PDA

View Full Version : Pengguna BijakPages : [1] 2

terunasuci
25-02-08, 01:46 PM
"boleh tak aku nak mintak tollong kat bro semua ...tolong promot barang2 runcit atau makanan atau barang2 utk mandi yg dibuat oleh orang islam dan semesti nyer halal..aper la yg anda tahu contoh nyer brg2 hpa...kesian"

Selain dari untuk membantu permintaan di atas, Aku bukak thread ni untuk sama2 berkongsi pengetahuan yang aku perolehi atas sesuatu produk atau barangan makanan dengan kekawan kat sini...

Sama ada atas status halal yang diragui, mahu pun kandungan yang merbahaya ke atas kesihatan kita......


p/s: SMOD atau MOD, kalau rasa tak sesuai boleh delete......

terunasuci
25-02-08, 01:47 PM
KUALA LUMPUR: Timbalan Pengarah Jabatan Kebudayaan, Kesenian, Pelancongan dan Sukan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Zainuddin Md Zin, semalam memfailkan kira-kira RM5 juta terhadap tiga pembekal dan penjual ayam, termasuk Tesco Stores (Malaya) Sdn Bhd kerana menjual ayam yang tidak disembelih.

Zainuddin, 55, menamakan Perak Duck Food Industries Sdn Bhd, CKL Marketing Sdn Bhd dan Tesco sebagai defendan pertama, kedua dan ketiga dalam saman yang difailkan menerusi Tetuan M K Othman & Co di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Tinggi Jalan Duta, di sini.

Beliau dalam tuntutannya memohon ganti rugi khas, termasuk kos pembelian ayam, kos perbelanjaan makan dan minum bagi pertemuannya dengan wakil dari Perak Duck Food Industries Sdn Bhd dan kos bagi menghadiri pemeriksaan di Bahagian Hab Halal Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim) di Cyberjaya.


Selain itu, beliau juga menuntut menghadiri pemeriksaan di Persatuan Pengguna Islam (PPIM) di Keramat di sini dan kos untuk menghadiri pemeriksaan di Jabatan Agama Islam Perak di Ipoh yang semuanya bernilai RM1,375.77.

Zainuddin juga memohon defendan untuk membayar ganti rugi am, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan yang bernilai RM5 juta kerana defendan pertama dan kedua berlaku khianat dengan membekalkan makanan berlogo halal kepada semua umat Islam.

Di samping itu, beliau turut memohon mahkamah untuk menghalang ketiga-tiga defendan untuk menjual, mengedar, memasar atau menyebabkan produk itu berada di pasaran.
Plaintif juga meminta mahkamah mengarahkan ketiga-tiga defendan memohon maaf kepada semua umat Islam di negara ini berterusan selama tiga hari di muka hadapan akhbar utama bahasa Melayu dengan menanggung segala kos perbelanjaan.

Dalam writ saman berkenaan, beliau juga mendakwa defendan pertama gagal memastikan keadaan ayam yang dihasilkan tidak disembelih mengikut Syara' dan tidak prihatin serta sensitif kepada kehendak umat Islam.

Defendan kedua pula didakwa secara cuai menyelia pengeluaran produk yang berlogo halal pada bungkusan itu, manakala defendan ketiga gagal melakukan sebarang pemeriksaan bagi memastikan keselamatan halal produk itu sebelum dipasarkan.

"Pada 28 Oktober tahun lalu saya membeli tiga ayam selasih di Tesco dan mendapati ayam yang dilabelkan logo halal tidak disembelih dengan betul mengikut prosedur penyembelihan. "Sangkaan saya ternyata betul apabila PPIM mengesahkan ayam yang dibeli tidak halal kerana urat leher ayam yang disembelih itu tidak putus," katanya.

terunasuci
25-02-08, 01:50 PM
Kalau anda membeli ubat gigi tengok2lah buatannya......

terunasuci
25-02-08, 01:53 PM
Walaupun ini isu lama, tapi pada kekawan yang terlepas pandang berhati2lah......

terunasuci
25-02-08, 02:03 PM
Dapat dari email...

"A'kum Dato' dan semua sahabat,

Ini berkenaan semalam, saya bersama Dato' minum pagi di sebuah gerai, semasa hendak membayar minuman tersebut saya terlihat ada dua gerai yang menjual pau, jika tidak silap satu pau tersebut di tulis Pau Al-Ain dan satu lagi Pau Ahmad.

Secara spontan saya teringat, sewaktu pejabat saya di Bandar Teknologi Kajang, Semenyih. Semasa itu saya dengan seorang lagi rakan perniagaan Ustaz Ridzuan cuba mencari rakan-rakan bagi membangunkan pasar malam IKS di sekitar bandar kajang, bangi dan semenyih.

Semasa sedang mencari-cari rakan-rakan untuk membekalkan produk-produk halal kepada usahawan pasar malam tersebut terlihat dek kami kilang membuat pau iaitu PAU AHMAD.

Dengan selambalah saya dan Ustaz Ridzuan masuk kekilang untuk berkenalan dengan Ahmad tuan punya kilang. Bila masuk je yang menyambut kami adalah seorang perempuan Melayu yang bertudung labuh, alhamdulillah dapat lagi seorang usahawan melayu yang agak famous juga sebab dah beberapa kali bila berhenti di R&R saya makan pau AHMAD nih.

Perempuan Melayu nih bertanya kepada kami nak jumpa siapa? Dan kami maklumkan kepada beliau yang kami nak jumpa Boss, dia agak hairan maklumlah Ustaz Ridzuan nih pakai serban dan saya pula bertali leher.

Perempuan Melayu nih jawab, Boss tak ada di pejabat dia dah keluar dan kami minta kebenaran masuk ke kilang nak tengok, tetiba keluar seorang perempuan cina yang kemudiannya kami tahu rupanya dia adalah pengurus kilang.

Kami jadi was-was kenapa pula kilang macam nih ada pengurus cina dan kami di bawa masuk ke pejabat yang mana pandangan saya dan ustaz Ridzuan terpandang kepada Tok Kong yang ada dalam pejabat tersebut dan semua pekerjanya (ofis) adalah cina.

Kami kembali bertanya kepada pengurus cina tersebut, En. Ahmad pergi kemana? Dengan selamba dia maklumkan kepada kami bahawa En. Ahmad bawa Boss keluar. Kami lagi bertambah konfius, wah kalau Ahmad bawa Boss siapa pulak si Boss nih? Kami bertanya lagi itu Boss sapa nama? Alamak....Boss Ah Chong rupanya... Istifar panjang Ustaz Ridzuan.

Rupa-rupanya Pau Ahmad diambil sempena nama Driver dia. Aduh terkena lagi sebiji...Dato' ada lagi cerita nih pasal Aminah Hassan, nanti saya cerita…."

Kebenaran cerita ini saya kurang pasti......

terunasuci
26-02-08, 12:25 PM
To those who wear contact lenses, please remove them when you have to attend a BBQ party or whatsoever that got to do with flames. I heard ahorrible true story about contact lenses. It happened to a 21 year old guy at Malacca, he wore a pair of contact lenses during a barbecue party.


While, he was barbecuing, he stared at the fire charcoals. After a few seconds, he started to scream for help and moved rapidly, jumping up and down. No one in the party knew why.


When he arrived at the hospital, the doctor said he'll be blind permanently courtesy of the contact lenses that he worn. Contact lenses are madeby plastics, and the heat from the charcoal melted his contact lenses.

terunasuci
26-02-08, 12:28 PM
Info utk kengkawan yg ader anak/ adik / anak sedara yg minum susu *SIMILAC*.

Sorry terpaksa inform pasal benda ni untuk pengetahuan mothers to be.. and please inform this to ur 'mummy' friends ok. Aku baru dapat info dari Datuk Dr Maamor persatuan pengguna islam malaysia .. susu formula *SIMILAC* diragui status halalnya.Susu ni pun quite famous.. ada di pasaran.

Susu tu dipercayai guna hormon manusia dalam proses pembuatannya. Susu tu pun dah dikategorikan tak HALAL dari Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat.

glenn.e
26-02-08, 05:19 PM
Kami rakyat Malaysia lebih sesuai minum susu ibu kepada anak kami

evilinside
26-02-08, 07:23 PM
Hehehe, kadang2 bapa2 pon suka minum susu ibu..ooops....

terunasuci
27-02-08, 10:53 AM
KEPALA BATAS - Jika anda penggemar makanan berasaskan bebola ikan, wajar siasat semula kaedah pengeluarannya untuk mengelak termakan benda haram. Ini kerana sebuah kilang di sini yang mengeluarkan makanan tersebut sejak lima tahun lalu, dikesan mencampurkan daging dan perut babi bersama isi ikan dan tepung untuk membuat bebola ikan. Malah, kumpulan wartawan yang menyertai serbuan ke kilang itu bersama 20 pegawai penguat kuasa Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang (JKSPP) turut terkejut apabila melihat sebuah periuk besar berisi minyak masak yang dipercayai digunakan berulang kali untuk menghasilkan produk makanan di situ.


Lebih menjijikkan apabila minyak masak itu yang ditempatkan di dalam periuk di luar kilang, sudah bertukar rupa menjadi hitam serta likat seperti minyak pelincir kenderaan.


Ternyata serbuan yang diketuai Ketua Unit Inspektorat dan Perundangan JKNPP, Ideris Mohamad bakal membuka mata ramai pihak terutama penggemar makanan berasaskan bebola ikan dan golongan peniaga mengenai status kebersihannya. "Tindakan pengusaha kilang ini dengan menyimpan perut dan daging babi bersama bahan mentah lain termasuk ikan di dalam satu peti penyejuk memang nyata salah. "Alasan mereka daging berkenaan adalah untuk kegunaan para pekerja juga tidak masuk akal kerana kuantiti bahan yang disimpan itu terlalu banyak dan hasil siasatan mendapati memang mereka mencampurkan daging babi itu untuk membuat bebola ikan," jelas Ideris.


Produk dari kilang berkenaan dipercayai dipasarkan secara meluas khususnya di Seberang Perai hingga meliputi Kulim dan beberapa kawasan lain. Menurut Ideris, kilang itu pernah diserbu setahun lalu dan diarah tutup selama dua minggu atas kesalahan terlalu kotor. Namun, serbuan semalam membuktikan tidak banyak perubahan berlaku. Justeru, pihaknya telah merampas semua bahan makanan di kilang itu yang dianggarkan bernilai lebih RM300,000 selain pengambilan sampel produk untuk ujian. Jelas Ideris, jika disabit kesalahan, pengusaha kilang boleh didakwa di bawah Seksyen 13B semalam.Akta Makanan 1983 kerana memproses makanan tidak mengikut spesifikasi dengan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak lebih lapan tahun. Kilang itu juga diarah tutup selama 14 hari.


AWAS : JANGAN MAKAN LAGI FISHBAL, NUGGET KALAU ANDA TAK KENAI /TAHU SIAPA PEMBUATNYA TERUTAMA DI PASAR MALAM.

p/s : Agak2 korang Kepala Batas ni di bawah Parlimen sape???

terunasuci
27-02-08, 10:59 AM
AYAM DINDINGS JUAL BANGKAI KEPADA UMAT ISLAM. KURANG AJAR BETUL....

Edisi Nasional METRO: Ayam haram
Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin

KUALA LUMPUR : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menarik balik sijil pengesahan halal yang diberikan kepada syarikat Dindings Poultry Processing Sdn Bhd berikutan proses penyembelihan ayam di kilangnya meragukan.
Difahamkan antara kesalahan dikesan Jakim iaitu sesetengah ayam disembelih dua kali selepas penyembelihan pertama tidak sempurna dan ada ayam sudah mati sebelum disembelih.

Pengumuman berhubung penarikan balik sijil itu disiarkan dalam laman web Jakim melalui [link] (http://www.halaljakim.gov.my,/)bertarikh 3 Januari lalu.

Laman web itu yang menjadi rujukan rasmi sijil halal Jakim menjelaskan Sijil Pengesahan Halal Jakim bagi Syarikat Ayam Dindings Poultry Processing Sdn Bhd ditarik balik sehingga diberitahu kelak.

Pengarah Bahagian Kajian Makanan dan Barangan Gunaan Islam Jakim, Che Hassan Fahmi Che Mamat yang dihubungi Harian Metro, petang semalam, mengesahkan mengenai tindakan Jakim itu.

Menurutnya, setiap pemegang sijil halal bertanggungjawab ke atas sebarang penyalahgunaan syarat ditetapkan Jakim.

Dalam kes ini, saya menganggap tindakan menarik semula sijil halal syarikat itu dapat memberi pengajaran kepada industri besar supaya tidak menganggap isu halal sebagai remeh.

Isu ini tidak harus dipandang main-main kerana kesannya amat serius kepada umat Islam di negara ini, katanya yang meminta tindakan Jakim itu tidak perlu dipertikaikan.

Ini kerana Sijil Pengesahan Halal boleh ditarik balik atau ditamatkan tempoh sahnya bila-bila masa apabila didapati ia menyalahi Prosedur Pensijilan Halal Malaysia yang sudah ditetapkan atau terdapat perkara atau cara pengendalian yang meragui dari segi hukum syarak.

Bagaimanapun, Jakim sedia bertolak ansur sekiranya pihak pengurusan syarikat itu membuat rayuan. Terpulang kepada keupayaan mereka untuk membetulkan kesilapan dan meyakinkan semula Jakim berhubung perkara yang menjadi isu.

Rayuan terbabit akan dipertimbangkan oleh Panel Pengesahan Halal Jakim dan penilaian akan dibuat secara teliti bagi memastikan kesalahan itu diperbetulkan, katanya.

Beliau turut mengatakan Jakim boleh menyenaraihitamkan mana-mana syarikat yang gagal mematuhi syarat dan peraturan Prosedur Pensijilan Halal Malaysia.

Sementara itu, menurut sumber Jakim, sepasukan pegawai penguat kuasa Jakim dengan bantuan pegawai penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengadakan pemeriksaan mengejut di kilang pemprosesan ayam milik syarikat itu di Kawasan Perindustrian Kampung Aceh, Setiawan, Perak, Rabu lalu.

Katanya, pemeriksaan mendapati terdapat beberapa kesalahan membabitkan proses penyembelihan yang meragukan.

Menurutnya, kesalahan ketara adalah sesetengah ayam disembelih dua kali disebabkan penyembelihan pertama tidak sempurna.

Ini sekali gus membuktikan ayam terbabit haram dimakan. Penyembelihan yang dilakukan dengan pantas itu menyebabkan tidak putus salah satu urat sama ada urat halkum atau urat marikh pada ayam terbabit yang diwajibkan mengikut syarak, katanya.

Justeru, penguat kuasa Jakim segera melakukan soal siasat bergilir-gilir terhadap tukang sembelih ayam yang bertugas di kilang itu untuk mendapatkan penjelasan terperinci.

Sumber itu mengatakan pekerja berkenaan mengaku ada menyembelih ayam dua kali untuk menjimatkan masa berikutan terlalu banyak ayam yang perlu diproses.

Malah, kami turut menemui bukti apabila mendapati ada ayam yang disembelih tidak putus urat leher sepenuhnya.

Selain itu, proses melayikan ayam menggunakan air panas didapati dikawal oleh pekerja bukan Islam. Ini secara langsung melanggari syarat sah penyembelihan untuk haiwan halal yang mewajibkan ia dilakukan oleh individu beragama Islam, katanya.

Menurutnya, siasatan lanjut mendapati terlalu banyak keraguan yang munasabah berikutan penemuan berpuluh ayam yang disembelih dalam keadaan tidak sempurna iaitu haram untuk dimakan oleh orang Islam.

Jakim tidak mempunyai pilihan dan terpaksa menarik sijil pengesahan halal diberi walaupun ia sepatutnya luput pada 14 Disember tahun ini, katanya.

Beliau berkata, syarikat itu tidak sekadar menjadi pembekal ayam siap diproses ke pasar raya utama seluruh negara, malah kepada syarikat makanan segera.

Disebabkan ayam yang diproses syarikat itu mendapat permintaan tinggi, katanya, Jakim sudah menghantar surat rasmi mengenai penarikan sijil pengesahan halal terbabit kepada pasar raya dan syarikat makanan segera.

Surat sama turut dihantar kepada pejabat agama Islam dan pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) setiap negeri.

Pusat beli-belah terkemuka, pasar raya dan pemborong perlu menghentikan serta merta penjualan ayam keluaran syarikat terbabit, katanya.

Berikutan pengumuman Jakim itu, pihak Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) melakukan siasatan terhadap 10 pusat beli-belah dan pasar raya utama di ibu kota , semalam.

Mereka mendapati masih terdapat beberapa premis yang menjual produk berasaskan ayam keluaran syarikat terbabit.

Koordinator Projek Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Noor Nirwandy Mat Noordin, berkata tindakan diambil selepas pihaknya menerima pengumuman rasmi melalui laman web Jakim pagi semalam.

Menurutnya, kebanyakan pasar raya utama sudah menghentikan penjualan ayam dari kilang ayam itu di Perak, namun produk siap diproses seperti ayam bersalut tepung dan nugget yang mempunyai logo halal Jakim masih dijual.

Hukuman lebih berat perlu digubal kerana hukuman sedia ada terlalu ringan, katanya yang meminta sudah tiba masanya Akta Halal digubal bagi mengawal kegiatan penyalahgunaan atau penyelewengan sijil halal Jakim.

glenn.e
27-02-08, 11:35 AM
NI la masalahnya kat MALAYSIA nie hak kita sebagai pengguna sering diabaikan.kita xpasti dan ragu-ragu apa yang kita makan selama nie, setiap hari halal ke tak.selagi ada setengah pihak yang tidak menghormati isu sensiviti sesuatu pihak ini lah jadinya.Kita terpaksa terima masalah ini yang tidak ada penghujungnya.

terunasuci
05-03-08, 01:13 PM
Menu tauge untuk hidangan makan tengah hari mahupun makan malam seringkali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita. Tauge dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan.


Tapi tahukah anda, tauge yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat. Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita.Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.


Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.


Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine), sejenis asid yang amino.Kanavanin, dukatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.


Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)


Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.


Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka. Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.


Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.


Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.


Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser.


Selepas membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya…

terunasuci
05-03-08, 03:44 PM
Getah rambut dari kulit khinzir di kedai Sinma seluruh Malaysia...so, sesaper yang ada adik beradik yang suka beli getah ni elakkanlah.......

spanner
05-03-08, 05:10 PM
Ni citer pasal taugeh,
Lepas baca artikel terunasuci terus aku pegi pasar beli taugeh banyak2. Timakasih la atas informasi tu. Nak tumpang tanya leh? Dari mana ko dapat informasi tuh?

terunasuci
05-03-08, 05:24 PM
Ni citer pasal taugeh,
Lepas baca artikel terunasuci terus aku pegi pasar beli taugeh banyak2. Timakasih la atas informasi tu. Nak tumpang tanya leh? Dari mana ko dapat informasi tuh?

Dari email...so, betul tak betul aku tak berani bagi jaminanan...

tp ada gak citer tak baik pasal email ni...cara macam mana dorang bagi taugeh ni gemuk...ekekeke......

terunasuci
06-03-08, 02:05 PM
Don't eat the skin of the apple if it's coated with wax. Check before you eat, many of the fruits here, WAX is being used as preservation purposes and then cold stored. You might be surprised apples are more than one year old, though it would look fresh. (http://groups.yahoo.com/group/babes_in_blue/)

terunasuci
06-03-08, 02:07 PM
Berikut adalah senarai produk2 yang mengandungi bahan2 yang haram......

terunasuci
17-03-08, 12:49 PM
Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai di Badan Pengawasan Ubat & Makanan (POM) di Pegal, Perancis. Tugasnya adalah mencatat semua mereka barang, makanan dan ubat-ubatan.


Produk apa pun yang akan disajikan suatu perusahaan ke pasaran,bahan- bahan produk tersebut harus terlebih dahulu mendapat izin dari Badan pengawas Ubat dan Makanan Perancis dan Syeikh Sahib bekerja diBadan tersebut bahagian QC , oleh sebab itu dia mengetahui pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan.


Banyak daripada bahan-bahan tersebut dituliskan dengan istilah ilmiah namun ada juga beberapa yang dituliskan dalam bentuk matematik seperti E-904, E-141 . Awalnya, saat Syeikh Sahib menemukan bentuk matematik tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut kepada seorang Perancis yang berwenang dalam bidang itu dan orang tersebut menjawab " KERJAKAN SAJA TUGASMU, DAN JANGAN BANYAK TANYA.

Jawaban tersebut menimbulkan kecurigaan buat Syeikh Sahib dan dia kemudian mula mencari tahu kod matematik tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang dia temukan cukup memeranjatkan kaum Muslimin di dunia.

Hampir di seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk daging adalah daging babi. Penternakan babi sangat banyak di negara-negara tersebut. Di Perancis sendiri jumlah penternak babi mencapai lebih dari 42.000.


Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkan dengan haiwan lainnya. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha menghindari lemak-lemak tersebut.

Kemudian yang menjadi pertanyaan sekarang;di manakah lemak-lemak babi tersebut ? Jawapannya adalah: Babi-babi tersebut dipotong di tempat perniagaan (secara) kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM dan yang mengasingkan badan babi tersebut adalah untuk membuang lemak yang sudah dipisahkan dari daging babi.. Dahulu kira-kira 60 tahun yang lalu, lemak-lemak tersebut dibakar.

Kemudian mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut .Sebagai awal kajian, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata berhasil.

Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupa dan dipasarkan Dalam pada itu negara-negara di Eropah memperlakukan aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan,ubat- ubatan harus dicantumkan pada kemasan.


Oleh karena itu bahan yang terbuat dari lemak babi dicantumkan dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada kemasan produk. Mereka yang sudah tinggal di Eropah selama 40 tahun terakhir ini mengetahui hal tersebut.

Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam pada saat itu sehingga menimbulkan defisit perdagangan bagi negara pengeksport.

Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan kod E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat di banyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta gigi, sejenis permen karet, coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin dan beberapa multi vitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & ubat-ubatan lainnya.

Semenjak produk - produk tersebut di atas banyak di pasaran , kita sebagai masyarakat Muslim tidak terkecuali sedang menghadapi masalah penyakit masyarakat yakni hilangnya rasa malu,kekerasan dan seks bebas.

Oleh itu, saya mohon kepada semua umat Islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang akan kita konsumsi dan mencocokkannya dengan daftar kod E-CODES berikut ini. Jika ditemukan kod-kod berikut ini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka hendaknya dapat dihindari karena produk dengan kod-kod tersebut dibawah ini mengandung lemak babi.


E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474, E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493, E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.


Adalah tanggung jawab kita semua sebagai umat Islam untuk mengikuti syariat Islam dan juga memberitahukan informasi ini kepada saudara kita.

terunasuci
27-03-08, 11:20 AM
Tolong war-warkan pada kengkawan yang lain sebab bukan anak-anak saja yang sukakan kicap, kita mak/bapak pun suka......masak kicap.Berhati-hatilah kalau cerita ni benar, perlulah kita sebarkan pada semua org...


Kicap Eliza.


Dibotol kicap ini tertulis alamat kilangnya ialah di Batu 3, Jalan Jelapang, Ipoh . Setahu saya diBatu 3, Jalan Jelapang cuma ada Kilang Kicap kepunyaan kaum cina, pekerjanya juga kaum cina. Lokasinya ialah dipersimpangan Jalan Jelapang dengan Highway ke Lumut (ditraffic light).


Kepada yang biasa dengan bandar Jelapang, kilang tersebut berada disebelah sungai sebelum memasuki ke Taman Meru 1A. Terdapat kilang kicap tanpa pagar ... dan bangunan kayu lama disitu. Dan dikawasan itulah letaknya batu 3, Jalan Jelapang dengan berposkod 30020 seperti yang tertera dibotol kicap.


Ermmmm, saya yang hampir sebelum ini 10 tahun tinggal disana pun tak perasan itulah kilang kicap Eliza ... kecuali bila tengok address kilang pada botol tersebut semalam (Ahad). Gunalah kicap dan sos cap"HABHAL KIPAS UDANG". Yang ini taukehnya memang orang Islam ... seorang jutawan yang dermawan tinggal di Kampung Melayu Majidee JB.


Produknya pun khabarnya dah sampai ke Timur Tengah sana ... satu lagi cap "TAMIN" .... [Yusoff Yaacob] tapi yang warna hijau tau, bukan cover yangwarna merah. Yg merah, sudah dijual kpd tokey cina (sudah tentu bukan islam)....


Untuk maklumat u all, setelah diselidiki dan dipantau.... .....kicap yang tertera dibawah tu.....sememanglah benar, dipunyai oleh seorang taukey cina. kilang kicap tersebut mengunakan nama orang melayu agar mereka mendapat keuntungan yang banyak. Sebab rata2 yang mengunakan kicap adalah orang melayu , jadi itu adalah strategi mereka. oleh yang demikian hindarkan saja untuk membeli jenama tersebut... semoga apa yang dimakan hendaklah halal dan sememang nya bersih. Orang Ipoh tolong siasat betul ke ni? Soal makanan kena ambil berat sebab jadi darah daging yang menentukan sikap dan kemana kita di Akhirat nanti.

terunasuci
27-03-08, 11:23 AM
A true story...!


A friend of mine recently had a growth in her womb and she underwent an operation to remove the cyst. The cyst removed was filled with a
darkcolored blood. She thought that she would be recovered after the surgery but! she was terribly wrong. A relapse occurred just a few months later. Distressed, she rushed down to her gynecologist for a consultation. During her consultation, her doctor asked her a question that puzzled her. He ask if she was a frequent consumer of chicken wings and shereplied yes wondering as to how, he knew of her eating habits. You see, the truth is in this modern day and age; chickens are injected with steroids to accelerate their growth so that the needs of thissociety can be met. This need is none other than the need for food. Chickens that are injected with steroids are usually given the shot at the neck or the wings. Therefore, it is in these places that the highest concentration of steroids exists. These steroids have terrifying effects on the body as it accelerates growth. It has an even more dangerous effect in the presence of female hormones, this leads to women being more prone to the growth of a cyst in the womb. Therefore, I advise the people out there to watch their diets and to lower their frequency of consuming chicken wings! People, who receive this email, please forward it to your friends and loved ones. I am sure no one wants to see him or her suffer!

terunasuci
10-04-08, 03:06 PM
Sandal Salib Kulit Babi yang dikatakan di jual secara berleluasa di Plaza Angsana Johor...so, rakan2 di sana berhati2lah......

terunasuci
11-04-08, 11:14 AM
Berhati2 ngan makanan ni...dikatakan dijual secara terbuka di 7-11......

terunasuci
15-04-08, 04:29 PM
Berikut adalah senarai brand sosej yg tidak halal. 6 jenama sosej yang telah dikenalpasti dicampur usus babi adalah

· Gourmessa
· Muller's Haus
· Dew Fresh
· Puteri
· Miami Butcher House
· Maspac

Pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang menggunakan usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan adalah;

· Deluxe Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa)
· German Delicatessen - Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh)
· Puteri Pan Pacific (Puteri)
· MiamiButcher House - Batu Feringgi (MiamiButcher House)
· Omcorp Sdn Bhd - Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh)
· Pacific Refgerating Sdn Bhd (Maspac)Wallahualam...

heiya
16-04-08, 09:57 AM
aku plak..just nak kongsi mcm ni...kalau beli brg runcit..

between giant..carrefour...tesco...mana yg lg murah...

bg aku..lg murah econsave....so far berbaloi harga brg kat econsave....murah pun murah...

terunasuci
16-04-08, 10:26 AM
aku plak..just nak kongsi mcm ni...kalau beli brg runcit..

between giant..carrefour...tesco...mana yg lg murah...

bg aku..lg murah econsave....so far berbaloi harga brg kat econsave....murah pun murah...


sejak bila lak ko ni dah pandai beli barang kat hypermarket ni heiya...ekekeke......

Sebagai pembeli tegar di hypermarket meh sini aku nak kongsi sedikit ilmu...maklumlah rutin mingguan aku mesti ke hypermarket...ekekeke...

Apa yang aku nak kongsi ni secara am sahaja...tidak tertumpu pada satu2 barang sahaja...detail panjang sangat lak nanti...dan ini tidak termasuk masa dia buat super saver price sales...

Secara amnya, carrefour agak mahal...econsave lak hanya berbaloi untuk sayur2an...tesco ngan giant kena rajin...ada benda kat tesco murah dan ada benda kat giant murah...so, kena tgk bulan tu or minggu tu barang utama apa yang ko nak beli...

Satu lagi aku biasanya beli barang kat 99 Speed Mart...kalau giant or tesco tak de buat tawaran murah, kat situ dah memang murah......

Contoh, pampers kat situ harganya RM29.90...sedangkan kat Giant or Tesco RM32 ke atas...dan banyak lagi......

heiya
16-04-08, 10:41 AM
dah aku jd driver mak aku tetiap bulan...so alang2 ikut..aku pun kaji la harga....so result itu la aku dpt...econsave the best

abangbecha
16-04-08, 03:47 PM
Bercakap pasal memilih hypermarket, kebiasaannya aku tak kesah sangat pasal harga. Yang aku amik berat adalah, adakah parking senang, lorong membeli belahnya besar/selesa & trolleynya canggih. Apa punya pengguna daaa aku ni...heheheh. Melalui pengalaman aku membeli belah di JB ni, Tesco memiliki trolley yang agak tinggi kualiti serta specnya. Dari kajian aku, bahan yang digunakan adalah dari besi yang berkualiti tinggi. Rodanya tidak mudah rosak/bengkok. Trolleynya juga agak berat jika dibandingkan dengan trolley-trolley di hypermarket lain. Kalau aku letak dua orang anak kat dalam tu pon, kelajuannya masih stabil. Berbanding dengan trolley di Giant, kebanyakkannya roda dah rosak. Ini semua menyusahkan aku nak menolak & mengemudi trolley tersebut dengan jayanya. Lagi satu plus point adalah kat Tesco ada trolley mini yang cukup digemari oleh anak-anak aku. Kadang-kadang aku pon gian nak menolak trolley tu...kekekek

Lorong membeli-belah di Tesco agak besar & selesa jika dibandingkan dengan Giant. Kalau kat Giant tu dua lane jek. Bila ada jibraun (manusia yang takde sivik) yang suka parking trolley merata-rata & melintang, susah aku nak cilok. Kadang-kadang boleh sampai traffic jam ketika membeli belah. Tesco ada 3 lane tuuuuu. Nak motong pon senang. Tak payah bagi signal...kekekek. Lorong yang luas ini juga membolehkan aku main racing trolley dengan anak aku...kekekekekek. Begitulah serba sedikit pertimbangan aku sebagai pengguna ketika memilih hypermarket. Keselesaan itu adalah priority utama. Dapat barang murah tapi hati sakit pon tak guna....kan..kan..kan....

p/s: Masa tolak trolley tu musti mau nyanyi lagu Seiring Sejalan dari Broery & Sharipah Aini....lalalalalalalaaaaaaaa......lalalalalaaaaaa aaaa...Seiring dan Sejalan....Seindah Bunga Di Taman...kekekekkeke

FLO
17-04-08, 01:02 PM
wa x memilih tempat..wa pilih harga je
kadangkala..sesuatu brg yg bukan barangan dapur..biasa ambil masa nk beli...
cth yg senang..katakan nk beli periuk nasi...mula2 wa akan p survey harga di TESCO Ampang..dh tau apa jenis model ..wa akan catit harga jualan dlm PDA..TAPIIIIII.. wa x beli lagi la...kl satu hari boleh pusing 2-3 hypermarket..wa akan pusing..kl tak...wa survey pd mlm hari je....
kl hr isnin wa p survey TESCO...selasa wa p jalan2 kat MYDIN KL..tgk model yg sama dan catit harga nya....hari rabu lak..wa p jalan2 kat CARE4 jln PEEL..Cheras..tgk model sama atau seantaranya..dan catit harga beberapa option model brg lain yg seantara dgn nya...hari khamis lak..p GIANT Conought...buat bnd sama..slps semua dh dinilai dan analisis..keputusan di buat.....kadangkala x beli punggg..simpan budget utk survey harga next month lak..kl rasa x berbaloi atau x URGENT
sama gak dgn brgan IT..biasa p Low Yat..wa akan collect semua sebut harga..lps tu wa bw balik utk analisis alagoritma....harga terbaik dgn spec yg sempurna..itu jadi pilihan..walaupun jenama cokia...kl harga dan kePOWERAN dia PAR..jd x kisah la...:icon_biggrin:
satu tips produk IT...2-3hr sblm PC fair..wa p ambil sebut harga lat lowyat...price range dh tau..p PC fair...kl harga kurang dr harga low yat...baik beli kt pc fair...kl sama atau mahal..p kt low yat..bukan apa..kl ada problem..senang cari kedai..kl kt pc fair..x semua wakil penjual dtg dr low yat

adios

FLO
penyedut movie TEGAR

terunasuci
18-04-08, 11:45 AM
Cara yang flo guna tu dulu2 memang aku telah applikasikan...tetapi setelah dicongak2 dari segi masa, minyak dsb aku rasa dah bukan jadi pengguna bijak tapi rasa seperti pengguna yang di pijak2...tu belum lagi kira masalah mencari parking, jalan jem, hari hujan dsb...maklumlah bukan mudah nak survey pelbagai barang di pelbagai tempat...kalau kita target satu barang je memanglah mudah...

So, kalau kita sudah mempunyai pengalaman yang luas dengan pelbagai teknik dan tektik hypermarket ni memainkan harga dalam menjual barangan mereka, kita pasti sudah tahu barangan2 yang kita nak beli tu sesuai di beli di mana...sbb kita tak kan dapat semua barang dalam harga yang murah di satu tempat sahaja...sebagai pengguna bijak, kita memang tak dapat untung semua...tetapi jangan lah sampai kita rugi semua......

FLO
18-04-08, 12:22 PM
bro TS
wa x maksudkan cara wa betul..atau cara lu salah...:icon_biggrin:
tp itu cuma cara biasa wa lakukan kl membeli belah brg SELEKTIF..bukan brg harian....:icon_biggrin:
setakat nk beli brg harian spt cth, ikan, sayur, gula atau tepung tu..wa CONSOLIDATE utk satu tempat dan satu pembelian je:icon_biggrin:
berkenaan dgn KOS...minyak dan parking..secara peribadi pn x beban kan gak la..sbb wa naik KUDA..wakakakkaka (p klang pn naik kuda tau):icon_biggrin:
satu lagi..lokasi hypermarket yg wa jelajah biasa dekat dgn area umah je :icon_biggrin:

TESCO - AMPANG
GIANT - CONNOUGHT @ MALAWATI
CARE 4 - JLN PEEL @ AMPANG
MYDIN - JLN MASJID INDIA
LOW YAT - BB

terunasuci
18-04-08, 03:42 PM
bro flo...
wa pun sama cam lu...wa tak kata wa betul, dan wa pun tak kata lu salah...apa yang wa nak kongsikan di sini adalah pengalaman sebenar yang wa alami sebelum2 ini...so, dari pengalaman tersebut aku telah menjadikan harga di 99 Speed Mart sebagai benchmark...

kalau ikutkan senaraikan hypermarket yang ko selalu pegi leh kata jauh2 gak...tapi kalau kat klang, 99 speed mart, giant dan tesco dekat2 je...sume kat area bukit tinggi...cuma econsave agak jauh di pandamaran, mydin dan carefour lak kat bandar klang...kalau nak pegi mydin yang beso sekali kat usj...

bila kita pegi banyak2 tempat selain dari masalah parking dan jem, masalah2 yang ditimbulkan oleh penumpang pun kena ambik kira gak...nak terkencing lah...terberak lah...nak makan lah...dan pelbagai lagi masalah berbangkit yang hanya jauhari yang mengenal manikam je yang tau...ekekeke......

FLO
18-04-08, 03:51 PM
ekekekeke..biasala tu:icon_biggrin:
bagi mrk yg dok KL ..setakat KLCC/Ampang/Cheras/Pandan/BB..kira dekat la rasanya.....

bg pengguna KLANG..sy setuju kata TS tu..kl kita lihat aliran hypermarket tu agak berturutan....bermula dgn GIANT, CARE 4, akhirnya menghala ke AEON jusco baru...kira sealiran la...nk tanya..TESCO Klang kat mana?

masalah wa lak...wa sedikit terkilan kalau, CONTOHNYA, dh beli satu brg tu kat TESCO..tiba2 p CARE 4..terjumpa brg sama dgn harga lg murah...itu mmg buat wa terbakar tu..:furious:..ekekekkekkekekek

wood3
18-04-08, 04:04 PM
AKU SEPENDAPAT DAN SEMACAM DGN BECHA, JANJI TEMPAT TU SENANG NAK PERGI DEKAT DGN RUMAH AKU,PARKING PUN SENANG DAN YANG PALING UTAMA TEMPAT TU SELESA SERTA NAK BELI TAK PAYAH NAK BEREBUT REBUT.
PASAR MALAM OR PASAR PAGI PUN KALAU DAH SESAK SANGAT ATAU TEMPAT TU DAH MACAM KUBANG BABI JE . . .SORI LA AKU NAK PI.
YANG AKU TENGOK APA NAMA HYPER MARKET NI HARGA BARANG DIA ADA SANA MURAH SINI MAHAL PAS TU IKLAN MURAH DIA SATU DUA BARANG JE SO ALANG ALANG DAH KAT SITU YANG MAHAL PUN DIA ORANG REMBAT.


