PDA

View Full Version : Raya Dahulu, Raya Sekarang...



terunasuci
22-08-11, 09:40 AM
Semakin kita meningkat dewasa, kita selalu terkenangkan betapa meriahnya masa zaman dulu2 kita beraya...kadang kala kita terasa kemeriahan Raya ini semakin hilang ditelan zaman dan ditelan arus kemajuan...

Mari kita sama2 kongsi nostalgia semasa kita raya dahulu......

terunasuci
22-08-11, 09:46 AM
Aku dilahirkan dalam keluarga yang agak besar iaitu 8 adik beradik...so, dulu2 satu cara mak bapak kita nak jimatkan perbelanjaan, kuih muih raya ni kalau boleh semua nak buat sendiri...lagi pun mas tu jarang dengar orang beli kuih raya yang dah siap...

Antara yang aku terkenang adalah buat kuih semprit...kami buat kuih semprit pakai dapur gas...sekarang pun dah tak jumpa org pakai dapur gas ni...kat kampung pendalaman mungkin ada lagi kot...so, masa buat tu, berebut2 adik beradik nak tolong...memang riuh kat dapur masa tu...biasanya buat 2 jenis...satu jenis, lipat, satu lagi jenis gulung...so, kat dapur memang meriah...biasanya tukang lipat ngan gulung ni mak aku la...sbb panas...hehehe

Satu lagi, buat kuih baulu...masak pakai dapur kayu...atas bawah letak sabut...cuma yang tahan dia punya asap...tp rasanya memang marveles...lembut dan gebu...dia punya aroma, memang tak tahan beb......

Intanmahsuri
22-08-11, 11:07 AM
Raya dulu2 tak suka sbb mak selalu belikan kain baju yang sama dengan kakak. Tak suka. Malu. Selipar raya pun sama. Ni time anak2 kecil la. Bila dah remaja, tolong tengok kakak buat biskut raya.

Bila dah remaja tua ni, biskut raya buat sendiri...sorg2..kat umah sewa..

KiNgX
22-08-11, 12:21 PM
Dulu raya sorang, la ni raya berdua lak...ekekekeke. Dulu shopping raya 1 jam jer dah complete, la shopping sampai berhari-hari lom dapat baju raya lagi, tak paham betoi aku ngan taste perempuan ni....ekekekeke

Intanmahsuri
22-08-11, 12:37 PM
Dulu raya sorang, la ni raya berdua lak...ekekekeke. Dulu shopping raya 1 jam jer dah complete, la shopping sampai berhari-hari lom dapat baju raya lagi, tak paham betoi aku ngan taste perempuan ni....ekekekekeSaya carik baju raya tak sampai sejam dah jumpa..satu kedai je lak tu beli..malas nak berjalan carik lagi..

Sebenarnya penyakit ni bersangkut paut dengan medula oblongata jantina perempuan. Di tambah pulak dengan obsesi tentang kecantikkan. Bagi dia, kalau tak pusing semua kedai, takut tak jumpa yang paling cantik. Kalau tak cantik, tak rasa raya lah.

solofighter
22-08-11, 12:43 PM
Dulu raya sorang, la ni raya berdua lak...ekekekeke. Dulu shopping raya 1 jam jer dah complete, la shopping sampai berhari-hari lom dapat baju raya lagi, tak paham betoi aku ngan taste perempuan ni....ekekekeke

hehe..baru hang rasa noo...klu dpt bini yg simple cm bini aku senang je...klu aku ckp x cantik dia x beli, klu cantik kt mata aku baru dia beli..kekeke...so shopping ikut taste aku, senang skit, xde la penat nk pusing2 merata...kecuali dia kuar sdiri ngan adik aku...tu different case lah....raya aku tahun ni pun simple je mcm yg sudah2...klu ada rezeki lebih aku buat makan2 la nnt utk kwn2 yg raya kat KL, kekeke....

