PDA

View Full Version : Empoyee and Employer / Majikan dan Pekerja (30/4/09)



Abetan
19-09-08, 01:35 PM
Guys,

Lam thread ini, abetan, Aleeza dan Terunasuci ingin mengajak semua membincangkan hal2 perhubungan Industrial antara pekerja dan majikan .. Boss dan Kuli .. workers and manager/Supervisor ..

Kita akan membincangkan soal .. hak pekerja mengikut undang2 dan peraturan. Code of conduct atau practices .. apa yg leh buat apa yg tak sepatutnya buat .. SOCSO, Perkeso, Personal Insurances and all that jazz ..

Training and Development pun boleh di bincangkan di sini ..

Jika anda ada kemusyikilan .. sila tampil dan ajukan soalan .. insyaAllah, our HR experts kita leh membantu ..

Untuk HR practitioners lam MK ni .. abetan dengan segala hormat nya menjemput anda berbincang dan memberi pendapat kepada fellow forumers yang lain .. demi untuk membantu rakan2 kita yang lain.

Intanmahsuri
19-09-08, 01:42 PM
Ok..i have issues..

Im working on Monday to Friday, 9 - 6 and Saturday, 9-1. From what i know, the working hours terlebih sudah. How we the employee nak raise up this issue to HR or management supaya mereka sedar sket. Or is it the company ada hak utk membuat waktu bekerja sesuka hati mereka sahaja?

p/s abetan, awat p kopipes je tajuk tu. Dah typo tu..ekekekek..

Abetan
19-09-08, 01:51 PM
Im working on Monday to Friday, 9 - 6 and Saturday, 9-1. From what i know, the working hours terlebih sudah. How we the employee nak raise up this issue to HR or management supaya mereka sedar sket. Or is it the company ada hak utk membuat waktu bekerja sesuka hati mereka sahaja?

p/s abetan, awat p kopi pes je tajuk tu. Dah typo tu..ekekekek..


1stly: Abetan kopi pes tajuk sebab ini idea sayang .. pa per pun, I want u to get the kredit .. kalau depa kutuk pun, sayang la yg kena kutuk .. ahahaha :shutup:

2ndly: Correct me if I am wrong .. The Law mentioned about 8 hour per day work from Mondays to Fridays and a 4 hour work on Saturdays.


9am-6pm is 9 hours .. tapi sayang kena ingat .. company is deducting 1 hour for ur lunch dan break .. :shutup: .. depending again on the Company Policy which should be stipulated lam ur collective agreement aka Employment letter ..


Yes .. they do have the right to do that. Abetan nyer ofis is from 8.30am to 5.30pm .. but we are on 5 days week nyer keje ..


Saturday and Sunday, I believe .. Pekerja Bangla, Indon, Nepal dan Vietnam je keje.

Aleeza Zaily
19-09-08, 01:54 PM
Not expert Abetan, just to share the knowledge. To kick-off perhaps we can differentiate the difference between Contract of Service and Contract for Servcie as most of us now aware of d difference ataupun lebih parah lagi, tak tahu pun kepentingan Contract of Service nih.

Although both may look similar because of the term "contract" and "service", one clear word that makes the most difference is "of/for". The employment contract, which denotes the employer-employee relationship, is known as "contract of service" by the Employment Act 1955 (EA 55) (Section 6).

It is also known as the "contract of employment" by the Industrial Relation Act (IRA 1967). On the other hand, a contract for service is also known as a relationship between principal-contractor or owner-independent contractor (Section 33-EA 55).

Specifically what distinguished the contract for service and contract of service will much depend in many issues and clear answers cannot be found in the EA 1955 or IRA 1967.

A contract of service is where an employer employs a person in a job whereas a contract for service is when an employer engages an independent contractor to do a job.

Contohnya, kalau Manager kilang engages seseorang untuk kerja-kerja mengecat kilang, then it is called a contract for services. Sekiranya Manager kilang itu menggaji pekerja untuk bekerja sebagai painter, then it is called a contract of services.

The EA 1955 - Section 2 has clearly stated that the term contract of service means "any agreement, whether oral or in writing and whether expressed or implied whereby one person agrees to employ another as an employee and that other person agrees to serve his employer as his employee and includes an apprenticeship contract".

As to know whether a contract is known as contract for service is based on certain principles and that is whether:
1. The contract for service should be well written using the services of a lawyer or a consultant well versed with the type of products/service the contractor is suppose to provide;
2. There should be adequate provision for indemnity by the contractor in case of bad quality of products/services or loss of company's tools, materials, etc;
3. There should be provision for termination of contract for poor performance and/or termination by due notice;
4. The minimum quantity of products/services to be provided by the contractor for each day/month and the penalty for failure to do so should be specified;
5. Liability of the contractor to pay all statutory contributions for his employees to be clearly specified in the contract;
6. Deposit to be paid by the independent contractor to guarantee the proper execution of terms of the contract should be mentioned; and
7. It is clearly stated that the contractor is to be solely responsible of his workers while on the company premises.
Although it is quite difficult to clearly outline the difference between contract of service and contract for service, there are certain test used by the court to determine it when there is an issue of "unfair practice" or abuse or breach of contract between employer and employee (Dato Lam Peng Chong and seven others versus American International Assurance Co Ltd).

There are three test used to distinguish both the terms:
1. Traditional test (control test): Refers to the control of an employee by another on how, when, what and where to do a job.
2. Integration test: Refers to whether is there any employee-employer relationship where the person is a part and parcel of the organisation.
3. Mixed/multiple test (economic reality test): Refers to the situation/condition if such employment made between both parties are using "common sense".
But then again, the court has clearly stated, "no test can be conclusive" and it very much depends on the cases as per the situations/conditions/issues raised. So to give a clear explanation, let me show you on how the IR court come about concluding the case in Dr Satwant Gill (Claimant) versus Assunta Hospital (Award 72/98).

The case involved about the claimant being retired by the company on the grounds of reaching the age of 60. Dr Satwant, joined the hospital in 1963 (now 65 years old) where there is no retirement age for directors. In 1976, the hospital introduced a retirement age at 60 for doctors. Dr Satwant was dismissed at the age of 60. The IR Court held that the dismissal was with just cause.

However the High Court quashed the award saying that Dr Satwant was not affected by the retirement age policy because it was not in force when he joined the hospital.

Here, the court has used "multiple test" to determine whether the dismissal was justified under contract of service although the issue here is that as a doctor, the claimant is to provide physician service to patients.

The IR Court has clearly (by using the three tests) distinguished the differences between contract of service and contract for service and it is as follows:
1. Right of hire and discharge;
2. Permanence of relationship,
3. Duration of employment,
4. Nature of relationship created (Award 25/68),
5. Master and servant relationship,
6. Master's power of selecting his servant,
7. Payment of wages or remuneration,
8. Master's right to suspend or dismiss, and
9. Right to control on how the work is to be done.

Intanmahsuri
19-09-08, 02:02 PM
1stly: Abetan kopi pes tajuk sebab ini idea sayang .. pa per pun, I want u to get the kredit .. kalau depa kutuk pun, sayang la yg kena kutuk .. ahahaha :shutup:

2ndly: Correct me if I am wrong .. The Law mentioned about 8 hour per day work from Mondays to Fridays and a 4 hour work on Saturdays.


9am-6pm is 9 hours .. tapi sayang kena ingat .. company is deducting 1 hour for ur lunch dan break .. :shutup: .. depending again on the Company Policy which should be stipulated lam ur collective agreement aka Employment letter ..


Yes .. they do have the right to do that. Abetan nyer ofis is from 8.30am to 5.30pm .. but we are on 5 days week nyer keje ..


Saturday and Sunday, I believe .. Pekerja Bangla, Indon, Nepal dan Vietnam je keje.
1) Kehkehkeh..tapi rasanya Abetan yg kena kot..pasal abetan yg bukak thread ni.

2) Noted on that. Kami takleh wat apa dah la kan pasal working hours. Keje keje dan keje.

Aleeza Zaily
19-09-08, 02:07 PM
1stly: Abetan kopi pes tajuk sebab ini idea sayang .. pa per pun, I want u to get the kredit .. kalau depa kutuk pun, sayang la yg kena kutuk .. ahahaha :shutup:Saturday and Sunday, I believe .. Pekerja Bangla, Indon, Nepal dan Vietnam je keje.

Isy... Jahatnya Abetan, dalam baik dia kutuk IM, sabo jelah.

Ok, berbalik kepada issue IntanMahsuri ni, Section 60A of Employment Act 1955 mengatakan (ringkaskan dan translatekan yea)
1) Mana-mana pekerja, mengikut contract of servicenya tidak sepatutnya bekerja dalam keadaan berikut:
a) Melebihi 5 jam yang pertama tanpa rehat (sekurang-kurangnya 30 minit)
b) Melebihi 8 jam sehari
c) Melebihi spread over period memebihi 10 jam sehari (split shift case lah ni)
d) Melebihi 48 jam seminggu

Walaubagaimanapun, sekiranya perkara-perkara b), c) dan d) tidak dipatuhi, act yg lain yang berkaitan dengan Overtime boleh digunapakai. yang tu kita tunggu next posting ya, sbb overtime pun ada syarat-syaratnya, bukan membabi buta jer.

So untuk kes IM nih, Employer tidak melanggar mana-mana kesalahan, cuma boleh dikategorykan sebagai employer kudukut. U all kena la bincang dgn Management utk add 1/2 hour per day ker in order to replace that Saturday. Tambahan pulak sekarang ni kita nk promote work-life balance, so let's those Saturday & Sunday be the family/personal day. Try la bawak berbincang ya, Good Luck!

Intanmahsuri
19-09-08, 02:13 PM
Za,

The management is indeed kedekut.

Once the staff penah ajak berbincang about working on saturday. Tapi outcome dia negative and we continue jugak keje on saturday. ( the staff yg bring up this issue pun dah tak keje sini dah)...maybe if everybody cross finger to us, who knows..miracle might happen..

Abetan
19-09-08, 02:33 PM
Sayang,

Abetan bukan masuk sebelah management .. decision made based on a broader view from the top level management.

To employees, most of the time only look at it from their perspective .. so, working half a day on Satuyrday may not seems to be productive, tapi from the management point of view, especially the service industries .. it helps in giving technical or pther supports to the customers.

In most companies .. well, big and major corporations, depa ada Employees's Forum or Quarterly presentation on company's business status every quarter atau twice a year, this is the best time for employees to raise whatever concerns they have.

Anyway ... My apologies to those working in SME especially local owned company, where HR is like SHIT!! Some even only have Personnel & Admin Dept .. takde HR dept lagi .. OK, We will look into that aspect later in this thread.

Intanmahsuri
19-09-08, 02:54 PM
Sayang,

Abetan bukan masuk sebelah management .. decision made based on a broader view from the top level management.

To employees, most of the time only look at it from their perspective .. so, working half a day on Satuyrday may not seems to be productive, tapi from the management point of view, especially the service industries .. it helps in giving technical or pther supports to the customers.

In most companies .. well, big and major corporations, depa ada Employees's Forum or Quarterly presentation on company's business status every quarter atau twice a year, this is the best time for employees to raise whatever concerns they have.

Anyway ... My apologies to those working in SME especially local owned company, where HR is like SHIT!! Some even only have Personnel & Admin Dept .. takde HR dept lagi .. OK, We will look into that aspect later in this thread.

Yeah..i understand..
The reason given to us sbb keje sabtu ialah nak temankan budak IT, budak2 system..

acidrock
19-09-08, 04:19 PM
Abetan, how bout' this?

Saya pernah bekerja di sebuah makmal perubatan (nama dirahsiakan). Mon-Sat "9a.m till 6 p.m".Tak diberi sebarang perjanjian/kontrak. Dijanjikan akan naik gaji dalam masa 3 bulan.

Modus operandi kerja, selagi sampel tak siap, selagi tu tak boleh balik (U know, that damn machine always breakdown) everyday I work from 9 a.m till 11 p.m. If I'm get lucky, I could finish my work at 8 p.m. And demnnn that manager, saya tak boleh claim overtime sekiranya tak lebih pukul 10 malam and may I remind you again, takde kontrak perjanjian employer-employee tau.

However my only concern, rasa-rasanya boleh tak saya report kat DOSHI (or is it DOSH?) sekiranya saya masih kerja kat situ lagi? Since takde sebarang perjanjian yang mengesahkan saya pekerjanya.

Abetan
19-09-08, 04:33 PM
Abetan, how bout' this?

Saya pernah bekerja di sebuah makmal perubatan (nama dirahsiakan). Mon-Sat "9a.m till 6 p.m".Tak diberi sebarang perjanjian/kontrak. Dijanjikan akan naik gaji dalam masa 3 bulan.

Modus operandi kerja, selagi sampel tak siap, selagi tu tak boleh balik (U know, that damn machine always breakdown) everyday I work from 9 a.m till 11 p.m. If I'm get lucky, I could finish my work at 8 p.m. And demnnn that manager, saya tak boleh claim overtime sekiranya tak lebih pukul 10 malam and may I remind you again, takde kontrak perjanjian employer-employee tau.

However my only concern, rasa-rasanya boleh tak saya report kat DOSHI (or is it DOSH?) sekiranya saya masih kerja kat situ lagi? Since takde sebarang perjanjian yang mengesahkan saya pekerjanya.


Bang acidrock .. aper lak nak report DOSH plak? Pejabat Tenaga Rakyat la ..

Masaalah nyer .. nko takde tanda tangani perjanjian.. and kalau ader rekod kedatangan such as punch card atau mende, leh arr buktikan kepada Pegawai di JTR ..

maybe TS atau Aleeza can elaborate on this ..

bagi abaten .. tanpa perjanjian or surat tawaran kerja .. agak susah arr .. boley lawan atau memang, tapi .. kinda messy la.

BTW .. gaji nko melebehi RM1,500 tak masa tu? kalau lebeh .. nko tak entitle untuk claim OT.

acidrock
19-09-08, 07:58 PM
Bang acidrock .. aper lak nak report DOSH plak? Pejabat Tenaga Rakyat la ..

Masaalah nyer .. nko takde tanda tangani perjanjian.. and kalau ader rekod kedatangan such as punch card atau mende, leh arr buktikan kepada Pegawai di JTR ..

maybe TS atau Aleeza can elaborate on this ..

bagi abaten .. tanpa perjanjian or surat tawaran kerja .. agak susah arr .. boley lawan atau memang, tapi .. kinda messy la.

BTW .. gaji nko melebehi RM1,500 tak masa tu? kalau lebeh .. nko tak entitle untuk claim OT.


Apa kes panggey abang ni, bukan aku lagi muda ke? hikhik

Anyway, saya tak kerja kat situ dah cuma kesian ngan staff-staff yang akan datang. Coz die amik bebudak freshie yang baru nak kenal dunia pekerjaan. Gaji untuk tempoh percubaan 3 bulan dijanjikan RM1,100. Tapi yang dapat tak pernah cecah 1000, dalam 700 jek. Mane taknya, lewat punch 10 minit dah kena potong kaw-kaw. Pergi semayang jumaat bagi waktu sejam je. Bila masanya nak makan + dengar khutbah + semayang?

P/S: Yang DOSH tu derang yang cakap, bebudak despatch makmal yang tak puas hati nak report kat Kementerian. Jadi saya ikut je la, hehehe

Some budak freshie tak tau adanya perjanjian kontrak antara employer-employee dan kepentingannya. Indeed this thread has provide a good info bout' that. Thanks Abetan.

konicpwr
20-09-08, 02:02 AM
Lain padang lain belalang, lain orang lain lah ragamnya..so soalnya disini apakah kita boleh buat andaian yang semua orang patut tepati/ ikuti hanya satu garis panduan for employee and employers..rasanya boleh ke?

Abetan
20-09-08, 12:36 PM
Apa kes panggey abang ni, bukan aku lagi muda ke? hikhik

Some budak freshie tak tau adanya perjanjian kontrak antara employer-employee dan kepentingannya. Indeed this thread has provide a good info bout' that. Thanks Abetan.