P/S.PALING AKU MENYAMPAH KALAU KAT AREA ADA PASAR MALAM JE MESTI JEM DAN PARKING KERETA MACAM AREA TU DIA YG PUNYA.BOSAN DGN MANUSIA YG KURANG ADA SIVIK NI.

terunasuci
18-04-08, 04:06 PM
ekekekeke..biasala tu:icon_biggrin:
bagi mrk yg dok KL ..setakat KLCC/Ampang/Cheras/Pandan/BB..kira dekat la rasanya.....

bg pengguna KLANG..sy setuju kata TS tu..kl kita lihat aliran hypermarket tu agak berturutan....bermula dgn GIANT, CARE 4, akhirnya menghala ke AEON jusco baru...kira sealiran la...nk tanya..TESCO Klang kat mana?

masalah wa lak...wa sedikit terkilan kalau, CONTOHNYA, dh beli satu brg tu kat TESCO..tiba2 p CARE 4..terjumpa brg sama dgn harga lg murah...itu mmg buat wa terbakar tu..:furious:..ekekekkekkekekek

wa kan dok kat kampung...mana paham tempat2 tu dekat ke tak...kalau tak, takkan nak g rum pun sampai tawaf 2 kali...ekekeke...

Aku ingat ko terlepas pandang, masa ko datang klang aritu, tempat yang ko sesat tu la TESCO...Carefour betul2 kat Bandar Klang...jalan nak pegi Meru...tak jauh dari kedai papan (sape2 peminat sport rim keter tau la)...

sbb tu bagi aku kalau kita just nak beli satu barang je dan barang tu agak mahal, memang berbaloi la ko nak survey 2-3 tempat...tapi kalau setakat berus gigi yang ko beli tu mahal 30 sen je tak payah la nak terbakar2...ekekeke......

heiya
22-04-08, 07:58 AM
tah la..bg aku..kalau perbezaan harga kecik..stakat RM10 pun bukan aku kisah..sbb bila nak gi menyinggah semua hypermarket..duit minyak pun dah makan sikit2....hehehehe

apa lg ek...french cap pun beli kat econsave..so far durex paling murah kat situ...hehehehehe

abangbecha
23-04-08, 04:11 PM
Saja nak memanjangkan sedikit citer pengguna bijak yang pandai memilih hypermarket. Selain dari faktor PATROL (parking, trolley, luas), ada satu lagi faktor yang memainkan peranan ketika aku nak membeli belah di hypermarket. Faktor ini adalah faktor yang amat genting & penting. Faktor yang dimaksudkan ialah faktor M atau dalam kata mudahnya Makan....kekekekke

Selalunya aku tak pedulik pon hypermarket mana yang murah barang-barangnya. Semuanya bergantung pada napsu makan aku pada hari tersebut. Kalau hari tu kebetulan aku nak gi makan The Chicken Rice Shop, aku gi la Tesco. Kalau tiba-tiba aku mengidam nak makan Whopper with cheese, aku gi la Carrefour. Kalau tiba-tiba aku nak pekena roti bakar Old Town, aku redah Jusco. Seperti yang kita semua sedia maklum, tak semua restaurant2 ini berada dibawah satu bumbung. So pandai-pandai la kita memilih hypermarket yang berkenan dihati. Bak kata pepatah, tepok dada, tanya selera. Jadilah pengguna yang bijak dengan berpandukan napsu makan anda....heheheh

p/s: kalau digabungkan semua faktor tersebut, nama singkatannya akan berubah kepada PATROMAKLU (Parking,Trolley,Makan, Luas). Sedap tak nama singkatan tu??? kekekekkekeke

SEGA
25-04-08, 11:09 AM
setuju dgn pendapat abg becha..wa pn kl terasa nk mkn sesuatu..especially awal bulan..akan menuju ke sesuatu hyper/super M yg berdekatan....
wa dok ampang...kl nk mkn KFC dan Roti bakar Stesen Kluang..wa singgah TESCO ampang je
nk makan AnW..singgah Fajar...nk mkn McD..singgah 24h drive thru kat Pandan Mewah....
nak makan nasi ayam..singgah care4 jln Peel

nakano
25-04-08, 02:08 PM
Kalo tengok senarai-senari yang boleh makan dan tak boleh makan dalam bulletin CAP. Puuuuuih mati tak makan. Bukan tak de makanan tapi melihat senarai nye semuanya dah tak lalu nak makan. Macam yang orang kuat CAP cakap baru-baru ini mentega kacang pun mempunyai keracunan. Untuk jangka masa yang lama mengidapi penyakit kanser. Tak tau lah. Mujurlah aku ni bukan peminat mentega kacang. Makan roti bercicah aje ngan kopi O. Last-last ternak ayam sendiri… tanam padi sendiri….tanam sayur sendiri….ternak itik… bela ikan dalam kolam….korek telaga tepi rumah tak payah pakai air paip…. Buat roti sendiri. Puuuuuuuih penatnye. Semua nak buat sendiri.

FLO
25-04-08, 02:31 PM
Kalo tengok senarai-senari yang boleh makan dan tak boleh makan dalam bulletin CAP. Puuuuuih mati tak makan. Bukan tak de makanan tapi melihat senarai nye semuanya dah tak lalu nak makan. Macam yang orang kuat CAP cakap baru-baru ini mentega kacang pun mempunyai keracunan. Untuk jangka masa yang lama mengidapi penyakit kanser. Tak tau lah. Mujurlah aku ni bukan peminat mentega kacang. Makan roti bercicah aje ngan kopi O. Last-last ternak ayam sendiri… tanam padi sendiri….tanam sayur sendiri….ternak itik… bela ikan dalam kolam….korek telaga tepi rumah tak payah pakai air paip…. .

nakano,
kasi link atau paste la senarai makanan tersebut..semoga ia menjadi satu panduan buat yg user lain.
tp pendapat awak tu ada betulnya..x salah kl menternak atau berkebun sendiri, jimat serta bersih...kl ada lebihan mungkin boleh di jadikan jualan

nlaylaaziz
25-04-08, 02:54 PM
FLO,

Aku dapat leaflet yang di antar kat aku. Aku misplace pulak leaflet. Nanti aku carik. Aku ambik article ni cut and paste untuk tatapan semua.

Call To regulate Oil Used For Cooking

CAP is extremely concerned at the recent press letter from a member of the public complaining that a trader in a pasar tani in Larkin, Johor Baru used plastic in the oil that he was using for preparing chips. This was followed by an earlier press report of a trader using plastics in oil when frying goreng pisang in order to keep them crispy.

These cases are hot on the heels of a press report where a factory in Kepala Batas was closed down for violating various health regulations including using recycled oil for cooking and storing cooking oil in unhygienic recycled plastic containers.
We believe that these cases are not isolated ones and that these are common practices throughout the country.

A study on heated vegetable cooking oils was conducted by a research officer, Dr Tony Ng Kock Wai of the Institute of Medical Research (IMR) and published in the Malaysian Journal of Medicine and Health Sciences in January 2006.

It is understood that deep-frying can give rise to the creation of by-products that are either volatile, such as peroxides and aldehydes, or non-volatile compounds. It is these non-volatile components, or polar compounds, which give rise to health concerns.

The results of this local study strongly suggest a link between the long-term consumption of heated vegetable oils that contained 25% of polar compounds with adverse effects on growth and body biochemistry, including raised levels of serum alkaline phosphatase (an indicator of liver function) and traces of albumin in the urine (an indicator for possible kidney damage). The enlargement of the liver, heart and kidneys was observed.

More importantly, Dr Ng’s study revealed significant adverse effects on pregnancy, including a high number of stillborn births and poor growth prior to weaning. The survival of the maternal animal subjects was also significantly affected. The symptoms preceding death included an apparent prolonged gestation period, lethargy and extensive uterine haemorrhage.

Other researchers prior to this have linked the consumption of severely heated oils to adverse effects in animals including retardation in growth, liver damage, diarrhoea and even death.

While results from animal studies cannot always be extrapolated to h uma ns, CAP believes that the findings on the adverse effects of severely heated or even repeatedly heated oils should give rise to serious concern and urgent precautionary action.

Dr Tony Ng has highlighted the necessity of using good quality oil, the lowest possible temperatures, frequent oil changes and the removal of black particles from the oil.

We believe that commercial food traders, including hawkers, are largely not following these positive practices at all, and therefore, are putting the public’s health at risk. To make matters worse, some traders are now using plastics in their oils.

People using cooking oil at home should also ensure that they take the necessary precautions.

CAP calls on the Ministry of Health to urgently investigate and inform the public on the status of the use of cooking oils and fried food in the country.

As a precautionary measure, it may be necessary for the Ministry to advise the public to refrain from eating commercially-prepared fried foods until the situation throughout the country can be thoroughly assessed and the public’s health and safety can be assured. – 25 March 2008

terunasuci
25-04-08, 03:04 PM
Kalo tengok senarai-senari yang boleh makan dan tak boleh makan dalam bulletin CAP. Puuuuuih mati tak makan. Bukan tak de makanan tapi melihat senarai nye semuanya dah tak lalu nak makan. Macam yang orang kuat CAP cakap baru-baru ini mentega kacang pun mempunyai keracunan. Untuk jangka masa yang lama mengidapi penyakit kanser. Tak tau lah. Mujurlah aku ni bukan peminat mentega kacang. Makan roti bercicah aje ngan kopi O. Last-last ternak ayam sendiri… tanam padi sendiri….tanam sayur sendiri….ternak itik… bela ikan dalam kolam….korek telaga tepi rumah tak payah pakai air paip…. Buat roti sendiri. Puuuuuuuih penatnye. Semua nak buat sendiri.

Pendapat aku senang je, yang mana yang dari sumber yang haram tu tak yah la makan atau kita gunakan...dan mana2 yang dikatakan boleh memudaratkan kesihatan tu kita kurang2kan lah memakannya...sbb pertanian dan penternakan moden semuanya menggunakan teknologi moden yang melibatkan penggunaan bahan kimia...maklumlah, sekarang semuanya nak segera......

nlaylaaziz
25-04-08, 06:25 PM
Yelah memang betul what you mentioned. Itu sebab I kalau pegi beli apa-apa barang pun kne tengok kesahihannya..... ketulenannya. Maklumlah kebanyakan barangan yang di buat oleh pengeluar ni ambik suka hati mereka aje. Yang penting boleh buat untung. Peliknya barangan-barangan yang terkandung bahan-bahan yang boleh mendatangkan mudarat adalah barangan yang telah sekian lama kita makan... kita guna... kita pakai tup tup... tiba-tiba kata mengandungi racun. Apa kejadahnye.... Dah jadi darah daging.... baru announce merbahaya... dangerous to your health. Yang jadi mangsa adalah pengguna yang tak tau menahu kandungan yang tersirat di dalam sesuatu product tuh. Kalau kata nak buat tak tahu tak boleh jugak. Jadi apa-apa pun kene ambik tahu jugak. Hiiii geramnye...

terunasuci
26-04-08, 09:19 AM
As most of us eat potatoes we need to be aware of this...Green = vegetables = good, right?


Not when it comes to potatoes.


Here's an important piece of informationthat fewthese days know about.


Green in potatoes indicates the presence of a rather harmful toxin (http://en.wikipedia.org/wiki/Solanine). When you see patches of green in your potatoes as you peel them, cut out the green parts entirely and discard them.


What is the green? Actually it's chlorophyll. Not bad for you at all. But the chlorophyll indicates that the potato has been exposed to sunlight. And where the potato has been exposed to light is where a natural toxin in the potato (solanine) becomes concentrated at harmful levels. So, never store your potatoes on the counter. Always keep them in a cool, completely dark ple.


According to the Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Solanine), deep-frying potatoes at a high temperature (306°F) effectively lowers the level of toxins. But boiling them (212°F) has no effect. Best to stay on the safe side and just cut away the green parts. The NIH website (http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002875.htm) mentions that the potato sprouts can also have concentrated solanine, so those too should never be eaten.

terunasuci
08-05-08, 11:57 AM
Berhati2 - Tom Yam Set Mengandungi Bahan Babi (porkcrackling) Dijual Disupermarket/dikedai2...

Sekiranya Awda Gemar Memakan Tom Yam , Berhati Hati Apabila Membeli Perencah Tom Yam Set 'thai Chili Paste' Mae Pranom Brand. Set Ini Halal Tapi Bahan-bahan Iaitu Paste Ada Mengandungi ' Pork Crackling' Iaitu Kulit Babi.

Ianya Digunakan Sebagai Pelengkap Kepada Set Perencah Yang Di Bungkus Bersama Bahan Asli Seperti Serai, Limau Kasturi, Lengkuas , Cili Padi Dan Daun Limau.

Sementara Perencahnya 'thai Chili Paste' Mae Pranom Brand Banyak Dijual Di Supermarket Dan Kedai2 Di Negara Brunei Darussalam. Gambar-gambar Tom Yam Set Tersebut Disertakan Buat Tatapan Dan Perhatian.

terunasuci
12-05-08, 12:01 PM
Saja nak memanjangkan sedikit citer pengguna bijak yang pandai memilih hypermarket. Selain dari faktor PATROL (parking, trolley, luas), ada satu lagi faktor yang memainkan peranan ketika aku nak membeli belah di hypermarket. Faktor ini adalah faktor yang amat genting & penting. Faktor yang dimaksudkan ialah faktor M atau dalam kata mudahnya Makan....kekekekke


setuju dgn pendapat abg becha..wa pn kl terasa nk mkn sesuatu..especially awal bulan..akan menuju ke sesuatu hyper/super M yg berdekatan....
wa dok ampang...kl nk mkn KFC dan Roti bakar Stesen Kluang..wa singgah TESCO ampang je
nk makan AnW..singgah Fajar...nk mkn McD..singgah 24h drive thru kat Pandan Mewah....
nak makan nasi ayam..singgah care4 jln Peel

Aku akui ada benarnya pendapat becha ngan tu...pemiihan tempat memang ada memainkan peranan...tapi kalau keluarga tu pegi ke hypermarket leh katakan tiap2 weekend, dah tak bijak lagi namanya tu...

sbb setiap kali kita ke tempat2 makan camtu, kos yang perlu ditanggung sekurang2nya RM20...tu baru makan berdua...kalau bertiga dan berempat camne??? kalau seminggu dua kali pegi, sebulan dah berapa???

So, sebagai pengguna bijak aku menggunakan kaedah camgini...sebelum keluar amalkan makan kat rumah dulu...sbb kalau perut dah kenyang restoren best camner pun kita wat tak layan je...betul tak???hehehe...so, sedikit wang yang kita jimat tu boleh digunakan kepada keperluan yang lain...

Tak caya cubalah......

aceme7272
12-05-08, 04:53 PM
Sokong 100% kata teruna...kalau boleh masak, masak je la kat rumah. Tak akan ade yang dibazirkan.. masak nasi lebih, ade balance, jadikan plak nasi goreng (jgn la sampai dah ber"ulat").

Dalam zaman gawat ni, kena berjimat lebih dari biasa..maklum la, you never know. Mungkin esok lusa, tup tup beras dah jadi mahal giler...balik makan ubi kayu kiter!!!

abangbecha
12-05-08, 08:53 PM
sbb setiap kali kita ke tempat2 makan camtu, kos yang perlu ditanggung sekurang2nya RM20...tu baru makan berdua...kalau bertiga dan berempat camne??? kalau seminggu dua kali pegi, sebulan dah berapa???

So, sebagai pengguna bijak aku menggunakan kaedah camgini...sebelum keluar amalkan makan kat rumah dulu...sbb kalau perut dah kenyang restoren best camner pun kita wat tak layan je...betul tak???hehehe...so, sedikit wang yang kita jimat tu boleh digunakan kepada keperluan yang lain...


Memang tidak dinafikan kos untuk makan-makan diluar ni memang agak tinggi berbanding jika kita memasak sendiri di rumah. Tapi aku kalau pasal makan memang tak berkira. Apalah sangat RM50-80 seminggu dihabiskan makan diluar bersama keluarga. Hari-hari dah makan kat umah, seminggu-sekali nak gak makan luar. In fact budget makan luar aku sebulan untuk family memang agak tinggi. Isnin hingga Jumaat memang aku jadi pengguna yang bijak dengan mengamalkan makan masakan dirumah. Tapi bila Sabtu & Ahad menjelma, mulalah aku menjadi pengguna yang liar, buas dan tamak....kekekekke. Nak makan sanalah...nak makan sini lah...nak makan situ lah. Apatah lagi bila tengok iklan-iklan makanan kat TV. Dengan kekuatan family seramai 5 orang, makan burger kat Burger King pon dah nak cecah RM40. Apatah lagi kalau gi pekena seafood.

Cuma aku nak tekankan sikit bahawa term pengguna yang bijak itu harus merangkumi keseluruhan tingkah laku pengguna tersebut. Kalau dia memang jenis yang berjimat cermat dalam segala hal, tindakan makan dulu kat umah sebelum keluar memang patut dipuji. Tapi kalau kat situ je dia pandai berjimat tapi kat tempat lain duit bocor tak guna gak. Contohnya budget makan kat luar cuma RM120 sebulan . Tapi budget gi spa, karaoke, clubbing dan sebagainya hingga mencecah ribuan hengget. Kan ke tak balance tu. Bukan aje tak balance malah kita tidak berlaku adil pada family sendiri. Ini bukan pengguna bijak dah. Ini pengguna taik idung masin....kekekekekek

p/s: keperluan lain yang ko maksudkan di ayat yang terakhir tu, keperluan ke spa ke TS?? kekekekekke.....

terunasuci
13-05-08, 10:10 AM
Apa yang diutarakan oleh Becha tu memang benar...tp itu bagi pasangan yang isterinya suri rumahtangga sepenuh masa...bagaimana bagi pasangan yang kedua2nya bekerja??? saya pasti kebanyakan dari mereka bole kata setiap hari akan sama ada makan kat luar ataupun beli bungkus sahaja...so, matematiknya sepatutnya diterbalikan...sbb Isnin hingga Jumaat dia dah makan kat luar, so Sabtu dan ahad perlulah mengenjoykan diri untuk makan kat rumah...

Act, apa yang saya cuba utarakan di sini sebenarnya adalah langkah2 pengguna bijak untuk menghadapi segala kenaikan harga barang yang sedang berlaku sekarang ini...sbb kadang2 kita terlepas pandang tentang perkara2 yang kita rasakan kecil ini...padahal kadang2 makan lauk sepat ikan masin ngan telo buh kicap lebih sedap dan berselera dari kita makan Burger King yang berpuluh ringgit tu...betul tak??? ekekeke...

Dan apa yang becha tekankan tu pun memang ada kebenarannya...yang penting kita mesti menyediakan belanjawan yang seimbang...jangan untuk duit rokok beratus2 kita sanggup tapi jajan anak yang seringgit dua pun kita nak bising......p/s : becha, yang tu TST dah lah...ekekeke......

terunasuci
13-05-08, 11:53 AM
Ramai kat luar sana yang tak tahu. Saya tahu pun dari stokist gas sebab ada insiden yang berlaku.

Selinder gas yang dah expired tidak selamat diguna dan boleh menyebabkan accident. So hati-hati bila menerima selinder gas dari penjual gas.

Di sini caranya bagaimana memeriksa selinder gas LPG :

Di salah satu sisi selinder gas expiry date akan dikodkan secara alpha-numerical seperti berikut;

A , B , C atau D diikuti dua digit, contohnya D06.

Huruf bermaksud suku ke berapa dalam satu tahun -

A utk March ( Suku pertama ),

B utk June (Suku kedua ),

C utk Sept ( Suku ketiga ), &

D utk December ( Suku keempat ).

2 digit itu pula menunjukkan sehingga tahun berapa selinder itu selamat digunakan

Jadi D06 bermaksud selamat digunakan sehingga December 2006.

Kongsi message ini dengan rakan-rakan anda. Ia mungkin dapat menimbulkan kesedaran dan menyelamatkan nyawa.

Blue_Angel
16-05-08, 01:16 PM
Subject: Fwd: Mini Poppers Haram?
Subject: aiskrim guli (Mini Poppers) haram?]

Subject: aiskrim guli haram?

Ni ambik dari internet forum.. Aiseyman, baru ingat nak makan!

Saya copy and paste benda ni dari internet. kot2 ada sesapa yang boleh mengesahkan kesahihannya di ucapkan jutaan terima kasih... (semlm g jusco, ingat nak beli aiskrim yang terkini tu.. yang bulat2 cam guli.. dalam dia vanilla luar salut coklat ngan ada kacang sikit... tp bila nengok ingredients dia..aisey mmg ada la plak guna kod tu.. terbantut selera acik..)

These emulsifiers are haram :-
120,141,160(A),161,252,300,301,422,430,431,433,435 ,436,441,470,471,472
(A,E),473,474,475,476,477,481,482,483,491,494,542, 570,631,635,920
bEUR"
RENNET in the cheese is animal origin is HARAM too unless otherwise stated.

For those who are aware, please let it be known to our bEUR~un-informedbEUR(tm) Muslim brothers and sisters. This what it reads?

We bought this particular ingredient, which is contained in most chocolates and ice creams they have Emulsifier 471 These are pork fats and they name it such a way.

After reading, we called MUIS & checked with them. They told us that it is actually pork fats. We checked most chocolate brand and ice creams and that most of them we cannot eat. As Muslims we should not make the same mistake.

Before eating any chocolate or ice creams, please read the ingredients first.

p/s:copy paste from my email

terunasuci
16-05-08, 02:45 PM
Subject: Fwd: Mini Poppers Haram?
Subject: aiskrim guli (Mini Poppers) haram?]

Subject: aiskrim guli haram?

Ni ambik dari internet forum.. Aiseyman, baru ingat nak makan!

Saya copy and paste benda ni dari internet. kot2 ada sesapa yang boleh mengesahkan kesahihannya di ucapkan jutaan terima kasih... (semlm g jusco, ingat nak beli aiskrim yang terkini tu.. yang bulat2 cam guli.. dalam dia vanilla luar salut coklat ngan ada kacang sikit... tp bila nengok ingredients dia..aisey mmg ada la plak guna kod tu.. terbantut selera acik..)

These emulsifiers are haram :-
120,141,160(A),161,252,300,301,422,430,431,433,435 ,436,441,470,471,472
(A,E),473,474,475,476,477,481,482,483,491,494,542, 570,631,635,920
bEUR"
RENNET in the cheese is animal origin is HARAM too unless otherwise stated.

For those who are aware, please let it be known to our bEUR~un-informedbEUR(tm) Muslim brothers and sisters. This what it reads?

We bought this particular ingredient, which is contained in most chocolates and ice creams they have Emulsifier 471 These are pork fats and they name it such a way.

After reading, we called MUIS & checked with them. They told us that it is actually pork fats. We checked most chocolate brand and ice creams and that most of them we cannot eat. As Muslims we should not make the same mistake.

Before eating any chocolate or ice creams, please read the ingredients first.

p/s:copy paste from my email


Alamak!!! aku tiap2 bulan beli aiskerim ni...nak2 hari tu siap ada promotion beli dua dapat satu tupperware lagi......p/s : cam ni perut aku nak kena samak ke???

terunasuci
16-05-08, 02:49 PM
Normally, when we cook instant noodles, we normally put the noodles into apot with water, throw in the powder and let it cook for around 3 minutesand then ready to eat.

This is the WRONG method of cooking the instant noodles.

By doing this, we actually boil the ingredients in the powder, normallywith MSG. This will change the molecular structures of the MSG causing itto be toxic.

The other thing that you may not realized is that, the noodles are coatedwith wax and it will take around 4 to 5 days for the body to excrete thewax after you have taken the noodles.

CORRECT METHOD

The CORRECT method, which you should know is to cook the noodles this way:-

1. Boil the noodles in a pot with water;

2. Once the noodles is cooked, take out the noodles and throw away thewater which contains wax;

3. Boil another pot of water till boiling and put the noodles into the hotboiling water and then shut the fire;

4. Only at this stage when the fire is off, and while the water is veryhot, put the ingredient with the powder into the water, to make noodlesoup.

5. However, if you need dry noodles, take out the noodles and add theingredient with the powder and toss it to get dry noodles.

Hope this piece of information is of importance to your health and pleaseapply this cooking method with immediate effect.

Blue_Angel
16-05-08, 04:45 PM
Subject:
Fw: Susu bayi tidak HALAL..

susu similac ni adalah product Abbott Laboratories selain similac, Abbott Laboratories juga distribute susu-susu berikut:
1) Isomil
2) gain
3) gain plus
4) grow
5) pediasure
6) ensure

berkaitan status halal / tak halal tu, harap kita dapat information a..s.a.p

Info utk kenkawan yg ader anak/adik/anak sedara yg minum susu *SIMILAC*.

Sorry terpaksa info pasal benda ni untuk pengetahuan mothers to be.. and please inform this to ur 'mummy' friends ok. Aku baru dapat info dari Datuk Dr Maamor persatuan pengguna islam malaysia .. susu formula *SIMILAC* diragui status halalnya.Susu ni pun quite famous.. ada di pasaran. Susu tu dipercayai guna hormon manusia dalam proses pembuatannya. Susu tu pun dah dikategorikan tak HALAL dari Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat.

terunasuci
20-05-08, 04:48 PM
JANGAN KETUK NANTI TERBAKAR

Kalau kita ke stesen minyak, selalunya ada tanda arahan yang mengingatkan kita agar jangan menggunakan handphone, matikan enjin kereta dan jangan merokok kerana benda-benda ini amat bahaya....

Ada satu lagi perkara yang tidak diberikan amaran / larangan langsung sedangkan ianya tidak kurang mendatangkan bahaya.

Selalunya apabila kita memasukkan nozel ke dalam muncung tangki kereta, kita akan menunggu sehingga habis minyak yang kita beli. Kebiasaannya juga apabila nozel hendak dikeluarkan, kita mengetuknya pada muncung tangki supaya titisan-titisan terakhir petrol masuk ke dalam tangki dan tidak tertumpah.

Tapi awas. Ambil perhatian bahawa nozel tersebut adalah besi, muncung tangki juga diperbuat dari besi. Sekiranya terdapat karat pada nozel dan muncung tangki pula bergerigi, kemungkinan bila kita mengetuknya api akan menyala ('spark').

Janganlah disebabkan tidak mahu rugi setitik dua petrol, kebakaran pula yang terjadi.


Dinasihatkan :-
Jangan ketuk, tapi biarkan nozel tu lama sedikit untuk memastikan minyak telah berhenti mengalir.

terunasuci
23-05-08, 11:48 AM
Awas!!! Mee segera 'HALAL' berperisa "BABI"......

Blue_Angel
23-05-08, 06:26 PM
Awas!!! Mee segera 'HALAL' berperisa "BABI"......
pergh...nasib baik intan x minat sgt mkn megi..klau mkn tue pun yg mee megi...yg lain kureng...

Blue_Angel
23-05-08, 06:35 PM
Elak diri tertipu dengan pengaruh iklan bermotif keuntungan, tarikh luput tamat tempoh
PENTING: Pegawai Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan
Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna
kerap memantau penjualan barang bagi memastikan
pengguna mendapatkan produk bermutu.

AMINAH, 32, gemar membeli dadih, namun kelmarin, dadih yang dibelinya di sebuah kedai runcit, bukan saja sudah lupus tarikh, tetapi menyebabkan beliau sakit perut hingga terpaksa di bawa ke hospital. Alasan yang diberikan Aminah, beliau tidak membaca label produk terlebih dulu.

Situasi dialami Aminah bukan perkara baru kerana kerap kali ada antara kita yang tidak mengambil berat peranan label.

Tidak membaca label dengan teliti kadang kala menyebabkan apa yang dibeli selalunya dibuang begitu saja apabila tarikh sudah lupus, tiada tanda halal, serta tidak sesuai andai seseorang itu berpenyakit seperti kencing manis.

Sikap terlalu percaya bahawa barang dijual itu adalah yang terbaik, sedangkan kita lupa bahawa mereka sebenarnya mengaut keuntungan. Andai menyimpan resit, boleh juga kita mendapatkan kembali wang, tetapi selalunya kita tidak menyimpan restinya.

Buku Panduan Pelabelan dan Dakwaan Pemakanan terbitan Kementerian Kesihatan (April 2006), ada menyebut, antara makanan diwajibkan mempunyai label ialah kumpulan bijiran, seperti bijirin sarapan pagi dan semua jenis roti. Produk tenusu yang mudah rosak seperti yogurt dan susu cair; makanan berasaskan tepung, seperti pastri, kek dan biskut serta hidangan yang ditinkan seperti buah-buahan serta lauk pauk.

Produk yang baik, memenuhi kehendak kesihatan negara dan keselamatannya terjamin, sebenarnya dilengkapi label yang boleh dijadikan rujukan kepada pengguna, seperti banyak mana kandungan sesuatu bahan pengawet, pewarna dan kandungan gula didalamnya.

Bagi pengguna Islam khususnya, amalan membaca label amat digalakkan supaya kita boleh membeli dengan yakin dan tidak timbul perasaan was-was sesuatu produk itu mengandungi unsur haram seperti lemak haiwan, terutama apabila berada di negara yang majoriti penduduknya bukan Islam.

Pada masa sama, amalan membaca label dapat membantu mengekalkan kesihatan dengan mengelakkan beberapa faktor risiko terhadap penyakit tertentu seperti makanan kaya lemak dan kolesterol yang menjadi antara punca sakit jantung atau terlalu banyak garam yang boleh meningkatkan tekanan darah.

Pakar Pemakanan, Pensyarah Pemakanan dan Diatetik, Prof Dr Fatimah Arshad, ketika ditemui baru baru ini berpesan supaya orang ramai tidak mudah percaya kepada label yang meletakkan sebarang jaminan rendah lemak serta kolesterol kerana kadang kala kandungan gula di dalamnya tinggi.

Individu yang ingin mengurangkan berat badan, contohnya perlu meneliti beberapa perkara sebelum memutuskan untuk membeli. Contohnya, saiz hidangan ditawarkan yang mana jika ia meletakkan saiz dua hidangan maka ia untuk dua orang makan. Justeru, anda perlu mengambil separuh daripadanya.

Begitu juga dengan kandungan kolesterol. Pastikan ia rendah dan dapatkan segala maklumat mengenainya sebanyak mungkin. Bagi garam pula selalunya ia dilabelkan sebagai sodium. Berhati-hati membeli makanan yang mempunyai kandungan garam tinggi kerana walaupun sedap, ia boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi dan mudah dihinggapi penyakit lain.

Begitu juga kandungan gula. Ada banyak makanan mengandungi gula dalam pembuatannya, seperti sirap, madu, susu pekat atau gula perang. Pastikan ia tidak terlalu banyak kerana boleh memudaratkan.

Pada masa sama, pengguna dinasihatkan supaya tidak mengetepikan pengambilan buah dan sayur yang diperlukan dalam diet, apatah lagi ia kaya karbohidrat serta vitamin, terutama A, C dan E dan serta kalsium. Ia juga tidak mengandungi lemak, kalori dan natrium.

Kesimpulannya tiada makanan dikategorikan sebagai baik atau tidak baik. Makanan yang dianggap baik dan berkhasiat pun jika diambil secara berlebihan akan mendatangkan mudarat.

Justeru, anda perlu berhati-hati dalam proses pemakanan selain berusaha menambah pengetahuan mengenai kesihatan dengan meneliti label pada setiap makanan.

INFO :


Jabatan Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan menetapkan pengeluar menyenaraikan lima nutrien mandatori iaitu kandungan tenaga, karbohidrat, gula, protein dan lemak. Makanan yang disertakan jumlah kalori atau tenaga memudahkan kita membuat pengiraan supaya makanan yang dimakan tidak melebihi kalori keperluan harian.

SEGAR: Makanan segar pilihan terbaik.


Usah lupa untuk melebihkan pengambilan makanan segar seperti buah-buahan dan sayur-sayuran serta minum banyak air. Ketiga-tiga bahan ini membuatkan kita terasa cepat kenyang dan membantu mengeluarkan bahan buangan daripada badan.


Mendapat faedah yang terbaik daripada buah-buahan dan sayur-sayuran, antara panduannya ialah:

- Ketika membeli - pilih bahan yang segar, masih berwarna terang dan elok bentuknya.

- Penyimpanan - simpan dalam bekas tertutup di bahagian bawah peti sejuk, di tempat pengudaraan yang baik dan di tempat yang kering serta dingin, bukannya di atas lantai.

- Penyediaan - basuh dengan sempurna, makan atau masak dengan segera dan elakkan daripada membasuh atau merendam selepas dipotong.

- Cara memasak - Jika merebus, biarkan air berkenaan mendidih terlebih dulu baru masukkan bahan. Gunakan cara memasak yang rendah lemak seperti kukus, rebus dan celur.

nansiber
06-06-08, 05:36 PM
Berhati2 - Tom Yam Set Mengandungi Bahan Babi (porkcrackling) Dijual Disupermarket/dikedai2...

Sekiranya Awda Gemar Memakan Tom Yam , Berhati Hati Apabila Membeli Perencah Tom Yam Set 'thai Chili Paste' Mae Pranom Brand. Set Ini Halal Tapi Bahan-bahan Iaitu Paste Ada Mengandungi ' Pork Crackling' Iaitu Kulit Babi.

Ianya Digunakan Sebagai Pelengkap Kepada Set Perencah Yang Di Bungkus Bersama Bahan Asli Seperti Serai, Limau Kasturi, Lengkuas , Cili Padi Dan Daun Limau.

Sementara Perencahnya 'thai Chili Paste' Mae Pranom Brand Banyak Dijual Di Supermarket Dan Kedai2 Di Negara Brunei Darussalam. Gambar-gambar Tom Yam Set Tersebut Disertakan Buat Tatapan Dan Perhatian.


aku pun pernah dengar pasal ni... ada yang import dari cina..so kena ati bila beli makanan sekarang

labib
11-06-08, 04:22 PM
Berhati2 - Tom Yam Set Mengandungi Bahan Babi (porkcrackling) Dijual Disupermarket/dikedai2...

Sekiranya Awda Gemar Memakan Tom Yam , Berhati Hati Apabila Membeli Perencah Tom Yam Set 'thai Chili Paste' Mae Pranom Brand. Set Ini Halal Tapi Bahan-bahan Iaitu Paste Ada Mengandungi ' Pork Crackling' Iaitu Kulit Babi.

Ianya Digunakan Sebagai Pelengkap Kepada Set Perencah Yang Di Bungkus Bersama Bahan Asli Seperti Serai, Limau Kasturi, Lengkuas , Cili Padi Dan Daun Limau.

Sementara Perencahnya 'thai Chili Paste' Mae Pranom Brand Banyak Dijual Di Supermarket Dan Kedai2 Di Negara Brunei Darussalam. Gambar-gambar Tom Yam Set Tersebut Disertakan Buat Tatapan Dan Perhatian.
alamak bro....brand mae pranom ni bersepah jual kat kedai.... semua ada Pork crackling ke.... rasanya kalau kedai tomyam byk guna brand ini kut...kene check balik ni...

terunasuci
11-06-08, 04:30 PM
pergh...nasib baik intan x minat sgt mkn megi..klau mkn tue pun yg mee megi...yg lain kureng...


aku pun pernah dengar pasal ni... ada yang import dari cina..so kena ati bila beli makanan sekarang


alamak bro....brand mae pranom ni bersepah jual kat kedai.... semua ada Pork crackling ke.... rasanya kalau kedai tomyam byk guna brand ini kut...kene check balik ni...

Alhamdulillah...so, sekarang kalau da tau kena elakkan lah...dan kalau bole bagitau ngan rakan2 dan sahabat2 yang lain...insyaallah......

terunasuci
11-06-08, 04:34 PM
USA & European countries banned on OREO cookies consumption!!!


Dear OREO Luvers,OREO CONTAINING TRANS FAT BRINGS DAMAGES TO HEALTH

An attorney fromCalifornia filed a lawsuit against Krafts, stating that OREO produced by the company not only causes damages in health, but also dishonestly promote their products; requesting the company to halt the
sales of OREO in the market.

OREO contains hydrogenated oil or Trans fats, to prolong the storage of the biscuit, but at the mean time increase the consumption of BAD CHOLESTEROL, increasing the possibility of diabetes and heart disease.

INCREASE IN CONSUMPTION OF CHOLESTEROL

Although the research on Trans Fats affecting health has not been concluded, the national institute of science research states that any amount of Trans Fats consumed is not safe.


p/s : sebelum ni aku selalu gak beli biskut jenama ni......

terunasuci
19-06-08, 12:09 PM
From email...


Jim just told me about something that happened to one of his coworkers.

She used her credit/debit card to purchase gas at the pump (like most of us do).She received her receipt like normal.


However, when she checked her statement, there were 2 $50 charges added in addition to her purchase.


Upon investigation, she found out that because she did not press the 'CLEAR' button on the pump, the employee inside the store was able to use her card to purchase his/her own gas!


To keep this from happening, after you get your receipt, you must press the 'CLEAR' button or your information will be stored until the next customer inserts their card.

