PDA

View Full Version : Laptop problems



kancilmerah
15-12-08, 04:42 PM
screen laptop anak buah aku buat hal.
problem die camni. screen tu kena pulas sikit baru keluar display n booting process jalan. last2 asyik die duk pulas punye pulas, LCD dah crack.
mitak tolong otai2 verify apa problem sebenarnya sebelum LCD crack. adakah kerana LCD INVERTER?

krak
16-12-08, 07:58 AM
screen laptop anak buah aku buat hal.
problem die camni. screen tu kena pulas sikit baru keluar display n booting process jalan. last2 asyik die duk pulas punye pulas, LCD dah crack.
mitak tolong otai2 verify apa problem sebenarnya sebelum LCD crack. adakah kerana LCD INVERTER?

Inverter ni biasanya kena tukar apabila Laptop screen tu gelap semacam jer, nampak gelap tapi still boleh nampak, kelam gitu. Tukar jer inverter tu dah solve problem. Kalau LCD dah crack kena tukar LCD lah. Tak de kena mengena dengan inverter lagi.

~mantOs~
17-12-08, 12:50 PM
Laptop aku ada masalah nak main HD movie, dah try guna VLC, quicktime, nero showtime dan media player, real player tapi masih tak boleh. Grafik kad nvidia geforce 256, ram 1gb.

krak
17-12-08, 01:12 PM
Laptop aku ada masalah nak main HD movie, dah try guna VLC, quicktime, nero showtime dan media player, real player tapi masih tak boleh. Grafik kad nvidia geforce 256, ram 1gb.

Sila buang semua codec yg ada di dalam Laptop tersebut, termasuk juga software quicktime, real player dan vlc. Untuk Vista sila pakai codec ini. http://www.free-codecs.com/download/Vista_Codec_Package.htm dan untuk XP sila pakai yg ini pula http://www.free-codecs.com/download/XP_Codec_Pack.htm

p/s : GP card dah ok tu dah bro, cukup untuk layan HD movie. Guna Window Media Player jer dah boleh lenjan semua .mkv, .avi dan lain lain.

~mantOs~
17-12-08, 03:56 PM
Sila buang semua codec yg ada di dalam Laptop tersebut, termasuk juga software quicktime, real player dan vlc. Untuk Vista sila pakai codec ini. http://www.free-codecs.com/download/Vista_Codec_Package.htm dan untuk XP sila pakai yg ini pula http://www.free-codecs.com/download/XP_Codec_Pack.htm

p/s : GP card dah ok tu dah bro, cukup untuk layan HD movie. Guna Window Media Player jer dah boleh lenjan semua .mkv, .avi dan lain lain.


Bro, aku dah download software tu and install. Memang boleh dah tgk movie HD, tapi movie aku jadi hitam putih. Semua file movie yg aku main pun sama. Camana nak buat tu?

krak
17-12-08, 05:25 PM
Wuih, Saya suspect Laptop awak sudah pening dgn segala mak nenek CODEC yg awak install terdahulu. Bila play dia tak tahu mana satu CODEC yg nak dipakai, sebab itu keluar Hitam Putih. Sila BUANG SEMUA PLAYER dahulu sebelum install codec yg saya link kan dahulu (Vlc, Quicktime, Real Player, Nero Player - Disable all Video Function) yg ada dalam tuh. Ko pakai OS apa? Sila bagitau laptop awak specification & Model no. supaya senang saya nak buat reference.

kancilmerah
29-12-08, 05:06 PM
thanx bro krak.
nampak gayanya kopaklah duit abang ipar ni. kat tempat aku ni hanya servex jer yg baiki laptop acer. pastu brg 2nd jgn haraplah nak dpt. dgn servex kopaklah dekat 9 ratus tukar screen. nasib....nasib....

anyway thanx bro.

aCe
31-03-09, 09:34 AM
Bro krak, utk mengelakkan kepanasan melampau pada laptop, penyejuk kipas yang mana disarankan. 2 kipas, 3 kipas atau 1 kipas yg 20cm tuh?

xpmen
01-04-09, 11:01 AM
Bro krak, utk mengelakkan kepanasan melampau pada laptop, penyejuk kipas yang mana disarankan. 2 kipas, 3 kipas atau 1 kipas yg 20cm tuh?


kasi air cond terus....

krak
01-04-09, 08:33 PM
Bro krak, utk mengelakkan kepanasan melampau pada laptop, penyejuk kipas yang mana disarankan. 2 kipas, 3 kipas atau 1 kipas yg 20cm tuh?

Normally area yg panas kat bawah laptop adalah sekitar RAM dan juga hard disknya. Just concerntrate that area jer. Banyak2 kipas pun tak guna jugak. Hope will ease ur problem.

SPEKONG
02-04-09, 07:49 AM
mintak pertolongan sapa2 yang berkenaan
aku nak cari RAM.laptop aku skang sangat slow,256mb ajer
kalo bole nak upgrade 1gb ker
dan cam maner kita nak tau RAM kita tur ddr1 @ ddr2
thanks

NeoCyber
02-04-09, 08:05 AM
spekong.. kau nk upgrade ram.. apa model laptop kau.

aku ada beberapa keping DDR ram 512 dan 256 dan 2gb sekeping .. kalua kau nak.

aku dah terlebih stok lah, tapi kalau kau kt kuantan beli aje laa kt mana2 kedai kt sana .. atau cari online. murah2 gak.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Untuk Ace laptop panas - pastukan ruang utk kipas sedut udara masuk tu tak tertutup.. ! tinggi kan sikit laptop tu.. sendal dengan sesuatu.! sebab tu elok beli laptop cooler tu. dia akan dissipate heat dgn cepat..- dgn bantuan material logam yg menyebarkan haba + kipas yg bagus. Beli aje brand Zalman atau Cooler master tu. boleh tahan lama.

