PDA

View Full Version : Kereta second hand,apa kriteria yg patut kita tahu sebelum membeli



D
08-01-09, 12:05 PM
Sambil duk tgk web kete2 second,terpanggil aku untuk menyedut ilmu dari otai2 MK pasal kete second.

aku sebagai golongan yg kurang ilmu kereta,memanggil pakar2 kereta MK untuk memberi verdict terhadap kereta second yg berbaloi untuk di beli.
Kalau bole jgn la sampai harge ratus ribu..kita letak rate

1) bawah 100K
2) bawah 70K
3) bawah 50K
4) bawah 30K
5) bawah 15K

mari2 mariii....

toyol
08-01-09, 03:19 PM
d,aku kurang clear ape yg kau maksudkan
maksud kau harge kete bawah 100k ape yg boleh dapat?camtu ke

kalau ikutkan title kriteria sebelum membeli?ke aku yg confuse

Midnakal
08-01-09, 03:39 PM
AKu punggggg confiuse niehhhhhhh

BT
08-01-09, 03:49 PM
Aku rasa aku faham kot. Tapi nak bagi otai2 jawab dulu.. saya budak baru blaja bang..

I think apa D maksudkan adalah keta2 apa yang terbaik dlm range harga gitu.. Then mungkin dia perlukan nasihat camne nak tau keta second tu ok ke tak.

Just my 2 cents.

D
08-01-09, 04:42 PM
Aku rasa aku faham kot. Tapi nak bagi otai2 jawab dulu.. saya budak baru blaja bang..

I think apa D maksudkan adalah keta2 apa yang terbaik dlm range harga gitu.. Then mungkin dia perlukan nasihat camne nak tau keta second tu ok ke tak.

Just my 2 cents.
Sori atas keburukkan diri menyampaikan dalam Bahasa melayu.
TQ en BT kerna menerangkan apa tersirat dlm hati.

Betul bro..betul kata en BT

brew
08-01-09, 10:45 PM
aku tak reti sangat bab kereta, since rumah aku dekat ngan AEON used car, tips yg selalu member-member aku buat adalah.

1. Pastikan ianya 2nd hand.

kebiasaan kereta 2nd hand adalah kereta yg 70k to 200k mileage dia. lebih dari tu jgn beli, melainkan kalau ko rasa kereta tu boleh last lagi beberapa tahun.

2. Bukan kereta sambung

biasanya aku akan tgk kat bawah tu, kadang-kadang ada kete-kete ni kena sambung

3. Value

Untuk nak tau value dia, ko kena ada satu member insurance yg boleh ko refer for current market value, selain tu jadikan lah majalah motor trader sebagai rujukan, juga, kalau ko duduk area PJ, sunday sales boleh jadi pilihan tepat tuk rujukan

yang lain-lain otai-otai boleh sambung.

p.s. Kalau saya silap, maafkan saya ye. niat sekadar nak memeriahkan thread.

gigs
09-01-09, 07:07 AM
Pengalaman gua membeli kereta terpakai. Kesilapan yang amat besar.

Cerita gua;
- Umo masa tu baru 25, tengah nak bergaya. Pilihan yang ada dalam kepala 3 jenis kereta. Tp semua 2nd handla... sebab nak blagak punya pasal, harga tak amik peduli. Tetambah bisnes tengah kencang. Hehehe.. Pilihan dlm kepala masa tu.
1) Merc SLK
2) Mazda RX7
3) Fiat Coupe (attachment: FIAT COUPE)

- Merc rasa cam tak sesuai ngan umo. RX7 rasa cam kete mainan. Akhirnya gua pilih FIAT COUPE. Gua silap kerana memilih hanya kerana rupa (design by Fininfarina - Designer ferrari) sedangkan gua baru je pandai bawak kete (dapat lesen pon tak sampai setahun sblm beli kete tu).

- Performance kete tu sbnrnya cukup bagus. Sebagai sebuah kete continental, tak dapat dinafikan keupayaan 16V, 2000CC Turbo. Masalahnya gua hanya 'nak bawak' kete, bukannya nak racing.

- Logiknya, ko beli kete best, ko lenjan kaw2 dan dah puas ko jual pada org yang tak brapa bijak. Org yang tak brapa bijak tu adalah gua. Kete tu dah 6 tahun usianya, mesti dah nak barai enjinnya. Gua pakai tak sampai setahun enjin meletup. Dekat 10K jugak duit gua terbang. (attachment: resit worksyop). 2 tahun lebih gua pakai, asyik rosak itu ini, kos repair dah boleh beli kancil cash.

- Nak beli kereta, tanyalah pada yang pakar. Jangan senang percaya pada satu sumber. Oleh kerana gua baru nak blajar bawak kete, ada member rekomen kawan dia. Kwn dia nih ada jual kete terpakai dan kebetulan dia ada FIAT COUPE. Harga baru pada masa tu dekat RM200K. So, gua rasa kalau 2nd hand dapat separuh harga dah murah la. Akhirnya gua beli kete tu dengan harga RM95K. Loan boleh bagi RM50K je dan gua bayar downpayment RM45K (attachment: penyata bank). Lepas dah pakai tu, baru gua tahu market masa tu dlm RM70K-80K je. Kaw2 gua kena kencing.

Pandangan gua, beli kete 2nd nih banyak risiko kalau kita tak berhati-hati. Jangan jadi cam gua, bodoh sombong.. Kekekeke.. Masa tu mana aktif ngan MK lagi, blom kenal Midmenangnakal lagi. Kawan ngan geng keparat yang tahu nak bergaya je. Sekarang nyesal pon takde guna.

blackbutton
09-01-09, 08:57 AM
aku tak reti sangat bab kereta, since rumah aku dekat ngan AEON used car, tips yg selalu member-member aku buat adalah.

1. Pastikan ianya 2nd hand.

kebiasaan kereta 2nd hand adalah kereta yg 70k to 200k mileage dia. lebih dari tu jgn beli, melainkan kalau ko rasa kereta tu boleh last lagi beberapa tahun.

2. Bukan kereta sambung

biasanya aku akan tgk kat bawah tu, kadang-kadang ada kete-kete ni kena sambung

3. Value

Untuk nak tau value dia, ko kena ada satu member insurance yg boleh ko refer for current market value, selain tu jadikan lah majalah motor trader sebagai rujukan, juga, kalau ko duduk area PJ, sunday sales boleh jadi pilihan tepat tuk rujukan

yang lain-lain otai-otai boleh sambung.

p.s. Kalau saya silap, maafkan saya ye. niat sekadar nak memeriahkan thread.


