PDA

View Full Version : Masalah Pc @ Mac Anda? - Tanya Disini 3



krak
02-08-08, 03:49 PM
Kita sambung segala Permasalahan Mengenai PC atau MAC di sini.

jemaing
07-08-08, 12:34 AM
mintak tolong guru dan mahaguru..notebook aku tak leh bleh play HD movie..tak smooth..sangkut sikit sikit..kenapa erk..?

Acer aspire 4315-2004
Celeron prosesor 530 1.73gghz 1mb l2 cache
1gb ram up to 64mb mobile intel grapics..
media accelerator X3100

setakad ni dah test dgn movie ext mkv..yang avi punya ok..
ari tu test citer "Car" anime tu..dan "i'm legand" ..kalu tak saport nyesal beli..

krak
07-08-08, 02:16 AM
mintak tolong guru dan mahaguru..notebook aku tak leh bleh play HD movie..tak smooth..sangkut sikit sikit..kenapa erk..?

Acer aspire 4315-2004
Celeron prosesor 530 1.73gghz 1mb l2 cache
1gb ram up to 64mb mobile intel grapics..
media accelerator X3100

setakad ni dah test dgn movie ext mkv..yang avi punya ok..
ari tu test citer "Car" anime tu..dan "i'm legand" ..kalu tak saport nyesal beli..

Permasalahan di sini ada lah mengenai codec la bro. Tiada kena mengena dengan Laptop anda tak support HD Movie. Eh movie Car dgn Lagend tu bro copy dapat dari saya ke? Kalau tak silap saya untuk Car saya dah convert pegi .vob yg mana telah pun direname kan ke ext .avi. Format tersebut adalah untuk direct Play dengan PS3. Tetapi boleh juga dipelaykan dengan menggunakan Window Media Player Cassic (Provided that The Codec is Properly Installed or There is No Codec Conflict) atau Power DVD

Normally untuk Windows XP Biasa boleh pakai Codec ini http://www.free-codecs.com/XP_Codec_Pack_download.htm (version 2.4.1) dan untuk Vista boleh pakai yg ini http://ftp.freenet.de/pub/filepilot/windowsvista/multimedia/video/vista_codec/VistaCodecs_v470.exe (version 4.7.0). Tapi sebelum Install tuh make sure segala mak nenek Codec yg ada dalam laptop tu (if any) kasi buang dahulu yek.

p/s : Beli laptop mana ada nyesal beb, banyak benda lain boleh buat maa

jemaing
07-08-08, 10:22 PM
Normally untuk Windows XP Biasa boleh pakai Codec ini http://www.free-codecs.com/XP_Codec_Pack_download.htm (version 2.4.1) dan untuk Vista boleh pakai yg ini http://ftp.freenet.de/pub/filepilot/windowsvista/multimedia/video/vista_codec/VistaCodecs_v470.exe (version 4.7.0). Tapi sebelum Install tuh make sure segala mak nenek Codec yg ada dalam laptop tu (if any) kasi buang dahulu yek.

p/s : Beli laptop mana ada nyesal beb, banyak benda lain boleh buat maa
[/quote]

Thnks bebanyak bro..hik..hik..!
bro punya codec wa dah rembat..dengan penuh kepercayaan..sebelum ni wa pakai klmcodec(mega)..tapi masa instl dulu pun dah ada sikit error..
baru tadi instal mastroka codec plak..tak ingat versi berapa..movie tu dah jalan cantik..ada plak part part yang suara hilang plak..hampesss tul..ni nak bubuh bro punya codec plak..belasah jangan tidak..hik..hik..!
citer tu wa dl sendiri..bro punya dulu casino royal..tu yang kat dalam HD player ari tu..dah tak pakai..sume movie tak leh saport..jadi storage je kat rumah..!nanti senang senang nak sedut bro punya HD erk..!yang suci suci je la..hu..hu..

krak
08-08-08, 12:00 AM
Eh bro buang semua codec codec yg ada tuh sebelum u install codec yg i kasik. Bercampur baur tuh, tuh yg sebab movie jadi sangkut sangkut (Normally randering pakai satu CODEC jer bila tgk movie) . Ala macam ler tak biasa SUCI ke TAK SUCI namanya laki. Sedut ajer.....

jemaing
09-08-08, 12:13 PM
Eh bro buang semua codec codec yg ada tuh sebelum u install codec yg i kasik. Bercampur baur tuh, tuh yg sebab movie jadi sangkut sangkut (Normally randering pakai satu CODEC jer bila tgk movie) . Ala macam ler tak biasa SUCI ke TAK SUCI namanya laki. Sedut ajer.....

Done bro thank you..so.. hik..hik..!malam diner nanti ada keja sedut menyedut tak..:icon_biggrin:

krak
09-08-08, 12:46 PM
Ha ha kalau dah buat sessi sedut menyedut habislah nikmat keanzalan anal dinner tuh. Org sibuk enjoy dinner ko sibuk sedut. Tak per sesi sedut kita buat masa lain ye.

Malam tadi sebelum TT Futsal, install VISTA ULTIMATE kat bro LSD punya T61 Lenovo (2 bijik tuh). Mula mula agak poyo sikit camner nak tambah RAM. Nasib la ada reference manual (Googling) Rupanya hanya 4 skru jer yg kena bukak, he he LSD bukak semua pastuh ada balance 1 skru (belasah la bro). Ganaz giler letak 4GB RAM kat Lenovo dia. Lepas install Vista then applykan Boot Loader lak, tgk dia buat boot up mak aiii cepatnyer (jelez wa tengok), ada NVIDIA 128MB GP card lagi. Since dah Genuine Vista tu kasi UPDATE semua DRIVER2 dan Vista Patch tuh.

cikgukamall
09-08-08, 06:29 PM
A'kum tuan, nih saya nak buat laporan la tuan..

Saya memakai Acer 2920, jadi persoalan saya, adakah boleh saya menyambungkan pada kotak tv saya? saya ada cubanya beberapa kali dengan membeli kekabel yg boleh disambungkan kepada TV (kalau aku guna pc ok jek, laptop plak tak ble) jadi, masalahnya pada laptop saye ke tak pun saya yang tak reti? sila beri tunjuk ajar ye tuan.

waktu lapor : 6.30 petang

L.S.D
09-08-08, 07:05 PM
Ha ha kalau dah buat sessi sedut menyedut habislah nikmat keanzalan anal dinner tuh. Org sibuk enjoy dinner ko sibuk sedut. Tak per sesi sedut kita buat masa lain ye.

Malam tadi sebelum TT Futsal, install VISTA ULTIMATE kat bro LSD punya T61 Lenovo (2 bijik tuh). Mula mula agak poyo sikit camner nak tambah RAM. Nasib la ada reference manual (Googling) Rupanya hanya 4 skru jer yg kena bukak, he he LSD bukak semua pastuh ada balance 1 skru (belasah la bro). Ganaz giler letak 4GB RAM kat Lenovo dia. Lepas install Vista then applykan Boot Loader lak, tgk dia buat boot up mak aiii cepatnyer (jelez wa tengok), ada NVIDIA 128MB GP card lagi. Since dah Genuine Vista tu kasi UPDATE semua DRIVER2 dan Vista Patch tuh.


memang tengkiu sama bro Krakatua ni, yg sanggup dtg awal utk tolong install :) Thinkpad ni ada susah susah sikit nak cari driver. Ada driver yg tak dijumpa oleh windows, kena rajin pergi carik kat Lenovo puna website. Cari sepanjang hari baru dapat hampir semua drivers.

P/S: 4GB RAM memang cepat! Tunggu apa lagi, bro! Sekarang RAM baru RM115 aje kat Cycom.

jemaing
12-08-08, 07:21 AM
memohon bantuan kekeronik masalah saya ni..hu..!hu..!saya nak buang internet download manager..dah uninstal tapi bila instal balik os masih detech IDM lama tu..IDM tu dah tamat tempoh..crack punya siri no depa dah tangkap..try instal baru..gini plak jadinya..

Bro Krak..instal vista codec tu..mkv & avi jln/view cantik..tapi wmv pulak sangkut sangkut..bleh tak nak pakai KLMC..berkenan la..tapi kantoi la dgn byk koleksi HD aku...

krak
12-08-08, 09:17 AM
memohon bantuan kekeronik masalah saya ni..hu..!hu..!saya nak buang internet download manager..dah uninstal tapi bila instal balik os masih detech IDM lama tu..IDM tu dah tamat tempoh..crack punya siri no depa dah tangkap..try instal baru..gini plak jadinya..

Bro Krak..instal vista codec tu..mkv & avi jln/view cantik..tapi wmv pulak sangkut sangkut..bleh tak nak pakai KLMC..berkenan la..tapi kantoi la dgn byk koleksi HD aku...

Boleh Guna Window Media Classic instead of Window Media Player untuk Mainkan wmv. Atau kalau rajin install Vlc Media Player. Vlc tak kacau codec yg sedia ada. Yang ko gatal2 lak nak install KLMC pe hal lak, nanti habis mkv pulak sangkut sangkut.

Guna Flashget (ianya FOC sahaja) fungsi adalah sama dengan IDM. Boleh guna untuk sedut dari tflux server juga. LSD pun saya suruh pakai yg ini, senang sb no xpiry n its free. Link kat sini http://www.flashget.com/en/download.htm

landmark1123heavy
19-08-08, 02:03 AM
Boleh Guna Window Media Classic instead of Window Media Player untuk Mainkan wmv. Atau kalau rajin install Vlc Media Player. Vlc tak kacau codec yg sedia ada. Yang ko gatal2 lak nak install KLMC pe hal lak, nanti habis mkv pulak sangkut sangkut.

Guna Flashget (ianya FOC sahaja) fungsi adalah sama dengan IDM. Boleh guna untuk sedut dari tflux server juga. LSD pun saya suruh pakai yg ini, senang sb no xpiry n its free. Link kat sini http://www.flashget.com/en/download.htm




bro VLC player mmg best...

tapi dia mcm tak support 3gp punya sound laa..

u punya ada keluar sound tak krak?

yosefgunawan
19-08-08, 08:35 AM
guru saya mohon bantuan untuk cari kan solusi nya. pc saya udah 3kali di install ulang tetap sama saja tidak bisa install driver pci modem card penjerasan nya, (ERROR) Driver installtion failed:could not find the MODEM device for this driver.
Kanapa ya kok bisa bergitu?
Ada yg bilang cd driver rusak tapi coba di pc teman bisa,dan sebelum di instal ulang di pc saya bisa kok kira kira apa nya yg tak beres ya guru?

cruztasia
19-08-08, 10:15 AM
A'kum tuan, nih saya nak buat laporan la tuan..

Saya memakai Acer 2920, jadi persoalan saya, adakah boleh saya menyambungkan pada kotak tv saya? saya ada cubanya beberapa kali dengan membeli kekabel yg boleh disambungkan kepada TV (kalau aku guna pc ok jek, laptop plak tak ble) jadi, masalahnya pada laptop saye ke tak pun saya yang tak reti? sila beri tunjuk ajar ye tuan.

waktu lapor : 6.30 petang

Biasanya kalu Acer kita mesti menekan kekunci Fn+F6 untuk masuk ke mode Dual Monitor.. Sila cuba :D




guru saya mohon bantuan untuk cari kan solusi nya. pc saya udah 3kali di install ulang tetap sama saja tidak bisa install driver pci modem card penjerasan nya, (ERROR) Driver installtion failed:could not find the MODEM device for this driver.
Kanapa ya kok bisa bergitu?
Ada yg bilang cd driver rusak tapi coba di pc teman bisa,dan sebelum di instal ulang di pc saya bisa kok kira kira apa nya yg tak beres ya guru?

Error demikian maksudnya driver tersebut salah atau kemungkinan PCI device tersubut loggar atau tidak tepat kemasukkannya. Sila semak pemasangan device tersebut pada mobo. Kemudian sila semak di Hardware device untuk melihat samada comp telah menemuinya dengan cara melihat ikon tanda seru dengan unknown device. Lihat properties device tersebut, kemudian copy and paste Harware ID di ruangan Details ke Google. Ia akan membantu anta mencari model dan memudahkan anda mencari driver yang betul. Penggunaan software Driver Guide juga memudahkan anda mengenal pasti driver yang betul.

EOF

p/s : aku da jadi skema?

yosefgunawan
20-08-08, 08:58 AM
guru pci modem yg ada di hardware device other, bukan yg di unknown fungsi untuk sambung ke mp4 player apa ada cara lain? Oh yah guru saya copy dvd ke dvd pakai nero
Kok tak kebaca sama dvd player?
Gimana caranya video 3gp atau mp4 masukan ke kaset dvd supaya kebaca sama player dvd
Saya udah coba beberapa kali tapi tak kebaca! Tolong ya guru,! Makasih sebelum nya

kula1981
21-08-08, 12:10 AM
bro mcmner nk istall mac osx lepord aku try buat xleh bot laaa kena bot dr cd mcmner nk fdisk dia

landmark1123heavy
28-08-08, 01:39 AM
tumpang tanya... macam mana nak reset bios pada laptop fujitsu, sebab i terlupa password lah...

krak
28-08-08, 01:55 AM
tumpang tanya... macam mana nak reset bios pada laptop fujitsu, sebab i terlupa password lah...

Cuba CMOSPWD, boleh download di http://www.softpedia.com/get/Security/Decrypting-Decoding/CmosPwd.shtml Tak tahula pula sama ada ia boleh digunapakai pada Fujitsu. Kalau Acer ok ajer.

landmark1123heavy
30-08-08, 04:07 AM
ok.. tapi notebook ni xde floppy disk drive....

kalau kita burn ikut cd, & set cdrom kepada 1st device, agak2 jadi tak?

yg i pelik sikit, dia kena buat mcm startup disk, mcm startup disk nak format win 98 dulu...

so bila nk buat startup disk dia kena buat dlm disket...

ke boleh kita copy file startup tu burn dlm cd?

brew
30-08-08, 10:45 AM
ok.. tapi notebook ni xde floppy disk drive....

kalau kita burn ikut cd, & set cdrom kepada 1st device, agak2 jadi tak?

yg i pelik sikit, dia kena buat mcm startup disk, mcm startup disk nak format win 98 dulu...

so bila nk buat startup disk dia kena buat dlm disket...

ke boleh kita copy file startup tu burn dlm cd?
tumpang pertanyaan, ni problem nak masuk setup screen kan? kalau setup screen dah kena lock, macam mana kau nak set 1st device tu?

anyway, ko bleh create software tu kat disket yg kat memana ko ada, tapi content tu ko burn saja as image(bootable cd). juga boleh rujuk disini : http://nu2.nu/bootcd/

google keyword: bootable cd

epson
02-09-08, 11:44 AM
bro..tumpang tanye..
ritu aku baru format laptop aku..tapi bile aku nk bukak C:/ or mane2 yg ada kt situ,die kluar box "open with" nape jd mcm ni eh?tapi kalau bukak lalu kt link tu boleh pulak..
pastu aku cucuk mouse pon nk kena install..mcm mana nk overcome ini problem eh..

lagi 1,bile da format,die xletak antivirus..so aku suruh kwn aku installkan..and then aku dpt kaspersky n b4 that of course aku da buang avg tu..aku da restart n da tgk kt C:/ xda dah folder avg..tapi bile aku nk install kaspersky tu,die tulis Please Remove AVG 8..padahal aku da unistall dah..da 2,3 kali aku restart n try install kaspersky ni pon xbole jugak..

saye bute i.t
hehe

L.S.D
02-09-08, 11:51 AM
bro..tumpang tanye..
ritu aku baru format laptop aku..tapi bile aku nk bukak C:/ or mane2 yg ada kt situ,die kluar box "open with" nape jd mcm ni eh?tapi kalau bukak lalu kt link tu boleh pulak..
pastu aku cucuk mouse pon nk kena install..mcm mana nk overcome ini problem eh..

lagi 1,bile da format,die xletak antivirus..so aku suruh kwn aku installkan..and then aku dpt kaspersky n b4 that of course aku da buang avg tu..aku da restart n da tgk kt C:/ xda dah folder avg..tapi bile aku nk install kaspersky tu,die tulis Please Remove AVG 8..padahal aku da unistall dah..da 2,3 kali aku restart n try install kaspersky ni pon xbole jugak..

saye bute i.t
hehe
I pun ada masalah sejenis. Nak bukak external HDD, dia tanya "open with". Apa yg I buat ialah, I right click dan pilih "explore". Terus masuk.

cruztasia
02-09-08, 08:30 PM
lagi 1,bile da format,die xletak antivirus..so aku suruh kwn aku installkan..and then aku dpt kaspersky n b4 that of course aku da buang avg tu..aku da restart n da tgk kt C:/ xda dah folder avg..tapi bile aku nk install kaspersky tu,die tulis Please Remove AVG 8..padahal aku da unistall dah..da 2,3 kali aku restart n try install kaspersky ni pon xbole jugak..

saye bute i.t
hehe

Uninstall AVG tidak membuang rekod2 registry didalam comp anda.. SIla pergi ke Start>Run. Taip regedit. Dan delete key-key dibawah:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\AVG
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Uninstall\AVG8Uninstall

Harap berjaya :D

EOF

L.S.D
02-09-08, 08:46 PM
Uninstall AVG tidak membuang rekod2 registry didalam comp anda.. SIla pergi ke Start>Run. Taip regedit. Dan delete key-key dibawah:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\AVG
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Uninstall\AVG8Uninstall

Harap berjaya :D

EOF
Konsep yg sama bole digunakan utk IDM ke?

cruztasia
03-09-08, 03:42 AM
Konsep yg sama bole digunakan utk IDM ke?

Sepatutnya boleh..
Cuba guna fungsi cari didalam regedit tersebut..
Taipkan keyword yang sesuai.. Cth: nama program,nama company wat program tu, singkatan nama program.. Ia akan membantu anda mencari key yg betul.. Tetapi mengedit registry ada risikonya.. Kerana kita tidak pasti mana key yg betul untuk dideletekan sekiranya menggunakan fungsi carian..

EOF

brew
03-09-08, 06:54 AM
bro..tumpang tanye..
ritu aku baru format laptop aku..tapi bile aku nk bukak C:/ or mane2 yg ada kt situ,die kluar box "open with" nape jd mcm ni eh?tapi kalau bukak lalu kt link tu boleh pulak..
pastu aku cucuk mouse pon nk kena install..mcm mana nk overcome ini problem eh..


saye bute i.t
hehe
biasanya, kalau menjadikan DRIVE C ko sebagai another program master partition. Contoh, kalau ko double click C, dan dia bukak game yg run C sebagai game tersebut

cuba tgk kat event viewer, apa yg ko dah buang yg buat system tak jumpa.

brew
03-09-08, 06:55 AM
Konsep yg sama bole digunakan utk IDM ke?

ye boleh, kalau pakai registry cleanup pon boleh, kalau sesiapa yg pakai win98 dulu dan pakai norton antivirus pasti dah biasa ngan benda nie.

kita dah uninstall norton tapi masa startup norton still cakap dia tak jumpa dll haram jadah sumer.

