PDA

View Full Version : Networking & Broadband Discussion



Pages : 1 [2]

Queenie
30-06-07, 12:14 PM
Nih mesti kes Modem dengan Router tak boleh communicate......

So first engko kena set Modem tuh dalam bentuk Bridge. Dalam erti kata lain Router automatically connect streamyx, dimana engko kena set username dan password dalam router dan bukan dalam modem. Cuba try nih dulu then bagitau result dia.

aduh bang...


saya nggak faham....more details..

skrg ni dari connection saya dari phone port to modem to router.....bridge tu pebenda? camne nak set username n password dlm router? router tu dlink yang 4segi....kat sebelah mana router tu punya tempat set username n password?

Q.

krak
30-06-07, 12:52 PM
Queenie,

Listkan apa model modem dan router, saya check mannual. Saya sekarang menggunakan Router Linksys WRTG54GS dan Model Linksys AM300. Setting tiada masalah. Sila check pm anda

Queenie
30-06-07, 01:40 PM
krak,

modem model tmnet color biru, router DLink DI 524. splitter tak bole guna sebab modem has to be connected direct to phone plug so tel umah tu terpaksa jadi display.

i dah reconfigure router...sebenarnya ada gak connection tapi yang lawaknyer, kalau direct to modem frm the notebook, connection best tapi bila sambung ke router, tak logic tat connection ade tapi tak load (gambar monitor kat bottom rite of the notebook) tu takde kuar kaler ijau. logically, kalau streamyx connection tak ok, direct to modem pun connection patut tak ok gak kan?

Q.

krak
30-06-07, 02:25 PM
Mungkin juga router tidak diconfig dengan betul. Biasanya router setting untuk IP adalah penting. Normal Default Gateway adalah 192.168.1.1 atau 192.168.0.1 dan untuk mengelakkan IP Conflict anda harus set manually IP untuk notebook tersebut. Range IP adalah selain dari Default Gateway.... Saya rasa anda tahu bagaimana nak set IP Manually (TCP/IP).

Didalam Router ada setup untuk Internet Connection Type. Pilih option PPPOE dan di dalam tu boleh letak username n password untuk streamyx. Logicly memanglah anda tidak boleh nak browse internet tapi file anda boleh sharing dalam networking. Maksudnya komputer yg menggunakan networking anda boleh sharing folder ataupun printer.

Lainlah kalau connect terus kena modem mestilah boleh connect internet. Modem tersebut autodialler. Anda mesti masuk ke dalam modem configuration supaya ianya tidak autodialler dan set kepada bridge mode barulah connect modem tersebut ke router, then baru modem dgn router berkomunukasi....... dan barulah router tersebut beroperasi.......

Download manual pdf DI 524 disini xxx//xxx.dlink.com/Gateway/di524_revc/QIG/di524_QIG_100.zip
Tukar xxx kepada ftp

Queenie
30-06-07, 08:07 PM
krakatua,

i dah buat yang u suruh....kat router dah set to PPoPe something tu.....tapi the modem bila nak buat bridge, dia kuar ayat ni..

'To create a network bridge, you must select at least two LAN or High-Speed internet connections that are not being used by internet connection sharing'

ape tu?

Q.

krak
30-06-07, 08:44 PM
Urmmm ada satu lagi cara since ur modem tak boleh nak buat BRIDGING so biar jer setting macam biasa, tapi dekat Router kena tukar setting connection. Dekat Connection Setup tu tukar kepada Dynamic IP Address (bukan lagi PPPoe, sebab Modem yg connect dengan internet dan bukannya Router connect through Modem) Di sini kena pastikan IP setting betul.

WAN IP Address untuk Router 192.168.1.3
WAN IP Gateway Modem 192.168.1.1
WAN Gateway 255.255.255.0
Primary DNS 208.188.1.5
Secondary DNS 208.188.0.133

Pastuh save setting then reboot dua2 sekali, modem n router... Try cuba

Stylos
01-07-07, 12:52 AM
Hello semua,

Aku nak tanya sikit, aku baru pakai Celcom 3G dan buat masa skrg guna Nokia 6630 as modem, macam mana aku nak tau speed down/up load dia? bleh tolong bagi penerangan sikit? Trima kaseh yer...

