?

NID
07-10-09, 11:02 AM
salama abg2 semua...saya nak tanye skit la.....

katekan la sy tgh duduk kat kedai kopi...sambil bawa laptop....bila buka ade laptop ade la beberapa line wifi tapi yg ade pasword punya....so ade tak satu program yg boleh crak atau pecah masuk wifi mereka itu walaupon kita tak tau pasword mereka....

sekian tu aje soklan saya untuk abg2 semua....

Midnakal
07-10-09, 01:39 PM
Alamak NID ...ada tuh mmg ada .....tapi sukarlah.....panjang jalan dan ceritanya....Gua sendiri pun pernah cuba ....tapi tak pernah berhasil...... tapi tak tahulah kengkawan kat MK nie ada yg mmg jenis handal cenggitu.....


p/s: NID bila mau pekena teh tarik nieh.....

NeoCyber
07-10-09, 02:02 PM
salama abg2 semua...saya nak tanye skit la.....

katekan la sy tgh duduk kat kedai kopi...sambil bawa laptop....bila buka ade laptop ade la beberapa line wifi tapi yg ade pasword punya....so ade tak satu program yg boleh crak atau pecah masuk wifi mereka itu walaupon kita tak tau pasword mereka....

sekian tu aje soklan saya untuk abg2 semua....

boleh, guna backtrack 2.

atau backtrack3 CD.

download lah ISO nya.. dan search di internet bagaimana cara nak gunanya.

saya kemana2 pun bawa CD ni.., mana tau saya memerlukan internet percuma.

jiran2 berhampiran rumah saya.. abis dah di hack password nya.. (kecuali sorang tu dah bijak - dah tukar router nya tak pakai WEP lagi.. pakai WPA2+mac. susah sikit nak hack)

Tapi kalau pakai line orang - jgn laa sampai sedut semua bandwidth.. agak2 lah ya.., guna utk surf sudahlah.. jgn guna utk download dan sedut segala bandwidth yg ada.

anda mungkin tertangkap mencuri bandwidth orang..

so - the knowledge is in your hand , with knowledge comes power, with power come responsibility!

NID
07-10-09, 05:19 PM
Alamak NID ...ada tuh mmg ada .....tapi sukarlah.....panjang jalan dan ceritanya....Gua sendiri pun pernah cuba ....tapi tak pernah berhasil...... tapi tak tahulah kengkawan kat MK nie ada yg mmg jenis handal cenggitu.....


p/s: NID bila mau pekena teh tarik nieh.....

teh tarik...kat mane....any time bebehhh....kalau kene masa la....ajak la BD skali dan geng Mk yg lain.....lame benor aku tak jumpa korang....tak tau la korang igt aku lagi ke tak....

WIggLE
07-10-09, 05:34 PM
teh tarik...kat mane....any time bebehhh....kalau kene masa la....ajak la BD skali dan geng Mk yg lain.....lame benor aku tak jumpa korang....tak tau la korang igt aku lagi ke tak....

Sapa yg x kenai...org lama ni

brew
07-10-09, 08:06 PM
boleh, guna backtrack 2.

atau backtrack3 CD.

download lah ISO nya.. dan search di internet bagaimana cara nak gunanya.

saya kemana2 pun bawa CD ni.., mana tau saya memerlukan internet percuma.

jiran2 berhampiran rumah saya.. abis dah di hack password nya.. (kecuali sorang tu dah bijak - dah tukar router nya tak pakai WEP lagi.. pakai WPA2+mac. susah sikit nak hack)


tapi kalau dia set hanya permit by IMAC address pon takleh gak kan?

aku pon pakai backtrack2, tapi kalau certain occasion, aku pakai aircrack 2.1. hehe

NeoCyber
07-10-09, 11:46 PM
tapi kalau dia set hanya permit by IMAC address pon takleh gak kan?

aku pon pakai backtrack2, tapi kalau certain occasion, aku pakai aircrack 2.1. hehe

masih boleh juga, jika dia pakai both WPA+ dan MAC address.

kena inject mac spoofing. jadi laptop anda punya mac address sudah di spoof address seolah2 anda adalah laptop dlm list router tu. Dalam manual Backtrack ada di terangkan stepnya.

susah sikit ni , kerja banyak sikit - sebab kena capture data banyak lagi, lepas tu baru dapat imac address tu...

krak
08-10-09, 12:55 AM
Samada betul atau tidak, setelah melayari lebih dari 2 jam, kekadang internet connection saya terus ilang walaupun full coverage, kadang tenggelam terus. Dan bila saya amati modem USB saya, didapati macam mengalami "heating" issue. Den apabila saya diskonet, sejukkan sikit modem itu, baru ia kembali normal. Bukan sekali dua saya perasan, tapi banyak kali jugak saya kena ulangi proses yang sama seperti yang telah dinyatakan diatas.
Telco Berukband sekarang dah pintar, tak mau subscriber hook broadband lama lama. Bila complain mereka kata user kat situ ramai la, padahal sengaja jer diorg disconnect user.... Sebab tulah tetiba ko akan rasa no connection padahal kat Modem Connection to kata ko connected with Full Bar lagi.