L.S.D
03-09-08, 10:20 AM
Sepatutnya boleh..
Cuba guna fungsi cari didalam regedit tersebut..
Taipkan keyword yang sesuai.. Cth: nama program,nama company wat program tu, singkatan nama program.. Ia akan membantu anda mencari key yg betul.. Tetapi mengedit registry ada risikonya.. Kerana kita tidak pasti mana key yg betul untuk dideletekan sekiranya menggunakan fungsi carian..

EOF
Dah cuba, dan memang boleh :D Thank you very muchie.

abg_kuss
03-09-08, 11:34 PM
Kepada kenkawan semua
ada sesiapa tau camana nak buang pop-up
kata kita dah jadi mangsa piret windows (memang piret punya pun)
kat bawah desktop. Ini kes terlebih update la niii..

krak
03-09-08, 11:45 PM
Dah cuba, dan memang boleh :D Thank you very muchie.

Kalo dah payah bro guna jer ccleaner (http://www.ccleaner.com/ ), biar dia sendiri jer yg deletekan. Make sure backup apa yg didelete tu. Senang nak refer balik registry yg dah terdelete (repaired). Walaupun function registry repair dia limited tapi kira ok la sebab dia boleh delete unused dll, active x, Program ID, uninstaller dan bla bla bla.

p/s : Always run ccleaner once a week to delete temporary internet cache file dlln. Kasi free up sikit hard disk tuh.

epson
06-09-08, 11:36 AM
orait bro..tq..
da okay dah..

raymose
08-09-08, 09:00 AM
bro cam ne lak kalu aku nye drive C tu
keluar tulisan colour biru la..
pastu ada setengah2 file dia pun cam tu..
kat mu dokument pun ada gak..
so, macam mana aku nak bagi dia back to normal balik ek??

landmark1123heavy
08-09-08, 11:02 AM
bro cam ne lak kalu aku nye drive C tu
keluar tulisan colour biru la..
pastu ada setengah2 file dia pun cam tu..
kat mu dokument pun ada gak..
so, macam mana aku nak bagi dia back to normal balik ek??


kalau tak silap i lah...
bila sesuatu drive atau file, tulisan berwarna biru tu sebab dia compress... atau di mampatkan...

bila di mampatkan semua fail2 di dalam drive tu akan jadi kecik...
bila dia compress so jimat le space dlm hardisk kita ni...

tapi i tak penah cuba lagi kaedah ni sbb risau kalau ada problem, bila kita guna hardisk kita di sumbatkan kepada pc lain.. hehe..

kalau salah info ni maybe pakar2 yg lain buleh betulkan..

sebab gua pun tengah belajar sebenarnya...

landmark1123heavy
08-09-08, 11:05 AM
ada soalan kepada yg sudi nk menjawab tu boleh lah jawab hehe...

situasi dia macam ni... i ada bawak notebook ni ke kolej...

dan di kolej mmg ada internet.. so kita sharing la internet guna wifi ni...

masalahnya bila kita guna internet di kolej ni, ada sesetengah web site tu kita tak leh nak xcess...

macam website friendster, myspace, tak boleh nak login...

mungkin admin dah guna firewall, dan block web2 yg tertentu...

so macam mana kita nak bypass benda ni...

sekian trima kaseyy..

krak
09-09-08, 01:16 AM
ada soalan kepada yg sudi nk menjawab tu boleh lah jawab hehe...

situasi dia macam ni... i ada bawak notebook ni ke kolej...

dan di kolej mmg ada internet.. so kita sharing la internet guna wifi ni...

masalahnya bila kita guna internet di kolej ni, ada sesetengah web site tu kita tak leh nak xcess...

macam website friendster, myspace, tak boleh nak login...

mungkin admin dah guna firewall, dan block web2 yg tertentu...

so macam mana kita nak bypass benda ni...

sekian trima kaseyy..

Selain dari menggunakan Proxy Bypass ada satu software nih yg saya pernah post suatu ketika dahulu. Ada dua tiga user yg pm saya bagaimana nak mengbypass firewall, saya suruh diorg pakai Ultrasurf ver8.9 ni jer. Tak tahulah setakat mana level 'Dinding Api' tersebut, kalo simple jer boleh lepas. Tapi bro boley cuba install dan download di link bawah nih.

http://rapidshare.de/files/40425309/UltraSurf.8.9.raider3119.rar.html


p/s : Tunggu sehingga semua indicator lampu HIJAU keluar dan ia menggunakan IE sbg default browser (boley tukar rasanya). Sila UPDATE jika ianya boleh digunakan lagi atau tidak.

landmark1123heavy
11-09-08, 07:13 PM
Selain dari menggunakan Proxy Bypass ada satu software nih yg saya pernah post suatu ketika dahulu. Ada dua tiga user yg pm saya bagaimana nak mengbypass firewall, saya suruh diorg pakai Ultrasurf ver8.9 ni jer. Tak tahulah setakat mana level 'Dinding Api' tersebut, kalo simple jer boleh lepas. Tapi bro boley cuba install dan download di link bawah nih.

http://rapidshare.de/files/40425309/UltraSurf.8.9.raider3119.rar.html


p/s : Tunggu sehingga semua indicator lampu HIJAU keluar dan ia menggunakan IE sbg default browser (boley tukar rasanya). Sila UPDATE jika ianya boleh digunakan lagi atau tidak.


ok cantek bro... download sekarang...

kalau ada info atau masalah nanti i post sini kita share sama2...



i dah test dah software yg bro krak kasi tu..

mmg menjadi... terima kasih byk2 ye bro...

tak sangka benda ni freeware..

sekarang dah ada version terbaru, versi 1.9

boleh download free di website dia...

walaupun xada option utk browser firefox,

tapi i rasa dah puas hati dapat surf guna ie pada web2 yg kena block..

L.S.D
16-09-08, 05:06 PM
Ok, gua ada torrent flux kan satu folder VIDEO_TS yg bersaiz 5.68GB. Macam mana gua nak burn jadi DVD yg boleh tengok kat DVD player? Kalau guna DVD saiz 4.37 tu ok ke?

brew
16-09-08, 05:12 PM
biasanya, dalam folder VIDEO_TS tu ada file *.vob cuba tgk ada tak. kalau takde, ko boleh convert video_Ts tu jadi DVD movie melalui program "dvd movie maker" : sila google

Anydvd selama yang aku tau mmg boleh buat kerja ini.

L.S.D
16-09-08, 05:20 PM
biasanya, dalam folder VIDEO_TS tu ada file *.vob cuba tgk ada tak. kalau takde, ko boleh convert video_Ts tu jadi DVD movie melalui program "dvd movie maker" : sila google

Anydvd selama yang aku tau mmg boleh buat kerja ini.
Bro brew, carik anydvd ke atau clonedvd? Tak tau nak donload yg mana :p

brew
16-09-08, 05:40 PM
Kepada kenkawan semua
ada sesiapa tau camana nak buang pop-up
kata kita dah jadi mangsa piret windows (memang piret punya pun)
kat bawah desktop. Ini kes terlebih update la niii..
Tuan, ada screenshot tak? saya tak paham pop-up yg mana tuan maksudkan?

landmark1123heavy
17-09-08, 12:56 AM
bro..tumpang tanye..
ritu aku baru format laptop aku..tapi bile aku nk bukak C:/ or mane2 yg ada kt situ,die kluar box "open with" nape jd mcm ni eh?tapi kalau bukak lalu kt link tu boleh pulak..
pastu aku cucuk mouse pon nk kena install..mcm mana nk overcome ini problem eh..

lagi 1,bile da format,die xletak antivirus..so aku suruh kwn aku installkan..and then aku dpt kaspersky n b4 that of course aku da buang avg tu..aku da restart n da tgk kt C:/ xda dah folder avg..tapi bile aku nk install kaspersky tu,die tulis Please Remove AVG 8..padahal aku da unistall dah..da 2,3 kali aku restart n try install kaspersky ni pon xbole jugak..

saye bute i.t
hehe



mcm mana bro dah settle ke masalah pc tu...

cuma nak share masalah mcm ni i pernah kena jugak dulu...

kebanyakannya yg i kena dulu la, disebabkan virus...

walaupun virus2 dah settle, tapi problem atau kesan masih ade, dan masalah yg terjadi seperti yg mcm u kena ni lah..

salah satu care nak bukak drive, u kena right klik dan pilih open, baru boleh buka..

solution..

ermm, i malas nak pening kepala, i format balik...

nasib baik di sebabkan i ada buat beberapa drive atau partition lain utk backup data-data, mp3, blue-blue.. ahaks....

so bila dah repair D,E,F,G dan so on, baru lah i format C...

sekian... :)

landmark1123heavy
17-09-08, 01:11 AM
1st.. nak ucapkan terima kasih byk2 kpd bro KRAK.... (krak..krak..kkrrrakk)

cukup gumbira rasanya dan menyebabkan member jeles sebab i boleh surf web macam-macam kat kolej...

bila di tanya mcm mana i boleh surf?...

sebab i guna HP Pavilion, dan sekarang ni dah mcm jadi puak.... puak acer (majority)... dan i sorang je HP... Chehh...

ada satu je problem yg i nak share malam ni, mana tau ada org sangkut.. (pegi format pc - naya beb)

sebab bila sekali kita guna ULtraSurf ni, dan kita exit, dia takkan set kembali yang asal kepada pelayar web Internet Explorer...

dan di sebabkan dengan kes ni, semua aplikasi yg lain (tidak termasuk firefox) yg hendak berhubung ke internet menjadi masalah...

mulanya i pun confuse, dah hampir nak format pc ni...

rupanya kita kena set balik default setting pada IE : TOOLS > INTERNET OPTIONS > 'CONNECTION' tab > klik butang LAN SETTING > tanda pada checkbox "AUTOMATIC DETECT SETTINGS" .... done


I'Allah.. problem settle...


landmark1123heavy... melaporkan utk hari ini..

krak
17-09-08, 01:20 AM
1st.. nak ucapkan terima kasih byk2 kpd bro KRAK.... (krak..krak..kkrrrakk)

cukup gumbira rasanya dan menyebabkan member jeles sebab i boleh surf web macam-macam kat kolej...

bila di tanya mcm mana i boleh surf?...

sebab i guna HP Pavilion, dan sekarang ni dah mcm jadi puak.... puak acer (majority)... dan i sorang je HP... Chehh...

ada satu je problem yg i nak share malam ni, mana tau ada org sangkut.. (pegi format pc - naya beb)

sebab bila sekali kita guna ULtraSurf ni, dan kita exit, dia takkan set kembali yang asal kepada pelayar web Internet Explorer...

dan di sebabkan dengan kes ni, semua aplikasi yg lain (tidak termasuk firefox) yg hendak berhubung ke internet menjadi masalah...

mulanya i pun confuse, dah hampir nak format pc ni...

rupanya kita kena set balik default setting pada IE : TOOLS > INTERNET OPTIONS > 'CONNECTION' tab > klik butang LAN SETTING > tanda pada checkbox "AUTOMATIC DETECT SETTINGS" .... done
I'Allah.. problem settle...


landmark1123heavy... melaporkan utk hari ini..


Ala bro, bagi saya dalam dunia IT nih macam2 benda kita boleh pelajari. Tak de yg Mustahil sebab benda2 nih kita sendiri yg buat. Nak nak pulak benda2 tu pulak sebenarnya bersepah dalam Internet, sama ada kita perasan atau pun tidak. Kalau kita rajin mencari dan mencuba tak de masalah punya. Yeah sekarang semua org jeles kat awak sebab awak cukup terror untuk bypass firewall kat tempat awak. Tahniah tahniah......

p/s : Sumbangan MK's yg lelain pun tak kurang hebatnya jugak. Pada saya kita teruskan sama2 menyumbang di sini. Sharing is Caring.....

landmark1123heavy
17-09-08, 01:34 AM
betul tu bro krak...

apa guna forum ni sekadar utk aktiviti tertentu...

sambil berhibur pun, tak salah lah kalau kongsi2 ilmu di sini..

i tgk org-org di sini pun dah ramai menceburi, di sebabkan nak jadi AU hehehe...

so sama-samalah kita belajar apa-apa pun,,, dan respek di antara satu sama lain..

ultraman
18-09-08, 02:05 PM
Ehmm...........
Salam semua......
Nak mintak tolong pada otai otai komputer...........
Anak aku dah download game melalui internet..........
Masaalahnya laptop aku dah jadi lain macam ..........

Mana mana yang guna fail "EXE file" dah tak boleh baca..........
Avast antivirus pun dah jadi lambang mozilla firefox ........
Ad aware spyware pun dah jadi lambang mozilla firefox
Notepad pun dah jadi lambang mozilla firefox..........

TOLONG>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pada yang sudi tolong diucapkan terimakasih

brew
18-09-08, 02:11 PM
TOLONG>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pada yang sudi tolong diucapkan terimakasih
Bro, XP ke? kalau XP, sila tgk bila restore point yg ada restore balik je...

CHUP, kalau laptop ni penting banget, aku rasa ko transfer file penting kat storage lain dulu..then baru restore..

Start->Programs->Accessories->System tools->System restore

xpmen
18-09-08, 04:26 PM
Ehmm...........
Salam semua......
Nak mintak tolong pada otai otai komputer...........
Anak aku dah download game melalui internet..........
Masaalahnya laptop aku dah jadi lain macam ..........

Mana mana yang guna fail "EXE file" dah tak boleh baca..........
Avast antivirus pun dah jadi lambang mozilla firefox ........
Ad aware spyware pun dah jadi lambang mozilla firefox
Notepad pun dah jadi lambang mozilla firefox..........

TOLONG>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pada yang sudi tolong diucapkan terimakasih


mcm dah kena virus ajer, aper2 hal selamatkan data2 penting dulu, try to scan antivirus, kalau antivirus tak boleh, try restart dalam safe mode, and scan.

byk benda kena buat , cuma kena try and error ajer....

goodluck

smut
18-09-08, 10:55 PM
Ehmm...........
Salam semua......
Nak mintak tolong pada otai otai komputer...........
Anak aku dah download game melalui internet..........
Masaalahnya laptop aku dah jadi lain macam ..........

Mana mana yang guna fail "EXE file" dah tak boleh baca..........
Avast antivirus pun dah jadi lambang mozilla firefox ........
Ad aware spyware pun dah jadi lambang mozilla firefox
Notepad pun dah jadi lambang mozilla firefox..........

TOLONG>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pada yang sudi tolong diucapkan terimakasih

emm kalu aku dah jd kes mcmni.. aku format jek.. mcm budak2 lain ckp ko backup dulu ape yg penting dah tu format.. kalu pening2 kepala pakai antivirus ke spyware ke, belum tentu bleh settle kecuali ko rajin la..

lepas install windows baru.. ko lock aa komputer tu elak anak ko main tak pun pkai la software yg bleh block download yg sesuka ati..

xpun sekeh jek anak ko tu hehehehe jgn mare ye

jemaing
19-09-08, 12:38 AM
saja nak tanya..jangan marah otai otai ek..!ada ke software yang boleh run program dari cd tanpa cd tu,maksudnya kita copy ke hardisk dulu..cam game ke..takpun cd cd ngaji yang berbayor tu..tak pun sesapa yang pandai crack kan cd cd ni punya siri no..kalu ada la..tanya je..!

brew
19-09-08, 08:41 PM
saja nak tanya..jangan marah otai otai ek..!ada ke software yang boleh run program dari cd tanpa cd tu,maksudnya kita copy ke hardisk dulu..cam game ke..takpun cd cd ngaji yang berbayor tu..tak pun sesapa yang pandai crack kan cd cd ni punya siri no..kalu ada la..tanya je..!
yang aku paham, ko cuba cakap pasal
VirtualDrive..


betul ke? mmg berlambat virtual drive nie..
kena ingat satu benda! CD-R adalah non-writeable item, camner nak crack cd? crack software bila lepas dah install kat hard-disk, memang boleh!

p/s: tiada otai pon...dan sapa yg marah mari kita BELASAH dia!! :icon_flak::icon_flak:

landmark1123heavy
20-09-08, 01:53 AM
saja nak tanya..jangan marah otai otai ek..!ada ke software yang boleh run program dari cd tanpa cd tu,maksudnya kita copy ke hardisk dulu..cam game ke..takpun cd cd ngaji yang berbayor tu..tak pun sesapa yang pandai crack kan cd cd ni punya siri no..kalu ada la..tanya je..!


kalau u nak lagi best, guna software powerISO v4.2...

guna software ni utk jadikan fail ISO seketul...

dia akan copy dari cd tu sampai menjilat jari, xde satu pun tinggal...

then guna daemon tools, atau powerISO utk load fail ISO yg telah dibuat tadi..

dah payah guna cd lagi..

rockstar
24-09-08, 12:58 PM
ada sesapa tau pasal Microsoft Server 2003 Client Access License tak? nak tau CAL ni sebenarnya utk ape?

minkha
03-10-08, 06:50 PM
aku ada beberapa masalah berkaitan dgn lcd monitor:-

1. bila aku connect guna dvi input pd grafik kad kluar 'burn in mode' tp kalau guna vga input ok je xde masalah.
2. baru2 ni bila aku on monitor masa loading windows paparan kluar tp masa nk masuk windows secara tiba2 skrin monitor jd
padam@ gelap tp lampu led 'on' pada monitor masih
menyala.
3. bila aku on balik monitor yg dah padam tu,ia akan menyala balik mcm biasa tp selang beberapa saat@minit ia akan
padam@gelap balik.

jadi,adakah masalahnya berpunca dari monitor atau grafik kad?

btw, aku guna monitor lcd Sony HX75B manakala grafik xfx geforce 7800gs.

chochobi
04-10-08, 11:21 AM
Nampak gayanya LCD anda tu bermasalah ler... utk confirmkan masalah nie.. senang jer.. sama ada cuba test monitor tu dgn graphic card lain.. tapi rasanya mmg monitor tu ada problem.. nampak gayanya ada interuption pada signal delivery. Jadi cuba confirmkan dgn mengetest monitor tu kat pc lain dulu.

brew
05-10-08, 02:24 AM
P/S: 4GB RAM memang cepat! Tunggu apa lagi, bro! Sekarang RAM baru RM115 aje kat Cycom.

