PDA

View Full Version : Rm20 untuk movie di Bioskop(Pawagam), apa kata anda?



brew
12-01-09, 05:40 AM
Persatuan pengeluar filem malaysia, sudah mengusulkan cadangan kepada kerajaan supaya harga tiket wayang di pawagam di naikkan ke RM20 dan ianya bertujuan untuk dapat membantu kelembapan pasaran Filem tempatan. apa kata anda?

untuk rujukan:
Link archive dari NST: http://nst.com.my/Current_News/NST/Wednesday/National/2435809/Article/index_html (http://www.nst.com.my/Current_News/NST/Thursday/National/2436687/)

Intanmahsuri
12-01-09, 09:57 AM
RM20 utk filem yg kualitinya diragui?
RM20 utk filem yg belum tentu plot menyenangkan?

Soalnya, RM10 pun org sebuk duk carik cetak rompak punya, inikan pulak RM20. Bukan membantu tapi mampu melumpuhkan terus industri ini.

Pasni lagi ramai tgk VCD haram. Hidup tokey VCD haram...
Pastu produser bising2 filem tatak laku wooo..

Aleeza Zaily
12-01-09, 09:58 AM
Naik ke 20 hengget? phew.... gilo ko apo? Sebagai kaki wayang, aku menentang habis-habisan, ini bukannya nak menolong industri perfileman, kalau suma org cabut lari dari panggung wayang, lansung malap atau mati terus industri nih.. Kot yg nak pergi pung org-org mcm *Abetan yg nak bawak adik, Wood3 yang nak bawak Adeq, dan couple-couple yang masih berendut.

Camni baik aku beli DVD cetak rompak jer...

*Nama-nama di atas adalah sebagai hiasan, tidak ada kena mengena dengan posting ahaks...

Abetan
12-01-09, 10:36 AM
20 bucks? I think it's a little too high .. and yes .. aku setuju dengan Intanmahsuri ..


"RM20 utk filem yg kualitinya diragui?
RM20 utk filem yg belum tentu plot menyenangkan?"

:-??



Anyway .. aku tak kaki tgk wayang .. lebey suka sewa atau beli DVD tgk kat umah .. lain la cam aleeza .. most of the time aku call atau sms sama ada dia otw nak tgk show atau dia tengah tgk show .. atau otw balik dari show .. :D

Jgn salahkan peminat beli DVD atau CD cetak rompak kalau rega camni ..

p/s: last aku tgk wayang is in 2006 .. kot? adik aku ajak tgk citer mende ntah masa arwah mai lepak KL .. sekali, citer baru nak start .. aku terlena .. siap berbunyi lagi dengkuran aku :kid: .. marah betol adik2 aku ngan aku .. ahahahahaaaa. :furious:

Aleeza Zaily
12-01-09, 10:57 AM
Adoyai.... kantoi ler pulok dgn Abetan... Anyway, apa kes gi movie dok bantai tido, walaupun u appreciate the dark & cold environment very much (tu yg sampai tertidur), please also appreciate yr partner di sebelah tu... tak gitu?

Aku punya kepantangan kalau gi movie:
1. crime partner tido
2. org sblh/kiri/kanan/depan belakang tido siap berdengkur - ganggu betul
3. org masuk lambat & baru terhegeh-hegeh nak mencari tempat duduk walhal citer dah start
4. org yg menjawap henpon dalam panggung wayang tanpa menghiraukan keadaan sekeliling
5. org yang bersembang dgn kuat
6. yang paling penting takde org sekeliling bukak kasut yg berbau masam/cagu...bluekkk...

Sorry, lari skeeett dari topik asal..

Abetan
12-01-09, 11:10 AM
Adoyai.... kantoi ler pulok dgn Abetan... Anyway, apa kes gi movie dok bantai tido, walaupun u appreciate the dark & cold environment very much (tu yg sampai tertidur), please also appreciate yr partner di sebelah tu... tak gitu?

Aku punya kepantangan kalau gi movie:


Sorry, lari skeeett dari topik asal..