Nko ni acid .. potong stim betol la!! :icon_flak: kasi la aku pasan muda sikit panggey nko abang!!!

Sebab tu abetan buka thread ni .. untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan dengan forumers apa yg perlu kita tahu hak kita sebagai pekerja ... and I am porud to be supported by 2 HR practitioners yg tak kudukut berkongsi pengetahuna lam bidang kerja diorang .. they are Aleeza :11: and Terunasuci .. :worthy:


Lain padang lain belalang, lain orang lain lah ragamnya..so soalnya disini apakah kita boleh buat andaian yang semua orang patut tepati/ ikuti hanya satu garis panduan for employee and employers..rasanya boleh ke?


konicpwr .. sebab tu kita ada akta pekerjaan 1995 untuk di buat rujukkan.

Selalu nya, majikan wat ikut suka sebab pekerja takmo amik pot pasal mende2 dia atas .. and Manager (people who manages people as workers) takmo amik pot gak pasal undang2, peraturan dan hak individu .


Masaalah sekarang adalah:

- Pekerja takut dengan majikan, seolah2 kalau di buang kerja takde dah syarikat lain yg di leh cari rezeki ..

- Majikan takes "employer's market" as a excuse to buat ikut suka diorang .. pekerja benti ini hari, esuk berlambak2 yang mohon kerja.


Akan TETAPI .. Kalau pekerja yg terasa di tindas .. buat kes dan lapur kepada Jabatan Tenaga Rakyat (Pejabat Buruh) .. sure majikan itu akan di panggil untuk menjelaskan keadaan sebenar, juga majikan itu mesti di pantau untuk mengikut peraturan dan undang2 yang sedia ada.

Question is .. sanggup kah anda sebagai pekerja ambil langkah yang betul dengan melaporkan kepada Pejabat Buruh? Barang di ingat .. ini hak anda. :-??


Naper abetan amik pot sangat pasal ni.. dan kenapa abetan berlagak cam pandi lam hal ni?


1. Aku dah jemu dan jelak tenguk syarikat tempatan yang mengambil kesempatan atas the naiveness of our people on employment rules and regulations

2. Aku dah penat tenguk anak melayu di tindas .. kelua kolej dengan degree, gaji di beri RM1,400 .. pastu di beri kerja cam lembu.

3. Aku dah meluat tenguk orang kita yang hanya tahu merunggut dan komplen sana sini .. tapi tidak membuat runggutan di tempat atau pihak yang sepatutnya.

4. Mrs abetan is a Pegawai JTR .. dah jelak sgt dok dengar kes2 yang dia handle .. mostly orang kita yg berlagak pandai yang mana akhir nya menjerat diri sendiri.

beckhamesque
20-09-08, 12:39 PM
Isy... Jahatnya Abetan, dalam baik dia kutuk IM, sabo jelah.

Ok, berbalik kepada issue IntanMahsuri ni, Section 60A of Employment Act 1955 mengatakan (ringkaskan dan translatekan yea)
1) Mana-mana pekerja, mengikut contract of servicenya tidak sepatutnya bekerja dalam keadaan berikut:
a) Melebihi 5 jam yang pertama tanpa rehat (sekurang-kurangnya 30 minit)
b) Melebihi 8 jam sehari
c) Melebihi spread over period memebihi 10 jam sehari (split shift case lah ni)
d) Melebihi 48 jam seminggu

Walaubagaimanapun, sekiranya perkara-perkara b), c) dan d) tidak dipatuhi, act yg lain yang berkaitan dengan Overtime boleh digunapakai. yang tu kita tunggu next posting ya, sbb overtime pun ada syarat-syaratnya, bukan membabi buta jer.

So untuk kes IM nih, Employer tidak melanggar mana-mana kesalahan, cuma boleh dikategorykan sebagai employer kudukut. U all kena la bincang dgn Management utk add 1/2 hour per day ker in order to replace that Saturday. Tambahan pulak sekarang ni kita nk promote work-life balance, so let's those Saturday & Sunday be the family/personal day. Try la bawak berbincang ya, Good Luck!

Hehhee... Favourite topic ni as I'm an HR Practitioner at one of the multinationals in KL Golden Triangle :icon_biggrin:

On soalan from IM, good and accurate reply/ explanation from AZ.
Bottom line, dlm seminggu (a period of 7 consecutive days) maximum working hrs (less break) is 48 hours. Anything more than that got to pay OT.
Tapi pls note this shall only apply to those gaji RM1500 & below or those classified as "manual worker" under Sec2 of Employment Act 1957 (EA).

Abetan
20-09-08, 12:47 PM
Hehhee... Favourite topic ni as I'm an HR Practitioner at one of the multinationals in KL Golden Triangle :icon_biggrin:

On soalan from IM, good and accurate reply/ explanation from AZ.
Bottom line, dlm seminggu (a period of 7 consecutive days) maximum working hrs (less break) is 48 hours. Anything more than that got to pay OT.
Tapi pls note this shall only apply to those gaji RM1500 & below or those classified as "manual worker" under Sec2 of Employment Act 1957 (EA).


beckhamesque .. :11: .. tengkiu for joining us and ur advise .. :worthy: It is however much appreciated

So we now have 3 HR experts .. :Finger_fing22:

beckhamesque
20-09-08, 12:53 PM
Bang acidrock .. aper lak nak report DOSH plak? Pejabat Tenaga Rakyat la ..

Masaalah nyer .. nko takde tanda tangani perjanjian.. and kalau ader rekod kedatangan such as punch card atau mende, leh arr buktikan kepada Pegawai di JTR ..

maybe TS atau Aleeza can elaborate on this ..



Hehehehe Sori la Brader Abetan, in such cases they should refer the matter to Pejabat Buruh atau official namenya is Jabatan Tenaga Kerja (Semenanjung Malaysia) instead of JTR (nasib baik Bro Abetan tak suruh refer to BPR or worse still JKR hehehe):icon_flak:

For gang2 punya reference, I ringkaskan roles & functions of the respective Govt Agencies yg berkaitan dgn employment ni:



JTR - utk register cari keje tapi now dah merge ngan JTK
JTK (SM) - repot psl non compliance of Employment Act by majikan & sebarang claim berkaitan duit e.g Gaji, OT etc
Industrial Relations Dept or Jab Perhubungan Perusahaan - repot psl non compliance dlm Collective Agreement dan bila kena buang kerja; to file under Sec 20(1) of IRA
EPF/ SOCSO/ HRDF - ni semua aku serahkan pada Moderator kita, Bro Abetan je la to explain.... hehehehe

p/s: before aku lupa, Employment Act just cover Semenanjung M'sia only. :aol_asstoass:

beckhamesque
20-09-08, 12:59 PM
Naper abetan amik pot sangat pasal ni.. dan kenapa abetan berlagak cam pandi lam hal ni?


1. Aku dah jemu dan jelak tenguk syarikat tempatan yang mengambil kesempatan atas the naiveness of our people on employment rules and regulations

2. Aku dah penat tenguk anak melayu di tindas .. kelua kolej dengan degree, gaji di beri RM1,400 .. pastu di beri kerja cam lembu.

3. Aku dah meluat tenguk orang kita yang hanya tahu merunggut dan komplen sana sini .. tapi tidak membuat runggutan di tempat atau pihak yang sepatutnya.

4. Mrs abetan is a Pegawai JTR .. dah jelak sgt dok dengar kes2 yang dia handle .. mostly orang kita yg berlagak pandai yang mana akhir nya menjerat diri sendiri.

I totally agree and support Bro Abetan punya views for causes No 1 to No 3. tapi No 4 tak boleh support la takut kena flying kick pulak... hahahahah :furious:

Abetan
20-09-08, 01:06 PM
Hehehehe Sori la Brader Abetan, in such cases they should refer the matter to Pejabat Buruh atau official namenya is Jabatan Tenaga Kerja (Semenanjung Malaysia) instead of JTR (nasib baik Bro Abetan tak suruh refer to BPR or worse still JKR hehehe):icon_flak:

EPF/ SOCSO/ HRDF - ni semua aku serahkan pada Moderator kita, Bro Abetan je la to explain.... hehehehe



A ah bro (I hope u r a Mr arr .. kang kena plak nko is a Madam, jenoh aku nak sorry-sorry lagi .. :D ) .... naper aku asyik sebut JTR .. it should be Pejabat buruh .. ek? Silap guys ..

I say .. bang, jgn dok petik2 aku sangat. EPF, SOCSO and HRDF tu nkorang nyer baby .. kan?

beckhamesque
20-09-08, 01:06 PM
beckhamesque .. :11: .. tengkiu for joining us and ur advise .. :worthy: It is however much appreciated

So we now have 3 HR experts .. :Finger_fing22:

Bro, dahsyat sangat title EXPERT tu...
Let me put it this way la bro, I'm no expert but if I come across benda yg I know, I'll help by contributing my 2 sen worth of thought.

So, total HR Expert remains at 2 je... :Happy_1356:

Zack5050
20-09-08, 04:00 PM
Ok..i have issues..

Im working on Monday to Friday, 9 - 6 and Saturday, 9-1. From what i know, the working hours terlebih sudah. How we the employee nak raise up this issue to HR or management supaya mereka sedar sket. Or is it the company ada hak utk membuat waktu bekerja sesuka hati mereka sahaja?

p/s abetan, awat p kopipes je tajuk tu. Dah typo tu..ekekekek..

Ikut peraturan, majikan boleh menetapkan 48 jam / minggu. dalam kes ini, waktu makan tidak termasuk dalam kiraan. selalunya waktu makan tengahari 1 jam.

Kalau tgk drp jadual kerja, rasanya, bagi isnin - jumaat, 8jam/hari (40 jam seminggu) + 4 jam (sabtu), jadi jumlah adalah 44 jam je. dlm kes ni majikan masih x salah walaupun nampak macam tak adil kepada pekerja.

Aleeza Zaily
22-09-08, 10:27 AM
Abetan, how bout' this?

Saya pernah bekerja di sebuah makmal perubatan (nama dirahsiakan). Mon-Sat "9a.m till 6 p.m".Tak diberi sebarang perjanjian/kontrak. Dijanjikan akan naik gaji dalam masa 3 bulan.

Modus operandi kerja, selagi sampel tak siap, selagi tu tak boleh balik (U know, that damn machine always breakdown) everyday I work from 9 a.m till 11 p.m. If I'm get lucky, I could finish my work at 8 p.m. And demnnn that manager, saya tak boleh claim overtime sekiranya tak lebih pukul 10 malam and may I remind you again, takde kontrak perjanjian employer-employee tau.

However my only concern, rasa-rasanya boleh tak saya report kat DOSHI (or is it DOSH?) sekiranya saya masih kerja kat situ lagi? Since takde sebarang perjanjian yang mengesahkan saya pekerjanya.

Acid, yr x-employer tu dah melakukan beberapa kesalahan:

1. Tak kuarkan appointment letter (contract of service), however kalau employee nak menuntut/nak bawak kes ni ke pihak yang berwajib (bukan DOSHI yer) slip gaji atau bank transaction yg menunjukkan gaji dibayar oleh employer pun boleh dijadikan bukti. Kalau ada time card lagi ler bagus.

2. Masa kerja melebihi dari had yang ditetapkan oleh Akta Kerja 1955. Since u ols kebanyakannya earning less than RM1,500, akta ni memang boleh diguna pakai directly. However, Pejabat Tenaga Kerja still akan protect employees right yang mana earning less than RM5,000 (yg ni kebanyakan org tak tau)

************

Janji nak naik gaji selepas 3 bulan, kalau takde black and white mmg tak leh nak tuntut.

For yr case ni, I will prefer made amicable solution dulu. Mcm yg abetan quote before, ada banyak company kecik-kecik yg HR handled by adik sedara belah tok tiri yg tak berapa tahu what right & wrong. Kalau mmg they all tak tahu, kita bagi tahu and hope ada perubahan lah selepas itu. Tapi kalau mmg dah tahu, still nak buat bodoh sombong, then employees have right utk buat aduan. Pergi beramai2 secara collective lagi bagus and usually kat Malaysia ni JTK kita bias to employees. Chances to win the case is 200%. Suruh adik2 yang masih bekerja di situ take note and record all communication dgn majikan. Gud luck!



Bro, dahsyat sangat title EXPERT tu...
Let me put it this way la bro, I'm no expert but if I come across benda yg I know, I'll help by contributing my 2 sen worth of thought.

So, total HR Expert remains at 2 je... :Happy_1356:

Yeah, concur with beckhamesque (susahnyer nak nyebut), nobody expert actually, just use this forum as platform for mind exchange. Sama-sama belajar, ye tak.

Big Daddy
22-09-08, 07:30 PM
Saya ingin berkongsi masalah kawan saya, mohon bantu.

Bagaimanakah jika majikan minta melepaskan jawatan atas sebab masalah peribadi? Adakah memang majikan berhak? Apa akan jadi jika kawan saya ini berdegil? Kekekekekek...!!!

lord_raven
23-09-08, 01:59 PM
1stly:
Saturday and Sunday, I believe .. Pekerja Bangla, Indon, Nepal dan Vietnam je keje.

salam all....

adus la encek abetan....menusuk ke kalbu sunggu post script mu itu...

kene yang macam aku siap makan tdo kat opis ni masuk kategori rakyat negara mana la plak? jgn kn kata ujung minggu....time raya pun ada masa nya layan makan tdo kat opis gak....


p/s adik maniiisssss....pigi mana mau!!!

lord_raven
23-09-08, 02:05 PM
Saya ingin berkongsi masalah kawan saya, mohon bantu.

Bagaimanakah jika majikan minta melepaskan jawatan atas sebab masalah peribadi? Adakah memang majikan berhak? Apa akan jadi jika kawan saya ini berdegil? Kekekekekek...!!!




salam encik BD....

majikan suh kawan resign ke?? Biasanya kalau 'kawan' tu dok degil jugak...majikan akan masukkan dia dalam peti sejuk. tak pun buat something kasik 'kawan' tu tension n pressure...tak pun kena transfer ke tempat jin bertendang. sudahnya 'kawan' tu resign jugak akhirnya...

p/s biasa yang aku tengok dan dengar laaa...

Abetan
24-09-08, 10:42 AM
Bagaimanakah jika majikan minta melepaskan jawatan atas sebab masalah peribadi? Adakah memang majikan berhak? Apa akan jadi jika kawan saya ini berdegil? Kekekekekek...!!!


While waiting for the experts to comment by law on EA 55, abetan nak beri pandangan di segi pihak pengurusan pasal isu dia atas. I am sure Abe9 have his point of view gak.


This is my point of view from the perspective of "from where I came" .. the manufacturing industries .. private sector's practices (which I am sure, it is similar to all Industries).

Bila majikan suruh lepaskan jawatan .. it could only be 2 main reasons.


1. Promotion

2. Demotion


Along which .. a proper Performance Appraisal System or Performance Management System on current performances of the said employee and also within the targeted goals for a said period.

With the above system and documents in placed, the employee cannot deny the orders from the management or the employer. Unless the employee had written with full justifications on why he or she rejected the orders.


Selalu kalau bila time kena turun pangkat .. No two way about it. mahu ke tak mahu .. employee havta abide to the ruling.


Tapi berkenaan Promotions .. yes .. I have come across employees who rejected promotions due to some circumstances and it was being agreed by both, the employee & management itself.


But please bear in mind EMPLOYERS and Management staffs!! When u r able to say or tell your subordinate "u r wrong .. this is wrong .. nko tak tau buat keja and so on so forth .. bla bla bla" .. U must also be able to correct what is wrong with that employee. How to correct his or her mistake. U must also be able to train that person to enhance their capabilities to perform as per ur requirement. Kalau nko takleh train .. sent them for training under ur company nyer EAP .. Request the type of training under ur HR dept TNA program for ur employee yang mana u rasa perlu.