Be sure to tell all your friends/family so that this doesn't happen to them!

sanzo
21-06-08, 06:09 AM
bagi aku la...kalo nak jimat,senang je..makanan2 yang xdiperlukan hendaklah dsenaraikan dan xperlu dibeli.then,rancang apa yang nak dibuat sebelum buat.xlah bila kita nk kelua pusin sane pusing sini beli barang.kan dah membzair minyak time tu..byk lagi benda.aku juz bg exmple yg tu

landmark1123heavy
21-06-08, 06:22 AM
bagi aku lah.......

asyik2 pengguna aje kena jadi bijak....

yg penting kerajaan tu kena bijak dulu.....

baru lah rakyat tak terinaya betul tak?

contoh ler : bijak macam mana pun kalau gaji tak cukup, sampai anak nak sekolah tak boleh, makan ubi kayu nak bijak macam mana? kalau laa kan.... hehe

menteri2 pun tak pernah tunjuk sebagai pengguna bijak....

mcm mb pahang tu, rakyat punya sakit hati kat dia hanya beli nombor plate kereta berpuluh ribu?

ini menteri pun bod**, tak usah suruh rakyat menjadi pengguna bijak dah la, rakyat dah papa, makin tak de duit sekarang ni, minyak naik harga akan naik nanti.... nanti la tgk...


p/s: rakyat makan maggi tapi menteri?

nansiber
22-06-08, 03:23 PM
Aku sokong. Kerajaan pun kena bijak. Kalau harga barang naik kerajaan kena bijak menanganinya. bukan serah pad pengguna jer. Kta pilih kerajaan semasa pilihanraya untuk mewakili kita mentadbir negara. Kepercayaan telah diberi, so kerajaan hendaklah bijak menguruskan negara untuk kita.


bagi aku lah.......

asyik2 pengguna aje kena jadi bijak....

yg penting kerajaan tu kena bijak dulu.....

baru lah rakyat tak terinaya betul tak?

contoh ler : bijak macam mana pun kalau gaji tak cukup, sampai anak nak sekolah tak boleh, makan ubi kayu nak bijak macam mana? kalau laa kan.... hehe

menteri2 pun tak pernah tunjuk sebagai pengguna bijak....

mcm mb pahang tu, rakyat punya sakit hati kat dia hanya beli nombor plate kereta berpuluh ribu?

ini menteri pun bod**, tak usah suruh rakyat menjadi pengguna bijak dah la, rakyat dah papa, makin tak de duit sekarang ni, minyak naik harga akan naik nanti.... nanti la tgk...


p/s: rakyat makan maggi tapi menteri?

zaidee71
28-06-08, 01:42 PM
JANGAN KETUK NANTI TERBAKAR

Kalau kita ke stesen minyak, selalunya ada tanda arahan yang mengingatkan kita agar jangan menggunakan handphone, matikan enjin kereta dan jangan merokok kerana benda-benda ini amat bahaya....

Ada satu lagi perkara yang tidak diberikan amaran / larangan langsung sedangkan ianya tidak kurang mendatangkan bahaya.

Selalunya apabila kita memasukkan nozel ke dalam muncung tangki kereta, kita akan menunggu sehingga habis minyak yang kita beli. Kebiasaannya juga apabila nozel hendak dikeluarkan, kita mengetuknya pada muncung tangki supaya titisan-titisan terakhir petrol masuk ke dalam tangki dan tidak tertumpah.

Tapi awas. Ambil perhatian bahawa nozel tersebut adalah besi, muncung tangki juga diperbuat dari besi. Sekiranya terdapat karat pada nozel dan muncung tangki pula bergerigi, kemungkinan bila kita mengetuknya api akan menyala ('spark').

Janganlah disebabkan tidak mahu rugi setitik dua petrol, kebakaran pula yang terjadi.


Dinasihatkan :-
Jangan ketuk, tapi biarkan nozel tu lama sedikit untuk memastikan minyak telah berhenti mengalir.thanks for the info tapi yang musykil la kan ialah nozzle dengan lubang tangki tu kan sentiasa diselaputi dengan lapisan minyak. jadi boleh karat jugak ke?

terunasuci
03-07-08, 11:48 AM
thanks for the info tapi yang musykil la kan ialah nozzle dengan lubang tangki tu kan sentiasa diselaputi dengan lapisan minyak. jadi boleh karat jugak ke?

Yang tu saya kurang pasti...tapi tak salah kalau kita berhati2 dan mengambil langkah2 pencegahan awal kan......

terunasuci
03-07-08, 11:50 AM
INI BUKAN FITNAH ATAU PENIPUAN, SILA AMBIL PERHATIAN !


JANGAN MAKAN PISANG GORENG / ATAU APA2 YANG BERGORENG DI TEPI JALAN @ MANA2 PREMIS/GERAI YANG TIDAK DIYAKINI TAHAP KESELAMATAN MAKANANNYA!!


ADA GERAI YANG MENGGUNAKAN PLASTIK UNTUK MERANGUPKAN MAKANAN YANG DIGORENG MEREKA!!!!
AMAT BERBAHAYA!!!!


KESAN: MENGGALAKKAN KANSER / BARAH, BAGI WANITA MENGGALAKKAN KANDUNGAN MENJADI CACAT!!!!!!!

wood3
03-07-08, 12:42 PM
INI BUKAN FITNAH ATAU PENIPUAN, SILA AMBIL PERHATIAN !


JANGAN MAKAN PISANG GORENG / ATAU APA2 YANG BERGORENG DI TEPI JALAN @ MANA2 PREMIS/GERAI YANG TIDAK DIYAKINI TAHAP KESELAMATAN MAKANANNYA!!


ADA GERAI YANG MENGGUNAKAN PLASTIK UNTUK MERANGUPKAN MAKANAN YANG DIGORENG MEREKA!!!!
AMAT BERBAHAYA!!!!


KESAN: MENGGALAKKAN KANSER / BARAH, BAGI WANITA MENGGALAKKAN KANDUNGAN MENJADI CACAT!!!!!!!Hang biaq betoi TS,jangan main terjah saja.
Sian mak chik miskin yang cuma untong sekupang dua jual pisang goreng ni.
Aku rasa kalau yang berniaga ni ikhlas . .tak timbol masaalah ni.

p/s.Depa rugi hari ni hang kena tanggong woi, . .sian woooo . . .anak dara depa aku jaga.

terunasuci
03-07-08, 01:03 PM
Hang biaq betoi TS,jangan main terjah saja.
Sian mak chik miskin yang cuma untong sekupang dua jual pisang goreng ni.
Aku rasa kalau yang berniaga ni ikhlas . .tak timbol masaalah ni.

p/s.Depa rugi hari ni hang kena tanggong woi, . .sian woooo . . .anak dara depa aku jaga.


Hang baca la betoi2 statement tu...dia kata ada gerai...bukan semua gerai...so, sebelum hang beli tu hang tgk2 lah dulu rupa bentuk goreng pisang tu...jangan hang asyik dok tgk anak dara mereka je...p/s : penjaga anak dara Aroma Tapah......

Abetan
03-07-08, 04:06 PM
Hang baca la betoi2 statement tu...dia kata ada gerai...bukan semua gerai...so, sebelum hang beli tu hang tgk2 lah dulu rupa bentuk goreng pisang tu...jangan hang asyik dok tgk anak dara mereka je...p/s : penjaga anak dara Aroma Tapah......I believe this is an isolated case TS .. and I feel there no need for us to label or couse any alarm to pengemar goring pisang cam abetan ni .. ehehehehe.

It goes to all alerts in this threads. We could however post details to the precise so as not to offend other traders or businessmen who are honest in making a living from business as such ..

My advise to all that had recieved email from friends or unknown sources to evaluate and get more infos before alerting others. Some of us are paranoids .. :shutup:

A good example is pertaining to Halal'ness' of a product. Surf Jakim's website and confirm facts. Sebab hukum mengharamkan sesuatu makanan is oredi haram lor .. kan?

And the other issue is .. takde tanda halal tidak semesti nya makanan itu haram. Lemme ask all of u .. pernah tenguk LOGO HALAL JAKIM kat Mamak's? Hotel2 yang kita dok sedap makan buffet and all .. pernah nampak LOGO HALAL tak?

Tapi .. kenapa kita ngan konfiden je bedal kat sana? let it be known that some product of the same company may be haram oversea BUT tak haram kat sini sebab cara pembuatan dan ingredient yang di gunakan are locals. So, we really havta be careful ..

Tepok dada .. tanya saiz bra ..

terunasuci
03-07-08, 04:24 PM
abetan, i agree with some of your points...wahhh...speking london lak...ekekeke...

Anyway, apa yang saya utarakan dan pesan kat rakan2 di sini untuk sebagai langkah berjaga2...terpulang kepada masing2...sebagai pengguna bijak kita sepatutnya tau hal2 yang berkaitan dengan barang yang kita makan atau gunakan...

Pasal makan di hotel pulak, memang hanya sebahagian hotel je yang mempunyai logo halal ataupun mendapat pengesahan halal dari pihak JAKIM...kerana untuk mendapat pengesahan HALAL ada banyak prosedur yang kadang2 penyedia makanan gagal untuk patuhi...sbb itu pada masa kini kebanyakan Pengusaha Restoren yang bukan beragama islam hanya mampu meletakkan label Porks Free sahaja...

Apa2 pun cam saya nyatakan di atas, terpulang kepada masing2...


p/s : ada satu pompuan kat GA cakap, ramai melayu malaysia mengakui haram jika kita meminum minuman keras, tapi bila tanya pasal 'main' lak, ramai yang terdiam......

Abetan
03-07-08, 04:35 PM
Anyway, apa yang saya utarakan dan pesan kat rakan2 di sini untuk sebagai langkah berjaga2...terpulang kepada masing2...

p/s : ada satu pompuan kat GA cakap, ramai melayu malaysia mengakui haram jika kita meminum minuman keras, tapi bila tanya pasal 'main' lak, ramai yang terdiam......


TS, please jangan salah tafsir my post kat atas tu .. abetan pun bertujuan untuk memperingatkan rakan2 atas hal berkaitan .. lahai .. sama sama la kita memperingatkan kat kawan2 .. :D

Pasal GA tu .. no komen .. eheheheh. vavi tak makan .. tapi judi, minum arak dan main betina kira ON jer .. pahtu nak soal hal haram halal .. ek? ehehehehehe. ada ka??

Blue_Angel
04-07-08, 01:41 PM
PENGGUNA telefon bimbit kini mempunyai pelbagai pilihan kerana perang harga di kalangan syarikat telekomunikasi (telco) menyebabkan lebih banyak lagi pelan langganan yang lebih murah dan lebih baik diperkenalkan dari semasa ke semasa.

Seperti yang lazim diketahui, telco menawarkan dua jenis langganan, prabayar dan pascabayar dan kedua-dua mempunyai baik dan buruknya.

Kelebihan prabayar adalah tiada kejutan bil, sesuai bagi remaja dan pengguna kali pertama , anda tidak terikat dengan kontrak, jadi boleh menukar pelan dengan mudah. Tetapi keburukannya panggilan terhad mengikut jumlah nilai prabayar, kadar berbeza bagi panggilan dan khidmat pesanan ringkas (SMS), jadi anda perlu mengenal pasti cara penggunaannya.

Kelebihan pascabayar pula tiada had dalam bilangan panggilan, anda boleh membeli telefon bimbit baru pada harga diskaun sebagai sebahagian pelan langganan, manakala keburukannya anda kemungkinan tidak akan mengetahui jumlah bil sehingga menerima bil itu.

Oleh itu anda perlu bijak dalam memilih satu yang memenuhi cita rasa anda, dan lebih penting belanjawan anda.

Persatuan Akauntan Bertauliah (ACCA) menyenaraikan beberapa langkah mudah seperti digariskan dalam buku panduannya mengenai Kewangan Peribadi.

Langkah berkenaan ialah:

# Anggarkan berapa banyak yang anda sanggup belanja setiap bulan bagi bil telefon anda. Jumlah wang yang anda belanja bagi bil telefon anda bergantung kepada kekerapan panggilan. Jadi, jika anda banyak membuat panggilan, satu pelan pascabayar lebih munasabah kerana anda tidak perlu beli airtime setiap kali nilainya habis.

Bagaimanapun, pilihan itu juga bergantung kepada belanjawan anda. Jadi, jika belanjawan anda terhad, prabayar adalah pilihan lebih baik.

# Periksa liputan geografi

Anda pastinya tidak mahu melanggan dengan mana-mana khidmat yang liputannya kurang memuaskan. Adalah malang jika lokasi yang tiada liputan itu adalah tempat di mana anda banyak menghabiskan masa, seperti pejabat atau kediaman anda. Dan jika anda sering kali merantau, pastikan pelan itu mempunyai khidmat perayauan.

# Kaji semula harga pelbagai pelan

Ia bahagian yang paling sukar, tetapi penting kerana ia akan mempengaruhi pilihan anda. Antaranya khidmat perayauan. Ia mungkin bukan pertimbangan jika kebanyakan masa anda hanya membuat panggilan tempatan.

Ada pelan langganan yang menawarkan diskaun besar bergantung kepada tempoh panggilan dan sama ada panggilan dibuat ketika waktu puncak atau luar puncak. Meneliti dengan cermat pelan ini boleh membantu mengenal pasti pilihan terbaik.

Kebanyakan pelan menghitung tempoh panggilan mengikut angka bulat minit terdekat. Panggilan yang dikenakan bayaran setiap saat atau setiap 30 saat boleh membawa perbezaan besar dalam bil anda.

Carilah pelan yang menawarkan ciri standard tanpa sebarang kos tambahan. Ciri standard ini termasuk menunggu panggilan, mel suara, memindahkan panggilan dan sejak kebelakangan ini, khidmat perayauan.

Bagi bayaran pembatalan, ia hanya bagi pengguna khidmat pasca bayar. Secara lazim, akan terdapat tempoh kontrak minimum sekurang-kurangnya 12 bulan. Jadi, periksa sama ada terdapat bayaran jika anda menamatkan pelan itu sebelum tempoh kontrak tamat.

Dalam pada itu anda mungkin membayar lebih untuk membuat panggilan ke rangkaian mudah alih lain berbanding rangkaian sama. Panggilan serta mesej teks adalah lebih mahal jika anda menggunakan telefon bimbit di luar negara. Anda lazimnya akan dikenakan bayaran untuk menerima panggilan dan mel suara ketika berada di luar negara. Bayaran yang dikenakan serta khidmat yang boleh didapati boleh berbeza di negara yang anda berada. Jadi, adalah wajar anda menilai kadar bayaran terlebih dulu.

Bagaimanapun, jika anda berjaya memilih pelan yang tepat tetapi menggunakannya dengan rakus, bil boleh melebihi belanjawan anda. Untuk mengelakkan ini, anda perlu sedar akan tabiat buruk dalam membuat panggilan. Jadi jika anda terus membuat panggilan apabila terasa bosan atau tidak sabar menunggu untuk berkongsi apa-apa berita dengan rakan, maka anda perlu cuba mengubah tabiat ini.

Mesej teks boleh jadi lebih murah berbanding panggilan suara. Bagaimanapun, khidmat mesej teks tertentu adalah mahal khasnya yang membabitkan pertandingan, pengundian atau promosi.

Jadi fikirkanlah dua kali sebelum anda turut serta dalam promosi melalui televisyen atau radio atau mengundi bakat pilihan anda dalam program hiburan siaran langsung.

Elakkan menghantar SMS dengan harapan memenangi hadiah besar kerana lazimnya anda akan membayar lebih banyak dan tidak memenangi apa-apa hadiah.

Pelbagai pelan mudahalih yang ada hari ini mungkin menggoda tetapi elakkan daripada membuat keputusan terburu-buru.

terunasuci
04-07-08, 04:21 PM
Anda gemar makan roti canai dan nasi lemak? Sekali sekala sahaja? Sila baca mesej berikut dan ingat nasihat ini: "Sebagai alternatif, makanlah capati"...

p/s : patutlah aritu aku tgk wood3 makan capati je......

darasuci
17-07-08, 12:55 AM
teruna suci..mane dapat informasi banyak2 ni...???. ye la, makanan kan akan jadi darah daging kita dan penentu kita kat akhirat nanti. seram sejuk baca..

terunasuci
17-07-08, 02:16 PM
teruna suci..mane dapat informasi banyak2 ni...???. ye la, makanan kan akan jadi darah daging kita dan penentu kita kat akhirat nanti. seram sejuk baca..

Cik darasuci, sekarang ni zaman dunia tanpa sempadan...pelbagai sumber bole kita dapat info2 sebegini...sama ada benar ataupun tidak info2 tersebut terpulang pada kita sendiri untuk menilainya......


saya hanya berkongsi apa yang saya tau...itu sahaja......

terunasuci
21-07-08, 02:31 PM
Jika anda prihatin sila sebarkan maklumat ini terutamanya bagi orang Islam. (Ini adalah maklumat penting yang perlu disebarkan khususnya pada semua umat Islam.) Tidak dapat dinafikan bahawa sebahagian besar ikan-ikan yang Kita makan setiap Hari adalah diimport dari negara Thai.


Setelah ditangkap oleh perusahan para nelayan di sana ,ikan-ikan itu dimasukan ke dalam kontena Dan ditimbus dengan ketulan-ketulan air batu supaya ianya boleh bertahan lama sepanjang perjalanan ke Malaysia & Singapura. Perjalanan biasanya mengambil masa selama 6 atau 7 jam.... Dan masa itu Ikan-ikan tersebut tiba di Malaysia Dan Singapura dengan keadaan lesu Dan kurang segar.


Untuk mengelakkan berlakunya perkara ini... Pihak pengusaha perikanan di negara Thai kini menggunakan teknik baru.Tahu kah anda semua.. Teknik baru yang digunakan itu?


Sebelum dieksport.. Semua ikan-ikan direndam dulu di dalam air yang dicampur dengan kimia bernama FOMILIN. Ini adala bertujuan supaya ikan-ikan yang dieksport itu boleh bertahan jauh lebih lama Dan kelihatan masih 'fresh', keras Dan segar bila sampai ke distinasinya.


Tahu kah anda semua... Apa itu kimia bernama FOMILIN? FOMILIN merupakan sejenis kimia yang disuntik ke dalam mayat supaya ianya boleh bertahan lama. Bahasa omputih 'embalm'.


Mayat-mayat insan Islam diharamkan disuntik dengan kimia ini. Sekarang... Tanpa disedari... ikan-ikan yang Kita makan Hari-Hari mengandungi kimia itu. Apa hukumnya pulak? Kalau Kita beli ikan di pasar...


Ada caranya untuk Kita mengesan. Kalau ikan-ikan itu TIDAK dihinggapi lalat.. Bermakna ikan-ikan itu telah direndam dengan kimia Fomilin... Kerana .. Lalat lebih mengetahui......

W_A_F_D_I
25-07-08, 12:35 AM
Anda gemar makan roti canai dan nasi lemak? Sekali sekala sahaja? Sila baca mesej berikut dan ingat nasihat ini: "Sebagai alternatif, makanlah capati"...

p/s : patutlah aritu aku tgk wood3 makan capati je......Aku setuju, sebab aku dah start gantikan makan malam secara alternate (3-4 hari dalam seminggu) dgn capati.. Mmg tak sama dgn Bai yang buat tapi aku suruh bini aku belaja buat sampai pandai. Di masak pun guna tepung untuk mengelakkan melekat di kuali leper. Lagi satu info yang aku nak share tepung capati (Atta flour) ni mengandungi lebih banyak serat dan tidak di bleach utk jadikan nya putih berseri mcm tepung gandum. aku ingat lagi dulu2 mak aku kalau beli tepung pakai timbang tepung gandumnya tidaklah putih melepak mcm tepung sekarang. tepung gandum skrg mmg cantik, sama kesnya macam beras yang kita makan. Tapi yang aku pelik baik tepung atta atau beras ni, yang berproses sampai putih lebih murah berbanding half proses. Beras perang tu lebih mahal dari beras biasa padahal beras perang tu cuma de-husk dan cleaning sahaja berbanding beras biasa yang di polish samada dgn angin atau air sebagai proses selanjutnya.

Selalu pun kalau malam makan capati biasa nya 2 keping dah kenyang dan malam pun energy kita tak guna banyak sebab nak tido, tak tahulah aku kalau ada yang berjimak setiap malam jadi stok utk sperm dan energy perlu lebih. Yang tak tahan tepung atta ni sekilo dah RM 3 berbanding tepung gandum. Namun begitu kandungan seratnya lebih tinggi. Aku sokong dgn cadangan ni. Dan aku ada terbaca teori mengatakan makanan yang berasaskan gandum ni membantu meningkatkan ketinggian seseorang (tapi kenalah sebelum umur 18!) ada masa aku post teori tu .

terunasuci
25-07-08, 09:31 AM
Aku setuju, sebab aku dah start gantikan makan malam secara alternate (3-4 hari dalam seminggu) dgn capati.. Mmg tak sama dgn Bai yang buat tapi aku suruh bini aku belaja buat sampai pandai. Di masak pun guna tepung untuk mengelakkan melekat di kuali leper. Lagi satu info yang aku nak share tepung capati (Atta flour) ni mengandungi lebih banyak serat dan tidak di bleach utk jadikan nya putih berseri mcm tepung gandum. aku ingat lagi dulu2 mak aku kalau beli tepung pakai timbang tepung gandumnya tidaklah putih melepak mcm tepung sekarang. tepung gandum skrg mmg cantik, sama kesnya macam beras yang kita makan. Tapi yang aku pelik baik tepung atta atau beras ni, yang berproses sampai putih lebih murah berbanding half proses. Beras perang tu lebih mahal dari beras biasa padahal beras perang tu cuma de-husk dan cleaning sahaja berbanding beras biasa yang di polish samada dgn angin atau air sebagai proses selanjutnya.

Selalu pun kalau malam makan capati biasa nya 2 keping dah kenyang dan malam pun energy kita tak guna banyak sebab nak tido, tak tahulah aku kalau ada yang berjimak setiap malam jadi stok utk sperm dan energy perlu lebih. Yang tak tahan tepung atta ni sekilo dah RM 3 berbanding tepung gandum. Namun begitu kandungan seratnya lebih tinggi. Aku sokong dgn cadangan ni. Dan aku ada terbaca teori mengatakan makanan yang berasaskan gandum ni membantu meningkatkan ketinggian seseorang (tapi kenalah sebelum umur 18!) ada masa aku post teori tu .


Saya setuju pendapat anda...bagi saya ini adalah satu permulaan langkah yang bijak...selain dapat menjimatkan sedikit sebanyak perbelanjaan dapur dan juga makanan yang kita makan di luar, ianya juga dapat membantu memberikan kita satu nilai tambah untuk kita menjaga kesihatan diri...

Ini kerana jika kita perhatikan kebanyakan makanan yang menjadi kesukaan dan kegeliaan rakyat malaysia ini sebenarnya tidak bagus untuk kesihatan kita...namakan saja makanan kesukaan rakyat malaysia spt nasi lemak, roti canai, nasi kandar dsb...semuanya adalah penyumbang kepada penambahan kolestrol yang tinggi...sejak itu statistik terbaru yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan telah menunjukan peningkatan yang ketara bagi kes2 darah tinggi, kencing manis dan sebagainya...

Aebagai pengguna yang bijak, marilah kita sama2 memulakah langkah awal dalam mengubah tabiat pemakanan kita seharian...tak salahnya rasanya jika pagi kita bersarapan roti, tgh jamah sedikit nasi dengan sayuran dan malam kita pekena roti capati sahaja......p/s : kalau dulu masa kecik aku suka makan gandum mungkin skrg aku ketinggian aku lebih sedikit dari sekarang...ekekeke......

terunasuci
11-08-08, 09:44 AM
Did you ever drink from a plastic bottle and see a triangle symbol on the bottom with a number inside?
Do you know what the number stands for?
Did you guess that it's just for recycling?
Then you are WRONG!!!!!!


THE NUMBER TELLS YOU THE CHEMICAL MAKE UP OF THE PLASTIC .....


1 Polyethylene terephalate (PET)
2 High density polyethylene (HDPE)
3 Unplasticised polyvinyl chloride (UPVC) or Plasticised polyvinyl chloride (PPVC)
4 Low density polyethylene LDPE
5 Polypropylene (PP)

6 Polystyrene (PS) or Expandable polystyrene (EPS)
7 Other, including nylon and acrylic


What you aren't told is that many of the plastics used are toxic and the chemicals used to create a plastic can leach out of the plastic and into the food / drink.
Think about it, how many times have you or a friend said "I don't like this, it taste like the plastic bottle ..... "
THAT'S BECAUSE YOU ARE TASTING THE PLASTIC


The WORST ONES are #s: 3, 6, and 7


Check out this chart that breaks down the plastic, its uses and chemical makeup
(I find #7 a little scary)Remember!!! Reusing plastic bottles by refilling them is NOT a good idea.

terunasuci
13-08-08, 10:29 AM
ADAKAH ANDA PENGGEMAR KANGKUNG?Jika anda penggemar kangkung, tidak kira apa jenis kangkung, petis kangkung, kangkung cos, dll yang berkaitan dengan kangkung, mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda when you want to eat kangkung

Saya mendapat cerita ini dari seorang teman.

Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 hari menderita diarhea. Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarheanya tidak sembuh.

Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini.

Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya diarrhea, anak tersebut tak lalu nak mahu makan, dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.

Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea, malam tersebut anak itu makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan xray, ternyata dalami usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil.

Doktor surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan medical apapun.

Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia. setelah dikaji, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar. Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang sedap. Lintah hanya akan mati jika dibakar.

Di dalam usus anak tadi, lintah yang hanya dalam 1 ke 2 hari berkembang biak dengan cepatnya kerana menghuni didalam tubuh dan terus menghisap darah yang ada, doktor juga menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersihkan lintah yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu.

Jujur, sejak mendengar cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung menjadi berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid, tapi bagi Saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada, masih banyak sayur lain yang dapat kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan "lintah" yang terselip di dalamnya. Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk kita semua sebelum masak/makan kangkung.

terunasuci
05-09-08, 11:14 AM
Sempena bulan puasa ni, aku nak berkongsi sedikit tips kat kekawan semua...

Dalam bab makan ni kebanyakan dari kita selalu kalah dengan nafsu...apatah jika perut sedang lapar...jika kita mengunjungi pasar ataupun bazar ramadhan semuanya yang kita nampak kita rasa sedap dan kita rasa nak beli...jadi dalam melawan nafsu membeli ni, kita amat memerlukan jati diri yang kuat untuk mengelakkan dari kita membeli lebih dari apa yang sepatutnya...

So, bagi diri aku sendiri sudah bertahun aku amalkan kalau ke bazar atau pasar ramadhan, aku akan hanya membawak RM10 je...so, macam mana tergiurnya aku melihat makanan yang dijual aku terpaksa utamakan apa2 yang penting dahulu...mana2 yang kurang penting, masukan dalam bajet untuk keesokannya...

Kadangkala tips ini pun ada untungnya...contoh cam semalam...aku da beli kebab RM2.50, lauk ikan RM2, lauk daging RM2, kuih RM1...pastu aku terliur lak tgk ayam bakar...aku tanya pakcik tu harga seketul berapa...pakcik tu cakap RM4...dalam kocek campur 50 sen baki semalam ada tinggal RM3 je...aku cakap kat pakcik tu tak pe lah...last2 pakcik tu leh cakap kat aku...kalau nak RM3 pun bole...pastu pakcik tu siap ceramah lak kejap...dia kata meniaga ni ikut rezeki...kalau harga mahal org tak beli, dia kata dia bole kurangkan...asalkan terjual...pastu pakcik tu siap siap cakap bahan2 tu mahal sbb dia beli dari kelantan...last2 pakcik tu siap sedekah kat aku leher ngan hati ayam...untunglah sikit aku ptg tu...hehehe...

So, sebagai pengguna bijak, bulan puasa ni aku bajet untuk beli makan kat Pasar Ramadhan RM300 je...duit lebih bole la nak belanja persiapan untuk raya lak...lagipun bulan puasa ni bajet horey2 aku tak usik...ekekeke......p/s : tapi tips ni tak sesuai bagi yang mempunyai tentera yang ramai seperti Becha...ekekeke......

Abetan
05-09-08, 11:48 AM
Penguna Bijak .. selain dari menjaga household budget kita juga menyambut seruan ramadhan supaya berbelanja tanpa membazir ..

But .. easier said than done la bro .. Nafsu makan ni amat susah di bendung .. normally, we spent more for food duirng the month of Ramadhan than the usual months .. ops .. speaking la pulak? :shutup:

And of course .. budget untuk horey2 tak pernah di usik .. how pathetics kita ni, kan? Nak makan berbudget, nak horey2 takleh compromise .. :D

Pikir2 balik .. betol la .. cam abe9 selalu dok cakap "kalau kita leh spent a certain ammount untuk our entertainment, takkan anak mintak itu or ini pun kita nak berkira .. ?"

Anyway .. tepok dada .. tanya saiz bra ..

abangbecha
05-09-08, 12:01 PM
p/s : tapi tips ni tak sesuai bagi yang mempunyai tentera yang ramai seperti Becha...ekekeke......

Pandai pon ko TS....heheheh. Memang aku coba untuk menjadi pengguna yang bijak di bulan Ramadhan ni. Namun apa kan daya, anak ramai. RM10 tu kalau bini aku masak kat umah mungkin cukup. Beli sekadar nak tambah apa yang dah ada je. Beli la air tebu RM4, Roti John RM3 & Kueh Lopes RM2. Tu pon selalunya terbabas lebih dari RM10 sebab nak beli Ayam Percik atau Kuey Tiaw Kerang kesukaan anak pompuan aku. Memang nak jadi pengguna bijak. Tapi kalau dah ada anak kat sebelah masa membeli tu, bijak tu simpan dulu kat umah la. Tak sampai ati aku nak menolak kalau dia dah mintak...

p/s: Memang susah nak jadi pengguna bijak kalau anak bini ada sebelah.....

terunasuci
05-09-08, 12:25 PM
Penguna Bijak .. selain dari menjaga household budget kita juga menyambut seruan ramadhan supaya berbelanja tanpa membazir ..

But .. easier said than done la bro .. Nafsu makan ni amat susah di bendung .. normally, we spent more for food duirng the month of Ramadhan than the usual months .. ops .. speaking la pulak? :shutup:

And of course .. budget untuk horey2 tak pernah di usik .. how pathetics kita ni, kan? Nak makan berbudget, nak horey2 takleh compromise .. :D

Pikir2 balik .. betol la .. cam abe9 selalu dok cakap "kalau kita leh spent a certain ammount untuk our entertainment, takkan anak mintak itu or ini pun kita nak berkira .. ?"

Anyway .. tepok dada .. tanya saiz bra ..

Selagi ianya bernama nafsu, tak kiralah nafsu apa pun memang susah kita nak kawal...

Tak salah jika kita menurut kehendak anak2 kita tp jangan sampai ianya membazir...sbb bila membazir tu kita dah lari dari niat dan tujuan asal berpuasa tu...

terunasuci
05-09-08, 12:31 PM
Pandai pon ko TS....heheheh. Memang aku coba untuk menjadi pengguna yang bijak di bulan Ramadhan ni. Namun apa kan daya, anak ramai. RM10 tu kalau bini aku masak kat umah mungkin cukup. Beli sekadar nak tambah apa yang dah ada je. Beli la air tebu RM4, Roti John RM3 & Kueh Lopes RM2. Tu pon selalunya terbabas lebih dari RM10 sebab nak beli Ayam Percik atau Kuey Tiaw Kerang kesukaan anak pompuan aku. Memang nak jadi pengguna bijak. Tapi kalau dah ada anak kat sebelah masa membeli tu, bijak tu simpan dulu kat umah la. Tak sampai ati aku nak menolak kalau dia dah mintak...

p/s: Memang susah nak jadi pengguna bijak kalau anak bini ada sebelah.....

Ekekeke...aku da tau da citarasa ko tu Becha...hehehe

Memang tak salah kita menyempurnakan segala hajat dan impian anak2 kita...tapi kadang2 kita terlupa bahawa semua tu nanti akan ke tong sampah lak pada keesokan harinya...sbb masa kita beli tu perut kita tengah lapar...memang semuanya nampak sedap dan menyelerakan...lagi sedap sebab tunjuk je beli, tunjuk je beli...ekekeke...

Tapi masa buka, bila da kena air bergelas2, ayam Percik kemana kuey Tiow Kearng kemana...da bapaknya kena habiskan semua tu besok paginya...bukan awal pagi tau...ekekeke......p/s : Jangan mare, gurau2 bulan pose...ekekeke...

FLO
05-09-08, 12:35 PM
wa hantu murtabak
kat pandan ada 3 harga
RM2. RM1.80, RM1.50

bila tgk keadaan lenggang..RM1.50 x ramai pembeli heran kan??
tapi wa hr pertama..beli RM2, hr kedua RM1.80 -- rasa sama je..harga je lain.....

hr ni kl sempat nk try rasa murtabak RM1.50 lak...kl ikut pengguna bijak..RM1.50 tu murah..tp kl sedap repeat..tp kl murah tp x sedap pn x guna

p/s : teringat murtabak PADANG BAS..sedappppp

Abetan
05-09-08, 12:37 PM
Tapi masa buka, bila da kena air bergelas2, ayam Percik kemana kuey Tiow Kearng kemana...da bapaknya kena habiskan semua tu besok paginya...bukan awal pagi tau...ekekeke......

p/s : Jangan mare, gurau2 bulan pose...ekekeke...

TS .. yang belen2 tu .. masuk lam fridge .. bapak2 yang tak posa akan melayani nyer esuk pagi before ke opis .. taruk lam microwave .. 90 seconds pastu ushar tgk anak2 dah pi sekolah .. erm .. apa lagi?? Puuuuuuuulun beb!!!

eheheh .. untuk yang dah biaser tu .. senyum sendiri la baca apa yg abetan tulis ni .. eheheheh

Apa pun jua .. ini utnuk mengelakkan pembaziran .. jadi la pengguna yang bijak ..

abangbecha
05-09-08, 01:54 PM
Selagi ianya bernama nafsu, tak kiralah nafsu apa pun memang susah kita nak kawal...


Betul tu TS. Tapi aku ni dari dulu kalau pasal makan, memang susah nak kawal nafsu sekaligus nak jadi pengguna bijak. Memang inilah aku punya weakest point. Kalau pasal makan, duit abis takpe JANJI MAU SEDAP. Kalau beli benda lain, cepat je mulut bising kalau mahal. Tapi kalau pasal makan, keluar ratus-ratus pon selamba. Padahal bila dah makan-makan jadik taik gak menda yang dimakan tu...kekekekekek

Contoh paling ketara bulan ramadhan ni la. Aku memang suka makan nasi briyani & selalu gak beli kat bazar ramadhan. Hari tu aku ada beli nasi briyani untuk berbuka posa. Bini aku beli kat gerai A, aku beli kat gerai B. Saja nak test mana yang lagi power. Kesimpulannya, yang bini aku punya nasi dia memang sedap. Tapi lauk kambing dia kureng. Yang aku punya lak, nasik kureng (agak keras) tapi lauk kambing dia superb. Penyudahnya hari berikutnya aku beli 2 nasi briyani untuk aku. Nasi aku amik yang gerai A, kambing aku makan yang gerai B. Elok-elok boleh belanja RM6.50 dah abis duit RM13. Bijak sangat la tu.....kekekekek

p/s: Walaupon makanan tu jadik taik, tapi puas ati oooooooo.......

terunasuci
19-09-08, 11:06 AM
Betul tu TS. Tapi aku ni dari dulu kalau pasal makan, memang susah nak kawal nafsu sekaligus nak jadi pengguna bijak. Memang inilah aku punya weakest point. Kalau pasal makan, duit abis takpe JANJI MAU SEDAP. Kalau beli benda lain, cepat je mulut bising kalau mahal. Tapi kalau pasal makan, keluar ratus-ratus pon selamba. Padahal bila dah makan-makan jadik taik gak menda yang dimakan tu...kekekekekek

Contoh paling ketara bulan ramadhan ni la. Aku memang suka makan nasi briyani & selalu gak beli kat bazar ramadhan. Hari tu aku ada beli nasi briyani untuk berbuka posa. Bini aku beli kat gerai A, aku beli kat gerai B. Saja nak test mana yang lagi power. Kesimpulannya, yang bini aku punya nasi dia memang sedap. Tapi lauk kambing dia kureng. Yang aku punya lak, nasik kureng (agak keras) tapi lauk kambing dia superb. Penyudahnya hari berikutnya aku beli 2 nasi briyani untuk aku. Nasi aku amik yang gerai A, kambing aku makan yang gerai B. Elok-elok boleh belanja RM6.50 dah abis duit RM13. Bijak sangat la tu.....kekekekek

p/s: Walaupon makanan tu jadik taik, tapi puas ati oooooooo.......

Ekekeke...aku pun bukannya hari2 bole bajet belanje RM10...banyak gak hari2 yang berbelanja melebihi bajet...mana taknya...kene lak aritu tekak rasa nak makan pelik2...tu yang melebihi bajet tu...mana taknya...beli sate 10 cucuk RM5...kuih RM1...popiah basah 5, RM2...lauk buka 2 jenis RM4...lauk sahur RM2...belum lagi air tebu RM2...hehehe...

Biasa la...bulan ramadhan ni sebenarnya bulan melawan hawa nafsu...dah sebelas bulan kita dok ikut nafsu je, tu yang bila yang sebulan ni nak kawal susah...tu yang selalu tergelincir gak...ekekeke...

Tapi apa yang penting sebagai pengguna bijak kita kena elakan pembaziran...tak kesah berapa banyak yang kita belanja untuk keseronokan keluarga, yang penting tiada pembaziran berlaku...

terunasuci
19-09-08, 11:11 AM
Open the windows after you enter your car


In brief, the above article says: According to research done by a U.C., the car dashboard, sofa, air freshener will emit Benzene, a cancer causing toxin (carcinogen). In addition to causing cancer, it poisons your bones, causes anemia, and reduces white blood cells. Prolonged exposure will cause Leukemia, increasing the risk of cancer. May also cause miscarriage.

Acceptable Benezene level indoors is 50 mg per sq. ft. A car parked indoors with the windows closed willcontain 400-800 mg of Benezene. If parked outdoors under the sun at a temperature above 60 degrees F, the Benezene level goes up to 2000-4000 mg, 40 times the acceptable level. The people inside the car will inevitablyinhale an excess amountof the toxin.