Tuan LSD, betulke price nie? (aku hardware kureng skit) . aku tgk kat lowyat.net 2gb(Kingston PC-5300 DDR2-667) rm115 for 2GB

Geng, aku nak tanya, sapa sini pernah convert *.rmvb? aku dah try 3 software nie tapi tak jadi:

1.Power Video Cutter
2. Kingdia.Video.Converter.v1.0.2
3. Xilisoft video converter

tolong ek, nak tgk movie I'm Not single kat DVD dalam kereta nie :cowboy::cowboy:

shahrul28
05-10-08, 01:40 PM
Bro

Aku berminat nak membeli lap top 2nd hand . Ada sesiapa berminat nak jual ?

kolekgam
15-10-08, 08:10 PM
Tumpang tanya pada otai-otai sekelian,

Sebab apa PC saya lambat sgt nak shutdown..
Application yang tak settle takde.. dah scan virus
pakai avast.. clear je..

musykil tul.

Harap dapat membantu.

krak
15-10-08, 09:12 PM
Tumpang tanya pada otai-otai sekelian,

Sebab apa PC saya lambat sgt nak shutdown..
Application yang tak settle takde.. dah scan virus
pakai avast.. clear je..

musykil tul.

Harap dapat membantu.

Nak tanya sket, ada pernah buat DEFRAG (dalam makna lain kasi PC tu laju sikit peformance dia) tak kat PC tuh?. XP ada option untuk runkan DEFRAGMENTATION. Kalau yg pro sikit boleh guna DISKEEPER. Bagi VISTA dia ada option untuk Schedule kan Defrag tersebut, jadi tak perlu risau. (Biasanya ia akan running Background). Tujuan runkan DEFRAG ataupun DISKEEPER ini adalah untuk mengemaskinikan system2 File (High dan Low Peforming) beserta Folder2 yg selalu digunapakai, juga partition2 kosong dalam hard disk tersebut. Ia disusun oleh DISKEEPER supaya system akan baca file2 tersebut dengan pantas dan effektif. Nak nak pula jika anda menggunakan software yg berat berat seperti 3D Mapping, Texture, Autocad, Photoshop dan sebagainya.

Ada juga OPTION yg boleh digunapakai untuk lajukan BOOT UP Xp/Vista jika menggunakan DISKEEPER ini. Secara keseluruhannya ia juga akan mencepatkan proses untuk SHUTDOWN sesuatu PC jika selalu menggunakannya.

p/s : Seminggu sekali mesti run sebab banyak sangat file .mkv dalam hard disk, jadi selow woo wa punya PC.

SHEMSHEM
15-10-08, 09:43 PM
Salam...

Nak tompang tanye..
camne nak buang blocking dari opis ek..
Cam thread2 kat dalam forum MK ni ena dah takle bukak sebab di block oleh opis..
Camne nak buang ek tanpa melibatkan dak2 IT (cuz kompem drang takmo tolongkan)..
Ni pun terpaksa bukak kat umah huhuhu
Mintak tulunnnnn ekkkk uhuks...

krak
15-10-08, 09:51 PM
Salam...

Nak tompang tanye..
camne nak buang blocking dari opis ek..
Cam thread2 kat dalam forum MK ni ena dah takle bukak sebab di block oleh opis..
Camne nak buang ek tanpa melibatkan dak2 IT (cuz kompem drang takmo tolongkan)..
Ni pun terpaksa bukak kat umah huhuhu
Mintak tulunnnnn ekkkk uhuks...

Cek Ena boley refer kat link posting di di bawah ini.
http://www.mk-portal.org/forum/showpost.php?p=187127&postcount=35

Juga boleh rujuk posting2 sebelum dan sewaktu dengannya.

SHEMSHEM
15-10-08, 10:01 PM
Cek Ena boley refer kat link posting di di bawah ini.
http://www.mk-portal.org/forum/showpost.php?p=187127&postcount=35

Juga boleh rujuk posting2 sebelum dan sewaktu dengannya.

THANX BRO KRAKKK!!!!!!! :icon_biggrin:

landmark1123heavy
19-10-08, 06:42 AM
hermm software yg bro krak cerita tu mmg best..

cik ena dah cuba ke belum? menjadi ke tak menjadi..?

kalau u ada problem utk connect ke internet sila rujuk komen yg selepasnya..

JIMI
20-10-08, 09:43 PM
cruztasia or anyone here can solve my probs,

bila on saja laptop, log in, pastu tertera reminder suh updates windows. aku memang xnak updates sbb aku pakai yg pirates punya. satu lagi kuar reminder found new hardware on audio bus windows. ni pun dia nak updates online juga. macam mana aku nak delete menda ni? bosan setiap kali log in mst ada kuar menda ni..

brew
20-10-08, 10:01 PM
cruztasia or anyone here can solve my probs,

bila on saja laptop, log in, pastu tertera reminder suh updates windows. aku memang xnak updates sbb aku pakai yg pirates punya. satu lagi kuar reminder found new hardware on audio bus windows. ni pun dia nak updates online juga. macam mana aku nak delete menda ni? bosan setiap kali log in mst ada kuar menda ni..

DISABLE AUTO UPDATE

1.right click kat my computer
2. pegi kat properties
3. click kat automatic updates
4. turn it off

yg atas tu tuk XP..vista lebey kurang kot.

FOUND NEW HARDWARE

since itu laptop, ko mmg takleh nak kluarkan hardware tu kan? so takleh la nak get rid of those messages, senang je, benda tu bukan suruh ko UPDATE, tak pernah dengar plak. tapi yg aku tau dia suruh ko install driver je. so carik driver dia, and install

hehe, jgn jadikan INTERNET satu medium paranoia untuk kita semua :cowboy:

JIMI
21-10-08, 11:26 PM
aku dah tekan turn it off, tapi still appear..hairan bin ajaib

krak
22-10-08, 06:00 AM
aku dah tekan turn it off, tapi still appear..hairan bin ajaib

Once u dah terupdate Windows XP that it la, sure bila ON jer PC tuh dia akan mintak u update (Walaupun Security Features ko dah OFFkan Automatic Update). After certain time dia akan keluar Your Windows is Not Genuine and Bla Bla Bla....... Blank Screen. Microsoft kan last month dia ada kuar statement sapa2 yg pakai Window XP Pirato akan menghadapi masalah ini. So Hati2 lah kalau nak Update tu. Sebelum update pastikan faham dulu apa bendo yg korang nak update.

Solution dia, cuba tengok posting2 saya yg terdahulu. Ada posting pasal Genuinekan XP. Tak tahu sama ada ianya boleh digunakan lagi atau tidak. Kalau ada yg terbaru yg akan postkan di sini. Jika tak boleh jugak ko format jer la PC ko tuh dgn Win XP SP3 yg terbaru. Settle beb. Apa pe hal backup la dulu file2 yg penting tuh.

WIggLE
22-10-08, 11:01 AM
Format balik & install je semula...abih cerita....

xpmen
22-10-08, 02:38 PM
Selain dari menggunakan Proxy Bypass ada satu software nih yg saya pernah post suatu ketika dahulu. Ada dua tiga user yg pm saya bagaimana nak mengbypass firewall, saya suruh diorg pakai Ultrasurf ver8.9 ni jer. Tak tahulah setakat mana level 'Dinding Api' tersebut, kalo simple jer boleh lepas. Tapi bro boley cuba install dan download di link bawah nih.

http://rapidshare.de/files/40425309/UltraSurf.8.9.raider3119.rar.html


p/s : Tunggu sehingga semua indicator lampu HIJAU keluar dan ia menggunakan IE sbg default browser (boley tukar rasanya). Sila UPDATE jika ianya boleh digunakan lagi atau tidak.


sekarang tak bole guna lagi ker benda ni? dulu ok ajer,,, status: fail to connect to server

wawa
23-10-08, 10:42 PM
hmm..aku bru try balik kat opis ultrasurf ni,de version bru emcek krak tapi dah xbleh pakai dah wlpun dah updated version bru ultrasurf..
ader software seangkatan dgn dia ker?

krak
23-10-08, 11:41 PM
hmm..aku bru try balik kat opis ultrasurf ni,de version bru emcek krak tapi dah xbleh pakai dah wlpun dah updated version bru ultrasurf..
ader software seangkatan dgn dia ker?

Boleh guna Freegate. Link www.download.com/Freegate/3000-2085_4-10415391.html (http://www.download.com/Freegate/3000-2085_4-10415391.html) Adik beradik Auto Proxy jugak nih.

p/s : Susah jugak yek bila gomen nih blok sana sinih, bila surf benda pelik sikit dah kena sekat. Guna jer line broadband sendiri habis cerita, tak de blok blok pun.

wood3
24-10-08, 02:01 AM
Bro krak, Soalan aku pasai apa bila aku nak download 3gp kalau ada WMC tak boleh tengok . .jadi pelik,ni yang geram . .mana tahan tengok klip dia saja.
adakah aku punya laptop ni perlu di program semula ??.
kalau perlu la ni jugak aku pi . . ..

jemaing
24-10-08, 08:25 AM
Kepada yang tau...sebab saya tak tau..tak tau mana nak post isu ni..sebab ada kaitan dengan thread ni..letak je la kata sini..pernah dengar double HD movie..saya pernah terbaca pasal movie yang mempunyai resolusi yang setinggi 2260 pix la tu kot..?kononya ianya double dari 1080i dari jenis full HD sekarang..untuk di play di komputer..spec yang disarankan untuk quadcore prosesor..telah cuba memplay di pc saya..resultnya..PC ini hang seketika..kemudian jadi black screen..pastu sume display setting nya berubah..kena reboot..hik..hik..!so sesapa yang berminat movie nya akan cuba saya up kan disini nanti..!

here the link : hxxp://rapidshare.com/files/156973115/Doubled_HD-dont_use___.mkv.html
(tak tau ape jenis movie ni..kalu tak berkenaan sile le mendeletnya..)

wawa
24-10-08, 10:45 PM
hahaha..pe nak wat emcek krak,nti pakai broadbnd kat opis susah skit sb 1.ramai tangan ajaib,tetiba jer modem aku jd sejarah sb aku jarang duk lama kat meja aku,salalu melilau...
2.kaki pinjam terlalu ramai,mau eberyday org nak pinjam...tuh yg pikir pjg tuh..xbagi kang merajuk tp bila bg kang ramai lak wat reta sendirik pastu wat2 lupa nak bagi balik..

krak
24-10-08, 10:55 PM
Bro krak, Soalan aku pasai apa bila aku nak download 3gp kalau ada WMC tak boleh tengok . .jadi pelik,ni yang geram . .mana tahan tengok klip dia saja.
adakah aku punya laptop ni perlu di program semula ??.
kalau perlu la ni jugak aku pi . . ..

Saya kena tengok laptop tu dulu. Tak faham soalan la cikgu. WMV ada la, WMC - Wealth Massage Centre ka? Laptop tak perlu nak program cuma kena tengok memana CODEC yg tak betui. Esok kalau attend Jamuan Raya bawak sekali laptop tuh.

p/s : Saya doakan semoga Pak Saad cepat2 sembuh.

krak
26-10-08, 02:11 AM
Kepada yang tau...sebab saya tak tau..tak tau mana nak post isu ni..sebab ada kaitan dengan thread ni..letak je la kata sini..pernah dengar double HD movie..saya pernah terbaca pasal movie yang mempunyai resolusi yang setinggi 2260 pix la tu kot..?kononya ianya double dari 1080i dari jenis full HD sekarang..untuk di play di komputer..spec yang disarankan untuk quadcore prosesor..telah cuba memplay di pc saya..resultnya..PC ini hang seketika..kemudian jadi black screen..pastu sume display setting nya berubah..kena reboot..hik..hik..!so sesapa yang berminat movie nya akan cuba saya up kan disini nanti..!

here the link : hxxp://rapidshare.com/files/156973115/Doubled_HD-dont_use___.mkv.html
(tak tau ape jenis movie ni..kalu tak berkenaan sile le mendeletnya..)
Movie ini tadi telah dapat dari bro jemaing semasa TT MK RAYA tadi yg dicopykan masuk dalam Portable Hard Disk saya. Saya mainkan dengan menggunakan Media Player Classic jer ok jer bro. Movie dalam slow motion rendering menunjukkan bagaimana Gambar Bergerak Menggunakan Proggressive Mode Video Double HD. Memang Clarity Tahap Maksimum beb. Nampak kaki sorang2 berlari. Boleh lihat screen capture di bawah. VAIO saya tak hang pun bro. Codec punya hal nih.

p/s : Ini kalau beca tahu nih mau dia nak tahu details nih kekekeke.

jemaing
28-10-08, 11:49 PM
Movie ini tadi telah dapat dari bro jemaing semasa TT MK RAYA tadi yg dicopykan masuk dalam Portable Hard Disk saya. Saya mainkan dengan menggunakan Media Player Classic jer ok jer bro. Movie dalam slow motion rendering menunjukkan bagaimana Gambar Bergerak Menggunakan Proggressive Mode Video Double HD. Memang Clarity Tahap Maksimum beb. Nampak kaki sorang2 berlari. Boleh lihat screen capture di bawah. VAIO saya tak hang pun bro. Codec punya hal nih.

p/s : Ini kalau beca tahu nih mau dia nak tahu details nih kekekeke.


VAIO Bro tu apa core spec nya..Sebelumnya ni dah try dengan P4..klcodec 4.0.0full.ram 64..tu yang padam tu kot.?Tak pe..nanti try kat PC lain plak..ari tu nak mintak display kan tapi tersangat la sibuk plak..:furious:...
Tapi memang Double HD yek...hu..hu..teringin la nak nengoknya..:Finger_fing22:

youngmaster
10-11-08, 10:37 PM
gua punyer notebook tak leh detact usb mouse.. sebelum ni boleh... error jer .... unknown device... apa citer nih...

krak
10-11-08, 11:21 PM
VAIO Bro tu apa core spec nya..Sebelumnya ni dah try dengan P4..klcodec 4.0.0full.ram 64..tu yang padam tu kot.?Tak pe..nanti try kat PC lain plak..ari tu nak mintak display kan tapi tersangat la sibuk plak..:furious:...
Tapi memang Double HD yek...hu..hu..teringin la nak nengoknya..:Finger_fing22:
Core 2 Duo, Mobile Intel Chipset 2GB RAM jer, RAM 64 mmg patutla padam bro, mana cukup nak rendering.


gua punyer notebook tak leh detact usb mouse.. sebelum ni boleh... error jer .... unknown device... apa citer nih...
Masalah minor jer nih, buat troubleshooting. Disconnnect n reconnect semula tetikus tuh. Reboot notebook macam biasa dan bla bla bla. Tak boleh jugak beli tetikus baru kekekekek.

brew
10-11-08, 11:23 PM
gua punyer notebook tak leh detact usb mouse.. sebelum ni boleh... error jer .... unknown device... apa citer nih...
Untuk laptop, tak silap aku ada 3 port USB biasanya dan tak mungkin ke3-3 rosak melainkan kalau board sendiri kong.

Biasanya, hardware punya driver problem, kalau ini terjadi bukan sahaja mouse, hardware-hardware lain pon takleh jalan dengan sepatutnya.

sila update driver anda.

p.s. susahkan takde mouse nie? terima kasih kepada teknologi mouse!

lord_raven
18-11-08, 01:33 PM
salam all...

nak tanya skit...kalau aku link laptop to another desktop guna LAN cable, ok ka? aku ingat nak layan anak aku main counterstrike. kena buat networking dulu ka? if possible, siapa yang akan jadi 'server'? and what are the procedures or steps?

p/s thanx in advance tuan rumah....

brew
18-11-08, 02:54 PM
salam all...

nak tanya skit...kalau aku link laptop to another desktop guna LAN cable, ok ka? aku ingat nak layan anak aku main counterstrike. kena buat networking dulu ka? if possible, siapa yang akan jadi 'server'? and what are the procedures or steps?

p/s thanx in advance tuan rumah....
PC-PC tak silap aku boleh, tapi tak sure pakai twisted , direct or parralel connection.

sapa-sapa leh jadi server. nak jadi server tak semestinya specs kena bagus.

maybe KRAK, KingX, HK or SkullX boleh tambah kot?

krak
18-11-08, 08:58 PM
salam all...

nak tanya skit...kalau aku link laptop to another desktop guna LAN cable, ok ka? aku ingat nak layan anak aku main counterstrike. kena buat networking dulu ka? if possible, siapa yang akan jadi 'server'? and what are the procedures or steps?

Boleh guna LAN Cable, tapi cable tersebut kena 'twisted' dahulu (Lihat kat sini camner crossed cable twisted http://www.duxcw.com/digest/Howto/network/cable/ ). Kemudian kena enable kan setting2 tertentu, link kat sini ada cara camner nak buat http://jamus.dannz.net.nz/technology/technology.htm. Ada juga 3rd Party Software untuk link kan kedua dua pc tersebut seperti Multinetwork Manager Pro (Boleh download free, googling jer). Paling senang kalau nak conect pc to pc adalah Remote Desktop sahaja - Tapi dengan syarat anda menggunakan Windows Networking la (Eiher guna switch, router dan seangkatan dengannya). Tapi ada limitation jugak, tak boleh nak copy file. Bagi yg biasa nak copy file boleh guna Folder Sharing dalam Windows networking. Isk isk banyak la pulak option nih....

Server untuk gaming guna Linux jer, panjang ceritanya nyer, bro boleh tengok sini untuk Basic knowledge. http://server.counter-strike.net/server.php?cmd=howto&show=linux

lord_raven
20-11-08, 07:13 PM
Boleh guna LAN Cable, tapi cable tersebut kena 'twisted' dahulu (Lihat kat sini camner crossed cable twisted http://www.duxcw.com/digest/Howto/network/cable/ ). Kemudian kena enable kan setting2 tertentu, link kat sini ada cara camner nak buat http://jamus.dannz.net.nz/technology/technology.htm. Ada juga 3rd Party Software untuk link kan kedua dua pc tersebut seperti Multinetwork Manager Pro (Boleh download free, googling jer). Paling senang kalau nak conect pc to pc adalah Remote Desktop sahaja - Tapi dengan syarat anda menggunakan Windows Networking la (Eiher guna switch, router dan seangkatan dengannya). Tapi ada limitation jugak, tak boleh nak copy file. Bagi yg biasa nak copy file boleh guna Folder Sharing dalam Windows networking. Isk isk banyak la pulak option nih....

Server untuk gaming guna Linux jer, panjang ceritanya nyer, bro boleh tengok sini untuk Basic knowledge. http://server.counter-strike.net/server.php?cmd=howto&show=linux



salam all...

encik krak...thanx for the advice n info. cuma sampai skang aku dok terpening-pening lagi. hehehehe...maklum la, sengal sikit pasal IT nih.

kalau kita connect 2 pc guna usb cable, ok ke? kena guna router gak ek kalau pakai LAN cable? internet tak ada tak apa, kan??

anyway, nanti aku buat trial and error tgk...



p/s thanx in advance bro. maaf kalau menyusah kan.

cruztasia
28-12-08, 09:40 PM
nak tanya.. ruangan multimedia senyap.. tanya sini boleh kot..
sape ade invitation code untuk templatep2p.com?
kalo x de code, pm la id plox :D
banyak template bagus2 sana..

