PDA

View Full Version : Ex5 Standard



kava
10-08-05, 12:06 AM
aku tak reti nak modify motor ni..
so aku nak berkongsi la kat sini...
motor ni tahun 1999 tapi masih di jaga baik..
enjin tak pernah buat hal.. pakai cermat beb..

lani aku dah boring laa..
aku ingat nak modify sikit kasi laju...
so kat mana nak start ni?

dari kos yg rendah ke tahap maksima...
okeh tu je.. tq

yepahomes
10-08-05, 03:56 AM
Kos Rendah :-

-Tukar karburator (kene tukar jarum ngn main jet skali)
-Tukar batang hos yang pegang karburator tuh (aku lupa sebutan dier)
-Setting sproket+rantai (tgk keadaan berat badan dan jalan)
-Setting oleh pomen yang berpengalaman

Tahap maksima :-

-Semua diatas (wajib)
-Pasang klac tangan
-Beli set head+blok+piston racing
-Ekzos kasi angkat yang power
-Rim aloi ori + tayar yang sesuai
-Magnet kasi layer / beli yang racing nyer

Note: Kos tahap maksima nih kalau nak tuis panjang lebar + rahsia pomen.....hehehehe

jundak
11-08-05, 01:38 AM
kalu suma bende tuh dah makan beriban..maka akuh sarankan ko tuka jer moto pakai 125z ke..rxz ke..tak pon tzm ..wakakaka...skang nie pon moto nie jual murah murah...wakakaka...laju pon laju...

stocksimpan1
11-08-05, 03:44 AM
kalau nak bawa motor ex5 gi keje jangan modify lelebih nanti tebarai enjin..
kalau nak buat racing tukar je enjin.....

LandLord
11-08-05, 12:02 PM
hehehe...macam nak pegi racing jer ko nie... apa2 pun best gak kalau sekali sekala laju... :)...

pajitex
12-08-05, 08:44 PM
Klu ko nak laju baik angkat 125z aje.takyah modified. tp klu ko nak modified lagi laju lagi bagus. klu nak 4 strokes,angkat la wave 125...perghhh..layan siut....

onizuka8778
14-08-05, 12:59 PM
pakai tayar besar laa ni orang pakai tayar besar.............

chapcheng
22-08-05, 04:52 AM
Kos Rendah :-

-Tukar karburator (kene tukar jarum ngn main jet skali)
-Tukar batang hos yang pegang karburator tuh (aku lupa sebutan dier)
-Setting sproket+rantai (tgk keadaan berat badan dan jalan)
-Setting oleh pomen yang berpengalaman

Tahap maksima :-

-Semua diatas (wajib)
-Pasang klac tangan
-Beli set head+blok+piston racing
-Ekzos kasi angkat yang power
-Rim aloi ori + tayar yang sesuai
-Magnet kasi layer / beli yang racing nyer

Note: Kos tahap maksima nih kalau nak tuis panjang lebar + rahsia pomen.....hehehehe kaluu aku buat kat kriss boleh tak macam nie?
aku rasa nk cuba gak laa. mana tau lajuk ke motor nanti

latok
22-08-05, 04:15 PM
kaluu aku buat kat kriss boleh tak macam nie?
aku rasa nk cuba gak laa. mana tau lajuk ke motor nanti

ko biasa tak tengok seniman bujang lapok. ko buat kat kris ko jadi mcm sudin repair motor mamat yg memekak tengah malam tu la jawab nya

Tenno RZ
26-08-05, 01:13 PM
ex5 kasik tukar set spoket pun ok... kire 1st stage modifie aa.. tapi.. pikap ade kureng sket sbb ko nak lajak..

p/s: member aku pakai honda c90, masuk spoket 16-33, perghh.. ikut blkg ss aku senyummm jekkk.. 140 tuuu..

flea
12-09-05, 01:27 PM
camne nak save minyak kat ex5 standard...
moto aku kuat sangat makan minyak..kalah aku makan nasik
nih motor lama..nak kena pasang aper² device soh jimat minyak ke?

setanx
12-09-05, 06:55 PM
camne nak save minyak kat ex5 standard...
moto aku kuat sangat makan minyak..kalah aku makan nasik
nih motor lama..nak kena pasang aper² device soh jimat minyak ke?

ha'ah..nak save minyak senang jer .....bawak jangan lebih 65km/hour
heheheh gerenti minyak lambat habis :)

pijat
13-09-05, 11:51 AM
masukkan bearing racing 2 bijik ,gear kau kasi lay,blok racing kaburatorpakai ts125 original,spring class racing, camshaft racing ok.kalau kau buat cam tu gerenti motor kau power.motot member aku semua complete bikin race ngan suzuki rg menang tau.

pablo
14-09-05, 06:32 AM
camne nak bikin honda petak? tips pls.

neorex
14-09-05, 03:06 PM
camne nak bikin honda petak? tips pls.

ko nak bikin aper nak bagi laju ker nak baik ekzos jadie kuat

kalau nak laju:eek:
+tukar kaburetor
+tukar spoket kecil
+tayar sotong (wajib)
+piston racing

kalau ekzos kuat:eek:
+tukar ekzos ex5 (tambah selencer) atau + ezos cobra

tapi kalau dah tukar tue pandai-pandai la takut kantoi ngan jpj lak sebab tukar nie memang salah:D

bongek
14-09-05, 11:43 PM
camne nak save minyak kat ex5 standard...
moto aku kuat sangat makan minyak..kalah aku makan nasik
nih motor lama..nak kena pasang aper² device soh jimat minyak ke?

ape susah ko kecik tempat adjust minyak tu..ex5 kan leh adjust minyak..so ko kecikkan je ..abis cite..

kalo aku buh disc brake dpn blakang je..then pakai sport rim 6 batang..tayar tt100..abis cite.. :)

flea
16-09-05, 11:08 AM
hmm..
sorry laa kau tanya macam tu sebab aku bukan kaki motor sangat..cuma reti bawak jee..
agak² kalau masuk disc brake depan blakang kos dia bape ek?

pablo
22-09-05, 01:46 AM
neorex aku nak lajukan motor. eh kasik detail tips tu lagi bleh tak? aku pon bkan tau sangat pasal barang motor. spoket kecik tu brapa.. karburetor nak tuakr apa. piston nak tukar jenis apa. blog nak jenis apa

kava
09-10-05, 04:51 PM
sekarang ni cuba2 beli minyak itam yg mahal sikit...
rasa kelainan sikit...
tapi kan..bila gear 3 tu press perabih.. & masuk gear 4 enjin cam tersedut sikit..
itu yg tak sedap tu..

kava
09-10-05, 04:54 PM
Kos Rendah :-

-Tukar karburator (kene tukar jarum ngn main jet skali)
-Tukar batang hos yang pegang karburator tuh (aku lupa sebutan dier)
-Setting sproket+rantai (tgk keadaan berat badan dan jalan)
-Setting oleh pomen yang berpengalaman


pasal karburator tu aku dah tanya member2..
dia kata kalau tak nak tukar pun tak pa..
cuma gi servis pun dah ok...

bila sampai kat kedai pomen pulak..
aku kata nak cuci & dia kata...
kalau motor ni tak de problem..
baik jgn bukak atau apa-apakan dekat karburator tuh..
nanti rosak apa ntah..
so tak jadi le...

c_ruzs
10-02-06, 08:52 PM
hlo bro. aku pakai ex5 dream standard....
aku dah tukar spoket 33 - 16 ...masalah nyer apasal tak leh cecah 120kmh.. ader apa2 yg perlu aku buat...

c_ruzs
10-02-06, 08:56 PM
lagi satu...... mana aku nak dapat original stiker wave 125 model singapore....

Jongos
11-02-06, 09:20 AM
ex5 nak laju cam fireblade?

beli fireblade terussss, hahahahahah

jgn mare, gegurau kengkawan

aCe
20-03-06, 03:56 PM
dengar kate ex5 sebelum dream lagi bagus enjin nyer, dream ni enjin senang barao kalu tak jaga senang kata tak tahan lasak cam enjin lama, betoi ker?

kojaq
25-04-06, 09:41 AM
dengar kate ex5 sebelum dream lagi bagus enjin nyer, dream ni enjin senang barao kalu tak jaga senang kata tak tahan lasak cam enjin lama, betoi ker?

aku dgr citer pun cam tu gak......tp moto c70 aku dah convert ex5 dream aku lanyak ok jer...mgkin bunyi enjin ex5 dream ada kasar skit ngan yg ex5 dulu

nwi81
28-04-06, 11:13 PM
kat mane leh dapat alat ganti murah ya?aku punya motor ex5 tahun 1995,teruk sagat dah kesian aku tegok,nk repair bagi baru balik ni

aku punya motor,,,rotax dah lima tahun mati..korang ade lubang tak nk hidup aku punya rotax moto tak

calour ape yang sesuai ya..sekarang aku punya moto colour merah ferari

moto model RD750 kat mane leh dapat ya

kat mane leh tegok mat rempit teror ya..

kalau pakai spotrim,elok pakai tayar besar ke tayar kecil ya...
kalau tayar besar berat pulak,,tapi tayar kecil laju
mane 1 ni nk pakai

aku nk bagi cantik balik moto EX5 yg ade ni..buruk sagat dah..
aku bujet rm 500..kat mane leh dapat kedai leh buat,,janji aku punya moto cantik...cam moto baru kluarla

mambang
01-05-06, 12:38 AM
aku nk bagi cantik balik moto EX5 yg ade ni..buruk sagat dah..
aku bujet rm 500..kat mane leh dapat kedai leh buat,,janji aku punya moto cantik...cam moto baru kluarla

kau bawak kat rumah aku. kat belakang rumah aku ada satu perigi buta ajaib. apa bende yg buruk kalau campak kat dlm pergi buta ni keluar pasti akan jadi baru.

~DonJuan~
03-05-06, 09:48 AM
Ko ni mambang mesti dah byk motor yg ko dah humban dlm perigi buta nak dijadikan baru...sure byk kilang motor tutup gara2 perigi buta ko..Pulak tu tak mustahil nanti perigi buta ko tu leh dikomersialkan..kan...hehehehheehhee..

nwi81 aku cadangkan klu nak senang ko tukar je kulit motor ko bagi baru nagan striker baru takpun gi hantar airbrush...Kan ke senang badget takat RM500 tu dah lepas dah...

pilot06
09-05-06, 02:45 AM
jap,klau situasi dia terbalik,kiranya moto yg dah dibaraikn utk dipulih?

penunggu
15-05-06, 02:01 PM
sport rim & tayar apa yg paling sesuai untuk ex5 dream
kedai mana area kl(sentul) yang paling bagus(harga & servis)

tq

Dini
16-05-06, 12:01 AM
Jangan ko membarukan motor ko dengan cara meminjam sparepart dari motor orang lain tanpa kebenarannya sudah. Tak fasal2 tidur lokap nanti.

~DonJuan~
16-05-06, 10:03 AM
sport rim & tayar apa yg paling sesuai untuk ex5 dream
kedai mana area kl(sentul) yang paling bagus(harga & servis)

tq

klu nak ilek atau sedap ko pakai Rim yg mcm bentuk LC jalur kipas tu...takde berat sgt..kalu tayar lak pakai TT900 punya..konering pun konfiden nak amik..

kat sentul belakang balai polis tu ada deretan kedai motor..ko survey je suma kedai mana yg murah ko kompare kan je rega dia pastu ko decide la....tapi klu beza mmg tak byk..so mcm biasa la ur money ur choice la...

terunalagi
23-05-06, 10:28 AM
Aku rasa ex5 ni tak sesuai nak bikin. Biarkan je standard. Korang tak pening kepala nak maintain....tak jam enjin. Motor 4 lejang ni kos overhaul enjin mahal oi.....300 tak lari...minima tu....

Kalu nak power, simpan duit beli motor besar....abih cita.

~DonJuan~
25-05-06, 10:43 AM
Aku rasa ex5 ni tak sesuai nak bikin. Biarkan je standard. Korang tak pening kepala nak maintain....tak jam enjin. Motor 4 lejang ni kos overhaul enjin mahal oi.....300 tak lari...minima tu....

Kalu nak power, simpan duit beli motor besar....abih cita.

minat tak kira apa pun motor pun bro...klu ex5 tak sesuai nape ada HONDA CUP ENDURACE 4 Hours...? Klu dah kena overhaul alang2 terus korek je la blok ...head ...kadang2 kita buat modified sbb kepuasan..

moto besar feel dia lain..kapcai pun feel dia lain...Sharul Yuzi ngan Wazi Abd Hamid pun bermula dr Kapcai gak..

P/s : Klu berani pegi trekkk la!!

pilot06
26-05-06, 01:58 AM
ok...
skang ni klau nak cari ex5 2nd hand tp yg standard pune lah..
camne yek?
cina kedai bkn bgtau apa prob moto tu..

Cracked-BoX
10-07-06, 02:23 PM
moto kita orang ini ada engine... bukan otak.. kalau main tukar carburator dgn main jet paling jet tak gune... cepat burai... kena belajar engineering la... otak rempit a.k.a mat class kambing memang bodoh sikit.... ada ke tukar spoket dan masuk tayar sotong moto boleh laju... bodoh gak ? ingat apa ? engineer jepun tu bodoh ker ? hehe jgn marah tau...

xiandier
10-07-06, 03:57 PM
head kasi pendek, arm piston pun sama...lay lubang piston kasi besar dan tebuk kasi lubang halus kat piston. plug pakai tri head dan kable tukar yg boleh sedut banyak power, bateri tukar besar(bateri motosikal 150cc ke atas.), tkr carburator pakai kriss or kalau dapat hurricane lagi beh....main jet dan carburator sekali(susah nak cari rasa nya).....clutch ring dier tambah lagi, dalam lubang eksos dalam enjin tuh "potong 90 darjah (kaki moto musti tau benda nie), tukar rim aloi tayar pakai standart michalin(tak yah sotong pun bleh jaga keselamatan untuk cilok) depan belakang pakai brake disk(untuk keselamatan), air clear tukar or pandai la kau buat sendiri kalau berani..hehehe, spoket (besar untuk long distanse dan kecik untuk sprint)dan rantai tukar yg ringan....potong sikit arm belakang...tarik masuk sikit....hehehe or biarkan ori tak per....kalau dapat...beli la bearing racing untuk enjin dier, minyak "m" dier pakai yg bagus nyer...ngan tau nak laju jer...minyak nie memain kan peranan gak kalau nak rentap jauh2

beli moto yg besar untuk dapat instant speed tak susah....cuma kepuasan diri itu yg penting......badan kecik tapi rentap dier perghhhhhhhhh.....

~DonJuan~
20-07-06, 09:59 AM
moto kita orang ini ada engine... bukan otak.. kalau main tukar carburator dgn main jet paling jet tak gune... cepat burai... kena belajar engineering la... otak rempit a.k.a mat class kambing memang bodoh sikit.... ada ke tukar spoket dan masuk tayar sotong moto boleh laju... bodoh gak ? ingat apa ? engineer jepun tu bodoh ker ? hehe jgn marah tau...

Ko ni pun satu lembab la...ko penah ke try korek karburetor EX-5 takpun tukar ke karburetor CG..tentu ko tak tau sbb ko ditahap level yg baru nak naik..itu la nama dia kreatif n inovatif...budak kampung pun tau mcm mana nak upgrade motor..pasal belajar la ada skill nak modified...mmg klu setting spoket ngam pastu pakai tayar sotong motor bole laju bermaksud lebih ringan dr keadaan motor standard ...jepun tak bodoh ..bdk motor skang ni lebih kreatif..yg bodoh tu ko sbb tak mengkaji dan tak ada inovatif...soal burai ke apa ke tu no.2 yg penting mencuba..ada fahamm? hehehhehee so ko plak jgn marah haaa...:D

xiandier
27-07-06, 12:10 PM
saya rasakan la...cracked box nie lebih bodoh daari yg lain...heheheheheh :) jepun pasang motor tuh ikot panduan standart jual, after sales kau suruh dier modify motor tuh...kau tengok...sapa bodo awak ke engineer tuh yg bengap...

kojaq
03-08-06, 09:46 AM
salam sejahtera smua
nak bertanye pada otai2 kat c nie
brapa kos klau aku nak overhoul enjin aku (ex5)
brg yg aku nak tukar skarang nie
set valve
cam
lokeam
piston
piston ring
rod
bearing rod
timing chain
cluch plate
smua skali termasuk upah, gasket, oil seal dan minyak
***untuk maklumat smua moto aku c70 dah salin barang ex5 dan gearbox ex5***

dah lama x naik moto, nak buat blik pkai g keje
hehehee
:D

Kerulz_79
04-10-06, 05:08 PM
salam sejahtera smua
nak bertanye pada otai2 kat c nie
brapa kos klau aku nak overhoul enjin aku (ex5)
brg yg aku nak tukar skarang nie
set valve
cam
lokeam
piston
piston ring
rod
bearing rod
timing chain
cluch plate
smua skali termasuk upah, gasket, oil seal dan minyak
***untuk maklumat smua moto aku c70 dah salin barang ex5 dan gearbox ex5***

dah lama x naik moto, nak buat blik pkai g keje
hehehee
:D


woi aku rase lar kan tak lar sampai RM 400.00 kalau ko pergi beli barang sendiri pas tu bagi member buat, sebab kalu anta kedai UPAH dia same ngan harga barang.
tapi kalu ade member bengkil lebih murah ckit sebab kalau budak bengkel pergi beli barang dia akan dapat harga bengkel.

KERULZ_79
Feel For Freedom

Kerulz_79
04-10-06, 05:14 PM
moto kita orang ini ada engine... bukan otak.. kalau main tukar carburator dgn main jet paling jet tak gune... cepat burai... kena belajar engineering la... otak rempit a.k.a mat class kambing memang bodoh sikit.... ada ke tukar spoket dan masuk tayar sotong moto boleh laju... bodoh gak ? ingat apa ? engineer jepun tu bodoh ker ? hehe jgn marah tau...

Aku rase lar kan ko yang tak pandai pasal motor. Tapi bagi aku lar kan kalau kite tak ade modal tu lar care paling MURAH, kalau ko pernah dengar pasal SETTING SPOKET tu lar makne nye tukar SPOKET pas tu kalu nak bagi motor ringan sikit kite tukar tayar sotong tapi kaalu MODAL kurang kite pakai tayar FUNG KIONG jer ok.
tapi skang nie da banyak dah benda yang nak buat murah sikit,

KERULZ_79
FEEL FOR FREEDOM

Kerulz_79
04-10-06, 05:17 PM
ok...
skang ni klau nak cari ex5 2nd hand tp yg standard pune lah..
camne yek?
cina kedai bkn bgtau apa prob moto tu..

ok geng kalu betul lu nak EX5 second tu ko pm aku lar nanti aku bagi lar ko name kedai yang boleh dapat MOTOR tip-top ckit, tapi kalu nak macam baru cari lar motor baru......


KERULZ_79
FEEL FOR FREEDOM

Kerulz_79
04-10-06, 05:22 PM
Aku rasa ex5 ni tak sesuai nak bikin. Biarkan je standard. Korang tak pening kepala nak maintain....tak jam enjin. Motor 4 lejang ni kos overhaul enjin mahal oi.....300 tak lari...minima tu....

Kalu nak power, simpan duit beli motor besar....abih cita.

Allo bro sape cakap EX5 tak sesuai nak bikin (motor paling murah bikin EX5 lar), tapi kalu percaya lar kan satu mase dulu aku punyer EX5 bole duduk belakan RXZ yang tengah lari.......
aku rase lu bro mesti tak pernah rase EX5 bole pegi sampai 200 kmh memang lar lu cakap macam tu bro, tapi kalu lu pernah rase. mesti lu carik makan punyer.

KERULZ_79
FEEL FOR FREEDOM

cray
04-10-06, 05:30 PM
korang selalu naik ex-5, punggung rasa sakit tak...aku baru sebulan bawak motor dah sakit dah nie..nak kena tukar seat kot. ada tempat buat seat yg bagus tak..

Kerulz_79
05-10-06, 05:04 PM
hai cray, sebab tempat duduk tu baru lagi kot. nanti bile dah lelama nanti ok lar tu. kalau ko tak puas hati gak ko bole ler tukar tempat duduk tu, ko pergi jer kedai SPAREPART ko mintak kat kedai tu tempat duduk yang lembut ckit.

P/s : kalau bole gi spare part SENTUL(banyak ckit barang)

~DonJuan~
18-10-06, 09:37 AM
korang selalu naik ex-5, punggung rasa sakit tak...aku baru sebulan bawak motor dah sakit dah nie..nak kena tukar seat kot. ada tempat buat seat yg bagus tak..

Musykil aku setau aku la klu seat ex5 standard rasanya sama jek..cuma version lama lebih empuk skit berbanding version baru..Aku rasa ko beli motor second kot cray yg seat dia bukan standard seat ex5..takpun seat yg dah kena korek...kekkekekekekk..ko beli baru senagn takpun ko custom jek..nak sedap beli kerusi OSIM atau OGAWA...sure layannnn...:35:

cray
18-10-06, 11:25 AM
motor ni pak mentua bagi pakai...so aku pakai la..sebab HM yg bawa keta gi kerja..tengok lah lepas raya try tukar seat. Kerul...apa nama kedai tuh...

DJ..best ke seat ogawa tuh..hehehe..baik gi lavender,.

Kerulz_79
20-10-06, 08:50 AM
motor ni pak mentua bagi pakai...so aku pakai la..sebab HM yg bawa keta gi kerja..tengok lah lepas raya try tukar seat. Kerul...apa nama kedai tuh...

DJ..best ke seat ogawa tuh..hehehe..baik gi lavender,.

ko pegi jer kat jalan sentul (sebelah balai polis sentul) pastu ko terus jer pas tu ko akan nampak sederet kedai motor pas tu ko tanyer lar kat mat rempit kat situ mane SPARE SENTUL........

P/s kekadang ade awek kat kedai tu.....................

pawn
15-11-06, 01:43 PM
ex5 klau bikin betui2 mesti laju punya.... tp duit pun laju jugak kluar.... tp spec pembikinan mesti betul klau tak condem terus enjin tu....

pawn
15-11-06, 01:49 PM
Allo bro sape cakap EX5 tak sesuai nak bikin (motor paling murah bikin EX5 lar), tapi kalu percaya lar kan satu mase dulu aku punyer EX5 bole duduk belakan RXZ yang tengah lari.......
aku rase lu bro mesti tak pernah rase EX5 bole pegi sampai 200 kmh memang lar lu cakap macam tu bro, tapi kalu lu pernah rase. mesti lu carik makan punyer.

KERULZ_79
FEEL FOR FREEDOM

woi dasyat betui ex5 ko, leh ikut RXZ... ingat nak rasa la, mcmana bawa ex5 ko tu, laju tu.. terror pomen ko... aku tak pernah dpt. tp pickup leh la aku ikut RXZ tu.. gear 3 aku cicir dah....

Ab17
15-11-06, 11:26 PM
[quote=pawn;91601]woi dasyat betui ex5 ko, leh ikut RXZ... ingat nak rasa la, mcmana bawa ex5 ko tu, laju tu.. terror pomen ko... aku tak pernah dpt. tp pickup leh la aku ikut RXZ tu.. gear 3 aku cicir dah....[/quot

ko kacuk enjin ko ngan lain brg...example blok head,gear box, piston..p2 ko pakai coil booster...mt gempak nyer r bla mtr 2...spai mentua xnpk lalu kt blakg..try r..

Kerulz_79
16-11-06, 01:33 PM
[quote=pawn;91601]woi dasyat betui ex5 ko, leh ikut RXZ... ingat nak rasa la, mcmana bawa ex5 ko tu, laju tu.. terror pomen ko... aku tak pernah dpt. tp pickup leh la aku ikut RXZ tu.. gear 3 aku cicir dah....[/quot

ko kacuk enjin ko ngan lain brg...example blok head,gear box, piston..p2 ko pakai coil booster...mt gempak nyer r bla mtr 2...spai mentua xnpk lalu kt blakg..try r..

ok betul ker lu nak rase EX5 yang laju tu, kau tak yah pinjam akunye ko suruh jer pomen kau buat kan

Blok = korek sikit ( kalau bole pakai blok ex5 class )
Head = kena kasi polish sikit
Carburator = kalau bole pakai Scrambler honda yang lame ckit pastu pilet ngan minjet kena lar tukar ckit.........

tu baru standard modyfight kalu nak rase lagi laju usik lar GEAR BOX cikit ( kalau bole pakai lar BERRING racing )

kalu tak bole gak ko cari satu motor yang kuat ckit kalu bole EX5 lar kite RACING jom
kalu ade pm lar aku ok....................................

KERULZ_79
Feel For Freedom.

playaz
16-11-06, 02:39 PM
ex5 class nak kasi laju boleh x? ada sesapa boleh rekomen x? meter ex5 class aku boleh blah 90 jerlah, turun bukit boleh lah cecah 100... :(

cray
16-11-06, 03:22 PM
[quote=Ab17;91687]

ok betul ker lu nak rase EX5 yang laju tu, kau tak yah pinjam akunye ko suruh jer pomen kau buat kan

Blok = korek sikit ( kalau bole pakai blok ex5 class )
Head = kena kasi polish sikit
Carburator = kalau bole pakai Scrambler honda yang lame ckit pastu pilet ngan minjet kena lar tukar ckit.........

tu baru standard modyfight kalu nak rase lagi laju usik lar GEAR BOX cikit ( kalau bole pakai lar BERRING racing )

kalu tak bole gak ko cari satu motor yang kuat ckit kalu bole EX5 lar kite RACING jom
kalu ade pm lar aku ok....................................

KERULZ_79
Feel For Freedom.

Guna piston Kawa la..lagi laju...Kawasaki Honey...hehehe...aku suka Guna ex5 sebab cornering dia superb....

Kerulz_79
16-11-06, 04:44 PM
[quote=cray;91804][quote=Kerulz_79;91783]

Guna piston Kawa la..lagi laju...Kawasaki Honey...hehehe...aku suka Guna ex5 sebab cornering dia superb....[/qu


Ok, kalau nak lagi laju aku rase kan kite pakai HONDA Smile yang lame punye lagi best sebab nak masuk kan piston tu kena RIBO blok dulu, tapi kalau nak pakai honda Smile nye piston tk yah ribo pun tak per....................................

ejam
22-11-06, 02:58 PM
cube ko g ipoh n buat le moto kat sane.bdk ipoh kan terer bab2 ex5 ni

Kerulz_79
23-11-06, 12:45 PM
ex5 class nak kasi laju boleh x? ada sesapa boleh rekomen x? meter ex5 class aku boleh blah 90 jerlah, turun bukit boleh lah cecah 100... :(

ok lar baper lame ko beli motor EX5 Class ko tu, kalau da lebih 5 tahun memang lar camtu sebab da lame sangat. kalau nak bagi bole pegi pun ko kena turun enjin lar tak pun ko bawak jer motor tu pegi bengkel yang baik sikit ko cakap jer nak bagi laju aku rase kos dalam 300-400 jer. kalu nak lagi laju masuk lar BEARING RACING kat gear box........

Kerulz_79
Feel For Freedom

playaz
23-11-06, 10:42 PM
ok lar baper lame ko beli motor EX5 Class ko tu, kalau da lebih 5 tahun memang lar camtu sebab da lame sangat. kalau nak bagi bole pegi pun ko kena turun enjin lar tak pun ko bawak jer motor tu pegi bengkel yang baik sikit ko cakap jer nak bagi laju aku rase kos dalam 300-400 jer. kalu nak lagi laju masuk lar BEARING RACING kat gear box........

Kerulz_79
Feel For Freedom

thn 2002, baru 4 thn..kalo turun enjin dia bikin apa? ermmm, aku bukan tau sgt pasal moto nih, aku tau lenjan jer...hehe....

Kerulz_79
28-11-06, 05:40 PM
thn 2002, baru 4 thn..kalo turun enjin dia bikin apa? ermmm, aku bukan tau sgt pasal moto nih, aku tau lenjan jer...hehe....

okies,
kalu ko turun enjin, bengkel tu msti bogelkan motor ko dan setau aku dia akan tukar semua benda yang da tk bole dipakai lagi kat gear box tu pastu dia akan service motor tu, nanti ko akan rase motor cam baru lar ckit, tapi kalu motor ko bergegar mesti ko tak rase sangat.............. ok nanti bile lepas turun enjin jangan lupe servis motor tu kalau bole 2 minggu sekali tapi kalu tak der sen sebulan sekali pun ok.

kos turun enjin nie lebih kuang 400.00 - 500.00..........


kerulz_79
Feel For Freedom

playaz
28-11-06, 10:26 PM
peh mantap info lu bro, anyway tq very much!

sulam
29-11-06, 12:30 PM
alo bro, aku nk tanye ckit a....aku pkai ex5 dream, aritu aku tukar piston bsr ckit a, korek head,memang pickup ok a, tp masalah die leh g 90 ke 100 je...spoket aku pakai 33-14......any advice nk bagi cecah 120 ke....ade cadangkan spy tukar pakai cam racing.....

aku ni bkn pndai sgt psai modify2 ni....

kojaq
30-11-06, 12:54 PM
ada sesape kat c nie yg ada pkai c70 kawin enjin ngan ex5 x?
atau pun sape kat cnie yg pandai bab cluch c70?

Kerulz_79
02-12-06, 10:10 AM
alo bro, aku nk tanye ckit a....aku pkai ex5 dream, aritu aku tukar piston bsr ckit a, korek head,memang pickup ok a, tp masalah die leh g 90 ke 100 je...spoket aku pakai 33-14......any advice nk bagi cecah 120 ke....ade cadangkan spy tukar pakai cam racing.....

aku ni bkn pndai sgt psai modify2 ni....

ok geng,

kalu lu nak bagi pegi ckit motor tu, lu kena lar usik ckit carburator, piletjet besar ckit ngan minjet pun pakai besar ckit pastu tu suruh pomen tu set sproket ckit cubalah tengok aku rase mesti bole pegi ckit k,

Kerulz_79
FEEL FOR FREEDOM

senapang
04-12-06, 08:04 PM
aku pun ader gak EX5 nih , kalau aku tak silap 4 kali oberhaul
hampeh punya pomen , masuk oberhaul kali ke3 , masa bulan 4
jamm balik sbb , dengan tetiba ajer minyak hitam keluar
peh tuh , aku buat muka seposen , tunjuk balik bulan 4 punya oberhaul resit
nih bulan 7 jamm balik , sib baik pomen tuh makan bodek...so dia buat balik
under warannty lagi... hehehe

dedulu aku ubah suai dengan pakai exzos , paip kroom tuh.
meletop2 siap kuar api , namun tak tahan lama , sbb yang len lain aku tak tukar pasalnya STENDED ! hehe dalam enjin mainchain punya gerigi haus , siap terkoyak rabak kat dalam.....start pada tuh , sampai ler skang nih , stended balik...

Kerulz_79
12-12-06, 01:45 PM
aku pun ader gak EX5 nih , kalau aku tak silap 4 kali oberhaul
hampeh punya pomen , masuk oberhaul kali ke3 , masa bulan 4
jamm balik sbb , dengan tetiba ajer minyak hitam keluar
peh tuh , aku buat muka seposen , tunjuk balik bulan 4 punya oberhaul resit
nih bulan 7 jamm balik , sib baik pomen tuh makan bodek...so dia buat balik
under warannty lagi... hehehe

dedulu aku ubah suai dengan pakai exzos , paip kroom tuh.
meletop2 siap kuar api , namun tak tahan lama , sbb yang len lain aku tak tukar pasalnya STENDED ! hehe dalam enjin mainchain punya gerigi haus , siap terkoyak rabak kat dalam.....start pada tuh , sampai ler skang nih , stended balik...

allo geng,

bagi gua lar kan motor kalau bikin untuk bawak lari (race) ni mesti nak selalu maintain sebab motor kan da tk standard pas tu untuk penjagaan nye mesti lebih sikit....... pas tu kos pun naik lar sikit kan............................ dan bagi aku lebih baik standard kos nye pun standard lar.................

Kerulz_79
FEEL FOR FREEDOM

Nel
20-12-06, 04:12 AM
aku ada buat moto kapcai c70 .. saja2 bagi bapak aku bawa gi masjid :icon_biggrin:

sekarang tengah buat moto ex5 just nak buat gi opis nak elak jamm. kat mana nak beli part ex5 yg murah ye ? ingat nak pasang rim baru dgn box letak barang.

Kerulz_79
20-12-06, 01:18 PM
aku ada buat moto kapcai c70 .. saja2 bagi bapak aku bawa gi masjid :icon_biggrin:

sekarang tengah buat moto ex5 just nak buat gi opis nak elak jamm. kat mana nak beli part ex5 yg murah ye ? ingat nak pasang rim baru dgn box letak barang.

Allo geng ko tingal kat mane yer. kalu ko tingal kat kl, ko tau spare part sentul tak. kalu tahu ko pegi lar sana, tapi kalau ko ade kawan yang kenal ngan spare part kat jln tunku abd rahman lagi elok kat situ lagi murah kalau ko nak pegi sendiri ko pegi kat belakang bus stop tu............... tapi kalau ko ade benkel member yang elok ckit bih baik ko suruh dia jer beli barang murah ckit ok.................

Kerulz_79
Feel For Freedom

Nel
20-12-06, 10:24 PM
aku duduk area kota damansara la kawan :icon_biggrin: .. tengok la kalau rajin aku turun sentul.ramai gak org cakap barang moto sana murah.

Kerulz_79
22-12-06, 01:59 PM
aku duduk area kota damansara la kawan :icon_biggrin: .. tengok la kalau rajin aku turun sentul.ramai gak org cakap barang moto sana murah.


Ok,

kalau kau tahu kat kampung kayu ara Damansara ade bengkel mat rempit kat ctu kalau ko tak tau kat ner, ko tanyer jer sesape yang macam mat rempit kat ctu .......... sebab kat ctu jer aku tau......

Kerulz_79
Feel For Freedom

FLO
09-01-07, 12:40 PM
selain sentul

kat jalan tunku abdul rahman pun murah

kat area chow kit tu..depan show room mercedes

grabdiz
11-01-07, 01:07 PM
lebih di kenali KL MOTOR ... berhadapan dengan outlet mercedes kat chow kit ...
sane barang murah jugakk...macam sentull....silap2 lagi murah...

cheersss

~DonJuan~
15-01-07, 10:15 AM
Tapi aku klu nak murah beli sparepart kat kedai motor pastu bikin sendiri..Takat EX 5 ni nak bukak head, karburetor, minjet takpun tukar timing chain bole la...spoket setting 35-15 pun dah cun nak pick up...brg tau rega tau repair mmg berbaloi..

qazwe
13-03-07, 08:57 PM
Nak laju tukar minyak yg tingi kandungan oktana..cari kat thailand..malaysia xder...sbb rendah kandungan oktana..dari yang tinggi lebih kurang 100 keatas...

mtoys
24-05-07, 02:08 PM
Nak laju tukar minyak yg tingi kandungan oktana..cari kat thailand..malaysia xder...sbb rendah kandungan oktana..dari yang tinggi lebih kurang 100 keatas...

haha.. aku baru tau info ni.. patutla moto orang thailand laju2.. minyak yang tinggi kandungan oktana tu warna mcm mana erk.. ada bau x..

narakka
13-08-07, 04:44 AM
ko nak modify ex5.
ini formula aku.

. my formula .
cam - potong 1.5 or 1.6 < pegi foundri dia tau la apa tu 1.5 1.6
pakai head ori ex5. <. head potong 1mm lubang minyak n lubang api korek besar 50sen
block std huney. or piston besar dari tu 200,300,400 < potong 1mm piston (utk piston 200 keatas kena buat rumah engin lain)
paip (made in ipoh,perak) <- rm 70
spoket 14-28. rantai 428 oe 420.
karburator ts or tx (pakai local dalam ori) < pailet ngan main jet pakai standard
tapak karburator korek lubang besar 50sen

total rate moto ko boleh potong 125z standard n 135LC


haha.. aku baru tau info ni.. patutla moto orang thailand laju2.. minyak yang tinggi kandungan oktana tu warna mcm mana erk.. ada bau x..


minyak apa pun tak aper yg penting formula tu.
moto standard boleh main ngan moto standard body takkan sebab minyak mesti disebabkan formula n setting ngam.


alo bro, aku nk tanye ckit a....aku pkai ex5 dream, aritu aku tukar piston bsr ckit a, korek head,memang pickup ok a, tp masalah die leh g 90 ke 100 je...spoket aku pakai 33-14......any advice nk bagi cecah 120 ke....ade cadangkan spy tukar pakai cam racing.....

aku ni bkn pndai sgt psai modify2 ni....


bila ko dah pakai piston besar sket jgn la set spoket 33-14.
set spoket 30-14 or 28-14
pakai cam potong lagi sedap dari pakai cam racing.