Aku stuju ngan brew nyer pendapat....cuma nak add skit....walaupun keter yg aku pakai skrg nih asalnyer aku beli baru...tp nak kongsi gak la...
Sejak aku berkecimpung dalam dunia kete nih...aku dah mengenali few kawan yg mmg arif dlm bidang enjin..kire diorg nih pomen la....so nih kes mase kawan aku nak beli kete die...aku n pomen pun follow la skali...
Mase membelik keter tuh pomen tuh watla mcm brew ckp td...cuma die ade wat few checkup tambahan utk memastikan kete yg nak dibeli tuh btl2 ok...die check gak kat enjin tgk kondisen die...mcm2 die wat belek itu belek ini..mase start enjin die rem few times...smp puas..tp tak lame pun lebih kurang 5-10 minit je pun die check..
Smp skrg membe aku suke ria ngan keter Toyota SEG berenjinkan 4age Blacktop...kekeke...
My point is...nak gi beli keter tuh kalau bole bwk la skali org yg arif ttg keter...supaya tak menyesal di kemudian hari...
GIGS aku bersimpati ngan nasib ko...tp takpe pengajaran yg berguna tuh...well they also said that SHIT HAPPEN...

D
09-01-09, 09:59 AM
Pengalaman gua membeli kereta terpakai. Kesilapan yang amat besar.


Cerita gua;
- Umo m..

1) Merc SLK
2) Mazda RX7
3) Fiat Coupe (attachment: FIAT COUPE)

-....

kete yg no 2 tu memang aku minat,tapi tak penah kesampaian nak beli..jgn kata nak beli..nak naik pun tak penah.

Leh kita sama2 jadikan pengalaman Gig sebagai teladan...perghhh 45 K buat muka plus n then siap kene kencing...antar santau ajer gig kat mamt tu..hahahahaha....

Nak tambah sikit soalan, betul ke ader kata yg cakap,kete2 kontinentall tak tahan engine.cth macam

BMW E42 ke (betul ke aku sebut model nie?)

n value kete 2000cc biasa tak lasting?betul ke semua nie..ke kabar angin ajer?

toyol
09-01-09, 10:03 AM
kalau price tu kena refer bank la d,aku tak beberapa sure sangat
kalau rege proton aku tau la hehehe

kalau nak beli kete tgk gak la bonet belakang,tgk compartment spare tyre tu berkarat ke tak,ada kesan lumpur(mana
tau kete pernah tenggelam time banjir)..cam aku dulu karpet2 dalam kete pun aku tengok ada kesan yang mencurigakan
contoh kesan pontong sambung or kesan owner dulu pernah convert 4wheel ke hehehhe

then aku bukak oil cap tengok camshaft tu ada calar ke tak,aku keliling satu kete tengok ada kesan ketuk/sambung
aku hangkut skali sepupu aku yg keje perodua ngan member aku keje proton

mntak tokey tu test drive kete yg kau nak beli,kalau sume ok angkat la
ok cau

kujang
09-01-09, 10:20 AM
Nak tambah sikit soalan, betul ke ader kata yg cakap,kete2 kontinentall tak tahan engine.cth macam

BMW E42 ke (betul ke aku sebut model nie?)

n value kete 2000cc biasa tak lasting?betul ke semua nie..ke kabar angin ajer?

cam ni je la bro...apa2 keta pun kalu tak di jaga baik...asyik nak belasah kaw2 mmg la tak lasting..citroen zx aku 2000cc thn 92 sampai skrg tip top lg..time kena servis kita servis insyaallah mesti tip top yer la.

Black Pearl
09-01-09, 10:31 AM
Sekadar berkongsi ilmu...


Aku dah 2x beli keta kedua2nya 2nd hand...1st iswara..2nd Perdana...
jenama Malaysia...sokonglah industri negara sendiri...macam hawau jer bunyi hehe....

tips aku beli keta pun berdasarkan pendapat otai2 yg aku kenal sebab selalu tukar keta...byk benda nak kena tgk tapi aku tmbah mana yg belum ada..

1. kita kena tgk value keta tue pada jangka masa depan..sebagai contoh kalau kite beli TOYOTA vios dan kawan kite beli NaZA Citra... harga vios mungkin akan drop dalam 5-8K tapi naza drop near to 15K within 1-2 years...

2. lagi satu dr segi mantainance 2ndhand car...even kite beli mahal takpe janji kerosakan tue x berlaku tiap2 bulan... expected lah...compare to kete 2nd yg murah... tapi ini luck masing2....

aku sokong view Brew tue..kalau boleh masa beli tue bawa lah pomen boleh die bgtau masalah keta tue...

Amigos sempritos....:.:donatello:

Midnakal
09-01-09, 04:51 PM
Aduhhhh gigs ...... aku jugak yg nakal yer.... auwwwwww. Takperlah gigs...yg dah lepas tuh nak buat mcm mana tapi gua tabik lu lah....muda muda dah pakai continental. Salute!!!

Kalau nak tahu kriteria tuh....mmg banyak. Bukan setakat nak check fizikal kereta tuh...tapi kena check history kereta tuh... owner lama tuh sapa...ada kes polis tak bla bla bla. Nampak mcm mudah jek nak beli kereta tapi.... ya rabbi...kena tau itu ini agar tak terkena...but yg paling penting kena buat siasatan itu ini...... tapi kalau dah nak terkena tuh.....alamak.... dah nasib. KIta teruskan perbincangan thread nieh.

p/s: Bagus korang nieh....ehhehe sonang kojo aku kat thread nieh...ehheheh

wood3
09-01-09, 08:00 PM
membeli benda secondhang ni memang mengusarkan,kecuali la kalau nak beli MAK JAN cam Rozita che wan tuh.
Paling penting jangan segan bertanya pada yanga AHLI,maksud aku yang ada pengetahuan dalam kereta ni . .pomen ka ,kalau malu bertayan pada yang tersebut tadi maka cara terbaik ialah pergi buat pemerksaan kat PUSPAKOM . .bayar dan mereka akan buat pemeriksaan.
Aku penah ditunjukan sebuah kereta SAMBONG yang jika dilihat mata kasar memang tak nampak pun . .naya kalau kena RANJAU lagu tu . .macam bawa keranda bergerak serta berinjin.

p/s: Mk ni kan ada MIDNAKAL SO JANGAN MALU TANYA PENDAPAT DIA.

