PDA

View Full Version : BlackBerry Port kat sini



Pages : [1] 2

bxoc
03-01-09, 08:49 PM
Jom sembang pasal Black Berry -

Sebagai permulaan , gua telah pun gunakan BB lebih dari 1 bulan . Berbanding dgn jenis - jenis PDA yg lain , BB pada pandangan gua sangat stable serta amat jarang " hang " .

Sebagai syarikat yg menguasai dan menerajui pasaran "push mail " BB adalah amat bersesuaian bagi mereka yg always on the go .

Semenjak gunakan BB ini , gua kini jarang menggunakan laptop ....

So ..disni sesiapa yg mempunyai BB atau bakal membeli BB , sila silakan ler berdiscuss utk kebaikan bersama .

Mr BXOC

sekupang
05-01-09, 05:15 PM
mr bxoc,

sy guna bb bold buat masa ni. bought masa launch dulu. Memang sy setuju dgn pendapat u tentang stability and function tu..now i am looking forward nak beli bb storm. dengar kata spore dah ada jual? ada ke mana dikl jual model tu?, underground pon underground la.. nak juge.

bxoc
06-01-09, 10:04 PM
Amboi ,

Baru pakai bold , dah nak tukar storm ? Hebatt
Rasanyer belum sampai lagi storm kat malaysia or singapore .
Anyway aku lebih selesa pakai key pad dari touch screen daa .

Kepada sesiapa yg frust guna pda pasal selalu hang , cuba cubalah singgah ke BB ....

sekupang
07-01-09, 07:25 AM
dah tangkap sebiji storm semalam (6/1).. import mali dari spore. masih tengah dok main main tuk familiar. rupe memang cantek.. function hmm.. test dulu. kalau nak, boleh tolong source kan. Pas ni nak gi maxis toh setup email..guna akaun sekarang...

gigs
07-01-09, 07:51 AM
dah tangkap sebiji storm semalam (6/1).. import mali dari spore. masih tengah dok main main tuk familiar. rupe memang cantek.. function hmm.. test dulu. kalau nak, boleh tolong source kan. Pas ni nak gi maxis toh setup email..guna akaun sekarang...

Bertambah lagila gadget brader kita nih. Mlm nih kalau jumpa tgk storm nih kat Old Town white coffee nih best gak. Pen ajaib pon dah ada kat tangan nih.

NeoCyber
07-01-09, 11:46 AM
aku pakai blackberry.. tukar2 dgn hp ipaq pdaphone aku.!

2-2 handphone aku ada keyboard.!

blackberry lagi senang guna..! cuma.. blackberry tak leh intergrate dgn kalendar / email / note dan segala info dari outlook aku.! jadi aku lebih banyak gunakan hp ipaq aku..!

teringin juga nk cuba blackberry bold tu..! yg storm tu.. aku kurang berkenan sebab takde keyboard..

BT
11-01-09, 01:45 PM
Aku pun tgh fikir2 nak get one of these Blackberry.. Kepada sesiapa yg arif ttg produk ini tolong explain more tentang function and features dia.. Kalau leh Up la gambar.. Kasik la review skit.. Wa nak blaja nih....

sekupang
11-01-09, 02:26 PM
Aku pun tgh fikir2 nak get one of these Blackberry.. Kepada sesiapa yg arif ttg produk ini tolong explain more tentang function and features dia.. Kalau leh Up la gambar.. Kasik la review skit.. Wa nak blaja nih....

hi, nak mengaku arif tu tak le.. tapi adalah sesikit experience mengguna blackberry ni.
Currently yang terdapat kat mesia ni mdel blackberry bold, hanya boleh beli kat celcom centre atau maxis centre, ..ntah ngapa tak dijual merata2 kedai phone. Kalau signup ngan plan diaorang, u have to terikat ngan kontract 1 tahaun gitu and the cost of the phone about 1.8k+, tapi kalau beli handset je, 2.1k+.
Biasalah, bb ni power dia as email device memang terkenal... receiving email on the go. ntah org tech suke sgt confius org, saje bagi term yg cangih2, push technology lah n apa2 lagi. basically thats it.
when u sign up you are given blacberry mail service, yahoo mail, gmail and i havent tried others, adala jugak tu
ada kmera, video, audio... IM,google talk, window live , facebook,..and other instant messaging features.
gprs, browsing capabilities, built in GPS (kena gi maxis tuk activate..frankly aku tak reti)..
overall, user friendly la jugak.. maybe kalau tt nnt aku bawak kasi tengok.
btw, OS dia is propriety...

BT
11-01-09, 04:35 PM
hi, nak mengaku arif tu tak le.. tapi adalah sesikit experience mengguna blackberry ni.
Currently yang terdapat kat mesia ni mdel blackberry bold, hanya boleh beli kat celcom centre atau maxis centre, ..ntah ngapa tak dijual merata2 kedai phone. Kalau signup ngan plan diaorang, u have to terikat ngan kontract 1 tahaun gitu and the cost of the phone about 1.8k+, tapi kalau beli handset je, 2.1k+.
Biasalah, bb ni power dia as email device memang terkenal... receiving email on the go. ntah org tech suke sgt confius org, saje bagi term yg cangih2, push technology lah n apa2 lagi. basically thats it.
when u sign up you are given blacberry mail service, yahoo mail, gmail and i havent tried others, adala jugak tu
ada kmera, video, audio... IM,google talk, window live , facebook,..and other instant messaging features.
gprs, browsing capabilities, built in GPS (kena gi maxis tuk activate..frankly aku tak reti)..
overall, user friendly la jugak.. maybe kalau tt nnt aku bawak kasi tengok.
btw, OS dia is propriety...

Bro Sekupang,
Thanks for the info, ni nak tanya lagi. Email nih boleh check comany email kita ke? Selain daripada itu, adakah ia juga mempunyai function seperti calendar dan sebagainya? Adakah saya boleh open file dari microsoft office? Sorry la byk tanya. Saya blur.. Kekekekeke....

sekupang
11-01-09, 08:48 PM
boleh.. afterall thats the appeal of BB. Facilitate Kerja away from office, hehe. Calender, agenda planning, appointments, mtg, conference ada facility tuk schedule sumer tu... application program cam ms office x de dlm smartphone nih..tak tau la camne nak realisekan nya..tp dia ada small application program, submenu dia, Word to go (wp la tu), Sheet to Go (spreadsheet, Slideshow (ppt)..voice recorder.
tp for 2100 , i think worth it...

NeoCyber
09-02-09, 10:35 AM
berapa sebulan maxis charge utk guna push email kt blackberry ni ya?

aku pakai blackberry..tapi tak guna push email pun.. backup phone aku aje blackberry ni..

tapi fungsi dan cara user interface dia berfungsi sangat kemas dan bagus..!

lagi bagus dari windows mobile aku..

bxoc
09-02-09, 04:18 PM
Bro Neo ,
Utk pengetahuan lu , semenjak gua dah pakai BB ni , gua jarang buka notebook . Sebabnye , hampir semua application yg cukup penting ada dlm tu .

As for me , definately :

Email is so important to constantly being check 24/7 . ( balas email pun kena 24/7 tu bro ) .- Aku list out 4 email address dlm BB .

24/7 berYM ,MSN , blackberry chat , facebook ....penting sesangat utk kekawan rapat dan prospect prospect ramai kat luar tu .

Rugilah kalau dah bayar BB services tapi tak pakai .

pakupakis
09-02-09, 10:30 PM
Pada pendapat aku, pada sesiapa yg baru guna BB nih kompem bleh addictive terutamanya IM.. hehehe bak kata bro bxoc.. tp kalau keluar negara aku x galakkan guna, nnt balik tengok bil mata terbeliak!

Aku tak de menggunakan BB nih tapi just support kepada pengguna BB nih mostly in Aussie...

NeoCyber
10-02-09, 11:21 AM
Email is so important to constantly being check 24/7 . ( balas email pun kena 24/7 tu bro ) .- Aku list out 4 email address dlm BB .

24/7 berYM ,MSN , blackberry chat , facebook ....penting sesangat utk kekawan rapat dan prospect prospect ramai kat luar tu .

Rugilah kalau dah bayar BB services tapi tak pakai .

bro.. cantik..

since lu dah tulis pasal blackberry chat.. - macam mana ke rupanya? nk guna cam mana?

kene subscribe blackberry internet service package laa ni eh?

hmm. masalahnya .. aku guna blackberry lama.. 7290 punya model. member2 aku panggil mesin brick game.. handhone takde lampu laa..!

:p..

lujuria
12-02-09, 12:18 AM
mane ble dapat ar BB murah sikit. Tapi bukan yang panas la...

sekupang
12-02-09, 11:50 AM
acquired drp Singapore..
"komputer poket"....

Photo 89.jpg (http://www.mk-portal.org/forum/attachment.php?attachmentid=18539&stc=1&d=1234411380)

NeoCyber
24-02-09, 08:19 AM
baru berangan-angan nak tangkap blackberry bold..

alahai.. mahal laa sangat..!

tunggu murah dululah :D..

rembia
24-02-09, 09:08 AM
haa..alang2 korang sume kaki blackberry, cadangkan aku satu port utk unlock network blackberry aku..akak ipar aku dpt mase g UK..tp x leh na pakai l kat m'sia..kene unlock dulu..aku x bape reti la..tye kedai mcm kene ketuk harge jek..rm160 utk unlock..ye ke camtu hargenye..anyway blackberry yg aku maksudkan adalah model 8800..xde camera..tp cambesh jek

sape2 leh tlg sile la..kasi tunjuk ajar sket

aCe
30-03-09, 04:51 PM
Bro, aku guna BlackBerry Curve 8310. Tapi tak leh tengok movie (mpg,3gp,dll) ler bila dpt attachment. Kat mane nak download software tuk movie nih?

NeoCyber
31-03-09, 06:01 AM
8310 dah boleh tgk movie ke? macam model lama aje..

NeoCyber
24-04-09, 11:49 AM
haa..alang2 korang sume kaki blackberry, cadangkan aku satu port utk unlock network blackberry aku..akak ipar aku dpt mase g UK..tp x leh na pakai l kat m'sia..kene unlock dulu..aku x bape reti la..tye kedai mcm kene ketuk harge jek..rm160 utk unlock..ye ke camtu hargenye..anyway blackberry yg aku maksudkan adalah model 8800..xde camera..tp cambesh jek

sape2 leh tlg sile la..kasi tunjuk ajar sket

nak unlock 8800 ni. kene tau apa provider.

bagi tau provider dulu.. then baru tau kalau2 ada cara unlock nya..!

~~~~~~~~~~~~~~~

update -

aku dah pakai 8310 skang. sangat happy. ada gps , ada video ada mp3.. ada 4gb sd memory.

phone sangat laju.

user interface dah upgrade kepada yg terbaru (ala2 Storm / Bold atau Javelin)

aCe
24-04-09, 12:14 PM
8310 dah boleh tgk movie ke? macam model lama aje..

aik bro, dah pakai 8310 jugak ker...

[quote=aku dah pakai 8310 skang. sangat happy. ada gps , ada video ada mp3.. ada 4gb sd memory.

phone sangat laju.

user interface dah upgrade kepada yg terbaru (ala2 Storm / Bold atau Javelin)[/quote]

tapi kan nape mp3 n video dr email aku tak leh bukak dari BB 8310 aku ni ek?

NeoCyber
24-04-09, 06:49 PM
hmm.. kena check anda punya OS versi apa?

sudah upgrade kepada 4.5.0?

hanya yg sudah upgrade baru dapat advance usage ni.

nak pakai theme2 terbaru pun .. kena update OS kepada 4.5.0 ..

buat tu dulu.. kemudian cuba lagi..! pasti boleh.

aCe
27-04-09, 11:48 AM
Bro, patut ler aku nyer v4.2.2.184 ler. Btw cam ne nak upgrade ke 4.5.0 ni?

fanatic
27-04-09, 03:51 PM
Amboi ,

Baru pakai bold , dah nak tukar storm ? Hebatt
Rasanyer belum sampai lagi storm kat malaysia or singapore .
Anyway aku lebih selesa pakai key pad dari touch screen daa .

Kepada sesiapa yg frust guna pda pasal selalu hang , cuba cubalah singgah ke BB ....

actually dah sampai kat sini. in fact i m using it now. have reservation, when first used it especially the touch screen part. but after using it couples of day,found that its more reliable and better than normal touch screen

NeoCyber
29-04-09, 08:46 AM
dah test storm smalam, oh. baru faham - storm ni keypadnya macam phone blackberry lama satu kotak kekunci ada 2 huruf. susunan masih dalam bentuk qwerty, tapi kalau mula2 belajar agak odd.

cam aku dah biasa guna phone model ni 8800 tak silapnya. so should be ok lah. fungsi lain tak test lagi, so tak berani komen.

tapi bila kita guna blackberry - sebut aje blackberry mestilah kita nak pentingkan macam mana nk keyin text - itu fungsi paling pentingnya.

so dari sudut ni - aku rasa storm berjaya handle isu ni. no problem utk pengguna blackberry lama dan baru. cuma ada sikit learning curve utk belajar guna keypad macam tu.

sniffer5
05-05-09, 04:17 AM
Betul tu. Sama juga masa aku get HTC Dual Touch. My older is Dopod c720 (smartphone full keyboard) Kena biasakan. HTC Dual Touch boleh set several type of input full keyboard, 32keys keyboard or handwriting recog. Storm tak sure boleh tak. But still prefer full keyboard (hardware), ada rasa

I just got myself BB Bold just before I travel to Europe. Now I am still in Spain. Very handy for business traveler like us. Bila touchdown take time before dapat wifi or internet. Kalau pakai BB, got the email in instant.

When transit di London, still can get/chk email.

Anyone to contact me, just email and I get the msg fast. Less sms, less cost. Cuma it take around 2-3 minute before msg arrived.

OS so far very stable. Thumb Up for feature to upgrade the software/OS, fast and easy.

The only things lack is Skype connection is not avaliable yet. Gtalk, MSN, YM are available. All my business communication (IM) is via Skype.

BB Storm and Bold looks executive, dulu punya BB looks plastic. (no offence)

If buy second, make sure not 'cilok' punya. BB IMEI and PIN is very important. Was told if curi punya, BB block and cannot use BB services, phone je boleh.

The problem, still syg kan my HTC & Dopod. Now 3 bulky phone in my pockets
:rofl:



dah test storm smalam, oh. baru faham - storm ni keypadnya macam phone blackberry lama satu kotak kekunci ada 2 huruf. susunan masih dalam bentuk qwerty, tapi kalau mula2 belajar agak odd.

cam aku dah biasa guna phone model ni 8800 tak silapnya. so should be ok lah. fungsi lain tak test lagi, so tak berani komen.

tapi bila kita guna blackberry - sebut aje blackberry mestilah kita nak pentingkan macam mana nk keyin text - itu fungsi paling pentingnya.

so dari sudut ni - aku rasa storm berjaya handle isu ni. no problem utk pengguna blackberry lama dan baru. cuma ada sikit learning curve utk belajar guna keypad macam tu.

NeoCyber
05-05-09, 10:17 AM
The only things lack is Skype connection is not avaliable yet. Gtalk, MSN, YM are available. All my business communication (IM) is via Skype.


utk guna skype. try google - iskoot for skype. aku pakai ni utk skype connection.

sniffer5
06-05-09, 05:53 PM
utk guna skype. try google - iskoot for skype. aku pakai ni utk skype connection.

TQ Bro...

Will try.. but stated not for roaming as the data charges will be expensive

thanks again

NeoCyber
07-05-09, 06:47 AM
Sniffer - kau pakai bold kan? so.. gunalah wifi tu.. connect ke wifi dan on-lah iskoot.. FREE call to mana2 skype user atau kalau ada akaun utk skype-out.. boleh guna utk call mana2 landline dgn murah sekali.

krak
13-05-09, 12:41 AM
Ini rujukan untuk mereka yg baru berjinak dengan Blackberry Storm for Dummies


http://i266.photobucket.com/albums/ii254/pjaya1870/BackberryStormForDummies.jpg (http://www.mk-portal.org/forum/%5BIMG%5Dhttp://i266.photobucket.com/albums/ii254/pjaya1870/BackberryStormForDummies.jpg%5B/IMG%5D)



http://rapidshare.com/files/232167729/For.Dummies.BlackBerry.Storm.For.Dummies.Jan.2009. rar

abgbesar
23-05-09, 05:45 PM
aku dah usha BB storm kat kedai harga RM1.8K.. before discount... ni mahal ke murah?? ada tak tempat yang lagi murah?

kalau ambil package celcom or maxis ada contract.... malas laa nak contract ni.. susah nak move on!

NeoCyber
28-05-09, 07:43 PM
kontrak dgn celcom tu sebenarnya.. aku rasa cam berbaloi.. pakai bberry sambil guna phone gak..! takde laa mahal mana pun..!

maxis yer mahal.. RM2200..

celcom .. ada 2 pakej lagi.. satu full FJ, CIM, FJ. FK.. .. :D - RM1,244. Satu lagi pakej BJ saja.. RM 1,644..

rasa nya lah. tak ingat harga sebenar. :D