wood3
22-08-11, 01:25 PM
Raya dulu dulu..ayah aku yg belikan abju untok aku n adik beradik...nak ukoq pinggang just pakai tali jer....lepas tu apa yg ayah aku beli aku n adik beradik yg lain pakai jer..janji baju baru,lepas tu tawaf satu kampong kutip duit saya sekupang dua....dapat laa..dalam 3 ringgit lebih.
Duit tu buat modai makan mee rebus mamak 3 kupang dgn oren bodoh 2 kupang sebotoi.
selesai makan kedarah..pi kedai ais kacang depan panggong NAM KAK..beli pistol peluru belerang gulong kertas...huuu....asap punya banyak bila meletop.
SEKARANG..nii.
Dah jadi ayah pada 4 orang anak aku pulak kena beli kelengkapan raya kat depa.....baju sorang dua pasang...dah remaja anak2 aku ni so harga baju depa sama mahai ngan baju aku..seluaq kena bagi depa pilih sendiri.
yang pompuan sorang tu lebih sikit..biasa la pompuan kan..kecik2 dah pandai dok bergaya sakan...mmmm..tu kecik lg bila bsaq lagi haru..nak jaga..penin wooo penin. !!!!.
Dulu aku dok pi tawaf kutip duit la ni aku pulak kena bagi....!!!.
Raya dulu ada meriam karbait@meriam buluh laaa ni meriam pun dah takdak....kena kluaq modai beli mercun bagi anak2 main...duit lagi.
Beza sungguh raya dulu ngan raya sekarang.....bak kata lagu SM SALIM DULU LAINNNNN.................. SEKARANG LAENNNNNN.


p/s: tiba2 rindu nak makan agaq agaq kering......KINGX.....tuuuu baru ada bini dah ada anak sok lagi haruuuuu...ada sorang bini dah mengeloh macam mana nak tambah CAWANGAN macam ABG JEM !!!!.

terunasuci
22-08-11, 10:07 PM
Dulu nak dapat kasut baru, setahun sekali pun belum tentu lagi...aku ingat ada setahun tu, arwah bapak aku belikan kasut baru sempena raya...bukan beli kat kedai mahal2 pun...beli kat kedai Cina kat Klang...dan tak de jenama pun...

Dulu kalau org Klang, shoping 2-3 tempat jer...tak Greatwall, GAMA...tak pun Jalan Taiping,...

Pastu dek ghairah dapat kasut baru, malam raya aku dah pakai kasut tu kat dalam rumah...hahaha...kelakar rasanya bila ingat balik......

Tokans
22-08-11, 10:45 PM
Nostalgia dulu ngan sekarang mmg tak kan di rasai lagi oleh bebudak zmn sekarang...aku sama ngan hangpa penah bapak aku ukuq pakai tali rapia je bila nak belikan seluaq...buat kueh baulu secara tradisional ...pegi beraya semata2 nak carik duit sekupang dua...huh...la ni aku balik kampung suasana tu dah takdak...dah ditelan arus kemodenan...oh Kampung ku...Sg Besar...apa yg besar pun aku tak tau....ha ha...sib baik org umah aku org Klang...so takde masalah sgt nak balik raya...he he

TS : Great Wall tu sapa yg bakaq....?

terunasuci
23-08-11, 09:08 AM
Nostalgia dulu ngan sekarang mmg tak kan di rasai lagi oleh bebudak zmn sekarang...aku sama ngan hangpa penah bapak aku ukuq pakai tali rapia je bila nak belikan seluaq...buat kueh baulu secara tradisional ...pegi beraya semata2 nak carik duit sekupang dua...huh...la ni aku balik kampung suasana tu dah takdak...dah ditelan arus kemodenan...oh Kampung ku...Sg Besar...apa yg besar pun aku tak tau....ha ha...sib baik org umah aku org Klang...so takde masalah sgt nak balik raya...he he

TS : Great Wall tu sapa yg bakaq....?

Sejak mak aku bersara dari buat kuih, memang aku terasa sangat...sbb rasa kuih yang mak aku buat tu memang sedap sangat...kuih yang aku paling suka kalau mak aku buat adalah biskut cornflakes...memang keje aku meratah kuih tu jer...hehehe...skrg adik aku yang rajin buat...tp aku rasa cam kurang sedap lak....

