PDA

View Full Version : Modifikasi Yang Pernah Anda Lakukan Pada Kenderaan aNDA



dudez
24-02-08, 10:04 PM
Hi All friends...bagi la attach gambar2 keta yang dah modified tak kiralah Keta Sendiri, Malaysian Cars atau International Cars...manatau ada yang boleh dikongsi bersama..

kurosaki
29-02-08, 10:38 PM
kalo ada keta drag punya pun ok gak....

Midnakal
02-03-08, 11:39 AM
kalo ada keta drag punya pun ok gak....

Bro...apa kata u mulakan dulu....baru bleh bagi inspirasi kat orang lain rite.

playstation
03-03-08, 02:19 AM
http://www.gogorembat.blogspot.com/

playstation
03-03-08, 02:28 AM
Mme 2006...........

playstation
03-03-08, 02:41 AM
Toyota AE86 sprinter

Midnakal
03-03-08, 06:45 PM
Syabas playstation......tapi.....mcm ku kenal akan dikau....hehehehe.

playstation
06-03-08, 03:06 AM
lor mcm kenal jer ker mmg kenal tapi wat2 bertanya hehehe

star
28-05-08, 03:41 AM
hurm ..

sunyi sepi ja skrg ..

apa dah jadi ?

takdak org msia nak main keta lagi ka ?

mana wira2vo sekalian dan waja2vo

kentut
07-06-08, 03:21 PM
Nak tanyer, aku nak beli Honda Accord batch 94-96. Spareparts banyak lagi ke sekarang nih huh?

matkodeng
07-06-08, 05:49 PM
voltage stabiliser mmg bagus!tp pivot byk sgt yang tiruan skrg ni.....beware!aku cadangkan u beli hot inazma , mahal sikit tp respond & effect jauh lagi terasa....confirm.aku pakai hot inazma type MR kat keta aku almost 2 thn...mmg berbaloi!kalu berminat boleh pm aku.


http://usercash.com/go/2/18056/http://www.sunautomobile.com/products_hypervoltage.htm (http://usercash.com/go/2/18056/http://www.sunautomobile.com/products_hypervoltage.htm)

connect
08-06-08, 11:31 PM
hurm ..

sunyi sepi ja skrg ..

apa dah jadi ?

takdak org msia nak main keta lagi ka ?

mana wira2vo sekalian dan waja2vo

sumer goyang, minyak naik beb :cry:

jimwest
21-06-08, 11:05 PM
wei..sape tau kalu gua mau upgrade keta hyundai sonata 2.0...tuka brake ala2 brembo set, tuka piping ala2 m3 ke m5 ke, skirting ala2 m3 or m5....ade suggestion???..enjin upgrade bleh masuk misubishi v6 tak??? kalu buleh....berape rega???

Midnakal
03-07-08, 10:22 PM
Bro...lu ni tanya nie benar benar nak bikin ker ...or just mmg sengaja nak kasi org pecah paler nak pikir.... cuba citer sikit.:aol_asstoass:

Tokans
07-07-08, 12:20 PM
Sapa tau...mana nak carik kancil classic punya sparepate...bape kos kalau nak bikin....pakai kancil jimat minyak beb...kete beso2..simpan umah je skrg ni.......he he

azusedcar
10-07-08, 05:02 PM
Gua rasa xble r bro. klu stakat nak bt fiber skirting tu xsalah, tp mitsubishi join hyundai xble r. byk mounting yg kena recon, jg buat psl...

blackbutton
15-07-08, 11:52 AM
Sapa tau...mana nak carik kancil classic punya sparepate...bape kos kalau nak bikin....pakai kancil jimat minyak beb...kete beso2..simpan umah je skrg ni.......he he

Dr segi minyak yup mmg jimat...tp bro...main kancil lg byk makan modal...serius...classic tuh name die opti classic....

shamfikri
17-07-08, 01:28 PM
opti classic..dia punya senyum tu cun beb...wa layan 512 je..

fiefie999
17-07-08, 05:20 PM
Peugeot 206 Commercial

http://youtube.com/watch?v=E7eOVpBCtPo

blackbutton
22-07-08, 02:28 PM
Ok lah tuh L512....aku dah taubat dah main kancil nih....dah tak le nak follow..last2 stendet gak la jwbnyer.....heheheh

shamfikri
28-07-08, 11:03 AM
Ok lah tuh L512....aku dah taubat dah main kancil nih....dah tak le nak follow..last2 stendet gak la jwbnyer.....heheheh

Apesal bro?aku mmg lame dah lyn kancil ni..dari tahun 2000..dari enjin l2s skrng ni aku pkai l5 single cam...aku kena tahan jpj ade la 4 kali...hehe..byk kasi amaran...skali tu diorng suruh aku hntr g inspection...alamak..tukar stendet balik baru g bwk inspection...pastu,tukar balik...keh,keh..minat punya pasal...sori lari topik sikit...

Midnakal
16-12-08, 04:09 AM
Oklah...gua dlm bulan lepas dah pun berkira-kira untuk upgrade brake system kereta wira buruk aku tuh. Gua nie mmg jenis concern sikit pasal brake system nieh...pada gua... biarlah Laju tuh No 2 janji... brake No 1.

Pada tahun 2000 aku dah tukarkan disk rotor and caliper brake dgn twin piston punya brake system. Oklah gua attach kan gambar sebelum gua buat brake system upgrading nieh. Jgnler gelakkan kereta aku yg burukj nieh udah ler yer...heheh. Well...here we go!!!:shutup:
15588
Selamat Tinggal brake yg dah banyak berjasa dgn gua.

