PDA

View Full Version : Outdoor Corner



Corncake Quart
30-01-08, 10:49 AM
Thread nih aku bukak utk para kaki outdoor yg ada dlm keluarga MK nih. So geng2 basikal, kaki panjat gunung, kaki hiking, geng scuba, snorkelling freak dan mereka yg sewaktu dgnnyer. Kita citer kat sini sambil bertukar2 idea pasal minat masing....so sudi2kanlah....

Corncake Quart
30-01-08, 10:54 AM
Aku nih bukan ler kaki outdoor yg sebenar2nyer cuma aku minat sangat kat barang2 outdoor. Since aku nih kaki mancing so sikit sebanyak ader lar perkaitan. Aku mmg hantu barang outdoor especially outdoor knife dgn backpack. At the moment aku pakai backpack Jack Wolfskin. Aku pon ader gak satu backpack Eastpack. Sekarang aku tgh plan nak berjinak2 dgn mountain bike sbb cam bole compliment minat mancing aku...so aku nk dengar dari kakis yg lain psl outdoor nih.

kuderia
30-01-08, 12:14 PM
Outdoor...satu hobi yang dah agak lama aku tinggalkan...ada la dalam 4-5 tahun...tapi dulu masa aku aktif (zaman uni) pantang cuti je...mesti plan trip masuk hutanla, pegi pulau la, panjat gunungla...merata gak hutan aku dah masuk dan pacak tent (khemah)...Time tuh mentaliti aku bila sebut nak pegi jejalan holiday adalah ke tempat2 yang boleh dipacak khemah, pegi naik bas, makan masak sendiri dan kos lebih kurang under RM100.

Aku layan hobi outdoor ni takde la hebat mana...kurang2 taman negara tuh aku dah jejak la...paling terkilan aku tak dapat pegi panjat Gunung Tahan masa member sekaki aku organize trip ke sana dulu. Aku ditinggalkan kerana dia lupa nak rezebkan tempat yang terhad tu untuk aku...Frust aku time tuh...rasa macam dah tanak kawan je dengan diorang...Yela member sendiri pun tanak rezebkan...CIT!

Aku gear aku masa tuh agak cukupla...Ada khemah (colemen), stove, beg (Deuter 2), lampu suluh (Maglight beb, FBI pon pakai brand ni tau!), parang mak aku hehehe, pouch (penting ni, fungsi pon pelbagai cth bantal alas kepala), sleeping bag (colemen), sandal Teva (panjat gunung dah, masuk sungai dah, masuk laut dah...memang lasak aku ada 2 pasang satu dah rosak lagi satu dah 5 tahun lebih sampai hari ni tahan) dah lelain barangan yang dikongsi bersama.

Aku pun dulu gila outdoor gear gak. Pakaian dan aksesori aku dulu mesti nak cari dari brand2 outdoor, macam Teva, Tatanka, Columbia (sponsor Eco-Challenge ni, tu yang terpengaruh tuh hehehe) dll. Ada sekali tuh member aku perkenalkan dengan brand Macpac, New Zealand punya brand kalo tak silap aku...kat Malaysia ni tak lagi brand ni...Beg dia memang cun dan tahan lasak...Tapi harga pon menangis la nak bayor hehehe...Punyalah suka, tak beli barangnya, kumpul catalogue dengan sticker pon jadila hehehe...

Port aku beli barang dulu, especially beg ialah kat Pertama Complex. Banyak kedai beg situ, harga pon boleh dirunding...Kalo dia letak harga RM400-RM500, selamba je mintak diskaun sampai 50 percent...Member aku lagi lahanat...mintak diskaun sampai 70%, auntie dah bagi dah, pastu siap mintak free gift lagi kekekekeke...padahal bukan beli untuk dia pun...aku yang nak beli ...Sampai takut auntie tu tengok muka kitorang setiap kali kitorang datang tengok2 beg lepas tuh kekekeke

Tulah kenangan aku zaman2 aktif dulu, sekarang geng pun dah takde...member aku plak dah join bebudak wall & rock climbing kat tempat dia...Member2 aku yang kat area rumah aku tgh gila mountain biking...aku je lebih senang duduk rumah melayan outdoor menerusi kaca TV channel travel & Living Astro hehehehehe

MrTrader
31-01-08, 02:34 PM
Salam semua
Dalam banyak2 barang outdoor, aku paling suka kumpul pisau outdoor. Tapi aku nih kiranya baru jer berjinak2 dlm area nih. At the moment, koleksi aku tgh berkembang. Brand2 pisau yg top adalah Buck, Gerber, Wenger, Cold Steel, Spyderco, Bench Made, J Marttiini, Aitor dsbgnyer. Yg kurang sikit tapi still bagus pada aku adalah Tramontina. Pada aku brand nih murah tetapi tetap tajam and very functional. Koleksi aku adalah seperti berikut

Tramontina - Patangal, Machete, Skinning, Folding, Butcher, Hunting
Aitor - Jungle Survival & Command Survival
Storm - Fillet
Rapala - Fillet
Wenger - Swiss Army Cyclist
Sure Catch - Fillet

Hajat mmg tgh nk carik lain brand but rege dia mak oii mahal nk mampos. So kira pelan2 jalan lar. Kalu ada yg aku jumpa lagi nanti aku update lagi.....Kalau kengkawan ada tahu tempat leh dapat murah2 tolong kasik tahu kat aku yek......sekian makasih

nunu
31-01-08, 04:36 PM
Mr Trader a.k.a Mr Knife:35:..kira banyak juge koleksi pisau pisau tu ye..tapi bagi nunu kan suka juge wat outdoor macam camping dlm hutan & jungle trackking tapi pisau yg nunu bawak pisau kat dapur aje brend Kiwi..hihihihihihik..janji lepas potong ayam/ ikan :taunt:

JIMI
05-02-08, 12:04 PM
sape cni tau port nak beli pisau rambo? yg org pakai masuk hutan tu. .nk bunuh org pun bleh gak kan? huhu

Corncake Quart
13-02-08, 08:50 PM
sape cni tau port nak beli pisau rambo? yg org pakai masuk hutan tu. .nk bunuh org pun bleh gak kan? huhu
Bole tak bro tolong explain lebih lanjut pisau rambo camner yg bro nak? Nak yg murah ker, yg mahal ker, yg branded ker dsbg?. Btw it is illegal kalu bawak pisau gi tempat public. kalu nk masuk town dengan pisau nih kena balut and bungkus dlm kotak or kertas and sealed. kalu nk bunuh org...sori aku takleh tolong.

anggerikdesa
22-02-08, 02:41 PM
My outdoor story

Kenapa Batu Maloi ? Entah aku pun tak tau. Sebenarnya aku cari informasi Batu Maloi ini sakan tapi kalu tak dapat at least RM30.00 to cover up duit telepon office aku mati lah ooii..

Peringkat 1.
Puas aku cari maklumat tentang Batu Maloi ni. Puas aku cari siapa sebenarnya yang in charge bahagian hutan simpanan ini. Huh lawak dan susah betul bukan aku nak kondem mana-mana pihak tapi kalu dah banyak bahagian dan department aku tak salah kan mereka. Even kalu swasta pun memang begini gak kan.
Mulanya aku hubungi Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Sembilan. Oleh kerana kawasan ini diwartakan sebagai Hutan Simpanan Rekrasi, jadi ia diselenggara oleh Jabatan Hutan Negeri. Melalui Jabatan aku diminta menghubungi Jabatan Hutan Tampin. From Tampin with love, aku kena hubungi Jabatan Hutan Kuala Pilah. Yg lucu nya kenapa dari Kuala Pilah aku kena hubungi Jabatan Parit dan Saliran. Apa kena mengena JPS dengan kawasan rekreasi. Hahahah.. Akhirnya aku call Jabatan Perhilitan Negeri. Bermulalah detik perkenalan aku dengan Azizi (yang diperkenalkan oleh En Rosman in charge person of Batu Maloi) - cit mengatal !!!