SPEKONG
02-04-09, 08:08 AM
noe,
aku pakai compaq presario v2000
sudah usang dah laptop aku.
dah try tanya kat kedai. 512mb-ddr1 rm120 banyak mahai
tapi kalo 2gd ddr2 pun rm120 gak.

aCe
02-04-09, 08:50 AM
Untuk Ace laptop panas - pastukan ruang utk kipas sedut udara masuk tu tak tertutup.. ! tinggi kan sikit laptop tu.. sendal dengan sesuatu.! sebab tu elok beli laptop cooler tu. dia akan dissipate heat dgn cepat..- dgn bantuan material logam yg menyebarkan haba + kipas yg bagus. Beli aje brand Zalman atau Cooler master tu. boleh tahan lama.

Thanks Bro NeoCyber, skrg ni aku pakai cooler 2 kipas material plastik jer yg kale hitam tuh tapi panas gak. Brand Zalman atau Cooler master tu berapa RM?

aCe
03-04-09, 08:55 AM
Bro, aku nyer LCD dah buat hal le plak... Semalam aku on laptop dengar bunyi window je gambar ke bayang ke tak kuar, tau2 bunyi jer... Erk! ni masalah LCS ker & berapalak kos nak baikpulihnyer?

krak
06-04-09, 10:57 PM
Bro, aku nyer LCD dah buat hal le plak... Semalam aku on laptop dengar bunyi window je gambar ke bayang ke tak kuar, tau2 bunyi jer... Erk! ni masalah LCS ker & berapalak kos nak baikpulihnyer?

LCD kalau nak tukar memang mahal, mungkin ada juga masalah dengan Graphic Card (jika ada). Kalau nak repair biasanya kalau kat lowyat dalam RM300 tapi warranty hanya seminggu jer. Berdasarkan pengalaman ia akan tahan dalah sebulan dua jer, pastuh akan mengalami masalah yg sama. Kalau laptop tuh dah berusia 3 tahun lupakanlah, beli laptop baru. Membazir duit jer nak tukar motherboard dan LCD baru (Kos dalam RM1900).

aCe
07-04-09, 10:02 AM
Bro krak, terima kasih. Aku dah pegi repair tapi kat Imbi ting 1 kedai org Pakistan. Mula tuh ingat LCD atau Inverter masalah, aleh2 kat motherboard yg masalah. Warranty 1 bulan, kos RM220.

epson
17-04-09, 12:29 AM
bro krak,laptop aku ni problem la..
die boleh on, tapi x ada display..sebelum ni jadi mcm tu jugak,aku hantar repair n dah okay.die cas rm70++..monitor katanya...tp aku rasa cina tu tipu aku pasal aku ada beli LAN usb ngan die,die cas rm40,aku pg ALL IT rm20 je..cilako..

napa eh?n bila dah on, lampu status tu yg blink2 slalu tu,kejap je nyala,dlm 5 sec dia tak nyala dah..aku pakai aspire 4720..

kena bukak apa2 tak? n nk check apa eh.. plss help A.S.A.P

krak
17-04-09, 12:48 AM
bro krak,laptop aku ni problem la..
die boleh on, tapi x ada display..sebelum ni jadi mcm tu jugak,aku hantar repair n dah okay.die cas rm70++..monitor katanya...tp aku rasa cina tu tipu aku pasal aku ada beli LAN usb ngan die,die cas rm40,aku pg ALL IT rm20 je..cilako..

napa eh?n bila dah on, lampu status tu yg blink2 slalu tu,kejap je nyala,dlm 5 sec dia tak nyala dah..aku pakai aspire 4720..

kena bukak apa2 tak? n nk check apa eh.. plss help A.S.A.P

Hard Disk problem tuh... kalau ada XP atau Vista CD Installer cuba boot balik. Cuba check daripada installer sama ada hard disk dia problem atau tak. atau masuk CMOS tgk dia ada detect hard disk tak...

landmark1123heavy
17-04-09, 08:28 AM
Sila buang semua codec yg ada di dalam Laptop tersebut, termasuk juga software quicktime, real player dan vlc. Untuk Vista sila pakai codec ini. http://www.free-codecs.com/download/Vista_Codec_Package.htm dan untuk XP sila pakai yg ini pula http://www.free-codecs.com/download/XP_Codec_Pack.htm

p/s : GP card dah ok tu dah bro, cukup untuk layan HD movie. Guna Window Media Player jer dah boleh lenjan semua .mkv, .avi dan lain lain.


krak, aku masih confuse dgn codec pack ni.

oleh kerana pada desktop aku ni guna windows xp, so aku selalu guna k-lite mega codec pack.

setiap kali ada update, aku akan update installer yg terbaru. mmg best k-lite mega codec pack ni sebenarnya..

apa yg aku confuse kat sini, bila aku beli laptop baru & guna windows vista.

ko rasa k-lite mega codec pack tu masih sesuai guna di vista? atau aku perlu guna codec khas utk vista seperti url yg ko beri tu...

thx

epson
17-04-09, 12:00 PM
skrg ni bila ON, dia mmg xactive,xada display langsung..mmg xboleh nk access CMOS..cmna eh..

aku rasa ada hardware yg loose kot? tp bhgn mana tu yg jadi problem..