EOF

drubi
30-12-08, 11:57 PM
salam all...

encik krak...thanx for the advice n info. cuma sampai skang aku dok terpening-pening lagi. hehehehe...maklum la, sengal sikit pasal IT nih.

kalau kita connect 2 pc guna usb cable, ok ke? kena guna router gak ek kalau pakai LAN cable? internet tak ada tak apa, kan??

anyway, nanti aku buat trial and error tgk...



p/s thanx in advance bro. maaf kalau menyusah kan.

salam bro,

USB connection xleh wat p2p networking. zaman dinasour dulu aku pakai coaxial cable direct link up dgn 2 pc. best giler dpt layan C&C. actually ko juz try network port yg dh ade kt pc. pastu cuba check p2p networking direct pc-to-pc network kt windows help section for further setting. that will do i suppose.

YuruOh
22-02-09, 07:30 PM
http://jamus.dannz.net.nz/technology/technology.htm

Itu URL telah tukar ke http://jamus.co.nz/technology/technology.php :bash:

lord_raven
07-03-09, 02:12 AM
salam boss...

ada dua soklan laa...

1. laptop punya capacity ( alaaa...yg hard disk 80gb/120gb tu laa) leh upgrade or tukar ke? aku punya yang ori cuma 80gb aje...

2. external / portable hard disk aku takleh detect la. lmpu hijau menyala n once in a while jadi merah but still either laptop or desk top tk leh detect. knaper ek? portable ni aku punya back up disk.

soalan sampingan :-

a. apa brand yg bgus utk external (buat back up) ni and berapa lama jangka hayat nya?


p/s mekasih in advance...

cruztasia
07-03-09, 02:45 PM
salam boss...

ada dua soklan laa...

1. laptop punya capacity ( alaaa...yg hard disk 80gb/120gb tu laa) leh upgrade or tukar ke? aku punya yang ori cuma 80gb aje...


2. external / portable hard disk aku takleh detect la. lmpu hijau menyala n once in a while jadi merah but still either laptop or desk top tk leh detect. knaper ek? portable ni aku punya back up disk.

soalan sampingan :-

a. apa brand yg bgus utk external (buat back up) ni and berapa lama jangka hayat nya?


p/s mekasih in advance...

waa... ni boleh masuk kertas exam subjektif..

1)Segala macam harddisk dlm laptop boleh ditukar. Kecuali yg jenis hot swap, tu kena beli yagn jenis sama gak.. Nak kenal hot swap? Harddisk yg leh tarik tanpa buka skru..2)Ini bergantung.. Adakah ianya pertama kali digunakan? atau dh lama guna n tiba2 dia buat hal.. Jika ianya pertama kali digunakan, mungkin hd itu belum diformat.. dan mungkin juga external casing tu yg rosak.. kena trial n error bg kenal masalah.. bg yg telah lama digunakan, mungkin hd atu casing tu yg rosak.. kena trial n error gak..

a) Jika ingin membuat mirror bg seluruh hd.. cari yg ade one button backup.. senang x yah setting2 lg.. tekan n dia backup sumer.. bg jenis hd, biasa guna WD, guna maxtor sik rosak jer..

EOF

brew
07-03-09, 03:24 PM
salam boss...

ada dua soklan laa...

1. laptop punya capacity ( alaaa...yg hard disk 80gb/120gb tu laa) leh upgrade or tukar ke? aku punya yang ori cuma 80gb aje...

2. external / portable hard disk aku takleh detect la. lmpu hijau menyala n once in a while jadi merah but still either laptop or desk top tk leh detect. knaper ek? portable ni aku punya back up disk.

soalan sampingan :-

a. apa brand yg bgus utk external (buat back up) ni and berapa lama jangka hayat nya?


p/s mekasih in advance...

1. apa maksud upgrade? kalau stakat nak upgrade boleh la, transfer file dari capacity kecik ke besar tu kita buat sendiri la.

2. ada 2 sebab. sama ada disk ni mmg dah bebetul rosak, atau drive letter not assigned.

untuk assign drive letter.
1. Right click my computer
2. pegi kat manage
3. choose disk management
4. nampak tak disk anda tu?
5. assign drive letter

tuk nak tau rosak ke tak, bila kita plug-in portable disk ni, dia takde notification kat belah kiri start bar tu, (kat seblah jam) biasa, kalau USB hardware dia akan ada notification nie.

3.kalau nak cakap brand, aku tak berapa tau, krak arif. tapi kalau nak cakap jangkamasa, tuk orang macam kita yg tak mengamalkan mirroring, tukar la hard disk setiap 3 tahun. sedih tau hilang data...

anzac
07-03-09, 09:01 PM
Minta tolong kalau ada bro otai yang boleh bantu. PC saya beli asalnya hanya ada 1Gb ram, pastu saya beli beli lagi 2 gb dan instal sendiri. Skrg yang 2gb tu dah rosak, rasanya baru setahun beli. Apakah yang menyebabkan ram boleh rosak. Sebelum ni pc lama saya pernah juga alami nasib yang sama. Apakah masalah overheat? Kini saya jadi musykil nak beli ram walaupun ada keperluan kerana saya guna software yang heavy - photoshop dan indesign. Tolonglah bagi pencerahan....

krak
07-03-09, 09:53 PM
lord_raven

ada dua soklan laa...

1. laptop punya capacity ( alaaa...yg hard disk 80gb/120gb tu laa) leh upgrade or tukar ke? aku punya yang ori cuma 80gb aje...

Boleh, biasanya ia menggunakan 2.5" hard disk IDE atau SATA. Bagi jenama yg BIASA senang jer nak tukar. Cuma bukak jer skru compartment (Untuk STORAGE) belakang Laptop tu, then ada dua lagi skru lock compatment hard disk. Then slowly assemble keluar compartment dan replace with new hard disk. Settled. Kalau VAIO tu amatlah seksanya nak tukar, kena study betul2 Manual (RTFM) kalau tak brick warranty.

2. external / portable hard disk aku takleh detect la. lmpu hijau menyala n once in a while jadi merah but still either laptop or desk top tk leh detect. knaper ek? portable ni aku punya back up disk.

Selalunya Casing punya hal, tukar casing baru jer bro.

soalan sampingan :-

a. apa brand yg bgus utk external (buat back up) ni and berapa lama jangka hayat nya?

Sekarang ni kalau beli Casing Untuk Portable Hard Disk ia akan bundle dengan software BACKUP, tetpi harga casing ni jer dah dalam RM140.00. Kalau Western Digital ia agak murah sebab ia datang sekali Casing + Hard Disk (Tapi hdd tak boleh bukak cabut la) Ia sekarang amat popular, standard warranty 3 tahun. Cuba lihat My Book Edition, pilih ajer option bakcup yg awak nak dan dia akan buatkan.

krak
07-03-09, 10:01 PM
Minta tolong kalau ada bro otai yang boleh bantu. PC saya beli asalnya hanya ada 1Gb ram, pastu saya beli beli lagi 2 gb dan instal sendiri. Skrg yang 2gb tu dah rosak, rasanya baru setahun beli. Apakah yang menyebabkan ram boleh rosak. Sebelum ni pc lama saya pernah juga alami nasib yang sama. Apakah masalah overheat? Kini saya jadi musykil nak beli ram walaupun ada keperluan kerana saya guna software yang heavy - photoshop dan indesign. Tolonglah bagi pencerahan....

Biasalah RAM terbakar nak nak kalau laptop run berejam rejam tak de cooling fan kat bawah. Lagi satu jangan mix ram speed yg berbeza, kalau guna 800Mhz pastikan tak mix dengan 533Mhz dan sebagainya. Kalau ada warranty lagi claim jer, 1 to 1 replacement tuh....

lord_raven
08-03-09, 01:42 AM
salam all...

to bro crusz, brew and krak.....mekasih bnyk2 guys!!!

so, kesimpulan nya :-

1. aku leh tukar hard disk aku from 80gb to 250gb...yahoooo!!!.com.my


2. portable hard disk dah kaput la tu. more than 2 years aku dh guna.
biasa nya 2-3 bln skali aku copy all important folders ke portable tu.
maybe aku akan follow bro krak punya advise (WD casing+HD...better
beli baru rather than gamble with rm140 tapi later still tk ok gak. besides,
aku ada letak gak backup folder dlm opis punya desk top0

btw...casing tu yg mna satu? aluminium/plastic container yg kita masuk kan hdd
tu ek?



p/s sok lepas skating kt sunway leh ushar harga kt top floor tu...

lord_raven
08-03-09, 02:00 AM
2. ada 2 sebab. sama ada disk ni mmg dah bebetul rosak, atau drive letter not assigned.

untuk assign drive letter.
1. Right click my computer
2. pegi kat manage
3. choose disk management
4. nampak tak disk anda tu?
5. assign drive letter

tuk nak tau rosak ke tak, bila kita plug-in portable disk ni, dia takde notification kat belah kiri start bar tu, (kat seblah jam) biasa, kalau USB hardware dia akan ada notification nie.



salam bro...

bila double click kt 'My Computer' mcm biasa, tak ada kuar pun drive tu.

ikon 'safely remove hardware' mmg ada kuar kt belah bawah tu. cuma bila aku klik...nothing happens. senyap mcm tu aje..window yg biasa open pn tk ada. bila aku main cabut aje cable tu, baru la window tu nk kuar...

p/s apaper hal pn...mekasih sekali lg pada semua.

anzac
09-03-09, 06:15 PM
Biasalah RAM terbakar nak nak kalau laptop run berejam rejam tak de cooling fan kat bawah. Lagi satu jangan mix ram speed yg berbeza, kalau guna 800Mhz pastikan tak mix dengan 533Mhz dan sebagainya. Kalau ada warranty lagi claim jer, 1 to 1 replacement tuh....


Tq Bro Krak,

Nak minta waranti resit entah kemana. Tadi baru beli ram 2gb kingston juga. Fan komputer tu yang dah istall dalam cpu tu je lah. Kalau install aoutside fan rasa2 oke ke? Puncanya mungkin betul kot sebab rasanya 5 jam komputer on masa nak instal software karpesky punca internet sekurity.

krak
09-03-09, 10:30 PM
Tq Bro Krak,

Nak minta waranti resit entah kemana. Tadi baru beli ram 2gb kingston juga. Fan komputer tu yang dah istall dalam cpu tu je lah. Kalau install aoutside fan rasa2 oke ke? Puncanya mungkin betul kot sebab rasanya 5 jam komputer on masa nak instal software karpesky punca internet sekurity.

Pakai jer Pad Cooling Fan yg powered by USB tuh. Sekarang nih dah murah dah, nak power sikit guna Coller Master Note Pal. Kalau tak sure mana satu boleh google he he.

anzac
10-03-09, 02:49 PM
Pakai jer Pad Cooling Fan yg powered by USB tuh. Sekarang nih dah murah dah, nak power sikit guna Coller Master Note Pal. Kalau tak sure mana satu boleh google he he.

TQ bro Krak,
Baru je install ram, maka lajulah photoshop dan indesign masa guna. Lepas ni mesti break kalau dah guna 3-4 jam bagi dia sejuk sikit

chaosspawn
16-04-09, 10:17 PM
Bro semua, minta tolong boleh tak, can advise masalah aku ni tak? Aku dah install Vista Ultimate yg tak ori, dah ada serial number semua. Tapi setting yang auto update tu dah menyebabkan auto detect vista aku tak genuine. 3 kali aku try log in, baru dapat masuk, kalau tak system akan tendang aku. Skang ni aku dah install macam2 software, camana alternatif ye, kalau taknak reinstall balik system?

brew
16-04-09, 11:16 PM
Bro semua, minta tolong boleh tak, can advise masalah aku ni tak? Aku dah install Vista Ultimate yg tak ori, dah ada serial number semua. Tapi setting yang auto update tu dah menyebabkan auto detect vista aku tak genuine. 3 kali aku try log in, baru dapat masuk, kalau tak system akan tendang aku. Skang ni aku dah install macam2 software, camana alternatif ye, kalau taknak reinstall balik system?
bro, sori tapi boleh kasi tau vista ultimate built berapa tak?

1. Right click kat mycomputer
2. click kat properties
3. tgk kat tab "general"
4. biasa dia ada tulis built or patch(service pack) berapa.

takut cd pirate yang ko install tu pakai latest built punya. so takut jugak la takde anti genuine validation tu tak jalan kat latest built. tapi tak silap aku dalam cd/dvd tu dia dah siap kasi skali.

p.s. sori aku kat unix box, takdak windows sini.haha.tapi guide aku bagi tu hampir-hampir tepat.

chochobi
16-04-09, 11:17 PM
Tq Bro Krak,

Nak minta waranti resit entah kemana. Tadi baru beli ram 2gb kingston juga. Fan komputer tu yang dah istall dalam cpu tu je lah. Kalau install aoutside fan rasa2 oke ke? Puncanya mungkin betul kot sebab rasanya 5 jam komputer on masa nak instal software karpesky punca internet sekurity.

RAM kingston ada lifetime warranty. Just pergi ke tingkat 3 atau 4 di lowyat plaza utk claim directly dari distributor. Tak perlu resit. Kalau masih lagi dalam 1 year warranty selalu dia suruh hantar ke kedai yang u beli. Cakap jer resit hilang kalau malas nak carik resit tu. Kalau selepas tarikh warranty kedai (lepas setahun) diorang akan charge skit sebagai handling charges. Kalau rasa2 tak reti atau susah nak claim kat lowyat, just pm saya dan saya akan tolong arrangekan utk menghantar ram tuh.

chaosspawn
18-04-09, 12:19 AM
Brew, service pack 1

brew
11-07-09, 08:22 PM
Brew, service pack 1
aiyak, aku baru baca posting ko nie, anyway dah settle blom ek?

tadi masa siang, kat KKIYKS MK official TT, si boieng ada problem dengan laptopnya, di mana vista boleh detect 4gb tapi XP tak boleh, so aku dah google dah jumpa kenapa.

Actually , windows XP-32bit hanya detect untuk 3Gb RAM dan kebawah sahaja, walau bagaimana pon Micro$oft, ada keluarkan satu solution, yang boleh di baca disini :

http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEdrv.mspx

Kepada yang berkenaan, selamat mencuba.

p.s. lepas ni kita solvekan problem becha plak..

Sivajhi
12-07-09, 12:28 AM
Aku ada satu masalah. Macammana nak buang semut dalam notebook tanpa bukak semua skru. Ada satu notebook ni setiap kali ON akan keluar la semut-semut berkeliaran lari kerana kepanasan kot. 'Mereka-mereka' ini akan keluar melalui celah-celah keyboard dan juga celah skrin. Aku dah fed-up nak ON notebook ni, tak habis-habis keluar semut. Kalau aku 'Ridsect', jadi bangkai kat dalam notebook plak! Ada penyelesaian tak?

brew
12-07-09, 01:36 AM
Aku ada satu masalah. Macammana nak buang semut dalam notebook tanpa bukak semua skru. Ada satu notebook ni setiap kali ON akan keluar la semut-semut berkeliaran lari kerana kepanasan kot. 'Mereka-mereka' ini akan keluar melalui celah-celah keyboard dan juga celah skrin. Aku dah fed-up nak ON notebook ni, tak habis-habis keluar semut. Kalau aku 'Ridsect', jadi bangkai kat dalam notebook plak! Ada penyelesaian tak?
ko ada blower tak? kalau ada blower or kind of air spray, ko bleh buat.

krak
12-07-09, 03:16 AM
p.s. lepas ni kita solvekan problem becha plak..

He he aku pun boleh lupa ada satu option lain boleh guna untuk deletekan temp file old file dan macam2 dump file yg kita tak nampak. Banyak tuh 160GB tak nampak dalam hard disk. Ok download software nih dan run. Dia akan listkan semua Dump file yg ada dan pastuh kasi delete semua. Confirm ko dapat balik 160GB yg tak nampak tuh.

Link : http://rapidshare.com/files/254676901/Wise.Disk.Cleaner.Pro.v4.51.Build.191.Incl.Keygen-BRD.rar.html

lord_raven
24-07-09, 04:27 PM
salam semua....

nak tanya sikit.

1. biasa kalau kita install sesuatu program, dia akan default pegi ke 'C', kan? leh ke kita install program yang ada kat drive 'G' tapi masuk ke 'F'?

sebab aku ingat kalau nak reformat, tak perlu la nk install balik semua program.


2. drive 'H' dah kena format tapi bila guna DATA DOCTOR, masih leh amek balik apa yang ada sebelum nya dalam 'H' tu. kenapa ek? bukan ke kalau format, dh tak leh retrieve balik?


p/s ini macam kalau nak tolak laptop atau handphone.... hard disk ngan memory card kena simpan la....hehehhe

brew
24-07-09, 05:12 PM
salam semua....

nak tanya sikit.

1. biasa kalau kita install sesuatu program, dia akan default pegi ke 'C', kan? leh ke kita install program yang ada kat drive 'G' tapi masuk ke 'F'?

sebab aku ingat kalau nak reformat, tak perlu la nk install balik semua program.

Boleh, normally bila installasi, ada option for "destination" kalau kita choose default dia akan install kat c:\program files, tapi kalau kita kastemize, nak install kat pc umah jiran pon boleh, tapi pastikan anak dia dah lepas umur 18.



2. drive 'H' dah kena format tapi bila guna DATA DOCTOR, masih leh amek balik apa yang ada sebelum nya dalam 'H' tu. kenapa ek? bukan ke kalau format, dh tak leh retrieve balik?


p/s ini macam kalau nak tolak laptop atau handphone.... hard disk ngan memory card kena simpan la....hehehhe

Dia macam ni:

Hard disk adalah hardware = orang lain buat
Format adalah hanya software = orang lain buat gak
tapi kalau nak bebetul remove, pakailah encryption data software(skang byk jual) or pakai low level format, manufacture hard disk punya software

lord_raven
24-07-09, 05:32 PM
Boleh, normally bila installasi, ada option for "destination" kalau kita choose default dia akan install kat c:\program files, tapi kalau kita kastemize, nak install kat pc umah jiran pon boleh, tapi pastikan anak dia dah lepas umur 18.