Disconnect then pastu conek balik jer la (sebab kalau pakai auto redial pun dia tak jalan jugak). Bab Heated nih mmg standard la, tu pasal saya pakai 2 ketul modem USB, bila rasa dah lama sikit dan panas tukar modem lain pulak. Almaklumlah nak maximise 200GB per month he he...

p/s : Neo mana ko beli antena yg boleh guna untuk tarik signal 3g tuh?

NID
08-10-09, 08:23 AM
neo...yg backtrack2 tu boleh dapat kat dalam internet ke....atau nak kene beli kat kedia CD dia...susah ke nak guna...al-maklum la..aku ni kalau bab2 software memang fail skit....atau sesapa yg paham cara penggunaan nye bleh la terangkan skit kat sy yang tal tau ni......thks.....

p/s...ala wiggle lame mane pon....biasa2 aje....kau keje tempat lame lagi ke..dekat la ngan tempat midnakal....bleh set minum2 nanti...mid kau petik la....

WIggLE
08-10-09, 04:42 PM
neo...yg backtrack2 tu boleh dapat kat dalam internet ke....atau nak kene beli kat kedia CD dia...susah ke nak guna...al-maklum la..aku ni kalau bab2 software memang fail skit....atau sesapa yg paham cara penggunaan nye bleh la terangkan skit kat sy yang tal tau ni......thks.....

p/s...ala wiggle lame mane pon....biasa2 aje....kau keje tempat lame lagi ke..dekat la ngan tempat midnakal....bleh set minum2 nanti...mid kau petik la....

Nid..dulu sebelum pose aku selalu breakfast dgn Midnakal..

NeoCyber
09-10-09, 10:38 AM
Almaklumlah nak maximise 200GB per month he he...

p/s : Neo mana ko beli antena yg boleh guna untuk tarik signal 3g tuh?

Krak aku ada jawapan dan persoalan :

1. Soalan - berukband apa kau pakai? boleh download 200GB sebulan tu?

2. Jawapan : aku beli 75db antenna dari lowyat plaza. Aku juga pernah beli antenna dari lowyat forum. harga lebih kurang - dari RM75 ke RM100.

bagus? sangat bagus di kala signal asik drop ke satu atau tiada langsung.. dgn pakai antenna kau boleh boost lagi 2 bar. biasanya lah.

kalau nak kata terus full bar tu tipu sangat lah. melainkan kau beli professional powered antenna.. yg pada aku akan jadi hassle pulak nak angkut.

+ + + +

utk yg nak tau macam mana nak crack wi-fi guna backtrack ni - sila rujuk website bawah ni :

How to Crack a Wi-Fi Network's WEP Password with BackTrack (http://lifehacker.com/5305094/how-to-crack-a-wi+fi-networks-wep-password-with-backtrack)


Peralatan yg kene ada tu kene ambil perhatian sikit. Macam aku, aku mmg ada beberapa PCMCIA card yg mmg di gunakan utk hacking, dan juga USB wifi just in case nak hack network yg pakai N-based punya standard. (PCMCIA yg aku ada tu utk break into network yg pakai A , B dan G signal saja.

sebelum melengkap kan diri, test dulu pakai internal wifi , kadang boleh aje pakai internal wifi tu. aku hack network jiran aku pakai internal wifi chipset saja.

xpmen
12-10-09, 04:43 PM
Krak aku ada jawapan dan persoalan :

1. Soalan - berukband apa kau pakai? boleh download 200GB sebulan tu?

2. Jawapan : aku beli 75db antenna dari lowyat plaza. Aku juga pernah beli antenna dari lowyat forum. harga lebih kurang - dari RM75 ke RM100.

bagus? sangat bagus di kala signal asik drop ke satu atau tiada langsung.. dgn pakai antenna kau boleh boost lagi 2 bar. biasanya lah.

kalau nak kata terus full bar tu tipu sangat lah. melainkan kau beli professional powered antenna.. yg pada aku akan jadi hassle pulak nak angkut.