~~~~~~~~~~~~~

Bila nak buat TT Blackberry ni?

ari tu BXOC ada petik gua.. cadangkan buat satu TT Blackberry.. :)

kudebelang
29-05-09, 12:27 AM
betol2...
lagi satu klu hilang owang len xleh nak pakai coz henset tu daftar atas num kite jer
so xperlu risau klu hilang..lagi ade gps taw..kite ley taw orang ade kt mane..
klu hilang die leh taw phone kite ade kat mane..
bab kwn saye da pakai..mmg bagus phone tuh..
internet 24jam leh pakai

NeoCyber
29-05-09, 08:04 AM
cantik gak idea kau guna gps tu?

gps aku mmg sentiasa on.., dan ada 2-3 orang kawan aku yg share location diaorang dgn aku.. (guna google maps - mylatitude. )

bagus lah feature ni.. , saja2 bosan kan.. tgk kawan ko ada kt mana.. ! aku ari tu.. check.. tgk2 member aku ni kat russia..! cheh.. layan kazakhstan .. tak ingat member. :D

kalau katakan blackberry kau ilang.. orang lain guna.. kau cepat2 lah email kawan kau guna gmail kt office atau rumah.,. suh dia bukak google maps dia.. check kt mana lokasi blackberry kau. mmg tepat beb! pin-point accuracy.

psst. jgn laa bagi bini track kau.. :D

bxoc
31-05-09, 10:04 PM
Last 3 days , aku buat kajian mendalam samaada nak tangkap Bold atau Strorm . Lastly , aku up jer BB . Utk pengetahun aku masih menggunakan BB Curve 8300 as my 2nd phone .

Reason kenapa aku pilih Bold .

1. Kelajuan - "Track ball" yg ada mempercepatkan kerja .
2. Available Wifi walaupun aku pakai unlimited broadband .
3. Harga - aku beli 2nd hand price RM1550 . Open Box - 99.90%

Perbezaan plaing ketara antara Bold dgn Curve 8300 etc

1. BB Bold sedut baterry macam minum air .
2. BB Bold berat compare tu curve . So bila dok berYM , letihler tangan . Utk tujuan chatting , aku go back to Curve 8300 .

Now the problem : aku masih tak activate GPS function dalam Bold .Since aku dah biasa pakai Garmin Nuvi200 , rasa ralat lak tak pakai function GPS .

So aku nak minta kekawan yg ada disini tolong bantu aku setup Garmin GPS dlm BB Bold .

Bro Neo , Bila mau up itu TT for BB user ? Gua tunggu ni .

NeoCyber
02-06-09, 01:40 AM
Wah.. Sudah angkat bb bold ka kawan? Itu TT.. Nanti waa lihat2..khamis ni ok ke? Petang? Kalau ok.. Wa kasi up.

Bold mmg aku dgr kuat mentekedarah bateri pun. Tp speed dia laju.. 3g laa katakan..

Lain2 ciri2.. Bb curve 8300 pun eh cover.

Hebat..hebat... Murah tu.. Bold pada harga 1500...aku tunggu lagi...smpai bold drop ke 1200...

NeoCyber
08-06-09, 06:09 PM
Ada sapa2 yg perasan pakej terbaru Digi dan Blackberry?

murah gila!

Blackberry Bold - 1399 saja.. (plus monthly commitment 150 + 63 unlimited internet)

Javelin - 999 saja!

wow.! Digi betul2 menceriakan hari saya! :D..

Xpiredsoulz
08-06-09, 09:38 PM
Kawan baru angkat BB Storm offer oleh Celcom.
Contract 1 tahun, GPS sangatlah berguna, nak pergi Taman Maznah Kelang dari Shah Alam takyah masuk Kelang...
Tapi masih belaja menggunakannya...
Kawan sokong adakan TT untuk BB nih, sambil memaksimakan penggunaan BB

NeoCyber
09-06-09, 12:46 PM
ewah.. cak pung.. cak pung..! makin bertambah geng2 Blackberry kita.

jom aa.. bila2 kita lepak2 geng2 BB.. bleh citer pasal gajet.., upgrade.. housing.. spare part.. tips dan trick utk bb ke.

fanatic
10-06-09, 03:19 PM
Vodafone Australia has released official 4.7.0.148 for the Storm 9500. for download please go to hxxps://www.blackberry.com/Downloads/entry.do?code=B86E8D03FE992D1B0E19656875EE557C (http://www.blackberry.com/Downloads/entry.do?code=B86E8D03FE992D1B0E19656875EE557C)


bb pin : 20CCA68A.

xx change to tt.

aCe
11-06-09, 12:57 PM
Bro & Sis, ada tak sesiapa yang pernah guna atau tengah guna Kaspersky Mobile Security 8.0. Compatible tak dengan BB?

NeoCyber
11-06-09, 03:47 PM
Bro & Sis, ada tak sesiapa yang pernah guna atau tengah guna Kaspersky Mobile Security 8.0. Compatible tak dengan BB?


No - sorry..

The only mobile operating systems supported by Kaspersky mobile secrity at the moment are:

-Symbian OS 9.1, 9.2, 9.3 Series 60 3rd (Nokia smartphones only)
-Windows Mobile 5.0, 6.0, 6.1

Simply because - there's no really a virus in Blackberry until now..

aCe
11-06-09, 03:55 PM
Bro NeoCyber,

lega mendengarnya, yelah kalu pakai BB tak surfing tak sah blom lagi email2 yg masuk kot2 ade virus yg terselit melit ker tu ingat nak ade protection

NeoCyber
11-06-09, 05:02 PM
kalau email , jgn risau - virus2 yg masuk melalui email telah di tapis di email xchange server lagi - sebelum sampai ke blackberry anda.

so.. tak perlu worry.

anda cuma perlu berhati2 dgn perkara ini saja.

1. ketika mendownload program2 OTA *(over the air)
2. Jangan biarkan bluetooth anda sentiasa ON .. kalau tak di gunakan. ada banyak program boleh hack bluetooth anda.. dan curi data2 anda. atau letak data2 yg merbahaya dlm blackberry anda.

sebab tu .. saya sentiasa off bluetooth .. kecuali ada keperluan.

tips lain - selalu-selalulah backup data dan blackberry anda. saya set auto backup setiap seminggu.

chaosspawn
11-06-09, 06:34 PM
bros semua, nak tanya la, about blackberry 8320. Ok tak model ni, aku tau yg ni bukan yang latest model, tapi ada member aku nak jual new set at RM900. Worth ke?
Susah tak penggunaan dia, esp utk menaip sms?
And, kalau aku tak subscribe data package from maxis or celcom, saja jer guna, ada restriction ke utk sim card aku?

aCe
15-06-09, 06:11 PM
Bro chaosspawn, BB 8320 bawah RM1k kira berbaloi tuk dibeli, sebab semasa zaman kegemilangnannyer RM1999 satu. SMS guna QWERTY ni memang senang. BB ni tak kisah ko nak subscribe pakej BB service ke atau tidak tak jadik masalah takde halangan.

Ada org kate sekali dah guna BB tak berpaling dah ke HP lain nih. Betoi ker? Bagi aku betoi ler....

NeoCyber
15-06-09, 07:13 PM
bros semua, nak tanya la, about blackberry 8320. Ok tak model ni, aku tau yg ni bukan yang latest model, tapi ada member aku nak jual new set at RM900. Worth ke?
Susah tak penggunaan dia, esp utk menaip sms?
And, kalau aku tak subscribe data package from maxis or celcom, saja jer guna, ada restriction ke utk sim card aku?

kene tgk condition bro!

aku pakai 8310.., beli pun 900++ gak online.

kau punya 8320 - ada wifi, cam aku punya 8310 ada gps.

so, tgk pada apa yg lagi penting utk kau lah.

check condition phone tu.. ok ke tak , calar-balar semua.

test rolling ball dia tu.. tgk pergerakan cursor ikut elok ke tak?

model ni memang best dah! dapat aje.. terus upgrade OS dia ke 4.5.0.. boleh pakai macam2 applikasi yg Blackberry BOLD dan Javelin pakai.

aku punya 8310 ni, pakai theme Javelin Alpha - dah jadi cam phone baru jugak lah :)

Selamat datang sorang lagi pengguna Blackberry.

(satu lagi- kalau boleh dapatkan blackberry AT&T atau Vodafone.., jangan Blackberry China..! aku suspect blackberry cina ni adalah klon. )

tiger wood
23-06-09, 12:15 PM
hari nie ngan rasmi aku di paksa guna BB oleh my comp ,,,,,cume sblum nie aku guna samsung SGH so ader garmin ,,,,,,just bole tak download garmin kat my curve bb nie ?

sniffer5
30-06-09, 02:57 AM
Saya baru discovered that saya boleh melakukan standard BB stuffs melalui WIFI instead of melalui 3G/EDGE mobile network etc

BB aku registered kat Hong Kong. Selama ni kena bayar data roaming. Mahal beb...

:clap:

limborock
19-07-09, 01:28 PM
Vodafone Australia has released official 4.7.0.148 for the Storm 9500. for download please go to hxxps://www.blackberry.com/Downloads/entry.do?code=B86E8D03FE992D1B0E19656875EE557C (http://www.blackberry.com/Downloads/entry.do?code=B86E8D03FE992D1B0E19656875EE557C)


bb pin : 20CCA68A.

xx change to tt.

yo bro.. link da tak de la.. any idea?

drydust
20-10-09, 09:23 AM
Blackberry Bold 9000 > RM550

Balthas
08-11-09, 02:46 AM
I baru switch to blackberry dan I sangat suka. Sekarang saya guna Bold 9000 tapi saya dengar Bold baru akan keluar tak lama lagi. Storm 2 juga akan keluar juga tapi kalau ia masih macam storm tak nak la. Harap harap bold kedua ada battery life yang lebih baik. Bila saya power use bold saya untuk IM surf dan twitter, ia boleh habis battery cepat la, kadangkala tak sampai 3 jam. So seakarang say dah set bold saya untuk guna edge/gprs aje kecuali kalau saya nak stream video.

drydust
09-11-09, 09:39 AM
Harap harap bold kedua ada battery life yang lebih baik. Bila saya power use bold saya untuk IM surf dan twitter, ia boleh habis battery cepat la, kadangkala tak sampai 3 jam. So seakarang say dah set bold saya untuk guna edge/gprs aje kecuali kalau saya nak stream video.

tak kira apa set, if 3G battery memang cepat abis

popeye
10-11-09, 11:10 AM
Saya diberitahu model baru bold akan dilancarkan JAN 2010. So saper2 nak pakai BB bole la save duit dari sekarang.
http://na.blackberry.com/eng/devices/blackberrybold9700/

Dgr cerita Celcom akan ader promotion RM888 with term and condition utk Bold 9000 soon. Patut la org yg dah guna BB tak mau pakai HP lain dah. Functions mmg very good and useful..

p/s: now tgh kumpul duit nak beli BB baru next year.. huhuhuu

ahmadasapri
10-11-09, 12:33 PM
nak minta bantuan...

saya pakai MAXIS.
baru beli BOLD 9000.
tapi saya tak dpt nak sign in Facebook, Yahoo messenger, push emel..
adakah saya kene ke maxis untuk beritahu sy pakai blackberry?
adakah terdapat monthly charges utk blackberry nnt untuk service YM,FB, Push Emel ni?

sy budak baru belajar,kalau salah tolong tunjuk kan..hehe

canggeh~

ninja
10-11-09, 12:42 PM
nak minta bantuan...

saya pakai MAXIS.
baru beli BOLD 9000.
tapi saya tak dpt nak sign in Facebook, Yahoo messenger, push emel..
adakah saya kene ke maxis untuk beritahu sy pakai blackberry?
adakah terdapat monthly charges utk blackberry nnt untuk service YM,FB, Push Emel ni?

sy budak baru belajar,kalau salah tolong tunjuk kan..hehe

canggeh~

awak pakai fone BB saja atau ngn service BB sekali, kalo pakai fone saja service BB xde..itu dh kira mcm awak pakai fone biasa aje..no special function

ahmadasapri
10-11-09, 03:23 PM
awak pakai fone BB saja atau ngn service BB sekali, kalo pakai fone saja service BB xde..itu dh kira mcm awak pakai fone biasa aje..no special function

owh...yeke?thats mean i need to register as blackberry user,n must pay for the bb services fee la?urm...okeh.after that i can use all the services la yer?

bxoc
10-11-09, 03:43 PM
Bro ,
Bayar bulanan utk mobile broadband lain harga .
Bayar bulanan utk Push Mail service lain harga .

So bila beli BB ,kalau tak aktivate push mail and broadband , macam beli phone biasa jer ....

Bxoc

ahmadasapri
10-11-09, 05:28 PM
Bro ,
Bayar bulanan utk mobile broadband lain harga .
Bayar bulanan utk Push Mail service lain harga .

So bila beli BB ,kalau tak aktivate push mail and broadband , macam beli phone biasa jer ....

Bxoc

owh...wow mmg byk pakai duit ni.takpe ini ptg sy ke maxis tanye kan tentang bb services.

thanks bxoc

sniffer5
11-11-09, 02:30 AM
owh...yeke?thats mean i need to register as blackberry user,n must pay for the bb services fee la?urm...okeh.after that i can use all the services la yer?

Betul tu.. Then your unit can access BB server yang manage all yr push email.

Dulu I put all my email, including my private yahoo & gmails, but too many 'not important' email masuk, every few mins ada new email. sedikit terganggu concentration. Now only urusan kerja sahaja.

You will also get a now email khas dari blackberry system operator.

mine is [email protected]
maxis & celcom lain sikit la... maybe [email protected] or [email protected]

sniffer5
11-11-09, 02:42 AM
owh...wow mmg byk pakai duit ni.takpe ini ptg sy ke maxis tanye kan tentang bb services.

thanks bxoc


BB punya target market - higher tier of corporate executives. Very secured and tip top services. So charges pun tip top la.

BTW, for BB user, now my BB boleh edit email before forward or reply. Blackberry dont have the function due to security reasons. Now, I just found a solution for it. Now can edit the forwarded email. Already 3 weeks, so far so good. Very handy

:Finger_fing22::Finger_fing22:

ahmadasapri
11-11-09, 08:06 AM
BB punya target market - higher tier of corporate executives. Very secured and tip top services. So charges pun tip top la.

BTW, for BB user, now my BB boleh edit email before forward or reply. Blackberry dont have the function due to security reasons. Now, I just found a solution for it. Now can edit the forwarded email. Already 3 weeks, so far so good. Very handy

:Finger_fing22::Finger_fing22:

owh...okeh.thats mean it works like real emel via pc la?interesting...is it an application or else?forward to me laa..:eaea:

sniffer5
11-11-09, 12:34 PM
owh...okeh.thats mean it works like real emel via pc la?interesting...is it an application or else?forward to me laa..:eaea:

hxxp://appworld.blackberry.com/webstore/content/2813

Suggestion:

1. Disable Mobile network. Use Wifi connection. Browser on hotspot mode. Then pergi kat link seperti diatas, download and install.
Due to some issue via Mobile Network (maybe restriction for security reason), installation & registration via Mobile Network tak berjaya. Tapi bila route guna my office WIFI network.. installation Lancar..