Dia macam ni:

Hard disk adalah hardware = orang lain buat
Format adalah hanya software = orang lain buat gak
tapi kalau nak bebetul remove, pakailah encryption data software(skang byk jual) or pakai low level format, manufacture hard disk punya software

salam semua...

noted on the info, bro. appreciate the quick reply too. makna nya lepas ni aku install OS aje la dlm 'C'. kasik size 10gb aje kat situ. belen 240gb leh simpan benda mengarut yang lain....hehehehe....

p/s dah berapa kali reformat pc....baru skang nk tanya. sengal betul la aku nih.....hehehe

brew
24-07-09, 07:10 PM
salam semua...

noted on the info, bro. appreciate the quick reply too. makna nya lepas ni aku install OS aje la dlm 'C'. kasik size 10gb aje kat situ. belen 240gb leh simpan benda mengarut yang lain....hehehehe....

p/s dah berapa kali reformat pc....baru skang nk tanya. sengal betul la aku nih.....hehehe


Paling Ideal untuk corporate setup adalah seperti berikut:

1 hard disk ada 2 partisi.

C: OS dan Program
D: User data files.

So kalau kita nak buat backup tuk "C" kita hanya perlu snapshot. perlu di-ingatkan, yang program hanya pada instalasi dan "serial number" sahaja, tidak pada data, data terletak dalam D:\documents and settings\application data\

:)

p.s. aku reply ni kira terpaksa, aku rindu ngan ko bang..

4A-GE
27-07-09, 11:39 PM
hye...
dsini sy ada sedikt kemusykilan,pasal word. mcm mane nak tgk format file docx lam bentuk word biasa (doc). ada memerlukan sofware lain ke? sy da cuba pakai word pad,note pad n microsoft word versi 2003..tp xleh gak..ada sape2 leh bantu? tq..

krak
28-07-09, 12:01 AM
hye...
dsini sy ada sedikt kemusykilan,pasal word. mcm mane nak tgk format file docx lam bentuk word biasa (doc). ada memerlukan sofware lain ke? sy da cuba pakai word pad,note pad n microsoft word versi 2003..tp xleh gak..ada sape2 leh bantu? tq..

Kalau guna Microsoft Word 2007 biasa dia akan save dlm format *.docx. Apa yg boleh awak buat guna File Save As, Select Word 97 2003 Document, then dia akan save kan file tersebut dalam format *.doc

Note : Kena guna Microsoft Word 2007 untuk re save semula ke *.doc. Tidak boleh guna Microsoft Word 2003 untuk convert.

glenn.e
28-07-09, 04:48 PM
Tolongla hamba ini...laptop saya dvd romnya sudah rosak...ingat nak format..tp xde plak ext dvd rom..sesape yang buleh meminjamkan ext dvd tu..amat saya sanjungi..nak beli x mampu lagi...tolonglah hamba

xpmen
28-07-09, 05:11 PM
hye...
dsini sy ada sedikt kemusykilan,pasal word. mcm mane nak tgk format file docx lam bentuk word biasa (doc). ada memerlukan sofware lain ke? sy da cuba pakai word pad,note pad n microsoft word versi 2003..tp xleh gak..ada sape2 leh bantu? tq..


kalau guna word 2003, kou perlu install Microsoft Office Compatibility Pack untuk membolehkan 2003 membaca word 2007 document. disebabkan fail ni besar (27mb) aku kasi link shj. perlu diingatkan sesapa yg menggunakan original microsoft office shj yg bole download benda ni, pasal dia check word tu ori atau lanun sebelum dibenarkan mendonload.


http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466&displaylang=en

FLO
08-08-09, 05:51 AM
bro krak n gang
sy ada masalah dgn YM
walaupun id dan password masuk dgn betul
tetapi YM x leh access...tolong

KiNgX
08-08-09, 09:59 AM
bro krak n gang
sy ada masalah dgn YM
walaupun id dan password masuk dgn betul
tetapi YM x leh access...tolong

Saya pernah melalui masalah ini, tapi apabila saya perhatikan betul-betul, function YM ni pun memang dah sekali kat email yahoo apabila kita login(sebelah kiri). Maksudnya, kita tetap boleh chat melalui email.

Contohnya, jika kita ngah access email yahoo kita, maka YM kita akan dilogin disana, dan apabila kita nak buka YM yang ni, dia akan beritahu error mesej seperti yang FLO attached kan. Mungkin itu adalah penyebabnya?

Apa yang saya hadapi adalah seperti yang telah saya terangkan.

FLO
08-08-09, 11:58 AM
Saya pernah melalui masalah ini, tapi apabila saya perhatikan betul-betul, function YM ni pun memang dah sekali kat email yahoo apabila kita login(sebelah kiri). Maksudnya, kita tetap boleh chat melalui email.

Contohnya, jika kita ngah access email yahoo kita, maka YM kita akan dilogin disana, dan apabila kita nak buka YM yang ni, dia akan beritahu error mesej seperti yang FLO attached kan. Mungkin itu adalah penyebabnya?

Apa yang saya hadapi adalah seperti yang telah saya terangkan.

king
tapi dulu ia x seperti itu
walaupun sy on YM
segala notification yg pop up dlm email
sy masih boleh klik utk up
tapi yg ni amat lain
sy disable chat dlm email..masih juga x leh log in YM

p/s : krak..ikut kata gigs..masalah sama mcm laptop dia dulu

lord_raven
12-08-09, 11:34 PM
salam semua

nak tanya sikit la tuan-tuan sekelian. aritu aku guna 'data doctor', ok aje. abeh smua menda yang aku dh delete dlm pendrive dgn memori kad, leh dpt balik. skang ni bila aku cucuk aje menatang tu semua, 'dd' tak leh detect la plak. nak secure wipe, ok aje..

knapa ek??? avira pn dh uninstall....

p/s mcm mna nak mula kan operasi skodeng nih...

krak
13-08-09, 01:04 PM
king
tapi dulu ia x seperti itu
walaupun sy on YM
segala notification yg pop up dlm email
sy masih boleh klik utk up
tapi yg ni amat lain
sy disable chat dlm email..masih juga x leh log in YM

p/s : krak..ikut kata gigs..masalah sama mcm laptop dia dulu

Sorry bro, lately agak sibuk sikit. Cuba pegi kat link ini dan download latest Yahoo Messenger http://www.ymessengerblog.com/blog/2009/02/05/new-90-version-fix-for-sign-in-issues/

landmark1123heavy
31-08-09, 03:28 AM
hardware : usb bluetooth adapter
os : windows vista ultimate sp2
problem : driver

salam guys.. aku ada beli usb bluetooth jenama cap ayam dr sorang member.

bila aku guna untuk kali pertamanya, aku tgk vista ni ada install driver secara automatik.

lepas tu aku run pula guna windows update.

dalam windows update tu, aku telah download driver utk adapter bluetooth berkenaan... restart pc.

masalahnya bila aku login windows, ada dialog yg keluar yg masih menanyakan tentang driver bagi bluetooth tu..

aku try tekan search automatically namum masih tak berjaya...

setiap kali aku login, mesti dialogbox ni keluar, otak aku jadi serabut, aku dah matikan dialog ni..

cuba tgk pix device manager seperti dibawah..

http://i6.photobucket.com/albums/y249/kavamaks/My%20PC/th_potsmokers-dmanager.png (http://s6.photobucket.com/albums/y249/kavamaks/My%20PC/?action=view&current=potsmokers-dmanager.png)


ini pulak info yg di ambil guna everest..

http://i6.photobucket.com/albums/y249/kavamaks/My%20PC/th_potsmokers-genericbr.png (http://s6.photobucket.com/albums/y249/kavamaks/My%20PC/?action=view&current=potsmokers-genericbr.png)

http://i6.photobucket.com/albums/y249/kavamaks/My%20PC/th_potsmokers-be.png (http://s6.photobucket.com/albums/y249/kavamaks/My%20PC/?action=view&current=potsmokers-be.png)

lord_raven
31-08-09, 04:24 AM
hardware : usb bluetooth adapter
os : windows vista ultimate sp2
problem : driver

salam guys.. aku ada beli usb bluetooth jenama cap ayam dr sorang member.

bila aku guna untuk kali pertamanya, aku tgk vista ni ada install driver secara automatik.

lepas tu aku run pula guna windows update.

dalam windows update tu, aku telah download driver utk adapter bluetooth berkenaan... restart pc.

masalahnya bila aku login windows, ada dialog yg keluar yg masih menanyakan tentang driver bagi bluetooth tu..

aku try tekan search automatically namum masih tak berjaya...

setiap kali aku login, mesti dialogbox ni keluar, otak aku jadi serabut, aku dah matikan dialog ni..



salam semua...

bro..aku biasa guna uniblue driver scanner nak install driver baru. kalau lepas reformat pun aku scan aje. nt dia bgtau correct and updated driver. lepas click 'ok', dia akan download driver tu and install kn skali. so far, tak ada masalah la plak. give it a try bro...


p/s toshiba m300-s4313 pun menarik gak. portege pun menarik gak...duit aje yang tk cukup lagi. hehehe...

landmark1123heavy
31-08-09, 06:41 AM
salam semua...

bro..aku biasa guna uniblue driver scanner nak install driver baru. kalau lepas reformat pun aku scan aje. nt dia bgtau correct and updated driver. lepas click 'ok', dia akan download driver tu and install kn skali. so far, tak ada masalah la plak. give it a try bro...


p/s toshiba m300-s4313 pun menarik gak. portege pun menarik gak...duit aje yang tk cukup lagi. hehehe...

ok thanks bro... kasi cadangan...

aku download nanti aku kasi tau result dia macam mana.. brb




problem aku dah settle dah..

semua driver dah up to date..

yg bluetooth pun sekali...

mmg bagus lah software ini...

thanks ye bro..

landmark1123heavy
10-09-09, 12:21 AM
bro, aku tgh main game, tiba2 pc restart dgn sendiri.

aku terkejut apa cerita ni.. kemudian display xnak keluar lak..

aku dah syak ni graphic card buat hal...

aku try convert ke port vga boleh pulak..

tapi bila pasang DVI, monitor x terima signal dari graphic card...

kalau aku still guna vga, tak berapa cantik display dia..

tak boleh set ke tahap maximum..

// bro, graphic card asus biasanya berapa tahun warantty?

minkha
19-09-09, 11:10 PM
salam semua...

bro..aku biasa guna uniblue driver scanner nak install driver baru. kalau lepas reformat pun aku scan aje. nt dia bgtau correct and updated driver. lepas click 'ok', dia akan download driver tu and install kn skali. so far, tak ada masalah la plak. give it a try bro...


p/s toshiba m300-s4313 pun menarik gak. portege pun menarik gak...duit aje yang tk cukup lagi. hehehe...

bro,
boleh ko bg link utk donlod uniblue drive scanner? klu boleh siap crack.
terima kasih.

landmark1123heavy
20-09-09, 03:57 AM
Uniblue Driver Scanner, boleh dapati di sini


http://www.megaupload.com/?d=HKG2HAMW - DriverScanner_2009_2.0.0.49.incl.serial
or
http://hotfile.com/dl/11819874/7145170/DriverScanner_2009_2.0.0.49.incl.serial.by.hardal. rar.html
or
http://rapidshare.com/files/277104157/DriverScanner_2009_2.0.0.49.incl.serial.by.hardal. rar

landmark1123heavy
11-10-09, 04:11 AM
bro, aku tgh main game, tiba2 pc restart dgn sendiri.

aku terkejut apa cerita ni.. kemudian display xnak keluar lak..

aku dah syak ni graphic card buat hal...

aku try convert ke port vga boleh pulak..

tapi bila pasang DVI, monitor x terima signal dari graphic card...

kalau aku still guna vga, tak berapa cantik display dia..

tak boleh set ke tahap maximum..

// bro, graphic card asus biasanya berapa tahun warantty?


salam semua.

oleh kerana masalah aku yg aku tulis dulu tiada siapa yg menjawab, biarlah aku jawab balik hehehe...

grafik kad aku beli pada jun 2007. semua grafik kad asus mempunyai waranti selama 3 tahun.

sebelum nak jadi problem tu, aku tgh layan mic. flight simulator. tgh syok main tiba-tiba pc restart sendiri dan display sudah tidak keluar.

dia kata 'dvi = no signal'. aku rasa sah ini kad grafik dah rosak.

aku test monitor pada pc lain, OK.

kemudian aku convert port dvi ke vga, OK tetapi display pulak tak best. (gambar keluar, tapi paparan seperti kita tak install driver)

aku dah hantar lowyat kad grafik tu. kena rm30 sbg kos penghantaran oleh kerana ia sudah lebih 1 tahun.

kalau korang ada masalah kad grafik sama seperti aku nanti. cepat-cepat la hantar kedai, jgn pening kepala lagi.. :icon_biggrin:

landmark1123heavy
18-11-09, 10:05 AM
Salam guys..

Pagi ni seorang member yang bangang telah menghantar balik external hardisk aku setelah puas dirogolnya beberapa minggu yang lalu.

Secara jujur aku katakan hdd Maxtor Portable Basic 160Gig ni, dipenuhi dengan klip-klip video & gambar je.

Sekarang ni ada masalah sikit kerana, kesemua klip2 video tersebut sudah jadi exe. Kesemua fail yg berformat avi, 3gp dan lain-lain menjadi exe.

Fail berformat FLV, selamat buat masa ni.

Boleh dikatakan 95% klip video kat dalam tu lebur, dan kesemua klip video yang bertukar exe tu bersaiz 67.5KB

Aku dah search google tadi, katanya ini virus dari Indonesia, anti porn.

Sekarang ni aku masih scan guna Avast Home Linux Edition. Masih dalam proses tu, baru jumpa sekor virus yang bernama "korea.exe"

Kalau korang pernah alami masalah ni, tahu macam mana nak selesaikan, sila bantu...


Note : Koleksi selama ni habeh musnah...

cruztasia
18-11-09, 12:08 PM
Bro,
Klu diikutkan rasanya file tu suma da x de da tu..
Camni.. Guna software untuk recover deleted file.. Scan dulu external tu, pastu guna software recover..

EOF

landmark1123heavy
25-11-09, 07:24 AM
Salam semua.

Aku teringin juga nak buat Windoz sendiri.
Ingat nak buat Windoz XP (Professional SP3 32bit) yang telah dilengkapi dengan segala jenis driver yang ada untuk kesemua jenis kompter/laptop dan peranti-peranti yang lain.

Tujuannya adalah untuk menyenangkan proses pemasangan Windoz XP pada komputer/laptop lain.

Bila installer Windoz tu sudah dilengkapi oleh kesemua jenis drivers, senang sikit, lepas install Windoz, tak payah install driver lagi... hanya install software2 yang lain sahaja.

Kat mana kita nak cari koleksi driver2 ni?
Macam mana pula cara pemasangannya untuk dimasukkan ke dalam installer Windoz tu?

Nota : Kalau susah-susah sangat, siapa tahu Windows XP SP3 (Professional 32bit) yang telah dilengkapi dengan segala jenis driver?

awangblack
25-11-09, 09:53 PM
Salam semua.
...
Nota : Kalau susah-susah sangat, siapa tahu Windows XP SP3 (Professional 32bit) yang telah dilengkapi dengan segala jenis driver?
pernah dengar winxp black edition?

kalau tak silap BartPE boleh guna untuk buat live windows

cruztasia
26-11-09, 10:23 PM
Salam semua.

Aku teringin juga nak buat Windoz sendiri.
Ingat nak buat Windoz XP (Professional SP3 32bit) yang telah dilengkapi dengan segala jenis driver yang ada untuk kesemua jenis kompter/laptop dan peranti-peranti yang lain.

Tujuannya adalah untuk menyenangkan proses pemasangan Windoz XP pada komputer/laptop lain.

Bila installer Windoz tu sudah dilengkapi oleh kesemua jenis drivers, senang sikit, lepas install Windoz, tak payah install driver lagi... hanya install software2 yang lain sahaja.

Kat mana kita nak cari koleksi driver2 ni?
Macam mana pula cara pemasangannya untuk dimasukkan ke dalam installer Windoz tu?

Nota : Kalau susah-susah sangat, siapa tahu Windows XP SP3 (Professional 32bit) yang telah dilengkapi dengan segala jenis driver?

Bro boleh gunakan nLite untuk buat cd xp custom sendiri... Vista pon boley.. Sini link (http://www.nliteos.com/) untuk nLite.. Untuk driver, saya sarankan beli cd collection driver kat pasaran.. Banyak driver dalam tu mengikut manufacturers.. Boleh masukkan dlm nLite untuk burn jadi cd terus tapi cd tu nanti jadi beso sikit la pasal suma driver ada.. Silap2 pakai dvd kot..

EOF

landmark1123heavy
27-11-09, 02:51 AM
Bro boleh gunakan nLite untuk buat cd xp custom sendiri... Vista pon boley.. Sini link (http://www.nliteos.com/) untuk nLite.. Untuk driver, saya sarankan beli cd collection driver kat pasaran.. Banyak driver dalam tu mengikut manufacturers.. Boleh masukkan dlm nLite untuk burn jadi cd terus tapi cd tu nanti jadi beso sikit la pasal suma driver ada.. Silap2 pakai dvd kot..

EOF

Ok good info.
Aku sudah tengok nlite ni bagus jugak.
Cuma perlu mengkaji sikit sebab aku langsung tak ada pengalaman bab ni.

Koleksi driver tu aku sudah ada.
Aku download 100 000 driver pack, tapi tak tahu macam mana nak masukkan ke dalam windows..

cruztasia
28-11-09, 11:40 AM
Aku download 100 000 driver pack, tapi tak tahu macam mana nak masukkan ke dalam windows..

Nak masuk driver ke windows tu sama cam slipstream sp3.. Ade menu tuk masukkan driver..

EOF

minkha
28-11-09, 12:42 PM
bro landmark,
aku dah scan guna sopware yg ko beri tu,tp ade driver yg dilabel sbg 'risky'
nape nye?

michaelangelo
24-12-09, 06:32 PM
persoalan ini dituju pada pakar2 yg ada dlm mk nih.... sejak 2-3 hari ni aku takleh login Facebook.... ada error mcm nih (attachment).. tapi lain2 website bole je login.... ƒ∆߮∂#

apa pasat dia jadi mcm ni??

btw, aku guna mac....

sesapa leh tulun aku ucap tengkiu.... moga2 anda diberkati menjelang krismas ni :D

awangblack
24-12-09, 08:37 PM
persoalan ini dituju pada pakar2 yg ada dlm mk nih.... sejak 2-3 hari ni aku takleh login Facebook.... ada error mcm nih (attachment).. tapi lain2 website bole je login.... ∆߮∂#

apa pasat dia jadi mcm ni??

btw, aku guna mac....

sesapa leh tulun aku ucap tengkiu.... moga2 anda diberkati menjelang krismas ni :D
sebab ni guna secure http, mungkin browser ada masalah dengan certificate tu. Cuba empty cache/cookies web browser.

landmark1123heavy
25-12-09, 06:06 AM
persoalan ini dituju pada pakar2 yg ada dlm mk nih.... sejak 2-3 hari ni aku takleh login Facebook.... ada error mcm nih (attachment).. tapi lain2 website bole je login.... ∆߮∂#

apa pasat dia jadi mcm ni??

btw, aku guna mac....

sesapa leh tulun aku ucap tengkiu.... moga2 anda diberkati menjelang krismas ni :D


Salam..
Nampaknya bukan ko sorang yg kena ye..
Aku pun pernah terkena sekali, baru sebentar tadi...
Padahal email & passwd dah betul..
Caranya aku clear semua firefox history..
Restart balik... mesti OK.. kalau tak OK cuba refresh dua tiga kali..

landmark1123heavy
25-12-09, 06:16 AM
bro landmark,
aku dah scan guna sopware yg ko beri tu,tp ade driver yg dilabel sbg 'risky'
nape nye?