+ + + +

utk yg nak tau macam mana nak crack wi-fi guna backtrack ni - sila rujuk website bawah ni :

How to Crack a Wi-Fi Network's WEP Password with BackTrack (http://lifehacker.com/5305094/how-to-crack-a-wi+fi-networks-wep-password-with-backtrack)


Peralatan yg kene ada tu kene ambil perhatian sikit. Macam aku, aku mmg ada beberapa PCMCIA card yg mmg di gunakan utk hacking, dan juga USB wifi just in case nak hack network yg pakai N-based punya standard. (PCMCIA yg aku ada tu utk break into network yg pakai A , B dan G signal saja.

sebelum melengkap kan diri, test dulu pakai internal wifi , kadang boleh aje pakai internal wifi tu. aku hack network jiran aku pakai internal wifi chipset saja.

setelah dibaca2 susah betul nak buat benda ni laa, tak de yg lagi easy step ker?

Retired
12-10-09, 05:05 PM
Kita masih lagi ketinggalan di dalam dunia broadband ini. lihat sahajalah jiran kita sudah ada 15MBPS sedangkan kita paling tinggi pun berapa? 1? tu pun slow nak mampus.!

http://www.singnet.com.sg/plans_and_services/broadband/snbb.asp?snbb=15Matl

kamote
12-10-09, 06:34 PM
kat mesia pun dah ada HSPA 14mbps, celcom digi dan maxis but there's a lot bottleneck on their networks, traffic congestion, transmission bottleneck, capacity, E1 tak cukup, mcm2 lagi la. It's up to their engineers to optimise the network but what I can say, they already bought the technology.....

just my 1.5 cents

Midnakal
12-10-09, 08:51 PM
kat mesia pun dah ada HSPA 14mbps, celcom digi dan maxis but there's a lot bottleneck on their networks, traffic congestion, transmission bottleneck, capacity, E1 tak cukup, mcm2 lagi la. It's up to their engineers to optimise the network but what I can say, they already bought the technology.....

just my 1.5 cents

Tambah sikit lagi bro ....... MANAGEMENT pun nak kena tukarrrrr tuh.....ckp banyak tapi service hancurrrrrrrr

KiNgX
12-10-09, 09:18 PM
Kita masih lagi ketinggalan di dalam dunia broadband ini. lihat sahajalah jiran kita sudah ada 15MBPS sedangkan kita paling tinggi pun berapa? 1? tu pun slow nak mampus.!

http://www.singnet.com.sg/plans_and_services/broadband/snbb.asp?snbb=15Matl

Harap saudara Baba666 dapat refer kat link bawah ni. Seperti posting saya yang sebelum ini, mereka masih lagi menjalankan ujian tentang HSBB ni.


http://www.tm.com.my/about-tm/hsbb/


Kalau nak bandingkan dengan Singapore memang la kita kalah kaw kaw punya. Dorang negara kecik jer, orang tak ramai, takde la sangat high bandwidth consupmtion macam kat Malaysia ni. Kalau dorang pakai fiber connection pun boleh tanggung kos pasal kawasan kecik. Malaysia kalau fully tukar ke fibre, bankrupt terus la jawabnya nak menghubungkan ke semua kawasan di Malaysia ini.

KiNgX
12-10-09, 09:33 PM
kat mesia pun dah ada HSPA 14mbps, celcom digi dan maxis but there's a lot bottleneck on their networks, traffic congestion, transmission bottleneck, capacity, E1 tak cukup, mcm2 lagi la. It's up to their engineers to optimise the network but what I can say, they already bought the technology.....

just my 1.5 cents

Berdasarkan pengalaman saya, kadang-kadang Engineers tu sendiri pun dah pening kepala sebab asal load terlebih sikit jer, firewall dah crashed. Asal high traffic jer, routers kong terus. hight traffic jer, core switch dorang meletup...macam mana tu nak troubleshoot kalau macam tu?

Ini kerana semua networking devices ada max limit untuk tampung load tenet. Nak unit yang boleh tampung concurrent user sampai million, mau kuar duit berjuta beb. So, bersabarlah menunggu harga high end products ni turun harga sikit.

Retired
12-10-09, 09:59 PM
Harap saudara Baba666 dapat refer kat link bawah ni. Seperti posting saya yang sebelum ini, mereka masih lagi menjalankan ujian tentang HSBB ni.


http://www.tm.com.my/about-tm/hsbb/


Kalau nak bandingkan dengan Singapore memang la kita kalah kaw kaw punya. Dorang negara kecik jer, orang tak ramai, takde la sangat high bandwidth consupmtion macam kat Malaysia ni. Kalau dorang pakai fiber connection pun boleh tanggung kos pasal kawasan kecik. Malaysia kalau fully tukar ke fibre, bankrupt terus la jawabnya nak menghubungkan ke semua kawasan di Malaysia ini.


tu baru banding dengan singapore .... belum di bandingkan dengan negara2 seperi korea atau sweden. kita bukan nak mengagung2kan teknologi mereka atau negara mereka tetapi sebagai sebuah negara yang membangun kita perlu belajar. ambik yang baik dan buang yang keruh.

jemaing
12-10-09, 10:13 PM
tu baru banding dengan singapore .... belum di bandingkan dengan negara2 seperi korea atau sweden. kita bukan nak mengagung2kan teknologi mereka atau negara mereka tetapi sebagai sebuah negara yang membangun kita perlu belajar. ambik yang baik dan buang yang keruh.