And as employees .. u have the right to request job related training semasa exercising the yearly performance appraisal under the TNA program ..


Back to BD's nyer remarks .. I dont really knows how to answer sebab it's near impposible for someone to refuse to step down from a position when asked to do so, bila all system is in placed.


Tapi .. kalau sektor awam... the gormen service, boley kot? ntah la pulak .. :-??

Big Daddy
24-09-08, 06:55 PM
Terima kasih Abetan di atas jawapan yg panjang lebar ini.

Akan saya sampaikan kepada yg berkenaan. Walaupun ada sedikit kekeliruan, itu pun kerana saya memang takde knowledge tentang perkara2 atau isu2 HR ni, saya akan menggunakan taktik copy & paste...kekekeke!!!

abe9
26-09-08, 02:24 AM
Saya ingin berkongsi masalah kawan saya, mohon bantu.

Bagaimanakah jika majikan minta melepaskan jawatan atas sebab masalah peribadi? Adakah memang majikan berhak? Apa akan jadi jika kawan saya ini berdegil? Kekekekekek...!!!



in my opinion, selalunya kalu majikan suruh lepaskan jawatan itu mmg ada sebab2 yang tertentu,, samada majikan tidak lagi perlu pada jawatan itu, ataupun ada perkara2 yang bertentangan dgn polisi syarikat yang telah dilanggar oleh pekerja tersebut.. jadi kena look back into what is meant by "PERIBADI",, dimana silapnya,,,

pekerja mempunyai hak untuk bertanyakan kepada majikan alasan2 yang meminta pekerja tersebut melepaskan jawatan nya,, tapi kalu sah2 atas alasan kesalahan pekerja, setelah di tegur, secara lisan, secara bertulis dan diminta surat tunjuk sebab, maka harapan pekerja utk di berhentikan adalah sangat besar..

walaupun jika tiada evidence2 tersebut, jangan pekerja mengambil sifat sambil lewa, sebab kalu syarikat ingin membuang pekerja yang mereka rasa tak perlu, kena lak pekerja degil,, memang terlalu banyak cara.. cara2 yang diterangkan oleh lord raven tu selalunya diguna pakai.. sebab dalam kontrak pekerjaan selalunya ada "clause" yang terlalu "ambigous" dan berpihak kepada majikan..

jadi kalu rasa nampak sangat dia org nak suruh berhenti tu, pandai2lah kita cari jalan yang bersesuaian,, kita mungkin ada harga kat tempat lain,, maybe it'll be their loss.. sebabnya bagi majikan kalu dia orang dah tak suka, there'll be 1001 ways for them to ask you to leave.. mungkin seksa sikit mulanya but its better to look for our rezeki elsewhere rather than bekerja dgn majikan yang mcm kimek tu,, ini di andaikan bahawa mmg kita dah bekerja bagai nak rak untuk syarikat tersebut,, be honest and ask ourself..

apa kata HR?? ini duk petik ni...

mana tau kut nak masuk mana2 seksyen yang berkaitan..

Aleeza Zaily
26-09-08, 03:16 PM
Saya ingin berkongsi masalah kawan saya, mohon bantu.

Bagaimanakah jika majikan minta melepaskan jawatan atas sebab masalah peribadi? Adakah memang majikan berhak? Apa akan jadi jika kawan saya ini berdegil? Kekekekekek...!!!




Sorrylah, baru berkesempatan me'reply', very busy lately.

Persoalan yang ditimbulkan oleh BD adalah majikan minta pekerja melepaskan jawatan atas sebab peribadi. Sebab peribadi tu boleh explain further details tak? Adakah sebab peribadi tu berkaitan masalah kesihatan, pengangkutan, gangguan seksual di tempat kerja, incompetency, mangsa bully atau misconduct.

Minta melepaskan jawatan, tanpa kerelaan pekerja samalah dengan terminate the employment, pekerja boleh menuntut termination atau lay-off benefit kecuali dalam keadaan-keadaan berikut:
a) retirement
b) misconduct
c) voluntary resignation.
Employment (Termination and Lay-Off Benefits) Regulations 1980. The principal legislation governing these Regulations is the Employment Act 1955.

Dalam keadaan tertentu yang mana pekerja tersebut tidak terlibat dengan masalah misconduct, tetapi telah menyebabkan majikan meluat sesangat melihat kelibat beliau (masalah peribadi jugak nih), beliau biasanya akan dinasihatkan berhenti. Sekiranya pekerja bertegas untuk tidak resign, consequnces seperti yang dinyatakan oleh lord_raven di bawah ini biasa berlaku.

Sebenarnya ada banyak strategy untuk overcome 'cold storage' di office ni, motivation programme, rewards plan, communications is part of it yang boleh mengelakkan perkara-perkara ini dari terjadi.


salam encik BD....

majikan suh kawan resign ke?? Biasanya kalau 'kawan' tu dok degil jugak...majikan akan masukkan dia dalam peti sejuk. tak pun buat something kasik 'kawan' tu tension n pressure...tak pun kena transfer ke tempat jin bertendang. sudahnya 'kawan' tu resign jugak akhirnya...

p/s biasa yang aku tengok dan dengar laaa...

Zack5050
03-10-08, 11:54 PM
Janji nak naik gaji selepas 3 bulan, kalau takde black and white mmg tak leh nak tuntut.

For yr case ni, I will prefer made amicable solution dulu. Mcm yg [B]abetan quote before, ada banyak company kecik-kecik yg HR handled by adik sedara belah tok tiri yg tak berapa tahu what right & wrong. Kalau mmg they all tak tahu, kita bagi tahu and hope ada perubahan lah selepas itu. Tapi kalau mmg dah tahu, still nak buat bodoh sombong, then employees have right utk buat aduan. Pergi beramai2 secara collective lagi bagus and usually kat Malaysia ni JTK kita bias to employees. Chances to win the case is 200%. Suruh adik2 yang masih bekerja di situ take note and record all communication dgn majikan. Gud luck![/SIZE][/FONT]

Walaupun JTK sepatutnya memperjuangkan pekerja, aku nak nasihatkan pekerja yang nak membuat lapuran ke JTK agar lebih bersedia. Kita kena ingat pegawai JTK tu pun manusia. ada banyak gak kes-kes pegawai JTK yang menyebelahi majikan. Ini selalunya terjadi bila HR manager majikan tu jadi kawan baik pegawai JTK. Perkara penah berlaku.

Untuk itu, aku cadangkan sesiapa yang nak membuat lapuran kat JTK supaya bersiap sedia dgn semua bukti dan fakta yang betul. Dapatkan nasihat org yang tau mengenai selok belok perkara ini. satu lagi kena jaga emosi. takut pegawai JTK tu sergah, dah tak tau nak buat pe.

nottie eddie
04-10-08, 01:50 AM
hmm...pengalaman sbg employee x byk..or maybe xder..kekeke..mostly sbg employer..tapi bkn kompeni besor2..ciput nyer company je la... mostly, kalau nak jadi employer....kene ada 3 perkara utama;

1) Business plan & program yg baik & berkesan
2) Financial planning & support utk business yg teguh
3) at least 6 bulan gaji standby utk employees

ada 3 perkara nih, insyaAllah ok.... yg x bagusnye..kalau employer x plan for d salaries of d employees for at least 6 mths...time dia sesak, sumer staff pun sesak..itu x bagus..not professional... but then again, its my own pandangan larr..

cheers

p/s..penah time project kene sau-cue dulu, biz drop...paid all d fees & salaries of my employees until jual kete....alhamdullilah x der masalah kene report or whut not...even d biz fails..but at least i din fail my staffs..until nw dorang sayang i tau..kekekekeke

lord_raven
04-10-08, 07:07 PM
hmm...pengalaman sbg employee x byk..or maybe xder..kekeke..mostly sbg employer..tapi bkn kompeni besor2..ciput nyer company je la... mostly, kalau nak jadi employer....kene ada 3 perkara utama;

1) Business plan & program yg baik & berkesan
2) Financial planning & support utk business yg teguh
3) at least 6 bulan gaji standby utk employees

ada 3 perkara nih, insyaAllah ok.... yg x bagusnye..kalau employer x plan for d salaries of d employees for at least 6 mths...time dia sesak, sumer staff pun sesak..itu x bagus..not professional... but then again, its my own pandangan larr..

cheers

p/s..penah time project kene sau-cue dulu, biz drop...paid all d fees & salaries of my employees until jual kete....alhamdullilah x der masalah kene report or whut not...even d biz fails..but at least i din fail my staffs..until nw dorang sayang i tau..kekekekeke


salam all..

bro swingers...your staff is a bunch of lucky people. boss aku dulu mengomel aje duit tak ckup nak bayar gaji staff. at the same time mercedes dia dh berapa kali upgrade. tak termasuk kete bini dia. upgrade gundik punya apartment, 100K. umah sudah upgrade jadi bungalow 1.3 million. staff nak outstation dari prai ke pasir gudang...suh naik bas aje. lepas tu bagi cash advance 50 hengget.....tak ke besar punya lahanat tu.


p/s anyway, aku dh cabut pun....gilossss!!!!

nottie eddie
05-10-08, 02:33 AM
salam all..

bro swingers...your staff is a bunch of lucky people. boss aku dulu mengomel aje duit tak ckup nak bayar gaji staff. at the same time mercedes dia dh berapa kali upgrade. tak termasuk kete bini dia. upgrade gundik punya apartment, 100K. umah sudah upgrade jadi bungalow 1.3 million. staff nak outstation dari prai ke pasir gudang...suh naik bas aje. lepas tu bagi cash advance 50 hengget.....tak ke besar punya lahanat tu.


p/s anyway, aku dh cabut pun....gilossss!!!!

bro...actually, i'm d lucky guy...coz my staffs sumer bagus2..keje bagus, semangat bagus..everything A-OK. Even when i told them dat d company can't go on..they still wanna stay for at least another month w/out pay..juz incase my last proposal goes thru...tapi i can't go on..sbb dun want 2 take risks of uncapablity in paying them...bukan apa bro, bile jadi so called boss nih..tanggungjawab besor...bukan saje dr segi agama..tapi dr segi ruhaniah jugek..imagine, kalau x bayar gaji seorang staff...mungkin bukan dia saje yg miss soru...tapi isteri, anaknyer, maybe ibunyer yg di bwh tanggungan.... so ramai tu bro..dun wanna take d chance...dh larr aku bknnyer baik sgt..tapi at least biar berperikemanusiaan....

i've experience similar cam u gak..tapi bkn sbg staff...i wuz given a free share wif salary to develop a business... i hv 6 staffs under me...mmg pukui abis...byk job gua tarik masuk.... d thing is, accounts are controlled by d bigger shares (big bosses larr)...lepas bulan pertama, gaji sumer lepas...then bulan kedua start sangkut.... after d 4th month...i musykil..coz i'm d one who brought d jobs in...biler counter check ngan accts clients...dorang cakap, sumer dh bayar...so one day i gegar d accts ppl of d company...nak x nak termuntah gak sumer....rupenyer, payment mmg dh msk..cume transfer to another acct..sibetttt tul!!... i juz ask 4 my salaries once again (3 mths tertunggak)..x bleyh bayor gak..so i quit on d spot...called d co. secretary, resign from ROC. nahh!! ambik ko!! a week after dat, i found out all 6 staffs dat wuz under me quit too..ade 3 job tgh berjalan pun stuck..and ended up d client sued them!! padan muke..until nw, x settle lagik..tambah lak bebudak tuh gi report kat labour office..hancuss... whut i know, d owners are having big problems to counter all d accusations.... dats y i faham susahnyer kalau gaji x berbayar...x kire la boss sendrik ke atau staffs...sbb org bekerja bukan utk suke2 je...sumer nak cari sesuap nasik...
Itula pasal my no 3 point is highlighted...coz inilah yg slalu bos2 nih duk terforgot..tau lepas dorang jer....they r willing 2 take d business risk..but not neccessary their staffs hv 2 share d risks also rite??

luahan hati nih..kuikuikui

Cheers

p/s...sama gak bro...all for gundeks, umah, keta.....etc. Especially MELAYU..kenapa bende nih byk jadik kat kaum kiter jer...sedihh worr...

Abetan
06-10-08, 09:40 AM
salam all..

bro swingers...your staff is a bunch of lucky people. boss aku dulu mengomel aje duit tak ckup nak bayar gaji staff. at the same time mercedes dia dh berapa kali upgrade. tak termasuk kete bini dia. upgrade gundik punya apartment, 100K. umah sudah upgrade jadi bungalow 1.3 million. staff nak outstation dari prai ke pasir gudang...suh naik bas aje. lepas tu bagi cash advance 50 hengget.....tak ke besar punya lahanat tu.


p/s anyway, aku dh cabut pun....gilossss!!!!



bro...actually, i'm d lucky guy...coz my staffs sumer bagus2..keje bagus, semangat bagus..everything A-OK. Even when i told them dat d company can't go on..they still wanna stay for at least another month w/out pay..juz incase my last proposal goes thru...tapi i can't go on..sbb dun want 2 take risks of uncapablity in paying them...bukan apa bro, bile jadi so called boss nih..tanggungjawab besor...bukan saje dr segi agama..tapi dr segi ruhaniah jugek..imagine, kalau x bayar gaji seorang staff...mungkin bukan dia saje yg miss soru...tapi isteri, anaknyer, maybe ibunyer yg di bwh tanggungan.... so ramai tu bro..dun wanna take d chance...dh larr aku bknnyer baik sgt..tapi at least biar berperikemanusiaan....


luahan hati nih..kuikuikui

Cheers

p/s...sama gak bro...all for gundeks, umah, keta.....etc. Especially MELAYU..kenapa bende nih byk jadik kat kaum kiter jer...sedihh worr...

Guys, with all due respects, can we have this thread specifically meant for a place to discuss on problems faced by employees where they can seek for advise on normal practices and legal aspect of the EA 55 or other related issues.

Both ur comments can be discussed kat "thread Pengalaman Memula Kerja" http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php?t=4805 where we can talk about what we did and all that stuffs.

Thank you.

lord_raven
07-10-08, 12:34 PM
salam all....

skali off topic la yg earlier posting tu. mintak mahap bnyk2 tuan rumah. bukan sengaja. ingatkan sikit sebanyak ada related to the issue. raya baru seminggu, leh mintak mahap lagi, kn? apaper hal...leh delete posting tu, takut nt ada yg mengikut plak.


anyway...kali nih betul punya problem. skang ni banyak clause / term of condition yg agak pelik dalam offer letter. masa kat kompeni lama ada satu clause yg mengata kan 'tidak boleh berkerja dengan mana-mana syarikat lain yang mempunyai urus niaga yang sama seperti syarikat sekarang paling kurang untuk 6 bulan' contoh..kompeni lama Jaya Jasco tapi resigned sebab nak keje kat Porkson. Buleh keje ngan Porkson tapi mula kerja hanya selepas 6 bulan resigned dari Jaya Jasco.

so...the question are :

1. ada kah t&c tersebut boleh diterima pakai dan adakah pejabat buruh recognized the clause?

2. kompeni lama tak bayar gaji terakhir aku. kata diorang sebab aku tak ikut clause di atas. dalam masa yang sama, kompeni bagi surat yang mengatakan aku dilepas kan dari clause di atas...

3. shud i engage a lawyer and go to pejabat buruh to settle this matter?

...thank you in advance for any insight...

p/s abt 6K tu...kot 60 hengget atau 600...lain la crita.

Aleeza Zaily
07-10-08, 04:32 PM
2 perkara yang utama kat sini:

1) Matters not covered under E.A. 1955
Perkara yg disebutkan oleh lord_raven tu tidak termaktub dalam EA 1955, atau mana-mana subsidiary legislation yang terlibat dgn employment di Malaysia, thus employer boleh memasukkan perkara-perkara (atau syarat-syarat) tambahan di dalam contract of service atau boleh dirundingkan di antara employee dan employer. (EA 7B)

Oleh, itu apa yg dibuat oleh majikan lord_raven tu tidaklah menyalahi undang-undang.