Dari twin piston brakes...gua pergi kat workshop gua talk dgn member gua and cakap kat dia gua dah boring dgn brake twin port nieh...gua nak pakai 4 port pulak....gua pulak tanya kos nyer berapa...adeihhh...bleh tahan gak lah heheh.

Setelah melakukan survey...gua pun order kat member workshop gua untuk brake yg gua berkenan tuh...

15591
Waduhhh....... terbanggggg RM guaaaa

15592
Well ini lah rupanya disk rotor dan juga brake caliper yg akan dimasukkan ke bahagian tayar depan kereta wira buruk gua tuh.....

15593
Aduhhh...boleh masuk ker dlm wira buruk gua niehhh.....

Setelah cukup tarikhnya.....pomen workshop tuh pun call gua untuk menunjukkan modification yg dia telah buat untuk memasukkan brake 4 port tuh kedlm kereta gua. Fuhhh....tak sabar gua nak pergi tengok.

Pada hari yg telah ditentukan gua pun pergilah ke workshop member gua tuh untuk menukar kan system brake lama tuh kepada version yang lebih mantap. Di bawah nie gua attach kan gambar-gambarnya....

15594
Nasib baiklah gua mmg pakai rim 16 so tak payah lah gua nak tukar RIM tayar tuh....

15595
....akhirnya...dpt jugak aku masukkan brake nie dlm kereta gua....

15596
Emmm...rapat betul dgn batang Rim kereta gua nieh...

15597
Fuhhh...gua dah test..... nipis betul clearence diantara rim dgn brake caliper tuh hanyalah senipis duit 5 sen Malaysia....adeihhh..nasib baik offset kereta aku sesuai dgn brake tuh....

Oklah..itu ajeklah yg gua boleh kongsikan pengalaman gua membuat upgrade or modifkasi untuk brake system kereta gua....tapi yg nyata....gua dah boleh brake lambat sedikit dari biasa...dan jarak response adalah lebih baik dari yg lama.


p/s: Mmg best pakai brake nieh.....buleh bikin last minute braking heheh!!!!


*ok nextttttt...... (tak tau lagik.....duit tak ada hehehe)

blackbutton
02-12-09, 04:15 PM
Apesal bro?aku mmg lame dah lyn kancil ni..dari tahun 2000..dari enjin l2s skrng ni aku pkai l5 single cam...aku kena tahan jpj ade la 4 kali...hehe..byk kasi amaran...skali tu diorng suruh aku hntr g inspection...alamak..tukar stendet balik baru g bwk inspection...pastu,tukar balik...keh,keh..minat punya pasal...sori lari topik sikit...

Enjin aku maintain bro....880 Turbo...cuma bab bodypart tuh je yg aku lemah skit....bapak mahal x masuk akal....aku ingat lagi citer pasal antena twinblade...dulu rege die paling mahal RM 150 je...tu kire cekik darah dah tuh...skrg...lagi bangsat...RM900 pun ader budak tolak...alasan barang rare...siot...menyesal aku x beli 3 /4 btg dulu...kayer skit aku...hehehehe...

Midnakal
02-12-09, 04:20 PM
Bro ....gua rasa lu lah diantara orang yg bijak....... tidak membazir melayan bodypart ......mahal sehhhh. Penat-penat beli barang...carik barang...harga plak mahal....carik workshop ...pasang...pastuh cat ....pastuh sehari dua bawak kereta jenjalan ....tetiba mat rempit datang terlanggar body sikit..... adeihhhhhh paling kuat pun diorang angkat tangan..... tak pun...blah gitu jek..... ehehh.

p/s: Baik modified engine...dah tentu-tentu barang kat dlm bonet ...ehhehe

blackbutton
02-12-09, 04:36 PM
Huhuhuh...kembang idong aku jab sbb ader org ckp aku antara org bijak...huhuhuh...
Mmg btol ckp midnakal...aku stuju....
Aku ader kisah la dulu letak la brg yg menarik gak la kat keter nih ala bukan ape sgt pun sku nombo plate dr brand minyak 76....rege murah je mase tu...tp mmg menarik n jarang nampak org pakai...aku beli 2 set...1 set aku pasang....semalaman je bertahan...soknyer aku belek keter dah ilang kene kebas....btol2 bangsat....moral nyer ialah layan enjin fikiran tenang layan bodypart jiwa x tenang....wayang lebih skit kompom jadik perhatian....cis...

ice_feez
02-12-09, 08:00 PM
Salam semua...

Atas permintaan KingX saya dengan rendah diri memaparkan sedikit sebanyak kisah kereta buruk aku...

ice_feez
02-12-09, 08:03 PM
Sambungan ya kawan2...

Midnakal
10-12-09, 05:01 PM
gua br pakai myvi sthn...tp xtau nk buat mane dulu...interior or outer?
sportrim dulu kot...bajet dlm 1k..blade kaler gold..ade ke? haha

Bro...kalu budget 1K jek.....gua rasa nak tukar rim pun tak lepas tuh....tapi kalu lu carik disk brake belakang maybe dpt kut..... lawo pun lawo ..keselamatan pun bertambah. :cowboy:

hondaex5
11-12-09, 02:18 AM
aku masuk ejastble HKS depan. modifi sendiri
blakang tak reti buat aku hantar kedai.