Midnakal
10-01-09, 02:00 AM
Aikkk wood3 ..... balik balik gua jugak yg kena kerrow nieh...adeihhhh...ehhehe.... Ok kita teruskan perbincangan yg dicadang kan oleh si encik D nieh eheheheh

Midnakal
10-01-09, 02:00 AM
Aikkk wood3 ..... balik balik gua jugak yg kena kerrow nieh...adeihhhh...ehhehe.... Ok kita teruskan perbincangan yg dicadang kan oleh si encik D nieh eheheheh

bud70
10-01-09, 08:35 PM
Mid,
Cam kes nak jual kete 2nd hand lak camne. Aku rasa dah muak gak pakai kete seg aku ni. Adda plan da nak jual... kalau dpt nak le harge yg terbaik...:icon_biggrin:

Midnakal
12-01-09, 08:58 AM
aikkk bud70 .... SEG tuh harga tarak jatuh maaaaaa....jangan jual.... legendary tuh.... naik genting turun genting championnnnn tuhhhhh. Keep the faith heehehehe.

shamtpg
12-01-09, 10:14 AM
sesapa yang rasa nak beli keta second hand
imported seperti contoh BMW E46 (2001) cash 60k
boleh la berjumpa saya..macam2 model..singapore mari..
dapatkan saya..

FLO
12-01-09, 12:26 PM
TIPS dlm TV

sebelum membeli kereta terpakai..sila UJI dahulu kenderaan tersebut
ujian paling mudah

"pandu uji kenderaan tersebut di laluan sibuk"

D
12-01-09, 02:28 PM
sesapa yang rasa nak beli keta second hand
imported seperti contoh BMW E46 (2001) cash 60k
boleh la berjumpa saya..macam2 model..singapore mari..
dapatkan saya..

Mana nak cari cash 60K?
ko sebut rupiah ke RM nie?

shamtpg
12-01-09, 02:51 PM
ko ingat tak malam tu kat rum?
ada mamat tu yang jumpa aku..
kawan lama..
impot keta singapore..
dia pakai nissan silvia..

BT
12-01-09, 03:17 PM
ko ingat tak malam tu kat rum?
ada mamat tu yang jumpa aku..
kawan lama..
impot keta singapore..
dia pakai nissan silvia..

Shamtpg,
Tlg update specs utk keta E46.. Berminat nak tahu la...

lord_raven
13-01-09, 05:34 AM
salam all...

nak mencelah sikit. for the actual topic, rasanya ada kat internet. local blogger yang review pasal harga dan jenis kete 2nd ni.

anyway, aku cuma nak share pengalaman ikut kawan g beli kete 2nd. Masa kat kedai, sales person dia cakap, kete tip top la...baru serviced la...tukar spare part la...tak ada problem la. biasa laaa tu. nak jual barang.....

member lagi sorang (mekanik) dah approved, kete tu ok. bila datang amek kete tu, yg si mekanik ni rasa macam ada parts yang dah kena tukar tapi tak leh cakap aper la sebab tak ada bukti. nak dijadikan cerita, baru berapa bulan aje kereta dah meragam. bawak balik ke kedai tu..dia cakap 'BIASA LA KAWAN. KERETA 2ND MANA ADA 100% TIP TOP. MESTI ADA PROBLEM PUNYA'.

skang ni bila ada member nak beli kereta 2nd, kitorang pegi ramai-ramai. masing-masing sibuk amek gambar enjin la, interior condition la dan segala macam aksi lagi. lepas tu masa buat agreement, dengan nada bergurau, kasik warning sama itu kedai...


p/s itu kereta kalau ada problem...gua datang bakar ini kedai, boleh ka tokeh???

D
13-01-09, 09:06 AM
salam all...

.....
parts yang dah kena tukar tapi tak leh cakap aper la sebab tak ada bukti. nak dijadikan cerita, baru berapa bulan aje kereta dah meragam. bawak balik ke kedai tu..dia cakap 'BIASA LA KAWAN. KERETA 2ND MANA ADA 100% TIP TOP. MESTI ADA PROBLEM PUNYA'.

skang ni bila ada member nak beli kereta 2nd, kitorang pegi ramai-ramai. masing-masing sibuk amek gambar enjin la, interior condition la dan segala macam aksi lagi. lepas tu masa buat agreement, dengan nada bergurau, kasik warning sama itu kedai...


p/s itu kereta kalau ada problem...gua datang bakar ini kedai, boleh ka tokeh???

Hahahahaa, aku ader gak terpikir nak cakap macam tu,tapi kene kumpul la budak2 MK yg muka cam gangster gi tgk kete.

Sejak dua menjak nie aku ader selak2 Motor Trader ngan gi gak tgk2 kat used car.
aku dapati harge lat motor trader murah sikit dari used car n leh nego lagi.

CTH kalau ader sebijik M sport hage dalam 118 kat kedai,kat motor trade taruk dalam 108 siap leh nego....tapi kat kedai aku tak nego la pasal aku bukan nak ambik kete tu..kang sibuk2 nego tapi tak beli..mau tak jumpa jalan kuar kedai..hahahahaha

Midnakal
13-01-09, 09:39 AM
Dear Mr D, yang sebenarnya kau nak pakai kereta apa nieh Dick? Cuba cerita terus terang sikit...senang aku nak meng"scoop"kan kategori nieh..... cthnya nak 2 pintu ker... 4 pintu ker....mpv ker... suv ker... caravan ker.....motorhome ker.....haaa kan sonang mcm itu bahhh.

D
13-01-09, 10:14 AM
Dear Mr D, yang sebenarnya kau nak pakai kereta apa nieh Dick? Cuba cerita terus terang sikit...senang aku nak meng"scoop"kan kategori nieh..... cthnya nak 2 pintu ker... 4 pintu ker....mpv ker... suv ker... caravan ker.....motorhome ker.....haaa kan sonang mcm itu bahhh.
EH...ence MId, Bukan aku nak beli kete la..aku bukak tread nie sesajer sonok berangan

Tapi bila ence da nak aku kecikkan scope eskrem,aku detail kan la kriteria dia

-Kete saloon 4 pintu.
-50% stilo, 30% famili use n 20%cost saving (kira kete famili use yg agak buaya)
-kalau leh biar kete tu safety..beg udara kene ader,2 ke 4 ke 6 ke...
-kete second yg usia tak sampai 5 tahun (kalau tua ensem takpe)
-kira kasar rate tak sampai 100K..hahahaha..giler kuat aku berangan

perghh..meleleh air liur aku tido siang bila berangan pasal kete

Midnakal
13-01-09, 11:04 AM
wokehhhhhh.... kalau itu mcm senang lah kengkawan tolong adjustable kan untuk kau...ehehh tak begitu encik Dick.