Sorry lambat reply, aku tak perasan msg ni.
Driver yg bertanda risky tu sebenarnya tidak dicadangkan untuk di download & install.
Ianya kerana mungkin akan membawa masalah kepada sistem/hardware..
Tapi kalau ko tahu apa yg anda sedang lakukan atau berani menangani masalah ketidakstabilan nanti, download je tanpa kompromi :)

lord_raven
25-12-09, 04:01 PM
salam sejahtera dan salam 1 malaysia...

guys, nak tanya sikit. movies yang kita download dlm format avi/real/flv dan sebagai nya tu tak boleh terus 'direct burn' masuk dvd ke? kena tukar format dulu ke?

p/s sebab ada movies yang aku download nak burn dlm dvd. jimat space. leh tgk kat tv baru...

awangblack
25-12-09, 04:16 PM
salam sejahtera dan salam 1 malaysia...

guys, nak tanya sikit. movies yang kita download dlm format avi/real/flv dan sebagai nya tu tak boleh terus 'direct burn' masuk dvd ke? kena tukar format dulu ke?

p/s sebab ada movies yang aku download nak burn dlm dvd. jimat space. leh tgk kat tv baru...

kalau nk tengok guna dvd player kt tv musti le kena convert ke format dvd (sesetengah software burner ada option ni tp xingat nama), kalau takat nak main kat komputer, terus burn je.

landmark1123heavy
26-12-09, 05:22 PM
As Salam...
Salam 1 Malaysia (wat the fcuk?)

Aku ada masalah lah geng.
Baru je perasan hari ni selepas aku update software & install speedfan di dalam persekitaran Windoz..
Cuba lihat thumbnail di bawah...

http://i6.photobucket.com/albums/y249/kavamaks/Aplications/th_devilcomspeedfan.png (http://s6.photobucket.com/albums/y249/kavamaks/Aplications/?action=view&current=devilcomspeedfan.png)

Terkezut aku...
AUX sensor untuk apa ye?
Suhu 122C (bukan Fahrenheit ye) bagi sensor AUX ni fucking hot man..
Untuk makluman, mainboard yg aku sedang guna sekarang ialah Asus PK5 Deluxe...
Time acih...

bge
29-12-09, 02:34 PM
salam bro...
d sbb kan aku tak pandai komputer...
jd aku nk tanya yang d anggap kacang bagi yang dah power dalan pc ni..
pc aku x leh nk pakai player..
masok apa jenis player pon xleh...media player, gom player, windows player, real player, divx player.dsb...

awangblack
29-12-09, 04:39 PM
salam bro...
d sbb kan aku tak pandai komputer...
jd aku nk tanya yang d anggap kacang bagi yang dah power dalan pc ni..
pc aku x leh nk pakai player..
masok apa jenis player pon xleh...media player, gom player, windows player, real player, divx player.dsb...

cetitakan kisah malang anda secara terprinci. Apa dimainkan dan apa terjadi?

KiNgX
30-12-09, 02:10 AM
salam bro...
d sbb kan aku tak pandai komputer...
jd aku nk tanya yang d anggap kacang bagi yang dah power dalan pc ni..
pc aku x leh nk pakai player..
masok apa jenis player pon xleh...media player, gom player, windows player, real player, divx player.dsb...

Hahaha...kalau lah tu PC saya, tak dapat main media player lak tu...memang terus format la tanpa perlu deep analysis dari kengkawan yang lain.

jemaing
30-12-09, 06:45 AM
salam bro...
d sbb kan aku tak pandai komputer...
jd aku nk tanya yang d anggap kacang bagi yang dah power dalan pc ni..
pc aku x leh nk pakai player..
masok apa jenis player pon xleh...media player, gom player, windows player, real player, divx player.dsb...
Tentu la sukar pada kekawan yang arif dalam komputer sekali pun kalau
mendapat masalah seperti saudara..bagaimanapun kemesraan kekawan mk terserlah kerana masih cuba menolong..!Ada baiknya mencatatkan sedikit sebanyak sejarah pc tersebut..jika pc tersebut telah bermasalah semasa anda mendapatkannya..cuba cari owner asalnya..tanpa sejarah..Cara bro Kingx adalah terbaik..!

landmark1123heavy
30-12-09, 03:48 PM
salam bro...
d sbb kan aku tak pandai komputer...
jd aku nk tanya yang d anggap kacang bagi yang dah power dalan pc ni..
pc aku x leh nk pakai player..
masok apa jenis player pon xleh...media player, gom player, windows player, real player, divx player.dsb...

Macam ni la bro, aku rasa akaun yang ko guna kan sekarang ni jenis limited.
Mungkin admin sudah setting akaun tu dan tak mau kau install apa-apa dalam drive / menghadkan capaian dalam windows.
Pernah tak ko cuba install software ke drive selain C?

Jangan pening-peningkan kepala, cara yang terbaik ko boleh tengok movie kegemaran ko tu ialah dengan menggunakan portable application...

bge
31-12-09, 07:56 AM
Macam ni la bro, aku rasa akaun yang ko guna kan sekarang ni jenis limited.
Mungkin admin sudah setting akaun tu dan tak mau kau install apa-apa dalam drive / menghadkan capaian dalam windows.
Pernah tak ko cuba install software ke drive selain C?

Jangan pening-peningkan kepala, cara yang terbaik ko boleh tengok movie kegemaran ko tu ialah dengan menggunakan portable application...


aku rase mungkin jgk la bro...
tq atas info...
aku pakai windo vista...jd dia ada C je...kalo D dia untuk recovery...

landmark1123heavy
31-12-09, 01:12 PM
Masa mula-mula ko switch on pc tu, akan keluar info cpu, memory & hardisk, perasan tak?
Cuba ko amik info hardisk yg tertera, & kaji berapa kapasiti sebenar yg ada dlm pc tu...

Katakan hardisk dalam pc ko tu 250g, kapasiti yg available pula ialah 230g.
Katakan pula drive C dia buat 100g, manakala drive D 100g. Baki ada lagi 30g bukan?
Mana 30g tu lagi? cuba ko fikir...
eheee..

FLO
16-01-10, 02:51 AM
soalan :

sy cuba nk try upgrade ke IE 7 atau 8
kalau upgrade akan ada masalah tak kalau kita pakai windows pirate?
akan detect tak kita pakai pirate software?


p/s : try upgrade sbb nk try masuk FC pakai IE

krak
16-01-10, 03:26 AM
soalan :

sy cuba nk try upgrade ke IE 7 atau 8
kalau upgrade akan ada masalah tak kalau kita pakai windows pirate?
akan detect tak kita pakai pirate software?


p/s : try upgrade sbb nk try masuk FC pakai IE


Possiblity Pirating adalah tinggi kerana jika awak nak update ke IE8 ia akan suruh awak check sama ada Windows awak Genuine atau tidak. Ramai yg kantui kat sini. So lupakanlah... Script mkchat yg baru ini rupanya banyak Browser2 tak support seperti Opera, Mozilla, Safari & Maxthon huk huk. Minta Tuan admin tukar balik yg lama he he...

p/s : Baru jer try pakai IE8 pun mkchat FAKAP jugak, incorrect username and password

chochobi
16-01-10, 12:01 PM
Saya sudah melaporkan isu FC ni kepada Admin.. tapi belum ada jawapan lagi nampaknya...

lord_raven
16-01-10, 12:56 PM
aritu penah upgrade ke IE8 tapi mungkin sebab masih baru, surfing tak berapa smooth. reverted back to IE7 sebab senang nk guna IDM. skang ni maintain dengan MF sebab
bnyak add on yang menarik, esp. cool preview. besides, MF tak mkn bnyk space.


p/s skang ni dah tak reti surf guna IE, dah biasa dgn MF. try MF la bro (bukan MILF daaaa.....)

minkha
15-02-10, 09:37 PM
soalan:
semasa tgh guna laptop secara tiba2 kluar IE secara byk2 iaitu kdg2 sampai 7 ke 8 skali serentak.
apekah puncanye dan camne care nk atasinye?
harap bantuan.

awangblack
15-02-10, 09:58 PM
soalan:
semasa tgh guna laptop secara tiba2 kluar IE secara byk2 iaitu kdg2 sampai 7 ke 8 skali serentak.
apekah puncanye dan camne care nk atasinye?
harap bantuan.

IE version berapa? macam kes klasik je
saspek utama: virus

minkha
15-02-10, 10:20 PM
IE version berapa? macam kes klasik je
saspek utama: virus

version yg dtg skali dlm winxp tuh.
dah try scan guna kaspersky tp x jumpa plak virus.

awangblack
15-02-10, 10:31 PM
version yg dtg skali dlm winxp tuh.
dah try scan guna kaspersky tp x jumpa plak virus.

kalau belum pernah update patch, memang patut ada kemungkinan. Biasanya kalau dah kena virus, baru nak install antivirus & scan. Dah terlambat.

Kena low-level format
petikan dari http://www.ameriwebs.net/groupworks/george/llf.htm

Why would you want to do a low-level format on a modern hard drive? The main reasons are virus infection and development of bad sectors. For security purposes, you would want to take another direction, as there are any number of programs that will recover data from a formatted hard drive.

cruztasia
16-02-10, 07:43 AM
version yg dtg skali dlm winxp tuh.
dah try scan guna kaspersky tp x jumpa plak virus.

Cuba tgk kat menu help-about. Tgk version dia, kalu version 6, update je dah cukup.
Bole gak scan guna ni dulu:
http://www.malwarebytes.com/

EOF

FLO
22-02-10, 03:36 PM
salam buat krak n gang

sy ada masalah mozilla firefox 3.6 kt opis
itu hari ada update/install MF3.6 baru utk ganti yg lama
tapi bila on utk pakai sistem kerja opis..
MF akan CRASH..dan akan keluar satu notis utk meghantar CRASH REPORT to Mozilla administrator
tapi sy x sempat nk print screen CRASH notis tu
perlu ke sy install mozilla previous version? dh cari dlm download.com..versi 2.0 dh x ada
ada solutions lain??

tq

awangblack
22-02-10, 03:55 PM
salam buat krak n gang

sy ada masalah mozilla firefox 3.6 kt opis
itu hari ada update/install MF3.6 baru utk ganti yg lama
tapi bila on utk pakai sistem kerja opis..
MF akan CRASH..dan akan keluar satu notis utk meghantar CRASH REPORT to Mozilla administrator
tapi sy x sempat nk print screen CRASH notis tu
perlu ke sy install mozilla previous version? dh cari dlm download.com..versi 2.0 dh x ada
ada solutions lain??

tq

cuba reset/buat profile baru dulu, masuk dari safe-mode firefox

http://support.mozilla.com/en-US/kb/basic+troubleshooting#Make_a_new_profile

FLO
23-02-10, 09:06 AM
ingin juga mencuba awangblack punya cara
tapi sbb x faham , x pandai dan tak berani (sbb ini pakai desktop company) takut semua setting printer dan sistem headwire ...jadi x nak ambil risiko tu
skrg sy install satu lagi MF ttp versi 2.0

tunggu dan lihat la..mintak2 x crash lagi:YM - 71:

NeoCyber
23-02-10, 09:32 AM
FLO.., kalau ikut gambar tu.. itu bukan crashed... tapi berlaku kalau kita shut down pc.. atau windows explorer yg crash menyebabkan semua sesi IE, mozilla dan applikasi lain crashed.

cuba uninstall mozilla awak tu.. , lepas uninstall - pegi dekat user folder, cari folder bawah login yg awak guna, click dlm tu ada app data, cari folder mozilla.., delete semua tu..!

dah delete.., restaart.. (ini window.. secanggih mana pun. nk kene restart jugak.. , utk reinitializa balik registry dan segala kernel setting dia)

cuba reinstall baru.

Kalau awak reinstall tanpa delete user folder tu.. sama aje.. sebab mozilla baru akan refer balik pada user folder yg sedia ada.. dan boleh menyebabkan crash lagi. Ini dipanggil clean install ..

ash8458
24-02-10, 11:07 AM
Salam Bro smua...

Semenjak akhr2 ni..aku punya pc selalu freeze..sama ada semasa loading XP dan juga bila dah loading smua akan freeze juga..tak dpt nak press

ALT+CTRL+Del cos tak ada nyalaan 2 LED kat keyboard mcm selalu

Jadi aku pun reformat dan reinstall XP tp masih jugak mcm tu...pas tu CMOS battery pulak kong so tukar..pikirkan problem tu dah setel tp masih

jugak masalah yg sama...baru2 nih graphic card pulak hanguss..capacitor smua melting..jd tukar baru..tp masih jugak XP freeze waktu nak loading..

kalo nasib tak baik...black screen je yg nampak..so kira 2-3 kali jugak kene restart...harap2 otai2 PC bole le bagi advice...TQ

P/s: PC aku nih dah masuk 5 yrs..running OS XP Pro..ader kemungkinan ke dier punya hayat dah sampai hehhehe

ReD_ElmO
24-02-10, 11:28 AM
Salam Bro smua...

Semenjak akhr2 ni..aku punya pc selalu freeze..sama ada semasa loading XP dan juga bila dah loading smua akan freeze juga..tak dpt nak press

ALT+CTRL+Del cos tak ada nyalaan 2 LED kat keyboard mcm selalu

Jadi aku pun reformat dan reinstall XP tp masih jugak mcm tu...pas tu CMOS battery pulak kong so tukar..pikirkan problem tu dah setel tp masih

jugak masalah yg sama...baru2 nih graphic card pulak hanguss..capacitor smua melting..jd tukar baru..tp masih jugak XP freeze waktu nak loading..

kalo nasib tak baik...black screen je yg nampak..so kira 2-3 kali jugak kene restart...harap2 otai2 PC bole le bagi advice...TQ

P/s: PC aku nih dah masuk 5 yrs..running OS XP Pro..ader kemungkinan ke dier punya hayat dah sampai hehhehe



Bro bole beritahu apa spec pc awk, tahun bila beli. Saya takut kemungkinan besar masalah pada mainboard & power supply. Bila power supply di akhir hayat dia mcm2 hal akan terjadi.

Terima kasih.

cruztasia
25-02-10, 12:01 AM
Salam Bro smua...

Semenjak akhr2 ni..aku punya pc selalu freeze..sama ada semasa loading XP dan juga bila dah loading smua akan freeze juga..tak dpt nak press

ALT+CTRL+Del cos tak ada nyalaan 2 LED kat keyboard mcm selalu

Jadi aku pun reformat dan reinstall XP tp masih jugak mcm tu...pas tu CMOS battery pulak kong so tukar..pikirkan problem tu dah setel tp masih

jugak masalah yg sama...baru2 nih graphic card pulak hanguss..capacitor smua melting..jd tukar baru..tp masih jugak XP freeze waktu nak loading..

kalo nasib tak baik...black screen je yg nampak..so kira 2-3 kali jugak kene restart...harap2 otai2 PC bole le bagi advice...TQ

P/s: PC aku nih dah masuk 5 yrs..running OS XP Pro..ader kemungkinan ke dier punya hayat dah sampai hehhehe

Pernah service x? Biasa kalau dah lebih 5 thn kena bnyak benda kena servis, prossesor kena buka untuk cuci dan isi thermal paste baru.. Prosessor cepat panas sebab thermal paste sudah keras.. Buka sekejap je pc dah hang/freeze.. Banyak lagi faktor lain tu.. Kasi servis dulu..

EOF

ash8458
28-02-10, 08:29 PM
Salam Bro smua...tq bro cruztasia n red elmo for the advice.. Maybe esok aku akan servis fan n cpu heatsink kasi bukak n apply new coat of thermal paste.. Kalo dah berjaya nanti kasi update... Tq again

ash8458
05-03-10, 09:18 AM
Salam Bro smua,

Ni nak kasi update problem komputer ari tu..skang nih dah servis...buang debu smua, kasi bukak cpu and isi thermal paste baru...tp still jugak problem

freeze berlaku. Anyway di bwh adalah spec komputer aku:

Tahun Beli: Apr 2006

CPU : Pentium Dual Core 2.66GHZ

OS : Win XP Pro SP3

RAM : 2.00gb DDR2

Casing : CoolerMAster Centurion

MoBo : MSI 945PL Neo

PSU : CoolerMaster 650w True POwer (baru upgrade last 2 yrs)

GPU : Gigabyte Nvidia Gforce 8400GS 512mb DDR2

HDD : 80gb MAxtor dan Seagate 320bg

Skang nih masih jugak freeze dan kalo dulu dpt convert MKV file to M2TS file pakai mkv2vob converter skang nih baru halfway dah jam..mcm berat

sangat load to cpu...Kepada otai-otai PC..berilah sedikit advice to this problem

ReD_ElmO
05-03-10, 11:20 AM
Salam,

Cam mana ngan Antivirus & Spyware. Cuba ko scan balik tgk ada tak Toyol2 yg sedang bersuka ria tu.
Spyware cuba ko pakai superantispyware yg free edition.