Midnakal
16-12-09, 11:55 AM
Ini modifikasi yang 2 bulan lepas gua buat kat kereta wira buruk aku tuh. Disk belakang (lubang hundred) yg telah dipakai sekian lama telah membuatkan gua bosan.... bila nak masuk corner jek....full braking confirm rasa mcm body ada buai-buai sikit....kira lebey kurang disk brake belakang nieh dah kurang champion bagi gua ...so gua pun ambil keputusan menukar kepada yang lebih besar dan efektif lah kunun.

Setelah membelek-belek lawam web..so terjumpa lah satu disk brake dan brake pump serta disk rotor (ventilated) yg lebih besar dan yang lebih best lagi system brake tuh ada drum brake sekali....perkhhh sesuai dgn jiewa gua nieh. Biasa kereta wira lain hanya ada disk belakang sahaja tanpa ada bantuan drum brake....so kalu brake jamned....hidraulics oil fluid akan panas.....dan confirm tak ada brake lah...(dah pernah kena lah niehhh). So gua ambil keputusan ...alang-alang baik pasang sekali drum brake tuh.....atleast ada option sikit kalu jadi apa-apa.

So kalu ada masa boleh ler click kat gambar bawah nieh.... :35:

p/s: Biar laju no 2...brake no 1.....

NID
16-12-09, 01:01 PM
Mid....asal kete ape yg pakai disc tu....hebat btol.... yg ni baru boleh brek bila dah sampai bucu koner...

Midnakal
16-12-09, 01:46 PM
Gua boleh tahu....heheheh. Lu kena jumpa gua lah NID ....haahhah lama dah tak ngeTEH dgn lu nieh....hahahh.

Big Daddy
16-12-09, 08:13 PM
Mid....asal kete ape yg pakai disc tu....hebat btol.... yg ni baru boleh brek bila dah sampai bucu koner...
Bro,

Kalau masa dulu2, kalau dah smpai kat bucu corner, mana boleh nak brek. Kena plak penangan Pringgles masa tu, confirm makin ke lantai tekan 'padel minyak'...heheheheh!!!

PeeJay
16-12-09, 08:41 PM
nak brek melekat? Hu hu hu gua baru 5 hari up grade brek system h22a yg besar dan mencengkam!
Semalam masa merembat mmr2 keluar susur ke seremban highway dalam jalan basah. vtc dah meriah dok menyala lip lap lip lap...Tap skit je brek, terus melekat tapi keter berpusing 360 darjah beberapa kali sebelum hentam devider tgh brsepai bonet belakang! Keter dah jadi hatchback!

Moral of story.. Belom cerdik lagi bab2 up grade. Nak engine power, brek melekat, tapi terus melekat! Kena ada .. abs la oiii!
Posted via Mobile Device

Midnakal
17-12-09, 08:58 AM
nak brek melekat? Hu hu hu gua baru 5 hari up grade brek system h22a yg besar dan mencengkam!
Semalam masa merembat mmr2 keluar susur ke seremban highway dalam jalan basah. vtc dah meriah dok menyala lip lap lip lap...Tap skit je brek, terus melekat tapi keter berpusing 360 darjah beberapa kali sebelum hentam devider tgh brsepai bonet belakang! Keter dah jadi hatchback!

Moral of story.. Belom cerdik lagi bab2 up grade. Nak engine power, brek melekat, tapi terus melekat! Kena ada .. abs la oiii!
Posted via Mobile Device

Alamak bro.....benar ke bro? aisehhhhhh.

Lupa lah gua nak pesan kat kengkawan nieh....nak tukar brake tuh pun kena belajo-belajo gak nak handle braking point...ada orang suka ada ABS ada org mmg tak suka ABS ....mcm gua mmg tak gemar ABS nieh...maklumlah dah terbiasa......:35:

Doc Holiday
20-12-09, 11:06 AM
Saya budak baru belajar.....

saya baru hendak membikin kereta satria saya..sekarang dah cat cantik..sportrim baru...seat bucket..cermin tinted...

cuma...door trim je buruk..keh keh keh

maka saya meminta jika ade pertolongan dari anda semua :-

1. door trim mivec
2. arm rest
3. foglight mivec besar

( midnakal kena tolong ni )

PeeJay
20-12-09, 11:49 AM
Saya budak baru belajar.....

saya baru hendak membikin kereta satria saya..sekarang dah cat cantik..sportrim baru...seat bucket..cermin tinted...

cuma...door trim je buruk..keh keh keh

maka saya meminta jika ade pertolongan dari anda semua :-

1. door trim mivec
2. arm rest
3. foglight mivec besar

( midnakal kena tolong ni )

heheh Bro .. Door trim ..

http://www.mudah.my/Door-trim-Mivec-4768950.htm

Arm rest - GSR punya pun cun.

Foglight? why not sumbat ngan Bumper sekali?

Pe pe pun ..mid musti ada kaki nak dapat barang nih ngan harga berpatutatn.. gua ..kalu part honda .. banyakk..

PeeJay
20-12-09, 12:13 PM
Alamak bro.....benar ke bro? aisehhhhhh.

Lupa lah gua nak pesan kat kengkawan nieh....nak tukar brake tuh pun kena belajo-belajo gak nak handle braking point...ada orang suka ada ABS ada org mmg tak suka ABS ....mcm gua mmg tak gemar ABS nieh...maklumlah dah terbiasa......:35:

Okey.. gua ada buat post mortem skit pasal eksiden itu hari.. Kenapa kereta boleh spin 360 darjah bila tap brek. Siap pomen kawan 2 org datang wat inspection mengalahkan pegawai puspakom...