Masa kecik2, kalau beraya, selain dari pergi rumah kawan2 yang segerombolan dengan kita, mesti ada singgah 1-2 rumah yang tak kenal...tujuan nak dapat duit raya lah...masa tu duit raya 10 sen dengan 20 sen...kalau dapat 50 sen kira bertuah sangat...hehehe

Alamak bro, org kata kalau raya dekat2 ni kurang meriah...sbb tak dapat merasa suasana jem kat hiway...hehehe...tp jgnlah jauh sangat...nanti beraya kat hiway lak...hehehe



p/s : Tokey dia kot...maklumlah, nak dapat pampasan...hehehe

sam261079
23-08-11, 02:20 PM
Pernah tak kita terfikir saban tahun menjelang hari raya , pasti ader kenangan terindah terhangat terpesona terhangit dan lain lain lagi.
Bermula dari zaman kanak -kanak , pasti gembira bila menjelmanya bulan yang mulia dia , bulan kemeriahan pada semua kanak -kanak , tapi tidak pada golongan dewasa, Bukan nya apa , aku percaya zaman kanak -kanak dibulan kemeriahan inilah kita dilayan bagaikan raja, mak dan ayah kita asyik bawa gi jejalan ajer daRI SATU SHOPING MALL KE SATU SHOPPING MALL , DARI KEDAI BAJU KE KEDAI KAIN KE KEDAI KASUT , semuanya habis ditawaf .... betul tak ...

Zaman remaja nya pulak banyak dihabiskan dengan melepak dipondok sambil bersembang -sembang dengan kawan kawan yang ponteng sembayang terawih untuk main mercun dan meriam . Soal pakaian selalunya kita minta duit dari org tua untuk gi membeli sendiri... Kalau aku dulu tempat yang menjadi sasaran masa dipenang xlain xbukan lah KOMTAR , dari satu tingkat ke satu tingkat habis semua pusing tapi xbeli pun , simpan duit untuk keluar esoknya pulak...

Zaman Dewasa pulak banyak dihabiskan dengan kerja kerja kerja , soal diri selalunya diketepikan dulu yang penting kerja ofis dah siap .. Kini sudah berfamily awal-awal lagi dah settle baju raya, hiasan rumah , duit raya semua dah siapkan awal2 ...

Itu lah berbezanya raya dulu dan raya sekarang TRANFORMASI yang aku lalui...

terunasuci
23-08-11, 10:52 PM
Antara beraya yang termeriah aku rasa adalah masa zaman aku sekolah menengah...maklumlah, masa tu aku glamer sikit...yerlah, aku yang sekolah paling jauh...hehehe

Masa tu beraya pun dah naik motor...paling ramai kami pernah kumpul masa tu tak silap ada dalam 12 orang...selalu pas maghrib je kami dah mula berkumpul...habis semua rumah kawan2 masa sekolah rendah kami pergi...kami beraya masa tu sampailah 12 malam...tak da masa layan tengok tv masa tu..memang best bila dikenang2 beraya beramai2 masa tu......

Sekarang bila malam raya aku just lepak berdua ngan member aku...kadang2 ada gak 1-2 kawan lama yang join...yang lain2 semua tak lepas visa......

Tokans
24-08-11, 08:42 AM
...kadang2 ada gak 1-2 kawan lama yang join...yang lain2 semua tak lepas visa......


Ha ha Visa daripada 'Mem'igresen ke tu bro...ye la...kkdg bila dah berfamili lagi2 dah ada anak...kena utamakan ape yg patut...klu masih bujang teruna maupun dara mcm kwn2 kita tu ... mmg bleh layan lagi .. ni pun salah satu beza raya masa bujang ngan masa dah kawen ni...aku plak masa raya yang paling beza masa aku study kat obersea dulu...huh mmg takde suasana raya langsung...sambutan raya kat bumi terchenta ni mmg dirindui la.....padan muka kat korang yg raya kat obersea taun ni ... ha ha...

terunasuci
24-08-11, 11:47 AM
Ha ha Visa daripada 'Mem'igresen ke tu bro...ye la...kkdg bila dah berfamili lagi2 dah ada anak...kena utamakan ape yg patut...klu masih bujang teruna maupun dara mcm kwn2 kita tu ... mmg bleh layan lagi .. ni pun salah satu beza raya masa bujang ngan masa dah kawen ni...aku plak masa raya yang paling beza masa aku study kat obersea dulu...huh mmg takde suasana raya langsung...sambutan raya kat bumi terchenta ni mmg dirindui la.....padan muka kat korang yg raya kat obersea taun ni ... ha ha...