2. Program akan ask an email to forward, letak any of your personal email. Sebab automatic akan email to the email (satu email address sahaja), yang anda baru install Forward & Edit s/w. You don't want to spam yr friends especially yr biz associates.

Software ni free.

Check the review

:kid:

aCe
11-11-09, 12:36 PM
Bro sniffer5,

Kalu program edit ni kita d/load guna bb device manager dr pc bole tak? pastu usbkan ke bb...

sniffer5
11-11-09, 03:06 PM
Bro sniffer5,

Kalu program edit ni kita d/load guna bb device manager dr pc bole tak? pastu usbkan ke bb...

notsure bro... maybe don't think so...

BB desktop manager not flexible, unlike Desktop Sync Manager for Palm & WM. But solid like rock. Very robust and easy, especially when upgrade software & firmware

:newyear:

ahmadasapri
11-11-09, 03:23 PM
hxxp://appworld.blackberry.com/webstore/content/2813

Suggestion:

1. Disable Mobile network. Use Wifi connection. Browser on hotspot mode. Then pergi kat link seperti diatas, download and install.
Due to some issue via Mobile Network (maybe restriction for security reason), installation & registration via Mobile Network tak berjaya. Tapi bila route guna my office WIFI network.. installation Lancar..

2. Program akan ask an email to forward, letak any of your personal email. Sebab automatic akan email to the email (satu email address sahaja), yang anda baru install Forward & Edit s/w. You don't want to spam yr friends especially yr biz associates.

Software ni free.

Check the review

:kid:

wow...thanx ya.really helpful.

apa2 sy pm sniffer ye?:Happy_1281:buleh?

bxoc
11-11-09, 03:53 PM
FYI , di Indonesia , hampir 80% org guna BB . Reason why ? pasal charges utk BB ( Push mail dan unlimited broadband access ) murah di bandingkan dgn Malaysia .

Telco kat san agak bijak berbanding dgn Telcos kat sini yg lembab .
Dia org tau , market HP better for teenage yg ashik nak communicate through email , ym , FB , Friendster , icq , etccc .

Just imagine , student tak payah bawa notebook lagi . Cukup dgn BB utk update semua info pakai BB . Kan senang tu !

So by lowring the broadband charges , ramai remaja pakai BB khusus utk berYM dan update FB etc .

Kat sini , baru sebulan ni , maxis dgn celcom nak offer such service pada pengguna BB .

ahmadasapri
17-11-09, 09:39 AM
okeh....lagi satu saya dah tanye ramai juga pengguna bb. dan ramai sependapat dgn sy.


BETUL KE BB NI KUAT MAKAN BATEERY?

saya punya only for call n sms, satu hari dah abis batery...
bro2 n sis2 tlg sy...

NeoCyber
17-11-09, 09:49 AM
okeh....lagi satu saya dah tanye ramai juga pengguna bb. dan ramai sependapat dgn sy.


BETUL KE BB NI KUAT MAKAN BATEERY?

saya punya only for call n sms, satu hari dah abis batery...
bro2 n sis2 tlg sy...

tgk model apa..

saya punya blackberry tahan batterynya sampai 1-2 atau 3hari

pastikan off segala mak nenek gps, bluetooth dan mana2 service yg tak di perlukan.

kalau tak , memang tak sampai sehari abis. GPS tu terutamanya, kalau takpakai tu tutup saja. ianya memakan batteri yg boleh tahan jugak tu.

so, myth yg mengatakan BB ni kuat makan batteri sebenarnya tak betul. atas owner blackberry tu. cam mana dia setup segala komponennya.

terima kasih.

waveguy
19-11-09, 01:04 AM
Minta pendapat dari Die Hard fan Mafia War.

Camma nak main kat BlackBerry, setakat ni download facebook for blackberry application tapi tak boleh main game. Saya guna BB storm

WG

ahmadasapri
19-11-09, 01:49 PM
tgk model apa..

saya punya blackberry tahan batterynya sampai 1-2 atau 3hari

pastikan off segala mak nenek gps, bluetooth dan mana2 service yg tak di perlukan.

kalau tak , memang tak sampai sehari abis. GPS tu terutamanya, kalau takpakai tu tutup saja. ianya memakan batteri yg boleh tahan jugak tu.

so, myth yg mengatakan BB ni kuat makan batteri sebenarnya tak betul. atas owner blackberry tu. cam mana dia setup segala komponennya.

terima kasih.

im using blackberry bold 9000. already off the gps,bluetooth,wi-fi,n all the application. using for sms-ing and calling...but batery penuh,gayu 30 minit,batery terus turun half bar.mak aiii...skarang ni almost everyday i charge hp.takot ada side effect kalau i charge tiap2 hari je kan?:ithearts:

bxoc
19-11-09, 02:13 PM
Gua pakai Bold dah dekat 1 tahun . So far , battery ok lak . Yg ketara cepat battery habis tu bila i berym , surfing the net etc .....memang cepat dier sedut .

So again , its up to what application u used when you on your BBB . Setakat phone jer , no hal ler .

Bxoc

NeoCyber
19-11-09, 02:53 PM
Bold mmg di akui kuat makan bateri. dia bukan sedut, dia makan terus bateri tu :D

saya suggest anda punya 2 bateri. atau sentiasa ada kemudahan charge di mana2.

macam saya - saya ada cable mini usb, yg saya sambungkan ke blackberry saya bila saya duduk di tempat kerja atau di pc rumah. terus charge sambil sync data.

dalam kereta pun ada charger, tapi saya suka guna bila emergency saja..

lagi bagus. invest satu docking station blackberry dan beli bateri ekstra. senang, bawa saja satu bateri ekstra.

bxoc
19-11-09, 03:21 PM
Sampai sekarang BB masih tak boleh guna garmin software utk GPS . Download memang boleh tapi bila activate ......hampehhhhhhhhhhhhhhh:furious:

Ada sesiapa boleh solve problem diatas . Setahu aku , BB Garmin hanya bpleh digunakan di USA jer ...

Retired
24-11-09, 09:47 PM
http://worldwide.blackberry.com/landing.jsp?regionId=22

can anyone update me on the market price in KL for item 1 and 4 (first row)

gigs
25-11-09, 12:25 AM
http://worldwide.blackberry.com/landing.jsp?regionId=22

can anyone update me on the market price in KL for item 1 and 4 (first row)

Kalau gua nak riki harga HP, gua akan masuk http://www.lelong.com.my (http://www.lelong.com.my/) . Jadikan harga situ sebagai guide line.

ahmadasapri
25-11-09, 10:17 AM
Bold mmg di akui kuat makan bateri. dia bukan sedut, dia makan terus bateri tu :D

saya suggest anda punya 2 bateri. atau sentiasa ada kemudahan charge di mana2.

macam saya - saya ada cable mini usb, yg saya sambungkan ke blackberry saya bila saya duduk di tempat kerja atau di pc rumah. terus charge sambil sync data.

dalam kereta pun ada charger, tapi saya suka guna bila emergency saja..

lagi bagus. invest satu docking station blackberry dan beli bateri ekstra. senang, bawa saja satu bateri ekstra.

okeh hari tu saya ada ke kedai blackberry tingkat 1, nama amoi tuh lily..dier suggest saya pakai batery X-series untuk BBB.range harga dalam rm150-180. wei baik saya pegi menunggang:aol_rideit:, mahal tuh untuk harga bateri jer..then tanye dier mcm mane batery performance, dier ckp utk standby 2-3 hari dan bila guna byk 1 hari jer. ada waranty 6 bulan. dah penah try?

drydust
26-11-09, 03:50 PM
okeh hari tu saya ada ke kedai blackberry tingkat 1, nama amoi tuh lily..dier suggest saya pakai batery X-series untuk BBB.range harga dalam rm150-180. wei baik saya pegi menunggang:aol_rideit:, mahal tuh untuk harga bateri jer..then tanye dier mcm mane batery performance, dier ckp utk standby 2-3 hari dan bila guna byk 1 hari jer. ada waranty 6 bulan. dah penah try?

confirm not worth it...150-180 dah boleh :aol_rideit: x2 huhu:Finger_fing22:

ahmadasapri
30-11-09, 09:07 AM
confirm not worth it...150-180 dah boleh :aol_rideit: x2 huhu:Finger_fing22:

:cowboy: ngaahaks... tp nak di ikotkan aksesori untuk bb ni mmg mahal2 jugak laa.tak terlarat laa...full set housing pun RM250.nangis seyhhh..bole beli hp NOKIA5000 lagi tuh. xpun aku pasang mufler ekxos 32 inch kat keta.

drydust
30-11-09, 09:19 AM
:cowboy: ngaahaks... tp nak di ikotkan aksesori untuk bb ni mmg mahal2 jugak laa.tak terlarat laa...full set housing pun RM250.nangis seyhhh..bole beli hp NOKIA5000 lagi tuh. xpun aku pasang mufler ekxos 32 inch kat keta.

same je branded phone skrg...smua tipu duit pya...HIDUP CHINA MADE PHONE!:35:

selim
30-11-09, 09:50 AM
Mak Cibai.

Last wednesday terima BB Bold dari Maxis jam 6.10pm.

Balik rumah, charge penuh.

Khamis, ambil ke ofis buat setting untuk HM.

Jumaat HM guna (sempena Hari Raya Haji), jam 8pm, battery habis. Charge semula, dah tak boleh charged dan ON phone.

Sabtu, hantar ke Maxis Centre Selayang, Ia cakap kena hantar ke Weird Solution (Pembekal Utama BB untuk Malaysia), mungkin ambil 3-4 minggu. PUKI AYAM, satu hari pakai, kena tunggu sebulan lagi.

Sekarang kat ofis, nanti nak pi Maxis Centre Taman Segar, nak pi gaduh dgn mereka. Mak Ci Bai.

drydust
30-11-09, 12:37 PM
Mak Cibai.

Sabtu, hantar ke Maxis Centre Selayang, Ia cakap kena hantar ke Weird Solution (Pembekal Utama BB untuk Malaysia), mungkin ambil 3-4 minggu. PUKI AYAM, satu hari pakai, kena tunggu sebulan lagi.

Sekarang kat ofis, nanti nak pi Maxis Centre Taman Segar, nak pi gaduh dgn mereka. Mak Ci Bai.

memang weird ...huuhuh, i feel sorry for you too tuan...:furious:

selim
30-11-09, 12:42 PM
memang weird ...huuhuh, i feel sorry for you too tuan...:furious:

OK. Back from maxis Centre Taman Segar.

Luckily the Promoter Carmen looks 7/10, GFE 8/10. Accept their offer, wait for 2 days for 1 to 1 replacement, BUT, final only know tomorrow. (Not settled also good, at least can keep on calling Carmen, hahahha).

drydust
01-12-09, 09:34 AM
OK. Back from maxis Centre Taman Segar.

Luckily the Promoter Carmen looks 7/10, GFE 8/10. Accept their offer, wait for 2 days for 1 to 1 replacement, BUT, final only know tomorrow. (Not settled also good, at least can keep on calling Carmen, hahahha).

yakah? got promoter there meh? but i spotted 1 from the counter quite CMF as well...so today which MP you go while waiting there?:tvhappy:

selim
01-12-09, 10:27 AM
yakah? got promoter there meh? but i spotted 1 from the counter quite CMF as well...so today which MP you go while waiting there?:tvhappy:

MP??? What is MP? Blackberries got MP meh? hahhaha

ahmadasapri
01-12-09, 05:41 PM
tuan,

itu mcm bold pun u dapat kah?alamak...mmg patut marah pun.

but if they want to replace urs with the new BOLD, so ambil ajer la baru punya.
atleast at the same time u got carmen.ahaks..
org melayu cakap "menyelam minum air"..

canggeh~

selim
01-12-09, 05:47 PM
tuan,

itu mcm bold pun u dapat kah?alamak...mmg patut marah pun.

but if they want to replace urs with the new BOLD, so ambil ajer la baru punya.
atleast at the same time u got carmen.ahaks..
org melayu cakap "menyelam minum air"..

canggeh~

Belum call saya lagi, esok saja saya callnya.

** Cibai, terlupa ambil no. tel Carmen, hanya dapat number telephone India Technician.

ahmadasapri
02-12-09, 12:12 PM
** Cibai, terlupa ambil no. tel Carmen, hanya dapat number telephone India Technician.

ini macam ada sedikit kerugian...aduyai:cry:

drydust
16-12-09, 03:40 PM
ada sapa berminat nak beli BB 8900 (new from Celcom Biz Package) my friend take package only but the set he want to let go...kurang skit from market price lah...around 1300

ahmadasapri
23-12-09, 05:49 PM
ada sapa berminat nak beli BB 8900 (new from Celcom Biz Package) my friend take package only but the set he want to let go...kurang skit from market price lah...around 1300

ini mcm cuba try post kat sini,

http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php?t=1686&page=5

mgkn laju sket jalan..

drydust
24-12-09, 10:03 AM
ini mcm cuba try post kat sini,

http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php?t=1686&page=5

mgkn laju sket jalan..

tenkiu ah...lantak lah bukan i punya...mau mali tamau suda...huuhu:kid:

ahmadasapri
24-12-09, 07:04 PM
tenkiu ah...lantak lah bukan i punya...mau mali tamau suda...huuhu:kid:

hehe...tolong menolong kan amalan mulia.:kissass:

KLGuy
25-12-09, 04:51 AM
Belum call saya lagi, esok saja saya callnya.

** Cibai, terlupa ambil no. tel Carmen, hanya dapat number telephone India Technician.

Sudah settle ke belum you punya problem En Selim?

NeoCyber
08-01-10, 04:52 PM
ya laa.. itu blackberry sudah ok ka?

baru punya blackberry Bold 9700 sudah sampai kt maxis ka?

mau tunggu laa sikit.. gua pakai ini 8310 sangat happy..!

ada satu lagi masih dlm kotak belum buka lagi.. maxis kasi free.. tukar blackberry problem - tapi model lama 7290. hahaha.

walau model lama.. tapi batteri nya tahan seminggu tau! jangan main2. mana ada blackberry sekarang boleh lawan!

chx1234
25-01-10, 04:06 AM
I am looking buy about 20 pcs of latest blackberry under corporate account. Any good recommendation and offers? you can reply here or pm me. Thanks.

So far I have looked at Celcom package for 9700 RM1188. Monthly RM188. 5GB Data, 50hrs free intercall among user within the same corp a/c. Not decided yet.

Need to get it done latest by first or second week of Feb 2010.

KLGuy
28-01-10, 08:56 PM
I am looking buy about 20 pcs of latest blackberry under corporate account. Any good recommendation and offers? you can reply here or pm me. Thanks.

So far I have looked at Celcom package for 9700 RM1188. Monthly RM188. 5GB Data, 50hrs free intercall among user within the same corp a/c. Not decided yet.

Need to get it done latest by first or second week of Feb 2010.

Bro I suggest you contact Bro Horncheong as he is in this industry though not on selling BB but Im sure he can help! ;)

chx1234
29-01-10, 01:06 AM
Bro I suggest you contact Bro Horncheong as he is in this industry though not on selling BB but Im sure he can help! ;)

thanks for the info... .......

FLO
22-02-10, 03:47 PM
neo

mau tanya soalan boleh pasal BB
sy punya kawan baru pakai itu BB
dia ada cakap..BB ada satu system (lebih kurang mcm push talk la)
boleh CHAT between BB user walaupun diff phone line
maksud saya..katakan awak pakai BB (maxis) dan saya pakai BB (celcom)
tapi kita still boleh chat using that system yg ada dlm BB utk pengguna BB sahaja..

betul ke?

fanatic
22-02-10, 04:32 PM
neo

mau tanya soalan boleh pasal BB
sy punya kawan baru pakai itu BB
dia ada cakap..BB ada satu system (lebih kurang mcm push talk la)
boleh CHAT between BB user walaupun diff phone line
maksud saya..katakan awak pakai BB (maxis) dan saya pakai BB (celcom)
tapi kita still boleh chat using that system yg ada dlm BB utk pengguna BB sahaja..

betul ke?

memang ade ...tengok kat blackberry instant messaging kat blackberry pin...dia sama cam messenger yg lain.