D
13-01-09, 11:14 AM
adjusting la nie....hahhahaaa..
bro mid,
jum berangan,

kalau lu la..kete aper lu nak beli..hahhaahaha

Midnakal
13-01-09, 12:26 PM
Hahhaah....gua kalau berangan nieh....dan bercita cita...gua nak Skyline lahh....... 6 cyclinder in-line. GiLa lahhhhhhhhh baik punya angan angan.... kok tetiba jadi jutawan.....compom (confirm) aku amik GTR baru nieh......wowwwwww 3.8 Liter tuhhhh

brew
14-01-09, 06:49 PM
-Kete saloon 4 pintu.
-50% stilo, 30% famili use n 20%cost saving (kira kete famili use yg agak buaya)
-kalau leh biar kete tu safety..beg udara kene ader,2 ke 4 ke 6 ke...
-kete second yg usia tak sampai 5 tahun (kalau tua ensem takpe)
-kira kasar rate tak sampai 100K..hahahaha..giler kuat aku berangan


baik ko angkat honda city baru. tapi cam aku, aku nak angkat Mazda 6, tak minat kete hot hot nie. tapi mazda 6, belum jumpa yg 2nd , tak sesuai kot post kat sini.kekekeke

semutpower
18-01-09, 12:23 AM
aku baru jual semalam... KIA SPECTRA...
untuk tarak... rugi lagi ada...

apa benda pulak bezanya NAZA/KIA dengan HONDA/TOYOTA...
bukan lebih kurang sama ker? apasal kereta-kereta tu lebih mahal pulak used car amik...
harga beli lebih kurang sama gak... quality tak lah jauh bezanya...

kalau ikut salesman, NAZA/KIA dimiliki oleh 'melayu'...
jadi, ada segolongan manusia yang nak drop kan bisnes ni... sapa pulak yang memonopoli bisnes 2nd hand ni... korang paham-paham lah yer...
jadi untuk memastikan bisnes ni lingkup... jadi turunkan lah harga pasaran NAZA/KIA 2nd hand... serendah yang mungkin... jadi takde la lagi orang nak beli NAZA/KIA baru nih...
ada ke patut satu used car tu nak KIA SPECTRA 2002 CBU dengan harga cuma RM10K...
cilako punya used car...

nasib baik aku dapat used car lain lebih tinggi sikit... itu pun rugi lagi...
huaaaaaaaaaa....

kesimpulannya... buatlah research sikit sebelum beli kereta baru atau yang 2nd hand nih...
yang nak beli kereta baru kaji pasaran bila nak jual semula kereta tu 3 atau 5 tahun akan datang...
yang nak beli kereta 2nd hand... bila nak tengok kereta tu nanti, bawak la pomen... belanja la makan tempat kelas sket... ini bawak makan tempat mamak... dia buat evaluation tu pun macam mamak jugak... kemudian make sure pomen tu specialist dalam kereta tu... jangan bawak pomen lori sudah...
kah... kah... kah...

spidey2nd
20-01-09, 07:09 AM
1) tanya kawan2 mana kedai yg boleh percaya,.. dan yg diorang pernah amik kete 2nd dan puas hati,.. sbb xnk bila dah confirm amik kena tukar parts plak,..

2) survey harga,.. ni nk beli paper pun kena buat,..

3) kena bawak member2 yg pomen, tp pomen yg bagus la,.. pomen cikai2 tu wat habis beras jer,..

4) list owner dah berapa tgn pkai,.. dan sebab pe owner tu nk jual,.. better owner ladies la sbb jarang di lenjan, dan low milage,..

5) better lagi klau dapat beli trus dari owner asal, apa2 hal bleh kawtim lagi,..

6) pastu kena tau la parts senang nk dapat ker x..



bro midnakal, sy ingat nk amik kete second la, jenis compact 2/4 pintu
apa choice yg bleh dipertimbangkan?
yg sy tau kancil, kelisa, tiara,.. ada lain x?.. mana yg paling baik dan ekonomi,..


satu lagi mazda 323F, harga skg berapa dan parts mudah x nk dapat,..

Midnakal
20-01-09, 10:48 AM
1) tanya kawan2 mana kedai yg boleh percaya,.. dan yg diorang pernah amik kete 2nd dan puas hati,.. sbb xnk bila dah confirm amik kena tukar parts plak,..

2) survey harga,.. ni nk beli paper pun kena buat,..

3) kena bawak member2 yg pomen, tp pomen yg bagus la,.. pomen cikai2 tu wat habis beras jer,..

4) list owner dah berapa tgn pkai,.. dan sebab pe owner tu nk jual,.. better owner ladies la sbb jarang di lenjan, dan low milage,..

5) better lagi klau dapat beli trus dari owner asal, apa2 hal bleh kawtim lagi,..

6) pastu kena tau la parts senang nk dapat ker x..



bro midnakal, sy ingat nk amik kete second la, jenis compact 2/4 pintu
apa choice yg bleh dipertimbangkan?
yg sy tau kancil, kelisa, tiara,.. ada lain x?.. mana yg paling baik dan ekonomi,..


satu lagi mazda 323F, harga skg berapa dan parts mudah x nk dapat,..




Tak Lain Tak Bukan Myvi is the Winner!!!!!!!!

spidey2nd
29-01-09, 11:50 AM
Tak Lain Tak Bukan Myvi is the Winner!!!!!!!!

myvi second dah ade ke?.. brapa ek range harga dia,.. tq,..

D
29-01-09, 11:58 AM
KOMPOM da ader MyVi second.

so far tu la kete the best untuk rate tu...
aritu tgk myvi oren...smart...mesti kiut kalau ko bawak spidey

Sivajhi
30-01-09, 12:21 AM
Ada sesapa atau member-member yang nak jual vios lama tak? Kalau tak salah rate dia skrang dalam 50K je. Aku ada survey vios baru, tapi macam dugong je..

