PDA

View Full Version : Insurance Kereta Anda & Komen tentang service mereka



brew
22-05-09, 11:39 AM
Mari kita bincang tentang Insurans kereta korang & Komen korang berkenaan service yang diberikan oleh agen, pihak insurans tersebut.

brew
22-05-09, 11:42 AM
Aku sebelum ni pakai Maybank, lepas tu AM Bank, then kereta baru aku pakai lonpac sebelum aku start tukar last 3 years pakai AIG sampai sekarang.

So far yang paling aku puas hati adalah AIG, harini masuk workshop lusa keluar kereta. Plus, AIG ni offer 1 year AAM membership, ye lah, kita pon renew insurance per annum jadi mmg la dia offer 1 year membership.

Cara nak bayar pon senang, hari ni bayar, esok dapat road tax.

Retired
22-05-09, 11:48 AM
aku dah nak masuk 2 tahun takde roadtax tapi insurance ada....daripada Kurnia pastu, sekarang CIMB.....tapi masih takde roadtax hahaha....

pakupakis
22-05-09, 12:12 PM
Aku baru tukar ke AIG this year.. sebelum ni ngan kurnia... aku x de masalah ngan kurnia insurance tp dulu masa aku buat claim, cakap jek kurnia kat workshop tu.. terus dia mengeluh.. aku malas nak tanya lebih.. janji kete siap.. hahaha

Puteri Hang Li Po
22-05-09, 01:07 PM
Rasanya dah 4 thn kot dgn LONPAC. No other reason than nak 10% discount. Penah accident, keta masuk workshop dekat 2 minggu jugak. Reason sebab parts susah. Yg paling recent kete breakdown so mintak towing ke service ctr. Kita sikit punya call lah buat appt in adavance. Sekali sampai masa yg di janjikan boleh lak org towing tu lupa. Hampeh! Agaknya so far dia tak pernah towing keta by appt kot. Suma emergency cases je. Hehehee...... Sib baik tunggu kat umah so sempat lah pejam seround. Klu kena tunggu kat tepi jln....!!!!! Cutomer Service LONPAC tu memang efficient. Siap call utk follow-up. Dia org punya sub lah yg kekadang buat hal.

Midnakal
22-05-09, 01:25 PM
aku dah nak masuk 2 tahun takde roadtax tapi insurance ada....daripada Kurnia pastu, sekarang CIMB.....tapi masih takde roadtax hahaha....

Bro....tertarik dgn apa yg you katakan.... just nak tanya sikit...coz i kalau dlm insurance punya hal nieh agak jahil sikit. What happen kalau ada accident but insurance valid but roadtax tax tak valid....so mcm mana agaknya situation mcm nieh yer. Boleh ker kita claim kat insurance company or not?:32:

Retired
22-05-09, 01:29 PM
Bro....tertarik dgn apa yg you katakan.... just nak tanya sikit...coz i kalau dlm insurance punya hal nieh agak jahil sikit. What happen kalau ada accident but insurance valid but roadtax tax tak valid....so mcm mana agaknya situation mcm nieh yer. Boleh ker kita claim kat insurance company or not?:32:

aku dah tanya....dan mereka semua bagi tau TAK BOLE claim hahaha....the reason kenapa aku takde road tax sebab kena hantar kete gi puspakom for inspection....dan aku tak hantar2 lagi sebab ada kes sikit! ada abang kat puspakom kata bole settle tapi faham2 jer laa...banyak lak tu

PeeJay
22-05-09, 02:29 PM
ha ha ha bagus tu baba. Elok la tk byr road tax sbb dah byr tol.. Pilihan yg bagus.

Gua? Insuran apa? Dulu mcm2? Dari pan global ke aig, kemudian
Am insuran, tokyo marine, jernih sampai gua hold ncd maksima 55% utk biji 4 kete gua.

Pada tahun 2005 accord gua eksiden kaw2 kat gua musang atas ambank insuran.

Layanan ambank masa eksiden tu? Huh ampes.
Setahun kete gua gak bengkel. Reason lama gile bcoz gua suruh total lost tp, am insuran adjuster ckp boleh repair!
Setahun amik masa nk repair ...baru siap!
Sekarang accord tu gua pakai insuran terbang je.. Mls nk byr mahal2 kat insuran. cekik darah!

Gua tahu company insuran kuat belit org sbb bengkel repair kete pun dgn adjuster lagi kuat pusing. Yg jadi mangsa pengguna.

Gua dulu call man pe, B8 vinseng workshop. Dah resign.. Tk sanggup tipu pengguna dah, bergaduh berebut mangsa eksiden

brew
22-05-09, 02:38 PM
aku dah tanya....dan mereka semua bagi tau TAK BOLE claim hahaha....the reason kenapa aku takde road tax sebab kena hantar kete gi puspakom for inspection....dan aku tak hantar2 lagi sebab ada kes sikit! ada abang kat puspakom kata bole settle tapi faham2 jer laa...banyak lak tu
aku ada kes budak satu opis aku.

kereta takde roadtax, takde insurans 2 tahun,reason kenapa dia tak renew sbb ada 2 saman. skali satu hari, terjadilah eksiden, lucky dia tak hit sapa-sapa. dia langgar pokok. Damage agak teruk.

Lepas tu terus dia settle saman & masa nak renew insurance, lepas, tapi masa nak renew road tax tak lepas, kereta kena g puspakom. tapi camner nak bawak? kereta eksiden, so dia kawtim, tanpa perlu bawak kereta. dan lagi 1 minggu kereta dia akan kluar, proses semua benda nie berlaku sejak februari.

brew
22-05-09, 02:45 PM
Bro....tertarik dgn apa yg you katakan.... just nak tanya sikit...coz i kalau dlm insurance punya hal nieh agak jahil sikit. What happen kalau ada accident but insurance valid but roadtax tax tak valid....so mcm mana agaknya situation mcm nieh yer. Boleh ker kita claim kat insurance company or not?:32:

Mid, proses dia macam ni:

Standard procedure:

1. si A accident
2. si A kena buat report
3. Polis akan check road tax ko, kalau tak valid, ko kena saman dulu.
4. Insurans takkan bayar apa-apa kat ko walaupon sebab ko melanggar clause dia iaitu : ROAD TAX must be valid on the road.

Tapi kita boleh lagi lari(menipu)

1. Si A accident
2. Bayar insurans dulu.
3. kawtim ngan puspakom yang berkenaan.
4. Renew road tax.
5. pegi bengkel, kasi total damage sampai maksimum (kasi sampai boleh kaver duit bayar insurans, kawtim puspakom, biasa longkai, budak woksyop tau buat kerja nie)
6. tak rugi apa-apa pon, tapi macam biasa la, kereta dah lepas eksiden ni, rasa tak best nak bawak.

Midnakal
22-05-09, 04:23 PM
1. Si A accident
2. Bayar insurans dulu.
3. kawtim ngan puspakom yang berkenaan.
4. Renew road tax.
5. pegi bengkel, kasi total damage sampai maksimum (kasi sampai boleh kaver duit bayar insurans, kawtim puspakom, biasa longkai, budak woksyop tau buat kerja nie)
6. tak rugi apa-apa pon, tapi macam biasa la, kereta dah lepas eksiden ni, rasa tak best nak bawak.

Thanks for the 1st info tuh brew and thanks to Baba ....betul lah seperti jangkaan gua tuh.

Second choice tuh mmg dah biasa bebudak workshop tuh buat pasal ada yg nak tukar engine ...ada yg nak tukar chermin...pernah jugak lah ada satu kaum nieh pg bantai kereta dgn forklift jek kat kereta Honda EK dia pasal nak tukar engine ahahahhhah. Bagus jugak idea yg mcm nieh....asyik insurance jek mencekik darah kita....apa salahnya kita cekik darah dia pulak.:6:

Retired
22-05-09, 04:42 PM
Thanks for the 1st info tuh brew and thanks to Baba ....betul lah seperti jangkaan gua tuh.

Second choice tuh mmg dah biasa bebudak workshop tuh buat pasal ada yg nak tukar engine ...ada yg nak tukar chermin...pernah jugak lah ada satu kaum nieh pg bantai kereta dgn forklift jek kat kereta Honda EK dia pasal nak tukar engine ahahahhhah. Bagus jugak idea yg mcm nieh....asyik insurance jek mencekik darah kita....apa salahnya kita cekik darah dia pulak.:6:

bukan tukar enjin jer bro...sekarang tukar gearbox pun kena hantar inspection....actually aku pun tak tau apa tujuan dan motif road tax sebenarnya.....kang senang buat akta yang kena hantar kete gi inspection kat puspakom setahun sekali...baru berapa...tu baru laa di katakan selamat dan mansuhkan roadtax.

bayangkanlah berapa banyak kenderaan kat malaysia...kat KL sahaja dah dalam 3 juta....3000000 X Rm50 dah berapa? mana duit tu pergi? hehhehe

PeeJay
22-05-09, 05:14 PM
Thanks for the 1st info tuh brew and thanks to Baba ....betul lah seperti jangkaan gua tuh.