Salam Bro smua,

Ni nak kasi update problem komputer ari tu..skang nih dah servis...buang debu smua, kasi bukak cpu and isi thermal paste baru...tp still jugak problem

freeze berlaku. Anyway di bwh adalah spec komputer aku:

Tahun Beli: Apr 2006

CPU : Pentium Dual Core 2.66GHZ

OS : Win XP Pro SP3

RAM : 2.00gb DDR2

Casing : CoolerMAster Centurion

MoBo : MSI 945PL Neo

PSU : CoolerMaster 650w True POwer (baru upgrade last 2 yrs)

GPU : Gigabyte Nvidia Gforce 8400GS 512mb DDR2

HDD : 80gb MAxtor dan Seagate 320bg

Skang nih masih jugak freeze dan kalo dulu dpt convert MKV file to M2TS file pakai mkv2vob converter skang nih baru halfway dah jam..mcm berat

sangat load to cpu...Kepada otai-otai PC..berilah sedikit advice to this problem

cruztasia
07-03-10, 10:18 PM
Salam Bro smua,

Ni nak kasi update problem komputer ari tu..skang nih dah servis...buang debu smua, kasi bukak cpu and isi thermal paste baru...tp still jugak problem

freeze berlaku. Anyway di bwh adalah spec komputer aku:

Tahun Beli: Apr 2006

CPU : Pentium Dual Core 2.66GHZ

OS : Win XP Pro SP3

RAM : 2.00gb DDR2

Casing : CoolerMAster Centurion

MoBo : MSI 945PL Neo

PSU : CoolerMaster 650w True POwer (baru upgrade last 2 yrs)

GPU : Gigabyte Nvidia Gforce 8400GS 512mb DDR2

HDD : 80gb MAxtor dan Seagate 320bg

Skang nih masih jugak freeze dan kalo dulu dpt convert MKV file to M2TS file pakai mkv2vob converter skang nih baru halfway dah jam..mcm berat

sangat load to cpu...Kepada otai-otai PC..berilah sedikit advice to this problem

Download HijackThis (http://download.cnet.com/Trend-Micro-HijackThis/3000-8022_4-10227353.html), pastu paste dia punya log.
Meh sama2 kita analisis ape yang buat pc tu berat.

EOF

ash8458
08-03-10, 12:10 PM
Dah scan pakai Hijackthis..di bwh ni die punya result


Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 12:06:23 PM, on 3/8/2010
Platform: Windows XP SP3 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6000.16981)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\Program Files\Common Files\BitDefender\BitDefender Update Service\livesrv.exe
C:\Program Files\BitDefender\BitDefender 2010\vsserv.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE
C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Distillr\Acrotray.exe
C:\Program Files\Java\jre6\bin\jusched.exe
C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe
C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\GrooveMonitor.exe
C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE
C:\Program Files\BitDefender\BitDefender 2010\bdagent.exe
C:\Program Files\Internet Download Manager\IDMan.exe
C:\Program Files\Logitech\SetPoint\KEM.exe
C:\Program Files\Logitech\SetPoint\KHALMNPR.EXE
C:\Program Files\Common Files\Apple\Mobile Device Support\bin\AppleMobileDeviceService.exe
C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe
C:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
C:\Program Files\BitDefender\BitDefender 2010\seccenter.exe
C:\Program Files\Internet Download Manager\IEMonitor.exe
C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant =
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch =
R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Connection Wizard,ShellNext = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=74005
R1 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Int ernet Settings,ProxyOverride = *.local
O2 - BHO: IDM Helper - {0055C089-8582-441B-A0BF-17B458C2A3A8} - C:\Program Files\Internet Download Manager\IDMIECC.dll
O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 - BHO: Groove GFS Browser Helper - {72853161-30C5-4D22-B7F9-0BBC1D38A37E} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\GRA8E1~1.DLL
O2 - BHO: AcroIEToolbarHelper Class - {AE7CD045-E861-484f-8273-0445EE161910} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll
O2 - BHO: Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll
O2 - BHO: FlashFXP Helper for Internet Explorer - {E5A1691B-D188-4419-AD02-90002030B8EE} - C:\PROGRA~1\FlashFXP\IEFlash.dll
O2 - BHO: JQSIEStartDetectorImpl - {E7E6F031-17CE-4C07-BC86-EABFE594F69C} - C:\Program Files\Java\jre6\lib\deploy\jqs\ie\jqs_plugin.dll
O3 - Toolbar: Adobe PDF - {47833539-D0C5-4125-9FA8-0819E2EAAC93} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll
O3 - Toolbar: BitDefender Toolbar - {381FFDE8-2394-4f90-B10D-FC6124A40F8C} - C:\Program Files\BitDefender\BitDefender 2010\IEToolbar.dll
O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [Logitech Hardware Abstraction Layer] KHALMNPR.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [Easy-PrintToolBox] C:\Program Files\Canon\Easy-PrintToolBox\BJPSMAIN.EXE /logon
O4 - HKLM\..\Run: [Acrobat Assistant 7.0] "C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Distillr\Acrotray.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre6\bin\jusched.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "C:\Program Files\QuickTime\QTTask.exe" -atboottime
O4 - HKLM\..\Run: [iTunesHelper] "C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [GrooveMonitor] "C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\GrooveMonitor.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] C:\Program Files\NVIDIA Corporation\nView\nwiz.exe /install
O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKLM\..\Run: [BDAgent] "C:\Program Files\BitDefender\BitDefender 2010\bdagent.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [BitDefender Antiphishing Helper] "C:\Program Files\BitDefender\BitDefender 2010\IEShow.exe"
O4 - HKCU\..\Run: [IDMan] C:\Program Files\Internet Download Manager\IDMan.exe /onboot
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'LOCAL SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'NETWORK SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'Default user')
O4 - Global Startup: Adobe Acrobat Speed Launcher.lnk = ?
O4 - Global Startup: Logitech SetPoint.lnk = C:\Program Files\Logitech\SetPoint\KEM.exe
O8 - Extra context menu item: Convert link target to Adobe PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIECapture.html
O8 - Extra context menu item: Convert link target to existing PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIEAppend.html
O8 - Extra context menu item: Convert selected links to Adobe PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIECaptureSelLinks.html
O8 - Extra context menu item: Convert selected links to existing PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIEAppendSelLinks.html
O8 - Extra context menu item: Convert selection to Adobe PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIECapture.html
O8 - Extra context menu item: Convert selection to existing PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIEAppend.html
O8 - Extra context menu item: Convert to Adobe PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIECapture.html
O8 - Extra context menu item: Convert to existing PDF - res://C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Acrobat\AcroIEFavClient.dll/AcroIEAppend.html
O8 - Extra context menu item: Download all links with IDM - C:\Program Files\Internet Download Manager\IEGetAll.htm
O8 - Extra context menu item: Download FLV video content with IDM - C:\Program Files\Internet Download Manager\IEGetVL.htm
O8 - Extra context menu item: Download with IDM - C:\Program Files\Internet Download Manager\IEExt.htm
O8 - Extra context menu item: E&xport to Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\EXCEL.EXE/3000
O9 - Extra button: Send to OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\ONBttnIE.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: S&end to OneNote - {2670000A-7350-4f3c-8081-5663EE0C6C49} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\ONBttnIE.dll
O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\REFIEBAR.DLL
O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O15 - Trusted Zone: http://asia.msi.com.tw
O15 - Trusted Zone: http://global.msi.com.tw
O15 - Trusted Zone: http://www.msi.com.tw
O16 - DPF: {8167C273-DF59-4416-B647-C8BB2C7EE83E} (WebSDev Control) - http://liveupdate.msi.com.tw/autobios/LOnline/install.cab
O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{88518764-8EDD-4B9F-BF34-C2A7FD772F28}: NameServer = 208.67.222.222,208.67.220.220
O18 - Protocol: grooveLocalGWS - {88FED34C-F0CA-4636-A375-3CB6248B04CD} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\GR99D3~1.DLL
O23 - Service: Adobe LM Service - Adobe Systems - C:\Program Files\Common Files\Adobe Systems Shared\Service\Adobelmsvc.exe
O23 - Service: Apple Mobile Device - Apple Inc. - C:\Program Files\Common Files\Apple\Mobile Device Support\bin\AppleMobileDeviceService.exe
O23 - Service: BitDefender Arrakis Server (Arrakis3) - BitDefender S.R.L. http://www.bitdefender.com - C:\Program Files\Common Files\BitDefender\BitDefender Arrakis Server\bin\arrakis3.exe
O23 - Service: Bonjour Service - Apple Inc. - C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe
O23 - Service: iPod Service - Apple Inc. - C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
O23 - Service: Java Quick Starter (JavaQuickStarterService) - Sun Microsystems, Inc. - C:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
O23 - Service: BitDefender Desktop Update Service (LIVESRV) - BitDefender S.R.L. - C:\Program Files\Common Files\BitDefender\BitDefender Update Service\livesrv.exe
O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (nvsvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
O23 - Service: BitDefender Virus Shield (VSSERV) - BitDefender S.R.L. - C:\Program Files\BitDefender\BitDefender 2010\vsserv.exe

--
End of file - 9638 bytes

cruztasia
10-03-10, 10:14 PM
Da tgk log tu, tapi x de pape yg pelik kecuali yg ini:

O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{88518764-8EDD-4B9F-BF34-C2A7FD772F28}: NameServer = 208.67.222.222,208.67.220.220

Bro ade guna OpenDNS? Kalu x guna tu tanda2 kena RAT(Remote Admin Tool). Kalau betul guna, tu maybe btul2 hardware punya prob. Ade buat OC ke?

FLO
10-03-10, 11:02 PM
krak n gang
sy ada satu PC (baru)..lama x pakai
tadi plan nk ON n pakai
sayangnya x keluar display..
mungkin sbb lama x ON kot...
sayang nya..bnd x pakai...
kipas jalan..tapi HDD tak blinking..x berkelip...

p/s: krak..boleh sy hantar PC ke klang? hik hik hik

krak
11-03-10, 06:24 AM
krak n gang
sy ada satu PC (baru)..lama x pakai
tadi plan nk ON n pakai
sayangnya x keluar display..
mungkin sbb lama x ON kot...
sayang nya..bnd x pakai...
kipas jalan..tapi HDD tak blinking..x berkelip...

p/s: krak..boleh sy hantar PC ke klang? hik hik hik

He he macam tak biasa ler pulak, koll dulu ler.

landmark1123heavy
11-03-10, 06:41 AM
Salam Bro smua,

Ni nak kasi update problem komputer ari tu..skang nih dah servis...buang debu smua, kasi bukak cpu and isi thermal paste baru...tp still jugak problem

freeze berlaku. Anyway di bwh adalah spec komputer aku:

Tahun Beli: Apr 2006

CPU : Pentium Dual Core 2.66GHZ

OS : Win XP Pro SP3

RAM : 2.00gb DDR2

Casing : CoolerMAster Centurion

MoBo : MSI 945PL Neo

PSU : CoolerMaster 650w True POwer (baru upgrade last 2 yrs)

GPU : Gigabyte Nvidia Gforce 8400GS 512mb DDR2

HDD : 80gb MAxtor dan Seagate 320bg

Skang nih masih jugak freeze dan kalo dulu dpt convert MKV file to M2TS file pakai mkv2vob converter skang nih baru halfway dah jam..mcm berat

sangat load to cpu...Kepada otai-otai PC..berilah sedikit advice to this problem

Control + Alt + Delete.
Tengok apa yg berlaku pada ruangan CPU.
Adakah dia load/proses terlalu tinggi/tidak henti-henti pada setiap masa, walaupun pc sedang idle?

Result.

Dari result hasil daripada scan ni nampak seperti bersih daripada virus.
Tapi aku ada beberapa tips, utk meringankan & melajukan proses startup dengan membuangkan items di bawah.
Items ni selamat di buang, dan ko boleh run balik benda2 ni secara manual apabila betul2 ingin menggunakannya.



O4 - HKLM\..\Run: [Easy-PrintToolBox] C:\Program Files\Canon\Easy-PrintToolBox\BJPSMAIN.EXE /logon
O4 - HKLM\..\Run: [Acrobat Assistant 7.0] "C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Distillr\Acrotray.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre6\bin\jusched.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "C:\Program Files\QuickTime\QTTask.exe" -atboottime
O4 - HKLM\..\Run: [iTunesHelper] "C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [GrooveMonitor] "C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\GrooveMonitor.exe"


Ini pulak barangan pelik.
Apa-apapun ko boleh buang.
Cuba restart pc dan terus menggunakan pc.
Sekiranya berlaku error, ko boleh enable kan balik items di bawah ini melalui kaedah backup yg ada pada hijackthis tu.


O4 - HKUS\S-1-5-19\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'LOCAL SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'NETWORK SERVICE')
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'Default user')
O4 - Global Startup: Adobe Acrobat Speed Launcher.lnk = ?

Good luck.

ReD_ElmO
11-03-10, 09:20 AM
Small Matter tu bea, mari kita operate weekand nie cam mana ......


krak n gang
sy ada satu PC (baru)..lama x pakai
tadi plan nk ON n pakai
sayangnya x keluar display..
mungkin sbb lama x ON kot...
sayang nya..bnd x pakai...
kipas jalan..tapi HDD tak blinking..x berkelip...

p/s: krak..boleh sy hantar PC ke klang? hik hik hik

FLO
11-03-10, 09:53 AM
Small Matter tu bea, mari kita operate weekand nie cam mana ......

baik
sy hantar ke klinik awak dulu
x jadi..sy bw p KLANG lak
ekekekke

ReD_ElmO
11-03-10, 10:09 AM
klu tak pun lepas makan tom yam sedap kat pandan tu terus bole check kat umah awk.....


baik
sy hantar ke klinik awak dulu
x jadi..sy bw p KLANG lak
ekekekke

ash8458
11-03-10, 10:23 AM
TQ Bro smua for the advice...

Bro Cruztasia : Aku memang guna Opendns so takde le kene RAT kan hehe tp rasanya maybe RAM problem kot or MoBo kene tukar..PC nih

memang tak pernah OC coz mainly utk download and surfing jer

Bro Landmark1123heavy: Akan cuba buang yg mana patut and will update bila dah buat nanti..anyway TQVM smua...

cruztasia
16-03-10, 11:20 AM
TQ Bro smua for the advice...

Bro Cruztasia : Aku memang guna Opendns so takde le kene RAT kan hehe tp rasanya maybe RAM problem kot or MoBo kene tukar..PC nih

memang tak pernah OC coz mainly utk download and surfing jer

Bro Landmark1123heavy: Akan cuba buang yg mana patut and will update bila dah buat nanti..anyway TQVM smua...

Saya budak baru belajar, ambil galah tolong jolokkan.. kekeke..
Bro cuba la tgk2kan hardware tu.. Berat sgt da prob dia.. kekek..

EOF

lanji
21-03-10, 02:40 AM
abang2 senior dan otai2 yang dihormati, saya pakai laptop acer aspire 4530....setelah sekian saya lama bersukea ria chatting dgn para awek yg tercinta, webcam saya tiba2 kuar gambar hitam je kat screen...apakah penyebab masalah ini? adakah ini merupakan balasan kerana saya menggunakan webcam un tuk tujuan yg tak sepatutnya?

landmark1123heavy
21-03-10, 04:13 AM
abang2 senior dan otai2 yang dihormati, saya pakai laptop acer aspire 4530....setelah sekian saya lama bersukea ria chatting dgn para awek yg tercinta, webcam saya tiba2 kuar gambar hitam je kat screen...apakah penyebab masalah ini? adakah ini merupakan balasan kerana saya menggunakan webcam un tuk tujuan yg tak sepatutnya?

Assalamualaikum.

Webcam tu model apa?
Sebelum ni guna OK? bila tak OK rasanya disebabkan apa?
Kalau ko ada buat perubahan apa-apa sila revert kepada sesuatu yang asal.

Kalau pernah update driver pada grafik kad, sila revert kepada version yg sebelumnya..
Guna version yg lama tak apa, asalkan stabil.
Ingat.. newer version not always better.

Mengikut satu artikel yg pernah aku baca, driver grafik Nvidia versi terbaru akan menyebabkan kerosakan perkakasan pada grafik kad tu.
Aku rasa salah satu puncanya disebabkan overheating...

Oh ye, kalau ko ada update webcam driver, sila gunakan driver yg sebelumnya.

lanji
21-03-10, 05:19 AM
salam bro...sblm webcam ni rosak, aku penah update driver grafik...mcm ne revert balik?
aku dah format balik lap top pun masih gak tak lah nak pakai....

ash8458
21-03-10, 12:34 PM
Salam Otai2 PC smua..nampaknya prob PC aku dah smpai ke penghujungnnya iaitu processor sudah kong...terpaksa ler beli mobo baru and processor baru..kira nak pakai AMD je la...at least murah skit dr intel..apa beza AMD n Intel..any advice pro n co

awangblack
21-03-10, 12:38 PM
besanye kalau intel lagi mahal wlaupun same performance dgn cip amd (periksa speed, cache, lsb).

FLO
22-03-10, 01:17 PM
dari semalam aku cuba masuk dlm web yg berkaitan dgn media prima TV3/TV9/NTV7 dan TV8 web ni semua kena block x pasai2 dek benda alah ni kenapa arhhh?

cruztasia
23-03-10, 08:42 PM
dari semalam aku cuba masuk dlm web yg berkaitan dgn media prima TV3/TV9/NTV7 dan TV8 web ni semua kena block x pasai2 dek benda alah ni kenapa arhhh?

Bug dari service Google. Kadang2 bila google, kita dapat web tu tulis malicious website. Banyak sangat dah orang komplen, tambah2 user Firefox 3.
Cuba lihat disini > http://safebrowsing.clients.google.com/safebrowsing/diagnostic?client=Firefox&hl=en-US&site=http://www.tv3.com.my <TV3 punya>
Tapi cuba tengok yang ni pula > http://safebrowsing.clients.google.com/safebrowsing/diagnostic?client=Firefox&hl=en-US&site=http://www.google.com <Google>

Tak adil kan ? :)

EOF

billybilly
24-03-10, 02:59 AM
halo, who can giv me some idea, bcoz i need to buy laptop around RM 2500. thanks

FLO
24-03-10, 04:18 AM
halo, who can giv me some idea, bcoz i need to buy laptop around RM 2500. thanks

hi billy

within ur budget..u can get a much better spec..
ur budget should enough ..
u can go straight to low yat plaza..
u can choose based on price or specification

zahid_5105
05-06-10, 06:00 PM
cd rom laptop aku xleh nk read cd...tp dvd leh lak read...ape masalahnye????adoyai...

cruztasia
05-06-10, 09:36 PM
cd rom laptop aku xleh nk read cd...tp dvd leh lak read...ape masalahnye????adoyai...

Bro,
CD-ROM atau DVD-ROM?

Kalau CD-ROM, sure bole baca cd. Tak bole baca DVD.
DVD-ROM, bole baca CD and DVD.

Andai kata DVD-ROM, bole baca DVD tapi x bole baca CD. Tu tanda laser da tak ok. Kalau rajin, cuba calibrate dalam tu. Tak pon beli baru :D

bxoc
12-06-10, 12:51 PM
DVI - On standby Mode ?

I ada LG 21" LCD monitor . On PC but yg appear kat monitor is " DVI - Power saving Mode " that it . Try tukar dari DVI ker VGA problem masih sama . Browse dlm internet rupanya banyak gak problem mcm ni .

apa nak buat ..? Pastinya bukan LCD pasal semalam dah guna Dvico utk view movies . Perlu tukar Graphic card atau guna converter dari DVI ker HDMI ?