NeoCyber
29-04-09, 08:21 AM
epson.. sudahkah anda cuba cari satu monitor dan sambungkan external monitor kepada laptop tu.. biasa kalau laptop screen rosak pun.. external monitor ada utk cover.. so.. masih boleh guna laptop tu.

kalau confirm laptop screen yg rosak.. maka kena repair lah laptop screen tu.

lord_raven
29-04-09, 11:14 AM
salam semua...

nk tanya sikit, laptop punya hard disk leh tambah macam stail desktop tu ke? atau kna tukar seketul tu terus?

by the way, laptop aku dh lama la jugak. ada dkt 3 tahun gak aku guna...

p/s ingat kan nak tukar laptop baru....baru aje mlm tadi kene kencing dek kwn sendiri. 20K dia sapu....lahanat punya yahudi.

c_ruzs
29-04-09, 12:14 PM
hlo bro krak....
sorry la nak tanyer skit....
kwn guna laptop toshiba satellite L500 bru jer dis09 beli yg arga nyer rm1700
problem nyer.... dia dah install window xp.... masa start to open window....
kwn kena tunngu lama giler 3minute lebih kurang...
kwn dah upgrade jd 2gb ram..... still lambat....
adakah laptop nie hanya utk window vista punyer program jer... x leh guna window xp.
klu boleh leh x dptkan window vista nyer software yg dah crack...
tu jer...
TQ bro....

NeoCyber
30-04-09, 12:39 PM
salam semua...

nk tanya sikit, laptop punya hard disk leh tambah macam stail desktop tu ke? atau kna tukar seketul tu terus?



bro raven,

laptop punya hard disk tak boleh tambah2 macam dlam desktop.

satu cara nak upgrade - beli saja baru.. tapi kena pastikan ko punya hard disk jenis IDE ke atau SATA?

aku bajet.. kau punya laptop pakai IDE lagi.. so masa nak beli baru tu.. make sure beli jenis yg betul.




kwn guna laptop toshiba satellite L500 bru jer dis09 beli yg arga nyer rm1700
problem nyer.... dia dah install window xp.... masa start to open window....
kwn kena tunngu lama giler 3minute lebih kurang...
kwn dah upgrade jd 2gb ram..... still lambat....
adakah laptop nie hanya utk window vista punyer program jer... x leh guna window xp.
klu boleh leh x dptkan window vista nyer software yg dah crack...
tu jer...
TQ bro....

walau kau tanya utk krak..

aku tolong jawab lah - tiada laptop yg buat utk vista saja... apa2 OS pun boleh install kt laptop tu.

kalau masa start tu kene tunggu 3 minit.. antara sebabnya :

1. kau check bios.. cuba disable kan banyak benda2 yg check condition hard disk laa., check boot drive laa. - kt sini kadang banyak makan masa.

2. make sure hard disk di scan dan tiada bad sector - selalu terjadi.. laptop walaupun baru.. kadang2 dah ada bad sector. bad sector menyebabkan OS lambat gila utk start. (bad sector adalah kerosakan kecil pada hard disk yg berlaku di sebabkan gegaran atau laptop terjatuh ketika laptop masih ON.

3. kalau ada warranty lagi - cuba hantar check warranty. ada hard ware problem ka?

c_ruzs
30-04-09, 02:03 PM
tq my friend....
kwn try wat aper yg disuruh....

krak
30-04-09, 02:39 PM
walau kau tanya utk krak..

aku tolong jawab lah - tiada laptop yg buat utk vista saja... apa2 OS pun boleh install kt laptop tu.

kalau masa start tu kene tunggu 3 minit.. antara sebabnya :

1. kau check bios.. cuba disable kan banyak benda2 yg check condition hard disk laa., check boot drive laa. - kt sini kadang banyak makan masa.

2. make sure hard disk di scan dan tiada bad sector - selalu terjadi.. laptop walaupun baru.. kadang2 dah ada bad sector. bad sector menyebabkan OS lambat gila utk start. (bad sector adalah kerosakan kecil pada hard disk yg berlaku di sebabkan gegaran atau laptop terjatuh ketika laptop masih ON.

3. kalau ada warranty lagi - cuba hantar check warranty. ada hard ware problem ka?

Thank bro neo kerana tolong jawap untuk saya, cuma saya nak tambah sikit jer. Kemungkinanan besor Laptop tersebut telah banyak installed software2 yg menggunakan applikasi boot sekali, contohnya seperti Tune Up Utilities, Norton Utilities, Defragment, dan banyak lagi ler (Kekadang kita pun tak sedar bila kita install) beserta dengan aplikasi start up yg tidak berkenaan yg mana akan Men-cipankan lagi Boot -up Process. Sebenarnya kita boleh check applikasi mana yg nak kita run dan yg mana kita tak nak semasa start up Vista tersebut. Under Control Panel > Performance Information & Tools >Manage Startup Program > CLICK Kat situ boleh tengok yg mana Permitted. Cuba disablekan yg mana tak berkaitan dengan Microsoft Vista System.