It is recommended that you open the windows and door to give time for the interior to air out before you enter. Benzene is a toxin that affects your kidney and liver, and is difficult for your body to expel.

konicpwr
20-09-08, 02:12 AM
Kalau nak berjimat setakat di kedai kopi, rasanya the best way ialah beli juadahnya dengan tambahan seperti kalau beli Nasi lemak beli Nasi tambah dengan sambalnya di suruh tambah lagi, kemudian tu balik rumah goreng telur dan bancuh kopi/teh sendiri..rasa jimat banyak tu

Kalau kerja di pejabat sama gak, tapau makanan dan bancuh air di ofis..jimat tu...

terunasuci
27-09-08, 09:28 AM
JANGAN BELI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jangan beli putik kapas di tepi jalan...Kepada rakan2 semua tolong jangan tunjukkan simpati anda dengan orang yang menjual Putik Kapas (cotton buds) di tepi jalan atau di lampu isyarat... Ini kerana Putik Kapas itu terbuat dari kapas yang telah digunakan dihospital. Mereka membersihkan semua kotoran, darah, dan lainnya dengan mencucinya kemudian di bleach dengan bahan pemutih kemudian dibuatlah Putik Kapas.

Jadi, jika anda tidak ingin menjadi orang pertama yang menderita Herpes Zoster Octicus (infeksi virus telinga bahagian dalam,tengah, dan luar) maka JANGAN BELI COTTON BUDS DI TEPI JALAN......

terunasuci
27-09-08, 09:33 AM
take the trouble to check your EPF to make sure that your nominated beneficiary is in the record.

These guys in EPF are trying to cheat whenever they can. Its very profitable and easy money for them.

They just waiting to screw you and siphone your money into their pockets.

This is a scheme to cheat us of our hard earned money.

When EPF migrated to the computerised version, they simply THROW AWAY ALL OUR NOMINATION CARDS.

They are TOO LAZY TO MANUALLY ENTER OUR DETAILS into the computerised system..
They claimed that the data is lost. In computer migration from 1 system to another, you will get back all your data.

EPF must have asked a monkey to do it, that's why data is lost. But interestingly, only nomination data is lost. When there is no nomination and a contributor dies, no one forward a claim. After some years, then someone diverts the money to another account and eventually sapu the money into their own pockets.

This is true.... Pls have it check out! I went to KWSP and found out my beneficiaries gone too! So I have to provide a new nomination.

Some even have all their data missing! Better check it out before it is too late. For easier process, pls bring along a photocopy of IC and this could be done immediately with a confirmation copy for ref.

No wonder there are a lot of 'Unclaimed' over past 10 years!

Suggest we better random check every year ... check your EPF norminations!

EPF change new system on 31/12/2006 , guess the conversion missed out the beneficiary file.

I went yesterday with my wife and shock to find out that both our a/cs do not have any beneficiary. We are very sure that we had personally gone to EPF office together and updated our record and now all the records are gone.

Reason given by the officer was ' Saya pun tidak dapat jawab lah, mungkin sudah sampai masa kamu check sendiri'.

Two of my friends went to check after receiving my e-mail also found the same answer - No record.

cc. to your friends & colleagues - Strongly advise to check your EPF records.

terunasuci
21-10-08, 02:43 PM
Baby Carrots you buy in the Supermarkets - Good to Know


The following is information from a farmer who grows and packages carrots for IGA, METRO, LOBLAWS, etc.

The small cocktail (baby) carrots you buy in small plastic bags are made using the larger crooked or deformed carrots which are put through a machine which cuts and shapes them into cocktail carrots . most people probably know this already.

What you may not know and should know is the following: once the carrots are cut and shaped into cocktail carrots they are dipped in a solution of water and chlorine in order to preserve them (this is the same chlorine used you r pool) since they do not have their skin or natural protective covering, they give the m a higher dose of chlorine.

You will notice that once you keep these carrots in your refrigerator for a few days, a white covering will form on the carrots, this is the chlorine which resurfaces. At what cost do we put our health at risk to have esthetically pleasing vegetables which are practically plastic?

We do hope that this information can be passed on to as many people as possible in the hopes of informing them where these carrots come from and how they are processed. Chlorine is a very well known carcinogen.

terunasuci
25-10-08, 10:29 AM
From email......

Avoid Drinking Fresh Sugar Cane Juice

Please take 2 mins to read this.
This email was sent by a friend whose father is working with the Ministry of the Environment in S ' pore.

Health News - About Sugar Cane Drinks

A friend whose father works for the government health inspection passed on his info. Their job is to inspect all hawkers, their cooked food, their store hygiene, etc. They found sugar cane juice has the highest content of bacteria among all food. In fact, it has exceeded the set limit.

Hence, these guys had to find out why. They went round all sugar cane stores and watched the way the hawkers ! handled their sugar cane, wash their glasses, their entire procedure. But they couldn ' t find the problem.

One day, they stayed till closing time and discovered some shocking facts! Whenever, the hawkers closed their stores, they would wash the floor with detergent.. As we know, the remaining sugar canes will be placed at the back of the store, vertically standing and as sugar canes are very porous, they tend to absorb whatever liquid around them. Besides the soapy water, the dirt on hawkers 'boots, cats ' urine, etc, will all be absorbed?? Now, whenever I eat at a hawker centre, I would warn all my friends about this and of course I stopped drinking my favorite sugar cane juice..

A friend, who loved suga! r cane juice, was pregnant. She was always drinking sugar cane juice. Anyway, one day she miscarried and the fetus was already like 6 or 7 months old, I think. When the doctors did an autopsy to find out why all of a sudden the fetus had died inside her, they found traces of some chemical substance, which was found in cat urine. Large traces of it.

While it would not be able to harm adults, it was extremely toxic to babies, what more a fetus? So they tried to determine how this cat urine thing could have ended up in the fetus. This meant that it had to be digested by the mother, right? And the only logical conclusion they could come up with was that since these sugar cane juice stall holders just leave the canes lying around on the wet and dirty floor, it would not be impossible to think that stray cats could have peed on those sugar canes or near those sugar canes. So think carefully the next time you order that favorite sugar cane juice!

Please pass this on to everyone you know in S ' pore & M ' sia. Let ' s take action to make this world a better & safer place for all of us & the generations to come..

terunasuci
25-10-08, 11:01 AM
CEKAK BABI...

bukan setakat berhati-hati d jalan raya...
nak beli cekak rambut pn kenalah hati-hati gak.
ikat rambut dengan getah tempe jer lah, tak de ler was-was...

BalakSteady
29-10-08, 12:17 PM
WARNING!! WARNING!! WARNING!!!
Be aware of these FLip Flops from China

FLO
29-10-08, 01:49 PM
BS

knp jadi mcm tu?
ada penjelasan tak?

terunasuci
04-11-08, 11:14 AM
BS

knp jadi mcm tu?
ada penjelasan tak?

FLO, aku tolong jawap kan...ni penyataan dari email yang asal berkenaaan dengan selipar tersebut...tiada sebarang pindaan kenyataan yang aku buat...


Hi,
This is very true as I heard it in news from one of our local radios here that our govt has to be extra careful on these cheap imports from China. These includes clothes, food, toys, slippers and even glasses because the Chinese are using some strong but cheap chemical in their manufactures. Cheap is becoming expensive and at the same time fatal. I nearly bought one pair of the slippers below for myself last week.

terunasuci
04-11-08, 11:15 AM
How to know if the milk products made in China or Taiwan???


With more and more milk products from China and Taiwan having problem. We really got to check where the things are produced. Here is a way to differentiate Taiwan made products and China made products : by looking at first three digits of its Bar Code.

If the 1st 3 digits are 690, 691 or 692 - China made
If the 1st 3 digits are 471 – Taiwan made

terunasuci
05-11-08, 01:58 PM
Berhati-hatilah bila membeli kasut jenama John Bert......

terunasuci
11-11-08, 04:23 PM
AVOID DRINKING RED BULL !!!

Red Bull Can Give You a Stroke...Red Bull is banned in Norway, Uruguay and Denmark because of health risks...

Intanmahsuri
11-11-08, 05:33 PM
AVOID DRINKING RED BULL !!!

Red Bull Can Give You a Stroke...Red Bull is banned in Norway, Uruguay and Denmark because of health risks...Abang Ipar saya cakap..Red Bull ni kalau minum then kena tahan polis buat ujian air kencing mmg sangkut. Tak ingat bahan apa yg ada. Sumber dari Kursus Pemanduan Berhemah beliau.

brew
12-11-08, 03:38 AM
AVOID DRINKING RED BULL !!!

Red Bull Can Give You a Stroke...Red Bull is banned in Norway, Uruguay and Denmark because of health risks...


I found the link said that drinking redbull can cause a stroke is just a rumours

http://www.truthorfiction.com/rumors/r/red-bull-warning.htm

Abetan
12-11-08, 10:29 AM
I found the link said that drinking redbull can cause a stroke is just a rumours

http://www.truthorfiction.com/rumors/r/red-bull-warning.htm

I should say that this is a rumours .. whatever hads happened may be an isolated case. Maybe atas sebab2 kesihatan si pengguna itu sendiri.

Kena pikir gak .. US FDA kasi permit untuk di market .. Kementerian Kesihatan pun tak banned product ni ..

Cam dulu ader kes cakap pasal minum coke leh itu dan ini .. tapi the westerners had been drinking it for ages .. no issues, kan?

Anyway .. terpulang kepada budi bicara pengguna sendiri untuk menilai ..

terunasuci
18-12-08, 03:12 PM
Tolong berhati hati bila membeli phone cover kulit. Tolong check that cover carefully. Kalau nampak 3 titik segitiga di kulit itu.

Jangan beli. Itu adalah kulit babi. One of my friend beli phone cover ni di Jalan Pasar. Selepas 2 hari memakainya baru dia perasan yang kulit di bahagian dalam phone cover tu ada 3 titik segitiga. Sahih lah ianya dari kulit babi. Beliau membelinya dengan harga RM18. Beliau cuba mencari phone cover lain di KL Sentral dan terkejut, bila jurujual itu menunjukkan phone cover jenis yang sama seperti beliau beli di Jalan Pasar.

Dari situ, boleh lah kita membuat andaian bahawa, phone cover kulit babi ini dah meluas dipasaran. Di harap kawan-kawan dapat mengelakkan diri dari membeli phone cover jenis kulit ini.... Sebar sebarkan berita ini kepada kekawan yang lain supaya kita tidak terjebak dengan membeli barangan dari kulit Babi....

terunasuci
07-01-09, 05:15 PM
Jika anda kerap membeli barang2 dengan jumlah yang banyak, rajin2 kan lah diri anda untuk menyemak semula resit pembelian...kadangkala kesilapan mungkin berlaku...

Aku dulu pun tak penah menyemak resit pembelian...lepas bayar ambik resit dan terus belah...tapi aritu nak dijadikan citer semasa nak amik hadiah sampingan, aku terkejut sebab dorang bagi aku sampai dua hadiah...bila aku check balik rupanya juruwang telah charge kat bil aku dua kali barang yang aku beli...padahal aku beli satu je...walaupun harga barang tersebut hanya dalam RM10, tapi duit jugak tu...yang aku heran dia charge kat bil jauh2 lak tu...

Selepas kejadian tu aku terus amalkan memeriksa resit pembelian...bukan amik masa yang lama pun...dalam 2 minit je...just check barang harga yang mahal2 je...

Pengguna bijak, anda selamat......

brew
07-01-09, 11:16 PM
Selepas kejadian tu aku terus amalkan memeriksa resit pembelian...bukan amik masa yang lama pun...dalam 2 minit je...just check barang harga yang mahal2 je...

Pengguna bijak, anda selamat......


Awak beli groceries kat mana? pasaraya ah hong ke? biasa kalau kat Giant, dorang scan, and terus bungkus, so takde kes duplicate. Apa yg anda perlu jaga adalah barang yg telah discanned, takut hilang ke apa ke. tu jek.

saya paling pantang kalau cashier yg scanned 2 kali pada satu barang, alasan dorang barang tu ada 2 so scanned 2 kali pada satu item yg sama, itu dah langgar etika Barcode scanner.

p.s. giant kelana jaya awek-awek dorang byknye sabahan, manis je muka..

KiNgX
07-01-09, 11:34 PM
Tolong berhati hati bila membeli phone cover kulit. Tolong check that cover carefully. Kalau nampak 3 titik segitiga di kulit itu.Kulit khinzirrrrrrrrrr :YM - 49: ni mmg 3 titik segitiga ker coraknya??

terunasuci
08-01-09, 11:21 AM
Awak beli groceries kat mana? pasaraya ah hong ke? biasa kalau kat Giant, dorang scan, and terus bungkus, so takde kes duplicate. Apa yg anda perlu jaga adalah barang yg telah discanned, takut hilang ke apa ke. tu jek.

saya paling pantang kalau cashier yg scanned 2 kali pada satu barang, alasan dorang barang tu ada 2 so scanned 2 kali pada satu item yg sama, itu dah langgar etika Barcode scanner.

p.s. giant kelana jaya awek-awek dorang byknye sabahan, manis je muka..

Ekekeke...masalahnya aku beli kat Giant la...lebih tepat Giant Bukit Tinggi Klang...hehehe...PIC kes aku ni pun heran cam ner boleh jadi cam tu...sbb kat bil barang tu satu kat atas satu lagi kat bawah sikit...kalau terscan dua kali mesti kat bil harga barang tu dekat2 je...

Sib baik aku g claim hadiah...kalau tak rugi RM10...tp tak pe lah...mungkin ada hikmah atas apa yang berlaku...untuk aku lebih berhati2 dengan setiap pembelian yang aku lakukan...

terunasuci
08-01-09, 11:24 AM
Kulit khinzirrrrrrrrrr :YM - 49: ni mmg 3 titik segitiga ker coraknya??

Tak silap aku 3 titik ni memang tanda khas untuk kulit khinzir je...untuk memudahkan kita mengenalinya dari kulit2 yang lain...

sniffer5
10-02-09, 06:39 PM
Make a habit. Circle kan jumlah chargeable sebelum sign resit terutama bila bayar kat restoren. Sebab diaorang boleh topup for tips.

Bila dah bulatkan... tak leh le top up...

terunasuci
12-03-09, 05:00 PM
Macam2 dunia sekarang ni...daging babi pun boleh mendapat sijil halal......

Retired
12-03-09, 05:08 PM
Macam2 dunia sekarang ni...daging babi pun boleh mendapat sijil halal......Jikalau gambar di atas betul dan sahih, memang kurang ajar laa orang2 singapura khususnya the government itself. maybe bole tanya istanagal whether this thing occured there in singapore....since i personally feel that its too much IF the picture is true and the real actual event took place.

Do bear in mind:

1) real pork loin is not that colour specially when its freezed (the colour indicated that its like with flavours)
2) why would the HALAL label be so huge??

terunasuci
12-03-09, 05:13 PM
Jikalau gambar di atas betul dan sahih, memang kurang ajar laa orang2 singapura khususnya the government itself. maybe bole tanya istanagal whether this thing occured there in singapore....since i personally feel that its too much IF the picture is true and the real actual event took place.

Do bear in mind:

1) real pork loin is not that colour specially when its freezed (the colour indicated that its like with flavours)
2) why would the HALAL label be so huge??

Bro, saya pun tak brapa pasti akan kebenaran maklumat ini...tp memang akhir2 ini banyak berlaku kejadian yang seumpama ini...

nasihat saya kepada pengguna islam, just berhati2 je lah...sila baca dan semak dengan betul sebarang benda yang kita was2......

krak
13-03-09, 04:45 PM
Dapat dari e-mail

GREEN BEAN SOY DRINK (http://rozzan.blogspot.com/2009/03/green-bean-soy-drink.html)
Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .
Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.http://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=66eed9a8e2&view=att&th=11ffe7d9e618a258&attid=0.1.1&disp=emb&zw (http://4.bp.blogspot.com/_9x8ceIQlgc4/SbbKIgkhFiI/AAAAAAAAF98/YiGfRgFci7s/s1600-h/gb.JPG)

Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya......


Cuba lihat kat pic ini.http://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=66eed9a8e2&view=att&th=11ffe7d9e618a258&attid=0.1.2&disp=emb&zw (http://3.bp.blogspot.com/_9x8ceIQlgc4/SbbKJBKqTfI/AAAAAAAAF-U/IjoB4bPuB7Y/s1600-h/gb3.JPG)
Cuba lihat dekat-dekat......
http://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=66eed9a8e2&view=att&th=11ffe7d9e618a258&attid=0.1.3&disp=emb&zw (http://3.bp.blogspot.com/_9x8ceIQlgc4/SbbKJE7CoRI/AAAAAAAAF-c/NY5NyK-z1bI/s1600-h/gb3a.JPG)


Apa kejadah ni? Dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???


Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg tersohor bubuh melamine dalam susu!!


http://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=66eed9a8e2&view=att&th=11ffe7d9e618a258&attid=0.1.4&disp=emb&zw (http://1.bp.blogspot.com/_9x8ceIQlgc4/SbbKI1H5jzI/AAAAAAAAF-E/ymOxEp3Jwh4/s1600-h/gb2.JPG)
http://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=66eed9a8e2&view=att&th=11ffe7d9e618a258&attid=0.1.5&disp=emb&zw (http://2.bp.blogspot.com/_9x8ceIQlgc4/SbbKI3gGX5I/AAAAAAAAF-M/jjHTUCEmXuM/s1600-h/gb2a.JPG)


Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

terunasuci
13-03-09, 04:54 PM
Dapat dari e-mail

GREEN BEAN SOY DRINK (http://rozzan.blogspot.com/2009/03/green-bean-soy-drink.html)
Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .
Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.


So, marilah kita beramai2 menanam iltizam dan semangat untuk bertukar kepada minuman ringan jenama drinho atau isomax...boleh di minum tanpa was2......

Abetan
13-03-09, 05:19 PM
Memandangkan esuk lusa ujung minggu, hamba ingin memberi tips untuk yang ingin bersukaria nanti.

1. Don't drink and drive. :mogo:

2. Don't DIG and drive .. kalau keter nkorang auto transmission tu, ok gak kot. But make sure the men is driving :11:

3. Get ur ass down to the pharmacy and get some pregnan_oral or postinor .. or better still, a pack of condom .. jest incase terlambau cabut!! :icon_tup:

owh .. last but not least .. get a room guys .. :b206:

Hope it's not out of topic .. still lam scope pengguna bijak, kan?

terunasuci
16-03-09, 04:28 PM
Kajian terbaru, Tapai Ubi Mampu Mencegah Kanser...jadi marilah kita bersama2 cuba mengamalkan memakannya.....

terunasuci
17-03-09, 01:08 PM
Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .

Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.

Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS.. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya. .....

Apa kejadah ni? Dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di...... di negara yg dah mmg tersohor bubuh melamine dalam susu!!

Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.p/s : Sharing Is Caring

Abetan
17-03-09, 02:18 PM
Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

Yes .. betul tu terunasuci, saya amat terkejut jugak dengan penemuan ini. Keluaran YHS yang di perbuat dari China, banyak yang menjadi tanda tanya.

Pastu .. S'pore tu biasa la .. depa import and labelkan product buatan Singapura .. Kaling hamput tol .. :puke:

Kat Mesia ni, cuba amati bebetol .. ader logo halal dan yg kat S'pore tu takde. Untuk tidak menimbolkan was-was, better jgn minum yang di label Made in China atau pun yang di pasarkan olih Singapura.

Aku sebenarnya, takde particular sangat mende2 ni .. tapi dah terkena kat aku .. and the very reason aku reply posting MOD terunasuci ..

terunasuci
20-03-09, 03:22 PM
WHO KNEW THIS???

I have been driving for nearly 24 years... I would think I should have noticed the little secret on my dashboard that was staring me in the face the whole time...I didn't...and I bet you didn't either...

Have you ever rented or borrowed a car and when arriving at the gas station wondered......mmm, which side is the gas filler cap?

My normal solution was to stick my head out the window, strain my neck and look, try to see in the side mirrors or even get out of the car! Well ladies and gentlemen, I'm going to share with you my little secret so you will no longer look like Ace Ventura on your way to the gas station or put your neck at risk of discomfort or injury.

If you look at your gas gauge, you will see a small icon of a gas pump?

The handle of the gas pump will extend out on either the left or right side of the gas pump?

If your tank is on the left, the handle will be on the left.
If your tank is on the right, the handle will be on the right
(see attached).

It is that simple!


p/s : lepas ni mesti ramai yang balik nanti tgk simbol minyak keter dorang camner...ekekeke

shamtpg
20-03-09, 04:16 PM
shiiitttt....
saya pun tak tahu.....
terima kasih!!!!

Midnakal
20-03-09, 04:57 PM
Gilaaaaa laaaaaa...... aku pungggggggggggggg ahhaahhahha.

SPEKONG
20-03-09, 05:52 PM
terima kasih tuan teruna yang suci.....ini baru pertama kali saya tahu.......sangat berguna info.....................................

Intanmahsuri
21-03-09, 09:12 AM
tapikan, kereta saya dia punya image tu menunjukkan ke kanan akan tetapi tank minyak saya di kiri. Adakah kereta saya reject punya?????? Berkobar2 semalam saya nengok image itu..

benangsari
21-03-09, 12:14 PM
btol la apa yang terunasuci cakapkan.. aku pun tak penah tau ada maksud di sebalik simbol tangki minyak tuh.. cam bodoh jer bila ingat balik perbualan kat stesen minyak dengan kengkawan bila nak isi minyak.. "eh, ko punya tangki minyak ni sebelah mana? kanan ke kiri?.." pastuh, dengan teragak2 la nak masuk stesen minyak, pasal nak kena pandang kat luar tingkap dulu..ceh.. itula.. ilmu itu pelita hidup..

KiNgX
21-03-09, 01:47 PM
tapikan, kereta saya dia punya image tu menunjukkan ke kanan akan tetapi tank minyak saya di kiri. Adakah kereta saya reject punya?????? Berkobar2 semalam saya nengok image itu..

Hehehe..sm la cam aku, pakai Myvi, meter digital, logo tangki minyak tu kat tgh2, camner lak tu? reject jugak ker? ekekekekeke....

lord_raven
21-03-09, 02:18 PM
Hehehe..sm la cam aku, pakai Myvi, meter digital, logo tangki minyak tu kat tgh2, camner lak tu? reject jugak ker? ekekekekeke....


salam all....

salah tengok kot bro. yang dimaksud kan, kedudukan muncung atau nozzel. alaaa...benda alah yg kita dok cucuk masuk dalam tangki minyak kete tu la. bukan kedudukan 'ikon'(?) pump tu kat meter.

kalau belalai tu belah kanan, maka tangki minya kete ada kat belah kanan. kalau belah kiri, kat kiri la jugak tangki minya kete.

ala butut aarr encek TS???

p/s kancil tk ada langsung la bro....cacat gak tu. tk cukup sifat. hehehe

KiNgX
21-03-09, 03:07 PM
salam all....

salah tengok kot bro. yang dimaksud kan, kedudukan muncung atau nozzel. alaaa...benda alah yg kita dok cucuk masuk dalam tangki minyak kete tu la. bukan kedudukan 'ikon'(?) pump tu kat meter.

kalau belalai tu belah kanan, maka tangki minya kete ada kat belah kanan. kalau belah kiri, kat kiri la jugak tangki minya kete.betul2. see attached....ada anak panah segitiga tunjuk sblh kiri, fyi, tangki minyak myvi sblh kiri. hehehe 3:-O

lord_raven
21-03-09, 10:15 PM
betul2. see attached....ada anak panah segitiga tunjuk sblh kiri, fyi, tangki minyak myvi sblh kiri. hehehe 3:-O

salam all....

ini semua salah TS la ni...bg info tk abehhhhh. amek gmbar kt kete dia aje. hehehehe.....

aku pn tk tau gak hal ni sblm nya. lps ni tk ada la dok tertinjau-tinjau. dgn konpiden aje trus masuk......

p/s nanti aku lekat kn gambar kt kancil punya meter panel.......

shamtpg
23-03-09, 09:21 AM
huh!!!
kita tengok Emche TS jawab apa..
ramai dah muskil ni..
kereta perdana saya menunjaukan bacaan betul macam gambar,
akan tetapi kancil saya tak sama seperti yang digambarkan..
Emche,adakah ini semata-mata mengelirukan kami pengguna bijak ? ekekekeke..


p/s-kalau kita tengok betul2 attachment yang diberi,muskil macam buat sendiri..?emmm..

terunasuci
23-03-09, 11:51 AM
Ekekeke...terimakasih atas keperihatinan anda semua tentang isu ini...

apa yang saya nak tekan kan di sini adalah maklumat ini mungkin benar, dan mungkin juga tidak...banyak faktor yang menentukan kebenaran maklumat ini...antaranya kearifan pihak pengeluar model tersebut tentang penanda/penunjuk asas yang perlu mereka ketahui...setakat ini kita hanya mendapat komplen dari kereta2 buatan malaysia sahaja...bagaimana ngan model2 yang lain???

Sedikit penjelasan...Dalam banyak situasi, ada perkara2 yang telah menjadi persetujuan tidak bertulis akan kegunaan fungsinya sbg pemudah kepada pengguna...tetapi kadangkala masih ada pengeluar yang terlupa atau teralpa tentang perkara tersebut...sebagai contoh, apabila kita membuka pili air, pasti kita akan memusingkan ke kanan dan menutup kita akan memusingkan ke kiri...tp dalam kehidupan pasti kita akan terjumpa per4kara yang berlaku adalah sebaliknya...

Untuk memudahkan kefahaman, saya bagi contoh lain...untuk membukak susi lampu dan kipas, biasanya kita mesti menekan suisnya ke bawah...tp pernah tak kita jumpa di mana kita terpaksa menekannya ke atas??? pernahkan...so, samalah seperti kes pam minyak ini...logik tak??? hehehe...

Apa pun, terimakasih atas keperihatinan dan kebijaksanaan anda...p/s : Kereta Iswara aku betul tau...ekekeke......

said_sogo
23-03-09, 12:10 PM
tp pernah tak kita jumpa di mana kita terpaksa menekannya ke atas??? pernahkan...so, samalah seperti kes pam minyak ini...logik tak??? hehehe...
Mana ada tekan ke atas... tolak ke atas adalah. :dirol:

Apa yang aku perasan la...
Cuba korang perati kat meter kete korang, ada dua meter kan? Satu rpm dan satu lagi km/h. Kalau ikon minyak (bukan hos!) sebelah kanan... tangki minyak sebelah kiri. Dan begitulah sebaliknya.

Perati tau....

W_A_F_D_I
23-03-09, 01:17 PM
Good, info yg ringkas tapi essential utk pengguna kereta. Kena guna common senselah jugak tah2 engineer yg pasang kereta tu poun tak tahu dia main tibai bubuh logo indicator tu. apa yg TS letakkan tu ikut yg common.

Intanmahsuri
23-03-09, 01:33 PM
Mana ada tekan ke atas... tolak ke atas adalah. :dirol:

Apa yang aku perasan la...
Cuba korang perati kat meter kete korang, ada dua meter kan? Satu rpm dan satu lagi km/h. Kalau ikon minyak (bukan hos!) sebelah kanan... tangki minyak sebelah kiri. Dan begitulah sebaliknya.

Perati tau....

Ikon minyak belah kanan, tangki minyak belah kiri yer Sogo? Ni pun kereta aku jenis rejek punya kot.

RPM belah kanan, ikon minyak belah kiri. Kalau ikut kata Sogo, Ikon minyak kiri, maknnya tangki belah kanan. Tetapi tangki saya kiri.

terunasuci
24-03-09, 09:48 AM
Sape yang suka sangat guna vicks ni berhati2 jelah ye......

terunasuci
31-03-09, 03:16 PM
Read the Numbers on Your Fruit

I just found this out about a month ago and I've been an organic vegan for over four years, go figure. That just goes to say that we must all remain as students and continue to learn and learn ? never stop studying and gaining new information.

Okay, so what did I learn?

I learned that sticker labels on the fruits actually tell you how the fruits have been grown ? whether they were organically grown or conventionally grown with pesticides and herbicides; oh, and let's not forget about the genetically engineered fruits.

Conventional Fruit Labels
Four digits and does not start with 9
** mostly starting with the digit 4

Organic Fruit Labels
Five digits and starts with number 9 Genetically Modified Fruits
Start with the digit 8
So next time you go shopping, remember these critical numbers and know how to avoid purchasing inorganic and GMO fruits. Shop Safe :)

This is good to know because stores aren't obligated to tell you if a fruit has been genetically modified (grrr?shy;.)

Okay, so if you come across an apple in the store and it's label is 4922, it's an conventional apple grown with herbicides and harmful fertilizers. If it has a sticker 99222, it's organic and safe to eat.

If it says 89222, then RUN!!!! I t has been genetically modified (http://www.skrewtips.com/2007/09/19/genetically-modified-foods-gm-do-you-really-know-whats-in-your-fruits-and-vegetables/)(GMO).

lord_raven
31-03-09, 04:00 PM
Read the Numbers on Your Fruit

I just found this out about a month ago and I've been an organic vegan for over four years, go figure. That just goes to say that we must all remain as students and continue to learn and learn ? never stop studying and gaining new information.

Okay, so what did I learn?

I learned that sticker labels on the fruits actually tell you how the fruits have been grown ? whether they were organically grown or conventionally grown with pesticides and herbicides; oh, and let's not forget about the genetically engineered fruits.

Conventional Fruit Labels
Four digits and does not start with 9
** mostly starting with the digit 4

Organic Fruit Labels
Five digits and starts with number 9 Genetically Modified Fruits
Start with the digit 8
So next time you go shopping, remember these critical numbers and know how to avoid purchasing inorganic and GMO fruits. Shop Safe :)

This is good to know because stores aren't obligated to tell you if a fruit has been genetically modified (grrr?shy;.)

Okay, so if you come across an apple in the store and it's label is 4922, it's an conventional apple grown with herbicides and harmful fertilizers. If it has a sticker 99222, it's organic and safe to eat.

If it says 89222, then RUN!!!! I t has been genetically modified (http://www.skrewtips.com/2007/09/19/genetically-modified-foods-gm-do-you-really-know-whats-in-your-fruits-and-vegetables/)(GMO).salam all...

nice info bro. cuma musykil skit...how accurate is this? sedangkan logo 'halal' pn selamber aje diorang cetak.....


p/s nk selamat....semua tanam sendiri, iyer tak?

terunasuci
30-04-09, 09:33 AM
Taiwan, a woman suddenly died unexpectedly with signs of bleeding from her ears, nose, mounth & eyes. After a preliminary autopsy it was diagnosed death due to arsenic poisoning death. Where did the arsenic come from?

The police launched an in-depth and extensive investigation. A medical school professor was invited to come to solve the case.

The professor carefully looked at the contents from the deceased's stomach, in less than half an hour, the mystery was solved. The professor said: 'The deceased did not commit suicide and neither was she murdered, she died of accidental death due to ignorance!'

Everyone was puzzled, why accidental death? The arsenic is of the U.S. military for carrying rice seedlings H Gao. The professor said: 'The arsenic is produced in the stomach of the deceased.' The deceased used to take 'Vitamin C' everyday, which in itself is not a problem. The problem was that she ate a large portion of shrimp/prawn during dinner. Eating shrimp/prawn is not the problem that's why nothing happened to her family ever though they took the same shrimp/prawn. However at the same time the deceased also took 'vitamin C', that is where the problem is!

Researchers at the University of Chicago in the United States , found through experiments, food such as soft-shell shrimp/prawn contains a much higher concentration of - five potassium arsenic compounds.

Such fresh food by itself has no toxic effects on the human body! However, in taking 'vitamin C', due to the chemical reaction, the original non-toxic - five potassium arsenic (As anhydride, also known as arsenic oxide, the chemical formula for As205) changed to a three potassium toxic arsenic (ADB arsenic anhydride), also known as arsenic trioxide, a chemical formula (As203), which is commonly known as arsenic to the public!

Arsenic poisoning have magma role and can cause paralysis to the small blood vessels, "mercapto Jimei"??, inhibits the activity of the liver and fat necrosis change Hepatic Lobules Centre, heart, liver, kidney, intestine congestion, epithelial cell necrosis, telangiectasia. Therefore, a person who dies of arsenic poisoning will shows signs of bleeding from the ears, nose, mounth & eyes.

Therefore; as a precautionary measure, DO NOT not take shrimp/prawn when taking 'vitamin C'.

After reading this; please do not be stingy.

terunasuci
06-05-09, 11:35 AM
Subject: Baby Carrots you buy in the Supermarkets - Good to Know


The following is information from a farmer who grows and packages carrots for IGA, METRO, LOBLAWS, etc.
The small cocktail (baby) carrots you buy in small plastic bags are made using the larger crooked or deformed carrots which are put through a machine which cuts and shapes them into cocktail carrots . most people probably know this already.

What you may not know and should know is the following: once the carrots are cut and shaped into cocktail carrots they are dipped in a solution of water and chlorine in order to preserve them (this is the same chlorine used you r pool) since they do not have their skin or natural protective covering, they give the m a higher dose of chlorine.

You will notice that once you keep these carrots in your refrigerator for a few days, a white covering will form on the carrots, this is the chlorine which resurfaces. At what cost do we put our health at risk to have esthetically pleasing vegetables which are practically plastic?

We do hope that this information can be passed on to as many people as possible in the hopes of informing them where these carrots come from and how they are processed. Chlorine is a very well known carcinogen.

cyclopunicorn
09-05-09, 12:32 PM
In Spore.....:icon_ban:

Malaysia??

http://www.straitstimes.com/Breaking%2BNews/Singapore/Story/STIStory_374202.html

Retired
22-05-09, 05:58 PM
MOD and SUPERMOD sila delete ataupun pindahkan ke thread yang bersesuaian.

This thing happend yesterday....all the ladies out there beware....nowadays...baju polis mana2 pun bole beli.....the best thing is to call ur frens and drive directly to the police station.

2009.5.21 @ 9am, USJ 9

I was driving to office, and found this police man, Rosly (number 104034) his motorbike was riding around my car for awhile.
As I was not breaking any laws (with my safety belt buckled, my handsfree was hooked on to my handphone, my car door lock, I was having signals for making turns) I didn't give him much attention.

But as the traffic light turned green, he gave me a sign to ask me to pull my car to aside.
But instead of normal routine that a policeman will aks you to pull you car along the roadside, he insisted me to pull my car into the housing area.
I got frighten.

I wined down my window (approximately 3 inch) and ask if I did any thing wrong, he said "Just checking"
he asked for my driving license, i handed him.
and he ask for my IC (identity card), i hesitated but i handled him.
he was looking in my car's content and also the road tax at the windscreen. NOTHING WAS WRONG.
He then asked me to come down my car and he wanted to check my car boot.

SOMETHING IS WRONG!!!
immediately this thought come in my head.

i quickly call my colleagues and told them i was being pull aside by a policeman at a housing area 5 mins away from office.
If within 30 minutes I am not reporting to office, please make a report to police station!

i stopped my engine, holding my car keys (locked my car) and having my handphone beside me (i have not put down the phone and my colleague is still at the other end of the line)

I open my car boot and it shows that it's empty.
He suspiciously check the old newspaper covering the sparetyre case.
i requested my ID and license from him.
at the same time, i proceed to my laptop case and bring out my diary.
i requested to see his batch number and wanted to have a look at his ID.

he got OFFENDED and started to shout at me and claimed "I AM A POLICEMAN, I HAVE THE RIGHT AND AUTHORITY TO STOP ANY CAR AND DEMAND ANYONE FOR A REGULAR CHECK"

Hello!!!
I am a single lady driving a car obeying laws.
it is correct that he can check any car, but he has no right no ask me to pull my car at a place where no one will drive in or passby and requested me to come down from my car!

These days criminal has been so active and there are many cases we read from newspaper saying that false policeman use these trick to rap and kill single ladies!

Here, have a look at this man and BE ALERT at all time!!!

video at :http://www.facebook.com/video/video.php?v=104804636257&ref=mf

cant seemed to find in youtube yet! but will post in once its available

Smart Ace
22-05-09, 06:56 PM
MOD and SUPERMOD sila delete ataupun pindahkan ke thread yang bersesuaian.

This thing happend yesterday....all the ladies out there beware....nowadays...baju polis mana2 pun bole beli.....the best thing is to call ur frens and drive directly to the police station.

2009.5.21 @ 9am, USJ 9

I was driving to office, and found this police man, Rosly (number 104034) his motorbike was riding around my car for awhile.
As I was not breaking any laws (with my safety belt buckled, my handsfree was hooked on to my handphone, my car door lock, I was having signals for making turns) I didn't give him much attention.


Hi there, I truly agree with your decision that you have the right not to pass ur I.C to the police if no identification is shown.
I consult my cousin which is a lawyer, you should go to the nearest police station ASAP to make a police station in order to protect yourself. Show the video that you have taken.
Good Luck.:Happy_125:

terunasuci
28-05-09, 08:19 AM
Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen - ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkan kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika diparkir di kawasan bebumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan... dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini dari berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila.

terunasuci
28-05-09, 02:35 PM
Beware and check when you buy any bread !!! Roti Dari Pasaraya TESCO...bukan nak memburukkan pasaraya ni, just berhati2 dengan barangan yang anda beli......

Jadilah pengguna yang bijak......

terunasuci
29-05-09, 10:04 AM
Snek jenama crispy keluaran syarikat network foods industries sdn bhd didapati mengandungi emulsifier (e476) iaitu kod untuk lemak babi...yang jelasnya haram dimakan oleh umat islam...dulu2 snek ni memang terkenal dan digemari ramai...