2) Since gaji nko melebihi RM5k, kalau nak tuntut jugak gaji yg belum dibayo tu, kena bawak perkara ni melalui Industrial Relation office. Labour Office and/or Employment Act tidak lagi melindungi kamu.

Hope help!

lord_raven
08-10-08, 08:48 AM
2 perkara yang utama kat sini:

1) Matters not covered under E.A. 1955
Perkara yg disebutkan oleh lord_raven tu tidak termaktub dalam EA 1955, atau mana-mana subsidiary legislation yang terlibat dgn employment di Malaysia, thus employer boleh memasukkan perkara-perkara (atau syarat-syarat) tambahan di dalam contract of service atau boleh dirundingkan di antara employee dan employer. (EA 7B)

Oleh, itu apa yg dibuat oleh majikan lord_raven tu tidaklah menyalahi undang-undang.

2) Since gaji nko melebihi RM5k, kalau nak tuntut jugak gaji yg belum dibayo tu, kena bawak perkara ni melalui Industrial Relation office. Labour Office and/or Employment Act tidak lagi melindungi kamu.

Hope help!

salam all...and to sis aleeza...

1. bukan considered as 'trade restriction' ke sis? let say ada company yg offer sis better pay and perks/benefits. they wud expect you to start with them after 1 month notice, kan? does this means sis kena 'tanam anggur' for 6 months before starting at the new company? and wud the company be willing to wait for that long?

let say u decided to go ahead and work with the new company right away, does the previous employer has the right to sue you?

in my case, the t&c was not open to negotiation. either take it or leave it. it was included in 'the so called revision/memo'. it looks like an offer letter, to me (it looks like a normal offer letter is). the funny thing is, i still have the first offer letter from the same company.

does the second offer letter invalidates the first one?

2. so, do this means i can just forget the 6K? the company gave me clearance from the mentioned clause. does this gives them the right to withhold my salary??


p/s tak menolong langsung la sis....nampak mcm tak ada harapan aje nk dpt my last pay tu.....heheheheh

Aleeza Zaily
08-10-08, 09:59 AM
That clause is not an isolated case, depends on which industry u're in as well as yr job scope. Between Bank Negara & Commercial Bank pun ada dipraktikkan cenggitu, the employee cant simply jump from one bank to another. Tapi ini tidak bermaksud teller kat Bank A tak buley kerja kat Bank B lansung, lebih tertumpu kepada employee yang dibelakang tabir & terlibat dgn important trade. More or less to protect company asal tu punya intellectual properties, secrecy dsbnya.

Normally company yang nak offer to has to be aware of the additional clause yang ditetapkan oleh current employer, and their HR shd plan ahead b4 recruiting people, that means they have very long recruitment cycle time.

I can't really understand yr statement of 1st appointment letter & 2nd appointment letter, however, the terms & conditions must be clear, agreed by both party and signed. Employer have right to amend, delete or add additional terms in employment thru clear communication platform.

Whether previous employer will sue or not, it depends how critical is your position and the impact of losing you to their close rival. If worth it, they will go ahed, otherwise you are consider lucky. (Ni sumer under civil & IR dah) You can neqotiate with them and will be better if you can proved that you new job will create no harm to previous company.

*************
I remember that you mentioned abt release letter from your previous employer, thus you are free to leave the company without any implication, free to join new company, anytime and you should claim your last salary.

Perhaps other HR practitioner could throw their opinion on this matter.

lord_raven
08-10-08, 12:45 PM
salam all...

thanks very much sis aleeza on the prompt help...

1. understood on the explanation and very much appreciated it. in my field of job, we like to pinch staffs from other companies. especially the ones with much sought experience and expertise.


as for the 'offer letter', after working for 3 years with the company, a new bunch of directors gave 'the so called memo' to all of us. it was given individually for us to read and sign. it has all the characteristics of a regular offer/appointment letter i.e name, salary, benefit, annual leave, benefits, rules/regulation and so on so forth...it even stated that we are being offered such and such position with such and such pay.

itu yang pelik bin hairan....i tot we have to resign from the company first before accepting another offer letter.

2. civil / IR matter dah kira cter lain ek, sis? Labor court tu biasa la...

thanks very much sis...really appreciate it.


p/a aku tau mana boss lama sorok kan kete E Class ngan 5 Series dia tu...sangkut 6 bulan....hehehehhe

Abetan
08-10-08, 01:05 PM
salam all...


thanks very much sis aleeza on the prompt help...

1. understood on the explanation and very much appreciated it. in my field of job, we like to pinch staffs from other companies. especially the ones with much sought experience and expertise.



as for the 'offer letter', after working for 3 years with the company, a new bunch of directors gave 'the so called memo' to all of us. it was given individually for us to read and sign. it has all the characteristics of a regular offer/appointment letter i.e name, salary, benefit, annual leave, benefits, rules/regulation and so on so forth...it even stated that we are being offered such and such position with such and such pay.



Salam Lord,

Abetan tak pandai nak quote this and that sect tapi on normal practices and experiences .. Apart from the EA 55, companies witl add-on some clauses lam our collective agreement aka employment letter with regards to the upgraded Policy of the company.

It however must be made known & signed by both parties for it to be reinforced.

Di dalam kes Lord_Raven .. normally, lam services industries .. key personnel or top level management nyer Employment letter akan tercatit such clauses. It is NOT wrong under the Law so long as it was being acknowledged and signed!!

Tindakkan kompeni withold ur salary is justified unless u make a report to IR with full justifications on ur "jumping ship" does not have any conflict of interest to the previous company nyer secrecy, business developement and so on and so forth. The initial issue to the existance of the clause here is, Industrial Espionage!!

I have come across some cases dulu masa kerja di BLFIZ manufacturing industries.

Anyway .. IR/Labour court tu lebey kurang jer Lord .. level of employees and employment/salary scale je lain .. procedure wise .. tetap sama.

BTW .. chances of u dapat balik ur salary tu .. I am afraid is kinda slim arr .. :-??

NeoCyber
08-10-08, 02:22 PM
Bagus topik ni.! kebetulan aku perlu kan sikit pendapat.. tentang isu2 membabitkan akta pekerja dan labour law ni.

begini..

ada seorang pekerja.., dia dah bekerja lebih 6 tahun dgn satu kompeni tu.. , kompeni tu sangat strict juga rules HR nya.., kalau nak resign - kene bagi 3 bulan notis.

Selama 4 tahun lebih pekerja ni bekerja di situ., dia takde masalah dgn kerja nya.., prestasi nya.. tidaklah terlalu baik, tapi dapat lah good dan average performance.

masalah mula timbul bila pekerja ni bertukar jabatan.. dan mengambil job scope baru yg diluar pengetahuan dan pengalaman professional nya..

katakanlah begini - dulu pekerja ni orang windows, segala2 pasal windows semua dia tahu, ada latihan dan cert yg cukup, tiba2 ada peluang di dept Unix dan Linux, pekerja ni cuba apply dan dapat.., dan dah di beritau yang dia tiada pengalaman atau apa2 ilmu langsung pasal UNIX/Linux ni.. , tapi mmg masa tu department tu nak pakai orang.. jadi dia bersedia ambil risiko dan ambil pekerja tu.

tahun pertama - pekerja tu dapat performance below average - pertama kali sejak dia bekerja di syarikat tu.., kebetulan pula.. tahun itu kesihatan nya tidak begitu baik.. dia keluar masuk hospital.. dan tidak dapat menumpukan perhatian kepada kerja baru dan pembelajarannya (belajar kat kerja baru)..

tahun kedua.., dia cuba lagi.., kena pulak tukar di dept linux yg lagi susah.., off-course dia tak berjaya lah! sebab masalah kesihatan nya masih mengganggu prestasi nya.. , jadi dia masih termangu2 tak boleh perform in full capacity.

hujung tahun pun tiba.., boss nya memanggil mengadap - seperti di jangka - prestasi nya sangat teruk tahun ni.. lagi teruk dari tahun depan.

Dan bossnya mencadangkan agar dia di hadapkan kepada HR..dan di ambil tindakan segera yg akan membawa kepada pemberhentian.

alasan - 2 tahun masuk dept UNIX/Linux - dia tak perform, jadi syarikat tak sepatutnya menyimpan lagi pekerja2 yg tidak menyumbang kepada syarikat.

Soalan : Apa langkah terbaik pekerja tu utk membela dirinya dalam kes macam ni? Dia terasa dirinya di target dan jadi victim.

1. Dia tak di berikan latihan formal.. semuanya kena belajar on-the-job.

2. memang dalam tempoh 2 tahun tu - dia 4-5 kali di masukkan ke hospital dan tempoh hospitalization tu lama.

adakah dia harus terima saja macam tu.. yang dia akan di buang.., atau dia boleh fight?

segala pendapat amat di alu-alukan., saya perlukan utk pendapat ini utk lebih faham situasi sebegini

Abetan
08-10-08, 03:24 PM
Soalan : Apa langkah terbaik pekerja tu utk membela dirinya dalam kes macam ni? Dia terasa dirinya di target dan jadi victim.

1. Dia tak di berikan latihan formal.. semuanya kena belajar on-the-job.

2. memang dalam tempoh 2 tahun tu - dia 4-5 kali di masukkan ke hospital dan tempoh hospitalization tu lama.

adakah dia harus terima saja macam tu.. yang dia akan di buang.., atau dia boleh fight?

segala pendapat amat di alu-alukan., saya perlukan utk pendapat ini utk lebih faham situasi sebegini


Sebenarnya, takde complicated maner isu ni. kalau nko baca thread ni dari awal berkenaan dengan employee/employer relations memang ader kaitan pasal hak memasing berkenaan dengan training, tranfer dan sebagai nyer semasa appraisal.

Anyway .. abetan tunggu Aleeza, Terunasuci atau beckhamesque memberi komen disegi undang2 dahulu, tapi apa yg abetan leh wat rumusan tentang isu ini


1. Employee tak tahu hak dia untuk mintak "training" apabila dah di tegor performance below average


2. Employee tidak meminta tukar ke jabatan asal bila dah xleh perform lam jawatan dan jabatan baru.


3. Employer nak amik jalan mudah dengan memberhentikan employee. Sepatutnya, employer kembalikan employee ke jabatan asal since dia tak perform. Or maybe jawatan terdahulu employee dah di ambil org lain .. I dunno .. anyway, aku rasa employer nak amik jalan mudah la .. lagipun, employee asyik kuar masuk spital .. agak leceh bagi employer nak menyimpan such employee.


4. Employee/employee tiada persefahaman. Dah tahu employee selalu keluar masuk spital, kenapa tiada usaha untuk wat a full medical check-up .. maybe ader history of penyakit atau occupational diseases.


To fight the case supaya tidak di buang? yea .. ader ground on dia nyer performance kat jabatan lama. Tapi, dah 2, 3 tahun performance dia below average .. employer can dismiss an employee.. by law.

Apa pendapat lain2 HR practitioners kat sini?

brew
08-10-08, 03:45 PM
Soalan : Apa langkah terbaik pekerja tu utk membela dirinya dalam kes macam ni? Dia terasa dirinya di target dan jadi victim.

1. Dia tak di berikan latihan formal.. semuanya kena belajar on-the-job.

2. memang dalam tempoh 2 tahun tu - dia 4-5 kali di masukkan ke hospital dan tempoh hospitalization tu lama.

adakah dia harus terima saja macam tu.. yang dia akan di buang.., atau dia boleh fight?

segala pendapat amat di alu-alukan., saya perlukan utk pendapat ini utk lebih faham situasi sebegini


Aku ingin menjawab solan no 1. memandangkan aku sendiri datang dari INDUSTRI yg sama(Unix) dan sudah bergelumang dengan dunia certification ni lebih dari 4 tahun.

bila ko baru masuk je Team/Akaun/Dept tu, ko kena intai atau check apa yg dipanggil "Employee Improvement Plan" sini biasanya ada di offer oleh kampeni MNC especially yg berkaitan dengan ISO atau piawaian kerja.

Certification ini adalah kriteria yg diletakkan oleh customer atau industri,walaupon kau menjaga kampeni ko sendiri(In House). So ko boleh argue dengan management untuk kasi kau

1. Training yg berkaitan dengan scope kerja
2. Management akan kasi ko satu tempoh tuk ko certified dalam training yg ko pergi tu.
3. bila ko tak certified, ko boleh di kenakan apa yg dipanggil "monitoring period"
4. Tapi bila ko dah certified, tapi still tak perform pada kerja, ini adalah lagi teruk dari tak certified or tak training

Selalunya kampeni dept ko tak offer, tapi based on policy their standard account budgeting, ini mmg ada.

Yang ini ko boleh refer kat MDEC.

terunasuci
08-10-08, 04:54 PM
Anyway .. abetan tunggu Aleeza, Terunasuci atau beckhamesque memberi komen disegi undang2 dahulu, tapi apa yg abetan leh wat rumusan tentang isu ini



Act, aku da lama meninggalkan benda2 ayang berkaitan dengan IR ni...DI pun da lama aku tak buat...sbb 7 tahun aku keje kat kompeni ni, aku lebih kepada training...so, klausa yang berkaitan ngan undang2 ni yang aku sentiasa ingat hanyalah seksyen 15(2) dengan 13(2)...sbb kedua2 seksyen ni selalu digunakan dan dibacakan bersama2...hehehe



Soalan : Apa langkah terbaik pekerja tu utk membela dirinya dalam kes macam ni? Dia terasa dirinya di target dan jadi victim.

1. Dia tak di berikan latihan formal.. semuanya kena belajar on-the-job.

2. memang dalam tempoh 2 tahun tu - dia 4-5 kali di masukkan ke hospital dan tempoh hospitalization tu lama.

adakah dia harus terima saja macam tu.. yang dia akan di buang.., atau dia boleh fight?

segala pendapat amat di alu-alukan., saya perlukan utk pendapat ini utk lebih faham situasi sebegini

Act, aku sependapat ngan komen2 abetan...apa yang aku nak tambahkan di sini adalah perkara2 yang kita kena ambil kira sebelum melakukan keputusan...

1. Kalau dia da tau kompeni dia jenis kompeni yang tegas, sepatutnya dia sudah bersedia untuk menghadapi risiko atas keputusan yang dibuat...

2. Kalau dia betul2 tak tak pasal Unix dan Linux, kenapa dia berani mengambil risiko untuk masuk dept tu??? So, bila risiko sudah diambil, beliau sudah sepatutnya bersedia untuk bermula dari bawah semula...lupakan segala kemahiran beliau dalam windows...anggaplah beliau bermula dari kosong semula...kalau kompeni tak hantar beliau menjalani latihan, beliau kena mengambil inisiatif sendiri untuk belajar...

3. Kalau majikan yang benar2 serius atau kata lain tiada konsep kemanusiaan, tiada istilah tidak tahu dan istilah kita sakit dalam mereka mengambil perkiraan untuk mengambil tindakan...betul, undang2 pekerjaan di malaysia memang sukar untuk membuang pekerja...dia akan melalui proses yang panjang sebelum pekerja tersebut dibuang...tp ingat, kompeni yang bijak boleh melakukan pelbagai tekanan psikologi dalam mengatasi masalah ini...

Pada saya, peringkat awal lagi beliau telah mengambil keputusan yang silap...kedua, beliau terlalu lewat untuk menyedari kekurangan dirinya...sepatutnya, dalam bidang pekerjaan kita hanya beri tempoh 6 bulan bulan untuk kita biasa dengan kerja2 tersebut...dan 2 tahun untuk mahir...bajka kata org semuanya dihujung jari...

Penyelesaiannya, dia perlu berjumpa Ketua Jabatan dan Sumber Manusia untuk berbincang bagaimana untuk mengatasi masalah ini...tp biasanya kalau da ketua jabatan da bawak perkara ini kepada HR memang harapan tipis la untuk dikekalkan...sbb biasanya kebanyakan kompeni HR adalah jalan penyelesaian terakhir untuk menyelesaikan masalah pekerja...