krak
01-07-07, 02:15 AM
ada satu cara yg senang jer. Ko pegi kat Tools----> Connection Manager----> Active Data----> Celcom 3g Wap pastuh dia akan keluar

Name : Celcom 3G Wap
Beare : Packet Data
Status : Conn.(active)
Total : xx kB
Duration : 00:01:50 (Masa Connected)
Speed : download x.xx kB/s
upload x.xx kB/s
Access Pt. : Celcom 3g


Kalau nak tahu bandwith maximum speed boleh pegi kat broadbandreports.com/mspeed?jisok=1
Size untuk test speed boleh pilih from 5k,50k,100k dsb....

ash8458
01-07-07, 06:36 PM
allo smue..kat sini masih ader tak yang tau buat uncapped streamyx...

ash8458
01-07-07, 10:44 PM
Kepada yg berminat leh pm aku 1 time setup fee : ) speed 2MB to 3MB upload 512kbps :) Warranty 1 Year :)

PM me for price :)


hi bro..brape price untuk uncapped streamyx.tq:kid:

freakshow
01-07-07, 11:49 PM
weii.. dgr gosip mengatakan tm nak kurangkan sikit bandwith utk download pakai torrent, limewire etc etc (p2p). pe cite weh? kompom lembab giler nak dwld muvie nnt.. sampai hati tm..

lanun
03-07-07, 01:56 AM
sebab tragedi gempa bumi di taiwan hari tue la.lepas tue kalo tak silap aku trus tm tutup kejap utk download guna torrent.Lgpun torent nie merugikan bandwith Tm.Dan satu lagi menunjukkan kebodohan org malaysia.Ntah sampai bila la kita nak harap singapore utk sambungan internet.

Stylos
03-07-07, 02:22 AM
ada satu cara yg senang jer. Ko pegi kat Tools----> Connection Manager----> Active Data----> Celcom 3g Wap pastuh dia akan keluar

Name : Celcom 3G Wap
Beare : Packet Data
Status : Conn.(active)
Total : xx kB
Duration : 00:01:50 (Masa Connected)
Speed : download x.xx kB/s
upload x.xx kB/s
Access Pt. : Celcom 3g


Kalau nak tahu bandwith maximum speed boleh pegi kat broadbandreports.com/mspeed?jisok=1
Size untuk test speed boleh pilih from 5k,50k,100k dsb....

Terima kasih banyak bro, berguna betul info ko nih. nanti aku tanya lagi kalau ada yang tak paham

judge13
04-07-07, 09:05 PM
weii.. dgr gosip mengatakan tm nak kurangkan sikit bandwith utk download pakai torrent, limewire etc etc (p2p). pe cite weh? kompom lembab giler nak dwld muvie nnt.. sampai hati tm..

actually tm memang dah capped torrent punya speed sebab tu skrg download mcm speed kura2. tapi aku dengar dari member lah mungkin tak lama lagi tm nak starts charge ikut berapa GB kita download sebulan. sebab tu skrg dlm bil tmnut siap tunjuk berapa usage kita dlm sebulan berapa GB kita download

mfg210
09-07-07, 01:15 PM
Kawan2.

Aku ada setup satu pc and satu laptop kat rumah aku. camni sambungan dia

adsl router(billion)----switch (netgear)-----laptop & pc

camna nak set salah satu boleh dial up ke streamyx. dan satu lagi boleh share guna internet . dan sebaliknya.

pls help. newbie here.

Stylos
09-07-07, 02:57 PM
actually tm memang dah capped torrent punya speed sebab tu skrg download mcm speed kura2. tapi aku dengar dari member lah mungkin tak lama lagi tm nak starts charge ikut berapa GB kita download sebulan. sebab tu skrg dlm bil tmnut siap tunjuk berapa usage kita dlm sebulan berapa GB kita download

Celcom 3G terlibat jugak ke since celcom pun under TM skang nih.. ha?

monteroX
09-07-07, 06:45 PM
Queenie,

Listkan apa model modem dan router, saya check mannual. Saya sekarang menggunakan Router Linksys WRTG54GS dan Model Linksys AM300. Setting tiada masalah. Sila check pm anda

Bro,

mintak tulun... gua tgh nak buat port forwarding tu.. ofis gua pakai router 3Com..tp mcm mana gua nak tau model dia jenis apa ekk?? just ada tulis 3Com Super Stack 3 jerr... kat dlm list yg port forwarding guide tu model2 tk 3Com - 3CRWDR100A-72, 3crwe51196, 3CRWE554G72T dan sebagainya...