FLO
22-02-10, 04:42 PM
memang ade ...tengok kat blackberry instant messaging kat blackberry pin...dia sama cam messenger yg lain.

salam uncle fan

mau tanya lagi....
skrg ni..banyak BB datang dgn pakej telefon / data
BB ni kalau pakai prepaid ada beza tak dgn pakai line?
maksud saya dr segi penggunaan aplikasi dlm BB..mcm email intergrated/YM atau internet..
kalau pakai prepaid..itu kredit jalan ke?

bb ada WIFI tak?:YM - 71:

fanatic
22-02-10, 04:56 PM
salam uncle fan

mau tanya lagi....
skrg ni..banyak BB datang dgn pakej telefon / data
BB ni kalau pakai prepaid ada beza tak dgn pakai line?
maksud saya dr segi penggunaan aplikasi dlm BB..mcm email intergrated/YM atau internet..
kalau pakai prepaid..itu kredit jalan ke?

bb ada WIFI tak?:YM - 71:

salam
kebanyakkan bb dah ade wifi dah. kalau bb postpaid kene bayar rm98 every month. kalau yg prepaid,
kalau semua...messenger, email, modem tethering 2.50 per day.

NeoCyber
22-02-10, 04:58 PM
Flo,

aku tolong jawab, tgk model apa yg kau beli.. kalau 8520 - ada Wifi , tiada GPS.

kalau bold.. saya kurang pasti.. mungkin ada 2-2 .. gps dan wifi.