Rasanya masalah utama bukan berkaitan dengan teknologi atau logistik..tetapi lebih kepada mentaliti..Pengubal undang undang terlalu tua untuk mengikuti perkembang teknologi (apa perlunya kecangihan teknologi kalu orang bawahan boleh dikerah melakukan kerja?)..kompeni kompeni yang terlalu berteraskan keuntungan(keuntungan dan pulangan kepada pemegang saham adalah objektif utama perniagaan contranya..pelaburan keatas infrastruktur tidak boleh membebankan margin untung--WTF)...Peratusan keperluan keatas capaian berkelajuan tinggi tidak besar..satakad surf 1mb sudah lebih dari cukup...:icon_biggrin: .
NATIJAHNYA...Lambat lagi la nak dapat satu HD movie sehari..! :cry:

KiNgX
22-10-09, 08:19 PM
Internet kelajuan tinggi tahun depan

KUALA LUMPUR: Persidangan Dewan Rakyat hari ini diberitahu bahawa Projek Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi (HSBB) dijangka dapat dinikmati rakyat mulai tahun depan. Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum, berkata ini kerana rangkaian akses kini dalam proses ujian dan sebanyak empat ibu sawat di Lembah Klang iaitu di Bangsar, Shah Alam, Subang Jaya dan Taman Tun Dr Ismail, dijadikan ibu sawat percubaan untuk menguji keberkesanan teknologi rangkaian akses.

"Telekom Malaysia juga telah memulakan kerja fizikal bagi pelaksanaan infrastuktur rangkaian akses di 22 rangkaian ibu sawat syarikat itu di seluruh negara," katanya menjawab soalan Saifuddin Nasution Ismail (PKR-Machang).

Nampaknya kita sudah ketahui bila HSBB ini akan mula available di negara kita ini. And then tadi orang TMNUT kata ada dekat 3000 keja kosong sekarang ni available di TM..adakah ia disebabkan projek HSBB ini akan dilancarkan tidak lama lagi dan mereka kekurangan pekerja?

jemaing
23-10-09, 07:48 AM
[B]

[SIZE=2][FONT=Verdana]Nampaknya kita sudah ketahui bila HSBB ini akan mula available di negara kita ini. And then tadi orang TMNUT kata ada dekat 3000 keja kosong sekarang ni available di TM..adakah ia disebabkan projek HSBB ini akan dilancarkan tidak lama lagi dan mereka kekurangan pekerja?


Waa..sapa ada jalan boleh masuk ini kompeni..kalu ada tulung tulung la tulak aku masuk..!Tapi sumber nie dari parlimen..kenapa TM sebagai syarikat swasta tidak mengembar gemburkan plan bisnes ini.Rasanya Tuan Kingx belum memetik sumber dari TM sendiri...:Fingers_0011: ...Macam yang dibuat Maxshit dibawah..!

http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=1023&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_11.htm

KiNgX
23-10-09, 10:42 AM
Waa..sapa ada jalan boleh masuk ini kompeni..kalu ada tulung tulung la tulak aku masuk..!Tapi sumber nie dari parlimen..kenapa TM sebagai syarikat swasta tidak mengembar gemburkan plan bisnes ini.Rasanya Tuan Kingx belum memetik sumber dari TM sendiri...:Fingers_0011: ...Macam yang dibuat Maxshit dibawah..!

http://kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=1023&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_11.htm

Nak petik macam mana, semua masih dalam proses testing. ISP-ISP lain dah sedar pasal projek HSBB ni, takut hilang customer balik, itu yang memperkenalkan macam-macam pakej tu, pakej ikut jam, pakej minggu, pakej bulanan...capping pun dah ada pelbagai pakej seperti 1.5Gb, 3Gb, 6Gb dan 12 Gb.

p/s: Aku punya maxshit sampai sekarang dia tak kol-kol lagi...abis, bila dia kol, aku jerit kat telinga dia...wawawa

KiNgX
26-10-09, 01:25 PM
Perang kempen broadband telah bermula...Kalau dipandang betul-betul, muka mamat dalam kempen Streamyx tu iras-iras wajah CEO P1 Wimax, Michael Lai..pandai betul dorang berperang.