Sekarang ni dalam perancangan nak ambik kereta dalam rate 50K-70K (aku siap beli motor trader terbaru..tak pernah sepanjang hayat aku beli buku ni..!!) Ada suggestion tak? Kalau nak ambik kereta baru, kereta apa yang terbaik? Kalau second apa plak?

Terima kasih.

pancit
30-01-09, 09:42 AM
dear bros,
interesting to read ur postings. gua rasa beli secondhand car ni mmg untung kalu nak pakai short term dlm 2-5 yrs. Best is beli ngan kawan so tau la history kete tu.
Gua dulu beli kete baru 2 thn tukar 2 thn tukar, rugi giler. so skrg gua ingat nak main kete second je cuma leceh sikit kena bawak expert/mekanik n of cos kena bayar la.
Tapi there's an AAM service centre kat Serdang Raya yg provide inspection service for usedcar buyers. Cost depending on berapa points korang nak check but rasanya (tak sure) dlm 100-300. It's better than puspakom cos kwn gua (tokey used car) kata bule kawtim tak pyh bawa kete pun. gua pernah jual vios gua dulu (back in 06 to a fren) bila kat puspakom, tak sampai 5 min dia kata beres. tunggu punya la lama siut..
Price wise, check la classified dlm the star. kalu gi kedai tu mmg la dia sembelih, confirm dia sembelih that's why dia letak harga kat windscreen tu tinggi giler. kat motor trader is more reasonable.

Black Pearl
30-01-09, 11:18 AM
Sivajhi.. kalau nak pakai vios memang worth it. end of the year aritue pun opismate baru jer sambar vios second 52K versi lama tue..tapi condition tip-top dan memang puas hati member tue pakai. Minyak save dan memang sesuai jadi family car. setakat nie takde masalah langsung, maybe he is lucky person lah...

anggaran 50-70K tue banyak jenis ko boleh beli...kalau second hand cube ko cari honda civic, itu cdgn aku la. lagipun honda usually enjinnya power.

kalu baru, toyota vios is the best lah..

Sivajhi
30-01-09, 10:20 PM
anggaran 50-70K tue banyak jenis ko boleh beli...kalau second hand cube ko cari honda civic, itu cdgn aku la. lagipun honda usually enjinnya power.




Ada member nak jual civic ke?

heiya
31-01-09, 09:36 AM
menarik lordraven nya posting..bwk kekawan dtg..ambik gamba bagai bagai pasal keta tu...

hmm hmm teladan baik ni...

part gurau tu pun teladan jugak...hmm hmm..

p/s lordraven..dah terbakar ke kedai tu???

Black Pearl
04-02-09, 08:44 AM
Ada member nak jual civic ke?


aku try recce dulu..ape2 hal aku cari engko ok....:muerte: hehe...

PeeJay
04-02-09, 10:10 PM
Saya nye tips kalu nak beli kereta second hand :

1. Beli keter usia bawah 5 tahun. Kalau nak beli keter usia lebih 5 tahun, sila bayar cash
atau down payment setinggi 50% ke atas.
2. Check supaya jgn terbeli keter eksiden kaw kaw (Biasa cuba tengok kawasan wheel
house, berkedut atau tidak)
3. Beli keter yg tak kuat susut nilai, contoh Toyota and Honda. Beli Kia second
contohnya cari penyakit nama nye.
4. Beli kat tangan orang yang kenal .. Beli kedai keter second and, alamaknye salemans dia
kuat auta!

Kalu tak puas hati, elok beli baru jer ... tak de downpayment, buat loan sampai 12 tahun .. pakai sampai reput pun OK ...

ARAB
02-04-09, 10:34 AM
Aku nak beli kereta naza bestari dah pegi tgk semalam... Amacam bley komen untuk 2nd car....

Midnakal
02-04-09, 11:32 AM
Aku nak beli kereta naza bestari dah pegi tgk semalam... Amacam bley komen untuk 2nd car....

Bro..kalau lu nak merasa aksi kereta buatan europe or Pigueot boleh lah try. So far tak ada pulak lagi terjumpa bad review pasal kereta Naza Bestari tuh but please put in ur mind.... kereta Bestari tuh...bukan Naza yg buat....so tak tahu lah aftersales services dia mcm mana and spareparts dia mcm mana. I dunno about that. So mana kengkawan yg tahu tuh buleh lah bagi review atau comment sikit pasal kereta yg En.ARAB nak beli tuh. :hooray:

Midnakal
02-04-09, 11:38 AM
GUa ada terjumpa review.... test tengokkk...

Liana,
Hmm... what can I say.....
What you should know... the body, engine, safety and security system memang 100% peugeot 206, but you should also know that 200 parts (e.g.: dashboard, door handle etc. are Made in Malaysia). So, you have to lower down your expectation on these parts. My advice, if you have decided to buy, please go to NAZA showroom yang dekat PJ tu. Jangan beli drp dealer, coz nanti banyak problem. My car memang ada banyak problem, such as a bad noise during U turn, even the head lamps pun masuk air and looks a bit blurr. For manual, no reverse sensor but you can add it at NAZA & it will cost you RM200.

Performance very good. Fuel consumptions about 10 cents per km (at first a bit higher but after the first service, would be 10 cents). The costs for first service RM 180.00.

If this is your first experience with "kereta Mat Saleh". May be you will feel ok (better than proton). But in my case, my husband is using Chevrolet Optra (fully imported), so I tak berapa puas hati sangat dengan Bestari (regarding the 200

lu org pergi kat sini lah baca sendiri... SiNi (http://intansalwani.blogspot.com/2008/01/my-naza-bestari-aka-peugeot-206.html)

braine5
14-10-09, 07:15 PM
sesapa yang rasa nak beli keta second hand
imported seperti contoh BMW E46 (2001) cash 60k
boleh la berjumpa saya..macam2 model..singapore mari..
dapatkan saya..

BMW tu masih ade lagi ke?
CBU or CKD?
ade warranty?

landmark1123heavy
14-10-09, 07:25 PM
Hello geng..

Aku ada problem sikit ni..
Tentang kereta 2nd jugak..

Cerita dia lebih kurang mcm ni.
Aku ada berminat nak beli kereta 2nd dari seseorang.
Kemudian aku pergi jumpa pemilik kenderaan tu untuk meninjau keadaan kereta.
Aku dah berkenan la kat kereta tu, cuma bagi aku sedikit masa lagi.