Peringkat ke 2
And the journey begins... aku , Zetty, As dan Meng memulakan perjalanan dari KL ke Seremban jam 7.30 pagi 5 Mei 2007. Kami minta sampai ke Seremban selewat2nya jam 8.30 pagi. Yang pasti aku tak pecut tau. Dengan kadar maksimum highway 120km/j. Kami kemudiannya mem"parking"kan kereta di Jabatan Perhilitan Negeri Sembilan. Transfer beg ke dalam kereta En Azizi. Thanks belanja makan pagi.. aku tak makan tapi aku blasah nasi lemak Meng yang tak habis. Lepas tuh kami teruskan perjalanan ke Johol, siap berhenti sebab Meng nak muntah. Biasalah jalan Kuala Pilah yang penuh berliku.. nasib baik bukan aku yang drive.

Dalam perjalanan kami berbual sambil gelak lawak bodoh daripada Azizi. Nampak cam real tapi dengan mudahnya di mengelentong kami semua.

Once arrived, sebab kami pakai baju siap2 so tak perlu tukar lagi. Abis minyak TNT dia, bebudak nih balun.. yelah pacat n agas bukan boleh kata "Ooitt.. jangan hinggap kat aku" .. aku pun lumur gakk. :(. Selamba badak Zetty amik topi dalam keta dia .. cam tak pernah pakai pun. :)

Rupanya kat situ ada program motivasi bebudak SMRA Gemenceh. Dalam kereta kami merangka-rangka trek mana nak di lalui. Oleh sebab aku suka trekking so aku pilih 3 bukit untuk diredah. Saje nak jalan jauh sikit. Oleh sebab kami sampai lambat ke sana so dia pilih trek yang pendek. Tak puaslah awak... trek kejap sangat.

Mmg sedikit "kiasu" jumpa ulat gonggok besar.. hahah itu pertama kali tengok sebesar itu. Sepanjang perjalanan Azizi ada menerangkan spesis tumbuhan dan kegunaannya. Lagi "kiasu" bila perkataan "awet muda" diperkataan. Mengenai fungsi kegunaan tumbuhan dan hidupan serangga adalah sesuatu yang menakjubkan. Sekurang-kurangnya ada ilmu di dada dan cara-cara utk survive di hutan.

Tertonggek tonggek kami bila dia mengajar kami cara-cara minum air sungai. Cit katanya ada 3 cara tapi sebenarnya 1 cara ajer yg laku... cara ketiga tuh tah cara sapa pun tak tau. Lepas tuh kami redah air sungai. Heheh aku tak pandai berenang so aku cuma lalu kat sebelah2 tepi aje.. Lagi cilakak.. tak redah sungai pun boleh lah.. (ni pun tau bila kami nak trek masuk gua)

Oppss sebelum tuh kami naik ke atas batu yang dikenali "BATU MALOI" dengan mengunakan tali dan teknik berjalan. Aku sakit sikit lah sbab takda sarung tangan coz tangan aku tak kuat nak pegang tali tuh. Kat atas bukit, Azizi citer kan tentang mitos dan sejarah batu maloi dengan version yang berbeza. Cuma aku tak dengar sangat bz ngan camera bateri kondem.

Kami tak dapat merasa buah hutan cuma dapat makan buah "lemba". Rasanya manis tapi rasa nyer akan berubah bila minum ngan air. Lebih kurang sejam trekking, kami kembali ke kem untuk makan tengahari. Erkk kenyang giler.. tambah nasi laks tuh .. maybe menu nye buat aku berselera yang amat. Ikan selar masak sambal tambah ngan sayur masak lemak. (aku jarang makan banyak)

Berehat seketika then kami mulakan trek yang ditunggu-tunggu meredah gua batu maloi. Gua batu maloi bukan lah gua batu kapur.. jadi tak da apa pun yang nak di tengok. Proses laluan dan gua ini terbentuk daripada luluhawa. Pelbagai teknik dan cara perlu digunakan utk mengelosori gua ini dari teknik merangkak, kuak lentang, beranak songsang hinggalah.. mengesot2. Setiap laluan perlu dilakukan dengan teknik yang betul kalu tak jadilah cam aku. Konon2 nak cuba style lain tapi asyik terlekat ajer kat celah2 batu.

Menurut mitos version 3, terdapat tinggalan mitos 4 batang gigi maloi, tempayan emas dan belahan ulu kapal. Terdapat 2 air terjun di dalam gua ini. Kami juga sempat melihat beribu2 kelawar yang sedang bergantung atas dinding gua.

Terdapat 18 check point .. tp kami keluar pada check point ke 12. Hasil daripada nya.. memang best tapi tak bestnya aku dapat 3 gigitan pacat dan calar balar. Lain kali nak masuk gua granit pakat lengan panjang n seluar khakis.

Abis trek , kami makan lagi.. bubur cha cha n keledek. Sedap.. perhh... Then sempat gak tgk budak2 sekolah nih buat rakit. Mandi kat empangan seblm salin baju. Erk makan lagi mee hailam. Gemuk siut. Tepat jam 5.00 petang kami beredar dari kawasan Johol menuju ke Seremban. Dalam perjalanan teringat kat janji chendol Leman (apa tah) rupanya dah tutup so makan chendol kat tepi parit. (aku belanja). Balik ke Jab Perhilitan. Bagi duit n bagi souvenir. Balik ke KL . Sampai KL jam 10 malam. Letih oo drive.. sorang laks tuh yang lain semua tido...

lintah
23-02-08, 03:26 PM
panjang u punya story bro tapi gua dapat baca sampai abis gak..tahniah buat u dan tahniah buat gua sekali and by the way..cerita yang menarik..

anggerikdesa
25-02-08, 03:35 PM
My Outdoor Story : Selai Endau Rompin - 30 April - 2 Mei 2007
tak sebest hanglah bintang.. aku tak pi trekking air terjun

Orang lain menyambut hari buruh sedangkan aku perlu pergi kerja. Actually bukan kerja tapi perlu menghadiri kursus "Train The Trainer". Matlamat kursus ini adalah untuk parent company yang sememangnya terlibat dalam industri experiental training. Manakala dua anak syarikat yang lain dijemput secara wajib menghadirinya.

Selai Endau Rompin merupakan pintu masuk ke dua ke Taman Negara Pahang. Ia dibuka pada tahun 2000/2001 (not so sure). Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Yong Peng mengunakan pacuan 4 roda mengambil masa kira2 4 jam. Emm no komen about setting arrangement perhh sempit gila.. 18 org peserta dengan 3 buah kenderaan. Nasib baik aku tak muntah :) Bayangkanlah.

Laluan trek ke Selai tidak lah teruk mana.. cuaca dikatakan hujan sebelumnya menyebabkan keadaan jalan tanah merah agak teruk. Perjalanan mengambil masa kira-kira 2 jam. Sebelum masuk ke kawasan ini, perlu singgah di Pekan Bekok untuk registration. Ini adalah kawasan terakhir anda dapat mengunakan telefon bimbit anda.. !!!

Tiba di lokasi, kami makan tengahari dulu. Kemudian kami mula memunggah barang dari hilux. Check in salin pakaian. Nasib baik aku bawak towel ingatkan tidur kat chalet rupanya tidur kat "hut".

Day One
Biasalah opening speech by Training Director. Matlamat utama adalah men"design" program baru utk lokasi tersebut. Kami di bawa merentasi trek pertama kira-kira 30 minit perjalanan. Oleh kerana aku jalan kat belakang kurang mendapat informasi yang diterangkan oleh guide Ah Hong.

Aktiviti pertama "Save the Victim", aku tak pandai berenang tapi aku berjaya rentasi sungai (dalam gak aa) hampir lemas cilakak tul... panik sebentar. Tapi tak pa semua nyer berjalan lancar. Lepas tuh pi trek ke Tapak Perkhemahan (wa tau lu camping kat sini eh bintang)

Malam kitaorang main "Attack the Enemy", tanpa cahaya kami ke camp site. Di sini kami diterangkan bagaimana cara permainan ini dimainkan. Tujuan permainan ini adalah untuk berada seberapa rapat yang boleh dengan musuh. Rating permainan budus !!! kotor giler baju.

Day Two

Main game lagi "Sound of Music". "Battleship" "Dam Haji Game" and "Rafting". Dalam banyak2 game ini yang mencabar adalah rafting. Aku sendiri tak percaya aku diperlukan mengangkat 4 tiub trailer for rafting aktiviti. Perhh sakit bahu siut. Lepas game.. pengalaman pertama tubing sendirian tanpa bantuan. Kah kah kah banyak kali sangkut, nyaris nak terbalik tapi stay calm. Malam adalah free and easy lepak and nyanyi nyanyi . Cilakak . lagu Teratai di nyanyikan , sensitif tul aku ngan lagu tuh.