Sebab keter bleh gerak .. buat test 2 - 3 round.

- Brek depan memang gigit cantik sebab disc dan rotor semer dah besar. Mmg berfungsi baik.
- Tayar pun ke empat biji masih cun dan berbunga tebal.. tapi yg belakang dah keras bunga nya ... means expired .. yelah dah 2 tahun lebih ..kut..
- Suspension - Hot bit ... penlarasan agak lembut ..tak sesuai utk main korner maut...

Dan yang ini punca utamanya: Disc brek belakang tak melekat!
Puncanya .. bila saya up-grade disc brek depan yg pump dan yg lebih besar, tekanan minyak tidak sekata utk keempat-empat brek. Maksud nya .. sedikit minyak di salurkan ke brek depan sudah memadai utk brek depan berkerja tetapi brek bahgian belakang tidak dapat minyak mencukupi utk memberi tekanan pada piston brek belakang.

Sepatutnya.. semasa saya up-grade brek depan, centerlize pump dari model bersesuaian pun kena tukar utk memberi tekanan sama rata.

Dan amat mustahak..minyak brek kena bleeding dan pump lagi sekali untuk pelarasan minyak brek yg sama rata. (ini tidak - tuh hari masa tukar brek depan, pomen bodoh tuh tak bleeding pun. Main kepit jer salur hos brek tuh tak kasi minyak keluar semasa tukar brek with nuckle set.... plug and play..jalan ... akibatnya ..... kereta jahanam kaw-kaw...:furious:

Kesilapan pomen yang install nih .. rasa mau saman jerk itu bengkel......

Doc Holiday
20-12-09, 12:36 PM
Foglight? why not sumbat ngan Bumper sekali?

bumper dah ade..cuma foglight je takde.


gua ..kalu part honda .. banyakk..

cantek..mana nak dapat dashboard VIRS dengan doortrim ek4 yg murah2?

sunblade
20-12-09, 01:04 PM
kalau ikutkan peraturan JPJ ..setiap pengubahsuaian terhadap sistam brake (tukar brakepad tak yah laa kot) harus dibuat pemeriksaan di puspakom utk memastikan keselamatan terhadap sistem brake yg baru dipasang.

PeeJay
20-12-09, 01:24 PM
kalau ikutkan peraturan JPJ ..setiap pengubahsuaian terhadap sistam brake (tukar brakepad tak yah laa kot) harus dibuat pemeriksaan di puspakom utk memastikan keselamatan terhadap sistem brake yg baru dipasang.

Betul tuh .. tapi gua tak test kat PUSPAKOM ... sebab ingat lagi bagus dari asal, nama pun up-grade ...

gua test je kat highway.... So ..pengalaman nih jadi pengajaran....

So .. jgn di ikut cara gua nih ....

Pomen nih pun satu ... bodoh ... membahayakan nyawa org......
Gua banned ini pomen ... Power Speed Service Center, Danau kota .. Nama tokey dia Leong ... sebab dia lepas budak2 dia jer wat keje tanpa pemantauan. Dan silapnya gua tak bersuara ..sebab mmg style gua yg tak banyak kerenah..

Cuma style gua malas nak bising pada kawan2 yg rekomen kedai nih...

Midnakal
21-12-09, 12:41 PM
Okey.. gua ada buat post mortem skit pasal eksiden itu hari.. Kenapa kereta boleh spin 360 darjah bila tap brek. Siap pomen kawan 2 org datang wat inspection mengalahkan pegawai puspakom...

Sebab keter bleh gerak .. buat test 2 - 3 round.

- Brek depan memang gigit cantik sebab disc dan rotor semer dah besar. Mmg berfungsi baik.
- Tayar pun ke empat biji masih cun dan berbunga tebal.. tapi yg belakang dah keras bunga nya ... means expired .. yelah dah 2 tahun lebih ..kut..
- Suspension - Hot bit ... penlarasan agak lembut ..tak sesuai utk main korner maut...

Dan yang ini punca utamanya: Disc brek belakang tak melekat!
Puncanya .. bila saya up-grade disc brek depan yg pump dan yg lebih besar, tekanan minyak tidak sekata utk keempat-empat brek. Maksud nya .. sedikit minyak di salurkan ke brek depan sudah memadai utk brek depan berkerja tetapi brek bahgian belakang tidak dapat minyak mencukupi utk memberi tekanan pada piston brek belakang.

Sepatutnya.. semasa saya up-grade brek depan, centerlize pump dari model bersesuaian pun kena tukar utk memberi tekanan sama rata.

Dan amat mustahak..minyak brek kena bleeding dan pump lagi sekali untuk pelarasan minyak brek yg sama rata. (ini tidak - tuh hari masa tukar brek depan, pomen bodoh tuh tak bleeding pun. Main kepit jer salur hos brek tuh tak kasi minyak keluar semasa tukar brek with nuckle set.... plug and play..jalan ... akibatnya ..... kereta jahanam kaw-kaw...:furious:

Kesilapan pomen yang install nih .. rasa mau saman jerk itu bengkel......

POMEN nieh bikin naya kat lu ler bro....adeihhhhh bingai punya pomen. Tak pasal-pasal member kena keluar duit lagik banyak..... hampehhh.