Ada solution ?

minkha
16-06-10, 10:03 PM
bro,
mase aku tgh install windowsxp ke laptop,kuar skrin biru~
A problem has been detected and window has been shutdown to prevent damage to ur computer.
Technical information:
Stop 0x0000007B(0xF7A8A524,0XC0000034,0X00000000,0X0000 0000)

Apekah maksudnye?

cruztasia
17-06-10, 07:21 AM
bro,
mase aku tgh install windowsxp ke laptop,kuar skrin biru~
A problem has been detected and window has been shutdown to prevent damage to ur computer.
Technical information:
Stop 0x0000007B(0xF7A8A524,0XC0000034,0X00000000,0X0000 0000)

Apekah maksudnye?

Bro,
1) Cuba guna cd installer windows lain. Cari slipstream SP2 atau 3.
2) Tukar HDD.
3) SATA? Then kena cari cd windows yang dah slipstream driver SATA HDD anda.

xpmen
17-06-10, 10:42 AM
bro,
mase aku tgh install windowsxp ke laptop,kuar skrin biru~
A problem has been detected and window has been shutdown to prevent damage to ur computer.
Technical information:
Stop 0x0000007B(0xF7A8A524,0XC0000034,0X00000000,0X0000 0000)

Apekah maksudnye?


mengikut pengalaman aku tg tak seberapa ni, kemungkinan cd yg digunakan telah rosak , cuba guna cd lain lak

bobmali
21-06-10, 02:06 PM
bro,
mase aku tgh install windowsxp ke laptop,kuar skrin biru~
A problem has been detected and window has been shutdown to prevent damage to ur computer.
Technical information:
Stop 0x0000007B(0xF7A8A524,0XC0000034,0X00000000,0X0000 0000)

Apekah maksudnye?

Rasanya OS dah corrupt. Reinstall OS from CD installer.

bobmali
21-06-10, 02:08 PM
Bro,
CD-ROM atau DVD-ROM?

Kalau CD-ROM, sure bole baca cd. Tak bole baca DVD.
DVD-ROM, bole baca CD and DVD.

Andai kata DVD-ROM, bole baca DVD tapi x bole baca CD. Tu tanda laser da tak ok. Kalau rajin, cuba calibrate dalam tu. Tak pon beli baru :D

Ni macam masaalah CD tu sendiri je. Mana ada player boleh baca DVD tak leh baca CD. Kalau the other way round maybe gak.
Ada try ngan CD lain tak?

shyme
29-06-10, 01:55 PM
I got my prob wif my notebook... Adapter x nak charge... Tapi adapter tu still menyala.. N still can b use.. Cuma dia x charge bateri notebook... Pastu kalu notebook tu pns skit je trus dia shut off terus... G mana tu?? Warranty dah abis.. Huhu...

ReD_ElmO
29-06-10, 02:05 PM
Cuba awok on laptop tu tanpa beteri. Test sampai laptop tu panas, tgk dia down or tidak. CUba try test dulu......


I got my prob wif my notebook... Adapter x nak charge... Tapi adapter tu still menyala.. N still can b use.. Cuma dia x charge bateri notebook... Pastu kalu notebook tu pns skit je trus dia shut off terus... G mana tu?? Warranty dah abis.. Huhu...

shyme
29-06-10, 02:07 PM
x boleh... bateri x de....slalu on kena on power skali.. sbb bateri x masuk....

ReD_ElmO
29-06-10, 02:14 PM
Ada tak kawan2 yang pakai laptop sama brand, kalau ada cuba borrow & test. mula test dengan beteri, kalau ok, cuba test tanpa beteri, saya takut kemungkinan beteri dah rosak.


x boleh... bateri x de....slalu on kena on power skali.. sbb bateri x masuk....

miniz9797
01-07-10, 01:51 AM
Bro, nak tanya skit.... ada x any software/hardware untuk boost ur Wifi signal or to crack Other people Wifi 's password.

Terima kasih cikgu...

cruztasia
01-07-10, 07:57 AM
Bro, nak tanya skit.... ada x any software/hardware untuk boost ur Wifi signal or to crack Other people Wifi 's password.

Terima kasih cikgu...

Booster WiFI > HERE (http://www.lelong.com.my/usb-gsky-wifi-booster-4-computer-laptop-psp-free-internet-hacker-cd-L838800B-2005-01-Std-I.htm) < Boleh la pakai.. sebab portable.. nak yang tak portable, cari high gain punya antenna. RM2k untuk antenna saje :D

Hack WiFi? Guna Kismet. Nak lagi senang? WiFi Decoder, siap sekali Back Track. Hehe

roger
06-10-10, 01:57 PM
bro,
mase aku tgh install windowsxp ke laptop,kuar skrin biru~
A problem has been detected and window has been shutdown to prevent damage to ur computer.
Technical information:
Stop 0x0000007B(0xF7A8A524,0XC0000034,0X00000000,0X0000 0000)


Apekah maksudnye?

kalau pc aku dulu..tu tandanya graphic card rosak / mobo rosak.. melayang gak la 5-6 ratus..

paperbeg
18-11-10, 08:51 PM
kalau pc aku dulu..tu tandanya graphic card rosak / mobo rosak.. melayang gak la 5-6 ratus..


Maybe ko pnye harddisk da kong..try la wat dignostic..nnt dalam report dia akn btau ape hardware yang failure..

awangblack
22-11-10, 11:45 PM
kalau maksud bro dgn setup screen tu bios screen, boleh bypass passwordnye. Selalunye tiap2 bios ade default password yg takbleh diubah. google je

mike
18-05-11, 07:14 PM
nk tanya kalian semua.....dimanakah port terbaik dan dipercayai untuk recover hardisk yang corrupt???

Sata western digital size 80GB (maklumat yg tertulis kt hardisk ni)........mintak tolong yew sape2 tau ada tempat yg leh wat service recover hardisk ni berserta damage

krak
18-05-11, 09:41 PM
nk tanya kalian semua.....dimanakah port terbaik dan dipercayai untuk recover hardisk yang corrupt???

Sata western digital size 80GB (maklumat yg tertulis kt hardisk ni)........mintak tolong yew sape2 tau ada tempat yg leh wat service recover hardisk ni berserta damage

Saya guna ARAX DISK Data Recovery jer.
Kalau hard disk tu boleh baca senang sikit kerja
Kalau tak boleh baca langsung nak kena cari software lain
Lama dah tak buat kerja2 recover nih.

mike
19-05-11, 08:31 PM
krak.....hardisk mmg xleh baca la.....bile pasang kt cpu dia ada kluar mcm bunyik cube tuk baca file hardisk tu. Finally ape pun xkuar......bawak kat cc berhampiran rumah tuk check mmg da currupt la bro. Any advice kedai2 sekitar kl yg ada service recover ini......mntk tolong bro byk file2 kenang-kenangan dlm tu hehehe

brew
20-05-11, 04:26 AM
krak.....hardisk mmg xleh baca la.....bile pasang kt cpu dia ada kluar mcm bunyik cube tuk baca file hardisk tu. Finally ape pun xkuar......bawak kat cc berhampiran rumah tuk check mmg da currupt la bro. Any advice kedai2 sekitar kl yg ada service recover ini......mntk tolong bro byk file2 kenang-kenangan dlm tu hehehe

Hard disk rosak ni ada beberapa sebab, sama ada physically rosak(hardware) atau partition je yang rosak. Kalau partition yang rosak, kita boleh still recover lagi pakai software yang macam Krak cakap tu..atau search je "undelete fat32" kat google.

Macam mana mau tau disk kita rosak apa?

Cucuk hard disk tu kat windows XP, pastu lepas 2 minit cuba try step ni.

1. Klik kanan kat my computer, choose manage
2. Nanti satu window akan terbuka, "Computer Management"
3. Bukak Storage nanti nampak disk management.
4. Click Disk Management, dan lihat ada tak nampak disk yang anda attached tadi.

Kalau disk tu ada dalam tu, maknanya disk kita hanya rosak partition dan boleh recover pakai software. Kalau tak nampak, maknanya hard disk tu sendiri yang rosak, kena cabut layer hard disk tu dan tumpang kat hard disk lain, tapi step ni leceh dan amat susah sebab banyak sangat kerja , termasuk kerja penyejuk bekukan top surface. biasa dorang charge RM50-80/ 1GB tuk case yang macam ni. Aku tataulah kalau zaman skarang ada toaster yang boleh main top surface je.. aku rasa takde, tapi kalau kat lab manufacturer dorang memang ada benda ni.

P.s. Itulah pentingnya backup edukesyennnnnn....data yang penting, kena lah buat 2-3 copies..

eyemore
20-05-11, 05:18 AM
bunyi tu possiblity hardware issue
tak ramai tau nak betulkan.. kira rare la
ko leh angap rosak dah la..

kena pakar elektronik bukak cakera tuh dan betulkan
bukan kedai biasa ko leh cucuk komputer atau analyze sebab
circuit atau hardware dalam yang rosak takleh detect kat os layer..

tak tau la kl tapi cuba la tanya2 kedai atau orang yang pakar elektronik leh buat
aku pernah dgr ada sorang pakcik kat penang yang terer elektronik leh buat tapi aku takda contact..
sebab yang habaq pon kawan aku.. lama tak kontek kawan aku tu no dia pon ntah mana..

kalau kat kl mungkin cuba ko tanya orang atau kedai elektronik kat jalan pudu nun..

kancilmerah
04-07-11, 02:09 PM
mintya pendapat sahabat2 dan otai2 kat sini,
betul tak judgement aku.
1. bila on pc, hanya lampu power je yg nyala, lampu HD tak nyala. pastu, kat skrin tak keluar apa2.
verdict: motherboard rosak.
2. bila on pc, mula2 ok, lepas keluar skrin bios tu, terus shut off sendiri.
verdict: motherboard rosak.

betul ke keputusan aku tu? sila beri pendapat kalian.

cruztasia
04-07-11, 02:41 PM
mintya pendapat sahabat2 dan otai2 kat sini,
betul tak judgement aku.
1. bila on pc, hanya lampu power je yg nyala, lampu HD tak nyala. pastu, kat skrin tak keluar apa2.
verdict: motherboard rosak.
Tak semestinya. Test power supply guna multimeter dulu.
2. bila on pc, mula2 ok, lepas keluar skrin bios tu, terus shut off sendiri.
verdict: motherboard rosak.
Check power supply gak. kadang-kadang masalah overheat. blow dulu komponen dlm komputer.
betul ke keputusan aku tu? sila beri pendapat kalian.


Hehe.. gud luck la yer :) Bnyak nak kena tgk.. Tp biasanya kalau camtu, pro dia kat PSU. Power Supply Unit

kancilmerah
07-07-11, 04:50 AM
thanx Bro Cruz...
kena test power supply rupenye... kena beli multimeter nampak gayanya.

brew
08-07-11, 10:08 AM
mintya pendapat sahabat2 dan otai2 kat sini,
betul tak judgement aku.
1. bila on pc, hanya lampu power je yg nyala, lampu HD tak nyala. pastu, kat skrin tak keluar apa2.
verdict: motherboard rosak.
2. bila on pc, mula2 ok, lepas keluar skrin bios tu, terus shut off sendiri.
verdict: motherboard rosak.

betul ke keputusan aku tu? sila beri pendapat kalian.

Bang, ni scenario yang sama atau 2 scenario yang berbeza?.

Saya ni tak pandai sangat, tapi saya try lah.

Untuk kes yang no 1 tu, abang cabut semua wayar yang ada kat pc, biar selama 10 minit. pasang balik. Kalau tak OK, abang bukak casing, cabut semua wayar yang sambung ke motherboard dari power supply, biar 10 minit, pasang balik. Kalau tak OK, mungkin, power supply problem. tapi cuba try kat plug yang lain jugak yer..

yang no 2 tu, saya boleh confirm, bukan masalah RAM or Hard disk, sebab bios je load, tak sempat load OS, tapi mungkin boleh try interupt masa kat BIOS Screen(biasanya button F10 or F2, or maybe boleh try F12 kalau dia ada tulis situ), try load default setting, save, and on balik PC. Kemungkinan yang rosak, saya rasa motherboard...tapi takleh cakap jugak..

P.S. maaflah, saya ni lulusan ekonomi, bukan IT :P

Honeydew
08-07-11, 04:19 PM
Nak tanya sikit. Betul ke sekarang boleh beli palmdrive 500gb bawah RM100. kalau mana boleh dapat. btw palm drive brand apa yg bagus ye............

brew
10-07-11, 04:10 PM
Nak tanya sikit. Betul ke sekarang boleh beli palmdrive 500gb bawah RM100. kalau mana boleh dapat. btw palm drive brand apa yg bagus ye............

palm drive sama ke ngan thumb drive? sebab kalau palm drive tu maksudnya 2.5" hard disk, saya rasa 500GB masih lebih dari rm100. tapi kalau thumb drive, memang takde lagi 500GB, kecuali kalau dari china, tapi transfer rate hanya 0.5MB/s.

whocare
14-07-11, 02:29 AM
salam sahabat semua . aritu baru beli lappy MSI GT640 tapi tu la wifi dia mcm problem coz sometimes dea xleh detected wifi around . sometimes oke plak . ape pendapat sahabat semua ?

cruztasia
18-07-11, 07:27 PM
salam sahabat semua . aritu baru beli lappy MSI GT640 tapi tu la wifi dia mcm problem coz sometimes dea xleh detected wifi around . sometimes oke plak . ape pendapat sahabat semua ?

Maybe wireless dia banyak band. a/b/g/n. Cuba masuk setting dia dan guna hanya satu band. sebab kalau multiband nanti dia auto tukar2 band. range berbeza-beza setiap band wifi.

whocare
20-07-11, 05:58 AM
oh ye ke . caner ekh nak setting tu tuan hamba . maaf la . saya orang baru belajar . kalau ada ilmu didada . minta di share ;)

cruztasia
21-07-11, 05:28 PM
oh ye ke . caner ekh nak setting tu tuan hamba . maaf la . saya orang baru belajar . kalau ada ilmu didada . minta di share ;)

Boleh rujuk sini :-)
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc737429(WS.10).aspx

whocare
22-07-11, 04:23 AM
Boleh rujuk sini :-)
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc737429(WS.10).aspx

p/s : terima kasih tuan hamba .

wokmanaf
23-10-11, 03:03 PM
senang x payah burn cd pun boleh pakai daemon tool ada dekat filehippo senang je mount image iso or lain then run macam biasa dia macam cd rom jugak...semoga mencuba

zaidan
24-10-11, 02:37 AM
Salam semua.....ni nak tanya la...sy ni guna mac book pro.....then skrg ni...problemnya satu je....keypad enter and keypad shift bawah enter xbole fungsi....so...tau tak berapa cost utk baiki and berapa lama utk baiki???TQ

max himself
20-02-12, 07:09 PM
masalah aku pun same cam kancil merah.

pc dah on, tgk lyn surf tenet ke dgr lagu ke tetibe off sendiri.

bile nk on balik x bole. aku kene off main suis then on balik. tekan pastu terus xley on. (lebey 10x blom tentu dpt masuk window)

bende ni pun jadi time scan pc. tetibe je off sendiri.

org kate power supply tp x mungkin sbb ade lampu hijau lagi.

kwn kate cabel atau ram kot. bukak pasang, cuci2 sket dgn pemadam.

tp x tahan lame kejap je pastu jd balik. adoiiii....

awangblack
21-02-12, 08:37 PM
sape tau amacam mau kasi crack win xp sp3 kasi buleh update patch? banyak link crack dah kena banned/tak buleh pakai

mangkuks
31-03-12, 07:44 PM
pakai yg ori...cd leh clone..cdkey je penting..

awangblack
12-04-12, 12:29 AM
mano nak dapek ori lagi bro?
tak ado jual dah...

cruztasia
03-06-12, 05:01 PM
Nak key ke? PM Saya. Masih Ada beberapa key dengan sijil COA ori windows. Hehe.

wawa
04-06-12, 06:00 PM
tumpang tanya, klu hardisk prob, cana nk capture balik data2 dlm hardisk tuh?ade cara2 x?aku dh try cabut n psng kt usb laptop tp stil xdpt detect..
cana?de sesapa de idea?

awangblack
05-06-12, 11:10 PM
try sambung kt desktop pulak. ni hard disk sata kan?
takut usb tak cukup power.

cerita sikit ape problemnye

rave
06-06-12, 01:06 PM
hdd tu ada buyik2 tak? takut dah damage..

kancilmerah
08-08-12, 04:32 PM
hdd pc kalo pasang kat usb laptop mmg tak jalan. tak cukup powermcm bro awangblack cakap. hdd 3.5 kena pakai power direct.

kancilmerah
04-10-12, 12:39 PM
lamanye Thread ni senyap jer...... marilah kita berkongsi ilmu kat sini..

cruztasia
23-10-12, 01:55 PM
lamanye Thread ni senyap jer...... marilah kita berkongsi ilmu kat sini..

Ada apa masalah komputer? hehehhh

kancilmerah
04-02-13, 12:11 AM
nampaknye ramai mykakis dah pandai DIY komputer. hehehe....

sebagai pembuka laluan semula. aku nak tanya ni.. bolehkah motherboard laptop toshiba dibaiki?

heiya
05-02-13, 10:43 AM
motherboard laptop ek??? tgk kerosakan after inspection...tp serius...harga repair motherboard..silap2 serupa beli aje laptop baru nanti..tak berbaloi...

awangblack
06-02-13, 08:00 AM
motherboard laptop ek??? tgk kerosakan after inspection...tp serius...harga repair motherboard..silap2 serupa beli aje laptop baru nanti..tak berbaloi...

Kalau yg dah takde stok tu terpakse la...bro google 'repair laptop motherboard' kat area bro. Lepas tu call contact dia tanya model laptop yg rosak tadi boleh repair ke tak

Sent from my i9400 using Tapatalk 2

tomato89
26-03-13, 07:22 PM
ado laptop Apple kalo rosak, pening ni pala! :icon_wave: kocek kering , nak repair so expensive! garanty berapa lama seee Apple:YM - 66:?

sweetfrom
10-06-13, 06:09 AM
saya ingin bertanya kepada yg pakar disini..saya mempunyai laptop berjenama acer model aspire 4551..masalahnya skrg, bila saya on kan laptop, skrin gelap je..boleh saya tau dari mana punca masalah tu? terima kasih..

heiya
10-06-13, 11:09 AM
maybe masalah pd ribon...common problem skrin...

sweetfrom
11-06-13, 10:13 AM
agak2 brape kos nak tukar ribon, skrin tu?

heiya
11-06-13, 03:38 PM
lastime aku tukar free...huhuhuhuhuh...sbb ada warranty lg...so tak tahu brapa harganya...maybe ko leh try call centre acer..tanya brapa baget...

sweetfrom
11-06-13, 06:26 PM
orait..nanti aku try call acer..thanks ye utk info2..