Last Day
Personal action plan.

Secara general, tempat nih best utk lepak2 cari ketenangan .. aku suka lepak kat sungai sambil bagi ikan makan. Cuma nyer agas kan sini menganas tak ingat.. !!!

oleole
25-03-08, 11:24 AM
Kepada yang ingin merasai kenikmatan terbang seperti burung mari la join saya di bukit jugra.
Pilot yang berpengalaman akan membawa anda (tandem flight) menikmatan keindahan panaurama alam semulajadi di udara.



Jika cuaca baik dan angin bagus , bole terbang lama2

D2H
25-03-08, 10:22 PM
bro.. benda ni hari2 ada ke? rate camne?

oleole
26-03-08, 11:26 AM
Setiap sabtu kitarang terbang.
Rate ,biasa kita caj tandem rm50-100 je ,
tapi experience tu tak ternilai...!
mai la

D2H
26-03-08, 04:13 PM
best je bunyinya. tapi tgk la kalo aku sempat aku pegi la sana. nak gak merasa terjun parachute.

D2H
28-03-08, 11:35 PM
Bro.. ni sama tempat ngan Paragliding tu ke?? baru je naik sana pagi tadi. huhuhu.. saje je merayau2 sampai ke Banting pastu saje je cari tempat tu. ekeke...

MrTrader
08-04-08, 02:18 PM
Baru2 nih aku kebetulan berada di Jakarta utk tujuan kerja. But since aku dapat info dari geng Gunungonline yg barang2 outdoor murah giler kat sana, maka aku try jugak cari kedai outdoor. Nasib aku baik sbb host aku kat Jakarta, bawak aku gi Ciputra Mall. Lokasi dia ntah. Tapi kalu ikut address kat bill dia, mall nih kat Grogol. So biler aku masuk jer perghh, memeang murah beb. Bayangkan seluar Columbia Professional Fishing Gear harga dlm RM32 jer. Backpack punyer rega kira separuh dari harga kat Malaysia. Kasut outdoor pun banyak n murah giler. Jaket Gore-Tex North Face rega dalam 75-150 jer. Reason murah: those product are manufactured under licensed kat sana. Aku pon apalaga...rembat yg mana termampu lar. So kalu ader sesiapa yg ke sana silalah...sure tak nyesal punyer. Aku nih maybe pegi lagi nx month...so aku nak try usha kat Bandung lak. Depa kata lagi murah. So for ur info, kedai kat Ciputra Mall tuh nama dia Keen Outdoor kalu tak silap ler.

heiya
16-04-08, 10:27 AM
aku plak cerita...ari tu br je org opis aku ajak hiking gunung kerinchi...mengong..last minit ajak aku..mana aku nak carik duit...mana lg nak apply cuti..mengong...

lepas tu..hehe aku gear aku simple je...ada 2 beg...satu beg jenama apa tah..kwn aku bg....polar kot...ada la bunyi2 mcm tu..dia bg aku pun..sbb dia dah beli beg lg mahal...karimorr...bapak besar...then aku ada beg deuter...suruh adik aku beli kat bukit jalil..masa tu ada sales murah..sempene minggu outdoor kot..sbb adik aku ni handle rock/wall climbing...

lelain..haha torchlite? aku pakai torch everyday je..cukup utk aku suluh jln depan aku...kecik je..pakai lampu besar2 buat berat beg je...lgpun aku suka minimumkn berat beg aku...yela..kat situ la ko nak sumbang masstin..shirt..seluar...kasut spare...khemah...itu yg aku demand bab berat...hehehe

kasut hiking aku...dulu teruja la dgr org cerita pasal teva..pasal hikers....tp hahaha aku masih suka n better pakai kasut bola getah tu...or kasut getah..modal brapa sen je..tak lebih RM10....kasut tu bleh redah smua jenis cuaca..if basah..sekejap je kering...hahahahaha...lgpun aku tak suka la pakai kasut tebal2 ni..pekung baunya bila lembab/basah....

then aku ada sleeping beg...evergreen...then setiap kali gi camping..aku sure bwk bantal tiup aku..hehehehe...so takyah aku nak jdkan beg aku yg besar tu as bantal..lgpun aku malas nak bwk pouch...smua brg aku..aku sumbatkn kat beg..all the 1stkid..parang..pisau...cukup la sebijik je bag kat bdn aku...kang kalau aku pakai pouch..masalah..perut aku dah la boroi...kang pakai pouch..nak lalu celah celah..susah plak...lgpun malas nak melayan kerenah tersangkut kat pokok ke apa ke...

anyway bg aku la..kalau bab hiking ni..ringankn beg anda seboleh yg ringan....bukan apa..utk kesenangan diri...hehehe nak plak jnis tak power berjln mcm aku..cepat penat...hehehehe maklum la dah lama tak eksesais...

laiK
20-05-08, 05:42 PM
Utk yg nak rileks2 sambil beriadah bersama keluarga ... aku syorkan ke Taman Bukit Jalil ... ader tempat berjogging dan bersenam ... juga ada tempat permainan kanak2 ... tidak dilupakan tasik yg banyak giler ikan ... bukan utk memancing, tetapi utk kasik ikan makan ... datang bawaklah makanan ikan atau roti, pehtu suuh la anak2 kasik ikan makan ... besar2 ikannya ...

ada juga tempat berjalan refleksologi batu2 tuh ... sesuai utk mereka yg nak buat rawatan kaki refleksologi percuma ...

sungguh sesuai mengisi masa lapang petang2 ...

botet
05-06-08, 07:54 AM
Pengalaman akoo yg paling best skali ialah masa akoo pi banjaran titiwangsa dan off track kat situ selama 3 hari....akhirnya mission tak accomplished....hehe...

Jakalll
19-01-09, 09:37 AM
waaa..
ada kaki outdoor eh kat sini?
jom gi daki bukit tabur jom?
ala..pegi balik ari jer..
kalo nak lama sket kita masuk la Tmn Negara ker..
huhuhU~

Corncake Quart
26-05-09, 12:20 PM
Aduh lama tak tgk umah nih...hmm aku pon agak busy lately nih. Skrg aku dok tgh planning utk mengaktifkan balik diri aku dgn xtvt feveret aku nih. Equipment utk tracking pon dah berabuk. Takper mana ader kaki yg ader plan tolong share kat sini.

zackpuse
15-06-09, 10:28 AM
minta tolong mane nak cari pelekat kat belakang bagpack untuk gunung tahan, kk dan irau sebelah kl,shah alam. bagpack dah kena curi.

kamote
15-06-09, 11:50 AM
Salam semua
Dalam banyak2 barang outdoor, aku paling suka kumpul pisau outdoor. Tapi aku nih kiranya baru jer berjinak2 dlm area nih. At the moment, koleksi aku tgh berkembang. Brand2 pisau yg top adalah Buck, Gerber, Wenger, Cold Steel, Spyderco, Bench Made, J Marttiini, Aitor dsbgnyer. Yg kurang sikit tapi still bagus pada aku adalah Tramontina. Pada aku brand nih murah tetapi tetap tajam and very functional. Koleksi aku adalah seperti berikut

Tramontina - Patangal, Machete, Skinning, Folding, Butcher, Hunting
Aitor - Jungle Survival & Command Survival
Storm - Fillet
Rapala - Fillet
Wenger - Swiss Army Cyclist
Sure Catch - Fillet

Hajat mmg tgh nk carik lain brand but rege dia mak oii mahal nk mampos. So kira pelan2 jalan lar. Kalu ada yg aku jumpa lagi nanti aku update lagi.....Kalau kengkawan ada tahu tempat leh dapat murah2 tolong kasik tahu kat aku yek......sekian makasih

Ada jugak knifeknut kat sini....port beli pisau yg aku tau area KL ada la 2-3 tempat tapi mahal gile sebab diorang dah up kan price utk cover tax and shipping cost...but still mahal la

CoreZone SS2 - Gerber, Byrd, SAK,
Ace Hardware - Gerber, Buck, SAK, Bear & Son, Surefire
Eddie Ng Hardware Seks 17 Damansara - Spyderco (mahal nak mampos)
Hobby Sport Bandar Sunway - Aitor, SAK

Koleksi yg aku ada skang kebanyakannye folder

Spyderco - Endura, Delica, Pacific Salt
Benchmade - Griptilian
Gerber - Gator Serrater
Smith & Wesson
Schrade
Aitor

now eyeing fixed blades....skang ni aku ada custom made fixed je...from thailand.