Appreciate partner disebelah mana tu Za? kiri atau pun kanan? Selalu kalau pi ngan adik2 .. sebelah kanan tu tukang pegang air dan popcorn .. hat sebelah kiri tu tukang berleter .. ader je kes dia nak berleter ..

Aku punya pantang lak .. aku pantang org suka kejukkan aku tengah lena lam panggung .. buang karen tol la .. !!! :icon_flak:

Pernah pi tgk show ngan doter aku .. menyumpah2 lain kali takmo ajak abah pi tgk show .. ahahahahaha .. :11:

And yes .. sorry .. lari topik .. jauh tuuuuuuuuuuu .. :worthy:

Black Pearl
12-01-09, 11:35 AM
my view is simple....
paying RM20 for not good movie is waste...
good movies better buy pirate DVD....

buat ape bayar mahal2 sedangkan kalau pirate DVD much better in quality....
bukan lah nak support industri perfileman tapi boleh menghancurkan penerbit2 filem terutamanya Malaysian Product...

patutnya diorg fikir buat filem yg berkualiti dan meninggalkan kesan pada penonton..bukan main tangkap muat jer....

RM20 janganlah camtue....sebab den kaki wayang, kalau naik gak rege den jadi kaki DVD pirate lah camtue... kena pi batu feriggi penang tiap2 bulan camnie...sebab sana murah ekeke....

sekupang
12-01-09, 12:17 PM
naik rm20, maknannya tokeh panggung dapat increase income, tu pon kalu andaikan volume penonton macam sekarang or better, sebab constant variable sini adalah kualiti filem. kalu dok camtu jugak, rasanya payah .. jawabnya lakulah 'dvd bakul' kat kedai2 mamak atau eateries tu.
ok.. maybe producer dapat sikit habuan dari kenaikan, tp rasanya production crew atau artis, sama je bayarannya dgn yg diaorag dapat sekarang. org kate, herge naik bila permintaan melebihan bekalan.. so logik tu hold x dalam kes ni?.. bnyk ke permintaan filem melayu nih, supply cerite/filem melayu banyak ke juge?..ntah,....... opinion sekupang den

Abetan
12-01-09, 12:31 PM
ok.. maybe producer dapat sikit habuan dari kenaikan, tp rasanya production crew atau artis, sama je bayarannya dgn yg diaorag dapat sekarang. org kate, herge naik bila permintaan melebihan bekalan.. so logik tu hold x dalam kes ni?.. bnyk ke permintaan filem melayu nih, supply cerite/filem melayu banyak ke juge?..ntah,....... opinion sekupang den

An opinion from a person from the "media" .. a true fact I supposed. :worthy:

Maybe they should look into providing better movies with much impact the community or the Industry for that matter .. rather than sembang pasal nak naikkan rega this and that .. kan? :-??

But .. I am not the best person to judge or advise about it .. I don't normally watch movies ... lebey suka sewa atau beli DVD .. :kid:

KiNgX
12-01-09, 06:43 PM
Rsnya RM20 tu utk filem antarabangsa jer...filem tempatan, harganya masih kekal. Ini utk menggalakan lg kita menonton hasil karyawan tempatan. 1 lg usul yg serupa yg diorg kemukakan ialah siaran radio mestilah menyiarkan 90% lagu tempatan & 10% lagu indon.

Tp klu filem tempatan jenis Prof Razak Mohaiden & Mamat Khalid...letak singgit pun aku x gi tgk....ekekekekekeke. Baik aku tgu raya ton depan, konpom masuk tv dah.

mantoba
12-01-09, 07:52 PM
Rm20 huh mahal tu...tapi bagi aku kalau kualiti cerita macam lord of the ring,transfomers,ironman,x-men dan sewaktu dengannya aku tak kisah sangat walaupun aku masih rasa harga tiket tu mahal....