saya suka yg ada wifi.. senang utk bagi panduan tentang jalan2 pada saya.. di googlemap.

~~~
tentang perbezaan prepaid / postpaid... - kurang pasti pula.

sebab kalau postpaid - blackberry ni kena ambil pakej BIS.. utk guna semua kemudahan Blackberry.

Blackberry mesenger adalah percuma sampai mati.!

YM, Gtalk, MSN.. ada caj utk data per kilobait..

surfing - pakai browser blackberry lagi bagus - sebab melalui server blackberry dan segala data internet di kompress kan lagi.. utk menjimatkan kb.

sebab itu - saya pakai BIS pakej- sebulan RM40.., saya online 24jam.. tiada caj extra.

cuba anda tanya geng2 Iphone yg slalu guna internet.. youtube.. dan 3g.. berapa ratus RM mereka kena utk caj internet setiap bulan?

kawan saya biasa bayar dlm RM300-500 sebulan utk internet saja.. membazir betul.

sebab tu ramai orang bertukar dari iphone ke BB.. :)

jimat.. murah.. cepat!

fanatic
22-02-10, 05:02 PM
neocyber betul. bb ni lebih berguna kalau kita ambik sekali blackberry solution which is unlimited access to internet . baru boleh utilised bb sepenuh nye.

FLO
22-02-10, 05:07 PM
neo/fan
terima kasih ttg penjelasan anda...

neo - BIS pakej- sebulan RM40..ini untuk POSTPAID SAJA KE? atau PREPAID PUN ADA?
:YM - 71:

fanatic
22-02-10, 05:20 PM
en flo..untuk celcom....broadband 68 + blackeberry solution 30 =98. ni utuk semua blackberry usage and modem tethering...utuk maxis dan digi..tolong bagitau.nak tau yg mana lebih ekonomik

FLO
22-02-10, 05:33 PM
en flo..untuk celcom....broadband 68 + blackeberry solution 30 =98. ni utuk semua blackberry usage and modem tethering...utuk maxis dan digi..tolong bagitau.nak tau yg mana lebih ekonomik

hohhh..broadband?
saya ada celcom broadband...:YM - 71:
sim card broadband boleh masuk dlm BB la..kan?
tapi kena top up blackberry solution la..:YM - 39:

fanatic
22-02-10, 07:01 PM
hohhh..broadband?
saya ada celcom broadband...:YM - 71:
sim card broadband boleh masuk dlm BB la..kan?
tapi kena top up blackberry solution la..:YM - 39:

benar en flo..disebabkan celcom bb consist of celcom broadband and celcom blackberry solution, i feel it is the best value for money for this moment. u can used yr bb as your pc to check yr email and social messenging and you can also used your bb as a modem for your pc.

NeoCyber
23-02-10, 03:47 PM
en flo..untuk celcom....broadband 68 + blackeberry solution 30 =98. ni utuk semua blackberry usage and modem tethering...utuk maxis dan digi..tolong bagitau.nak tau yg mana lebih ekonomik

bijak solution ni., tapi jgn lupa.. ada catch nya! mengapa saya pakai 3G broadband dari celcom.. dan BIS blackberry dari maxis?

1. kalau nak pakai 3g guna blackberry utk modem tethering - anda kene cari blackberry yg ada 3g. pastinya blackberry bold atau model terbaru 9700.. harganya? pasti dekat-dekat 2000.

2. Battery - tahan ke nak pakai blackberry sebagai modem tethering dgn terpaksa membawa charger ke mana-mana? walaupun blackberry boleh charge pakai usb.. tapi charge usb lambat.. penggunaan battery semasa blackberry kene bekerja sebagai modem dgn kadar charge melalui usb adalah sama banyak .. anda juga akan memendekkan jangka hayat batteri blackberry anda..! (setiap batteri ada limit charge cycle sebanyak tak silap saya dlm 2500 kali saja.., so kira agak2 laa.. setiap kali anda guna dan charge berulang kali.. , berapa lama agaknya tahan.)


hohhh..broadband?
saya ada celcom broadband...:YM - 71:
sim card broadband boleh masuk dlm BB la..kan?
tapi kena top up blackberry solution la..:YM - 39:

flo.. takde kaitan awak punya broadband yg sedia ada dgn blackberry.. , melainkan anda beli blackberry dan combine kan package anda kepada satu blackberry+internet. (terminate Broadband 3g celcom anda)

FLO
15-03-10, 05:04 PM
neo
agak2 kalau ambik pakej BIS blackberry dari maxis ni boleh pakai kat hp lain tak?

p/s: soalan bodoh..ekekekke

nerdy_jack
15-03-10, 05:42 PM
Flo,
saya baru angkat satu BB Curve 8520 Pakej RM58/sebulan unlimited data... tidak perlu commitment lain...
tunggu bulan depan punya bill......

FLO
16-03-10, 01:25 AM
Flo,
saya baru angkat satu BB Curve 8520 Pakej RM58/sebulan unlimited data... tidak perlu commitment lain...
tunggu bulan depan punya bill......

wahhh menarik pakej tu?
apa punya company provide?

fanatic
16-03-10, 09:27 AM
Kalau 58/sebulan, rase nye dari digi. Kalau salah tolong perbetulkan.

nerdy_jack
16-03-10, 02:35 PM
Kalau 58/sebulan, rase nye dari digi. Kalau salah tolong perbetulkan.
Bro Flo,

correct... Digi.. (thanks bro fanatic)
gua keep gua punya 013 no...

FLO
16-03-10, 02:41 PM
Bro Flo,

correct... Digi.. (thanks bro fanatic)
gua keep gua punya 013 no...

mengikut dlm pamplet DIGI
unlimited data RM58
mcm mana dgn kos blackberry tu?
ada perasaan dia tulis RM1199 adakah bermakna kita kena bayar RM1199 utk blackberry tu
dan langgan pakej RM58 tu...


p/s: kl free blackb...untung la..ekek

NeoCyber
16-03-10, 04:02 PM
kalau mau blackberry celcom.., aku ada buat promo dgn celcom ni.

1188.. - utk 9700 + 188 sebulan bil. (signup dgn celcom)
288 - utk 8520 + 188 bill

*(kalau nak unlimited internet - bayar RM250 sebulan -> dapat voice P148, SMS, Blackberry BIS ) >> berbaloi tu..! gua pun dah terminate 3g gua.., pakai BB ni terus.. satu bill saja.

kalau minat kasitau gua. Ini patut promo utk staff saja.., tapi kalau ada kawan2 sini nak, boleh laa gua tarik keluar 1-2 unit.

psst. : gua sudah angkat Bold - 9700 :).

FLO
16-03-10, 04:06 PM
kalau mau blackberry celcom.., aku ada buat promo dgn celcom ni.

1188.. - utk 9700 + 188 sebulan bil. (signup dgn celcom)
288 - utk 8520 + 188 bill

*(kalau nak unlimited internet - bayar RM250 sebulan -> dapat voice P148, SMS, Blackberry BIS ) >> berbaloi tu..! gua pun dah terminate 3g gua.., pakai BB ni terus.. satu bill saja.

kalau minat kasitau gua. Ini patut promo utk staff saja.., tapi kalau ada kawan2 sini nak, boleh laa gua tarik keluar 1-2 unit.

psst. : gua sudah angkat Bold - 9700 :).

wahhhh dulu bukan main ko kata bagus pakai BB lama..ekekekekke

1188.. - utk 9700 + 188 sebulan bil. (signup dgn celcom) --> x faham la?
288 - utk 8520 + 188 bill

tu harga bb ke?

NeoCyber
16-03-10, 05:35 PM
yer flo.. > ko bayar 1188 > dapat BB baru 9700. kalau nak murah sikit angkat saja 8520 >> bayar 288 saja.

bila signup.. ko bayar minimum 188 sebulan pada celcom.. :) utk call 148 dan balance utk BB BIS.

ada minat?

FLO
16-03-10, 06:49 PM
yer flo.. > ko bayar 1188 > dapat BB baru 9700. kalau nak murah sikit angkat saja 8520 >> bayar 288 saja.

bila signup.. ko bayar minimum 188 sebulan pada celcom.. :) utk call 148 dan balance utk BB BIS.

ada minat?

288 tu GAGAH
yang 188 tu langsung x GAGAH
ekekekekek....
ini kontrak kan? 12 bulan?

nerdy_jack
17-03-10, 07:30 AM
Flo,

BB set RM1199 + RM58(monthly charged) =RM1257

drydust
17-03-10, 09:43 AM
yer flo.. > ko bayar 1188 > dapat BB baru 9700. kalau nak murah sikit angkat saja 8520 >> bayar 288 saja.

bila signup.. ko bayar minimum 188 sebulan pada celcom.. :) utk call 148 dan balance utk BB BIS.

ada minat?

worth it...the cheapest 8520 / 9700 deal in town!

NeoCyber
17-03-10, 01:05 PM
288 tu GAGAH
yang 188 tu langsung x GAGAH
ekekekekek....
ini kontrak kan? 12 bulan?

yer flo.. kontrak.. :)..

tapi still murah tu! :)


worth it...the cheapest 8520 / 9700 deal in town!

yes.. i think it is the cheapest deal.. :)

some more.. the blackberry set is unlocked unit.! after abis contract.. boleh tukar telco lain! :)

kalau minat- boleh pm gua..! (pada tangan gua ni.. dah ada 4 order.. utk BB9700.. dan 2 order utk 8520)

FLO
17-03-10, 02:10 PM
guys
cuba tgk pengiraan kasar saya
cuba beritahu apa yg tertinggal dan tak masuk dlm pengiraan sy ni

pengiraan utk BB 8520

DIGI
RM1199 (BB) + RM 58 x 12 bulan = RM1895
* kalau tak silap RM58 utk BIS sahaja..tak termasuk dgn bil telefon (bil datang kemudian)

CELCOM
RM288 (BB) + RM188 x 12 bulan = RM2544
* RM188 kombinasi (telefon RM148 + BIS RM40)



so ..mana satu pilihan anda? ada PRO and CONT nya?:kid:

ada sapa2 tau maxis punya plan mcm mana?

drydust
17-03-10, 05:31 PM
guys
cuba tgk pengiraan kasar saya
cuba beritahu apa yg tertinggal dan tak masuk dlm pengiraan sy ni

pengiraan utk BB 8520

DIGI
RM1199 (BB) + RM 58 x 12 bulan = RM1895
* kalau tak silap RM58 utk BIS sahaja..tak termasuk dgn bil telefon (bil datang kemudian)

CELCOM
RM288 (BB) + RM188 x 12 bulan = RM2544
* RM188 kombinasi (telefon RM148 + BIS RM40)



so ..mana satu pilihan anda? ada PRO and CONT nya?:kid:

ada sapa2 tau maxis punya plan mcm mana?

DG = pay more 1st...pay less every month
CELCOM = pay less 1st...pay more every month

P/S : neo, what if take phone already but ignore the plan ? heheheh

FLO
18-03-10, 01:21 AM
ini pulak pakej maxis...
walaupun aklu x faham..
korang faham2 jer la.ekekek

p/s: blackberry kt market brp arhhh tanpa line telco? hp saja..

nerdy_jack
18-03-10, 08:09 AM
guys
cuba tgk pengiraan kasar saya
cuba beritahu apa yg tertinggal dan tak masuk dlm pengiraan sy ni

pengiraan utk BB 8520

DIGI
RM1199 (BB) + RM 58 x 12 bulan = RM1895
* kalau tak silap RM58 utk BIS sahaja..tak termasuk dgn bil telefon (bil datang kemudian)

CELCOM
RM288 (BB) + RM188 x 12 bulan = RM2544
* RM188 kombinasi (telefon RM148 + BIS RM40)



so ..mana satu pilihan anda? ada PRO and CONT nya?:kid:

ada sapa2 tau maxis punya plan mcm mana?


Bro FLO,
Gua pilih Digi Smart Plan ni, sebab phone ni (BB Curve 8520) gua plan exclusively for data only - Guna prepaid no. yg jarang-jarang buat voice cal/panggilan......

utk voice cal gua masih guna phone lain (pakej minutes plan [ yg selalunya gua rugi coz tak used voice cal minutes yg allocated ]...

Pada gua, RM 58/sebulan ni memang berbaloi....
klu tak silap, kontrak/commitement pun nada...

FLO
18-03-10, 08:38 AM
Bro FLO,
Gua pilih Digi Smart Plan ni, sebab phone ni (BB Curve 8520) gua plan exclusively for data only - Guna prepaid no. yg jarang-jarang buat voice cal/panggilan......

utk voice cal gua masih guna phone lain (pakej minutes plan [ yg selalunya gua rugi coz tak used voice cal minutes yg allocated ]...

Pada gua, RM 58/sebulan ni memang berbaloi....
klu tak silap, kontrak/commitement pun nada...


yaaa..jawapan telah bro nerdy berikan...
kalau la dpt kombinasi pakej neo dan nerdy kan bagus
ekekek
BB 288 + digi 58...perhhhh:kid:

FLO
19-03-10, 03:19 PM
Fwd: Dispute with Maxis Year End Promotion Blackberry (http://leosabri.blogspot.com/2009/11/fwd-dispute-with-maxis-year-end.html)

Aduan telah dihantar sepertimana pada "posting" di bawah "posting" ini maka, dipaparkan pula aduan asal yang dihantar oleh pengadu setelah menerima maklumbalas membenarkan ianya dipaparkan @ leosabri.co.cc (http://leosabri.co.cc/) ini.

p/s: yang berkaitan minta kenalpasti setiap perjalanan bagi aduan-aduan yang telah dihantar, didahului jutaan terima kasih. ;-)

---------- Forwarded message ----------
From: XXX <[email protected]>
Date: 2009/11/14
Subject: Dispute with Maxis Year End Promotion Blackberry
To: [email protected]
Cc: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]
Bcc: [email protected]

Salam Sejahtera,

(please forward this email to Manager Maxis Center Taman Molek, JB and other respective personnel)

A. INTRODUCTION

Saya merupakan pengguna setia Maxis sejak 10 tahun yang lalu, bermula dari prepaid sehinggalah kepada postpaid yang saya gunakan sekarang. Saya tidak pernah menghadapi sebarang masalah dengan perkhidmatan yang diberikan oleh Maxis (mungkin di sebabkan saya tidak pernah menyertai mana-mana promosi Maxis dan saya hanyalah pengguna biasa yang mana setiap bulan hanya membayar bil).

Pada minggu lalu, sewaktu menonton iklan di televisyen, saya dipertontonkan dengan promosi Year End Promo - Maxis Hotlink Blackberry Curve 8520 Prepaid dengan harga RM488 untuk Blackberry berserta dengan langganan "Blackberry-Internet-Service (BIS)" sebanyak RM98 x 6 bulan.

Saya begitu tertarik dengan tawaran tersebut lantas saya segera mendapatkan maklumat seterusnya melalui laman web ini : http://www.maxis.com.my/thebigyearendoffer/bbprepaid.asp (http://www.maxis.com.my/thebigyearendoffer/bbprepaid.asp)

Tawaran ini jika diterjemahkan dengan bahasa yang lebih terperinci adalah berbunyi begini:

"DAPATKAN BLACKBERRY CURVE 8520 DENGAN HARGA RM488 DENGAN SYARAT ANDA BERDAFTAR DENGAN "BLACKBERRY-INTERNET-SERVICE" PADA HARGA RM98 SELAMA 6 BULAN"

Di sebabkan 'kegagalan' Maxis untuk menerangkan promosi ini dengan lebih terperinci menerusi laman web mereka, lantas saya telah menghubungi Maxis Customer Services di talian 1-300-82-0120 sebanyak 2 kali pada 9 November 2009.