Corncake Quart
19-06-09, 03:30 PM
Ada jugak knifeknut kat sini....port beli pisau yg aku tau area KL ada la 2-3 tempat tapi mahal gile sebab diorang dah up kan price utk cover tax and shipping cost...but still mahal la

CoreZone SS2 - Gerber, Byrd, SAK,
Ace Hardware - Gerber, Buck, SAK, Bear & Son, Surefire
Eddie Ng Hardware Seks 17 Damansara - Spyderco (mahal nak mampos)
Hobby Sport Bandar Sunway - Aitor, SAK

Koleksi yg aku ada skang kebanyakannye folder

Spyderco - Endura, Delica, Pacific Salt
Benchmade - Griptilian
Gerber - Gator Serrater
Smith & Wesson
Schrade
Aitor

now eyeing fixed blades....skang ni aku ada custom made fixed je...from thailand.
Hmmm aku pon minat gak kumpul piso nih. Baru2 nih aku dpt satu folder tapi lupa lak brand aper...nnt aku check pastu update koleksi aku kat sini...

AudioXE
24-06-09, 12:31 PM
x ada nak buat aktivit ker?...asyik citer pisau jer...atau pun aku dah salah masuk thread?

sam261079
22-10-09, 04:56 PM
Memandangkan Thread nie senyap sunyi ajer. Mohon kebenaran kepada tuan yang punya thread nie .. apa kata aku cadangkan kita organise Water Rafting ..... kadang-kadang layan jugak sekali sekala gi main water rafting nie ...,...

Puteri Hang Li Po
22-10-09, 05:04 PM
Kalau wat bowling tournament pun ok gak kan? :clap:

sam261079
22-10-09, 05:07 PM
Kalau wat bowling tournament pun ok gak kan? :clap:

menarik jugak ideal tu ! ! ! tapi kalau kita dua ajer yang main tak menarik lah heheheh :-??

W_A_F_D_I
22-10-09, 05:11 PM
Kalau wat bowling tournament pun ok gak kan? :clap:

Beb, ada ke bowling di kira sebagai outdoor, Indoor rasanya ya tak? water rafting tu upla cadangan yang bernas (bagilah anggaran kos, tempat, peralatan, requirement yg perlu) barulah boleh consider

sam261079
22-10-09, 05:24 PM
Water Rafting Event Detail
Location : Gopeng Perak
Coz : Rm 100/ Head
Requirement : Good Health
Equipment : Everything provided just bring your self

Noted : Transport carpool is better

bxoc
25-01-10, 02:49 PM
Last Sat , gua bawa Company ERT members trekking selama 3.5 jam kat Kemensah , bermula dari Rumah Orang Asli dan berakhir di Isi Rimba .
Actually trail tu adalah trail mountainbike yg gua bikin bersama seorg rakan masa organize Bike Hash tahun 2008 . 90 % canopy .....redup ler tu .

Actually kita takyah gi jauh jauh pun ....sekitar KL pun bersepah outdoor places yg bombastic . Ikut tahap kemampuan ler ..samaada nak basic ker , intermediate or advance outdoor .

izzi
27-02-10, 10:12 PM
hellooo...apa pasal ini thread banyak senyap saja...
where's mk punya outdoor clan..?:shutup:

heiya
28-02-10, 11:31 PM
Water Rafting Event Detail
Location : Gopeng Perak
Coz : Rm 100/ Head
Requirement : Good Health
Equipment : Everything provided just bring your self

Noted : Transport carpool is better

murahnya...sapa handle?? riverbug???

sam261079
01-03-10, 09:16 AM
murahnya...sapa handle?? riverbug???

my ex staff yang handle
itu harga masa tahun sudah..l sekarang dah naik tapi ader ad on nya

RM 130
lunch & snack provided ...

CtiE
01-03-10, 10:04 AM
my ex staff yang handle
itu harga masa tahun sudah..l sekarang dah naik tapi ader ad on nya

RM 130
lunch & snack provided ...


Macam menarik jer... kasi up la satu tarikh mana tau ada user2 yg berminat ke nk join?

sam261079
01-03-10, 11:35 AM
Macam menarik jer... kasi up la satu tarikh mana tau ada user2 yg berminat ke nk join?

Bukan tak nak up tarikh tapi mcm tak sesuai lah sekarang nie kalau gi pun .. naik main menda air paras lutut ajer ....
I'm planning bulan 5 , so ader sesiapa berani dan berminat ker , tapi demi tidak menghampakan semua pihak saya up jugak lah nak tengok respond ...

Activity: WATER RAFTING SG GOPENG
Location: GOPENG PERAK
Journey: 2 hour from KL
Date : MAY
Rate: Rm 130 Nett
Requirement: Brave , Fun , Good health
Equipment: Just Bring your self
Meal: Lunch & snack provided
Transportation: Car poll (Rm 20 / head)

Noted: This activity really extreme and fun

Name List
1. SaM
2. Tetraceta

izzi
02-03-10, 08:46 PM
hah!menarik nih..aku pon nak cari pengalaman gak kena lambong arus sungai ni.
tp bulan 5 tu dalam berapa haribulan bro?
sebab 7 sampai 11hb tu aku nak g bandung..off trip.

sam261079
03-03-10, 12:12 AM
hah!menarik nih..aku pon nak cari pengalaman gak kena lambong arus sungai ni.
tp bulan 5 tu dalam berapa haribulan bro?
sebab 7 sampai 11hb tu aku nak g bandung..off trip.

Bro izzi parking dulu nama ... tarikh kita akan set yang semua boleh terlibat ....
tak dapat dinafikan memang menarik tertarik lah release semua tension di kepala ...

FLO
03-03-10, 11:30 AM
nasib baik x pandai berenang..ekekekek
mungkin jadi penyemak jer la pada masa kejadian....

sam261079
03-03-10, 11:42 AM
nasib baik x pandai berenang..ekekekek
mungkin jadi penyemak jer la pada masa kejadian....

Kepada yang mempunyai masaalah masaalah seperti berikut :

1. Tak pandai berenang
2. Fobia air
3. Darah gemuruh
4. Pendiam
5. Pemalu

semuanya boleh diatasinya apabila anda menyertai, untuk pengetahun semua trainer yang ada kat sana akan pastikan anda diajar basic renang sebagai contoh :
1. Basic floting
2. Basic breathing

dan lagi satu untuk meyakinkan semua , trainer yang ader nie semuanya qualified as a first aider so kalau jadi apa-apa tak perlualah nak risau sangat ...

P/s flo jadi apa tunggu lagi parking ajer lah nama tu dulu .

sam261079
03-03-10, 11:48 AM
mana lagi peminat peminat sukan lasak nie
tak akan 2 - 3 kerat ajer
kepada kaum hawa tu kalau berminat apa tunggu lagi parking lah nama tu
:-??....

CtiE
03-03-10, 11:53 AM
Bukan tak nak up tarikh tapi mcm tak sesuai lah sekarang nie kalau gi pun .. naik main menda air paras lutut ajer ....
I'm planning bulan 5 , so ader sesiapa berani dan berminat ker , tapi demi tidak menghampakan semua pihak saya up jugak lah nak tengok respond ...

Activity: WATER RAFTING SG GOPENG
Location: GOPENG PERAK
Journey: 2 hour from KL
Date : MAY
Rate: Rm 130 Nett
Requirement: Brave , Fun , Good health
Equipment: Just Bring your self
Meal: Lunch & snack provided
Transportation: Car poll (Rm 20 / head)

Noted: This activity really extreme and fun

Name List
1. SaM
2. Tetraceta
3. CtiE (Park nama dulu bole?)

p/s: 1st time nk join ni...

sam261079
03-03-10, 12:01 PM
Is rafting dangerous?

Rafting is thrilling, exciting, wet, wild and unbelievably fun. However, as with all adventure sports, there is inherent risk involved. That risk contributes to the excitement, and is one of the reasons people enjoy rafting so much. Our guides are trained to minimize and manage risks, and, statistically, you're safer in a raft than in your car. One government report noted that the injury rate for whitewater rafting is similar to that for bowling! The most common injury on most rafting trips is sunburn, and most other injuries occur on land, especially getting into and out of the boats.