Second choice tuh mmg dah biasa bebudak workshop tuh buat pasal ada yg nak tukar engine ...ada yg nak tukar chermin...pernah jugak lah ada satu kaum nieh pg bantai kereta dgn forklift jek kat kereta Honda EK dia pasal nak tukar engine ahahahhhah. Bagus jugak idea yg mcm nieh....asyik insurance jek mencekik darah kita....apa salahnya kita cekik darah dia pulak.:6:

Bukan semua insuran boleh kautim nk-nk kurnia. Sapa pakai kurnia jawapannya ampeh la dlm urusan claim mengelaims ni. Gua suggest::
1. Pan global bcos adjuster yg di lantik adalah bengkel sendiri.
2. Tokyo merine
3. Uni asia

Midnakal
23-05-09, 12:42 PM
alamakkkk baro....gua pakai eTiQa mcm mana? Hahahahah. Selama nieh eksiden pun gua tak pernah claim pung ehehehehh. Mungkin nak kena pakai keistimewaan discount kat kereta lain kut ahahahhaha.

wood3
23-05-09, 03:49 PM
Bukan semua insuran boleh kautim nk-nk kurnia. Sapa pakai kurnia jawapannya ampeh la dlm urusan claim mengelaims ni. Gua suggest::
1. Pan global bcos adjuster yg di lantik adalah bengkel sendiri.
2. Tokyo merine
3. Uni asia

Bab UNI ASIA ni aku dah kena hari tu . .macam haram je pasai workshop tu mungkin tak mau kautim ngan adjuster . sebulan juga baru siap kreta aku.Bila tak ngam ngan adjuster hmm . .ikut buku la jawabnya.
Lagi satu pastikan KOD 106 tak ada dalam insuran kita,pasai KOD 106 itu untok bengkel yang besar2 je macam EON dan lain lain.
Bila aku pi nak buat claim ngan HQ UNIASIA . ada nampak KOD 106 so kena la bengkel pertama tu cari bengkel lain . .kalau nak ikutkan bengkel pertama tu janji 2 minggu je kete aku siap.
Tapi begkel ke 2 tu memang aku tak puas hati ngan mutu kerja depa. hmm.
Bulan oktober nanti aku nak tukar la insuran lain pulak.


p/s; bukan semua bengkel ngam ngan semua INSURAN COMPANY.( adjuster)

PeeJay
23-05-09, 04:01 PM
alamakkkk baro....gua pakai eTiQa mcm mana? Hahahahah. Selama nieh eksiden pun gua tak pernah claim pung ehehehehh. Mungkin nak kena pakai keistimewaan discount kat kereta lain kut ahahahhaha.

hhaHAHA .. TAK KISAH LA Bro pakai insuran apa-apa selagi bukan kurnia.. Yg Gua cerita tuh .. insuran yang jadi rebutan budak-budak Callmen ... sebaB kalu dapat keter eksiden pakai insuran tuh .. berkokok la bengkeL dia org becoZ:

1. Claims cepat dapat
2. Adjuster & evualations damage buat sendiri than submit report
3. Officer insurance Kerenah tak banyak.
4. Komisen budak caLL men dapat lebih la skit..
5. Senang kautim kut nak tukar barang keter ngarut2!

Tapi tak tau la sekarang ... mungkin gak syarikat insuran tuh dah strait skit sekarang ... ye la ...kalu banyak sangat claims .. lama2 syarikat insuran tuh plak yg rugi ...

KiNgX
23-05-09, 04:33 PM
Aku pakai eTiQa mcm Midnakal..hehehe. Klu eksiden bwh RM1000, x pernah claim lg la..klu lebih dr tu br aku pikir nak claim. Lgpun, semua eksiden tu adalah kesalahan aku sndr...hehehehe

brew
23-05-09, 06:51 PM
Aku baru tukar ke AIG this year.. sebelum ni ngan kurnia... aku x de masalah ngan kurnia insurance tp dulu masa aku buat claim, cakap jek kurnia kat workshop tu.. terus dia mengeluh.. aku malas nak tanya lebih.. janji kete siap.. hahaha
AIG ni bes bro, walaupon kampeni ni dia dapat suntikan dari US Government, tapi ke-effisienan dorang tu tiada tolok bandingnya. Plus, ko boleh goyang kaki masa nak renew insurance n roadtax.

Yang penting, kalau kereta ko breakdown , tapi henfon ko takde batteri or takde signal. tak guna gak. LOL

p.s. aku ingat lagi kereta aku breakdown kat depan SS15 Am bank, AAM tu datang siap belikan aku rokok skali, sbb masa tu rokok aku habis. hahaha

ipohmali
20-08-09, 11:01 AM
Bro,

hi, newbie here, well recently we are having a lot of problems for cars and motorcycles above 12 years old.... i have an old VW karmann Ghia here... recently all the insurance company does not take in 3rd party insurance... comprehensive pun tak boleh for old cars... so what they do is they loading kaw kaw like 200% and they force us to buy personal accident policy too... dulu 3rd party is 100++ tak sampai 200, recently for my VW cost RM350 all in with the PA insurance... wah!! teruk lah... u guys have any problems?

rgds
ipohmali

BT
20-08-09, 01:58 PM
Rasanya dah 4 thn kot dgn LONPAC. No other reason than nak 10% discount. Penah accident, keta masuk workshop dekat 2 minggu jugak. Reason sebab parts susah. Yg paling recent kete breakdown so mintak towing ke service ctr. Kita sikit punya call lah buat appt in adavance. Sekali sampai masa yg di janjikan boleh lak org towing tu lupa. Hampeh! Agaknya so far dia tak pernah towing keta by appt kot. Suma emergency cases je. Hehehee...... Sib baik tunggu kat umah so sempat lah pejam seround. Klu kena tunggu kat tepi jln....!!!!! Cutomer Service LONPAC tu memang efficient. Siap call utk follow-up. Dia org punya sub lah yg kekadang buat hal.

Saya setuju dengan statement ini. Customer service Lonpac sungguh cemerlang. Saya telah mengunakan Lonpac sejak 9 tahun lepas. Saya amat berpuas hati dengan mereka atas sebab sebab demikian:

1) Pernah sekali kereta saya breakdown pada waktu 12am di tengah2 estate kelapa sawit kerana kehabisan minyak. Pada masa itu tiada sesiapa disitu pun. Saya telephone Lonpac Assist mereka dan mereka kata akan hantar tow truck utk deliver minyak. Yang saya kagum adalah customer service executive itu telah menelefon saya setiap 5 - 10 minit utk make sure saya dalam keadaan selamat. Dia juga menasihati saya jangan membuka pintu kepada sesiapa yg bukan dari Panel Lonpac ataupun Polis.

2) Kereta saya pernah accident dulu2 (first car). Kereta telah ditarik ke satu workshop (bukan member saya). Apabila kereta telah siap, saya perasan ada sparepart yg bukan Genuine di pasang pada kereta saya. Saya complain pada tokey wrkshop tapi dia enggan berbuat apa apa. Saya terus call Lonpac utk menasihati saya tentang apa yg boleh saya lakukan. Mereka telah menghantar satu officer ke workshop tersebut pada hari yang sama. Saya berada bersama officer tersebut apabila beliau berbincang dgn tokey workshop tersebut dan mengatakan pihak LONPAC tidak akan mengeluarkan bayaran dan akan mengambil tindakkan jikalau part2 tersebut tidak ditukar kepada yg genuine. Tokey itu terus gabra dan menukar semua part2 itu.

3) Saya pernah berjalan kaki ke Lonpac HQ (masa tu keje di KL) utk memperbarui insurance kereta. Pada masa itu hujan jadi saya membawa sebuah payung. Apabila selesai urusan saya kembali kepada office. Dlm 10 minit sampai office, orang Lonpac telephone saya dan katakan saya tertinggal payung. Mereka siap offer utk deliver payung tersebut kepada saya. Saya terus kata takpe la.. Simpan sebagai souvineer utk mengingati saya (orang yg call tu aweks..kekekeke)...

4) Adakah anda tahu yg Lonpac Assist menawarkan towing free for the first 300km?

Disebabkan semua ini la saya ini boleh dikatakan loyal customer mereka.

Horatio
20-08-09, 02:11 PM
Syarikat Insurans utk kereta saya depend on my auntie punya agensi... sebab my auntie buka insurans agensi.... So setiap kali dia tukar sykt insurans, saya pun tuka ler syarikat... Inilah yg pernah saya langgan....

1. BCB Takaful...
2. Allianz
3. Takaful Ikhlas <--- to date..

Bestnya, masa accident, just call dia n dia guide what to do & siap topup 30 to my phone utk call co insurans punya tow truck....

Begis
20-08-09, 04:29 PM
Saya menggunakan Allianz.....ade sape2 ada pengalaman berurusan dengan Allianz dalam bidang claim?

FLO
20-08-09, 07:30 PM
gua pakai ALLIANZ tapi kat moto arrr
knp?? sbb dia lagi murah dr KURNIA..
sbnrnya insurans dh naik sekarang ni..
masa dia quote harga..x sangka KURNIA lg mahal dr ALLIANZ..
sudahnya aku pakai ALLIANZ....
lari budget..psl service x tau pulak..blm ada masalah lagi...

kereta gua guna AMBANK..byr bulan2 AM..insurans pn AM
AM gak kaya..

Horatio
20-08-09, 10:07 PM
aku claim cermin +- dlm sebulan arrr dapat cek masa ngan allianz dulu... eksiden, pakai khidmat tow truck jer sbb repair claim insurans mamat tu..... sapa soh tido masa memandu... dah aku langgor

KiNgX
21-08-09, 11:02 PM
Saya menggunakan insurans eTiQa, sudah 2 tahun saya menggunakan servis ini. Kemudahannya anda boleh claim di mana-mana cawangan maybank untuk diproses, ini sedikit sebanyak memudahkan saya sekiranya saya banyak travel.

So far, saya belum pernah claim lagi, so tak tahu nak komen macam mana servis mereka. Tapi kalau kol tanya pasal polisi sebelum renew, memang perempuan yang jawab, details explaination, berbudi bahasa lak tu...manissss!!!

braine5
15-10-09, 01:57 PM
My insurance is with LongPac..pasal i took loan from Public Bank
so...terpasak pakai long pac lor...(coz sama taukeh)
anyway...LongPac not bad service also

last time..claim for my windcreen...its take 2 week can get my $$$..not bad lor

wood3
15-10-09, 02:52 PM
Sebermula semalam aku pakai insuran KURNIA pulak pasai UNIasia punya panel workshop layan kreta aku macam bangsat.
Dedulu service KURNIA terok dan sekarang ni ramai yg puji kata ok.
Tak pa after 3 bulan nanti aku akan pi Hq dia kat BALI n nak buat windscreen claim 500 . . . .agen tu kata dapat on the spot chek.
Kebetulan windscreen aku memang dah retak . . . nak tukaq rasa rugi pasai sama mahal tinted ngan cermin . . .mana cukup 500.
Kalau depa ( KURNIA) bagi cash chek . . . mmm . . kira bonus la.

biulj2
15-10-09, 03:53 PM
LonpaC..serviS terbaik stakat ni..tambah2 bab towiNg kt mana2 pon tak bmbang

sbLom ni am ass..cm si*L..je..nk pngL towing smPai abiS crediT soaL jawB nye..

hp3420
15-10-09, 08:12 PM
aku pakai uni asia...mmg macam haram...ni pengalaman aku

isnin hari tu aku eksiden pasal langgar kereta sebelah...nak cerita panjang pasal eksiden ni jadi panjang plak kang pasal ada kaitan ngan kes polis tembah penjenayah kat equine hari tuh...

ok lepas dah gesel aku ckp kat amoi tuh aku setelkan semua...dedua gi report polis...aku tak kena saman pun...pastuh polis tu tanya ada workshop tak...aku ckp takder...mcm biasa polis tu panggil ada satu chinese ni

sampai2 jer dia ckp aku punya kereta dia tak boleh repair pasal ada kod 106 tuh...aku dah konfius...aku call uniasia dia suruh gi bengkel kat balakong....sampai balakong staff bengkel tuh ckp boleh buat kat situ tapi aku kena amik surat claim dpd hq uniasia...apa celaka nak suruh aku gi hq plak....dier ckp kalo tanak bleh antar kat sc proton...

aku call proton dier ckp kalo antar kat sc proton mmg takyah isi borang2 claim tuh...tak pasal2 aku kena gi antar kat sc puchong plak...sampai sana brader sc tuh amik gambar paper yg patut pastu suh aku balik dulu psal kena tunggu approval dpd uniasia dulu...mmg mati roadtax keta aku nih kompom aku tukar insurans lain !!!

yg keta aku langgar tuh plak dier dah gi sain ngan bengkel yg polis tuh suggest pastuh claim kat insurans dia sendiri plak tuh !!! aku suh dier claim kat insurans aku tp owner bengkel tuh ckp takleh pasal insurans aku ada kod 106 tuh....mmg mcm celaka....