Lg pun biasanya mana ada bos yang nak pekerja yang bermasalah...da la tak pandai wat kerja...selalu sakit lak tu...



p/s : sebagai manusia biasa, aku rasa kesian kat kawan ko tu...

landmark1123heavy
08-10-08, 11:19 PM
Soalan : Apa langkah terbaik pekerja tu utk membela dirinya dalam kes macam ni? Dia terasa dirinya di target dan jadi victim.

1. Dia tak di berikan latihan formal.. semuanya kena belajar on-the-job.

2. memang dalam tempoh 2 tahun tu - dia 4-5 kali di masukkan ke hospital dan tempoh hospitalization tu lama.

adakah dia harus terima saja macam tu.. yang dia akan di buang.., atau dia boleh fight?

segala pendapat amat di alu-alukan., saya perlukan utk pendapat ini utk lebih faham situasi sebegini

i rasa kawan u tu bagus sbb berani ambil risiko dlm pekerjaan yg dia tak tau...
i rasa x apa lah walaupun dia tak tau linux, tapi dia mungkin dah ada basic dlm komputer...
itu dah kira ok dah, dari tak tau langsung, agak2 tau kontrol mouse tu ok lah...
sebab mungkin tak ramai lagi org yg sanggup ambil dlm pekerjaan ni melainkan dia betul2 tau pasal linux atau unix nih..
tapi dia berani dan sepatutnya dia perlu giveup, sebab peluang ni ada satu je..
i pun dah jadi pengguna windows dah lama, kendian i baru berjinak-jinak guna linux..

cakap dekat kawan u tu, kalau nak cuba linux, biarlah dia bermula slow-slow..
jangan takut, mula-mula je kita rasa takut nanti dah mahir dgn arahan (command-line) sesikit ok lah...

untuk langkah permulaan biar dia cuba install sendiri linux di rumah dia..
i sekarang guna ubuntu linux, mmg senang lah nak belajar...
cara nak install pun senang sebab guna GUI, tak ada command line dah, cukup senang macam nak install windows gak...
tapi asas nak buat partition tu kena ada, kalau tak tau tanya otai2 dalam section komputer...

p/s: i cukup respek lah dgn kwn u tu, andainya walaupun dia tak reti nak bawak kapal terbang tapi dia nak bawak jugak, dia boleh try flight simulator kat rumah kalau dia mau..

beckhamesque
10-10-08, 05:05 AM
Bagus topik ni.! kebetulan aku perlu kan sikit pendapat.. tentang isu2 membabitkan akta pekerja dan labour law ni.

1. Dia tak di berikan latihan formal.. semuanya kena belajar on-the-job.

2. memang dalam tempoh 2 tahun tu - dia 4-5 kali di masukkan ke hospital dan tempoh hospitalization tu lama.

adakah dia harus terima saja macam tu.. yang dia akan di buang.., atau dia boleh fight?

segala pendapat amat di alu-alukan., saya perlukan utk pendapat ini utk lebih faham situasi sebegini

Ni betul kawan ke mistress ni....? hehehehhe :icon_flak:

My 2 cents:

I totally agree with TS that normally employer can't stand employees yg incompetent plus always away on medical leave including hospitalisation. Nevertheless, there are still regulations that employers need to consider and abide to.

For this case, it may take quite a lengthy explanation cause it could go either ways i.e employer side or vice versa.

Anyway, kalau employer ni really wants to get rid of this employee, they have to terminate him or her (aku suspek gal la ni hehehehe:icon_biggrin: berdasarkan kesungguhan rakannya bertanyakan soalan) due to incompetency or non performance. For this kind of termination, the onus or burden of proof is on the employer to prove that the dismissal is done after they have taken steps such as but not limited to:


the employee has been explained of his shortcomings i.e which area of his job that does not meet Co standard/ requirement
the employee has been reminded of his poor performance (after being guided accordingly)

the employee has been given adequate and proper tools i.e knowledge/ skill/ equipment etc to perform his duty
after being reminded, the Company should enroll the employee under whatever Performance Improvement Plan (PIP) that they have, to monitor and HELP (most important) the employee to reach the required level / competency.
Company also needs to keep records of the employee history of incompetence/ poor performance which I can assure you not many organisations have!

The steps above can also be used to terminate probationers. In my not-that-vast experience, almost 80% of termination due to non performance/ incompetence will fail or being overruled by the Court due to lack of records by Company. So my advise to this friend, stay put and try to improve his performance where possible and communicate regularly with his immediate on areas which (s)he is deemed to require improvements. If all these fails and the Company still terminate him, the IR Dept is always available to seek recourse. And I believe if the situation (s)he's in is as per the story being told to us, (s)he is in with a great chance at the IR Court.

NeoCyber
10-10-08, 10:50 AM
after being reminded, the Company should enroll the employee under whatever Performance Improvement Plan (PIP) that they have, to monitor and HELP (most important) the employee to reach the required level / competency.
Company also needs to keep records of the employee history of incompetence/ poor performance which I can assure you not many organisations have!

The steps above can also be used to terminate probationers. In my not-that-vast experience, almost 80% of termination due to non performance/ incompetence will fail or being overruled by the Court due to lack of records by Company. So my advise to this friend, stay put and try to improve his performance where possible and communicate regularly with his immediate on areas which (s)he is deemed to require improvements. If all these fails and the Company still terminate him, the IR Dept is always available to seek recourse. And I believe if the situation (s)he's in is as per the story being told to us, (s)he is in with a great chance at the IR Court.




hallamak.. semua yang di baca, berbunyi negatif aje..

dan komen di atas pasal PIP ni menarik perhatian, sebab - memang kawan aku tu telah di beritahu dia akan di hadapkan dengan PIP - Performance improvement program utk monitor performance dia.

Dan dia di beritahu - PIP ni last step sebelum majikan dia dapat terminate dia officially.

apa yg berlaku masa PIP? sebab yang aku pernah dengar pasal PIP, semua cerita yg di dengar pun berakhir dgn pembuangan.. jarang ada yg lepas. Itu yg buat kawan aku tu lagi risau tu..

Aleeza Zaily
10-10-08, 09:53 PM
dan komen di atas pasal PIP ni menarik perhatian, sebab - memang kawan aku tu telah di beritahu dia akan di hadapkan dengan PIP - Performance improvement program utk monitor performance dia.

Dan dia di beritahu - PIP ni last step sebelum majikan dia dapat terminate dia officially.

apa yg berlaku masa PIP? sebab yang aku pernah dengar pasal PIP, semua cerita yg di dengar pun berakhir dgn pembuangan.. jarang ada yg lepas. Itu yg buat kawan aku tu lagi risau tu..

********************

Neo, based on your earlier input, majikan tu mmg dah ada intention untuk terminate je staff itew. PIP hanya lah digunakan sebagai platform untuk safeguard diaorg dari dihadapkan ke muka pengadilan dikemudian hari.

Let's check the scenario chronologically:

All this while, pekerja tersebut consider above average kan, the moment he is applying to other division with different job scope, he is consider new staff in that division. (S)he has to start from stracth, grab whatever opportunity to learn and generally the Management will look at him as he is an expert and will anticipate him to perform as good as before.

This will create conflicts internally and will contribute to his perpetual health problem. (Kalau sebelum ni mmg sihat, tetiba jadi taik penyakit, HR shall look back at the factor that contribute to the sickness, silap gaya company balik kena sue dgn employee-tapi ni dah masuk OSHA punya issue)

Sayugia diingatkan, employer cannot take any disciplinary action against employee who constantly uses up his or her sick leave entitlement, unless the particular employee is found to be a habitual malingerer. Medical examination by the appointed panel clinics is necessary to determine the cause.

Secondly look at the training provided for him, kalau dah dia mmg 0 knowledge in the new field, the training programme is as good as employing a new employee. Good training plan with great behaviour of staff shall be able to resolve this problem. Training programme ni termasuklah coaching and mentoring.

****************************
Real life scenario:
Since that the Management mmg dah ada niat terminate staff tu (mala fide/bona fide - depends on what perception) adalah dinasihatkan employee tadi prepare himself dgn update resume & start applying for the job. At the same time, remain with the company and grab whaterver opportunity yang diaorg bagi thru PIP. At least if they were to terminate that person, ada la dapat pampasan sket, kalau resign gitu je lagi rugi.

Big Daddy
15-10-08, 01:42 AM
Saya ingin berkongsi masalah kawan saya, mohon bantu.

Bagaimanakah jika majikan minta melepaskan jawatan atas sebab masalah peribadi? Adakah memang majikan berhak? Apa akan jadi jika kawan saya ini berdegil? Kekekekekek...!!!


Pertamanya terima kasih kepada yg membantu masalah rakan aku ni, semua posting yg diberikan telah aku copy paste & email terus kepadanya, semoga beliau sedikit tenang mendengar tunjuk ajar dari yg berpengetahuan...:icon_biggrin:

Satu lagi berita sedih yg diterima dari insan yg sama, he got a sign to be in cold storage. Bulan lepas company dia mengumumkan sebulan bonus, tapi malang sekali, beliau tak dapat bonus tersebut, maksudnya terkecuali tanpa diberitahu. So, apa hak beliau dalam isu ni?

Sekarang, company mengugut pula beliau bahawa selagi beliau tak submit resignation letter, company akan hold gaji & claim beliau. Camno tu?

The expert, please need opinion!

KS
15-10-08, 08:19 AM
Cik Aleeza,

Saya ingin sedikit bantuan dari anda..

ok lah.. kawan saya ader sedikit permasalahan di tempat kerja nya.. jadi beliau telah pun berhenti dari tempat kerja tersebut, sebelum beliau berhenti, beliau hanya menerima separuh dari gaji asal nya..agak menyedihkan, alasan yg majikan berikan beliau masih ader kerja yang tertangguh walaupun telah cukup tempoh sebulan beliau bekerja di situ. Keadaan ini memaksa beliau membuat aduan di IR Department, dengan harapan mendapat semula gaji tersebut. Apabila menrima sahaja surat panggilan untuk ke IR Dpt. untuk di runding cara, majikan tersebut tidak hadir atas alasan perkara tidak membayar gaji ini adalah perkara personal antara Bos dan Staff, atas sebab majikan tidak hadir perkara ini di tangguh kan sehingga sampai panggilan untuk kali ke-3 majikan tetap tidak hadir. Apabila di tanya pada pegawai tersebut adakah perkara ini tidak blh di ambil tindakan? jawapan yg diberikan, sekiranya pekerja yg bertangga gaji atas RM1,500.00 Pejabat Buruh tidak blh campur tangan dan urusan yang di lakukan oleh IR Dept. ini hanyalah sebagai menolong sahaja, kerana sekiranya gaji yg lebih dr RM1,500 ianya tidak lagi terikat dengan akta buruh. Dengan apa yang berlaku ini beliau merasakan Majikan terlalu mudah untuk melepaskan diri dari sebarang tindakan undang2..

Adakah berkara ini berasas?


Harap Cik Aleeza dapat menjelaskan..



p/s: Si Leeza nie cam Cik Sri Siantan la pulok....hehehe

Abetan
15-10-08, 08:59 AM
1. Satu lagi berita sedih yg diterima dari insan yg sama, he got a sign to be in cold storage. Bulan lepas company dia mengumumkan sebulan bonus, tapi malang sekali, beliau tak dapat bonus tersebut, maksudnya terkecuali tanpa diberitahu. So, apa hak beliau dalam isu ni?

2. Sekarang, company mengugut pula beliau bahawa selagi beliau tak submit resignation letter, company akan hold gaji & claim beliau. Camno tu?



1. Aku nak beri pendapat berkenaan kes dia atas. BONUS, kalau kita baca balik di dalam Collective agreement aka employment letter adalah "at the company's discretions" atau pun "di atas budi bicara majikan". Jadi, soal dia dapat ke tak dapat bonus itu tak timbol .. bergantung kepada performance or KPI sesaorang pekerja.

2. Company mengugut? Apabila di sebut "Company", adakah immediate boss pekerja tersebut atau Management? I find it quite difficult to accept this fact. Mana ada didalam undang2 "company" atau "majikan" boleh menahan gaji dan claim sebab takmo benti keje? Mengikut EA 55, all wages/salary MUST be paid before the 7th day of the following month. Walau atas dasar apa pun, gaji mesti di bayar, lain2 hal harus dipatuhi mengikut lunas undang or Akta Pekerjaan 1955.

Sekiranya ini berlaku .. Pekerja patut membuat "Grievence Report" dan satu salinan di hantar ke Pejabat Buroh atau IR. Ini juga berlandaskan kepada EA 55 (sect mana? eheheh .. malas bukak buku. let the experts huraikan .. :D)

Nak tanya .. company jenis apa kawan nko keje ni?




kawan saya ader sedikit permasalahan di tempat kerja nya.. jadi beliau telah pun berhenti dari tempat kerja tersebut, sebelum beliau berhenti, beliau hanya menerima * separuh dari gaji asal nya..agak menyedihkan, alasan yg majikan berikan beliau masih * ader kerja yang tertangguh walaupun telah cukup tempoh sebulan beliau bekerja di situ. Keadaan ini memaksa beliau membuat aduan di * IR Department, dengan harapan mendapat semula gaji tersebut. Apabila menrima sahaja surat panggilan untuk ke IR Dpt. untuk di runding cara, majikan tersebut tidak hadir atas alasan perkara tidak membayar gaji ini adalah perkara personal antara Bos dan Staff, atas sebab majikan tidak hadir perkara ini di tangguh kan sehingga sampai panggilan untuk kali ke-3 majikan tetap tidak hadir. Apabila di tanya pada pegawai tersebut adakah perkara ini tidak blh di ambil tindakan? jawapan yg diberikan, sekiranya * pekerja yg bertangga gaji atas RM1,500.00 Pejabat Buruh tidak blh campur tangan dan urusan yang di lakukan oleh IR Dept. ini hanyalah sebagai menolong sahaja, kerana sekiranya gaji yg lebih dr RM1,500 ianya tidak lagi terikat dengan akta buruh. Dengan apa yang berlaku ini beliau merasakan Majikan terlalu mudah untuk melepaskan diri dari sebarang tindakan undang2..


Adakah berkara ini berasas?


Tiga empat kali aku dok baca kes yang di nyatakan olih lepat ni .. banyak fakta yang bercanggah .. are u sure takde bende yang nko tidak taruk kat sini lepat? Ma'af, I dont think I cant assist or komen sebab aku sendiri pun tak paham dengan masaalah sebenar. yang aku tau, majikan bayar gaji separuh sebab keje tak siap .. tentang lapuran tu .. erm .. tak clearly stated.

Kes * .. Pekerjaan tetap atau kontrak/sementara? Kena tenguk balik agreement yang di tanda tangani sebelom masuk kerja.

Kes * .. Camna bolih pegawai Pejabat Buroh menjawab soalan sedangkan lapuran di buat di IR?

Memang benar, hanya pekerja bergaji RM1,500 kebawah je yang di "layani" olih Jabatan Buroh dan untuk kes2 di rujuk kepada IR, akan mengambil masa yang amat lambat .. kenkadang hingga setahun.

BTW Aleeza .. Mrs abetan pernah sebut bahawa dulu ader ura2 depa nak ubah struktur gaji RM3,000 kebawah akan di rujuk kepada Pejabat Buroh. Aper citer ek? Heheheh .. nvm .. nanti abetan tanya Kak. Dia keje gormen (Jabatan Buroh Negeri Selangor) .. :D

KS
15-10-08, 09:45 AM
Tengkiu Bang, sib ader ramai pakar blh berkongsi pandangan


Kes * .. Pekerjaan tetap atau kontrak/sementara? Kena tenguk balik agreement yang di tanda tangani sebelom masuk kerja.