If I can't swim, can I still go rafting?

Everyone on commercial rafting trips wears a coast guard approved life vest or personal flotation device (PFD). This critical piece of equipment will keep you afloat in the event that you find yourself in the river. Many non-swimmers go on Rafting America rafting trips, and they have a great time. Your guide will give you an in depth safety talk before your trip explaining what you should prepare for and do in the event you fall out of the raft. Your guide is professionally trained in whitewater rescue and will work with the rest of your guide team to ensure that you are able to feel comfortable with the whitewater conditions on your trip. All non-swimmers should talk to their outfitter when considering a Class IV+ or Class V trip.

How fit should I be to go rafting?

On rafting trips where we use oar boats (the guide does most of the work), you can choose to be as active as you wish. On many rafting trips paddle boats are used. This means that guests will be an active source of power to move the boat through the rapids and you will need to learn commands from your guides to help maneuver the boat as it moves downstream. You should be reasonably healthy, and must be able to fit into the life vests supplied by your outfitter. Paddling can sometimes be tiring, but your guides will instruct you on paddling techniques which are lots of fun to learn. If you're in doubt about your fitness to go rafting, check with your doctor before you go.

What should I wear on the river?

Luckily…this is not a fashion contest! Your gear will depend on the time of year, water temperature, and weather for your trip. Ask your outfitter for gear recommendations before your trip. As a rule of thumb we recommend you dress for the water temperature, rather than the air temperature, since you'll be getting wet. Hotter days, with cold water, we recommend wearing a wetsuit, which can be rented from us when you make your booking. Cooler days, with cold water, and especially Class V trips, we require a wetsuit, or a wetsuit/paddle jacket combination. You might also bring some synthetic fleece, polypro, capilene, or wool garments. Don't wear cotton because when it becomes wet, it will just make you colder. An old pair of tennis shoes, running shoes, or even Converse hi-tops are the best on the river. Wetsuit booties are good if it is cold. Sandals don't offer as much protection, and tend to come off easily in a swim. Sunglasses, especially prescription glasses, should have a croakie or other retainer that cinches tight. Consider a hat cord to tie your hat to your life jacket as well. In warmer weather, and late season warmer water, shorts and a T-shirt are good. Use sunscreen, but don't put it on your forehead, or the backs of your legs. It may run into your eyes, or cause you to be slipping all over the boat.

Which trips are best for me?

If you are just learning to raft, start off with a Class II or III, or an easy Class IV rafting trip. If you are nervous about being part of a paddleboat, an alternative is to ride along on an oar boat, which many companies offer on different rivers. Many rafters who are confident in the water, healthy, and feel adventurous, drop right into a Class IV river without prior experience. Guides will make sure you are trained in safety and paddle techniques. For Class V rivers, you must have prior class IV experience.

I have a family with young children, can they go rafting?

Many companies have special family trips available, on which you can take children as young as four. Each particular river trip and company has its own suggested age limits. Contact the individual outfitters to find out suggested ages for their trips.

I am a senior citizen, can I go rafting?

For fit, active seniors over 65 we recommend, as a first step, a class II paddleboat or oar boat trip. Depending on how this feels to you, you might want to try paddling a Class III river. Many healthy people of all ages, including spry folks in their 70's and 80's enjoy rafting at all levels.

What happens on a typical rafting trip?

Your trip begins when you meet the trip leader at your designated rendezvous place and time. He or she will collect your release forms and distribute wetsuits if you rent them from your outfitter. Then everyone gets on the bus which will transport you to the “put in” where we put our rafts in the river. At the put in, the trip leader will give you a safety talk - a vital 20 to 30 minute discussion about how to be safe on the water. Then you'll head to your boat and jump in! Paddleboats typically seat six to eight people and a guide. The guide will give you further instruction on how to paddle once you are afloat and give you time to practice following his or her commands. Then you'll head on down the river, and have the time of your life!

What are my chances of falling out of the boat? What should I do if I do?

Believe it or not, many people love falling out of the boat. It's exciting. But it can be disorienting and a little overwhelming at first. Many people have taken multiple trips and never fallen in. Some people swim on their first trip. It's all a part of rafting. Before you go on any trip, you'll be given extensive instructions on what to do if you fall in, and how to stay safe. Follow your guide's instructions, and your "swim" could be the most exciting part of your trip and a great story to tell your friends afterwards!

Can I bring my camera or video camera?

We don't recommend bringing video cameras, or even expensive still cameras, on trips. Many people bring disposable waterproof cameras, which work just fine. The quality of the pictures is reasonably good, and if you lose your camera, it's not the end of the world. Many river trips have professional photographers riverside, whose photos you can view and order after the trip.

izzi
04-03-10, 10:49 PM
http://www.mk-portal.org/forum/images/icons/icon1.gif Re: Outdoor Corner


Bukan tak nak up tarikh tapi mcm tak sesuai lah sekarang nie kalau gi pun .. naik main menda air paras lutut ajer ....
I'm planning bulan 5 , so ader sesiapa berani dan berminat ker , tapi demi tidak menghampakan semua pihak saya up jugak lah nak tengok respond ...

Activity: WATER RAFTING SG GOPENG
Location: GOPENG PERAK
Journey: 2 hour from KL
Date : MAY
Rate: Rm 130 Nett
Requirement: Brave , Fun , Good health
Equipment: Just Bring your self
Meal: Lunch & snack provided
Transportation: Car poll (Rm 20 / head)

Noted: This activity really extreme and fun

Name List
1. SaM
2. Tetraceta
3. CtiE (Park nama dulu bole?)
4. izzi (will cmfm later)

sam261079
05-03-10, 01:56 PM
Mana lagi nie yang minat sukan lasak ,yang gila outdoor ,

ahmadasapri
08-03-10, 03:36 PM
Mana lagi nie yang minat sukan lasak ,yang gila outdoor ,


haih...mcm perli je ni.ni yang pantang kene cucuk ni.

CtiE
08-03-10, 03:49 PM
haih...mcm perli je ni.ni yang pantang kene cucuk ni.

apa lagi bro pantang dicucuk up ler nama hehe....

sam261079
24-03-10, 03:18 PM
Aduhai senyap sunyi ajer .....
tak ader sorang pun ker yang berminat nak gi main air nie ....
mana yang hardcore-hardcore outdoor .... takan lah takut air kot

ahmadasapri
26-03-10, 10:38 AM
hey....ini ahmadoo sapri la.pantang dicabar,
bak tang laa..hehe

sy ON ajerrr..

sam261079
29-03-10, 10:31 AM
hey....ini ahmadoo sapri la.pantang dicabar,
bak tang laa..hehe

sy ON ajerrr..

Aper tunggu lagi up lah nama . tu ......
tahu lah awak nak gi nigiri .....

XMen
29-03-10, 03:11 PM
Tengok lah macam mana nanti... Kalau saya senang mungkin jugak saya akan ikut...
Bulan 5 nie takut ada trip mengajar ke Pangkor atau Janda Baik....

X-Men

ahmadasapri
29-03-10, 03:22 PM
Aper tunggu lagi up lah nama . tu ......
tahu lah awak nak gi nigiri .....

oh yeah...ohh yeahhh akan diupkan nama ku nnt

anggerikdesa
30-03-10, 12:09 PM
577935779257791

WWR Kat Gopeng.. tak ingat bila gi main.. ekekekke biasalah dulu pantang free time abis paintball mesti ikut bebudak nih rafting if ada masa. So apa lagi support lah activity ini. :)

terunasuci
30-03-10, 12:29 PM
Just nak tanya, kalau orang tu jenis pandai berenang tenggelam, sesuai tak join aktiviti ni?? bukan apa, manalah tau tiba2 terbalik lak bot tu......