NeoCyber
15-10-09, 10:19 PM
Apakah kod 106 tuh? Kod setan kah? Mcm hampeh aje servisnya..

Aku masih happy dgn insurans tokio marine(honda).
Posted via Mobile Device

hp3420
15-10-09, 10:59 PM
kod 106 tuh kalo eksiden bleh repair kat workshop panel sahaja...

BT
16-10-09, 05:38 PM
mmg mati roadtax keta aku nih kompom aku tukar insurans lain !!!



Bro,
Kalau betul betul tak puas hati ngan syarikat insuran anda sekarang tidak perlu tunggu roadtax mati. Anda boleh tamatkan polisi anda dan buat ngan syarikat insuran pilihan anda. Silap2 anda boleh dapat rebate balik. Sila hubungi cawangan Lonpac terdekat anda (tolong promote Lonpac pasal aku puas hati dgn mereka).

Jikalau saya tidak silap anda boleh baca polisi anda, ada tertera tentang penamatan polisi.

wood3
16-10-09, 05:58 PM
aku pakai uni asia...mmg macam haram...ni pengalaman aku

isnin hari tu aku eksiden pasal langgar kereta sebelah...nak cerita panjang pasal eksiden ni jadi panjang plak kang pasal ada kaitan ngan kes polis tembah penjenayah kat equine hari tuh...

ok lepas dah gesel aku ckp kat amoi tuh aku setelkan semua...dedua gi report polis...aku tak kena saman pun...pastuh polis tu tanya ada workshop tak...aku ckp takder...mcm biasa polis tu panggil ada satu chinese ni

sampai2 jer dia ckp aku punya kereta dia tak boleh repair pasal ada kod 106 tuh...aku dah konfius...aku call uniasia dia suruh gi bengkel kat balakong....sampai balakong staff bengkel tuh ckp boleh buat kat situ tapi aku kena amik surat claim dpd hq uniasia...apa celaka nak suruh aku gi hq plak....dier ckp kalo tanak bleh antar kat sc proton...

aku call proton dier ckp kalo antar kat sc proton mmg takyah isi borang2 claim tuh...tak pasal2 aku kena gi antar kat sc puchong plak...sampai sana brader sc tuh amik gambar paper yg patut pastu suh aku balik dulu psal kena tunggu approval dpd uniasia dulu...mmg mati roadtax keta aku nih kompom aku tukar insurans lain !!!

yg keta aku langgar tuh plak dier dah gi sain ngan bengkel yg polis tuh suggest pastuh claim kat insurans dia sendiri plak tuh !!! aku suh dier claim kat insurans aku tp owner bengkel tuh ckp takleh pasal insurans aku ada kod 106 tuh....mmg mcm celaka....

itu kod PUKI AYAM . . .dah bayaq abes pun dok boh kod tu lg. Kod tu untok kreta yg masih berhutang . . .dan hanya workshop terpilih boleh repair.
Workshop besaq macam EON dsb . . .tapi workshop besaq ni service cam kimak je... . .bukan depa follow un ngan insuran . .tapi kita.
Aku dah kena dah la ni aku pakai kurnia pulak.
Nak buag kod 106 tu cuma boleh waktu nak renew insuran.

bila repair kat workshop ni . .mmm mau berbulan baru siap.
Depa puntak penah terangkan kat kita tentang KOD 106 nih . . .haramprit punya insuran kompeni.

wood3
16-10-09, 06:01 PM
Apakah kod 106 tuh? Kod setan kah? Mcm hampeh aje servisnya..

Aku masih happy dgn insurans tokio marine(honda).
Posted via Mobile Device

Kod ini untok nak jaga bisnes parent compony . . EON service,semestinya . . .so bila keta baru eksident . . hantaq sana.
Tapi kalau pakai spare ori charge extra . . . kena la pakai kepong sama jinjang mari,

BT
16-10-09, 06:03 PM
Kod ini untok nak jaga bisnes parent compony . . EON service,semestinya . . .so bila keta baru eksident . . hantaq sana.
Tapi kalau pakai spare ori charge extra . . . kena la pakai kepong sama jinjang mari,


Ini kod untuk proton saja ke? Aku tak pernah pun kena problem nih dulu.

wood3
16-10-09, 06:40 PM
Ini kod untuk proton saja ke? Aku tak pernah pun kena problem nih dulu.

Proton n kita pakai EON BANK . . so semua kompeni tu bersangkutan antara satu sama lain . . .aku dah kena sebab tu aku tau.
Masa tak eksident service ok maa . . .apa susah kita bayaq depa kaut.
bila dah eksident baru tau ujudnya KOD 106. . . .
kalau tak eksident mau sampai bila pun aku tak tau ujud kod wal haram jadah tu.
Mungkin kod ni ciptaan UNIasia saja kot.

hp3420
17-10-09, 01:12 AM
Bro,
Kalau betul betul tak puas hati ngan syarikat insuran anda sekarang tidak perlu tunggu roadtax mati. Anda boleh tamatkan polisi anda dan buat ngan syarikat insuran pilihan anda. Silap2 anda boleh dapat rebate balik. Sila hubungi cawangan Lonpac terdekat anda (tolong promote Lonpac pasal aku puas hati dgn mereka).

Jikalau saya tidak silap anda boleh baca polisi anda, ada tertera tentang penamatan polisi.

waa betul ker...nanti aku try usya lonpac nih


itu kod PUKI AYAM . . .dah bayaq abes pun dok boh kod tu lg. Kod tu untok kreta yg masih berhutang . . .dan hanya workshop terpilih boleh repair.
Workshop besaq macam EON dsb . . .tapi workshop besaq ni service cam kimak je... . .bukan depa follow un ngan insuran . .tapi kita.
Aku dah kena dah la ni aku pakai kurnia pulak.
Nak buag kod 106 tu cuma boleh waktu nak renew insuran.

bila repair kat workshop ni . .mmm mau berbulan baru siap.
Depa puntak penah terangkan kat kita tentang KOD 106 nih . . .haramprit punya insuran kompeni.


berbulan baru siap ker ?? huhuhu...aku tima antar keta arituh dia suh bawak balik keta dulu...antar balik minggu depan...alasan - keta banyak

turbomania
27-10-09, 08:09 PM
Saya setuju dengan statement ini. Customer service Lonpac sungguh cemerlang. Saya telah mengunakan Lonpac sejak 9 tahun lepas. Saya amat berpuas hati dengan mereka atas sebab sebab demikian:

1) Pernah sekali kereta saya breakdown pada waktu 12am di tengah2 estate kelapa sawit kerana kehabisan minyak. Pada masa itu tiada sesiapa disitu pun. Saya telephone Lonpac Assist mereka dan mereka kata akan hantar tow truck utk deliver minyak. Yang saya kagum adalah customer service executive itu telah menelefon saya setiap 5 - 10 minit utk make sure saya dalam keadaan selamat. Dia juga menasihati saya jangan membuka pintu kepada sesiapa yg bukan dari Panel Lonpac ataupun Polis.

2) Kereta saya pernah accident dulu2 (first car). Kereta telah ditarik ke satu workshop (bukan member saya). Apabila kereta telah siap, saya perasan ada sparepart yg bukan Genuine di pasang pada kereta saya. Saya complain pada tokey wrkshop tapi dia enggan berbuat apa apa. Saya terus call Lonpac utk menasihati saya tentang apa yg boleh saya lakukan. Mereka telah menghantar satu officer ke workshop tersebut pada hari yang sama. Saya berada bersama officer tersebut apabila beliau berbincang dgn tokey workshop tersebut dan mengatakan pihak LONPAC tidak akan mengeluarkan bayaran dan akan mengambil tindakkan jikalau part2 tersebut tidak ditukar kepada yg genuine. Tokey itu terus gabra dan menukar semua part2 itu.

3) Saya pernah berjalan kaki ke Lonpac HQ (masa tu keje di KL) utk memperbarui insurance kereta. Pada masa itu hujan jadi saya membawa sebuah payung. Apabila selesai urusan saya kembali kepada office. Dlm 10 minit sampai office, orang Lonpac telephone saya dan katakan saya tertinggal payung. Mereka siap offer utk deliver payung tersebut kepada saya. Saya terus kata takpe la.. Simpan sebagai souvineer utk mengingati saya (orang yg call tu aweks..kekekeke)...

4) Adakah anda tahu yg Lonpac Assist menawarkan towing free for the first 300km?

Disebabkan semua ini la saya ini boleh dikatakan loyal customer mereka.

macam best je lonpac, sekarang gune etiqa. tiap2 kali renew dieorang ade bg pakej holiday. nice. tak penah lagi major eksiden. mintak2 dijauhkan.

pengalaman ngan kurnia, dieorang mmg suck to the max. year 2003 kete eksiden. take almost 4 month to repair my kancil.