Dia kata kereta ni dah ada orang tengok, so kalau aku betul2 berkenan kat kereta ni, aku kena bagi deposit dulu la...
Aku pun bagi la deposit tu kat dia, tanda jadi aku nak beli kereta tu...
Aku cakap kat dia dalam masa 3-4 hari lagi aku datang bawa cash.

Masa ditetapkan sudah tiba. Kebetulan hari tu aku ada masalah sikit.
Aku mintak kat dia bagi masa sehari dua lagi.
Kemudian dia kata tak boleh, dia nak jual kereta tu kar orang lain dan deposit aku hangus..!!
Aku hangin la, sebab deposit dah bayar, dia nak jual kereta tu kat orang lain pulak..
Alasan nya sebab aku lambat..

Setahu aku la... kalau kita dah bayar deposit kereta tu, sepatutnya pemilik kereta tersebut tak boleh la nak jual kat orang lain kan?
Apa pendapat u all dlm perkara ni?
Salah aku atau salah dia?

PeeJay
15-10-09, 01:50 AM
melampau la itu org! Mana boleh amik duit deposit! Nama pun deposit atau cagaran! Atas alasan apa pulak dia nak hangus kan cagaran yg bro letak! Bukan dia rugi apa pun, malahan dia untung ada pembeli segera!
Pandangan saya itu orag pelahap duit! Sepatutnya dia pulang balik!
Apa? Elok bro mintak balik deposit tuh. Kalu dia liat nak bagi,
emm, ini kes boleh bawa ke tengah! Bro ada saksi tak masa bayar? Bawa saksi, dan berkeras sikit! Kalu tk jalan, kasi publish sikit itu org! Nak makan duit pun,
tengok2 la! Bukan kedai used car yg kena byr sewa tapak pun.. Kan?

G
Posted via Mobile Device

gigs
15-10-09, 02:44 AM
Perihal deposit ini pernah berlaku pada gua.
Ada kaitan ngan kisah gua beli kete Fiat Coupe diawal posting nih dulu. Gua beli Fiat tu pada bulan 12 tahun 2003. Dan ada sikit rezeki, gua beli plak Proton iswara brand new 3 bulan kemudian iaitu pada bulan 2 tahun 2004. Loan takde masalah walaupon gua masih ada existing car sebab gua pakai bank statement ngan J form.

Kemudian pada bulan 6 tahun 2004 gak, kete Fiat gua dah banyak buat masalah, gua pon test drive Alfa Romeo 147. Bila rasa ok, gua bayar deposit RM2,000 dan dorang uruskan loan. Masalahnya urusan loan gua sangkut. Bank kata dalam tempoh 12 bulan boleh beli 1 kete je. Sedangkan kes gua, 3 bulan sekali nak beli kete. Walaupn mungkin dari segi kewangan sepatutnya takde masalah, tapi dari segi prosedur, gua tak boleh.

Bila loan tak lepas, pihak Milan Auto (yang menguruskan penjualan kete Alfa Romeo) tidak mahu pulangkan deposit gua, alasannya kesilapan pihak gua , bukan pihak dorang. Gua buat kecoh, bercakap ngan GM dorang, siap maki hamun lagi. Tapi bila gua tgk balik surat dan resit deposit, memang kalau kesilpan pihak pembeli, dorang takkan pulangkan duit. Bagi kes gua, dorang kuarkan 1 surat, deposit tu boleh digunakan utk tempoh 6 bulan selepas tarikh booking. Mungkin kerana masa tu dah lebih 12 bulan dari tarikh gua beli Fiat Coupe tuh.

Tapi, kerana dah berbakul gua maki salesman dan GM dorang, takdenya gua nak pegi balik kat tempat dorang tu. Nanti dorang balas dendam plak. Huhuhu.. Jadi burn la duit RM2,000 tu.

Gua rasa, bagi kes landmark1123heavy, ko boleh dapatkan balik duit deposit tu. Kalau ada resit, wat report polis dan hal ehwal pengguna. Kalau takde resit, gunakan cara kekerasan la.

landmark1123heavy
15-10-09, 02:46 PM
Thanks semua kpd kawan-kawan yg menolong..

Ini lah problem dia bila nak beli kereta 2nd hand.
Macam Gigs, kurang-kurang ada resit, ada juga bukti.
Macam kes aku tak ada resit, atas sama-sama percaya.
Dan Gigs, mungkin dia beli kat kedai kereta, & aku hanya tengok dekat rumah owner saja.

Tapi aku tak keseorangan masa tu, aku pergi dgn kawan.
Dia sebagai saksi yang tengok aku bayar rm500 sebagai deposit.

Macam Pejaay, tulis tu, macam tu lah yg aku pikir.
Sepatutnya aku dapatkan balik deposit.

Dia tetap berkeras tak nak bagi deposit tu balik.
Alasan, aku lambat. Janji 3-4 hari sekarang sudah 1 minggu.
Dan dia nak jual kat orang lain. (dah jual atau tidak, tak tahu).
Aku hanya bagi dia 2 hari tambahan, dah nak keluar dah cash ni.

Aku pun senyap.
Selang beberapa hari dia call..
Mulanya aku dah tak mau angkat, mana tak kecik hati ye tak..
Oleh kerana dia call 4 5 6 kali, aku pun angkat la phone tu.

Dia tanya aku, adakah aku sudah ada cash untuk beli kereta tu?
Aku cakap u sudah cakap i lambat, deposit i sudah hangus, buat apa i tunggu lagi.
Dia pun cakap lah, dia tak kasi orang tengok, dia simpan kereta tu untuk aku.
Kemudian dia kata aku kena tambah sikit lagi sebab ada penambahan aksesori dekat kereta tu.

Aku belum bagi kata putus. Cuma aku pikir lebih baik aku tak payah amik kereta tu.

Sebab, mungkin masa aku bayar deposit, ada 2nd buyer yang buat perkara yg sama.
Then buyer tu demand sesuatu dekat kereta tu, dengan dibayar dgn harga yg lain.
Kemudian buyer tu tak mau, dan penjual tu call aku untuk aku beli semula...