Tapi kalau cerita tu tajuk dia cak..cak..cak..,Dikala bulan mengambang,sembilu,KL Drift,Zombi Kampung Pisang dan sewaktu dengannya baik tak payah...buang duit aku aje..tup tap..tup tap hari raya aidilfitri keluar dah cerita dia...kekekeke.. baik aku tunggu raya aje...kekeke

bukan aku nak memperkecilkan filem melayu tapi filem melayu memang dah kecil kekeke...

tambahan lak tgk wayang ngan abetan buang duit aje ajak dia tgk wayang kekekeke :kid:

thesculpture
12-01-09, 08:26 PM
RM 20? gilo ke apo???
kita skg pun dh asyik d/load je dr internet, n +++++++++++++++++++, kualiti nye lagi la cun dari g tgk wayang, siap lh panggil kawan2, famili,etc join tgk skali, kalah panggung wayang. nie kan nak naikkan RM 20?

xkn la dorang nie xtau nak meniaga? fikirla cara business sikit.

lord_raven
13-01-09, 12:03 AM
Salam all...

20 hengget??? aiyo....!!!! diorang ni ada fikir ke tak? tau la diorang charge tiket mahal untuk citer luar. bila tiket citer omputih dah mahal babeng, tentu ramai yang beralih ke citer melayu. masalahnya skang ni, berapa kerat sangat yang pegi tengok cter melayu kat panggung?

kalau dah tiket macam tu punya mahal....kompom la tokeh panggung jadi tokeh tikar plak ( seb baik tak jadi tokeh punggung). bila panggung dah tutup, nak show kat mana plak? tengah padang? tepi lombong?


p/s suruh diorang bukak panggung tayang cter melayu aje. charge tiket murah and lepas tu tengok melalak ke tidak diorang mintak bantuan subsidi.

nottie eddie
13-01-09, 02:49 AM
a part of d news....

Afdlin, however, cautioned that the ticket price hike could backfire.

"At the current ticket price, you can watch two movies, one Hollywood and one local. But if you increase the price to RM20, movie-goers might just skip local movies altogether."

yezzaa...mmg apa dia ckp ni btol....huhuhu..end of d day..pawagam jadi shopping complex lagik and cineplex cam TGV...and sorts....ujung2 jual baju ngan henfon lak...ekekekeke

cheers

lord_raven
13-01-09, 04:22 AM
p/s: last aku tgk wayang is in 2006 .. kot? adik aku ajak tgk citer mende ntah masa arwah mai lepak KL .. sekali, citer baru nak start .. aku terlena .. siap berbunyi lagi dengkuran aku :kid: .. marah betol adik2 aku ngan aku .. ahahahahaaaa. :furious:

salam all...

lebih kuang ngan aku la jugak. sepanjang umo aku baru 3 kali aje tgk cter melayu ni. last aritu temankan anak angkat aku g tgk wayang. aku tak hengat langsung aper tajuk nya....yang aku hengat ada perkataan 'cinta' kat hujung nya.

kuar dari panggung, dia punya muncung bole buat sangkut kuali daaa!!! punya la panjang. sebabnya...dia dok hulur pop corn, aku tak sambut pun. ingatkan dok menghayati citer. skali aku bantai tdo....hahaha!!!

p/s 'jantan' yang masuk panggung tengok citer melayu tu, mostly atas sebab terpaksa...nak amek hati la tu. sehati sejiwa?? (piiiiiiirrraaaaahhh!!)

brew
13-01-09, 04:41 AM
salam all...

lebih kuang ngan aku la jugak. sepanjang umo aku baru 3 kali aje tgk cter melayu ni. last aritu temankan anak angkat aku g tgk wayang. aku tak hengat langsung aper tajuk nya....yang aku hengat ada perkataan 'cinta' kat hujung nya.


Tajuk dia selamat pagi cinta, lakonan amani dengan que haidar.

mari dengar aku merepek.

aku bukan peminat panggung wayang,sbb aku ramai member yg duk penang, kat penang dvd adalah rm4 sekeping dan kualiti adalah 8/10 ke atas.

tapi tuk action packed film,tamil movie & cerita yang dapat good review dari kawan-kawan yang belum kluar dvd, aku akan pegi tgk wayang.bagi aku rm10 adalah berbaloi tuk nilai sebuah cerita even ianya adalah tamil movie,tapi tuk menjangkakan aku turun hanya untuk menonton cerita melayu, aku belum terbuka.