FLO
26-10-09, 01:30 PM
dengar khabar pengguna Broad Band akan mendapat potongan RM500
boleh di perjelaskan tak?

p/s: budget 2010

krak
26-10-09, 04:25 PM
Rebet RM500 boleh di tolak semasa mengisi Borang E bagi tahun bercukai 2010

Kat rumah pun tak support 4mbps. Maximum cuma 2mbps
Kalau nak optimise 4mbps x 2 = RM 330.00
campur,
Maxshit Berukband 3.6mbps x 2 = RM200.00

Then boleh claim sampai RM500. Tapi korang nak guna setakat browse, FB jer nak buat apa, kalau download HD movie ke baru ler berbalui....

cruztasia
31-10-09, 07:56 PM
aloo sumaa... nk tanya ah.. ade sapa2 tau cmne nk wat load balancer bg 2 atau lbh wan connection guna box linux? x kira guna freebsd dgn pfsense atau pape.. tp yg penting leh detect dead wan connection tu pastu leh evenkn load outbound dan inbound dgn baik.. tolong ah.. load balancer suda trbakar kena petir.. hahah..
Posted via Mobile Device

KiNgX
01-11-09, 12:26 AM
aloo sumaa... nk tanya ah.. ade sapa2 tau cmne nk wat load balancer bg 2 atau lbh wan connection guna box linux? x kira guna freebsd dgn pfsense atau pape.. tp yg penting leh detect dead wan connection tu pastu leh evenkn load outbound dan inbound dgn baik.. tolong ah.. load balancer suda trbakar kena petir.. hahah..
Posted via Mobile Device

Ni untuk home user atau untuk kegunaan opis? ehem..ehem...jadi salesman jap...

We do sell Radware LinkProof product. LinkProof is a multi-WAN switch that lets you maximizes the effectiveness of your WAN by bypassing bottlenecks and service-provider outages, managing bandwidth consumption, and letting you decide which links are used for which applications and when.

It’s the only on demand solution that lets you effortlessly add, manage and load-balance multiple ISP connections while you mix-and-match VPNs, private and public links for back-up or in response to growing bandwidth needs.

The result? Flexibility to build a best-of-breed WAN solution that keeps costs down and keeps customers and users always connected to business-critical applications and Web sites.

Features

Real-Time Health Monitoring, Failure Detection and Traffic Redirection

Quickly identify failures at any point along the application or transaction path and react proactively, by automatically redirecting in-bound and out-bound traffic to available WAN paths to the data center.

Inbound and Outbound Proximity-Based Routing

Guarantee best path selection for inbound/outbound traffic

And more....

cruztasia
01-11-09, 12:32 AM
bisnes kecik je.. browse forum pun pakai opera mini je ni.. hehe.. fiberlogic suda trbakar.. nk kuar modal besar beli balancer bru x mampu ahh... tu psl cari guide nk wat sndiri box tu.. bape regernye tu bro kingx?
Posted via Mobile Device

KiNgX
01-11-09, 12:53 AM
bisnes kecik je.. browse forum pun pakai opera mini je ni.. hehe.. fiberlogic suda trbakar.. nk kuar modal besar beli balancer bru x mampu ahh... tu psl cari guide nk wat sndiri box tu.. bape regernye tu bro kingx?
Posted via Mobile Device

Sebab ianya world class product, rege mahal skit la....hehehehe. Berapa total throughput dan budget? Nak yang murah skit leh ushar PepLink.

landmark1123heavy
01-11-09, 05:48 AM
Salam guys...

Hmm aku dah lama geram nak komen pasal broadband kita ni.
Dari Kuala Besut ke KB aku drive sambil mencarut.
Kalau orang tengok mesti dia suruh aku bawa2 mengucap.
Tapi aku tak tahan lagi.

Sekarang ni kalau korang dengar di dalam radio, ada satu iklan tu macam berperang.
Korang perasan tak iklan P1 Wimax vs. Streamyx Broadband yg hangat kat radio skang ni.
P1 Wimax asyik suruh "cut,cut,cut"
Streamyx balas "cut yo head lah"

Kononya kalau broadband tu bukan perkhidmatan dari Streamyx, tak bagus.
Porahhh.. Besar tahi dari jubur..
Orang lain, kalau bil macam kita ni dia orang dah dapat 24mbps..

Lagi satu, kalau korang tengok iklan poster yg Screamyx buat, yg orang cina nak baling laptop ikut tingkap,
Muka cina tu sebijik macam ceo p1 wimax..
Dasat Streamyx punya iklan.

Harap iklan je lebih...podahhhcehhhhhhhhhhhh!

D2H
04-11-09, 10:40 AM
aku baru subscribe ngan berukben maxis.. katanya max boleh pegi sampai 7.2mbps. itu apa yg hardware mention la. maxis aku xtau berapa boleh capai. try buat speedtest dan ini resultnya..