Saya bertanyakan tentang terma-terma yang tersembunyi di sebalik promosi ini dan beginilah jawapan daripada kedua-dua Customer Service Officer yang menjawab panggilan telefon saya;-

Jawapan CS 1 - "MEMANG BENAR, ANDA BOLEH MENDAPATKAN HARGA BLACKBERRY INI DENGAN SYARAT ANDA PERLU MEMBAYAR RM488 UNTUK TELEFON SERTA KREDIT PREPAID SEBANYAK RM98 SELAMA 6 BULAN"

Jawapan CS 2 - "ENCIK MEMPUNYAI PILIHAN UNTUK TIDAK PERLU MEMBAYAR 'UPFRONT PAYMENT' SEBANYAK RM98 X 6 BULAN = RM 588 TERSEBUT, APA YANG PERLU ENCIK BUAT HANYALAH TAMBAH NILAI SETIAP BULAN. WALAUBAGAIMANAPUN, TIDAK MENJADI MASALAH SEKIRANYA ENCIK HENDAK MEMBUAT BAYARAN UPFRONT BAGI TEMPOH BIS SELAMA 6 BULAN TERSEBUT SEKALIGUS"

Berdasarkan kepada keyakinan saya ke atas kedua-dua jawapan yang diberikan di atas, maka pada 10 Nov 2009, saya telah pergi ke Maxis Center Taman Molek, Johor Bahru untuk memdapatkan promosi tersebut.

Di sebabkan khidmat promosi Blackberry yang di war warkan itu adalah berbentuk prepaid, maka saya dikehendaki menukar sim card postpaid yang saya gunakan sekarang kepada prepaid. Dan segalanya berjalan seperti dirancang. Setelah pembayaran di buat sebanyak RM488 (sila rujuk resit di lampiran), saya pulang dengan hati yang girang dan amat berterima kasih kepada Maxis kerana menawarkan pakej yang bernilai untuk pelanggan mereka. Saya tidak sabar untuk menunggu hari di mana prepaid saya boleh digunakan serta BIS saya mula di aktifkan.

B. THE BAD THINGS HAPPEN

12 November - Selepas menunggu selama lebih 24 jam dari tarikh 10 November, saya merasa hairan kerana postpaid saya masih boleh digunakan seperti biasa. Sepatutnya simcard tersebut sudah tidak boleh digunakan dan saya perlu menukar kepada simcard prepaid yang dibekalkan. Dalam masa yang sama juga BIS sepatutnya sudah diaktifkan. Saya sudah mula mencurigai sesuatu. Pada hari tersebut juga saya telah menghubungi talian Maxis Customer Services Postpaid & Hotlink tetapi kesemua mereka menyuruh saya bersabar, dan dalam masa yang sama mereka akan membuat semakan dan report kepada Maxis Center Taman Molek agar perkara ini diselesaikan dengan segera. Saya juga dimaklumkan bahawa sistem Maxis sedang mengalami masalah.

Pada jam 12 pm, 12 November - saya sudah tidak boleh bersabar lantas segera pergi ke Maxis Center tersebut. Malangnya, tidak ada petugas di situ yang mampu memberi pertolongan disebabkan sistem pada hari tersebut 'down'. Tetapi saya percaya, individu yang berurusan dengan saya pada hari saya membeli Blackberry tersebut tidak wujud di situ, mungkin bercuti atau sebagainya. Dan saya percaya tidak ada permasalahan sistem pun yang berlaku dan itu hanyalah alasan kerana pekerja lain tidak tahu atau tidak mahu tahu bagaimana untuk menyelesaikan masalah saya.

BAGAIMANA SYARIKAT TELEKOMUNIKASI BESAR SEPERTI MAXIS TIDAK MEMPUNYAI KEMAHIRAN PELBAGAI UNTUK MEMBANTU MENYELESAIKAN MASALAH YANG DIHADAPI PELANGGAN? ANDAI KATA PEKERJA YANG BERURUSAN DENGAN SAYA PADA HARI SAYA MEMBELI BLACKBERRY TERSEBUT CUTI SAKIT SELAMA 6 BULAN, ADAKAH SAYA PERLU MENUNGGU UNTUK BELIAU KEMBALI BERTUGAS DAN KEMUDIAN BARU MASALAH SAYA AKAN DISELESAIKAN?

Saya terpaksa mengambil unplanned half day leave pada hari tersebut kerana sudah terlewat masuk ke pejabat disebabkan jarak dari rumah/pejabat saya ke Taman Molek adalah sejauh 20km++.

ADALAH DIBERITAHU BAHAWA SAYA TELAH CUBA MENGHUBUNGI DIRECT LINE MAXIS CENTER TAMAN MOLEK BEBERAPA KALI TETAPI LINE MEREKA SETIAP MASA "ENGANGED" DAN "ERROR"

C. MAXIS IS CHEATING THEIR CUSTOMER AS WELL AS RAKYAT MALAYSIA!

13 November - seperti yang sudah dijanjikan oleh salah seorang staff di Maxis Center, saya menerima panggilan daripada individu yang menguruskan pendaftaran Blackberry pada hari pertama saya membeli telefon tersebut.

Malangnya, saya diberitahu oleh beliau bahawa bagi membolehkan saya menikmati promosi Year End Blackberry Cuver 8520 tersebut, saya perlu membuat pembayaran sebanyak RM488 untuk telefon serta RM588 untuk BIS (RM98x6 bulan). Sepatutnya saya perlu membuat pembayaran "upfront" berjumlah RM1076 pada hari pertama saya mendapatkan Blackberry tersebut!!!!!

Jelas ditunjukkan di sini bahawa Maxis dengan sengaja mengelirukan pengguna dengan mengaburi mata pengguna dengan membuat iklan dan promosi yang kurang jelas, terdapat "hidden Terms& Conditions"....(saya telah melayari keseluruhan isi kandungan website Maxis tetapi tidak ada sebarang detail T&C tentang promosi Year End Blackberry tersebut!)

Maxis juga seolah-olah cuba memerangkap bakal pelanggan mereka untuk merasa "teruja" dengan harga murah Blackberry yang mereka tawarkan. Siapa yang tidak teruja apabila ditawarkan Blackberry pada harga RM488???

ADAKAH BEGINI CARA KOTOR MAXIS UNTUK MERAIH PENDAPATAN TAHUNAN MEREKA???

D. SOLUTIONS

Saya dikehendaki datang semula ke Maxis Center Taman Molek dan membuat pembayaran sebanyak RM588.00. Setelah pembayaran dibuat, maka barulah Maxis akan mengaktifkan BIS tersebut.

Walaubagaimanapun, saya begitu hampa dengan apa yang telah Maxis lakukan kepada pengguna setia seperti saya. Saya bukan tidak ada duit untuk membuat pembayaran, malah saya telah menyediakan cash money sebanyak RM1076 pada hari pertama saya membeli Blackberry tersebut. Namun disebabkan oleh kehendak Maxis sendiri yang memerlukan saya membayar RM488, maka tidak perlulah saya membayar harga keseluruhan pakej tersebut.

Pada petang 13 November, saya telah menghubungi Maxis Customer Service sekali lagi, dan saya telah menerangkan permasalahan saya di atas.


Kali ini, beliau mengatakan bahawa Year End Promotion tersebut memerlukan pelanggan membuat bayaran 'upfront' sebanyak RM1076 (RM488 utk Blackberry dan RM588 untuk BIS) - jelas, kesemua Customer Service Hotlink yang saya hubungi pada awal kisah saya ini TIDAK MEMPUNYAI PENGETAHUAN TENTANG PROMOSI YANG SEDANG MAJIKAN MEREKA ADAKAN. MEREKA MEMBERI PENERANGAN SECARA SEMBERONO TANPA MEMIKIRKAN IMPAK KE ATAS PELANGGAN MEREKA.

Saya juga menanyakan kepada beliau samada saya dibenarkan untuk melanggan BIS daripada Service Provider yang lain...dan jawapan beliau adalah:-

"BOLEH. ENCIK TIDAK TERIKAT DENGAN SEBARANG CONTRACT BIS DENGAN MAXIS. DAN OLEH ITU, ENCIK DIBENARKAN UNTUK MELANGGAN BIS MENERUSI SERVICE PROVIDER LAIN. INI ADALAH KERANA PROMOSI BLACKBERRY MAXIS INI ADALAH TERHAD DAN HANYA SEGELINTIR CUSTOMER SAHAJA YANG MENDAPAT PELUANG INI - TERIMA KASIH KERANA MENGHUBUNGI MAXIS"

Berdasarkan kepada penerangan tersebut, maka dengan ini saya ingin umumkan di sini bahawa saya tidak mempunyai sebarang contract BIS dengan Maxis dan tertakluk kepada undang-undang komunikasi, saya dibenarkan untuk memilih service BIS dari mana-mana service provider menggunakan Blackberry Curve 8520 yang saya beli di Maxis Service Center menerusi Year End Pomition mereka.

Dengan itu, Maxis tidak berhak untuk menuntut sebarang gantirugi atau menyekat sebarang service yang saya langgani sekarang menerusi Maxis termasuk postpaid serta Blackberry Curve yang saya beli tersebut tidak boleh diletak sebagai "locked" dan sekiranya simcard lain tidak boleh digunakan untuk telefon tersebut, maka Maxis perlu "unlock" Blackberry tersebut dengan memberikan "code PIN" kepada saya.

Diharapkan e-mail saya ini dapat memberi pengajaran dan pengawasan dari SKMM adalah perlu bagi mengelakkan perkara yang sama dari berlaku kepada pelanggan yang lain.

Promosi dan iklan hendaklah dinyatakan dengan jelas dan sepatutnya tidak ada hidden T&C sekiranya kesemua operator menjalankan bisnes mereka dengan jujur dan berhemah.

Diharapkan juga e-mail ini sampai ke pihak berwajib di Maxis dan sila dapatkan sebarang perbualan antara saya dengan Customer Service Officer anda yang mana saya percaya kesemua perbualan tersebut telah di rakam.

Di bawah ini saya sertakan nama penuh dan talian telefon saya. Sudah banyak masa dan wang ringgit yang saya keluarkan untuk menyelesaikan masalah saya dan diharapkan pihak Maxis akan menghubungi saya untuk menyelesaikan isu ini.

Nama: XXX
No Tel Maxis Postpaid : 017-XXX

Maaf sekiranya terdapat kekasaran di dalam lenggok bahasa yang saya gunakan di atas. Tetapi kritikan sebeginilah yang perlu diberikan sekiranya pelanggan tidak mendapat hak dan servis yang sewajarnya. Dalam masa yang sama, email sebegini dapat meningkatkan mutu perkhidmatan setiap service provider di Malaysia.

Sekian, terima kasih

ninja
19-03-10, 03:31 PM
wa bukan nak cakap apa la..pengadu ni psiko...dh satu malaysia Telco kenal sapa die ni

FLO
19-03-10, 03:52 PM
wa bukan nak cakap apa la..pengadu ni psiko...dh satu malaysia Telco kenal sapa die ni


EKKEKE
ada jugak psiko psl hp..

nerdy_jack
23-03-10, 06:11 PM
Huhu
BB Digi Smart Plan gua mengalami gangguan data connection dari pagi tadi sehingga 1700 hours,
tu dah buat panggilan sebanyak 2 kali ke Digi Helpline...
La ni data conection dah ok dah......

NeoCyber
25-03-10, 05:05 PM
Pada pengguna maxis yg mengalami gangguan talian pada weekend lepas.! komplen jgn tak komplen..!

aku dah komplen.. dapat rebate goodwill..! sebab line down! biasa maxis akan bagi rebate 30-50 ringgit.. sebulan.

ArisshaSofea
25-03-10, 05:50 PM
kita pakai celcom prepaid RM2.50 aje daily charges..if guna sampai friday.. sabtu n ahad free usage :) ok aje so far....

sperm79
26-03-10, 06:21 PM
huwahhh... serious punya discuss pasal BB ni
aku tengah menanti Iphone DG tapi dalam pada tu, aku tengah memikirkan BB ni gak

Kalau aku amik murah, Telco mana yang bagi cheapest rate for unlimited access eh
coverage ni, aku sekadar Putrajaya - KL area je, xda outstaion pun.

Aku berkenan ngan BB Bold 9700
:)

FLO
29-03-10, 09:52 AM
ingin mengenali jenis2 Black Berry?

Black berry bold 9000
sila rujuk lampiran
Height:

FLO
29-03-10, 09:57 AM
ingin mengenali jenis2 Black Berry?

Black berry bold 9700
sila rujuk lampiran

FLO
29-03-10, 09:59 AM
ingin mengenali jenis2 Black Berry?

Black berry curve 8250
sila rujuk lampiran

FLO
29-03-10, 10:02 AM
Blackberry curve 8310
sila rujuk lampiran

FLO
29-03-10, 10:10 AM
BlackBerry Curve 8900 Specifications/The BlackBerry Curve 8900 (Javelin)

FLO
29-03-10, 10:14 AM
Blackberry storm and storm 2
sila rujuk lampiran

FLO
29-03-10, 10:17 AM
rakan2 sekelian...
kalau ada laman web menarik psl BB berkongsila
mana tau ada laman yg offer accs bb murah ke
atau web yg menerangkan penggunaan
atau forum2 mengenai BB

tq

BT
31-03-10, 03:30 PM
rakan2 sekelian...
kalau ada laman web menarik psl BB berkongsila
mana tau ada laman yg offer accs bb murah ke
atau web yg menerangkan penggunaan
atau forum2 mengenai BB

tq



Bro,
You can checkout this website www.crackberry.com. Macam macam review dan maklumat tentang BB.

FLO
06-04-10, 10:00 AM
salam semua
setelah membuat research and development:YM - 71:
gua dh layan 2 laman web yang mungkin berguna kpd user BB

http://www.popmyberry.com/
dan
http://www.blackberryhousing.blogspot.com/

FLO
07-04-10, 08:45 AM
di dalam di lema...
x tau nk pilih Javelin 8900 atau curve 8520
:YM - 71:

ahmadasapri
07-04-10, 10:47 AM
di dalam di lema...
x tau nk pilih Javelin 8900 atau curve 8520
:YM - 71:


bro, baik amek bold 2 atau curve gemenin...
besh!!

FLO
07-04-10, 10:51 AM
bro, baik amek bold 2 atau curve gemenin...
besh!!

che mad
curve 8520 = curve gemenin:YM - 71:

bold2 cecah 1.5K
javelin cecah 1.2K
gemenin cecah 1K

ahmadasapri
08-04-10, 10:39 AM
che mad
curve 8520 = curve gemenin:YM - 71:

bold2 cecah 1.5K
javelin cecah 1.2K
gemenin cecah 1K

ada blackberry storm 2 nak let go rm1300,complete set.
sape berminat sila cepat..brg laku ni.

FLO
08-04-10, 10:43 AM
ada blackberry storm 2 nak let go rm1300,complete set.
sape berminat sila cepat..brg laku ni.

baru atau terpakai ke che mad?

ahmadasapri
08-04-10, 10:53 AM
baru atau terpakai ke che mad?

terpakai..still good condition.baru beli bulan februari.
sape yg nak tukar kepada bb skang ni,di syorkan sgt.brg laku ni..

bxoc
08-04-10, 03:20 PM
Last week blackberry bold gua terjatuh atas jalan , terus gelap lcd dan ada pecah sikit . Gua ke lowyat nak tukar lcd , hangus RM450.00 ;-(
Since dah pakai BBB , memang tak nak tukar phone lain dah ....itu ler pasal ....

ahmadasapri
08-04-10, 04:00 PM
BBB mmg besh...ramai selebriti pakai kot

BT
08-04-10, 05:56 PM
Saya telah membuka satu poll tentang Iphone vs Blackberry disini http://www.mk-portal.org/forum/showthread.php/7037-IPhone-VS-Blackberry.

Marilah mengundi phone mana menjadi pilihan anda.

BT
13-04-10, 12:04 PM
Kepada sesiapa yang mahu menukar themes bb merekea sila lawati website ini www.themes4bb.com.