BT
28-10-09, 01:38 PM
macam best je lonpac, sekarang gune etiqa. tiap2 kali renew dieorang ade bg pakej holiday. nice. tak penah lagi major eksiden. mintak2 dijauhkan.

pengalaman ngan kurnia, dieorang mmg suck to the max. year 2003 kete eksiden. take almost 4 month to repair my kancil.

Hhehehehehe.. LONPAC mmg best.. Saya berani syorkan kepada mana mana kawan yang melanggan.

4 bulan utk repair kereta sangat lama la.

FLO
28-10-09, 03:07 PM
Hhehehehehe.. LONPAC mmg best.. Saya berani syorkan kepada mana mana kawan yang melanggan.

4 bulan utk repair kereta sangat lama la.

BT
lonpac provide insurans utk moto tak?

BT
30-10-09, 04:28 PM
BT
lonpac provide insurans utk moto tak?

Ada kot.. Kalau dah ada insuran kereta mesti ada moto kan?

wahlaue
01-12-09, 01:52 PM
Just met with accident. Head on collision in a trunk road

Iswara coming from opposite direction swayed into our lane (eye witness said he is sleepy). Front right impact at drivers side then my car spun nearly 180degrees. Iswara then hit a myVi (who is behind us) and myVi also spun nearly 180degrees before hitting us at the right side with his left side. Hope you can imagine.

My car is year 94. Market value RM8K. Mechanic say repair cost is RM15K. Suggest total lost.

My insurance is 3rd party. My insurance agent say I must hire my own lawyer since is 3rd party. Lousy agent!

Question/Advice needed.
What's my next action?
Can anyone tell me the process?

I've done police report and police summon is given to the Iswara - meaning he is at wrong.

Anyone can advice?

BT
01-12-09, 03:27 PM
Just met with accident. Head on collision in a trunk road

Iswara coming from opposite direction swayed into our lane (eye witness said he is sleepy). Front right impact at drivers side then my car spun nearly 180degrees. Iswara then hit a myVi (who is behind us) and myVi also spun nearly 180degrees before hitting us at the right side with his left side. Hope you can imagine.

My car is year 94. Market value RM8K. Mechanic say repair cost is RM15K. Suggest total lost.

My insurance is 3rd party. My insurance agent say I must hire my own lawyer since is 3rd party. Lousy agent!

Question/Advice needed.
What's my next action?
Can anyone tell me the process?

I've done police report and police summon is given to the Iswara - meaning he is at wrong.

Anyone can advice?

Hi Bro,
Got this from another forum... Might be useful for you to read:-

I had this experience before...the workshop will "pakat" with the adjustor to say that ur car still can be repair without total lost claim~!
Dun trust them~!!!! Bcos if u claimed total lost,the workshop will not get a single cent. So they will try all their effort to lure you claim repair~!!!
U can just call ur insurance company & find the insurance agent who in charge ur case. Negotiate with the agent, say u insist total lost~!
Dun sign any documents that about the authorise of starting repair ur car...bla bla bla...Once u sign, that mean u give up ur right to hav total lost claim.According to my experience, the repair only will start when claim repair is approved. To hav this approval, 3 person hav to sign & agree: The workshop, Adjustor & YOU!~!!! If u dun sign,they wil not start the repair,but normally they will lure u to sign the thing via cheating u like: saying ur car cannot claim total lost...bla bla bla....
From my view, ur car was up-side-down...the roof is "kena" adready....From the pics u show, they hav to cut ur car roof and reattach it back...if this case, ur car 2nd hand value will go down hill like hollow~~~~ Thats bcos when go PUSPACOM to check ur car after repair, they will stamp a "special" stamp on ur car card to say that ur car roof is been cut & reattached.(<--this info is from my fren who work as a 2nd hand car salesman)....If is 1st yr car, even if u want to do the full settlement of ur car loan, the interest will NOT counted all~!! The bank hav their own fomular to calculate for you~! Dun trust the workshop if they told u to do the full settlement hav to pay for all interest plus basic ur loan.Its bullsxxt~!! I've been cheated b4~~~~~!!! Most probably if u got the total lost claim for ur accident car, u stil can get around 10~20K balance after u pay for full settlement of ur car loan.(<--this depends on ur down payment b4 also) This amount is enough to hav a new car down payment dy...
So....dun simply trust those workshop~~!!! Ask everything by urself,especially the total lost & full settlement of ur car loan. Personally call the insurance company & bank by ur own~~~~!! Dun ask the workshop to ask on behalf for u~!!!!!!!!
Just my 2 cent and my experience.....


Another post:-
(1)If claiming total lost, how long does it take for my new ride to arrive?
(A)Total lost is not that kind of claim that they will gv u a new car~ Total lost mean the insurance company will pay u the money,and u hav to go and find the new car(i suggest NHC). So,its depend on the Honda again if u buy another car from Honda...
After u get the totol lost claim, you have to settle ur previous car loan 1st(accident-car loan).You might get some balance after that, the amount is depends on how much u loan @ the 1st place. Then the balance can be ur new car down payment when u decide to purchase another car.

(2)If can't claim total lost and they are going to fix my car, how long would it approximately take?
(A)If very unfortunately, u hav to claim repair. My expenrience is about 2~3 months as my accident damage condition looks quite similars with yours.

I hope this helps.

PeeJay
01-12-09, 09:32 PM
Just met with accident. Head on collision in a trunk road

Iswara coming from opposite direction swayed into our lane (eye witness said he is sleepy). Front right impact at drivers side then my car spun nearly 180degrees. Iswara then hit a myVi (who is behind us) and myVi also spun nearly 180degrees before hitting us at the right side with his left side. Hope you can imagine.

It's confirmed that Iswara driver fault and get summon... So what ever claims is come from that Iswara insurances (does't matter comprehensive all 3rd party - that insurance will covered all amount)


My car is year 94. Market value RM8K. Mechanic say repair cost is RM15K. Suggest total lost.

Same as above anwser - insurance claims come from that iswara. If total cost more than your car value - can declare as total lost and you get you claims according to your car vallue.



My My insurance is 3rd party. My insurance agent say I must hire my own lawyer since is 3rd party. Lousy agent!
Call that iswara insurance -- You no need used your insurance agent.


Question/Advice needed.
What's my next action? -
Can anyone tell me the process? -

I've done police report and police summon is given to the Iswara - meaning he is at wrong.

Anyone can advice?

Call Iswara insurance directly - do not through agent or you agent. Get a report police copy. If too hard, get a lawyer and this will confirmed case to win. Lawyer normally take a percentage..

KLGuy
02-12-09, 04:44 AM
Just met with accident. Head on collision in a trunk road

Iswara coming from opposite direction swayed into our lane (eye witness said he is sleepy). Front right impact at drivers side then my car spun nearly 180degrees. Iswara then hit a myVi (who is behind us) and myVi also spun nearly 180degrees before hitting us at the right side with his left side. Hope you can imagine.

My car is year 94. Market value RM8K. Mechanic say repair cost is RM15K. Suggest total lost.

My insurance is 3rd party. My insurance agent say I must hire my own lawyer since is 3rd party. Lousy agent!

Question/Advice needed.
What's my next action?
Can anyone tell me the process?

I've done police report and police summon is given to the Iswara - meaning he is at wrong.

Anyone can advice?

Wahlaueh, this advice is given to you under the assumption that I accept no liability or responsibility for any inaccuracies and is also non binding by law! If I were you get the copy of the Iswara and Myvi insurance companies and then threaten to sue them both through their insurance companies. Normally if they're wrong as mentioned by you police have issued summon, the insurance company will settle out of court but you will need to engage a lawyer if it worth the time & money for you! I'm telling based on a similar scenario that happened to my relative 10 years ago. He won as the defendant insurance company settled just before the court case started! I would go for PeeJay's advice!

wahlaue
02-12-09, 09:12 AM
It's confirmed that Iswara driver fault and get summon... So what ever claims is come from that Iswara insurances (does't matter comprehensive all 3rd party - that insurance will covered all amount)

Same as above anwser - insurance claims come from that iswara. If total cost more than your car value - can declare as total lost and you get you claims according to your car vallue.

Call that iswara insurance -- You no need used your insurance agent.

Call Iswara insurance directly - do not through agent or you agent. Get a report police copy. If too hard, get a lawyer and this will confirmed case to win. Lawyer normally take a percentage..

Is it worth engaging a lawyer? Cost is 20% commission.
How hard is it to claim myself?

I tried to get a copy of the police investigation but claimed it cost RM200-300 and will only be given to lawyer.

How to know Iswara and MyVi insurance company? Police are not even releasing the police report made by the other parties.

What can I claimed besides the total lost of the car? Here are the list of injury.
Driver (father) - 3 and 5 stitches on leg and cuts at legs
Co-Driver (me) - Right arm swollen
Backseat (wife) - chest blue black.
Backseat (mother) - shoulder blue black
Backseat (3yrs old son. Wife holding) - bruises and cut on right face
Backseat (2yrs old daughter. middle seat) - bruises and cut on right face
Hospital did x-ray but all treated as outpatient treatment only.

Can I sue the driver for negligence?

Thanks for all the advice so far.

Decent
02-12-09, 12:14 PM
Just met with accident. Head on collision in a trunk road

Iswara coming from opposite direction swayed into our lane (eye witness said he is sleepy). Front right impact at drivers side then my car spun nearly 180degrees. Iswara then hit a myVi (who is behind us) and myVi also spun nearly 180degrees before hitting us at the right side with his left side. Hope you can imagine.

My car is year 94. Market value RM8K. Mechanic say repair cost is RM15K. Suggest total lost.

My insurance is 3rd party. My insurance agent say I must hire my own lawyer since is 3rd party. Lousy agent!

Question/Advice needed.
What's my next action?
Can anyone tell me the process?

I've done police report and police summon is given to the Iswara - meaning he is at wrong.

Anyone can advice?

Okay must get a copy of your report and his report including his insurance policy from which insurance company. Then can only action can be taken against him even to claim!

Take all necessary photos of your car including close up shoot of all the damages.....! Call me if you need more information, I have been through some accidents myself..!

wahlaue
02-12-09, 02:10 PM
Kesian my car...
My dad used it more often than me though..

Decent
02-12-09, 02:27 PM
Kesian my car...
My dad used it more often than me though..

If you want to claim then you have to buy from the sergeant all the report from your side and also from the other party who knock you.