Speed ni standard atau boleh dpt laju lagi? FYI speed ni lebih kurang sama aku test kat opis di Shah Alam dan umah di Klang.

http://www.speedtest.net/result/611786433.png (http://www.speedtest.net)

xpmen
04-11-09, 11:07 AM
aku baru subscribe ngan berukben maxis.. katanya max boleh pegi sampai 7.2mbps. itu apa yg hardware mention la. maxis aku xtau berapa boleh capai. try buat speedtest dan ini resultnya..

Speed ni standard atau boleh dpt laju lagi? FYI speed ni lebih kurang sama aku test kat opis di Shah Alam dan umah di Klang.

http://www.speedtest.net/result/611786433.png (http://www.speedtest.net)

kou pakai pakej aper? modem aper?

kalau pakej 3.6 ok la tu, tapi kalau pakej 7.2 tak ok ...
ada modem support 3.6 ajer wpun coverage bole pegi 7.2

D2H
04-11-09, 12:27 PM
kou pakai pakej aper? modem aper?

kalau pakej 3.6 ok la tu, tapi kalau pakej 7.2 tak ok ...
ada modem support 3.6 ajer wpun coverage bole pegi 7.2

yekee??

aku pakai maxis berukben baru yg model HUAWEI siap ada slot utk Micro SD tu. E1762. boleh pegi smpai 7.2mbps.
tapi pakej berukben ni mention bleh up to 7.2mbps with a asteriks at the end. huhuhuw.. sendiri mau ingat daa

jemaing
04-11-09, 12:29 PM
yekee??

aku pakai maxis berukben baru yg model HUAWEI siap ada slot utk Micro SD tu. E1762. boleh pegi smpai 7.2mbps.
tapi pakej berukben ni mention bleh up to 7.2mbps with a asteriks at the end. huhuhuw.. sendiri mau ingat daa

Dah ada ke pakej 7.2..?bukan ke sume up to 3.6 only.?

xpmen
04-11-09, 01:49 PM
Dah ada ke pakej 7.2..?bukan ke sume up to 3.6 only.?

maxis sudah ada, celcom paling tinggi 3.6, yg lain2 tak pasti .

Speed is on best effort basis, up to 7.2Mbps. Speed depends on factors such as modem capability, location, distance from communications tower and number of simultaneous users.

landmark1123heavy
04-11-09, 03:17 PM
aku baru subscribe ngan berukben maxis.. katanya max boleh pegi sampai 7.2mbps. itu apa yg hardware mention la. maxis aku xtau berapa boleh capai. try buat speedtest dan ini resultnya..

Speed ni standard atau boleh dpt laju lagi? FYI speed ni lebih kurang sama aku test kat opis di Shah Alam dan umah di Klang.

http://www.speedtest.net/result/611786433.png (http://www.speedtest.net)

Kalau tak salah aku lah.. kalau 1.6mbps ni sama 1600kbps kan?
Kalau betul itu maciam, banyak slow lah bro...
Sebab jika sekiranya 7.2mbps, paling2 kurang ko kena dapat gak dalam 5.0mbps dan ke atas betul tak?

1.6mbps tu range dia tak jauh mana mcm line aku pakai sekarang la..
streamyx berukbandit pakej 1.5mbps..
88 hingget sebulan..


**NOTE (kasi d2h makin terbakar): slow tu broo.. baik pegi complain...

xpmen
04-11-09, 04:20 PM
Kalau tak salah aku lah.. kalau 1.6mbps ni sama 1600kbps kan?
Kalau betul itu maciam, banyak slow lah bro...
Sebab jika sekiranya 7.2mbps, paling2 kurang ko kena dapat gak dalam 5.0mbps dan ke atas betul tak?

1.6mbps tu range dia tak jauh mana mcm line aku pakai sekarang la..
streamyx berukbandit pakej 1.5mbps..
88 hingget sebulan..


**NOTE (kasi d2h makin terbakar): slow tu broo.. baik pegi complain...


haah , slow bangat tu , kasi komplem la sama maxis, potong,potong ,potong, potong la aper lagi (ikut nada iklan P1max)

D2H
04-11-09, 09:02 PM
aku tak terbakar pun. sebab aku dah prepare diri utk tahan terbakar ni. still under 7day maa.. ESOK JUGAK AKU PULANGKAN! hahaha..

jemaing
05-11-09, 06:05 AM
Kalu pakej 7.2 memang slow la..tapi kalu pakej 3.6...boleh la terima kat msia nie memang gini..promo 100..dapat 50 je..btw..maxshit 7.2 pnya pkej tu berapa erk..?