Ok, semasa beliau berhenti nie beliau masih lagi dalam tempoh percubaan, dan tawaran yg di berikan adalah perkhidmatan tetap, selepas 3 bulan, tetapi semasa perundingan bersama Pegawai IR tersebut percubaan ataupun tetap tidak menjadi halangan yg penting didalam kontrak tidak ada menyatakan sekiranya beliau mempunyai kerja tertangguh majikan berhak untuk memotong gaji beliau.

Kes * .. Camna bolih pegawai Pejabat Buroh menjawab soalan sedangkan lapuran di buat di IR?

Memang benar, hanya pekerja bergaji RM1,500 kebawah je yang di "layani" olih Jabatan Buroh dan untuk kes2 di rujuk kepada IR, akan mengambil masa yang amat lambat .. kenkadang hingga setahun.

BTW Aleeza .. Mrs abetan pernah sebut bahawa dulu ader ura2 depa nak ubah struktur gaji RM3,000 kebawah akan di rujuk kepada Pejabat Buroh. Aper citer ek? Heheheh .. nvm .. nanti abetan tanya Kak. Dia keje gormen (Jabatan Buroh Negeri Selangor) ..

Pegawai IR tue yg bagitau bukan Pegawai Buroh, apa yg di bg tau kes2 yg melibatkan tangga gaji melebihi RM1,500.00 tidak lg tertakluk di bawah akta buruh, dan perkara ini perlu di ambil alih oleh Pegawai IR. yg hanya diberi tugas sebagai mambantu meringankan beban yg ditanggung oleh pekerja yg ditindas oleh majikan. itupun atas persetujuan kedua belah pihak, jika hanya pengadu sahaja yg hadir tanpa majikan kes ini masih tidak dapat di jalankan.. leceh kan..

Abetan
15-10-08, 12:02 PM
Abetan rasa kan .. Kebanyakkan Malaysian employee tidak tahu akan hak kita sebagai pekerja & batasan pihak pengurusan sebagai "majikan" sehingga kita dapat citer pasal kes tak bayar gaji, gaji tak cukup, di tindas macam negara kita takde Undang2 Buroh dan sebagai nya.

Di dalam Akta Pekerjaan, ada satu seksyen berkenaan dengan GRIEVENCE. Satu prosedure untuk pekerja melapurkan segala 'ketidakpuasan hati' or "redress of wrong" berkenaan dengan tempat kerja, immediate boss atau pun majikan itu sendiri.

Step nyer normally .. lapuran di buat kepada HOD and salinan kepada HR Manager. Sesetengah2 kes kita boleh membuat satu salinan repot kepada Pejabat Buroh atau Industrial Relation Dept.

Nak citer .. kang tersilap info .. jadi abetan mintak sapa2 yg arif berkenaan dengan Prosedure Grievence ni, tampil ke hadapan dan citer sedikit sebanyak. Sebab dengan seksyen ini, kita sebagai pekerja bolih exercise hak kita sebagai pekerja dan tidak lagi takut pada Supervisor, manager atau majikan.

Aleeza Zaily
15-10-08, 02:06 PM
Satu lagi berita sedih yg diterima dari insan yg sama, he got a sign to be in cold storage. Bulan lepas company dia mengumumkan sebulan bonus, tapi malang sekali, beliau tak dapat bonus tersebut, maksudnya terkecuali tanpa diberitahu. So, apa hak beliau dalam isu ni?

Sekarang, company mengugut pula beliau bahawa selagi beliau tak submit resignation letter, company akan hold gaji & claim beliau. Camno tu?


1) Bonus is one of the item that is not included in the Employment Act 1955. Thus, it is solely at the Management discretion. Kalau dia tak dapat bonus (indirectly) means he is non-performer. Kalau kat company dia tu ada performance evaluation that link to Bonus & Increment payment & management gagal membuktikan yg he is non-performer then only he can express his grievances thru proper channel. Again, dapat atau tidak still di atas budi bicara company (nak nak lagi kalau dia dah mmg di cold storage kan)

2) Tidak ada paksaan untuk resign, either he resign voluntarily or the management terminate his service with proper compensation. Termination is the last thing yang company akan buat sbb banyak impact dan diaorg pun malas nak kena sue pulak & naik turun Industrial Court for years, force to resign is the short-cut way. But it is unethical (to ask employee to resign) and totally wrong to hold his salary (please refer Section 18, EA 1955). Paling lama diaorg boleh hold pun sebelum 7 hari of the next cut off date of salary.

anggerikdesa
15-10-08, 02:42 PM
Just to get advice in how to avoid this matter.

I'm just an employee .. his my MD. How to avoid conflict on interest and also how to say NO to your MD esp. meeting after working hours. I'm not comfortable !!!

Abetan
15-10-08, 03:22 PM
Just to get advice in how to avoid this matter.

I'm just an employee .. his my MD. How to avoid conflict on interest and also how to say NO to your MD esp. meeting after working hours. I'm not comfortable !!!


The issue in BLUE: Avoid conflict on interest? Kinda blur for anyone to advice, you'll havta explain further into the subject. Normally, conflict of interest is something that you do at your own time or company's time for that matter, that relates to ur company's business where it could also benifits you but not the company.

Sebagai contoh yang mudah: u kerja sales, jual keter proton. Gaji dan segala benifit di bayar olih Proton, tapi pada masa yang sama u menjual keter Perodua menggunakan masa dan facilities yg di berikan olih Proton.

So .. care to elaborate more on ur issue?

Issue in RED: I think your are refering to SEXUAL HARRASSMENT. kan? Tajuk ni, very lengthly. Ada topic/paper didalam pengajian pengurusan sumber manusia. To cut things short, U kena confront dengan ur so-called MD and explains to him or her. kalau perjumpaan itu di dalam skop pekerjaan anda (Job descriptions), maka u have no other choices but to ikut. Akan tetapi, jika ianya hanya dengan bertujuan bersocial, anda sebagai pekerja dan seorang manusia mempunyai semua hak untuk menolak.

Kalau anda memikirkan "nanti aku di buang kerja atau itu dan ini .. bla bla bla .. " then, very susah la sapa2 nak memberi nasihat atau pandangan. Rezeki kita bukan di tangan ur MD.

By law, put up a grievence report .. BUT!! ur report must comes with evidence and witnesses .. kalau nak lagi cantik, ada sokongan atau report terdahulu dari rakan2 yang pernah mengalami hak yang sama.

Ini juga terdapat di dalam peruntukan "hak asasi manusia" yang termaktub didalam Penal Code.

anggerikdesa
15-10-08, 04:21 PM
YUPS in RED its TRUE. Alasan tuk jumpa waktu malam to discuss about work end up its about horay2. Now im using some tactic - asked my bf / friend to call me at certain time so i able to go off from him easily. Lama-lama tactic nih akan lapuk.

Problem nye dekat office tak mo pulak panggil masuk bilik citer pasal hal office.

I'm also explained to him that he has to remember that he is EMPLOYER and i'm his staff. and d only MALAY STAFF. Sepatutnya ada gap in terms of relationship.

Quitting ?? my 5x times sending resignation letter to the same company.

Yg biru punya susah nak bg explaination.

Abetan
15-10-08, 05:14 PM
Quitting ?? my 5x times sending resignation letter to the same company.

Yg biru punya susah nak bg explaination.


5x .. and being rejected? Saudari ader contract lagu mana sampai company leh reject your resignation letter .. setahu abetan, by law kompeni takleh nak reject application pekerja kecuali la nko ader utang or ada kontrek berasingan selain employment letter such as EAP (Educational Assistance Plan) or utang2 lain.

Maybe sebab saudari terlalu ikut rentak ur boss dan dia rasa anda lemah, itu sebab dia amik kesempatan atas kedaifan saudari mengenai undang2 .. maka, berlarutan la kepada sexual harrassment yang saudari alami.

I think, u better get proffesional help in relations to this issue. And aggressively look for another job.

Pasal sexual harrassment tu .. baik la berterus terang dari membuat alasan itu dan ini .. baik dia tau yg saudari tak suka, sebab bila saudari dah kehabisan alasan nanti, apa akan terjadi? (lain la kalau dapat boss cam abetan .. ehehe .. tak caya, tanya Yanti :D)

Pasal conflict of interest yang saudari susah nak cakap tu .. abetan rasa, memang agak susah gak untuk sesiapa disini nak bantu .. kan? Heheheh ..

pa per pun .. hope for the best :11:

KS
15-10-08, 05:37 PM
Tengkiu Bang, sib ader ramai pakar blh berkongsi pandangan


Kes * .. Pekerjaan tetap atau kontrak/sementara? Kena tenguk balik agreement yang di tanda tangani sebelom masuk kerja.

Ok, semasa beliau berhenti nie beliau masih lagi dalam tempoh percubaan, dan tawaran yg di berikan adalah perkhidmatan tetap, selepas 3 bulan, tetapi semasa perundingan bersama Pegawai IR tersebut percubaan ataupun tetap tidak menjadi halangan yg penting didalam kontrak tidak ada menyatakan sekiranya beliau mempunyai kerja tertangguh majikan berhak untuk memotong gaji beliau.

Kes * .. Camna bolih pegawai Pejabat Buroh menjawab soalan sedangkan lapuran di buat di IR?

Memang benar, hanya pekerja bergaji RM1,500 kebawah je yang di "layani" olih Jabatan Buroh dan untuk kes2 di rujuk kepada IR, akan mengambil masa yang amat lambat .. kenkadang hingga setahun.

BTW Aleeza .. Mrs abetan pernah sebut bahawa dulu ader ura2 depa nak ubah struktur gaji RM3,000 kebawah akan di rujuk kepada Pejabat Buroh. Aper citer ek? Heheheh .. nvm .. nanti abetan tanya Kak. Dia keje gormen (Jabatan Buroh Negeri Selangor) ..

Pegawai IR tue yg bagitau bukan Pegawai Buroh, apa yg di bg tau kes2 yg melibatkan tangga gaji melebihi RM1,500.00 tidak lg tertakluk di bawah akta buruh, dan perkara ini perlu di ambil alih oleh Pegawai IR. yg hanya diberi tugas sebagai mambantu meringankan beban yg ditanggung oleh pekerja yg ditindas oleh majikan. itupun atas persetujuan kedua belah pihak, jika hanya pengadu sahaja yg hadir tanpa majikan kes ini masih tidak dapat di jalankan.. leceh kan..


Apa citer nyer nie...?? mana penyelesaiannyer??

Abetan
16-10-08, 08:59 AM
Apa citer nyer nie...?? mana penyelesaiannyer??


Ntah la lepat .. susah nak cakap sebab kes ini telah di rujukkan kat IR .. majikan dah di panggil dan sebagai nya .. maybe the best answer is to get IR's reply.

Cuma .. pada pendapat aku melalui pengalaman bekerja, majikan takde hak nak tahan gaji.

Pa per pun .. lam kes ini yg di kendalikan olih IR .. kena tunggu agak lama baru leh selesai .. as for kenapa lambat selesai kes?? I dunno :-?? .. don't ask me .. ni kerja orang gormen!! :icon_flak:

Anyway .. abetan minta maaf sebab tak dapat nak selesaikan atau beri khidmat nasihat .. maybe kalau nko personally call or meet up with me, kita bolih bincang dengan lebey lanjut .. u know? bypass all the red tapes and govt's birocracies .. :shutup:

Big Daddy
16-10-08, 10:17 AM
1. Aku nak beri pendapat berkenaan kes dia atas. BONUS, kalau kita baca balik di dalam Collective agreement aka employment letter adalah "at the company's discretions" atau pun "di atas budi bicara majikan". Jadi, soal dia dapat ke tak dapat bonus itu tak timbol .. bergantung kepada performance or KPI sesaorang pekerja.

2. Company mengugut? Apabila di sebut "Company", adakah immediate boss pekerja tersebut atau Management? I find it quite difficult to accept this fact. Mana ada didalam undang2 "company" atau "majikan" boleh menahan gaji dan claim sebab takmo benti keje? Mengikut EA 55, all wages/salary MUST be paid before the 7th day of the following month. Walau atas dasar apa pun, gaji mesti di bayar, lain2 hal harus dipatuhi mengikut lunas undang or Akta Pekerjaan 1955.

Abetan,

Pasal isu bonus tu kira jelas la penerangan yg Abetan berikan. Adakah still "Di atas budi bicara majikan" sekiranya Memorandum telah diberikan kepada semua staff sedangkan tanpa diberitahu beliau terkecuali, walhal beliau juga dapat Memorandum tersebut.

Immediate boss nasihatkan beliau untuk resign. Yg ugut beliau untuk hold claim dan gaji selagi tak resign adalah HR Manager. Personally, aku tak sangka HR Manager beliau ni tak pro langsung, tak blajor Labour Act ker...kekekekekek!!!


1) Bonus is one of the item that is not included in the Employment Act 1955. Thus, it is solely at the Management discretion. Kalau dia tak dapat bonus (indirectly) means he is non-performer. Kalau kat company dia tu ada performance evaluation that link to Bonus & Increment payment & management gagal membuktikan yg he is non-performer then only he can express his grievances thru proper channel. Again, dapat atau tidak still di atas budi bicara company (nak nak lagi kalau dia dah mmg di cold storage kan)

2) Tidak ada paksaan untuk resign, either he resign voluntarily or the management terminate his service with proper compensation. Termination is the last thing yang company akan buat sbb banyak impact dan diaorg pun malas nak kena sue pulak & naik turun Industrial Court for years, force to resign is the short-cut way. But it is unethical (to ask employee to resign) and totally wrong to hold his salary (please refer Section 18, EA 1955). Paling lama diaorg boleh hold pun sebelum 7 hari of the next cut off date of salary.
Aleeza Zaily,

Terima kasih di atas penerangan yg panjang lebar ini.

Kalau gaji 7 days of the next cut off date of salary, claim yg biasanya akan masuk on 15th, camne plak tu?

anggerikdesa
17-10-08, 10:55 AM
Pasal sexual harrassment tu .. baik la berterus terang dari membuat alasan itu dan ini .. baik dia tau yg saudari tak suka, sebab bila saudari dah kehabisan alasan nanti, apa akan terjadi?

Thanks for ur advice Abetan. Selepas berfikir dan berfikir dan berfikir. I believe i have taken a good step by berterus terang. Sending him a direct sms, what i feeling and im really not comfortable working in the company after what happen.

Hopefully everything will be ok. Sorry is not enough :furious: but increase my salary shall be great hahahhah :Finger_fing22:

Abetan
18-10-08, 03:50 PM
Thanks for ur advice Abetan. Selepas berfikir dan berfikir dan berfikir. I believe i have taken a good step by berterus terang. Sending him a direct sms, what i feeling and im really not comfortable working in the company after what happen.

Hopefully everything will be ok. Sorry is not enough :furious: but increase my salary shall be great hahahhah :Finger_fing22:


That's my gal .. I also believed that u have done the right thing. Jgn gadaikan maruah diri sebab keje. It's not worth it.

Cuma, kalau ur one of my subordinate, I'd advise you to write officially, biar dia tu MD atau apa D .. sebab he may have some grudge on u and akan cari pasal. U know the "sour grape" story? Since rubah tu tak dapat makan anggur tu, dia kata anggur tu masam ..

Anyway .. I wish u all the best in ur future undertaking.

p/s: Now .. U owe me "2" .. kan? eheheheh :11:

beckhamesque
22-10-08, 05:33 AM
That's my gal .. I also believed that u have done the right thing. Jgn gadaikan maruah diri sebab keje. It's not worth it.

Cuma, kalau ur one of my subordinate, I'd advise you to write officially, biar dia tu MD atau apa D .. sebab he may have some grudge on u and akan cari pasal. U know the "sour grape" story? Since rubah tu tak dapat makan anggur tu, dia kata anggur tu masam ..

Anyway .. I wish u all the best in ur future undertaking.

p/s: Now .. U owe me "2" .. kan? eheheheh :11:


ini pun kira sexual harassment ni....hahhahhahhhh

Abetan
22-10-08, 08:53 AM
ini pun kira sexual harassment ni....hahhahhahhhh


Dear beckhamesque,

Yup .. and true, it can however be interpreted as a form of Sexual Harrassment.