last sekali aku tonton cerita melayu adalah "Gemerlapan" lakonan Lan AtoZ & baby Res2, tu pon sebab first date dan aku tatau nak g mana.tapi masa tu aku tak berapa kisah tentang mutu filem, mungkin sebab dunia aku belum terbuka sangat, semua cerita aku layan.

bercerita tentang topik, RM20 tuk foreigner movie and rm10 for local movies, aku tak rasa ini adalah percaturan yang sesuai, terkadang aku rasa sebilangan rakyat malaysia nie akal cetek. contohnya:

1. Nak support local movie naikkan harga ticket wayang
2. nak kurangkan kereta kat jalan, naikkan harga minyak
3. nak cover cost jambatan yg retak, naikkan harga tol.

Tolonglah, bagilah alasan yang munasabah.

Impact yang aku rasa kalau benda yang diusulkan ini jadi:

1. semakin ramai yg memiliki phone number krak
2. Internet adalah satu bisnes yang maju.
3. rakyat bangladesh,myanmar yg bekerja sebagai cleaner di pawagam akan dihantar pulang.rakyat malaysia hanya diambil sebagai part time atau contractor.

Kadang-kadang, semakin kita tergugat atau tersepit, semakin kita nak membunuh. percayalah industri filem kita akan perlahan lahan mati kalau idea-idea macam ni yang diusulkan, tolonglah janganlah main-main dengan perkataan Ringgit, kerja bodoh tu semua.

lord_raven
13-01-09, 05:10 AM
Tajuk dia selamat pagi cinta, lakonan amani dengan que haidar.

mari dengar aku merepek.

aku bukan peminat panggung wayang,sbb aku ramai member yg duk penang, kat penang dvd adalah rm4 sekeping dan kualiti adalah 8/10 ke atas.

tapi tuk action packed film,tamil movie & cerita yang dapat good review dari kawan-kawan yang belum kluar dvd, aku akan pegi tgk wayang.bagi aku rm10 adalah berbaloi tuk nilai sebuah cerita even ianya adalah tamil movie,tapi tuk menjangkakan aku turun hanya untuk menonton cerita melayu, aku belum terbuka.

last sekali aku tonton cerita melayu adalah "Gemerlapan" lakonan Lan AtoZ & baby Res2, tu pon sebab first date dan aku tatau nak g mana.tapi masa tu aku tak berapa kisah tentang mutu filem, mungkin sebab dunia aku belum terbuka sangat, semua cerita aku layan.

bercerita tentang topik, RM20 tuk foreigner movie and rm10 for local movies, aku tak rasa ini adalah percaturan yang sesuai, terkadang aku rasa sebilangan rakyat malaysia nie akal cetek. contohnya:

1. Nak support local movie naikkan harga ticket wayang
2. nak kurangkan kereta kat jalan, naikkan harga minyak
3. nak cover cost jambatan yg retak, naikkan harga tol.

Tolonglah, bagilah alasan yang munasabah.

Impact yang aku rasa kalau benda yang diusulkan ini jadi:

1. semakin ramai yg memiliki phone number krak
2. Internet adalah satu bisnes yang maju.
3. rakyat bangladesh,myanmar yg bekerja sebagai cleaner di pawagam akan dihantar pulang.rakyat malaysia hanya diambil sebagai part time atau contractor.

Kadang-kadang, semakin kita tergugat atau tersepit, semakin kita nak membunuh. percayalah industri filem kita akan perlahan lahan mati kalau idea-idea macam ni yang diusulkan, tolonglah janganlah main-main dengan perkataan Ringgit, kerja bodoh tu semua.

salam all...

aper yang ko merepek pepagi buta nih....heheheh!!!