Lain lain option boleh pegi kat Control Panel > Peformance Information and Tools > Advanced Tools > Adjust the Appearance and Performance of Windows > Select Adjust for The Best Performance - Done kemudian Reboot semula.

p/s : Kalau masih selow jugak suruh kawan tu install Fresh Vista SP1, nak installer saya ada.

kancilmerah
05-05-09, 02:25 AM
Bro Krak,
Camna kita nak tahu yang program tu berkaitan dgn Vista ke tidak?
Aku penah dengar cara tu, tapi aku tak tahu mana satu program yg penting dgn yg tidak.

lord_raven
05-05-09, 08:44 AM
[quote=NeoCyber;221189]bro raven,

laptop punya hard disk tak boleh tambah2 macam dlam desktop.

satu cara nak upgrade - beli saja baru.. tapi kena pastikan ko punya hard disk jenis IDE ke atau SATA?

aku bajet.. kau punya laptop pakai IDE lagi.. so masa nak beli baru tu.. make sure beli jenis yg betul.quote]


salam all..

mekasih encik NEO atas bantuan anda. nk tukar laptop tk kesampaian. maka tukar hard disk aje la hehehe....

p/s walaupn dh mandi guna sabun 'shokobutsu'...masih lagi berbau hancing

krak
05-05-09, 11:09 AM
Bro Krak,
Camna kita nak tahu yang program tu berkaitan dgn Vista ke tidak?
Aku penah dengar cara tu, tapi aku tak tahu mana satu program yg penting dgn yg tidak.

Biasanya dia akan listkan under MICROSOFT CORPERATION. juga pastikan segala DRIVER dan INTEL (seperti Laptop saya - Sony) juga PERMITTED.

lord_raven
29-06-09, 05:53 PM
salam semua...

laptop aku ada pelik sikit la skang ni...

1. switched on power masa normal mode, screen akan
'pecah' ngan 'hang' skali. kena hard reboot.

2. guna bateri sahaja...tak ada problem.

3. switched on power masa safe mode...tak ada problem.


ini kes hardware ke software ek??


p/s nak kena tukar baru la kot....ampehhhh!!! laptop 'kosong' tak ada jual ke??

krak
29-06-09, 06:28 PM
salam semua...

laptop aku ada pelik sikit la skang ni...

1. switched on power masa normal mode, screen akan
'pecah' ngan 'hang' skali. kena hard reboot.

2. guna bateri sahaja...tak ada problem.

3. switched on power masa safe mode...tak ada problem.


ini kes hardware ke software ek??



p/s nak kena tukar baru la kot....ampehhhh!!! laptop 'kosong' tak ada jual ke??

Power Distribution Problem tuh bro, boleh repair. Biasalah jangka hayat kapisitor nih. Udah lebih 3 tahun ke Laptop tuh?

lord_raven
29-06-09, 07:25 PM
Power Distribution Problem tuh bro, boleh repair. Biasalah jangka hayat kapisitor nih. Udah lebih 3 tahun ke Laptop tuh?


salam semua...

itu macam ka? kira ok la tu...at least kalau nak antar repair, tak ada la kene tipu nanti. mau dia cakap sceen yang problem, masak gak nak repair. hehehe... biasanya berapa cost utk repair? lama tak? mmg pun close to 3 tahun gak umo dia...

anyway...mekasih bnyk2 bro for the quick reply.

p/s dah jadi bengong and bangang bila laptop rosak....

NeoCyber
29-06-09, 11:06 PM
tips satu utk lord raven.

1. adakah display laptop anda jadi pecah2 dan bergaris? dan terus senyap?


jika ya - maka kemungkinan besar.. grafik chipset anda dah overheat..! payah nak repair ni.

cuba2 lah antar kt tempat yg boleh repair laptop.. dengar2 kat lowyat ada banyak kedai2 laptop milik orang2 pakistan yg boleh repair laptop.. dgn harga murah. tak perlu tukar board ..mereka boleh repair down to motherboard lapptop.

lord_raven
29-06-09, 11:34 PM
tips satu utk lord raven.

1. adakah display laptop anda jadi pecah2 dan bergaris? dan terus senyap?


jika ya - maka kemungkinan besar.. grafik chipset anda dah overheat..! payah nak repair ni.

cuba2 lah antar kt tempat yg boleh repair laptop.. dengar2 kat lowyat ada banyak kedai2 laptop milik orang2 pakistan yg boleh repair laptop.. dgn harga murah. tak perlu tukar board ..mereka boleh repair down to motherboard lapptop.

salam semua....

halamaakkkk....!!!! itu macam ka? memang pun jadi mcm tu. dah macam rupa ketupat display aku tu. bila jadi macam tu, tk leh buat aper dah. kena hard reboot. bila check kat device manager tak ader plak dia cakap apaper.

jadi, persoalan nya skang ni-

1. ada recommendation kedai yang mana satu, bro?
2. brapa dia punya cost?
3. mana lagi bgus, tukar chipset atau motherboard?


p/s standby rm2500 la amek lagi satu...nak amek toshiba gak atau dell?? yang 'without' OS takder jual ke?

krak
29-06-09, 11:56 PM
tips satu utk lord raven.

1. adakah display laptop anda jadi pecah2 dan bergaris? dan terus senyap?


jika ya - maka kemungkinan besar.. grafik chipset anda dah overheat..! payah nak repair ni.

cuba2 lah antar kt tempat yg boleh repair laptop.. dengar2 kat lowyat ada banyak kedai2 laptop milik orang2 pakistan yg boleh repair laptop.. dgn harga murah. tak perlu tukar board ..mereka boleh repair down to motherboard lapptop.