But in my case .. angie and me? Sumbang mahram beb!! maaaaana boleh. :icon_flak:

So guys,

Talking about sexual harrassment (I have been to this course and seminar on both the HR aspect and also ESH aspect on Psychological Hazards) .. it's a very wide subject. Anything that implies to the another party's mental disturbance is "harassments".

Examples are:

1. Winking your eye to an opposite gender that make him or her feels uneasy .. Gay to gay .. les to les or men to aqua .. same thing applies. :shutup:

2. Sms or sending malicious email on sexual topics.

and many more ..

For your kind info, we have laws governing these kinda issue. Cuma kat Malaysia ni, kurang terdapat kes kes yang sedemikian di atas sebab kesedaran rakyat tentang wujud nya isu sexual harrassment dan undang2 yang sedia ada amatlah di tahap yang rendah.

Abetan
29-10-08, 12:20 PM
Tahu kah anda, adalah hak anda untuk bertanyakan pihak majikan mengenai caruman KWSP anda. Setiap suku kedua, KWSP akan mengeluarkan penyata semasa akaun simpanan di KWSP sretiap pekerja.


Jika anda tidak mendapat penyata tersebut, anda boleh menyemak di Pejabat Cawangan KWSP yg terdekat atau pun. KWSP juga menyediakan mesin untuk kita menyemak status akaun terkini. All you need is ur smart card ID.


Sekiranya, majikan tiada membuat caruman, sila semak dengan Pejabat KWSP yang terdekat atau lapurkan kepada pejabat buruh.

Untuk maaluman semua .. setiap potongan gaji olih mana2 majikan dari gaji bulanan pekerja atas apa sebab jua pun .. mesti ader dokumen kebenaran dan pengesahan dari pekerja untuk membuat pemotongan ..


Long story .. cut short ..


1. Check penyata gaji anda bebetul .. ader tak pemotongan KWSP ..

2. Check dengan penyata tahunan KWSP anda .. ader tak duit potonga bulanan di masukkan di dalam akuan KWSP anda.


Caruman dan simpanan KWSP dapat menjamin masa tua anda .. ianya juga dapat memberi keselesaan kepada anda untuk pembayaran pendahuluan pembelian umah, persekolahan sendiri atau anak2, pembayaran perubatan diri sendiri atau our next of Kin, pembelian buku persekolahan dan macam2 lagi ..


Jadi .. Mencarum kepada KWSP .. IS A MUST where 12% of ur salary ammount is borned by the employer via Employer's EPF Contributions .. dan menjadi kerugian jika kita tidak menuntut majikan untuk mencarum ..

brew
16-11-08, 06:15 AM
Berita terbaru:

Kadar Caruman KWSP Pekerja Dikurangkan Mulai Gaji Januari 2009 Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan menerima manfaat daripada pengurangan caruman bulanan pekerja sebanyak tiga peratus, dari kadar berkanun 11 peratus kepada 8 peratus, berkuatkuasa mulai gaji Januari 2009 untuk tempoh dua tahun.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, YAB Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak mengumumkan langkah mengurangkan kadar caruman pekerja semasa ucapan penggulungan Kementerian Kewangan untuk Bajet 2009 pada Selasa lalu. Langkah ini akan membantu meningkatkan pendapatan boleh guna golongan pekerja selaras dengan keadaan ekonomi semasa. Pada masa sama, pertambahan pendapatan boleh guna akan merangsang perbelanjaan domestik sekaligus mengekalkan momentum pertumbuhan ekonomi negara.

Pengurangan kadar berkanun caruman pekerja pernah dilaksanakan sebanyak dua kali iaitu pada tahun 2001 dan 2003 sebagai sebahagian daripada pakej rangsangan ekonomi.

Untuk memudahkan ahli dan melancarkan pelaksanaan langkah tersebut, pengurangan caruman bulanan pekerja dari 11 peratus kepada 8 peratus akan dilaksanakan secara automatik mulai gaji Januari 2009 sehingga gaji Disember 2010.

Bagaimanapun, ahli yang ingin mengekalkan caruman pada kadar 11 peratus boleh berbuat demikian dengan mengisi Borang KWSP 17A (AHL). Borang yang lengkap diisi perlu dikemukakan kepada majikan masing-masing untuk diserahkan kepada KWSP.

Sehubungan itu, KWSP akan mengeluarkan jadual caruman bulanan yang baru. Ahli dan majikan boleh mendapatkan jadual caruman baru itu dan Borang KWSP 17A (AHL) dari mana-mana cawangan KWSP atau memuat turun dari laman web myEPF di www.kwsp.gov.my (http://www.kwsp.gov.my/) mulai 1 Disember 2008.

(NIK AFFENDI JAAFAR)
Pengurus Kanan
Perhubungan Awam
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
Tarikh: 6 November 2008


p.s. Jatuh la epf aku dari 28% total ke 25%...musibat..

Abetan
16-11-08, 12:42 PM
Berita terbaru:

Kadar Caruman KWSP Pekerja Dikurangkan Mulai Gaji Januari 2009 Ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan menerima manfaat daripada pengurangan caruman bulanan pekerja sebanyak tiga peratus, dari kadar berkanun 11 peratus kepada 8 peratus, berkuatkuasa mulai gaji Januari 2009 untuk tempoh dua tahun.

p.s. Jatuh la epf aku dari 28% total ke 25%...musibat..

Kita di beri pilihan untuk mencarum.. we can still contribute 11% as employees.

Bagi abetan la .. kan? leave the 3% as it is. Kekalkan nya .. I mean, how much different can it make?

Kita amik contoh gaji seorang Pekerja sektor swasta (orang gormen stops contributing to EPF after a certain numbers years services):

Basic monthly salary = RM5000

Caruman pekerja masa kini is 11% = RM5000 x 11% = RM550
Caruman majikan = RM5000 x 12% = RM600 (Leeza, please correct my figure .. ehehehe)
Caruman bulanan ke KWSP = RM1,150

Kalau pekerja itu chose 8% .. RM5000 x 8% = RM400.
Perbezaan sebanyak RM150.00 sebulan. Sejauh mana kah RM150.00 bolih membantu perbelanjaan bulanan anda?

Please bear in mind, basic dia RM5K .. bukan RM2K atau RM2.5K yang mana orang basic at RM2,000 per month mungkin akan terasa dengan RM150 extra itu. Tapi kalau gaji RM2,000 .. 3% is only 60 hengget. Expenses untuk kita lepak2 berTT pun tak cukup .. kan? :-??

Pendapat dan nasihat abetan la .. let ur caruman remains at 11%. Kalau contoh di atas di amil kira ... sebulan RM150.00, setahun dah RM1,800 dan kalau dah sepuloh tahun jumlah nyer ialah RM18,000 tak termasuk interest dan sebagai nya. Alangkah baik nya duit ini kita gunakan semasa anak kita nak masuk kolej?? :Finger_fing22:

OK .. camner nak retain ur caruman at 11%? Talk to your HR dept personnel. Ader borang khas untuk di isi.

terunasuci
18-11-08, 02:45 PM
Kalau pekerja itu chose 8% .. RM5000 x 8% = RM400.
Perbezaan sebanyak RM150.00 sebulan. Sejauh mana kah RM150.00 bolih membantu perbelanjaan bulanan anda?

OK .. camner nak retain ur caruman at 11%? Talk to your HR dept personnel. Ader borang khas untuk di isi.


Tapi anda perlu ingat...berdasarkan contoh yang diberi, mungkin dari mata kasar anda akan dapat lebihan pendapatan sebanyak RM150.00 sebulan...tapi dari segi pendapatan setahun nilainya akan berkurang...ini adalah kerana pendapatan tersebut adalah pendapatan yang bercukai...

So, mungkin anda rasa setahun anda mendapat lebihan pendapatan sebanyak RM1,800.00 (RM150 X 12), tp sebenarnya tidak...jumlahnya kan berkurang kerana jumlah pendapatan tersebut akan dikenakan cukai...so, jangka masa panjang anda akan mengalami sedikit lagi kerugian...

Pada sesapa yang malas, di sini saya sertakan form epf tersebut...

Abetan
18-11-08, 02:55 PM
Tapi anda perlu ingat...berdasarkan contoh yang diberi, mungkin dari mata kasar anda akan dapat lebihan pendapatan sebanyak RM150.00 sebulan...tapi dari segi pendapatan setahun nilainya akan berkurang...ini adalah kerana pendapatan tersebut adalah pendapatan yang bercukai...

So, mungkin anda rasa setahun anda mendapat lebihan pendapatan sebanyak RM1,800.00 (RM150 X 12), tp sebenarnya tidak...jumlahnya kan berkurang kerana jumlah pendapatan tersebut akan dikenakan cukai...so, jangka masa panjang anda akan mengalami sedikit lagi kerugian...

Pada sesapa yang malas, di sini saya sertakan form epf tersebut...




Memang betol reply emcek terunasuci itu .. pengiraan abetan secara kasar tidak termasuk potongan cukai berjadual. Abetan citer camtu untuk pengiraan senang dan untuk kefahaman yang lebeh mudah.

And thanks to emcek terunasuci atas attachment borang EPF itu.

Abetan
01-12-08, 12:59 PM
Dah ujung2 tahun ni .. ramai yang sedang menghitung BONUS tahunan. Ada jugak yang risau mungkin tak dapat .. atau risau berapa bulan Management nak announce and sebagai nya.

Suka saya di sini untuk menerangkan berkenaan BONUS tahunan. Ada yang di bayar mengikut Fiscal year Jan-Dec atau July-June dan bermacam2 lagi, tapi kelaziman di beri pada bulan Dec atau January.

Jenis BONUS juga berlainan.

- AWS aka Annual wages Suppliment atau lebey di kenali sebagai Contractual Bonus. Selalu nya bila company achieve sales target atau mende2 target, diorang akan announce.

- Ex-Gratia bonus .. yang ini, mengikut fiscal year dan jumlah bergantung kepada pencapaian dan kedudukan kewangan syarikat. Ini juga boleh di namakan Profit Sharing.

- Performance Bonus atau nama lain2 mengikut company masing2. Bonus ini bergantung kepada mutu dan hasil pencapaian anda pada tahun yang berkenaan. Ia bolih di buat melalui Performance Appraisal atau Performance Management.

Dan bermacam2 jenis bonus lagi .. saperti target bonus, project completion bonus dan lain2 ..

Isu yang abetan nak bangkitkan di sini .. semua2 yang tertera di atas adalah "at the management's discretions" atau lam Bahasa Melayu "di atas budi bicara pihak majikan". :cry:

Kalau nkorang korang ajaq ngan immediate boss and dia tak berapa suka nkorang .. erm .. paham2 je la. Berbagai alasan bolih dia buat mengikut professioanlism masing2 untuk menidakkan bonus tahunan kita .. cuma .. ndak ngan tak ndak jer .. :shutup:

Aku pernah di citerkan olih Mrs bahawa ader kaum yg pergi pejabat buroh dan ngadu bahawa kompeni diorang kasi bonus tak 'adil' dan "sama rata" .. jawapan Pegawai buroh senang jer "alhamdulillah nkorang dapat juga bonus .. undang2 takleh nak halang atau paksa majikan membayar BONUS sebab itu atas budi bicara pihak majikan dan bla bla bla"

Jadi .. untuk kaum yang selalu dok melawan tokey dan rasa diri dia tu pandai sangat .. bila ujung tahun .. "Lu pikir la sendiri" .. :-??

terunasuci
03-12-08, 05:14 PM
- AWS aka Annual wages Suppliment atau lebey di kenali sebagai Contractual Bonus. Selalu nya bila company achieve sales target atau mende2 target, diorang akan announce.

- Performance Bonus atau nama lain2 mengikut company masing2. Bonus ini bergantung kepada mutu dan hasil pencapaian anda pada tahun yang berkenaan. Ia bolih di buat melalui Performance Appraisal atau Performance Management.



Mintak penjelasan abetan...tak silap saya contactual bonus ini adalah satu bonus yang tetap...ianya biasanya bertulis...sbb tu kadangkala sesetangah company dia tak panggil contractual bonus...tp dia panggil 13 moths salary or 14 months salary...maknanya apa jua berlaku sama ada kompeni untung atau pun tidak, kita tetap akan dapat bonus tersebut...ini kompeni saya buat...

Kalau company achieve sales target atau dapat untung berlipat ganda baru dan kita mendapat bonus baru di panggil performance bonus...lagi satu performance bonus ni ada 2...kita punya performance dan company punya performance...ini pun kompeni saya buat...

terunasuci
03-12-08, 05:18 PM
Satu yang saya nak kongsi hari ni adalah antara faedah potongan PERKESO yang kita buat yang ramai tak tau iaitu FAEDAH PENGURUSAN MAYAT...

Faedah akan dibayar (boleh dituntut) dari perkeso sekiranya pencarum meninggal dunia akibat sebarang sebab.

Pembayaran faedah akan dibayar kepada waris atau pihak yg menanggung perbelanjaan pengkebumian.

Amaun yang diberi adalah RM 1,500.00 atau kos sebenar pengkebumian (yang mana lebih rendah) berdasarkan resit yang dikemukakan.

SO, JIKA ADA SEDARA MARA, JIRAN ATAU KENGKAWAN YANG MENINGGAL DUNIA, TOLONG LE SELIDIK / INFORM KAT KELUARGA SI MATI TENTANG PERKARA NI......

beckhamesque
06-12-08, 09:46 AM
Mintak penjelasan abetan...tak silap saya contactual bonus ini adalah satu bonus yang tetap...ianya biasanya bertulis...sbb tu kadangkala sesetangah company dia tak panggil contractual bonus...tp dia panggil 13 moths salary or 14 months salary...maknanya apa jua berlaku sama ada kompeni untung atau pun tidak, kita tetap akan dapat bonus tersebut...ini kompeni saya buat...

Kalau company achieve sales target atau dapat untung berlipat ganda baru dan kita mendapat bonus baru di panggil performance bonus...lagi satu performance bonus ni ada 2...kita punya performance dan company punya performance...ini pun kompeni saya buat...

YUp!
Contractual bonus - wajib. Regardless, Company's position i.e profit, loss

Performance bonus - mmg betul interdependent between Company and employee performance. Normally, kalau Company perform tp individuals tak, semua org dpt bonus except those non performers atau maybe dpt kurang dr org lain. In case, Company teruk, tapi individuals excellent pun susah gak cos Company got no money to pay bonus!

p/s: Anyway, minggu depan aku dapat interim bonus 1 bulan! heheheheheheh :Finger_fing22:

NeoCyber
11-12-08, 10:20 AM
sapa2 yg tgh berkira2 nak ambil sikit belanja lebih dari pengurangan potongan epf 3% tu..

kalau gaji atas 4000.., jgn ler amik.. korang akan kene potongan cukai berjadual lebih nanti!

duit yg patut masuk poket korang.. akan masuk kat poket lhdn aje nanti..!

ada newspaper dah publish benda ni.. mmg betul pun..!

aku kekal kan kepada 11%.., kalau aku nk keluar pun.. aku keluarkan utk labur ke unit trust saja..

terunasuci
13-12-08, 10:41 AM
YUp!

Performance bonus - mmg betul interdependent between Company and employee performance. Normally, kalau Company perform tp individuals tak, semua org dpt bonus except those non performers atau maybe dpt kurang dr org lain. In case, Company teruk, tapi individuals excellent pun susah gak cos Company got no money to pay bonus!

p/s: Anyway, minggu depan aku dapat interim bonus 1 bulan! heheheheheheh :Finger_fing22:


Ya betulll...dengan kata mudah, performance bonus ni kalau base on company perform, kita keje tak bagus pun dapat bonus gak...cuma sikit dengan banyak je...

tp kalau base on kita punya perform, kita keje excellent pun kadang2 tak dapat apa2...sbb alasan company tak perform...ni selalu berlaku pada kompeni yang banyak anak syarikat...


p/s : interim bonus tu apa???

beckhamesque
14-12-08, 03:59 AM
p/s : interim bonus tu apa???