"alaa....kita buat citer cincai pun gerenti orang datang tengok punya. tak kira la aper ke jadah pun jalan cerita. janji heroin cun and seksi. tiket citer omputih dah mahal, mana diorang ada duit nak pegi tengok selalu. nak tak nak, diorang tengok jugak la citer 'cinta-cinta' ni."

apakah senario seperti diatas akan terjadi?? apakah dengan backing dari kerajaan dan segala macam 'safe-guard' akan menjanjikan mutu dan jalan cerita yang lebih baik??

p/s lepas ni harga aksesori henpon makin murah la kot...kedai makin banyak!! hahahah!!!

virus06
13-01-09, 05:44 AM
well to me actually is not so much of a problem since my college have a supplier of movie....
every time when a movie premier on thursday,by friday night the new movie will be shared to all student in the college...
but still kadang2 org umah(gf) still ajak gi movie....

but still 20 bucks for a movie is not worth my time and money....
mmg aku memanjang bley DVD pirated ar....
klu crite die best tak pe lar gak....
tapi klu crite cam taik hanjing,cam mane lak???

axxan
16-01-09, 02:46 PM
Walopun skang ni dah kurang tengok wayang (sebab dah jadi pelanggan tetap kedai DVD haram kat Summit USJ), aku rasa harga tu memang langsung tak munasabah la.. sedangkan RM10 pun aku rasa macam tak berbaloi (utk cerita² melayu yang ntahapehapentah) ini pulak nak di 'up'kan jadi RM20...

p/s- kalu aku beli DVD pirate, dah tentu dapat 3 keping dgn harga RM20.. :tvhappy:

lord_raven
16-01-09, 05:56 PM
Walopun skang ni dah kurang tengok wayang (sebab dah jadi pelanggan tetap kedai DVD haram kat Summit USJ), aku rasa harga tu memang langsung tak munasabah la.. sedangkan RM10 pun aku rasa macam tak berbaloi (utk cerita² melayu yang ntahapehapentah) ini pulak nak di 'up'kan jadi RM20...

p/s- kalu aku beli DVD pirate, dah tentu dapat 3 keping dgn harga RM20.. :tvhappy:


salam all..

bro axxan....sedara sudah salah komen la (sila komplen pada encek brew kita sebab tak kasik clear ini isu..heheheh).

yg rm20 tu harga tiket utk cter omputih/import shj. harga tiket cter melayu masih maintain atau mungkin(?) lebih murah. diorang nak buat mcm kes proton la. bila harga tiket cter omputih/import dah mahal....ramai la org g tengok cter melayu...

p/s tngu aje kt tv...free lagik!!!

axxan
19-01-09, 09:03 AM
salam all..

bro axxan....sedara sudah salah komen la (sila komplen pada encek brew kita sebab tak kasik clear ini isu..heheheh).

yg rm20 tu harga tiket utk cter omputih/import shj. harga tiket cter melayu masih maintain atau mungkin(?) lebih murah. diorang nak buat mcm kes proton la. bila harga tiket cter omputih/import dah mahal....ramai la org g tengok cter melayu...

p/s tngu aje kt tv...free lagik!!!

yeah.. aku dah salah komen, sebab semalam aku baca akhbar Sinar, ada cerita pasal kenaikan harga tayangan filem HOLLYWOOD sahaja...
maknanya, pasni aku tgk dvd cetak rompak aje la.. da tentu dapat 3 cerita... :tvhappy:

miss maple
21-01-09, 09:54 AM
wahhh...x patut x patut..
if die bwt mhal, xde owg tengok cter tur, msti downg xnak tayangkan kat sini dah..
and cukai kerajaan x dpat 1 sen kowt..

cukai wyang dh brape sowng dah..
len arr die bwt mcm premium class ker,..
hmm
n ramai beli dvd ctak rompak kowt..
ish ish ish

brew
21-01-09, 10:08 AM
wahhh...x patut x patut..
if die bwt mhal, xde owg tengok cter tur, msti downg xnak tayangkan kat sini
Biasa miss maple dating dengan abang kat mana, kalau bukan kat panggung wayang? takkan kat chickenwing je kot? ek ele..