Most important you must inform your insurance company and they will give you an acknowledgement.

wahlaue
02-12-09, 02:32 PM
If you want to claim then you have to buy from the sergeant all the report from your side and also from the other party who knock you.

Most important you must inform your insurance company and they will give you an acknowledgement.

Buy or under table?

How much to buy then?

Why inform my insurance company? Mine is third party insurance o.

Decent
02-12-09, 02:58 PM
Buy or under table?

Under table up to you....if they hint then a little bit.

How much to buy then?

It is only a couple of ringgit excluding any under table.(No need lah)

Why inform my insurance company? Mine is third party insurance o.

yes....just in case when there is a turn around due to any unforseen circumtances then you are at wrong.....so if you don't inform you OWN insurance company then you have to bear all the cost of people suing you and so forth...!

Retiree01
02-12-09, 03:13 PM
Kesian my car...
My dad used it more often than me though..

wahlauehhhh... very bad.. thank god everybody in the car still ok..old car in good condition always sad to loose one. like that punye condition repair also dont know can use safely or not after that.

I once kena sandwich by to stupid road racer..sorang brake emergency infront of me, another brake emergency at my back. after the investigation and police report and all ..I was found not guilty tak kena saman pun. but since my insurance is first party, the workshop that tarik my car use my insurance for recovery of my car. I said , I am not the guilty one so why must use my insurance. they say because the otehr 2 parties are using 3rd party insurance, it take up to 6 month to settle if using their insurance company. they asked me to used my insurance first , then reclaim back when the case settled. if use my insurance it will take about 2 month they say... after 2 weeks they call me and say i need to pay RM500 for access fee or something like that, because the repair cost exceed the car insured value by so much so much.. i didnt pay, because they supposed to claim from the other parties, not from my insurance.

I just keep on pushing the workshop to repair my car, after the painting was done they stil cant released the car because they havent received the insurance money, I asked them to let me borrow back my car, cause i have been without transportaion for 3 month by then. maybe they cant stand with my bugging them almost every day, they allow me to take the car first and i never come back again after that.

I dont know what happen to the Access fee that i have to pay, bcause i never pay them. the next year my NCB was zero again, and never recovered my percentage back ( I am not guilty, so my NCB shouldnt be cut)

the other time i smashed my company car to the roadside, the same thing happen again. the towing company/workshop again asking for the Access fee of Rm1000. this time my co bayar... so i dont know if it is a standrad practice ..but just be careful about it kalau the towing company asking u for this money. maybe you should refer it back to the insurance company.

wahlaue
02-12-09, 03:30 PM
yes....just in case when there is a turn around due to any unforseen circumtances then you are at wrong.....so if you don't inform you OWN insurance company then you have to bear all the cost of people suing you and so forth...!

If that is the reason - yes I've already informed my insurance company.

The under table money I've heard from the mechanic is amounting to RM200-300.

KLGuy
02-12-09, 08:37 PM
yes....just in case when there is a turn around due to any unforseen circumtances then you are at wrong.....so if you don't inform you OWN insurance company then you have to bear all the cost of people suing you and so forth...! You must inform your insurance company! I suggest you engage a lawyer, and if they're good they'll do all the ground work for you!

PeeJay
02-12-09, 10:08 PM
Is it worth engaging a lawyer? Cost is 20% commission.
How hard is it to claim myself?

I tried to get a copy of the police investigation but claimed it cost RM200-300 and will only be given to lawyer.

How to know Iswara and MyVi insurance company? Police are not even releasing the police report made by the other parties.

What can I claimed besides the total lost of the car? Here are the list of injury.
Driver (father) - 3 and 5 stitches on leg and cuts at legs
Co-Driver (me) - Right arm swollen
Backseat (wife) - chest blue black.
Backseat (mother) - shoulder blue black
Backseat (3yrs old son. Wife holding) - bruises and cut on right face
Backseat (2yrs old daughter. middle seat) - bruises and cut on right face
Hospital did x-ray but all treated as outpatient treatment only.

Can I sue the driver for negligence?

Thanks for all the advice so far.

See a picture attach . OMG .. quite serious...

Better you get a lawyer. This consider serious and a lot of claims.
I think lawyer will take your case.

Yes, you still can sue the driver and claims every cents for you and family. Not just cover your car damage.

Others than that, i thing you should have PA coverage from insurance which covered all passangers.

Lets talk to lawyer and they should know what to do.

CikLana
03-12-09, 12:06 AM
If that is the reason - yes I've already informed my insurance company.

The under table money I've heard from the mechanic is amounting to RM200-300.

bro, may i know what insurance company for your car?

lord_raven
03-12-09, 12:13 AM
bro...

once i was rear ended by some young guy. he offered me 4K to fix all the damages to my car because he did not want to file any police report. instead i took his driver license number, name, address and other info. wrote down his license plate number too and then went to a police station to make a report.

then i submit a copy of my report together with the other infos to my insurance agent. they took care of everything. did not have to pay a single cent out of 6K of total repairs. my insurance agent said all had been paid by the other party. i still maintain my NCB.

p/s judging by the condition of your car after the accident, Thank God no one was seriously injured.

wahlaue
03-12-09, 09:51 AM
bro, may i know what insurance company for your car?

MCIS.

It's a third-party insurance so they WON'T cover anything for my car UNLESS being sued by other party.

jemaing
03-12-09, 11:07 AM
MCIS.

It's a third-party insurance so they WON'T cover anything for my car UNLESS being sued by other party.

Sebaiknya melakukan menurut prosedure yang sepatutnya.Jangan mengunakan jalan pintas.Pengalaman saya..isu masih timbul walaupun kes telah berlaku selepas 5 tahun..!

lord_raven
03-12-09, 11:11 AM
that is why i am still using 1st party comprehensive punya insurance. insurance utk 2 drivers. bak kata orang 'better safe than sorry'...

p/s good feedback on this matters. can be used as reference for other cases in the future. kudos to everyone.

wahlaue
03-12-09, 11:23 AM
that is why i am still using 1st party comprehensive punya insurance. insurance utk 2 drivers. bak kata orang 'better safe than sorry'...

p/s good feedback on this matters. can be used as reference for other cases in the future. kudos to everyone.

Masih teruna - don't know the actual differences between 1st party comprehensive and 3rd party. Now in the situation baru tau.

From feedback in this forum and friend - I roughly know what to do. Will keep all posted so that boleh dijadikan rujukan dimasa-masa akan datang.

NeoCyber
03-12-09, 11:42 AM
Is it worth engaging a lawyer? Cost is 20% commission.
How hard is it to claim myself?

I tried to get a copy of the police investigation but claimed it cost RM200-300 and will only be given to lawyer.

How to know Iswara and MyVi insurance company? Police are not even releasing the police report made by the other parties.

What can I claimed besides the total lost of the car? Here are the list of injury.
Driver (father) - 3 and 5 stitches on leg and cuts at legs
Co-Driver (me) - Right arm swollen
Backseat (wife) - chest blue black.
Backseat (mother) - shoulder blue black
Backseat (3yrs old son. Wife holding) - bruises and cut on right face
Backseat (2yrs old daughter. middle seat) - bruises and cut on right face
Hospital did x-ray but all treated as outpatient treatment only.

Can I sue the driver for negligence?

Thanks for all the advice so far.

Bro,

having read all your chronology.. I can advise you based on my own experience of succesfully suing 3rd party on few cases..

starting from the time I rode a bike until recent accident with my Honda (small incident only.. )


How to get Iswara and Myvi insurance detail?

It's important that you must report both car number registration in your report in a way - that it is both car that hit you..!

Some more, police have slapped the Iswara summons right? then it makes thing easy for you. the ball is in your court already.

1. go get a good lawyer. I can suggest a few good lawyer in accident case, they are like vulture waiting for case like this. 1 of good lawyer firm that have helped me in 2 of my 4 cases is RK Nathan and Co. at Jalan Pudu, opposite Puduraya bus station.. at the end of the row.. before Tanglin Hospital.

2. Make sure all your medical report includes picture.. ! and seek lawyer before all swollen and injuries heal.! this can exagerrate the matter. Make sure take note of hospital or clinic that treat you. Lawyer need this. It is better if the doctor is someone you know.. and can exagerrate the injuries a bit.

3. Make appointment with the lawyer, bring copy of police report.. and medical if any. bring all photo's of injuries.

4. Tell them stories of trauma you and your family had since met with accident.

5. apart from suing for injuries, you can also sue for loss-of-usage. the difficulty resulted from loss of transport for family.. all the taxi cost and other difficulty can be claimed.

6. patience - wait lah. it will take some time for case to be heard. If you're lucky.. with many casualty involved - you might get out of court settlement like what I got last time. (i was offered some few thousand at 1st offer., decline .. then got offered near to 100k .. which lawyer got to cut quite large percentage for themselve. )

good luck to you bro.. ! the car - try to get it total lost! police can help.. adjuster can help! no point keeping and repair the car.. get the money and purchase new car!

wahlaue
03-12-09, 11:49 AM
Bro,

having read all your chronology.. I can advise you based on my own experience of succesfully suing 3rd party on few cases..

starting from the time I rode a bike until recent accident with my Honda (small incident only.. )


How to get Iswara and Myvi insurance detail?

It's important that you must report both car number registration in your report in a way - that it is both car that hit you..!

Some more, police have slapped the Iswara summons right? then it makes thing easy for you. the ball is in your court already.

1. go get a good lawyer. I can suggest a few good lawyer in accident case, they are like vulture waiting for case like this. 1 of good lawyer firm that have helped me in 2 of my 4 cases is RK Nathan and Co. at Jalan Pudu, opposite Puduraya bus station.. at the end of the row.. before Tanglin Hospital.

2. Make sure all your medical report includes picture.. ! and seek lawyer before all swollen and injuries heal.! this can exagerrate the matter. Make sure take note of hospital or clinic that treat you. Lawyer need this. It is better if the doctor is someone you know.. and can exagerrate the injuries a bit.

3. Make appointment with the lawyer, bring copy of police report.. and medical if any. bring all photo's of injuries.

4. Tell them stories of trauma you and your family had since met with accident.

5. apart from suing for injuries, you can also sue for loss-of-usage. the difficulty resulted from loss of transport for family.. all the taxi cost and other difficulty can be claimed.