Heheheh... Company kitorang bayar bonus 2 kali. Once in December, semua org akan dapat 1 month. The second time will be in March or April after accounts dah properly closed and will be based on performance, individual & department.

In other words, interim bonus ni lebih kurang mcm advance dulu le bro...utk belanja anak sekolah ke apa ke...heheheh

lord_raven
27-12-08, 12:10 PM
Salam all...

memula cter, mcm ni. Kompeni aku guna logo/letter head kompeni lain, so kena bayar komisen/percentage la. Then kitorang absorb all the staffs for easier management.

ada one staff ni, problem gler. Buat major misconduct dh braper kali. kalau ikut staff handbook atau offer letter, mmg leh kena terminate immediately.

the questions are :

1. Leh ke terminate mcm tu aje tnpa bagi written warning?

2. 1 week notice aje sebab masih dalam probation untuk kompeni baru
walaupun dia kata ada experience 5-6 years and demand gaji aritu
minima RM2500(keje hampeh....). most of the time, dia cakap tak
tau buat keje.

3. aku bagi verbal warning aje on one of the major misconduct sebab
aku tak suka hal opis naik ke HQ. then dia buat benda yang sama
aritu. aku dah pesan ngan staff...psl keje, bagi aku 110% of diorang
punya time and effort. lps settle keje, aku tk nk tengok muka diorang
kat opis until next job. ada kala smpai sminggu makan gaji buta.

dipendek kan cter, kitorang nak terminate dia sebab performance keje tersangat la teruk nya. bila demand gaji, kata semua boleh buat.

susah sangat, aku transfer aje g Paka kat Kerteh nun...

p/s bila baik ati, orang pijak kepala. bila ikut buku...orang kata zalim.

D
31-12-08, 09:28 AM
Kita di beri pilihan untuk mencarum.. we can still contribute 11% as employees.


Bagi abetan la .. kan? leave the 3% as it is. Kekalkan nya .. I mean, how much different can it make?


Pendapat dan nasihat abetan la .. let ur caruman remains at 11%. Kalau contoh di atas di amil kira ... sebulan RM150.00, setahun dah RM1,800 dan kalau dah sepuloh tahun jumlah nyer ialah RM18,000 tak termasuk interest dan sebagai nya. Alangkah baik nya duit ini kita gunakan semasa anak kita nak masuk kolej?? :Finger_fing22:

OK .. camner nak retain ur caruman at 11%? Talk to your HR dept personnel. Ader borang khas untuk di isi.

Walaupun topik nie outdated,aku mensarankan korang remain ajer la 11%, balance 3% tu pun bukan terasa sangat...tapi beza 3% tu simpan lelama..banyak oooo beza dia...Saranan nie bagi org gaji kecik macam aku.

D
31-12-08, 09:36 AM
sapa2 yg tgh berkira2 nak ambil sikit belanja lebih dari pengurangan potongan epf 3% tu..


kalau gaji atas 4000.., jgn ler amik.. korang akan kene potongan cukai berjadual lebih nanti!

duit yg patut masuk poket korang.. akan masuk kat poket lhdn aje nanti..!

ada newspaper dah publish benda ni.. mmg betul pun..!

aku kekal kan kepada 11%.., kalau aku nk keluar pun.. aku keluarkan utk labur ke unit trust saja..

Bro,

wa rasa tak effeck pun,pasal lu nyer deduction kat epf masa tu da sampai limit untuk pemotongan cukai. N bila lu nyer pendapatan tahunan yg kene cukai lebih (hasil naik gaji 3%) memang la Potongan cukai berkala naik tapi kalau korang nyer gaji banyak macam tu...n dari 3 % tu better korang salurkan ke pelaburan lain,buat bayar insuran ke...tak pun duit tu korang laburkan kat jack pot,kayo kayo kayo tu..hahhahaha.Saranan nie untuk orang bergaji beso.

cuma apa yg aku nampak gomen buat macam nie bukan pasl nak tolong rakyat naikkan income,tapi nak naikkan income kerajaan in long term.

Sebagai rakyat,bila gomen buat macam tu...pepandai la korang2 yg gaji beso lari dari cukai..lari jgn tak lari....

pst: ader tread pasl lari cukai tak?

beckhamesque
01-01-09, 10:24 PM
Salam all...

memula cter, mcm ni. Kompeni aku guna logo/letter head kompeni lain, so kena bayar komisen/percentage la. Then kitorang absorb all the staffs for easier management.

ada one staff ni, problem gler. Buat major misconduct dh braper kali. kalau ikut staff handbook atau offer letter, mmg leh kena terminate immediately.

the questions are :

1. Leh ke terminate mcm tu aje tnpa bagi written warning?

2. 1 week notice aje sebab masih dalam probation untuk kompeni baru
walaupun dia kata ada experience 5-6 years and demand gaji aritu
minima RM2500(keje hampeh....). most of the time, dia cakap tak
tau buat keje.

3. aku bagi verbal warning aje on one of the major misconduct sebab
aku tak suka hal opis naik ke HQ. then dia buat benda yang sama
aritu. aku dah pesan ngan staff...psl keje, bagi aku 110% of diorang
punya time and effort. lps settle keje, aku tk nk tengok muka diorang
kat opis until next job. ada kala smpai sminggu makan gaji buta.

dipendek kan cter, kitorang nak terminate dia sebab performance keje tersangat la teruk nya. bila demand gaji, kata semua boleh buat.

susah sangat, aku transfer aje g Paka kat Kerteh nun...

p/s bila baik ati, orang pijak kepala. bila ikut buku...orang kata zalim.



heheheh banyak sgt spend masa kat MK Port Info sampai tak perasan ada soalan kat sini....sori bro!

Answers to your questions are as follows:

1. kalau an employee committed a misconduct, before we mete out the appropriate punishment, two things need to be considered: i. severity of the offence ii. employee's past records. Since case ni hang kata major misconduct, so I dont see any problem to dismiss the offender despite no warning being issued previously. But please make sure proper disciplinary procedures are carried out.

2. soalan ni aku tak jelas @ tak paham.

3. aku suggest kau terminate dia base on misconducts rather than poor performance cause the latter tu susah sikit nak proof compare to the former. Just my 2 cents la bro...

p/s: aku suka kau punya p/s. heheheh memang betul dan tepat!:icon_biggrin:

lord_raven
04-01-09, 01:29 AM
heheheh banyak sgt spend masa kat MK Port Info sampai tak perasan ada soalan kat sini....sori bro!

Answers to your questions are as follows:

1. kalau an employee committed a misconduct, before we mete out the appropriate punishment, two things need to be considered: i. severity of the offence ii. employee's past records. Since case ni hang kata major misconduct, so I dont see any problem to dismiss the offender despite no warning being issued previously. But please make sure proper disciplinary procedures are carried out.

2. soalan ni aku tak jelas @ tak paham.

3. aku suggest kau terminate dia base on misconducts rather than poor performance cause the latter tu susah sikit nak proof compare to the former. Just my 2 cents la bro...

p/s: aku suka kau punya p/s. heheheh memang betul dan tepat!:icon_biggrin:



salam all...

mekasih for the response bro. actually, surat dah dismissal dh pn kuar 31st aritu. dia kena notice 24 jam.

skang ni dok tengah merayu kat aku mintak tolong sebab aku have the last say in this matter. nak ikut kan memang la kesian tapi dari mendukung biawak hidup...baik la aku lepaskan ke hutan aje. kerap benar client panggil or tpon aku suh bagi explanation. mana larat bang!

p/s aku ingat tahun baru ni nak jadik orang jahat la plak....

terunasuci
08-01-09, 02:13 PM
Iklan jap...

Kalau korang ada kelapangan, pergilah ke Pameran Kerjaya & Latihan (MCTF '09) kat Pusat Pameran Midvalley minggu depan...tarikh 16-18 Jan, jam 10pagi hingga 07 petang...masuk percuma...

So, mana2 yang ada perancangan nak peluang kerja baru boleh lah ke Pameran tersebut...senang tak payah nak tgk iklan dan col kompeni...terus leh dapat tau masa tu jugak...bawak je lah resume terbaru anda...

Aku promo ni sebab aku kena jaga booth kompeni aku...kot2 la ada yang nak datang temankan aku borak2...ekekeke...

Da aku tak dapat g main paintball...

brew
20-02-09, 09:33 AM
Assalamualaikum dan selamat pagi.

saya ingin bertanya, kampeni saya ada mengusulkan untuk mengurangkan jumlah basic saya turun kepada 5%. adakah ini dibolehkan?


saya baca kat MEA 1955 http://www.ilo.org/dyn/natlex/docs/WEBTEXT/48055/66265/E55my#p4
cakap tak boleh, ada sesapa boleh huraikan tak? 5%..byk tu...

Aleeza Zaily
20-02-09, 11:13 AM
By law, any pay cut must be agreeable between the company and the workers, and the company’s management cannot simply make any pay cut announcement prior to discussing with their workers. Workers who find themselves forced to accept pay cut without consent are advised to report to the local labour department.

There must be a discussion between the employee & employer and it has to be transparent and employees are open for other option. The decision from that discussion is particularly important because there really is not a lot you can do to stop the pay cut unless you are under contract. If your employment is based on a signed legal contract between you and the employer that clearly states terms of compensation, and it also states that the employer is not allowed to alter the terms without your consent, you would have very solid legal ground to stand on in refusing to agree to the cut. However, most employees work under an "at will" situation, which means that both company and worker can terminate employment at any time.

In this particular case, you have to wonder if your employer has made this pay cut in order to get you to quit. Unfortunately, there is not a lot you can do. You might be able to file a complaint with the labour relations board, but your chances are iffy. Sometimes, it's best to move on to better things.

Hope help!

sniffer5
20-02-09, 03:22 PM
Dibolehkan atau tidak tu, adalah satu issue. Ni aku tak nak komen much.

Nevertheless, the most important issue is for you to understand the reason that the company make such suggestion. Looking at the gloomy economic situation, it could be as part of temporary measures to scale down expenses without terminating any workforce, which is quite noble move.

Masa company buat duit, semua happy, mintak naik gaji... bonus dsb....
Tapi bila company ada masaalah sikit, tak salah kalau berkorban....

:notworking:



Assalamualaikum dan selamat pagi.

saya ingin bertanya, kampeni saya ada mengusulkan untuk mengurangkan jumlah basic saya turun kepada 5%. adakah ini dibolehkan?


saya baca kat MEA 1955 http://www.ilo.org/dyn/natlex/docs/WEBTEXT/48055/66265/E55my#p4
cakap tak boleh, ada sesapa boleh huraikan tak? 5%..byk tu...

Retired
20-02-09, 03:34 PM
Dibolehkan atau tidak tu, adalah satu issue. Ni aku tak nak komen much.

Nevertheless, the most important issue is for you to understand the reason that the company make such suggestion. Looking at the gloomy economic situation, it could be as part of temporary measures to scale down expenses without terminating any workforce, which is quite noble move.

Masa company buat duit, semua happy, mintak naik gaji... bonus dsb....
Tapi bila company ada masaalah sikit, tak salah kalau berkorban....

:notworking:

well said, from my info, there's a few companies who are even cutting their employees salary as high as 15% (HQ is in PJ State). And if i were the one who is facing this problem, i would also be furious but then again like what bro sniffers said, it could be a temporary measure and furthermore to get another job with the same exact pay or even more nowadays is very very tough.

p/s my time will come soon (march or june....gambateeeeeeeeeee)

terunasuci
20-02-09, 04:44 PM
Saya amat bersetuju dengan pendapat sniffer5 dan baba666 tu...dengan masalah ekonomi global sekarang, betul atau salah bukan faktor utama yang perlu kita pertimbangkan...asalkan kita masih mempunyai kerja dan mendapat gaji, itu yang perlu kita utamakan...

Dengan banyak kilang yang telah mula menutup operasi mereka, setakat potong gaji 5% tu bukan satu masalah yang besar yang perlu kita fikirkan...sama ada suka atau tidak, kita pasti akan mengalaminya......

Yang penting apa yang perlu kita lakukan bagi menghadapi situasi begini......

Aleeza Zaily
20-02-09, 06:47 PM
Most of the companies/factories practice paycut selari dgn pengurangan waktu/hari bekerja. I guess this is fair practice, kalau di buat melalui saluran dan procedure yang betul.

At least, those yg involve boleh utilised masa yg terluang tu untuk menjana pendapatan melalui kaedah lain.

Abetan
17-03-09, 09:49 AM
Walaupun pahit untuk di telan, tapi kita terpaksa terima hakikat nyer. It's a wake-up call for Malaysian.

Tapi, ini cuma satu citer yang di paparkan .. maybe an isolated case but we know our people better, kan? :confuse:
============================================
Foreign labour a lot better than lazy locals

THE statement by Human Resources Minister Datuk Dr S. Subramaniam that doubling the levy on foreign workers will discourage their employment and will result in increased salaries for the locals is immature.

Heres a writing from a restaurant owner.

I have owned a restaurant for more than 20 years and during this period I have hired both Malaysian and Indonesian staff. The working conditions are the same for both nationalities and it does not matter what position they are in - manager, kitchen staff or waiters.

When we first opened for business, we hired locals. In the beginning, there were not much of a problem but when business began to pick up, my cook began to talk about leaving. It is her way of wanting to renegotiate her pay.

I put up with the “blackmailing” by ignoring it, but by the third time, I paid her her salary and showed her the door. That brought a temporary end to such threats from the others when they realised that I was not going to be held to ransom.

Then, with the influx of Indonesians, we hired them to work alongside with the locals. However, the Indonesians were hard working and had better attitude towards work.

But, when the Government began to make it harder to hire Indonesians, we had no choice but to look to local labour again. It was the mid-1990s boom and we needed the staff.

We found the locals arriving late for work and leaving early – sometimes before even the close of business, leaving the clean-up to be done by the foreign workers.

The locals would come to work unkempt and they sat around smoking cigarettes despite the “no smoking” sign in the restaurant.

Meanwhile, the Indonesian workers would ensure business goes on in the restaurant.

The locals refused to learn anything new because they thought they knew better. They were not happy at being told what to do by a woman - even if she was the manager.

They showed their displeasure by making the food inedible - adding too much salt or chilli.

Local staff are simply unreliable. Perhaps what is most disturbing is their health. The Indonesian workers have to pass a medical examination before they get a work visa. Locals do not.

Just to make sure, we would ask all new foreign workers to go for another medical test before they commenced work at the restaurant. However, this backfired. If he or she failed the test and cannot be hired, we still had to pay the bill which came to a few hundred ringgit.

To be fair, not every local we have hired was a nightmare. However, the dreadful ones we have hired far outnumbered the good ones.

If Dr Subramaniam thinks that raising the levy on foreign workers will lead to more locals being hired in the restauraunt business, he is sorely mistaken. They have poor work ethics and are not worth the trouble. If I can’t afford the levy, I would rather close my business than to be held ransom by local workers

axxan
19-03-09, 09:51 AM
Setuju dengan reply dari Abetan. Kebanyakan pekerja asing dari Indonesia lebih rajin dan komited terhadap kerja. (berdasarkan pengalaman aku yang berurusan dengan pekerja˛ Indonesia- Construction) dan jugak di kedai˛ makan yang menggajikan pekerja Indon. Mereka akan sedaya upaya untuk memastikan perniagaan 'taukey' mereka bagus, walaupun perniagaan tersebut bukan milik mereka, tak macam sesetengah 'orang kita' yang agak malas walaupun perniagaan kepunyaan sendiri.
Tak dinafikan juga ada sebilangan pekerja Indonesia yang sering menimbulkan masalah, tapi cuma bilangan mereka itu rendah.
*No offence, just kongsi pengalaman dan pengamatan.