Rugi jer nak repair sebab paling kuat pun ia tahan 3 bulan lepas tuh kong semula. Mahal jugak nak repair Graphic Card chip board tuh. Tak berbalui. My Acer 1692 dah masuk Peti Sejok dah....


salam semua....

halamaakkkk....!!!! itu macam ka? memang pun jadi mcm tu. dah macam rupa ketupat display aku tu. bila jadi macam tu, tk leh buat aper dah. kena hard reboot. bila check kat device manager tak ader plak dia cakap apaper.

jadi, persoalan nya skang ni-

1. ada recommendation kedai yang mana satu, bro?
2. brapa dia punya cost?
3. mana lagi bgus, tukar chipset atau motherboard?


p/s standby rm2500 la amek lagi satu...nak amek toshiba gak atau dell?? yang 'without' OS takder jual ke?

Laptop kalau dah masuk tahap ini apa lagi option yg ada. Kasi tukar baru jer la bro. Membazir jer tukar motherboard + GP card (RM600 to RM700). Banyak jenama lain yg w/o OS kat pasaran.

lord_raven
30-06-09, 12:20 AM
salam semua....

that means either aku tukar either one or both, dalam masa 3-4 bulan aku kena tukar lagi la ek??

AAARRRGGHHHHHHHH.....!!!!!

p/s kopak lg la poket aku. aritu baru beli full auto washing machine utk hadiah besday wife aku

krak
30-06-09, 12:23 AM
salam semua....

that means either aku tukar either one or both, dalam masa 3-4 bulan aku kena tukar lagi la ek??

AAARRRGGHHHHHHHH.....!!!!!

p/s kopak lg la poket aku. aritu baru beli full auto washing machine utk hadiah besday wife aku

Yup begitulah kira kiranya. Pelan pelan bang, Banyak CC yg ada skim Ansuran Tanpa Faedah. Laptop sekarang dah murah sekarang nih. Dalam RM2.5k dah boleh dapat high end spec. Silap silap boleh dapat Bluray ROM lagi.

lord_raven
30-06-09, 12:37 AM
salam semua...


AARRRGHHHH....!!! sambung dari post yang tadi.....hehehehe.

mekasih semua for the info and advice. skang ni dok tgk review antara toshiba ngan dell kat internet. sok jugak g low yatt. ada recommendation kedai mana tak bro?


p/s nak kata ada kena nombor ekor...tak jugak. apsal duit aku terbang? beli laptop tu dulu pun bukan guna duit panas....hhhmmmm

NeoCyber
30-06-09, 09:03 PM
lord raven - sila berikan model laptop anda.. saya cuba2 tgk kalau2 ada lobang utk part replacement board yg murah..

ini mmg kene tukar board lah..! tukar board kalau hantar kat highpoint services dalam 7-800 lah..

boleh tahan lama jugak tu.. kalau jaga dan slalu pastikan kipas bersih.. dan letak laptop tu atas laptop cooling pad.

laptop saya juga nak di hantar ke hp ni.. utk warranty services.

lord_raven
06-07-09, 02:29 AM
lord raven - sila berikan model laptop anda.. saya cuba2 tgk kalau2 ada lobang utk part replacement board yg murah..

ini mmg kene tukar board lah..! tukar board kalau hantar kat highpoint services dalam 7-800 lah..

boleh tahan lama jugak tu.. kalau jaga dan slalu pastikan kipas bersih.. dan letak laptop tu atas laptop cooling pad.

laptop saya juga nak di hantar ke hp ni.. utk warranty services.

salam semua...

apaper hal, mekasih la pada mr NEO ngn KRAK yg bnyk membantu.

yang ada skang ni Satellite M200. sayang jugak nk tinggalkan. maklum la, laptop pertama.
dok tengah ushar M300 punya model. D4313 punya series starting at rm3500 kt lowyat...mcm ok aje. ATI RADEON, tapi kata nya graphic card yg mcm ni cepat rosak...

p/s lebih kuang sama aje price kat melaka ni...

NeoCyber
19-07-09, 09:15 PM
ATI RADEON, tapi kata nya graphic card yg mcm ni cepat rosak...


eh, sapa yg kata tu?

aku ni ada 3-4 laptop yg pakai ATI Radeon grafik chipset. Ada beberapa generasi RAdeon yg aku ada kat laptop aku - takde satu pun yg rosak.

Nvidia mobile grafik ye laa kalau cepat rosak dgn overheat..

ATI ni.. dah lama dalam arena mobile laptop grafik ni. Utk makluman - boleh kata semua laptop Macbook dari model lama sampai lah model baru ni pakai ATI Radeon chipset - itu pasal lah apple punya grafik sangat cantik. :)

berbaloi-baloi.

laptop paling best aku pakai - ATI Mobility Radeon X1600

yg terbaru pakai - ATI Mobility RadeonTM HD 3450

itu lah sebab aku biasa play HD movie - terus dari laptop ke lcd tv.

lord_raven
24-07-09, 04:09 PM
eh, sapa yg kata tu?

aku ni ada 3-4 laptop yg pakai ATI Radeon grafik chipset. Ada beberapa generasi RAdeon yg aku ada kat laptop aku - takde satu pun yg rosak.

Nvidia mobile grafik ye laa kalau cepat rosak dgn overheat..