Midnakal
21-12-09, 12:43 PM
Saya budak baru belajar.....

saya baru hendak membikin kereta satria saya..sekarang dah cat cantik..sportrim baru...seat bucket..cermin tinted...

cuma...door trim je buruk..keh keh keh

maka saya meminta jika ade pertolongan dari anda semua :-

1. door trim mivec
2. arm rest
3. foglight mivec besar

( midnakal kena tolong ni )

Bro.... Mudah.com.my mmg banyak membantu...runner jaman skang pergi halfcut and terus amik lumsump ....terus jual kat internet.....kalu pergi kedai halfcut pun makan masa dan tenanga serta ringgit.....

bge
18-01-10, 02:48 PM
Bro.... Mudah.com.my mmg banyak membantu...runner jaman skang pergi halfcut and terus amik lumsump ....terus jual kat internet.....kalu pergi kedai halfcut pun makan masa dan tenanga serta ringgit.....


kalo aku dua dua baik.....sbb kita boleh nilai ngan lebih baik lagi... aku tgk dalam mudaH mmg byk...tp harga byk yg up....

chochobi
26-01-10, 01:27 AM
Wahaha.. aku baru tercarik2 info pasal brake, sekali tersadung kat thread nie... memandangkan bro Midnakal kita dah banyak kali tukar brake system... mintak nasihat sikit utk saya mengupgradekan brake system kancil tak stendert saya tuh.. sekarang pakai L2s dan brek depan pakai disc.. tapi masalahnya brek kena jauh pasal macam tak makan.. ari tu dah pi check dah.. pomen kata ok.. siap tukar minyak brek lagi tapi sama gak.. boleh x kasi cadangan utk sistem brek yg sesuai utk kereta saya tuh.. xpon kita wat TT auto la.. wakaka.. kali ni saya tak kerja ari jumaat malam.. for sure boleh datang.. ekeke...

PeeJay
26-01-10, 09:53 AM
Bro. Pengalaman saya main modifield brek ni, sampai hentam devider boleh dijadikan iktibar...
- gabungan system brek kena sesuai.. Antara brek caliper, disc, master pump, body pump kena sesuai..
- dalam kes bro, tukar disc ngan caliper saja tak memadai. Kalu brek jauh maknanya pump tak cukup ngam. Sebab brek L2s lagi besar dan master pump ori tak cukup nak supply angin dan presure.
Bahaya bro... Nanti jadi mcm gua..

chochobi
26-01-10, 09:20 PM
Itu pasal la saya nak meminta pandangan dari sesiapa yg dah biasa menukar brek sistem atau mahir bab brek sistem nie.. risau ooo.. takut emergency brek tak sempat... jadi kena tukar master pump ker?

PeeJay
27-01-10, 12:31 AM
iye. Seelok-eloknya satu set complete. Kalu pakai caliper L2S, elok la master pump yg setara, yakni L2s master pump juga la. Sebab kalu rojak atau kacuk2 ni, banyak kelemahan... Dan paling mustahak, bleeding semua brek. Lagi satu, ada satu hose getah master pump ke magnifold, pastikan valve di dalam keadaan baik. Kekadang valve tu yg berperanan kontrol tekanan angin tak berfungsi.. Boleh rasa brek berat.. Brek pad jgn sekali pakai cat ayam...

Midnakal
27-01-10, 09:46 AM
Itu pasal la saya nak meminta pandangan dari sesiapa yg dah biasa menukar brek sistem atau mahir bab brek sistem nie.. risau ooo.. takut emergency brek tak sempat... jadi kena tukar master pump ker?

Bro, cuba check bebetul pomen tuh dah buat bleeding ker belum kat brake system, cuba check brake pad (maybe dah sampai maximum dah nipis...so piston tuh tak boleh nak tolak pad tuh jauh sangat) kalu itu jugak failed, check masterpump...takut ada kebocoran serta paip valve ada bocor ker idak. Kalau boleh tukar ker brake pump yg lebih besar pun bagus jugak.

p/s: Brake .....the bigger the better : Laju no 2 ....berhenti no 1.

chochobi
02-02-10, 01:56 AM
Hmm.. setelah diperiksa kembali... master pump yg digunakan utk brek saya ialah master pump L2S... so ada apa2 lagi benda yg saya kena check tak?

Ada mana2 kedai yg boleh di rekemen tak untuk buat checking brake nie.. saya punya pomen tu rasa cam tak boley harap jer...

Tarasque
02-02-10, 02:17 AM
Baru beli peugeot 307, ada orang pakai kat sini? Boleh tunjuk ajar sikit

PeeJay
02-02-10, 09:00 AM
emm... Kalu dah master pump L2S, dah ok kombinasi tu. Tapi sebab brek jauh, benda2 lain kena check juga. Brek pump kit. (segala getah2 seal). Minyak brek ada brek ada kurang tak?
Lagi satu, vacum valve ke master pump. Bleeding, pad dan body pump.
Pomen? Nak cari pomen yg rajin meneroka masalah. Kalu pomen main ok je, emm payah. Nak yg pomen tahu pasal convert ni. Bro area mana? Kalu gombak, taman bolton pun ada..

chochobi
03-02-10, 12:14 AM
Yeah saya di Gombak dan saya tau sgt kedai yg buat brek kereta bro tu.. kedai tu cam mangang skit.. ingat nak pergi kedai William.. dekat Danau Kota gak.. kedai tayar yg sebelah kedai elektrik tu.. tapi kalu pegi kedai dia wa kena tahan telinga la.. ini apek kuat bebel punya.. hahaha.. tapi dia buat kerja but balancing, alligment and tyre mmg dasat.. tapi tak tau la kalau dia ok bab brek2 nie.. nak pergi test dulu...