Kalau xberapa clear....boleh beli sendiri dan tgk dia punya ingredients kat plastik tu...ada (e476)

ada sesaper yang boleh tolong sahkan?? Camne lak boleh dapat sijil HALAL???

KiNgX
15-06-09, 11:53 PM
Aku menyeru kaum2 wanita diluar sana agar lebih berhati2 dlm etika permakaian kerana 1 alat canggih telah dicipta utk memerhati apa yg terselindung di bahagian bawah. Jgn smpi gambar anda di up oleh Jemaing di thread skodeng..

terunasuci
16-06-09, 03:59 PM
PERKOSAAN VISUAL" !


Ketika kita masuk ke toilet, bilik mandi, bilik hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain, seberapa besar anda yakin bahawa cermin yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidak dapat melihat mereka).

Banyak tempat di mana orang memasang cermin 2 arah di dalam ruang ganti pakaian wanita, namun tidak menutup kemungkinan juga di ruang ganti lelaki. Adalah sangat sulit untuk secara jelas mengindentifikasi permukaannya hanya dengan melihatnya saja. Saatnyalah kita untuk berhati-hati.

Jadi, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?. Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing :

LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI)

Letakkan ujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak (gap) antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin 2 arah ! Kerana itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI". Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan, dan ini mungkin boleh menyelamatkan anda dari "PERKOSAAN VISUAL" !


Para wanita : beri tahu teman-teman anda yang lain.
Para lelaki: beri tahu isteri, anak perempuan atau teman wanita anda......

KiNgX
17-06-09, 05:31 PM
Aku x tahu nak letak sini or kat thread gambar lawak. tp aku rs better kat sini supaya user2 kita bijak memilih.:prop:Boys look to your fingers, now !!:maninlove:

KiNgX
25-06-09, 06:54 PM
It's Soap actually..but very dangerous kid mistaken as ice cream :58:

terunasuci
26-06-09, 11:04 AM
Anda sedar tak selama ini harga Mcdonald / KFC / Oldtown berbeza-beza di tempat2 yang berbeza??

Selama ni setahu saya harga makanan tersebut kalau di lapangan terbang atau pusat peranginan seperti Genting memang lah agak mahal sedikit...tetapi ini di tempat2 yang biasa...

Perlukah kita melaporkan kepada Persatuan Pengguna???

KiNgX
30-06-09, 11:20 PM
Hati-hati jika menggunakan PC ditempat umum-PENTING!!


Alat ini dinamakan Keystroke. Ia dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yg telah diketik oleh keyboard itu.

Kebanyakan ini dipakai di Internet kafe, pameran, hotel Dan lapangan terbang. Maka berhati2lah terutama anda yg menggunakan Internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau site penting lainnya.

Setelah anda masuk ke account bank, Dan setelah selesai, meninggalkan PC, itu akan dgn mudahnya untuk membuka account itu kembali dgn apa yg sebelumnya anda ketik, yg telah tersimpan di dlm Black Device.

Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC jika Ada sesuatu yg mencurigakan di belakangnya sebelum menggunakan Internet di tempat umum untuk mengakses site penting.

Rujukan :Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Keystroke_logging)

lord_raven
07-07-09, 02:42 PM
salam semua....

kata orang, kalau nak jadi bijak kena la banyak bertanya, kan? jadi aku nak tanya la sikit kat sini. kurang2 leh jadi panduan pada kawan-kawan yang lain.....


aku tengah survey laptop. berkenan kat toshiba M300-S438 punya model. price yang diorg quote rata-rata rm2899, campur upgrade ram ngn a few freebies la.

1. bila aku tanya kenapa ada tempat lain yg kurang sikit harga, dia cakap sebab yg murah tu model lama. warranty dh nak expired - persoalan nya skang, kalau kedai tu amek stok bulan january, ada kah warranty setahun nya dikira dari bulan january atau dari tarikh kita beli?

2. ada satu kedai kat melaka, quoted price cuma rm2699, upgrade ram ngn freebies - masalah nya, iklan yang kat melaka tu bulan MAY punya. Jadi skang stok saper yang lama? katanya lowyatt up to date. tak kan la sebab yang kat melaka tu display item punya.


p/s masa aku tengah survey, ada la brader ni sudah sambar satu laptop yang freedos. dia termakan umpan org kedai yang cakap nk install kan windows xp ngn buat upgrade tapi amek masa 1 jam lebih la. org kedai tu suggest brader tu g minum dlu ngan awek dia. so, brader ni pun agreed la. brader tu turun next level aje, dengan selamba org kedai tu guna display punya item........moral of the story, jgn bawak awek masa beli laptop...heheheheh!!!

KiNgX
10-07-09, 11:32 PM
Peringatan buat gadis-gadis diluar sana (Dan juga buat mereka yang telah mandi di pool apartment; tempat Coup & Elisabetta membuat aktiviti :shutup:)

Satu kes telah dilaporkan berlaku di Mesir, seorang ibu telah menyaman sebuah hotel, kerana diyakini kolam renang di hotel itu telah menyebabkan anak gadis dia termengandung!

Ibu tersebut mendakwa, sperma-sperma yang berenang dalam kolam renang tu (hasil buangan orang lain) telah berjaya berenang masuk dalam uterus akhirnya ke ovari anak gadis beliau dan akibatnya anak dia terus pregnant!

ekekekekeke...mak dia ni macam-macam lah!!

Intanmahsuri
11-07-09, 09:57 AM
Peringatan buat gadis-gadis diluar sana (Dan juga buat mereka yang telah mandi di pool apartment; tempat Coup & Elisabetta membuat aktiviti :shutup:)

Satu kes telah dilaporkan berlaku di Mesir, seorang ibu telah menyaman sebuah hotel, kerana diyakini kolam renang di hotel itu telah menyebabkan anak gadis dia termengandung!

Ibu tersebut mendakwa, sperma-sperma yang berenang dalam kolam renang tu (hasil buangan orang lain) telah berjaya berenang masuk dalam uterus akhirnya ke ovari anak gadis beliau dan akibatnya anak dia terus pregnant!

ekekekekeke...mak dia ni macam-macam lah!!


Saya rasa mustahil la sperm boleh berenang masuk dlm badan manusia..dan dengan itu saya telah menggoogle dan menjumpai jawapan pada wikianswer.

Jawapannya, sperm will die(can live only few seconds) when in contact with water, and can die fast if the pool is chlorinated.

So, kesian ibu itu..dan pandai anak dia kelentong.

terunasuci
11-07-09, 11:27 AM
Kertas dan lipasSeorang wanita sedang bekerja di sebuah pejabat pos di California.

Beliau tidak menggunakan span untuk perekat sampul suratnya tapi sebaliknya menjilat pelekat sampul surat yang dipegangnya.

Pada hari yang sama juga wanita itu mendapati terdapat satu luka kecil pada lidahnya. Luka itu membengkak. Wanita tersebut terus pergi berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan kerana risau akan lukanya.

Tetapi setelah diperiksa oleh doktor tiada apa yang tidak kena dengan lidah beliau dan doktor menganggap bahawa ia hanya lah luka kecil dan bengkak biasa. Wanita itu tidak merasakan sakit atau kebas walaupun lidahnya bengkak.

Tetapi setelah hari berganti hari. Bengak pada lidah wanita
tersebut semakin membesar.Dengan rasa yang tidak puas hati beliau terus berjumpa doktor kembali dan memaksa doktor berbuat sesuatu pada lidahnya.

Doktor tersebut terus mengarahkan wanita itu menjalani ujian x-ray. Keputusannya doktor tersebut mendapati terdapat satu benjolan pada lidah wanita itu. lantas doktor menasihatkan agar wanita itu menjalankanpembedahan kecil pada lidahnya untuk memastikan punca benjol pada lidah wanita tersebut.

Tetapi apa yang berlaku ialah sebaik sahaja doktor memotong bahagian yang benjol tersebut, seekor lipas keluar daripada lidah wanita itu.

Kesimpulannya terdapat telur lipas pada pelekat sampul surat yang dijilatnya. Telur itu mampu menetas didalam lidah dan kelembapan didalam mulutnya.

Ini adalah kisah benar yang ditulis di dalam berita CNN.

Andy Humes menulis:

"Saya pernah bekerja di dalam kilang membuat sampul surat."

"Anda tentu tidak percaya jika saya mengatakan didalam tangki pelekat untuk diletakkan pada penutup sampul surat terdapat beraneka benda yang terapung di permukaan "tray" gam tersebut!"

"Saya sudah bertahun tidak mengamalkan perbuatan menjilat perekat sampul surat sebaliknya saya menggunakan span basah."

"Saya juga pernah bekerja di sebuah syarikat percetakan. Majikan tidak membenarkan pekerjanya menjilat sampul surat. Saya tidak pernah faham mengapa.

"Satu hari apabila saya menarik satu palet sampul surat sebanyak 2500 kotak. Di belakangnya terdapat banyak sekali lipas dan telur lipas di suatu sudut pada kotak kertas. Saya melihat beberapa ekor lipas sedang menikmati gam pada sampul-sampul surat tersebut!"


So, Jangan amalkan menggunakan lidah untuk melekatkan sampul surat......

KiNgX
12-07-09, 10:46 PM
Tahukah anda sekiranya anda pengguna Touch N' Go dan juga Smart Tag, anda boleh menikmati diskaun 20% sekiranya anda menggunakannya sebanyak 80 kali atau lebih didalam masa 1 bulan?

Tahukah anda, tandas gred A dan diyakini puas hati adalah tandas yang menjadikan air sebagai satu medium pembersihan selepas membuang air besar?Jadilah pengguna bijak..!!!

KiNgX
20-07-09, 05:25 PM
Industri Udang GERAGAU di Daerah Larut Matang dan Kerian, Perak

terunasuci
25-07-09, 11:08 AM
Anak-anak yangg tidur dengan lampu menyala beresiko mengidap leukemia.

Para ilmuwan menemukan bahwa tubuh perlu suasana gelap dalam menghasilkan zat kimia pelawan kanker. Bahkan ketika menyalakan lampu toilet, begadang, bepergian melintas zona waktu, lampu-lampu jalanan dapat menghentikan produksi zat melatonin.

Tubuh memerlukan zat kimia untuk mencegah kerusakan DNA dan ketiadaan zat melatonin tersebut akan menghentikan asam lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

Prof. Russle Reiter dari Texas University yang memimpin penelitian tersebut mengatakan “Sekali Anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 menit. Otak Anda segera mendeteksi bahwa lampu menyala seharian dan produksi zat melatonin menurun”.

Jumlah anak-anak pengidap leukimia naik menjadi dua kali lipat dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda dibawah 15 tahun didiagnosa menderita penyakit ini pertahun dan sekitar 100 orang meninggal.

Sebuah konferensi tentang anak penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahwa orang menderita kanker akibat terlalu lama memakai lampu waktu tidur dimalam hari dibanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur.

Hal ini menekan produksi melatonin dimana normalnya terjadi antara jam 9 malam s/d jam 8 pagi. Penelitian terdahulu telah menunjukkan bahwa orang-orang yang paling mudah terserang adalah para pekerja shift yang memiliki resiko terkena kanker payudara.

Pada kenyataannya, Orang-orang buta tidak rentan terhadap melatonin memiliki resiko yang lebih rendah mengidap kanker. Maka para orang tua disarankan utk menggunakan bola lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.


So, bersama2 lah kita memastikan kita tidak menyumbang sesuatu yang tidak baik kepada kesihatan anak2 kita......

Intanmahsuri
25-07-09, 11:54 AM
Anak-anak yangg tidur dengan lampu menyala beresiko mengidap leukemia.

Para ilmuwan menemukan bahwa tubuh perlu suasana gelap dalam menghasilkan zat kimia pelawan kanker. Bahkan ketika menyalakan lampu toilet, begadang, bepergian melintas zona waktu, lampu-lampu jalanan dapat menghentikan produksi zat melatonin.

Tubuh memerlukan zat kimia untuk mencegah kerusakan DNA dan ketiadaan zat melatonin tersebut akan menghentikan asam lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

Prof. Russle Reiter dari Texas University yang memimpin penelitian tersebut mengatakan “Sekali Anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 menit. Otak Anda segera mendeteksi bahwa lampu menyala seharian dan produksi zat melatonin menurun”.

Jumlah anak-anak pengidap leukimia naik menjadi dua kali lipat dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda dibawah 15 tahun didiagnosa menderita penyakit ini pertahun dan sekitar 100 orang meninggal.

Sebuah konferensi tentang anak penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahwa orang menderita kanker akibat terlalu lama memakai lampu waktu tidur dimalam hari dibanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur.

Hal ini menekan produksi melatonin dimana normalnya terjadi antara jam 9 malam s/d jam 8 pagi. Penelitian terdahulu telah menunjukkan bahwa orang-orang yang paling mudah terserang adalah para pekerja shift yang memiliki resiko terkena kanker payudara.

Pada kenyataannya, Orang-orang buta tidak rentan terhadap melatonin memiliki resiko yang lebih rendah mengidap kanker. Maka para orang tua disarankan utk menggunakan bola lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.


So, bersama2 lah kita memastikan kita tidak menyumbang sesuatu yang tidak baik kepada kesihatan anak2 kita......
Terima kasih untuk artikel anda Bapak Suci. Jika mungkin apakah anda silakan memberikan artikel itu di bahasa Melayu? Saya tidak bisa mengertinya 100%..kikikiki

terunasuci
25-07-09, 12:00 PM
Terima kasih untuk artikel anda Bapak Suci. Jika mungkin apakah anda silakan memberikan artikel itu di bahasa Melayu? Saya tidak bisa mengertinya 100%..kikikiki

ekekeke...malas nak taip balik...tp paham2 sikit2 pun ok lah tu...kalau tak paham gak leh tanya kawan intan yang berbangsa jawa...ada kan...hehehe.......

terunasuci
12-08-09, 11:36 AM
ADVICE FROM UKM MEDICAL DOCTOR

Little did you know ...... after reading THIS, you'll NEVER look at petai in the same way again!

Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder petai is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS(premenstrual syndrome):
Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anaemia:
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power :
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.

Constipation:
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Hangovers:
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn:
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness :
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites :
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves:
Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight:
Studies at the <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /> Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers:
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control :
Many other cultures see petai as a "cooling" fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Holland, for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder (SAD) :
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking:
Petai can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal .

Stress:
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes:
According to research in "The New England Journal of Medicine," eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%".

Warts:
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, "A Petai a day keeps the doctor away".

PM Dr.Aminuddin AHK Dept.of Physiology
Medical faculty of UKM Kuala Lumpur
Tel:6(03)40405157
fax:6(03)26939687p/s : betul ke tak, aku pun tak tau...sebab aku tak makan petai...hehehe......

Intanmahsuri
12-08-09, 11:42 AM
Bab petai ni yg saya yakin ianya betul ialah point ini; Constipation:
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Sebab lepas makan petai mesti proses pembuangan rasa selesa sangat..ekekekeke

terunasuci
12-08-09, 01:25 PM
Bab petai ni yg saya yakin ianya betul ialah point ini; Constipation:
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Sebab lepas makan petai mesti proses pembuangan rasa selesa sangat..ekekekeke

Nampak sangat kaki makan petai...Tapi orang yang menghidu bau pembuangan tu amat rasa tak selesa...betul tak???

Cuma nak tau, apa kene mengena pas makan petai nak hilangkan bau orang makan beras ye????

Intanmahsuri
12-08-09, 01:56 PM
Nampak sangat kaki makan petai...Tapi orang yang menghidu bau pembuangan tu amat rasa tak selesa...betul tak???

Cuma nak tau, apa kene mengena pas makan petai nak hilangkan bau orang makan beras ye????Yang bahan buangan tu mmg sadis sikit bau-bauannya tapi saya percaya dengan penggunaan air yg banyak serta buih buihan dan wangi-wangian, bau yg sadis boleh hilang..

Yang tang petua makan beras tu saya tak penah try. Petua yg saya amalkan makan sekali dgn kulit petai..ya saya kaki petai..cicah budu dgn ikan rebus..pergh..!!!


Antara bau mulut org yg makan petai dan bawang yg mana lebih sadis? eekekekkeke...

aCe
12-08-09, 06:16 PM
Orang yang makan Asparagus pun boleh tahan gak bau kencingnyer...

terunasuci
18-08-09, 11:53 AM
Duduk lama boleh bawa maut…ini kerana Darah pekerja habiskan masa berjam-jam hadap komputer mungkin jadi beku......

WELLINGTON: Pekerja pejabat yang menghabiskan masa terlalu lama duduk di meja masing-masing meletakkan nyawa mereka pada risiko tinggi, kata penyelidik.

Institut Penyelidikan Perubatan di New Zealand mendapati mereka berisiko tinggi menghadapi masalah darah beku yang boleh membawa maut.

Penyelidik mendapati satu pertiga daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital kerana menghidap trombosis pembuluh darah vena (DVT) atau pembekuan darah, adalah pekerja pejabat yang menghabiskan masa berjam-jam mengadap komputer.

Kajian akan disiarkan dalam New Zealand Medical Journal. DVT ialah pembentukan darah beku dalam pembunuh darah vena, terutama di kaki. Pembekuan boleh merebak ke hati, paru-paru atau otak, menyebabkan sakit dada, sesak nafas dan kemungkinan maut disebabkan serangan jantung atau angin ahmar.

Keadaan itu juga digelar sebagai 'sindrom kelas ekonomi' kerana penumpang yang duduk dalam penerbangan jarak jauh tanpa ruang untuk meregangkan badan, dianggap paling berisiko menghadapi masalah itu.

Penyelidik New Zealand memeriksa contoh 62 pesakit yang dimasukkan ke hospital dengan masalah darah beku, dan mendapati 34 peratus daripadanya duduk di meja mereka untuk jangka waktu lama.

Sebagai perbandingan, 21 peratus baru-baru ini menaiki penerbangan jarak jauh. Bagaimanapun, penyelidik menerima bahawa lebih ramai duduk di meja mereka dalam jangka panjang berbanding berada dalam penerbangan jarak jauh.

Ketua penyelidik, Profesor Richard Beasley, berkata sebahagian pekerja pejabat yang menghidap masalah itu duduk di depan skrin di meja mereka selama 14 jam sehari.

"Sebahagian daripada mereka duduk berterusan selama tiga atau empat jam pada satu-satu masa tanpa bangun langsung," katanya.

Profesor Beasley berkata, masalah ialah yang paling biasa dalam industri teknologi maklumat......p/s : Yang penting kena amalkan cara hidup yang sehat iaiatu selalulah bersenam.....

terunasuci
19-08-09, 12:19 PM
I don't how true is true this info...but very good info...


Dear All,

Just to share with you one recent article i read and shocked me a lot. It happens in west Malaysia , husband and wife and 1 son. Husband pass away due to accident, husband has a RM50k joint saving account with wife, what happen is the wife / like most people think,when husband pass away, she will get the money automatically since it is joint account.

But to her surprise, She could not withdraw even a single cent!! Joint saving account is meant for convenience when spouse need it the most, but most people always assume once the other holder dies, another half will get the money
automatically which is very wrong.

I would like to share my opinion with all of you, you may take it as educational thoughts or for you to be aware. When one person dies, the other joint holder of the saving account will get the money automatically only if that particular bank practise 'JOINT TENANCY' - this terms means one party die, the other joint party gets money automatically.

But unfortunately, not all banks practise JOINT TENANCY, some foreign banks practise and most local banks don't practise, If you want to be sure, just ask your bank is their joint saving account based on JOINT TENANCY, if it is yes, get the black and white.

Can u all imagine, when husband pass away, the wife already suffer emotional loss, now suffering the problem of having 'NO MONEY' although it is in join account. Because of husband ignorance, now the wife and son pay for it.

Hope the above helps for you. Just take note.

terunasuci
03-09-09, 11:17 AM
KFC tricks - Servings featured are for illustration purposes only...

Lihatlah perbezaannya antara apa yang diiklankan dengan realiti sebenar...so, sebagai pengguna bijak, kita jangan terlalu mudah terpengaruh dan terpedaya ngan iklan......

KiNgX
10-09-09, 11:16 PM
Bahaya penggunaan Bedak Talkum.

Sebagai pengguna yang bijak, saya nasihati anda semua agar berfikir 2 kali sebelum memakainya secara kerap.

terunasuci
16-09-09, 12:43 PM
Pls check before eating Kitkat choc...takut2 ada benda cam gini......

terunasuci
16-09-09, 01:55 PM
Dalam keghairahan kita memberikan duit raya kepada kanak2 mahupun sanak saudara, sampul duit raya pun perlu kita periksa...jangan sampai terbagi sampul yang begini...berhati2lah......

terunasuci
28-09-09, 10:55 AM
Berhati2 dengan sandal yang anda beli......

KiNgX
04-10-09, 07:53 PM
Awas kerusi di pejabat anda.

Bayangkan ketika sedang sedap menghempaskan punggung ke kerusi ni, lantas...buasir. Betul-betul kes naya.

KiNgX
14-10-09, 11:14 AM
Jika anda berhasrat membeli kereta baru, sekarang ialah masa terbaik untuk membuat pelaburan tersebut. Alasannya ialah selain harga kereta yang lebih murah, anda juga mungkin ditawarkan pakej pelancongan, komputer riba, rebat tunai, cukai jalan percuma dan rebat petrol atau diesel. Persaingan di antara pengeluar kereta dalam melariskan jualan kereta masing-masing menguntungkan pengguna.

Promosi sensasi terbaru turut ditawarkan oleh pengedar kereta dari China, Chery. Beli sahaja mana-mana model kereta Chery sama ada Tiggo, Eastar atau A520, anda berpeluang mendapat pakej percutian ke Bali, Phuket dan destinasi pelancongan dalam negara termasuklah Langkawi, Port Dickson serta Pulau Perhentian. Tidak cukup itu anda juga boleh menginap di hotel lima bintang di Lembah Klang.

Bagi mereka yang mahukan keuntungan jangka panjang, tawaran pelan pembayaran fleksibel menjadi pilihan. Nasim Sdn. Bhd. yang bertanggungjawab menjual Peugeot memperkenalkan Step Ahead Flexi-Plan. Pelan itu menawarkan bayaran bulanan yang rendah untuk model 308 VTi, sedan 407 dan model 207cc. Buktinya, dengan hanya RM899 sebulan pengguna boleh membawa pulang Peugeot 308 VTi 1.6 liter.

Mitsubishi Motors Malaysia pernah menawarkan komputer riba Sony Vaio P23 Pocket PC bernilai RM3,500 percuma untuk setiap pembelian trak pikap Triton 4x4 2.5.

Antara promosi dari pengeluar-pengeluar lain adalah seperti attached. (Klik imej untuk zoom)

KiNgX
21-10-09, 10:42 PM
Kanser daripada sotong kering - Mengandungi logam toksik sama seperti bateri, plastik dan baja fosfat (kadmium)

GEORGE TOWN - Ramai mengetahui keenakan sotong kering ditambah lagi jika dimasak sebagai sambal.Namun Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendedahkan, tidak mungkin ramai pengguna sedar bahawa sotong kering kaya dengan logam toksik jenis kadmium, bahan yang sama digunakan dalam membuat bateri, plastik dan baja fosfat.

"Kesan pengambilan kadmium mendedahkan seseorang terhadap kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang,'' kata Presidennya, S. M. Mohamed Idris pada sidang media di pejabatnya di sini semalam. Menurutnya, selain sotong kering, makanan laut kering lain seperti tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium tetapi pada kadar yang lebih rendah.

"Hasil ujian yang dilakukan mendapati kandungan kadmium dalam sotong kering melebihi empat kali ganda had yang dibenarkan,'' ujarnya.CAP membuktikan perkara itu melalui ujian rawak melibatkan enam sampel sotong kering dan hasilnya mendapati lima sampel mengandungi kadmium serta tiga daripadanya mempunyai kandungan logam itu secara berlebihan.

acidrock
22-10-09, 08:04 AM
Kanser daripada sotong kering - Mengandungi logam toksik sama seperti bateri, plastik dan baja fosfat (kadmium)

GEORGE TOWN - Ramai mengetahui keenakan sotong kering ditambah lagi jika dimasak sebagai sambal.Namun Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendedahkan, tidak mungkin ramai pengguna sedar bahawa sotong kering kaya dengan logam toksik jenis kadmium, bahan yang sama digunakan dalam membuat bateri, plastik dan baja fosfat.

"Kesan pengambilan kadmium mendedahkan seseorang terhadap kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang,'' kata Presidennya, S. M. Mohamed Idris pada sidang media di pejabatnya di sini semalam. Menurutnya, selain sotong kering, makanan laut kering lain seperti tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium tetapi pada kadar yang lebih rendah.

"Hasil ujian yang dilakukan mendapati kandungan kadmium dalam sotong kering melebihi empat kali ganda had yang dibenarkan,'' ujarnya.CAP membuktikan perkara itu melalui ujian rawak melibatkan enam sampel sotong kering dan hasilnya mendapati lima sampel mengandungi kadmium serta tiga daripadanya mempunyai kandungan logam itu secara berlebihan.


Thanks, info yang sangat berguna. Sotong hitam juga bakal membuatkan pengguna muntah berdarah jika ditemui dalam kuah laksa mahupun sup Gearbox ye tuan Kingx.

P/S:Terbangang aku tengok sotong hitam sat

KiNgX
23-10-09, 11:27 AM
Air Coke + Ajinomoto = Ternoda, dinodai, bernoda-noda

Saya mendapat email yang mengatakan air coca cola apabila dicampurkan dengan aji-no-moto pun boleh menyebabkan peminumnya "high". Coca cola biasanya dicampur dengan barang-barang terlarang yang lain seperti pil khayal untuk mengenakan wanita kerana airnya yang bergas mudah melarutkan bahan tadi.

So kepada wanita di luar sana berhati-hatilah apabila menerima air dan "air" dari orang yang anda tidak kenali.

wood3
23-10-09, 11:31 AM
Air Coke + Ajinomoto = Ternoda, dinodai, bernoda-noda

Saya mendapat email yang mengatakan air coca cola apabila dicampurkan dengan aji-no-moto pun boleh menyebabkan peminumnya "high". Coca cola biasanya dicampur dengan barang-barang terlarang yang lain seperti pil khayal untuk mengenakan wanita kerana airnya yang bergas mudah melarutkan bahan tadi.

So kepada wanita di luar sana berhati-hatilah apabila menerima air dan "air" dari orang yang anda tidak kenali.
Macam tu campo je coke ngan 193 . . lagi selamat.
aku cadangkan hang cuba la bagi kat sapa sapa . . .tak pun bagi kat huuuuu . . . .MSW . .wakaka.
kalau berkesan tu . . memang kompom.

FLO
23-10-09, 11:42 AM
Kicap alkohol

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin dan Maiamalina Mohemad Amin
anbia@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Sebuah restoran mewah di ibu negara yang mempamerkan logo halal besar di hadapan premis dikesan menggunakan sejenis kicap beralkohol buatan Jepun bagi menyedapkan masakan selain turut digunakan untuk memerap ayam sebelum dimasak dan dihidangkan.

Penggunaan kicap mengandungi alkohol itu terdedah apabila lima pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dibantu enam pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Putrajaya menyerbu restoran berkenaan di Wangsa Maju di sini, kira-kira jam 11 pagi, kelmarin.

Ketika pemeriksaan, pemilik restoran terbabit mendakwa dia membeli sijil halal yang tidak diiktiraf Jakim itu pada harga RM3,000 daripada sebuah syarikat.

Penolong Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim, Mohd Amri Abdullah, berkata sijil halal palsu berkenaan sebelum ini turut dikesan dijual pihak syarikat terbabit secara berleluasa terutama kepada pengusaha syarikat pengeluar makanan bukan Islam.


http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/Mutakhir/20091023083949/Article

KiNgX
28-10-09, 12:11 AM
Awas puting bayi!

ADAKAH anak anda dan anda menggunakan puting bayi? Jika ya, anda mungkin perlu menghadapi kenyataan yang pahit hasil penemuan terkini bidang perubatan. Kanak-kanak yang menggunakan puting bayi sebenarnya berisiko tiga kali ganda menghadapi kesukaran bercakap ketika usia mereka menjelang dewasa kelak.

Kajian saintis mendapati kanak-kanak prasekolah yang menggunakan puting bayi sekurang-kurangnya selama tiga tahun lebih cenderung mempunyai kesukaran membuat ucapan berbanding kanak-kanak yang langsung tidak menggunakan alat tersebut. Penyelidikan tersebut turut membuktikan kanak-kanak yang menghisap jari juga menghadapi risiko lambat bercakap.
Kajian yang dijalankan sebelum ini oleh The American and Chilean adalah bagi mengetahui hubung kait antara tabiat suka menghisap ibu jari, penyusuan ibu dan penggunaan puting bayi bagi menenangkan bayi terhadap 128 orang kanak-kanak yang berumur antara tiga hingga lima tahun.

Mereka juga menggunakan ujian linguistik bagi mengenal pasti tahap normal perkembangan kebolehan bertutur dalam kalangan kanak-kanak tersebut terutama yang melibatkan sebutan dan bunyi huruf. Menurut ketua penyelidik dari Universiti Washington, Dr. Clarita Barbosa, kanak-kanak yang menghisap jari, ibu jari atau puting bayi untuk tempoh sekurang-kurangnya selama tiga tahun akan mengalami gangguan dari segi perkembangan bahasa dan pertuturan sehingga tiga kali ganda.

Berbanding kanak-kanak yang diberi susu ibu sehingga mencecah usia sembilan bulan dan langsung tidak menggunakan botol susu, risiko terhadap mereka amat rendah. "Hasil ujian ini menjelaskan bahawa lebih lama penggunaan puting bayi, kesukaran untuk bertutur akan semakin meningkat," jelas Barbosa. Tambahnya, walaupun keputusan ini memerlukan bukti yang lebih mendalam terutama melibatkan jangka masa penyusuan ibu, orang ramai harus melihatnya sebagai langkah berjaga-jaga.

Perdebatan mengenai penggunaan puting bayi tersebut telah lama merunsingkan ibu bapa kerana sesetengah kanak-kanak amat selesa menggunakan puting tersebut bagi menenangkannya. Doktor gigi bagaimanapun berkata, penggunaan puting bayi pada keadaan tertentu berupaya mengubah pembentukan gigi apabila digunakan terlalu lama.
Kajian itu dilakukan oleh sebuah pasukan dari de Rehabilitacion Club De Leones Cruz del Sur dan Universiti Washington. Ia diterbitkan dalam jurnal BMC Paediatrics.

Penggunaan secara berlebihan

Penggunaan puting bayi secara berlebihan, secara salah atau terlalu lama sehingga melangkaui zaman persekolahan boleh membawa kepada masalah mulut dan gigi.

Gejala-gejalanya ialah:


Gigi beralih posisi - Gigi tertolak ke depan menyebabkan gigi bawah dan atas bahagian depan tidak bertemu dengan baik.Kerosakan gigi (bahagian depan) - Berlaku jika puting bayi dicelup ke dalam bahan manis sebelum dihisap.Bernafas melalui mulut - Anak anda mungkin akan lebih cenderung untuk bernafas melalui mulut berbanding hidung. Keadaan ini boleh menyebabkan anak mengalami masalah air liur meleleh berpanjangan.Masalah pertuturan dan bahasa - Anak anda mungkin tidak dapat menggunakan sepenuhnya pergerakan lidah yang diperlukan untuk menghasilkan semua sebutan dan peluang mereka mungkin lebih tipis untuk menggunakan bunyi bagi tujuan berkomunikasi.Menggalakkan anak berhenti menggunakannya - Kebanyakan kanak-kanak berhenti menghisap puting bayi, jari atau ibu jari pada umur antara dua dan empat tahun. Bagaimanapun, menghisapnya terlalu lama melebihi enam atau tujuh tahun (ketika gigi kekal sedang tumbuh) boleh mengakibatkan masalah gigi dan mulut.

terunasuci
28-10-09, 01:04 PM
Apa kejadahnya ni??? Mie Yabi ni diisyhtiharkan sebagai produk 50% halal??? siap tulis rasa ayam babi tu......

FLO
28-10-09, 01:06 PM
Apa kejadahnya ni??? Mie Yabi ni diisyhtiharkan sebagai produk 50% halal??? siap tulis rasa ayam babi tu......yg jadi x halal sbb ada Maria Ozawa..(50% jepun nya) ekekekkek

wood3
28-10-09, 01:25 PM
Apa kejadahnya ni??? Mie Yabi ni diisyhtiharkan sebagai produk 50% halal??? siap tulis rasa ayam babi tu......Pelaq sungguh . . .pakai 4 mata pun kabur lagi . . ataupun tengok model pompuan tu . . .gigil satu badan.

RASA AYAM BALI . . .bukan BABI !!!..

wood3
28-10-09, 03:15 PM
Senang saja . .bila dah was was tu jangan makan . .lagi pun dah tertera 50% halal dan kita punya banyak pilihan mee yg lain . . . !!!
Lagi satu kalau sesuatu product tu dah tak terjamin halal ush la ditulis 50% mahu pun 80% halal . . . boh saja . .mee ini tak halal.

p/s: pada aku makanan yg diperbuat di negara negara maju seperti australia kalau dah DITULIS HALAL tu . . .memang 100% halal.
dinegara kita ni kekadang sijil halal ciplak pun banyak.

KiNgX
29-10-09, 12:24 AM
ALAT BANTUAN KENCING BERDIRI UNTUK WANITA.

"Sekarang saya tak perlu mencangkung lagi untuk membuang air kecil." - Petikan testimoni wanita tersebut...Buat wanita-wanita diluar sana, jadilah pengguna yang bijak...hehehehe

KiNgX
31-10-09, 10:21 PM
Brush rambut BOAR/BABI HUTAN di SHIN Beauty Shop (Non Halal)

FLO
31-10-09, 11:43 PM
Brush rambut BOAR/BABI HUTAN di SHIN Beauty Shop (Non Halal)


SHIN ni kedai gunting rambut ke?
detail sikit bro

KiNgX
01-11-09, 12:02 AM
SHIN ni kedai gunting rambut ke?
detail sikit bro

Yup...Kalau nak diikutkan dari emel yang diterima, ia adalah sebuah beauty shop (nama kedai - Shins Hair Beauty WellBeing). Salah 1 kedainya adalah di Subang Parade, kat 1Utama pun ada.

URL - http://www.shins.com.my/

lord_raven
01-11-09, 03:06 PM
salam sejahtera semua...

aritu anak angkat aku dok belek-belek produk kecantikan nya. shampoo, pencerah kulit dan sebagai nya (mostly semua produk untuk kecantikan la).

boleh dikatakan semua nya (tak kira jenama) ada komponen seperti methylparaben, ethylparaben dan segala macam paraben lagi. bahan ini dikatakan (surf dalam internet) dikaitkan dengan kanser payu dara. mengikut teori, kadar penggunaan nya tidak lah perlu dibimbangkan sangat. cuma kalau 'sikit-sikit tu lama-lama jadi jugak bukit'. juga dikatakan dari 20 orang yang dikesan menghidap kanser, bahan 'paraben' ini terdapat dalam darah mereka.

skang ni anak angkat aku dah risau nk guna produk kecantikan lagi.

p/s kalau nak ikutkan, ubat gigi colgate pun ada bahan SLS di dalam nya....

KiNgX
01-11-09, 04:02 PM
Jus buah ada alkohol: CAP

LANGKAWI: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati apabila membeli sejenis minuman ringan jus buah-buahan kerana ia mengandungi alkohol yang boleh memabukkan.

Pegawai Pendidikan CAP, NV Subbarow, berkata jus itu mengandungi antara empat hingga enam peratus alkohol. “Walaupun pengeluar minuman melabel kandungan peratus alcohol, tapi sukar melihatnya kerana kurang jelas,” katanya pada sidang media selepas kempen bahaya arak kepada masyarakat di tempat letak kereta di pekan Kuah di sini.

Sehubungan itu, Subbarow meminta kerajaan dan kementerian berkaitan menjalankan kajian terhadap minuman itu dan mengeluarkan garis panduan kepada peniaga agar tidak menjualnya kepada pelajar dan remaja bawah umur. - Bernama


URL - http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Mutakhir/20091031113619/Article/


p/s:Saya akan cuba untuk mendapatkan secara spesifik jus buahan yang dimaksudkan itu.

KiNgX
03-11-09, 05:03 PM
3.5 juta lelaki mati pucuk

KUALA LUMPUR - Bilangan lelaki Malaysia yang menghadapi masalah disfungsi erektil atau Erectile Disfunction (ED) iaitu mati pucuk semakin meningkat saban tahun dan kini mencecah lebih 3.5 juta orang.

Masalah kelakian itu agak membimbangkan dengan bilangan penghidapnya hanya 1.7 juta pada 1997, meningkat kepada 2.3 juta pada 2003 dan 3.5 juta pada tahun lalu. Daripada angka tersebut, 15 peratus melibatkan lelaki berumur antara 25 dan 34 tahun manakala 23 peratus lagi di kalangan lelaki lingkungan umur tersebut mengalami kesukaran mengekalkan ereksi.

Pakar Kesihatan Seksual dan Reproduktif, Dr. Ismail Thambi yang mendedahkan perkara itu bimbang dengan perkembangan terbaru tersebut kerana ramai di kalangan lelaki muda tidak mengetahui mereka menghadapi masalah berkenaan. Beliau memberitahu, mereka yang kerap melakukan onani atau melakukan hubungan seks seawal umur 14 tahun mungkin terdedah kepada masalah mati pucuk apabila umur meningkat 30-an.