Hahaha...tu la pasal...nak jumpa dan lepak setahun sekali pun susah...aku paham...tp bukannya selalu...cam aku ni nak lepak senang...sbb kedai mamak depan rumah aku jer...biasanya kita orang lepak sampai keai mamk tu tutup...pastu sambung lepak depan rumah aku lak...

Raya masa zaman belajar kat universiti pun meriah gak...sbb masa tu masing2 da pakai motor besar...bukan motor mak bapak lagi...kebanyakannya pakai RXZ la...sbb masa tu motor ni paling femes..raya pun bukan sbb nak carik duit lagi...

So, kalau beraya g rumah aweks memang best sangat...ada sekali tu excited sangat beraya sampai sanggup tunggu awek tu balik keje...sbb awek tu keje kilang balik 11 malam...hehehe...cuma kadang2 yang tak best bila g beraya rumah aweks kawan sekolah rendah ni, dorang malu nak keluar...padahal dulu sikit punya rapat...siap main tepuk tampar masa kat kelas...last2 layan borak ngan bapak dorang jer......

shyme
25-08-11, 07:26 AM
Kalau ikutkan masa kecik2 dulu la raya sangat meriah. Walupun aku ni pompuan tapi lasak macam lelaki. Ikut abang2 aku pi main meriam. Tapi dok jauh la. Diorg x bg dok dekat2. Lepas tu main bunga api. Dulu ada peruntukan. 1 hari boleh main 10 batang je. DUlu batang bunga api tu panjang la jugak. Sekarang ni pendek je. Belerang pun sekat2 tu yg sampai terbakar2 tu. Bila dah habis bunga api bakar pulak batang yg kertas tu. Main macam main sate2. Tah apa2. Malu plak. ekeke....

Bila meningkat remaja, lepas terawikh apa lagi melepak menyembang sampai pukul 2,3 pagi. Tapi mak ngan ayah aku memang x bising la sebab depan rumah je. Lepas tu ada la jiran2 yang bagi kuih2 masa kami lepak tu nak ngabihkan diorg punya kuih. Konon x mau membazir. Cit poodahhh!!!!

Kalau cerita bab kuih ngan baju raya lak ada 1 kuih feberet kitaorg 1 family. Kuih tat telur. TERBAEK!!! Tapi resipi dah hilang. Sayang betul. Kalau buat 2 balang tu mak kena sorok 1 balang. hihi... Aku ngan abg aku dok makan. Baju plak memang mak yang pilih lah. Biasanya setiap tahun 3 pasang. Mak selalu ugut aku x mau buat baju kurung sebab bukan aku pakai pun. Tapi tiap tahun 3 pasang jugak aku dapat. Tu la kasih ibu kan.

KiNgX
25-08-11, 12:07 PM
Raya dolu pepagi raya terus ke mesjid semayang raya...raya ton ni nak cuba try berjimak dulu pagi tu.....tak pernah wat time pagi lagi ni, bolan puasa la katakan....ekekekekeke

shytan79
25-08-11, 12:16 PM
Raya dolu pepagi raya terus ke mesjid semayang raya...raya ton ni nak cuba try berjimak dulu pagi tu.....tak pernah wat time pagi lagi ni, bolan puasa la katakan....ekekekekeke

eleeeeh..tahula baru dapat barang baek..:shutup:

*org kata time ujan syok men kat kampung..sebab time tu bunyi atap zink bising kena ujan..so org kat luar x perasan bunyi bising dalam bilik..hahaha

Tokans
25-08-11, 01:40 PM
Klu bulan jatuh ke riba atau bulan tidak kelihatan bleh la...tp klu anak bulan kelihatan maka taun depan la nampaknya kena cipta sejarah lagi...:Finger_fing22:
Bg golongan yg baru kawen ni mane kira ujan ke idak...seme syok je....tanya sama tutt la apa sbb goyang...nanti jwb tutt yg goyang...

terunasuci
25-08-11, 02:16 PM
Lagi satu dulu kalau nak tentukan Hari Raya, memang melalui anak bulan...so, malam pengumuman tu memang saat yang ditunggu2...pukul 8 je masing2 da sibuk tunggu depan tv...kalau nampak anak bulan jer, mula la masing2 kelam kabut buat persiapan...pasang langsir la...rebus ketupat la...