blackbutton
03-02-10, 07:08 PM
Nih nak citer skit ttg perkembangan keter kancil aku....hehehe....keter kancil aku br minggu lepas aku tukar clutch plate custom....pergh...kini br aku terasa G-Force keter aku..kalau x asyik layan g-force keter member je....huhuh...seller tuh ckp boost 2.0 bar still x slip...tp dengan boost cut x buang lagi alamat paling tinggi aku boost 1.0 bar jela....damage RM850....clutch jenis racing clutch...pergh....lazat je rase mase menekan minyak...go baby go....now aku dah bole panggil keter aku MY POCKET ROCKET...hehehe...skrg aku rase akibat dr kegilaan menekan minyak aku dah mula mendengar sintem2 turbin nak out @ kong...hehehe....time 2 upgrade babeh...kasi masuk turbin besau skit....head kasi alas ngan metal gasket kasi mantp so boost bole up more then 1.5 bar...skit2 sudah la...ECU masuk Microtit hehehe...ECU custom gak...xtaractor tukar...masuk downpipe...+- RM5K....adeh....Skrg lak tgh mengidam nak main keter besar gak....tp aku ingat just keep it stendet turbo jela ....harap2 dpt la aku kawal nafsu....Owh Nissan Bluebird U12 SR20DET Turbo....hik hik hik....

PeeJay
03-02-10, 07:20 PM
bro ngidam Altima ker? Rare tuh.

Layan turbo kancil boleh lagi dan siok.... Lu pakai block 850 kan? Kacuk L2s turbo kit? He he he patut laaaaa..

shamtpg
03-02-10, 07:33 PM
hanya berbekalkan turbo kit untuk blok 850 dah tentu hebat sbb ramai malas nak wat cara BB ni sbb kdg2 sistem jadi lumpuh,tak match ngan komputer box,pendek kata talaan enjin tu ngan pomen sebenar kat kg jawa klang ni je.
tentu klac plate tu super keras nak mampus kan?kalau ngantuk pas tu terlepas mau menjerit tayar.
Tapi BB u memang berani,dasat kebuk tu boleh mampan bar 1.5,kalau tak tukar metal head gasket mau bunyi anak ayam bocor.
BB sila apdet lagi sbb sy suka perkembangan kereta kamu...kan pee jay?

heiya
03-02-10, 07:45 PM
tah ka..aku modifikasi ni kureng sikit..bukan apa..kekadang pk..aku bukan jenis nak drive lelaju...tp aku tingin nak modifikasi pasang radio amatur dlm keta..mahal tak damage...bukan apa..kalau konvoi..senang kekawan..sedara mara..if diroang ada walkie talkie...

shamtpg
03-02-10, 07:51 PM
tah ka..aku modifikasi ni kureng sikit..bukan apa..kekadang pk..aku bukan jenis nak drive lelaju...tp aku tingin nak modifikasi pasang radio amatur dlm keta..mahal tak damage...bukan apa..kalau konvoi..senang kekawan..sedara mara..if diroang ada walkie talkie...
Radio amatur amik kosain
exam dia RM150 je..
mobile walkie - rm 650 (yaesu)
Rig - Rm1800 kenwood (dual band)
antena - Rm 250 (dual band)
9w2

PeeJay
03-02-10, 10:49 PM
mahal tu exam 150. Sebenarnya amik exam, rm50je dgn skmm. Bulan june di buka lagi.
Hieya, sham, jom amik itu exam. Best layan.

Pasal kancil turbo incik mizi ni saya pun minat. Nak jadi kan pendoman.. Mizi minta turun kan ilmu dan maklumat pomen. Satey kajang on my side kali ni.

heiya
03-02-10, 11:09 PM
amik exam pejadahnya..tp tak tau apa apa...hahahaha

PeeJay
04-02-10, 12:10 AM
aik.. Kata electrical engineer. Setakat exam RAE ni kacang je bagi kau hieya. Budak PMR pun lepas. Setakat hukum ohm V=IR. Nak kira power watt.? Nak kira panjang antena vs frekuansi per sec=lambda? Apa itu modulasi? Jangka hayun bla bla bla.
Soalan objektif 100 soalan jawab dlm masa 3 jam.

blackbutton
04-02-10, 01:39 PM
Sham n Pee Jay....stakat nih aku br je tukar clatch plate...huhuh...mmg keras....sbb clutch nih meterial die agak tebal skit dr normal clutch....mase nak jln kalau kaki berat x pandai main clutch padel kompom keter tersengguk2 skit...huhuhu...nih pun aku still dlm proses blaja nak timing nak main pedal clutch...huhuhuh....wat mase nih aku cukup puas ati la ngan performance keter nih...walaupun boost just 1.0 bar....tp henjut mantap...hari tu naik genting senyum je naik guna gear 4.....teksi genting pun senang je aku tapau...hahahah....huhuhu...tgg skit hari lg br le teruskan upgrade stage 2....huhuhuh....owh lupa nak mention mase dah up boost skit nih setting kat feul regulator pun kene ejas kasi pressure naik till 4.2 bar...kalau x minyak x cukup...