Jika sebelum ini masalah psikologi yang berpunca daripada tekanan itu sering menghantui golongan lelaki berusia 40 tahun ke atas, namun kini ia turut menjadi igauan 'ngeri' lelaki yang lebih muda. Jelas Ismail, onani boleh menimbulkan masalah Traumatic Masturbatory Syndrome iaitu keadaan di mana klimaks berlaku dengan cepat.

p/s: Kurangkan minum minuman beralkhohol, be happy, berhenti hisap rokok, jangan beronani, and last but not least...... sayangilah totey dan isteri anda.

terunasuci
18-11-09, 10:25 AM
Dari email......


Awas semua muslimin dan muslimah!

Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia.

Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.

Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya...(rujuk attachement)

Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

Retiree01
18-11-09, 10:30 AM
Dari email......


Awas semua muslimin dan muslimah!

Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia.

Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.

Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya...(rujuk attachement)

Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???


E471 ni sebenarnya ada yang dari binatang ade yang dari tumbuhan.. begitu jugak dengan kebanyakan E E yang lain.. kalau Jakim dah tandakan halal.. pastinya ianya dari jenis tumbuhan. kalau tak Jakim kena tanggung la heh.. tapi kalau kita was was.. jangan minum.

terunasuci
18-11-09, 10:34 AM
E471 ni sebenarnya ada yang dari binatang ade yang dari tumbuhan.. begitu jugak dengan kebanyakan E E yang lain.. kalau Jakim dah tandakan halal.. pastinya ianya dari jenis tumbuhan. kalau tak Jakim kena tanggung la heh.. tapi kalau kita was was.. jangan minum.

Ya betul...aku pun penah dengar dan baca statement tu...aku just kongsi apa yang aku dapat...aku sekarang minum minuman jenama DRINHO je...sbb kompeni aku yang aku buat...hehehe......

KiNgX
20-11-09, 02:31 AM
Berhati-hati dengan kes penipuan semasa mengeluarkan wang di mesin ATM - Information from BNM

KiNgX
20-11-09, 02:39 AM
Sushi KING tidak halal untuk sesetengah produk makanannya, Awas ya...!!

p/s: Klik zoom dekat pics untuk membacanya secara jelas.

shamtpg
20-11-09, 08:49 AM
Sushi KING tidak halal untuk sesetengah produk makanannya, Awas ya...!!

p/s: Klik zoom dekat pics untuk membacanya secara jelas.thanks kingx...
hahaha...wa dah terkena..hadoiiii...
tapi sikit la kuciwa..
walau bukan bergelas2 alkohol dalam darah..huhu

KiNgX
22-11-09, 09:30 PM
Melabur dlm ASB guna loan bank, Untung @ Rugi?

Belum ada orang yang beri jawapan sama ada untung atau rugi buat ASB loan ini. Jadi izinkan saya berkongsi sedikit pengetahuan saya sama ada elok atau tidak elok buat ASB loan ini. Analisis yang saya buat ini cuma ringkas saja dan tidak berniat untukmemburuk-burukkan pihak tertentu. Hanya sekadar untuk pertimbangan anda sebelum membuat keputusan untuk membuat ASB Loan (melabur ke ASB dengan duit pinjaman bank).

Dari contoh simpanan ASB RM 100,000 yang terdiri dari Deposit RM 5,000 manakala RM 95,000 pinjaman bank mengikut kadar BLR + 0.5% (iaitu 6.9% setahun) ==> Bayaran bulanan RM 731 untuk tempoh 20 tahun. Seperti yang diiklan, dividen akan diberi terus kpd anda.

Contoh:
Dividen 7% setahun, anda akan dapat RM 7,000 setiap tahun. Boleh dibelanjakan apa saja anda suka dan at the end of 20 years, anda akan terima RM100,000 yang boleh digunakan untuk beli rumah, pendidikan anak dan sebagainya.

Cara A – Gunakan dividen untuk bayar semula pinjaman
——————————————————————
Hasil pengiraan saya menggunakan software Optimoney, jika dividen 7% setahun atau RM7,000 itu dibayar semula kpd bank untuk mengurangkan baki pinjaman anda, loan ASB anda dijangka selesai dalam masa 7 tahun 6 bulan dengan jumlah pembayaran penuh hampir RM 120,82 (termasuk deposit RM5,000 dan dividen RM7,000 yg dibayar semula setiap tahun) Ini bermakna, anda terpaksa membayar RM 120,000 untuk mendapatkan RM100,000 selepas 7 hingga 8 tahun.

Untung atau rugi?

Jika anda labur RM 731 ke dalam ASB setiap bulan selama 8 tahun pun, simpanan anda akan menjadi RM94,260. Campur deposit RM 5,000 yang disimpan utk 8 tahun juga, future value adalah RM 8,590. Total nilai pelaburan anda = RM102,850. Dah lebih RM100,000 dah.


Cara B – Belanjakan Dividen setiap tahun & maintain membayar bulanan kpd loan
————————————————————————————————
Bagi loan RM 95,000 untuk 20 tahun pada kadar 6.9% setahun, jumlah pembayaran penuh selepas 20 tahunadalah RM 175,359 (kos) Dengan dividen RM 7,000 untuk 20 tahun = RM 140,000 dan duit ASB selepas 20 tahun = RM 100,000 (+) Duit Yang Diterima => RM 240,000

Secara kasar, nampak macam anda untung sebab anda perolehi RM 240,000 Dalam masa 20 tahun sedangkan kos pinjaman anda berjumlah RM 175,359 shj.
Untung pada mata kasar ==> RM 64,64

Tetapi, bila mengambil kira kesediaan dan keupayaan anda maintain Bayaran bulanan RM 731 selama 20 tahun, anda sebenarnya rugi besar. Ini kerana dengan simpanan RM 731 ke dalam ASB untuk tempoh 20 tahun, Nilai pelaburan anda akan menjadi RM 383,018 ! Ini bermakna, oleh kerana anda ambil ASB loan dari bank, anda kehilangan ‘potential gain’.

Total Value jika anda simpan sendiri = RM 383,018
Total gain kalau anda ambil loan = – RM 240,000
—————————————————————
Kehilangan Keuntungan RM 143,018. Siapa yang untung sebenarnya? ==> Bank !

Dengan modal pinjaman RM 95,000, bank terima RM175,359 dari anda sepanjang 20 tahun itu. Ini bermakna mereka untung lebih RM 80,000 dari keuntungan ASB yang anda boleh dapat jika anda simpan guna duit sendiri. Masalahnya, bank tidak boleh melabur dalam ASB kerana ASB adal h untuk individu bumiputra. Dengan ASB loan, mereka dapat buat untung hasil dividen ASB yang mereka ambil dari pelaburan anda.

Yang Rugi ==> Anda sebenarnya!!!.

Oleh itu, lebih baik anda simpan ASB menggunakan duit sendiri. Moralnya, jangan melabur dengan duit hutang.

KiNgX
26-11-09, 12:32 AM
Pengguna Bijak - Perlaburan RM50 yang berbaloi-baloi

Tahukah anda, dengan hanya membayar RM50 seorang untuk menghadiri Annual Dinner MK yang 5 kali ini, anda akan dapat menikmati makanan yang lazat-lazat, dapat door gift yang boleh dipakai sampai bila-bila, dan jikalau bertuah, anda berpeluang untuk mendapat hadiah untuk cabutan bertuah pula?? Menarik bukan? Selain itu anda juga berpeluang untuk bertemu secara dekat pembesar-pembesar MK dan melihat sendiri bagaimana semangat MK dipupuk disini. Dengar kata, event after event pun menarik juga...

p/s: (Bayangkan seseorang yang tengah dalam diet program, sekali dia dah makan makanan kat situ, terus jahanam diet dia tu....ari-ari datang makan...dapat bayangkan tak kelazatan makanan yang akan disediakan pada ari tu??)


Jadilah pengguna dan user yang bijak dengan menghadiri Annual Dinner MK untuk kali ini!!!

Apa tunggu lagi...silalah daftarkan diri anda sekarang...kita jumpa disana..di saaaanaa..saaaaanaaa

KiNgX
01-12-09, 01:25 AM
Guys,

Saya ingin berpesan kepada anda semua..ya..anda la, siapa lagi???? Sekiranya anda ingin mencuba sesuatu produk kesihatan (moden atau tradisional)/kosmetik/veterinary atau yang sewaktu dengannya, pastikan anda telah memeriksa isi kandungannya terlebih dahulu. Bukan apa, kadang-kadang takut juga kalau-kalau bahan isi kandungan yang terkandung didalamnya boleh memudaratkan kita. Yang menjadi mangsa adalah kita, pengguna produk tersebut.

Sekarang sudah banyak produk-produk kosmetik di pasaran dan susah untuk dikawal. Kadang-kadang bahan kimia yang terkandung adalah jenis yang terlarang dan mampu untuk menjahanamkan anda. Oleh itu, selalulah memeriksa produk yang anda berasa was-was dengan link yang saya bekalkan kat bawah ini untuk memastikan produk itu mendapat kelulusan dari pihak Farmaseutikal Kebangsaan.

Dari link yang saya berikan ini, anda dapat melihat mana-mana produk (kosmetik atau tradisional product & etc) yang telah disahkan mengandungi bahan kimia terlarang dan telah ditarik lesen pengeluarannya. Nasib baik Soy Collagen saya tiada mengandungi bahan kimia yang terlarang...hehehe

http://portal.bpfk.gov.my/bpfk/Cegah sebelum padah, jadilah Pengguna Bijak, anda mampu mengubahnya.

KiNgX
01-12-09, 10:29 AM
Kod lemak babi pada Rota?

Makanan ringan aka jajan Rota mengandungi kod lemak babi E110. (Lihat Attachment untuk melihat kod makanan)


(http://4.bp.blogspot.com/_DW3Bp12L7YI/SxPkj78vFkI/AAAAAAAAddo/jqg2FBC9uVs/s1600/rota.jpg)
MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT

1 E 100 16 E 280 31 E 434 46 E 482
2 E 110 17 E 300 32 E 435 47 E 483
3 E 120 18 E 301 33 E 436 48 E 491
4 E 140 19 E 325 34 E 440 49 E 492
5 E 141 20 E 326 35 E 441 50 E 493
6 E 153 21 E 327 36 E 470 51 E 494
7 E 160 22 E 334 37 E 471 52 E 495
8 E 161 23 E 335 38 E 472 53 E 542
9 E 210 24 E 336 39 E 473 54 E 570
10 E 213 25 E 337 40 E 474 55 E 572
11 E 214 26 E 422 41 E 475 56 E 631
12 E 216 27 E 430 42 E 476 57 E 635
13 E 234 28 E 431 43 E 477 58 E 904
14 E 252 29 E 432 44 E 478 59 E 920
15 E 270 30 E 433 45 E 481


Namun begitu tak semestinya E110 mengandungi lemak babi, ada juga diperbuat dari sayuran dan buahan namun ia memang tak bagus untuk kanak-kanak. http://www.ukfoodguide.net/e110.htm

KiNgX
13-12-09, 08:02 AM
BERHATI-HATI YER DENGAN TELUR HARGA MURAH DI PASARAN! FAKE EGG!!


p/s: Fake egg was made from calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum and other chemical products.

KiNgX
13-12-09, 08:19 AM
DANGEROUS IMPORTED FOODS

The whole world is scared of China made 'black hearted goods'.Can you differentiate which one is made in the USA , Philippines , Taiwan or China ? For your Information ... the first 3 digits of the barcode is the country code wherein the product was made.

Sample:all barcodes that start with 690.691.692 until 695 are all MADE IN CHINA. 471 is Made in Taiwan. This is our human right to know, but the government and related department never educate the public, therefore we have to RESCUE ourselves. Nowadays, Chinese businessmen know that consumers do not prefer products 'made in china', so they don't show from which country it is made.

However, you may now refer to the barcode, remember if the first 3 digits is 690 to 695, then it is Made in China ..
00 ~ 13 USA & CANADA
30 ~ 37 FRANCE
40 ~ 44 GERMANY
49 ~ JAPAN
50 ~ UK
57 ~ Denmark
64 ~ Finland
76 ~ Switzerland and Lienchtenstein
628 ~ Saudi-Arabien
629 ~ United Arab Emirates
740 ~ 745 - Central America
All 480 Codes are Made in the Philippines.

Have a taste for chicken tenders? READ THIS

WATCH WHAT YOU BUY. ESPECIALLY HIGHLINER FISH PRODUCTS; all come from China , even though the box says ' product of Canada ', it is from China and 'processed' in Canada , that is, the coating is added and packaged in Canada only! The fish are raised in pens using chemicals that are banned here in Canada as cancer causing but legal in China . This was exposed on CBC TV's Marketplace .
This one will make you think before buying anything from China .

Well, are you enjoying seeing Chinese food popping up in your supermarket left and right? Have you noticed you can't buy a single package of fish that isn't made in China (or Vietnam )? Do you think your food from China is processed in a sanitary manner, and thus safe to eat? Take a look at this!!

THINK ABOUT IT.These undercover enclosed pictures speak a thousand words. Avoid buying all processed food packaged in ChinaAnything goes! We just don't know what else is in those packages. Unlike in the U.S.. And CANADA , China does not have laws regulating food processing. Basically,do not buy any processed food from China , also Hong Kong , too. MANY companies are using a Hong Kong address to avoid this type of image reputation.

KiNgX
13-12-09, 08:22 AM
KFC Plastic Fried Chicken


p/s: Just to sharing!

KiNgX
02-01-10, 04:10 PM
ALERT! Jenama susu haram

Peringatan: Susu similac ini adalah product Abbott Laboratories selain similac, Abbott Laboratories juga distribute susu-susu berikut:

1) Isomil
2) Gain
3) Gain Plus
4) Grow
5) Pediasure
6) Ensure

Baru mendapat info dari Datuk Dr Maamor Persatuan Pengguna Islam Malaysia .. Susu formula SIMILAC ini diragui status halalnya. Susu ini dipercayai guna hormon manusia dalam proses pembuatannya. Susu ini juga pun dah dikategorikan TAK HALAL dari Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat.

KiNgX
06-01-10, 01:53 AM
Bahaya kasut tumit tinggi

Perempuan yang tak bopa nak cukup tinggi biasanya akan suka memakai kasut tumit tinggi. Kalau dah tinggi pun pakai kasut tumit tinggi jugak maybe nak bagi nampak sexy sikit kot? Biasalah kalau tumit dah tinggi, banyak ‘part-part’ lain akan tinggi juga

Kepada wanita diluar sana yang suka memakai kasut tumit tinggi, tahukah anda risiko memakai kasut tumit tinggi boleh menyebabkan kesakitan dan kecacatan kekal? Betul ke perempuan sanggup menahan sakit demi kecantikan? Lihat attachment dibawah, renung-renungkanlah akibatnya, jadilah pengguna yang bijak.

KiNgX
10-01-10, 02:57 AM
Cara mengawal stress


NIBONG TEBAL, 9 Jan (Bernama) — Seorang ibu tujuh anak bertindak mencurah petrol ke badan sebelum membakar diri di rumahnya di Jalan Hutan Lipur di sini awal hari Sabtu ekoran kecewa dengan sikap salah seorang anak gadisnya yang degil.

Miinggu lepas mengenai lelaki yang membunuh ayah,adik, datuk dan neneknya sehingga kepala ayahnya putus. Kehidupan kita sekarang yang serba cepat menyebabkan ramai rakyat Malaysia yang stress. Tekanan kerja,masalah rumahtangga, jiran ,jalan jem dan dan macam-macam lagi adalah punca stress. Jika kita tidak mengawal stress tu yang jadi kejadian-kejadian seperti di atas. Kisah pertama akibat stress dia menyakitkan dirinya sendiri sehingga boleh menyebabkan kes bunuh diri manakala kes kedua lagi teruk sehingga membunuh ahli keluarganya sendiri. Walau pun dia disyaki pesakit jiwa tetapi kemungkinan besar berpunca dari stress juga.

Cara yang paling baik mengawal stress ialah dengan mengisi jiwa kita dengan ajaran Islam seperti solat sunat, membaca Al-Quran, berzikir,bertahmid dan lain-lain lagi selain tidak meninggalkan solat fardhu. Antara yang lain adalah:-

Menjauhi Rokok dan Arak

Perokok-perokok sering mengatakan rokok meredakan tekanan ke atas diri mereka. Sebaliknya kajian-kajian menunjukkan, nikotin yang terdapat di dalam rokok mengganggu otak dan saraf sehingga akhirnya perokok mengalami tekanan yang dikenali sebagai smokers stress ke tahap yang tinggi berbanding mereka yang tidak merokok. Perkara ini disebutkan oleh pakar-pakar dari Psychological ARTS yang beribu pejabat di Austin. Institut Penyalahgunaan dan Ketagihan Alkohol Kebangsaan di Amerika mendapati alkohol juga meningkatkan tekanan. Hal ini disebabkan alkohol merangsang pengeluaran hormon-hormon seperti corticosterone dan adrenaline dari kelenjar-kelenjar pituitary, adrenal dan hypothalamus. Hormon-hormon ini meningkatkan tekanan di dalam diri manusia. Justeru, Nabi Muhammad bersabda: “Jauhilah sesuatu yang memudaratkan..” (Riwayat Ahmad dan Ibn Majah)

Tidur Yang Mencukupi Adalah Penawar

Tidur yang mencukupi merehatkan badan serta otak. Nabi Muhammad bersabda: “Apabila salah seorang di antara kamu berasa mengantuk, hendaklah dia tidur sehingga hilang rasa mengantuknya. Apabila seseorang meneruskan solat ketika mengantuk berkemungkinan ketika sedang membaca istighfar tanpa disedari dia mengutuk dirinya sendiri.” (Riwayat Bukhari-Muslim)
Kajian menunjukkan, seseorang yang tidur 3-4 jam kurang dari kadarnya yang biasa akan mengalami tekanan atau stress dan ini akan melemahkan sistem pertahanan badan dan menjadikannya mudah dijangkiti kuman. Penemuan ini dilaporkan di dalam majalah perubatan Lancet pada bulan Oktober, 1999.

Warna Persekitaran Yang Sesuai

Mengikut riwayat oleh Abu Naim daripada Abdullah ibn Abbas, Nabi Muhammad suka melihat kepada persekitaran yang menghijau seperti pohon-pohon dan ladang, serta air yang mengalir. Mengikut pakar-pakar warna, warna hijau adalah warna semula jadi yang membawa kepada ketenangan dan kerehatan. Hijau juga merupakan warna kesegaran dan kehidupan. Warna biru muda juga mewujudkan suasana damai yang menguntungkan jiwa kerana ia dikaitkan dengan langit biru dan air yang tenang yang sering kali membawa kepada ketenangan.

p/s: Jadi lah manusia yang bijak dalam menangani stress.

KiNgX
12-01-10, 11:05 AM
Cara mudah hapuskan hutang!

Hari ini saya akan menolong anda untuk bebas dari hutang! Oleh itu anda mampu mempunyai duit lebih untuk menikmati hidup yang lebih baik. Dan saya akan memperkenalkan satu sistem yang boleh anda ikut. Biasanya sistem yang mudah diikuti adalah yang terbaik. Dan saya rasa ianya termasuk juga cara menghapuskan hutang. Dalam masa beberapa tahun saya telah mempelajari pelbagai sistem, di sini saya akan memperkenalkan salah satu sistem yang terbaik kepada anda.

Anda perlu kuatkan semangat untuk mengikuti 10 langkah berikut, dan pastinya matlamat anda untuk bebas daripada hutang akan tercapai.

1. PERIKSA rekod perbelanjaan untuk tempoh 12 bulan. Setahun adalah jangka masa yang tepat untuk melihat apa yang berlaku. Jadi lihat semua perbelanjaan, penyata bank, rekod buku cek, penyata kad kredit atau apa sahaja rekod yang anda ada. Dan untuk perbelanjaan yang menggunakan wang tunai, bawa buku nota untuk beberapa minggu. Tulis semua perbelanjaan anda, walaupun untuk membeli goreng pisang tepi jalan. Akhirnya, anda akan dapati betapa sedikit akan menjadi bukit. Saya telah mencubanya dan memang boleh dapat sakit jantung.

2. KIRAKAN jumlah perbelanjaan anda dalam sebulan, dengan mencampurkan semua bil yang perlu anda bayar dalam sebulan.

3. TULISKAN senarai hutang yang anda tanggung. Jangan lupa masukkan sekali ansuran rumah. Telefon bank jika anda tidak pasti berapa hutang yang anda ada.(Pastikan ada selalu kemas kinikan rekod senarai hutang ini)

4. BUAT SENARAI pembayaran minima yang perlu anda lakukan setiap bulan. Katakan anda perlu membayar RM 2000 setiap bulan.

5. TENGOK BAKI yang perlu anda bayar, dengan anggapan bahawa anda membayar setiap bulan tanpa ada yang tertunggak.

6. SENARAIKAN hutang-hutang anda seperti berikut, hutang yang sedikit diatas sekali dan yang banyak terletak dibawah. Jangan lupa senaraikan semua hutang-hutang anda. Contohnya:
1) Hutang tv = RM 2,000
2) Hutang kad kredit = RM 5,000
3) Hutang kereta = RM 50,000
4) Hutang rumah = RM 100,000

7. Sekarang anda perlu ‘MENYERANG’ untuk membayar hutang yang sedikit dahulu. Buat keutamaan untuk habiskan hutang yang sedikit dahulu, contohnya tv. Dan akhir sekali hutang yang agak besar, contohnya rumah.

8. Pada langkah Nombor 4, anda telah kirakan jumlah minima hutang yang perlu anda bayar setiap bulan iaitu RM 2000. Sematkan di minda untuk tambahkan wang anda sebanyak 10% daripada jumlah tersebut, iaitu RM 200!

9. Untuk mempunyai wang tambahan RM 200 bagi membayar hutang, kurangkan RM 200 daripada perbelanjaan dan simpan untuk membayar hutang.
Cuba fikirkan semua cara untuk mengumpulkan RM 200 ini.
Anda perlu berbincang dengan keluarga anda apa yang perlu dan tidak perlu dibeli.
Contohnya jika anda selalu makan diluar, cuba kurangkan. Jika anda merokok, cuba berhenti. Jika anda berusaha, pastinya anda temui jalan untuk jimatkan paling kurang RM200 sebulan.

10. Gunakan wang tambahan RM 200 ini untuk membayar hutang No.1 anda yang kecil dahulu. Jika anda membayar RM100 sebelum ini, sekarang anda bayar RM 300 (RM 100+RM 200). Apabila habis hutang pertama, gunakan RM300 untuk tambahkan bayaran kepada hutang kedua. Jika sebelum ini anda membayar RM200 untuk hutang kedua, anda bayar RM500 (RM200+RM300) selepas hutang pertama habis. Ianya akan memberikan impak maksima untuk melangsaikan hutang anda dengan cepat. Teruskan penambahan sehingga ke senarai yang terakhir. Akhir sekali, jangan membuat hutang-hutang baru demi memenuhi KEMAHUAN anda.
Utamakan KEPERLUAN bukan KEMAHUAN.

Dengan cara ini anda akan bebas dari hutang dalam masa beberapa tahun. Kelebihan daripada sistem ini, ia bermula HANYA daripada RM200 yang anda jimatkan, dan ianya bertambah sebaik sahaja hutang pertama anda habis. Gunakan teknik ini, dan anda pasti terkejut dengan hasilnya dalam masa beberapa tahun akan datang. Dan jangan biarkan anak-anak anda sengsara kerana terpaksa menanggung semua beban hutang anda nanti.

Demi Kejayaan Kewangan Anda,
Abang Geli Mat

KiNgX
17-01-10, 11:10 PM
Tip kewangan – Formula 70:30

Saya akan kongsikan dengan anda satu teknik atau formula yang biasa digunakan oleh mereka- mereka yang telah berjaya menuju kebebasan kewangan. Adalah sesuatu yang baik jika teknik ini dapat anda mulakan secepat mungkin dan kongsikan bersama keluarga atau teman rapat anda.

Apa dia Formula 70/30 Menjana Kekayaan?

Teknik ini membahagikan pendapatan anda kepada 2 bahagian: 70% untuk perbelanjaan hidup selama sebulan. Ini termasuk untuk bayaran rumah, kereta, makan dan shopping! Jika tidak cukup anda perlu mencari jalan untuk kurangkan perbelanjaan anda sehingga ianya mencukupi 70% daripada pendapatan anda.

Sebagai contoh jika gaji anda adalah RM2000 sebulan, anda hanya boleh berbelanja sebanyak RM1400 (70%) sahaja pada bulan tersebut. Baki 30% (atau RM600) akan kita gunakan untuk menjana kekayaan!

-10% pertama (RM200) anda gunakan untuk kebajikan, samada menolong orang tua, anak yatim, dan menderma kemasjid. Ingat, rezeki yang berkat akan membawa kebahagian dan digandakan!
-10% kedua (RM200) anda gunakan untuk bisnes. Tidak kira apa juga bisnes yang ingin anda ceburi, anda perlukan modal untuk permulaan. Pergi kursus, beli buku, program dan sebagainya. Pelajari sesuatu yang baru, buka minda anda dan anda pasti menemui sesuatu yang menguntungkan.
-10% terakhir (RM200) anda simpan untuk masa depan anda. Ini adalah kunci kepada kejayaan anda kerana ianya bakal meledakkan akaun bank anda dalam senyap.

Nota: Jika anda menyimpan RM200 setiap bulan dengan bonus 10% setahun, simpanan anda bakal mencecah:
>> RM175,000 (selama 20 tahun)
>> RM525,000 (selama 30 tahun)
>> RM1.4Juta (selama 40 tahun)

Teknik 70/30 ini sungguh hebat dan berkesan jika anda mahu menjana kekayaan dalam hidup. Tidak kira walau berapa pun gaji anda sebulan, anda mesti gunakan teknik diatas untuk masa depan anda. Tetapi tidak semua orang akan ikut walau betapa hebat sekalipun formula ini. Dan sebab itulah tidak ramai yang jadi kaya dan masih perlu bekerja walaupun dah pencen. Jika anda mahu mencapai kebebasan kewangan, dengar kata saya dan ikut Formula 70/30 mulai hari ini.

Demi Kejayaan Kewangan Anda,
Abang Geli Mat

KiNgX
18-01-10, 10:04 PM
Cara menghalau nyamuk murah dan efisien

Teknik baru, murah dan mudah.

1. Untuk mengelakkan nyamuk bertelur di tempat takungan air kita seperti di tangki air, kolam hiasan di halaman rumah dan sebagainya ialah dengan meletakkan wang syiling 1 sen di dalamnya. Katanya, kajian syarikat penyelidikan di Jepun mengatakan telur nyamuk akan hancur apabila bercampur dengan tembaga.

2. Untuk menghalau nyamuk lebih efisien dan selamat dari semburan penyembur nyamuk di pasaran kerana jika berlebihan menggunakannya boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Artikel bahasa inggeris ada mengatakan yang dengan semburan menggunakan Listerine lebih berkesan menghalau nyamuk.

Cubalah! Just berkongsi info.

KiNgX
20-01-10, 02:44 PM
Jangan switch off handphone

Jangan matikan handphone anda jika ada pihak yang menelefon yang kononnya dari pihak syarikat telefon bimbit meminta anda switch off handphone anda dalam 2-3 jam untuk mereka upgrade sistem mereka. Ini dari email yang diterima, tak pasti kesahihan cerita ini pasal tidak menjelaskan sumber asal,namun begitu kita harus berjaga-jaga.

I cannot stop myself from sharing this with all of you. Its all started when I received a call from someone claiming that he was from Maxis and he asked me to shutdown my phone for 2 hours for 3g update to take place. As I was rushing for a meeting, I did not question and shutdown my cell phone. After 45 minutes I felt very suspicious since the caller did not even introduce his name. I quickly turned on my cell phone and I received several calls from my family members and the others were from the number that had called me earlier – 3954380.

I called my parents and I was shocked that they sounded very worried asking me whether I am safe. My parents told me that they had received a call from someone claiming that they had me with them and asking for money to let me free. The call was so real and my parents even heard ‘my voice’ crying out loud asking for help. My parent was at the bank waiting for next call to proceed for money transfer. I told my parents that I am safe and asked them to lodge a police report.

Right after that I received another call from the guy asking me to shutdown my cell phone for another 1 hour which I refused to do and hung up. They keep calling my cell phone until the battery had run down. I myself lodged a police report and I was informed by the officer that there were many such scams reported. MOST of the cases reported that the victim had already transferred the money! And it is impossible to get back the money.

Be careful as this kind of scam might happen to any one of us!!! Those guys are so professional and very convincing during calls.
If you are asked to shut down your cell phone for updates by the service provider, ASK AROUND! Your family or friends might receive the same call…


Be Safe and Stay Alert!

landmark1123heavy
20-01-10, 02:50 PM
Aku ada satu tip, tentang panggilan / sms telefon ni..
Setiap panggilan, sms yg kita rasa was-was boleh rujuk di laman ini


http://phoneowner.info/

Dulu aku pernah terima sms tentang ganjaran Petronas.
Aku tatau nak rujuk di mana kendian aku call 103..
Jawapan kita akan dapat melalui operator.
InsyaAllah..

Note : Jangan segan n malu call 103, kdg2 kita leh celah bersembang dgn awek operator tu.. ehee

KiNgX
21-01-10, 03:22 PM
SHAKEN BABY SYNDROME (SBS )

SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi.. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal.

Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi..

Ini bukanlah kes SBS pertama yang dirawat. Sebelum ini, pakar juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.

PENCEGAHAN
1. Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
2. Jangan memegang bayi anda ketika marah.
3. Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
4. Minta bantuan orang lain.

Maka, diharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.


Sayangi lah bayi anda dan buatlah bayi selalu

KiNgX
22-01-10, 11:12 AM
Klinik Seringgit

Klinik 1Malaysia yang mengenakan caj RM1 untuk rakyat Malaysia telah dilancarkan oleh PM Dato Najib pada 7 Januari lalu. Untuk rakyat asing pula, mereka dikenakan caj RM4. Namun begitu diharap servis dan ubatannya sama kualitinya macam klinik swasta, taklah menunggu berjam-jam hanya untuk sakit biasa. Yang demam boleh bertambah baik kalau menunggu berpeluh-peluh menunggu giliran.

Di bawah ini adalah senarai klinik RM1 berhampiran dengan tempat anda.

PERLIS
1. Klinik 1Malaysia Kangar, No 6 Grd Floor, Jalan Lintasan Kangar, Taman Pertiwi, Kangar

KEDAH
1. Klinik 1Malaysia Bandar Puteri Jaya, No 41, Grd Floor, Jalan BPJ 1/1, Bandar Puteri Jaya, Sungai Petani
2. Klinik 1Malaysia Taman Kota Kenari, No 208, Jalan Kota Kenari 3 shophouses, Taman Kota Kenari, Kulim

PENANG
1. Klinik 1Malaysia Jelutong, 116, Grd Floor, Jalan Jelutong
2. Klinik 1Malaysia Teluk Air Tawar, No 6, Kedai 1 Tingkat, Lorong Teluk Air Tawar 14, Butterworth
3. Klinik 1Malaysia Batu Kawan, No 19, Lorong Cempaka 1, Taman Cempaka, Batu Kawan, Seberang Perai Selatan
4. Klinik 1Malaysia Sungai Ara: 2A1, Tkt Kenari 5, Taman Desa Ria, Sungai Ara Bayan Lepas
5. Klinik 1Malaysia Alma Jaya, No 38, Grd Floor, Lorong Alma Jaya 11, Taman Alma Jaya, Bukit Mertajam

PERAK
1. Klinik 1Malaysia Teluk Intan, No 1, Taman Medan Maharaja, Jalan Kampung Banjar, Teluk Intan
2. Klinik 1Malaysia Bandar Seri Iskandar, No 32, Blok D, Bandar Seri Iskandar shophouses, Perak Tengah
3. Klinik 1Malaysia Aulong, No 51 dan 53, Jalan Medan Bersatu, Taman Medan Bersatu, Taiping
4. Klinik 1Malaysia Bercham, No 6A1 dan 10, Persiaran Medan Bercham 7, Pusat Bandar Bercham Timur, Ipoh

SELANGOR
1. Klinik 1Malaysia Lembah Subang, No 112 dan 113, Blok A, Taman Putra Damai, Lembah Subang, Petaling Jaya
2. Klinik 1Malaysia Seri Setia, Community Hall, Jalan 230, Seksyen 51 A, Petaling Jaya
3. Klinik 1Malaysia Puchong Intan, Multipurpose Hall, Jalan 1, Puchong Intan, Batu 12, Puchong
4. Klinik 1Malaysia Kota Kemuning, Sri Nevilia Hardcore Poor Housing Programme, Kota Kemuning, Shah Alam
5.. Klinik 1Malaysia Taman Samudera, Taman Samudera, Batu Caves

KUALA LUMPUR
1. Klinik 1Malaysia Perkasa, B01, Blok B, Perkasa People™s Housing Programme, Jalan Nakhoda Yusof, Kampung Pandan
2. Klinik 1Malaysia Kerinchi, Lembah Pantai, B01 , Kuala Lumpur City Hall Quarters, Jalan Pantai Permai 1, off Jalan Pantai Dalam
3. Klinik 1Malaysia Taman Melati, Gombak Community Centre, Taman Melati
4. Klinik 1Malaysia Intan Baiduri, B005, PPR Intan Baiduri, Kepong Utara, Mukim Batu, Kepong
5. Klinik 1Malaysia Desa Rejang, Blok B00, PPR Desa Rejang, Setapak

NEGRI SEMBILAN
1. Klinik 1Malaysia Taman Rasah Jaya, No 3773 (Grd Floor), Jalan RJ611, Taman Rasah Jaya
2. Klinik 1Malaysia Taman Seremban Jaya, No 2294 (Grd Floor), Jalan SJ10/1, Taman Seremban Jaya
3. Klinik 1Malaysia Taman Semarak 2 Nilai, PT 5742 (Grd Floor), Jalan TS 2/1E, Taman Semarak, Nilai

MALACCA
1.. Klinik 1Malaysia Taman Merdeka, Batu Berendam, No 39, Jalan M1, Batu Berendam
2. Klinik 1Malaysia Bukit Katil, 17, Jalan IKS, Bukit Katil
3. Klinik 1Malaysia Sri Pengkalan, Alor Gajah, KM 4615, Jalan Samarinda 2, Taman Samarinda, Pengkalan, Alor Gajah

JOHOR
1. Klinik 1Malaysia Taman Megah Ria, No 15 dan 15A, Jalan Bayan 37/2, Taman Megah Ria, Masai
2. Klinik 1Malaysia Taman Manis, No 392, Jalan Manis 17, Taman Manis, Kelapa Sawit, Kulaijaya, Kulai
3. Klinik 1Malaysia Stulang Laut, Blok G, Sri Stulang 1 Flat, Bakar Batu, Johor Baru
4. Klinik 1Malaysia Bandar Sri Alam, Blok A, Sri Alam Flat, Masai, Johor Baru
5. Klinik 1Malaysia Taman Seri Lambak, JKKMB Hall, Taman Seri Lambak, Kluang

PAHANG
1. Klinik 1Malaysia Kempadang, No 2E, Lot 4629, Kampung Kempadang, Kuantan
2. Klinik 1Malaysia Padang Jaya, Grd Floor, B32, Kampung Padang Jaya, off Jalan Sungai Lembing, Kuantan
3. Klinik 1Malaysia Temerloh, No 12, Grd Floor Jalan Pak Sako 4, Bandar Sri Semantan, Temerloh

TERENGGANU
1.Klinik 1Malaysia Bukit Payong, Marang, No 8216, Tkt Bawah, Permint shophouses, Bukit Payong, Marang
2. Klinik 1Malaysia Wakaf Baru, Kuala Terengganu, Lot PT30712, Wakaf Baru, Mukim Kuala Nerus, Kuala Terengganu
3. Klinik 1Malaysia Binjai, Kemaman, GM562, Lot 1190, Mukim Binjai, Kemaman

KELANTAN
1. Klinik 1Malaysia Sri Cemerlang, Lot 348, Jalan Sri Cemerlang, Seksyen 27, Kota Baru
2. Klinik 1Malaysia Jelawat, Lot 34, Bandar Jelawat, Bachok
3. Klinik 1Malaysia Pengkalan Batu, Lot 633B, Kampung Pengkalan Batu Jalan Pasir Pekan, Pasir Mas

SABAH
1. Klinik 1Malaysia Bandar Sri Indah Tawau, Lot 334, TB 15058, Batu 10, Jalan Apas, Tawau
2.Klinik 1Malaysia Bundusan Square , Lot 67, Grd Floor, Blok H, Bundusan Square , Penampang
3. Klinik 1Malaysia Sandakan , Lot 7A dan 7B, Grd Floor Blok B Bandar Leila, Jalan Leila, Sandakan
4. Klinik 1Malaysia Kota Kinabalu, Lot 37, Grd Floor, Blok E, Fasa 2 Sulaiman Sentral, Kota Kinabalu

SARAWAK
1. Klinik 1Malaysia Jalan Teku, Sibu, Lot 302, Blok 7, Teku Road , Sibu
2. Klinik 1Malaysia Matang Jaya, Lot 9746, Seksyen 65, KTLD Taman Lee Ling, Jalan Matang, Kuching
3. Klinik 1Malaysia Taman Tunku, Lot 2350, Blok 5, LLD Jalan Kuching, Taman Tunku, Miri
4. Klinik 1Malaysia Sungai Plan, S/L 517, Sungai Plan, Tanjung Kidurong, Bintulu


Jadilah pesakit yang bijak.