6. patience - wait lah. it will take some time for case to be heard. If you're lucky.. with many casualty involved - you might get out of court settlement like what I got last time. (i was offered some few thousand at 1st offer., decline .. then got offered near to 100k .. which lawyer got to cut quite large percentage for themselve. )

good luck to you bro.. ! the car - try to get it total lost! police can help.. adjuster can help! no point keeping and repair the car.. get the money and purchase new car!

Thanks bro. Can I know when you are offered nearly 100K - what's the damage to the car and what's the casulties/injuries like to the driver and passengers?

I'm aware that this shouldn't be used as a yardstick as all accident are case-to-case basis but I want to know cause many said that my case is small and not worth for lawyers.

NeoCyber
03-12-09, 02:49 PM
during accident which i claimed nearly 100k.. (end up getting about half or less.. after minus all lawyer cost )

that time - using motorcycle - that bike was repaired at cost more that new bike would cost.. :p..

+ me and my wife that time - suffer minor injury - but suspected fracture (actually not at all, just swollen), but lawyer manage to get doctor to write the report as fracture..

so claim 1 wrist fracture, 1 leg fracture.., + i claim facial disfigurement (me face really kiss and scrapped the road tar..! ) so total loss of 3 frontal teeth *(have to use bridges)

that's why i told you.. better find lawyer while the bruises is still there..! easy to justify case.

thaifreak
17-12-09, 12:29 AM
I just read this.....so just claim ur car losses on the other party insurance. if u need further compensation from him/her u need to engage a lawyer and filled a civil suit against him for what others damages on ur side! for such as unable to work, injury light/heavy, loss of income etc etc.

FLO
25-03-10, 09:11 AM
ABERDEEN, Scotland - Sebuah firma insurans menanggung kerosakan sebanyak 300,000 (RM1.4 juta) sebuah kereta sport Pagani Zonda yang rosak di Britain, lapor sebuah akhbar semalam.
Kereta Pagani Zonda S itu rosak teruk apabila pemandunya hilang kawalan sebelum ia melanggar tiang telefon dan merempuh pagar semasa satu sesi uji pandu di sini, baru-baru ini.
Namun, kereta itu akan dihantar ke Itali iaitu tempat ia dikilangkan bagi kerja-kerja pembaikan yang dijangka siap pada Mei depan.
"Kos pembaikan ini adalah yang terbesar untuk kereta persendirian di Britain," kata seorang jurucakap firma insurans kereta itu, Aviva.
Cuma 10 buah kereta Zonda yang setiap satunya berharga kira-kira 528,000 (RM2.6 juta) dan mampu mencapai kelajuan 352 kilometer sejam, dikeluarkan pada setiap tahun. - Agensi

PeeJay
25-03-10, 06:38 PM
sib baik la owner keter tu tak wat 3rd party insurance utk keter dia.. Kalu tak jual kedai potong la jawabnya.
Berbalik kat mesia plak, ramai pengguna keter yg mahal2 tapi tak mampu beli, insuran comprehensive, but sanggup amik
3rd party or low coverage. Malah ada yg pakai insuran terbang!
May be kat europe insuran lebih murah berbanding mesia?

FLO
25-03-10, 06:56 PM
sib baik la owner keter tu tak wat 3rd party insurance utk keter dia.. Kalu tak jual kedai potong la jawabnya.
Berbalik kat mesia plak, ramai pengguna keter yg mahal2 tapi tak mampu beli, insuran comprehensive, but sanggup amik
3rd party or low coverage. Malah ada yg pakai insuran terbang!
May be kat europe insuran lebih murah berbanding mesia?

x sanggup kot bang
dh abis duit insurans kat downpayment dan bayar import duties
:kid:

PeeJay
17-07-10, 03:36 PM
adeh. Ingin gua mengeluh kat sini jap.. 3 hari lepas kereta accord, road tax n insurance expired n next week kancil plak. So gua terus renew kedua-dua sekali. Ingat nak amik 3rd parti je. Rupa2 3rd parti skrg dah ada mcm2 charge dah yg tak masuk akal. Kena charge PA coverage mandotari plak tu RM110.00. Kalu amik comprehensive tak kena pa plak. Apa punya law daaa! So gua tambah duit skit la utk comprehensive insuran. 3rd parti dah tak relevan.
Satu lagi, bila renew road tax, polis dah mula blok sapa ada saman ekor.
Dulu boleh lepas skrg, no way! Byr saman dulu! So minggu ini rabak riban2.! Makan roti lor.. Idup kan road tax nya pasal!

CtiE
18-07-10, 01:25 AM
adeh. Ingin gua mengeluh kat sini jap.. 3 hari lepas kereta accord, road tax n insurance expired n next week kancil plak. So gua terus renew kedua-dua sekali. Ingat nak amik 3rd parti je. Rupa2 3rd parti skrg dah ada mcm2 charge dah yg tak masuk akal. Kena charge PA coverage mandotari plak tu RM110.00. Kalu amik comprehensive tak kena pa plak. Apa punya law daaa! So gua tambah duit skit la utk comprehensive insuran. 3rd parti dah tak relevan.
Satu lagi, bila renew road tax, polis dah mula blok sapa ada saman ekor.
Dulu boleh lepas skrg, no way! Byr saman dulu! So minggu ini rabak riban2.! Makan roti lor.. Idup kan road tax nya pasal!

mmg masak... benda ni start berkuatkuasa bln 4 yg lalu mbr tmpt ofis dulu ada bgtau psl benda nie.... kalau sesiapa yg renew roadtax sila bayar saman dulu.... baru bole renew roadtax.... so saper2 yg ada saman sila siapp sedia utk byr saman + rtx...

miniz9797
19-07-10, 12:58 PM
Geng , nak tanya skit .... ada sapa2 yg penah renew roadtax & insurance through MYEG website ?
Nampak dlm iklan TV mcm senang je, siap hantar kat rumah lagi ..

PeeJay
19-07-10, 01:44 PM
cik ctie tu dulu tuan empunya myeg.com.my. Dia mmg tahu sesangat...

Entah naper la dia gi jual my eg tu dan beli syarikat tm. Kalu tk sng nk idup road tax.

shyme
19-07-10, 01:54 PM
last month shy renew roadtax trough myEG... memang senag.. x yah isi form tu sume... cal je cakap nak renew insurance... dia kana mintak ic, model kete n insurans terdahulu... then, dia akan tnya nak tambah apa2 insurans x.. then, dia akan email sebutharga sume.... then, kalu kita setuju with juz one click everything will be settle... blh bayar on9..... then, esok tu dia siap hantar... mmg berbaloi2....

p/s: ada diskaun lagi....


http://img828.imageshack.us/img828/1093/myeg.jpg (http://imageshack.us)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

nurul_kaseh
19-07-10, 02:02 PM
aku x tau sgt bab2 insurans keter ni sebab sume laki aku yg uruskan
tapi kalau anta servis tu, mesti lah wat kat proton servis...
--- baru2 ni anta keter gi servis 4 1000km pertama kat servis proton di puchong, so far ok lah, layanan dorg baik, siap bg white coffee lg, aku sempat beli jersey kat ctu..sempat on9 fb kat pc dorang..haha..kelako lak bila aku igt2

PeeJay
19-07-10, 02:11 PM
iye... Kalu pemilik kereta bersih suci tanpa saman ekor berderet, mmg senang pakai myeg.. Tapi kalu ada saman pun boleh byr melalui myeg gak kan? Siap je duit. Kalu 10 saman ekor? Huh plak tu skrg maksimum 300 satu saman... Botak paler.. Bab saman ni kena runding manual gak dgn ibu pejabat trafik jalan bandar. Merayu dgn linangan air mata nak dptkan diskaun!

CtiE
19-07-10, 02:16 PM
cik ctie tu dulu tuan empunya myeg.com.my. Dia mmg tahu sesangat...

Entah naper la dia gi jual my eg tu dan beli syarikat tm. Kalu tk sng nk idup road tax.

ala... bole jer ctc ctie trus mbr2 rmai lg keje sna... :) nk buat cmner rezeki keje tmpt lain abg.... huhu~


last month shy renew roadtax trough myEG... memang senag.. x yah isi form tu sume... cal je cakap nak renew insurance... dia kana mintak ic, model kete n insurans terdahulu... then, dia akan tnya nak tambah apa2 insurans x.. then, dia akan email sebutharga sume.... then, kalu kita setuju with juz one click everything will be settle... blh bayar on9..... then, esok tu dia siap hantar... mmg berbaloi2....

p/s: ada diskaun lagi....


http://img828.imageshack.us/img828/1093/myeg.jpg (http://imageshack.us)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


mmg senang gila... just buat call, byr online dlm 3 ari bekerja myeg akan send roadtax....

terunasuci
19-07-10, 02:24 PM
last month shy renew roadtax trough myEG... memang senag.. x yah isi form tu sume... cal je cakap nak renew insurance... dia kana mintak ic, model kete n insurans terdahulu... then, dia akan tnya nak tambah apa2 insurans x.. then, dia akan email sebutharga sume.... then, kalu kita setuju with juz one click everything will be settle... blh bayar on9..... then, esok tu dia siap hantar... mmg berbaloi2....

p/s: ada diskaun lagi....


http://img828.imageshack.us/img828/1093/myeg.jpg (http://img828.imageshack.us/i/myeg.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)


Perghhhh...memang bagus tu...cepat dan mudah...zaman teknologi ni semuanya dihujung jari kita...tp kan, kalau hidupkan melalui online ni tak dapat jumpa awek insurans yang cun...hehehe...

Disebabkan saya ni pakai kereta dan motor buruk je, aritu hidupkan roadtax dan insurans dua2 kenderaan ni baru kene RM560.00


aku x tau sgt bab2 insurans keter ni sebab sume laki aku yg uruskan
tapi kalau anta servis tu, mesti lah wat kat proton servis...
--- baru2 ni anta keter gi servis 4 1000km pertama kat servis proton di puchong, so far ok lah, layanan dorg baik, siap bg white coffee lg, aku sempat beli jersey kat ctu..sempat on9 fb kat pc dorang..haha..kelako lak bila aku igt2

Layanan dan servis memang la bagus cik Nurul...tp kalau anda bandingkan harga barang dan servis tu dengan bengkel kat luar, jauh bezanya...tp masing2 punya kemampuan la...