D2H
05-11-09, 10:45 AM
Kalu pakej 7.2 memang slow la..tapi kalu pakej 3.6...boleh la terima kat msia nie memang gini..promo 100..dapat 50 je..btw..maxshit 7.2 pnya pkej tu berapa erk..?

td dpt la 3.18mbps. smlm kt umah tetiba dpt 4.04mbps. huhu..
aku amek pakej yg 3GB data usage. 1st 2month byr rm68. 3rd month onward byr rm88. sbb aku guna maxis postpaid, dia tolak rebat n diskaun utk 12month contract. biasa rm108.

chochobi
05-11-09, 10:52 AM
3GB data usage?? mak aaiiii skit benar.. aku yg 20GB kena throttle pon sakit ati.. ni kan plak 3GB.. tak berbaloi-baloi...

D2H
05-11-09, 11:06 AM
3GB data usage?? mak aaiiii skit benar.. aku yg 20GB kena throttle pon sakit ati.. ni kan plak 3GB.. tak berbaloi-baloi...

tu la pasal. aku amek ni pun nak try test tengok. kalo x berkenan aku bagi adik aku guna. x pun pulang je balik. refund. abis cite. ni pun dah 70-30 je. siap dah locate maxis center terdekat. huhuw..

jemaing
06-11-09, 07:40 AM
3GB data usage?? mak aaiiii skit benar.. aku yg 20GB kena throttle pon sakit ati.. ni kan plak 3GB.. tak berbaloi-baloi...

20GB pun abis ka bro..?Apa bahan yang bro pulun tu..!ekeke..Ofis punya ke rumah punya bro.!Tanya skit ..nie broadband 7.2 bukan jenis usb tu kan..?desktop modem tu..Jgn marah..!

Bahan aku tu kalu menyemak kan bro..kasi buang je la..!

krak
06-11-09, 06:46 PM
Bila masa pulak ada Pakej 7.2 mbps??? Sajer nak kasi laku kot. Area kat rumah setakat nih jer boleh pegi (tgk kat attachment). Tapi Data wa bukan 3Gb, Bukan 20GB, tapi more than 300GB per month...


http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=45714&stc=1&d=1257505198

Kalau tau dek Maxshit staff mau kena soal siasat nih, pakai bandwith ter lebey...

oris
06-11-09, 07:51 PM
Akibat terpengaruh dengan iklan potong... hari ni aku subscribe P1Wimax.... aku potong MaxShit aku .. heheh...

Tadi aku subscibe online, tak sampai 2 jam.. sale person dah call aku nak confirm order dan terus charge kat credit card aku... laju betul diorang ni ye... harap2 masa support nanti pon laju jugak...

Aku subscribe package WMFC1224AA - P1 W1MAX Home Plus Promo G 24 Months, dapat free prepaid WIGGY starter kit.

Ada sapa pernah pakai P1 ni tak... terutama area pantai hillpark.

xerox
07-11-09, 01:29 AM
Bila masa pulak ada Pakej 7.2 mbps??? Sajer nak kasi laku kot. Area kat rumah setakat nih jer boleh pegi (tgk kat attachment). Tapi Data wa bukan 3Gb, Bukan 20GB, tapi more than 300GB per month...


http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=45714&stc=1&d=1257505198

Kalau tau dek Maxshit staff mau kena soal siasat nih, pakai bandwith ter lebey...


bro krak ni memang dasat laaa... 300gb per month.. tengok laa speed rate tu.. yang tengah donlot pun tengok la baper punya besau sizenye....

tabik la ko bro..

7.2 Mbps tu bukan kelajuan yang maxshit bagi atau celcom bagi.. itu hanya kelajuan max untuk modem usb tu je.. kelajuan untuk maxshit or celcom rasa aku la lebih kurang 3.6mbps je... kalau leh sampai 1.6mbps kire ok le tu.. tapi kalau dah terlebih usage... leh tengok laa kelajuan leh gi berape...rasanya lagi rendah.. cam aku skang
tu pendapat aku je.. kalau salah sory..

landmark1123heavy
07-11-09, 05:03 AM
Patut la dapat title Tauke Sedut.. hakekeke..
Krak u pakai servis apa ni?
Aku ketinggalan la..

ISP apa?
Wireless or Wired?
Berapa bandwidth download & upload sebenar ni?
Pakai rumah ke office?
RM berapa sebulan?
Lagi satu lupa tanya, negara mana?

lord_raven
07-11-09, 06:18 AM
salam sejahtera semua...

aku rasa umah / opis bro krak kita ni bawah maxis punya tower kot. download speed 1.67 Mbps tu...!!!!

aku punya pun HSDPA gak tapi average 4.000 Kbps. Bila test kat SPEEDTEST, dpt 0.90 Mbps aje download speed.Bro ada buat hacking ke itu modem???


p/s test TMNUT tadi pun dpt 0.90 Mbps gak...ampehhh!!!!