Biar apa pon, peminat film barat adalah satu golongan yang sukar dihapuskan kerana mereka adalah dalam golongan

1. peminat filem tegar film barat
2. mereka yang merasakan kepuasan pabila menonton film barat di wayang
3. Sanggup habis duit demi sebuah KEPUASAN
4. pengkritik filem
5. Anti filem Melayu(saya sebut melayu, dan bukan filem lokal)
6. Foreigner
7. Golongan-golongan baru nak naik
8. dan lain lain lagi.

terfikir saya, apakah impactnya akan sama bila satu hari nanti pihak pawagam buat:

1. Ticket wayang rm20
2. Wayang beroperasi 24jam
3. Pihak wayang mempromosikan - beli 3 ticket pada kadar rm50, untuk tontonan 1am->6am
4. Parking adalah percuma.

Saya tak sabar tunggu untuk ini, kerana saya hanya akan menonton pada waktu bosan dan 1am->6am adalah waktu bosan saya. kekekeke

Biar apa pon teknologi yg sedia ada. Pawagam still klasik dan mempunyai sentuhan tersendiri.

miss maple
21-01-09, 10:44 AM
well, kitaowng dating kat mne erk..
tp, tah lh..smenjak busy dgn kolej life..
dah lme gak x tgk wyang..
last tgk bln 9 rasenyer..

mmg btl, wyang still ade sentuhan sndri..
dgn sound system die, skrin besar..
n mcm2 lagi..
pminat wyang still ader, even yg kat tmpat best mcm the garden arge die rm20 sowg..
but, bbaloi if slesa..

mmg plapis bru and golongan t'tntu akan menonton..
tp, for student mcm ktaowng nie..susah arr nk idup..
yg promosi tur, xthlah if phak wyang nk bwt kan..so far xde lg..

kiter nie dulu kaki wyang tur, slalu g pavilion and TS..
lgpown gne student card, dpt lg murah..hehehhe
but, x ptutlah if trus nek kan drastic rm20
t bdk rmaja yg x mmpu t'jebak kat bnde len..
xkan kerajaan snggup nk tgk sume tur..
ish ish ish

asd
27-01-09, 03:00 PM
bodoh betul cadangan tersebut.
zaman ekonomi tgh down ni nak naikkan tiket wayang?
haha.. x de otak punya org..
entertainment berkadar langsung dgn ekonomi.
kalo ekonomi x baik, rakyat x de bnyk duit so nak enjoy pun susah.
kena faham la basic ekonomi n tau differentiate barang keperluan n kehendak.
chow.

alethe
29-01-09, 11:59 AM
aloha...

mengenai perkara di atas tu... aku rasa... pihak pawagam atau finas perlu kaji balik suma ni... ini kerana... di malaysia ni... terdapat pelbagai golongan, ada yg gaji kecik, ada gaji besar, ada gaji sederhana... ada gak yg takde gaji... so... bagi aku... dan juga pemahaman aku ler.... pawagam perlu diteruskan.. tetapi... harga tu... perlu di selaraskan... contoh nya... rm10 untuk local film, dan rm15 for non local film... ini kerana... kerajaan ingin kan filem2 local mencatat rating yg tertinggi.. ataupun bleh gak dikata kan sebagai... top local movie.... bertambahan filem2 local yg bermutu tinggi.....

ada gak dikatakan, filem local di beri tarikh tayangan yg sama dgn tarikh tayangan non local movie... yg bleh dikatakan saingan sengit... coz hero or heroin... lebih cun... contoh nyer ler....

so.. apa yang aku katakan adalah.. aku tidak menyokong jika finas or pihak pengurusan pawagam melaksanakan kerja2 ni.. dgn menaikan harga tiket wayang... kalo nak kene bakar wayang tu... buatla.... kami ni... tarak pape pun... kekekee.... torrent dan dvd cetak rompak ada... wakkakakakakak

KiNgX
29-01-09, 12:09 PM
bodoh betul cadangan tersebut.
zaman ekonomi tgh down ni nak naikkan tiket wayang?
haha.. x de otak punya org..
entertainment berkadar langsung dgn ekonomi.
kalo ekonomi x baik, rakyat x de bnyk duit so nak enjoy pun susah.
kena faham la basic ekonomi n tau differentiate barang keperluan n kehendak.
chow.

bila ekonomi dah down ni, filem barat dan filem tempatan pun x mampu utk kita tonton...maka adalah bagus utk kita support industri low cost movie..3gp...hahahaha