Aku rasa ler...

wood3
15-10-09, 02:58 PM
Pada pendapat aku owner tu kaki kencing . . . hang pi minta balik duit deposit kat dia.
Kalau dia tak mau bagi kalau hang jumpa kreta tu parking mana mana . .mmmm belasah je cermin depan biar bersepai . . . .biaq padan muka cone man ni.

Tak payah pi beli la kreta tu . . .hang suruh dia pakai sampai hancoq.
Aku harap ini akan jadi pengajaran kepada semua pembaca. . . kalau nak beli kereta use proper chanel.

kalau kenal rapat ngan owner . .tak pa la.

sabaq bro !! . .Hang pi bagi sedekah kat mana mana tempat. . . bersihkan duit pendapatan.

PeeJay
15-10-09, 06:29 PM
Thanks semua kpd kawan-kawan yg menolong..

Ini lah problem dia bila nak beli kereta 2nd hand.
Macam Gigs, kurang-kurang ada resit, ada juga bukti.
Macam kes aku tak ada resit, atas sama-sama percaya.
Dan Gigs, mungkin dia beli kat kedai kereta, & aku hanya tengok dekat rumah owner saja.

Tapi aku tak keseorangan masa tu, aku pergi dgn kawan.
Dia sebagai saksi yang tengok aku bayar rm500 sebagai deposit.

Macam Pejaay, tulis tu, macam tu lah yg aku pikir.
Sepatutnya aku dapatkan balik deposit.

Dia tetap berkeras tak nak bagi deposit tu balik.
Alasan, aku lambat. Janji 3-4 hari sekarang sudah 1 minggu.
Dan dia nak jual kat orang lain. (dah jual atau tidak, tak tahu).
Aku hanya bagi dia 2 hari tambahan, dah nak keluar dah cash ni.

Aku pun senyap.
Selang beberapa hari dia call..
Mulanya aku dah tak mau angkat, mana tak kecik hati ye tak..
Oleh kerana dia call 4 5 6 kali, aku pun angkat la phone tu.

Dia tanya aku, adakah aku sudah ada cash untuk beli kereta tu?
Aku cakap u sudah cakap i lambat, deposit i sudah hangus, buat apa i tunggu lagi.
Dia pun cakap lah, dia tak kasi orang tengok, dia simpan kereta tu untuk aku.
Kemudian dia kata aku kena tambah sikit lagi sebab ada penambahan aksesori dekat kereta tu.

Aku belum bagi kata putus. Cuma aku pikir lebih baik aku tak payah amik kereta tu.

Sebab, mungkin masa aku bayar deposit, ada 2nd buyer yang buat perkara yg sama.
Then buyer tu demand sesuatu dekat kereta tu, dengan dibayar dgn harga yg lain.
Kemudian buyer tu tak mau, dan penjual tu call aku untuk aku beli semula...

Aku rasa ler...
Bro.. Tunjuk keras sikit. Nampak je muka dia tanya je mana duit deposit lu. Cakap lu nak duit balik, sebab sah dia pembelit! Lu jumpa je dia minta duit. 1000x pun tak pe. Biar satu masa nanti dia akan sedar makan duit org adalah bersalah! Minta je... Lu tanamkan dalam hati mamat tu mmg sengaja nak kitai duit lu..
Posted via Mobile Device

BT
16-10-09, 05:48 PM
Thanks semua kpd kawan-kawan yg menolong..

Ini lah problem dia bila nak beli kereta 2nd hand.
Macam Gigs, kurang-kurang ada resit, ada juga bukti.
Macam kes aku tak ada resit, atas sama-sama percaya.
Dan Gigs, mungkin dia beli kat kedai kereta, & aku hanya tengok dekat rumah owner saja.

Tapi aku tak keseorangan masa tu, aku pergi dgn kawan.
Dia sebagai saksi yang tengok aku bayar rm500 sebagai deposit.

Macam Pejaay, tulis tu, macam tu lah yg aku pikir.
Sepatutnya aku dapatkan balik deposit.

Dia tetap berkeras tak nak bagi deposit tu balik.
Alasan, aku lambat. Janji 3-4 hari sekarang sudah 1 minggu.
Dan dia nak jual kat orang lain. (dah jual atau tidak, tak tahu).
Aku hanya bagi dia 2 hari tambahan, dah nak keluar dah cash ni.

Aku pun senyap.
Selang beberapa hari dia call..
Mulanya aku dah tak mau angkat, mana tak kecik hati ye tak..
Oleh kerana dia call 4 5 6 kali, aku pun angkat la phone tu.

Dia tanya aku, adakah aku sudah ada cash untuk beli kereta tu?
Aku cakap u sudah cakap i lambat, deposit i sudah hangus, buat apa i tunggu lagi.
Dia pun cakap lah, dia tak kasi orang tengok, dia simpan kereta tu untuk aku.
Kemudian dia kata aku kena tambah sikit lagi sebab ada penambahan aksesori dekat kereta tu.

Aku belum bagi kata putus. Cuma aku pikir lebih baik aku tak payah amik kereta tu.

Sebab, mungkin masa aku bayar deposit, ada 2nd buyer yang buat perkara yg sama.
Then buyer tu demand sesuatu dekat kereta tu, dengan dibayar dgn harga yg lain.
Kemudian buyer tu tak mau, dan penjual tu call aku untuk aku beli semula...

Aku rasa ler...

Pada pendapat aku lupakan saja la nak beli kereta ngan seller mcm tuh. Dia kaki kencing. Lagipun sape suruh dia tambah accessory? Kalau dah agreed harga kereta itu itu sekian, follow je la.. Apakejadahnya nak up up lagi harga kerana penambahan accessory yg tidak dipersetujui.

Collect je balik deposit tuh. Beli kat tempat lain. Kerana kalau beli kat dia tak tentu dia akan membuat proses penukaran nama dengan lancar. Silap2 kereta tuh dah sangkut kat bank byk bulan. Jaga jaga bro...

landmark1123heavy
18-10-09, 04:26 AM
Ya... aku pun risau juga takut kereta tu ada sangkut..
Kadang-kadang kita pembeli, bila rasa was-was, rasa mcm nak beli & tak nak beli sama banyak, biasanya mesti ada problem...

Perkara ni pun aku pikir sebagai tip di dalam thread "Kereta second hand,apa kriteria yg patut kita tahu sebelum membeli "

Pengalaman aku yang baru kena ni, jangan lah terjadi pada u all pulak..
Kes naya..
Kalau la ada rezeki tak kemana.