ATI ni.. dah lama dalam arena mobile laptop grafik ni. Utk makluman - boleh kata semua laptop Macbook dari model lama sampai lah model baru ni pakai ATI Radeon chipset - itu pasal lah apple punya grafik sangat cantik. :)

berbaloi-baloi.

laptop paling best aku pakai - ATI Mobility Radeon X1600

yg terbaru pakai - ATI Mobility RadeonTM HD 3450

itu lah sebab aku biasa play HD movie - terus dari laptop ke lcd tv.


salam semua...

mekasih bnyk2 for the info boss. salesman tu cuma cakap graphic card tk tahan lama. oleh kerana pada ketika itu tengah tgk laptop yg guna ATI, maka aku ingat dia cakap pasal ATI la kot.

in that case, tak ada masalah la aku nak amek m300 tu. cuma bila dah g sana....rambang la plak mata. hehehe... ingat nak sambar protege aje.

p/s kadang laptop mahal tapi tak ada bluetooth...ampeh.

cruztasia
31-07-09, 04:14 PM
p/s kadang laptop mahal tapi tak ada bluetooth...ampeh.


Beli bluetooth dongle kan senang.. kekeke.. minta jadi free gift beli laptop.
EOF

kancilmerah
28-01-10, 09:51 AM
Hi,
aku nak tanya sikit. ACER model 4520 series tak leh on.
pakai bateri atau pakai adapter, problem masih berlaku.
bila tekan butang power, hanya lampu 'caps lock' dan 'num lock' jer berkelip lepas tu mampus.
bile lepas butang power tu, terus senyap.
aku nak tau, apa masalah laptop ni. member aku punya, die tengah kalut sebab semua kerja die dlm tu( ni bahana tak buat back up data)..
terima kasih in advance.

wahlaue
28-01-10, 10:08 AM
Hi,
aku nak tanya sikit. ACER model 4520 series tak leh on.
pakai bateri atau pakai adapter, problem masih berlaku.
bila tekan butang power, hanya lampu 'caps lock' dan 'num lock' jer berkelip lepas tu mampus.
bile lepas butang power tu, terus senyap.
aku nak tau, apa masalah laptop ni. member aku punya, die tengah kalut sebab semua kerja die dlm tu( ni bahana tak buat back up data)..
terima kasih in advance.

cuba try TAKE OUT BATTERY dan cuba dgn adapter sahaje - without the battery.

kancilmerah
28-01-10, 10:30 AM
cuba try TAKE OUT BATTERY dan cuba dgn adapter sahaje - without the battery.

still sama lah bro. dengan baterri ke tanpa bateri ke. tekan power, lampu kelip2, lepas butang power, senyap..

krak
28-01-10, 12:49 PM
Hi,
aku nak tanya sikit. ACER model 4520 series tak leh on.
pakai bateri atau pakai adapter, problem masih berlaku.
bila tekan butang power, hanya lampu 'caps lock' dan 'num lock' jer berkelip lepas tu mampus.
bile lepas butang power tu, terus senyap.
aku nak tau, apa masalah laptop ni. member aku punya, die tengah kalut sebab semua kerja die dlm tu( ni bahana tak buat back up data)..
terima kasih in advance.

Macam hard disk kong jer he he
Cube bukak hard disk tu dan cucok kat tempat lain
Kalau tak boleh baca sah ler hard disk yg kaput

wahlaue
28-01-10, 01:23 PM
Macam hard disk kong jer he he
Cube bukak hard disk tu dan cucok kat tempat lain
Kalau tak boleh baca sah ler hard disk yg kaput

HDD kaput at least boleh sampai kat BIOS. Ini BIOS pun x sampai lagi...

sam261079
28-01-10, 03:52 PM
I'm having problemlah ..

kalau dirumah bila aku on , dekat screen tu tak habis2 dok reading ajer ....
tapi bila buka di OLD Town /starbuck boleh pulak... apa masaalahnya wahai tuan doktor.....

krak
29-01-10, 07:01 PM
I'm having problemlah ..

kalau dirumah bila aku on , dekat screen tu tak habis2 dok reading ajer ....
tapi bila buka di OLD Town /starbuck boleh pulak... apa masaalahnya wahai tuan doktor.....

Itu laptop suruh awak keluar selalu, dan nak online pun dia suruh keluar rumah juga. Kalau hantar pegi doktor pun ia akan cakap pc awak sihat tak perlu MC ekekeke.

Mungkin ia ada kena mengena dengan Default Setting untuk WiFi awak, cuba jgn gunakan Default/Automatically Setting dekat Wifi Connection atau Connect Wifi Using Manually.

kancilmerah
30-01-10, 02:27 AM
this sunday baru akan jumpe member aku tu, nanti aku try cucuk HD kat tpt lain lak. aku agak MOBO die yg kong. kalo MOBO kong, cam tu juge ke SIMPTON nya?

soulhunter
24-05-10, 10:36 PM
salam...
lame x nampak en. kancil merahnya post. rrrrriiiinnnnduuuu!!!. Sy de 1 masalah yang mana perlukan bantuan segera gak lah. senang citer A.S.A.P. Berkenaan laptop awek aku ni sorang. Dia bleh on, bleh masuk OS, cuma masa nak masuk OS tu screen jadi shaking macam kena virus ataupun kena NUKE. pastu..bila dah masuk akan ader jalur2 kat bahagian atas n screen still shaking. Bleh ke saper2 tolong nak solvekan prob ni. Trima kasih banyak2

ReD_ElmO
25-05-10, 01:46 AM
Salam,

bai masa mula2 on laptop tu ada shaking tak.... tak ada? kalau ada itu tanda2 screen ada problem. Biasanya laaa kalau screen dah start shaking.... kebanyakkan masalahnya ialah LCD, kalau nak kompom kan screen laptop tu ok ke tidak cuba connect laptop tu ke external monitor, tgk gambar kat monitor tu, ada shaking tak.....