Ingat ada sekali tu negeri Perak raya awal sehari...habis berebut2 orang nak pergi ke Perak...ye la, nak raya awal...hehehe

Tp sekarang da senang...sbb ikut kiraan...awal2 da tahu bila nak raya...so, segala perancangan boleh buat lebih awal......

shytan79
26-08-11, 11:13 AM
Aku kalau raya kat umah tok kat belah kedah..Raya first memang jamu tetamu yang datang dengan nasi tomato + ayam masak merah + acar timun. Memang masak sendiri bukan katering. Pastu ketupat buat pun buat sendiri. Modal $ selalu ahli keluarga sponsor (aku selalu sponsor tenaga je..). Tugas aku dari kecik sampai lah tua berjanggut ni selalu kena arah cari ais kiub and bancuh air sirap selasih..abis malas pun buat oren sunquick..

Selalu time pagi tetamu yg datang adalah ahli2 qariah surau dekat umah sebab lepas semayang memang akan anounce umah2 mana yg ada buat kenduri "spesel" sket..contoh kalau ada yg jamu kambing tang tu selalu aku tala dulu..

Menu2 jiran aku a.ka. adik beradik aku kat kampung ni aku dah bule hapal..macam umah mana yg suka buat laksa,bihun..yang mana suka buat mee jawa.

Kalau zaman sebelum mak aku pencen misi..selalu kengkawan misi and misi pelatih datang..sekarang dah kurang la..cuma yg betul2 rapat datang lagi..

Yang kerap datang anak murid makcik aku yg mengajar sekolah dekat rumah..awek2 stpm..suci murni lagi..hahaha.Perbezaannya dulu kalau awek2 ni tegur depa sapa aku panggil "abang"..la ni panggil "pak cik"..adeyy..dah tua rupanya aku ni..ekeke

Kengkawan sekolah yang mana ingat kat aku depa selau call la tanya aku ada kat umah or tak..kalau ada depa pun singgah la..cuma dulu yg datang sorang, lepas tu berdua and lately siap bawak bala tentera masing2..

*Sapa2 nak mai rasa air bancuhan tangan aku sila la mai raya first tu ye..:icon_biggrin:

terunasuci
05-09-11, 03:03 PM
Dulu kat kampung aku, setiap kali raya menjelang, akan ada pertandingan buat gerbang dari pelita...memang seronok kalau pusing kampung masa tu...tp sekarang dah tak de lagi...

Cuma yang best tahun ni banyak jalan utama yang pasang pelita sepanjang jalan...memang menarik...cuma yang tak bestnya, bila ronda naik motor boleh terasa sesak nafas kerana cium bau asap dan minyak tanah jer......

shamtpg
05-09-11, 03:05 PM
Dulu kat kampung aku, setiap kali raya menjelang, akan ada pertandingan buat gerbang dari pelita...memang seronok kalau pusing kampung masa tu...tp sekarang dah tak de lagi...

Cuma yang best tahun ni banyak jalan utama yang pasang pelita sepanjang jalan...memang menarik...cuma yang tak bestnya, bila ronda naik motor boleh terasa sesak nafas kerana cium bau asap dan minyak tanah jer......


masih ada..
jalan pusara jadi johan..

terunasuci
05-09-11, 03:12 PM
masih ada..
jalan pusara jadi johan..


Ye ker??? tak tahu lak aku...patutlah tahun ni nampak cam banyak jer...hahahaha

unprotected
05-09-11, 04:54 PM
zaman dulu..aku slalu men bunga api yang ade tukar2 kaler tu ngan bunga api besi...tp skang susah giler nak carik... dulu lak excited nak main bunga api..skang xde feel..nak main "bunga" lain la haha...

pelita dulu susun elok keliling rumah..kalau rajin carik buluh buat pelita..skang huhu carik buluh kat mydin jerk ..

kad raya lak bersepah..xpayah beli langsir ..mcm2 size ade kat tingkat umah..skang ... xkan aku nak gantung laptop ngan tv berserta dengan screen saver wish raya

zaman dulu... doposen pun dah kire kaya .. skang 2 ringgit pun dah dilabel kedeks..tambah2 dlu aku yg dok dpt duit raya..skang aku lak yg dok bg...