KiNgX
26-01-10, 01:58 AM
Memanfaatkan Operator Pencarian Semasa Menggunakan Google Search


http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=53937&d=1264441788
Idea awal yang mencetuskan Google sebelum ia dicipta hinggalah kini ialah perasaan tak puas hati dari dua orang penciptanya yang merasakan pada ketika tu enjin carian seperti Yahoo! dan Excite sering membuahkan hasil carian yang tak relevan dan menyusahkan pencarian maklumat-maklumat.Matlamat utama Google ialah menyusun segala maklumat yang ada di dunia dalam rangkaian internet dan menyajikannya kepada pengguna secara relevan dan tersusun.Saat ni,Google mengerahkan ribuan komputer untuk memproses hasil carian dari seluruh dunia dan menyampaikannya dalam masa kurang dari setengah saat mengikut ranking kepercayaan orang ramai terhadap sesuatu website terbabit.

Oleh tu,sampai sekarang Google sentiasa menjadi enjin carian yang paling ideal dan sistematik untuk kita pakai kalau nak cari maklumat yang khusus tanpa memeningkan kepala.Tau tak korang yang kita boleh mengopotimumkan pencarian kalau kita tau menggunakan Google Search dengan sepenuhnya.Pernah dengar tentang operator carian Google?Operator pencarian ni ialah simbol-simbol tertentu yang kita key-in dalam kotak ’search’ google dan ianya akan diterjemahkan oleh google sebagai satu arahan untuk memudahkan sistem mereka memahami motif carian kita dengan lebih khusus.

Operator [+]

Sistem Google kadang kala mengabaikan perkataan umum macam ‘do’ ‘the’ ‘am’ ‘i’ kerana perkataan-perkataan ni melambatkan proses carian tapi tak membawa kepada hasil yang berkualiti.So untuk mengarahkan google supaya memberi perhatian pada perkataan-perkataan yang diabaikan,kita boleh menambah operator [+] sebelum suatu perkataan tu.


http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=53938&d=1264441817


Tengok contoh kat atas ni,bila aku menambah simbol [+] sebelum perkataan ‘do’,enjin carian google akan menekankan perkataan ‘do’ dalam hasil cariannya berbanding yang sebelumnya yang mana hasil carian lebih kepada motif carian yang lebih umum.

Operator [ ~]

Operator [ ~ ] memberi arahan kepada google untuk mencari berdasarkan bukan je dari keyword yang kita masukkan,malahan sinonim yang mungkin terdapat dari keyword tersebut dalam hasil carian nanti.


http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=53939&d=1264441820


Contohnya bila aku key-in [~earphone ~secondhand],enjin carian akan menghasilkan keywords yang sinonim dengan perkataan earphone iaitu ‘headphone’ dan ‘headset’ manakala perkataan secondhand iaitu ‘used’

Operator [ - ]

Operator [ - ] bertindak mengecualikan keyword yang tidak diingini dalam hasil carian.Dengan menambah simbol dash [ - ] sebelum keyword yang tidak diingini,google tidak akan mengindex keyword tersebut dan memastikan perkataan tersebut tidak mucul sebagai hasil carian.


http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=53940&d=1264441822


Sebagai contoh,lihat gambar di atas.Bila aku key-in perkataan’ kereta’,hasil carian yang paling top ialah ‘Kereta Info’.Untuk memastikan perkataan ‘info’ tak muncul dalam hasil carian seterusnya,aku menambah operator [-info] dan hasil carian akan mengabaikan segala website yang mengandungi keyword ‘info’.

Operator [ * ]

Kalau korang masih ingat lagi subjek Sains sekolah rendah dulu mesti korang faham maksud pembolehubah yang dimanipulasikan.Huhu.Ok fungsi operator
ni sama macam pembolehubah yang dimanipulasikan sebab bila korang meletakkan simbol
diantara sebarang perkataan,ia bermaksud korang mengarahkan google mencari apa-apa sahaja perkataan yang mungkin muncul diantara perkataan tu dalam hasil carian.

Contohnya,bila aku key-in perkataan ‘budak * gedik’ dalam kotak carian,operator
diantara perkataan ‘budak’ dan ‘gedik’ yang aku key-in tu akan menghasilkan keyword seperti ‘budak-budak gedik’ ‘budak asrama gedik’ ataupun ‘budak gothic gedik’.


http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=53941&d=1264441825


Operator [ " ]

Operator ni berfungsi mencari perkataan atau ayat lengkap yang memastikan google menghasilkan carian yang sebijik macam ayat yang korang key-in dalam kotak carian.

Contohnya mudah,bila korang nak mencari nama seseorang.Lets say aku nak cari pasal girlfriend aku,Maya Karin.Dalam dunia ni ada banyak manusia dengan nama ‘Maya’.Untuk memastikan aku dapat hasil carian untuk Maya Karin sahaja,aku akan meletakkan nama awek aku tu diantara operator ["] macam ni : “maya karin”.Hasilnya,akan keluar website yang mengadungi perkataan ‘maya karin’ sahaja dengan susunan yang betul tanpa ada sebarang tambahan huruf atau perkataan diantaranya.

KiNgX
30-01-10, 04:07 PM
Tips nak melatih OTAK kanan dan Otak Kiri kanak-kanak

1. Sewaktu anak kita hendak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap dekat mereka sepenuh hati dan sejujurnya dan berkata kepada mereka.. kita sayang padanya, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dan sebagainya. Sebab waktu tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak kita itu sudah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur-tidur ayam punya situation.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna flashcard seminggu sahaja, sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek. . buat card banyak-banyak dan tunjuk pada dia orang cepat-cepat. .macam..a. .b..c..d. .e, insya Allah cepat dia dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan dia bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk itu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar. ..potonglah gambar dimana- mana dan sebagainya.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak kita main tanah liat(plastercine), main water colour, melukis, gunting kertas, origami dan sebagainya. memang lah kita yang kena mengemas tapi takpe....... .. satu lagi cuba kita lukis gambar, contohnye rama-rama(butterfly), tapi sebelah sahaja dan suruh mereka sambung lukis ikut apa yg kamu lukis tu pada disebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan....Kamu tau kenapa orang-orang china dan jepun pandai-pandai. ...sebab mereka makan menggunakan chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau menengking anak........ sebab mereka boleh simpan semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah mereka, pergi balik pada cara no 1 tadi, and mintak maaf pada mereka dan terangkan supaya mereka lebih mengerti sebab-sebabnya...macam follow-up.

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita pada mereka dan suruh mereka menyambung cerite itu kalau boleh ..kreatif, walaupun cerita itu memang agak lari dari asal tak apa sekurang-kurangnya mereka telah mencubanya....... ..kita pun kadang-kadang menggunakan wild imagination kita juga........ .

6. Main teka-teki dengan mereka, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh mereka teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama mereka boleh develop six sense by concentrating,mereka boleh teka apa benda didalam kotak tissue tu........ni semua untuk mengaktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yang anda nak buat dengan mereka itu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama. Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat waktu nak masak ke, basuh kain ke tengok TV kE, tak jadi kena fokus dan bersungguh-sungguh....


Jadi lah ibubapa yang bijak...ibu bapa bijak, anak jadi geliga.

KiNgX
01-02-10, 09:41 AM
Teruskan berjalan

Allah menciptakan tubuh kita dengan sempurna .Pakar akupuntur biasa mengatakan setiap urat di dalam organ-organ manusia di matikan di tapak kaki. Oleh itu jika kita terus berjalan kita akan selalu menekan titik-titik tekanan ini dan dengan demikian menjaga organ-organ ini dihidupkan setiap saat.

Jadi, terus berjalan ..jangan sikit-sikit naik kereta. Ada seorang CEO yang sengaja memarking kereta dia jauh dari pintu pejabat untuk berjalan sekurang-kurangnya membuat senaman. Kita pula lagi dekat dengan pintu, tu yang jadi rebutan . Yang lelaki jangan lah over menekan di tumit pula, kang terlebih tekan takut lain jadinya huhuhu


Jadilah warga Malaysia yang sihat, anda memang bijak!!

KiNgX
02-02-10, 09:03 PM
KHASIAT TABIAT MINUM AIR

MENGANTUKNYA! Setiap kali selepas makan tengah hari mesti mengantuk. Kadangkala rasa tidak larat hendak buka mata. Rasanya bukan sebab tidak cukup tidur sebab tiap-tiap malam aku tidur nyenyak,” rungut seorang rakan yang beberapa kali tersengguk-sengguk depan komputer. Sememangnya, mengantuk selepas makan bukan disebabkan kurang tidur, sebaliknya ia menandakan kita dahaga dan badan tidak cukup air. Ramai tersilap menafsirkan keperluan badan terhadap air dengan rasa lapar.

Dahaga bukan petanda terbaik untuk memberitahu badan memerlukan air kerana sensitiviti terhadap dahaga semakin berkurang apabila umur meningkat, terutama pada orang tua. Badan kita hanya boleh mengawal keseimbangan air hingga satu peringkat tertentu. Paras garam akan meningkat apabila simpanan air dalam badan berkurang. Otak akan mengesan perubahan keseimbangan ini dan memberi isyarat kepada buah pinggang untuk mengurangkan kehilangan air serta mencetuskan rasa dahaga.

Bagaimanapun, cetusan rasa dahaga ini berlaku lewat. Biasanya apabila kita berasa dahaga, badan sudah kehilangan kira-kira dua cawan cecair badan. Kehilangan ini boleh menimbulkan pelbagai implikasi. Air adalah unsur penting dalam badan. Badan lelaki membabitkan 65 peratus air dan 55 peratus bagi wanita. Air bertindak sebagai pelarut, penyejuk, pelincir dan agen pengangkut nutrien ke seluruh badan.

Kandungan air dalam badan setiap orang adalah berbeza mengikut kandungan lemak masing-masing. Secara umumnya, jumlah peratusan air dalam badan orang yang tidak banyak lemak adalah lebih tinggi. Kira-kira 70 peratus berat otak, 75 peratus berat jantung, 90 peratus berat paru-paru dan 82 peratus kandungan darah membabitkan air.

Badan mengalami kehilangan air sepanjang masa iaitu hampir 80 peratus sehari, walaupun kita tidak aktif. Kehilangan ini berlaku melalui air kencing, najis, peluh dan pernafasan. Setiap kali menghembuskan nafas, kita kehilangan air dalam bentuk wap. Jika dikumpulkan, kita mungkin boleh dapat satu atau dua gelas air yang hilang melalui pernafasan.

Ini sebabnya pakar kesihatan menyarankan kita minum sekurang-kurangnya lapan gelas atau satu liter air setiap hari. Sumber air bukan hanya daripada air minuman kerana ia juga ada dalam makanan, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Berapa banyak air yang kita perlukan?

Secara umumnya setiap orang memerlukan sekurang-kurangnya lapan gelas air atau satu liter air sehari. Namun, jumlah ini berbeza antara setiap individu, aktiviti dilakukan dan cuaca tempat tinggal. Tentu saja jika kita melakukan senaman pada hari panas, kita kehilangan lebih banyak air melalui peluh.

Air yang keluar ini perlu diganti segera, sama ada ketika atau selepas bersenam, untuk mengelak masalah kekeringan. Kehilangan banyak air menyebabkan tekanan darah turun mendadak, bekalan oksigen ke otak menurun dan jika terlalu serius, ia boleh membawa maut.

Jika terlalu banyak minum, tidakkah akan berlaku keracunan air?

Memang boleh, tetapi ia jarang berlaku. Sebenarnya sukar bagi orang sihat mengalami keracunan air. Ia biasanya berlaku pada bayi. Malah, individu yang alami masalah berat badan berlebihan perlu minum lebih banyak air, iaitu segelas bagi setiap 11 kilogram melebihi berat badan unggul.

Mereka yang bercita-cita mengurangkan berat badan juga digalakkan minum banyak air. Kekurangan air merendahkan kadar metabolisma dan badan tidak boleh memecah dan menggunakan lemak dengan berkesan. Akibatnya, proses menurunkan berat badan menjadi lebih sukar.

Masalah retensi air atau ketidakbolehan badan mengeluarkan air dari pundi kencing menjadi lebih buruk jika kita tidak mendapat cukup air. Ada kalanya masalah ini boleh diatasi dengan minum lebih banyak air untuk menggalakkan pembuangan air berlebihan.

Oleh kerana kebanyakan zat makanan larut dalam air, mungkin ada yang risau ia dibuang melalui air kencing. Jangan risau. Masalah ini tidak berlaku kerana buah pinggang kita mempunyai sistem penapisan yang cerdik. Hanya bahan tidak berguna dibuang. Semua khasiat makanan diserap ketika dalam usus dan dimasukkan ke dalam darah untuk diagihkan ke seluruh badan.

Sebenarnya ramai mengalami masalah kekurangan air tanpa disedari. Malah, ramai juga berkata tidak mahu kerap berulang ke tandas sebagai alasan untuk tidak minum banyak air. Tindakan ini sebenarnya meracun diri kerana tanpa air yang cukup, badan sukar mengeluarkan bahan toksik dan boleh berkumpul membentuk batu karang.

Tanpa air yang cukup juga, nutrien daripada makanan tidak dapat diagihkan dengan baik dan menyebabkan lebih banyak lemak terkumpul dalam badan. Bentuk dan saiz otot turut berubah. Paling malang , jika kekurangan air meningkatkan paras bahan toksik hingga membahayakan nyawa.

Kesan kekurangan cecair

Kajian menunjukkan kehilangan dua peratus cecair badan boleh menyebabkan:


Lemah daya ingatan (ingatan jangka pendek)
Sukar membuat kiraan, walaupun yang mudah
Sukar memberi tumpuan terhadap perkara dilakukan terutama pada skrin komputer atau bahan bacaan bercetak
Tekanan darah menurun
Jumlah oksigen yang sampai ke otak berkurang menyebabkan rasa mengantuk
Lesu pada waktu siang
Sakit belakang
Dehidrasi
Sakit kepala
Memperlahankan kadar metabolisma
Meningkatkan risiko kanser usus, pundi kencing dan payu dara
Sendi dan otot mengalami kekeringan
Menyukarkan penyingkiran bahan toksik
Meningkatkan keinginan untuk makan
Darah menjadi pekat
Mudah keliru.
Degupan jantung meningkat
Menjejaskan tindak balas kimia dalam badanJADILAH MANUSIA YANG BIJAK...ANDA SIHAT, HIDUP BERMAKNA

KiNgX
06-02-10, 02:54 AM
Rahsia & Tips Menghadapi Malam Pertama

Malam pertama adalah malam yang paling dinantikan oleh setiap pasangan pengantin baru.Satu pengalaman yg selama ini hanya mereka dengar atau baca dari buku atau sumber lain,kini benar-benar akan mereka alami sendiri. Pasangan muda khususnya gadis kebanyakkannya belum mengetahui apa yang harus dilakukan saat menghadapi malam pertama .Mereka biasanya takut dan membayangkan rasa sakit ketika melayari malam pertama .

Perkara sebaliknya pula dirasakan oleh si teruna,dlm debar mereka biasanya tidak sabar utk mengalami sendiri peristiwa yg akan diingati seumur hidup.Sikap terburu-terburu pada malam pertama tanpa memikirkan perasaan pasangan mampu menghilangkan nikmat yg sepatutnya dirasai bersama pada malam pertama pengantin baru berlangsung dgn penuh nikmat, beberapa perkara harus diberi perhatian. Malam pertama bukan boleh main terjah sembrono sahaja. Silap percaturan, hilang nikmat malam pertama. Malah ia menjadi memori hitam dalam hidup yang sepatutnya menjadi saat manis setiap pasangan.

Persiapan Fizikal

Sudah siap sediakah keadaan fizikal anda utk menghadapi malam pertama. Khususnya kaum wanita.Pengantin perempuan biasanya lebih penat memandangkan selalunya mereka tidur lewat sehari sebelum majlis perkhawinan berlangsung dan harus bangn awal utk persiapan hari perkahwinan. Maka ada baiknya jika sang suami melihat dan bertanyakan keadaan fizikal isterinya sebelum melakukan'aktiviti'. Malam pertama tidak semestinya harus dijalani pada malam sesudah majlis perkhawinan,sekiranya pasangan kepenatan,apa salahnya menunggu keesokan harinya, Setelah keduanya sudah bersedia laluilah malam pertama.

Persiapan Mental

Bagaimana dgn persiapan mental dan psikologi anda? Apakah anda sudah benar-benar siap sedia utk malam itu? Sering kali kenikmatan malam pertama tidak dapat dirasakan dengan maksimal kerana ketidaksediaan mental dan psikologi dari pasangan pengantin baru. Jika ada salah seorang daripada anda belum sedia secara mental dan psikologi maka seeloknya berterus terang supaya keduanya bahagia dengan malam pertama yg bakal dilalui.

Cukupkah Ilmu Di Dada?

Hubungan suami isteri bagi pengantin baru adalah bidang baru yg perlu dipelajari lebih lanjut.Ibarat anda akan ke satu destinasi. Kalau sebelum sampai,anda hanya mendengar,kali ini anda akan melihat sendiri tempat tersebut. Jadi sebaiknya bekalkan diri anda dengan pengetahuan yg memandai tentang hal ini. Pengetahuan ini akan memberi panduan utk melakukannya dengan betul dan seterusnya mencapai kepuasan. Suami harus tahu bahawa isterinya memiliki respons yg berbeza. Lelaki jauh lebih mudah terangsang, sedangkan wanita memerlukan waktu yg lebih lama.sekiranya suami mengetahui hal ini nescaya mereka tidak akan terburu-buru.

Tahu Bahagian Tubuh Yang Sensitif

Apakah anda telah tahu tentang 'errogenous zone'(bahagian tubuh yg sensitive terdadap rangsangan) pada diri anda dan pasangan? Pengetahuan tentang hal ini akan memudahkan suami memahami sama ada isterinya sudah bersedia atau tidak.Namun bagi isteri utk mengetahui apakah suaminya telah bersedia atau belum tantu jauh lebih mudah,bukan?

Jangan Makan Berlebihan

Saranan ini lebih ditujukan kepada pengantin lelaki. Sebelum menikmati malam pertama sebaiknya anda jangan makan terlalu banyak (terlalu kenyang). Jika anda makan terlalu banyak maka akan terjadi adalah sebahagian besar darah akan berkumpul dibahagian perut anda utk membantu proses percernaan makanan.akibatnya anda tidak akan mencapai 'ketegangan' yg dikehendaki dan seterusnya yg membuatkan anda dan pasangan tidak mencapai kepuasan dalam hubungan seksual.

Tinggalkan Kenangan Yang Indah

Peristiwa di malam pertama akan meninggalkan kesan yg mendalam.Ia akan menjadi kenangan indah buat pasangan suami isteri.Untuk itu,pastikan anda melakukannya dengan penuh kelembutan dan tatatertib supaya yg ditinggalkan adalah kenangan indah semuanya .JADILAH PASANGAN YANG BIJAK...ANDA BOLEH MENGABADIKANNYA.

KiNgX
06-02-10, 03:02 AM
CHECK RESIT PEMBAYARAN ANDA

Tidak kira Tesco ke,Giant ke, Econsave ker bila lepas kita membuat pembayaran semak resit yang diberi. Mungkin terdapat kesilapan harga di kaunter berbeza dengan harga di label barang. Ya lah yang kerja kaunter tu bukannya taip satu-satu harga barang tetapi hanya scan pada kod yang tertera pada label.

Kes ini biasanya berlaku apabila pekerja yang di bahagian barang tidak update apabila harga promosi dan tamat dan ianya berbeza dengan data pada sistem database mereka. Wife saya pernah terkena dan bertanya kepada mereka kerana harga di kaunter lebih mahal dari harga pada barang di Giant. Akibatnya mamat yang ditugaskan jaga harga barang tu kena keluar duit kocek dia sendiri. Kesian juga tapi salah sendiri kerana cuai. Bagaimana pula dengan mereka yang tidak kisah tengok harga pada resit atau perasan apabila dah sampai rumah dan sanggup halalkan jer…mesti ramai kan.

So jangan lupa semak resit anda apabila shopping. Tunaikan hak anda sebagai pembeli. Jangan sampai terkena seperti ini:

KiNgX
07-02-10, 02:34 AM
Sekarang Musim Membeli Emas


Tertarik dengan entri terbaru dari Hasbullah Pit. Katanya sekarang ni masa sesuai untuk membeli emas. Menurut artikel tersebut, terdapat 2 kategori pengemar emas iaitu sebagai pelaburan dan sebagai simpanan. Kedua-dua kategori tersebut mempunyai tujuan yang berlainan. Jika pelaburan bermakna anda membeli emas kerana mahukan keuntungan tetapi jika sebagai simpanan, anda membeli emas sebagai satu langkah keselamatan sekiranya berlaku kejatuhan nila matawang.


Ya. Jika boleh kita tidak mahu nilai matawang jatuh, tapi ia tak mustahil berlaku. Sekarang adalah musim membeli emas bagi pihak yang meminatinya. Namun terdapat 2 jenis penggemar emas. Ada yang menganggapnya sebagai pelaburan, ada yang mengganggapnya sebagai simpanan. Saya adalah yang lebih cenderung ke arah simpanan berbanding pelaburan.

Harga emas, membuak pada peratusan yang agak tinggi beberapa tahun kebelakangan ini adalah disebabkan oleh terbongkarnya konspirasi penekanan terhadap harga emas boleh pihak tertentu.

Bihak Bank Persekutuan Amerika dikatakan menyembunyikan fakta sebenar berapa banyak emas yng disimpan, tetapi 'meminjamkan' emas kepada pasaran emas supaya wujud bekalan berlebihan. Ini digunakan untuk mengekalkan nilai dollar pada paras yang tinggi walaupun mereka mengeluarkan dollar pada kadar yang tinggi.

Dollar yang tinggi membolehkan mereka membeli komoditi import daripada negara lain dengan menggunakan kertas sahaja.

Berbalik kepada persoalan simpanan atau pelaburan. Sekiranya tidak wujud tekanan terhadap harga emas, emas perlu dimiliki sebagai rizab bagi sesebuah keluarga atau individu. Ini disebabkan kerana sifat wang kertas itu yang sentiasa mengembang.

Secara umumnya semua orang faham bahawa apabila wang kertas dicetak, nilainya akan turun.

Namun satu perkara yang perlu difahami ialah penurunan nilai wang kertas tidak berlaku sejurus sahaja dicetak.

Pada tahun 1982, keseluruhan wang Ringgit yang di dalam kitaran dan dideposit hanyalah 12.47 bilion.
Pada laporan BNM yang terkini nilai itu meningkat kepada lebih 200 bilion.

Jika kita bandingkan, bilangan wang ringgit telah bertambah 16 kali ganda atau 1600%.

Namun harga barang tidak meningkat 16 kali ganda.

Belum lagi.

Secara kasar, berdasarkan pemahaman ringgit, jika wang dicetak lebih, nilainya turun.
Namun apa yang berlaku ialah nilai lambat turun, tetapi tetap akan turun.

Pembuakan harga emas dalam USD adalah berkait dengan bekalan wang Amerika.

Di Malaysia, kita masih terikut tukaran asing untuk mendapatkan harga emas.

Akan tetapi apabila "Ringgit" dibandingkan dengan emas yang berada di Malaysia, maka akan tahulah nanti berapa nilai ringgit yang sebenar.

Pada kehidupan harian, nilai yang ada pada ringgit itu merosot setiap tahun, pada kadar yang sedikit.
"inflasi 3% , apa kisah"

Namun inflasi sebenar adalah kadar yang lebih tinggi. Sistem kawalan harga yang membuatkan ianya kelihatan rendah.

Satu hari nanti ia akan membuak jua. Tanda tanda awal ialah "tidak mampu tanggung subsidi".
Pengsubsidian adalah kaedah menyembunyikan inflasi sebenar.

Fungsi emas adalah menyimpan nilai sebenar.

Andai kata 20 gram emas mampu untuk menghantar anak ke universiti.
Maka kalau ada krisis kewangan bagaimana pun, 20 gram emas itu masih mampu untuk menghantar anak ke universiti, walaupun ketika itu 20 gram emas harganya RM 10,000.

Menurut teori ahli kewangan yang tersohor, supaya menyediakan rizab kewangan beberapa bulan gaji.
Maka rizab itu perlu disediakan juga dalam bentuk emas.

Memang kalau boleh tidak mahu ringgit itu runtuh, namun ianya bukanlah sesuatu yang mustahil untuk berlaku.

Ketika British memerintah tanah melayu, matawang kertas Straits Dollar digunakan, namun apabila Jepun memerintah Kertas itu tidak lagi laku. Kemudian British datang balik, wang kertas jepun pula tidak laku.

Apa terjadi kalau hasil titik peluh disimpan dalam bentuk wang kertas, lenyap sekelip mata?

Maka, menyimpan emas, adalah menyimpan hasil titik peluh, supaya nilainya tidak merosot akibat membuakan inflasi atau krisis kewangan.JADILAH PELABUR YANG BIJAK, ANDA MAMPU MENJANA KEUNTUNGAN

KiNgX
07-02-10, 02:47 AM
PETUA ORANG-ORANG MELAYU.

Kadang-kadang, kita tidak perlu membazirkan wang ringgit yang banyak dengan ke klinik sekadar untuk mengubati beberapa penyakit yang kurang serius. DIbawah disertakan beberapa petua yang mungkin dapat digunakan, malahan mampu menjimatkan kos yang banyak..selamat menchoba!!

Bernanah jari disebabkan jarum/duri/tulang ikan.

Ambil 3 sulur bawang merah,tumbuk, jgn terlampau lumat,masukkan satu sudu besar minyak kelapa dan dibungkus menggunakan daun pisang, kemudian dipanaskan diats api,apb sudah pana tampalkan pd tempat yg sakit dan dibalut dgn kain pembalut luka-3 hari sembuh.

Bengkak-begkak dibadan/terkena ulat.

Ambil sepotong kunyit,perut, masukkan kapur sireh dan air,panaskan ramuan tersebut dan apb sudah sejuk letak ditempat bengkaka, 5mint sembuh.

Barah pada daging

Ambil getah pokok pulai (bunganya berwarna putih) dan disapukan tempat yg terlibat(kulitnya),buat sehingga hilang.

Barah pd kemaluan dan sbg (imporstate)

Ambil:
1.akar pokok delima
2.akar pokok inai
3.akar rumput kepala lalat
4.akar rumput lalang laut

Rebus semuanya sehingga tinggal airnya setengah cerek/periuk.Setelag sejuk minum airnya 2 kali sehari, lakukan selama 2 minggu.

Atau,

Ambil:
1.Akar poko mata ayam
2.akar pokok cenerai
3.akar pokok larak merah
4.akar pokok belimbing buluh
5.kulit akar pokok sengkuang
6.akar pokok kedudut
7.akar pokok tapa besi

Campur kesemuanya dan rebus hingga didih, setelah itu minum air rebusan itu 2 kali sehari, lakukan selama seminggu.
Bagi penyakit bengkak paru2 juga ramuanya sama, cuma tambah:
8.Akar pokok melada pahit (direbus dgn diatas).

Barah darah/leukemia.

Sentiasa makan sayur petola dan labu. Atau, ambil 20gram kemunting cina (bunga warna putih atau merah) yg sudah dijemur kering lalu direbuskan,setelah dingin airnya minumlah 2x sehari sehingga sembuh.

Barah rahim

Ambil pohon benalu teh yg tumbuh di dataran tanah tinggi,setinggi 750 meter dr laut.Rebus dan minum air nya,lakukan selama 3 bulan,stelah 3 bulan silalh berjumpa doktor,lihat apa mereka kata.

Atau,

Ambil getah gambir,getah keladi gatal,air asahan akar pokok melor susun dan akar melor biasa dan air/buih gumpalan pokok pegaga besi, pagaga biasa dan air asahan kemenyan putih.Semua bahan tersebut dicampur,diratakan lalu dilumur ke rahim melalui lubang faraj.

Barah gigi/gusi

Ambil akar pokok penar akar pokok mata ayam dan akar pokok cap perdik, asahkan kesemuanya bersama kemenyan lalau lumurkan kebahagian siratan gigi yg membengkak dan berkumur(jangan ditelan airnya).

Gusi berdarah

Ambil beberapa helai daun bacang dan masukkan ke dalam periuk berisi air,campurkan bebrapa helai daun inai,kemdian rebus,setelah didih masuk sedikit asam gelugor dan garam. Setelah airnya suam masukkan kedalam mulut dan biarkan selama 3minit, lalu berkumur.Buat 2x sehari pagi/malam 3 hari berturut turut.

Buasir

Ambil satu perdu (satu pokok termasuk akar,daun dan buah) pokok belimbing tanah dan bukit (bukan belimbing buluh)capur semua dan rebuskan sehingga airnya mendidih,minum air tersebut 2x sehari,dua hari akan sembuh.

Batuk seratus hari

Ambil akar pokok kemunting cina yg bunganya berwarna putih (bukan ungu) asahkan pada buntut pasu (letak sedikit air) kemudian asahkan sedikit kemenyan bersamanya.Minum air tersebut 2kali sehari,2-3 hari akan sembuh.

Batuk biasa(bronkitis)

Ambil sepotong cikur sebesar ibu jari, garam sedikit kemudian kunyah2 dan telan airnya. 5 menit gatal akan hilang.

batuk yg tidak henti henti pada kanak2.

Ambil air perahan daun peria dan peri minum pd anak tersebut,disebabkan air ini terlalu pahit,kahak akan keluar, buat berulang kali jika perlu.

batuk biasa

Ambil daun lidah buaya, ambil isi dlm nya, hiris halus2 sebanyak 20gram,siramkan madu asli ketasnya sebanyak 40cc.makan 2x sehari,buat selama 2 minggu.

Bisul kepala

Ambil 5 duri pokok kabu asahkan bersama air sehingga air pekat,sapu pd tempat bisul,buat sehingga beberapa kali.

Menghilangkan tanda bisul awal

Bila badan anda ditumbuhi bisul bisul yg baru,gosokkan dgn bawang putih.

Atau,
telan 1biji buah kadak hacing(warna kuning) yg biasanya tumbuh diladang getah,akan sembuh selamanya.

Atau,
Ambil kepala ikan keli(lele) kemudian bakar hingga hangus dan tumbuk hingga hancur,campurkan dgn air pinang atau minyak kelapa (minyak benar) lalu dilumurkan kebahagian kepala bisul yg sakit itu.

Bengkak bengkak(kaki) waktu hamil

Ambil kacang cambah(taugeh) bersihkan dan masuk dlm kuali/periuk, masuk 1 gelas air panas kedlm nya, ambil airnya yg sudah kurang panas-hangat2 kuku dan minum, ulang hingga kaki menjadi surut.

Busung

Ambil kacang lohor bersama daunya setakat yg anda mahu atau 3 genggam,2 ekor burung puyuh padang/kampung yg disembelih, kemudian rebuskan semua danjadikan sbg sayur, lalu diberi makan pada pesakit,lakukan beberapa kali.

Bertih (cacar air)

Ambil segera 5 helai daun jarak,rebus,apb sudanh hangat kuku, mandi dgn air tersebut dan gosokkan daun jarak yg direbus itu kpd kulit pesakit.Lakukan selama 3 hari berturut.

Bintik hitam kesan campak dimuka atau lain kesan dibahagian lain.

Ambil jagung muda, parutkanya kemudianya gosok ke tempat terlibat,buat bebrapa hari atau seminggu.

Bengkak,sakit urat (param mustajab) dan rasa sakit pada punggung.

Ambil daun kecubung sapu kapur sireh pd nya dan tumbuk sampai halus, kemudian tampalkan ke tempat sakitJADILAH PENGGUNA YANG BIJAK, ANDA MAMPU MENGUBATINYA.

KiNgX
09-02-10, 12:35 PM
Tips Bijak IT – Run Command

Saya selalu guna Run Command untuk ping dan telnet sahaja. Rupa-rupanya Command Run ni banyak betul kegunaannya sebagai shortcut. Boleh amalkan lepas ni. Kalau windows XP ke bawah, cara untuk guna command Run ni hanya tekan Start – Run. Kalau guna Vista ada leceh sikit tetapi saya suka guna shortcut keybord. Tekan logo windows + R serentak

Run Command

Add/Remove Programs – appwiz.cpl
Administrative Tools – control admintools Automatic Updates – wuaucpl.cpl
Bluetooth Transfer Wizard – fsquirt
Calculator – calc
Certificate Manager – certmgr.msc
Character Map – charmap Check
Disk Utility – chkdsk Clipboard
Viewer – clipbrd Command Prompt – cmd
Component Services – dcomcnfg
Computer Management – compmgmt.msc
Date and Time Properties – timedate.cpl
DDE Shares – ddeshare
Device Manager – devmgmt.msc
Direct X Control Panel (If Installed)* – directx.cpl
Direct X Troubleshooter – dxdiag Disk
Cleanup Utility – cleanmgr
Disk Defragment – dfrg.msc
Disk Management – diskmgmt.msc
Display Properties – desk.cpl
Display Properties (w/Appearance Tab Preselected) – control color
Dr. Watson System Troubleshooting Utility – drwtsn32
Driver Verifier Utility – verifier
Event Viewer – eventvwr.msc
File Signature Verification Tool – sigverif
Findfast – findfast.cpl
Folders Properties – control folders
Fonts – control fonts Fonts Folder – fonts
Free Cell Card Game – freecell Game Controllers- joy.cpl
Group Policy Editor (XP Prof) – gpedit.msc
Hearts Card Game – mshearts
Iexpress Wizard – iexpress
Indexing Service – ciadv.msc I
nternet Properties – inetcpl.cpl
IP Configuration – ipconfig /all
Java Control Panel (If Installed) – jpicpl32 Aug 31 Sourish
Keyboard Properties – control keyboard Local Security Settings – secpol.msc
Local Users and Groups – lusrmgr.msc
Logs You Out Of Windows – logoff
Microsoft Chat – winchat
Minesweeper Game – winmine
Mouse Properties – control mouse
Mouse Properties – main.cpl
Network Connections – control
netconnections Network Connections – ncpa.cpl
Network Setup Wizard – netsetup.cpl
Notepad – notepad Nview
Desktop Manager (If Installed) – nvtuicpl.cpl
Object Packager – packager
ODBC Data Source Administrator – odbccp32.cpl
On Screen Keyboard – osk Opens AC3 Filter
(If Installed) – ac3filter.cpl
Password Properties – password.cpl
Performance Monitor – perfmon.msc
Performance Monitor – perfmon Phone and Modem Options – telephon.cpl
Power Configuration – powercfg.cpl
Regional Settings – intl.cpl
Registry Editor – regedit
Registry Editor – regedit32 Remote Desktop – mstsc
Removable Storage – ntmsmgr.msc
Removable Storage Operator Requests – ntmsoprq.msc
Resultant Set of Policy (XP Prof) – rsop.msc
Scanners and Cameras – sticpl.cpl
Scheduled Tasks – control schedtasks Security Center – wscui.cpl
Services – services.msc
Shared Folders – fsmgmt.msc
Shuts Down Windows – shutdown Sounds and Audio – mmsys.cpl
Spider Solitare Card Game – spider SQL Client Configuration – cliconfg
System Configuration Editor – sysedit
System Configuration Utility – msconfig
System Properties – sysdm.cpl
Task Manager – taskmgr
Telnet Client – telnet
User Account Management – nusrmgr.cpl
Utility Manager – utilman
Windows Firewall – firewall.cpl
Windows Magnifier – magnify
Windows Management Infrastructure – wmimgmt.msc
Windows System Security Tool – syskey
Windows Update Launches – wupdmgr
Windows XP Tour Wizard – tourstart
Wordpad – write

KiNgX
12-02-10, 12:21 AM
Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak?????....

Mari kite cuba ramai2ekspiremen sains kat bawah nie untuk membuktikan betapa bahayanya mengisi minyak kereta sambil berbual atau sms menggunakan handphone. Sebelum itu, kita kena sediakan bahan-bahan serta alatan yang diperlukan, iaitu :-

1. Kuali sebijik.
2. 3 bijik kad manila
3. 1 rol kertas foil (kertas timah)
4. Handphone sebijik
5. Minyak petrol sikit.


Pastu

http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=55261&d=1265904480

Susun kad tadi lebeh kurang macam nie...

http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=55261&d=1265904480

Letak plak kertas foil tu atas kad tadi..

http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=55262&d=1265904480

Letak petrol ckit...

http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=55263&d=1265904480

Pastu korang tipon la sape...tapi maybe amik mase yang lame ckit...

TIBA-TIBA

http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=55265&d=1265904480PERINGATAN, anda dinasihatkan untuk tidak mengunakan handphone ketika di stesen minyak.....

KiNgX
12-02-10, 01:33 PM
Minyak pelincir tiruan.

Sebuak kilang memproses minyak pelincir tiruan kena serbu di Rawang. Pada mulanya PDRM ingatkan kes dadah rupanya kilang minyak pelincir tiruan rupanya. Ceh hampeh betul.

Belilah dari bengkel yang diyakini produknya tulen, kalau beli kat bengkel silap-silap terbeli yang tiruan punya. Yang tuan punya bengkel yang bersubahat beli murah minyak tiruan lepas tu jual kepada pelanggan masa servis lepas tu kereta terduduk tepi jalan panggil diaorang juga, memang hampeh.

Sila refer attachment bawah untuk selanjutnya, Castrol pun ada cek oiii..