Kenalpasti model anda dan click pada OTA link dengan menggunakkan BB anda. Atau pun jika anda menggunakkan PC copy link dan email kepada BB anda.

Selamat mencuba.

dakjoe
18-04-10, 10:39 PM
Harap rakan2 boleh membantu.......
Semalam terbeli BB2 sbb minat dgn bentuk dia.....( plan asal nak beli E71 @ E72 )
Saya just mencari HP yg ada wifi n GPS...so BB2 mmg ada..
Dan satu lagi....mcmana nak aktifkan BBM, adakah saya kena pg celcom untuk setting? adakah ianya kena charge...??
Harap Otai2 boleh membantu................

dakjoe
18-04-10, 10:57 PM
Maksud saya...BBM means Blackberry message...yg BB to BB msg aka chat etc......

BT
19-04-10, 11:37 AM
Harap rakan2 boleh membantu.......
Semalam terbeli BB2 sbb minat dgn bentuk dia.....( plan asal nak beli E71 @ E72 )
Saya just mencari HP yg ada wifi n GPS...so BB2 mmg ada..
Dan satu lagi....mcmana nak aktifkan BBM, adakah saya kena pg celcom untuk setting? adakah ianya kena charge...??
Harap Otai2 boleh membantu................

Bro,
Untuk aktifkan BBM anda mesti subscribe pada BIS (Blackberry Internet Service). Apabila sudah aktifkan itu barulah anda boleh menikmati full usage of BB anda. Di Celcom ada beberapa pakej iaitu RM 68 dan RM 98 kalau tak silap saya. Itu hanya utk BIS dan tak termasuk caj panggilan.


Maksud bro BB2 tu Bold 2 ke?

dakjoe
19-04-10, 12:52 PM
Yups Bold 2.....
Skrg baru paham...thanks.
Rasanya Digi yg terendah skang ni...RM68 for BIS.......

FLO
19-04-10, 02:11 PM
Yups Bold 2.....
Skrg baru paham...thanks.
Rasanya Digi yg terendah skang ni...RM68 for BIS.......

ada lagi RENDAH bro
celcom..RM30 sebulan..tapi prepaid la:kid:

BT
19-04-10, 02:22 PM
Yups Bold 2.....
Skrg baru paham...thanks.
Rasanya Digi yg terendah skang ni...RM68 for BIS.......

Yup, DIGI paling murah RM 58 sebulan BIS with Unlimited Surfing.

Bro Flo,
Kalau celcom prepaid RM30 tuh hanya Blackberry Service saja kan? Itu tanpa internet surfing, boleh surfing tapi kena bayar caj lain la kan?

FLO
19-04-10, 02:24 PM
Yup, DIGI paling murah RM 58 sebulan BIS with Unlimited Surfing.

Bro Flo,
Kalau celcom prepaid RM30 tuh hanya Blackberry Service saja kan? Itu tanpa internet surfing, boleh surfing tapi kena bayar caj lain la kan?

ya betul....
kalau nk advance pakai..kn pakai Digi RM58 la..ekkekekeke

dakjoe
20-04-10, 12:05 AM
Rasanya pakej terbaru dah RM68........but still termurah compare dgn celcom n maxis.....

Ada sesiapa yg sdh menggunakan BIS Digi ni.....any info...??

FLO
20-04-10, 12:44 AM
gua telah membeli JAVELIN...
tapi sayangnya..BBM services blm lagi update walaupun gua dh activate BIS
semua download separuh jalan dan failed..
BBM, Twiter..semua separuh jalan

my pin :
2185 Delta Alpha 62

BT
20-04-10, 10:52 AM
gua telah membeli JAVELIN...
tapi sayangnya..BBM services blm lagi update walaupun gua dh activate BIS
semua download separuh jalan dan failed..
BBM, Twiter..semua separuh jalan

my pin :
2185 Delta Alpha 62


Bro,
Apa maksud update BBM? Maksud anda install ke? Semalam elok je awak chat ngan saya.

FLO
20-04-10, 11:06 AM
Bro,
Apa maksud update BBM? Maksud anda install ke? Semalam elok je awak chat ngan saya.

sorry lambat reply
jam 2.30 ml br boleh update latest BBM program
tu psl boleh chat dgn awak smlm
anyway..im still new here
tolong tunjuk ajar:kid:

BT
20-04-10, 12:39 PM
Bro Flo,
Maksud awak BB anda sudah ada BBM tapi awak upgrade ke version terbaru ke? Apakah version asal BBM anda dan apakah version terbaru BBM anda? Saya pun nak cuba jugak.. Kekeekke

Saya sendiri pun tak tau nak check version BBM. Sape yg tau boleh tolong ajar tak?

FLO
20-04-10, 12:44 PM
hahah gua pun tak tau BT..gua main download jer

dakjoe
20-04-10, 04:36 PM
Bro FLO...
Ambil Digi BIS ekk...?? So, nnt anda adalah rujukan saya...hahaha
Saya lagi tak tahu....main beli jer blackberry ni

FLO
20-04-10, 04:43 PM
Bro FLO...
Ambil Digi BIS ekk...?? So, nnt anda adalah rujukan saya...hahaha
Saya lagi tak tahu....main beli jer blackberry ni

dakjoe
sy x pakai DIGI
sy cuma register BROADBAND digi utk laptop saya
for BlackBerry im using Celcom Prepaid for BIS (RM30 = 30 hari)

Admin
20-04-10, 04:50 PM
Bro Flo,
Maksud awak BB anda sudah ada BBM tapi awak upgrade ke version terbaru ke? Apakah version asal BBM anda dan apakah version terbaru BBM anda? Saya pun nak cuba jugak.. Kekeekke

Saya sendiri pun tak tau nak check version BBM. Sape yg tau boleh tolong ajar tak?

Untuk check apakah versi application yang kita install didalam Blackberry, sila ke Option --> Applications
Kat sebelah kanan atas boleh lihat apakah versi applikasi untuk Third Party, Addon and Core.

BBM saya versi 5.0.0

FLO
20-04-10, 04:59 PM
BBM saya versi 5.0.0.57 (Motion limited modules)

tetraceta
20-04-10, 05:06 PM
nak tanya skit...interested la ngn BB Bold.....tolong bg cadangan plan mana yg best ngn BB bold ni ? tet maxis postpaid user....berbaloi ke kalau guna pakai maxis guna BB ni...? please advice.....

Admin
20-04-10, 05:09 PM
BBM saya versi 5.0.0.57 (Motion limited modules)


Baru sahaja selesai upgrade ke versi 5.0.0.57 :kid:

Admin
20-04-10, 05:18 PM
nak tanya skit...interested la ngn BB Bold.....tolong bg cadangan plan mana yg best ngn BB bold ni ? tet maxis postpaid user....berbaloi ke kalau guna pakai maxis guna BB ni...? please advice.....

I'm a maxis postpaid user jugak... before this rasa macam nak pakai DiGi BIS plan.. but bila check coverage DiGi ... kawasan yang ingin saya kunjungi tidak ada perkhidmatan 3G .. jadi... saya mengambil keputusan untuk menggunakan Maxis BIS Unlimited plan.. berharga RM120/month (Unlimited Data + BIS ).

Sekarang ini saya amat yakin dengan Maxis 3G network... kerana dulu saya pernah subscribe Maxis Broadband Unlimited.... tapi networknya agak tidak stabil dan transfer rate selalu below daripada Dialup, so saya komplen ke MCMC and Maxis Customer Care... dan mereka bersetuju untuk terminate akaun saya tanpa perlu membayar apa apa termination fees (kontrak 1 year). Saya beralih kepada Celcom...

Sekarang ... Celcom broadband saya sudah menjadi seperti Maxis broadband saya dulu.... tapi nasib baik saya hanya pakai Celcom Broadband Prepaid... :D .. Dan Maxis sekarang sudah stabil network nya.. kelajuannya juga memberangsangkan jiwa saya..

Jadi kesimpulannya saya mengambil Maxis BIS package with Unlimited Data plan... kerana saya akan menggunakan Blackberry saya sebagai modem untuk menggunakan internet sekiranya saya memerlukan access internet pada komputer riba saya.

Sekian pengalaman saya untuk penilaian anda. Mungkin mereka yang menggunakan Celcom BIS atau DiGi BIS boleh share pengalaman anda juga untuk penilaian mereka yang mahu mencari telco yang sesuai dengan mereka.

ahmadasapri
20-04-10, 06:49 PM
memandangkan ada yg ber-bbm kat sini..

add la saya 20E05A69.
:D

FLO
21-04-10, 12:13 AM
memandangkan ada yg ber-bbm kat sini..

add la saya 20E05A69.
:D

amad
gua dh add lu..jangan lupa accept

tq

nerdy_jack
21-04-10, 11:53 PM
Amboi Flo, ko reject gua...
My PIN 215149FF

FLO
22-04-10, 03:15 AM
Amboi Flo, ko reject gua...
My PIN 215149FF

almakkkk sorri jack..gua x tau sapa
ingat kan salah org..jap gua add lu balik
ekekekkee

nerdy_jack
23-04-10, 03:00 PM
Hik...hik...hik
Actually gua tersalah invite sorang juga..
Bila dia tanya, gua say soli, salah PIN...trus gua kenal delete...
Ekekekeee

FLO
26-04-10, 05:34 PM
soalan :

dalam BB ada function Facebook
boleh ke kita chatting dlm FB menggunakan BB
fungsi chat FB boleh ke digunakan dlm BB kita?

kalau YA..mcm mana caranya?

bxoc
26-04-10, 08:21 PM
Gua baru lepas tukar LCD BBB gua yg pecah kat Lowyat ......burn RM450.00 . BBB punya pasal apa saja sanggup bro

fanatic
09-05-10, 05:24 PM
i just port my celcom blackberry to digi blackeberry. Digi black berry package rm58 kalau kalau gunakan blackberry untuk access internet, email and messenger. kalau nak buat modem tethering rm68. untuk call and sms, anda hanya bayar apa yg anda gunakan...kire pay as u used. kalau bill rm100-199, anda dapat 25% discount untuk blackberry package, kalau rm200 keatas, rm68 itu akan diwaive kan. so far rase nye takde beza pun speed bila tukar ke digi blackberry plan... email dpt in real time, messenger also communicate in real time.

krak
12-05-10, 11:12 PM
Antara BB Curve 8520, Storm2 9520 & Bold 9700 mana yg lebih bagus.
Sudah boring guna iPhone 3GS / iPad / Symbian & Windows Mobile...

FLO
13-05-10, 12:01 AM
Antara BB Curve 8520, Storm2 9520 & Bold 9700 mana yg lebih bagus.
Sudah boring guna iPhone 3GS / iPad / Symbian & Windows Mobile...

bro krak
sy suka model BOLD 9700....tapi kalau nak pakai STORM 2 pn ok....
boleh la kita BBM selalu:Finger_fing22:

dar74
13-05-10, 02:41 PM
Rasanyer Bold 9700 is a better choice. Curve 8520 tak der 3G. Aku rasa mcm nak tukar ke Bold 9700 jer tapi budget kurang la skrg
Member aku pakai Storm 9520 ada problem selalu hang tapi maybe phone dier jer kut yg ada defect.

FLO
13-05-10, 03:05 PM
Rasanyer Bold 9700 is a better choice. Curve 8520 tak der 3G. Aku rasa mcm nak tukar ke Bold 9700 jer tapi budget kurang la skrg
Member aku pakai Storm 9520 ada problem selalu hang tapi maybe phone dier jer kut yg ada defect.

dar

beli curve javelin 8900 jer
x mahal..dlm 1300
3G tu x perlu pikir
bukan pakai pun..lagi2 kl dh ada broadband
nnt ko pakai 3G lagi cepat abis bateri

Retired
13-05-10, 04:11 PM
Rasanyer Bold 9700 is a better choice. Curve 8520 tak der 3G. Aku rasa mcm nak tukar ke Bold 9700 jer tapi budget kurang la skrg
Member aku pakai Storm 9520 ada problem selalu hang tapi maybe phone dier jer kut yg ada defect.


dar

beli curve javelin 8900 jer
x mahal..dlm 1300
3G tu x perlu pikir
bukan pakai pun..lagi2 kl dh ada broadband
nnt ko pakai 3G lagi cepat abis bateri

digi ada plan yang jauh lebih murah berbanding celcom. gi laa tengok2 !

nerdy_jack
13-05-10, 05:04 PM
Rasanyer Bold 9700 is a better choice. Curve 8520 tak der 3G. Aku rasa mcm nak tukar ke Bold 9700 jer tapi budget kurang la skrg
Member aku pakai Storm 9520 ada problem selalu hang tapi maybe phone dier jer kut yg ada defect.

Ofis mate gua pun menghadapi masalah BB Storm yg selalu hang....

FLO
13-05-10, 07:38 PM
antara rakan2 yang pakai BB



gigs - javelin 8900
ninja - javelin 8900
abe9 - bold2
chot - storm2
fanatic
prayer
papa
skullx
darkjoe
redevil
mr xxx
don juan
KS
BT
balaksteady
nerdy jack
ahmad sapari
sir tuna fish

dar74
14-05-10, 09:22 AM
digi ada plan yang jauh lebih murah berbanding celcom. gi laa tengok2 !

company aku register dgn celcom so agak sukar la sikit aku nak amik digi...hehehe

cuma phone jer kena kuar budget sendiri, Curve 8520 RM288, okay la tu...


antara rakan2 yang pakai BB




gigs - javelin 8900
ninja - javelin 8900
abe9 - bold2
chot - storm2
fanatic
prayer
papa
skullx
darkjoe
redevil
mr xxx
don juan
KS
BT
balaksteady
nerdy jack
ahmad sapari




wah..ramai tu yg pakai BB..hamba org baru sila tunjuk ajar..hehehe

krak
14-05-10, 11:38 AM
ok sudah angkat Bold 9700 tadi

FLO
14-05-10, 02:40 PM
DAR + Krak

bagi no PIN..kami nak add

ekkekekeke PIN PIN PIN PIN.....


p/s: kl dulu ayat awek " hi sayang..ada FB tak?"..trend baru skrg..." hi lovely, u have any PIN number? "...kl dia faham dia bagi no PIN BB...kalau dia buat joke..dia akan reply " PIN BANK x ada..PIN BAJU ada..nak?"..ekekek

krak
14-05-10, 03:06 PM
Ok ini Pin No. saya 221CD559 sila adddddd....

dar74
14-05-10, 04:44 PM
ni pin no aku 2208A095..sila lah add aku kengkawan...

BT
14-05-10, 06:41 PM
Welcum to BB World... Untuk maklumat terbau sila layari crackberry.com

krak
15-05-10, 01:02 PM
Macam gampang jer nak transfer beribu contact dari HTC pegi ke BB.
Nasib baik ada Device Switch Wizard yg membantu
Tricky dia dekat email reconcile OFFKAN Wireless Reconcile, itu jek

p/s : Kalau tidak manually key in la.

fanatic
17-05-10, 02:44 PM
Macam gampang jer nak transfer beribu contact dari HTC pegi ke BB.
Nasib baik ada Device Switch Wizard yg membantu
Tricky dia dekat email reconcile OFFKAN Wireless Reconcile, itu jek

p/s : Kalau tidak manually key in la.

bro boleh sync kan addres HTC ke outlook pastu sync kan balik ke bb pakai BBDM.

FLO
17-05-10, 03:17 PM
bro boleh sync kan addres HTC ke outlook pastu sync kan balik ke bb pakai BBDM.


errr tumpang tanya
BBDM tu apa bendanya? apa fungsinya..dimana mau dptkannya?

NeoCyber
17-05-10, 03:27 PM
dar

beli curve javelin 8900 jer
x mahal..dlm 1300
3G tu x perlu pikir
bukan pakai pun..lagi2 kl dh ada broadband
nnt ko pakai 3G lagi cepat abis bateri

Flo.. kalau 8900 - dah 1300., baik angkat BB bold 9700 terus.., harga skang dah turun ke 1400! (online - mudah dgn lyn)

kalau cari kt kedai 1500.. boleh dapat.