tq

megakurtz
09-07-07, 08:28 PM
Aku pun nak tanya gak. Aku guna modem wireless aztech. Nape bill streamyx bulan 7 aku naik sekali ganda? aku pakai pakej rm44. Kalau ada sesiapa bole tolong bg tau. Sebelum ni aku guna usb modem

krak
10-07-07, 04:28 PM
Bro,

mintak tulun... gua tgh nak buat port forwarding tu.. ofis gua pakai router 3Com..tp mcm mana gua nak tau model dia jenis apa ekk?? just ada tulis 3Com Super Stack 3 jerr... kat dlm list yg port forwarding guide tu model2 tk 3Com - 3CRWDR100A-72, 3crwe51196, 3CRWE554G72T dan sebagainya...

tq

Macamnilah rasanya boleh check kat website 3m kalau nak kenalpasti modem tu jenis apa. Kebiasaannya dalam manual atau dalam Default Gateway (192.168.1.1) ada tempat untuk buat port forwarding nih. Nak terang dengan lebih detail rasanya panjang lebor. Cuba check dekat port forwarding punya web site kat situ ada disertakan langkah2 untuk membuatnya. Link dia h++p//portforward.com/routers.htm

Pilih apa jenis router dan dia akan keluar bagaimana nak buat setting tersebut. Dulu masa memula dulu pernah pakai 3m punya router, nipis. set jer kat DMZ tuh enable dan assign IP kat Pc mana yg nak then terus jalan....

melantun
26-07-07, 11:53 AM
cmne nk buat network bila guna 3G?hset sebagai modem

krak
27-07-07, 07:19 AM
cmne nk buat network bila guna 3G?hset sebagai modem

So far networking pakai 2 pc jer yg boleh, connect satu lagi pc menggunakan networking cable dan set pc yg connected to 3g 'enable internet connection setting'. Untuk buat besar punya networking memerlukan router yg support 3g. Macam Linksys sudah ada tapi mahal nak mampus ler pulak. Just slot sim card kat router tu then yg lelain setting sama dengan router biasa.

Ku2_BiO_X
28-07-07, 09:49 PM
hi..
camna nak bagi laju wireless connction?
router dekat je, lebih kurang 15 langkah je..
tapi speed slalu x sampai 54..selalu bawah 15 Mbps laa...
cmne y?

sampahan
30-07-07, 09:19 AM
bagi yg nak mengatasi kelembapan torrent akibat tm-nut... bole try VPN... kompom laju torrent korg... cuba la cari info pasal bolehVPN

mataro
05-08-07, 08:31 PM
Minta bantuan... baru pakai streamyx pakej 66/month... modem standard Dlink ler.. tapi problem.. bila on computer, guna internet dalam tempoh 15-30 minit dia akan disconnect... letih dah check setting... masih jadi macam tu jugak... kalau nak masuk balik internet ke restart komputer baru boleh... rasa wire semua ok, lan ok... yg nampak pelik cuma lampu ADSL kekadang macam blinking tapi tak blinking.. so sesapa pernah ada problem sama harap share camna nak buat.. TQ!.. type laju nie takut disconncet he he

krak
07-08-07, 11:42 PM
Minta bantuan... baru pakai streamyx pakej 66/month... modem standard Dlink ler.. tapi problem.. bila on computer, guna internet dalam tempoh 15-30 minit dia akan disconnect... letih dah check setting... masih jadi macam tu jugak... kalau nak masuk balik internet ke restart komputer baru boleh... rasa wire semua ok, lan ok... yg nampak pelik cuma lampu ADSL kekadang macam blinking tapi tak blinking.. so sesapa pernah ada problem sama harap share camna nak buat.. TQ!.. type laju nie takut disconncet he he

Mungkin line telefon rumah anda tidak begitu baik, cuba angkat dan dengar bunyi dail adakah dia berbunyi cantik 'tooooootttt' kalau ada bunyi sampingan seperti 'scroootttt 'screeeetttt' bermakna line anda tidak berapa baik untuk screamyx connection. Antara penyebab kenapa dia selalu DC, option yg baik check wiring telefon di rumah anda....