FLO
30-03-10, 12:36 PM
Just nak tanya, kalau orang tu jenis pandai berenang tenggelam, sesuai tak join aktiviti ni?? bukan apa, manalah tau tiba2 terbalik lak bot tu......

di sebabkan hang tak nak scroll baca kat atas..gua tolong PASTE kan jawapan SAM:YM - 71:

Kepada yang mempunyai masaalah masaalah seperti berikut :

1. Tak pandai berenang
2. Fobia air
3. Darah gemuruh
4. Pendiam
5. Pemalu

semuanya boleh diatasinya apabila anda menyertai, untuk pengetahun semua trainer yang ada kat sana akan pastikan anda diajar basic renang sebagai contoh :
1. Basic floting
2. Basic breathing

dan lagi satu untuk meyakinkan semua , trainer yang ader nie semuanya qualified as a first aider so kalau jadi apa-apa tak perlualah nak risau sangat ...

anggerikdesa
30-03-10, 01:05 PM
ekekeke.. if ko terbalik dari boat.. jumpa kat end point lah :) ada life jacket.. sepanjang saya raft lebih dari 10x blm pernah lah lagi tengok org jatuh boat.. semua sempat di sambar balik.. tapi if buat2 jatuh .. tanya .. heiya ekekekke dia ada pengalaman itu ..

terunasuci
30-03-10, 01:28 PM
ekekekeke...jgn la marah abg FLO...sekadar bertanya je...

maklumlah, ini melibatkan nyawa...walaupun pakai jaket keselamatan, tp air tu bergerak laju...mana la tau kot2 jatuh kat sungai tu tup2 timbul kat sungai klang...hehehe....

So, aktiviti ni balik hari ke tido sana???

XMen
30-03-10, 03:41 PM
Sekadar informasi,
Semua bakal 'paddler' akan diajar bagaimana menggunakan 'throw rope' sekiranya terjatuh ke dalam air semasa aktiviti dijalankan. Pengendali aktiviti jugak akan mengajar apa yang perlu dilakukan sekiranya terlepas masuk ke dalam 'washing machine'.
Sekadar maklumat am sahaja.

X-Men

heiya
30-03-10, 07:29 PM
ekekeke.. if ko terbalik dari boat.. jumpa kat end point lah :) ada life jacket.. sepanjang saya raft lebih dari 10x blm pernah lah lagi tengok org jatuh boat.. semua sempat di sambar balik.. tapi if buat2 jatuh .. tanya .. heiya ekekekke dia ada pengalaman itu ..

waahakakaka nasib baik aku perasaan..yer..secara jujurnya sy penah jatuh dr raft...hahahaha..tp tiada apa yg berlaku..layan aje terapung sambil main kapal kertas...sambil makan coki-coki...huhuhuhuh jgn risau la..white wafter rafting aktiviti yg selamat...

nanti aku nak wat aktiviti catamaran sailing..kita layan sailing plak...huhuhuhuh...perlukan 15 org...damage dlm RM1725/group...tp lmbt lg la..

ReD_ElmO
30-03-10, 07:42 PM
Salam Sejahtera semua, Tumpang Celah sikit.....

Nak bagi info sikit nih, kepada peminat2 barangan out door, UFL cawangan bangsar teangah buat sale. Jadi time nih laaa kita nak shopping barang2 outdoor nih.

http://www.ufl.com.my/images/hurry2.jpg
Events Highlights


Dear Sir/Madam ,

Greetings from Universal Fitness & Leisure Sdn. Bhd.

We would like to take this opportunity to invite you for our "UFL OUTDOORS MEGA SALE 2010" from now till 04th April 2010.
The venue will be at our showroom "UFL OUTDOORS,No.26, Jalan Telawi 5, Bangsar Baru, 59100 KL.

Business Hours : Monday to Thursday from 11.00am - 10.00pm
Friday to Sunday from 10.30am - 10.30pm


********* Discount Up to 70 % *********

We hope you will take full advantage of this exciting promotion. Once again thank you for your continuous support given to us.

Should you require any further clarification please do not hesistate to contact us at 03-2282 5721.


Thank you.

sam261079
30-03-10, 11:57 PM
[QUOTE=terunasuci;281834][FONT=Verdana][SIZE=3]ekekekeke...jgn la marah abg FLO...sekadar bertanya je...

maklumlah, ini melibatkan nyawa...walaupun pakai jaket keselamatan, tp air tu bergerak laju...mana la tau kot2 jatuh kat sungai tu tup2 timbul kat sungai klang...hehehe....


Dengan izin saya menjawab pertanyaan [COLOR="DarkRed"]TS ,
Untuk pengetahuan saudara TS , sebagai permulaan, kita buat day trip ajer lah gerak pagi2 petang balik lah ...
tapi kalau ader sambutan yang menggalakkan mungkin boleh lah kita buat tidur sana pulak .. malam ader bbq , siang kita boleh makan durian dan mcm2 buah -buahan tempatan percuma ajer.....

sam261079
30-03-10, 11:58 PM
Ader pun kaki outdoor nie... so aper lagi parking lah nama tu ,sama -sama kita meriahkan xtvt yang julung kali dianjurkan nie ....

juneyda
08-04-10, 11:37 PM
nape senyap jer...xjd ker xtvt water rafting nie...sya br nk berjinak ngan outdoor xtvt...jd sya nk mulakan dgn join this xtvt...

XMen
09-04-10, 09:10 AM
[QUOTE=terunasuci;281834][FONT=Verdana][SIZE=3]ekekekeke...jgn la marah abg FLO...sekadar bertanya je...

maklumlah, ini melibatkan nyawa...walaupun pakai jaket keselamatan, tp air tu bergerak laju...mana la tau kot2 jatuh kat sungai tu tup2 timbul kat sungai klang...hehehe....


Dengan izin saya menjawab pertanyaan [COLOR="DarkRed"]TS ,
Untuk pengetahuan saudara TS , sebagai permulaan, kita buat day trip ajer lah gerak pagi2 petang balik lah ...
tapi kalau ader sambutan yang menggalakkan mungkin boleh lah kita buat tidur sana pulak .. malam ader bbq , siang kita boleh makan durian dan mcm2 buah -buahan tempatan percuma ajer.....

Saya setuju dengan cadangan Bro sam261079, patut jugak adakan day trip aje pun ok jugak tapi mungkin ada yang nampak macam jauh sikit dari biasa. Takpa tengok dulu respon mereka dan kawan-kawan mereka.
Kalau takdak respon mungkin ada lagi aktiviti air lain yang dapat dilaksanakan, mungkin saya boleh memberi cadangan nanti kalau dipinta.
Maaf kalau mencelah tak tentu hala....

X-Men
roger and out

sam261079
09-04-10, 10:24 AM
[QUOTE=sam261079;281918]

Saya setuju dengan cadangan Bro sam261079, patut jugak adakan day trip aje pun ok jugak tapi mungkin ada yang nampak macam jauh sikit dari biasa. Takpa tengok dulu respon mereka dan kawan-kawan mereka.
Kalau takdak respon mungkin ada lagi aktiviti air lain yang dapat dilaksanakan, mungkin saya boleh memberi cadangan nanti kalau dipinta.
Maaf kalau mencelah tak tentu hala....

X-Men
roger and out

Apa lagi x-men uplah nama u.....
tarikh perlaksanaan akan diumukkan kemudian...
budget 10org dah bleh on...

sam261079
09-04-10, 10:30 AM
Activity: WATER RAFTING SG GOPENG
Location: GOPENG PERAK
Journey: 2 hour from KL
Date : MAY
Rate: Rm 130 Nett
Requirement: Brave , Funny , Good Health & Crazy level 2
Equipment: Just Bring your self
Meal: Lunch & snack provided
Transportation: Car poll (Rm 20 / head)

Noted: This activity really extreme and fun

Name List
1. SaM
2. Tetraceta
3. Ctie (parking dulu)
4. Izzi ( parking dulu)
5. X-men ( belum tentu)

terunasuci
09-04-10, 10:58 AM
nape senyap jer...xjd ker xtvt water rafting nie...sya br nk berjinak ngan outdoor xtvt...jd sya nk mulakan dgn join this xtvt...