~~~



bro boleh sync kan addres HTC ke outlook pastu sync kan balik ke bb pakai BBDM.

saya guna cara begini utk sync semua contact saya.. mmg sentiasa sync ke outlook..

tukar lah apa phonepun.. senang. :)

manatau akan datang tukar ke windows mobile balik ke! :)

~~~

Flo itu list kasi tambah laa nama saya! :)

BBDM adalah - Blackberry Desktop manager - ini penting utk anda sync dan backup blackberry anda.

amalkan backup selalu! saya set scheduler - utk auto backup segala data bb saya setiap seminggu.

kalau kene brick ke.. white screen ke.. anda tak takut.. sebab anda dah backup data. !

FLO
17-05-10, 03:44 PM
neo
nanti ajar gua backup BB gua
gua dh add lu dan skullx dlm group MK BBM

neo dulu harga 1300..skrg mesti turun balik
tapi bb boleh naik turun harga dia

tq

ahmadasapri
17-05-10, 06:47 PM
ehem FLO...
taknak add saya dlm MK group ker?
haih...

FLO
17-05-10, 07:06 PM
ehem FLO...
taknak add saya dlm MK group ker?
haih...

ok ok..jap..sy add
kejappp yerrr
done

glenn.e
18-05-10, 07:30 PM
Flo...saye pun tergolong dalam bb user...curve..dh sebulan pakai.. Ok jer..meluncur laju je di hutan sarawak ni

FLO
18-05-10, 07:40 PM
Flo...saye pun tergolong dalam bb user...curve..dh sebulan pakai.. Ok jer..meluncur laju je di hutan sarawak ni


bro glen
kasi la pin number
mcm mana nk add kl x kasi pin

glenn.e
19-05-10, 05:45 PM
Ni pin saya...hahaha.. 2209CA13...mmg best betul la bb nie....

FLO
20-05-10, 03:34 PM
Ni pin saya...hahaha.. 2209CA13...mmg best betul la bb nie....


oii glen
aku dh add ko
tolong accept

tq

krak
21-05-10, 11:40 PM
Adeh subcribe bb under unlimited tapi cap at 50kB/s jerk
pastuh bila tethering tak sampai 5 minit line DC poyo jek
Siapa ada tip tak nak bagi line disconnect????

BT
22-05-10, 11:22 AM
Group BBM untuk User MK. Mari ramai ramai chat disini! Hanya perlu scan barcode ini. Saya rasa kena save image dulu ke PC then scan barcode.

fanatic
22-05-10, 08:28 PM
Tahniah bro bt. Bro pun dah pakai bb jugak. Tarok la kat signature bro, pin bb bro. Senang add.

dakjoe
26-05-10, 12:30 AM
Pin BB den : 21FF28F9

Makin ramai user BB skang ni...jom laa share2 info

Oll_tomp
07-06-10, 02:43 PM
saya di offer untuk ambik blackberry storm second hand item for 650 .. berbaloi ataupun tidak.. barang masih cantik scratchless..

din
07-06-10, 03:05 PM
bb storm (ori 1st version) ramai complaint pasal touch screen nya, not as responsive as iPhone... bb storm latest ada byk improvement, tapi depend on individual. ada yg tak suka feel 'sure press' for this version...

XMen
07-06-10, 03:06 PM
saya di offer untuk ambik blackberry storm second hand item for 650 .. berbaloi ataupun tidak.. barang masih cantik scratchless..

Ok la tu kot, kebas aje Bro....

kingkama
08-06-10, 01:18 PM
alamak aku ni register dh lame since 2006 tp AU jek... leh ke join korang nih?

dar74
08-06-10, 04:05 PM
alamak aku ni register dh lame since 2006 tp AU jek... leh ke join korang nih?

ni nak join BB MK Group ke? x de masalah pun AU ke, MOD ke, Admin ke...bagi jer no pin BB nnt kitorg invite masuk group..

bxoc
09-06-10, 01:10 PM
Ini Pin num gua : 2551CB0 , add yer kekawan .Apa hal boleh tolong menolong

dar74
10-06-10, 12:20 PM
Ini Pin num gua : 2551CB0 , add yer kekawan .Apa hal boleh tolong menolong

Bro bxoc, x leh nk add la no pin BB tu..kuar invalid address

FLO
10-06-10, 02:15 PM
Bro bxoc, x leh nk add la no pin BB tu..kuar invalid address

betul..
saya juga try add
tapi x boleh

hezzri
13-06-10, 11:15 PM
haih.......ngidam pakai BB tapi pegi digi center x de stock...ampeh

dar74
14-06-10, 10:40 AM
haih.......ngidam pakai BB tapi pegi digi center x de stock...ampeh

x per bro, kejap jer tu, tak kan lari BB dikejar...hehehe
bila dah sambar satu nnt, jgn lupa bagi no pin, kay..

hezzri
14-06-10, 04:22 PM
takut tertinggal kapal je ni bro...by the time aku beli kang dah kuar model baru lakkk

dar74
14-06-10, 04:25 PM
takut tertinggal kapal je ni bro...by the time aku beli kang dah kuar model baru lakkk

model yg mana pun tak per, bro
kalo setakat sebulan dua ni, model yg ada skrg pun belum outdated lagi
kt sini pun ada mcm2 model yg user2 mk guna
Bold ader, Storm ader, Curve pun ader..mcm2 ada...

msbroccoli
15-06-10, 06:50 PM
So guys, how do you think about the latest Whiteberry?

aCe
18-06-10, 12:28 PM
Bro, bole bantu tak macam mane nak transfer Contacts ke SD Card?

nak tukar semua contact tu dari curve ke bold, harap dpt membantu

bxoc
18-06-10, 06:51 PM
Pelik ..... nnt saya check pin BB .

apai_gold
19-06-10, 01:15 PM
setelah membuat penilaian dan perancangan yang semasak masaknya akhirnya saya menukar Nokia E90 ke BB Bold 2. Tapi masalahnya hp tu tak dapat terima panggilan.. sekejap dapat sekejap tak dapat.. saya menggunakan line celcom. bila pegi balik kat kedai yang jual hp ni dia cakap mungkin kad sim tu tak dapat support untuk blackberry nih. boleh jadi macam tu ke?? ada kemusykilan nih. kedai hp tu bgtau suruh try line maxis pulak. tapi belum cuba lg . cuma nak konfirmkan ngan kawan kawan kat sini boleh ke jadi camtu sim kad tak dapat support hp bb ni?? saya belum lg daftarkan untuk data plan. cuma simkad biasa je.. Terima Kasih\



P/s.. masa baru dapat ja bukak dari kotak sekali macam hp CSL da... heheheheh

dar74
21-06-10, 08:21 AM
setelah membuat penilaian dan perancangan yang semasak masaknya akhirnya saya menukar Nokia E90 ke BB Bold 2. Tapi masalahnya hp tu tak dapat terima panggilan.. sekejap dapat sekejap tak dapat.. saya menggunakan line celcom. bila pegi balik kat kedai yang jual hp ni dia cakap mungkin kad sim tu tak dapat support untuk blackberry nih. boleh jadi macam tu ke?? ada kemusykilan nih. kedai hp tu bgtau suruh try line maxis pulak. tapi belum cuba lg . cuma nak konfirmkan ngan kawan kawan kat sini boleh ke jadi camtu sim kad tak dapat support hp bb ni?? saya belum lg daftarkan untuk data plan. cuma simkad biasa je.. Terima Kasih\




P/s.. masa baru dapat ja bukak dari kotak sekali macam hp CSL da... heheheheh

kalo 3G sim card rasanyer tak de masalah. Lebih baik contact celcom terus dan tanya betul ke tidak statement yg diberi oleh kedai tu.

FLO
21-06-10, 08:44 AM
apai
simcard prepaid biasa pun boleh support BB
jadi sim3G lagi la boleh

FLO
29-06-10, 03:37 PM
masalah terbaru BB gua

Blackberry Messenger bubble alert doesn't disapper even after reading all chat messages

dh cuba sedaya upaya nk remove ikut kata doktrin ini..

Re: Blackberry Messenger bubble alert doesn't disapper even after reading all chat messages




Options







01-10-2010 01:35 AM
Tips for clearing that unread message... try them in order.

If you have a rogue New Message icon on your Homescreen, or a negative count (-1), any one of these solutions could clear it, or reset it to zero:

Try these options:
* Hard Reset the BlackBerry by holding ALT, CAP (right Shift key), and DEL (or with the BlackBerry powered ON, remove the battery and reinserting the battery)
* View Messages > Saved Messages
* View Messages > View Folders, check each folder (missed calls, SMS in and out boxes, MMS in and out boxes, Saved, browser, phone logs etc)
* Scroll to top of message folder, over the date heading, click or press menu to MARK PRIOR OPEN
* Change your theme and see if it persists, and change back to your desired theme. (Options > Theme > select.)
* Wipe and reload your OS.





TETAPI..GAGAL
boleh tolong kah?

civic maniac
29-06-10, 04:00 PM
hellop sy newbies here baru join MK n bru mempunyai BB..... kalo ade masalah boleh la bantu2 saya yer lg pon boleh meramaikan BBM sy yg sunyi n ie kwn2 sumer tak pakai BB la hik3

msbroccoli
29-06-10, 04:23 PM
Thanks for sharing the helpful tips on Blackberry.

aCe
29-06-10, 04:53 PM
Bro Flo, kau dah try remove bateri pun tak jalan jugak ker. BB ni biasa kalu remove bateri sama cam kita restart computer.

FLO
30-06-10, 12:36 AM
Bro Flo, kau dah try remove bateri pun tak jalan jugak ker. BB ni biasa kalu remove bateri sama cam kita restart computer.

dah buat ace
kecuali re-install OS
sbb sy blm buat backup
apa yg diberitahu oleh otai
wpun update os baru pun belum tentu notification tu hilang
tadi cuma 1..skrg ada 2 lak
bertmbah...aduhhhh
tp x ada apa BBM mesej baru pun

sam261079
30-06-10, 12:49 PM
hellop sy newbies here baru join MK n bru mempunyai BB..... kalo ade masalah boleh la bantu2 saya yer lg pon boleh meramaikan BBM sy yg sunyi n ie kwn2 sumer tak pakai BB la hik3

wah civic maniac sempat lagi bahankan aku kat sini nampak ......
tunggu lah aku pakai bb satu dunia aku akan heboh......

aCe
01-07-10, 02:32 PM
Bro FLO, cara ni dah cuba tak:

1. app menu>msgs>options>general options>display new message indicator>yes
atau
2. From the main message queue, press menu, select search, setup as follows: service=ALL SERVICES
folder: ALL FOLDERS
show: ONLY UNREAD
type=ALL
Then press menu key, search.
Any unread messages?
atau
3.See the last icon in this list. Open your mail messages folder > Menu key > View Folders > Wap or Browser push messages. Find the message and read, or delete it.

hezzri
04-07-10, 09:58 PM
adeh..tensi...nk bli blackberry dg tak de stock lak dah...hari tu kata tunggu sebulan, ni kata tak tau bila ada.... hampeh

fanatic
17-07-10, 03:59 PM
just an info for blackberry 9000,klau masih pakai lagi.official os 5.0.0.681 is available

XMen
20-07-10, 08:44 AM
So guys, how do you think about the latest Whiteberry?

Bro,
Saya dapat tukar ke versi yang ini hari Khamis lepas trade-in yang warna hitam. Setakat ini pakai pergerakan dan fungsi lagi cepat dari biasa contohnya bila nak sesuatu aplikasi, mudah dan pantas...

nady
23-07-10, 12:32 PM
hai salam sy baru lagi. igt nk beli bb petang ni. cuma nk re confirm lan which plan.

kalo celcome kne baya upfront money dulu ke rm300?then campur ngn rm588 [price hp] +internet unlimited rm 68+ bb punyer lesen ke pe tah rm30. betul ke pengiraan sy ni. pls tolg! =)

FLO
23-07-10, 02:40 PM
hai salam sy baru lagi. igt nk beli bb petang ni. cuma nk re confirm lan which plan.

kalo celcome kne baya upfront money dulu ke rm300?then campur ngn rm588 [price hp] +internet unlimited rm 68+ bb punyer lesen ke pe tah rm30. betul ke pengiraan sy ni. pls tolg! =)

nady

sy sudah lama x survey harga BB
sebab sy sudah ada BB

saya punya BB beli cash tanpa melibatkan apa2 terma dgn telco punya company
saya pakai prepaid BIS..RM30 sebulan

nak murah pergi lowyat dan beli BB paling murah dan tak terikat dgn telco
lps tu subscride BIS melalui prepaid celcom (RM1 sehari) atau Digi (RM2 sehari)

kalau anda nk beli BB melalui pakej telco
belum tentu anda akan dpt BB on the spot...mesti kena tunggu stok

tq

nady
23-07-10, 02:45 PM
thnx flo.


sy igt flo gne mane telco. okey2 thanx

cheebye
04-08-10, 07:43 PM
tadek org letak bb pin ke kat sini gua nak add.. awek2 ke.. hehe...

anyway.. aku skang pakai bb bold 2... mmg mengancam habis.. then skang ni.. bb semakin overated!. pegi mana2.. seme bb.

tips utk korang la.. best pakai je digi smartplan package RM68. murah dan berbaloi.. interm of internet speed.. for sure maxis lagi laju la.
dah la tu... kalau bill telefon korang lebih dari RM200 sebulan.. yang RM68 tu tak payah bayar langsung... tak ke untung tu!!

so jom la ramai2 tuka DIGI>>

FLO
05-08-10, 09:09 AM
PIN awek x ada..PIN jantan banyak...........


DUBAI - Selepas Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Suruhanjaya Teknologi Maklumat dan Komunikasi Arab Saudi mengarahkan semua pengendali telefon menghentikan perkhidmatan telefon bimbit BlackBerry di negara itu bermula Jumaat ini.
Tindakan itu akan meningkatkan tekanan antara pembuat telefon bimbit tersebut, Research in Motion Ltd., dari Kanada dengan kerajaan Arab Saudi yang menuntut akses lebih luas ke atas data yang dihantar ke BlackBerry.
Agensi berita rasmi SPA melaporkan penggantungan perkhidmatan itu dilakukan kerana perkhidmatan BlackBerry di Arab Saudi tidak mengikut peraturan.

FLO
10-08-10, 08:43 AM
PUTRAJAYA – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang menyiapkan laporan berhubung penggunaan telefon bimbit pintar BlackBerry di negara ini ekoran tindakan beberapa negara menggantung perkhidmatan telefon itu atas alasan keselamatan.
Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, laporan itu kini dalam proses untuk dilengkapkan sebelum dikemukakan dalam satu mesyuarat minggu ini.
“Laporan itu adalah tentang dakwaan kononnya perkhidmatan BlackBerry telah digantung di beberapa negara. Kita akan umumkan hasilnya selepas mesyuarat nanti,” katanya pada sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Pelancaran Malaysia Selamat (Msafe) di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Putrajaya di sini semalam.
Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.
Pada 4 Ogos lalu, pengawal selia industri telekomunikasi Arab Saudi dilapor mengarahkan perkhidmatan BlackBerry di negara itu digantung mulai Jumaat lepas kerana pengeluarnya gagal memenuhi syarat-syarat yang dikenakan pihak berkuasa negara itu.
UAE pada Ahad lalu pula mengumumkan, pihaknya akan menggantung perkhidmatan utama BlackBerry iaitu pengiriman mesej, e-mel dan pelayaran Internet mulai 11 Oktober ini disebabkan isu keselamatan.

FLO
13-08-10, 02:23 AM
SEDEKAD lalu mungkin tidak ramai yang mengenali produk keluaran syarikat yang berpangkalan di Kanada, Research In Motion (RIM) itu.
Penggemar teknologi khususnya telefon bimbit lebih gemar memilih jenama yang mempunyai nama dalam lapangan pembuatan peranti telekomunikasi mudah alih.
Senario itu terjadi mungkin disebabkan produk pertama BlackBerry yang dihasilkan pada tahun 1999 adalah berasaskan konsep alat kelui.
Evolusi perubahan peranti pintar BlackBerry pertama mula dicipta pada tahun 2002 yang mengetengahkan keupayaan e-mel tolakan, faks Internet, pelayaran laman web dan perkhidmatan maklumat tanpa wayar lain.
Selain itu, peranti pintar BlackBerry juga dilengkapi keupayaan aplikasi seperti buku alamat, kalendar dan sebagainya sama seperti peranti pintar lain yang terdapat di pasaran.
Bagaimanapun, sejak beberapa tahun lalu, gergasi telekomunikasi berlumba-lumba menghasilkan peranti mudah alih berkuasa tinggi sehingga muncul segmen telefon pintar menjengah pasaran dunia.
Jenama BlackBerry tidak terkecuali membangunkan telefon pintar sehingga melakar nama dalam segmen tersebut sehingga menjadi bualan hangat pengguna peranti mudah alih.
Keupayaan teknologi BlackBerry mula mencuri tumpuan golongan usahawan dan profesional dalam mengharungi kehidupan seharian mereka kerana ia dapat memudahkan segala urus niaga dan komunikasi yang ingin dilakukan dengan mudah lagi pantas tanpa sebarang gangguan.
Namun, kemasyhuran telefon pintar itu mula terserlah di persada dunia apabila Presiden kulit hitam pertama Amerika Syarikat (AS), Barack Obama berjaya mengekalkan penggunaan peranti tersebut tahun lalu.
Pelbagai spekulasi dan kesangsian mengenai keselamatan penggunaan peranti tersebut mula timbul bagi menghalang Obama menggunakan peranti pintar itu sebelum beliau melangkah masuk ke Rumah Putih menjawat jawatan Presiden AS.
Obama berkata, telefon pintar tersebut merupakan peranti yang akan digunakan untuk berhubung dengan rakyat AS dan mengelak daripada terperangkap dengan tugasan presiden.
"Ia merupakan salah satu antara sejumlah peranti yang saya cuba gunakan bagi memastikan rakyat masih boleh berhubung dengan saya.
"Saya ingin mempunyai suara, selain daripada orang terdekat yang bekerja dengan saya dapat menghulur dan menghantar maklumat tentang apa sedang berlaku di AS," katanya.
Bagaimanapun, telefon pintar milik Obama telah diubah suai dengan perisian keselamatan canggih berbanding BlackBerry yang terdapat di pasaran untuk mengelak penggodam daripada memasuki peranti tersebut.

Keistimewaan telefon pintar Blackberry terletak pada kecanggihan teknologinya. Malah ia begitu dikenali kerana mempunyai kebolehan menghantar dan menerima e-mel di mana sahaja.
Kemudahan tersebut boleh digunakan dengan mudah sekiranya terdapat liputan rangkaian perkhidmatan mudah alih atau melalui sambungan Wi-Fi.
Data yang diekstrak
Dalam pada itu, perbezaan ketara yang terdapat pada telefon pintar tersebut adalah data yang diekstrak daripada peranti BlackBerry akan disimpan dalam format khas iaitu IPD dengan fail akan dienkripsikan ke sistem kerangka utama BlackBerry.
Ini bermakna pencerobohan sukar dilakukan oleh sesiapa sahaja yang ingin memperoleh maklumat yang dihantar atau diterima pengguna BlackBerry.
Pelayan Enterpris BlackBerry (BES) menjadi tulang belakang kejayaan syarikat itu menawarkan sistem e-mel mudah kepada pengguna yang membolehkan mereka membuka Microsoft Exchange, Lotus Domino dan Novell Group Wise.
Menariknya tentang BES, ia berupaya menyimpan akaun e-mel secara bersepadu dengan mengemaskini kotak e-mel pengguna sebaik mesej masuk diterima yang dihantar melalui Pusat Operasi Rangkaian RIM (NOC) dinamakan e-mel tolakan.
Secara teknikalnya, ia membekalkan sambungan TCP/IP menerusi komponen Perkhidmatan Data Mudah Alih - Servis Sambungan (MDS-CS) yang memungkinkan pembangunan aplikasi ke peranti BlackBerry berasaskan platform Sun Microsystems Java ME.
Kecanggihan teknologi BlackBerry tidak terhenti di situ sahaja kerana peranti baru telefon pintar dibangunkan syarikat RIM turut dilengkapi perisian BlackBerry Messenger (BBM).
BlackBerry Messenger yang juga dikenali sebagai BBM oleh masyarakat alam maya digunakan untuk menghantar dan menerima mesej segera melalui PIN BlackBerry dan imbasan kod bar.
Khabar gembira
Mengapakah teknologi perisian BBM begitu digemari pengguna peranti BlackBerry sehingga tidak menggunakan lagi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) apabila berkomunikasi dengan pemilik BlackBerry lain?
Keunikan BBM adalah ia tidak melibatkan pembayaran seperti perkhidmatan SMS apabila menghantar mesej segera. Mereka juga mempunyai kebebasan berhubung bersama rakan-rakan yang berada di luar negara.

Ia juga membenarkan paparan gambar, mesej peribadi, menghantar dan membaca pemberitahuan kepada pengguna-pengguna lain.
Kesemua ciri-ciri yang dimiliki telefon pintar BlackBerry mula mencetus fenomena dan ketagihan di kalangan peranti mudah alih seluruh dunia.
Perjalanan kecanggihan teknologi telefon pintar BlackBerry tidak seindah yang disangka apabila mencetuskan kontroversi di beberapa buah negara di dunia.
Sebagai contoh, Suruhanjaya Komunikasi dan Teknologi Maklumat, Arab Saudi telah mengarahkan pengendali telefon bimbit supaya menyekat perkhidmatan BlackBerry bermula Jumaat lalu atau berdepan denda AS$1.3 juta (RM4 juta) jika gagal berbuat demikian.
Bagaimanapun, pihak berkuasa Arab Saudi telah menangguhkan larangan perkhidmatan telefon pintar BlackBerry di negara berkenaan.
Kenyataan agensi berita rasmi SPA menyatakan, perkhidmatan telefon pintar itu akan beroperasi secara dalam talian seperti biasa dan ia perlu melaporkan perkembangan dari semasa ke semasa kepada pihak berkuasa Arab Saudi sebelum jalan penyelesaian muktamad dicapai oleh kedua-dua belah pihak.
Penangguhan tersebut telah membawa perkhabaran gembira kepada pengguna BlackBerry yang mencecah berjuta orang di Arab Saudi.
"Saya tidak mengetahui mengapa mereka membuat kecoh mengenai BlackBerry," kata Sahar Mohammed, 19 seorang pelajar universiti.
"Mereka sepatutnya mencapai persetujuan pada minggu lalu tanpa perlu membuatkan pengguna melalui pengalaman kurang selesa pada minggu lalu," ujarnya.
Medium terbaik

Telefon pintar berkenaan menjadi medium terbaik kepada golongan lelaki dan wanita di Arab Saudi untuk berhubung di antara satu sama lain melalui alam maya.
"Saya mungkin akan mati...jika perkhidmatan berkenaan dihentikan walaupun selama tiga hari," kata Alonood Oseilan di laman sosial Facebook yang memprotes pengharaman perkhidmatan berkenaan.
Seorang pelajar universiti, Khaled al-Harthi, 21, berkata, dia bergegas membeli peranti BlackBerry baru untuk meraikan peristiwa istimewa berkenaan.
"Saya sudah mempunyai BlackBerry tetapi saya sangat gembira apabila perkhidmatannya diteruskan dan mengambil keputusan membeli satu lagi peranti berkenaan," ujarnya.
Selain Arab Saudi, kontroversi mengenai teknologi BlackBerry juga berlaku di negara, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), India, Indonesia dan beberapa negara lain.
Di Malaysia, syarikat-syarikat telekomunikasi berlumba-lumba menyediakan pakej terbaik BlackBerry kepada pengguna.
Malah pakej-pakej berkenaan telah menjadi fenomena baru masyarakat negara ini khususnya golongan belia berkomunikasi bersama rakan-rakan dengan lebih pantas dan mudah.
Sementara itu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang menyiapkan laporan berhubung penggunaan telefon bimbit pintar BlackBerry di negara ini ekoran tindakan beberapa negara menggantung perkhidmatan telefon itu atas alasan keselamatan.
Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, laporan itu kini dalam proses untuk dilengkapkan sebelum dikemukakan dalam satu mesyuarat minggu ini.
"Laporan itu adalah tentang dakwaan kononnya perkhidmatan BlackBerry telah digantung di beberapa negara.
"Kita akan umumkan hasilnya selepas mesyuarat nanti," katanya.

XMen
16-08-10, 02:47 AM
Pin Jantan punya:


XMen: 226524EE

kirana
16-08-10, 08:48 PM
aku pun baru beli BB kat London,terkena aku harga yg mahal 1.5k untuk curve 9600 to kot,hampeh,tak tau dan t6ak bertanya,so wa kena beb.

cheebye
20-08-10, 07:46 AM
blackberry dah kua new line up.. blackberry torch.. mcm best jugak blackberry baru nih... combination touchscreen + qwerty keypad.
cume masalahnya.. mcm blackberry ni.. kalau part touch screen tu.. aku mcm tak berani nak angkat, sbb mcm member2 aku yang mana pakai storm & storm 2..
hampir bole dikatakan 70% bermasalah.. mcm2 problem. Even abang ipar aku pon pakai storm 2, satu hari.. hp tu jatuh dari meja je.. habis sme blackout, langsung takleh on.. anta pegi kedai.. drang nak charge sampai RM700.. kalau charge sampai harga mcm tu. baik beli blackberry baru weh!

kalau ada sapa2 kat sini dah pakai Blackberry Torch.. bagi la review sikit tentang torch baru anda.. hthehe

FLO
20-08-10, 08:59 AM
aku pun baru beli BB kat London,terkena aku harga yg mahal 1.5k untuk curve 9600 to kot,hampeh,tak tau dan t6ak bertanya,so wa kena beb.

bro
tu kira mahal la ek?
harga tu phone saja ya?



blackberry dah kua new line up.. blackberry torch.. mcm best jugak blackberry baru nih... combination touchscreen + qwerty keypad.

kalau ada sapa2 kat sini dah pakai Blackberry Torch.. bagi la review sikit tentang torch baru anda.. hthehe

versi indonesia :

HARGA BB TERBARU | Jakarta - BlackBerry Torch 9800 di sebut oleh pihak BlackBerry sebagai smartphone tercepat didunia dengan keyboard Blackberry dan sepenuhnya touch screen, ya dialah BlackBerry Torch 9800! Si Torch 9800 juga pantas di sebut slide RIM pertama yang menggabungkan 3 hal sekaligus, yakni touchscreen dan keyboard pisik plus dengan sistim operasi Blackberry terbaru yakni Blackberry 6.
Penamaan torch, yang berarti Obor untuk kata benda, dan menjadi membakar untuk kata kerja, pada edisi 9800 di duga sebagai tanggapan pihak RIM kepada Apple yakni membakar popularitas iPhone, yang akhir-akhir ini membakar dominasi RIM di pasar ponsel pintar di Amerika Utara
Namun sayang sekali, penamaan Torch tidak tidak di barengi dengan fitur standar sebuah smartphone modern seperti layar upgrade pada resolusi dan prosesor (processor) juga tidak dilengkapi cam 8 megapixel agar aktifitas video chat lebih mantab, dan satu hal lagi yakni kealpaan pada Torch 9800 ialah jaringan 4G!
Sepertinya dengan semua kealpaan itu sulit bagi Torch 9800 untuk benar-benar membakar popularitas iPhone!
Dan ponsel yang baru diresmikan 3 hari lalu ini di lengkapi dengan sistim operasi atau OS Blackberry 6. OS Blackberry 6 akan mengantarkan desain visual yang mencengangkan dan tim Blackberry telah banyak menghabiskan waktu untuk menghadirkan pengayaan fitur, termasuk web browser berbasis WebKit terbaru yang pada awal tahun ini di demonstrasikan di MWC
Pihak Blackberry optimis bahwa smartphone Torch mereka ini akan menawarkan kombinasi touch screen dan keyboard qwerty terbaik, menggabungkan keyboard signature BlackBerry dan ketelitian trackpad dan sebuah desain yang mencengangkan akan terasa luar biasa dalam genggaman. Ada satu hal yang perlu dicatat pada desain BlackBerry Torch ini yakni kemudahan untuk berpindah dari penggunaan Touchscreen, Trackpad atau juga Keyboard. Pergantian dapat dilakukan secara instan dan terus berinteraksi dengan handset ini dan semua aplikasi dengan cara alami.
Blackberry Torch juga merupakan smartphone Blackberry pertama yang di kemas dengan web browser baru mereka dan mereka telah mengupayakan dan berusaha sebaik mungkin untuk menghadirkan browser berbasis WebKit yang dapat di operasikan dengan cepat, cantik dan efisien.
BlackBerry 6 dijadwalkan akan mulai di perkenalkan ke pasaran bersamaan dengan BlackBerry Torch 9800 ini pada 12 Agustus nanti. Dan OS Baru 6 ini akan juga di install pada versi Blackberry sebelumnya yakni Blackberry Pearl 3G 9100, BB Pearl 3G 9105, Bold 9650 dan Bold 9700 di bulan-bulan berikutnya!

FLO
20-08-10, 10:01 AM
MANAMA: Seorang wanita Saudi menuntut cerai selepas dikatakan didera suaminya kerana terlalu banyak meluangkan masa untuk melayan BlackBerry.
Akhbar harian tempatan melaporkan, wanita terbabit mengadu kepada polis Dammam selepas tidak lagi dapat bertahan kerana sering dipukul suaminya.
Sumber berkata, dalam kejadian terbaru, wanita itu dipukul dengan benda tajam dan boleh membahayakan keselamatannya.

“Ketika ini wanita terbabit ada di hospital untuk menjalani rawatan,” katanya.

Sementara menunggu tuntutannya diputuskan, wanita terbabit menumpang di rumah saudaranya.

Kata sumber, wanita itu memang bertekad tidak mahu lagi meneruskan hubungan dengan suaminya.

Sementara itu, lelaki terbabit berkata, wanita itu semakin mengabaikannya sejak memiliki BlackBerry.

“Dia terlalu banyak meluangkan masa menggunakan peralatan itu,” katanya. - Agensi

Queenie
21-08-10, 10:36 PM
hi all,

perlu bantuan. bila dah subscribed ngan BIS, apa nak buat yea? online dah boleh tapi camne yea nak guna blackberry messenger tu?

Q.