Saya dulu pun selalu servis kereta kat Proton Edar servis...tp bila bandingkan harga mereka dengan harga bengkel biasa, baru terasa amat rugi...cuma bengkel biasa ni tak de aircond dengan wifi la...nak minum pun kene beli air siap2......




p/s : nak2 servis kereta kat bengkel yang servis kereta co kita...lg la murah...hehehe

shyme
19-07-10, 02:44 PM
Perghhhh...memang bagus tu...cepat dan mudah...zaman teknologi ni semuanya dihujung jari kita...tp kan, kalau hidupkan melalui online ni tak dapat jumpa awek insurans yang cun...hehehe...

Disebabkan saya ni pakai kereta dan motor buruk je, aritu hidupkan roadtax dan insurans dua2 kenderaan ni baru kene RM560.00



tu la masalahnya.... kalu renew insurance sume cewek2... cowok2 x de.... so, on9 leh dgr suara cowok... haha.... dgr suara pun jadilah.... kihkih...

CtiE
19-07-10, 02:47 PM
tu la masalahnya.... kalu renew insurance sume cewek2... cowok2 x de.... so, on9 leh dgr suara cowok... haha.... dgr suara pun jadilah.... kihkih...

eh ada cowok ramai ganteng2 gitu... nk no personal pun saya boleh bg hehehe~

Miss Vanilla Ice
19-07-10, 02:57 PM
Huh...

Vee pun kena renew roadtax n insurans kete tak lame lagi...Baru 1st time nak renew nih...Tapi ade kemusykilan ckit la...Ada sesape leh bantu x?

Pasal insurans...Skrg nih Vee amik loan dari Maybank, biasanye insurans pun Maybank gak kew? Sbb hari tuh dia ckp klu nak renew insurans just g Maybank jer...Tapi skrg nih, sedara suruh tukar Kurnia Insurans...Sebab dia agent n dia akan wat semuanye...

Persoalannye skrg, boleh ke kalau nak tukar insurans tanpa geran asal?

p/s: sowi la, mmg xtahu pape pasal kete2 nih...tahu gna jerk...hahahaha...

nurul_kaseh
19-07-10, 03:01 PM
TS....saya suke lah servis kat situ..harga pon ok..haritu buat kena rm110 jer
----- ade tempat lg murah n bagus ke unt 5000km pnyer? suggest kat sy

CtiE
19-07-10, 03:02 PM
Huh...

Vee pun kena renew roadtax n insurans kete tak lame lagi...Baru 1st time nak renew nih...Tapi ade kemusykilan ckit la...Ada sesape leh bantu x?

Pasal insurans...Skrg nih Vee amik loan dari Maybank, biasanye insurans pun Maybank gak kew? Sbb hari tuh dia ckp klu nak renew insurans just g Maybank jer...Tapi skrg nih, sedara suruh tukar Kurnia Insurans...Sebab dia agent n dia akan wat semuanye...

Persoalannye skrg, boleh ke kalau nak tukar insurans tanpa geran asal?

p/s: sowi la, mmg xtahu pape pasal kete2 nih...tahu gna jerk...hahahaha...

boleh jerk... mak aku beli keta pkai ambank insuran kurnia... last year buat kt myeg amik insurans MAA... sedara nk komisyen la tuh huhuhu~ sbb tuh suh tukar pkai kurnia....

terunasuci
19-07-10, 03:03 PM
tu la masalahnya.... kalu renew insurance sume cewek2... cowok2 x de.... so, on9 leh dgr suara cowok... haha.... dgr suara pun jadilah.... kihkih...

Standard la tu...tu namanya bisnes strategy.....


Huh...

Vee pun kena renew roadtax n insurans kete tak lame lagi...Baru 1st time nak renew nih...Tapi ade kemusykilan ckit la...Ada sesape leh bantu x?

Pasal insurans...Skrg nih Vee amik loan dari Maybank, biasanye insurans pun Maybank gak kew? Sbb hari tuh dia ckp klu nak renew insurans just g Maybank jer...Tapi skrg nih, sedara suruh tukar Kurnia Insurans...Sebab dia agent n dia akan wat semuanye...

Persoalannye skrg, boleh ke kalau nak tukar insurans tanpa geran asal?

p/s: sowi la, mmg xtahu pape pasal kete2 nih...tahu gna jerk...hahahaha...

Setahu saya mana2 pun boleh...tak de pantang larang pun...kalau sedara ada keje ejen insurans bagus lah...apa2 hal senang nak ejas......

Miss Vanilla Ice
19-07-10, 03:06 PM
Setahu saya mana2 pun boleh...tak de pantang larang pun...kalau sedara ada keje ejen insurans bagus lah...apa2 hal senang nak ejas......[/QUOTE]

Owh..mcm tu,erk?? Kalau xde masalah,ok la...Patut la dia ckp boleh...Al maklum sajelah, xtahu...So, xdela pening kepala dah pk pasal nih...hu3

Thanks, TS

terunasuci
19-07-10, 03:10 PM
TS....saya suke lah servis kat situ..harga pon ok..haritu buat kena rm110 jer
----- ade tempat lg murah n bagus ke unt 5000km pnyer? suggest kat sy

Aik!!! murah tu...keter apa?? aritu saya hantar kereta Saga co saya untuk servis 1000km pertama dia charge RM161.45...tu nasib baik labor charge free...

Yang mahal tu sbb dorang tukar magnet trap...untuk apa aku pun tak tau.....




p/s : ni thread pasal insurans dan servis mereka...bukan pasal servis kereta ye...nanti ada org marah.....

shyme
19-07-10, 03:13 PM
eh ada cowok ramai ganteng2 gitu... nk no personal pun saya boleh bg hehehe~

oh cik CtiE, nanti kita TT berdua ye... kihkih...

nurul_kaseh
19-07-10, 03:15 PM
TS---- mahalnyer? sy pnya keter persona elegant..wat kat puchong seblum fly over tuh..tapi ade dua benda yg dia x wat..x ingat pe dier
--- dua benda tu sy akan wat unt next 5000km nanti..ok lah servis kat situ, staff2 sume super spoting..hee baik pnyer servis..i like

terunasuci
19-07-10, 03:16 PM
Owh..mcm tu,erk?? Kalau xde masalah,ok la...Patut la dia ckp boleh...Al maklum sajelah, xtahu...So, xdela pening kepala dah pk pasal nih...hu3

Thanks, TS

Saya pun bukan tahu sangat pun...just to share my previous experience...lagipun pasal tak de banyak keje...so, saya tolong jawap je lah.....

nurul_kaseh
19-07-10, 03:16 PM
eh..lari topic eh? haha..ok2 sila delete kalau x suke

Miss Vanilla Ice
19-07-10, 03:29 PM
Saya pun bukan tahu sangat pun...just to share my previous experience...lagipun pasal tak de banyak keje...so, saya tolong jawap je lah.....
Tapi kan, TS...tau xpasal insurans nih?? yang mane better, kurnia ke Maybank?? sbb ade org ckp kurnia xbagus..tapi family majoriti guna kurnia sbb semua renew ngan sedara yg jadi agent kurnia tuh...hu3...

p/s: sowi la, byk tanye plak..keje xde,cam ni la...hehehe

terunasuci
19-07-10, 03:38 PM
Tapi kan, TS...tau xpasal insurans nih?? yang mane better, kurnia ke Maybank?? sbb ade org ckp kurnia xbagus..tapi family majoriti guna kurnia sbb semua renew ngan sedara yg jadi agent kurnia tuh...hu3...

p/s: sowi la, byk tanye plak..keje xde,cam ni la...hehehe

saya mana lah tau sangat pasal insurans...maklumlah, saya ni keje kilang je...bukan ejen insurans...tp kalau anda rajin baca thread ni dari awal, anda boleh buat kesimpulan sendiri yang mana yang bagus...

Tp, pendapat peribadi saya mana2 insurans pun bagus...kalau kita kenal dengan ejen insurans kenderaan tersebut lah...hehehe

Miss Vanilla Ice
19-07-10, 03:42 PM
saya mana lah tau sangat pasal insurans...maklumlah, saya ni keje kilang je...bukan ejen insurans...tp kalau anda rajin baca thread ni dari awal, anda boleh buat kesimpulan sendiri yang mana yang bagus...

Tp, pendapat peribadi saya mana2 insurans pun bagus...kalau kita kenal dengan ejen insurans kenderaan tersebut lah...hehehe



hahaha..itulah pasal...Vee pun keje jual ikan, mane nak tau pasal nih..ngeeeehhhhh...xpe2..nanti vee baca semua post user kat thread nih...lsgipun skrg xde keje,so sempat la nak baca..hehehe..

p/s: dah lame xjumpa ngan TS, windu plak..bila ade TT lagi??hehehe

nurul_kaseh
19-07-10, 03:42 PM
Wahhh..saya sudah naik pangkat ke AU kah??? cepatnyerrr..ni kena celebrate nih..jom bro TS..he2
-------TS..haritu gi servis keter kat area mana>?

CtiE
19-07-10, 03:59 PM
Tapi kan, TS...tau xpasal insurans nih?? yang mane better, kurnia ke Maybank?? sbb ade org ckp kurnia xbagus..tapi family majoriti guna kurnia sbb semua renew ngan sedara yg jadi agent kurnia tuh...hu3...

p/s: sowi la, byk tanye plak..keje xde,cam ni la...hehehe

sbb tuh cik vee kena la survey mana yg bgus nk tau call je myeg or tanya kt sedara tuh... sonang cerita....

Miss Vanilla Ice
19-07-10, 04:01 PM
sbb tuh cik vee kena la survey mana yg bgus nk tau call je myeg or tanya kt sedara tuh... sonang cerita....
Sekarang tgh survey la ni...Sebelum tuh tanye dulu org2 yang dah biasa ngan insurans kete nih...hu3...kalau tanye sedara confirmnye dia ckp kurnia bagus..klu x, xde la bisnes utk dia..hehehe....

worm1977
19-07-10, 08:55 PM
Huh...

Vee pun kena renew roadtax n insurans kete tak lame lagi...Baru 1st time nak renew nih...Tapi ade kemusykilan ckit la...Ada sesape leh bantu x?

Pasal insurans...Skrg nih Vee amik loan dari Maybank, biasanye insurans pun Maybank gak kew? Sbb hari tuh dia ckp klu nak renew insurans just g Maybank jer...Tapi skrg nih, sedara suruh tukar Kurnia Insurans...Sebab dia agent n dia akan wat semuanye..