TQ


salam...
lame x nampak en. kancil merahnya post. rrrrriiiinnnnduuuu!!!. Sy de 1 masalah yang mana perlukan bantuan segera gak lah. senang citer A.S.A.P. Berkenaan laptop awek aku ni sorang. Dia bleh on, bleh masuk OS, cuma masa nak masuk OS tu screen jadi shaking macam kena virus ataupun kena NUKE. pastu..bila dah masuk akan ader jalur2 kat bahagian atas n screen still shaking. Bleh ke saper2 tolong nak solvekan prob ni. Trima kasih banyak2

soulhunter
25-05-10, 10:38 PM
[QUOTE=ReD_ElmO;287373]Salam,

bai masa mula2 on laptop tu ada shaking tak.... tak ada? kalau ada itu tanda2 screen ada problem. Biasanya laaa kalau screen dah start shaking.... kebanyakkan masalahnya ialah LCD, kalau nak kompom kan screen laptop tu ok ke tidak cuba connect laptop tu ke external monitor, tgk gambar kat monitor tu, ada shaking tak.....

terima kasih banyak atas jawapan atau respon anda, mang dah cuba kat monitor lain..mang x der shaking. so, skrg ni adakah screen yg problem atau inverter yg bermasalah??. dan kalau bleh kat mana tmpat dan kedai yg paling di percayai untuk di baiki laptop tu.

U/P : kedai atau tmpat kawasan K.l. TQ lagi sekali.

ReD_ElmO
01-06-10, 04:10 PM
Kedai yang betui2 ok tu tak pasti laa bro, nak kena tanya bro (http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php/5214-Laptop-problems/member.php/878-krak)krak (http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php/5214-Laptop-problems/member.php/878-krak) mungkin beliau dapat membantu..... , Saya rasa masalah tu memang masalah pada screen. tu

TQ

heiya
06-10-10, 06:49 PM
Hi,
aku nak tanya sikit. ACER model 4520 series tak leh on.
pakai bateri atau pakai adapter, problem masih berlaku.
bila tekan butang power, hanya lampu 'caps lock' dan 'num lock' jer berkelip lepas tu mampus.
bile lepas butang power tu, terus senyap.
aku nak tau, apa masalah laptop ni. member aku punya, die tengah kalut sebab semua kerja die dlm tu( ni bahana tak buat back up data)..
terima kasih in advance.

aku nya laptop pun sama..blank screen...then blinking mcm tu...tp lepas aku chek..aku suspek..motherboard aku problem..sbb bila aku bukak ram ngan hardisk aku..takde kuar bunyi warning dr laptop...so aku chek ngan kawan aku yg memang buat bende2 ni...dia kata motherboard problem...

aku pakai model compaq presario cq40..brapa ek kos nak repair motherboard...hantar kat hp center or repair kedai lg murah??? then apa model motherboard yg bleh masuk laptop ni ek..bg cth..mana tahu aku bleh pakai upgrade sikit ke..apa ke..just bleh tak agak..minimum cost brapa ek aku kene kuar...

froggiebaby
10-10-10, 01:03 AM
sy pki netbook asus... problem skrg, netbook sy tu bleh on9 pki broadband... tp klu pki wireless, xdpt lak on9... nk bt mcm mne yer? bingung sgt da ni... bru beli dlm 2,3buln lak tu...

ReD_ElmO
10-10-10, 09:20 PM
Untuk menyelesaikan masalah ini.

- pasti kan anda ON butang Wireles (Enable)kalau dah on sila laaa check driver wireles tu. Takut driver yang ada sekrg nih tidak stabil.



sy pki netbook asus... problem skrg, netbook sy tu bleh on9 pki broadband... tp klu pki wireless, xdpt lak on9... nk bt mcm mne yer? bingung sgt da ni... bru beli dlm 2,3buln lak tu...

ReD_ElmO
10-10-10, 09:28 PM
Model CQ40 nih.... selalu gak masalah pd mainboad, jiran kat sebelah nih pun, dpt masalah mainboard. Dia pi repair ngan kedai komputer biasa, kos repiar dalam RM600, setalah 2 - 3 bulan pakai mainboard KONG lagi. warranty pun dah abis.
Kalau repair kat Service centre nih mahal laaa bang, kelebihannya ialah ada warranty jee. Masalah utama yg kita semua hadapi ialah BARANG yg ditukar tu, sama ada Baru or second Hand. kita selalu tertipu,



aku nya laptop pun sama..blank screen...then blinking mcm tu...tp lepas aku chek..aku suspek..motherboard aku problem..sbb bila aku bukak ram ngan hardisk aku..takde kuar bunyi warning dr laptop...so aku chek ngan kawan aku yg memang buat bende2 ni...dia kata motherboard problem...

aku pakai model compaq presario cq40..brapa ek kos nak repair motherboard...hantar kat hp center or repair kedai lg murah??? then apa model motherboard yg bleh masuk laptop ni ek..bg cth..mana tahu aku bleh pakai upgrade sikit ke..apa ke..just bleh tak agak..minimum cost brapa ek aku kene kuar...