D2H
08-11-09, 01:06 AM
bro krak.. mcmana dpt stable coverage tu? saya punya scale turun naik mcm gempa bumi skala richter punya graf.

krak
08-11-09, 01:10 AM
bro krak.. mcmana dpt stable coverage tu? saya punya scale turun naik mcm gempa bumi skala richter punya graf.

Wei hari nih satu Klang termasuk Kl Maxshit macam gampang. Tengahari tadi langsung tak boleh connect. Malam nih cuma local hosting jer lepas, oversea semua hancus. Nak laju meh datang umah tengok camner saya buat ekekeke.

D2H
08-11-09, 09:43 AM
Wei hari nih satu Klang termasuk Kl Maxshit macam gampang. Tengahari tadi langsung tak boleh connect. Malam nih cuma local hosting jer lepas, oversea semua hancus. Nak laju meh datang umah tengok camner saya buat ekekeke.

hehe.. mmg mcm nk datang umah jer nii.. bleh sedut2 skali. ngeee...:icon_biggrin::icon_biggrin:

D2H
10-11-09, 11:59 PM
hari tu dah cadang2 nak pulangkan berukben maxis aku tu balik.

tapi 2-3 hari sebelum nk pulangkan tu..kelajuan berukben aku lain macam. terus aku xpulangkan. huhuhuw..

ni screenshot yg aku snap baru kejap tadi. izit worth it??

http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=46173&stc=1&d=1257927775

landmark1123heavy
11-11-09, 02:50 AM
Aku rasa dah OK.
Dah laju tu, aku punya tak sampai tahap tu lagi.
Tambah bro tak share connection dgn sesiapa, lagi berbaloi..
Boleh sangat tu utk permulaan ni, apa lagi try sedut pulak, main p2p, tengok service mcm mana.

wawa
13-11-09, 10:41 PM
aku nk tanya skit,
adakah betul yg berukband tmnut dah capped speed rapidshare?
aku try donload cam haremmmmm lembab giler...
ade sesapa bleh verified?
ader cara lain bg laju balik?

Carlitotm
13-11-09, 11:43 PM
Actually sama ada Maxshit or Celcom or even p1 pun semuanya depending on capacity of network at one time. Maklum ler, "best effort" and of course the big pipe will be shared by all of us. So far, Celcom nyer network dah 5 kali ganda user compared than a year ago. So kalau during Saturday or Sunday, mmg la terasa 'slow' sket gamak nyer. Gua guna maxis kat USJ weekdays agak CUN but comes Saturday..lembap gak..this is due to congestion. Masa nie la service provider will limit P2P nyer apps.

krak
14-11-09, 01:12 AM
aku nk tanya skit,
adakah betul yg berukband tmnut dah capped speed rapidshare?
aku try donload cam haremmmmm lembab giler...
ade sesapa bleh verified?
ader cara lain bg laju balik?

Memang sudah dekat seminggu tmnut throttled Rapidshare sampai tak gerak langsung pun ada. Try dapatkan IP DNS yg lain, buat masa ini tak ada cara lain untuk bagi laju. May be kalau ada kita boleh share kat sini.

LYN Discussion on RS (http://forum.lowyat.net/topic/1126634/+1160)
Other Link too (http://forum.lowyat.net/topic/1226631)

wawa
15-11-09, 09:15 AM
tu la krak,....aku berbulu tul...klu mau sekat,baik dlm iklan ckp ade had donlod..
ni ckp UNLIMITED DONLOAD berukband tmnut ...so ikut suka ati la nk donlod brp byk pun..

awangblack
15-11-09, 10:38 AM
tu la krak,....aku berbulu tul...klu mau sekat,baik dlm iklan ckp ade had donlod..
ni ckp UNLIMITED DONLOAD berukband tmnut ...so ikut suka ati la nk donlod brp byk pun..
diorang ada tulis kat pamplet. Contoh Maxis ada bagitau pasal "best-effort", cap bandwidth kalau detect pakai P2P dan sebagainya. Mana mungkin TM ketinggalan :cowboy:

Unlimited download, ye. Tapi bukan unlimited bandwidth...

wawa
15-11-09, 04:09 PM
tapi unlimited bandwith pun budak tm ckp xde sekat masa aku subscribed berukband tmnut thn lps....sb tu aku x amik maxis n celcom brdnd masa tu....

chait...kene tipu...nx month kasik POTONG.....

ade sesapa bleh rekemen berukband yg maner ok?unlimited donlod n bandwith?maxis?celcom?digi?u?p1wimax?

outlawz
15-11-09, 04:38 PM
boleh try guna VPN.....so far mmg confirm dia slowkan RS...saya dpt less then 10K pastu timeout...eeheh....but provider hosting file lain cam MU dan MS still ok.....