Persoalannye skrg, boleh ke kalau nak tukar insurans tanpa geran asal?

p/s: sowi la, mmg xtahu pape pasal kete2 nih...tahu gna jerk...hahahaha...

No problem without geran kereta. Tapi kena ada satu salinan geran kereta dan satu salinan insurans cover note then you boleh tukar ke mana mana insurance that you prefer. Bila sudah renew insuran, you kena balik ke maybank to renew road tax.

My suggestion, pergi Maybank ambil original geran kereta dan suruh kawan renew untuk you. Finance cannot resufe to give you because what you have sign for them is just for safe-keeping. Even Bank Negara cannot refuse to give you the geran.

Cheers

Miss Vanilla Ice
20-07-10, 10:27 AM
No problem without geran kereta. Tapi kena ada satu salinan geran kereta dan satu salinan insurans cover note then you boleh tukar ke mana mana insurance that you prefer. Bila sudah renew insuran, you kena balik ke maybank to renew road tax.

My suggestion, pergi Maybank ambil original geran kereta dan suruh kawan renew untuk you. Finance cannot resufe to give you because what you have sign for them is just for safe-keeping. Even Bank Negara cannot refuse to give you the geran.

Cheers

Sebab tu la last hari tuh maksu i tanye pasal insurans cover note..tapi nape maybank xde bagi,erk?? pelik tuh...Ermmm..xpela, nanti i try g tanye pihak maybank mcm mane...Tu yang collect information awal2 tuh sbb nanti time nak renew, xtau ape2 plak...hu3...So, nanti g maybank ckp nak amik geran asal/ori la erk???

p/s: hurrmmm....napelah roadtax mati pas raya....aduuussssss...fenin dok pk...haii..nak cari kayu..nak cari kayu...hu3...

shyme
20-07-10, 11:32 AM
Sebab tu la last hari tuh maksu i tanye pasal insurans cover note..tapi nape maybank xde bagi,erk?? pelik tuh...Ermmm..xpela, nanti i try g tanye pihak maybank mcm mane...Tu yang collect information awal2 tuh sbb nanti time nak renew, xtau ape2 plak...hu3...So, nanti g maybank ckp nak amik geran asal/ori la erk???

p/s: hurrmmm....napelah roadtax mati pas raya....aduuussssss...fenin dok pk...haii..nak cari kayu..nak cari kayu...hu3...

miss Vee.. dis is my suggestion bcoz i've been through all dis last month... saya pun x tau saya letak mana photostat geran n insurance... Then, what i do is i call JPJ.. Pastu tanya insurance kita sapa yg cover.. dia akan bgtau... then, kalu nak keep continue guna yg lama, trus call je insurans tersebut n dia akan bg sebutharga... Mcm shy aritu mmg x nak sambung dengan kurnia... Tapi, insurance lama plak hilang... SO, the easiest way for me is by using myEG... Lagi senang.. Kita call n terus dia akan email sebutharga.. Then, if we satisfied, we juz proceed bayar on9... as simple as that... x perlu kita nak isi form2 tu sume... sbb info kita sume dia dah ada....

juz my opinion la.....

Miss Vanilla Ice
20-07-10, 11:35 AM
miss Vee.. dis is my suggestion bcoz i've been through all dis last month... saya pun x tau saya letak mana photostat geran n insurance... Then, what i do is i call JPJ.. Pastu tanya insurance kita sapa yg cover.. dia akan bgtau... then, kalu nak keep continue guna yg lama, trus call je insurans tersebut n dia akan bg sebutharga... Mcm shy aritu mmg x nak sambung dengan kurnia... Tapi, insurance lama plak hilang... SO, the easiest way for me is by using myEG... Lagi senang.. Kita call n terus dia akan email sebutharga.. Then, if we satisfied, we juz proceed bayar on9... as simple as that... x perlu kita nak isi form2 tu sume... sbb info kita sume dia dah ada....

juz my opinion la.....

Oic...just call office myeg ke? yg kat website dia tuh,kan..ok2..i'll call...

Thanks for your information. :)

CtiE
20-07-10, 12:00 PM
Oic...just call office myeg ke? yg kat website dia tuh,kan..ok2..i'll call...

Thanks for your information. :)

klau nk no personal aku boleh bg tp no ofc direct myeg la... sllunya maklumat dorang dpt dari sistem JPJ sbb tuh lebih easier...

Miss Vanilla Ice
20-07-10, 12:18 PM
klau nk no personal aku boleh bg tp no ofc direct myeg la... sllunya maklumat dorang dpt dari sistem JPJ sbb tuh lebih easier...
Ok..PM no nye,erk...thanks... :)

axxan
27-07-10, 10:20 AM
nak tanye skit kepada sesapa yang memiliki kerete lama seperti datsun 120y.. keter ni da tersadai tidak berroadtax hampir setahun.. so, plan nak guna keter tu utk gi mancing/ g pasar.. sesape tau pasal renew rotek kat pejabat pos yang mana insuran utk keter2 yang dah lebih 20 tahun tu kena guna insuran pejabat pos kan?? ye ke??
(tak tau.. tu sebab bertanye)

shyme
27-07-10, 10:22 AM
nak tanye skit kepada sesapa yang memiliki kerete lama seperti datsun 120y.. keter ni da tersadai tidak berroadtax hampir setahun.. so, plan nak guna keter tu utk gi mancing/ g pasar.. sesape tau pasal renew rotek kat pejabat pos yang mana insuran utk keter2 yang dah lebih 20 tahun tu kena guna insuran pejabat pos kan?? ye ke??
(tak tau.. tu sebab bertanye)

kalu kete ada geran ni dia x banyak tanya... pegi je pejabat pos g terus renew... my last xperience la masa memiliki vitara7000... x buat pun insurans lagi time tu.. tp bawak geran original ke pejabat pos... renew je terus...

axxan
27-07-10, 10:26 AM
any other experience?? sebab kadang2 tgk kepada mood officer kat kaunter pejabat pos tuh, kalau malam tadi dapat 'bekalan', tak la banyak songel, tapi kalau tak dapat, benda kecik pun dia taknak layan...

wood3
27-07-10, 10:28 AM
nak tanye skit kepada sesapa yang memiliki kerete lama seperti datsun 120y.. keter ni da tersadai tidak berroadtax hampir setahun.. so, plan nak guna keter tu utk gi mancing/ g pasar.. sesape tau pasal renew rotek kat pejabat pos yang mana insuran utk keter2 yang dah lebih 20 tahun tu kena guna insuran pejabat pos kan?? ye ke??
(tak tau.. tu sebab bertanye)

dari apa yg aku tau dan pernah buat. .kalau belum setahun masih boleh renew macam biasa tapi selepas setahun,walaupun sehari . .kena bawa pi puspakom untok inspection.
Kalau masih berminat nak guna kreta tu pi la renew cepat2.

axxan
27-07-10, 10:39 AM
anggaran kos kalau guna insuran pejabat pos berape ek? or ada kompeni insuran yang leh bagi harga murah2..

PeeJay
27-07-10, 11:40 AM
anggaran kos kalau guna insuran pejabat pos berape ek? or ada kompeni insuran yang leh bagi harga murah2..

Harga insurance standard di mana-mana pun, baik pejabat pos atau agent insurance tu sendiri sebab dia org dapat komisen dalam bentuk percentage setiap insurance yg di jual.
Yg menentu murah dan mahal ialah nilai coverage yg hendak di beli + loading kenderaan lama, PA utk penumpang (optional utk comprehensive) mandotary utk 3rd parti.

astana17
08-12-11, 02:31 AM
aku da pakai insuran TOKIO MARINE nie lebey dr 3thn..setakat nie pd aku mmg terbaik..windscreen aku mmg tiap2 tahun akan pecah..so akan claim tiap tahun..nak claimed senang aje..pg2 g antar kat toyota..pastu ptg ambik da siap..tinted jgn suruh org toyota buat..buat sendiri..so ley la claimed lebey sikit..hahaha

glenn.e
10-12-11, 08:25 AM
Hujung Tahun adalah perkara yang menyakitkan hati bagi saya:

Proton Wira : Kurnia insuran: RM 480
Yamaha SRE : Kurnia :RM 240
Ducati 916 : RM 740.....

Hampir xde gaji utk bulan 12 nie

tunjuklangit
16-12-11, 12:00 PM
experience aku pakai ambank punya insuran mmg terbaik, diorang siap personally call utk re-new insuran, and leh bg discount.. siap re-new kan road tax and hantar kt ofis aku lagik.. senang kerja.. and masa aku buat re-finance, tukar nama kereta kpd HM nya nama, just hantar g puspakom buat B5 dgn B7 dgn inspection, lain sume ambank buat.. mmg terbaik laa.. btw, aku bukan kerja kt ambank and just nk share gud experience dgn geng2 kt sini.

PeeJay
15-07-12, 11:00 PM
Setelah setahun .. road dan insuraN meniggal lagi .. So 2 hari lepas ada la pergi nak renew insuran.. Oriental Capital yg di rekomen dan di uar uarkan dulu sebab salah satu company insuran yg masih tidak mngenakan loading tinggi pada kenderaan lebih 15 tahun...

Tapi tahun nih ... masa nak bayar agent cakap ... kena loading 50% ... pe la gi nyirap la .. sebab surat renew yg dia hantar tak cakap kena loading pun .... Call HQ ... gua sendiri complaint .... Gua cakap la .. pe plak menyebabkan tiba2 loading naik sedang kan kereta gua tip tOp kalahkan kereta Proton yg baru keluar kedai .... Pegawai tuh cakap ... itu arahan bank negara ... betOi ka ? Gua cakap gua nak tanya bank negara sendiri betoi ke tidak sysrat tuh .... tapi dia pas kat manager dia ... lepas bincang2 .. boleh plak dia bagi discount loading hanya 15% untuk tahun nih saja ... tau depan berkuat kuasa .. naik 50% loading ....

Hampes betul .... Ini sistem force org beli kereta barU gamaknya...

raymose
16-07-12, 09:14 AM
Insuran kereta atau moto aku rasa la. Takaful yg terbaik. Hehe. Sebab kalu tak claim, dia bg rebet. Hantar cek kat umah. Tahun lepas dpt dlm rm20 rebet insuran moto LC135 aku. Hehe

Send using Tapatalk cock.