Keira Chan
11-10-10, 12:39 AM
salam all.. adeq still lagi dgn masalah yg sama.. nape desktop adeq x boleh letak gambar???? dah macam2 cara adeq cuba.. xjadi2 gak.. desktop adeq(wallpaper ye nama dia?) still lagi kaler biru je...

adeq pakai hp mini, windows 7 starter.

mcm ne nak buat? rasa mcm x menarik la xde gambar kat desktop....

Intanmahsuri
11-10-10, 09:23 AM
salam all.. adeq still lagi dgn masalah yg sama.. nape desktop adeq x boleh letak gambar???? dah macam2 cara adeq cuba.. xjadi2 gak.. desktop adeq(wallpaper ye nama dia?) still lagi kaler biru je...

adeq pakai hp mini, windows 7 starter.

mcm ne nak buat? rasa mcm x menarik la xde gambar kat desktop....
Dah cuba tgk dekat Control Panel? Pergi dekat Control Panel, pastu select change desktop background.

ReD_ElmO
11-10-10, 09:47 AM
Assalamualaikum & GooD Day'


Adik kat bawah nih ada link utk tukar background picture tu.

http://www.youtube.com/watch?v=IdPImX4Wjdk

http://www.youtube.com/watch?v=GwYEUyhMSV8

Terima Kasih.

ijam aka ReD_ElmO


salam all.. adeq still lagi dgn masalah yg sama.. nape desktop adeq x boleh letak gambar???? dah macam2 cara adeq cuba.. xjadi2 gak.. desktop adeq(wallpaper ye nama dia?) still lagi kaler biru je...

adeq pakai hp mini, windows 7 starter.

mcm ne nak buat? rasa mcm x menarik la xde gambar kat desktop....

eyemore
11-10-10, 10:32 AM
jenama acer memang tak digalakan beli sebab kualiti rendah part of motherbaord mudah rosak/terbakar..
my laptop tak sampai setahun tempat ram rosak leh pakai tukar sebelah then motherbaord burn out lepas habis waranty..
dem.. la nih beli desktop je


salam all.. adeq still lagi dgn masalah yg sama.. nape desktop adeq x boleh letak gambar???? dah macam2 cara adeq cuba.. xjadi2 gak.. desktop adeq(wallpaper ye nama dia?) still lagi kaler biru je...

adeq pakai hp mini, windows 7 starter.

mcm ne nak buat? rasa mcm x menarik la xde gambar kat desktop....

windows 7 starter memang takleh tukar wallpaper lain la kalau windows 7 ultimate atau windows 7 enterprise..

Keira Chan
11-10-10, 11:21 AM
Assalamualaikum & GooD Day'


Adik kat bawah nih ada link utk tukar background picture tu.

http://www.youtube.com/watch?v=IdPImX4Wjdk

http://www.youtube.com/watch?v=GwYEUyhMSV8

Terima Kasih.

ijam aka ReD_ElmO

link yg kedua tu lmbat sgt nak tunggu.. kalau ikut link yg pertama tu.. tak buat netbook kita jadi slow ke??

ReD_ElmO
11-10-10, 11:28 AM
DIk,

Biasanya kalau tambah software utk change tu tak berat. Cam nih adik cuba tgk video yg kedua2 tu, sekurang-kurangnya adik ada 2 way utk set up desktop adik.


......


link yg kedua tu lmbat sgt nak tunggu.. kalau ikut link yg pertama tu.. tak buat netbook kita jadi slow ke??

Keira Chan
11-10-10, 05:18 PM
adeq dah cuba link no 1.. ok.. sekang dah ade wallpaper.. trimas kawan2..

lupe lak nak jawab kak intan tadi.. kak.. adeq dah try dah.. x berjaya gak.. rupanya nk kena donlot dulu.. ces...

shamtpg
11-10-10, 05:42 PM
link yg kedua tu lmbat sgt nak tunggu.. kalau ikut link yg pertama tu.. tak buat netbook kita jadi slow ke??

kahkahkah...
ingat bateri 8 jam hebat..
lupa la dik,sok i bg satu lg link utk donlod
window 7 memnag takleh set wall paper

Keira Chan
11-10-10, 05:52 PM
kahkahkah...
ingat bateri 8 jam hebat..
lupa la dik,sok i bg satu lg link utk donlod
window 7 memnag takleh set wall paper
oh.. jahat ye.. gelakkan adeq... xpe xpe... sekang gambar ayu raudhah kat desktop adeq.. ekekekek... sudah boleh letak wallpaper...

eyemore
12-10-10, 01:59 AM
netbook ke adeq hehe.. kalau netbooks memang lembab ler..

walau starter edition takleh tukar wallpaper tapi ada orang wat software khusus utk starter

http://renaudgerson.fr/StarterBackgroundChanger/en/download/

atau

http://www.mediafire.com/?rylm2mhyj2y

froggiebaby
12-10-10, 09:36 PM
Untuk menyelesaikan masalah ini.

- pasti kan anda ON butang Wireles (Enable)kalau dah on sila laaa check driver wireles tu. Takut driver yang ada sekrg nih tidak stabil.

mase tgh problem tu...da check da smua butang tu... pg td sy godek2 lappy sy, dapt lak wireless...c0z ade kaitan ngn firewall mse cri ape mslh sbnr lappy sy tu... pape pn thank to Red Elm0....

p/s: giler pki netb0ok ni... mcm jga ape je...hehehehe~~~~