miniz9797
05-07-10, 11:55 AM
So far aku main N/A jer..
Bikin Head - tukar Valve & Inlet Besar 37x35 , Bronze Valve Guide, Port Chamber, polish & skim Head. Competetion Bronze Head Gasket, Competetion Alloy Roller Rocker 1.5 .
Piston - AE 020 , Conrod fully Lighten & Balance with ARP bolts. Vanderwell Bearings with Main CenterCap Hardened 4 ARP bolts.
Camshaft - Kent 296 Scatter Pattern (3/4 race cam) with Kent Adjustable Vernier Pulley -Double Chain, Vanderwell Camshaft Bearings
CrankShaft - Fully Lightened & Balanced (Wedged & bigger oil passage), Center Oil pick up with magnetic tip.
Clutch - AP Competetion Paddle , Orange diaphram, Flywhell Fully Lightened & balanced.
Carburator - Single Weber 45 DCOE - re jet, emulsion tube, choke, idling jet with Trumpet.
Cooling System - Triple Core alluminium Radiator with Electrict fan, Mocal 13 row Oil Cooler.
Braking System - AP 4 port calliper, Double ventilated disc with EBC Green pads.
Fuel system - Standard Tank with Facet Electrict High capacity fuel pump, Thansparent glass fuel filter.
GearBox - Competetion Straight Cut Dog Box .. final drive 3.7, Close ratio.

Banyak lagi ni if nak citer..... fenatsss aaa

Midnakal
05-07-10, 07:43 PM
So far aku main N/A jer..
Bikin Head - tukar Valve & Inlet Besar 37x35 , Bronze Valve Guide, Port Chamber, polish & skim Head. Competetion Bronze Head Gasket, Competetion Alloy Roller Rocker 1.5 .
Piston - AE 020 , Conrod fully Lighten & Balance with ARP bolts. Vanderwell Bearings with Main CenterCap Hardened 4 ARP bolts.
Camshaft - Kent 296 Scatter Pattern (3/4 race cam) with Kent Adjustable Vernier Pulley -Double Chain, Vanderwell Camshaft Bearings
CrankShaft - Fully Lightened & Balanced (Wedged & bigger oil passage), Center Oil pick up with magnetic tip.
Clutch - AP Competetion Paddle , Orange diaphram, Flywhell Fully Lightened & balanced.
Carburator - Single Weber 45 DCOE - re jet, emulsion tube, choke, idling jet with Trumpet.
Cooling System - Triple Core alluminium Radiator with Electrict fan, Mocal 13 row Oil Cooler.
Braking System - AP 4 port calliper, Double ventilated disc with EBC Green pads.
Fuel system - Standard Tank with Facet Electrict High capacity fuel pump, Thansparent glass fuel filter.
GearBox - Competetion Straight Cut Dog Box .. final drive 3.7, Close ratio.

Banyak lagi ni if nak citer..... fenatsss aaa
Ini specs dah kira ready tuh race dah nieh.... lu ada join kat Sepang tak?

miniz9797
06-07-10, 10:36 AM
Ini specs dah kira ready tuh race dah nieh.... lu ada join kat Sepang tak?

Dulu2 main kat Batu 3 Track, Last race kat Sepang was back in 2002 MME - driving for Team TVR Tag Heaur..
Now dah pencen...hehee

mike
14-07-10, 10:48 AM
ape pendapat tuan2 tentang pivot and grounding cable.....boleh increase performance engine ke if install kat keta??? teringin nk pasang for light mod kat keta aku la

miniz9797
24-07-10, 12:28 PM
ape pendapat tuan2 tentang pivot and grounding cable.....boleh increase performance engine ke if install kat keta??? teringin nk pasang for light mod kat keta aku la

Pivot Voltage stabilizer ni dia store an amount of electric charge kat capasitor. kira macam buffer of charge. & seme good Pivot VS dapat stable kan gelombang elektrik tu sendiri. kurangkan noise.
penggunaan elektrik kereta ni selalu fluctuate disebabkan banyak faktor. masa kita on & off electrical stuff kat kereta mcm lampu, aircond, power window, spark plug dalam enjin pun depend on electric ni. dsb.
So kalau pakai Pivot VS, performance perkakasan elektrik dalam kereta mungkin akan meningkat. secara teorinya mungkin akan efek fuel consumption juga tapi pendapat aku, sikit sangat jer efek dia.
grounding kable pulak, kumpul balik wasted charge masuk balik ke batery utk recharge. dan seterusnya dpt bantu stablekan lagi pembekalan elektrik dari beteri.. (camtu la teory dia..kot…)

Snu6z
12-08-10, 07:32 PM
knn air filter
crank pulley
vs
exhaust system foamworks

roger
15-08-10, 08:00 PM
Pivot Voltage stabilizer ni dia store an amount of electric charge kat capasitor. kira macam buffer of charge. & seme good Pivot VS dapat stable kan gelombang elektrik tu sendiri. kurangkan noise.
penggunaan elektrik kereta ni selalu fluctuate disebabkan banyak faktor. masa kita on & off electrical stuff kat kereta mcm lampu, aircond, power window, spark plug dalam enjin pun depend on electric ni. dsb.
So kalau pakai Pivot VS, performance perkakasan elektrik dalam kereta mungkin akan meningkat. secara teorinya mungkin akan efek fuel consumption juga tapi pendapat aku, sikit sangat jer efek dia.
grounding kable pulak, kumpul balik wasted charge masuk balik ke batery utk recharge. dan seterusnya dpt bantu stablekan lagi pembekalan elektrik dari beteri.. (camtu la teory dia..kot…)

bro, maknenye kalau nak beli, baik beli yg skali VS+grounding ke camne?