Option kedua seperti yg selalu kita buat call hotline screamyx, dia akan trouble shoot macam2 step. Step off cpu, off modem, create username dan password dalam internet connection, reset modem la, apa la. Ikut jer procedure dia..... Tapi kekadang kita sendiri pun bodoh jugak, cuba ler check modem splitter tu ke, cable phone ke modem tak masuk habis ke......

Option ketiga, tunggu jer staff telekom datang rumah habis cerita..... Tapi berjanggut jer la menunggu bagai nak rak kalau tak buat follow up......

melantun
08-08-07, 10:22 AM
skrg aku ada problem connect internet dr kmptr yg aku buat network,cuma dpt share files&printer je,IP adress aku msk secara manual,bila msk msk IP auto,modem hset(3G) x dpt connect,abis apa setting lg yg aku perlu buat utk share internet utk kmptr yg lg satu?

krak
08-08-07, 10:49 AM
skrg aku ada problem connect internet dr kmptr yg aku buat network,cuma dpt share files&printer je,IP adress aku msk secara manual,bila msk msk IP auto,modem hset(3G) x dpt connect,abis apa setting lg yg aku perlu buat utk share internet utk kmptr yg lg satu?

Kemungkinan besar telah berlaku IP conflict antara pc yg connect dengan modem 3g anda dan computer lagi satu. Pastikan computer yg sharing internet detect IP secara automatic kerana sekiranya manually configured ianya akan bermasalah.....

Saya tak faham kenapa anda set computer yg connect dgn modem 3g (handphone) anda setkan mannually ip dia??? Sepatutnya anda cuma creatkan a new connection di dalam Network Connections, Setup a New Internet Connection, then masukkan apa2 yg patut seperti username password dan sebagainya. Jika anda menggunakan Nokia PC Suite lagi sempoi, cuma click kat Connect to Internet pastuh sett jer Net Provider dan dia akan buat semua config untuk New Connection itu tadi....

Di bwh adalah mcmana setting untuk computer yg conect dgn 3g tuh.
36578

melantun
10-08-07, 11:46 AM
aku menggunakn hset 3G utk connect internet (bluetooth) tp msh x mencapai speed maksimum la 50kbs,hanya 37@40kbs je,kdng2 drop smpai 9kbs,bole xsesapa membantu memaksimumkan speed 3G ni,bole x berikan contoh model&harga HSDPA&hset 3.5G yg berada dpasaran skrg...

krak
12-08-07, 12:36 AM
aku menggunakn hset 3G utk connect internet (bluetooth) tp msh x mencapai speed maksimum la 50kbs,hanya 37@40kbs je,kdng2 drop smpai 9kbs,bole xsesapa membantu memaksimumkan speed 3G ni,bole x berikan contoh model&harga HSDPA&hset 3.5G yg berada dpasaran skrg...

Cuba elakkan menggunakan gigi biru (bluetooth) untuk mendapatkan maksimum connection bagi 3g. Guna USB cable adalah lebih baik dan Sila pastikan area coverage adalah FULL BAR dgn signal 3G ada. Jika tidak ia akan downgrade kan connection anda kepada EDGE dan seterusnya GPRS dan ia amat2 cipan sehingga 5kB/s.

Sudah banyak [email protected] set di pasaran, rajin rajinlah buat perbandingan untuk mendapatkan harga yg kompetetif. Nasib saya bukan jual handphone kalau tidak saya sudah listkan di sini.

poulmoss
12-08-07, 12:13 PM
otai tahap dewa sekalian....cam na mau cek bandwidth untuk EADGE (digi)

melantun
16-08-07, 11:11 AM
agak2 korg le,3G ni dpt buat network utk 3 pc ?apa setting yg terbaik utk ini?kalu tahap cipan xpe la...laps merdeka &raya pun blum tentu dpt connect

poulmoss
16-08-07, 07:10 PM
Aku rasa la, buat masa skarang Edge and 3G masih blm stabil lg..

mataro
18-08-07, 12:33 AM
Mungkin line telefon rumah anda tidak begitu baik, cuba angkat dan dengar bunyi dail adakah dia berbunyi cantik 'tooooootttt' kalau ada bunyi sampingan seperti 'scroootttt 'screeeetttt' bermakna line anda tidak berapa baik untuk screamyx connection. Antara penyebab kenapa dia selalu DC, option yg baik check wiring telefon di rumah anda....

Option kedua seperti yg selalu kita buat call hotline screamyx, dia akan trouble shoot macam2 step. Step off cpu, off modem, create username dan password dalam internet connection, reset modem la, apa la. Ikut jer procedure dia..... Tapi kekadang kita sendiri pun bodoh jugak, cuba ler check modem splitter tu ke, cable phone ke modem tak masuk habis ke......

Option ketiga, tunggu jer staff telekom datang rumah habis cerita..... Tapi berjanggut jer la menunggu bagai nak rak kalau tak buat follow up......

TQ Bro...

Option Satu.. checked.. takde masalah!
Option Kedua.. dah buat checking kat splitter etc.. dah minta bantuan troubleshooting hotline streamyx.. makin mengelirukan keadaan.
Option Ketiga.. last option.. belum sempat buat.

Tapi bro.. bila aku check masa tak boleh connect ada perubahan kepada IP yang sepatutnya.. dia berubah kepada autoconfiguration IPV4 dgn IP address yg ntah aku tak tau dan bukan IP yg sepatutnya.. so rasanya ada masalah setting dalam komputer yg satu nie, sebab kalau pakai laptop lain, langsung takde masalah connection. So ada penyelesaian???

krak
18-08-07, 04:23 PM
TQ Bro...

Option Satu.. checked.. takde masalah!
Option Kedua.. dah buat checking kat splitter etc.. dah minta bantuan troubleshooting hotline streamyx.. makin mengelirukan keadaan.
Option Ketiga.. last option.. belum sempat buat.

Tapi bro.. bila aku check masa tak boleh connect ada perubahan kepada IP yang sepatutnya.. dia berubah kepada autoconfiguration IPV4 dgn IP address yg ntah aku tak tau dan bukan IP yg sepatutnya.. so rasanya ada masalah setting dalam komputer yg satu nie, sebab kalau pakai laptop lain, langsung takde masalah connection. So ada penyelesaian???

Mungkin OS CPU tu dah tak berapa stabil dan memerlukan fresh installation...... Biasanya kalau modem macamtu try jer soft reset dekat modem tuh, Mungkin ada setting yg sudah terkacau. Sebelum tuh ko make sure ko tahu setting untuk connect ke screamyx kalau tidak anda akan tension dan berpeluh untuk mendapatkan link ke internet.

Selamat Mencoba.....

mataro
18-08-07, 10:48 PM
Mungkin OS CPU tu dah tak berapa stabil dan memerlukan fresh installation...... Biasanya kalau modem macamtu try jer soft reset dekat modem tuh, Mungkin ada setting yg sudah terkacau. Sebelum tuh ko make sure ko tahu setting untuk connect ke screamyx kalau tidak anda akan tension dan berpeluh untuk mendapatkan link ke internet.

Selamat Mencoba.....

Trimas bro....... nie tengah man-man try... kalau masih problem gak... nampak gaya melayang ler $$$ kena panggil servis technician tmnet.. tension.. tension..

cruztasia
19-08-07, 09:35 AM
sky : semalam saya punya msg kuar. Detected confilct of IP on your system. Contact your administrator. Saya pakai wifi kat apt saya, FREE punya. speed 45Mbps. Ni kira slow ke cepat. Kadang² sampai 55Mbps. Lepas I reboot notebook. Orait pula. Tadi kuar lagi. Apa penyelesaian :confused:

Ermm, paling senang setkan com kita supaya guna DHCP.. xyah set2 IP.. conflict pun x de..

krak
23-08-07, 01:00 AM
Bermula dari pukul 9mlm tadi Tmnuts sreamyx menjalankan kerja kerja menaiktarafnya (rasanya kencing jer kut) akibat dari aduan kerja2 rerouting domainnya dalam seminggu kebelakangan ini dan sehingga kini 12.57am keadaan masih belum diperbaiki. Bukan setakat lagging malah semakin parah untuk mendapatkan connection apatah lagi menbrowse web site mk dot org. Nasib ada backup connection (Maxis3g)....... at least boleh buat apa yg patut....

Harap Makloman

Queenie
23-08-07, 01:14 AM
streamyx ni takde bulletin board ke nak inform ade gangguan sebegini? mati2 ingatkan router meletup ke, wayar dalam modem kena gigit lipas ke....ishh...rupanyer keje2 'upgrading'..

cett..