zaman dulu...abih je salam2 ngan famili dah kuar jenajalan carik duit raya..rumah yg xkenal pun serbu..skang ni..tunggu member buat open house...budak2 lak xramai sangat dah yang berjalan2

panjang lak entri aku ni..kenangan beb

shyme
05-09-11, 07:38 PM
Kenangan tu bunga api warna warni ngan bunga api besi tu. Tapi kat sini masih ada jual bunga api tu tapi dah pendek. Kaler pun macam merah ngan putih je kot. Dulu ada macam2 warna. Tapi kalau bunga api besi tu memang x suka. Percik kat tangan sakit wooo....

Tahun ni rasa kurang meriah raya. Raya ke-3 baru dapat balik kampung. Biasanya rumah aku akan menerima kunjungan paling ramai masa raya ke-2. So, x de jumpa sapa2 pun tahun ni. Tapi Alhamdulillah adik beradik sume jumpa.

Dulu masa dekat taman lama, dah tau dah rumah mana masak sate, rumah mana ada aiskrim, rumah mana ada soto, rumah mana ada telur puyuh. Tapi dah 3 kali raya kat rumah baru ni jiran depan umah pun x penah pegi lagi. Betul2 rasa x meriah..

spidey2nd
05-09-11, 11:21 PM
raya dulu dan sekarang,.. dulu sempat tolong mak buat kuih raya atau buat kek, sempat touchup cat kat dinding umah,.. skg ni cuma sempat tolong rebus ketupat jer,.. tu pun ketupat beli dah siap, bukan anyam sendiri,..

dulu beratur lama2 kat pos opis nak beli setem, skg beratur kat bank nak tukar duit baru,..

dulu berjalan rumah sdara mara dan dapat duit raya,.. skg berjalan umah sedara mara kena bagi duit raya kat anak buah plak,..

Ice Lady
12-09-11, 09:55 AM
*Sapa2 nak mai rasa air bancuhan tangan aku sila la mai raya first tu ye..:icon_biggrin:

nk nk nk :Finger_fing22: agak2 sedap x? :25:

sam261079
13-09-11, 02:23 PM
Mana hilang nya keistimewaan raya seperti raya -raya sebelum nie ,
Kalau pergi beraya setiap rumah pastinya menghidangkan juadah yang sama , Ketupat , Lemang, Rendang memang ader lah. tapi yang bestnya bila aku gi beraya di Muar johor rumah member aku boleh plak pada raya pertama dia hidangkan kami capati, dan kari daging .. aku bertanya knp buat lain dari yang lain , katanya saja jer kan kita nie satu malaysia.. Ok aku terima alasannya... Tapi yang tak boleh blah masa nak balik as usual lah kita saling salam bersalaman dan saling memberi duit raya pada anak -anak masing masing....

Yang bestnya kawan aku nie dia xbagi pun duit raya tapi sebaliknya bagi hamper ( alasannya lagi jimat dan satu kelainan... aku tanya dia berapa banyak hamper dia sediakan , terus dia bawa masuk bilik , nak ambil kau dekat 50 bijik jugak lah hamper... ahamper nie semua dia bagi kat kawan2 yang datang dgn keluarga ..... Boleh tahan juga idea dia nie....

Terlintas di kepala otak aku , lalu bertanya pada dia.. Kalau budak budak yang datang kau bagi apa plak.... dgn selambernya dia jawab aku bagi cholate mini snikers ajer ... kan senang lain dari yang lain....


Dunia -dunia , itu lah bezanya raya dulu dan raya sekarang ... apa lah agaknya akan berlaku lagi 20 tahun , sama-sama lah kita bayangkan...

mfharun
22-09-11, 11:39 PM
Kalau dulu, mak aku rajin buat kuih raya... adik beradik tolong sekali... tapi sekarang dah jarang sebab mak dah x larat... lepas tu mood nak main mercun pun dah kurang... mungkin sebab ngeri tengok budak2 putus jari...

KiNgX
03-01-12, 05:27 PM
Raya dah tamat....kita jumpa lagi raya yang akan datang