Aku ni dah silap bagi deposit, sebab dikuasi dgn sifat tamak..
Memang betul lah, tamak selalu rugi..
Sekarang dah rugi...

Kepada pembeli yg lain, jangan risau la.
Kalau kereta tu memang dah rezeki untuk anda, ia takkan kemana.
Jangan bayar deposit sewenang-wenangnya...

Kalau dia jual kat orang lain, atau dia kata dah ada orang tengok, itu pancing je lebih.. walhal takde sorang pun tengok...

Ye lah kite ni kadang-kadang masa takde duit tu la rancang itu ini..
Bila dah ade duit tatau nak beli yg mana, semua nak bolot..
Jangan buat mcm tu.. rugi...

turbomania
18-10-09, 10:07 PM
1) tanya kawan2 mana kedai yg boleh percaya,.. dan yg diorang pernah amik kete 2nd dan puas hati,.. sbb xnk bila dah confirm amik kena tukar parts plak,..

2) survey harga,.. ni nk beli paper pun kena buat,..

3) kena bawak member2 yg pomen, tp pomen yg bagus la,.. pomen cikai2 tu wat habis beras jer,..

4) list owner dah berapa tgn pkai,.. dan sebab pe owner tu nk jual,.. better owner ladies la sbb jarang di lenjan, dan low milage,..

5) better lagi klau dapat beli trus dari owner asal, apa2 hal bleh kawtim lagi,..

6) pastu kena tau la parts senang nk dapat ker x..



bro midnakal, sy ingat nk amik kete second la, jenis compact 2/4 pintu
apa choice yg bleh dipertimbangkan?
yg sy tau kancil, kelisa, tiara,.. ada lain x?.. mana yg paling baik dan ekonomi,..


satu lagi mazda 323F, harga skg berapa dan parts mudah x nk dapat,..



please beware dengan kete punye history. especially lady owner. dah susah dah skang ni nak cari pompuan yang bawak kete tak lenjan n low milage. sometimes dieorang tak beware pun ape under hood dieorang tuh.

story sikit, last month my classmate citer problem keter die kat aku. die cakap ade warning light warne merah kan meter die. aku cakap la maybe brake oil dah kurang. aku suruh die beli minyak brek and topup. then following day die cakap die dah topup tapi warning light still nyale. dengan baik hati aku tolong la tgkkan. aku tgk level mmg oil brake dah kurang. kalo dah topup mesti la level naik kan??. aku tanye lagi, mane die taruk oil brake tuh? "kat sini" sambil jari die tunjuk penutup minyak hitam. hmm. sabar je la. kene la reflush minyak enjin die. naseb bek kete tak ade pape.

so kalo nak beli kete second dari lady owner, cek la btol2 ek. cek kete punye service history, itu yang penting.

BT
18-10-09, 10:09 PM
Ya... aku pun risau juga takut kereta tu ada sangkut..
Kadang-kadang kita pembeli, bila rasa was-was, rasa mcm nak beli & tak nak beli sama banyak, biasanya mesti ada problem...

Perkara ni pun aku pikir sebagai tip di dalam thread "Kereta second hand,apa kriteria yg patut kita tahu sebelum membeli "

Pengalaman aku yang baru kena ni, jangan lah terjadi pada u all pulak..
Kes naya..
Kalau la ada rezeki tak kemana.

Aku ni dah silap bagi deposit, sebab dikuasi dgn sifat tamak..
Memang betul lah, tamak selalu rugi..
Sekarang dah rugi...

Kepada pembeli yg lain, jangan risau la.
Kalau kereta tu memang dah rezeki untuk anda, ia takkan kemana.
Jangan bayar deposit sewenang-wenangnya...

Kalau dia jual kat orang lain, atau dia kata dah ada orang tengok, itu pancing je lebih.. walhal takde sorang pun tengok...

Ye lah kite ni kadang-kadang masa takde duit tu la rancang itu ini..
Bila dah ade duit tatau nak beli yg mana, semua nak bolot..
Jangan buat mcm tu.. rugi...

Bro,
Kalau lu nak wa leh rekomen quite honest second hand car dealer. lokasi di area Puchong...

Black Pearl
19-10-09, 12:21 PM
Aduyai bro land.....

bahaya betul zaman skang..
kawan den hampir kena macam bro tapi nasib baik tak bagi apa2 deposit...
dia kata keta awek lah, nak jual pi luar negara ler....
siap pesan kalau nak cepat bagi deposit...sebab dah ada org lain minat...
bila tiba tarikh dijanjikan tiba2 dia up harga sebab org lain bayar xtra....
ape lagi...kena maki ler dgn kawan den...

huhu..mcm2...
bro...get ur money back, then put trust on urself only...


pss....tgh mencari waja 2006 ada sape nak jual???

PeeJay
19-10-09, 12:37 PM
gua pun jenis suka pakai keter second hand sbb tk mampu beli yg baru. Sehingga hari ni dah dekat sedozen dah asyik beli jual keter 2nd.
Cuma rahsia gua, hanya pegang satu dealer je dari dulu sampai skrg. So dealer tu mmg jaga gua
dan memang keter yg elok2 je kasi kat gua. Kalu ada prob. pun mmg di bagi tahu awal2 maklum lah keter terpakai.
Mungkin harga lebih sikit tapi hati
tenang beli keter dgn dealer ni, sebab kalu ada masalah besar, cari je dealer tu balik!
Posted via Mobile Device

stan
21-07-10, 12:47 AM
hello kawan.. disni aku nak tanye sikit la.. harap sapa yg tau leh jawabkan...
boleh ke kite beli kereta harga ratusan ribu dgn cash? ada risiko x? kalau boleh aku nak jawapan yg detail plz ya bantu sikit... thx

PeeJay
21-07-10, 08:54 AM
boleh sangat beli cash.... Tak de risiko....yg ada pun, tax department akan korek dari mana punca duit yg bro dapat tu? Kalu dah spend ratusan ribu mesti la income lebat. Dan utk jutawan mcm bro ni, idup kat mesia ni mesti la byr tax. So settle tax dulu.

stan
21-07-10, 11:10 AM
ok thx peejay.. ada sape lagi yg boleh kasi jawapan lain ?

mattjohn
07-03-11, 03:38 PM
tapi biasanya org beli keter ngan loan.. especially if the amount is big.. better to invest somewhere and used the interest gain to support your installment.. just my 2 cent..