Q.

Kimie
23-08-07, 04:22 PM
Bermula dari pukul 9mlm tadi Tmnuts sreamyx menjalankan kerja kerja menaiktarafnya (rasanya kencing jer kut) akibat dari aduan kerja2 rerouting domainnya dalam seminggu kebelakangan ini dan sehingga kini 12.57am keadaan masih belum diperbaiki. Bukan setakat lagging malah semakin parah untuk mendapatkan connection apatah lagi menbrowse web site mk dot org. Nasib ada backup connection (Maxis3g)....... at least boleh buat apa yg patut....

Harap Makloman

Bro K,

Tq for the info patut arr mlm tadi bila nak surf jerk..loading pages cam
arems ingatkan PC usak lagik rupa2nya Screamyx lagging...chistttt!!
ekceli Bro Sreamyx buat upgrade berkaitan dgn apa?!

D2H
23-08-07, 05:56 PM
Ni announcement yang dibuat oleh pihak TMnut mengenai system maintenance diaorang.


Latest News

Tuesday, August 21, 2007
STREAMYX SERVICE INTERRUPTION

We regret to inform our customers that TM will be performing system maintenance to upgrade our network from 22nd August 2007 to 24th August 2007, from 12:00 midnight till 6:00 a.m in the Klang Valley area.

Customers in Klang Valley may experience some service interruptions during the affected period. All our services will be back to normal after this time.

TM apologizes for any inconvenience caused but at the same time, we would like to assure you that we are upgrading our service to serve you better.

Customers can contact TM Contact Centre at 100 or email us at: [email protected] for any related problems.


Thank You

kononnye la..

krak
24-08-07, 05:09 PM
Dari pukul 3.00ptg tadi sehingga sekarang Maxis 3g Internet connection pula buat hal. Call Hotline katanya Satu Malaysia ada problem. Wakakakak hari tu Tmnuts Sreamyx buat hal dan sekarang Maxis 3g pulak buat hal.

Tadi cuba video call dgn D2H lepas pulak....

alongeasy
01-09-07, 02:40 PM
Celcom 3G Broedband leh tukar dynamic ip dier jadi static ip tak? problem la kalau aku nak buat remote desktop.

krak
03-09-07, 01:57 AM
Celcom 3G Broedband leh tukar dynamic ip dier jadi static ip tak? problem la kalau aku nak buat remote desktop.

Jenuh beb kalau dapat static ip, kalau di buatnya diorg bagi Cursed IP mau tahap cipan jer sepanjang masa. Kalau ko call diorg pun belum tentu lagi diorg admit yg IP ko tuh Cursed IP. Better still Dynamic IP....

Apa ler susahnyer nak buat remote desktop, register jer kat dydns.org pastuh subcribe ke Dynamic DNS. Letakkan Hostname anda. Lepas tu dia akan detect jer la IP engko bila nak Remote Desktop. Mudah dan Free pulak tu......

krak
11-09-07, 10:50 AM
Monday, September 10, 2007

SERVICE INTERUPTION

Telekom Malaysia Berhad (TM) would like to inform its customers that its Internet services are experiencing some degradation in performance due to fault with circuits on APCN and SMW3 cable systems linking Malaysia to Taiwan and Japan. As a result, Internet services customers may experience slow browsing when accessing websites hosted in Taiwan and Japan at this time. However, traffic to other countries is not affected.

Restoration works on the affected cables are already in progress while some of the traffic has been rerouted to alternative routes to reduce traffic congestion. TM is carrying out immediate restoration works to rectify the problem. We shall make further announcements to keep you updated on the progress.

TM apologizes for any inconvenience caused by this, whilst at the same time, we would like to assure you that we are doing all that is necessary in order to restore our services as soon as possible.

Customers can call TM at 100 and select “Internet Services” or e-mail us at [email protected] for any Internet related problems.

Bila kita call diorg kata connection macam hampes dia kata tak ada lah, macam macam troubleshooting diorg suruh buat. Bila kita kata diorg reroute di org tak mengaku. Nah sekarang salahkan cable breakdown pulok.......

krak
22-09-07, 01:46 AM
Dengan segala Hormatnya dan Rasminya Thread ini Di Tutup dan bersambung di Bhg 2