Honda
24-08-10, 07:43 PM
Nak tanyer, aku nak beli Honda Accord batch 94-96. Spareparts banyak lagi ke sekarang nih huh?
accord sv4 la ni ye? sparepart byk, jgn risau, sparepart honda xkn kurang kat mesia ni ;)

Honda
24-08-10, 07:45 PM
engine 18cr, complete racing stuff ;)
jst nak maintain for daily drive

PeeJay
24-08-10, 10:12 PM
Nak main SV4 atau CB3 meh join Peejay...engine VTec H22a, F20b, malah K20ar, mmg ramai dah member2 yg buat....
Harga pun berpatutan... tk pening kepala mcm melayan turbo...

welcum to da club

shamtpg
12-10-10, 11:53 AM
last 2 weeks saya telah menukar keseluruhan sistem suspensi depan,bush,arm,tie-rod end,upper and lower,stabilizer kepada etrna twin turbo.
Hasilnya cornering dan bumping yang mantop,kawalan stereng geometri yang menarik,cuma pada kadar kelajuan 120km/j terdapat sedikit gegaran pada stereng.Mukin bulan hadapan saya nak buat on-wheel balancing.
project stereusnya : internal oil cooler with automatic fan

FLO
12-10-10, 12:30 PM
last 2 weeks saya telah menukar keseluruhan sistem suspensi depan,bush,arm,tie-rod end,upper and lower,stabilizer kepada etrna twin turbo.
Hasilnya cornering dan bumping yang mantop,kawalan stereng geometri yang menarik,cuma pada kadar kelajuan 120km/j terdapat sedikit gegaran pada stereng.Mukin bulan hadapan saya nak buat on-wheel balancing.
project stereusnya : internal oil cooler with automatic fan

berapa habis ni sham?

internal oil cooler with auto fan ni..benda baru ke?

PeeJay
12-10-10, 01:07 PM
berapa habis ni sham?

internal oil cooler with auto fan ni..benda baru ke?

Maybe gearbox cooler kut yg sham maksudkan tuh... Mmg perdana auto mermerlukan benda nih... Kalu tak gear box dia lemau bila over heating dlm Jem....

Sham .. Pakai Pajero punya cooler sedap sikit .... Minyak gear pun byk ... 6 liter jadinya...

scaromouche
20-11-10, 09:27 AM
mcm best je tajuk ni..
ape yg aku dh buat pade kete aku??
ni specsnye;
wira 1.8le
engine 4g93 na --->bot
piston gsr
rod gsr
port n polish
wiring n ecu gsr
turbo td05 evo3 kacuk bontot vr4 tdo5
intercooler vr4
piping ssteel
fuel reg sard
crank puley alloy
trottle bdy evo2
metal gasket 1.8mm
lywhhel gsr 9inc
ssuspension monroe
boost 1.0bar

ini sj stakat ni aku dh bikin.untuk wat g kje je,suke2

Midnakal
23-11-10, 02:17 AM
Bro....apa kata lu orang kasi up gambar gambar sikit...baru ada feel sikit eehhe amcam ? ada beran?

scaromouche
23-11-10, 09:48 AM
aku stuju...sp nk mule dulu ni??
pic kete aku mlm ni aku upload xsempt snapla...huhu

scaromouche
24-11-10, 08:44 AM
http://farm6.static.flickr.com/5208/5203049736_76e3c501a8.jpg

bahjan
11-01-11, 03:05 AM
gen 2 campro s4ph + bolt on turbo... naik 184 hp from 112 on wheels . nanti kene p ammik gambo.. x de yet

Midnakal
11-01-11, 11:52 PM
bahjan .....kasi up lah gambar....teringin juga nak tengok....

shamtpg
09-09-11, 05:42 PM
minggu depan bermulalah projek mengupgrade enjin perdana aku..
diam tak diam dah habis bayar...kehkehkeh
nak kacuk mitsubishi RVR ngan evo 3..
komputer box dan wiring evo 3
adjustable cam pulley..
kalau ada duit lebey bole masuk clutch loceng

Midnakal
11-09-11, 11:15 PM
wow.....hebat tuh....hahaha. Semoga success!!!!!

kem5969
08-05-12, 02:04 PM
knn air filter
crank pulley
vs
exhaust system foamworks

keta persona aku skrg ni , std kay je
KNN drop in filter
4 2 1 powerzone
going to sard fuel regulator
fuel pump valbro

ulang alik Penang - KL je tiap weekn
top easily touch 200 lepas servis ar :Finger_fing22:

Midnakal
12-05-12, 02:48 AM
minggu depan bermulalah projek mengupgrade enjin perdana aku..
diam tak diam dah habis bayar...kehkehkeh
nak kacuk mitsubishi RVR ngan evo 3..
komputer box dan wiring evo 3
adjustable cam pulley..
kalau ada duit lebey bole masuk clutch loceng

Dah masuk ke belum bro? ada rezeki lebey tuh cepat cepat kan lah eheheheheh

jackinballs
12-05-12, 05:59 PM
modifikasi? audio system, tinting, stabilizer bar & port polish

Midnakal
13-05-12, 03:47 AM
modifikasi? audio system, tinting, stabilizer bar & port polish
Bacalah topik pembukaan tuh bro....come lah...sporting lah sikit......bleh? :Finger_fing22: