PDA

View Full Version : KIA FORTE Baru - edaran NAZA pilihan kereta segment C yg berbaloi.



PeeJay
27-12-09, 02:58 PM
Dalam pengguna pening memikirkan kereta, MPV mana menjadi pilihan, Proton Pesona? City? CiviC ViOs malahan Nissan sylphy mau pun MPV economy seperti Exora, Alza dan sebagainya, NAZA tampil dengan bangga memperkenalkan satu lagi killer product mereka, Kia Forte.

Saya belum berkesempatan untuk mengunjungi Naza show room tapi akan pergi dalam waktu terdekat ini setelah stim menengok Naza Kia Forte ini.....

Memang masa saya melihat iklan dalam TV dulu Forte amat menarik ... macam kereta2 mewah sekelas Camry / Accord baru... tapi hakikatnya Forte adalah kelas berbeza... iaitu sekelas dengan kerata bawah RM140K seperti Civic, Vios dan seangkatannya .. Cuma penampilan rupanya, amat menarik....

Naza-Kia Forte – didatangkan dalam kelas 1.6EX, 1.6SX and 2.0SX versions
Gaya dan ciptaan Forte berdasarkan dari design kereta prestige Audi yg lebih bercirikan continental (sememang nya taste NAZA).

Bernadi kan all-aluminium 4-cylinder petrol engine DOHC 16 valve with CVVT (continuously variable valve timing). Yg dipasangkan di kilang NAZA kedah sememangnya antara technology terkini.

Forte versi 2.0 dari engine Theta II menggunakan “timing chain” dan single 'serpentine’ rubber belt.. adalah pilihan yg bagus jika anda memikirkan kos yg economical utk service, jangkamasa panjang.
Kuasa Forte 2.0 ? boleh tahan dengan output maksima 156 ps pada 6200 rpm dan torqe yg agak kuat 194.2 Nm pada 4300 rpm. Kalau nak besit dari traffic light merah ke hijau – 0-100kmh dalam masa 9.3 saat . Top speed highway 200kmh ..tak jadi masalah.
Versi 1.6 dari engine Gamma agak kekurangan kuasa dengan bentuk body yg sama. Hanya 124 ps (sama dengan exora CPS) pada rpm 6300 dan torqe maksima 156 Nm pada 4200 rpm. Setara dengan Persona tapi kuat skit dari vios.
Semua transmisi adalah auto dengan kemudahan shiftronic untuk mpemanduan ala-ala manual semasa nak tarik …..

System stereng – EPS (electric power stereng)

Rim - come standard 17 inchi
Crash test – dapat 5 star drp IIHS dan NHTSA – dgn forte 2.0 di lengkapi 6 bag udara … paling banyak antara kereta sekelasnya. Model 1.6 ada 4 as standard.
Harga:
PRICES (inclusive of insurance and roadtax in Peninsular Malaysia)
Forte 1.6EX – RM75,800 | Forte 1.6SX – RM81,800 | Forte 2.0SX – RM93,800

Bandingkan keluar NAZA yg lain seperti Kia Spectra (yg dikatakan kereta sejuk) Citra .. MPV sejuk… Tapi adakah Forte pun boleh diketogerikan kereta sejuk? Menarik dan tercanggih dengan harga mampu beli tapi susut nilai bagai mana?

Tapi rasanya Forte berganda-ganda lagi elok dari kereta Nasional baik dari segi design, harga dan teknology... Cuma service after jualan jer ... Naza / Kia quite cekik darah...

Jom layan gambar yg di attach ...

PeeJay
27-12-09, 03:34 PM
Lagi attachement Naza Kia Forte untuk tatapan..

PeeJay
27-12-09, 03:45 PM
Dan lagi attachement untuk rujukan

spongebob
27-12-09, 11:46 PM
Saya difahamkan, KIA telah mengambil ex-designer dari BMW untuk project Forte kali ini... Design Forte kalau dilihat dari pelbagai sudut...mempunyai essence seakan2 kereta2 jenama eropah...

Harapan saya ialah after sales service kereta ini efisien dan senang untuk deal sebarang masalah berkaitan dengannya....takut jadi macam kes Naza Sutera... after sales service dia..macam Harammm !! banyak org complaint, parts susah dapat dan mahal...

turbomania
28-12-09, 09:44 AM
cheap looking interior, really nice shell design. kalau kualiti tip top, konfom boleh kacau market civic ngan altis.
bkn ex-esigner bmw, tapi ex designer audi, Peter Schreyer. mamat ni design audi tt and several audi line up untuk audi.

Retiree01
28-12-09, 10:22 AM
Setuju dengan Turbomania... interior rather cheap looking.. dark grey colour with alot of plastics , tak berapa menyerlahkan "european look" yg di idamkan. mainly because european car ..kalau dark interior, it will be made of leather. tapi yang aku tgk tu pun version 1.6..maybe yang 2.0 it will be different.

space wise .. ok lah.. compareable to Waja, may be kecik sikit -the size of persona maybe?

kereta ni for the 2.0 version mmg dapat Review yang mantop.. A good alternative to Civic..cheaper by 20k tu . but somehow its lack the Civic's "presence" when it come to the look department.

Sivajhi
28-12-09, 10:10 PM
Menarik gak tengok model ni. Dah ada second-hand tak kereta ni? hehehe... mesti murah..kalau ada, bagitau.

waveguy
28-12-09, 10:46 PM
Menarik gak tengok model ni. Dah ada second-hand tak kereta ni? hehehe... mesti murah..kalau ada, bagitau.

I don't think second hand kia forte dah ada kat market.

Kepada sesiapa yang berminat dengan kereta KIA or NAZA product, tunggu sehingga 2-3 tahun, jika tidak kereta anda dijadikan kereta ujukaji oleh NAZA.

Pengalaman menjadi antara pemilik terawal Naza Citra menjadi pengalaman yang menakutkan, itu akan menjadi kereta terakhir NAZA yang saya beli. Problem bukan dengan KIA tapi dengan NAZA.

Retiree01
28-12-09, 11:09 PM
I don't think second hand kia forte dah ada kat market.

Kepada sesiapa yang berminat dengan kereta KIA or NAZA product, tunggu sehingga 2-3 tahun, jika tidak kereta anda dijadikan kereta ujukaji oleh NAZA.

Pengalaman menjadi antara pemilik terawal Naza Citra menjadi pengalaman yang menakutkan, itu akan menjadi kereta terakhir NAZA yang saya beli. Problem bukan dengan KIA tapi dengan NAZA.


Naza Citra sebab dia jual atas nama NAZA... yang Forte ni, dia jual atas nama KIA..so kebanyakan componen (except for some excesories) semua dari KIA.. considered CBU la kot... shouldnt be a NAZA problem kalau ade problem, it will be a KIA problem.

mas-turman
28-12-09, 11:25 PM
http://i18.photobucket.com/albums/b146/adik2411/NEFDFrontlip05.jpghttp://i18.photobucket.com/albums/b146/adik2411/FORTE-S_02.jpg

soopabotz
29-12-09, 01:07 AM
If i'm not mistaken (read it the the other forum discussion thread), for CBU units that they're offering it now, you have to pay upfront 10% downpayment, with no refund if you want to cancel it. For CKD unit, I think they'll have more discounts and the price will slightly drop.

Anyway, the nice thing about this Forte is the cosmetic features & accessories. Really cool.

New Honda City vs Kia Forte
the point that Forte win NHC
1.) C segment car compare to NHC B-segment
2.) Cheaper price, 81k full spec compare to 90k nhc (9K can do alot of thing already)
3.) Latest push start button
4.) ada 6 color compare to nhc 5 color
5.) ada trunk release button remote , nhc tak da.
6.) total keyless entry
7.) auto head light
8.) better Trip meter (using dot matrix type, can show graphic punya)
9.) 6 disc changer with USB port too ~
10.) Electro-Chromic Mirror ( i guess this 1 if belakang ada High light, it will turn dark, NHC punya kena sendiri PULL the level)
11.) shiftronic gear box, can tukar gear manually also.
12.) AUTO CLIMAX !!! ours NHC original ada punya, kena cut cost already, it's function is u set the temparature, it control for u.
13.)2.0SX version come with 6 air bag and leather seat and EPS as well(electronic power steering same like NHC)
14.) 2.0sx is 94K vs NHC E 90K. (2.0 is using Mitsubishi LANCER engine, join venture product)
15.) rear parking assist, the trip meter will show agak how far lagi u can go astone.

Tepuk dada tanya lah selera.

NAZA/KIA second hand value is really bad. The after sale services, thumbs down too. The parts are expensive.

discreetlove121
29-12-09, 01:15 AM
Rekabentuk yang menarik..sports sedan yang seangkatan dengan Civic dan Pesona. Buat masa ini belum kedengaran masalah enjin atau body Forte. Tunggu 1-2 tahun dan dapatkan info dr mekanik/pemilik2 di Pusat servis.

KiNgX
30-12-09, 02:06 AM
Saya dah personally tengok kereta ni. Reka bentuk,interior design memang memenuhi citarasa kini. Kalau modified memang lagi cantik cantik, leh lawan dengan Vios, Civic & City punya sales camni.

krak
30-12-09, 02:12 AM
Bentuk, Rupa dan Spec cukup cantik tapi bila fikir balik enjin Made in Korea ni pikir dua tiga kali la. Masak kalau nak repair. Kalau warranty 5 tahun tu ok la.

PeeJay
30-12-09, 09:49 AM
emmm.. Bab engine made in korea ni buat pengguna ada goyang skit...
Cite pasal korea punya teknology ni dia org pun copy dari jepun dan europe gak. Ada hyundai dan kia guna engine dari mercedez dan mithshubishi. For forte saya percaya dari nissan.

Value aftes sales kereta korea mmg jatuh kaw-kaw.
Ada kawan mengadu nak trade in
Spectra tahun 2002 nak beli alza, salesman amik 8k sahaja. Gua punya kancil 2002 pun trade in 8k gak. Padahal masa beli baru spectra 60k lebih dan kancil 27k je.
Posted via Mobile Device

maverick13
11-01-10, 10:21 PM
lepas beli kia spectra & ada mcm2 problem, aku dah serik beli kereta naza/kia ni. harga jgn cerita la.. jatuh merudum.
phobia nak beli kia lagi walaupun org kata Forte ni nampak cantik. harga murah tapi kualiti belum tentu baik.
baik beli kereta jepun.. confirm OK..

elegik
12-01-10, 12:50 AM
sekali pandang mmg cantik forte nie...interior design pun cun...tu laaa...kereta nie dai KIA....serik jugak ngan KIA nie..
mula2 jer gah...bila ada problrm perghhh spare part susah mau cari...tapi kalau ada duit nk jugak ammbik satu...

NeoCyber
12-01-10, 11:49 AM
aku suka kutuk kereta korea.. mungkin di sebabkan stigma.. tgk adik2 aku pakai kereta ni, dan kawan2 aku yg masa tgh trip ke pantai timur kia spektra dia breakdown.. dan kos dia rm5k utk repair the engine part. barai terus mamat tu. kesian dia. tangguh kawin.

tapi , bila aku tgk kereta ni berhenti sebelah aku kt pam sebelah masa isi minyak , tak dapat tidak.. aku terpana, atau kagum melihat design nya. aku borak dgn owner tu.. dia tgk kereta aku..(civic latest generation) dan aku tgk kereta dia.

overal - KIa mmg try nk dapatkan 'look and feel civic'.. , tapi bila fikirkan kembali.. civic punya design dah keluar 2005/2006.. , what the heck KIA baru nak keluar produk yg dah 5 tahun lewat? Honda start develop Civic latest generation ni pada 2000. Civic punya design cycle mmg 5 tahun. Tahun ni dan tahun depan menyaksikan honda dah ready dgn Civic latest generation. lagi jauh ke hadapan.

Kia? baru nak kejar model civic last generation. sikit lambat.

Tapi! - baik lah lambat dari tak ada langsung! at least.. utk 1-2 tahun ni.. KIA sempat lagi nak sebat market share Civic dan City.. dgn gaya KIA yg baru ni.

lepas Honda launch aje model baru., habislah KIA. Mungkin kalau Honda tgk 'turf' dia terganggu dgn model KIA baru ni.. dia boleh push early utk launch model baru dia tahun ni? kita mana tau? honda ada banyak model dalam tangan R&D nya yg dah production ready.

er.. Proton? mana model baru yg boleh challenge KIA ni? jgn cerita nak saing honda ler., saing KIA, Hyundai dan semua pengeluar Korea dulu.

Smalam aku tgk CNBC coverage tentang Detroit Auto show. Selain Toyota yg menampil model terbanyak pada detroit auto show kali ni, KIA juga tak kurang mencuri perhatian dgn model2 terbaru mereka. Dalam kita kutuk2 KIA..., jualan nya di US meningkat 49% tahun ni dgn model Cerato (kita panggil kt sini Forte ni laa) yg mencuri perhatian pembeli di sana.

dari situ aku rasa, problem dgn after sales service KIA ni bukan problem KIA sebenarnya, tapi problem dgn NAZA yg masih baru dalam area penjenamaan ni. NAZA patut belajar dgn Proton - EON macam mana diaorng manage brand reputation dgn carangan2 EON servis seluruh negara. walau banyak orang komen, tapi pengalaman aku sendiri yg pernah pakai proton dulu.. berasa bangga dgn EON servis center ni. tersusun dan ada jadual2 yg membuat kita rasa membeli kereta yg berkualiti. (komplen pasal proton aku tak mo dengar ler ! )

Jadi kalau korang nak beli NAza KIA forte ni.. aku rasa - worth the money! korang jgn tak tau - kereta ni Naza tak pasang langsung pun..! kereta ni mmg datang CBU terus dari Korea sana! NAZA mmg guna taktik ni utk kereta2 Peugeot. Itu pasal build quality utk kereta2 CKD Naza sangat bagus..! rating index dia sampai 99.7 manufacturing defect rate, itu lagi tinggi dari Toyota (yg merupakan pemasang CKD terbaik di negara ni)

cara naza? - bawak masuk kereta CBU - seketul dah siap - sampai kt port klang - masuk kereta dalam bonded warehouse , cabutkan pintu dan tayar.., bawak keluar kereta balik masuk truck dan declare sebagai CKD part. semua kereta ni bawak balik ke gurun - pasang balik pintu dan tayar - terus jadi CKD - magik kan?

yang rugi? kerajaan. yg untung - pengguna.. Yang rugi long term - industri kereta nasional. Sooner or later - para pemasang lain pun akan tiru taktik ni. dan lagi teruk laa proton..!

maverick13
12-01-10, 10:06 PM
wife aku pakai inokom getz. CKD quality dia bagus and aku enjoy sungguh driving getz bini aku. at least itu dah ubah sikit pendirian aku pasal kereta korea. not all korean cars are bad. just naza pasang spectra aku tak berapa best..

FatThickJoe
22-01-10, 09:36 AM
G test drive beb, baru tau syiok!!
Dah tak macam Kia dah, from my personal opinion, ada sikit2 lebih kurang menghampiri handling ford focus yang dipasang di Philippines tu...European feel dia kuat lah kat sini.
Good looker, even for a 1.6 model the power is just adequate lah, body ringan kot this model.

I bet the 2.0 litre will suit the speed freaks well.
at 156hp and 194Nm of torque, the 2.0 model memang berdesupp punya!!! yang bestnya, this model is very well equipped!
Macam Peugeot 308 turbo jugak lah - best!!

cuma, yang tak bestnya, Naza kena tingkatkan reputasi sikit dalam bab2 aftersales and service ni, price parts yang mahal dan melampau-lampau is a major turn off!!!

p/s:- Aku pilih keta jepun je, so far ok, sorang pun tak percaya aku servis Honda Edix aku RM150 je sekali servis...berbaloi baloi!!!

wakdol
16-10-10, 03:42 AM
dah pakai almost 9 moth kereta nie.. handling wise mmg superb at par with continental car if not less.... the cheapest car in the C - segment...2.0 version pun baru 93K otr... problem mostly alignment problem...and kia malaysia dan acknowledge problem nie... so solution akan datang tak lama lagi.... as for me ..it worth every single cent your paying for a non national car...

PeeJay
16-10-10, 03:56 AM
dah pakai almost 9 moth kereta nie.. handling wise mmg superb at par with continental car if not less.... the cheapest car in the C - segment...2.0 version pun baru 93K otr... problem mostly alignment problem...and kia malaysia dan acknowledge problem nie... so solution akan datang tak lama lagi.... as for me ..it worth every single cent your paying for a non national car...

Keter ni bodi pun cun.... Pasal alignment tuh ... KIA rondo pun hadapi masalah sa... Kenapa yer?
Kawan saya pakai rondo... Siap naza gnat sport rim dgn tayar baru percuma selepas 6 bulan pakai.. Asyik wat allingment jer keje dia..

hp3420
16-10-10, 04:13 AM
tuan peejay ni tak tido ke huhuhu

wakdol
17-10-10, 03:51 PM
Keter ni bodi pun cun.... Pasal alignment tuh ... KIA rondo pun hadapi masalah sa... Kenapa yer?
Kawan saya pakai rondo... Siap naza gnat sport rim dgn tayar baru percuma selepas 6 bulan pakai.. Asyik wat allingment jer keje dia..

tak sure la bro... but as for me..i'm lucky as i am the first 500 forte owner yang dapat kereta CBU dari korea. so tak nampak sangat problem nie.. ramai yang komplen since kereta nie pasang kat NAZA gurun... tak bestnyer sekarang nie kereta gua dalam bengkel sebab xcident hari tu..minor jer tapi bab spare parts nie..NAZA mmg fail big time laa... dah dua minggu tersadai tak boleh bawak keluar... bumper problem jer tu...

Spindoci
16-02-11, 05:11 PM
any bro who has also driven altis or civic or sentra, how does this forte in comparison in terms of :
- pick up
- top speed
- handling
- and engine, wind and road noise from inside the car?

Danke!

turbomania
16-02-11, 05:19 PM
last month ade work trip kat Brunei. ramai jugak yang pakai forte. tp model yang dieorg dapat coupe punye. 2 pintu. serius cun. kat malaysia, coupe version dah ade ke?

Retired
16-02-11, 09:28 PM
any bro who has also driven altis or civic or sentra, how does this forte in comparison in terms of :
- pick up
- top speed
- handling
- and engine, wind and road noise from inside the car?

pick up - good, for a 2.0 with that kind of frame and body weight....very responsive
top speed - no idea
handling - good
engine, wind and road noise - this is the downside, spare parts gonna be expensive and hard to get. koreans cars specially kia and hyundai has the tendency of gearbox problem.

based on comments i received from friends that is :)

all in all value for money is fucking good. for a 2.0 litre car (CBU) its the cheapest in town. if you dont take national cars into consideration la....

Danke!


last month ade work trip kat Brunei. ramai jugak yang pakai forte. tp model yang dieorg dapat coupe punye. 2 pintu. serius cun. kat malaysia, coupe version dah ade ke?

akan keluar tapi tak tau bila lagi....

Spindoci
16-02-11, 09:54 PM
akan keluar tapi tak tau bila lagi....

So if I were to summarise it, basically if you want a 2.0 car but have very limited funds, buy forte. If u have more to spend, go for others except Proton :P.

Retired
16-02-11, 10:49 PM
So if I were to summarise it, basically if you want a 2.0 car but have very limited funds, buy forte. If u have more to spend, go for others except Proton :P.

definitely go for others if you can afford more than 90K...why bother buying national cars....quality is CRAP....the only reason why we can see more national cars is NOT because of their patriotic spirit "belilah barangan buatan malaysia" BUT because THEY HAD to...thats the best that they can afford.

p/s so far mot complaints about forte comes from the alignment matters....mostly says that its more towards the left side....like your cock...when erection it sways to the left or right..and not straight ahhah

Retired
28-02-11, 04:52 PM
forte's coupe coming out soon in Malaysia....should be a good buy !

Retiree01
28-02-11, 05:38 PM
Kia forte coupe for the young.... its been a while since we see an affordable coupe on our market.. last was Putra ..just imagine how long it has been... unless u are consider satria as coupe lah...

if u can afford to buy car worth more than 90K.. just dont buy the CBU's from Thailand lah..it just worse than Inspira...

Infact if you could buy 70K to 90K car.. just forget about those thailands car... their finishing and offering are none better than Persona ELegance..

DRUNKEN MASTER
28-02-11, 05:58 PM
Bro,


Gua betul betul tak suka,Kia,no resale valuelah.......................memang best bila pakai..........tapi tak tahan lasak,anyway,itu pendapat saya

turbomania
02-03-11, 06:30 PM
lots of kIA haters here. keke. but i admit the streamline design worth twice to look at, esspecially the coupe.