55320

KiNgX
17-02-10, 02:29 PM
AWAS! Pukau Mayat

Aku ingin menyebarkan cerita dari pengalaman sahabat ku Khairul yang terkena pukau mayat agar kita sentiasa peka dan awas dengan niat jahat pengamal durjana ini dan semoga dengan kejadian ini kita sentiasa berdoa kepada ALLAH dalam hidup harian kita agar dijauhkan dan dilindungi dari niat jahat orang seperti nya. Kejadian berlaku pada 21hb November 2009 bertempat di kawasan letak kereta bangunan KLCC. Retetan kejadian seperti diceritakan oleh isteri Khairul

Sabtu 21hb jam 1:00 tengahari

Khairul ke pejabat nya di KLCC untuk menyiapkan sedikit kerja yang perlu dibereskan, setelah kerjanya beres jam 6:30ptg Khairul ke ATM untuk mengeluarkan wang dan selepas itu pergi minum minum dengan kawan kawan nya sebelum bergegas turun untuk ke keretanya yang terletak di bangunan KLCC untuk pulang kerumah . Ketika menghampiri kereta nya, dia didatangi seorang lelaki yang kononnya ingin menukar wang kecil untuk membayar parking . Dalam ketika itu lah lelaki itu memulakan niat jahat nya untuk memukau dengan menepok belakang Khairul tanda terima kasih nya setelah dapat menukar wang kecil.

Berikutan kejadian itu Khairul terus tidak ingat apa yang berlaku disekelilingnya seolah olah dia hilang ingatan dan seperti orang bingai
Usaha untuk menghubungi Khairul oleh isteri nya Zura tidak berjawab hanya jawapan voice mail yang diulang berkali kali di terimanya , tanpa menduga apa yang terjadi pada suami nya lagi pon suami nya sering pulang lewat kerana berjumpa dengan klien nya atas urusan kerja Zura pon melelapkan mata sambil menidurkan putri kesayangan mereka.

Ahad 22hb November 2009.

Pagi itu setelah bangun dari tidur Zura terkejut kerana suaminya masih belum pulang dan tiada khabar berita yang diterima dari Khairul. Puas Zura hubunginya namun hanya voice mail yang diterima. Tanpa syak apa apa perkara buruk berlaku keatas suaminya Zura cuba menghubungi rakan rakan dan kenalan Khairul untuk memastikan suami nya selamat dan setelah hampir tengahari Zura cuba menghubungi Hospital2 untuk memastikan suaminya tidak mendapat apa apa kecelakaan.
Lewat petang masih tiada apa apa berita dari Khairul cuma sekali sekala sms dari telepon bimbit nya masuk mengatakan bateri nya kong¯ namun untuk menghubungi nya masih gagal untuk memastikan Khairul dalam keadaan selamat. Keadaan ketika itu menjadikan Zura , rakan rakan dan kerabat kerabat Khairul gusar dan gelisah takut ada masaalah besar berlaku pada Khairul.

Jam 10:00 malam satu laporan Polis telah dibuat setelah segala usaha untuk menghubungi Khairul gagal dan menemui jalan buntu. Dalam pada itu saudara mara Khairul berusaha mencari orang orang yang ¡®pandai¡¯ dalam hal hal ghaib untuk cuba mencari Khairul dengan cara kepakaran tersendiri.

Jam 11:30 mlm Zura mendapat sms mengatakan Khairul dalam perjalanan balik dan berada di kawasan Shah Alam , namun usaha untuk menghubunginya masih gagal dan buntu.

Jam menunjukan 2:00 pagi namun Khairul masih belum balik, Zura pon naik keatas untuk melelapkan mata setelah lama menunggu . Dalam pada itu Zura masih tidak dapat melelapkan matanya sepenuhya mengenangkan nasib suaminya sepanjang hari dan masih menaroh harapan kepulangan Khairul.

Tiba tiba jam 2:30 pagi kereta Khairul muncul dihadapan pagar rumahnya, Zura yang dari tadi tidak dapat melelapkan matanya menjenguk dari tingkapnya agar suaminya keluar dari kereta namun setelah hampir 5 minit Khairul masih tidak kelihatan .Dengan rasa cuak dan takut kalau kalau ada orang lain dalam kereta Khairul, Zura dengan dibantu oleh ibu nya turun untuk mendapatkan Khairul yang masih didalam kereta.

Alangkah terperanjatnya kedua beranak itu setelah pintu kereta dibuka keadaan Khairul menggeletar , pucat lesi dan membisu seolah olah dalam kebingungan. Khairul dipapah kedalam rumah masih dalam kebingungan , tidak bermaya dan membisu. Zura memberitahu saudara maranya atas kepulangan Khairul. Malam itu setelah dimandikan Khairul dapat lelap tapi masih bingai dan tidak kenal orang.

Isnin 23hb November 2009

Zura membawa Khairul berjumpa dengan seorang ustaz untuk dipulihkan, setelah dirawat dan dipulihkan baru lah Khairul kembali ke keadaan seperti dia. Namun apabila ditanya apa yang terjadi pada dia selama ini, Khairul mengatakan dia tidak ingat apa apa cuma dia ingat waktu keadaan di parking KLCC ketika dia dihampiri oleh seorang lelaki kurus tinggi berkulit gelap.

Dari pandangan ustaz , khairul telah dipukau untuk dijadikan orang suruhan kepada manusia yang tidak bertanggung jawab. Khairul seperti ZOMBIES yang boleh disuruh apa saja untuk kepentingan manusia durjana itu, dan mengikut kata ustaz lagi Khairul merupakan mangsa yang ke 113 dan kebanyakan mangsanya ialah orang muda. Sungguhpon wang RM1000 Khairul lesap namun dari segi logiknya masa kan kereta dan telepon bimbit Khairul tidak di ambil oleh pemukau itu. Zura dan keluarga bersyukur kerana dapat Khairul kembali seadanya dari tindakan cepatnya, berdoa dan dengan pertolongan dan kuasa Allah. Apa akan dan telah terjadi pada mangsa mangsa zombies yang lain ?????? hilang tanpa di kesan.

OLEH ITU AMBIL LAH IKTIBAR DAN AWASI LAH SETIAP LANGKAH KITA AGAR KITA TIDAK MENJADI MANGSA PEMUKAU MAYAT SETERUSNYA UNTUK DIJADIKAN ZOMBIES.

Dari pengalaman ngeri yang Khairul hadapi diatas maka disarankan agar kita jangan tinggalkan solat dan usahakan apa apa ayat pendinding dan amalan amalan doa harian agar ianya tidak terjadi pada orang yang kita kasihi.


Hati-hati ketika bertemu dengan orang yang tidak dikenali, anda mampu mengubahnya.

KiNgX
17-02-10, 03:12 PM
Bersyukurlah dengan rumah anda

Biasanya kalau duduk di kampung rumah besar keluasan lebih 24′ X 80′ pun dikira kecil tapi kalau dibandar atau taman perumahan dah kira besar. kebanyakkan rumah flat memang rasa kecil dan bisingnya 24 jam. Rumah flat tempat kita, busuk-busuknya pun mempunyai 2 bilik tidur dan dapur.

Manakala di Hong Kong pula, dengan harga tanah paling mahal peliklah jika rumah flat di sana langsung takde bilik! Kalau anda lihat gambar dalam rumah flat di Hong Kong.


Jadilah pengguna yang tahu bersyukur dengan apa yang anda ada.

KiNgX
19-02-10, 03:57 PM
Basuh buah

Saya tidak pasti ini adalah hoax atau tidak. Tapi sememangnya perlu kita membasuh buah-buahan yang kita beli sebelum dimakan.

Please don’t eat the skin of the apple because it’s coated with wax. Check before you eat many of the fruits. WAX is being used for preservation purposes and cold storage.

You might be surprised especially apples from USA and other parts are more than one year old, though it would look fresh. Becoz wax is coated, preventing bacteria to enter. So it does not get dry. Please Eat Apples after removing the wax as demonstrated below.

KiNgX
20-02-10, 01:31 PM
Awas jangan terbasuh wang RM50 baru

Pastikan anda tidak terbasuh duit RM50 baru. Seorang jurutera di PJ, Yeoh Jit Shiong, 25, telah terendam beg duitnya dalam mesin basuh. Apa yang mengejutkan ialah wang RM50 yang baru dikeluarkan dari mesin ATMnya telah hilang sekelip mata.

Apa yang berlaku sebenarnya ialah not RM50 baru telah hilang gambar cetakannya termasuk no siri. Yang tertinggal hanyalah benang keselamatan dan watermark sahaja.

Manakala wang RM50 lama dan RM10 yang turut tercuci tidak rosak sama sekali. Jika wang RM50 lama boleh bertahan berada di dalam mesin cuci, mengapa tidak wang RM50 baru , yang seharusnya yang diperbaiki, dan telah di upgrade versinya?

KiNgX
21-02-10, 06:15 PM
Tip mencari juzuk Al-Quran

Ingin berkongsi dengan anda formula untuk mencari/menghafal halaman Al-Quran (saiz standard Pada Al-Quran – Madinah Al-Munawwarah).

Perhatikan caranya; yang sangat mudah: — Al-Quran mempunyai 30 Juzuk (bahagian)

Contoh 1
Jika anda ingin tahu- Juzuk 5 daripada Quran muka surat berapa?
5 (lima juzuu) 5-1 = 4, jawapannya 4 x 2 = 8 kemudian letakkan 2 selepas 8 yang menunjukkan 82

Sekarang lihat pada Al-Quran dan anda akan melihat Juzuk ke 5 bermula pada halaman 82.

Contoh 2
Juzuk 10 , 10-1 = 9, jawabannya 9 x 2 = 18 kemudian masukkan 2 selepas 18 yang menunjukkan 182

Sekarang lihat pada Quran, anda akan melihat Juzuk 10 bermula pada halaman 182.

Contoh 3
Juzuk 23, 23-1 = 22, jawapan 22 x 2 = 44 kemudian masukkan 2 selepas 44 yang menunjukkan 442

Sekarang lihat pada Quran, anda akan melihat juzuk 23 bermula pada halaman 442.

Selain itu, Juzuk bermula daripada bahagian atas laman & berakhir pada bahagian bawah laman

KiNgX
22-02-10, 10:54 PM
Senaman leher

Untuk kaki tenet yang tak boleh renggang dengan internet atau komputer mereka...sekurang-sekurangnya lakukan pembacaan ini 3 kali sehari...bagus untuk meregangkan otot-otot anda

NeoCyber
23-02-10, 07:52 AM
CHECK RESIT PEMBAYARAN ANDA

Tidak kira Tesco ke,Giant ke, Econsave ker bila lepas kita membuat pembayaran semak resit yang diberi. Mungkin terdapat kesilapan harga di kaunter berbeza dengan harga di label barang. Ya lah yang kerja kaunter tu bukannya taip satu-satu harga barang tetapi hanya scan pada kod yang tertera pada label.

Kes ini biasanya berlaku apabila pekerja yang di bahagian barang tidak update apabila harga promosi dan tamat dan ianya berbeza dengan data pada sistem database mereka. Wife saya pernah terkena dan bertanya kepada mereka kerana harga di kaunter lebih mahal dari harga pada barang di Giant. Akibatnya mamat yang ditugaskan jaga harga barang tu kena keluar duit kocek dia sendiri. Kesian juga tapi salah sendiri kerana cuai. Bagaimana pula dengan mereka yang tidak kisah tengok harga pada resit atau perasan apabila dah sampai rumah dan sanggup halalkan jer…mesti ramai kan.

So jangan lupa semak resit anda apabila shopping. Tunaikan hak anda sebagai pembeli. Jangan sampai terkena seperti ini:

bagus tips ni.

Saya tambah sikit. Selain dari harga kaunter yg lebih mahal dari yg di paparkan di rak display barang, kadang2 ada juga barang yg di salah letak di rak dan di letakkan dgn harga murah.

Contoh yg berlaku pada aku weekend lepas. Nak beli tong sampah.., sekali tgk ada tong sampah lawa, harga 9.80.

Sekali masa bayar kt kaunter, harga jadi RM34.90.. apa gila? aku komplen lah, apsal harga lain pulak?

So, cashier tu pegi dgn aku kt tempat rak tong sampah tu. dia kata , Encik, ini barang tersalah letak kt rak ni, sebenarnya di rak bawah.

kata aku - ini bukan salah saya, salah sapa pekerja yg kat sini lah.

kata cashier tu - Tak encik, harga memang betul, cuma rak aje yg salah. jadi encik kena bayar harga yg betul lah.

kata aku - panggil manager. Setelah manager datang, dan aku tunjuk tempat tong sampah tu ( bukan satu ada penuh rak tu dgn tong sampah yg mahal tu, tapi harga tunjukkan harga murah..(maybe tong sampah lain kot)

aku kata kt manager tu - ini bukan salah customer, ini clearly salah jusco dan setahu saya - polisi jusco - kalau harga barangan di rak lebih murah dari harga bila scan di kaunter, mereka akan honour harga barangan di rak. Blaa..blaabla.a., - last-last manager tu terpaksa agree dgn aku - dan aku bayar harga 9.80 saja.

Ini bukan kali pertama berlaku pada aku - selalu berlaku bila sales lah, kadang sales dah abis smalam, tapi poster harga diaorang tak buang lagi. Bila kena macam ni - korang kene bertegas nakkan jugak harga yg di iklankan! kalau promosi dah habis - itu tugas staff diaorang utk buang segala poster promosi.

So - adakah aku check resit setiap kali beli barang? Yes! definitely.

Adakah sikap ini menguntungkan? - pastinya! pastikan anda bayar harga yg di letakkan di rak dan tidak lebih dari itu. mana-mana pasaraya pun akan honour harga yg anda nampak di rak.. (dgn syarat, barang tu mmg di letak di situ lah. bukan anda yg mengalihkan nya!, nak buat keje2 jahat tu kene ingat - ada CCTV.., dan juga - Allah nampak! . Kalau kena kt barang makanan.. tak elok laa buat gitu.. jadi darah daging tu, kecuali pada kes2 yg genuine. )

jadilah pengguna bijak! (saya dapat sabun murah, telur murah.. , beras murah.. dan haritu - syampu loreal elseve dgn begitu murah.. akibat kebebalan staf-staf pasaraya ni. atau mungkin mereka malas!, kita sekadar bertindak bijak sikit aje dari mereka! )

KiNgX
24-02-10, 03:15 AM
Antara marjerin dan mentega

Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda (turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi mendapat semula wang pelaburan mereka.

Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti mentega. Suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin dengan pelbagai perasa baru.

TAHUKAH ANDA … perbezaan antara marjerin dan mentega?

Bacalah sehingga ke akhirnya? anda tentu tertarik! Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin. Dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru.

Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan. Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah makanan tambah nilai! Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.

Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan asid lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin menaikkan risiko penyakit barah sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan. Ia juga merendahkan respons pertahanan tubuh serta keberkesanan insulin semula jadi badan.

Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan ? INI IALAH BAHAGIAN YANG SANGAT MENARIK!

Marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur hidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).

Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:

Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat teduh. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:

*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda) *ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti anda?

NeoCyber
24-02-10, 12:34 PM
Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:

Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat teduh. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:

*ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti anda?saya sedikit sangsi dgn kenyataan di atas..., ini kerana banyak kali.. saya selalu tertinggal majerin kadang terlupa tutup (anak-anak laa, makan tak reti nak simpan balik) , hasilnya kulat dan kulapuk lain akan mula tumbuh pada majerin tersebut..

ini sekaligus menyangkal kenyataan di atas yg tiada satupun mikroorganisma akan tumbuh.. :)

nota : kita boleh copy paste mana2 fakta yg kita jumpa.., namun tak semua yg kita jumpa di internet itu betul.. tak semua info yg masuk kt email tu betul..! kadang2 hanyalah hoax semata-mata .. dan di tambah2 supaya sedap cerita nya.

Teknologi terkini telah memperbaiki tahap nutrisi dalam marjerin dan menyebabkan majerin2 terbaru kebanyakan mengandungi kadar trans-fat 'ZERO' atau kurang dari 5%..

dan tak semua orang suka rasa mentega.. ada orang alah kepada apa2 produk tenusu dan terpaksa memilih marjerin.

Kalau anda terpaksa membeli marjerin - pilihlah marjerin yg di buat dari minyak canola, atau minyak kekacang.. bukan dari sumber sawit semata.. ini adalah pilihan alternatif yg baik utk kesihatan..

sekadar menambah info.. !

terunasuci
25-02-10, 12:20 PM
Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:

Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat teduh. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:

*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda) *ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti anda?Adakah anda sendiri sudah mencubanya?? hehehesaya sedikit sangsi dgn kenyataan di atas..., ini kerana banyak kali.. saya selalu tertinggal majerin kadang terlupa tutup (anak-anak laa, makan tak reti nak simpan balik) , hasilnya kulat dan kulapuk lain akan mula tumbuh pada majerin tersebut..

ini sekaligus menyangkal kenyataan di atas yg tiada satupun mikroorganisma akan tumbuh.. :)Saya sependapat dengan anda...walaupun saya tak penah mengadakan kajian ilmiah ini secara peribadi, tetapi pengalaman malas nak masuk marjerin ni ke dalam peti sejuk setelah menggunakannya telah membuktikannya...2-3 hari kalau kita tinggalkan majerin tersebut atas meja atau pun kat luar setelah membukanya, pasti akan terhasil kulapuk atas permukaan marjerin tersebut...tak kiralah jenama apa...

3 jenama yang penah dicuba / diuji secara tak sengaja adalah Planta, Daisy dan juga Naturel...
p/s : mungkin garaj tempat dilakukan ujian tu mempunyai sistem penyejuk kot...hehehe

wahlaue
25-02-10, 01:22 PM
Sebab banyak menonton MythBuster.. pendapat I begini

KingX punya article mungkin benar jika marjerin tidak pernah digunakan.

Kenyataan TerunaSuci dan NeoCyber tentang marjerin tumbuh kulat mungkin bukan kerana marjerin tapi oleh kerana telah dicemari oleh unsur2 lain seperti roti, air liur (sebab jilat pisau sapu tu) atau mungkin sisa2 peanut better kat pisau sapu (sbb kadang orang campur bila makan roti) atau benda lain2.

NeoCyber
25-02-10, 03:34 PM
Sebab banyak menonton MythBuster.. pendapat I begini

KingX punya article mungkin benar jika marjerin tidak pernah digunakan.

Kenyataan TerunaSuci dan NeoCyber tentang marjerin tumbuh kulat mungkin bukan kerana marjerin tapi oleh kerana telah dicemari oleh unsur2 lain seperti roti, air liur (sebab jilat pisau sapu tu) atau mungkin sisa2 peanut better kat pisau sapu (sbb kadang orang campur bila makan roti) atau benda lain2.

anda mungkin benar. :)

tapi.. kalau kita berpandukan artikel.. saya rasa ujikaji tu di buat di luar negara. !

semasa saya di luar negra.. nasi biar seminggu kt luar pun tak basi.!

gulai kari.. masak sendiri - letak lah berminggu2 pun.. tak basi.!

baju.. di sana tak berbau masam... :)

cuaca dan suhu , juga kelembapan merupakan faktor utama nak berkulat ke tak.. bukan lah material makanan semata-mata :)

wah.. perbincangan ni dah condong ke aras Discovery channel pulak.

KiNgX
25-02-10, 07:42 PM
Bagus gak kekadang bagi info betul kat tempat lain, tidak kat tempat sendiri ni..baru la nampak orang bagi posting kat thread ni, nampak meriah sikit, tak la bosan sangat...yahooo!!!

Jika anda tahu atau anda dah tahu banyak benda sangat, jadi la user yang bijak dengan share-share di sini, jangan jika tak setuju sahaja baru nak post...hehehe

Ok, put your eyes here babe and wait for my next posting...

KiNgX
06-03-10, 02:23 AM
Pekerja restoran mamak bukan Islam & Sijil Halal Palsu

Sebuah restoran mamak di Damansara Damai memalsukan sijil halal dan menggajikan pekerja bukan Islam di restorannya. So berhati-hatilah makan restoran Mamak. Malah, JAKIM telah menarik balik serta merta pengeluaran sijil halal yang dikeluarkan oleh pihak agen yang dilantik untuk mengelakan disalah guna pengeluarannya.


Utusan Online:

KUALA LUMPUR 3 Mac – Mengaku Islam tetapi tergagap-gagap apabila diminta mengucap dua kalimah syahadah dan membaca Al-Fatihah.
Akibatnya, bukan sahaja tembelang pekerja sebuah restoran mamak di Damansara Damai itu pecah, bahkan muslihat majikannya memalsukan sijil halal turut terbongkar.

Ketika pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menjalankan sesi ujian dalam serbuan di restoran itu hari ini, pekerja yang berasal dari selatan India itu hanya terkebil-kebil ketika dia yang mengaku Islam diminta mengucap dan membaca surah Al-Fatihah.

Serbuan pada pukul 11 pagi itu dilakukan sepasukan pegawai Jakim dibantu pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Putrajaya. Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Bahagian Hab Halal Jakim, Amri Abdullah berkata, ia dilakukan selepas pihaknya menerima aduan pengguna yang keliru dengan status halal restoran tersebut yang majoriti pekerjanya adalah warga asing.

Beliau berkata, pemeriksaan mendapati terdapat tiga logo halal disyaki palsu ditampal di tiga penjuru restoran yang dimiliki oleh peniaga bukan Islam itu. Katanya, seorang penyelia restoran yang disoal siasat cuba memperdayakan pegawai penguat kuasa dan mendakwa restoran itu ditauliahkan sijil halal Jakim.

Bagaimanapun, katanya, helah tersebut tidak berjaya kerana dia gagal menunjukkan sijil itu apabila diminta. “Lelaki terbabit kemudian memberi alasan sijil halal berkenaan disimpan oleh pemilik syarikat yang kini berada di Kedah atas urusan perniagaan,” katanya ketika ditemui selepas mengetuai operasi itu di sini hari ini.

Menurut Amri, alasan itu dianggap tidak munasabah kerana kebiasaannya pemilik restoran atau kilang akan mempamer atau menggantungkan sijil halal dalam premis untuk meyakinkan pelanggan. “Curiga dengan alasan diberikan, maka kami sengaja mengatur sesi ujian ringkas dengan meminta penyelia kedai terbabit menunjukkan pekerja beragama Islam yang ada di restoran itu. “Dia segera memanggil seorang pekerjanya yang didakwa beragama Islam berasal dari India.

” Namun, mengejutkan apabila dia (pekerja berkenaan) langsung tidak tahu mengucap dua kalimah syahadah apatah lagi membacakan ayat mudah seperti surah Al-Fatihah apabila diminta,” katanya. Amri berkata, ditanya sama ada dia pernah mendirikan solat, lelaki terbabit mengaku hanya ibu dan kakaknya di kampung sahaja yang bersembahyang.

Katanya, ini jelas menunjukkan lelaki terbabit hanya Islam pada zahirnya tetapi tidak pernah faham atau mengamalkan ajaran Islam sebenar. “Sehubungan itu, pihak Jakim percaya semua pekerja di restoran terbabit adalah bukan Islam dan tidak layak untuk mendapatkan sijil halal,” katanya.

Bimbang pemilik restoran terus memperdaya pelanggan, kata Amri, pihaknya mengarahkan supaya logo halal terbabit ditanggal serta-merta. Katanya, pemilik restoran itu boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 15(1) Akta Perihal Dagangan 1972 kerana memalsukan logo sijil halal Jakim yang boleh membawa denda maksimum RM250,000 jika sabit kesalahan.

KiNgX
07-03-10, 05:39 PM
Pemalsuan Logo Halal

Sekarang pemalsuan logo halal semakin membimbangkan. walaupun ada sesetengah produk mempunyai logo halal, tapi bagaimana pula kalau logo halal yang bukan logo halal yang sah. Inilah logo halal JAKIM yang sebenar


http://www.halal.gov.my/upload/article_big/anihalalhitam.gif


Lain-lain dari logo halal ni tidak diiktiraf oleh JAIS dan JAKIM. Saya timbulkan isu ini apabila beberapa pengguna menunjukkan logo halal produk makanan segera kentang goreng yang tidak sama dengan logo halal JAKIM.

Nama pada dasarnya sahaja islamik tapi entah-entah dimiliki oleh orang bukan Islam. Sepatutnya pihak yang bertanggungjawab meluluskan makanan lebih sensitif mengenai nama/brand sesuatu produk makanan tersebut. Ini juga sama dengan produk keluaran PAU AHMAD dan ubat gigi Mukmin yang dimiliki oleh orang bukan Islam.

JAKIM juga disarankan membuat sticker logo halal yang berkualiti tinggi yang tidak boleh dicopy dengan senang supaya orang Islam di Malaysia ni tidak mudah kena tipu pada produk makanan. Ini belum dikira dengan restoran mamak, kopitiam,hotel dan restoran makanan segera. Betapa terdedahnya kita memakan makanan haram yang “halal”.

Kantin sekolah rendah sekarang ini pun lebih suka menjual makanan seperti nugget,hotdog dan sebagainya. Mungkin makanan ini yang disukai kanak-kanak. Oklah tapi sumbernya di beli dari mana dan adakah dijamin halal?Jadilah pengguna mukmin yang bijak

KiNgX
09-03-10, 03:23 PM
Jika anda pengguna email Yahoo, berhati-hati jika mendapat email seperti di bawah. Sekarang pun sudah ada pihak yang kerjanya menjual email. Yahoo tidak akan meminta password kita. Paling kuat pun Yahoo suruh update password sahaja. Tapi nampak macam sebijik layout dia kan?

KiNgX
10-03-10, 01:37 PM
Berhati-hati di dunia cyber ni, kita sudah bergaul dengan orang-orang luar negara yang ntah sapa-sapa. Kita boleh mendapat email pun dari ntah sapa-sapa. Email yang diterima kononnya peluang melabur dan JV juta-jutaan USD yang confirm duit kita akan lebur.

Berhati-hati sentiasa sebelum terkena dan kongsi dengan kawan-kawan

KiNgX
12-03-10, 12:07 PM
Tips dan teknik berkesan menghukum anak

Masa kanak-kanak merupakan masa yang paling penting dalam proses kehidupan manusia. Masa ini merupakan tahap awal pertumbuhan seorang anak untuk menjadi manusia dewasa, apakah dia akan menjadi manusia baik atau sebaliknya, adakah dia akan jadi ‘terror’ atau ‘terrorist’?

Mendidik anak boleh dilaksanakan dalam pelbagai cara iaitu, memberi nasihat, arahan, petunjuk, kelembutan, toleransi, penghargaan ataupun contoh teladan. Tapi kalau tak jalan juga, iaitu jenis yang tak makan saman, cara memberi hukuman dapat diterapkan. Tapi jangan lebih-lebih pula sampai jadi kes mendera.Bersabarlah mendidik anak kerana anak ialah amanah Allah.

Perlu diingat bahawa menghukum anak bukan hanya dengan memukulnya sahaja, tetapi hukuman boleh diberi dalam pelbagai cara, malahan kadang-kadang pemberian hukuman dengan cara memukul sangat tidak berkesan malah dapat menimbulkan impak yang negatif.

Di bawah ini disenaraikan cara-cara memberi hukuman sebagai pendidikan kepada anak, diulangi, sebagai pendidikan kepada anak. Teknik menghukum anak ini sebagaimana yang disarankan oleh Ustaz Mohd Zawawi Yusoh dari Universiti Islam Antarabangsa.

1. Pandangan mata yang sinis – Pandangan mata ibu bapa yang memancarkan rasa cinta dan kasih sayang dapat menanam rasa cinta dalam diri seseorang anak. Begitu juga pandangan mata yang sinis dapat menimbulkan peringatan pada si anak dan boleh membuat anak terdiam.

2. Keluarkan suara dari tenggorok (mendengus) sebagai tanda tidak bersetuju dan peringatan kepada anak terhadap apa yang telah dan akan dilakukannya.

3. Puji orang lain depan dia, tetapi dengan syarat untuk memberi rasa sangsi saja kepada si anak dan mendorong si anak untuk menjadi sebagus yang dipuji.

4. Buat-buat macam tak pedulikan si anak. Ini merupakan keterbalikan daripada sikap memberi perhatian yang dapat menanam rasa cinta pada diri anak. Contohnya, jika anak melakukan kesalahan dan hendak diberi hukuman, apabila si anak mengajak berbicara, maka palingkanlah wajah (konon-konon jual mahal la… ) sehingga si anak menyedari kesilapannya. Dalam hal ini hendaklah dijelaskan kesalahannya dengan cepat dan tidak membiarkannya terus sebab peranan kita ialah mendidik bukan menyeksa.

5. Tidak bagi duit, tak mengajaknya berekreasi atau tidak memberikan sesuatu yang dia suka seperti basikal, bermain video game, menonton TV, berkunjung ke rumah teman, saudara atau seumpamanya.

6. Putuskan hubungan dengan anak tapi tidak lebih tiga hari dengan niat untuk menghukumnya, hubungan harus kembali seperti biasa jika anak telah mengakui kesalahannya atau menyesali perbuatannya.

7. Beri ancaman dengan syarat ancaman tersebut tidak terlalu berat. Ancaman tersebut juga tidak boleh dilaksanakan sekiranya belum melewati tempoh yang diberikan untuk si anak mengakui dan memperbaiki kesalahannya.

8. Memulas telinga. Sebagaimana yang pernah dilakukan Rasulullah S.A.W seperti yang diriwayatkan oleh Imam Nawawi dari Abdullah bin Basr al-Mazni r.a, dia berkata : Aku telah diutuskan oleh ibu ku dengan membawa beberapa biji anggur untuk disampaikan kepada baginda, ketika aku menemui Rasulullah S.A.W, baginda memulas telinga ku sambil berkata “Wahai penipu!”

9. Memukul sebagai alternatif terakhir. Oleh itu tidak dibenarkan memukul kecuali telah dilakukan semua cara-cara mendidik dan menghukum lainnya. Memukul anak dapat dilakukan jika cara-cara yang lain tidak lagi berfungsi dan si anak telah mencapai umur, sebab anak yang belum mumaiyyiz tidak dapat membezakan yang benar atau yang salah serta tidak menyedari kesalahannya. Jika dilakukan juga dikhuatiri anak menerima impak negatif seperti tekanan jiwa/batin, terbiasa untuk memukul, rasa takut, kencing malam dan penyakit kejiwaan lainnya.

Demikian juga dilarang memukul anak di bawah umur 10 tahun, sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W: Maksudnya: “Perintahlah anakmu menunaikan solat pada usia tujuh tahun, dan pukullah mereka kerana tidak melakukannya pada usia sepuluh tahun.”.JADILAH IBU BAPA YANG BIJAK...ANDA MAMPU MENDIDIK ANAK ANDA.

KiNgX
23-03-10, 12:48 AM
Mengira Kadar Denyutan Jantung Anda

Pada amnya, untuk menentukan sama ada anda bersenam dalam zon kadar jantung sasaran, anda perlu berhenti bersenam buat seketika untuk mengira denyutan nadi. Anda boleh mengambil denyutan nadi pada bahagian leher, pergelangan tangan atau dada. Kami mengesyorkan pergelangan tangan.

Anda boleh merasai denyutan radial dengan meletakkan jari telunjuk dan jari hantu pada arteri dan tekan dengan lembut. Jangan gunakan ibu jari. Kira denyutan jantung selama 60 saat atau kira untuk tempoh 30 saat dan darab dengan dua. Mulakan pengiraan pada denyutan pertama, yang dikira sebagai sifar.

Jika denyutan berada pada julat antara 85 dan 119 bpm dalam kes seseorang yang berusia 50 tahun, dia dianggap aktif dalam julat sasaran senaman berkeamatan sederhana. Ujian berikut amat berguna untuk menentukan tahap keamatan senaman. Seseorang yang aktif pada tahap keamatan rendah seharusnya boleh menyanyi semasa melakukan kegiatan tersebut.

Seseorang yang aktif pada tahap keamatan sederhana seharusnya boleh berbual dengan selesa semasa melakukan kegiatan fizikal. Sekiranya seseorang tercungap-cungap dan tidak mampu berbual, kegiatan tersebut boleh dianggap sebagai berat. Kegiatan fizikal boleh memberikan anda pelbagai manfaat kesihatan.

Orang yang suka menjalankan kegiatan fizikal sederhana atau berat secara kerap akan mengurangkan risiko mengalami sakit jantung kronik, strok, diabetes melitus tidak bergantung kepada insulin (jenis 2), tekanan darah tinggi dan kanser kolon sebanyak 30 hingga 50 peratus. Tambahan lagi, mereka yang giat bersenam mempunyai kadar kematian awal lebih rendah berbanding orang yang langsung tidak aktif. Berikut adalah beberapa kegiatan yang boleh membantu meningkatkan tahap kesihatan jantung anda:

Aktiviti – Kalori Yang Digunakan Seminit

Tarian Aerobik – .062
Berbasikal (15 bsj) – .049
Golf (angkat beg sendiri) – .045
Berlari (5 bsj) – .061
Berenang (20 ela seminit) – .032
Tenis – .032
Berjalan kaki (3.5 bsj) – .035

Kegiatan fizikal yang kerap boleh meningkatkan tahap kesihatan dan mengurangkan risiko kematian awal menerusi cara-cara berikut:

- Mengurangkan risiko menghidap sakit jantung koronari (CHD) dan risiko meninggal dunia akibat CHD
- Mengurangkan risiko strok
- Mengurangkan risiko mengalami serangan jantung kali kedua bagi orang yang pernah diserang sakit jantung
- Mengurangkan jumlah kolesterol darah dan trigliserid dan meningkatkan lipoprotein kepadatan tinggi (HDL atau kolesterol ?baik?)
- Mengurangkan risiko tekanan darah tinggi
- Mengurangkan tekanan darah di kalangan orang yang sudah menghidap hipertensi
- Mengurangkan risiko menghidap diabetes melitus (jenis 2)
- Mengurangkan risiko menghidap kanser kolon
- Membantu seseorang mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat
- Mengurangkan rasa resah dan tertekan
- Menggalakkan kesejahteraan psikologi dan mengurangkan tekanan
- Membantu membina dan mengekalkan tulang, otot dan sendi yang sihat
- Membantu warga emas menguatkan badan supaya dapat bergerak tanpa terjatuh atau menjadi terlalu letih.

Petua senaman

Kita tahu bahawa kegiatan fizikal penting untuk kesihatan jantung. Tetapi kita harus sedar had jantung untuk memastikan kita tidak terlalu membebankan organ ini. Berikut adalah beberapa petua untuk bersenam dengan baik:

- Pilih kegiatan fizikal yang menyeronokkan dan bukan memenatkan. Lakukan pelbagai kegiatan. Pilih beberapa aktiviti yang anda gemari, kerana dengan bertukar-tukar aktiviti, senaman tidak akan menjadi sesuatu yang membosankan atau rutin.
- Cari masa dan tempat yang sesuai untuk bersenam. Cuba jadikannya satu amalan, tetapi anda boleh melakukannya dengan fleksibel. Jika anda terlepas satu sesi senaman, cuba lakukan senaman dengan cara lain.
- Dapatkan sokongan orang yang rapat dengan anda. Tentukan sokongan apa yang anda perlukan.
- Jangan terlalu ghairah. Lakukan kegiatan keamatan rendah hingga sederhana dahulu. Anda boleh meningkatkan kekerapan dan keamatan aktiviti secara perlahan-lahan apabila anda semakin cergas. Secara beransur-ansur cuba bersenam selama 30 hingga 60 minit pada kebanyakan hari dalam seminggu.
- Catat rekod senaman anda. Berikan ganjaran kepada diri anda apabila mencapai kejayaan tertentu. Kejayaan adalah pendorong yang paling baik!

Kini anda sedar bahawa kegiatan fizikal yang kerap boleh membawa manfaat besar kepada kesihatan jantung anda.Apabila digabungkan dengan amalan pemakanan yang baik, badan anda pasti gembira dengan keputusan anda untuk bersenam!

Artikel ini tidak bermaksud menggantikan perkhidmatan daripada profesional perubatan. Berbincanglah dengan doktor atau profesional penjagaan kesihatan sebelum mengikuti sebarang jenis rawatan atau amalan.

KiNgX
23-03-10, 02:45 PM
Air cap badak air paip?

Pernah minum air cap badak?Air cap badak dipercayai turun temurun oleh org kita boleh menyejukkan badan masa demam.

Sedikit antara kita yang mengambil tahu apa kandungan air cap badak ni, cuma dipercayai mengandungi ubat-ubatan dari China. Status halal haram tu, saya tak pasti pula samada air cap badak ni mempunyai logo halal JAKIM atau tidak.

Serbuan oleh Jabatan Kesihatan Daerah Kubang Pasu ke sebuah kilang memproses air penyejuk badan di Jerlum mendapati air yang didakwa boleh menyejukkan badan tersebut adalah 100% air paip dan sudah beroperasi sejak tiga tahun lalu. Ceh berapa ramai orang kita yang beli dan kemudian minum air paip.

Oleh kerana gambar jenama air tersebut diblurkan saya pun tak pasti jenama apa air penyejuk badan ni, sekali pandang macam air cap badak jer. Sekarang banyak produk yang mengeluarkan air penyejuk badan ni yang botolnya pun seakan-akan sama antara satu sama lain.

Saya faham kalau sesuatu kes itu belum dijatuhkan bersalah oleh mahkamah pihak media cetak tidak berani nak menunjukkan jenama sesuatu barang tu, mana tau tup-tup kes mahkamah diaorang menang tak pasal-pasal kena saman.

Namun begitu sepatutnya mereka berkongsi dengan orang ramai terutama produk yang berkaitan dengan ubat-ubatan dan status halal haram supaya masyarakat boleh berwaspada. Kalau produk tu dah haram tetapi pihak tertentu melambat-lambatkan, tidak berkongsi atau menyorok maklumat kepada orang Islam yang lain dan orang Islam lain memakannya sapa nak tanggung?

Tahniah kepada penguatkuasa dan badan NGO seperti PPIM yang semakin rajin membuat serbuan-serbuan ke kilang yang disyaki. Sampai ada yang kena kurung pun ada, hanya Allah saja yang membalas budi korang.