So, bro nak join ke tak?? kalau join up lah nama...senang organizer nak buat perancangan......

anggerikdesa
12-04-10, 06:30 PM
condition air dah ok.. last week rafting .. 90 pax turun.. tapi kitaorg gi with other provider :P medium water level . Basically harga yg dipromo tuh kira murah lah.. kalu aku nyer RM 155 with makan :P

terunasuci
13-04-10, 01:10 PM
Activity: WATER RAFTING SG GOPENG
Location: GOPENG PERAK
Journey: 2 hour from KL
Date : MAY
Rate: Rm 130 Nett
Requirement: Brave , Funny , Good Health & Crazy level 2
Equipment: Just Bring your self
Meal: Lunch & snack provided
Transportation: Car poll (Rm 20 / head)

Noted: This activity really extreme and fun

Name List
1. SaM
2. Tetraceta
3. Ctie (parking dulu)
4. Izzi ( parking dulu)
5. X-men ( belum tentu)
6. hotcruel
7. terunasuci


Kecuali 01, 08, 22 dan 29 Mei, tarikh2 yang lain rasanya saya boleh join untuk aktiviti ini......




p/s : maknanya, 15/05 je lah aku leh join...hehehe

XMen
13-04-10, 01:18 PM
Activity: WATER RAFTING SG GOPENG
Location: GOPENG PERAK
Journey: 2 hour from KL
Date : MAY
Rate: Rm 130 Nett
Requirement: Brave , Funny , Good Health & Crazy level 2
Equipment: Just Bring your self
Meal: Lunch & snack provided
Transportation: Car poll (Rm 20 / head)

Noted: This activity really extreme and fun

Name List
1. SaM
2. Tetraceta
3. Ctie (parking dulu)
4. Izzi ( parking dulu)
5. X-men ( belum tentu)
6. hotcruel
7. terunasuci


Kecuali 01, 08, 22 dan 29 Mei, tarikh2 yang lain rasanya saya boleh join untuk aktiviti ini......




p/s : maknanya, 15/05 je lah aku leh join...hehehe



Ok jugak tu, kalau boleh cadangan untuk up kan tarikh dulu ker, at least semua dapat check masa lapang masing-masing.
Tentang perlindungan insuran berkelompok atau individu, sekali dalam harga tu atau kita kena beli lain ? Ada sapa-sapa tau ?
Maaf la kalau saya tanya lebih-lebih...

X-Men

terunasuci
13-04-10, 01:26 PM
Ok jugak tu, kalau boleh cadangan untuk up kan tarikh dulu ker, at least semua dapat check masa lapang masing-masing.
Tentang perlindungan insuran berkelompok atau individu, sekali dalam harga tu atau kita kena beli lain ? Ada sapa-sapa tau ?
Maaf la kalau saya tanya lebih-lebih...

X-Men

Aku setuju...ni dah pertengahan bulan 4...so, rasanya pengajur dah boleh set kan tarikh untuk memudahkan rakan2 membuat perancangan awal......

anggerikdesa
13-04-10, 05:22 PM
psal insurance if company yg dicadangkan aktivity insurance mmg dah cover dalam package.. kalu individu raft.. maaf ler tak tau..

XMen
14-04-10, 09:45 AM
Selamat pagi,
Ok, mungkin jugak dalam bab nie baik at least kita dapat clearkan betul-betul tak bercelaru kepala otak masing-masing...
Sekadar pandangan sahaja...

X-Men

heiya
14-04-10, 12:34 PM
individu raft ke tu...bukan company raft ke..sbb kalau company raft..normally dah provide insuran..sbb diorang semua nama dah kenal...cuba bgtau bwh sapa rafting ni...riverbug ke apa ke...

pasal date..ko letak je 1 date mcm 15/5 or 1 jun ke..yg org bleh block date tu awal2 dr sebarang event...so senang..takyah nak vote date byk2 mana yg korang nak...kalau nak vote gak..letak 2 date aje..senang...

1 day trip is enough..then if balik lewat ptg..jgn lupa makan nasi goreng spesel kat kedai makan sebelah stesen minyak petronas...exit ke tol gopeng sana tu...aku jamin memang sedap...!!

XMen
14-04-10, 02:53 PM
individu raft ke tu...bukan company raft ke..sbb kalau company raft..normally dah provide insuran..sbb diorang semua nama dah kenal...cuba bgtau bwh sapa rafting ni...riverbug ke apa ke...

pasal date..ko letak je 1 date mcm 15/5 or 1 jun ke..yg org bleh block date tu awal2 dr sebarang event...so senang..takyah nak vote date byk2 mana yg korang nak...kalau nak vote gak..letak 2 date aje..senang...

1 day trip is enough..then if balik lewat ptg..jgn lupa makan nasi goreng spesel kat kedai makan sebelah stesen minyak petronas...exit ke tol gopeng sana tu...aku jamin memang sedap...!!

Terima kasih atas maklumat yang diperlukan
Sekadar bertanya tentang perlindungan insuran sebab ada kawan selalu terkena, katanya operator aktiviti telah sediakan perlindungan insuran tapi apabila tiba disana, tiada langsung perlindungan insuran seperti yang diperkatakan. Memang 'Safety First' tapi memang amat lah baik kalau 'konpom' ada insuran nak 'join' aktiviti 'high risk' macam nie.

X-Men

CtiE
14-04-10, 06:55 PM
harap en sam set satu tarikh yg betul2 utk pergi ke sana.. saya cma free hari ahad shj... klau dh set tarikh jtuh sbtu mmg saya x dpt nk pergi....

FLO
19-04-10, 05:34 PM
boleh saya tanya..event ni dh ada date ke?

Decent
19-04-10, 07:03 PM
Hello...pertama kali datang thread sini, nak tempang tanya kalau kalau as trip berkelah di air terjun seperti Tekala Falls, Templar Park, Sungei Tua,Sendat Falls,Lepok Fall, Lawing Falls yang sesuai untul keluarga dan anak anak kecil sila tolong jemput saya ya!

Links waterfalls:

Waterfalls in Selangor (http://www.waterfallsofmalaysia.com/state.php?state_id=12)

terunasuci
20-04-10, 12:29 PM
Mana lak si SAM261079 ni...tibe2 je senyap....bila dia nak up kan tarikh gi water rafting ni.............

XMen
20-04-10, 01:08 PM
Mana lak si SAM261079 ni...tibe2 je senyap....bila dia nak up kan tarikh gi water rafting ni.............



Dia dah pi dulu tak ajak kita la nie..... senyap saja.

terunasuci
20-04-10, 01:11 PM
Dia dah pi dulu tak ajak kita la nie..... senyap saja.

Entah lah...untuk bersangka baik, mungkin dia tengah sibuk ngan program AF kot...hehehe......

sam261079
21-04-10, 12:11 PM
Assallammualikum.....
Pertama sekali pakcik nak minta maaf lah sebab banyak sangat kerja 2, 3minggu nie .. file atas meja dah boleh buat kubu pertahanan ... itu yang kadang2 cuma masuk Mk nie 5 -6 minit ajer .....

1.) 0k bercakap berkenaan dgn insurance untuk pengetahuan semua ... dah termasuk masuk sekali so tak perlu lah nak risau ataupun gundah gulana...

2) Tarikh yang bersesuai pakcik rasa kita buat awal bulan 6 sebab semua dah bergaji antara tarikh yang dicadangkan adalah seperti berikut :

05 june
12 June
19 June
26 June

so aper kata kita vote ...tengok tarikh mana yang sesuai ...

Dan yang terakhir sekali pakcik ingin tubuhkan commitee lah .. bukannya aper agar senang untuk menjawab segala pertanyaan dan persoalan kelak...Kalau sesiapa yang berminat Pm ajer pakcik secara automatik terus akan jd commitee...

XMen
21-04-10, 12:20 PM
Assallammualikum.....
Pertama sekali pakcik nak minta maaf lah sebab banyak sangat kerja 2, 3minggu nie .. file atas meja dah boleh buat kubu pertahanan ... itu yang kadang2 cuma masuk Mk nie 5 -6 minit ajer .....

1.) 0k bercakap berkenaan dgn insurance untuk pengetahuan semua ... dah termasuk masuk sekali so tak perlu lah nak risau ataupun gundah gulana...

2) Tarikh yang bersesuai pakcik rasa kita buat awal bulan 6 sebab semua dah bergaji antara tarikh yang dicadangkan adalah seperti berikut :

05 june
12 June
19 June
26 June

so aper kata kita vote ...tengok tarikh mana yang sesuai ...

Dan yang terakhir sekali pakcik ingin tubuhkan commitee lah .. bukannya aper agar senang untuk menjawab segala pertanyaan dan persoalan kelak...Kalau sesiapa yang berminat Pm ajer pakcik secara automatik terus akan jd commitee...

Terima kasih pakchik,
Anak menakan akan cadang yang mana patut, mungkin lepaih cuti sekolah masa 26 Jun, mana tau masa cuti sekolah semua nak kena bawak pi sana sini.
Maap naa... kalau silap habaq mai.

X-Men

sam261079
22-04-10, 10:46 AM
Terima kasih pakchik,
Anak menakan akan cadang yang mana patut, mungkin lepaih cuti sekolah masa 26 Jun, mana tau masa cuti sekolah semua nak kena bawak pi sana sini.
Maap naa... kalau silap habaq mai.

X-Men

Nie pak menakan nak habaq mai kat hang sat .....
cadagan hang tu ok lah bolehlah diterima........pakcik setuju ....

so setakat nie tarikh

05 --- 0
12 --- 0
19 --- 0
26 --- 2 ( Xmen & Sam )

sam261079
22-04-10, 10:51 AM
Berikut senarai AJK utk Program Water Rafting Nie

Ketua project : SaM
AJk Logistik : (Kosong)
Ajk Makan : Ctie
AjK Persiapan & kebajikan: (Kosong)
AjK Siaraya & Hebahan: (Kosong)

CtiE
22-04-10, 11:51 AM
klau tarikh 26hb tuh mendapat sokongan saya cnfirm hadirkn diri....

tetraceta
22-04-10, 08:37 PM
Nie pak menakan nak habaq mai kat hang sat .....
cadagan hang tu ok lah bolehlah diterima........pakcik setuju ....

so setakat nie tarikh

05 --- 0
12 --- 0
19 --- 0
26 --- 2 ( Xmen & Sam )

Nie pak menakan nak habaq mai kat hang sat .....
cadagan hang tu ok lah bolehlah diterima........pakcik setuju ....

so setakat nie tarikh

05 --- 0
12 --- 0
19 --- 0
26 --- 2 ( Xmen ,Sam, Tetraceta )

terunasuci
23-04-10, 08:47 AM
Wak pulak hanya boleh join tarikh2 yang berikut :

05 --- terunasuci
12 --- 0
19 ---terunasuci
26 --- 2 ( Xmen ,Sam, Tetraceta ) -

12 dan 26hb wak keje......




p/s : 3 July pun wak ok...hehehe

sam261079
23-04-10, 09:32 AM
Wak pulak hanya boleh join tarikh2 yang berikut :

05 --- terunasuci
12 --- 0
19 ---terunasuci
26 --- 2 ( Xmen ,Sam, Tetraceta ) -

12 dan 26hb wak keje......




p/s : 3 July pun wak ok...hehehe


Ok lah kita up 1 lagi tarik tapi final ...dah tak ader penambahan
05june --- (TS)
12june ---
19june --- (TS)
26june --- (Xmen,SaM,Tet )
03july --- (TS)

hot_cruel
23-04-10, 10:32 AM
Ok lah kita up 1 lagi tarik tapi final ...dah tak ader penambahan
05june --- (TS, HC)
12june --- (HC)
19june --- (TS, HC)
26june --- (Xmen,SaM,Tet, HC )
03july --- (TS, HC)

Buat masa ni......semua tarikh gua ok

sam261079
23-04-10, 12:15 PM
Buat masa ni......semua tarikh gua ok

Berikut adalah senarai nama -nama peserta yang akan gi White water Rafting ...

1. SaM
2. Tet
3. Terunasuci
4. Hot Cruel
5. Xmen
6. Ctie

kalau ader lagi up lah nama...

p/s - Nak tanya pada tuan tanah .. kalau nak buka thread khas untuk water rafting ajer boleh ker....( tolong jawab kepada siapa yang berkenaan tu)
- kalau boleh Ctie minta tolong yer buka thread baru khas utk water rafting ajer ...
- gua tak ader sampai hari isnin ... out of town .... kalau ader 2 per just tanya cik ctie wan kembang hehehehe

sam261079
23-04-10, 12:18 PM
Buat masa ni......semua tarikh gua ok

Berikut adalah senarai nama -nama peserta yang akan gi White water Rafting ...

1. SaM
2. Tet
3. Terunasuci
4. Hot Cruel
5. Xmen
6. Ctie

kalau ader lagi up lah nama...

p/s - Nak tanya pada tuan tanah .. kalau nak buka thread khas untuk water rafting ajer boleh ker....( tolong jawab kepada siapa yang berkenaan tu)
- kalau boleh Ctie minta tolong yer buka thread baru khas utk water rafting ajer ...
- gua tak ader sampai hari isnin ... out of town .... kalau ader 2 per just tanya cik ctie wan kembang hehehehe

FLO
23-04-10, 12:32 PM
sam
need to confirm firm date
lps tu kita up satu thread kat gathering board
tapi kami nk firm date dulu

tq

CtiE
23-04-10, 01:43 PM
Berikut adalah senarai nama -nama peserta yang akan gi White water Rafting ...

1. SaM
2. Tet
3. Terunasuci
4. Hot Cruel
5. Xmen
6. Ctie

kalau ader lagi up lah nama...

p/s - Nak tanya pada tuan tanah .. kalau nak buka thread khas untuk water rafting ajer boleh ker....( tolong jawab kepada siapa yang berkenaan tu)
- kalau boleh Ctie minta tolong yer buka thread baru khas utk water rafting ajer ...
- gua tak ader sampai hari isnin ... out of town .... kalau ader 2 per just tanya cik ctie wan kembang hehehehe



betul kata flo, up satu tarikh confirm baru kita akan bukak satu thread baru... jikalau ada apa2 pertanyaan sila pm kt inbox saya...

CtiE
13-05-10, 05:12 PM
sekarang dah masuk bln 5 bila mau meeting ketua projek? ada x saper2 yg berminat lg nak join?

terunasuci
22-05-10, 11:07 AM
sekarang dah masuk bln 5 bila mau meeting ketua projek? ada x saper2 yg berminat lg nak join?

Mana Ketua Projek ni...bila nak tetapkan tarikh untuk aktiviti ni......

hot_cruel
23-05-10, 10:11 AM
Mana Ketua Projek ni...bila nak tetapkan tarikh untuk aktiviti ni......



dia dah terlupa la kut....bak kata ko pun untuk bersangka baik....dia sibuk la kut...tp pasni mungkin dah ok....maklum la semalam dah final

CtiE
23-05-10, 12:15 PM
semalam baru jmpa ketua projek dekat stadium apapun bersangka baik mungkin lepas progam AF baru dia free....

siputsedut
01-06-10, 08:06 AM
wah bes bes. dah lama aku tak gi mengembara nih

fahmi888
06-06-10, 12:49 AM
aktiviti..panjat-panjat bukit tade ker kawan-kawan?kalo ada..tringin nak join

sam261079
10-06-10, 11:43 PM
perhatian kepada semua yang berminat nak gi white water rafting
tarikh yang free bulan julai , berikut adalah tarikh nya, kalau dah bersetuju sila upkan nama ... Minimum 4 org 1 keta , kalau lebih lagi bagus lagi meriah lagi happening

24 julai 2010

FLO
11-06-10, 08:57 AM
perhatian kepada semua yang berminat nak gi white water rafting
tarikh yang free bulan julai , berikut adalah tarikh nya, kalau dah bersetuju sila upkan nama ... Minimum 4 org 1 keta , kalau lebih lagi bagus lagi meriah lagi happening

24 julai 2010

OK sam
sy buka satu thread khas kat board gathering


http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php/7159-MK-white-water-rafting-24-julai-2010?p=289466#post289466

sam261079
12-06-10, 12:41 AM
OK sam
sy buka satu thread khas kat board gathering


http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php/7159-MK-white-water-rafting-24-julai-2010?p=289466#post289466

Thanks FLO .....
kalau nak join boleh ajer ....

zack_xxx
04-10-10, 09:37 AM
Dah lam tak melakukan aktiviti aktiviti luaran secara berjemaah. Biasanya berduet je..hehehhehe..

Honeydew
11-06-11, 08:55 PM
Dah lam tak melakukan aktiviti aktiviti luaran secara berjemaah. Biasanya berduet je..hehehhehe..

aktiviti berduet memang perlu. tapi aktiviti luaran beramai-ramai pun perlu cik abng ooooi.

Corncake Quart
29-09-11, 12:45 AM
Adus idup lagi thread aku nih yer...anyway aku semakin aktif dgn xtvt outdoor aku. Equipment pon dah bertambah. Xpdc aku setakat tahun nih jer dah ader 4: Aki Nabalu, Datuk, Cycling up ke base Nuang, Nuang. InsyaAllah nnt leh kongsi upcoming trip ke Ledang and maybe Kenyir